neděle 12. prosince 2010

O dobrých skutcích


(Autor: STK)

Proklikal jsem se včera do míst na síti, kam nechodím tak často. A uvědomil si, že si jako obyvatelé naší malé české kotlinky patrně nezasloužíme ani to, co máme. Před totální beznadějí mě chrání jenom to pomyšlení, že kolem „kotlinky“ to vypadá podobně, stejně, tu o něco lépe, tu i hůře.

Tato zpráva z tisku (Ministerstvu se nelíbí babyboxy, podnikne 'nápravné opatření') mě naplňuje vším možným, jenom ne nadějí, že bude lépe. Muzikant Michael Kocáb, kdysi zmocněnec vlády pro lidská práva, ve své zprávě uvedl, že „baby-boxy nesnižují počty nalezených mrtvých novorozenců a že hrozí jejich zneužívání“.

Do pr... ! Do Prčic! Od roku 2005 v baby-boxech skončilo 39 děcek. Dobře, dejme tomu, že kdyby baby-boxy nebyly, několik matek v nesnázích by si to rozmyslelo, dítě si nechalo a zachráněných by bylo třeba jenom 25. Ale nevíme, jak by se jejich život v podmínkách, kdy se matka rozhodla, že dítě odevzdá osudu, ve většině případů odvíjel dál. Jestli by z nich nebylo dítě týrané nebo zabité. Zabité ze zoufalství, kdy matka nevidí žádnou cestu, jak se z momentální situace dostat.

A další případ: otec, místo aby dítě hlídal jej dal do baby-boxu. Prý to nezvládl. No a co? Nezvládl. Dá se s tím něco dělat, dítě je naživu. Je snad lepší řešení, když otec, který rovněž hlídal dítě (své dítě, podotýkám, byl pasákem jeho matky - kurvy) „nevydržel jeho pláč“ a úmyslně jej zalehl? Zabil?!

Ministerstvo prý bude hledat nápravná opatření  a žádá o informace, jaké měla nemocnice celkové náklady spojené s pobytem dítěte, jakým způsobem byly tyto náklady uhrazeny, či zda existuje smlouva, na jejímž základě byla poskytnuta zdravotní péče dítěti z baby-boxu.
Úředníci. Ať dohlížejí na „štábní kulturu“, ale ať se proboha nevyjadřují k účelnosti nebo neúčelnosti takového zařízení. Asi nikdo z nich netuší, že i za středověku pokládaly matky své děti k fortnám klášterů, aby se o dítě  postaraly, když ony samy neměly sil. Kláštery se většinou opravdu postaraly. A teď se objeví tahle vysoce kvalitní myšlenka muzikantova.

Michael Kocáb prý vyhnal sovětskou armádu z ČSSR. Budiž, tvrdí se to, a přál bych si, aby to byla pravda. Ale pak už měl buď umřít, nebo se vrhnout zpátky do show-byznysu. Protože nadále tropil už jen hlouposti. Svou neslavnou politickou kariéru, plnou hloupých (a ještě hloupějších) vyhlášení zakončil docela „stylově“ - skandálkem se svou mluvčí, Leilou Abbás. Inu, možná mu múza v tomto případě už definitivně uletěla.
Tedy jedna nevyžádaná rada: je milionář, co kdyby odstoupil z veřejného života a už si jen užíval života? Má vnuka, může mu vyprávět. Jen by se neměl chovat tak, jak to už kdysi přesvědčivě zahrál v jednom klipu Pražského výběru. Myslím, že jmenuje Chvastoun. Ta písnička.

Už jenom přemýšlím, kam se nám ztrácí ochota dobré skutky dělat, nebo dokonce je jen schvalovat. Úředně, za cizí, za státní. Ze kterých „krev neteče“. Jestli to je jen takové teoretické pokecání nebo to někdo myslí vážně. 39 malých lidiček žije – ale nemuselo.  A co my?

Opravdu jsme schopni vážně diskutovat o tom, zda jsou baby-boxy dobré nebo ne?

Herr Gott...?

19 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Pan Kocáb je především drzý.
Lze oprávněně říci, že jeho drzost nezná mezí; např. začátkem 80.let se drze veřejně ohradil proti dobře míněné výzvě svého bývalého učitele Ilji Hurníka (k návratu k vážné hudbě) – prý džez (Kocáb psal „jazz“) je stejně hodnotný jako vážná hudba, a více jej uspokojuje.
V roce 1982 si dovolil ještě víc – drze vyhrál hlasování diváků v hudební soutěži Televizního klubu mladých s naprosto nebudovatelskou písní „Olda je přítel můj“ *). Po protestech dělníků, rolníků a příslušníků pracující inteligence sice dramaturgové pořadu vítěznou skladbu nechali na závěr soutěže opět zaznít, ale již jen v pozadí podnětné besedy o budoucnosti nás (tehdy) mladých.
Pan Kocáb drze odmítl i nabídku, jež se neodmítá – na spolupráci s naší Bezpečností (Státní). Ach, jak diametrálně odlišně se zachoval náš bard Jaromír „Mirek“ Nohavica !
A tak dále.

Jeho drzost a neslušnost, s níž ani nepoděkoval odcházejícím sovětským soudruhům za jejich internacionální pomoc, za jejich nesmírnou obětavost, s níž takové dlouhé roky chránili naši vlast – to už snad ani nelze řádně pojmenovat. Natož spravedlivě potrestat.
A co se týče páně Kocábova odporu proti tzv.babyboxům – to je typicky drzý pohled pravičáka : Nelidské porovnávání nákladů a výnosů.
Pan Kocáb uvažuje jen o budoucím přínosu takto zachráněných dětí pro společnost; to jest FINANČNÍM přínosu. Ano, pravičáci se domnívají, že děti z nefunkčních rodin, potomci nepřizpůsobivých, dlouhodobě nezaměstnaných, nevzdělaných a nevzdělatelných osob budou pro naši společnost přítěží. To je samozřejmě nesmysl; vždyť pohozené děti jsou často OBROVSKÝM přínosem – viz např. Sinuhet, Plaváček, Valtr Komárek.

Svou neslavnou pouť životem pan Kocáb opravdu korunoval vztahem s onou mladou ženštinou očividně nečeského původu. Každý opravdový český vlastenec si odplivne, když je spolu vidí (když ten podivný páreček vidí doma v televizi, tak si odplivne jen jako).
V očích prostého českého člověka pana Kocába jen trošku omlouvá fakt, že jeho původní manželka pochází z nejhorší země světa. Je to prostě drzost, takový starý ošklivý chlap, a tahá se s nějakou mladou modelkou a hérečkou.

Každopádně – jak každý náš dobrý rodák ví, pořád je lepší platit tzv.babyboxy ze státních peněz, než opět připustit existenci klášterů plných papeženců.

Radix enim omnium malorum est cupiditas.***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------------------

*) http://www.youtube.com/watch?v=xEIKmLzVxlY

Harpyje řekl(a)...

Na toho nejvýznamnějšího nalezence jste zapomněl, Vlastenče.

Anonymní řekl(a)...

Vidíte sám, Šamane. Mně tahle "moudra" pokaždé připomenou argumenty pro "Aktion T4".

http://en.wikipedia.org/wiki/File:EnthanasiePropaganda.jpg

Větší vlastenec řekl(a)...

Zapomněl jsem na nejvýznamnějšího nalezence ?
Kdo by to, u Přírody, mohl být ? Lenin ne, Stalin ne, Gottwald měl aspoň maminku, Paroubek taky ne ...
Snad nemáte na mysli, vážená paní Harpyje, מֹשֶׁה, toho rohatého ultrasionistu ?!
No tak na to jsem opravdu nezapomněl; psal jsem přece o nalezencích, kteří se stali PŘÍNOSEM. Sionista V.Komárek se velmi zasloužil o mír, pokrok a socialismus; ten rohatec jen o sionisty, papežence a Izrael.

* * * * *

Co se samotných tzv.babyboxů týče, diskuze probíhá i v samotných lékařských kruzích. Určitá část lékařské veřejnosti se nechala zmanipulovat pravičáky-fašisty, a babyboxy zarputile odmítá.
Viz např. http://www.statim.cz/9-clanek.php, nebo vůbec celé „dílo“ MUDr. Františka Schneiberga, CSc.

Nejlepším otcem je Stát, nejpečlivější matkou je Strana !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Uhádl jste správně, pane doktore, měla jsem skutečně na mysli toho rohatého sionistu. Kdo je Komárek nevím.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A101212_214437_p_cirkus_nef&vlakno=44349565#44349565

Větší vlastenec řekl(a)...

Nalezenec př.s.Valtr Komárek byl dlouholetým členem Strany. Jako významný ekonom spolupracoval na vypracovávání plánů plánovitě bouřlivého rozvoje našeho i kubánského hospodářství *).
Během pravicového převratu hájil své celoživotní dílo, leč neuhájil. Jako pisatel těchto řádků odešel ze Strany (nejspíš též se slzami v očích). A do Strany, nynější naší nejleninštější Strany, vstoupil o několik let dříve než pisatel těchto řádků.

Strana je ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k socialismu než skrze Stranu! (Ze závěrů XX.sjezdu KSSS)***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------

*) http://www.nekultura.cz/film-rozhovor/rozhovor-s-valtrem-komarkem-aneb-che-guevara-posledni-politicky-romantik.html

Harpyje řekl(a)...

Pořád ještě nechápu, proč je ona osoba nalezenec.
Ale v každém případě jsem si teprve teď mohla v klidu přečíst článek, a musím konstatovat, že dokonce i ve středověku byli lidé rozumější a humánější vůči nechtěným novorozencům, než tito novodobí mudrcové. V Německu je už celou věčnost asi 80 takových babyboxů v provozu, a nikdy jsem neslyšela, nebo nečetla, že by někdo zpochybňoval jejich užitečnost. Krásný exemplář z 18. století je http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Mus%C3%A9e_de_l%27Assistance_Publique-Hopitaux_de_Paris_003.jpg

STK. řekl(a)...

Díky Harpyji a VV, kteří poněkud rozředili můj (naprosto iracionální) vztek, jsem si vzpomněl na nejslavnějšího nalezence a plaváčka: Mojžíš!
Mojžíš - čili z vody vytažený...

STK. řekl(a)...

Vzpomněl, ale až jako třetí... מֹשֶׁה
Prostě, ta hebrejština mi nejde...

Větší vlastenec řekl(a)...

"Ona osoba" (přítel a soudruh V.Komárek,) je nalezencem, neb byl NALEZEN poté, co jej v outlém věku jeho rodiče pohodili.

* * * * *

Přečetl jsem si článek o „tour d'abandon“, na nějž vede Váš odkaz, vážená paní Harpyje *). I viděl jsem, že :
1) tyto „odkládací schránky“ nezavedla žádná socialistická země
2) v Německu se o jejich užitečnosti stále diskutuje (viz např. http://www.tdh.de/content/themen/weitere/babyklappe/bilanz.htm)

Hezký večer přeji.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://fr.wikipedia.org/wiki/Tour_d%27abandon

Harpyje řekl(a)...

Pane doktore, kdybyste ten Vámi zmíněný článek četl pozorněji, tak by Vám určitě nebylo ušlo, že ženy, postižené postnatálními psychózami, nereagují jako zdravé ženy, které se nacházejí v tíživé sociální situaci. V těch pathologických případech jsou veškeré babyboxy nanic.
Když jsem byla malé předškolní dítě, tak jsem z toho rohatého Mojžíše měla strašou hrůzu. Kdesi v rodičovském bytě visela rytina této, pro mně tenkrát příšery, s ďábelskými atributy, a dposud toho pána nemám ráda.

Harpyje řekl(a)...

Alespoň v jeho michelangelovské podobě.

Větší vlastenec řekl(a)...

O tom není sporu, vážená paní Harpyje. Stejně jako o tvrzení, že některé skupiny lidí mohou tzv.babyboxy zneužívat.
Prostě jsem jen hledal nějakou německou diskuzi na toto téma ("...a nikdy jsem neslyšela, nebo nečetla, že by někdo zpochybňoval jejich užitečnost..."). Našel jsem v rychlosti dva články na Deutsche Welle, leč pouze v řeči mně nevzdělanci přístupnější : http://www.dw-world.de/dw/article/0,,718631,00.html nebo http://www.dw-world.de/dw/article/0,,2016368,00.html ; v jazyce našich dědičných nepřátel jen ony Unbequeme Wahrheiten.

Rohatým sionistou Vás strašili rodiče ? No tedy ...
To v bytě mých s.rodičů stály na knihovně vysoce pozitivní busty vousatých, slavnostně se tvářících soudruhů. A ve venkovském domku poblíž Brna, v němž jsem trávil část dětství, visel v sednici ze dřeva vyřezaný výjev „Nevíš dne ni hodiny“ : Na pozadí řídkého lesíku velmi kostnatá Smrtka v kápi zatíná kosu do krku starého muže s otepí klestí na zádech. Stařec podklesává v kolenou, pouští z ruky sekyrku; jeho psík se bázlivě krčí opodál.
„Kdo to je, babičko?“, zeptal jsem se ve věku asi pěti let, fascinován tím výjevem. „No kdo. To je náš dědek. Až si pro něj smrtka přijde.“ Jen připomenu, že babička byla jediným příslušníkem mé rodiny, jenž nebyl členem ani jedné z našich dvou bratrských Stran.

Mimochodem, pro nás RSDry je oslovení „PANE doktore“ horší než facka.

Dobré ráno přeji.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Jakže, vážený Vlastenče, Vy jste opravdický RSDr.?
Lyceum, stavební učiliště, taneční vystoupení na XV. sjezdu, maturita a nakonec Sorbonna?
Vyslovuji nekonečný obdiv. Takové renesanční osobnosti mohly vyrůstat opravdu jen pod vedením, dohledem a laskavou péčí Strany.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kuš.
Kde si přečetli o nějakém mém „tanečním vystoupení“, voni anaboliková nádhero ? V kulturním programu na závěr a počest 15.sjezdu Strany jsem vystupoval jako nedílná součást kolektivu mladých pracovníků ve stavebnictví. Hmm, asi jsem měl ve svém příspěvku zdůraznit, že my zedničtí učňové jsme nosili bílé montérky + bílé helmy. Na pódiu se naše bílá barva dala hezky ladit s kostýmy ostatních vystupujících, především těch ladných dívenek nad trampolínami.
No ano, jedna část našeho vystoupení byla víceméně pochodová, ovšem druhá, vymyšlená s.tvůrci pohotově až během vytváření konečné podoby programu, byla nosičsko-stavařská. Prostě jsme na pódium přinesli dvě trampolíny v rozloženém stavu, složili, a postavili jsme se okolo nich jako stafáž.
Příkaz zněl : Stát v pozoru ! Jenže říkejte to mladým klukům, jimž před očima létají krásné holky nahoru dolů. Příbuzní a známí se mohli u televizních přijímačů uchechtat, když nás pozorovali – všichni jsme zvedali a skláněli hlavy, synchronně s letem trampolinistek.

Nu, a když jsem se konečně vyučil, fyzickou prací se k dělnickému původu prarodičů přiblížil, mohl jsem jít na studie. A Strana mne přijala do své teplé mateřské náruče. A po maturitě mne poslala dál. Jestli díky tomu, že si někdo ze starších soudruhů dal práci se zjištěním, z jaké jsem vlastně rodiny ? Nevím; mohu si tak namlouvat, že to bylo kvůli mým osobním vlastnostem a schopnostem, a ne díky zásluhám předků.

A jaké „lyceum“, jaká Sorbonna ? Kde tohle vzali, voni navolejovanej kadávr ? Moji s.rodiče mě vždy vedli k důslednému OBCHÁZENÍ těch nechutných budov. I po letech, když jsem se na ta místa dostal znovu, Sorbonnu jsem své s.ženě ukázal jen zdálky. A to moje s.matka měla z nějakého důvodu v oblibě Jardin du Luxembourg, takže jsme kolem semeniště kapitalistické „vzdělanosti“ chodili relativně často. (Bylo to ještě před revolučním rokem 1968.)

No prostě, voni zombie svalovče, zase se ukázali. Vážně. Všechna čest stranou.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ve vší úctě, jen samé vytáčky a záhady.
Tak rozhodla Vás Strana Doktorem nebo ne? Nejznamenitější učiliště pro RSDry bylo ve Vokovicích. Tam co zasedal v listopadu 89 ÚV. Pamatuji si na vysílání BBC z té doby. Reportér oslovil před onu Sorbonnou vyšedšího ministra obrany, Milána Václavíka. Ten mu řekl hezky česky, "Jdi do p..." Komentátor to brilantně převedl do Shakespearova jazyka, "Go to hell". Od té doby vím, jak se to správně přeloží.
A nenavštěvoval jste jako dítko školu ve sladké Francii?

Větší vlastenec řekl(a)...

No jistěže ano. Ba dokonce nejdříve školku, přímo v budově velvyslanectví.
A pak dvoutřídku na konzulátu, 18, Rue Bonaparte.
Francouzské lyceum prostě vystudoval jiný zdejší přispěvatel.

Ovšem s.Václavík to řekl hezky a česky, tomu imperialistickému provokatérovi a špionovi. A ten si to přeložil správně, neb pro směšné křesťany je peklo místo stejně nevábné jako pro nás (nemytá) zadel.

Dobré ráno všem lidem levé vůle.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vlastenče, ta nosičsko-stavařská část Vašeho památného vystoupení pro soudruhy, s létajícími dívenkami a trampolínami, silně připomíná scénu z kultovního filmu The Big Lebowski. Že by se bratři Joleové inspirovali na XV. sjezdu?

Větší vlastenec řekl(a)...

Kultovního. A ještě bez uvozovek. Jo.
Mně, voni anaboliková nádhero, před lety stačilo přečíst pár recenzí, abych věděl, že tento film pro mne předmětem žádného kultu nebude. Takže jsem jej neviděl, a vidět ani nechci.

Nicméně nevylučuji, že ti dva sionisti se opravdu inspirovali naším pokrokovým uměním, uměním, jež je stále živé a podnětné.
A to vystoupení je a navždy bude památné pro všechny účinkující, od J.Suka po posledního učedníka (mne). Tečka.

Umožníme kulturním pracovníkům poznat zblízka život lidu, načerpat nové podněty pro jejich práci. Umožníme jim žít mezi pracujícími, pracovat v továrnách, lesích, dolech a lomech. (A.Zápotocký, 1949)***Volte ČSSD a KSČM !