úterý 7. prosince 2010

Nebojte se USA

Vždyť je s vámi příručka pro potencionální emigranty!

...Čekárna na pohotovosti je plná lidí v každou denní i noční hodinu. Někteří sténají, někteří krvácejí a někteří jen ochable leží na židli  a nejeví známky života. Jasně, když přivezou bouračku nebo někoho v ohrožení života, dějí se věci jako v americkém seriálu. Jenže jestli jste při vědomí a více-méně držíte formu a tělní tekutiny, budete čekat. Obrňte se trpělivostí, je to na celé hodiny...

...Schválně se někdy zajděte mrknout do průchodu mezi zadními trakty domů. Pár kroků od hlavní ulice ruch města utichne a v sevření stěn vám divná akustika vrací lupání švábů pod podrážkami bot. Pokud v průzkumné expedici vytrváte, i když vás odér popelnic chytí za bránici, můžete s trochou štěstí v hromadách svinstva najít i nafouklou mrtvolu z minulého léta...

...Kolegyně z práce měla na návštěvě příbuzné ze Skotska. Měli žízeň, tak je poslala do kuchyně, ať přinesou z kredence sklenice. Hledali dlouho, ale ani s jejími detailními instrukcemi neuspěli. Vrátili se s tím, že tam nejsou sklenice na pití, jenom samé vázy...

Ale nebojte se. To jsou jenom skleničky na pití v zemi, kde je všechno velké. V Americe. Kterou na vlastní kůži okusil a okouší Martin Gilar, český chemik, který se rozhodl budovat si po roce 1996 svou kariéru v USA. V zemi, kde stále platí americký sen. V zemi, kde je všechno jinak, kde se na klacku nad ohněm místo špekáčků opéká žužu (marshmallow), v zemi, kde neexistují chodníky, v zemi, kde na vás na toaletě číhá vana bez kohoutků a záchodová mísa plná vody. Kde se pošťákům nechávají balíky v nezamčené poštovní schránce, kde se nechávají klíče v zapalování aut, kde vám dá každý přednost a kde si váží válečných veteránů i invalidů na vozíčku. Kde v evropských plavkách působíte na pláži jako hošan a kde zbožňují děti. Kde se dá při soustavné snaze nakonec sehnat i poživatelný chléb (židovský) a kvalitní uzeniny. Kde dětská porce zmrzliny obsahuje tři deci smetanové pochoutky a normální porce litr. Kde jsou vlídné prodavačky a úctyhodní policajti. Kde na vás každou chvíli číhá nečekaný civilizační šok.

Tyto stovky drobných a zároveň důležitých postřehů vydával autor od roku 2006 na pokračování v časopise INTERKOM, jenž je informačním servisem českého fandomu. Nyní tedy vyšly jako kniha o sedmadvaceti kapitolách, ve kterých se dovíte třeba jak se chovat v supermarketu, jak se dělá sýrový sendvič i jak si najít zaměstnání v Americe.

Tohoto průvodce Čecha americkými reáliemi jsem si s chutí přečetl hned z několika důvodů. Ameriku a Američany mám rád pro jejich naivitu i hrdost, a i proto, že nám třikrát přinesli svobodu. (I když to teď tady asi trochu zní jako propaganda Tea Party:) Stejně tak mám rád svou vlast a proto mne zaujal i pohled na naši kotlinku s přilehlými úvaly - a hlavně na jejich obyvatele - zpoza moře. Pohled člověka, který se seznámil s klady i zápory života v USA, ale stále zůstal Čechem. Kniha se kvůli svému faktografickému zaměření nevyhne statistikám, ale ty jsou předneseny velice záživně.

Gilar není totiž pouze chemikem a autorem bio/analyticko/chemických studií, ale i pravidelným účastníkem literární soutěže sci-fi povídek o Cenu Karla Čapka; některé jeho věci jste si tak mohli přečíst i ve sbornících MLOK anebo ve zvěčnělé Ikarii. V této knížce se do rovnováhy dostalo jak analytické myšlení tak i barvitý jazyk, který s klasickým českým ironicky sžíravým humorem uvádí jednotlivé případy civilizačního šoku, jemuž je vystaven jak čerstvý emi(imi)grant, tak i držitel zelené (bleděrůžové) karty.

Dalším bonusem pro mne je, že naše dcerka strávila rok na americké high school, takže mohu porovnávat její Kalifornii s Gilarovým Massachusetts. Také jsem vychoval dvě děti, takže docela chápu autorovy rodičovské pocity, když mu synáček hrdě řekne při pohledu na pruhovanou a hvězdnatou vlajku: „Daddy, it´s our flag!“

Ty pruhy vás ostatně provázejí na každé stránce jako součást skvělého grafického zpracování. Nesmím zapomenout ani na výborné fotografie, doprovázející text. Ty uvnitř knihy jsou černobílé a jsou obdařeny i výmluvnými popisky. („I když doma mluvíte česky, vaše děti budou v See Worldu (Orlando, Florida) místo jééé vykřikovat wow! Nedá se stím nic dělat.“) Barevné fotky na předsádkách portrétují Gilarovy  kolegy, kamarády i rodiny a jsou sejmuté s profesionální bezprostředností.

Není třeba bát se Ameriky, ani knížky o ní. Výsledek terapeutického psaní fanouška a autora sci-fi nám předvádí realistický pohled na zemi, která jako by někdy neležela pouze jiném kontinentu, ale snad na jiné planetě. S ohledem na to, že se blíží Xmas a Santa Klaus se svým sobím spřežením, je pro mne o tajuplném dárku pod stromečkem rozhodnuto.

Mimochodem, Martin Gilar objevil možnou příčinu českého ateismu: Každé dítě se jednou doví, že Ježíšek není.  Kdežto v Americe mohou její děti ztratit pouze víru v Santa Klause...
***********************************************************
Martin Gilar: Nebojte se Ameriky (Vyprávění nejen o maršmelou na klacku)
Editor: Zdeněk Rampas
Fotografie: Martin Gilar, Renata Gilarová, Dominik Gilar a přátelé
Vydalo nakladatelství Jalna, Praha 2010
232 stran, 270 Kč, pevná vazba

38 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak nějak nevím co mínil autor tím, že nám američané 3 X přinesli svobodu. Ano, bojovali s uspěchem ve dvou světových válkách proti Německu to Ano. Ale ta třetí zásluha??? prostě mi to uniklo. Největší zasluhu na vyhnání Sovětské armády po 90tým přeci má jakýsi Kocáb ( jak sám o sobě nedávno tvrdil)

drak řekl(a)...

Předpokládám, že tou trojnásobnou svobodou měl autor na mysli buď účast USA v 1. sv. válce, poté pak pan Masaryk přesvědčil pana Wilsona a ten pak po 1. světové válce Versailles umožnil osamostatnění Československa následkem rozpadu Rakouska-Uherska, no a pak už účast USA ve 2. sv. válce. Mohla tím být ale také myšlena účast USA v obou sv. válkách a jako třetí to vítězství v té studené.

informace řekl(a)...

Nebojte se Ameriky, ale bojte se feministek!
Co vedlo k zatčení Juliana Assangea, obávaného pirátského rozšiřovatele tajných depeší americké diplomacie? Dnes ráno jsem to četla v il Corriere a div jsem nepukla smíchy. Assange byl zatčen na základě obvinění dvou švédských feministek pro "podezření ze znásilnění a nezákonného donucování k pohlavnímu styku", jak píší světové noviny. Ve skutečnosti jde o to, že podle těchto dvou žen, Assange nepoužil při styku kondom. V prvním případě se mu protrhl, ve druhém mu došly, takže třetí seanci provedl bez onoho povinného předmětu z plastiky. Došly mu, protože prý neměl peníze cash, aby si je dokoupil v nějakém automatu.
No není to bizarní? Světová a hlavně americká dilomacie svlečená do naha a úplně bezmocná vůči tomuto pirátovi, chráněnému ústavním právem na svobodu uveřejňování zpráv, se musí spoléhat, že problém vyřeší zákon na ochranu ženských práv, vybojovaný feministkami a zřejmě mocnější a účinnější než všechny zákony na obranu bezpečnosti státu vzaté dohromady.
Svléct do naha ženskou je mnohem riskantnější než odhalit všechny taje světové diplomacie.
A prý ho mohou za to odsoudit až na pět let. Snad se Assange pro příště poučí.

Anonymní řekl(a)...

skvělá reklama, už jsem ji koupil, číst začnu večer. AHOJ

Větší vlastenec řekl(a)...

Znám zemi blízko pólu
znám divukrásnou zem
a do té země spolu
a navždy ujedem
není to Amerika
zem zlatých miráží
kde otrok černoch vzlyká
na moři plantáží
. . .
ta zem je divukrásná
a plna lahody
ach tam bys byla šťastna
je to zem svobody
tam najde člověk práci
tam nemá dělník hlad
tam můžem jako ptáci
žít zpívat milovat
. . .
pojď neplač již čas letí
ať zhyne starý svět
v té zemi rostou děti
jež vedou lidstvo vpřed
dost slov a rajských tónů
pojď navštívit ten kraj
jen v zemi miliónů
je radost krása ráj.

(Vítězslav Nezval, Vyznání na cestu)

Větší vlastenec řekl(a)...

Stávka proti vládě, 8.prosinec 2010

A venku zas se zvoní klíči !
Jinak než před lety voní sníh
Pohůnci na nás jdou s biči
Žádný strach – sklidí jen smích.

Na náměstích stojí odboráři
A rázem změněn svět
Lidé prostých dobrých tváří
Jež hlad k činu zhnět

Marné tyranů a zrádců vzteky jsou
Vláda padne ! Ne-li dnes, tak zítra.
Pevným tichým krokem odboráři jdou
A opět tichá, jasná budou jitra

Jedenadvacet let jsme v porobě žili a bídě
Dnes vítězíme. Díky Straně, díky dělnické třídě.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen na okraj :
Najít v hromadách svinstva, pokrývajícího boční ulice blyštivých amerických velkoměst, nafouklou mrtvolu z minulého léta - k tomu nepotřebujete "trochu štěstí". K tomu je potřeba menší zázrak.
Za ten rok zbude z mrtvoly, arciť původně i nafouklé, jen málo. Díky přirozenému rozkladu, díky pilné činnosti spousty různých živočichů a organismů.

Přeji hezký stávkový den všem opravdovým českým vlastencům a vlastenkám.

Harpyje řekl(a)...

Tento proces, se myslím, odehrává rychleji venku, než v uzavřených prostorách, anebo se mýlím, a je tomu naopak? :-)))

Anonymní řekl(a)...

На кладбищах разложение трупа человека происходит обычно относительно быстро. Разрушению органических структур трупа механически содействуют опарыши, различные нематоды (Sarcophagus mortuorum, Pelodera) и плесневые грибы. Первыми разлагаются желудок, кишечник, селезёнка, печень; значительно позже — сердце, почки, лёгкие. Труп постоянно теряет жидкость, которая просачивается через кожу, выходит из естественных отверстий, растекается по гробу и частично просачивается в землю.
Наиболее быстро трупы разлагаются на воздухе при положительной температуре среды, медленнее- в воде, и ещё медленнее — под землёй.
Согласно правилу Каспера (нем. Casper Regel), 1 неделя гниения на воздухе равна 2 неделям гниения в воде и 8 неделям гниения в земле.

Информация

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,

dnes se půjdu podívat, jak vypadá (a přičichnout, jak voní) týden po desinfekci byt, v němž leželo tělo pouhých 6 týdnů.
Byt je ve druhém patře; k tělu neměli přístup větší živočichové než mouchy. Tudíž ještě bylo nafouklé.
Ovšem na smetišti a za rok ... Ten zbytek by už možná ani příliš nepáchl. Vážně - příroda je mocná čarodějka.

Hezký den přeji.

Harpyje řekl(a)...

Pomož Pánbůh, Vlastenče! Namažte si předtím trochu kolínské nebo Aftershavu pod nos.

Kopretina řekl(a)...

Chci překlad a transkripci do latinky od anonymního. Neumím číst azbuku a porusky také neumím... Předpokládám, že zde rusky všichni umí, alovem i písmem.

STK řekl(a)...

4 Šamana:

Snad by nebylo marné v hospůdce "U hřbitova" vymezit jakousi "voliéru pro ptactvo", takové místo pro bezpečné konání občasných slovních průjmů.
Ne všichni se v tom totiž rádi brodí. Než se jeden dostane ke svému stolu, mívá z toho nečisté podrážky.

Ale dost možná, že jsem jenom ve špatné hospodě. Nebo náladě. [;-)

Harpyje řekl(a)...

Já, Kopretino, ruštinu rovněž neovládám, ale myslím, že o nic nepřijdete, když si ten článek nenecháte přeložit. Pokud jsem to správně pochopila, tak se jedná o rozklad mrtvol. To není zrovna to nejpříjemnější téma takhle zvečera. :-)))

Anonymní řekl(a)...

Assange : V téhle branži je třeba dávat si pozor na lecjaké svody. Na neopatrné vztahy doplatilo dost agentů. Protože když je něco někde tak rozum je kde ?

Anonymní řekl(a)...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mrtvola
Информация
Copak to, že jste najednou všichni zapomněli rusky? Louskali jste ruštinu ve škole už od první třídy obecné školy. Že byste se všichni narodili až po 89?

informace řekl(a)...

Assange:
jeho hackerové dávají na net další kompromitující zprávy. O královské rodině saudské Arábie. Prý organizuje orgie s prostitukami a alkoholem.
O ruské mafii, která je rozvětvená po Evropě a je chráněna ruskou vládou.
Zatím se střídají zprávy o jeho vydání Švédsku nebo Americe, proti čemuž začala protestovat australská vláda.

Harpyje řekl(a)...

Assange je agent? Nanejvýš tak Agent orange pro US diplomacii.

informace řekl(a)...

Agent provocateur, certainement.

informace řekl(a)...

STK,
měl byste brzdit své kantorské tendence. Občas se lidi zakecají o něčem jiném, než co předložil k diskuzi hospodský, ale pak zas přestanou.
Mě jste také jednou zarazil v rozběhu k elegantnímu setření jednoho diskutéra s tím, že to není k tématu.
To není fair.

STK řekl(a)...

Bylo-li to tehdy bráno takto, Informace, moc se omlouvám.

Ale vůbec tu nehodlám na nic dohlížet a někoho peskovat. Jenom takové ty dvou-tří slovné výkřiky, jako "Mlč, babo!" a podobně mě netěší. Je to jako slepičinec na podlaze. Ale jistěže to přežiji - lze přece taky jít jinam, kdyby toho bylo už moc. Zajímavých webů je fůra.
Nejde mi o téma, o názor, jde mi o základní kulturnost.
Die Kinderstube.
Chodíme si tu přece poplkat, ne se natřásat, jak jsme chytří a důležití. Hysterici a cholerici, natřásači a notoričtí lháři byli mými blízkými spolupracovníky po dobu více než 41 let. Říká se jim herci, zpěváci, hudebníci, režiséři a někdy dokonce i tanečníci.

Chápejte, že tenhle druh lidí:
1. - dobře znám
2. - nebaví mě

A pro dnešek "Dobrou noc!" Ráno jdu jednat o svém odchodu do důchodu. Částečném. Držte mi palce, prosím, ať se s vedeném Ústavu domluvím k oboustranné spokojenosti.

drak řekl(a)...

Budoucímu částečnému důchodci samozřejmě držíme palce ;-)

informace řekl(a)...

Částečný důchod? lepší je úplný. Můžete si pak dělat co chcete. Třeba i nic.
Úplně nový život.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sprostá agentka CIA

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Jak jistě víte, náš velký spolubojovník Julian Assagne byl třídní západní justicí uvržen do žaláře, za údajné sexuální násilí na jisté Anne Ardinové.
Brzy vyšlo najevo, že dotyčná Ardinová se v nedávné minulosti angažovala v agresi USA proti kubánské revoluci, a že je s největší pravděpodobností agentkou CIA. Prostě – pro takovou odpornou osobu je znásilnění spíše milostí a odměnou.
Nyní naši starší bratři přinesli fotografii sprosté agentky CIA :
http://engforum.pravda.ru/showthread.php?301443-Assange-s-False-Accuser-Anne-Ardin

Doufám, že se v naší vlasti již zdárně rozbíhá finanční sbírka na podporu osvobození J.Assagneho ze spárů slouhů amerického imperialismu.

Kdykoliv střílíš, soudruhu,
přibij si v duchu do kruhu
tvář žoldnéřů, tvář sprostých vrahů,
kteří své zločiny přenášet chtějí do Číny,
pokořit chtěli by Moskvu i Prahu.
(Jaromír Nohavica st., 1952)

***Volte ČSSD a KSČM !***

Harpyje řekl(a)...

Přitažlivost sexy mozků je zajímavý fenomén. Assange je jedním z nich. Vypadá jako Andy Warhol v mladých letech. Na Spiegel TV bylo interview, v kterém ho alespoň kameraman nešetřil. Detailní záběr jeho obličeje, ale hlavně ruk, ve mně vzbuzoval dávící reflex. Jaké motivy má asi pohledná žena, která s ním vleze do postele?
Vlastenče, nikdo Vám nebrání v tom, abyste chodil po ulicích s kasičkou, a sbíral pro potřebného Assange. Ale ne, abyste šel obsah kasičky propít! :-)))
Asi jsem se zase prohřešila proti základní kulturnosti, tak končím. Salut mitenand.

informace řekl(a)...

A mëgio mëxinn a l'è o decotto de cantinn.

informace řekl(a)...

Právní zástupce Wikileaks a poradce Pentagonu se dohodli, že zbývajících 15.000 dokumentů o válce v Afghanistanu překontrolují vojenští odborníci a vyřadí ty, které by mohly poškodit civilní osoby nebo spojenecké vojsko.
Putin se prý vyjádřil, že zatčení Assange je nedemokratické a pokrytecké.
Zřejmě toho o Rusku zveřejnili málo a Putin se obává, aby nevyšlo na venek něco moc kompromitujícího a tak si hledí hackery raději naklonit.

barbucha řekl(a)...

Tak jsem byla poněkud na pochybách, protože se mi zazdálo, že zveřejnit pitomou korespondenci státníků není takovej zločin - jednak nemaj psát blbosti a druhak stejně každej ví, že Berlusconiho zajímá jen...to. Atd. atp.
Ale jestliže se ho zastává Putin, je něco špatně.

Harpyje řekl(a)...

Vona to není, vážené medvědí strašidýlko, žádná korespondence státníků. Vony to jsou diplomatické depeše. Ale ten rozdíl je důležitý jen pro hnidopichy.

informace řekl(a)...

Hackeři celého světa spojte se! Začíná naše kyberrevoluce!
Započala operace "pay back", organizovaná skupinou anonymních hackerů, kteří na protest proti zatčení Assanga masově zaútočili proti sajtům Visa, mastercard, paypal, švédské vlády a švýcarské banky PostFinance, jejichž sajty byly na několik hodin nedosažitelné. Sajty jsou sice již operativní, ale akce má velký mediální dopad, veřejnost si uvědomuje, že existují anonymní koordinované skupiny, které jednají pod vlajkou digitálního aktivizmu a jsou schopné zasáhnout rušivě do internetového provozu. Aktivisti se združují ve skupině Anonymous Group, na kterou jsou napojeny další sajty a forum jako obávaný 4Chan a Encyclopedia Dramatica (jakási politicky nekorektní Wikipedie). Mluvčí skupiny Anonymous, který používá pseudonym Coldblood, je dvaadvacetiletý londýnský programátor.
Digitální aktivizmus se zabývá různými politickými otázkami ve znamení svobody projevu. Je to skupina různorodého původu, stačí se jen přihlásit a sledovat instrukce, které mu ústředí poskytne. Zároveň mu dodá software, Loic (Low orbit on cannon), který pak dotyčný naistaluje na svůj PC a napojí se na server, který koordinuje celou činnost. Software je naprogramován k vysílání velkého množství "balíčků" na některé adresy a k ochromení jejich provozu.
Technicky se to nazývá útok Ddos (Distributed denial of service).
Prostředky na obranu proti útoku jsou známé a stačí povolat specializovanou firmu, která je nainstaluje, jak říká jeden italský známý hacker.
Ale kyberrevoluce pokračuje.

STK řekl(a)...

2 Informace:
Těm vysokým hackerským hrám už moc nerozumím, v programování jsem se zasekl kdesi na C++, ale zato mě napadá příhoda o sklenářově synku, který s partičkou svých kamarádů prakem rozbíjí okna v celém městysu, aby se táta slušně uživil a mohl jej poslat na studie do Prahy...

Komupak patří ona specializovaná firma na ochranu serverů před záplavou "balíčků"? Aha?

barbucha řekl(a)...

Harpyje, máte pravdu, jde o diplomatické depeše. Než právě ty by měly mít určitou úroveň...ale co bychom vlastně chtěli.

informace řekl(a)...

Nemám tušení, STK.
A v článku to také nepíší. Byl by to ďábelskej nápad donutit všechny velké podniky - a kolik jich je na světě - aby si nechaly zainstalovat obranu proti hackerům.
Ať žije zisk!

STK řekl(a)...

4 Informace:
Takhle podobně se získávají kšefty v oboru. Po dotazu se subjekt nedoporučí sám, ale jmenuje toho největšího nešiku, kterého zná, třeba s dobrozdáním, že je "velmi snaživý". Nebo levný. Při nespokojenosti zákazníka, který doporučovateli přijde vynadat za špatný tip, se teprve pokorně nabídne sám. Za víc peněz. ("To asi nebudete chtít zaplatit...") Věc dá do pořádku - a jeho cena v odborných kruzích opět o něco stoupne.
Inu - lumpárnička za lumpárničkou.

(Ano, někdy to dopadne přesně opačně. Ale to je hold riziko podnikání...)

...a pak se divíte, že mám rád takové neškodné poplkání v hospůdce. [;-)

informace řekl(a)...

Nevím, STK,
lidi na světě dělají všelijaké lumpárny. A těch programátorů je víc jak toulavejch psů. Musí se nějak zviditelnit, protože tak mají šanci, že je někdo raději zaměstná, než aby musel látat díry v systému, nebo něco podobného.

Větší vlastenec řekl(a)...

„Jaké motivy má asi pohledná žena, která s ním (s naším spolubojovníkem J.Assagnem; pozn. V.v.) vleze do postele?“
To je tedy otázka, vážená paní Harpyje. Což ji už dostatečně nevyřešili ruští i čeští vlastenci ? No přece žold od CIA, a nejspíš i Mossadu.

* * * * *

Čímpak jste se „zase prohřešila proti základní kulturnosti“ ? Předhazovala jste některým prostším diskutérům jejich prostotu (např. vlastenecké barbuše) ? Nebo jste opět tvrdila, že život Němce nemá menší cenu než život Čecha ? Či jste provedla ještě něco horšího ?

Morální kodex budovatele komunismu, bod 6. : Humánní vztahy a vzájemná mezilidská úcta - Člověk člověku přítelem, soudruhem a bratrem.
***Volte ČSSD a KSČM !***

Harpyje řekl(a)...

2,78 Vlastenci
Přiznávám vše, a kaju se.
Ano, není nad vžité myšlenkové šablony, které zprošťují člověka nutnosti myslet. Vždyť dotyčná "spolupracovala s řadou protikubánských organizací, zhusta financovaných CIA..."
WikiLeaks à la russe:
"Včera, v den, kdy někteří oslavují devatenáctileté výročí a jiní truchlí po "starých časech", zveřejnil ruský list Komsomolskaja pravda skandální stať o spiknutí západních zemí. "Rozpad SSSR byl grandiózní operací západních, především amerických tajných služeb," konstatuje se v článku, který se odvolává na důvěrné zdroje. Podle nich SSSR pohřbili lidé, které ve světě zná jménem málokdo - američtí poradci. Ideologem celé operace je prý někdejší šéf CIA William Casey, který prý spolu s dalšími americkými experty vypracoval celou strategii směřující k likvidaci SSSR."

STK. řekl(a)...

K rozpadu CCCP:
Jak je vidět, spiklenecké teorie a SF romány nikdy nevymizí z repertoáru vyprávěčů.
Pohádky jsou věčné - a oblíbené.
- - -
K lezení do postele:
K vlezení do postele s relativně odpudivým samcem (výjimečně i samicí) není třeba MOSADU ani CIA. Stačí, když má dotyčný dostatečně tučné konto.
- - -
Prachy jsou velice mocné afrodisiakum!
Nicméně jednání je to smysluplné a obchod docela poctivý. Naprosto nechápu, proč se takovým říká "zlatokopky"!
Mění prostě osobní krásu za peníze. A dítě bude možná krásné po mamince a bohaté po tatínkovi. Nebo naopak... [;-)