pondělí 31. ledna 2011

Čistá diktatura České televize


Česká televize informovala minulý čtvrtek české občany ve svých hlavních zprávách, tedy "Událostech", v 19:15:33 a dalších několika vteřinách takto:
»"Čistá diktatura, kterou není možné trpět." Těmito slovy označil ministr zahraničí  Karel Schwarzenberg běloruský režim prezidenta Alexandra Lukašenka. Řekl to během návštěvy Senátu, který odsoudil brutální represe v zemi proti oponentům hlavy státu. Ministr taky zopakoval, že chce v rámci sedmadvacítky prosazovat vůči tamnímu režimu tvrdá opatření.«
Proč v jednom použitém záběru, který trval dvě vteřiny, sedí pan ministr vedle Karola Sidona, to už Česká televize nesdělila. A tak jejím divákům uniklo, že Schwarzenberg nepřišel do Senátu jen projednávat brutální represe v Bělorusku. Ten den také navštívil v sále Senátu na Valdštejnském náměstí jistý vzpomínkový akt.


Tento vzpomínkový akt proběhl v rámci významného dne ČR, tedy Dne památky holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Datum 27. ledna bylo vybráno na připomenutí toho, že tento den v roce 1945 osvobodila Rudá armáda komplex osvětimských vyhlazovacích táborů a to, co po nich a v nich zbylo. V Aušvicu bylo zavražděno asi 1,1 milionu lidí, většinou Židů, Rusů, Poláků, Romů a dalších příslušníků všech národů Evropy. Také asi 50.000 československých občanů všech národností. Čechoslováků, kteří prošli tímto mlýnkem na maso i duši, se konce války dožilo jen asi 6000...

Tuto bezvýznamnou drobnost jaksi veřejnoprávní Česká televize vůbec nesdělila! Krom toho, že do citovaných vět promítla  zmiňovaný dvouvteřinový záběr, kde byl ukázán sál plný dosud žijících přeživších... Z níže uvedené fotogalerie je patrno, že za předsednickými stolky seděla i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a v první řadě pozvaných hostů se účastnily i další zanedbatelné osobnosti českého politického života jako primátor Prahy Bohuslav Svoboda a arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka.

ČT se českým občanům ani neobtěžovala prozradit, že zde se svým projevem vystoupil premiér Petr Nečas, jenž mj. pravil: Jde o "šanci připomenout si, o co se tady a teď, 66 let po osvobození Osvětimi, vede zápas. Je to stále tentýž zápas o naše duše, o budoucnost našich dětí, o smysl lidské existence a o hodnoty naší západní civilizace... Jistě, žentour 2. světové války semlel miliony lidí nejrůznějších národů, zpustošil mnohé země Evropy. Avšak monstrózní jev holocaustu se liší od obyčejných válečných zločinů nejen měřítkem, ale také zacíleností. Nebyl to živelní projev agresivity pomýlených davů. Vymýcení konkrétních národnostních skupin bylo precizně připraveno a prováděno továrním způsobem... ...Přesto se stále častěji setkáváme s názory tak či onak zpochybňujícími samotnou hrůznou skutečnost holocaustu. Začíná to rádoby nevinnou hrou s čísly, spory o tom, zda zavražděných Židů bylo skutečně celých 6 milionů, anebo přece jen o pár set tisíc méně, pokračuje vědomou devalvací samotných pojmů holocaust, fašismus či rasismus, snahou "vědecky" vyvrátit věrohodnost svědectví o usmrcování vězňů v plynových komorách, či spalování mrtvol v kremačních pecích a končí zkazkami o tom, že celý holocaust je židovským mýtem, zmizení celé třetiny evropského židovstva je uměle udržovanou pověrou a záludným podnikatelským záměrem sionistické světovlády. Popírání holocaustu se stalo opravdovým průmyslem dnešní doby syceným současnými politickými konflikty v některých částech světa. To je dnešní zlo, které je přímým pokračováním zla včerejšího." Současní popírači hrůz cíleného vyhlazování Židů chtějí podle něj vyvolat nenávist a připravit půdu pro druhý příchod barbarství. "Naší povinností je nedovolit, aby v tom uspěli."

Promluvila i bývalá vězenkyně z Terezína a Osvětimi-Březinky Zuzana Růžičková. Zdůraznila, že nacistické hrůzy byly natolik nevýslovné, nelidské a ďábelsky cynické, že se jim lidský rozum zdráhá uvěřit. "Toto jde pak snadno zneužít, protože bychom rádi věřili, že takové věci možné nejsou, že se nikdy nestaly, že je to přehnané."

Čeněk Růžička, předseda výboru pro odškodnění romského holocaustu připomněl útisk a vyhlazování Romů za druhé světové války. "V naší komunitě, stejně tak jako v židovské, neexistuje rodina, v které by rukou nacistů a jejich poskoků většina blízkých nezahynula... V posledních letech jsme svědky nárůstu různých forem antisemitismu. A je neskonale dobře, že vzhledem k holocaustu na to mezinárodní politika ostře reaguje. V případě anticikánismu je tomu bohužel jinak..."  Růžička vidí příčinu v minimálním historickém povědomí o zločinech spáchaných na Romech. Odsoudil současné rasistické útoky na Romy a rovněž líbivé tvrdé řeči některých českých politiků.

Se svým projevem vystoupila i první místopředsekyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová: "My dnes vnímáme šoa v největší míře ve spojení s druhou světovou válkou, s nacismem, s koncentračními tábory. Ale jak často říkáme – historie se bohužel opakuje. A proto snaha některých hnutí, lidí či stran zbavovat se protivníků masovým a až technicky zrůdným procesem není ohraničena jen konkrétním dějinným obdobím. Děla se v různých etapách a bojím se, že je v části lidské společnosti latentně, uvnitř přítomná." Je třeba klást "důraz na etickou rovinu našeho uvažování o minulosti, současnosti i budoucnosti a zejména důraz na etiku ve vztazích mezi lidmi i národy, je to, co nám má být vodítkem pro všechna dnešní i budoucí rozhodování".

Spoluorganizátor akce, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, jehož zásluhou se v Senátu vzpomínkový akt konal již pošesté, přednesl asi nejpozoruhodnější řeč: "K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nic nedělali, a to se vztahuje jak k holocaustu, tak i k současnému postoji k terorismu. Nezapomeňme na to." Krom dávné historie přiblížil i nepříjemně žhavou současnost: "Loni jsem navštívil Izrael právě v době, kdy tam došlo k řízené provokaci s tureckou lodí při pokusu o narušení blokády Gazy, ve které jak známo vládnou teroristé z Hamásu, kteří často ostřelují izraelské území raketami. Akce na palubě již zmíněné turecké lodi se přesto ochotně zúčastnili i někteří evropští novináři, míroví aktivisté a politici, kteří po zásahu izraelských sil navíc ochotně posloužili jako cenná kulisa při hysterické protiizraelské mediální kampani. Málokdo si při tom byl vůbec schopen uvědomit, že takové aktivity oslabují nás všechny a naopak oživují a posilují síly netolerance a násilí. Mějme i to stále na paměti a nebuďme pasivní i k těmto projevů nebezpečné naivity. V opačném případě by se například uctívání obětí holocaustu stalo jen pouhou formalitou."

Nu, tak Česká televize tuto formalitu úplně zanedbala. Vlastně úplně ne. V rámci informace o celosvětovém připomínkovém dni vysílala šot o peripetiích kolem připravované/nepřipravované výstavby památníku romského holocaustu na místě bývalého sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu...

Možná, že veřejnoprávní Česká televize bojkotovala informace ze zasedání Senátu proto, že mezi Přemyslem Sobotkou zmiňovanými evropskými novináři, kteří dělali křoví teroristickým organizacím, byli i novináři České televize! (Ostuda, které si Rada ČT jaksi neráčila všimnout.) Abych upřesnil - bylo bojkotováno vysílání, nikoli natáčení. Kamery a novináři ČT byli na místě...

Ať už toto "zanedbání formalit" bylo způsobeno čímkoli, je faktem, že tento den, kdy si celý svět, včetně OSN, připomíná památku plánovaného vyvražďování židovského národa, kdy se díky této příležitosti v Senátu sešly špičky českého politického života, se České televizi v hlavních večerních zprávách povedlo vyhnout se byť i jen vyslovení slůvka "Žid"...

Psáno dne 31. ledna 2011 v Praze
Pod titulkem bylo použito zmenšeniny fota z http://www.senat.cz/cinnost/galerie.php?aid=8737, Copyright 2011 SENÁT PČR
Odkazy:
Fotogalerie ze Senátu
Projev premiéra ČR Petra Nečase
Projev prvního místopředsedy Senátu Přemyslava Sobotky
Projev první místopředsekyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové
Události ČT 27.1.2011
Připomínka 66 let od osvobození Osvětimi v ČT

10 komentářů:

drak řekl(a)...

Já si už dávno myslím, že ČT se se svým zaujatým levičáctvím zmagořelým multikulturalismem a antisemitismem už ani nesnaží skrývat, jako by byla placena z nějakých jiných než českých daní a poplatků. Také si už dávno myslím, že by ten Augiášův chlév měl někdo pořádně vyčistit a provětrat, ČT si už dávno žije svým vlastním životem a naprosto nehodlá nikomu skládat účty. Obávám se ale, že si na tu hromadu hnoje nikdo netroufne.

"Ravishing" Rick, Respectfully řekl(a)...

Zde je blog reportéra NYT z Káhiry, řekl bych docela zajímavý.
http://kristof.blogs.nytimes.com/2011/01/31/im-in-cairo-finally/

Rick. Ravishing, yet Respectful řekl(a)...

Ještě novinový komentář od téhož pána. Egypt vs. USA.
http://www.nytimes.com/2011/02/01/opinion/01kristof.html?hp

informace řekl(a)...

K těm článkům "exhilarated" reportéra z NYT, co právě přiletěl do Káhiry, je možné dodat, že Mubarakova vláda oznámila, že chce vyjednávat s povstalci o konstituční a právní reformě. Dnes se má konat velká manifestace, která má ukázat, že hnutí neustoupí před sliby vlády.
Zároveň italské agentury píší, že ve hnutí stále roste vliv Muslimských bratří.
Italové odvážejí z Egypta zaměstnance italských podniků a posílají tam vycvičenou jednotku vojenské policie na ochranu ambasády.
Obvyklá italská "skeptical prudence" v porovnání s americkou "increasing exhilaration"?
Porovnávat Tienanmen 1989 s Tahirou 2011 může jen bezhlavý "thoughtless" novinář z NYT, je-li mi dovoleno vyjádřit své mínění. A nemusím ani dodávat proč. Situace jsou natolik rozdílné, že to bije do očí.

informace řekl(a)...

Dodatek:
Itálie poslala do Egypta dvě ozbrojené jednotky divize Tuscania a evakuuje své občany - je jich tam 15.000 - vojenskými letadly a chartery. Podle it. velvyslance je situace velice nestálá, jsou stále častější případy násilí a loupeží. Situace se stává každou hodinou problematičtější a nebezpečnější.
http://qn.quotidiano.net/primo_piano/2011/02/01/451942-rimpatri_sempre_difficili_voli_militari.shtml

Šaman řekl(a)...

Informace díky. Napsal jsem čerstvý příspěvek k Egyptu, prosím o přeneseni diskuse tam.

drak řekl(a)...

Co se situace v Egyptě týče, domnívám se, že bitva už je v podstatě prohrána, protože na jedné straně, "taje-li armáda před očima", asi to znamená, že jí z významné části ovládá zevnitř ono "Muslimské bratrstvo" a na druhé straně, nikdo ze světových aktérů, kteří by se do věci vložit mohli, si nehodlá pálit prsty, je tudíž jen a pouze otázkou času, kdy despocie a kleptokracie spíše policejní a vojenská bude nahrazena kombinací náboženské a vojenské. Dá se očekávat, že až bude dílo dokonáno, situace bude ještě horší než za té kleptokracie nynější, ale to ti naivkové v ulicích ještě nevědí.

Zatím, protože je pro mediální svět přijatelná, je jako výkladní skříň egyptské opozice využívána tvář Muhammada Baradeje, jako beranidlo proti Mubarakovi je to úžasný nápad. Jakmile bude hrozba reálného odporu ze strany Mubaraka zažehnána, tedy on asi odletí a armáda z větší části přejde na druhou stranu, bude Muhammad Baradej v čele země přesně tak dlouho, jak dlouho bude tancovat podle Muslimského bratrstva, jakmile se znelíbí, tak bude smeten, protože během přechodu pomohl jak mohl, dále už jeho služeb nebude zapotřebí, ajatolláhové to už za spolupráce armády a policie zvládnou i bez něj.

V podstatě to zvýší tlak na emigraci Koptů a dalších, kteří buď stihnou zmizet včas, nebo budou fyzicky vyhlazeni a s nimi i další pro Muslimské bratrstvo cizí a nepohodlné elementy. Ty křesťany, těm bych ten azyl asi poskytl, u těch, co se hlásí k islámu by se mělo velmi pečlivě třídit a spíš posílat domů.

stk řekl(a)...

V podobné situaci jako ČT je ale i většina velkých českých divadel. To jenom tak MMJ.

Vzpomněl jsem si na jednu (údajně neúčinnou) metodu léčby zhoubných nádorů: podvázání výživy čili devitalizace. Nádor cévní výživy odumírá a imunitní systém se stará, aby nedocházelo k metastázám a k otravám z rozpadajícího se nádoru.

To by byl snad jediný způsob, jak zlikvidoval ČT a pak založit jinou, zcela zpravodajskou, levnou a bez reklam nebo bez poplatků fungující veřejnou televizi.

ČT mi totiž v mnoha ohledech (pokud ovšem mohu soudit - s ČT jsem už dlouho nespolupracoval a dívám se jen velmi, velmi zřídka) rakovinu připomíná. Svým nekontrolovatelným růstem "na úkor". Kamenná divadla dělají ovšem totéž.

JEŠTĚ ŽE DO NICH CHODÍ ČÍM DÁL TÍM MÍŇ LIDÍ.
Ale dramaturgové všech žánrů se vyřádí. Splní si všechny své (i vlhké) sny. To, že je to za prachy nás všech je moc neruší.
Světová premiéra stíhá evropskou - v poloprázdných sálech se zlevněným vstupným za 60.-, když ekonomická cena lístku je kolem tisícovky.
(Ekonom neznalý poměrů tluče hlavou do zdi.)

A pak má státu zbýt na přídavek k platu pánům doktorům...

Větší vlastenec řekl(a)...

Zkreslování naší historie

Někdo by mohl říci, že Česká televize nechce ukazovat pana Schwarzenberga z čistě vlasteneckých důvodů. Vždyť tento pán plivl na světlou památku našich otců a dědů i na jeden ze tří pilířů naší existence, když se o humánním odsunu Němců vyjádřil jako o „vyhnání“.
Jenže důvody budou asi jiné. Nebo možná v ČT probíhá jakýsi skrytý zápas mezi vlastenci a vlastizrádci. Vždyť v České (!!!) televizi jsou neustále reprizovány provokační pořady, znevažující naše největší vlastence : pres.Beneše, prez.Klause, s.A.Dvořákovou !
Na skandální pořad „Paměť 20. století – Nesdělitelné“ jsem před nedávnem vlastenecké osazenstvo Doupěte upozorňoval; nyní ČT 2 reprizovala (dokonce 2x !) jinou podobnou provokaci – film „Krátká dlouhá cesta“. I zde jeden z aktérů-sionistů výslovně popírá slova našich nejvyšších představitelů o padlých odbojářích, i zde jsou hrdinní čeští a slovenští padlí protifašistického odboje vydáváni za zavražděné sionisty.
A to nelze připustit !
Neboť kdybychom připustili, že naši nejvýše zasloužilí obránci češství – Beneš, Klaus, Dvořáková, Gottwald, Kopecký a jiní – lžou ve věci našich padlých bojovníků, zpochybnili bychom tím i pravdivost jejich výroků ve věci humánního odsunu a humánního znárodnění. Byly by tím zpochybněna CELÁ naše cesta k socialismu, cesta, jež nemohla být uskutečněna bez očisty našeho národního prostoru. *)

Takže si prostě musíme vybrat, vážení vlastenci a vážené vlastenky : Buď zpochybňovače odsunu a socialismu typu německého feudála Schwarzenberga, nebo bojovníky za naši vlast, národ a (národní) socialismus.
Buď televizi skutečně českou, vysílající reportéry na lodích s humanitární pomocí Gaze, nebo televizi protičeskou, vysílající podivné „dokumenty“ o „vraždění“ Němců Čechy atd.
Tertium non datur.

Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*) „Po roce 1918 přijali jsme v podstatě starou byrokraticko-policejní správu rakouskou a přes to, že už tehdy návrh na dnešní formu národních výborů byl učiněn, nebyl přijat hlavně z ohledu na naše Němce a Maďary - těm nebylo možno tehdy tu míru svobody a demokracie dáti. Dnes jsou poměry jiné. Budeme míti stát národní, národní výbory představují bezesporně vyšší stupeň demokracie ...“
(Z projevu prezidenta ČSR Edvarda Beneše při potvrzení ve funkci, 28.10.1945)

informace řekl(a)...

Národní výbory vznikaly již v červenci 1918 r. Mezi prvními byl národní výbor v Benešově. Pro svoji činnost si vytyčil zabezpečovat „slušné politické soužití“, zajišťovat, „aby v místě nebyl rušen národní mír“, sledovat „činnost naší samosprávy ve všech směrech“ a věnovat „obzvláštní pozornost vyživovacím otázkám v celém rozsahu.“
Pokud jde o jejich činnost v r. 1918 a o příčinách jejich rozpuštění, doporučovala bych si přečíst bakalářskou práci Veroniky Kytnerové Vznik Československé republiky a státní správa (1918 – 1920), kde se uvádí i použitá literatura. Jedním z důvodů jejich rozpuštění byla nemožnost koordinace jejich činnosti s činností státní správy. jejich neschopnost řešit aktuální otázky z širšího hlediska než to místní, jak psal E.Kramář E.Benešovi 16.11.1918: „kdybychom neměli místních národních výborů, které dělají přímo úžasné věci ve zbytečné horlivosti, ...., šlo by to docela dobře.“
Podrobnější vykreslení situace najdete v práci Kytnerové.
http://is.muni.cz/th/186077/pravf_b/bc.prace.doc