čtvrtek 9. prosince 2010

Stávka legální a stávka ústavní

Včera proběhla v Česku stávka, a jestli vláda neustoupí od svých nesociálních zámyslů (škrcení peněz pro státní zaměstnance), bude i stávka generální. S tou stávkou generální si to možná přednostové odborů po včerejšku na chvíli rozmyslí. Před Rudolfinum totiž nedorazilo očekávaných čtyřicet tisíc lidí, ale s bídou tisícovka. I když se zde zřejmě sešli v rámci stávky ústavní.

Myslel jsem si přitom nejdříve, že se jedná o stávku legální - když přišlo tak málo lidí. Stávka legální se koná dle zákona. Její termín je zaměstnavatelům včas předem oznámen, včetně seznamu stávkujících. To proto, aby pamačky věděly, komu mají strhnout den ze mzdy. Proto je stávek ze zákona strašně málo, a nevím, jestli vůbec kdy se u nás nějaká taková konala.

Sám jsem někdy v květnu 1990 buntoval stávku ústavní proti starobolševickému vedení tehdejšího mého zaměstnavatele. Přešel revoluční Listopad, skončila zima, jaro se nachylovalo, a ve vedení se usmívaly stále staré tváře ředitele a náměstků, kteří své funkce obdrželi kvůli členství v KSČ. Lépe řečeno - šikovně se do partaje navezli, aby mohli dělat kariéru - zejména pro sebe, nikoli pro dobro celku... Ale jak stávkovat, když už se to smělo, ale zákon stále nebyl? Nakonec jednoduše: Stávka proběhla v době oběda; kdo se chtěl účastnit, vyšel před barák. A bylo nás tam asi dvě stě z dvou tisíc zaměstnanců. Pak jsme ještě vypnuli výtahy a klimatizaci, abychom byli vidět. A řekli (do mikrofonu Rádia Svobodné Evropy, abychom byli slyšet), že když načálstvo neodejde, příště vypneme telefony. Přesněji Meziměstskou a mezinárodní telefonní a telegrafní ústřednu. Nu, načalstvo odešlo - vpodstatě pro  neschopnost zabránit stávce. Ředitelem se stal ředitel vyhozený  po osmašedesátém - než se dalšími řediteli staly nové kádry z nových stran...

Teď už tedy stávku máme uzákoněnou, jenže mnohokrát (asi vždy) proběhla stávka nelegálně, tedy aniž by byla splněna její pravidla. Kdo by se chtěl ocitnout na seznamu, kdo by chtěl mít stržený den z platu! A ústavní soud nakonec usoudil, že stávkovat se může i bez dodržení zákona, protože právo na stávku je právo základní, ústavně a lidskolistinně zaručené, takže proč by se dodržovala nějaká pravidla. Třeba taková, že by o stávce měli rozhodovat odboráři a ne jejich bossové..

Přišlo včera málo lidí, proto jsem myslel, že stávka byla ústavní, tedy nelegální. Jenže - jaká stávka? Zdravotníci v Motole navštívili mítinky, přesněji "přednášky" odborových předáků. Ve volném čase. Úředníci v Praze 1 nejdřív chtěli stávkovat tak, že nebudou zvedat telefony! (?) Místo toho šli nakonec odklízet chodníky od sněhu. V některých školách se neučilo, učitelé stávkovali ze solidarity, protože jich se utahování pasků nemá týkat.

Ale neradoval bych se, být Nečasem. Proto totiž davy neproudily ulicemi - byl nečas. Mrzlo, foukalo, posněhávalo a poprchávalo. Až bude čas, a teprve až dopadne samotná reforma svými čekanými (ale hlavně nečekanými!) důsledky na konta státních zaměstnanců, teprve pak přijde čas masivních protestů. Při pěkném počasí několik randálistů může zablokovat dopravu a znepříjemnit tak život všem - i těm "nevinným". Ano, připravme se na tu dobu tímto pozměněným sloganem, kdy ožebračovaní zaměstnanci po celé Evropě volají:

"Proč mají platit ti, kteří státní krachy nezavinili!"

Pak budeme volat:

"Proč mají stávkou trpět ti, kteří jsou nevinní!"

I když vinnej - nevinnej. Jednou jsi proti stávce, pak jsi stávkokaz. Ale já nejsem proti stávce. Ovšem nejsem proti legální stávce. Jsem proti tomu, aby za mne stávkoval někdo jiný mým jménem! Proto jsem už před časem vystoupil z odborů, které v mnoha případech převzaly spolu s majetkem a členstvem i způsoby bývalého totalitního ROH. (Stejně jako ROH převzalo podobně majetky, členstvo a funkcionáře z druhorepublikové a protektorátní Národní odborové ústředny zaměstnanecké - prostě z NOUZe...)

Stávka "ústavní", čili nezákonná, je nedemokratické totalitní zvěrstvo. Jde o nelegální zbraň v rukách levičáckých politiků, kteří to, co se jim nedaří prosadit cestou demokratickou, vynucují si vpodstatě násilím - a proti vůli tohoto lidu...

Psáno v Praze dne 9. prosince 2010

7 komentářů:

barbucha řekl(a)...

V odborech nejsem...ale tu minulou "stávku" jsem se motala, náhodou, kolem metra Malostranská. Bylo pěkný počasí, tak lidí bylo dost...ale mezi zevlouny bylo lze spatřit Sobotku, Škromacha...Grebeníčka. S neskrývaným potěšením na ksichtech.

STK řekl(a)...

Motto: O stávce by měli rozhodovat odboráři a ne jejich bossové...
Tak takhle, Šamane, ne! Takové názory by náš čacký Vlastenec V. ihned - a právem - napadl!
Protože:
Jednou jsi proti stávce, pak jsi stávkokaz!
A také :"Čím hůř, tím lépe!"


Odborářští bossové (všimněte si, že vypadají všichni tak nějak stejně: Tváře rozbrázděné strádáním a těžkým prací v dělnické profesi, hluboký, rozvážný hlas starého, moudrého člověka - prostě rozvážnost sama, nejdříve jako správní "koučové" dav rozvášní a nakonec jej mírně vyplísní a uklidní s tím, že je nutné jednat a vyjednat lepší podmínky "pro dělníky, kuchaře a školníky." Oni, bossové jim to vyjednají!!!

Vždy mě to spolehlivě nadzvedne. Pracovní a platové podmínky (ba i jiné benefity) si člověk musí vyjednat sám. Sám za sebe. Pokud má co nabídnout (a je realista), většinou si je i vyjedná k obapolné spokojenosti. Proč běhat po náměstí a pískat na píšťalky. Ono to není jen o "odvaze". Je to i o reálném zhodnocení, kolik toho stávkou zmůžu.
ON SI SNAD NĚKDO Z STÁVKUJÍCÍCH MYSLÍ, ŽE JEMU OSOBNĚ TA STÁVKA NĚJAK POMŮŽE?
Není-li ovšem přesvědčen, že se "věrchuška" po stávce sesype a bude žádat od něj milost, ať raději nestávkuje, podá výpověď a jde si jinam vyjednat lepší pracovní pozici.

Dále viz výše.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach jo. Proč zrovna já musím opět vysvětlovat "malou násobilku" ?

Zkrátka, vážený STK, proč musím, a zrovna Vám, vysvětlovat základní věci ? Cožpak jste si nepřečetl řadu vyjádření stávkujících pracujících, že stávka není zaměřena proti zaměstnavatelům, ale proti vládě ?
Vláda, současná protilidová vláda se má sesypat, podat demisi, a odebrat se do vyšetřovací vazby.
To tedy zaprvé.

Zadruhé : Pracující se MUSEJÍ sdružovat v odborových organizacích, neboť jako jednotlivci proti zvůli zaměstnavatelů nic nezmohou. Členové odborů si volí své představitele, pověřují je různými pravomocemi. Co je na tom divného ?

Zatřetí : Co zmůžou pracující, když nepracují ? Hodně, pokud zabrání v práci stávkokazům. Ještě více zmůžou pracující, když stávkují úplně všichni v celé zemi.
Až tato prostá pravda našemu proletariátu dojde, tak naše sprostá vláda promptně dojede.

Začtvrté : Návrat socialismu pomůže každému vítěznému proletáři. Už nebude muset stávkovat proti zaměstnavateli, protože kolektivní smlouva bude uzavřena ke spokojenosti všech. A stávkovat proti lidové vládě může jen zrádce nebo nebezpečný šílenec. Oba budou posláni kam patří.

Nějaké dotazy ?

Učit se od mas, pochopit smysl jejich akcí, pečlivě studovat praktickou zkušenost z boje mas ! (V.I.Lenin)***Volte ČSSD a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

pro V.V
Učit se od mas, pochopit smysl jejich akcí, pečlivě studovat praktickou zkušenost z boje mas !

ZAPÁTÉ: ozbrojit se (nejméně poloaut. zbraně, pokud možno i RG, a vše pro vedení pouličního boje (PCHOJ),balistické ochranné prostředky, stanovit dostatečný palebný průměr,cvičit strategii a taktiku , upevnit kondici. A pak HRRRRR na volty(***Volte)AHOJ

Anonymní řekl(a)...

pro V.V
Před každou STK proběhne i zde EK (emisní kontrola)
Emitor zde očividně povoluje kde co a emitentí píší co kde, s tím je konec !!! EK začíná

N.N.Nemo řekl(a)...

To Anonym Ad EK:

To je přece Evropská komise. A ta dnes kontroluje úplně VŠECHNY emise.

EK/EMISNÍ KONTROLA řekl(a)...

No dobře, tak tedy UOFŠECHNY emisary