neděle 19. prosince 2010

Hoden je dělník odpočinku svého

Blíží se nový rok, nové tisíciletí i platnost novely zákoníku práce, která přinese spoustu novinek, jež se dotknou každého zaměstnance. Jmenovaná novela už byla napadena jako hloupost a jako nějaký evropský socializující vejmysl. Jenže - není tato reakce spíš novodobou "liberalistickou" (nikoli "liberální") českou hloupostí?
Lékaři i sestry pláčou, že budou moci mít jen 416 přesčasových hodin ročně. To je prý málo. Proč málo? Protože teď mají víc. Dělají dvanáctky, šestnáctky, slouží čtyřiadvacítky, osmačtyřicítky. 1300 hodin ročně navíc - tři přesčasové směny týdně. Tak ale tohle je přece špatně - tomu se říká vykořisťování a to musí být odstraněno. Nejen lékaři - i strážní, prodavačky, šoféři, mašinfírové a mnozí jiní pracovníci pracují 60 hodin týdně. A čím více dělají, tím jsou spokojenější, protože mají víc peněz. Ale já bych nebyl spokojený, kdyby mi přepracovaný lékař uřízl zdravou ledvinu a nechal tu nemocnou nebo kdyby přetažený mašinfíra mého vlaku přejel návěstidlo s červeným světlem!!! Raději je zaplaťte pořádně v jejich normovaném čase a místo přesčasů přijměte nové lidi.
(Psáno v prosinci 2000)

Někteří nadmíru pracující lidé spokojení nejsou - také chtějí mít nějaké volno. Kolik že by ho mělo být? No 8 hodin denně. A 8 hodin spánku a jen 8 hodin zůstává na práci. A ještě víkendy a svátky. Aby se člověk mohl věnovat své rodině a sobě. Poslyšte - ale vždyť kvůli tomu se bouřili američtí dělníci v téměř již předminulém století. Snižovat ceny, zvyšovat produktivitu práce prodlužováním pracovní doby, to je přece špatné! Zatím slyší často zaměstnanci odpověď: Když se vám to nelíbí, můžete jít. Za dveřmi čekají fronty lidí na vaši práci.

Hloupý, hloupý, hloupý zaměstnavatel, který tak jedná - neboť tím vychovává komunisty téměř předminulého století! A hloupý, hloupý, hloupý zaměstnanec, který nízký tarif své práce zvyšuje pomocí přesčasů! Ale nyní přichází zákon, totiž novela zákoníku práce, která omezuje přesčasy.

Vstupujeme do Evropy a ta není zvědavá na to, aby jí konkurovali arbajtři makající 60 hodin týdně. Manažeři? Ti jsou od toho placení. Sami zaměstnavatelé že pracují stejně dlouho nebo i více? To je jejich volba, jejich podnik a jejich život.

Znám to z vlastní zkušenosti - můžete pracovat 16 až 24 hodin denně. Asi tak týden. Jde makat 12 hodin denně bez víkendů - asi tak měsíc. Lze odpracovat 300 hodin měsíčně - jeden, dva roky. Ale nejde to dělat celý život!

Tvůrčí práce je trochu jiná věc - někdy nejde vůbec, jindy člověk maká 25 hodin denně. Ale nechtějme po prodavačce v hypermarketu, aby seděla u pokladny 10 hodin denně 13 dní v dvoutýdenních turnusech. Ten čtrnáctý den pak věnuje praní a domácímu úklidu... Jste spokojení, že máte levnější zboží než jinde. A je vám jedno, že je to na něčí úkor? Takže by vám nevadila ani dětská práce a otrokářství?

Vadila, viďte.

Zatím řeší podniky problémy s porušováním lidských pracovních podmínek tím, že si na některé práce najmou jiné firmy, třeba zaměstnávající Ukrajince. Že fyzicky makají 12 i více hodin denně? Že nemají dost času na odpočinek? Že snad dokonce nejsou ani zdravotně a sociálně pojištěni? Škoda, že to nejde udělat i u našich zaměstnanců, myslí si možná některý z našich manažerů. Ale pozor - zákoník práce platí pro všechny!

Nebo že bychom paragrafy omezující liberalistické využívání zaměstnanců až do mrtě zase zrušili, "protože se stejně nebudou dodržovat"?

Ale měly by se dodržovat. Zopakuji pro nechápavé: Skutečný komunismus vznikl jako reakce na liberalistický přístup k lidské práci. "Vykořisťování člověka člověkem" skutečně existovalo, proto byly sociální bouře, proto měli komunisté takovou podporu. Dnešní liberalisté jednají v zájmu zítřejších komunistů!

Ano, ano. Za kapitalismu existovalo vykořisťování člověka člověkem, teď je tomu soudruzi naopak, mohli jsme slýchávat na povinných školeních a schůzích před rokem 1989. Zdá se mi to, nebo slyším znovu, že bychom to teď měli dělat ale úplně obráceně než komunisti?

Psáno v Praze na Lužinách dne 3. prosince AD MM, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 5. prosince 2010

******************************
Šamanova poznámka 2010: Před deseti lety jsem si myslel, že potom, co bude přijat nový zákoník práce, se jím bude někdo řídit. A přitom někteří lékaři odpracují i tisíc či dva tisíce přesčasových hodin - nezákonně. Dnes se hlavně hovoří o tom, že by měli dostat lékaři přidáno, aby měli stejně, jako kdyby dělali přesčasy. Ale proč nikdo nepoukáže na to, že by mělo být více lékařů - aby odvedli tu přečasovou práci? Anebo ty přesčasy nejsou třeba - a doktoři je odkroutí jen kvůli příplatkům???
Nuže - lékaři mají právo odejít. Ale nejdříve měli odmítnout přesčasy nad zákonný limit 416 hodin ročně, ne? A dále - proč 10 let kontrolní úřady vůbec nezajímalo nedodržování zákonů v nemocnicích (i jinde - viz výše)?? A proč se o tomto aspektu média skoro vůbec nezmiňují???

26 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Hoden jest dělník ...

Jistě, proti pravicové protilidové vládě je nutno bojovat všemi prostředky. Proto se zaťatými zuby snesu i Velkým Šamanem použitou parafrázi známého výroku jistého známého sionisty.
Konečně, proč bychom nemohli proti nepříteli použít jeho vlastní zbraně, že ano ?
Takže, co píší sionisti o odpočinku ?
„Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci…“ (Ex 20, 8 – 10)
„Sedmého dne bude slavnost odpočinutí, Hospodinův svatý den odpočinku.“ (Ex 31,15)

Hmm hmm. Další naši nepřátelé, křesťani, si z toho dokonce udělali tzv.přikázání :
Pomni, abys den sváteční světil.
A papeženci se dokonce nerozpakují tvrdit následující :
Boží činnost je vzorem pro lidskou činnost. Jestliže si Bůh sedmého dne „odpočinul“ (Ex 31,17), i člověk má „odpočívat“ a dovolit i druhým, především chudým, aby si mohli oddechnout. Sobota přerušuje každodenní činnost a umožňuje odpočinek. Je to den protestu proti otroctví práce a kultu peněz.

No tak fajn. Nám je to všechno prostě k ničemu, neboť šestidenní pracovní týden nechce (zatím) zavádět ani zlá pravicová proevropská a proamerická vláda. Takže bych si dovolil poradit, ó Velký Šamane : S parafrázováním sionistů opatrně. Zkuste raději něco z Marxe.

Čest práci a Míru zdar !

A.S.Pergill řekl(a)...

Šamane,
protože managoři nemocnic přišli na fintu: Doktor na službě vlastně nepracuje, je v "pracovní pohotovosti" a do práce se mu započítá jen kmitání na ambulanci, když přivezou akutní případ, nebo na pokoji, když se někdo z ležících začne horšit.
Nakonec, když by se to dovedlo do důsledků, tak by se pánům a paním novinářům nohla do pracovní doby počítat jen ta, kdy mačkají prstem klapku na klávesnici a doba, kdy nad ní "jen sedí" a nedotýkají se jí, ne.

EK řek)la) řekl(a)...

Pane "A:S:PERG::::, ano a ani pekař nedostane zaplaceno za čučení do pece , neboť se "TO" peče samo, že?? A managor pekárny s tím nehne ani za zlaté prase! Zač jsou vlastně placeni poslanci v PČR A VŮVŮBEC ouřadové, ti nečučí ani do .....

Větší vlastenec řekl(a)...

Krásný dárek všem opravdovým českým vlastencům

Zvěstuji vám všem přeradostnou (před)vánoční novinu : Prezident udělil milost s.Ludmile Brožové-Polednové !!! Příchod Dědy Mráze oslaví naše Lída již v kruhu svých soudruhů příbuzných a spolubojovníků.
Díky, Václave Klausi, tisíceré díky ! Opět jste dokázal, že opravdu prezidentem nás všech, dokázal jste svoji ochotu a schopnost náš národ stmelovat a povzbuzovat. Naše vlast a Strana Vám to nikdy nezapomenou.

Kdo by nevzpomněl oněch dnů, kdy tyto hvězdy z východu rozplašovaly hejna reakčních vrahů, rozplašovaly temno cizácké poroby, rozsévaly nové světlo svobody a odbourávaly zatemnění, ve kterém jsme byli po léta násilně drženi? (A.Zápotocký, z vánočního rozhlasového projevu 24.12.1945)

***Volte ČSSD a KSČM !***

informace řekl(a)...

— Кто лежит там на диване? — Чего он желает?
Ничего он не желает а только моргает

— Что моргает он — что надо — чего он желает?
Ничего он не желает — только он дремает

— Что все это он дремает — может заболевший?
Он совсем не заболевший а только уставший

— А чего же он уставший — сложная работа?
Да уж сложная работа быть от всех отличным

— Ну дак взял бы и сравнялся и не отличался
Дорожит он этим знаком — быть как все не хочет

— А! Так пусть такая личность на себя пеняет
Он и так себе пеняет — оттого моргает

Потому-то на диване он себе дремает
А внутри большие речи речи выступает

Pedro řekl(a)...

И кто это такой лежит на диване?

Pedro řekl(a)...

И возможно я его знаю?

informace řekl(a)...

Графоман постмодернистский:

"Ужасно государство
Но все же лишь оно
Мне от тебя поможет
Да-да оно нужно..."

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar příteli a soudruhu Pedro !
Je mi jasné, že skučaješ od bezdějatělnosti i z nedostatku jazyka našich starších bratří ve veřejném prostoru. Nechceš si ale raději udělat domácí úkol, jež jsem zadal *) všem opravdovým českým vlastencům a vlastenkám, tedy i Tobě ?

Čest práci a Míru zdar !

---------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/12/moby-dick-co-se-vyklubalo.html?showComment=1292896682578#c7887266018086669183

Větší vlastenec řekl(a)...

Старуха

Года и дни бегут по кругу.
Летит песок; звенит река.
Супруга в дом идет к супругу.
Седеет бровь, дрожит рука.
И светлый глаз уже слезится,
На все кругом глядя с тоской.
И сердце, жить устав, стремится
Хотя б в земле найти покой.
Старуха, где твой черный волос,
Твой гибкий стан и легкий шаг?
Куда пропал твой звонкий голос,
Кольцо с мечом и твой кушак?
Теперь тебе весь мир несносен,
Противен ход годов и дней.
Беги, старуха, в рощу сосен
И в землю лбом ложись и тлей.

informace řekl(a)...

Vv:
skucaes oT !!!
Ja jsem si to precetla, napsala jsem i poznamky a nic se nedeje!

Pedro řekl(a)...

Теперь я вижу что это касаетя нашего знакомого патриота!

informace řekl(a)...

V otvet ljubimomu drugu:
Я люблю тебя ТАК сильно,
Беззаветно так тебя люблю...
И чтоб ты меня не бросил меркантильно
Топором тебе я ноги отрублю.

Я сначала нежно срежу кожу,
Погружая пальцы в раненую плоть,
А затем... (не надо корчить рожу!)
Отпилю твою больную кость.

Будешь ты вопить и извиваться.
Может, даже, будешь проклинать,
Я не знаю... Стоит ли стараться
Твои действия в тот миг мне предсказать?

А потом придет к тебе гангрена,
И еще придет к тебе чума.
Будешь ты похож на манекена,
И ты медленно сойдешь с ума.

Chvatit?? ili esco razik, esco raz???

Větší vlastenec řekl(a)...

Pravděpodobně jsi chtěl napisať "kасается", drahý příteli a soudruhu Pedro.
Prostě - měl by sis nejdříve udělat domácí úkoly, a až potom skotačit.

informace řekl(a)...

Ugadal, Pedro, molodec! Uze ne tak trudno bylo.

I nas Patriot kak v skazke vsech ugadal i zverej, i ptic, Vodki s vedra chlebnul, Ne ustojal on i ruchnul nic, Snom mertveckim zasnul.

Pedro řekl(a)...

Правильно, патриот, правильно. Я забыл одну букву.

Větší vlastenec řekl(a)...

To nic, drahý příteli a soudruhu Pedro. Bukva sem, Bukva tam.
Hlavně, že jsi nezabil žádného našince.

drak řekl(a)...

Bukvy a bukvice nemusím, lezou mi na nervy a tahají mi za oči. Zejména teď, když v Praze je pomalu víc Rusů jak za invaze v šedesátém osmém.

Anonymní řekl(a)...

Ty zítřejší bolševiky ovšem nedostanou sežrat nečekají dnešní "liberálové". Nebo si to (tihle noví liberálové) aspoň myslí.

Anonymní řekl(a)...

... to "nečekají" škrtněte, prosím.

Větší vlastenec řekl(a)...

Naše národní mučednice zpět mezi námi !

Vážení vlastenci, vážené vlastenky,
soudružka Brožová-Polednová již opustila svou temnou kobku a je zpět u své rodiny, je zpět mezi námi všemi. Ach, kéž by se VŠICHNI naši věznění a mučení soudruzi a soudružky mohli vrátit domů a ke své Stranické práci, již dnes ! Marxužel naši spolubojovníci ze žalářů hned tak nevyjdou – nejsou všichni prezidenti kapitalistických států jako náš Václav Klaus.

Však jednou zvítězíme, politické vězně všech zemí osvobodíme. A pak se bude tančit všude !

Volte plnou občanskou a profesní rehabilitaci poctivých příslušníků a spolupracovníků StB ! *** Volte ČSSD a KSČM !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Mladá garda, příslib krásných a radostných zítřků.
http://www.lidovky.cz/sexy-spionka-chapmanova-v-politice-posilila-putinuv-dorost-pl5-/foto.asp?foto1=KIM37fb9f_p201012220750301.jpg

A.S.Pergill řekl(a)...

Ve včerejších BL je uvedena cedule, vyvěšená na Úřadu práce Vsetín. Z ní vyčtete, že pro lékaře (požadavek VŠ) je nabízený plat něco přes 16000, pro lesního dělníka (požadavek praktická /dříve pomocná/ škola a vyučení bez maturity) nabízejí o cca 2000 víc. Stejně tak i pro další nekvalifikované nebo středoškolsky kvalifikované posty.
A to ještě není zohledněna situace, že si mladý lékař musí ze svého platit atestační přípravu, takže mu z těch 16000 hrubého může nakonec zůstat kolem 4000 čistého. Čili je na tom hůř, než mnozí nezaměstnaní na podpoře, a přitom maká jak šroub.
Takže se nedivte, že toho už mají dost. Problém existuje víc jak 20 let a za tu dobu bylo mnohokrát slíbeno řešení, a buď se nezměnilo nic, nebo nastala změna k horšímu. Přeji těm papalášům, co současný stav zavinili, aby někde uhynuli ve škarpě bez lékařské pomoci, třeba na okrese, kde bude zrušená nemocnice.

STK řekl(a)...

Jaja, Aspergille,
problém je ale taky v tom, že lesní dělník koná těžkou fyzickou práci, může na něho spadnout strom - a že nikoho neohromí, když mu řekne, že je drvoštěp. Zatím co mladý pan Voštěp, hrdý nositel čerstvého titulu MUDr. bude ohrožen nanejvýš uklouznutím na naleštěném linoleu na chodbě, případně uklouznutím na lehátku v inspekčním pokoji se sestrou. Pro vdavekchtivé slepičky je vítaná kořist - protože je předpoklad, že jeho význam a tím pádem i plat porostou.
Dřevorubec časem získá tak leda revma, spasmatiké prsty od motorové pily, případně mu budou ty prsty částečně chybět vůbec (autoamputace).

Doktora chce dělat kdekdo (i ti, kteří na to nemají), dřevorubce málokdo.

Čímž ovšem netvrdím, že je to tak správně.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jaké je řešení drastické situace v našem zdravotnictví, vážení vlastenci a vážené vlastenky ?
Rozhodně jím není pokračování současného protilidového režimu; ani jeho nekonečné a nikam nevedoucí "vylepšování".
Jen si zadejte do sionisticko-imperialistického vyhledávače např. „surgeon mistakenly amputate“ resp. „surgeon mistakenly removed“. Dostanete statisíce, MILIÓNY odkazů na hrůzy kapitalistického zdravotnictví. Vypadá to, že západní přepracovaní a vykořisťovaní chirurgové jsou schopni špatně odebrat jakýkoli párový orgán či končetinu. A možná i nepárový.
Četli jste někdy něco takového o našem socialistickém bezplatném zdravotnictví ? No nečetli, samozřejmě. Tak vidíte. Vidíte cestu, směřující pryč od současného bezohledného kšeftování se zdravím. Vidíte cestu, vedoucí zpět ke štěstí a zdraví všeho lidu, zpět ke spravedlivému ohodnocení práce našich soudruhů zdravotníků.

Strana je ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k socialismu než skrze Stranu. (Ze závěrů XX.sjezdu KSSS)***Volte ČSSD a KSČM !

A.S.Pergill řekl(a)...

to STK:
Problém je, že ve špitále se dá chytnout ledacos, včetně infekcí, proti kterým neexistuje ani očkování ani léky. Při současné howadské legislativě, kdy není možné uvádět výskyt chronických infekcí do chorobopisu, jak se to běžně dělalo za "zlých komunistů", a je dokonce ilegální poslat kolegům, kteří na něm budou dělat krvavý zákrok, hlášku, že pacient je HIV+, se riziko jen stupňuje.
A navíc má doktor odpovědnost, která se dnes pohybuje v milionech až desítkách milionů korun, zatímco ten dřevorubec má v rukách pilu za pár tisíc a když omylem porazí jiný strom, tak se zpravidla nic neděje.