středa 5. ledna 2011

Co se to děje s komentáři?

Protože se nedávno rozmohlo mizení nijak závadných komentářů, udělala jsem si malé pátrání po příčinách, důsledcích a tak vůbec. Proč tu mizí komentáře a co s tím?

Google, který provozuje službu blogger, zavedl v poslední době nový spamový filtr. Tento nelze nastavit (třeba povolením registrovaných komentátorů) ani vypnout. Lidi vesměs nadávají, protože nezávadné komentáře mizí naprosto všude (a musejí se ručně vkládat zpět), zatímco opravdové spamy to zhusta nezachytí. A vypnout to taky nemůžou. Dle vyjádření Googlu se jedná o úmysl - je to prý takhle lepší. Spamový filtr prý má schopnost učit se, takže ho lze vycvičit pro ten který blog. Mizení komentářů by tedy mělo být dočasnou záležitostí. Ale co (zatím) dělat?

Pokud vám systém sežere komentář a nezveřejní, neposílejte ho znovu. Možná projde, možná ne, ale potvrzujete tím systému (kterým už to jednou neprošlo) vyhodnocování příspěvků typu vašeho jako spamových. Kromě toho když se objeví v koši čtyřikrát stejný příspěvek, tak ho sice jednou můžeme schválit, ale třikrát ho musíme vyhodit a i to učí systém, že ho vlastně primárně vyhodnotil jako spam správně, takže situace se nadále zhoršuje.
Ano, můžeme manuálně odkliknout "toto není spam" a následně dohledat komentář v záplavě uveřejněných a smazat ho manuálně, normálně, ne jako spam, ale kvůli množství komentářů se to někdy vyhledává špatně.
Spamový koš kontrolujeme několikrát denně. Váš příspěvek bude vrácen, nebojte se. Pokud si nejste tak docela jistí, že se do spamového koše podíváme včas, můžete napsat další, krátký komentář, který upozorní na "sežrání".
Doufejme, že systém k obecné spokojenosti vycvičíme brzy...

93 komentářů:

STK řekl(a)...

Na tom úmyslu (nevypnutelnosti učících se filtrů) Velkého Googla se mi cosi nezdá. Zatím nevím přesně co, ale přijdu na to...

informace řekl(a)...

Paní Tess,
to jste neměla Vlastislavovi dělat. Takhle ho zklamat a shodit v očích veřejnosti.
Vždyť on, chudák, počítal všechny smazané příspěvky, fotografoval si monitor na důkaz diskriminace vůči své osobě, považoval se za politicky persekvovaného, téměř za mučedníka v boji za svobodu projevu.
A Vy teď tohle! Za všechno může jeden pitomý filtr, který se ještě nenaučil rozeznávat, co je spam.
Jak to asi nebožák vezme! Ledaže by se utěšil myšlenkou, že ty řeči o filtru jsou jen neobratná výmluva západních imperialistů.

Tess řekl(a)...

Informace: Samozřejmě! Kdo jiný by vlastnil Google než západní imperialisti :)

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, vážená Tess.
Údajně nejúspěšnější vyhledávač na imperialistko-sionistickém internetu je nejen vlastněn sionisty, ale navíc byl sionisty ZÁMĚRNĚ VYVINUT pro zachycování aktivit imperialismu a sionismu nepříjemných.

Proč nepřátelé míru a pokroku neustále zlevňují a tzv.zkvalitňují počítače i celosvětovou internetovou síť ? Protože chtějí ovládat celý svět. A dnešní technické "vymoženosti" jim k tomu dávají jedinečnou příležitost.
Proto, po našem konečném vítězství, zavedeme v rámci Souboru opatření na obranu vlasti a národa určitá, možná zpočátku nepříliš populární opatření v oblasti tzv.informačních technologií. Především převedení veškeré tzv.mobilní telefonie a internetového připojení na zcela bezpečný, kontrolovatelný provoz bude zpočátku znamenat určité zpomalení růstu našeho národního hospodářství.
Ale je to cena, jíž rádi zaplatíme za mír a bezpečnost, za klidný spánek našich dětí.

„Tím dosavadní hospodářská síla a kapacita republiky bude velmi oslabena a stát tím bude ochuzen. Bude to znamenat pro nás veliké oběti, musíme si toho být vědomi, ale tyto oběti náš stát v zájmu budoucího klidu a míru musí přinést. Naši národohospodáři musí dobře propočítat, co to bude znamenat pro celou naši poválečnou hospodářskou úroveň a celé naše hospodaření veřejné i soukromé, a musí z toho vyvodit náležité důsledky.“
(Z projevu pres.E.Beneše, 28.10.1945)

Ať žije 62.výročí založení RVHP !***Volte ČSSD a KSČM !

žibřid řekl(a)...

STK, četl jsem v Orwellovi, že se už nekoukali lidé na obrazovku, ale obrazovka na lidi. Nevypnutelný a učící se filtr bude ze stejného ranku. Koneckonců rozdíl mezi "filtrem" a "cenzorem" je malý, maličký...

informace řekl(a)...

Považuji občasné nevhodné citáty z projevů státníků, mimo hitorický kontext, v němž se nacházejí, za provokaci a nemíním na ně odpovídat. Tak nepostupuje ani seriozní historik ani seriozní novinář, ale jen provokatér, který vytrhává samovolně jednotlivé věty a staví je do jiných souvislostí, než v jakých byly řečeny.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Tess, ta klávesnice s rudými bukvicemi na ilustrační fotografii je již běžnou současností nebo příslibem lepších zítřků?

Harpyje řekl(a)...

Co se děje se ztracenými příspěvky?
Jasná odpověď! A new zionist plot!
Doporučuji důsledný bojkot všech prokletých sionistických vynálezů!
http://www.globalpolitician.com/26706-israel-boycott :-)))

Tess řekl(a)...

RRR: To je jenom ilustrační fotografie, nic víc. Pokud by to měl být příslib lepších zítřků, zvolila bych foto klávesnice s čínskými znaky ;)

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Tess:
Zaujala mne ta česko-ruská kombinace na klávenici.
Jako mladá generace však vidíte dále. Nedávno jsem četl, jak to mají mladí vzdělaní Číňané naplánováno. Získat stipendium pro postgraduální studium v USA. S titulem ze Stanfordu, Harvardu a podobně se vrátit do Číny. Vydělat velké peníze. Rodičům zaplatit kulturně poznávací dovolenou v Evropě. Na svůj důchod možná také do Evropy.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
není to nakonec jedna z obvyklých sionistických provokací ? Vždyť ten David Storobin je nejspíš sionista !
Navíc jakoby omylem zmiňuje jen vynálezy a produkty přímo izraelské, a nikoli všechny sionistické. Jinak by samozřejmě musel jmenovat Google, všechny produkty firmy Oracle atd. apod.
Prosím : Nevyzývám k bojkotu VŠECH sionistických vynálezů. Jen k jejich pečlivému a rozvážnému výběru. A také k úplnému osvojení, k důsledné a trvalé kontrole těch vybraných.
Prostě – bez Googlu a teorie relativity se obejdeme, ale bez vodíkové bomby nikoli.

Hezký večer přeji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená Tess,
klávesnice s čínskými znaky NENÍ naší budoucností. Vážně. Nevěříte-li, podívejte se na globus.
Nu ano, naši starší bratři nás nedají. A jednou nás opět osvobodí, a pak budou v našich úřadech i domácnostech opět psací stroje s azbukou. Ach, kampak se poděl ten krásný Consul s ruskými znaky, na němž psávali moji soudruzi rodiče ?!
(Jestli globus nemáte, řekněte si o něj příští vánoce Dědu Mrázovi.)

Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

stk řekl(a)...

Fousatý zvrhlík, páchnoucí vodkou samohonkou nám druhdy zlikvidoval malého, nevinného Ježíška. Ale svět je přece jenom spravedlivý, takže Santa Kalus ééé Claus, anaboliky nabušený abstinent s Coca-Colou v ruce pak přemoh´ stařičkého Dědušku Maróza.
A dál? Jak se vlastně jmenuje jeho čínský ekvivalent?

STK. řekl(a)...

To je ono, Žibřide!
Ten nepatrný a nevypnutelný rozdíl! (Jako bych to už někdy zažil. Nemáte taky ten vtíravý pocit déjà vu ??)
[;-)

Harpyje řekl(a)...

No, jak se kdo k čemu cítí být příslušný.
Ti mudrci sice přišli z východu, ale páchli kadidlem a myrhou, a ne vodkou.
Ať CMB i Vaše obydlí, STK.

stk řekl(a)...

+ + + [;-)

drak řekl(a)...

Objektivně vzato, působí na internetu spousta otravné pakáže, která nectí ani cizí vlastnictví, ani etiku, ani zákony. Jediným jejím cílem je zblbnout někoho, aby od ní něco koupil. Protože uživatelů internetu jsou desítky milionů a z těchto asi tak desítek milionů asi tak každý desetitisící je natolik pitomý, že si od té spammerské pakáže něco koupí. Tito jedinci rozumu mdlého jí tak umožní dostat se ke slušným ziskům a v tom otravování okolí na cizí úkor pokračovat. Ta spammerská pakáž totiž nevlastní ani ty stroje, ze kterých se spam rozesílá, ani neplatí náklady na provoz těch strojů a sítí, naopak jen zneužívá cizí majetek a cizí zdroje.

Tato pakáž se tedy zpravidla "doláme" do něčího počítače, no a tam např nainstaluje a spustí potvůrku, která několikrát za hodinu vleze na stránky s formuláři, například na náš blog a vloží tam upoutávku na nějaká anabolika, zvětšovadlo penisu, viagru, cialis a podobné naprosto zbytné kraviny. Ochranná písmenka z obrázků (captchu) to přečte a zadá do dialogu kupodivu lépe a přesněji, než my, takže ochrana písmenky (captchou) už dnes má hodnotu jen "zdržovací".

Jak se tomu bránit? Zablokujete-li konkrétní IP adresy či jejich bloky, nikam se tím nedostanete, jen byste na chvilku odstřihli nějakého zavirovaného nešťastníka a zabránili mu komunikovat po síti s Vašim serverem, což je řešení z mnoha důvodů ne zcela optimální, síť má sloužit ke komunikaci, ne k jejímu blokování. Blacklisty se prostě v praxi příliš neosvědčily, navíc praktiky některých blacklistových služeb připomínají praktiky známé spíše z Adenského zálivu. Tudy tedy cesta nevede.

Z "rejže" nám tedy pomáhá matematika. Konkrétně statistika a ještě konkrétněji bayesovská statistika, což je vlastně základ rozhodovacího algoritmu onoho úžasného nevypnutelného filtru, kterému s láskou přezdívám Blechkiste (Plechovka) von Google. Je to neúnavný pomocník, na rozdíl od českých lékařů pracuje jen za byt (RAM a disk počítače) a stravu (el. energie) a nedomáhá se zvýšení platu, ke štěstí mu stačí jen dostatek prostoru a energie. Lidi kolem sebe má zpočátku jen proto, aby vymysleli algoritmus, naprogramovali ho a uvedli ho do provozu, pak už mu ti lidé (už jiní) stačí jen k tomu, aby provedli korekci, když se splete. On se z toho poučí a příště odvede svou práci lépe. Možná, že je ten Plechovka poněkud otravný a omezený, zejména teď, z počátku, ale nebojte se, on se bude v čase zlepšovat natolik, že ty "ruční" korekce budou nutné čím dál tím méně často. Čím lepší rozhodovací vzorek bude Plechovka mít, tím lépe mu to půjde. Mějme tedy Plechovku rádi, je to užitečný pomocník.

Mimochodem, mám jeden námět pro zavilé ekology. Ono to třídění pošty a příspěvků do blogů sežere celkem dost strojového výkonu, ten je "krmen" elektřinou, ta se jak známo z nějaké části vyrábí z fosilních paliv. Jinak řečeno, ta spammerská pakáž po sobě zanechává docela slušnou uhlíkovou stopu. Kdyby si tedy ti bojovní zelení dali tu práci, fyzicky ponalézali ony spammery, a nějak je "přesvědčili" (baseballkou či defenstrací např.), aby s tím spammeřením přestali, tak by se zasloužili o to, že bůh ví kolik, ale jistě poměrně hodně tun kysličníku (slovo oxid je mi protivné) uhličitého, by s prostě ani nemělo důvod dostat do atmosféry. Pro firmu s několika desítkami poštovních účtů mi kdysi stačil stroječek s odběrem +/- 100 W. Dnes, s tím tříděním na SPAM a HAM, potřebuji na to samé cosi, co má průměrný odběr asi tak 400W a když je nápor, tak to stoupne klidně i na 800W. No, proti plechovce, co na ní běží databázový a terminálový server od nejmenované velké americké skoro monopolní softwarové firmy, to je slabota, díky nefektivním algoritmům to papá v klidu jenom 200W a pod zátěží i 2000W. Klimoška rozhodně má co dělat, aby to uchladila. Co by tedy měli provést ti zelení s tou velkou firmou si snad raději ani nedomýšlím :-)

drak řekl(a)...

Tess, Šamane!

Pomozte mi prosím, ten Blechkiste (momentálně tedy spíš Schweinekiste) česky Plechovka (zatrachtělá) von Google mi právě před chvílí zase vyhodnotil jako spammera. Až já ho potkám...

Tess řekl(a)...

Já tam akorát nakoukla, Draku. Je to takový ošklivý... nepěkná věc! Ale my ho už naučíme! :)

Anonymní řekl(a)...

už ani nevím,oč jde.Páchli kadidlem a STK.Opravdu,gratuluji této spleti abnormálně blbých blbců.Kdo se v tom má vyznat.Já bych to vsadil na tu vodku....rodičům zaplatil,třeba hovno.

N.N.Nemo řekl(a)...

Ad spam: Ale VV je klasický spamer, podobný, jako kdysi Cato starší se svým dokola omílaným "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam". Catovi to pak skutečně zafungovalo. U nás spíše zafungují nabídky superlevných hrnců a vodiček proti vráskám.

drak řekl(a)...

Tess:

Díku za zásah. Na Plechovku by měla platit Kozinova věta: "..do roka a do dne..", zkrátka a dobře v řádech měsíců by se měl tu svou práci naučit zvládat poměrně dobře i sám, skoro bez korekcí, tudíž si budete moci dovolit i odjet na dovolenou i ve stejném termínu s taťkou :-)

Na jednom z mých poštovních účtů je následující statistika z filtru:

TP True Positives: 58738
TN True Negatives: 5404
FP False Positives: 1
FN False Negatives: 393
SC Spam Corpusfed: 924
NC Nonspam Corpusfed: 0
TL Training Left: 0
SHR Spam Hit Rate 99.34%
HSR Ham Strike Rate: 0.02%
OCA Overall Accuracy: 99.39%

Ten poslední řádek říká, že to pracuje přesně z víc než 99%, což je velmi uspokojivé. V praxi se mi dostanou do schránky tak 1-2 spamy měsíčně, normální zprávy do spamu jednou za 2 roky? Už ani nevím kdy to bylo naposledy. Nicméně v prvních dnech po nasazení, kdy je vzorek ještě malý, je dobré ty korekce dělat i několikrát denně. To ušetří hodně práce v budoucnu. Má-li to někde přístupné statistiky, uvidíte, že se to s přibývajícím a správně korigovaným rozhodovacím vzorkem bude citelně lepšit. Což je dobrá zpráva pro nás normální lidi a blbá pro spammery, ale ty já stejně nemám zrovna v lásce.

Spát jsem šel včera (vlastně dnes) pozdě, vstával odporně brzy, tak se pro dnešek rozloučím.

Dobrou :-)

Anonymní řekl(a)...

-Tess,jsi takové normální pako.Takové počůrané Boží hovňátko,rohlík si půjdeš se obuješ a prrší do ňůňa a kdo mi tu razantně nesvítí,kde on provedl repp...blbá a filtr a ty s korigovaným rozhodovacím vzorkem,poštvu na tebe králíky.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Pokud by to někoho z vlastenců a vlastenek zajímalo, zde je odkaz na článek o perspektivách a životních plánech mladých Číňanů. Titulek: The World’s Their Oyster.
http://www.newsweek.com/2010/10/10/china-s-time-is-now.html

EK řek)la) řekl(a)...

žibřid řekl(a)...
Koneckonců rozdíl mezi "filtrem" a "cenzorem" je malý, maličký...

a JÁ ŘÍKÁM:NE,NEEEEE........ŽÁDNÝ A ŠLUS !!

informace řekl(a)...

Nějaký anonymní kunčaft nám tu předvádí opilého, co vlezl náhodou do hospody. A myslí si asi že úspěšně.
To tu ještě chybělo. Teď, po nesouvislých kecech, bude dělat, jako že chrápe. Doufejme, že se zastaví u toho. A že pak zas vypadne.

Tess řekl(a)...

Mně se spíš zdá jako by to prolítlo automatickým překladačem z češtiny do češtiny :D Moje kamarádka s oblibou takové jedince sbírá. Ti se ale většinou umí i podepsat ;)

informace řekl(a)...

Tess,
snad nechcete, aby se nám tu ožrala představoval nebo dokonce legitimoval?
Vždyť by mohl poblinkat ubrus! Ať jde raděj po svých, až se vzbudí.

drak řekl(a)...

EK:

Ten virtuální prostor, Hospůdku, kterou navštěvujeme, tak ta patří Googlu. Google si tedy rozhodne, koho, nebo co si do ní pustí a nebo naopak ne, jakým způsobem si to ohlídá a koho pověří její správou. Mimochodem Plechovka je pořád ještě mnohem elegantnější a mnohem slušnější řešení problému, nežli bylo třeba použito na Lidovkách, či Neviditelném psu, kde když si chcete s někým pokecat, tak musíte pomalu upsat duši ďáblu a ještě mu za to pěkně poděkovat.

Jinými slovy, Hospůdka je Googlu, její vstup hlídá Plechovka spravují jí Šaman a Tess. TEČKA, ŠLUS a HOTOVO. Pakliže je to pro Vás přijatelné, prosím, choďte si sem, mezi nás. Pakliže se Vám to nelíbí, můžete si klidně pořídit vlastní server, zprovoznit na něm nějaký blog, klidně i víc a dle Vaší libovůle, bude to celé Vaše, nenasadit Plechovku, či jeho ekvivalent, nenechat ten prostor nikým spravovat a podporovat tak spammery, co Vám hrdlo ráčí. Jenže nakonec tam kvůli těm spamům nikdo soudný chodit nebude a nakonec to tudíž přestane mít půvab i pro ty spammery a Vám zbudou k tíži tak akorát ty vyhozené prachy a provozní náklady. Když mi nevěříte, směle se do toho pusťte, není nad názorný příklad :-)

stk řekl(a)...

Tak si říkám,
že pro ty rozličné Anonymy bychom tu mohli vyhradit nějakou truhličku nebo zeď. Tam by se vystavili pro potěchu ostatních. Na takové bláboly totiž musí mít člověk taky (specifický) talent.

Já mám takovoyu truhličku v příchozí poště. Někteří čípci tam padají automaticky, jiné tam musím vstrčit. Když mám náladu pod kočku, otevřu, počtu si a se sadistickou rozkoší promažu. Nechám jen skutečné skvosty. A nálada se mi hned zlepší.

...a je to ZADARMO ! ....

drak řekl(a)...

STK:

Jenže kdo by se s tím třídil? To byste toho Plechovku musel přeprogramovat ze 2 na 3 kategorie, tedy na:

* HAM,
* SPAM,

a navíc k tomu pak:

* MAGOŘI, převážně neškodní.

Ne, že by to vůbec nešlo, všechno na světě jde, zejména když se chce, ale je otázkou kolik prostředků a úsilí si to vyžádá. Já tedy pochybuji, že by se do toho u Googlu někomu chtělo, ale třeba je ukecáte, někteří matematicky myslící jedinci mají dokonce, světe div se, i smysl pro humor a zdaleka ne špatný ;-)

informace řekl(a)...

Ale ne, vážení,
to nám tu nějaký Autor předvedl výplod své fantazie, zcela ve stylu lidové tvořivosti. - Návštěvu opilce v hospůdce u hřbitova.
Nejdřív dotyčný vleze dovnitř, něco si poslechne, nerozumí tomu a tak řekne, že jsou všichni blbci. Pak se rozhlídne, uvidí Tess a začne ji častovat vybranými lichotivými slovy. (A propos to boží hovňátko jsem slyšela poprvé. To má být varianta božího hovádka? Podle slovníku je hovádko lichotivý výraz.)
Pak se, vrávoraje, dostane až k Drakovi a začíná mu říkat Kájo. To taky dělají opilci, že se obracejí k cizím lidem s prvním jménem, co jim přijde na jazyk. Všimněte si, že dal příspěvek pod článek z 3.ledna. Takže zas tak ožralý nebyl, ale spíš tu nahrál scénku s ožralým návštěvníkem v hospůdce. A těšil se, jak na to budou hosté uraženě nebo rozzlobeně reagovat.
Nechte ho být, pravděpodobně se už nevrátí, když uvidí, že nás tak moc nepřekvapil a nešokoval.

EK řek)la) řekl(a)...

Magoři.
Jak málo stačí a magor chytne na první šlápnutí. Je to krásné , je to fajn.
EK

drak řekl(a)...

Informaci:

Ten Váš přístup je naprosto správný. Zadáte-li si do Googlu dvě slova, tedy "nekrmit trolla", je tam toho na toto téma napsáno hodně. Vše se to ale shoduje vesměs na tom, že trolla je nejlépe nekrmit a on buď zajde hlady, nebo půjde jinam, kde mu najíst dají.

pertinax řekl(a)...

Poslušně hlásím, že jsem opět zde. Jsa promrzlý (venku je vyloženě nevlídno)zapadl jsem do hospůdky a ajta, našel jsem uvnitř dobré známé jako Většího vlastence, Harpyji, Draka a další. Přečetl jsem hodně komentářů a těší mě, že Plechovka nedovolí vstup jedincům "rozumu mdlého a mravů zpustlých". Budu se na Vás chvíli dívat, snad i nějaké to moudro utrousím. V roce 2011 Vám přeji jenom to, co si přejete Vy sami.
Pertinax

PS. Tady se nekomentuje politika??

Větší vlastenec řekl(a)...

K případu nočního „Anonymního“ :
Jsem pevně přesvědčen, že nejblíže k řešení je vážená Tess - že jde o automatické překlady do češtiny. Ale ne z češtiny, nýbrž z jazyka neslovanského, nelibozvučného, nepřátelského. My Češi (a Moravané) takovéto věci prostě neděláme (alespoň my RODUVĚRNÍ Češi a Moravané).

Vlastenci a vlastenky, jistě jste si v protilidových Lidových novin povšimli zprávy o údajných e-mailových vyhrůžkách prof.Horyny prof.Hrochovi. Já tvrdím, že prof.Horyna mluví pravdu, že jeho počítač byl jen zneužit.
Ptejme se proto, komu by mohla sloužit diskreditace dvou českých odborníků na německou filozofii.
Nu, komu asi ?
Napovím : našim odvěkým a dědičným nepřátelům. Nepřátelům, děsícím se odhalení pravé podstaty díla jejich „velikánů“.

Český internet do českých rukou !***Volte ČSSD a KSČM !

drak řekl(a)...

Pertinaxovi:

Vítejte uvnitř. Plechovka má za zadkem nebývale inteligentní matematický aparát, inteligenci lidí z Googlu, dost silný výpočetní výkon a pár pomocníků v podobě Šamana a Tess, což způsobí, že časem bude čím dál "chytřejší" a "schopnější".

Tento článek, jak vidíte je věnován Plechovkovi, spammerům, trollům a magorům.

Politiku najdete v těch starších a předpokládám i budoucích článcích, ale naštěstí to není výlučným tématem na tomto blogu.

informace řekl(a)...

Pertinaxi,
podle toho, jak mluvíte, jste mi nějak povědomý.
Snad mi pomůže STK, ten zná víc divadlo, odkud, z které hry ten halasný příchod neznámého pochází.
Mně to vágně připomíná Čechova, ale nevím, kde jsem to už četla nebo slyšela.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak Vy jste opět zde, Pertinaxi ? Poslušně to hlásíte, salutujete přitom, tváříte se slavnostně ?
No tak dobrá; pěkně vás vítám, Pertinaxi, do českého Doupěte. Kdo má být oběšen, ten se neutopí.

Harpyje řekl(a)...

Vlastenče, na http://www.outsidermedia.cz/Thread.aspx?id=3511 :-))) (ale ten článek je náhodou dobrý) Vás zdraví Jepice.

informace řekl(a)...

Vlastirád to ví, odkud ta scénka pochází, ale mží, aby nás spletl. Pertinax prý salutuje.
Co mu máme odpovědět: "Ave caesar imperator morituri te salutant?"
Perfido!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
popravdě řečeno (tedy vlastně napsáno), Jepiččinu poznámku se mi podařilo nepochopit. A Skeptikovi asi též. Ale to nic.
Samotný článek mne příliš nezaujal – ať si pan Pehe básní o Evropě jak chce, pro nás české vlastence zůstává Evropa zdrojem okupantů a řady různých zhoubných nákaz. Mor a multikulti, latinka a individualismus, kapitalismus a tzv.lidská práva ... Až se jednomu dělá špatně z toho výčtu. A když si uvědomíme, že i syfilis, americký brouk a sionismus k nám dostali přes Evropu ... BRRRR !
Prostě – jednou musíme dokončit naši civilizační misi, musíme osvobodit evropské pracující od biče kapitalismu a okovů demokracie. Snad se dožiji toho krásného dne, kdy krasnoje znamja zavlaje nad evropskými metropolemi !

* * * * *

Mimochodem, vážená paní Harpyje – nevím, zdali Vám neunikl velmi podnětný článek „Bylo první písmo praslovanské?“ (http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2010120001)
Ano, my opravdoví čeští vlastenci-internacionalisté to tvrdíme pořád : Ne my od Evropy, ale Evropa od nás se má čemu učit.


„Jsme svědky toho, že seskupení ekonomicky nejsilnějších a politicky nejvýznamnějších států světa usiluje o to, stát se neformálním předstupněm globální světové vlády. Vlády zcela odtržené od demokratické legitimace občanů. Vlády, která – ať již bude mít formální rámec jakýkoli – bude fakticky rozhodovat o našich životech bez naší účasti a možnosti ovlivnění.“
(Václav Klaus, 28.10.2010)

***Volte ČSSD a KSČM !***

STK. řekl(a)...

Mám zcela zamženo, milá Informace.
Cokoliv od Haška přes Čapka-Choda po - co já vím? Vlastimil, ten Větší, se teď bezesporu raduje, zase tápeme... Možná bych si tu měl pro tuhle případy oživit nějakého druhého avatara. Jmenoval by se "Stále Tápající Kocour" ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ajta ajta *), vážený STK.

Jestli ten "Vlastimil" mám být já, tak z čeho bych se měl radovat, jako ?
Z nepotěšitelného faktu, že máte zamlženo ?
Že Vám to "nestartuje" při přečtení proslaveného sousloví "Poslušně hlásím" ?

No to tedy ... To o mně máte vážně HEZKÉ mínění.
Děkuji Vám pěkně.

-------------------------------------------------
*) Zdrženlivé citoslovce trpkého zklamání

informace řekl(a)...

STK,
pěkný guláš tu namíchal Váš Vlastizrad. Řimský imperátor Publius Helvius Pertinax, Švejk, opilý tulák, autocitáty, nějaká divadelní scénka (podle těch příchodů na scénu mi připomíná krátká dramata Čechova, kam pořád někdo přichází nebo odchází).
Prase aby se v tom vyznalo.
Mlžitel a pábitel.
Viator, itinere lassus, vires recreavit cibo et somno in taberna.
Sic cantavit: In taberna quando sumus,
non curamus quid sit humus,
sed ad ludum properamus,
cui semper insudamus.

STK: Božínku... řekl(a)...

Vlastenec miluje svou vlast. Jest tedy Vlastimilem. Aby se nám Vlastimilové nepletli, dostávají i rodové jméno. Tento je Větší, jiný zase třeba Menší. Co je na tom k pochybám?
A "Poslušně hlásím!" - pokud to je takto - naběhl jsem naprosto dokonale. Rdím se nachem. Nezdálo se mi možné, že by až tak primitivně... V národě Švejkově, v nynějším Gottlandu... V zemi náhle zmužnělého, zarostlého Ježíška... A k tomu ten dědek J. Mráz, podle nosu notorik.

Božínku... Naše češství odchází do nenávratna. K tomu tady přibyl do naší putyky jakýsi bakelizovaný papír. Ani nevíme, jak je velký. Teď už tu chybí jen Vulkánfíber. Tedy sopečná horečka. [;-/

stk řekl(a)...

Tak. A teď mě dorazila Informace latinou...

informace řekl(a)...

Uklidněte se, STK.
Nebědujte, není to zas tak katastrofické. Jen si z nás Vlastichval vystřelil.
Teď zas on hledá v Googlu, co znamená ten latinský text. Kdoví, jestli ho najde.
Dobrou noc a pěkně se vyspěte

Větší vlastenec řekl(a)...

"Vlastenec je Vlastimilem"
Logika mi uniká
Je Vlastimil vlastencem ? Vlastislav-li slaví vlast ? Bohumil pak boha mýlí, Bořivoj zbořil oj, Vratislav slaví vrata, Soběslav sobě Sláv.
Jaromír má rád mír; Miroslav - mír oslav !
Jan za chrta Nor. A v srdci vzdor. A v srdci vzdor.

* * * * *

Prostě, vážený STK, nenechejte se dorážet. Já spisbu toho stvoření nečtu od loňského března.
Konečně, jako kocour máte devět životů, není-liž pravda ?
A k tomu Jéžiškovi :
Non erit Iesus non est umquam
Reservabitur in numquam
Os in gula sicut sinus
Finit ordo libertinus
Non erint Iesus ficus vocum cursus
Omnia finient
Et se serigent rursus
Nebula est nebula est nebula

Takže tak.
Dobrou noc či dobré ráno všem lidem levé vůle.

informace řekl(a)...

STK,

modlete se neb posel Antikrista pod lživým jménem Bohu/vlastimila Vás láká a v pokušení uvádí.

Господи, светом Твоего сияния сохрани мя заутра, и полудне, и вечер, и на сон грядущаго и силою благодати Твоея отврати и удали всякая злая нечестия, действуемая по наущению диавола. Аще кое зло замыслено или соделано есть, возврати его паки в преисподнюю. Помози мне, недостойному рабу Твоему Старому Коту Толстому, избави мя от всех навет вражиих, от всякаго зла, колдовства, волшебства, чародейства и от лукавых человек, да не возмогут они причинити мне никоего зла. Яко Твое есть царство, и сила, и слава, Отца, и Сына, и Святаго Духа. Аминь.

informace řekl(a)...

STK,
Píšu to v jazyce Vám srozumitelném a blízkém, byste na duchu pookřál a k boji se znovu vzchopil.
Долой со всеми латынствующими еретиками!

informace řekl(a)...

Šaman je nezvěstný, Šaman na nás zapoměl, Anebo ho nechce propustit filtr.
Co si teď počneme?

Tess řekl(a)...

Šaman má teď, když je nezaměstnaný, hodně práce, takže nestíhá nahlížet :)

Harpyje řekl(a)...

Božínku, STK, to nepoznáte http://www.youtube.com/watch?v=dEcQ8E6WGv0?

Harpyje řekl(a)...

Tak se mi líbíte, Vlastenče! Měl byste častěji citovat myšlenky hlavy státu. Nepochybuji, že se jako vždy ukáže, že má i tentokrát pravdu se svým varováním před úpadkem Evropy a nebezpečím světovlády! Vámi uvedený citát vykazuje pozoruhodnou shodu s názory některých pokrokových čtenářů OM, zejmána nicku Vodník: "Tribune, uvedomte si, ze EU je predstupnem k NWO. Pochopitelne je proto Pehe ("zemský škůdce" pro ty jedny, "dobrý dělník internacionálního pentagramu" pro ty druhé) jejim zastancem ... Pochopitelne, ze Vam to bilderbergske elity, jichz je Pehe mluvcim, nereknou naplno, ale budou vam mazat med kolem huby, jaka je ta EU vlastne zuzo bajo vec!"
Ačkoli jsou jejich výchozí pozice naprosto protichůdné (http://www.klaus.cz/clanky/2731), jejich závěry jsou identické. To nemůže být náhoda!
„Tož všecko nélepší s tem pertinexem“, Vlastenče, a dzp!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
mohla jste si povšimnouti, že cituji z myšlenek našich hlav našeho státu (presidentů Beneše, Gottwalda a Zápotockého, prezidentů Husáka a Klause) dosti často.
A také, že naše hlavy našeho státu ve svých nejlepších myšlenkách nás nevarují před úpadkem Evropy, nýbrž před úpadkovou Evropou.

Ruská federace – záruka našeho návratu mezi nejvyspělejší národy Západní Asie !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

A ještě něco, vážená paní Harpyje :

Mám dojem, že velký český vlastenec soukmenovec Vodník si plete pentagram s hexagramem.

Hezké odpoledne přeji.

informace řekl(a)...

Že by prezident měl nějakou vazbu na temné podvodní síly? Že by byl "Vodníkovým agentem"?
Já si na něj ze Psa nepamatuju, ale Vy, Harpyje, jste zcela v jeho moci. Sledujete za ním jako stín.
Pomněte ale, že nevesely, truchlivy jsou ty kraje vodní. Než sedět na dně rybníka pod nějakou pokličkou, je lepší spálit se na sluníčku jako rak.

Harpyje řekl(a)...

Ten punc alkoholika už Vám asi zůstane, Vlastenče. Ještě abyste začal konzumovat zelený salát a provozovat snowboarding, a budete naprosto ztracený pro slušnou společnost.

STK řekl(a)...

4 Harpyje:
V notách jistě. Dokonce C. Orffa léta sbírám (tedy nahrávky jeho děl). Ale nepraštilo mě to přes uši, neb když vidím latinu, prchám. Latina = buď lékař nebo lékárník. Tedy nemoc. Nevím, co je horší. Nějaké lékaře sice mám v rodině, ale ti jsou ochočení. Lékárníka žádného, jsmeť proletářská rodina.

STK. řekl(a)...

4 Tess:
Koukám, že nezaměstnaní mají ještě méně času, než prdůši. To mě tedy čekají strašné časy, až jednou přijdu o to "pr-". A to prosím lítám jako fretka a sháním nový byt "s výhledem do kraje", protože ten starý chce majitel domu.
(Jestli chce fotit z okýnka WC a pak z toho dělat výstavy jako já nevím, ale v každém případě máme po 35 letech padáka.) A přesto si chvilku na Informativní Vlasteneckou Harpyji a Draky, Ševce, Žibřidy a vůbec najdu.

[;-)

Harpyje řekl(a)...

Vlastenče, můj příspěvek v 13:41 nebyl odpovědí na Vaše předchozí příspěvky. Doufám, že jste to taky tak pochopil. Jinak to s tou úpadkovou Evropou není nic jiného než slovní hříčka. Studujte myšlenky hlavy státu a jeho fámulů, a objevíte vydatný zdroj nových a podnětných myšlenek! Ne nadarmo se jejich autor pokládá za "evropského disidenta". Nyní aspiruje na ligu myslitelů à la Alex Jones a podobných.

Harpyje řekl(a)...

Ty texty nejsou, STK, v klasické latině, a i ty "německé" části jsou v pro současníka v těžko srozumitelné středohornoněmčině. Jejich zpracování Orffem se ale blíží dokonalosti. Nebo ji dokonce dosáhlo.

informace řekl(a)...

STK,
můj nick je Informace, tedy jméno podstatné a ne přídavné - informační. S Vv. a Harpyjí mám společné jen to, že píšeme na stejný blog.
Když už jsme u ateistů, bezvěrců a heretiků, vzpomněla jsem si na Modlitbu věřícího ateisty od Aleksandra Zinovjeva.
Alexandr Zinovjev, profesor logiky na Moskevské státní univerzitě, byl sovětským filosofem, jehož kousavé satiry života pod vládou komunismu zapříčinily jeho vyhnanství na Západ na více než dvacet let. Zinovjev získal špatnou reputaci napsáním alegorické satiry "Zející výšky", jejíž publikace v ruštině v Lausanne roku 1976 vedla k jeho exilu. Zemřel ve věku 83 let (10.5.2006) na rakovinový nádor na mozku.

Ocituji Vám z ní Modlitbu věřícího ateisty. Nevím, jestli jeho kniha byla přeložena do češtiny, marně jsem hledala na webu českou verzi. A tak tu natisknu verzi v ruštině. Omlouvám se těm, co rusky neumí, že to nepřekládám, ale překládám nerada, vždycky mi to dlouho trvá a pak mi překlad připadá kostrbatý. Snad se najde nějaká dobrá duše, co udělá nebo najde českou verzi.

"Молитва верующего безбожника"
Установлено циклотронами В лабораториях и в кабинетах Хромосомами и электронами Мир заполнен. Тебя в нем нету. Коли нет, так нет. Ну и что же?! Пережиток. Поповская муть. Только я умоляю: Боже! Для меня ты немножечко будь! Будь пусть немощным, не всесильным, Не всеведущим, не всеблагим, Не провидцем, не любвеобильным, Толстокожим, на ухо тугим. Мне-то, Господи, надо немного. В пустяке таком не обидь. Будь всевидящим, ради Бога! Умоляю, пожалуйста, видь! Просто видь. Видь, и только. Видь всегда. Видь во все глаза. Видь, каких на свете и сколько Дел свершается против и за. Пусть будет дел у тебя всего-то: Видь текущее, больше – ни-ни. Одна пусть будет твоя забота: Видь, что делаю я, что – Они. Я готов пойти на уступку: Трудно все видеть, видь что-нибудь. Хотя бы сотую долю поступков. Хотя бы для этого, Господи, будь! Жить без видящих нету мочи. Потому, надрывая грудь, Я кричу, я воплю: Отче!! Не молю, а требую Будь! Я шепчу, я хриплю: Будь же, Отче!! Умоляю, Не требую: Будь!
(Александр Зиновьев, «Зияющие высоты»)
http://www.youtube.com/watch?v=SzSXeCIP7rs
Video s autorovým přednesem.

V květnu 2006 se o jeho knize "Zející výšky" rozvinula velice plodná diskuze na Psu , doporučuju jako dokument o zejících hloubkách nekultury a blbosti .
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A060528_000723_p_kultura_wag&all=Zobrazit+p%F8%EDsp%ECvky
O spisovateli:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Zinovyev

informace řekl(a)...

STK,
můj nick je Informace, tedy jméno podstatné a ne přídavné - informační. S Vv. a Harpyjí mám společné jen to, že píšeme na stejný blog.
Když už jsme u ateistů, bezvěrců a heretiků, vzpomněla jsem si na Modlitbu věřícího ateisty od Aleksandra Zinovjeva.
Alexandr Zinovjev, profesor logiky na Moskevské státní univerzitě, byl sovětským filosofem, jehož kousavé satiry života pod vládou komunismu zapříčinily jeho vyhnanství na Západ na více než dvacet let. Zinovjev získal špatnou reputaci napsáním alegorické satiry "Zející výšky", jejíž publikace v ruštině v Lausanne roku 1976 vedla k jeho exilu. Zemřel ve věku 83 let (10.5.2006) na rakovinový nádor na mozku.

Ociituji Vám z ní Modlitbu věřícího ateisty. Nevím, jestli jeho kniha byla přeložena do češtiny, marně jsem hledala na webu českou verzi. A tak tu natisknu verzi v ruštině. Omlouvám se těm, co rusky neumí, že to nepřekládám, ale překládám nerada, vždycky mi to dlouho trvá a pak mi překlad připadá kostrbatý. Snad se najde nějaká dobrá duše, co udělá nebo najde českou verzi.

informace řekl(a)...

II
"Молитва верующего безбожника"
Установлено циклотронами В лабораториях и в кабинетах Хромосомами и электронами Мир заполнен. Тебя в нем нету. Коли нет, так нет. Ну и что же?! Пережиток. Поповская муть. Только я умоляю: Боже! Для меня ты немножечко будь! Будь пусть немощным, не всесильным, Не всеведущим, не всеблагим, Не провидцем, не любвеобильным, Толстокожим, на ухо тугим. Мне-то, Господи, надо немного. В пустяке таком не обидь. Будь всевидящим, ради Бога! Умоляю, пожалуйста, видь! Просто видь. Видь, и только. Видь всегда. Видь во все глаза. Видь, каких на свете и сколько Дел свершается против и за. Пусть будет дел у тебя всего-то: Видь текущее, больше – ни-ни. Одна пусть будет твоя забота: Видь, что делаю я, что – Они. Я готов пойти на уступку: Трудно все видеть, видь что-нибудь. Хотя бы сотую долю поступков. Хотя бы для этого, Господи, будь! Жить без видящих нету мочи. Потому, надрывая грудь, Я кричу, я воплю: Отче!! Не молю, а требую Будь! Я шепчу, я хриплю: Будь же, Отче!! Умоляю, Не требую: Будь!
(Александр Зиновьев, «Зияющие высоты»)

informace řekl(a)...

III
Video s nahrávkou přednesu autora.
htetepe://www.youtube.com/watch?v=SzSXeCIP7rs

V květnu 2006 se o jeho knize "Zející výšky" rozvinula velice plodná diskuze na Psu , doporučuju jako dokument o zejících hloubkách nekultury a blbosti .
hatetepe://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A060528_000723_p_kultura_wag&all=Zobrazit+p%F8%EDsp%ECvky
O spisovateli:
wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Zinovyev

drak řekl(a)...

STK a Tess:

Je to paradox, kterému málokdo věří, já to naštěstí také znám jen z přihlížení, vyprávění a doslechu, ale když přijdete o práci, tak máte najednou takového pobíhání a vyřizování, že nevíte, kam se dřív vrtnout a kam skočit. Nikomu nic takového nepřeji zažít.

stk řekl(a)...

4 Harpyje:
JJ, mám i české překlady. Jenom si vzpomenout, kde jsem to slyšel...
MMJ: Dnes by ty texty asi neprošly obvyklou cenzurou... Nicméně Orffa mám rád hlavně kvůli hudbě... ;-)

drak řekl(a)...

Informaci:

Nějak se přihodilo, že jsem se naučil rusky poměrně dobře, moc se mi nechtělo, ale prostě se to tak stalo. U nás a v dalších zemích si bývalého tábora míru a socialismu, si spousta lidí myslí, že umí rusky, ale to si jen myslí, rusky se leda tak dorozumí, ale ruštinu neumí. Nicméně ta řeč, byť je slovanská a jakoby blízká, tak přeložit nějaké literární dílo, nebo báseň z ruštiny do češtiny a navíc tak aby to v té češtině netahalo za uši a dalo se to poslouchat, prostě aby to nebylo jak říkáte kostrbaté, je podle mého neuvěřitelně těžké, ne-li nemožné. Je zajímavé, že opačný směr mi připadá mnohem snadnější. Také si myslím, že překlady z jiných jazyků, tedy polštiny, němčiny, angličtiny například, jsou snadnější v tom ohledu, že to jde udělat kvalitně, aniž by to kladlo tak tuhý odpor jako ta zdánlivě snadná ruština. Nevím, když překládám něco z angličtiny, nebo němčiny, které neovládám tak dokonale jako tu ruštinu, zejména ta němčina je již hodně zapomenutá, tak ten výsledek, je prostě česky a za uši to netahá, s tou ruštinou to prostě nejde a nejde. Když už bych s ní musel pracovat, tak jedině opačným směrem.

Ten pán o kterém Jste psala mi docela zaujal, zkusím si něco od něj přečíst.

STK řekl(a)...

Pro Draka:
Inu, když vám dá "pan domácí", který si náš dům koupil "od Židů" (tzv. Nesselrothovy domy) kterým byl jejich majetek (kupodivu!) řádně restituován, po 35 letech bydlení na vědomí, že máte do 90-ti dnů vypadnout, protože "rekonstrukce domu podle § 711" taky se jeden naběhá...
Z těch různých bytů už mi jde hlava kolem. Buď je to v přízemí a jeden by čučel do protějšího baráku, nebo je 15 km od středu města a tramvaj jede dvakrát za dopoledne, nebo je to malé, nebo je to drahé nebo je to v cikánské čtvrti...
Docela rébus. Hledám už dva týdny a celkem nic. Zatím nepodléhám panice. Zatím ne.

Harpyje řekl(a)...

Obávám se, že jste přehnaně prudérní, STK. Ty texty jsou poetické, a z dnešního hlediska ani trochu rozpustilé.
http://myschwerk.webzdarma.cz/carmina.html#taberna

drak řekl(a)...

STK:

S tím bytem, s Vámi soucítím a držím palce, víc toho bohužel na tu dálku nesvedu. Ostravu tak dobře neznám. Vlastně jí neznám skoro vůbec, jen tak letmo z auta. Ale asi se moc nezastavíte. Trochu mi zaujala zmínka o centru, Ostrava mi připadá taková strašně protáhlá, takže ano, věřím že v tom dlouhém směru lze najít i byt 15 km od centra, ale v tom příčném by to snad nemuselo být až tak daleko. Vy to ale musíte znát líp, já Vám hlavně přeji, abyste s tím bydlením měl kliku, pořádnou, neboť já se za život stěhoval poměrně hodněkrát a nacestoval jsem se také dost a ta stěhování to je zážitek namáhavý, nemilý a až depresivní, takže v tomto případě méně je více. Nechť je Vám tedy štěstěna nakloněna a seženete něco, kde se Vám bude líbit a bude se Vám tam chtít přebývat. Ale ve Stopařově průvodci se zcela správně píše: "Nepropadejte panice!", nicméně hledání bytu je věc zdlouhavá a pro každý případ, vymyslete si i nějaký realistický "záložní plán B". Jakmile ho vymyslíte, věřím, že se pak vše vyřeší a na plán B nedojde. A kdyby to nedej bože neklaplo, tak je tu přeci plán B ;-)

STK. řekl(a)...

Ne prudérnost, Harpyje. (Byť přiznávám, že v některých oblastech morálky jsemť dědek od mládí.)
Mám překlady trochu divočejší, ale nehodlám je komparovat či nějak studovat - líbí se mi tak, jak jsou Orffem zhudebněny. Dělal jsem s touhle hudbou už i kousky pro balet - takže možná proto se mi texty zdají o dost rozvernější, než pramen, který jste mi poslala. Tanečníci se holt vyjadřují tělem.

Pijme brachu, pijme spolu - jako tanec dvou opilých gayů - např.

informace řekl(a)...

Draku,
nevím, jestli bylo něco od Zinovjeva přeloženo do češtiny. Na webu jsem na něj našla česky jen dva odkazy a to na tentýž článek, k tomu ještě přeložený z angličtiny. Překládali ho hodně na západě. Při hledání překladu Modlitby do nějakého západního jazyka, jsem našla článek francouzského překladatele, kde si stěžuje, jak je obzvlášť obtížný k překladu právě Zinovjev. Právě pro jeho jazyk, který je směsicí lidových výrazů a archaizujících slov.
Překladatel má pravdu, když se podíváte na Modlitbu, je ten charakteristický rys Z. stylu ještě zesílen. Je to báseň v proze, kde modlící se obrací k Bohu svou vlastní modlitbou, kde používá jak církevněslovanská slova, tak slova, která církevněslovanský text připomínají, a zároveň slova prostého lidového jazyka.
Jak by člověk přeložil do češtiny jen to "видь"? Nejsem filolog, abych to tu dopodrobna rozebírala, ale v současné spisovné ruštině se ten tvar ve smyslu imperativu "viděť" nepoužívá, jen v lidové ruštině anebo v básnickém jazyce, hlavně pokud jde o náboženské náměty. Jako na př. Viktor Špajzer v moderní modlitbě Проснись и видь!
V češtině se také nepoužívá razkazovacího způsobu od slovesa "vidět". Viď znamená spíš "není-liž pravda?" nebo "že ano?"
Takže česky by tam překladatel napsal asi "podívej se", což ale není semanticky přesné, básník chce, aby Bůh viděl, ve smyslu, aby zaznamenal to, co se děje. Nechce na něm, aby byl všemocným, aby zasahoval do lidského dění, chce jen aby viděl, aby byl svědkem.
Zinovjev má hodně námětů společných se Solženicynem a proto je snad míň známý. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl na západě velký boom překladů ruského samizdatu nebo exilové literatury, takže je pak ani většinou lidi už ani nečetli. Největší prostor na knižním trhu získal právě Solženicyn nebo lágrová literatura.

informace řekl(a)...

Draku,
teď přibyl další odkaz na Zinovjeva na googlu. Šamanovou doupě: Co se děje s komentáři?

drak řekl(a)...

Informaci:

Když už se rozhodnu tomu Zinovjevovi věnovat ten čas, abych si ho přečetl, raději to zkusím zvládnout v ruském originále. Mnohé překlady z polistopadové doby mne opravdu děsí.

Ono видь se do češtiny skutečně nepřekládá snadno, jako plán B bych si dal do zálohy "dívej se" a zkusil bych se podívat na význam slova "viz", ale odhaduji, že to významem neodpovídá. Takže pakliže by to "dívej se" bylo příliš kostrbaté, a "viz" významově nepoužitelné, pořád ještě se dá zkusit významově správný, ale slovně méně "otrocký" překlad, ale tam reálně hrozí, že se to rozejde s původním textem autora. Ruština je na překlady do nekostrbaté češtiny komplikovaná.

Jinak s komentáři se děje to, nač si občas stěžujete, že se nějaký "ztratí", což má na svědomí automatický protispamový filtr, některými návštěvníky nazývaný Plechovka. Zmizí-li Vám tedy nějaký ten komentář přičiněním pracovitého a neúnavného Plechovky, tak:

* určitě ho nevkládejte znovu;

* buď vyčkejte dokud ho Šaman či Tess neobnoví, nebo

* vložte jiný, krátký komentář, kterým na to zmizení upozorníte.

informace řekl(a)...

Draku,
já se to skutečně nepokouším překládat. Tady o tu skutečně dojemnou, zoufalou modlitbu nikdo neprojevil zájem. Takže bych se zbytečně namáhala.
Tím novým odkazem na Googlu jsem mínila, že odkaz na tohle povídání o Zinovjevovi tady na blogu je už zaznamenán na Google search, a najde se jak pod jménem autora tak pod heslem o jeho jazyce.
samanovodoupe.blogspot.com/.../co-se-to-deje-s-komentari.html
Chtěla jsem se zeptat, jak funguje tenhle výběrový filtr, který memorizuje věci ke konzultaci. Stalo se mi několikrát, když jsem hledala něco na Googlu, že jsem tam v seznamu hesel našla i sebe.
Bude to taky mechanické, že?

STK řekl(a)...

To se mýlíte, Informace. Někdo přece. Ba i o autorovi jsem se poučil. Ale vzhledem k jeho názorům na sklonku života si nejsem jist, co mi vlastně chtěl modlitbou povědět. Nerezonuji s ním.

Ale nepřekládal bych to. Rusky je to mnohem hezčí.

informace řekl(a)...

STK,
bylo mi divné, že se neozýváte, když jsem napsala, že jsem tu modlitbu hledala právě pro Vás. Nevděčník, řekla jsem si.
Vy píšete, že s Zinovjevem nerezonujete. Co tím chcete říci? že nesdílíte, to co říká, nebo že nechápete jeho duševní stav? Představte si člověka, zcela samotného před všemocnou Kgb, která to vězní, vyslýchá, mučí. Nemá si ani komu postěžovat, je zcela osamělý ve své tísni a trápení. Obrací se tedy k Bohu, jehož existenci věda popírá, pro kterého ve světě laboratoří a vědeckých pokusů, ve světě politiky není místa. Prosí ho zoufale, úpěnlivě, aby byl, alespoň trochu, alespoň pro něj. Chce, aby se podíval, aby viděl, co se děje, kdo je on a kdo jsou oni, aby viděl, co s ním dělají. Podle mého níhledu ta modlitba je skutečně expresivně silná a velice výmluvná o duševním stavu člověka, který v Bohu hledá svědka a útočiště pro svou úzkost.
Je těžké tak docela popřít existenci Boha. Píše o tom H. J. Nersoyan v knize "André Gide: The Theism of an Atheist". Syracuse University Press. 1969. (André Gide: Teismus ateisty)
Napíšu tu dva citáty, jak se Gide, sám ateista, vyjádřil o ateizmu.
Citations de André Gide
Katolictví je nepřijatelné (nepřípustné), protestanství je nesnesitelné. Ale já se cítím v hloubi duše křesťanem.
***
Nevěřit v Boha je mnohem obtížnější, než se obecně myslí. Aby člověk nevěřil, musí si sám absolutně zapovědět dívat se na přírodu a uvažovat o tom, co vidí.

Nechci z Vás udělat teistu, ale jen říci, že v některých chvílích přítomnost toho Něčeho popíraného a zdánlivě popřeného, je pro člověka nezbytná.
Pokud jse o překlad Modlitby, vůbec na to nepomýšlím. Našla jsem na webu překlad do italštiny, ale vyšlo tam něco úplně jiného. Kdybych neznala ruský text, tak bych myslela, že Zinovjev tak moc psát neuměl.Mám za to, že je ten text nepřeložitelný.

STK řekl(a)...

Víte Informace, já Boha nepopírám. Nejsem ateista, nýbrž agnostik.
Já nevím, jestli cosi takového v myslích lidí je nebo není. (O existenci Boha jinde než v duši věřícího neuvažuji. Není lepší místo pro Boha, než mozek (duše) věřícího.) Dokonce si myslím, že Bůh je jakýsi nakažlivý virus, snad i užitečný (někdy ovšem i destruktivní), který v mozku působí jako protijed proti nihilismu a pocitům marnosti, kterými si nutně projde každý člověk, který začne uvažovat o tak neuchopitelných věcech, jako je život a jeho smysl. Nebo o vesmíru. Bůh ty nesrovnatelné rozměry tak nějak "logaritmizuje".
Nepopírám Jej, ale nepočítám s Ním. O událostech předpokládám, že se odvíjejí bez Jeho přičinění, na základě zákonů fyzikálních, matematických, dokonce i pouček psychologických. Je-li mi zle, moc zle, naprosto racionálně se snažím stav změnit, nečekám, že to On udělá za mě. Proto Ho ani nevolám v duchu ku pomoci. To je ta moje "neresonance".
A ke sklonku života to Zinovjev tak nějak "zabalil" - aspoň to jsem se o něm dočetl na Wiki.
Tím návratem do luna svého původního přesvědčení vlastně popřel celý svůj dosavadní život - a tím i tuhle zajímavou báseň v próze. "Naši" Rusové Zinověva neznali. Musím přiznat, že se trochu styděli, že taková národnostní směska jako já o něm ví aspoň něco. (To, že je to díky Vám, jsem pochopitelně nepřiznal.) [;-)

Věřící už byli v kostele, "my agnostici" jsme se s Jeho (ne)existencí vyrovnali pro tuto neděli alespoň takto...
= = = =
Pro Draka: Ten ekvivalent by mohl být slůvko "Hleď!"

informace řekl(a)...

Víte STK,
Rusové jsou strašní nacionalisti, zuřiví, až do morku kostí. Jak jsou jednou odtrženi od svého milovaného a zbožňovaného Ruska, onemocní nevyléčitelnou "nostalgií" a pak plivou na všechno západní, je jim toady všechno nepochopitelné a protivné. Mohla bych Vám tu vyjmenovat spoustu příkladů Rusek, co se tu vdaly, měly se dobře, ale pořád toužily po Rusku.
Ruští emigranti, intelektuálové jsou z téhož těsta. Přestože byli persekvovaní za sovětů a západ jim otevřel dveře, dal jim možnost publikovat, svobodně se vyjadřovat, dal jim slávu a peníze, přesto pro ně sovětské Rusko zůstalo rájem. Protože to byla ruská země, kde žijí Rusové, kde se mluví rusky, a byla to země, přese všechno utlačování a totalitární násilí, mohutná a silná.
Tu kritiku západu pro jeho materiálnost, chamtivost, pro jeho nezájem o "duchovnost" můžete číst u Solženicyna. V článku Ruská otázka ke konci XX. stol. ("Русский вопрос" к концу XX века), můžete najít dlouhé vyčíslení kladných vlastností ruského charakteru.
"наша открытость, прямодушие, повышенная простоватость, естественная непринужденность, уживчивость, доверчивое смирение с судьбой, долготерпение, долговыносливость, непогоня за внешним успехом, готовность к самоосуждению, к раскаянию, скромность в совершении подвига, сострадательность и великодушие."
To vše se pokusili bolševici vymýtit, ale národní charakter v podstatě zůstal "zdravým". Ale nyní jeho bytí nebo nebytí je ohrožováno právě tou nechutnou nivelizovanou, ploskou kulturou, která převálcuje tradice, národnosti a charaktery.
http://writerstob.narod.ru/stati/soljeniczin/rus_vopros_xx_vek.htm
Zinovjev stojí na ještě radikálnějsích pozicích. Západ vidí jako místo zkázy, obviňuje ho ze zničení Sovětského státu, který se mu po návratu do Ruska jeví jako "естественный продукт развития русского народа. Поэтому план развала СССР имел и имеет целью уничтожение русского народа."
Děsí ho šířící se globalizace, budoucí svět se mu jeví jako global'nyj čelovejnik" ve stejnojmenné knize (něco jako "globální člověčiště), kde lidé žijí bez citů, bez lidských svazků, docela upnuti na své počítače, s nimiž i umírají.

informace řekl(a)...

II
V jednom svém interview mluví o svém nynějším vztahu k Stalinovi jako" к величайшему политическому деятелю ХХ столетия."
O jeho názorech se dočtete v jeho pohovorech:
htetepe://www.patriotica.ru/actual/zinoviev_inter.html
hetetep://manekin.narod.ru/zinov.htm
Upřímně řečeno mi není svými názory vůbec kongeniální. kromě jiného při volbách podporoval Zjuganova.
U Rusů se nikdy nemáme ničemu divit, i jejich pravoslavný patriarch se vyslovil pozitivně o Stalinově vládě, jako době velkého hospodářského rozmachu Ruska.
Ty pohovory stojí za to si přečíst. Myslí tak značná cást Rusů.

stk řekl(a)...

Mám podobné zkušenosti Informace
ze soužití s asi jeden a půl tuctem Rusů v našem Ústavu. Taky pláčou po jednom, dvou stakanech vodky Rusku. Jenže jsem myslel, že je to způsobeno jejich povoláním - inu přecitlivělý kumštýř, chudóžnik. Teď vidím, že to není jenom povoláním.
S žádným ruským intelektuálem se ovšem neznám, čili je to pro mě tragikomická figurka: doktor nebo spisovatel jak vystřižený z Čechova, sedí každý den k večeru na verandě, zobe nějaké dobroty, které mu tam připravila hospodyně, mžourá do zapadajícího slunka, tajně miluje ženu svého přítele, ale nedokáže jí to říct a proto chlastá a chlastá, až se uchlastá.
"Naši Rusové" jsou praktičtější - kupují si tu domky na hypotéku, aby se přivázali k místu, k té mrtvole Ocelového města. Přímo mi to tři Rusky přiznaly a nebyly přitom střízlivé. Kdyby tu neměly těžko prodejnou "nehnutelnost", pořád by dumaly, jak to narafičit a vrátit se domů, aniž by ztratily dobré bydlo, které tu mají. Pozor - Rusové jsou docela skromní i když vykřikují hesla o Velké Rusi. Toho, co my považujeme za "normál" si velmi váží. Jistota - to je slovo, které v Rusku moc neplatí. Tu platí přece jen trochu víc.
Tady na samém severovýchodě Kotlinky asi vydrží všichni: je tu totiž pořád taková směs národností, že tu prakticky neexistuje národnostní řevnivost. Poláci, Slováci, Češi, Moravani, Němci, Rusové, Ukrajinci, Vietnamci, Arabové, Bulhaři, Italové, Číňani.... Proto ji nechápu.
Muslimů tu moc nevidět. V okamžiku, kdy tady chtěli začít stavět ty své mešity (před cca 5-ti lety) se zbytek obyvatelstva nahlas ozval a poslal je s řevem do pryč. Od té toby je ticho, na rozdíl od Karlovarska a Prahy. A to tu praktikují i pravoslavní a začínají se hlásit i židé. Jiná víra zdá se nevadí nikomu. Vietnamci, kteří slaví Vánoce a Nový rok kdysi v polovině ledna zavřou obchody - ale nikdo se nerozčiluje. No - mají Vánoce, tak co...
Tedy smířlivost s jednou jedinou výjimkou: Cikáni. Nicméně si myslím, že v tom není nechuť vinou původu, ale jejich kulturně podmíněné chování.

drak řekl(a)...

Informaci a STK

Rusů jsem znával a pořád znám poměrně hodně. Mám mezi nimi hodně známých a několik málo přátel. Co se Rusů týče, tak jsem to pro sebe uzavřel tak, že jako jednotlivci dovedou být poměrně fajn, jako větší uskupení, tedy jako firmy, nebo nedej bože stát jsou naprosto nedůvěryhodní a nesnesitelní zároveň. Rusům v této podobě je nejlepší se vyhnout. Mnozí z nich, jakožto jednotlivci nejsou pro našince pochopitelní, protože láska k tomu, co představuje ruský stát je cosi, co my chápeme spíš jakožto případ pro psychologa, nebo rovnou psychiatra. Pokoušet se něco z našeho pohledu tak abnormálního uchopit zdravým rozumem snad ani nemá cenu, pokoušením se do toho vcítit můžete přijít o ten váš zdravý rozum, takže nejlepší je vědět o tom a umět se podle toho při kontaktu s nimi zařídit a držet si od toho jejich cvokatění pokud možno zdravý odstup už jen kvůli vlastní duševní hygieně.

Co se ruských obdivovatelů Stalina a dalších padouchů týče, tak ano pravdou je, že zatímco za cara bylo Rusko nesmírně zaostalé, tak za toho Stalina se to o něco zlepšilo, ale cena, která za to byla zaplacena, zejména ta na první pohled neviditelná a nezměřitelná, to pokřivení mezilidských vztahů, zašlapání vzájemné důvěry a úcty mezi lidmi do země, ta byla příliš vysoká a splácí se dodnes. Rusko je jedním z vítězů 2. sv. války a proto tam nedošlo k destalinizaci tak, jako došlo k denacifikaci v Německu a je to velká škoda. To, co kdysi nakousl Chruščev a snažil se dokončit Jelcin a pak to zastavili ti po něm, to bohužel nebylo dostatečné. Doufejme, že tyto ruské imperiální a totalitní reminiscence odezní dříve, nežli kvůli nim nějaký cvok rozpoutá nějaký válečný konflikt, což není za současného stavu tak úplně nereálné.

informace řekl(a)...

Rusové se zřejmě zase dělí mezi slavofily (rozuměj rusofily) a západníky. Podle staré slavofilské tradice z devatenáctého století, "co je ruské, to je pěkné", i kdybychom měli nad sebou nagajku. A že tu nagajku potřebují, i když v menší míře, to pochopilo ruské establishment a Putin, který prohlásil, že největší katastrofou dějin byl rozpad Sov, svazu a začíná znovu obnovovat kult Stalina. Hraje na nacionalistické "široka strana moja rodnaja".

drak řekl(a)...

Putin je typickým představitelem moderního ruského státu, tedy čehosi nedůvěryhodného a nesnesitelného zároveň.

Oba základní směry, tedy jak ono západnictví tak i to rusofilství jsou poněkud potrhlé, protože oba jsou pragmaticky vzato dost mimo realitu. Každý z nich svým způsobem. Rusofilství může vyvolat konflikt vnější, západnictví protlačované a realizované bez ohledu na místní ruské podmínky zase vnitřní. Nic moc dobrého na výběr že? Obojí totiž může skončit všelijak. Nicméně jsou tu a musí se s nimi umět pracovat.

Putinovi se momentálně víc líbí a hodí ten imperiální, stalinistický a rusofilní, konec konců KGB bylo prostředím, ze kterého vzešel. On je k něčemu takovém svým způsobem předurčen. Politika Ruska tedy bude i nadále hodně pragmatická, silová, jako obvykle a rovněž tak zákeřná a podlá, jako obvykle, prostě budeme-li opatrní a budeme-li si dávat pozor, možná neutrpíme příliš velké škody. S mohutnou pátou kolonou v podobě ČSSD a KSČM a dalších, naivními jedinci počínaje a pragmatickými padouchy konče, bych na to moc nesázel, ty škody, které utrpíme budou asi větší, možná dokonce velmi závažné a dlouhodobé, ne-li rovnou fatální.

informace řekl(a)...

Draku,
ta nynější ruská společnost se moc neliší od dob carizmu, alespoň v té jeho osvicenější formě. Máte tam moderní šlechtu - finanční a průmyslové magnáty, kteří na ruské sociální poměry kašlou, žijí v luxusu, kupují si přepychové jachty, domy v Londýně, New Yorku, vily na Sardinii nebo na Sicilii.
Pak tam máte inteligenci - zčásti rusofilskou, co opěvuje staré zdravé lidové tradice, mluví o Eurazii o mohutném Rusku. Pak "západníky", co se snaží propagovat demokracii, ale těm není ponecháno moc místa k vyjádření, prakticky jen internet a občas, když jsou trochu víc hlasití, tak je na pár dní zavřou.
Pak tam jsou lidičky v městech,kteří to tlučou, jak můžou. A pak venkov, který je značně zaostalý, jak se ukázalo v létě, když neměli ani hasící přístroje a do podmoskevských vesnic nemohli ani stroje přivézt, protože tam nemají silnice nebo mosty přes řeku.
A nad tím vším autokratická vláda.
Samo o sobě by Rusko nebylo takovým nebezpečím, má co dělat s bývalými republikami, ale ta česká pátá kolona je kámen úrazu.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ameriku hrůza jímá, za námi jde rudá Čína.
http://video.sina.com.cn/v/b/44929492-1622669611.html#44668145

informace řekl(a)...

Podívejte se, vážený 3R, proč se Amerika třese a Čína se směje a třese zároveň.
h##://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/tic/Documents/mfh.txt
h##://www.economiaepolitica.it/index.php/primo-piano/risate-cinesi-e-debito-pubblico-americano/

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ano, ano. Čína sponzoruje 21 procent amerického státního dluhu. A nechce revalvovat svou měnu.

drak řekl(a)...

Informaci:

Ano té páté kolony se obávám ze všeho nejvíc a také jí nemám v lásce, ale je mi to houby platné. Prostě pořád mám připravenou trochu peněz na hromádce na letenky a prvních pár dnů někde jinde, kdyby se to nedej bože, nějak blbě vyvinulo, nebo prostě skočím do auta a zastavím se až u Atlantiku, kdyby to bylo nutné, ale další ruské poradce už tady opravdu zažívat nechci. Je ale paradoxně dost možné, že spousta z těch Rusů co se sem valí také ne a že oni možná proti těm svým soukmenovcům v Moskvě podniknou tvrdší a rasantnější kroky, nežli bychom si kdy troufli my, s našimi strachem paralyzovanými a korupcí prolezlými politiky.

informace řekl(a)...

Nevím, draku, jestli je ta ruská kolonie u vás nějak organizovaná, jestli se spolu vůbec stýkají. Rozhodně ale nemyslím, že by se nějak postavili proti rodnému Rusku, kdyby chtělo něco podnikat.
Tady je také dost Rusů, ale svou identitu povětšině tají,i když je to prakticky nemožné, stačí jen když otevřou hubu a člověk je podle výslovnosti hned pozná. Ti, pokud vím, žijí každý sám pro sebe a se soukmenovci se nestýkají. Povětšinou sem přijeli za lepším živobytím a dělají všelijaké podřadné práce, jako domácí ošetřovatele starých lidí, nebo uklízejí. Vždycky se hrozně leknou, když na ně promluvím rusky. Už se mě kolikrát podezíravě ptali: A kto Vy? A jakpak to že mluvím rusky. Vždycky jsem je musela uklidnit, že nejsem Ruska a že žiju tady. Říkají, že si sem přijeli vydělat trochu peněz, že doma v Rusku měli sice dobré zaměstnání (jeden o sobě tvrdí, že je inženýr, druhý, že je lékař, manželka chemička) ale že si doma málo vydělají. Nevím, co je na tom pravdy. Ti by rozhodně proti své zemi nic nepodnikali, kdyby k něčemu mělo dojít.
Nejhorší je ta vnitřní pátá kolona, politická, která s Ruskem koketuje, nezodpovědná, která by za místo u moci prodala i vlastní nos.
Zdejší levice naopak nemá dobré styky s Ruskem od té doby, co jim po Gorbačovovi zavřeli kohoutek s penězi. Naopak kritizuje Berlusconiho pro jeho přátelské styky s Putinem. Shledává, že je Rusko málo demokratické.
To se to tak všechno převrátilo od devadesátých let, že?