úterý 11. ledna 2011

Jsme tak bohatí, abychom si mohli pořizovat levné silnice?


Současná vláda "národní zodpovědnosti" hodlá snížit zbytečné státní výdaje. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, má být zlevnění dopravních staveb. Výběrové řízení vyhraje prostě ta firma, která nabídne nejnižší cenu. Málokdo si však uvědomuje, že bez dalších opatření může dojít k výraznému zdražení! Tedy ke skutečnému celkovému zdražení, ne pouze k účetnické úspoře.


První nebezpečí je zjevné a setkali se s ním snad už všichni účastníci podobných řízení. Předáte svoji nabídku v podatelně hodinu před koncem určené doby s tím, že jste nabídli rozumnou cenu. Vyhraje soutěžící, který podal svůj návrh deset minut před koncem podací doby - a je o padesát tisíc levnější než vy - při desetimilionové hodnotě kšeftu...

Toto nebezpečí lze zažehnat tím, že výběrové řízení je veřejné a probíhá on-line v rámci dražby - zakázku získá ten, kdo nabídne nejnižší cenu.

Pak ovšem nastupují další nezjevná nebezpečí: Velká firma nabídne cenu dumpingovou, aby získala reference - a ušlý zisk si vybere jinde - nebo jinak.
Jinde: Našponuje ceny u jiných projektů.
Jinak: Projekt dodá levně - a pak si napočítá horentní sumy za "poradenské služby". (Nepodnikatel se tím setkává v modelu "superlevná tiskárna" versus "příšerně drahé náplně".)

Jedno nebezpečí zde číhá zejména na malé firmy: Pokud se budou podbízet a nezváží všechny podmínky smlouvy, mohou na projektu natolik prodělat, že nakonec zkrachují. A jejich krach pak v důsledcích povede k celkovému zdražení.

Vůbec nediskutovaným nebezpečím pak je, že sice postavíme levné silnice, ale nekvalitní. Za chvíli budou rozbité a budeme vyhazovat další peníze na jejich opravu! Toto nebezpečí reálně hrozí, protože tak tomu vlastně už je. Stavějí se drahé dopravní stavby - avšak nekvalitně! Když pouze zlevníme jejich výstavbu, příliš neušetříme. My - tedy stát a obce, které budou nekvalitně založené komunikace věčně opravovat. (Například tramvajová trať na smíchovské Plzeňské ulici se za posledních deset let opravovala snad sedmkrát. Naposledy to trvalo čtyři měsíce a stálo to 650 milionů.)

Platíme také my - řidiči vlastních aut a spediční firmy, které si na takových cestách budou ničit svůj i převážený majetek. A také my - plátci zdravotního pojištění - kteří budeme platit za tisíce zbytečně zraněných a stovky zbytečně zabitých lidí! Nikoli jen "účastníků silničního provozu", protože nemusíte vůbec jezdit, stačí, když máte baráček u zatáčky...

Dalším vůbec nediskutovaným - tedy u investorů nediskutovaným - požadavkem je délka stavby. Už padesát let nechápu, proč je rozestavěno dvacet kousků dálnice, které na sebe nenavazují, v celkové délce stovek kilometrů, ale otvírají se jen desítky kilometrů. A každá ta stavba trvá celé měsíce a roky. Nechápu, jak je možné "stavět" někde třeba i jen dva kilometry silnice za rok! Smlouva by měla mít jasně daný termín dokončení. Když bude dokončena dříve, ať dostanou stavaři bonusy, při nedodržení termínu, nechť platí penále. A všechny nekvalitní části ať přestavějí na vlastní náklady.

Na toto vždy myslím, když projíždím opravenou zatáčkou ve stodůlecké Jeremiášově ulici, která je zvlněná už samotné své "opravy" v roce 2003. Stále platí tehdejší otázky Ondřeje Neffa, který se na své Hyeně ptal: "Umíme dělat silnice? Stav našich silnic je alarmující a táži se, zda je to vina podvodníků nebo idiotů... Nechápu, proč na západ od našich hranic mohou mít i ty nejmenší silničky s dokonalým povrchem, kdežto u nás i opravená silnice nevydrží v pořádku déle než rok."

Ale ono to tak není, Astone! Silnice i u nás lze postavit dokomnale. Už asi dvanáct let jezdíme se ženou pravidelně na letní dovolenou do Jizerských hor, známe to tam i v zimě. Horská silnice, která jediná spojuje Liberec s Bedřichovem, je od listopadu do března zasněžená. Sníh je z ní odstraňován radlicí, na její povrch padají tuny štěrku. Po této silnici jezdí desetitisíce osobních automobilů i autobusů. V zimě mráz, v létě vedro, na jaře a na podzim v noci mráz a ve dne vedro - a povrch té silnice je netknutý! Dokonale hladký, rovný a bez děr, výtluků a pastí na trabanty.

Takže vono to jde. A vono to šlo vždycky - akorát že to halt nemůže být postaveno jenom levně!

Jo, pokud kupujete pouze ty nejlevnější salámy a špekáčky, pak vám přeju dobrou chuť...

Psáno v Praze dne 11. ledna 2011

64 komentářů:

STK. řekl(a)...

Ten problém Šamane tak nějak příčinně souvisí s předchozím článkem.
Tajné domluvy, neviditelné cestičky informací, partikulární zájmy, každý na každého něco ví a když mu ten každý nepůjde na ruku, dostane "facana" z úplně jiné strany, než čekal. Je to jak v té pohádce o Kokešovi.
"Kokeš!"
"Co chceš?"
"Toho zadního! Vem paličku, majzni ho!"

Kdekdo tu má svého Kokeše. Policistu, žurnalistu, politika....
Průse... ...švih je v tom, že u nás pořád lze uzavírat neveřejné smlouvy nebo smlouvy s tajnými dodatky s odůvodněním, že předmět smlouvy je "hospodářským tajemstvím". A naše soudy to respektují!
A když se toto běžně děje u zakázek za pár desítek nebo set miliónů, jak to musí vypadat u zakázek miliardových... ;-(

(Jsem docela "happy", že už jsem z toho zcela venku!)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,noc,ráno,nebo jak tento čas pojmenovat.Děkuji za možnost neregistrované diskuse.Nesouhlasím s vyzněním Vašeho článku.Jsem zastánce a snad i provozovatel zdravého selského rozumu a jelikož ten nemá ve veřejných financích zatím šanci můj názor je takový to.Jestliže nefunguje model drahých silnic proč nejít do modelu nejnižší ceny? Vše je otázkou smlouvy mezi subjekty,pokud nedokáži smluvně ošetřit kvalitu díla pak je výstup stejně nejistý u obou variant a nejnižší cena alespoň sníží korumpovatelnost.Váš postřeh že to jde kulhá,za prvé proti jedné kvalitní silnici hovoří desítky nekvalitních,za druhé Vaše silnice byla postavena draze nebo levně? A příměr k levným salámům a špekáčkům mě nakopl k napsání tohoto komentáře,Váš levný salám zde kupuje zastupitel ale jí ho volič.Já když koupím něco levného a není to dobré již to nekoupím,ale jezdit po silnici,kterou frézují ob rok a má stále stejné vady jezdit musím.Zastupitelé mají stále navrch asi je to tím že se počty zastupitelů a voličů k sobě blíží. A nakonec zde připomínám můj nesouhlas s registrovanými diskuzemi a názorová pestrost v diskuzích na Psu je tak chudá jak účast ve volbách. :) Přeji pěkný den všem.

drak řekl(a)...

Kvalitní silnice stavět jde, jde jenom a pouze o to, aby se při jejich stavbě zvolila správná technologie a ta se také dodržela. S obojím je bohužel problém. My stavíme pořád ještě starým, nemoderním způsobem, tedy tenký beton a na to tlustý asfalt včetně nevhodných kolmých dilatací, zatímco doba je jinde, všude jinde v civilizaci, je na spodku tlustý beton, na něm tenký asfalt a dilatace jsou šikmé, kupodivu to funguje a vydrží mnohem déle. Také je poměrně důležité, aby se ten asfaltový svršek kladl při správné teplotě a ne málem zastudena, jak je u nás častým jevem, pak to samozřejmě vydrží s bídou tu jednu zimu a kolikrát ani tu ne. Při tom na to stačí u vjezdu na stavbu jeden protivnej děděk s teploměrem. Prostě je to jako se vším, musí se chtít dělat něco pořádně a přestat se vymlouvat, že to nejde. Jde, problém je, v tom, že dělat pořádně se nikomu nechce, chce se jenom shrábnout prachy.

Soutěž by se měla vyhlásit tak, že dodavatel bude muset dodržet záruku po dobu nejméně 10 let po předání. Pak ať si klidně vyhraje i nejlevnější nabídka. Museli bychom ale upravit legislativu tak, že konečně přestanou huntovat silnice přetížené kraksny našich i cizích dopravců. Nebo bychom umožnili dodavateli silnice si ty náklaďáky vážit při vjezdu na komunikaci a ty přetížené na ní ani nepustit. Pak ať si klidně vítězí i nejnižší cena.

informace řekl(a)...

Vidím, že se tu diskutuje hlavně pozdě večer nebo v noci. Kdy vůbec spíte? Já jsem tvor denní, v hospodě po nocích nevysedávám, takže když přijdu ráno, už tu nikdo není. A nemám s kým debatovat.

pertinax řekl(a)...

Dobré ráno, Informace. Přeji hezký den.
Máte pravdu: Země je kulatá, a s boby se to nesmí přehánět.
K Vaší otázce - je možné, že po prodiskutované noci ráno ulehnou diskutující do pelíšku a den prospí. (Asi jako kočičky, dnes v noci jsem je letos poprvé slyšel "diskutovat".) A někteří jsou dokonce nuceni přes den pracovat.

informace řekl(a)...

Pertinaxi,
Dobré ráno, přeji hezký den i Vám.
Vidíte, v noci se má spát, pak přes den člověk nezívá, nemne si oči a nepřehání to s kávou.
Jen tak mimochodem, mám pořád dojem, že Vás odněkud znám. Ta paměť, zřejmě moc spoléhám na počítač!

Tess řekl(a)...

Vážení, tady není hlavní problém v tom, že by se udělala za levno nějaká práce, která by byla nekvalitní, tak by teda potom byla dobře postavená smlouva a práce by se holt opravovala (a opravovala a opravovala, takže by to bylo nekvalitní, ale aspoň levný). Silnice by stejně nebyla, ale aspoň by se nemuselo moc platit (proč potom platit vůbec, žejo).
Ne, tady jde o to, že firmy, třeba i v dobré víře, aby dostaly zakázku, tak nasadí levné ceny. A ceny budou nasazovat levnější a levnější, aby prostě nějakou práci získaly. Tyto extrémně levné ceny mohou docílt následujícím způsobem:
-Firma toho dělá hodně a tak si může dovolit něco dělat za cenu, která se rovná hrubým nákladům
-Firma si špatně spočítá náklady (něco zapomene zahrnout)
-Firma je zoufalá a chce dělat aspoň něco, aspoň vydělat na nájem, i když kdyby šli dělat do supermarketu vydělali by víc a bez stresu

Tohle samozřejmě nenastane hned, to se bude pomalu zhoršovat. Menší firmy, které nemají něco jiného,co by je táhlo, začnou krachovat a po několika letech zbudou dva, tři silní giganti, kteří se následně domluví a rozdělí si republiku a budem tam, kde jsme byli.

Podobná situace je totiž momentálně v mém oboru - v územním plánování. Když se vybírá z nabídek, zastupitelstvo nutně musí vzít tu nejnižší. Nikdy dřív to takhle nebylo. Ano, cena hrála roli, a tak je to správně, ale nikdy nebyla jediným určujícím faktorem! Vždycky tu byly i reference (starostové se domluvili s kým se dobře pracuje, podívali se na doložené už zhotovené projekty jak jsou kvalitní, jak se jim líbí, případně pokračovali ve spolupráci s člověkem, který se osvědčil - to teď nemůžou!)
Musím se smát lékařům, kteří chtějí trojnásobné zvýšení platu - náš honorářový řád platí někdy z roku 94, od té doby se neměnil. Už tenkrát, kvůli konkurenceschopnosti, se oproti honorářovému řádu dávala v nabídkách sleva 20-30%. Tak letos je to ze stejné částky 70-80%. A to už je na hranici přežití. (Honorářový řád funguje tak, že se vezme počet hodin, které některá činnost zabere a vynásobí se hodinovou sazbou - to není plat, v tom jsou i provozní náklady, odvody a všechno).
Velkým problémem je momentálně i to, že kvůli krizi začaly stagnovat projekty, kterými se zaobírají "domovní" architekti a ti se začínají vrhat na urbanismus, přičemž naposled s ním přišli do styku na škole. Ne že by třeba nedokázali pracovat kvalitně, ale nemají zkušenosti a nevědí o určitých záludnostech - např. povinný "hlavní výkres" jsou ve skutečnosti výkresy čtyři, někdy pět. A to je jen jediný příklad... Potom si napočítají cenu někde úplně jinde, dokonce pod náklady.
Jo, ak teoreticky když je vyberou a oni nakonc zjistí, že to tak udělat nedokážou, že ani nepoplatí kanceláře a kmenové zaměstnance, a je to menší firma, tak přinejhorším zbankrotujou... nojo, ale územní plán nikde, a hoňte si je pak! Stejně to budete muset platit znovu.
Akorát že mezitím jiné firmy, které by to byly schopny teoreticky udělat pořád za rozumnou (ale o něco vyšší) cenu nezískaly zakázky žádné a položily to. A zbude vám pár megafirem, které nabízejí územní plánování, stavby silnic a železnic, obchod realitami a dovoz čínského textilu - v jednom. A možná dva tři plácající se lidi, kteří ten útlum přežili, ale hledejte si je.

Cena by určitě měla být jedním z určujících kritérií, ale ne jediným. A kdysi dávno se to dělalo tak, že když přišly nabídky, tak se automaticky vyřazovala ta s nejvyšší cenou - a ta s nejnižší. Osekaly se ty extrémy a ze zbylých se vybrala nějaká u toho levnějšího cenového spektra.
V poslední nabídce získal zakázku člověk, který nabídl 30% ceny co druhý nejlevnější. Ano, cca 8% ceny dle honorářového řádu. Myslíte si, že bude pracovat za menší než minimální mzdu nebo že to ošulí?

Větší vlastenec řekl(a)...

Odstraňovat příčiny, ne důsledky !

Tak prý by nám levněji postavili dálnice a silnice Číňani nebo Němci. No to jistě !
Je jasné, jak by to dopadlo s naší vlastí a naším národem, kdybychom sem vpustili masy německých nepřátel resp.Východoasiatů s množstvím těžkých strojů : Nastala by nová, ještě horší etapa okupace a zotročení ! Nakonec bychom dřeli na stavbě dálnic my, dřeli bychom jak Číňani nebo jako Němci za fašismu.
Chceme to ? No nechceme, samozřejmě ! Ale když na NAŠE drahé dálnice a silnice nemáme, tak co budeme dělat ?!

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, prosím - zachovejte klid. Netřeba nám pracně hledati odpověď na špatně položenou otázku. Zeptejme se raději, k čemu nám mají sloužit všechny ty „krásné“ nové dálnice a silnice. Nu, K ČEMU, když jsme je nepotřebovali od roku 1918 do dočasného ústupu spravedlivého společenského zřízení ?!
Vlastenci a vlastenky, my přece nové dálnice a silnice NEPOTŘEBUJEME. No jen se podívejte na plány těch zrůdných a nebezpečných liniových staveb, odkud a kam mají vést : Z Německa do Německa resp. Rakouska, z Německa na naše východní hranice. Už je vám to jasné ?
Jistě ano; vždyť jste tady v Doupěti samí vzdělanci inteligentní, absolventi kvalitních socialistických škol.

Všechny ty dálnice a silnice mají složit našim nepřátelům, pro jejich šílené plány :
1) pro transport zbytečného zboží přes naši ubohou vlast
2) pro přepravu euroamerických turistů do naší chudé vlasti, za účelem levných nákupů našeho tovaru, našich žen a dívek (i chlapců !), našeho národního stříbra i zlata
3) pro přepravu Němců-Sudeťáků do „země jejich předků“, v rámci přípravy na opětné obsazení pohraničních oblastí naší tisícileté vlasti *)
4) pro rychlou přepravu vojsk NATO směrem k hranicím Ruské federace, v rámci provedení dlouhodobě plánovaného přepadení pravlasti všech Slovanů **)

Zkrátka a dobře, milí rodáci a soukmenovci, my nové dálnice a silnice NEPOTŘEBUJEME.
My potřebujeme co ? My potřebujeme pořádek, potřebujeme plánovaný hospodářský systém, který nám umožní podstatné snížení počtu aut i jízd.
Vždyť dnes a denně pozoruje bezuzdné plýtvání, kdy prakticky totéž zboží je vyráběno na různých koncích naší vlasti, a posléze je přepravováno v obou směrech; kamiony se na trase potkávají. Jestli toto není plýtvání, tak co ?!
A všechny ty osobní automobily obsazené jen řidičem ! To je neekonomické a neekologické ! To je přímo ZLOČIN !

Prostě – obnovení pětiletého plánu nám umožní obejít se bez všech těch zbytečných komunikací.

Socialismus je ekologický !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------

*) http://www.orlickehory.net/aktuality/silnice2.htm
**) „Jednoho krásného dne, Leonide Iljiči, u Čopu, Mukačeva, Užhorodu se mohou objevit 82. a 101. výsadková divize NATO. A celými Čechami a Slovenskem maximální rychlostí přijedou k nim pátý a druhý armádní sbor USA (9 až 11 divizí) a první a druhý armádní sbor SRN, což je také 9 až 11 divizí. Víme, že manévry vojsk NATO budou začátkem září…“
http://relax.lidovky.cz/ln-serialy.asp?c=A080822_143053_ln-specialy_mel

informace řekl(a)...

V tom plýtvání má Vlastiboj pravdu. Říká se to i na západě, že se zboží nemá zbytečně přepravovat na dlouhé vzdálenosti, hlavně potraviny. Co říká Vlastiklan dioxynu v německých vejcích a prasatech?
Tady zakázali dovoz.

informace řekl(a)...

A nekupujte vietnamského tuňáka, má světlečervené maso, protože byl použit při jeho přípravě oxid uhelnatý a je v tom mase přítomný.
Čerstvé tuňáčí maso je tmavočervené až skoro hnědé. Vidím to v létě na rybím trhu, když ty ulovené tuňáky parcelují.

pertinax řekl(a)...

I když se potraviny nemají zbytečně přepravovat na dlouhé vzdálenosti v případě německého vepřového a vajec udělejme výjímku. Přepravme je co nejdále. Třeba do Vietnamu, výměnou za zuhelnatělé tuňáky. (Přece to nevyhodíme!!)

stk řekl(a)...

VVV, odkaz na článek gen. Majorova - tak to je od Vás docela podpásovka. Dva aktéry jsem znal, jednoho osobně, příhodu s "přejetým generálem" jsem zase tehdy slyšel od očitého svědka. Strašíte mě, Vy přízraku z minulosti... [;-)

(Znáte snad vojína - žáka Svobodu... ?)

Větší vlastenec řekl(a)...

Jezme jen české a ruské výpěstky !

Vážení vlastenci, vážené vlastenky !
Jistě mně dáte za pravdu, že současný protilidový režim je všeničící. Kam se podíváme, kvete bída, korupce a prostituce, a naopak usychají bory na skalinách. Navíc se rozlévají vody po lučinách i polích, berou sebou naše domy i závody. HRŮŮŮZA !
A když našinec konečně sežene kousek jídla, by zahnal nejkrutější hlad - tak se to nedá žrát ! Buřty jsou plné mouky, chleba je plný Leninvíčeho. Vepře otrávili Němci dioxinem, tuňáky Vietnamci kouřem.
Prostě Sodoma a Komora !

Jediné řešení : Vítězství spravedlivého společenského řádu, zavedení řádné Stranické a státní kontroly nad kvalitou potravin, omezení dovozu potravin na osvědčené sovětské (ruské) obilí.
A zas budeme jíst dobře ! Zas se nám budou lesknout pysky po omastku z chutného vepřového ! Zas klidně smočíme ret ve zdravém pivu, našem tekutém chlebě !
Zas budou k dostání naše brambory, jablka, cibule a mrkev. A občas, hlavně před Vánoci, i jiné druhy ovoce a zeleniny.
A tančit, tančit se bude všude !

Již vzhůru všichni, jež hlad zhnět ! *** Volte ČSSD a KSČM !

žibřid řekl(a)...

Milá Tess,
ani jsem netušil, že jste kolegyně. Jsa domovním architektem (Váš termín:-) ), vidím situaci stejně. Chtěl jsem napsat příspěvek ve Vašem duchu, ale vidím, že stačí jen ho podepsat, což tímto činím.

žibřid v.r.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Mám naprosto geniální nápad. Navrhuju zlevnit všechno. Jednoduše. Ëlektřinu místo 220 (240V) 120., plyn 50 procent dusíku, mouku 50 procent pilin, benzín 50 pocent vody, lihoviny no ty se už moc ředit nemusí, obsahují zhruba 60 proent vody, ale nechť, budou obsahovat 80 procent, benzín a naftu zředit vodou. Zředit vodu...sákryš, čím zředit vodu ?

Schumachwer antisemita řekl(a)...

2 Větší vlastenec : A verze pro nacisoci : "...všichni jež hlad zhněd..."

drak řekl(a)...

Souhlasím v mnohém s Tess a žibřidem. Jenom a pouze levná cena skutečně ještě nemusí být zárukou toho, že to co za ní dostaneme nám poslouží tak, jak bychom potřebovali, očekávali a chtěli. U některých komodit už se konkurence cenou projevila tak, že na trhu je z 95% šmejd, který si koupit nechci a pak je tu cosi strašně luxusního, ale za 10-20 násobek ceny toho zbylého odpadu. Za tak vysokou cenu už si ale to luxusní zboží prostě nepořídím, protože takové zdroje prostě nemám k dispozici a pak prostě musím vzít za vděk tím šmejdem, protože něco prostě vzít musím. Trh to peněženkami odhlasoval, bohužel. Mnohé obory a komodity už jsou tou lácí zplundrované a zmrzačené nadobro, některé se ještě snaží bojovat o přežití. U zboží a potravin by možná mohla pomoci ČOI a legislativa, která by umožnila dovozcům šmejdu udělovat citelné pokuty za nedodržování norem, či obsah zdraví nebezpečných látek, takové, že by to pro ně bylo likvidační, možná by to pomohlo. Jenom trh a peněženky na to bohužel nestačí, zákazník skoro bez peněz není dost náročný.

Vidím-li například hospody, kde se točí dobré pivo, ale jsou poloprázdné, protože je to pivo o pár korun dražší, nežli v té vedlejší, kde čepují jakýsi pivu podobný, průmyslově vyráběný detergent, ale proto, že je to o pár korun na kuse levnější, tak je tam plno, je to přesně příklad toho, o čem hovořím, protože to co se tam točí a je to pivu podobné, ale pivo to není, by se také pivem ani nemělo nazývat. To by rovnou mělo být protiprávní. Neodpovídají tomu ani suroviny při výrobě použité, ani výrobní postup. Šťastným lidičkám kteří si to lejí do hlav, které se jim z toho pak kupodivu motají, je to fuk, hlavně když se ta palice motá a moc to nestojí. Někdo jako ČOI by měl zneužívání pojmu "české pivo" tvrdě potlačovat. Jenže lobbing, nadnárodní vlastníci, politici k ničemu a tak to všechno pod nátlakem za každou cenu vylevněného šmejdu a svinstva skomírá vesele dál.

Až tedy bude dílo zkázy skoro dokonáno, věřím, že dojde k jakési další následné vlně obnovy řemesel, industrializace a obnovy výroby kvalitních věcí za dostupné ceny. V tomto optimismu mne povzbuzuje pan Aarne z Alsaska, kterýžto usoudil, že už ve svém okolí opravdu není schopen nalézt hospodu, kde by se dalo najít k pití něco chutného a kvalitního, tak ukecal bankéře, ten mu půjčil, on si postavil malý pivovar a teď už "zaváží" přes 50 hospod v okolí a to i přesto, že je asi o 35% dražší, nežli ten nepitelný globální detergent.

Až tedy bude dílo zkázy dokonáno a nepůjde tu sehnat nic kloudného, zkusím něco podobného jako pan Aarne, buď to vyjde, což bude fajn, nebo také ne, pak toho nechám a odjedu za ním do Alsaska :-)

Tess řekl(a)...

Draku, v létě na Festivalu fantazie vypije se za celou tu dobu kompletní produkce místního nového pivovaru Chotěboř. Asi dvě třetiny pivařů si mok pochvalují, třetina tvrdí, že je to břečka. Pivo nepiju, možná se vyjádří otec.

To mi připomíná, říkal jste tuhle, že byste rád zhlédl nějakou podobnou akci, jen o ní vědět. V brzké budoucnosti nás čekají dvě pražské:
1. PragoFFest (3.- 6.2.) se bude konat na Hájích. Akce to bude větší, živá, mnoho linií, naprosto všemožných zaměření, dobře zorganizované, jídlo i pití v místě. Tatíčkův report z loňska je zde: http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/02/reportaz-letme-dojmy-po-pruletu.html
Možno rozhodnout se v sobotu, nakouknout, zůstat chvíli, půl dne, klouzavě... Stránky akce http://festivalfantazie.cz/pragoffest/index.php?pg=../archiv/2011pgf/zakladni_pgf11
Lidé si někdy stěžují na nepřehlednost přihlášky. Osobně se domnívám, že to není tak zlé, ale od 19. bude k dispozici i minipřihláška, o něco jednodušší.

2. Poslední březnový víkend bude Starcon (nástupce Sconu). Akce bude podstatně komornější, délka programu toliko 1,5 dne, zaměření především na scifi. Také je možné přijít pouze na den. Otcův report z loňského ročníku zde: http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/04/samanuv-opozdeny-report-ze-sconu-2010.html stránky akce dosud v dosti syrové podobě.

drak řekl(a)...

Tess:

O chotěbořském pivě už jsem slyšel, ale ještě jsem ho neochutnal, takže nemohu soudit. Myslím, že jsem i žádal nějaké známé, aby mi ho dovezli, ale jejich žízeň po cestě byla větší, nelži vůle mi ho dovézt, takže to ke mě ještě nedorazilo, třeba se tam někdy podívám, třeba se konečně někdo slituje, třeba na něj někde narazím.

Za to upozornění na festivaly v každém případě děkuji. Možná, že se to dostane do kolize s mými závazky, protože částečně jsem i účetní. na nedostatek práce si nemohu ztěžovat nikdy, ani v létě, ale od ledna do března to bývá poměrně extrémní. Nicméně vím-li o nich předem, mám velkou šanci aspoň zkusit se tam dostat. Držte mi palce, ať se to povede aspoň na jeden, ještě líp na oba :-)

Harpyje řekl(a)...

"Zkrátka a dobře, milí rodáci a soukmenovci, my nové dálnice a silnice NEPOTŘEBUJEME."
Takže se, Vlastenče, plně shodujete s hlavou státu.
"V této souvislosti ostře kritizoval (pan prezident) vznik schengenského prostoru, který umožňuje cestovat lidem v rámci celé Evropské unie bez cestovního pasu (a po dálnicích). Na adresu Schengenu poznamenal, že jde o "méně naše a více nerozumnou politiku celé Evropy". "Já vím, že jsou lidé rádi, že nemusí přibrzdit u hranic a ukázat pasy, ale já bych to přežil," sdělila hlava státu stovkám lidí na novoříšském náměstí."
http://sportastat.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/z-vlady/prezident-klaus-kritizoval-vystavbu-mesit-v-cesku/?style=default
Důsledek? Jednou z možností, jak znovu získat suverenitu ztracenou podpisem Lisabonské smlouvy, je podle prezidentova vicekancléře Petra Hájka vystoupení České republiky z Evropské unie. ... Hrad se o vystoupení země z EU podle Hájkových slov přímo snažit nebude, ale „pan prezident je jedním z hráčů v naší realitě a jedním z možných cílů je i ten krajní cíl, případné vystoupení z Evropské unie,“ upřesnil Hájek. http://www.novinky.cz/domaci/183470-cesko-by-mohlo-vystoupit-z-eu-rekl-klausuv-kancler-hajek.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Vystoupit z EU ? No samozřejmě, vážená paní Harpyje. A to VELMI brzy po našem vystoupení z NATO.
Prostě (opakuji to po x-té), přes určité drobné ideologické (a možná jen terminologické) rozpory s našimi dvěma bratrskými Stranami nás náš prezident vede správným směrem - zpět do Asie.
Ještě prostěji : Prez.Klaus odhodlaně kráčí ve šlépějích pres.Beneše.

Ruská federace – záruka našeho návratu mezi nejvyspělejší národy Západní Asie !***Volte ČSSD a KSČM !

STK řekl(a)...

Byly doby milá Harpyje, kdy dálnice nebyly. Prostě někam vedla silnice a "dál nic". A též jsme žili. Dokonce i před vynálezem parního stroje, písma, kola a páky dvojzvratné jsme žili.

A i když se to zdá dneska nemožné, i před vstupem do EU jsme tu žili...

Ale nejsem si "stopro" jist, zda se vůbec něco odehrálo mezi Big Bangem a nástupem Václava Klause k moci.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK,
zopakujte si, prosím dějepis a občanskou nauku :

1) Před příchodem Čechů do těchto končin zde bylo jen mléko a strdí, jinak pusto a prázdno, keltsko-germánská pakultura
2) Před Husitským revolučním hnutím panoval zde krutý feudalismus, feudálové s cizími předky, tmářské papeženectví
3) Před porážkou na Bílé hoře jsme si vládli sami
4) Před 14.říjnem 1918 panovalo u nás Temno
5) Před Mnichovským diktátem panovala u nás demokracie, Němcům se u nás žilo lépe než kdekoli jinde na celém světě
6) Před 9.květnem 1945 celý národ celé roky odhodlaně bojoval; v boji za samostatnost a socialismus padlo 360 000 Čechů a Slováků
7) Před 10.červencem 1947 měla pravice šanci na zvrat naší nezvratné cesty k socialismu
8) Před 21.srpnem 1968 měla pravice šanci na zvrat naší nezvratné cesty ke komunismu
9) Před 17.listopadem 1989 jsme byli samostatní, svobodní, bohatí a šťastní
10) Před zvolením V.Klause prezidentem republiky jsme byli pravicí brutálně vlečeni na Západ, do Evropy

Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehm ehm.
Chybička se vloudila.
Prosím, doplňte si "," za slovo "prosím".
Za chybu se omlouvám všem českým vlastencům a vlastenkám.

Harpyje řekl(a)...

V Severní Koreji se též žije, STK, tam taky nemají a nepotřebují dálnice.
Z internetových diskusí vím, že jste kdysi měli bezplatné zdravotnictví, sociální jistoty, zdravé potraviny a suverenitu. O to všechno jste přišli.
Lidé na Západě, a především ti mladší, žijící v EU, kteří už neznají svobodu, a neví co je suverenita,
nemají Vaše zkušenosti a proto jim nevadí volný pohyb osob a zboží po dálnicích shengenského prostoru. Také jim chybí možnost srovnávat. Například totalitní EU s RVHP.
Díky zodpovědným politikům a svobodným občanům se ale ČR snad jednou vymaní ze jha EU. "Rozhodl jsem se dnes, že budu bojovat všemi dostupnými prostředky za to, abychom opět získali svobodu, nezávislost a skutečnou suverenitu ... Chci znovu svobodu pro tento národ a Českou republiku ... Ať mě za to v té slavné EU třeba zavřou." Svobodný občan Matějka.

Větší vlastenec řekl(a)...

Velký český vlastenec Matějka nebude svobodný, dokud nebude svobodná celá naše vlast, vážená paní Harpyje.

Ano, je to tak - totalitní praktiky EU, zaštítěné agresivními armádami NATO, zardousily naši svobodu, zničily naše hospodářství, vší náš lid uvrhly do bídy a otroctví. Proto se naše dvě bratrské Strany a náš prezident snaží o rozbití okovů EU, o odhození jha kapitalismu a demokracie.
Ovšem naši nepřátelé a jejich domácí přisluhovači naopak plánují naše ÚPLNÉ zotročení, prostřednictvím přijetí €, pomocí tzv. větší integrace Evropy. Víme, co je jejich cílem – úplná likvidace naší vlasti a našeho národa. Kdyby zrádná pravicová vláda navrhla zákon umožňující západním cizincům kupovat si naši půdu, kdyby jej zrádný pravicový parlament přijal, existence českého pohraničí by se počítala na týdny. Němci by skoupili lesy a louky malebně kryjící ruiny domů a statků jejich předků, vykáceli by naše stromy, posekali naši trávu, a opět by vztyčili své odporné stavby (viz např. Hollschowitz). Stavby, jejichž demolice dala tolik práce nám i Velebné Matce Přírodě.
Tím by se uzavřel kruh kolem naší již dnes tragicky zmenšené vlasti. A brzy, brzičko by zde Němci začali opět řádit, jako celé věky řádí v celé Evropě.

Ale to se nestane. Naši starší ruští bratři nám v hodině nejtemnější opět přijdou na pomoc, jako už několikrát v nedávné historii. My s jejich pomocí vyženeme i domácí reakci, obnovíme plnou svrchovanost a technicko-ženijní opatření na ochranu naší státní hranice.

A pak se bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

To je nádhera! Jako z pohádky! Jméno mi nic neříkalo, tak jsem se podívala do Wikipedie. Ano, to je reálně existující kýčovitý sen o českém venkově (v tomto případě ve smyslu "böhmisch"). Zde najdete tu a tam na vsích, nebo v centrech starých měst jako například v Kostnici, zachované renesanční budovy, jako tuhle stodolu http://www.immendingen.de/servlet/PB/show/1216348/bild_Ippingen-Heidenburg-Himmelberg-Ippingen1.jpg, ale baroko jako by se tohoto, původně chudého kraje, vůbec nedotklo.
Nepodařilo se mi ale zjistit, jestli neměli náhodou ve zvelebnění této nádherné vsi své špinavé pracky Sudeťáci a EU s jejich neméně špinavými krachujícími eury?
Až zase jednou pojedu do Česka, tak se tam rozhodně zastavím!

STK řekl(a)...

Tož milá Harpyje,
ani jsem netušil, co všecko nám přinesla ta Unie Evropská. Bez ní bychom byli hotové opice. Svítili bychom žárovkami s wolframovým vláknem a plněnými inertními plyny a ne úsporkami plněnými "neškodnými" rtuťovými parami, které jsou v případě spolehlivých a přesných lékařských teploměrů ovšem tak škodlivé, že je bylo třeba nahradit elektronickými, často rozličnými šunty z Asie. Navíc fungují na baterky, které se musí vyměňovat a zatěžují prostředí např. kadmiem.
Unie nás obdařila i závažnými normami estetickými, např. na povolenou křivost banánů a možná i okurek.
Jeden čas správně navrhovala zákaz dubových špalků na sekání masa (možnost mikrobiální nákazy při nedokonalé desinfekci porézního dřeva) a navrhla používat výlučně špalky silonové - jenže pokud jsou zbytky dřeva, které se nutně dostanou do zažívacího traktu jakž-takž stravitelné, byl jsem ujištěn, že to neplatí o ostrých třískách z vysokotlakého silonu, který se měl na špalky začít používat. (Nevím, jak tenhle nápad nakonec dopadl. Můj řezník ho má dřevěný.)

Česky: Úřednická hyper-vláda v Bruseli, která na dálku určuje, co je pro koho nejlepší. Hlavně, co je nejlepší pro lobisty z nadnárodních monopolů - hovořím o tzv. "úsporkách". Stačilo jen pár let počkat a samovolně by zvítězila následující technologie - LED. Jenže - fabriky na úsporky jsou už postavené, je třeba je amortizovat. Tož tak.
Takže "niet inej cesty" jak pravili svého času strejda Gustáv Husák. A to zcela záměrně zcela pomíjím "multikulti", "gender" a jiné "politikumy". To bych se zase nas... ...zlobil.
Reálně bych tedy byl při posuzování významu EU pro lidskou civilizaci a pokrok poněkud skromnější.
[;-)

STK. řekl(a)...

Vážený Vlastimile Větší:
NJN. Tak už konečně vím, co se dělo mezi BB a VK - Velkým Třeskem a Václavem Klausem.
Ještě doplníme vznik Slunce z předchozí generace hvězd, vytvoření soustavy planet, mezi nimi i Země, vznik života a Homo sapiens a je to "Completo". (Nevím co to přesně je, ale někde jsem to viděl v regálu v sámošce. Asi něco k jídlu...)

Harpyje řekl(a)...

No, máte to těžké, STK, to uznávám. Snad Vás to poručnictví EU tak moc nebolí u těch banánů, kterých jste se v dobách sociálních jistot určitě pomalu přejedli.
Zde na západě jsme už tak otupělí, že si už vůbec neuvědomujeme že žijeme pod kuratelou EU. Bylo skutečně zapotřebí, aby státníci jako pan prezident, nebo bratři Kačynští otevřeli zdejším ignorantům oči, aby si uvědomili, v čem to žijeme.
Jsem též nesmírně vděčná Maďarsku, že nás pitomce v EU učí, co je svoboda projevu. Eljén!

stk řekl(a)...

Banány, pomeranče, mandarinky, ananasy...
To si vážně Harpyje myslíte, že je nějaký výdobytek EU? Že jsme o tom jenom četli? Inu nebylo toho zboží mnoho, jen na 1. máje a na Vánoce, ale už v mládí jsem většinu z těch věcí ochutnal. Teď jsou pořád - a to je snad zásluha EU?
Tož to bych nazval... ...ale, to je jedno.

Da zdrávstvujet EU i jevo věrchúška!
[;-)

Harpyje řekl(a)...

Váš příspěvek, STK, přenechávám Vlastencově komentáři.

Harpyje řekl(a)...

:-)))
http://lovedbdb.com/nudemenClock/index2.html

informace řekl(a)...

Považuji tuhle stále se opakující diskuzi: Eu ano, Eu ne za nekonstruktivní a hloupou. Spočítejte si výhody a nevýhody členství v Unii, udělejte referendum a v případě, že lidi budou pro to, aby ČR vystoupila, začněte s příslušnou procedurou na vládní úrovni.
Jiného vám člověk říct nemůže. Budete samostatní, budete se o všechno starat sami, rozhodovat sami.
Pamatuju si jen, jak loňského roku, když byla ČR ve vedení EU, Topolánek lítal jak hadrový míček mezi Kyjevem a Moskvou, aby dohodl dodávky plynu. Nebrali ho zrovna moc vážně, a to zastupoval Unii. Kdoví jak by lítal, kdyby zastupoval jen ČR.
Chcete vystoupit? Nikdo vás násilím nedrží.

STK. řekl(a)...

Víte Informace,
hlasoval jsem tehdy proti vstupu, protože jsem tušil. A opravdu, členství nám tady v kotlince nápadně připomíná členství v jiné organizaci, která se jmenovala RVHP a politicky "socialistický blok".
Cíle byly poněkud jiné, ale nebetyčná nafoukanost různých "větších bratrů" stejná. Bohužel, naše stávající věrchuška (ta část, co umí anglicky a doma je už nevolitelná) se třese na funkci v nějakém orgánu EU (To jsou potom platy! A vše legálně!) a proto bude vyvolání referenda o vystoupení z ryze soukromých důvodů torpedovat stejně, jak již dlouhá léta torpéduje nesmyslně velkou imunitu poslanců a jejich roztodivné benefity.
Můj odpor k EU nijak nesouvisí s tím, co říká V. Klaus nebo nějaká podnikatel Matějka. Nesnáším, prostě, když černoušci z Afriky radí Eskymákům, jak se chránit proti omrzlinám. A "o tom" (a multikulti atd.) začíná být celá EU. EHS bylo myslím dostačující platformou pro ty užitečné věci jako normalizace zásuvek a šroubků. A snad bezcelní obchod. Ale jakmile mi někdo začne diktovat, jak mám přistupovat k islámu nebo kolik máme přijmout emigrantů, posílám jej promptně do zadele. My, malí (a hloupí) to pohrdání od Německa a Francie cítíme docela zřetelně. Jsme v unii stejně jenom proto, aby bylo kam vyvážet šunty za slušné peníze. Aby bylo kde budovat montovny čehokoliv - ale jen do doby, než se "zcivilizuje" nějaká další země na východ od Česka. Pak se montuje tam, u nás je pro výrobce již příliš drahá práce...

Obecní blbečci....

STK. řekl(a)...

To Harpyje: Žít v BRD asi bych byl též "otupělý". Proti vůli Německa a Francie se EU nepostaví, to dá rozum. Ty dva velké státy totiž tu EU vlastně tvoří.

drak řekl(a)...

Harpyji, Informaci a STK:

Započnu tím, že když se hlasovalo v referendu o připojení se k EU, tak jsem hlasoval proti. Ne proto, že bych byl zásadním odpůrcem evropské integrace, ale mimo jiné proto, že díky tomu jak to všechno dopadlo po té 2. světové válce a my jsme se pak částečně následkem těch událostí, částečně pak vlastní blbostí, dostali do ruské sféry vlivu, tak nás to prostě oproti USA a zbytku Evropy zbrzdilo ve vývoji řádově o desítky let a to jak společenském, tak i technologickém a ekonomickém. Myslím si, že pro nás i zbytek Evropy by bylo lepší, kdybychom vstoupili se stali členy NATO, to je v pořádku, Rusku bylo a je pořád ještě je zapotřebí jasně dát najevo, kam směřujeme, ale s tím členstvím v EU bych ještě zhruba deset let počkal jakožto přidružený člen na to, až se ekonomika, legislativa a další parametry dostanou přirozeným vývojem na zhruba stejnou úroveň s ostatním členskými státy a pak by mi to dávalo nějaký hlubší smysl. Takhle mi to připadá, že se to naprosto zbytečně uspěchalo a opravdu to nedělá dobrotu a myslím, že naprosto zbytečně.

drak řekl(a)...

Harpyji, Informaci a STK:

Domnívá-li se někdo z přítomných, že EU je dokonalá a bez kazu, je to omyl, těch kazů a nedokonalostí je tam poměrně hodně už jenom to věčné stěhování se europoslanců mezi Štrasburkem a Bruselem a fakt, že sekretariát mají v Lucemburku mi připadne tak trochu padlý na hlavu, navíc to prá přijde ročně zbytečně minimálně na 200 milionů EUR. Nepřijde Vám to tak trochu uhozené? Mě tedy ano.

Pitomosti typu nařízení zákazu používání žárovek nad 100 W a pak i níže a jejich náhrada rtuťovými výbojkami vyloženě "zavání" na dálku lobbingem jejich výrobců. Myslím si, že průměrnému pitomci baňka se rtutí do ruky prostě nepatří, je to nebezpečné pro něj i jeho okolí. Navíc pokrok ve vývoji LEDkových svítidel jasně ukazuje, že během roku dvou tu bude náhrada za ty klasické žárovky levná a naprosto bezpečná zároveň. Ona už tu skoro je, ale jsou tu ještě určité problémy s kvalitou a cenou. Proto byl takový kvalt na ty rtuťové výbojky?

Nevím jak to komu připadne, ale mě systém zemědělských dotací v EU a hlavně jejich výše v jednotlivých zemích připadnou jako poněkud úchylné a na hlavu padlé. Pakliže vepřové maso, vyrobené v Holandsku, včetně nákladů na dopravu do ČR, vyjde v Praze levněji nežli české, tak to není tím, že by český zemědělec neuměl ty vepře vypěstovat efektivně, ale proto, že ten holandský má na to tak vysoké dotace a on tak nízké. To pak na jedné straně způsobuje ty debilní a zbytečné dopravní toky odněkud někam a navíc nám to zbytečně devastuje naše zemědělství. Bylo-li to tak myšleno, tak se to zatím dost daří. Ty dotace už by měly skončit, nikam to nevede, jen to kazí trh a jedněm to poskytuje neoprávněné výhody, činí je to závislými na úřednictvu a druhé to pak zbytečně devastuje a ničí.

Myslím, že orgány EU jsou plné všelijakých salónních levičáků, kteří jako by žili v jiné realitě a hovořili jinou řečí a hlavně houby věděli o reálném životě a jeho potřebách a toto žití mimo realitu nám pak způsobuje, že uvnitř Evropy se zbytečně deformuje trh a hospodářská soutěž tam, kde by se to dít snad ani nemělo a zpravidla v neprospěch nových členů. Co se zahraniční politiky týče, tak ignorování tureckých reálií ze strany EU a nevhodný tlak jejích politiků na něj nakonec způsobilo, že úsilí o sekularizaci a postupnou demokratizaci poměrů v Turecku, které započalo za Mustafy Kemala Atatürka, je dnes de facto zastaveno a zvráceno ve prospěch islamistů, což vrhá Turecko zpět ve vývoji a hlavně zbytečně a vlastní blbostí tak přicházíme o spojence.

O nesmyslné imigrační politice a selhání multikulturalismu se ani nebudu zmiňovat, že je to k ničemu už přiznali jak Sarkózy, tak Merkelová.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pryč s tyrany a zrádci všemi ! Pryč z EU !

Prakticky ve všem s Vámi souhlasím, vážený STK.
EU k nám vyváží svůj předražený šunt, od francouzských sýrů přes mobilní telefony po Mercedesy. Evropani nad námi ohrnují své "vznešené" frňáky - prý páchneme, máme špinavé boty, na silnicích se chováme jako dobytek, chlastáme víc než Dánové atd.
Máte pravdu - když nám Evropani radí, jak si máme uspořádat své záležitosti, lze to přirovnat k radám černochů Eskymákům ohledně prevence omrzlin. Co my máme společného s Evropou, s jejím pokaděným kapitalismem a demokracií ? NIC ! A nic mít nechceme ! Ať si Evropani strčí svoje rady a porady do svých navoněných zadelí ! Ať si tam strčí i své normovaně zakřivené banány ! Obešli jsme se bez nich (Evropanů, jejich rad i banánů) skoro 50 let, obejdeme se bez nich i nadále ! I bez mandarinek a pomerančů ! Jak správně říkal pres.Zápotocký pionýrům, naše české hrušky jsou chutné, zdravé a levné !

Ano – ačkoli si to Evropané myslí, tak my nejsme žádní negramotní opičáci ! Dali jsme světu roboty, dolary, pistole, ruchadlo, lodní šroub, Becherovku, plzeňské pivo, sklo Moser, kostkový cukr, Švejka !
My jsme vynalezli protestantismus, my jsme v Táboře zavedli společné vlastnictví výrobních prostředků v době, kdy Evropu stále rdousil vrcholný středověk ! My jsme si zvolili Stranu, o celé desítky let dříve než Evropané ! My jsme humánně odsunuli Němce a humánně znárodnili majetek buržoasie; na to se ti "slavní" Evropani zmohli přinejlepším částečně.

A jaký je význam EU pro lidskou civilizaci a pokrok ? Konkrétně co nám Čechům a Moravanům dala Evropa ? Jen samý hnus, samou hrůzu : Latinu, latinku, křesťanství, „slavnou“ evropskou kulturu, kapitalismus, demokracii. Co ještě přišlo z Evropy ? Stavební slohy ničící naše zemnice, loupeživé hordy křižáků a fašistů ničící naše vesnice. A co ještě ? Kanalizace, knihtisk, železnice, telegraf, telefon, internet. HNUS !

Opravdu - dnes a denně se přesvědčujeme o tupé nadutosti Evropanů a o naší humanismem prodchnuté pokrokovosti. Jen letmo jsem prošel internetové Lidovky a Neviditelného psa : Německá policie opět šikanuje české řidiče. *)
Hloupí Němci postavili tzv.turistickou (ve skutečnosti špiónskou) chatu na Kralickém Sněžníku, my jsme ji museli pracně bourat. **)
Dozvídáme se o děsivých zločinech Evropanů : Němci se nás snaží otrávit prudkým jedem. ***)
DOST !!! Dost bylo Evropy, dost bylo Evropanů v naší vlasti ! Přišel čas k návratu domů. Lide český, zvedni hlavu, protři zrak a zatni pěst. Příští volby už nesmíš nevyhrát, ó lide. Až se ztracená vláda věci tvých k tobě opět navrátí, ó lide český, vyrazíme na cestu. Tam v dáli malé světlo svítí – nad Moskvou v kremelské věži. To soudruh Putin musí bdíti; zoufalí lidé k němu běží. I my dojdeme na Rudé náměstí, střeseme bídu svou i naše neštěstí. A pak se bude tančit všude !

Zpět do Asie !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------

*) http://www.lidovky.cz/nakloneny-a-pretizeny-kamion-to-je-normalni-tvrdil-cech-policii-pwg-/ln_zahranici.asp?c=A110113_193552_ln_zahranici_ter
**) http://neviditelnypes.lidovky.cz/osobnost-jak-se-dostal-slon-na-kralicky-sneznik-f5q-/p_kultura.asp?c=A110113_220521_p_kultura_wag
***) http://byznys.lidovky.cz/nemecko-priznalo-ze-dioxin-je-uz-davno-v-cesku-ve-veprovem-pnp-/firmy-trhy.asp?c=A110113_194159_firmy-trhy_ter

drak řekl(a)...

Harpyji, Informaci a STK:

Já to naše členství v tom RVHP rovněž pamatuji a musím souhlasit s STK, že v tom blbnutí ta současná EU tu naši RVHP nejenže dohnala, ale ono je to horší, ona jí totiž v lecčem i překonává a to je opravdu co říci.

Já se ale domnívám, že když se podíváme kolem sebe a zamyslíme se nad tím, co se kde po světě děje, tak ať už si to přejeme nebo ne, tak dnes máme na výběr pouze mezi tím, zda se pokusíme proces evropské integrace zefektivnit a prohloubit směrem k evropské federaci, tedy jednomu státu, jedné silné ekonomice, jedné vládě, jedné měně a hlavně jedné silné armádě a pak budeme hospodářsky a vojensky schopni se prosadit i přes vzrůstající vnější tlaky z Asie, Afriky a islámu zevnitř i zvenčí, nebo se to vše rozplyne v nesmyslech, pitomostech a hádkách a ti dravější z těch zmíněných si nás pak přijdou rozebrat na suvenýry. Třeba se mezitím zcivilisují a my tu budeme žít v jakémsi skansenu pro turisty z Asie. Zatím si ještě můžeme rozhodovat a vybírat, když tu šanci nevyužijeme, časem to za nás rozhodne někdo jiný a ptát se nás na náš názor prostě nebude, jakožto někdo, kdo ho nebude moci ohrozit, mu za to prostě ani nebudeme stát.

informace řekl(a)...

STK,
vidím ve Vašich příspěvcích fatalizmus reptajícího občana malého státu, který prožil velkou část života za totalitarismu. Reptajícího, ale nechápajícího, že svým malým podílem může do situace zasáhnout. Třeba při volbách, může rozvážit, který kandidát bude lépe zastupovat a hájit státní zájmy. Protože EU je stále společenství států, které jsou v mnohých ohledech na antagonistických pozicích. Když jste byl členem souručenství Varšavské smlouvy a RVHP, nemohl jste ani to. Záleží na státní reprezentaci, aby zjednala státu místo, které mu přísluší.
Drak má pravdu, EU není dokonalá, má mnoho vad a nestatků, ale je na rozdíl od předešlého souručenství reformovatelná.
Podle mého názoru, STK, si pletete činnost vedení EU na ekonomickém poli s důsledky globalizace. O delokalizaci výroby ze západních zemí na východ nerozhoduje EU ale řízení podniků. Výroba, montování a dokonce i administrativní správa je přemisťována do zemí, kde to stojí míň, všude na světě. Otázka, kterou bych si na Vašem místě položila, je, nakolik do tohoto procesu celosvětového rázu může zasahovat a regulovat ho vedení EU. Má k tomu příslušnou pravomoc a odpovídající orgány?
Vy si stěžujete, že jste dočasnou montovnou věcí vyrobených jinde. V zemích výrobců si zase stěžují, že na východ s delokalizací odcházejí pracovní možnosti, místa a s nimi platy. Může zasáhnout aktivně a podstatně vedení Unie do toho procesu?
Vyvážejí od vás kvalitní zboži a místo něj dovážejí šunty? To jste říkali po celou dobu trvání RVHP a ještě před jejím zřízením. Tenkrát jste na tom mohli měnit málo, teď obchodní smlouvy o dovozu uzavírají české podniky. Podle jakých kriterií? Řekla bych tržních a ne politických nebo národnostních.
Když se podíváte na případ s dioxynem ve vejcích a vepřovém ze Sasko-Anhaltska, musíte konstatovat, že určitá kontrola v evropském ekonomickém prostoru existuje a že je účinná. Za RVHP by se ty výrobky zkonzumovaly a nikdo by ani nevěděl, co snědl.
Draku,
problém se zemědělskými dotacemi je složitý, už se tu o tom hodně diskutovalo, hlavně v souvislosti s dovozem potravin z mimoevropských zemí. Máme nechat upadnout evropské zemědělství, protože je méně produktivní a dovážet potraviny z Ameriky nebo z Číny? Já jím raději věci, nad kterými je prováděna již na mistě výroby nějaká kontrola, i když jen vzorková, nežli vůbec žádná.

informace řekl(a)...

A pak ještě k nekvalifikovanému zastoupení v orgánech EU jako třeba parlament. Mluví se o tom i tady a konstatuje se, že to zaviňují politické strany. Pro ně je europarlament něco jako parkoviště pro přestárlé zasloužilé politiky, kteří, když už nemůžou být kandidováni na vedoucí místa tady, jsou posláni do Evropských institucí. Jestli na to mají potřebné znalosti a přípravu, o to se vedení stran nestará.Přece je nepošleme zase pracovat! Vždyť vedení EU je daleko! A stejně o ničem podstatném nerozhoduje! Rozhodují vlády členských zemí.
Dokud se nezmění tahle klientelární mentalita, bude pořád vedení EU místem, kde se mezi sebou baví exaltovaní blázni, posedlí multikulturalizmem, genderizmem a dalšími pseudoideologiemi.

Harpyje řekl(a)...

To je naprosto přesné. Dodala bych ale, že u odpůrců, argumentujících jako STK, hrají též roli neinformovanost a předsudky.
EP je volený orgán, "parkoviště pro vysloužilé politiky" je nevolená EK. Typickým příkladem je Günter Oettinger, bývalý neschopný ministerský předseda Baden Wuerrtembergu, nyní komisař pro energetiku.

Větší vlastenec řekl(a)...

Německo možná posílá do EK vysloužilé politiky. Ale my ne, vážená paní Harpyje. My ještě nejsme úplně otupělí, v nás ještě žije hrdý vzdor.
My jsme do EK poslali nejdříve přítele V.Špidlu, bývalého úspěšného předsedu Strany a vlády, a pak Š.Fülleho, dlouholetého člena Strany, držitele Záslužného kříže ministra obrany České republiky př.Tvrdíka 1.stupně.
Tito skvělí našinci v EK bojovali a bojují za urážené a ponižované evropské pracující, bojují za udržení zbytečku naší samostatnosti vůči agresivní kapitalisticko-demokratické Evropě. Mají úctu a podporu všeho našeho lidu, našeho zuboženého leč hrdého lidu, který se odmítá trpně sehnout pod bičem Evropy, který odmítá otrocky přijmout evropské zákony, normy a způsoby chování.

Ano – Evropa nám násilím vzala cyrilici i hlaholici, Mistra Jana Husa i tuzemský rum, ale hrdost nám vzít nemůže. Dobrá, jsme malý národ, musíme se opět přikrčit, abychom přežili současnou okupaci. Ale jakmile budou evropští okupanti odcházet, jakmile začnou prchat před blížící se vítěznou Armádou Ruské federace, tehdy vytáhneme z úkrytů pušky a samopaly. Praha povstane, povstane celá česká zem. Ve spravedlivém hněvu smeteme okupanty a jejich domácí přisluhovače.
Později prezident republiky podepíše zákon, jimž budou všechny naše činy uznány za nedílnou součást odboje :
„Jednání, k němuž došlo v období od 17.listopadu 1989 až do xx.yy.20cd a jehož účelem bylo přispět k boji za znovuzískání svobody Čechů a Moravanů nebo mělo za cíl spravedlivou odplatu za činy okupantů a jejich pomahačů, není protiprávní, i když by jinak bylo podle platných předpisů trestné.“


Co je české, to je hezké !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

L'amnistia Togliatti fu un provvedimento di condono delle pene proposto dall'allora Ministro di Grazia e Giustizia Palmiro Togliatti, approvato dal Governo italiano, promulgata con D.P.R.22 giugno 1946, n.4 Provvedimenti principali Essa comprendeva i reati comuni e politici, compresi quelli di collaborazionismo con il nemico e reati annessi ivi compreso il concorso in omicidio, pene allora punibili fino ad un massimo di cinque anni, i reati commessi al Sud dopo l'8 settembre 1943 e l'inizio dell'occupazione militare alleata al Centro e al Nord Lo scopo era la pacificazione nazionale dopo gli anni della guerra civile ma vi furono polemiche sulla sua estensione, tanto che il 2 luglio 1946 Togliatti con l'emanazione della circolare n 9796/110, raccomandò interpretazioni restrittive nella concessione del beneficio .
V r. 1946 tehdejší italský ministr vnitra komunista P. Togliatti vypracoval návrh amnestie, schválený 22. června téhož roku. Amnestie se týkala obecných a politických provinění a zločinů včetně vražd a kolaborantství, spáchaných po 8.září 1943 až do konce války. Amnistie kryla nejen trestné činy fašistů, ale i zločiny komunistických partyzánských oddílů proti vlastnímu civilnímu obyvatelstvu v občanské válce.
Giampaolo Pansa: Vinti non dimenticano - RIZZOLI, 2010 (Poražení nezapomínají)

Harpyje řekl(a)...

Musím Vám, Vlastenče, odporovat. Něco takového jako Günter Öttinger nemá v EK obdobu. Podívejte se na http://www.youtube.com/watch?v=88OGXLFpeMw . Nejdříve vyzdvihuje důležitost znalosti anglického jazyka (německy), načež začne sám číst text v nějaké řeči, kterou zřejmě pokládá za angličtinu. Film končí větou: "Toto je nový hlas Německa v EU. Díky Fr. Merkel!" :-))) A blb Öttinger končí sám tajuplnou větou: "In my homeland Bad.-Wuerrt. we are all sitting in one boat". Nikdo neví, co tím chtěl říct.
Když se toto video objevilo nejprve na internetu, a vzápětí i TV, tak se blb Öttinger stal okamžitě terčem posměchu celého Německa.
Co se zájmů ČR a boje o zachování národní suverenity týká, tak si myslím, že nejhrději vzdorují zvolení zástupci lidu, Strejček, Fajmon, Zahradil, a nezapomenutelná soudružka Bobošíková, která prozatím dovzdorovala.

STK řekl(a)...

Informace měla velkou pravdu v tom, že debata na toto téma je vzhledem k rozdílným zkušenostem in- a outsiderů kontraproduktivní. Odmítám se totiž zúčastňovat slavností na náměstí v jiné roli, než v roli onoho pověstného chlapečka, který cosi vykřikne o oblečenosti císaře.
Jsem asi přízemní člověk, ale to už nezměním, tak jak my, "odpírači" nezměním postavení ČR v EU. Víme, že jsme na to malí. Ale držet hubu a krok - to jsme museli už příliš dlouho za předešlých časů. Teď aspoň tu hubu držet nemusíme.

"Myslím, že orgány EU jsou plné všelijakých salónních levičáků, kteří jako by žili v jiné realitě a hovořili jinou řečí a hlavně houby věděli o reálném životě a jeho potřebách..."

Tímto Dračím výrokem bych zakončil svou účast na bezcílné debatě. Pouštím se raději do článku o nynější české věrchušce. Zažil jsem dnes totiž docela silné déja vu.

Harpyje řekl(a)...

Sydrom oběti je neléčitelný.

Harpyje řekl(a)...

Syndrom

stk řekl(a)...

Syndrom "Děda Vševěda" léčitelný je? ;-)

informace řekl(a)...

STK,
Váš problém je, že nechcete nic slyšet, co by Vám bránilo vykřikovat, že je král nahý a tak si zacpáváte uši. I to věčné brumlání, reptání nebo fňukání není nic jiného než konformizmus.

STK řekl(a)...

Víte, problém je v tom "in a "out".
A mluvit o nějakém fňukání je asi dost mimo mísu. Člověk má vědět, kolik toho zmůže a nechodit hlavou proti zdi, byť to leckdy publikum ocení.
Berte to tak, že odmítám adorovat něco, o čem moc nevím a co se zvenku jeví "poněkud" nevěrohodně.

Nevěřte tomu Informace, že Vaše informace z netu , tisku i italské TV jsou jediné správné a pravdivé. Sama jste připustila, že i informace historické nejsou vlastně plně relevantní.
My, ubozí, neschopní skuhravci z Kotlinky (mělo to tak vyznít, ne?) totiž umíme něco, co vy ani Harpyje neumíte. Četba mezi řádky. Takže lhát nám může kdokoliv očemkoliv - a taky že to kdokoliv dělá! Ale my, "opatrníci" přistupujeme k ledasčemu s krajní opatrností a podezřením. Zatím se ukazuje, že to je lepší, než nadšený úprk odněkud nebo někam.
Nakonec to vidíte na hodnocení imigrace a multikulti. Anělka Merkelů to už řekla nejméně dvakrát. Jednou jsem ji vyslechl na vlastní uši, takže nemohlo dojít ke zkreslení jejich slov vlivem "poťouchlých českých žurnalistů."
Vy dnes žijete v jakémsi "rauši" obyvatel velké svobodné multikulturní Evropy. Vše je výborné, zářné zítřky pochopitelně na 100% zaručeny.

Naše potomky o Vašem omylu přesvědčí realita. My to už patrně nezažijeme, oni ano.

Ale vážně mlátíme prázdnou slámu...

informace řekl(a)...

STK,
Itálie spolu s Německem jsou dva z šesti zakládajících států Unie (původně v r. 1951 CECA) a v budoucnost Unie věří, hlavně ta mladá generace. Unie jim totiž otevírá dveře na pracovní trh, dává možnost volného pohybu po Evropě, studia v zahraničí.
Všichni víme, že řízení Unie není dokonalé, ale snažíme se přispět, hlavně na vládní úrovni k zlepšení jejího fungování. Všichni zde si uvědomujeme, na příklad, že bez Unie a bez eurozony by italské hospodářství na tom bylo za dnešní krize mnohem hůř. Pamatujeme si ještě dobře na finanční spekulace kolem itlské liry, které vedly k devalvacím, oslabení hospodářství, k inflaci. V sedmdesátých letech stoupla až přes dvacet procent ročně.
http://www.albanesi.it/Finanza/inflazione_italia.htm
O opaku mne, vážený STK, nepřesvědčíte, i kdybyste si na počítači upsal prsty. To jsou přímé zkušenosti.
Problémy, když vzniknou a také vznikají, řeší vládní a zastupitelské instituce vyjednáváním. prostě aktivně, nejen kritizováním a nadáváním.
Multikulturalizmus není výplodem Unie a jejích řídících orgánů, podívejte se třeba na Kanadu nebo USA. Multikulturalizmus je modním kredem evropské levice, ale EP a EK nejsou složeny jen ze zástupců levice. A tudíž to není převládající politický trend.
Tady se říká "unione fa la forza" a pro evropské státy to platí absolutně. Jedině spojenou a společnou politikou se může Evropa postavit a čelit velkým mocenským státům, silným jak ekonomicky tak počtem obyvatelstva.
Když tu s lidmi, obyčejnými lidmi, mluvíte o Unii, nikdo na ni nenadává, i když dobře vědí, jaké jsou její vady a slabiny.
Myslíte si, že máme všichni vymytý mozek?

STK. řekl(a)...

Nemyslím si vážená, že všichni "out" jsou hlupci. To v žádném případě. Mají jen jiný úhel pohledu. Ti "in" ovšem též nejsou blbové. Aspoň ne všichni ti, kteří nevidí situaci stejně jako ti z venku.
(In a Out je myšleno ve vztahu k české kotlince, nikoliv k EU. Tam jsme všichni In.)

Dále si nemyslím:
- že bez EU by Evropa upadla do marasmu politického nebo hospodářského
- že nebýt Německa a Francie by EU vůbec vznikla v té podobě, jak ji známe
- že bych Vás měl nadále o čemkoliv přesvědčovat.

Netrávím své dny přesvědčováním kohokoliv o čemkoliv. Ztráta času.

Moby Dick řekl(a)...

K tématu mi přišel mail z Pragoprojektu, který zde anonymně zveřejňuji:
Dobrý den,
kromě mnoha neřádů je rozkouskovaná stavba dálnic způsobena i takovou prostou věcí, že na některých úsecích se zelení stále úspěšně odvolávají - a na jiných jsme jich už zbavili.
Děkuji za Váš čas

Větší vlastenec řekl(a)...

Angličtina – jazyk imperialismu

Vážená paní Harpyje,
k Vašemu příspěvku ze 14.ledna, 15:42 : Želpřírodě nemohu s Vámi souhlasit. Ačkoli je Günter Öttinger nepřítel národní i třídní, podporuji jeho tvrdý a nelítostný boj s angličtinou. Cožpak je na to nějaký eurozákon, že eurokomisař musí umět anglicky ? Jistě není, vždyť jinak by se nestal komisařem př.Špidla. A př.Miloš Kužvart měl opakovat onu jedinou optimistickou větu (kterou umí vyslovit v onom nelibozvučném jazyce) tak dlouho, až by všichni ti drzí, angličtinu ovládající pisálkové zalezli do děr – a stal by se komisařem !

Teď vážně : Ovládal angličtinu Lenin ? Nijak zvlášť. Stalin ji nepotřeboval, Gottwald jakbysmet. Kolik z nás stamilionů budovatelů socialismu potřebovalo umět jazyk imperialismu ? Jen pár; pro nás ostatní Strana připravila přehledné příručky (na komunikaci s budoucími válečnými zajatci US Army).

V jedné české internetové diskuzi na téma „Öttinger neumí anglicky“ se ptá český vlastenec : „Kdo nařídil používání angličtiny ? Fašista Bush nebo anglická královna ?“ Je blízko pravdě – právě v anglické monarchii byla před více než čtyřmi a půl stoletím vytištěna tato slova :
„And where heretofore, there hath been great diversitie in saying and synging in churches within this realme ... Now from hencefurth, all the whole realme shall have but one use....“
Důsledky zavedení tohoto pravidla jsou známy všem zdejším vzdělancům.

Mimochodem, vážená paní Harpyje - ne všichni Němci si z G.Öttingera dělají psinu; někteří považují jeho vystoupení za projev osobité a vysoké kreativity (viz např. http://www.youtube.com/watch?v=OUQDWjAByI4).


NE angličtině, nástroji agresivního imperialismu !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Blb Oettinger neriskuje, že by za svou "kreativitu" ("everythings hangs together", něm."alles hängt zusammen" :-))) / správně everything relates to everything) skončil na hranici jako Thomas Cranmer.
Znalost jazyků je důležitá, ale ne pro každého.
Před několika dny jsem měla v městském parku zajímavou konverzaci s s jedním starším manželským párem kurdského původu, kterým se líbil můj pes. Mluvčím byl, jak se v patriarchálně strukturované společnosti sluší a patří, on. Jeho prostá žena neuměla ani slovo německy, zato se neustále usmívala a odhalovala přitom silně zažloutlý chrup, kterého se pravděpodobně ještě nikdy nedotkl kartáček na zuby. Po vzájemné výměně několika vět se mě její manžel zeptal: "wo du wohnen, Enkel kommen zu dir, mit Hund spielen."
Zareagovala jsem pohotově a vysvětlila, že jsem odjinud, a ve městě pouze na návštěvě.

stk řekl(a)...

Zajímalo by mě Harpyje, jak se po vaší odpovědi cítil ten kurdský pár, tedy jeho "silnější polovina", pokud Vás tam třeba potkali už někdy předtím - bez pokusu o kontakt. Asi se to nikdy nedozvíme.

V té kratičké scénce je ale obsaženo mnohé z témat, která tady občas propíráme.

Jak velký je Váš pes? ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ruština – jazyk pokroku a míru

Vážená paní Harpyje,
opravdu jsem nechtěl toho hloupého Němce přirovnávat k autorům „The booke of the common prayer ...“. G.Öttinger si jistě zaslouží trest jako Němec a služebník velkokapitálu, nikoli však jako reformátor čehokoli.
Prostě jsem chtěl zdejším vzdělancům připomenout pravé důvody i možné důsledky snah o prosazení angličtiny jako „povinného“ jazyka EU. Proč Angličané odvrhli latinu jako řeč svých „bohoslužeb“ ? Navenek z důvodů „bohulibých“, ve skutečnosti však z důvodů navýsost přízemních – kvůli moci a kapitálu (a též chtíči jednoho feudála).
Jak zdejší vzdělaní vlastenci vědí, vítězství reformovaných církví v 16.století pomohlo nám Čechům v boji s našimi třetími největšími nepřáteli. Ale jako obvykle, když přišlo na lámání chleba, „hrdý Albion“ nás nechal napospas papežencům i Němcům. Marně čekali naši otcové a dědové na připlutí „slavných“ anglických dělových člunů v době Mnichovské zrady, marně tři sta Moravanů vyhlíželo plachty anglických korábů, v ten kalný den 8.listopadu roku 1620.
Proto odmítněme imperiální snahy chamtivých a zrádných Anglosasů !
Proto buďme hrdými Čechy – když naší řeči Evropané nechtějí rozumět, mluvme v Evropě rusky !
S.Štefan Füle, náš vyslanec v Evropě, mluví rusky skoro stejně dobře jako svojí mateřštinou, díky svému výtečnému vzdělání. A jak Doupětoví vlastenci dobře vědí, i Angličané ruštině perfektně rozumějí, když chtějí : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ivan_the_Terrible_and_Harsey.jpg

Mimochodem – nešlo by „alles hängt zusammen“ převést do češtiny jako „Spolu chyceni, spolu pověšeni“ ?

Proletáři všech zemí, spojte se !***Volte ČSSD a KSČM !

stk řekl(a)...

...marně tři sta Moravanů vyhlíželo plachty anglických korábů, v ten kalný den 8.listopadu roku 1620...

A protože se dívali špatným směrem nebo byli na špatné straně, skončili tam u hradební zdi úplně mrtví...
A od té doby stále trpíme. Syndrom oběti. ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ač vždy oběťmi, vždy nakonec zvítězíme !

Ano, vážený STK. My jsme byli vždy pouhými nevinnými oběťmi lstivých a krutých agresorů – Němců, sionistů, papeženců, Evropanů, Turků, Američanů atd. Dnes jsou naši nepřátelé spojeni, sjednoceni v jediného mnohohlavého draka. Drak je zde, v naší zemi; vysmívá se nám, žere naše panny (princezny jsme dávno vyhnali), bere nám plody naší práce. Tu nás sežehne plameny z jedné hlavy (jménem NATO), jindy vychrlí jedový dech (z hlavy EU); nasládlý zápach vydávaný hlavou „Multikulti“ vyráží nám z rukou meče naše i sekeromlaty.
Však nejhorší jsou VÝKALY onoho draka, výkaly špinící vše krásné a čisté, co kdy vydala naše vlast a její tisíciletá nezávislá kultura. Z dračí řitě, označené děsivými symboly (jichž zde ani zmíniti nemohu), chlístají Pomluvy a Fámy.
Například : Prý Moravané u zdi letohrádku Hvězda za svobodu národní a lepší život našeho lidu vlastní životy položivší nebyli žádní Moravané (ba prý ani Češi), leč jacísi žoldáci řeči německé. Že prý jediný Moravan (toho jména nehodný) byl feudál Jindřich Šlik, který se zrádně vzdal, a později (již jako Heinrich Schlick) sloužil Němcům a papežencům proti našemu národu a vlasti. Taková odporná lež !
Nebo že prý Mistr Jan Hus sice bojoval proti Němcům a papežencům, ale ne proti křesťanským pověrám a feudálům. Že prý Hus nebyl husita !
Nebo že prý těch 360 000 Čechů a Slováků nepoložilo své životy v průběhu fašistické okupace své životy za samostatnost a socialismus, neboť prý většina z nich byli sionisti (a ještě že prý někteří z našich padlých prý padli v boji proti SSSR, v řadách armády Slovenskej republiky).
A tak dále a tak podobně. HNUS !

Prostě – jsme opět oběťmi, a zřejmě vždy budeme. Avšak jednou opět zvítězíme, jako jsme vždy zvítězili. Když nás ovce přepadli germánští vlci, ušlapali jsme je kopýtky (když nás bylo dost), nebo do lesů jsme prchli a na příchod dobráckého Míši (dobráckého, leč s obrovskými tesáky a mocnými drápy) jsme v skrytu vyčkali. Když jedovatí hadi na naše pastviny se připlazili, spálili jsme louky i s hady. Raději hlad než porobu ! *)

A tak zvítězíme i nad drakem, nad Šelmou rohatou, stohlavou. Přijdou bohatýři, přijdou včas, jak legendární vojska z let 1945 a 1968. Ilja Muromec a Ivan Konan hlavy Bestii usekají, do řitě ji nakopají, dobré dílo tím dokonají.
A pak se bude tančit všude !

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*) „Nesmíme však zapomenouti, že provedením dekretů o odsunu německého obyvatelstva se nám položí další veliké problémy. Především odejde tím z republiky nejméně asi 800.000 pracovních sil. Tím dosavadní hospodářská síla a kapacita republiky bude velmi oslabena a stát tím bude ochuzen. Bude to znamenat pro nás veliké oběti, musíme si toho být vědomi, ale tyto oběti náš stát v zájmu budoucího klidu a míru musí přinést.“ (E.Beneš, 28.10.1945)

Harpyje řekl(a)...

„Spolu chyceni, spolu pověšeni“, viz http://koptisch.files.wordpress.com/2010/08/1iran-hinrichtung225.jpg zní, Vlastenče, "Mitgefangen, mitgehangen".

Harpyje řekl(a)...

Můj pes, STK, je rasy zvané bassotto tedesco a pello duro http://www.vallescrivia.net/wp-content/uploads/2008/12/dsc_9132.jpg :-), rasy původem německé, která je ale v zemi svého původu, na rozdíl od Česka, pomalu na vymření. Lidé si zde kupují samé exotické a módní rasy, místo těch evropských a na naše podmínky adaptovaných. Je to škoda.
Musím se přiznat, že mě ten upřímný zájem těch lidiček, u mohamedánů skutečně výjimečný, tak trochu dojal, ale přesto jsem neměla chuť si nechat zdemolovat obydlí hordou kurdských dětí řádících se psem.
Často ale potkávám jednoho tureckého majitele psa, věc naprosto nevídaná u Turků, který miluje psy a přírodu. Je to ale sekulární Turek a jeho zvyky jsou naprosto atypické. Vyzná se ve zdejších lesích lépe, než lecjaký domorodec. Jak to tak mezi majiteli psů chodí, dávají se do hovoru, a tak jsem se od něj dozvěděla, že existuje jedna původní turecká psí rasa, zvaná kangal http://www.internetveteriner.com/wp-content/uploads/2010/01/kangal.jpg, podívejte se na obrázek, co je to za šóshunda. :-)))

STK řekl(a)...

Tož to je, vážená Harpyje, aspoň "nezašlápnutelný" pes. Už jsem takového jednou viděl živého a zapůsobil na mě impozantně, i když stál na všech čtyřech.

Hrubosrstý - to je zase, podle zkušeností se psem mého kamaráda tvor k neutahání. Člověk už dávno vyplivne plíce a zahodí nohy, ale pejsek stále vesele pobíhá kolem.

(Proto mám raději kocoury. Nemusí se venčit a očkují se jen dvakrát za život. Jeden je britský (mám je rád pro jejich naprosto klidnou povahu) a druhý je mainský mývalí x ruská modrá - tedy bastard, dlouhý skoro metr. Jeden nebo dva podobní s námi žijí už 34 let. Většinou bastardi, ke kterým přijdeme náhodou. I když - žádná náhoda v tomhle vztahu neexistuje. Kocour si prostě vybere svého člověka a udělá cokoliv, aby ho dostal...