pondělí 27. prosince 2010

Děkujeme, odcházíte


"Vy jste zlatej, pane kolego," řekla mi dneska do telefonu jedna kolegyně, které jsem - už asi naposledy - poradil, jak to zaonačit s vydáním nového řídicího dokumentu, když se příslušná aplikace začíná chovat zlobivě. "Moc vám děkujeme, pane inženýre", řekla mi právě před čtyřmi týdny paní ředitelka našeho úseku.



Pozvala si mne na to do svého kanclu. Už tam seděl můj šéf, který přijel z Plzně, a taky hoch z Lidských zdrojů. Na stole plála svíčka - ve svícnu, mimo adventní věnec. Pravil jsem: "Jé, máte to tu hezké." Zmínil jsem, že začal advent a skončila chanuka. "Kdo jiný by to měl vědět lépe než vy, pane inženýre," usmála se paní ředitelka a pak jsme začali projednávat záležitost. Záležitostí bylo vydání dokumentu Organizační změny ve společnosti. To není problém - takových jsem už za uplynulých šest let vydal desítky.

Až pak jsem pochopil, že záležitostí není vydání dokumentu, ale jeho obsah - přesněji řečeno ta jeho část, která ruší mé pracovní místo. Skupina zeštíhluje, šetří se náklady, abychom mohli státu doručit štědré dividendy i při nižších výnosech. Tak dobře jsem zavedl systém vydávání řídicích dokumentů, že to teď půjde už skoro samo...

Hoch z LZ mi předestřel benefity, jakých se mi dostane. Zvážil jsem je, a do týdne podepsal dohodu o odchodu. Mohl jsem čekat do konce února a čerpat jiné benefity - ale ukázalo se, že lepší je skončit ještě letos. Jediná potíž byla, že vpodstatě se musela práce za tři měsíce stihnout za čtyři tejdny. Ukázalo se, jak bylo vhodné, že jsem všechnu svou práci dělal na společném disku...

A dneska jsem ji dokončil. V osmi paré jsou připraveny archiválie do archivu, v desíti paré pak platné dokumenty do registratury. Několik metráků kopií jsem rozdrtil ve skartovačce - po pěti papírech max, několik tun běžného kancelářského odpadu jsem roztřídil do tříděného sběru, něco jsem vyhodil do košů. Na zítřek, tedy poslední den, mi zbývá už jen zabalit osobní věci. Květináč s kytkou, odborné časopisy, hrnečky, čaje, různé certifikáty a poznámky ze školení, pingvina s houpací hlavičkou pro štěstí...

Vymyslel jsem, jak to může ve firmě fungovat dále beze mě, dojednal to na všech stranách. Několik lidí bude mít víc práce. Sestavil jsem časový plán postupného předávání pravomocí - a ono to zafungovalo. Stal jsem se manažerem vlastního odchodu.

Zítra přijde technik, sebere telefonní přístroj, počítač a monitor - to už jsou poslední věci, které ještě zbývají k předání. No a pak klíče a vstupní karta - ty dám zřejmě asistentce/sekretářce. Moc lidí v baráku mezi svátky není.

Hoch z LZ mě laskavě upozornil, že už budu mít nárok na předčasný důchod. Odvětil jsem, že předčasný důchod pro sebe ještě považuji za poněkud předčasný. Sociální síť hodlám použít jako trampolínu ke skoku do další profese - chtěl bych svoje písání zprofesionalizovat v nějakém médiu. (I když vím o přetlaku nabídek, i ze strany skutečných profesionálů. Šéfredaktor novinek.cz například rovněž hledá flek, jak jsem zjistil na webu. Kolega auditor bude od začátku března rovněž nezaměstnaný, jak mi řekl v hospodě.) Zatím jsem si pořídil jako rekvalifikaci třikrát pět týdnů angličtiny, po nichž se z úrovně Pokročilý 1 hodlám přesunout do levelu Pokročilý 3. Větší část kurzu zaplatí firma...

O takovýchle osobních věcech se prý na internet nemá psát. Však jsem dosud ani nepsal nějak. Avšak zítra končím další životní etapu, teprve své třetí zaměstnání. Byli na mne ve Skupině ČEZ hodní, já zase pro ni nikoli jen "poctivě", avšak "tvrdě" pracoval (prostě jsem byl pracovitý - "hardworking":). A kam jinam psát osobní věci než na osobní blog? Zejména když tyto osobní věci velice ovlivňují podmínky psaní. Před Vánocemi jsem chodil z práce až v osm večer, to se pak těžko píšou nějaké hlubokomyslné úvahy. Ještěže mám za těch už skoro  čtrnáct let na Psu napsáno. No a o čem jiném budu psát dále, než o návštěvě na pracáku, anglickém kurzu a mých budoucích úspěších v novém povolání?

Už se těším!
\ :-)

Psáno v Praze dne 27. prosince 2010

27 komentářů:

EK/EMISNÍ KONTROLA řekl(a)...

Tak, nyní na EK a hnedle na STK pro nové známky. Poté nečekat a JET!
AHOJ

STK. řekl(a)...

Ďjó, Emisní kontrolo,
od jistého věku se člověku nechce prošlapávat nové cestičky. O něco později než hostinskému mi došel doporučený dopis do vlastních rukou - a teď po večerech projíždím stránky realitek, protože se majitel našeho domu rozhodl, že provede jeho kompletní rekonstrukci. Pomíjím fakt, že se o dům stará takovým způsobem a chce takové nájemné, že t.č. má z 12-ti bytů obsazeny 2. A když mi loni zatékalo do koupelny (tedy docela masivně, voda ze stropnice crčela proudem a vyrážela jističe ;-) argumentoval celých 9 měsíců tím, že na opravu střechy nemá peněz. (Odhadovaná částka -35 000.-) Už si asi za ten necelý rok těch pár miliónků naspořil.
Teď jsem rád, že jsem mu tu střechu nenechal opravit na své náklady. Sousedka si loni za 30 000.- vyfešákovala kuchyň, protože majitel tvrdil, že "ve věži" zůstaneme bydlet, ať se bude v domě dít cokoliv. A taky dostala výpověď, a když mu připomínala jeho sliby, pravil, že když to nemá od něj podepsané, tak nikdy nic takového neřekl. Takže vím, že to, co prožívá Šaman, extra příjemný stav není.

PS.: Asi měl svou kancelář docela rád. Fotka je totiž mnohem nostalgičtější, než možná sám tuší. Svetr na opěradlu židle, prázdný šálek na kávu, paprsky nízkého zimního zapadajícího slunce kreslí oranžové obdélníky zamlžených oken na stěnu kanclu...
;-))

Větší vlastenec řekl(a)...

We shall overcome !

Co se našinci vybaví ve zjitřené mysli, dozví-li se o dalším propouštění, o dalších na dlažbu vyhozených proletářích (resp. příslušnících pracující inteligence)?
BOTOSTROJ !
Dílo, jež se nám zažralo do vědomí jako štěnice do kůže vězněných dělníků-mučedníků. Film i kniha, drásající i burcující svědectví o pravé tváři kapitalismu-otci fašismu. Kdo shlédl či četl, ví. Ví, a pozlátko kapitalismu mu nezakryje krutou pravdu o nelítostné podstatě vykořisťování člověka člověkem.

Nyní tedy i Velký Šaman nedobrovolně opouští zaběhnutý kolektiv a svou oprýskanou kancelář; naposledy projde branou do nehostinné ledové pustiny kapitalistického velkoměsta. „Zima, a není co jísti !“; jak často nyní slýcháme tento zoufalý výkřik nejchudších z chudých, výkřik, jehož tak děsivě dobře znaly nespočetné generace našich předků, výkřik, který už nikdy neměl zaznít v poválečném Československu.
Prokleto budiž na věky věkův jméno Gorbačova-zrádce, původce našeho utrpení ! Nebýt jeho zrady, nebýt neleninského ústupu naší Strany před jedenadvaceti lety, Velký Šaman by do zaslouženého odchodu do zaslouženého důchodu svou útulnou kancelář neopustil.

Však všechno zlé je k něčemu dobré; snad i toto horší bude k něčemu lepší. Snad Velký Šaman konečně pochopí, že dva ze tří pilířů naší státní a národní existence jsou tvořeny VŠEMI Dekrety presidenta republiky; že nelze humánní odsun separovat od humánního znárodnění bez zřícení vznosné kupole našeho národního socialismu.
Ano, Zakladatel a Vůdce tohoto vlasteneckého blogu na to jistě brzy přijde, a toto pochopení jej požene dál k práci na národa roli dědičné. Co mu ale říci teď, v tento chmurný čas, kdy mráz v okna duje, kdy jaro daleko a láska a naděje zdají se dlíti v Stygiae tenebrae ?
Nevím, zdali by ho zahřála upřímná a proteplená slova Leninova či Stalinova, představa saní uhánějících zasněženou stepí a zamrzlými březovými háji. Nechť si tedy raději představí jasné sicilské nebe, nechť slyší hukot moře a mocný Etny hlas. Slyš, co zpívá Empedoklés :

Nic smrtelného se nerodí,
nic nedochází konce neblahou smrtí.
Jen prvky se slučují a zase rozlučují,
narození a smrt
jsou pouhá jména, jež tomu dali lidé.

A takto povzbuzen může Velký Šaman s myslí otevřenou vzpomenouti slov, jimiž Horác povzbuzuje tragickou Múzu „Sume superbiam quaesitam meritis“, i těch, jimiž nesmrtelný básník svůj skromný způsob života hájí : „Metiri se quemque suo modulo ac pede verum est“.
Ano, tak to má být; nechť každý se měří svou vlastní mírou, nechť je každý pyšen dle svých zásluh. Nechť ne hrabivý kapitalista a zákony trhu, leč Strana a ROH určují mzdu dělníkovu, nechť uvědomělá skromnost je opět ctí každého dobrého Čecha-budovatele.
Nyní hlavu vzhůru, srdce k boji vytasit, ve vítězství pravdy nadále věřit !

Jednou budem dál !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Samane,
nevim, jaka je u vas v Cesku situace, pokud jde o ukonceni pracovniho pomeru bud vzajemnou dohodou nebo propustenim, zda existuje neco jako zdejsi likvidace = buonuscita nebo TFR, to znamena, jestli dostanete zaplaceno za roky, ktere jste u firmy odpracoval. Jestli ano, nemusite si zoufat, budete mit dost penez, abyste mohl v klidu hledat neco jineho. (Pred lety mi cesti pratele rikali, ze ano, ze neco podobneho existuje. Snad se to mezitim nezmenilo.)Anebo jestli existuje t.zv. podpora v nezamestnanosti a jak dlouho je proplacena a za jakych podminek. Tady, v pripade propusteni trva osm az dvanact mesicu.
Tady je provadeno "zestihleni" podniku hlavne velkymi mezinarodnimi firmami, zacali s tim Americane a pak pokracovali i ti druzi. Jen domaci Fiatka chce investovat na rozsireni vyroby, ale za podminky, ze odborove svazy podepisou separatni pracovni smlouvu mimo ramcovou celostatni. Coz bude krokem k rozbourani systemu privilegii zamestnancu soukromych firem, ktery pry zapricinuje neschopnost it. podniku konkurovat na mezinarodnim trhu a vede k tomu, ze tu nikdo nechce investovat.
Cisla, pokud se jedna o propousteni kvalifikovanych sil, jsou velka - do konce minuleho roku propustili neco jako per tisic manazeru. Propousteji informatiky i s vysokou specializaci jako Ingeneering v Turinu - asi 35O osob, Motorola, Nokia, pak Telecom, Italtel a podobne.
V Italii je tezke najit alternativni misto a tak se vsichni stehuji do ciziny - bud do nekterych zemi byvale RVHP anebo do Azie, nekomu se podarilo najit umisteni ve Svycarsku. Velke "multinazionali" stehuji administrativni centra a vyrobu do zemi, kde to stoji min. Kam se prestehuji, kdyz ani tam to nebude vyhodne, to zatim neni znamo.
Fakt je, ze krize vsim poradne zamichala a ze spouste lidi zmenila zivot a vetsinou k horsimu.
To, co pisu, nema byt nejakou utechou - myslenka, ze jini jsou na tom hur nezmeni naladu toho, kdo se s problemy prave potyka. A pak mam dojem, z toho, co jste napsal, ze to nebylo studene aut-aut, ale ze jste mel nejakou moznost jine volby.
Coraggio!

forman řekl(a)...

Zdravím Šamane,
před pár lety jsem absolvoval něco velmi podobného. Hledání něčeho nového mi trvalo asi rok, protože jsem chtěl pokračovat dál ve svém oboru a tvrdošíjně jsem odmítal vše, co bylo mimo ... Můj starší bratr má tuto zkušenost z letošního roku, odešel "na dohodu" po cca 40 letech u jediné firmy (už taky našel náhradu). Společné na těchto dnes celkem běžných životních situacích je to, že u nás všech tří bylo hlavní činností vylepšování, zdokonalování, optimalizace různých činností, až se nám to stalo osudné.
Včera jsem četl blog, kde autor třídí lidi do tří kategorií, já mám za ta desetiletí práce pro různé firmy (i pro erár) taky tři kategorie:
1. Dravci - neustále je žene vpřed ono olympijské "Citius, altius, fortius" - v okamžiku dosažení cíle už běží dál ... V podnikání je to základní rys, nesmí se však zvrtnout v pouhé shromažďování peněz, majetku, moci, vlivu; v eráru to dopadá sbíráním funkcí, postů, titulů (hlava nehlava);
2. Leštiči - po dosažení určitého postu, funkce si uvědomí, že dál už to nejde (případně se jim nechce) a zbytek své aktivní části života se soustředí na boj na život a na smrt o udržení této své pozice (včetně likvidace potenciálních soupeřů za použití libovolných metod); tohle jsem poznal na vlastní kůži jak v podnikání, tak v eráru;
3. Nosiči vody - bez nich nebude fungovat žádná firma, instituce, soubor apod. Jejich cílem je zajišťování správného chodu stávajících procesů a zároveň jejich vylepšování (zase to strašné slovo optimalizace). Jako živnostníci jsou výborní, jako zaměstnanci jsou odkázáni na Dravce a Leštiče kolem sebe.
Co jsem tím chtěl říci?
Šamane, pro mne jste ten Nosič vody, a proto Vám bude nejlépe, když budete pracovat už jen pro sebe (případně s někým) a už nikdy ne pro či na někoho.
Proto Vám přeji do nového roku pevné zdraví a čistou mysl, Vy se určitě neztratíte.

Šaman řekl(a)...

Díky, formane, ano, jsem nosič vody - který postavil vodovod...
Kocoure, doufám, že tvůj nový kutloch bude přívětivější.
Informace, ano, protože jsem byl u firmy déle než pět let tak mám ještě něco navíc ke třem zákoným platům, a protože mám tři roku do důchodu, tak mám ještě něco navíc navíc. A protože jsem odešel dohodou o dva měsíce dříve než bych musel s výpovědí, tak mám ještě ty dva platy za ty dva měsíce , co tam už nebudu :)...
Větší vlastenče - to mně hřeje: odstupné.

Dneska jsem si byl v práci pro kytku a věci (které jsem nakonec balil do pěti) svým krásným novým autem, co ho mám od dubna, tedy fabii. Rozdíl mezi fabií a oktavií je ten, že jsem si nemusel vzít lízink.
Za byt jsme si doplatili anuitu, takže už je náš - i s pozemkem pod domem. Děti si už vydělávají samy.

Tušil jsem, že do důchodu v té firmě asi nezůstanu, teď byl poslední vhodný okamžik odejít... Všichni byli z toho smutní - bylo na nich vidět, že přemýšlí, co budou dělat, až zruší jejich místa...

Konečně se rozmluvím anglicky - a pak mi kynou skvělé vyhlídky! (Ještě nevím, jaké, ale jistě skvělé.) Dík všem za podporu. Každýmu přeju takový odchod od firmy.
\ :-)

informace řekl(a)...

Vsechno nejlepsi do noveho roku!

Pedro řekl(a)...

Naštěstí my - důchodci - už takováto dilemata řešit nemusíme. Přeji do Nového roku všechno nejlepší a hodně úspěchů v novém místě.

Pedro řekl(a)...

Čekal jsem, zda někdo zareaguje. Nikdo - tedy doplňuji. Jen aby měli svá místa a tím vydělávali a odváděli daně na naše důchody ti "zapojení do výrobního procesu" (tedy včetně mých dětí).

Schumacher antisemita řekl(a)...

Alespoň že tak a ne s holou zadelí. Snad najdete i čas na psaní. Šamane, moc držím palce. Ve všem.

stk řekl(a)...

Tož nevím Schumachere, asi su zločinec, ale od 1/1/2011 budu tzv. "prdůch". Zatím na dva roky, pak se uvidí. Nedělám to z lakoty (vyměřili mi důchod, ze kterého se žít dá) ale z obavy, že se mnou nebude k vydržení, když zůstanu doma. Že to nevydržím sám se sebou. tak budu snižovat rychlost postupně. Moc bych se chtěl podívat se do jižní Itálie a na Sicílii, do Ruska, do Kanady a do Austrálie, takže ty "uškudlené" prachy (není jich moc) mám za co utrácet. Jenom aby mi potom ještě zdraví sloužilo - a ne já jemu.

stk řekl(a)...

Předchozí patřilo Pedrovi, ne vznešenému Obuvníkovi. Pardon.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 stk : Tak je to správné. Činorodost prodlužuje život a činí ho příjemnějším a radostnějším což o to více prodlužuje život....

Pedro řekl(a)...

Zdravím kocoura. Já jsem řádný starobní důchodce již několik let. Mám své IČO, příjmy získané překladatelskou a tlumočnickou činností řádně daním - tedy každoročně odvedu příslušný obolus finančnímu úřadu, OSSZ a VZP. Takže jak správně píše Obuvník nade mnou - chce to zůstat činorodý. Chodit do parku krmit veverky a klábosit s ostatními důchodci není nic pro mne. Jako prdůch budete pane kolego pokračovat v dosavadní činnosti v ústavu?

STK řekl(a)...

Tak, tak, seňore Pedro.
Ale už nebudu prošlapávat cestu, ale z druhé pozice v řadě popichovat toho, kterého jsem si pečlivě po deset oběhů naší planety vychovával k obrazu svému, t.j. k prošlapávání. Už na začátku tohoto tisíciletí, chvilku poté, co u mě nastoupil, jsem to měl ve své černé duši naplánováno - a teď jsem tu akci spustil.
Práce mě totiž pořád baví (a uši i oči mám zatím v pořádku)- ale šéfování už dlouho ne. Nejvíc mi na šéfování vadí, že musím občas někomu poručit - a to dělám nerad./*
Tak si nyní budu poroučet sám, poslechnu se a nakonec se sám pochválím. Pokud to bude stačit i ostatním, nastane nirvána. /**

MMJ: "K obrazu svému..." tu a tam se mi to povedlo tak, že sám nerozeznávám dílo své a svého nástupce. Nevím, jestli je to dobré, ale malinko to jednoho děsí. I můj syn je daleko jinačejší, než on. Naštěstí se to týká jen práce. Jinak: On je extrovert, já naopak, on je blonďák, já byl vybarven opačně (teďka to ovšem překryl "módní světle šedý melír", on je bývalý tanečník a houslista, já horolezec a klavírista atd., atp.
Není to můj klon. Naštěstí.


/*: Když bylo vše v normálu, vždy stačilo jen naznačit. Kolektiv si fungoval naprosto sám, já jsem jenom občas podepsal nějaký ten papír a chodil na zbytečné porady. ;-)

/**: Musím ještě udělat to, co hekticky konal poslední týdny náš Šaman. Uzavřít kapitolu, předat vše "v očíslovaných krabicích". Mám toho ale mnohem víc než on. Tak na rok práce... ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Jan Neruda : Dědova mísa

V kamnech praská, dědek každou chvíli
svadlé ruce sobě zahřívá,
kolo vrčí, syn si s prací pílí,
nádobu si z dřeva vyrývá.

Kolečko si divnou píseň šumí,
vnoučeti se očka kmitají -
"Hele, co náš táta všecko umí,
jak mu tříšťky z rukou létají!

Dřevo ukradl jsi v panském lese -
komu děláš z něho koryto?
"Dědovi; - již se mu ruka třese,
nádobí už všechno rozbito."

"Nauč mne to!" - "Vida toho kluka,
nač by tvá to ruka uměla?!"
"Až se tobě třásti bude ruka,
koryto ti synek udělá!"

V kamnech praská, dědek shrben pláče,
svadlé ruce syn mu zulíbá,
kolo mlčí, vnouče kolem skáče -
"Táto, proč se kolo nehýbá?"

Šaman řekl(a)...

Nevím, jestli jsem to dost zdůraznil ve svém vánočním článku: To přepychové křesílko jsem dostal pod stromeček od svých dětí, které nás se ženou pravidelně též zásobují jak HW tak SW!!! (Krom teda knížek a kosmetiky a potápěčských kurzů...)
K výročí svatby jsme od nich dostali před časem zase novou barevnou televizi...

Máme hodné děti - heč!

Šaman řekl(a)...

PS: Milí spolusenioři, jakpak se vám líbí web
Žijeme naplno?
http://www.zijemenaplno.cz/

\ :-)

Šaman řekl(a)...

Schumachere, dík - už jsem chtěl tohle psaní párkrát položit, ale vždycky se nějak dokopu k pokračování...
\ :-)

drak řekl(a)...

Šamanovi:

To, co se Vám přihodilo s tou prací je sice nepříjemnost, ale věřím, že jí překonáte. Forman říká, že existují v zásadě tři kategorie lidí ve sféře výdělečné. Já bych to zjednodušil na pouhé dvě, kategorie, na lidi chovné a tažné. Tyto dvě základní kategorie bychom pak mohli dělit dále na podkategorie podle toho, jaké metody chování vůči ostatním lidem ve svém okolí, při tom vydělávaní peněz na obživu, uplatňují. Ti tažní bývají zpravidla mnohem slušnější. Z těch chovných toho užitku pro ostatní moc nekouká, bývají záludní, zákeřní a často i protivní. Vy Jste jak já Vás znám a vnímám člověk tažný, takových pořád ubývá, a proto věřím a nepochybuji o tom, že se někde uplatníte. Pakliže to bude v zaměstnaneckém poměru, tak se prosím obrňte trpělivostí, protože ti, co mívají na starosti ony LZ, jsou zpravidla představiteli těch chovných a neoplývají zpravidla ani empatií, ani inteligencí. Což potvrzuje i politika Vašeho bývalého zaměstnavatele, protože nebývá příliš moudré zbavovat se lidí tažných, protože se za ně jen těžko hledá náhrada.

Na weby typu http://www.zijemenaplno.cz/ se raději vykašlete :-) Připadá mi to dělané spíš pro ty chovné :-)

STK. řekl(a)...

Hele, "spoludědci" tak na takové ptákovinky, jaké se probírají na "žijeme na 100%" budu mít čas, až budu na 100% v penzi. Zatím, jako jednu ze zábav navštěvuji "Hospůdku u hřbitova", (schválně:, pro šťouraly - Kdo tento termín použil jako první? A proč asi?) na víc není času. Ale člověk by se asi měl na hodinku zastavit v poklusu, ať se může trošku rozhlédnout kolem sebe. Já mám jinak okolí trošku rozmazané. Takže ostřím tady, s vámi - i s Vlastimilem Větším, jako představitelem přece jenom mladší kategorie, S Informací, která má schopnost hodit na stůl mnohé zajímavé "čtivo" ale i s Harpyjí - která tu má funkci štiky. Stará se hlavně o promíchání matérie... ;-)

Ale pro dneska Dobrou!, už tu totiž usínám a píšu iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii a jiné duchaplnosti.

informace řekl(a)...

Važení diskutéři,
míníte-li se tu zabývat problémy jako chybějící zuby, revma v kolenou, jak žít naplno po šedesátce a podobnými bohulibými životními náměty šedesátníků, tak vás asi opustím. Tato skličující témata mě nezajímají, doopravdy. Mlsejte hořkou čokoládu, ta vám zvedne náladu, jak radí Ona dnes.
Jinak ze světa. Jistě jste četli, že Julien Assange vydává své paměti a to, jak poznamenávají zlomyslně papírová media, na papíře, místo aby z nějakého nedostupného serveru začal sám na sebe prozrazovat různá tajemství, na příklad počet protržených kondomů.
Místo, aby pokračoval neochvějně dál v boji za práva veřejnosti přečíst si na webu taje světové diplomacie, stáhl ocas mezi nohy a bere zálohy od předpotopních paleolitických papírových nakladatelů, kteří budou pak rozvážet papírové knihy smrdícími náklaďáky do ponurých kobek knihkupectví.
Ta zrada elektronických webových fanoušků a obdivovatelů se mu jen tak lacino neobejde!

Ze hřbitůvka řekl(a)...

Pěkný pozdrav Většímu vlastenci posílá prastrýček Tonda.
http://www.lidovky.cz/zapotocky-detem-z-jeziska-se-stal-deda-mraz-fkd-/ln-video.asp?c=A101220_100652_ln-video_mev
Jak se máš ty kluku ušatá? Plníš pětiletku?

stk řekl(a)...

Doskuhráno, Informace!

Tady se dá bujarost předstírat docela dobře ...

informace řekl(a)...

STK,
život je běh. A tak koukejte běžet a nelamentujte, že vás píchá v boku nebo že se vám udělal na patě puchejř. Koukejte doběhnout na svých a pěkně vzpřímenej.
Nic nepředstírejte, BUĎTE bujarý.
Kapišto, Pišto?

StK řekl(a)...

Všeobecný souhlas, "Informace". Až na to, že se nejmenuji Štěpán...

N.N.Nemo řekl(a)...

Ad zijemejemenaplno.cz: Ten web je pro seniory po padesátce. Žít naplno po padesátce? Co do tý doby dělali?