čtvrtek 2. prosince 2010

Panychida za Mladou frontu


V březnu 2000 vzplál otevřený boj o nakladatelství Mladá fronta. Podle svého čtenářského zápisníčku jsem četl knihy z MF nejméně od roku 1961, od svých deseti let. V lednu 1991 jsem je začal i prodávat. A lebedil si, jak jsou v odbytu vstřícní, že po mně nevyžadují odběr alespoň deseti knih od každého titulu. I jediný kus mi prodali. S tím má být konec.
(Reprint článku z dubna 2000, rozšířený o současné poznámky a zprávu o novém sci-fi časopise XB-1.)
-----------------------------------------------------


Právě před měsícem vzplál otevřený boj o nakladatelství Mladá fronta. Podle svého čtenářského zápisníčku jsem četl knihy z MF nejméně od roku 1961, od svých deseti let. V lednu 1991 jsem je začal i prodávat. A lebedil si, jak jsou v odbytu vstřícní, že po mně nevyžadují odběr alespoň deseti knih od každého titulu. I jediný kus mi prodali.

Což například u Ortena, kterého převzali od zaniklého Českého spisovatele, bylo vynikající. Když jsem ho do půl roku neprodal, zařadil jsem si ho do své knihovničky. Ale někdy i prodal zákaznici, která nejdříve nevěřícně zírala a pak byla šťastná jak blecha. Pro sebe jsem si dokoupil další výtisk.

Sledoval jsem pády starých zavedených vydavatelství, často byl zřejmý jejich nutný zánik dlouho dopředu. Když vydávala ucelenou řadu šesti knih osm let, když nedovedla zajistit, aby čtyřdílné encyklopedii, jejíž tři díly se sušily v pětadvacetitisícovém vydání opřeny o radiátory ústředního topení, byl dotištěn díl čtvrtý, když se spolehla na jediného táhnoucího autora... Milión "když" jsem viděl. Naproti tomu v Mladé frontě v Chlumově ulici na Žižkově jsem je občas pochválil, jak dobře to dělají. Předvídal jsem, že jediní ze starých nakladatelských velryb přežijí. Netušil jsem, že patří pod moloch nešťastného Fondu dětí a mládeže. Sám bych asi také nepodnikal v pronajatém baráku na Žižkově, kdybych měl vlastní dům v Radlicích.*

Mladá fronta dovedla po roce 1989 udržet technickou úroveň předrevolučních knih. K tradici přidala kvalitní autory, kteří dříve "nemohli": Vaculík, Kolář, Kohout... V edici "Archiv" začala doplňovat zajímavé tituly o době nacistické totality svědectvím o totalitě komunistické. Pokračovala vytříbená edice Kolumbus. Po revoluci přišel i neustále doplňovaný cyklus Tolkienových knih.** Byl vzkříšen Klub přátel poezie ze zaniklého Odeonu.

A tady se objevila první trhlinka: Jako příležitostný knihkupec na stánku jsem si mohl dovolit mít poezii jen vyjímečně. Jen to, co bych si sám mohl ponechat. Lidi ji totiž nekupovali. Lidi totiž knížky přestávali kupovat vůbec. V MF po statisícovém vydání Černých baronů následovali úspěšní Ptáci v trní. Při "dlouhodobé práci s mládeží", když jsem děckám nejdřív doporučil Hobita, jsem ještě sklízel žeň dalších Tolkienových knížek. Ale jestliže jsem se v roce 1995 děsil pouhých deseti tisíc výtisků od titulu, abych pak přijal v 97. poznání, že i 5000 je moc, musím konstatovat, že dnes bývá prodejných tak 2000 kusů čehokoli kvalitního. Přičemž pod 1000 výtisků se s vámi tiskárna vůbec nebaví, totiž baví, ale s úděsnými cenami.***

Knih se vlastně prodává stále stejně, ale je jich stokrát víc, proto musí mít i stokrát menší náklady. Dobře jsou na tom nová nakladatelství, která vznikla na kuchyňském stole. Málo zaměstnanců, málo nemovitostí užírajících výdaje na údržbu, žádná zavazující či omezující tradice, žádný návyk na statisíce výtisků. A musejí si na sebe vydělat. Finančně jsou na tom však nejlépe hovada typu Zítka a Svory, která vydávají cokoli proti etice obecné i proti etice nakladatelské. Stahují tak z lidí peníze na knihy. Trouba čtenář si koupí spíše Hitlera, než Bittmana (doporučuji titul Mezinárodní dezinformace za 219,- určitě ho budou mít v prodejně MF ve Spálence u stanice Metra Národní třída). Ale oni by to Svora a Zítko nevydávali, kdyby si to troubové nekupovali!

Nechci dělat soudce mezi znesvářenými stranami z vedení MF. Vypadá to, jakoby vynikající literární šéf  Pistorius moc nerozuměl ekonomice. Vypadá to, jakoby mladiství manažeři věděli o literatuře leda velký kulový. Fond dětí a mládeže byl však za minulého vedení potichu rozkraden. Co je do nějakého nakladatelství - CKM, hotely, nemovitosti, to musely být miliardy, které někdo uchvátil. Z tohoto hlediska se mi několik desítek milionů ztráty MF, jak pravívá Václav Klaus, zdá být "pod horizontem vnímání". Kolik páčí zavedené značky nakladatelství a známých edic? Mladá fronta je pro mne trochu něco jako Národní divadlo, Národní muzeum či chov lipicánů.
Ohlížím se ke knihovně a zdravím se se starými známými: Se žlutými Třináctkami, dávným Májem, černou řadou Archivu, bichlemi z Orbis Pictus, cihličkami Kolumbusek, paperbacky Kapky... Vzpomínám na hodiny, které jsem s dětmi strávil nad stránkami Sluníčka, Mateřídoušky či Ohníčku. Ikarii si čtou už sami. (Ale Ikarie si na sebe vydělá...+) Tuším, že Pistoria (a spol.!) ekonomičtí profesionálové (?) nebudou mít kým nahradit. Jestliže byla Mladá fronta ztrátová, nechť zhyne! Tak je to asi správné. Jak by k tomu přišel takový Torst.

Jenže plácání staré dobré velryby na ekonomické mělčině ve mně stejně vyvolává smutek.

Poprvé vyšlo 20. dubna 2000 na Neviditelném psu.
*******************************************

* Tento dům byl prodán novým majitelem za asi 21 milionu. Další miliony přinesly rekreační chaty na horách. Další miliony ležely v zásobách neprodaných knih. Celá firma byla koupena v podivném konkurzu (kde zvítězil jeden ze dvou přihlášených zájemců) za asi 11 milionů.
** Tolkien vydělal nakladateli desítky milionů. Mladá fronta však nebyla ochotna zaplatit po vypršení smlouvy další milionové poplatky. V době, kdy šel do kin Pán prstenů!!! Bylo jim líto utrácet, chtěli jen vydělat. Pro neplacení a nereagenci na výzvy pak zahraniční majitel práv prodal licenci nakladatelství Argo...
***2010: Tiskárna se baví od několikaset kusů. Jsou tiskárny, kde vám vydají i 10 kusů, nebo 1 (když si to zaplatíte).
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
+Přesto Ikarii odpovědní troubové v MF právě teď po jedenadvaceti letech zařízli. Ačkoli byl připraven už materiál k 12. číslu tohoto ročníku. Ačkoli budou muset za toto nevydané, i když připravené, číslo, vracet předplatné!!! Naštěstí máme svobodu a ochotné šílence, z nichž někteří dělají více pro věc než pro peníze (načež jim to přinese peníze a tak je to správné), takže 6. prosince 2010 by měl vyjít zbrusu nový časopis XB-1.
Stejný šéfredaktor a spolupracovníci, stejní výtvarníci, stejní autoři - jen nový nakladatel. Féničí prosincové číslo vyjde ještě jako napůl samizdat, od Nového roku už v péči zavedeného vydavatele. A zůstává distribuce u PNS! A je možno si na predplatne@casopisxb1.cz objednat předplatné. Iksbé Jednička bude černobílá a levnější - než zahlušená Ikarie - 75/64 na předplatné. První číslo (budoucí rarita) vychází už příští týden.

Ale proč ti trubci nejstarší český sci-fi časopis zlikvidovali? Za bolševika si člověk říkal - jsou tak blbí nebo tak vychcaní? Bolševici byli blbí. Stejně jako manažeři MF.
Další otázka: Proč se už několik posledních let snažili manažeři Ikarii zničit? Přičemž tvrdili, že ji chtějí zvelebovat (mrvením titulní stránky, bezdůvodným drastickým zvyšováním ceny...).

Buďto byli blbí a chtěli ji zlepšit, nebo byli vychcaní a chtěli ji zvelebit. Anebo ji nenáviděli. Zdá se, že ji nenáviděli. Tedy stejně jako Tolkiena - který jim taky vydělával, ale zároveň si vyžadoval určité náklady.

Tak teď mají co nechtěli. Tolkiena u Argo a XB-1 na mezigalaktickém letu.

Držíme palce, Vlado a spol!

A Mladá Fronta? Té asi není pomoci...

O odstřelení Ikarie a XB-1 narození viz více z pera šéfredaktora Vlada Ríši na Sardenu.

94 komentářů:

Schumacher antisemita řekl(a)...

Díky, budu se pídit po XB1. Ikárii mnoho let kupoval, ale poslení dva roky jen některá čísla. Kvalita obsahu šla dolů, příliš fantasy na úkor pravé scifi. Po zvýšení ceny na stovku už vůbec ne. Černobílé prosté výtisky ocením, pro mě jsou důležitá písmenka.

STK řekl(a)...

Abych pravdu pověděl, Ikárii jsem přestal odebírat už před lety ze stejných důvodů jako Antisemita Sch. Koupil jsem ji jen občas nebo si ji půjčil. A ze stejných důvodů jako on zkusím pokračování XB-1.

I když mám pocit, že tyto nejlepší ze SF už vydáno bylo - a to za socialismu. Ale možná se pletu a považuji svou knihovnu za etalon. Ale i kdyby nebyla - mám svoji knihovnu rád. ;-)

A.S.Pergill řekl(a)...

To STK:

Za totality se spousta opravdu kvalitní SF dala koupit v Ruské knize, pochopitelně v "bukvách". Faktem je, že na tomhle čtivu jsem se naučil docela slušně rusky. Vycházely tam překlady ze světové SF, včetně angloamerické, a vycházela tam i původní díla ze SSSR. Vycházela i díla autorů, kteří byli oficiálně zatracováni a vyjít u nás nesměli. Ceny se pohybovaly od tří do dvaceti Kčs (ale to už byla vázaná kniha velkého formátu s barevnými obrázky).
Na základě této zkušenosti mohu říci, že pořád ještě spousta kvalitní SF nevyšla, celí autoři jsou vynecháni.
Dalším průšvihem jsou šíleně mizerné překlady z 90. let, které některým autorům nebo dílům jednoduše pokazily renomé tak, že se je nakladatelé bojí vydat. O jednom z klíčových děl kyberpunku dokonce zlí jazykové děli, že to překládal profesor angličtiny tak, že dal studentům po kapitole, pak to spojil a odevzdal. Takže se tam hrdinové s významovými jmény v každé kapitole jmenují jinak (mimo jiné prasárny).

A.S.Pergill řekl(a)...

Vážený Šamane,

na ten necenzurovaný Mein Kampf, na který patrně narážíte, se dá dívat z různých stran. Faktem je, že běsnění levičáků a sionistů zapříčinila skutečnost, že jsou tam pasáže, které v podstatě zcela předjímají jejich ideologii, a tudíž je demaskují jako společensky stejně nebezpečné jako jsou (byli) ti nacisté. Přinejmenším lze na nezprzněném vydání MK, kde není polovička originálního textu vynechána a doplněna texty, u nichž není zcela jasné, co je další text a co komentář "pomazaného odborníka", demonstrovat skutečnost, že nacismus byl ideologií veskrze levicovou, a to jak v oblasti ryzí politiky, tak i v oblasti představ o řízení ekonomiky.
Jako v podstatě nacistická/fašistická je touhle četbou demaskována i ideologie "velkého demokrata" F. D. Roosevelta "New Deal" (a stane se nám jasným, proč právě tento pán v řadě konkrétních případů sehrál úlohu trojského koně komunistů). Demokraté by měli vstávaje lehaje vzývat poliovirus za to, že v době rozhodujícího střetu demokratického tábora se SSSR už byly v čele USA osoby s podstatně jinými názory.

Harpyje řekl(a)...

Obdivuji Vás, jak máte ve všem jasno, Aspergille. Vaše kategorická tvrzení nepřipustí ani stín pochyb. Je vidět, že se nezatěžujete zbytečnými otázkami, které by mohly narušit Vaše myšlenkové konstrukty.
Tak předejímá, podle Vás, obsah Mein Kampfu sionistickou ideologii.
Už jen z hlediska časové posloupnosti je Váš výrok nehorázná pitomost. Srovnávání národně osvobozenecké ideologie židovského národa s paranoidními výplody polovzdělaného pozdějšího genocidálního vraha, je přinejmenším drzost. Drzost vyplývající z omezenosti.
Jaké místo zaujímá ve Vašem zvráceném myšlenkovém světě další klasické dílo antisemitské literatury, Protokoly sionských mudrců? Ty asi předejímají sionistické plány na převzetí světovlády, n´est-ce pas?

STK řekl(a)...

Ono, "drsná Harpyje" lze několik vět, ba i román číst na mnohý způsob a rozumět mu tak vlastně různě.
Závisí to na literárních i životních zkušenostech čtenáře, co z textu dostane jaký význam. A nedá se říct, tedy moudrý člověk to nedělá, který ze způsobů chápání je ten nejsprávnější.
To není matematika ani fyzika. Například Vy, osoba, žijící už zřejmě dlouho kdesi na jihu silného Německa* už asi necítíte nebezpečí z různých útočných ideologií, kterou pociťují občané ze státu menších a vojensky i hospodářsky slabších. Máte zřejmě velkou legraci z toho, že se někdo chce aspoň vnitřně vyrovnat s pocity ohrožení sebe, svých blízkých, přátel, svého národa. Vy nevidíte jednotící znaky mezi fašismem a komunismem, nacismem a sionismem, respektive islámem. To ale, prosím není moje chyba. Ani Aspergillova.
JEN JSME JEŠTĚ NEZAPOMNĚLI TO ZVLÁŠTNÍ UMĚNÍ ČÍST MEZI ŘÁDKY.


P.S.: Nadutosti jsme tento a minulý týden zažili v ústavu dost a až značně hlasitý verbální odpor ji dokázal zastavit. Pozvaní Američané se u nás chovali tak, jako kdyby nás před několika okamžiky někdo setřásl ze stromů jako opice. Přitom, když tady Evropě vznikala nádherná díla W. A. Mozarta, co se dělo za mořem? Přestřelky s Indiány a válka Severu proti Jihu. Až tenhle, ve své podstatě podpásový argument zastavil ten vodopád arogance a ponižování a mohli jsme začít doopravdy pracovat.

*/ možná je to úplně jinak, ale v náznacích takto vystupujete, tak Vás tak vnímám. Pro řešení daného problému je ale skutečnost vaší existence irelevantní.

informace řekl(a)...

Harpyje,
našla jsem na googlu fotku té dámy, o kterou se před rokem zajímal vlastenec. Stačí, když zadáte "jméno příjmení foto". Nevím, jestli ji patriot viděl. Že se tak snažil. Tam se také dozvíte polooficielní životopis. Myslela jsem, že žije s novinářem, ale ne, žije s někým jiným.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje:

Nacismus je dovršení národně osvobozenecké ideologie německého národa (navíc ještě sehrála tato ideologie podstatnou roli ve sjednocení Německa do jednoho státu). Kdyby byl Hitler jen "polovzdělaný pozdější genocidista", tak by neměl šanci se dostat do čela nacistické strany a německého státu. Už jsem tu jednou citoval, že naprostá většina dopadených nacistických vůdců měla IQ v pásmu geniality. (Je to báječný příklad na to, že intelekt a morálka jsou dvě zcela mimoběžné věci.)
Že nacismus a fašismus jsou levicové ideologie (a do značné míry to platí i pro nacionalismy obecně) je více méně jasně dáno jejich orientací na "vyšší" celek, národ a většinou mají i vyšší tendence k restrikcím v ekonomice, charakteristickým právě pro levici. Bajka o pravicovosti fašismu a nacismu vznikla v prostředí Kominterny a jejím vyhlašovatelem (možná i spoluautorem) byl G. Dimitrov, tedy osoba nikoli nestranná, ale vysoce zainteresovaná na vymezení marxistů oproti fašistické konkurenci.
U sionismu je levicovost potencována ještě přítomností náboženských idejí (rovněž vnášejících do této ideologie levicové prvky).

Ono, bohužel, platí to známé, že "kdo nezná historii, bude si ji muset zopakovat". Z tohoto hlediska je dostupnost autentického znění hlavního nacistického textu z doby, kdy se nositelé této ideologie drali k moci, velice důležitou prevencí toho, abychom nějakou podobnou stranu či skupinu neprošvihli. A boj proti zveřejňování těchto dokumentů, nebo za jejich deformace převyprávěním a vynechávkami může snadno skončit tím, že Evropa prošvihne nástup nějakého Ekahitlera a zopakuje si třeba i ten holokaust (pochopitelně v nějaké modernější a účinnější podobě).

Harpyje řekl(a)...

Jaksi mi uniká smysl Vašeho hysterického výlevu, STK. Pokud skutečně vidíte rovnítko mezi sionismem a nacismem a pokládáte sionismus za "útočnou ideologii" jako islamismus, tak jste v mých očích politováníhodný hlupák.

Harpyje řekl(a)...

Že IQ a vzdělání jsou dvě rozličné věci, byste mohl vědět i Vy, Aspergille. Neúspěšný malíř pohlednic, kterého odmítli přjmout na malířskou akademii, byl během svých vídeňských let bezdomovcem a získával své "vzdělání" velmi neorthodoxním způsobem. Do čela NSDAP ho nepřivedla ani jeho "genialita", ani jeho "vzdělání", nýbrž určité charisma a umění řečnit, kterými byl schopen uchvátit davy.
Že "nacismus je dovršení národně osvobozenecké ideologie německého národa" je zrovna takový nesmysl, jako že nacismus "hrál podstatnou roli při sjednocení Německa". Pokud je mi známo, tak Bismarck nacista nebyl.
Faktem je, že německý nacionalismus a sionismus se koncem 19. století vzájemně ovlivňovaly. Existovala hotová interakce mezi německým sionismem a nacionalistickým hnutím v Německu. (Dr. Stefan Vogt Zionismus und Nationalismus in Deutschland http://www.clio-online.de/forscherinnen=8232). Toto ovšem nemá nic společného s Vaším primitivním a zjednodušujícím srovnáváním sionismu a nacismu, kterému se dostalo souhlasu stran "mezi řádky čtoucího" STK.

Harpyje řekl(a)...

Tu paní jsem už kdysi kdesi viděla. V TV, na netu ... Nevím, její obličej mi byl povědomý. Nebo má dvojníka, to je též možné.

Harpyje řekl(a)...

A ještě něco, STK. Mozart zemřel v roce 1791 a Americká občanské válka trvala od 1861 do 1865.

stk řekl(a)...

Jojo, vidím dravý ptáčku jarabáčku, že jste si to už na Googlu našla. Netvrďte mi, že si to pamatujete. A Mozart už po své smrti nemá žádný kulturní význam, drahoušku, že? Asi proto ho tak často hrajeme. . ;-)
=========
Co se týče nezaměstnaného malíře Adolfa Hüttlera doporučuji Vám navštívit hru "Mein Kampf". Sepsal ji maďarský žid George Tabori a to skvěle. Byť je tam asi hodně básnické licence - ti dva se totiž nikdy osobně nesetkali. Tabori potkal leda Smrt - a zapracvoval to setkání do své hry. Ale to Vy, jako intelektuálka nedokážete pochopit ani kdybyste si vzala na pomoc celý naučný slovník.

Vy tak leda tvrdit, že "kladu rovnítko" tam, kde já vidím pouze "jednotící znaky". Takže platí to, co jsem napsal kdesi výše. Číst mezi řádky opravdu neumíte a vzhledem k Vašemu věku (věku Vašeho avatara) se to už asi ani nenaučíte. Ale vlastně, co to plácám - hospoda je to svobodná, tak si pište, co je Vám libo. Já zas budu, co mi bude libo číst.
(Jo, je to parafráze na jednu "one man show" Donutila, je.)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Přečetl jsem nejen Bibli a Mein Kampf. Došel jsem k závěrům shodným s těmi, které Pergill napsal v posledním příspěvku. Mein Kampf patří ke všeobecnému vzdělání jako znalost Bible, jako znalost základních ideologických děl hnutí a náboženství a znalost důsledků ke kterým vedla snaha po naplnění těchto učení lokálně i globálně. Mám podezření, že za snahou zakázat vydávání a šíření Mein Kampf není obava z šíření této ideologie, ale obava z toho, že při všeobecné rozšířenosti a znalosti necenzurovaného obsahu by vyšly najevo podobnosti s obdobnými hnutími. Za zhoubnou považuji snahu udělat z nacistických špiček hlupáky. Tutéž lacinou snahu pozoruji ve vztahu k islámu, k jiným učením a konceptům s nimiž nesouhlasíme a kterých se obáváne, stejně jako k teroristům a všeobecně zločincům. Považuji ji zhoubnou. Nacisté a jejich režim byli velmi nebezpečným všeobecně zdatným protivníkem a to zejména díky inteligentním vůdcům. Nelidskost jejich činů neznamená, že byli hloupí.

O nepřátelích řekl(a)...

Prezentace nepřítele a jeho vůdců jako blbců a skandalizování jejich osobního života je všeobecně užívaná a historicky osvědčená metoda k povzbuzení bojového ducha mas. Protože jestliže MY jsme dobří tak ve všem, kdežto Oni jsou špatní ve všem. Odvaha s tím polemizovat je cestou před soud nebo rovnou před popravčí četu. To známe i z vlastní historie. Jenže, chceme-li činit kvalifikovaná rozhodovatí vedoucí k našemu úspěchu, nesmíme zastírat realitu a lhát si "do vlastní kapsy". I když, chápu, že lid obecný ne vše je schopen pochopit, vyrovnat se s tím a proto ne se vším musí být seznámen tak jako vládnoucí vrstva. Jenže základem úspěšného vládnutí jsou relevantní informace. Kdo je nemá, nemůže vládnout. Jestliže nositelem moci v demokratické společnosti je lid, musí je mít. Jestliže je nemá, třeba proto, že jsou mu upírány, je to znamení, že nevládne a že demokracie je jen "demokracií". To do jaké míry a jestli vůbec je lid schopen vládnout, je diskutábl. Přestože bych si přál aby byl, tvrdím, že ne, a že demokracie bude vždy "demokracií". Protože mnoho lidí má obtíže už jen s tím, jak odpovědně spavovat své životy. Natož rozhodovat o celku. Schumacher antisemita

STK řekl(a)...

Omlouvám se Harpyji: Ten atak byl zbytečný a nemohl vést k ničemu dobrému.
Je to moje chyba, ale když vidím jakéhokoliv "revolucionáře", který s planoucím zrakem a hlavou hrdě pozdviženou (a za ním dlouhatánská řada rychle přečtených knih) hlásá své nezvratné pravdy, vzpomenu si na jiné, kterým taky bylo také vše naprosto jasné a vedli nás k zářným zítřkům jen pod jinými prapory, dostávám i já do očí nebezpečný mladický lesk...

Jsem už starý a přemýšlím pomaleji. Proto se snažím dělat co nejméně chyb. Dost závažnou chybou v každé úvaze je nepřipustit existenci jiné, stejně dobré pravdy jako je ta moje.

Proto spíše souhlasím s Schumacherem, který vidí totéž, co já: "demokracie" je stále - a zdá se že navěky - v úvozovkách. ...Protože mnoho lidí má obtíže už jen s tím, jak odpovědně spavovat své životy. Natož rozhodovat o celku...
Jakmile někdo začne vysvětlovat definice jako když bičem mrská, o věci samé toho patrně moc neví. Jinak by věděl že ideologie se mísí, najít něco v ideologicky čisté formě je vzácnost. Vím, co je to fašismus (fascio - svazek, spolek) nacismus (NSDAP), s komunismem a jeho směsmi jsem se seznámil osobně. Jsem agnostik, ale základní východiska judaismu, křesťanství i islámu jsou mi známa. Ale naproti tomu vím, že se říká často jen polovina pravdy a že téměř nic v přírodě ani mezi lidmi nenajdete v ryzí, čisté formě.

Kopretina řekl(a)...

AsPergile pokud přirovnáváte sionismus s nacismem, tak se nelišíte od radikálních muslimů, které také nenávidíte! Nenávidíte radikádlní (i všechny) muslimy,přitom jste stejný jako oni. Nenávidíte Izrael a to je zlé! Sionismus je ušlechtilý myšlenkový proud, který hlásá nánvrat Židů na Sion. Deklarace nezávislosti Státu Izrael zněla, že VŠICHNI lidé, bez rozdílu rasy, náboženství a vyznání mají rovné postavení. Na jednu stranu jste pro likvidaci všech muslimů ( s čím se s nacisty nezadáte) a na druhou stranu nenávidíte Izrael a Židy. Vážený, račtě si něco přečíst a nepřijímejte islamistickou ( a komunistickou, i komouši sionismus potírali!) jejich myšlenky.

Kopretina řekl(a)...

A STK pokud považujete nacismus se sionismem, tak se od muslimů nelišíte. A jinak smýšlíte jako komunista! Komunisti také potírali sionismus... Víc slov netřeba. Sionismus je ušlechtilý myšlenový proud, hlásající návrat Židů na Sion, zrovnoprávění židovského národa... A nádnerné verše: "Dokud hlubodo srdce Židů táhnou, na východ k Sionu oko hledí, naše naděje nebude ztraceno, naděje dvou tisíců let, žít v Zemi Sionu, Zemi Jeruzaléma". Odhaduji Vás za stalinistů STK, od Haló novin se nelišíte, zřejmě jste žil za bolševika (nevím,možná jste mladý člověk), tak máte hluboce otrávenou mysl... Nemáte rád muslimy, přitom zastáváte totožné názory!!! Nebudu Vás urážet, není to můj styl,ale nemáte v ničem pravdu.

Kopretina řekl(a)...

Why We fight (Proč bojujeme). Viděla jsem úchvatný seriál bratrstvo neohrožených s českými tytulky. Nejvíc mě oslovil právě díl "Proč bojujeme".

http://www.youtube.com/watch?v=vhxRS6fPCbA&feature=related
Tento úryvek je bez tytulků,ale ty nejsou potřeba, film vypovídá o všem.
Je to o tom, jak americká armáda osvobodila nacistický koncentrační tábor. Když jsem tenhle díl viděla, tekly mi slzy z oči, i mamince a bráchovi... Židé nestavěli koncentrační tábory, nestavěli plynové komory, nemučili lidi hladem a otrockou prací, nedělali pokusy na lidech
... Ti,kdo srovávají sionismus s nacismem,si nevidí do huby a jsou hloupí,zlí a bezcharekterní lidé!

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý vlastenče STK,
nezáleží přece na věku. Jiné věci jsou důležitější pro hodnocení jednoho každého člověka; například jeho třídní původ a pozitivní myšlení.
A Vaše myšlení JE pozitivní. Ano, víte naprosto správně, že nacismus = NSDAP. (A taky henleinovci, ale to je každému našinci jasné.)
Prostě, nacista = Němec. Tečka.

Více třeba zde : http://www.halonoviny.cz/articles/view/210676

K obraně a budování socialistické vlasti BUĎ PŘIPRAVEN !

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, vždyť i nacismus je socialismus, tudíž socialismus (bolševismus)=nacismus. Mnoho bolševiků nacisty obdivovali, například velký udatný stetčný Lavrentij Berija vujádřil obdiv k velkému, statčnému a inteligetnímu národnímu socialistovi Reichfuehrovi SS Heinrichu Himmlerovi. Není nad socialistickou lásku. Socialistí všech zemí musí spolipracovat. Stejně tak velitel Gestapa stetečný Heinrich Mueller pracoval pro hrdinnou, statečnou a udatnou NKVD. NKVD (KGB)=NADAP a SS.

Kopretina řekl(a)...

Omlouvám se za překlepy...samozřejmě...vyjádřil... statečnému... Ale inteligentní člověk pochopí.

informace řekl(a)...

Vážení,
zamíchali jste tu do diskuze pod článkem o českých nakladatelstvích tolik témat z celého minulého století a i toho předešlého, že opravdu nevím, jak se do ní vložit.
Někdo tu pak dělá ještě větší zmatek, když prohlašuje negacionistu Irvinga za "pokrokového bojovníka za pravdu" a současně říká, "Prostě, nacista = Němec." Četl ten pán náhodou Oko za oko od Johna SACKa a může nám říct, jak se ta kniha začleňuje do jeho světonázoru?
A četla ji Kopretina?
To jen abych zjednodušila a usnadnila další diskuzi.

Větší vlastenec řekl(a)...

Milá Kopretino,
to je samozřejmě špatně. My se tady od 30.let minulého století snažíme ozřejmit všemu lidu, že socialismus je POZITIVNÍ, tudíž že Němci mají (měli) fašismus.
Prostě my termín "nacismus" raději neužíváme, a už VŮBEC NIKDY nevysvětlujeme. A podobnost mezi národními socialismy jsme nezdůrazňovali ani v procesu s agentkou Západu Horákovou, vysoce postavenou národně-socialistickou funkcionářkou.

A pak přijde někdo mladý, někdo "s planoucím zrakem a hlavou hrdě pozdviženou", za nímž stojí "dlouhatánská řada rychle přečtených knih" (díky za pregnantní formulace, vážený STK), a začne hledat veskrze zavádějící konotace.
:-((

Takto prostě NE, milá Kopretino. Toto cestou byste mohla snadno dojít k nepěkným koncům; např. k závěru, že jednotlivé národní socialismy se od sebe v podstatě příliš neliší. Což by nás Čechy (a Moravany) HLUBOCE urazilo.


Edvard Beneš se zasloužil o socialistickou vlast !***Volte ČSSD a KSČM !

STK řekl(a)...

Kopretinko drahá,

nádherně jsem se pobavil při čtení vašeho hodnocení mé maličkosti a situace. Začínáte dosahovat výšin VVV. Da, da...
Váš názor je pro mne jak rosa pro vyprahlou zemi.

Ještě jednou dík! ;-))

STK řekl(a)...

To víte, milá Informace,
klubko zuřivě se rvoucích psů se vevalilo dveřmi do hospůdky. Bude třeba vzít kýbl studené vody a polít to neřádstvo...

Šaman řekl(a)...

Lepší prát se v hospodě než někde na veřejnosti před malými dětmi...
\ :-)

STK. řekl(a)...

A takhle se pejsánci svolávají:

....Re: Na každém šprochu, pravdy trochu....:
Autor: S. Netzer Datum: 04.12.2010 16:10
Když ani neví, jestli je idiot nebo ne, tak to s tou znalostí díla mistra Hájka asi taky nebude moc slavné. :-)))

Mrkněte se na Šamanovo Doupě, Kopretino. Na článku "Panychida za Mladou frontu" srovnává Aspergill opět sionismus s nacismem.


Inu, Krvelačná zavelí a Luční kvítí se hned běží bít za svou paní... ;-)

drak řekl(a)...

Mám rád sci-fi, fantasy rovněž, ale na rozdíl od sci-fi se bez fantasy poměrně dost dlouho obejdu, aniž bych to cítil jako újmu, proto jsem před nějakou dobou přestal Ikarii odebírat. Připadalo mi, že té fantasy na úkor sci-fi je tam prostě tak nějak moc a poměr cena/výkon mi pak připadl poměrně nepříznivý. Musím se přiznat, že smysl rozhodování vedení MF, tedy co sleduje tím, když se rozhoduje o tom, či onom tak, či onak, mi často uniká, protože ta rozhodnutí bývají často nesmyslná až škodlivá, aspoň z mého úhlu pohledu. Možná je dobře, že ta agónie kolem Ikarie v MF už ukončila a že tu máme XB-1, který by měl vše vrátit do starých dobrých a vyjetých kolejí. Nechám si poslat prosincové číslo, když bude dobré, zkusím si to na rok předplatit a uvidím, třeba nebudu litovat :-)

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino, budu velice ošklivý:

1. Jenom judaistická ideologie (zčásti zprostředkovaná křesťanstvím) zapříčinila v Evropě v podstatě permanentní holokaust, trvající s krátkými přestávkami skoro dvě tisíciletí. Pokud by se všem obětem tohoto holokaustu přidělilo číslo 1/(aktuální počet obyvatel Evropy k okamžiku úmrtí oběti) a pak se ta čísla sečetla, tak bychom se patrně dostali na číslo o hodně vyšší než 1, a nedivil bych se, kdyby bylo vyšší než 10.
Takže Židé zavedli do evropského prostředí ideologie, vedoucí k masovému vyvražďování celých populací, a od judaismu jsou rovněž odvozeny ideologie, přiřazující "podřadnost" na základě příslušnosti k etnické skupině, nebo barvy pleti; tohle se v Evropě před příchodem Židů a křesťanů prakticky nedělalo.

2. Navíc tam, kde mohli, tak podobné aktivity dělali, viz více než desetinásobné zastoupení Židů mezi bolševickými špičkami a mezi katany KGB a gulagů oproti zastoupení Židů v populaci SSSR. Obávám se, že počty obětí připadajících na jednoho nacistického dozorce v koncentráku a jednoho židovského dozorce v gulagu budou dost podobné. Takže Židé nemají žádné právo se nějak morálně vyvyšovat nad jiné národy.

Pochopitelně, současní Židé zcela jistě za tyto oběti přímo nemohou, ale pokud se hlásí k sionismu (jako světštější formě) nebo původnímu náboženskému judaismu, pak to znamená minimálně to, že se z historie buď nedokázali poučit, nebo pro ně tato řada masakrů nic neznamená. Na rozdíl od zmíněných existují i sekulární Židé, kteří přece jen tuto skutečnost reflektují realističtěji (minimálně odmítáním těchto ideologií).

3. Sionismus vznikl sice v 19. století, ale vychází z biblických textů a idejí, které sahají až do časné historie. Ze stejných textů čerpali, přímo nebo zprostředkovaně, ideje i další nacionalisté. Je tedy stejně "ušlechtilý" jako kterýkoli jiný nacionalismus, to znamená, že pokud překročí (bude mu dovoleno překročit) určité hranice, tak se stane naprosto stejně nebezpečným. Jeho potenciální nebezpečnost je o to vyšší, že Němce stačilo masírovat pár let, že jsou "ýbrmenšové" a mají tudíž právo vyhubit nebo zotročit ostatní "podřadné" národy, než se s touto ideologií prakticky stoprocentně ztotožnili, zatímco Židé jsou podobnou ideologií (ze Starého Zákona) masírováni už celá tisíciletí. Konec konců nacismus, včetně proslulých "norimberských zákonů" je téměř kompletně vykradený ze SZ. Němečtí nacisté opravdu nic moc na tomto poli nevymysleli, i ty plynové komory jim museli vynalézt Rusové a Zyklon B Žid.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino, a k tomu náboženství:

Je mi totálně u řitního otvoru, v kterého boha nebo ďábla kdo věří a uctívá ho, pokud dokáže dodržovat obecně platné zákony a pokud se smíří s náboženskou neutralitou zákoníku (a obecně i státu). A přeji si, aby i mí vzdálení potomci mohli mít k náboženství naprosto identický postoj.

Z tohoto důvodu mi vadí jakékoli náboženství, které se aktivně snaží uvedený stav změnit k horšímu. Protože na tomto poli jsou nejaktivnější mohamedáni, potom je jasné, že musím být nejvíc proti nim a jejich pomahačům. Ze stejného důvodu hodnotím kladně skutečnost, že komunisté zlomili ideologickou a politickou moc křesťanství; považuji to za jednu z mála rozumných a pozitivních věcí, které se za jejich vlády udělaly (byť to bylo učiněno se snahou nahradit křesťanství komunistickou ideologií, deformovanou na "náboženství bez boha").
Pokud se budou o restauraci ideopilitického monopolu křesťané moc snažit, tak budu pochopitelně i proti nim, pokud by se o něco podobného snažili Židé (určité tendence k tomu mezi nimi existují, viz nedávný proslov vůdce izraelské vládní strany Šás), tak budu, pochopitelně i proti nim.

Proti judaistické a křesťanské (o islámské ani nemluvě) ideologii samozřejmě jsem všude tam, kde vystrkuje chapadla mimo čisté uspokojování ryze náboženských potřeb svého vyznavače.

A.S.Pergill řekl(a)...

Vážená Harpyje

IQ má mnoho rozměrů a ono "charisma" je jedním z nich. Mimochodem, to, že někdo nemá formální vzdělání, neznamená, že musí být neinteligentní (a platí to tuplem o všech společnostech, kde se za vzdělání platí částky, na které podstatná část populace nedosáhne).
Německý nacionalismus předcházel procesu sjednocení Německa. Do hlavy Bismarckovi pochopitelně nevidíme, ale on tuto ideologii jednoznačně k politickému sjednocení Německa využil do mrtě.
Sionismus, coby nacionalismus v moderní podobě, byl v podstatě reakcí na nacionalismus v Německu a v dalších evropských zemích. Bez vlny nacionalismů v 19. století by neměl proč vzniknout. Druhou stranou mince je, že pokud by k tomuto procesu došlo o cca dvě generace později, tak by v Evropě téměř žádní Židé nebyli, protože by se dokonale a nerozpoznatelně smísili s místně příslušnými evropskými národy, které by se smísily stejným způsobem mezi sebou. To byl v podstatě sen osvícenců, který zhatila skutečnost, že některé velké národy využily tento proces k destrukci a pohlcování národů menších, tedy v podstatě jako nástroj prosazování svého nacionalismu, a ony se začaly stejně vyhraňovat proti nim (vztah Češi - Němci v Rakousku je naprosto učebnicový). Kdyby Josef II jednak měl víc času, jednak kdyby místo němčiny do úředního styku zavedl nějaký neutrální jazyk, třeba latinu, tak by tu nejspíš dnes existoval jednotný rakouský národ, zčásti mluvící jen tou latinou, zčásti bilingvální s místním jazykem (obdoba amerického "melting pot", konec konců, zakladatelé USA měli k osvícenství ideově hodně blízko).

informace řekl(a)...

Ryszard Kapuściński, Heban
Historia jest często produktem bezmyślności. Jest bękartem ludzkiej głupoty, płodem zaćmienia, idiotyzmu i szaleństwa. W takich wypadkach jest robiona przez ludzi, którzy nie wiedzą, co czynią, więcej – nie chcą wiedzieć, odrzucają taką ewentualność z odrazą i gniewem. Widzimy ich, jak zmierzają ku własnej zagładzie, jak sami szykują na siebie wnyki, jak zawiązują sobie pętlę, jak pilnie i wielokrotnie sprawdzają, czy te wnyki i pętle są mocne, czy będą wytrzymałe i skuteczne.

informace řekl(a)...

Ráno jsem otevřela stránku diskuze a ejhle, ticho po pěšině. Říkám si, to spásný zákrok V.v. všechny uklidnil a usmířil. Ztichla Harpyje v očekávání oblíbeného kulturního chatu, Kocour uvolnil naježený hřbet a klidne pochrupuje na kachlíkových kamnech, luční kvítko se vrátilo do zimní hybernace a Pergill poté co zlikvidoval všechny -izmy coby původce zkázy lidstva, včetně multikulturálního myšlenkového rachitizmu se teď raduje ze svého vítězství a mlčí.
Ale než jsem napostovala citát z Kapuscinského o historii, Pergill stačil vystavit další tři příspěvky.
Ani dnes nebude míru pod olivami?

Pedro řekl(a)...

Ryszard Kapuściński, Eben
Historie je často produktem bezmyšlenkovitosti. Je panchantem lidské hlouposti, plodem ztráty paměti, idiocie a šílenství. V takových případech je vytvářena lidmi, kteří nevědí co dělají, a co víc – nechtějí vědět, odmítají takovou možnost s odporem a zlostí. Vidíme je, jak směřují k vlastní záhubě, jak na sebe sami chystají osidla, jak si zavazují smyčky, jak horlivě a opakovaně prověřují, zda ta osidla a smyčky jsou pevné, zda budou trvanlivé a účinné.

Pedro řekl(a)...

No těch příspěvků se tu dnes vyrojilo "hafo". Akorát že čtení některých - těch kolovrátkových -si odpustím, protože je to bohužel jenom ztráta času.

informace řekl(a)...

Pedro,
díky za překlad, ale měla jsem zato, že Češi polsky rozumějí. Já taky vedu s paní od vedle konverzaci česko-polskou a celkem si rozumíme.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 Pergill. Ano. nezávisle jsem došel ke stejnému, včetně vztahu komunismu a křesťanství a snahou nahradit ho vlastním "náboženstvím" bez boha. Komunistické a nacistické okázalé rituály jsou insprovány křesťanskými. S čím ale nesouhlasím, to je úplné oddělení křesťanství od veřejného života. Křesťanství, které lze nazvat univerzálním judaismem, je základem kultury euroamerické civilizace a jejím spojovatelem. Jiný spojovatel není. Problém je v tom, že zdegenerovalo, čím dál od pramene, tím je kalnější. Katolická (nejen) církev, setrvávajííc ve středověku, neschopná sama přijímat nové poznatky o světě, je redukovala na vyprázdněné, mnohdy obskurní a morbidní rituály, například okolo "svatých" ostatků a prázné fráze. Svěží vánek tu a tam osvícených nestačí na rozehnání pekelného zápachu a hniloby. Úpadek křesťanství předznamenává úpadek euroamerické civilizace. Proti křesťanství, hlavně v jeho církvemi zkarikované a dogmat plné podobě mám výhrady, ale náhrada za ně není.

Schumacher antisemita řekl(a)...

O zásadním rozdílu rozdílu mezi judaismem, křesťanstvím a islámem jsem už psal. Na rozdíl od judaismu, který je výlučným náboženstvím jednoho národa a pro jeden národ, křesťanství a islám jsou univerzálními tak jako jiné použitelné koncepty, buddhismus, taoismus, konfucianismus. Byly to právě projevy nesnášenlivosti židů, ale i prvotních křesťanů očekávajících armagedon a příchod mesiáše, vůči ostatním, které jinak tolerantní Římany vedly k jejich pronásledování. Ostatně netolerance a agresivita vůči nevěřícím či jinověrcům provázejí judaismus a z něho vzešlé křesťanství a islám jako neojudaistická náboženství, dodnes. Pozorované projevy umírněnsti a osvícenosti v křesťanských církvích nepramení ze samotné víry a náboženství, ale jsou důsledkem silného světského tlaku. Na rozdíl různých omezených ale o to horlivějších radikálů z různých stran, chápající se meče a ochotných vraždit celé národy ve jménu konečného míru a blahobytu, nevím co s tím. Pokládám za lepší když systém funguje přijatelně a je alespoň snesitelný, než se s katastrofickými následky snažit o dokonalost. Lidská společnost se nemůže řídit jen rozumem. Po celou dobu její existence ji provázela víra, náboženství, iratio. To co píšu není mimo téma, naopak, víra, náboženství a rituály jsou ve scifi časté téma.

Pedro řekl(a)...

No někdy dochází mezi Čechy (tedy míněno tím i Moravany a Slezany) a Poláky k nedorozumění díky podobným, avšak významově zcela rozdílným slovům - to je ono pověstné szukanie, czerstwy chleb, uchylne siedzenie ..... :-)))

Pedro řekl(a)...

2 Schumacher 11:40
Víra v jednoho či více bohů - viz americko-kanadský sci-fi seriál Battlestar Galactica

informace řekl(a)...

Obvykle nehledám tvrdý chleba pod skládacím sedadlem. A neseru di piwa.

Pedro řekl(a)...

Płyn, ciśnienie, czeski błąd - ta sedačka je sklápěcí a ne skládací. Ještě že to pivo je slovansky mezinárodní ... :-)

informace řekl(a)...

Płyn - plyn-out = fluido
ciśnienie - těs-ný-nění = tlak
błąd - blud = chyba
chyba = možná

Vypomůže trochu etymologie.

informace řekl(a)...

Ser do piwa! Ser, jak wiadomo, podawany jest do wina.

Harpyje řekl(a)...

Pouze mícháním theologizování, alternativní historie a scifi lze dojít k podobně perverzním výsledkům, jaké zde prezentuje Aspergill. Čirý antisemitismus, buranský antiklerikalismus, primitivní islamopohobie, xenophobie, nic než samé anti. Poněkud nudné.
Ale jen takovým metáním myšlenkových kozelců lze dojít k názoru, že žádná ideologie neexistuje v "ryzí formě", ideologie se vzájemně ovlivňují, mísí se, a tak je "nacismus, včetně proslulých "norimberských zákonů" téměř kompletně vykradený ze SZ." :-))))
Čili Židé si mohou sami za antisemitismus. Klasika.

Pedro řekl(a)...

U české chyby (czeski błąd) žádná etymologie nepomůže. Už jsem to tady jednou kocourovi psal - vyplývá to z českého "německého" počítání (jednadvacet, dvaadvacet .. až devětadevadesát), které Poláci neznají.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Informace pro upřesnění:
ten Ryszard Kapuściński v podstatě jen trochu rozvedl něco, co napsal už L.N. Tolstoj.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Schumacher:

Křesťanství nepřineslo do evropského prostředí nic pozitivního:
V oblasti sociálních vztahů reflektovalo judaistické zákonodárství, které bylo výrazně primitivnější než velmi dokonale propracované římské právo, ale i než zvykové právo řady evropských národů žijících mimo území Říma.
V oblasti věd znamenalo naprosto jednoznačně vědeckotechnický úpadek, z něhož se evropská věda začala vzpamatovávat až na začátku druhého tisíciletí (a dodnes, kde zasahuje do vědy, tam zcela jednoznačně negativně).
Bylo pravděpodobně jednou z příčin, proč antické období skončilo úpadkem a ne průmyslovou revolucí, k níž antická civilizace na přelomu tisíciletí vcelku jednoznačně směřovala.
I v oblasti umění znamenalo úpadek, který byl srovnán až v období renesance.

Takže o evropské civilizaci je možné parafrázovat známý výrok Palackého: Byla před křesťanstvím, a pokud se křesťanství (nebo islám) nestanou nástrojem totálního zániku lidí jakožto civlilizovaných bytostí, tak bude i po něm.

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,

předlohu prakticky každého z Norimberských zákonů můžete najít v SZ v pasážích popisujících zacházení s gojim v židovském státě. Pochopitelně, s opravou na rozdíly mezi materiální základnou starověkého židovského státu a meziválečného Německa. Nepochybuji o tom, že tvůrci N. zákonů tyto partie Bible znali a inspirovali se jimi.

To, že se ideologie, které jsou ve vzájemném kontaktu (byť i nepřátelském) vzájemně ovlivňují, je skutečnost, kterou připouštějí prakticky všichni historikové, vyjma pár exotů. Na vzájemném ovlivňování kultur jsou založeny i některé techniky datování v archeologii.

ad "antiklerikalismus": Můžete uvést jedinou pozitivní věc, která by v Evropě nebyla, kdyby se některý z římských císařů pochlapil, vykoupil všechny křesťanské otroky a dal je sežrat lvům - a christianizace Evropy tudíž nenastala?

A co je to ta "islamofobie"? Konstatování, že nás evropští muslimové budou systematicky vybíjet, jak to před pár lety učinili s nemuslimy v jižním Súdánu, jak to dělají v dalších afrických státech, a také v některých státech jihovýchodní Asie? Proč by si měli počínat jinak, když přesně tohle jim jejich náboženství naprosto jasně a jednoznačně nařizuje (dokonce ani ten Mein Kampf není po této stránce tak jasný a srozumitelný)?
Až si budu moci jako nemuslim zajet do Mekky a dát si i v době ramadánu v mekáči naproti svatyni Kaaby vepřový hamburger a dvanáctku Plzeň, tak budu ochoten diskutovat o tom, že nebezpečí ze strany islámu pominulo. Zatím se jako turista nedostanu ani do Saúdské Arábie a pokud bych se tam dostal na kvasiotrocké práce, tak mě stejně jako "nevěřícího psa" nepustí do cca 30 mílového pásma okolo "svatých měst".

Židé pochopitelně za antisemitismus jako takový nemohou, ale zcela jednoznačně je jejich náboženství příčinou, proč k nim prakticky všechny národy zastávaly a zastávají rezervovaný postoj, případně je vnímají jako bezpečnostní riziko (což se v řadě konkrétních historických situací potvrdilo, i u nás se Židé jednoznačně v naprosté většině angažovali na straně našich německy mluvících nepřátel, ať už šlo o zástupce rakouského státu nebo německé nacionalisty - že za německé okupace potom dopadli jak dopadli, to už je jiná kapitola). Takovéto postoje pochopitelně mohou čas od času přerůst v antisemitismus jako takový, který může být spuštěn spoustou dalších mechanismů (a třeba i záměrně nějakou skupinou, o tom je i nacistický antisemitismus, ten hověl úzké skupině nacistických vůdců a v podstatě německý nacionalismus poškodil, protože Židé se s touto ideologií významně ztotožňovali, a to i mimo Německo), i zcela bez souvislosti s nějakými aktivitami samotných Židů.
Pochopitelně Židé jako "Pepa Obejda" představují pro Židy značné nebezpečí; stačilo by nechat je nějakou dobu pouštět si hubu na špacír a evropané ani nebudou potřebovat "novodobého Hitlera", aby začali směřovat k nějakému antisemitskému výbuchu.

A.S.Pergill řekl(a)...

Jinak k té Ikárii:

Mladá Fronta zařízla jeden z mála svých časopisů, který nebyl v ekonomickém mínusu. Proč to udělali, to nejsem schopen vyvěštit. Naštěstí důsledkem této skutečnosti je i vcelku slušná prognóza pro XB1, pokud tedy nedojde k nějakému tlaku na PNS, aby přistoupila na smlouvy o exklusivitě distribuce časopisů vydávaných těmi několika málo velkými nakladatelskými domy, mezi něž patří i MF. Distribuce přes speciální knihkupectví by byla dost problémová (viz permanentní potíže SFF magazínu).

Scumacher antisemita řekl(a)...

Alternativní historie : Kdyby Adolf Hitler čistě z pragmatických důvodů včas prohlásil Židy za nějaký ztracený germánský kmen...

Pedro řekl(a)...

Japonci byli prohlášeni za čestné Árijce ....

informace řekl(a)...

Pedro,
nemám sice po ruce etymologický slovník, ale
česká chyba (subst.), chybit a polské chyba (adv.), chybic´mají společný stsl. kmen chyb- (nemám stsl.písmena na klávesnici a tak to musím nepřesně transliterovat), což znamená nepevný,pohyblivý, nejistý. V podstatě moderní jazyky zachovávají tentýž význam jen v abstraktním smyslu.

Harpyje řekl(a)...

Nejsou náhodou ti islamisti, kteří nás "budou systematicky vybíjet", nakonec taky zakuklení Židi, když už ta "judaistická ideologie zapříčinila v Evropě ... permanentní holokaust", Aspergille?
Nějak mi ty Vaše abstrúzní theorie připomínají stále více a více Ahmadineřáda, který je, jak všobecně známo, také Žid (Saburdjian). Že byste nakonec i Vy ...? No, nechci být indiskrétní. Ale budiž Vám útěchou, že takových self hating Jews je spousta, a z jejich řad se rekrutují ti nejhorší židobijci.

informace řekl(a)...

Pergille,
Tolstoj a Kapuściński se dívají na historii ze zcela jiného hlediska, Kapuściński ve svém Imperiu má spíš za vzor, jak sám říká, Herodota z Alicarnassu a jeho Historiae, kde popisuje nové země, národy, jejich historii, jejich zvyky a zvláštnosti. Kapuściński sám říká v jednom pohovoru, že starořecký historik byl jeho oblíbenou četbou. K. je spíš historik cestovatel než historik filozof. Ve svém líčení ruského imperia v době jeho rozkladu za perestrojky nám podává zcela nový obraz nesmírných prostorů, nevlídné přírody, anonymních davů a zároveň individuálních osudů, toho všeho, co tvořilo onen nesmíný chaotický oceán národů tohoto státu.
Tolstoj ve své Vojně a míru naopak věnuje stránky a kapitoly filozofickým úvahám o tom, co je historie, jak se tvoří a vyvíjí, jaká je úloha a podíl každého individua na průběhu velkých historických událostí. Všichni se podílíme našimi malými, často spontánními, nepromyšlenými činy na tom, co se děje, všichni tvoříme velkou Historii, ale ta je pro lidi nekontrolovatelná. Ani velcí vojevůdci nebo imperátoři nic nemohou změnit na jejím běhu, i když se mylně nebo ješitně domnívají, že hýbají Historií. Jsou všem známé stránky úvah o Napoleonovi, jeho meglomanském sebevědomí, nabubřelé rétorice, se kterou se dívá na pole bitvy u Borodina nebo z pahorků na Moskvu - krásnou orientální ženu, která leží bezbranná, vydaná mu na pospas.
Těžko bych vedle sebe kladla Kapuścińskeho a Tolstého. Je to zcela odlišný přístup a také metoda zobrazení.

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,

není žádným tajemstvím, že se Mohamed původně (za prvního mekkánského období) pokoušel etablovat jako nový židovský prorok. Teprve posléze, po odmítnutí z jejich strany, si začal kuchtit vlastní náboženství. A není bez zajímavosti ani to, že islám vychází v podstatě ze Starého Zákona (on byl Arabům, kteří jsou také semité, kulturně bližší), zatímco z křesťanství bylo převzato do islámu jen něco málo, a to ještě ne z ortodoxních proudů, ale od příslušníků různých gnostických sekt, kteří se do Arábie uklidili před náboženským pronásledováním. Dá se to verifikovat tím, že veškerá kritika křesťanství v Koránu je více-méně mimo mísu a Mohamed kritizuje křesťany za hlásání věcí, které tito nikdy nehlásali.

Sám islám má také blíž ke gnostickým proudům, což se mj. projevilo potlačováním vědeckého zkoumání světa, protože pro muslimy, stejně jako pro gnostiky, je to jednání jednak rouhačské jednak nesmyslné. Nesmyslné proto, že svět podle těchto proudů žádné zákony neřídí, řídí se jen boží libovůlí. Rouhačské proto, že to páchne snahou bohovi cosi předepisovat, diktovat.
Stručně a názorně: Pro křesťana je fakt, že následující den vyjde slunce v čase, daném astronomickými tabulkami nebo výpočty, přírodní zákon a zázrak by byl, kdyby to slunce nevyšlo vůbec, nebo vyšlo jindy. Pro gnostika nebo muslima je východ slunce každodenní zázrak a záleží čistě na libovůli boží, kdy vyjde. Snažit se v tom hledat nějaké zákonitosti je rouhání.
Z tohoto důvodu muslimové, přestože měli exkluzívní přístup k řadě antických a byzantských pramenů a rovněž i kontakty na Indii a Čínu, zoufale zaostali, zatímco Evropané, i za cenu objevování již dříve objeveného, se nakonec bez těchto pramenů obešli a poměrně brzy se dostali, sami a vlastními silami, na takovou úroveň že je v podstatě ani moc nepotřebovali. Např. přestože se muslimové dostali ke střelnému prachu dříve než evropané, už po cca sto letech vyráběli evropané kvalitnější střelné zbraně (střelné zbraně z islámského prostředí byly ceněny z důvodu zdobnosti a použití drahých materiálů, ne z důvodů funkčnosti; to byly prostě zbraně na zeď, ne do boje). Když Portugalci obepluli necelých 150 let po Kresčaku (první použití střelného prachu v polní bitvě, z hlediska jejího průběhu bezvýznamné) Mys Dobré naděje, tak proti nim muslimové nasadili zbraně, které nedosahovaly výkonu ani těch prvních a nejprimitivnějších evropských děl, a byli převálcováni. A nebýt maďarských dělostřelců v tureckých službách, tak by nejspíš Turci Konstantinopol nedobyli.

Konec konců, Židé jsou na tom podobně. Bez evropské civilizace by nebyli ničím. Pokud nějaký Žid vynikl (jakože jich bylo mnoho), tak jen proto, že mu evropská vědecky a technologicky orientovaná civilizace poskytla matriální podmínky. Ve starověku to bylo podobné, i svou nejsvatější svatyni, Šalamounův chrám, si museli Židé nechat postavit od gojim, protože sami, degenerovaní provozováním judaismu, na podobnou stavbu jednoduše neměli (a byla to podle rekonstrukcí i popisů v Bibli stavba mnohem primitivnější, než jaké v té době nebo i dřív stavěli evropané, nemluvě o Egypťanech, Indech apod.).
Uvedeného faktu někdy zneužívají antisemité k prezentaci Židů jako parazitů. Je to, pochopitelně, nesmysl. Židé za to, jaké náboženství vyznávali jejich předkové, nemohou. Měli by se ale k němu, i ve svém vlastním zájmu, stavět kritičtěji, asi jako moderní evropané ke křesťanství.

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
já se s vámi opravdu nebudu přít, jen mi ten vámi citovaný Kapuścińského výrok připomenul Tolstého, protože ten použil téměř identická slova.

informace řekl(a)...

Pergille,
co mě nejvíc vadí na Vašem pokusu o analytický rozbor světové situace je právě Vaše soustavná generalizace. Pohybujete tu velkými systémy, jako by to byly šachové figurky, dané Vám k dispozici pro nějakou hru o svět a jeho osudy. Generalizujete, aniž byste ale bral v úvahu povahu těchto systémů, které již samy o sobě jsou do jisté míry generalizací. Velké systémy jsou spíš abstrakce, která se skládá z množství podsystémů, jež jsou mezi sebou v neustálé interakci. To platí jak o politických systémech tak náboženských. Na příklad v křesťanství existují různé směry, na př. evangelický, katolický, neoortodoxní nebo liberální. Nemůžete o nich mluvit jako by to byla jedna veličina, kterou lze postrkovat jako figurkou. To platí v ještě větší míře o politice.
Nevidět tyto základní věci, znamená ničemu ve světové situaci nerozumět.

informace řekl(a)...

Ne, Pergylle,
podle Pergille, podle Kapuścińskeho svět, historie závisí na dobré vůli lidí, na jejich snaze přemýšlet, pochopit věci vlastní inteligencí, angažovat se pro zdárný chod.
Podle Tolstého jedinec nemůže udělat sám o sobě nic pozitivního, ledaže by byl tak moudrý, že by pochopil, jakým směrem se historie ubírá a sledoval za ní, nekladl jí překážky zbytečným spěchem. To jsou zase stránky o moudrém staříku Kutuzovovi, který nic nedělá a čeká jen, až přijde vhodný okamžik.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 Pedro : Ano. Jinak nemohla fungovat osa Berlín-Tokyo. Další vývoj by byl zajímavý až by na sebe navzájem narazili.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 Pergill : Mohamed, křesťané, židé...Souhlasím. Máte to dobře nastudováno. Prvda nebývá příjemná.

Harpyje řekl(a)...

Srovnejte, Aspergille, Váš příspěvek z 14:03 s tím, který jste napsal v 17:16. V té záplavě slov si ani neuvědomujete, že si protiřečíte.

Pedro řekl(a)...

Existuje zajímavá kniha "Poslední německá mise do Japonska" (Joseph Mark Scalia, Ivo Železný 2003), která popisuje cestu ponorky U-234 z norského Kristiansundu. Ponorka vyplula v březnu 1945 a vezla do Japonska osm tun dokumentů a technických nákresů, tunu pošty a 210 tun vojenského materiálu. V těchto 210 tunách například byl rozložený proudový letoun Messerschmitt Me-262, funkční modely nových radarových přístrojů, přetlakové kabiny pro letouny létající ve vysokých výškách, nově vyvinuté protipancéřové zbraně a 10 olověných kontejnerů s U-235. Když osádka ponorky během cesty zjistila, že Německo bezpodmínečně kapitulovalo, dala se zajmout americkým námořnictvem (i když o totéž se usilovně snažili Britové).

Pedro řekl(a)...

Dva japonští důstojníci, kteří náklad do Japonska doprovázeli, spáchali harakiri. Dovede si někdo představit, jakou paseku by mezi americkými letadly i loděmi v Pacifiku způsobili Japonci s německými letouny Schwalbe (Me-262), proti kterým byly ve vzduchu nad Evropou prakticky bezmocné i americké P-51 Mustang? Sestřelit je dokázaly pouze v přistávací fázi letu (tak zahynul i Walter Nowotny). Kniha naznačuje, že americké atomové pumy shozené na Hirošimu a Nagasaki byly (zřejmě částečně, Amíci určitě nečekali, až jim padne do rukou U-234) vyrobeny z jáchymovského uranu, který U-234 vezla.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jojo.
Spáchat seppuku (nesprávně "harakiri") pomocí Luminalu - to dovedou jen hrdí Japonci.
Tedy DOVEDLI; v době před brutální americkou okupací, když ještě nebyli pozápadnělí, upadlí, změkčilí.
Ach jo.

Teď jsem si vzpomněl - před pár lety jsem náhodou narazil na internetovou diskuzi dvou opravdových českých vlastenců, bojovníků proti cikánskému a sionistickému živlu, přesvědčených odpůrců poevropšťování naší slovanské vlasti. Tito mladí chlapci si libovali ve vzájemném ujišťování, jak nesmírně Árijci pomohli Japoncům v jejich boji proti americkému a evropskému imperialismu - prý plány na všechny japonské lepší zbraně, letecké motory atd. apod. pocházely z Německa.
A nyní se díky zasloužilému kádrovému pracovníkovi s.s.Pedrovi dozvídám, že i ti Amíci předstihli Sovětský svaz ve vývoji jaderné pumy jedině díky českému uranu, poslanému jim Árijci.

Člověk se stále učí.

Pedro řekl(a)...

Vidím, že soudruh patriot historii U-234 zná, když ví o tom luminalu (seppuku by odpovídalo kodexu japonského důstojníka, ale v ponorce by bylo poněkud nepraktické). Ale že Amíci předstihli Sověty díky jáchymovskému uranu, no to je tedy bomba. Takové znalosti já nemám, vždyť jsem taky neabsolvoval vokovickou Sorbonnu - ach jak se rdím - ani jsem nebyl členem naší samospasitelné rodné strany. Vše musí uvádět na pravou míru stranicky zocelený soudruh patriot! Díky, soudruhu!

Větší vlastenec řekl(a)...

„...Kniha naznačuje, že americké atomové pumy shozené na Hirošimu a Nagasaki byly (zřejmě částečně, Amíci určitě nečekali, až jim padne do rukou U-234) vyrobeny z jáchymovského uranu, který U-234 vezl.“
Čí jsou to ipsissima verba ?
Jsou zde snad dva Pedrové ?
Jeden bezpartijní, hluboko (VELMI hluboko) ve své ateistické duši bojovník proti nám, proti socialismu, a druhý zasloužilý kádrovák, schopný prověřit odrodilou paní Harpyji během několika málo pikosekund ?
Rozluští někdo tuto záhadu ?

Pedro řekl(a)...

Kniha naznačuje .... zřejmě částečně.. - z čeho soudruhu vyvozuješ, že tvrdím něco o předstihnutí země, kde zítra již znamená včera Amíky? Vidím, že veškerá diskuse je zde marná. Svůj ostrovtip si bruš na někom jiném. A od kádrování pí Kelainó zde jsou jiní, račiž se soudruhu obrátit na jinou adresu. Howgh!

informace řekl(a)...

Genova la Superba
její erb Janus Bifrons
http://www.youtube.com/watch?v=iWKIagxuKgo&feature=related
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Janus-Vatican.JPG
Tady si chtějí musulmáni postavit mešitu, aby byla vidět už z dálky z moře.

Harpyje řekl(a)...

První atomový test se uskutečnil 16. července 1945 v poušti v Novém Mexiku. Onen uran mohl být tedy zrovna tak dobře použit tam. Pro s.s. Pedra je ale zřejmě eventualita, že jáchymovský uran mohl být součástí bomby vržené na Hirošimu zdrojem vlastenecké hrdosti.
http://www.spiegel.de/sptv/special/0,1518,230670,00.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý, předrahý rudý bratře Pedro,
jsi zřejmě znaven počasím nebo prací nebo věkem nebo tím vším dohromady.
Kdybys byl ve své kůži, přečetl by sis znovu svůj vlastní příspěvek z 19:51 (vlastní v případě, že zde neřádí dva Pedrové), vzpomněl by sis na okolnosti vývoje sovětské mírové jaderné zbraně, dal by sis to snadno dohromady - a už bys to měl !

Prostě - americké atomové pumy shozené na Hirošimu a Nagasaki byly částečně (z 90% ?; pozn. V.v.) vyrobeny z jáchymovského uranu, který U-234 vezla.
Takže jedině díky (tedy vlastně VINOU !) pilné práce českých horníků hloupí Američani předstihli (o pár měsíců) sovětské vědce a techniky ve vývoji jaderné pumy.

Ach, horníci, horníci ! Proč jste byli tak pilní ? Kdyby jaderné zbraně vlastnil SSSR jako první, změněn by byl svět ! Dnes bychom se nemuseli opět obávat o svou národní a státní existenci, nebyli bychom obklopeni mořem Němců a jiných brutálních nekulturních Evropanů. Naopak - my pokrokoví Slovani bychom nesli světlo a kulturu do nejzapadlejších končin Země, a možná již i galaxie.
Jak dlouho budeme čekat na nápravu současného stavu ? Kolik námahy budeme muset vynaložit, kolik obětí budeme muset přinést, abychom překonali důsledky našeho krátkého opoždění ?

Fronte capillata, post est Occasio calva. ***Volte ČSSD a KSČM !

Pedro řekl(a)...

No já měl takový matný dojem, že Jáchymov se v době WWII nacházel v Sudetech, které byly součástí tisícileté říše. Ale vidím, že člověk není vždy dost informovaný a proto musí být poučen chytřejšími.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
jedna z nejzákeřnějších zbraní imperialismu a sionismu, tzv.Wikipedie, se snaží poškozovat naši národní hrdost např. následujícím textem :
"...The exact characteristics of the uranium remain unknown; it has been suggested by Scalia, and historians Carl Boyd and Akihiko Yoshida that it may not have been weapons-grade material and was instead intended for use as a catalyst in the production of synthetic methanol for aviation fuel."
(http://en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-234)

No nezabila byste je ?

Pedro řekl(a)...

Tedy přesněji v Sudetengau, která byla součástí tisícileté říše - aby mě zase někdo nechytal za slovo...

Harpyje řekl(a)...

Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast, s.s. Pedro!

Harpyje řekl(a)...

Totéž je na německé Wikipedii, redaktoři Spiegelu se odvolávají na jakéhosi vojenského historika jménem Robert K. Wilcox, a jeho knihu "Japan's Secret War", který se domnívá, ale taky jen domnívá, že onen uran byl užit v rámci Manhattan Projectu.

A.S.Pergill řekl(a)...

K tomu uranu:
Problémem nebyl samotný uran, ale uran obohacený izotopem 234 na zbrojní koncentraci. Na tomhle Němci ztroskotali, dostatečně obohacený uran jednoduše neměli. I kdyby dostali amíci haldu surového uranu, tak jeho vyčištění v tehdejších podmínkách trvalo měsíce. Případně mohli použít nízkoobohacený uran na výrobu plutonia. Takže nanejvýš mohli s klidným svědomím vypotřebovat vše, co měli k dispozici.
MMCH: kdyby nesvrhli A-bomby na Japonsko, Stalin by nejspíš nechal Kurčatova a spol. popravit jako zbytečné a následně by neměl možnost hrozit atomem proti atomu. Jaderná energie odporovala marxistické ideologii, především Leninovu spisku "Materialismus a empiriokriticismus".
Jinak na Hirošimu byla svržena bomba uranová a na Nagasaki plutoniová (američané paralelně vyráběli oba štěpné materiály)

Větší vlastenec řekl(a)...

To máš naprostou pravdu, drahý soudruhu a soukmenovče Pedro.
Ba dokonce je možné, že po Mnichovském diktátu uran pro Třetí říši příliš českých horníků nekopalo. Tedy za předpokladu, že Wikipedie má výjimečně pravdu :
"...Die tschechische Minderheit wurde in das Landesinnere von Böhmen und Mähren vertrieben..." (http://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1chymov)
Jinak – zbytek článku na Wikipedii je samozřejmě lživý. U nás přece v letech 1945 až 1989 žádní političtí vězni nebyli.

Čest práci a Míru zdar !

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
neprotiřečím si. To, že křesťanství bylo k civilizaci obecně tolerantnější než judaismus nebo islám, neznamená, že bylo přínosem (v porovnání s předchozím stavem za vlády pohanů).

Harpyje řekl(a)...

Netrvalo. Onen materiál byl zpracován v Národní laboratoři v Oak Ridge http://en.wikipedia.org/wiki/Oak_Ridge_National_Laboratory na 0,5 kg na zbrojně použitelnou koncentraci.

Anonymní řekl(a)...

Mladá fronta žádné předplatné za Ikarii vracet nehodlá. Přesněji řečeno, vrátí je těm, kteří o navrácení PÍSEMNĚ požádají. Ostatní dostanou časopis Lidé a země. Což je, jak všichni uznají, v podstatě stejný časopis.
Petr Kohout

Anonymní řekl(a)...

2 Pedro : Švalbiny by nepomohly Japoncům tak jako nepomohly Němcům. Jejich nasazení by sice bylo nepříjemné, ale na průběh války by neměly podstatný vliv. Rozhodující je celková vojenská síla pro vedení operací, podložená zdroji schopnými ji reprodukovat. Ani jiné wunderwaffe, rakety a sebevražedné letouny a torpéda, neměly zásadní význam. Výroba motorů pro Me 262 byla velmi náročná a na hranici technologických možností. Me 262 byla velmi náročná i provozně, na servis, motory měly malou životnost a měla malý dolet. Japonsko nebylo schopné je vyrobit v dostaečném počtu pro účinné nasazení. Zásadní změnu by přineslo použití jaderných zbraní v dostatečném počtu. Schumacher antisemita

Pedro řekl(a)...

Pokud by Hitler svými laickými zásahy nezpozdil vývoj nových zbraní, mezi nimi i Schwalbe, možná by se válka vyvíjela trochu jinak. Totéž ostatně platí i o vývoji raket (von Braun a Peenemünde). Na konci války byly německé továrny rozbombardované, podzemní továrny (Dora, Richard u Litoměřic a pod.) už to nemohly zachránit. Chyběl letecký benzin, spojenci systematicky bombardovali německé továrny na výrobu syntetického benzinu (viz třeba 11. září 1944 a nálet na Hermann Göring Werke v Záluží u Mostu).
Můj zvěčnělý otec mi kdysi vyprávěl, jak mne vozil v kočárku v kročehlavském lese a nahoře občas prolétla švalbina pronásledovaná hloubkařem. Nejpravděpodobněji to byl Thunderbolt, méně pravděpodobné je, že to mohl být Tempest (o Tempestech zajímavá kniha Pierre Clostermanna Velký cirkus). Německý stroj sice byl rychlejší a obratnější než protivník, ale v takovéto situaci nemohl v Ruzyni přistát a nakonec se zřítil. Předpokládám, že německý pilot se v bezvýchodné situaci katapultoval, stejně jako vyskočil ze svého Me-109 Erich Hartmann, když nad Ploieşti nemohl uletět osmi Mustangům (viz Sundejte Hartmanna, Mustang 1994).

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar soudruhu a soukmenovče Pedro !

Máš naprostou pravdu : Jen neodborné zásahy A.Hitlera do německé válečné mašinérie zabránily Árijcům ve vítězství. To ví každý opravdový český vlastenec, v srdci svém českém k Němcům typicky českou Hassliebe chovající.
Takže je na místě opět položit důležitou otázku : Nebyl nakonec ten Hitler opravdu sionistického původu, jako Heydrich, Eichmann a další ?
Mimochodem – vývoj árijské jaderné zbraně blokovali nejen sionisti, ale i zrádní Němci-papeženci. Např. zarytý papeženec Carl Friedrich von Weizsäcker.

Prostě, jak vědí naši přirození spojenci v boji proti prohnilému Západu : „Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Bůh věru nepovede lid nespravedlivý.“ (Súra 5,51)

***Volte ČSSD a KSČM !***


P.S. : Jen otázečku, drahý s.s.Pedro : Jakým způsobem se katapultoval onen pilot ME-262 ? Pomocí praku z tzv.letecké gumy ? Nebo pod sebou zapálil své vlastní plyny, v situaci, kdy mu už hořela koudel u zadele ?
Děkuji předem za odpověď, a přeji Ti hezký zbytek dne.

Pedro řekl(a)...

Vidím, že se ozval znalec - nejsem na leteckou techniku odborník, Schwalbe zřejmě katapultovací sedadlo ještě neměla. Vřelý dík soudruhu patriotovi za věcné upřesnění. Takže ten nešťastník zřejmě z letadla musel vystoupit stejným způsobem jako Erich Hartmann nad Ploieşti.
CXII Súra 5 Prostřený stůl Verš 85/82
A věru zjistíš, že lidé, kteří jsou největšími nepřáteli věřících, jsou židé, a ti, kdo k Bohu přidružují; a zjistíš, že lidé, kteří jsou největšími přáteli věřících, jsou ti, kdo říkají: "Jsme křesťané"! A je to proto, že jsou mezi nimi kněží a mniši a že nejsou pýchou naplněni.

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, Eichmann a Heydrich sionisti? Tak tak prolítnout komínem to je rys sionismus. Já jsem myslela, že sionismus usiloval o vybudování židovského státu na území Eretz Jisrael... Ne nadýchat se plynu a vylítnout komínem. Měl byste vyučovat dějiny na ZŠ a SŠ... Zvláštní pohled. Jen dovolte otázku, je pravda, že měl soudruh Lenin syfilis? Je pravda, že měl soudruh Gotwlad syfilis? Pánové měli štěstí, že v té době neexistoval AIDS,jinak by se nakazili kvůli svému promiskuitnímu životu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý, předrahý soudruhu a soukmenovče Pedro !
Opět jsi mi udělal velkou radost; moc Ti děkuji. Ano, nazvat árijské bojovníky, marně se snažící zadržet brutální přesilu US Army "nešťastníky" - to je opravdu vlastenecký přístup k věci.
Samozřejmě, kdyby ti Árijci stříleli na sovětské (či jiné slovanské) vojáky, tak bys je nazval fašisty a vrahy. Ovšem boj Němců s Američany - to je, jak my vlastenci dobře víme, přinejmenším válka imperialistická, z obou stran nespravedlivá.
Zdůrazňuji PŘINEJMENŠÍM; vždyť z mnoha zasloužilých bojovníků za Třetí říši se nám podařilo udělat dobré proletáře-budovatele NDR, či rovnou naše druhy ve zbrani a Varšavské smlouvě. Zatímco z Američanů jsme při nejlepší vůli doposud nemohli udělat nic; dokud neosvobodíme Washington jako Berlín, Američani zůstanou imperialisty, našimi zavilými nepřáteli.

* * * * *

A říkají židé: „´Uzajr je syn Boží!“ a říkají křesťané: „Mesiáš je syn Boží!“ A taková je řeč, již ústy svými pronášejí, a napodobují tak řeč oněch, kdož před nimi byli nevěřící. Nechť Bůh proti nim bojuje! Do jaké lži to upadli !
(Súra 9, 29)

Prostě, drahý s.s.Pedro, musíme Přírodažel konstatovat, že základní kniha našich přirozených spojenců v boji proti prohnilému Západu obsahuje určitý počet protikladných příkazů a tvrzení. Odpovědný redaktor zkrátka svoji práci odbyl.
Naštěstí se Muslimové neřídí Koránem verbatim et litteratim; v jejich každodenním konání je vede především jeho duch. Díky tomu přistupují k sionistům a křesťanům v podstatě stejně; a v podstatě stejně jako my, pokrokoví Slované.

Čest práci a Míru zdar !

Pedro řekl(a)...

Ano, vážení přátelé v hospůdce - my si jenom můžeme blahopřát, že tu mezi námi ztrácí svůj drahocenný čas vynikající polyhistor - zasvěcený znalec poezie (viz třeba detailní znalost veršů otce slezského barda Jarka Nohavici), politiky (neúnavně nám připomíná podnětné a věčně živé myšlenky z projevů prezidenta Beneše, Zdeňka Nejedlého a dalších bývalých i současných politiků, příp. nezlomných vlastenců jako je např. PhDr. Groušl, CSc. a další), historie (upozorňuje na pozapomenuté historické křivdy - třeba že součástí českého království byly nejen obojí Lužice, ale třeba i to včelařům tak dobře známé Kraňsko), letecké techniky (viz výše), těžební techniky (dobývání uranové rudy v Jáchymově), ba i koránu. Nebudu vás tu unavovat vyjmenováváním dalších oblastí (ani by mi onen neviditelný cenzor, na něhož si již dříve stěžovali někteří hosté hospůdky, nedovolil zde tak dlouhý příspěvek umístit), v nichž náš přítel exceluje. Nebýt toho, že se narodil v Brně v roce 1959, měl bych za to, že ho důvěrně znal Ondřej Sekora a inspiroval se jím v roce 1936 při vymýšlení postavičky věrného přítele Ferdy Mravence (ano toho, co se vylíhl z larvy v zábradlí kina Osvěta). Sláva mu, on je pašák ….

Větší vlastenec řekl(a)...

"Ne kníže. Equus polonus sum.", říkávali kdys pyšní polští feudálové-papeženci. "Právě proto roven knížatům."

Co jsem já ? Pominutelná entita. Prostý oráč na národa roli dědičné, syn dělnické třídy, vyučený zedník. Snad nikoli nejmenší český vlastenec-internacionalista.
Mám-li vůbec nějaký význam, tak jedině jako část vyššího celku - jako člen Strany, jako příslušník druhého nejlepšího národa na světě.

Nebejt tý mý drahý vlasti,
vrhnul bych se do propasti.
Střemhlav, střembřich, střemprdel,
abych tady nesmrděl.

* * * * *

Mimochodem, drahý soudruhu a soukmenovče Pedro, k naší tisícileté vlasti neodmyslitelně patří nejen tzv.Sudety a ostatní naše dnes pohraniční oblasti, ale i Horní Slezsko, Korutany, Kraňsko, Furlánsko, Lucembursko, Brabantsko, Brandenbursko atd.
Prostě VŠECHNY země, které kdy patřily našemu pokrokovému mírumilovnému národu, všechny země, kde někdy v minulosti páchla česká noha.
Ještě prostěji : Nemůžeme ustat v našem boji za osvobození, dokud si dnešní okupanti podstatné části naší vlasti nezazpívají s námi :
Wo ist mein Heim? Mein Vaterland?
Böhmen ist mein Heimatland.
Böhmen ist mein Heimatland.

Čest práci a Míru zdar !

Anonymní řekl(a)...

2 Pedro : Hitler nezpozil vývoj ME 262. Rozhodl o jeho méně efektivním nasazení jako bitevního bombardovacího letadla místo stíhacího nasazení pro které ho předurčovaly vlastnosti. I přes to by to na vývoj války nemělo význam viz můj příspěvek. Stejně tak nemělo valný význam kdo měl o trochu lepší tanky a další zbraně. Rozhodující je komplexní vojenská síla. Schumacher antisemita

Pedro řekl(a)...

Kdyby Hitler netrval na zbytečných zkouškách Me 262 jako bombardéru, ale dal zelenou výrobě stíhačky dřív, než byla většina německého průmyslu rozbombardovaná spojeneckými nálety, tak mohla vzdušná válka nad Evropou vypadat trochu jinak, než vypadala. Vzdušná převaha je jeden z rozhodujících atributů války. Doporučuji přečíst si knihu od Pierre Clostermanna Velký cirkus - tam o tom, jak se s Me 262 bojovalo, píše.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý, předrahý soudruhu a soukmenovče Pedro !

Ano, je to tak : My dobří Češi netrpíme v důsledku naší Hassliebe k Němcům. My si ji HÝČKÁME.
Prostě - máš naprostou pravdu ve všech svých příspěvcích týkajících se Tvojí tak nesmírně oblíbené "švalbiny". Až na to vystřelovací sedadlo. Ale To nic neubírá na Tvé pověsti znalce fašistického letectva.
Ano, kdyby byli Němci-fašisti schopni vyrábět (a udržovat v provozu) ME-262 v počtu rovnajícím se alespoň 50% počtu anglo-amerických stíhacích letounů, vzdušná válka nad Evropou by vypadala trochu jinak, než vypadala.
Anglo-američtí letečtí piráti by byli smeteni z nebe hrdinnými obránci fašistické vlasti, pancéře a ocelové hrudě Árijců by zastavily příval západních agresorů. A Rudá armáda by díky tomu došla až k Atlantiku. To by jinak vypadal svět po válce ! To by se nám jinak osvobozovala Anglie a USA během Třetí světové !
No, a ten hloupý Hitler nám to zmařil. On asi byl vážně sionista, jak to přesvědčeně tvrdí jistá část českých vlastenců.
No tak prostě příště.

Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Proč najednou takový zájem o Sturmvogel? La 7 o tom vysílala minulý týden program. Amazon nabízí o letadlu celou řadu knih.
http://www.warbirdalley.com/me262-b.htm
Existovala celá řada technických příčin, proč to letadlo, když dostalo svou definitivní podobu, už nemohlo nic na průběhu války změnit.
Hitler vizionářsky doufal, že nová zázračná zbraň pomůže tam, kde už nestačily lidské síly. Nějaký technický zákrok Prozřetelnosti.
Několik exemplářů vyrobila i česká Avie.