neděle 30. ledna 2011

Člověk a jiné katastrofy, blackout a mír v Izraeli

Všem asi deseti příznivcům mého písání - pokud se chystají do Modré školy na konečné metra (A  škrtnuto, správně je) C na Jižáku na na Pragáč (Pragocon + GameFFest = PragoFFest ) - se oznamuje:
V pátek 4.2. 2011 zde ve 14:00 čtu v rámci linie Pevnost (třída 106) tři krátké povídky ze své připravované sbírky "Člověk a jiné katastrofy": Vyprávění o inteligentním autu a jeho inteligentním majiteli, pohled na křižovatku ve čtvrtek před pátou a interview s převozníkem. Knížka vyjde letos či příští rok v edici Pevnost a bude obsahovat asi třicet dalších mých povídek. Neví se přesně kdy vyjde, protože v edici Pevnost má vyjít i druhé, vlastně třetí vydání Blackoutu (aby si zájemci nemuseli trapně na tiskárně mandlovat knížku, která minulý rok vycházela ve skutečně druhém vydání na Sardenu:)
Krom těchto dvou knížek vstoupilo do nadějné fáze i vydání mé další knížky Mír v Izraeli. Chce se po mně fotka, mám vyrobit anotaci a vypadá to, že nakladatelovi snad ani nebudu muset nic platit...

Štamgastům hospůdky to oznamuji jako omluvu toho, že sice budu dál točit a nosit na stůl - ale diskusí se budu zúčastňovat ještě méně než dosud. Ale trochu si za to můžete sami -  když se ukázalo, že si na seriál ze Svaté země, který vycházel na pokračování v Neviditelném psu, někteří z vás pamatují v dobrém. Pročež jsem začal na její vydání více tlačit. No a protože vydání díla dá někdy více práce než jeho napsání, budu mít času ještě méně než nyní. A to chci konečně už z hlavy na harddisk začít přesunovat rozmyšlený nový scifácký román Vzhůru na Venuši...

Ještě k té poslední plánované knížce: Její text byl psán v letech 2006 a 2008, kdy tam byla ještě jiná vláda - ale bazální situace vlastně stejná. V Izraeli totiž na nějakém tom tisíciletí nezáleží.

Zatímco předcházející jmenovaná dílka jsou klasickým science-fiction, dojmový cestopis z Izraele je čistou fantasy. Mír v Izraeli není vůbec nevhodný název. V této zemi totiž panuje vždycky mír - vždy mezi dvěma válkami. Ostatně, tak je tomu všude.

Ale jenom v Izraeli to vědí.

34 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Izrael je světlem civilizace na Blízkém východě, vyspělý ve vědě a umění založený na rovnosti Židů a Nežidů. Deklarace nezávislosti Státu Izrael zněla, že Izrael je založený na rovnosti rasy, etnicity, vyznání, kultury a pohlaví. Který arabský stát to má?
Izraeli se vyčítá zodpovědnost za palestinský exodus. Ale to ti Židé příliš úspěšní nejsou, při údajné "etnické čistce", zůstalo v Izraeli 22% Arabů. Kolik zbylo Židů v arabských zemí? příliš ne, snad jen v Tunisku 8000, Turecku a Íránu 20 000. Jinak jsou muslimské země dejudaizovány.
Izraeli se vyčítá údajné nadměrné úžívání síly? Ale co má dělat? Když na ho Arabové přepadli pětkrát (5 arabsko-izraelských válek), fijadíni ze Sýrie a Libanonu podnikali vražedné útoky, OOP a LFOP unášela izraelská letadla, dále Palestinci zmasakrovali 11 izraelských sportovců v Mnichově. Izraelským hochům se podařilo vrahy vypátrat a zlikvidovat (Operace Boží hněv). Roku 1976 unesli LFOP letadalo Air France, přesměrovali ho do Ugandy, Nežidy propustili, izraelské a diasporní Židy zajali, Izraelci podnikli záchraný výsadek, teroristy (Araby a Němce, LFOP, RAF) zlikvidovali a rukojmí osvobodili, kromě jedné staré paní a Joniho Netanyahua (bratr vládnoucího Benjamina).
A nyní Hamasníci a Hizbaláhovci pálí na Izrael rakety. Jak by se nám Čechům líbilo, kdyby na nás Sudeťáci pálili rakety? Nebo Mexikánci na Američan?
Jistě, najdou se slušní Arabové, kteří s útoky na Židy nesouhlasí, kteří chtějí normálně žít, lěč nemají velký vliv na palestinskou vládu. Jak psal Johanes Gerloff, řada palestinských Arabů staví židovským osadníkům domy. Židé je zaměstnávají a jsou spokojeni všichni. Osady kritizujeme hlavně my Evropané, jsme palestinštější, než-li sami Palestinci.

Kopretina řekl(a)...

Židé nejsou lidé, Izrael vrah, povolávají francouzští mohamedáni...
http://veronika-pitrova.blog.cz/0901/vsichni-jsme-palestinci-a-izrael-vrah-aneb-dalsi-mega-demonstrace
A policie taková svinstva dovolí

informace řekl(a)...

Šamane,
jste člověk skutečně agilní. Kdy jste to stačil všechno napsat? Dejte něco i sem na blog, ať si to můžeme přečíst tady, když už nemůžeme být na Vašem čtení.

Tess řekl(a)...

No konečné metra C, nikoliv A je Pragocon!
Háje, Háje...

informace řekl(a)...

Myslím, že Izrael má o svůj vratký mír velké obavy. Jak píší agentury a Haaretz, izraelská vládá poslala tajné poselství Obamovi a evropským politikům, ve kterém je žádá o podporu Mubaraka. Je v zájmu jak USA tak Evropy, aby byla v Egyptu zachována stabilita.
Noviny píší, že se Obama v pohovoru s některými zahraničními politiky vyjádřil pro uspořádaný přechod od Mubarakova režimu k vládě, která by reprezentovala zájmy demonstrantů. To znamená, jinými slovy, že už nad ním udělala americká politika kříž. Vsázejí teď na ElBaradeje, který má dojednat spolupráci s vojskem. Proslýchá se, že nový viceprezident generál Omar Suleiman, a ministr obrany Mohammed Tantawi žádali Mubaraka, aby podal demisi.

guerrier řekl(a)...

Nevidím to přátelé dobře. Obava Obama se vybarvuje v neprospěch západní civilizace. Osobně nejsem překvapen Obavovým postojem ale svět bude zírat patrně. Egyptská armáda pod velením Islámského bratrstva není nereálný scénář ale válka s Israelem je v tu chvíli jistá. Levičácká a fašistická lůza v Evropě bude ovšem jásat, pouze dočasu.

informace řekl(a)...

Obama je zřejmě pro funkci prezidenta USA neachopný. Ukazuje se, že je to jen demagogický politik.
A podobně H. Clinton. V lednu při cestě po zemích středního východu pri nástupu do letadla v Jemenu upadla, když zdravila na rozloučenou. Komentovali to tenkrát jako názorné symbolické zobrazení americké zahraniční politiky.

jiný Honza řekl(a)...

Šamane, doufám, že se včas dozvíme, jak se k Míru v Izraeli dostat. Moc rád bych ho měl v knihovně.

Harpyje řekl(a)...

Možná, Kopretino, že na té okopírované zprávě z úvodníku bylo přece jenom zrníčko pravdy: "Egyptian troops hunt Hamas gunmen fighting to control N. Sinai. Two captured"
http://www.debka.com/article/20612/

Schumacher antisemita řekl(a)...

Vzhůru na Venuši ? Spíš vzhůru do pekla! Venuše je nahicovanej papiňák. Nejhorší místo v soustavě. To i Merkur je lepší straně odvrácené od Slunce. Fuj tajbl ! Co tam ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Na Venuši bez konzoušů !

Co na Venuši ? Lepší život pro lid kapitalistických zemí !
Viz slavné sci-fi kolektivu pokrokových autorů Frederika Pohla a Cyrila M.Kornblutha "Obchodníci s vesmírem" (v jazyce imperialismu "The Space Merchants").

Proletáři všech planet, spojte se !***Volte ČSSD a KSČM !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Šumsi, Krachle, Superka, naše byznys úderka !

Větší vlastenec řekl(a)...

Frederik Pohl se sice se Stranou rozešel, ale pokrokově cítícím člověkem zůstal dodnes. Viz http://www.thewaythefutureblogs.com/
Snad si najde cestu zpět, snad opět požádá o přijetí do Strany. Dnes, díky našemu Husseinu Obamovi, již členům KS USA nehrozí mučení a smrt; alespoň ne tolik jako v dřívějších letech.

* * * * *

Trochu lituji, že se nedožiji té krásné doby, kdy lid (bývalých) USA bude na stejné civilizační úrovni jako jsme dnes my. Ano, desítky let socialismu prostě NELZE nahradit. I kdyby KS USA zvítězila hned v příštích volbách, i kdyby ihned poté pokroková vláda USA znárodnila majetek buržoasie a zlikvidovala hospodářskou základnu vykořisťovatelských tříd, potrvá minimálně 40 let, než opravdová demokracie v severní Americe zakoření tak pevně jako v naší socialistické vlasti.
Nu což, každopádně k tomu jednou dojde. Naši vnuci budou do Ameriky cestovat jako poradci, jako odborníci na zavádění a udržování spravedlivého společenského systému.
A tažní ptáci budou zpívat tu úžasnou zvěst o svobodě a soudružství v té kdysi kruté a zaostalé zemi za Atlantikem, a píseň jejich i chlíst dopadne na loučku rozptylu, kde spokojeně tlít bude můj popel.
Ach, to bude krásné !

Harpyje řekl(a)...

Já to nechápu.
Jak mohou být sekulární Egypťané a intelektuálové tak naivní, že nevidí, k čemu pád Mubarakova režimu nutně povede? Je opojení chimérickou vidinou svobody a demokracie tak silné, že odmítají vidět realitu?
Egyptsko německý politolog, Hamed Abdel Samad, jehož thézí si nesmírně vážím, píše na svém blogu nadšené zprávy o tom, jak demonstruje v Káhiře. Stačí se podívat na videa, jaké postavy vítaly včera v Tunisu Rachida al Ghannouchiho, a našince přejde jakákoli iluze.
Evropa a USA se ocitly v pasti, kterou si připravovaly už desítky let. Jednodušší duchové viní z této situace, jak jinak, EU a Obamu, ale podpora represivních režimů v arabském / muslimském světě byla konstantou všech vlád. Nejpozději od alžírských voleb 1991 muselo být každému jasné, o co jde.
Možná, že mudrcové na tomto blogu vědí, jak ztohoven. Ukažte, co ve Vás je!

Větší vlastenec řekl(a)...

Než "mudrcové na tomto blogu" poradí Evropě konkrétní způsob použití zbraní hromadného ničení proti našim muslimským spolubojovníkům (a obyvatelům vlastních zemí), dám Vám dobrou radu, vážená paní Harpyje :
Vraťte se z Evropy zpět do vlasti. Zde v klidu a bezpečí vyčkáte vítězství pokrokového Islámu nad prohnilou Evropou a Amerikou. Ano, již brzy budeme osvobozeni od EU a NATO.

Islám je pokrokové náboženství ! (Rudé právo, 1987)***Volte ČSSD a KSČM !

Kopretina řekl(a)...

To je velmi velmi smutné. Je důležité na čí stranu se postaví armáda, jestli na stranu sekulárů a nebo jestli na stranu Muslimských bratří. Muslimští bratři jsou totiž nejmocnější opozicí v Egyptě.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Když leckteří zdejší sekulární "komunisté" (dejte nám nažrat, Neckermann a Quelle a pusťe nás ven) a intelektuálové (stojíme frontu na Hrabala a cucáme dvě deci ve Viole) byli tak naivní, že neviděli, k čemu pád Husákova režimu nutně (s ohledem na obecné zákonitosti a kulturu a naturel zdejších poddaných historicky osvědčené za Rakouska, Protektorátu a po něm, čest výjimkám) povede ? Jak z tamtoho ven ? To kdybych věděl. Jak z tady toho ven. Jenže proč vlastně ? Zdejší i tamní stavy jsou důsledkem nějakých předešlých událostí, projevem nějaké kvality a na ní založených procesů. Chtít něco jinak je jako chtít jinou rychlost světla. Politika je umění možného. Mubarak měl podporu protože byl politicky přijatelný. Cokoli jiného bylo nemožné. Politici uvažují v časovém horizontu nepřesahující volební období. Řeší momentální situace. Podobně je omezeno uvažování správních rad, představentev a akcionářů. Tamní společnost nemá na nic lepšího. Kdyby měla, bylo by to lepší. To samé u nás. lepší to není, protože lepší to být nemůže. Kdyby bylo, tak by bylo. Proto to také není ani horší. Jakkoli je mi líto obětí, nepovažuji situaci za kritickou pro Evropu. Co se týče turismu, zklidní se to bez ohledu na režim. Paradoxně kdyby vyhráli radikálové, bezpečnost turistů by se zvýšila. Vědí, že příjem z turismu je zásadní, proto se ho v opozici snažili poškodit. Jsouli ve vládě, počínají si jinak. Turisté v Íránu dodržují-li základní pravidla slušného chování na veřejnosti a respektují-li tamní zvyklosti, nemají problémy. Lidožroutsko to není. Chápu, že nejvíc z toho byli osypaní v Tel Avivu. Ale ani pro ně z toho nezahřmí. Ceny na komoditním trhu se drobet zhouply. Možná je to náhoda, možná ne. Obchodní zájmy bývají mocné...

informace řekl(a)...

Jakvenzhoven?
To je taky Million Dollar Question!

Kopretina řekl(a)...

Baradej vyzval Baraka k odstoupení.Nejsilnější egyptská opoziční síla Muslimské bratrstvo v neděli podle agentury AFP vyzvala další opoziční uskupení ke sjednocení a k vytvoření vlády národní jednoty. Společně pak pověřily Baradeje "vyjednáváním" s režimem prezidenta Husního Mubáraka.
http://zahranicni.ihned.cz/afrika/c1-49650250-egypt-hlasi-pres-150-mrtvych-pryc-s-mubarakem-volaji-demonstranti

guerrier řekl(a)...

Vy máte vysvětlení a řešení určitě v kapse milá Harpyje. Za vyřešení míru na Blízkém Východě aspirujete přinejmenším na Nobelovku co vy šibalko? Jinak bych si nedovedl vysvětlit tolik kurva významné kritiky na kohokoliv kdo projeví svůj sebemenší názor.

Kopretina řekl(a)...

Nahradí Baradej Mubaraka?

Z Vídně se vrátil do Egypta jeden z vůdců egyptské opozice, Muhammad Baradej. Ihned se zapojil do masových demonstrací a dostal domácí vězení. Některými je Baradej označován za nástupce prezidenta Mubaraka. Může být Baradej pro Egypt a Blízký východ přínosem?



Dr.Baradej (69), nositel Nobelovy ceny a bývalý generální ředitel Mezinárodní atomové agentury (IAEA) se narodil v Káhiře. Ve funkci generálního ředitele IAEA zatajoval RB OSN informace o íránském jaderném výzkumu. Když pravda vyšla najevo, pokoušel se bránit uvalení sankcí na Írán poukazem na jaderný výzkum v Izraeli.



Baradej je znám svou podporou íránského ajatolláha i Muslimského bratrstva, které tvoří největší opoziční sílu v Egyptě. Muslimské bratrstvo stojí za vytvořením islámské teroristické organizace Hamás a Al Kajdy a prosazuje proměnu Egypta v islámský stát, který by stál v čele globálního džihádu. Baradej je velkým favoritem Muslimského bratrstva.



V září 2010 Baradej vyzval k bojkotu parlamentních voleb v Egyptě a předpověděl, že „rozhodnutí vyjít do ulic, pokud režim nesplní naše požadavky, bude začátek jeho konce.“

(31.1.11, ko)

Harpyje řekl(a)...

Chcete snad, guerriere, popírat, že dosavadní politika EU a USA nespočívala v podpoře represivních režimů muslimských zemí, režimů, které představovaly ono menší zlo? (Například http://www.danielpipes.org/1842/support-the-lesser-evil-in-saudi-arabia)
Raději si ušetřte Vaše špičky a informujte se.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Globální džihád, no, uvidíme jaký názor na to bude mít Čína.Teď to není tak žhavé, ale jednou to budou muset řešit. Číňané nejsou jako my, ti se nezakecají.

Harpyje řekl(a)...

Další příspěvek v (Y). Asi se na to tady opravdu pomalu vy....

Harpyje řekl(a)...

Ještě jeden pokus o odkaz: hatetepe://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/01/201113177145613.html
Israel se obává, že situace v Egyptu se bude vyvíjet stejně, jako svého času v Iránu.

Tess řekl(a)...

Příspěvek z pihele vyndán a vrácen. Taky se tam válel ještě jeden, ten též vyndán a vrácen.

drak řekl(a)...

Do té Modré školy se snad v pátek dostanu včas.

Současnou situaci snad raději nechám plavat, protože ta je taková, že je snad lepší na ní ani nemyslet.

Dobrou

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, v pohodě. To přejde. Zkus na nějakou dobu abstinovat od novin. Domorodcům se dostane co si přejí. Budou s mít stený guláš, jens trochu jinou příchutí. Možná. Možná ho bude o něco méně. Až dojuchají, vrátí ke shánění svého chleba vezdejšího. V tom budou úspěšní tak jako dosud limitováni svojí kulturou všedního dne. Tak jako u nás a všude jinde. Na novinách je zajímavé něco jiného. Ne o čem píší, ale o čem nepíší. Například MF Dnes v jednom čísle věnovala Domodědovu nejméně tři strany, Egyptu dokonce čtyři. Rád bych věděl, jaké zásadní "zprávy" by tam dali místo tohohle. Bílo by tam nezůstalo.

Šaman řekl(a)...

Milá informace,
povídky jsem stačil napsat od roku 2001, na blogu se jich už pár ocitlo, včetně tenhle pátek na konečné metra Cééé (Modrá škola) čtené Křižovatky ve čtvrtek před pátou. Jsou uvedeny pod štítkem Povídka - a už jste je četli. Většinou už některé někde někdo četl, protože se ocitli ve sbornících z různých soutěží případně na stránkách podivných časopisů typu Softwarové noviny nebo Třetí pól...
Blackout jsem napsal 1999. Izrael 2006 + 2008. Dnes je větší problém a práce texty vydat, než je stvořit... Ale vypadá to, že už jsme z krize venku (alespoň co se tejče mých textíků:)

Právě jsem dostal ediční plán edice Pevnost na rok 2011. V listopadu vyjde Člověk a jiné katastrofy (konečně mám zabukovaný název) jako součást časopisu Pevnost, jako samostatná knížka až v únoru 2012.

Teď musím napsat anotace o Izraeli a povídkách, zatím jsem se k tomu nedostal...

Šaman řekl(a)...

Jiný Honzo, pokud Izrael vyjde (už existuje doporučující stanovisko odpovědné osoby pro vydavatele), dovíte se to včas. Samo.
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Schumachere - na Merkuru neexistuje odvrácená strana. Vázaná rotace jo, ale tak nějak 2/3 - za dva roky se otočí třikrát. Ta vázaná rotace existuje vůči Zemi(!), takže jsme každé dva roky viděli stejné oblasti *- což vedlo k omylu o rotaci den = rok. Což se projevilo i v jedné povídce A.C.Clarka.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Šamane vím :-) Ale nehodilo se mi to do krámu. Alespoň někdy někde tam není hic.

STK. řekl(a)...

4 Schumacher:

Ale dovedl bych si představit i lepší místa k životu než je momentálně neosvětlená strana Merkuru. Třeba Země - i když tam žijí podivní tvorové, kteří se vytrvale napadají a vzájemně likvidují. Říkají si "lidé". To už i ten Mars je přívětivější. Tam takoví nejsou. Zatím.
=================================
(Moc si mě dnes nevšímat. Díval jsem se totiž na TV zprávy a dost se mi chce zvracet...)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ehm, STK, dobře Ti tak. Máš se stravovat v jiné hospodě, hlavně když dobře víš, že po tom blivajzu Ti bude zase šoufl. Dlouhodobě držím televizní dietu a zdraví slouží. Doporučuju.