pondělí 6. prosince 2010

Levné knihy, levná prasata

Pokusím se vysvětlit, proč jsou levné knihy drahé. Moje poznatky jsou dány osmi lety pozorování cvrkotu v branži. Knížky jsou moje hobby prováděné ve volnu mezi směnami. Když jsme v roce 1990 chtěli sehnat na Vánoce nějaké pěkné knížky pro děti pod stromeček, ukázala mi žena Ivana inzerát Albatrosu. Měl jsem se stát "kolportérem", podle tehdejšího zákona jsem musel být "podnikatel" a dnes jsem to dotáhl až na "živnostníka". Pořád mám ten stejnej stolek na tržišti Luka, kde si zhruba asi tak dvakrát týdně povídám se zákazníky. A někteří přitom i nakoupí! (Ale po letošních Vánocích už nejspíš skončím.)
(Psáno před Vánocemi roku 1998. A s knížkami jsem skutečně rok nato skončil. Tedy s jejich prodejem. Teď je píšu. Zatím mi jich vyšlo pět. Ale v řetězci výroby knih stojí autor na úplně nejnižším a nejhůře placeném místě! Je na tom podobně, jako ti chovatelé prasat. Dotaci (grant) však dostane jen těžko...)

Zdražení knih nad obecnou inflaci má řadu příčin. Růst cen papíru a polygrafických prací patří mezi ně. Vydavatel se snaží ušetřit: Knížky vycházejí bez ilustrací, často bez korektur (fuj!), nedbá se na grafické provedení, škudlí se na honorářích. Odrovnávají se tím ilustrátoři i spisovatelé. Je tendence vydávat pouze "osvědčené" tituly, což vede ke stagnaci. Nejsou peníze na riziková vydání ne snad neznámých, ale ani známých, nikoli však slovutných autorů. Chybí investice do budoucích autorů, tedy i do budoucí (české) literatury. Ve skutečnosti mají knihy nižší cenu, než by měly mít. Tato "láce" se nám v budoucnu může řádně prodražit! Díky těm několika vydavatelům, kteří pochopili, že za kvalitu si fajnšmekři rádi připlatí a dík tolika fajnšmekrům! Relaci ceny a kvality a dlouhodobou nakladatelskou politiku se z původních předlistopadových vydavatelských domů podařilo udržet a rozvinout pouze Mladé Frontě.*

Po listopadové revoluci přišla svoboděnka, začaly se vydávat dříve zakázaní autoři. Poptávka po jejich knihách však skončila už v březnu 1990! Po devíti letech svobodného knižního trhu můžu říci, že se ukázala univerzalita zákona o zachování i zde: Zůstal zachován konečný počet knih. Protože se počet titulů zvýšil o řád (až dva), klesly o řád (až dva) i náklady. Kdo nepochopil, zkrachoval. Kdo nezkrachoval, bojí se. Už v roce 1991 jsem si řekl: raději míň vydělám, než bych hodně prodělal. (Míň vydělávám, doufám, že neprodělám ani letos.) Platí to i o skutečných knihkupcích, distributorech i vydavatelích. Nejmenovanému mladému novému českému autorovi vyšla jeho veleúspěšná knížka** během jednoho roku celkem ve 24.000 výtiscích. První vydání 4 tisíce, dotisk 5, druhé vydání 5, dotisk 5, druhý dotisk druhého vydání 5... Po zfilmování vyšlo třetí vydání, to už si svoje čísla utajili, ale řekl bych, že to zase nebylo více než 10.000. To bylo ale před několika lety. Situace se letos opět zhoršila. Tři tisíce, to je dnes počet kusů, ve kterých vychází nový titul i renomovanému autorovi.*** Nízké náklady vedou k dramatickému růstu cen. A to je to, co jsem myslil tím, že zlevňování vede ke zdražování:

Než přišla současná recese, kupovali knihy lidé docela ochotně i za zvýšené ceny. Prvotní u nich bylo jméno autora a titul. Hodně udělal public relations hlavně v televizi. Pro zákazníka na tržišti byl v naprosté většině případů první zájem přilákán grafickou úpravou obalu. To si knížku alespoň vzal do rukou. Posledním faktorem při prodejnosti byla cena. Opakuji: Cena rozhodovala až jako poslední! (Ale někdy byla důvodem, proč si zákazník knížku nekoupil...)

Pak se začalo s masivním zlevňováním nových knížek. Před jedněmi Vánocemi vydala Svoboda Arabelu 1. Pro čtenáře za 100,-, pro knihkupce za 75,-. Vzal jsem jich sto najednou, prodal třicet. Říkal jsem si, že do roka vyjde dvojka a trojka, na dalším vánočním trhu se po nich jen zapráší. (V televizi právě běžel opakovaný seriál seriálů.) V březnu zlevnila Svoboda konečné ceny na 60,-. Se skřípěním zubů a prodělkem jsem ji následoval. V červnu, před koncem školního roku vyšla Arabela 2 za konečnou cenu 126,-. Koupil jsem jich asi deset. (Natřikrát.) Kolem mého stánku šla holčička s maminkou: Jé, mami, už je další Arabela, kup mi ji, prosím, prosím. A maminka: Víš holčičko, chvilku si počkáme, voni to zase zlevněj! Na Vánoce vyšla Arabela 3, vzal jsem už jen dvě...+   Letos na jaře jsem bral nějakého Arthura C. Clarkea. Už ležel na pultech asi měsíc, ale jde o prověřenou hodnotu. Koncová cena 169,-. Druhý den jsem se byl podívat v nově otevřených Levných knihách, v centru Prahy je jich asi pět. Tentýž Clarke tam byl za 69,-.

Takže zatímco jsem na začátku devadesátých let bral knihy po balících, teď beru knihy jen po dvou. Když neprodám, jednu si nechám a druhá je milý dárek pro přátele. Když prodám, koupím možná ještě dvě. Nemohu riskovat, že během čtrnácti dnů vydavatel půjde pod mou nákupní cenu. Já neberu knihy po balících, ale po kusech, distributor nebere po náklaďácích, ale po paletách a vydavatel nevydá 10.000, ale taky třeba jen 2.000. (Vyjímky nás živí.) Takto nízké náklady katapultují ceny knih neúměrně vysoko. Knihy jsou drahé, protože se zlevnily.

No a já tržím místo 3.000,- za prodejní den jenom 1.000,- (rabat 250 Kč), což mi tak akorát pokryje fixní náklady (které se ovšem neustále zvyšují). Ceny vzrostly, snížily se tržby. Proto můžu kvalifikovaně svému rodnému Telecomu oponovat: Pokud razantně zvýšíte tarify, mohou vaše tržby dokonce poklesnout!

Vydavatelé potřebují prachy v hotovosti, tak prodávají, aby dostali zpátky alespoň to, co do vydání vložili. Někteří takto prodají celý náklad! Snad je k tomu vedou i vyděračské podmínky distributorů, kteří při 25-28% rabatu pro knihkupce měli dříve celkový rabat 33%, čili vyžili z těch pěti až osmi procent rozdílu. Dnes je to 45%++ a to ještě berou zboží jen do komise! Vydavatelé dostanou zaplaceno jen to, co se skutečně prodá.+++ (Přičemž knihkupci dnes platí v hotovosti. Distributoři, kteří dávali na faktury, už zkrachovali...)

A jak že je to s těma prasatama? Světová cena je teď asi 20,- Kč za kilo živé váhy. Při tom, jak EU dotuje jednak pěstování prasat a jednak jejich vývoz, je vlastně zázrak, že naši zemědělci dostanou 24,- Kč. Při nákladech 28 až 32 Kč. Je nekorektní od pravicového politika, jestli vyčítá zemědělcům, že musejí zvýšit produktivitu práce a snížit náklady. To se už v zemědělství stalo, včetně brutálního snížení pracovníků. Kdyby se ve stejných parametrech změnilo třeba naše strojírenství, to by nám celá Evropa koukala na záda! Je hloupé od pravicového politika, pokud žvástá o "trhu", když ve skutečnosti soutěží rozpočet Evropské unie s rozpočtem českým. A je zločinné od našich politiků, když tolerují hospodářskou kriminalitu, kdy odběratelé vepřového masa ustoupili od předem uzavřených smluv!!!

Odběratelé dovážejí za světové ceny a prodávají za naše. Jestliže se cena prasat za rok snížila o polovinu, jak to, že nefunguje trh, který by srazil i konečnou cenu v krámě? To smrdí kartelovou dohodou víc, než prasečí kejda. Fungující trh by srazil ceny a tím vyvolal vyšší poptávku, což by mohlo opět posílit ceny. Tady nejde o trh, ale o smradlavý monopolismus, a je mi jedno, jestli je "socialistický" nebo "kapitalistický". Až naše zemědělství zkrachuje a evropské ceny opět vzrostou, uvidíme, kolik zaplatíme za současně levné vepře!

Jediné řešení do budoucna je snad propojení výrobce, zpracovatele a distributora do jednoho hospodářského celku. U prasat i u knih. Tak, je 13:07:22, nejvyšší čas, abych se postavil ke svému stánku s barevnejma knížkama a pokusil se něco utržit. Letím!

Poprvé vyšlo jako příloha internetového deníku Neviditelný pes © - Týden od 30.listopadu do 7.prosince 1998, podruhé 14. prosince 2002.

Poznámky 2002:
* MF mezitím zkrachovala, když zásoby jejich kvalitních knih zůstávaly neprodejné.
** Michal Viewegh: Výchova dívek v Čechách
*** Opět narostl počet titulů. Počet kusů, ve kterých vychází nový titul i renomovanému autorovi se snížil už k 1.000!
+ Svoboda už taky zkrachovala.

++ i 50 %!
+++ Vydavatelé nedostanou zaplaceno to, co se prodá. Jsou knihkupci a distributoři, kteří tvrdí, že zboží ještě neprodali, stále je mají v komisi, proto je "ještě" nezaplatí. Když chce vydavatel knížky zpátky, tak to najednou nejde. Kniha je fakticky rozprodaná - na krámě. Pro vydavatele ale ještě není prodaná, protože není zaplacená. Proto nebude vydávat druhé vydání!!! (Za co?)

Poznámka 2010: Nové vydání této úvahy bylo inspirováno povzdechem komentátora z kulturní branže, který naříká nad podobným problémem dotovaných drahých/levných lístků na divadelní představení...
Naštěstí, co se knih tejče, tak ty už poněkud více zdražily, ti nakladatelé, kteří vydávali nehezké knížky se strojovými překlady na hnusném papíře, zmizeli (většinou) a objevila se spousta krásně graficky vyvedených, kvalitně tištěných a vůbec vymazlených knížek. Sláva!

27 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Kolikrát to budu opakovat, než to všichni pochopí a uchopí ?
Jediným řešením na krize a krachy je SOCIALISMUS !

Až opět zvítězíme, až náš národ opět vyžene Němce, sionisty a jim podobné, až obnovíme faktickou platnost dodnes platných Dekretů presidenta republiky, tak rázem přestanou problémy výrobců i prodejců knih i vepřového.
Naši literatury chtiví pracující budou opět stát fronty před prodejnami národního podniku Kniha, každý knižní čtvrtek (otevírá se v 8:00, doporučuji postavit se do fronty na nedostatkové tituly nejpozději v 6:30).
Naši dobře placení, vepřového chtiví pracující si rádi stoupnou do fronty před prodejnami n.p.Masna, každý pátek v poledne (maso bude od 14:00, dostane se skoro na každého).
A nebudou žádné krize, žádná nezaměstnanost, každý bude do konce života dělat to, čemu se vyučil či co vystudoval.
A Němci a Američani za našimi hranicemi budou opět jen bezmocně skřípat zuby a harašit zbraněmi.

Soudruhu, který den co den,
překráčíš normy s celou směnou,
vidím tě, jak jsi spokojen,
utřeš svou bradou zamaštěnou
a řekneš mámě: No tak vida.
Zas jednou dobré pochutnání.
A naše vláda řád mi přidá.
(Michal Sedloň, Krmička vepřů)

***Volte ČSSD a KSČM !***

Anonymní řekl(a)...

Soudruhu politruku, přestaň žvanit a přečti si noviny!
Отношения России и НАТО
Глава российского государства Дмитрий Медведев констатировал, что на сегодняшний день отношения России и НАТО стали гораздо более близкими, прозрачными и предсказуемыми. Он заявил, что "все меняется, меняется Североатлантический Альянс, меняется и Россия. И если они изменятся настолько, что станет вопрос о нашем более тесном сотрудничестве, то, я считаю, что здесь
не может быть никаких закрытых тем".

Информация

Anonymní řekl(a)...

Jaký pak "v poledne" do fronty na maso? Už od šesti od rána, jestli vůbec nějaký bude.
Российские биржи и Deutsche Boerse - политическое сватовство?
СМИ сообщают о возможном альянсе между биржами РФ и одной из крупнейших площадок Европы - Deutsche Boers. ММВБ и РТС ведут переговоры с Deutsche Boerse о создании альянса, который составит конкуренцию Лондону и Гонконгу.
Источник в одном из профильных ведомств сообщил агентству "Интерфакс", что обе российские биржи уже около двух лет - с некоторыми перерывами - ведут переговоры о сотрудничестве с немецкой.
Информация

Anonymní řekl(a)...

A jestlipak víš, soudruhu politruku, že už 1954 r.chtěl SSSR vstoupit do NATO?
...уже в 1954 году СССР предпринял попытку отойти от жесткой конфронтационной политики, создать общеевропейскую систему безопасности и хотел вступить в НАТО.
To jsou novinky, co? Uprav si trochu politickou linii!
Информация

Anonymní řekl(a)...

No, ta strojové překlady do ruštiny jsou docela dobrý.

Anonymní řekl(a)...

Připravuj se, soudruhu politruku. Tvým nejmilejším jídlem bude ruské vepřové po německu! Tady máš recept, vyzkoušej ho, dokud je ještě k dostání maso!
Немецкая кухня - свинина в пиве
рецепт с сайта Комсомолки... свинина в пиве - это главное немецкое новогоднее блюдо. Ну, а у нас в стране это стало не праздничным, но одним из самых любимых повседневных блюд. Мой слог не в силах передать тот упоительный аромат, который растекается по кухне, пока эта свинья тушится. Ну, сами подумайте - лук, свинина, пиво, тмин... А потом в этот ансамбль вплетается еще и черный хлеб. В сумме это что-то невероятно вкусное!
Рецепт совсем несложный в приготовлении, все продукты пока еще доступны, что немаловажно...
Информация

Anonymní řekl(a)...

Ta strojové překlady do ruštiny jsou autentický text ruských medií, ty anonymní koni! Najdi si to v news.
Информация

Anonymní řekl(a)...

Kupujte knihy, drazí čeští bratři, i když jsou drahé. Papíru bude potřeba. Бумага ... она понадобится!
Информация

drak řekl(a)...

Těch knih, vylevněných až na dřeň, kteréžto nepotkaly ani grafika, ani dobrého překladatele, o korektorovi už ani nemluvě, jsem naštěstí koupil jen několik. Když jsem si s děsem v očích například přečetl, že Me 262 měl na palubě dělo (ačkoliv to správně má být kanón), znechuceně jsem knihu odhodil do rohu, časem jí odnesl do sběru a mnohem pečlivěji jsem si pak při nákupu vybíral, co si koupím a co ne. Stálo to více práce a času při nákupu samotném, ale aspoň jsem neměl pocit, že ze mne někdo dělá pitomce.

Čas zapracoval a souhlasím s Šamanem, že ty nejkřiklavější případy už jsou naštěstí pryč, ale i tak se pořád ještě dá koupit spousta v podstatě braku. Na druhé straně ale pořád ještě se vydávají nádherné vázané tituly, jako třeba "Velká encyklopedie vesmíru" od Josipa Kleczka, což dává určitou naději i do budoucna.

Bohužel ale musím souhlasit se Šamanem i v tom, že zhoubný a zároveň debilní nápad, kdy se kniha vydá a pak zlevňuje, a díky kterému pak je ten knižní trh poměrně ošklivě deformován a následně devastován, už tady na světě je a těžko s tím někdo něco udělá, prostě se s těmi neblahými následky budeme muset naučit žít. Těžko lidi nutit, kupovat knihy za nějakou cenu při jejich vydání, když dobře vědí, že ta sleva prostě přijde. Jenže mějte pak jako knihkupec na skladě knihy, které pak možná díky slevám, které přijdou, neprodáte ani za nákupní cenu. Prostě kdosi kdysi vypustil džina z lahve, za účelem získání krátkodobé výhody, a ten teď dlouhodobě vymetá všechny kouty a spíše škodí, než aby byl k užitku.

Ta levná evropská prasata, jsou mimochodem jedním z důvodů, proč jsem se domníval, že náš vstup do EU je předčasný, protože naše ekonomika prostě není schopna čelit dostatečně silně a účinně určitým unijním neblahým tlakům, jako jsou ty trhy mrvící zemědělské dotace v původních členských zemích EU a navíc ještě si myslím, že vyjednavači přístupové smlouvy dojednali ty podmínky pro nás nevýhodně a tudíž jsme biti hned 2x. To, že naši zemědělci spolu s mnoha podniky ten vstup do EU vůbec přežili, je zásluhou namáhavé a efektivní práce těch podniků a zemědělců, nikoliv těch politických padouchů, co to tak mizerně dojednali. Některé naše podniky a zemědělci opravdu zasluhují obdiv.

Jinak sám dělám co mohu a co je v mých silách, konkrétně pro maso a uzeniny jdu za řezníkem, ten si maso nechává dodávat od našich zemědělců, že je to trochu dráž mi nezajímá, protože na rozdíl od levných hangárových uzenin je to opravdu k jídlu a není to přesolené. Pro zeleninu docházím do tržnice, dají se tam v létě koupit i pravá polní rajčata, co na rozdíl od barveného polystyrenu v hangárech mají i nějakou vůni a chuť. Dá se tam najít cibule a česnek, co voní a pálí, vajíčka co mají vůni a chuť. Ano stojí to víc času a víc peněz, jenže když on ten barvený polystyren prostě není k jídlu, a tak do toho ten čas a peníze prostě dám.

drak řekl(a)...

S Ruskem bych řekl, že se to má tak, že jeho hrátky s Čínou, se začaly obracet proti němu samému, to samé se začíná dít i s Achmadínem Neřádem, neb svou úlohu už Rusko sehrálo a on asi už má pocit, že ho nepotřebuje a dává mu to tudíž patřičně pocítit.

Zkrátka a dobře je to poněkud nevypočitatelný politický partner s imperiálními ambicemi, které nyní nejsou, dle jeho názoru uvnitř země, dostatečně saturovány. Když probíhal summit Rusko EU před nějakou dobou, nedohodlo se skoro nic, Rusko si bylo dobře vědomo energetické a surovinové závislosti Evropy a chtělo toho náležitě využít, proto se nedohodlo skoro nic. Mezitím také probíhaly ony hrátky s Čínou a blízkým východem.

S Ruskem bychom se rozhodně bavit měli, ale měli bychom u toho být velice opatrní a obezřetní a spíš zdrženliví a opatrní, nelži nadšení a vstřícní, prostě mělo by se nejdříve zjistit, co za tím ruským příklonem k EU a NATO vlastně vězí, jak vážně a dlouhodobě to je myšleno. Ne, že bych se někdy rád nepodíval do Ruska, které bude demokratické aspoň trochu reálně, a ne jen formálně, jako je tomu dodnes a kde bude příjemné a bezpečné se projít. Jenže jsem realista a nedoufám, že bych se toho dočkal ještě za mého života.

informace řekl(a)...

Jistě jste už četli, že dnes ráno v 9.30 byl zatčen britskými úřady Julian Assange z Wikileaks. Mezi tím řada australských amerických intelektuálů, mezi nimiž i Noam Chomsky, podepsala dopis, ve kterém vyjadřují solidaritu Assangovi a obracejí se na premiéra Julii Gillard, aby zajistila Assangovi bezpečnost a účinnou právní ochranu.

drak řekl(a)...

Bez ohledu na to, co si ti intelektuálové přejí, či nepřejí, víte, já bych také chtěl aby spousta věcí byla vyřešena po mém, ale svět je jaký je a já musím vzít na vědomí, že všechno po mém určitě nebude, něco podobného čeká i ty intelektuály. Faktem ale je, že ten člověk je australským občanem, kterýžto možná platil Austrálii nějaké daně a který tedy pravděpodobně má nějaký nárok na konsulární pomoc, když je mimo Austrálii podobně, jako na ní mají nárok občané jiných civilisovaných zemí. Tu by mu Austrálie samozřejmě poskytnout měla, ale myslím, že ani o mrť víc, protože rozhodně nic takového nezasluhuje a potíží už se nadělal docela dost. Netřeba mu umožňovat vyrábět další.

STK řekl(a)...

Drakovi i ostatním:
Jistěže existují opravdové potraviny, tak jak existují opravdové knihy, skutečné divadlo, použitelná elektronika. Jenže jsou dražší (ne ale zas tak o moc nebo i vůbec ne!), jednak si pro ně člověk musí někam dojít nebo i dojet. Což je třeba pro mě trochu problém - není času. A aktivita zemědělců v tomto směru není přílišná - a pokud vím, je velmi brzděná neuvěřitelnými předpisy z EU - ale i z domácí tvorby. Ty předpisy snad vymýšlejí ředitelé oněch super- hyper- marketů, aby cesta zboží prostě musela jít přes ně.
Viz mlékomaty - hned jak se začaly rozšiřovat po naší kotlince, objevily se v tisku i na internetu články, kolikže lidí už mělo z čerstvého nepřevařeného mléka břichabol, jak někteří skončili "vo štátnej na infekčnom" atd. Někteří z mých známých si rádi pochutnají na čerstvém mléku přímo z vemene (mlékomatu), tak jsem se jich ptal. Potíže měla jen moje žena, ale ta má potíže z jakéhokoliv nekyselého mléka. Může prostě jenom kyšku a tvaroh.
Jinak ovšem neměl potíže nikdo. Asi jsem a jsme podivná výjimka z průměru. Nebo - někdo si zaplatil negativní kampaň. Nevím o tom nic, ale nevylučoval bych to.
Teď bude mléko v plzeňských mlékomatech procházet krátkou pasterizací a už by nemělo škodit vůbec nikomu. Jsem zvědav, jaká úřední omezení prodeje se objeví následně.
Se zeleninou a ovocem je to podobné - takže malopěstitelé často rezignují a dodávají "do regálů" - pod cenou.

Jedině řezníci začínají otvírat nová malá soukromá řeznictví. Jak to dělají, že jejich ceny nejsou vyšší, ba často jsou nižší než ty "hyper-super", to nevím. Když si ale doma vyškvařím sádlo, přijde mě o polovinu levněji, než kostka toho "průmyslového". Chuť - nesrovnatelná.
A má to ještě jeden příznivý dopad. V Bille, kde musím z nedostatku času nakupovat to ostatní, se velmi vylepšily "masové pulty". Ty hnusné zatavené sáčky s šedivým masem, nasvícené růžovými zářivkami náhle zmizely. Mají teď slušnou barvu i když se zpod těch zářivek vytáhnou. Divné...

drak řekl(a)...

Vždy, když se hlasuje peněženkami, měli bychom se v rámci daných možností snažit podpořit spíš kvalitu, za rozumný peníz, než li jen a pouze dostupnou cenu. Jenže to vyžaduje mít na to trochu času, udělám si ho, ale není to snadné, a taky to chce tu trochu peněz navíc, to také není snadné, ale snažím se jak jen to jde, raději si odřeknu dovolenou, nežli bych se šidil na jídle, no a také to chce být trpělivý a hledat, kde, co za kolik a jak dobré je k dostání. Také jdu po původu, je-li nejasný, je to prostě Čína a tudíž neberu :-)

drak řekl(a)...

STK:

Mléko jsem neměl v hubě už dlouho, od roku 1980 něco, kdy bolševik přestal plnit mléko do lahví a začal s igelitovými pytlíky, jsem na mléko zanevřel a neměl ho od té doby v papuli. S povděkem sleduji ty automaty na mléko, byť i tam se to lije do plastových lahví, což se mi pořád ještě moc nelíbí, ale třeba to někdy zkusím. Spíš se mi ale nechce po těch letech zkoušet, zda mám ještě v žaludku přítomen enzym na štěpení mléka, protože kdyby už ne, bylo by to přesně na ten břichabol a o ten tedy určitě není co stát, jeden se zpravidla ošklivě proběhne, a zpravidla víckrát, dokud se toho mléka úplně nezbaví.

informace řekl(a)...

Drakovi (11:12)
V podstatě máte pravdu. Jde v každém případě o dlouho perspektivní jednání, jak říká Medveděv. Rusku už došlo, že není jednou z hlavních supervelmocí, co rozhoduje o osudech světa, ale státem, který se musí potýkat s obdobnými problémy jako Amerika nebo Evropa. Kromě Číny, kterou má na hranicích a která má vyšší industriální potenciál jak Rusko, má uvnitř státu muslimské menšiny, které se nechávají slyšet. Snahy o obnovení sovětského státu připojením nebo alespoň svázáním ekonomickými a politickými prostředky bývalých svazových republik jako Bělorusko a Ukrajina se nesetkávají s velkým úspěchem. Pomalu si začíná uvědomovat, že jeho přírodním spojencem je západní svět. Závisí na něm ekonomicky, a to nejen proto, že Evropa je hlavním odběratelem surovin, ale také pro poskytování západní technologie, závisí na jeho příspěvku v budování průmyslových zařízení.
To, že v podstatě je Rusko průmyslově zaostalý stát, bez komunikačních spojů, se zaostalým venkovem, vychází najevo, když dojde k nějaké krizové situaci jako při požárech v tomto létě. V Rusku shořela velká část úrody obilí a krmiva a bude to muset nakupovat v zahraničí. Peníze na to půjdou z prodeje ropy a plynu. To jsou jediné vývozní artykle, kromě zbraní, které může Rusko nabídnout.
Takže se začíná dívat na západ poněkud smířlivějším pohledem.

N.N.Nemo řekl(a)...

To Informace Ad Evropa je hlavním odběratelem surovin:

Rusko staví ropovody a plynovody do přirozeně nejbližšího území Číny. Čína může absorbovat veškerý ruský vývoz ropy a plynu a pak bude Evropa v prdeli.

N.N.Nemo řekl(a)...

To Šaman Ad Už mi jich vyšlo pět (knížek):
Koukám, že máte na poličce ještě dost místa. Pište, ať ho zaplníte!

informace řekl(a)...

Nemo,
není to vůbec tak jednoduché, jak si představujete. Nemám po ruce a nechci hledat, jaké procento ropy a plynu prodává Rusko na západ. Ale když se podíváte na síť Gazpromu a sesterských nebo kontrolovaných společností, uvidíte, že je rozvětvená právě v Evropě a sahá až do severní Ameriky.
Psal o tom nedávno il Corriere economia.
http://archiviostorico.corriere.it/2010/giugno/21/Gazprom_Nuovi_equilibri_per_colosso_ce_0_100621022.shtml
Je to složitá soustava škatulí a škatulek, které laik ani nerozumí, ale dosvědčuje, nakolik má Gazprom zájem na obchodování se západem, jmenovité s Evropou. Uzavřít kohoutky by znamenalo nejen likvidaci této obchodní sítě, což nemůžete udělat přes noc, ale i přerušení jiných pro Rusko důležitých obchodních vztahů. Itálie tam na př. staví několik průmyslových center.
Omezit se jen na dodávky Číně by znamenalo být na ní zcela závislým. Myslíte, že na tom má Rusko zájem?

informace řekl(a)...

Tady máte jeden z projektů, který bude Itálie realizovat v Rusku.
http://www.masterparkitalia.com/Masterpark_Italia_spa_files/Parco%20Industriale%20Dmitrov%202010.pdf

drak řekl(a)...

Informaci:

Pakliže ti Italové během té realizace neskončí po styku s ruskou byrokracií buď někde v base za zabití v afektu, nebo v péči psychiatrů, tak možná nějaký projekt při troše štěstí začnou a při nebývalém štěstí i dokončí. V Rusku i jednoduchý úkon, který je v západní Evropě dílem minut, maximálně hodin, který u nás ve střední a východní Evropě zabere cosi v řádech hodin až dnů, tak tam v Rusku, to klidně trvá týdny až měsíce. To vyžaduje na jedné straně firmy, co mají neomezené rozpočty a na druhé, aby v nich pracovali jedinci s ocelovými nervy a případně i žaludky. Já bych tam pracovat nechtěl, mě leze na nervy, když na něco takového jen pomyslím, natož pak, abych to musel zažívat. A to raději ani nehovořím o tom, že v Praze je teď těžké zaslechnout něco jiného než Ruštinu, tady je jich snad víc, než v roce 1968.

informace řekl(a)...

Draku,
nikoho v tomhle oboru neznám a tak nevím, jak to s tou ruskou byrokracií vypadá. Nikde o tom ani nepíšou. Ale myslím, že na základě zkušeností s tou italskou na to budou manažeři zvyklí.
V minulosti tam postavila továrnu Fiatka a teď uvažuje, že by se tam mohla vrátit. Zřejmě se jim to vyplatí.
Itálie má dost čilý obchod s Ruskem, vyváží tam hlavně stroje, zařízení, auta, manifakturná výrobky a modu. Z Ruska zas dováží hlavně suroviny. Utrácí za to dvakrát tolik než co vydělá, jak jsem viděla na sajtu Ústavu pro zahraniční obchod.

informace řekl(a)...

Jen by mě zajímalo, nakolik ruské požáry přispěly k znečištění prostředí a atmosféry. V září psali, že podle zpráv NASA kouř dosáhl 12 km výšky. Neměla by se dát za to Rusku nějaká sankce? Všichni šetříme prostředí, kšeftuje se s "odpustkami" a teď Rusové způsobí katastrofu a nic se jim nestane?

drak řekl(a)...

Informaci:

Asi se to ti italští manažeři naučili eliminovat tím, že při těch mezistátních dohodách tam mají ruského partnera a ten jim musí "čistit cestičky", protože jinak se tam z toho můžete tak akorát zbláznit. Jejich byrokraté, to je taková totiž svého druhu úchylná sebranka, protože ti pijí člověku krev už ze zásady a proto, že mohou a proto, že je to bytostně baví. Když se jich zeptáte kolik máte dát, aby se to pohnulo, tak si řeknou o takový úplatek, že vražda v Rusku rozhodně vyjde levněji, což mne prostě utvrzuje v mém názoru, že je prostě bytostně baví prudit a že oni ke svému životu potřebují ten opojný pocit moci, který asi zažívají když s tou nickou na druhé straně stolu mohou zachází, jako s hadrem na podlahu. Čím tvrdší kladete odpor, tím sofistikovanější vymýšlejí metody, jak by Vás zlomili a donutili přistoupit na tu jejich zavšivenou hru. Je to prostě banda zmetků a defenestrace by prospěla jim i jejich okolí asi tak ze všeho nejvíc. Nejlépe je najmout místní, ať to za Vás vyřídí, umějí to, jsou zvyklí, kde je třeba přeskočí, kde je třeba podlezou, kde je třeba plazí se po břiše, ale vyřídí to, když to pak posloucháte, nebo chodíte s nimi a pozorujete cvrkot, tak je Vám jasné, že Vy jakožto civilisovaný Evropan, prostě nemáte šanci něco takového zvládnout, ani psychicky, ani fyzicky.

drak řekl(a)...

Informaci: Odpustky za CO2 jsou jen humbuk rozpoutaný za účelem toho, aby jedni zbohatli a získali vliv nad druhými, nic víc, nic míň. Není-li Rusko úplně pitomé, tak se zbytečně nenechá dojit a ono zdá se úplně pitomé není. Ale chápu, že to některé ruské padouchy asi lákalo mít o jednu záminku k trápení svých bližních více a energetika je přece bohatá, tam už se dá něco podojit.

Příroda je mnohem schopnější likvidovat ekologické škody efektivně, bez lidské pomoci a vlastními silami, nežli v dobách mého mládí vůbec vědci doufali. Stačí jí tedy dát trochu času a klidu a zpravidla si poradí sama. Najde-li se inteligentní vědátor, který pochopí jak jí pomoci, může přiložit ruku k dílu i člověk, ale tady bych byl hodně opatrný, inteligentních a chápavých lidí je málo.

Rusko ty požáry určitě nezaložilo úmyslně a už to že shořela podstatná část úrody a bude se muset dovážet, je podle mne trestem víc než dostatečným.

informace řekl(a)...

Draku,
Rusko je zvláštní "kontinent", ve které se projevuje zcela jeho "aziatská" tvář. Bují tam korupce, mafie, zemi vládne bývalá Kgb spolu s oligarchií, která občas přerůstá vládním kruhům přes hlavu, jak píší některé jejich noviny.
Co se týká italských podnikatelů, v Rusku mají tři kanceláře, které se starají o vyřízení úředních povolení atd. Kromě toho tam podnikatelé jdou na základě mezistátních dohod, kterým předcházejí osobní vyjednávání Berlusconiho s Putinem. Takže snad budou mít cestu usnadněnou.
Tohle si mnozí italští politikové neuvědomují, když kritizují, zvlášť teď po úniku zpráv z Wikileaks, Berlusconiho pro jeho příliš těsné vztahy s Ruskem. Zajímavé, že to dělají bývalí komunisté, kteří až do 89 r. brali z SSSR prachy a lízali sov. soudruhům zadní část těla.

informace řekl(a)...

Levicová la Repubblica, zaměřená soustavně proti Berlusconimu, dokonce otiskuje na pokračování dokumenty Wikileaks o Itálii a komentuje je. Nasadila na to dokonce tři novináře, jednoho z Říma a pak dva dopisovatele z N.Yorku a Moskvy. Mají tedy náležitě osvětlit, co se skrývá za vztahy mezi B. a Putinem. Prý osobní peněžní zájmy, mají prý na dodávkách Gazpromu procenta. To je alespoň domněnka amerického velvyslance v Římě. A podle něj prý tak Itálie rozšiřuje vliv ruské mafie po Evropě. A narušuje protiruskou západní frontu.
Nic nepomáhá, že Clintonová veřejně prohlásila, že Itálie byla a je věrný spojenec USA a za ty zprávy se omluvila.
Takže teď je Itálie podle bývalých komunistů a různých levičáků pátou kolonou v západní aleanci.
Není to bizarní?