středa 26. ledna 2011

Mír Jad Vašem

Před pěti lety jsem byl poprvé v Izraeli s turistickým zájezdem organizace Hidden Child/ Ukrývané dítě. Bylo z toho pak vyprávění o čtyřiceti pokračováních, které postupně vycházelo na Neviditelném psu pod souhrnným názvem Mír v Izraeli. K zítřejšímu významnému dni České republiky zde přetiskuji vyprávění o návštěvě v Jad Vašem.


První zastávka, kterou jsme na kraji nového Jeruzaléma učinili, byla v památníku Jad Vašem. (Yad Vashem). Tak pravil Hospodin v proroctví Izaiáše proroka: "Jméno věčné dám jim, kteréž nebude vyhlazeno." A zde tedy , ve městě dalšího božského prvku, ohně, vznikl tedy památník jména šesti milionů vyhlazených lidí.

Vcházíme do vstupního objektu a procházíme obligátní bezpečnostní prohlídkou. Dáváme si sraz po prohlídce v kafeterii. Někteří účastníci zájezdu se neúčastní dalšího programu. My ostatní vcházíme do velikého trojúhelníkovitého hranolu. Jsme uvnitř tubusu obrovské čokolády Tablerone. Prohlídka snad nebude dlouhá, trojúhelnikovitý tunel má asi jen sto metrů délky. Nebudeme se ani zdržovat fotografováním, je to tu zakázáno. Jenže hned u vstupu se asi na deset minut zastavím. Čelní stěna tubusu totiž tvoří trojúhelníkovité promítací plátno. Na něm zleva doprava jede nekonečný pás fotografií, podložený mapami. V mapě se promítají úryvků filmů z bývalého normálního života evropských Židů. Lidé se procházejí městy, nahlížíme do oken školy, kde zpívají děti. Město je vystřídáno venkovem a pastýřskými scénkami se slepičkami a kozičkami. Občas nějaké zvířátko zmizí. Po ulici jde dívka, otočí se pohledem do kamery - a zmizí. Děti bruslí, koupou se, žijí, zpívají - a mizí...

Odtrhnu se a sestupuju rampou do podzemí. Přímou cestu tunelem náhle přerušuje ostnatý drát zákopů první války, který vede návštěvníky do pobočných jeskyní. A tady vidíme, jak to začalo. Miliónovými inflačními německými bankovkami, pak pálením knih a hajlováním. Z rádia řve bestie Hitler. V roce 1934 měl 40 % poslanců, stačilo mu to, aby zardousil náznaky demokracie. A pak vidíme veselé karikatury odporných Židů, popelníky ve tvaru nosatého Žida, plakáty na hru "Ven s Židy" a výzvu "Bojkotujte Židy". Můžete si sednou na lavičku "jen pro Židy" a poslouchat přitom marše z historických radiopřijímačů. Prohlížíme si kresbičky pro německé děti, které měly za úkol rozněcovat nenávist ke všemu neárijskému. Přesně je zachycen vývoj od "pouhé" propagandy až k aktům prvního vydělování Židů z německé společnosti. Vyjdeme z poboční jeskyně, ale nejde jít rovnou dál, cestu zatarasuje hromada knih. A tak chodíme zleva doprava a zprava doleva, a cesta ke konečnému řešení pokračuje.

Už je tu obsazení Vídně a Mnichov. První pracovní tábory, fotografie z Lodžského gheta. Dostáváme se do ulice varšavského gheta, v jejímž dláždění jsou usazeny kolejnice tramvajové dráhy. Nad lavičkou svítí pouliční lampa, můžeme nahlédnout okny do skromných a přeplněných domácností. Na konci ulice vyprávějí svědci z televizních obrazovek své osudy. Nelze je všechny vyslechnout, už musíme dál do Terezína, kde na videu shlédneme ukázku z opery Brundibár. Prohlížíme si leporelo, které nakreslil neznámý "Bedudu" svému bratrovi Tomíčkovi k jeho třetím narozeninám. Vymaloval tam, čím Tomíček bude, až vyroste...

A už jsme se posunuli k operaci Barbarossa, k fotkám z Babi Jaru. Je tu rok 1942 a konference ve Wannsee. Následuje panel o transportech a přicházíme k Osvětimi. Tady je asi nejhroznější sbírkový předmět. Model plynové komory asi tak 1:75. Stovky sádrových postaviček se tlačí dovnitř. Každá má svou rozeznatelnou tvář. Polovička lidí je ještě venku, uvnitř už sedí ženy s dětmi v klíně, opřené o sloupy uprostřed komory. Vedle je druhý model. Zobrazuje komoru při použití. Už nikdo nesedí, prostor je rovnoměrně vyplněn masou lidí jako bazén vodou. U sloupů, do kterých odshora padaly tabletky s Zyklonem B se však vytvořily jakési misky. Prázdný prostor, jak se lidé marně snaží dostat dále od smrtícího plynu. Šlapou po sobě, ruce tisknou k hrdlu, ve tvářích mají výraz děsu. Těch postaviček a rozšklebených tváří je několik set.

Je to nepěkné. Tedy velice neestetické. Ale hrozně pravdivé. Model hrůzy, vzorek smrti z milionů zavražděných lidí.

Od nejhlubšího kruhu pekla výstava směřuje směrem optimističtějším. Prohlížíme si dokumenty ze židovského odboje, pušky bojovníků z ghet, samopaly ukrajinských partyzánů. Ano, většina partyzánských vůdců byli Židi. A spousta vojáků. Jejich největším ideálem bylo zabít Němce...

Ještě jsou tu dokumentovány pochody smrti, povraždění 84 žen ve Volarech esesáky v poslední den války - a už je tu Vítězství! Berlín je rozbit, Paříž i Praha jásají a tančí. Zvony znějí vůkol, pálí se nacistické vlajky. A vrací se první koncentráčníci. Zděšená Evropa se dovídá pravdu. Prohlížíme si fotky přeživších kostlivců, které i nadále kosí diarhea. Ale ono to pokračuje.

I po válce pokračují pogromy! Polsko, Slovensko... Židi se nemají kam vrátit. Utíkají tedy ilegálně do země praotců. V Haifě vystoupí na břeh, Angličané je bafnou a hajdy s nimi na Kypr. Vidíme děti umístěné v, ehm, personálních kempech. Už ne pod německým heslem "Práce osvobozuje", ale anglickým "Uč se a pracuj!"...

Ale na konci zase slyšíme zpěv dětí - stejně jako na začátku. Zase zpívají Hatikvu. A sklem okna, které uzavírá onen děsný tubus, jenž se tu rozvírá jako roztržená hlaveň nebo obrovský trojúhelníkový květ, vidíme zemi zaslíbenou, s domky a stromky na oblých pahorcích poblíž Jeruzaléma.

Dokonce i mně připadalo takové polopatické vyústění příliš cu moc sionistické.

Je toho v Jad Vašem hodně. Vynechali jsme sály s uměleckými sbírkami, nestihli jsme se podívat k dobytčáku, který trčí na koleji nikam z hory Har Hazikaron nad údolí, a šli jsme na oběd do občerstvovny. Ano, bylo půl jedné, a tu je zvykem jíst. A jedl jsem, ačkoli několik minut před tím jsem myslel, že nepozřu dnes už ani sousta.

Uziel
Po obědě jsme se ještě prošli alejí spravedlivých do další jeskyně, jeskyně zavražděných dětí. Jeden manželský pár měl to štěstí, že šoa přežil. Jejich Uziel ne. Tvářička tohoto dítěte je u vstupu do nejdivnějšího památníku, jaký jsem kdy viděl. Vejdete dovnitř, a je tam tma. Držíte se zábradlí a posouváte se po černé skleněné podlaze. Systém zrcadel kolem vás vytváří pocit, jako byste se vznášeli uprostřed hvězd. To na dně této studny planou stovky svíček. Vznášíte se v tmavém prostoru, a kolem znějí jen jména. Jména jednoho a půl miliónů zavražděných dětí. Jméno, město a věk. A zase. Muž a žena se střídají. Prý trvá tři dny, než všechna jména přečtou. Ale myslím, že nemohou číst úplně všechna jména. Pokud ano, určitě tam zaznívá i jméno sestřenky Honzulky Kovanicové (*23.6.1942 Terezín, + 4.10 1944 Osvětim)...

Na Har Hazikaron, Hoře Pamatování by se dalo strávit několik dnů. Máme však další program. Náš autobus odjíždí před třetí hodinou, a své hoře pamatování si každý účastník odváží s sebou. Už jsem psal, že naše cesta se jmenovala Cesta solidarity? Solidarity nás s Izraelem - ale i Izraele s námi.

Účastníků zájezdu bylo kolem dvaceti. V Jad Vašem jsme vzpomínali na asi tisíc našich příbuzných.

Prožito a popřemýšleno v Jeruzalémě dne 4. května 2006, zapsáno v Praze dne 25. září 2006, třetí den nového roku 5767, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 26. září 2006

73 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Další dva roky v (Y), ale Váš Mír v .... na pokračování jsem četla hrozně ráda. Stárneme, ale naší bojovnosti to neubírá na síle. :-)))
Ale o jakém zítřejším významnému dni České republiky to mluvíte, Šamane? Je den osvobození Osvětimi významným dnem České republiky?

Šaman řekl(a)...

Ano, už asi pět let, Harpyje. Aby to nebylo tak jednoduché, tak se tento významný den zove

"Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti."

"Osvobození Osvětimi" by bylo moc jednoduché a nemohly by se tam zařadit všechny budoucí oběti toho, že jsme nedokázali "předejít zločinům proti lidskosti", jichž se dopouštějí především Američané a sionisté...

Jo, a taky by se mohl někdo dozvědět, že Osvětim osvobodila nekorektní Rudá armáda...

drak řekl(a)...

Ta vyprávění na NP jsem si čítával rád. Jak stárnu, začínám nerad cestovat. Ono to už také není to, co to bývalo dříve. V Německu můžete mít potíže, máte-li např. v autě nůž, jehož čepel je delší než 12 cm. Proboha proč? To už je jako v Rusku, potažmo bývalém SSSR! Prostě svět blbne na kvadrát a ne vždy se o tom doví člověk včas a předem. Někam, třeba do Izraele, USA a Austrálie, kam bych se ještě rád podíval, se dá rozumně dostat jen letadlem, do letadla se dá vzít jen 20 kg, nebo si i doplatit za nadváhu, ale to není zrovna zadarmo. USA a Austrálii zatím odkládám na někdy, ale musím se přiznat, že ten Izrael mne láká poslední dobou čím dál tím víc. No nic, časem si zjistím jak je to náročné na finance, kdo by se mnou případně chtěl jet společně atd atp. Taky by to chtělo počkat, až si ještě dokoupím nějaký další objektiv.

Alča řekl(a)...

Ano, ta vyprávění byla moc pěkná, Šaman umí hezky vzpomínat.

Pro Draka:
pokud někam chcete cestovat, tak co nejdříve. Jen trošku přemýšlejte kdy (nám loni v únoru nepřišlo zvláštní datum odletu 11. 9. a pak jsme se na Mošnově divili - více o nás vědí už jen lidé s titulem MUDr.), ale ono je to stejně asi jedno - bezpečnostní opatření budou už jen přísnější, což však v kontextu posledních událostí z Moskvy působí poněkud bezmocně.
Těch 25 kg (5 je příruční zavazadlo) Vám určitě bude stačit, uvidíte.

jiný Honza řekl(a)...

Šamane díky za připomenutí. Dne i článku. Ten seriál se mi moc líbil, škoda, že něco takového nejde vydat knižně... No, snad se tam jednou taky podívám, Izrael je můj velký sen.

Pedro řekl(a)...

Do Izraele už se asi nepodívám, já se spíš brzy podívám za bývaĺým kolegou Rudolfem Soudkem (štamgasti hospůdky vědí, o čem je řeč). Ale kdo z mimopražských si půjde vyřizovat vízum na izraelské velvyslanectví, ať se podívá na místo, kde měla stát Kaplického "chobotnice" neboli neboli "blob". Je to na dostřel od velvyslanectví. Proč si myslíte, že pan primátor Bém myšlenku postavit novou Národní knihovnu zrovna tam nejdříve podporoval a pak tak náhle otočil? Asi si tu skutečnost uvědomily příslušné úřady, které mu vysvětlily situaci.

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
27.01.1945 dosáhli vojáci 322. pěchotní divize 60. Armády 1. Ukrajinského frontu bývalé Rudé Armády SSSR, soustavu koncetračních táborů nacionálně-socialistické 3. Říše, soustavu známou jako KZ-Auschwitz / Osviecim / Osvěčim. Tato soustava byla tvořena Auschwitz – Stammlager, Auschwitz II – Birkenau, Auschwitz III – Monowitz, a okolo 50 vnějších táborů. V 3. Říši existovali dva druhy taborů : Koncetrační tábory a vyhlazovací tábory. Auschwitz II / Auschwitz-Birkenau byl vyhlazovacím táborem, kde bylo zabito okolo jednoho milionu vězňů v plynových komorách, většinou stoupenců židovského náboženství.

27. Leden byl 3. Ledna 1996 Presidentem BRD panem Roman Herzog vyhlášen jako Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (česky Vzpomínkový den na oběti nacionálního socialismu). 1. Listopadu 2005 vyhlasilo Všeobecné Zasedání OSN 27. Leden jako Meizinárodní vzpimínkovy den na Holocaust.

Dovoluji si upozornit, že prvními obětmi nacionálního socialismu v 3. Říši byli němečtí občané, to je odpůrci nacionálního-socialismu z různých politických stran a různých občanských spolků. Prvním KZ-Lager byl KZ Dachau v bízkosti města Dachau nedaleko München.

Na internetové stránce http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties jsou různé tabulky z počty lidí, kteří byli zabiti během 2. Světové Války. Z těchto tabulek plyne že bylo zabito mezi 22.576 – 25.491 milionů vojáků, a mezi 32.1 – 49.95 milionů civilistů. Z toho stoupenců židovského náboženství 5.573 milionů. Z 168.5 milionů občanů bývalého SSSR jich zahynulo 14.21%, to je mezi 8.8 – 10.7 milionů vojáků a mezi 12.254 – 14.154 milionů civilistů.

Po shlédnutí mnoha různých dokumentů různých řečí tvrdím, že nebýt odporu občanů bývalého SSSR – to je Veliké Vlastenecké Války – by to se světem dopadli velmi bledě. Ke stoupencům nacionálně – socialistické 3. Říše patřilo mnoho tehdejších prominentů. Napřiklad i anglický král a indický císař Edward VIII. Ten byl pro své sympatie a přátelství s Hitlerem donucen vzdát se trůnu. A ne pro své manželství s mnohokrát rozvedenou USA občankou Wallis Warfield znamou jako Wallis Simpson, jak se předkládalo a předkládá k věření.

Otče náš,
jenž jsi na nebesích,
posvěť se jméno tvé.
Přijď království tvé.
Buď vůle tvá, jako v nebi,
tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.
A odpusť nám naše viny,
jako i my odpouštíme našim viníkům.
A neuveď nás v pokušení,
ale zbav nás od zlého.
Amen.

Mnoho Lásky a Moudra přeje Hledajíci

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
27.01.1945 dosáhli vojáci 322. pěchotní divize 60. Armády 1. Ukrajinského frontu bývalé Rudé Armády SSSR, soustavu koncetračních táborů nacionálně-socialistické 3. Říše, soustavu známou jako KZ-Auschwitz / Osviecim / Osvěčim. Tato soustava byla tvořena Auschwitz – Stammlager, Auschwitz II – Birkenau, Auschwitz III – Monowitz, a okolo 50 vnějších táborů. V 3. Říši existovali dva druhy taborů : Koncetrační tábory a vyhlazovací tábory. Auschwitz II / Auschwitz-Birkenau byl vyhlazovacím táborem, kde bylo zabito okolo jednoho milionu vězňů v plynových komorách, většinou stoupenců židovského náboženství.

27. Leden byl 3. Ledna 1996 Presidentem BRD panem Roman Herzog vyhlášen jako Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (česky Vzpomínkový den na oběti nacionálního socialismu). 1. Listopadu 2005 vyhlasilo Všeobecné Zasedání OSN 27. Leden jako Meizinárodní vzpimínkovy den na Holocaust.

Dovoluji si upozornit, že prvními obětmi nacionálního socialismu v 3. Říši byli němečtí občané, to je odpůrci nacionálního-socialismu z různých politických stran a různých občanských spolků. Prvním KZ-Lager byl KZ Dachau v bízkosti města Dachau nedaleko München.

Na internetové stránce en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties jsou různé tabulky z počty lidí, kteří byli zabiti během 2. Světové Války. Z těchto tabulek plyne že bylo zabito mezi 22.576 – 25.491 milionů vojáků, a mezi 32.1 – 49.95 milionů civilistů. Z toho stoupenců židovského náboženství 5.573 milionů. Z 168.5 milionů občanů bývalého SSSR jich zahynulo 14.21%, to je mezi 8.8 – 10.7 milionů vojáků a mezi 12.254 – 14.154 milionů civilistů.

Po shlédnutí mnoha různých dokumentů různých řečí tvrdím, že nebýt odporu občanů bývalého SSSR – to je Veliké Vlastenecké Války – by to se světem dopadli velmi bledě. Ke stoupencům nacionálně – socialistické 3. Říše patřilo mnoho tehdejších prominentů. Napřiklad i anglický král a indický císař Edward VIII. Ten byl pro své sympatie a přátelství s Hitlerem donucen vzdát se trůnu. A ne pro své manželství s mnohokrát rozvedenou USA občankou Wallis Warfield znamou jako Wallis Simpson, jak se předkládalo a předkládá k věření. USA noviny Times prohlásily v lednu 1939 Kancléře 3. Říše Adolfa Hitlera jako Muže Roku 1938, a to již bylo známo jak zachází tento pán se svými odpůrci.

Otče náš,
jenž jsi na nebesích,
posvěť se jméno tvé.
Přijď království tvé.
Buď vůle tvá, jako v nebi,
tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.
A odpusť nám naše viny,
jako i my odpouštíme našim viníkům.
A neuveď nás v pokušení,
ale zbav nás od zlého.
Amen.

Harpyje řekl(a)...

Dnes, v den výročí kterého Šaman vzpomíná, mělo mít v Německu premiéru další pokračování tureckého filmu Údolí vlků.
"Údolí vlků - Palestina" tématizuje události z minulého roku kolem lodě Mavi Marmara, která vezla "humanitární pomoc" Gaze. Hrdina filmu, turecký Rambo a James Bond v jedné osobě, Polat Alemdar, je tentokrát pověřen pomstít "mučedníky", kteří na této lodi přišli o život. Film cituje u muslimů oblíbená antiisraelskà a antisemitská klišé o Israelcích jako bezcitných vrazích nevinných žen a dětí a podobné nesmysly.
Už první díl, odehrávající se v Iráku, způsobil v Německu značnou kontroverzi, a přední politici žádali jeho stažení z kin. Bavorského ministerského předsedu Stoibera tento antisemitský a antiamerický film tenkrát dokonce inspiroval k výroku, že Turecku by se měla zavřít cesta do Evropské unie.
Protesty politiků a různých organizací proti uvedení tohoto nechutného filmu v tento symbolicky významný den, přiměly tzv. Úřad pro dobrovolnou kontrolu filmů (FSK - V Německu žádná filmová cenzura neexistuje, ale existuje jeden úřad, který má na starosti prověřování filmů například na jejich slučitelnost s ústavou, určuje které filmy jsou nevhodné pro dětské nebo mladistvé diváky a podobně), aby promítání tohoto škváru zatrhla.
Toto rozhodnutí vyvolalo hotovou bouři rozhořčení mezi v Německu žijícími Turky. Těmi Turky, kteří se v případě genocidy Arménců, brání zuby nehty pravdě.

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje, nejsem si jist, že "zatržení" tohoto filmu bude mít pozitivní vliv. Dostane příchuť zakázaného ovoce, Turci a podobná verbež si ho stejně budou distribuovat (internet, paměťová média - takové filmy se netočí pro zisk). Daleko účinnější by byl kontraprojetk, který by jasně ukázal, jak to bylo doopravdy. Nicméně z toho by se političtí korektníci a krasoduchové po..., protože není možné natočit podobný dokument bez konstatování, že islám (podobně jako ten nacismus a další totalitní náboženské či nenáboženské ideologie) degraduje lidi na úroveň zvířat, a že jako se zvířaty (či spíš nebezpečnou škodnou) je zapotřebí s takto indoktrinovanými bytostmi jednat.

Kopretina řekl(a)...

Nechci Turecko v EU. Turecko je divoký východ a nemá v EU co dělat. Hledající, mezi židovskými a nežidovskými obětmi je rozdíl. Tehdy žilo v Evropě asi 8,5 milionu Židů, z nichž 2/3 bylo povražděno (6 milionů...). K poměrům obyvatelstva nebylo vyvražděno 2/3 evropských komunistů, 2/4 Rusů nebo Poláků, 2/3 evrospkých Cikánů...
Vaše judeofobní odsese Vám zatemňuje mozek. A laskavě nepužívejte "stoupenců židovského náboženství". Pravdivý je výraz "stoupenců židovské rasy". Hitlerovi nešlo o to zničit židovské náboženství, ale židovskou rasu. Umírali i křesťané židovského původu, např. Edith Stein, která myslím byla svatořrčena. I luteráni židovského původu,katolíci židovského původu bylo masakrováno. Jste zlý chudáček.Vy byste se vyjímal na stránkách Ku-Klux-Klanu či Blood and Honour.

Kopretina řekl(a)...

Jinak AsPergille, nejsou jenom muslimové verbež, (ne všichni, nechci abyste mě obviňovali ze zločinů z nenávisti, jsou i slušní muslimští reformátoři, Ibn Warack) ale i více lidí, stoupenců levice...

Kopretina řekl(a)...

Ano, Harpyje, den památky osvobození Osvětimi je mezi významnými dny České republiky a i v Izraeli je památník děkující sovětské armádě za osvobození vyhlazovacích táborů. Je pravda, že když Sověti přinesli zprávy o vyhlazovacích táborech v Polsku, brali to jen jako sovětskou antinacistickou propagandu.
Ale když postupující západní spojenci osvobozovali koncentrační tábory v Německu, byli otřeseni, upadali vpláč, zvraceli, nejotrlejší američtí vojáci. Do Buchenwaldu přinutili Američané vstoupit obyvatele Výmaru, aby spatřili, co se dělo jejich jménem. V Belsenu leželo na zemi 13 tisíc mrtvol, v Mauthausenu 100 tisíc, pachu smrti se nedalo uniknout. Ještě několik týdnů po osvobození koncentračních táborů umírali lidé po stovkách, v Dachau američtí vojáci namístě zastřelili všechny stráže SS. Eisenhower si do deníku napsal: "Nikdy jsem nebyl sto popsat své pocity, když jsem měl před očima, tak nepopiratelný doklad nelidskosti nacistů". Američtí novináři a politici si prohlíželi tábory s hromadami nepohřbených mrtvol. Američtí vojáci vypovídali, že jsou šokovaní, co jsme spáchali my Evropané, my, kteří jsme vinni holocaustem, my, kteří jsme na holocaustu profitovali, my, kteří jsme ještě po válce páchali pogromy na Židy...

Kopretina řekl(a)...

Takhle se má soudit! Rozsudky během Mauthausenskeho procesu
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/WarCrime42.html

Měli bychom si vzít poučení. Zločince je nutné stíhat.

Harpyje řekl(a)...

Tady jde o princip, a ne o to, jestli si mohou Turci v Německu tento film prohlížet v soukromí na DVD, nebo v kinu, Aspergille.
Ukázat hranice tolerance právního státu. Ten totiž není bezbranný.
Dnes byl opět takový zdechlácký článek na Psu, v kterém se autor a diskutující shodují, jak je ta Evropa nemocná. Ona ale není nemocná, a taky není v úpadku. Náš kapitál, a toto platí pro celý západní svět i s Israelem, spočívá va svobodě. Na tu nemá žádná totalita adekvátní odpověď.

Hledající řekl(a)...

Také jsem byl v Israeli:
Autor: Hle-da-jíci Datum: 30.07.2008 09:28

ale nejzdil jsem po předem vyznačených trasách, do předepsaných turistických atrakcí, pod dohledem ShinBet. Chodil jsem po Israeli pěšky, s australským pasem, a bavil se s různými lidmi. Takže jsem viděl pod přislibem mlčení koncentrační tábor, kde za ostnatými dráty v parném slunci pobývají lidé, kteři nesouhlasili s vystěhováním z míst, kde jejich rodina pobývala velmi mnoho generací. Z míst odkud byli vystěhováni lidmi, kteři se prohlašovali za Židy, ale mluvili rusky. A ten tábor mě ukázal jeden Žid z Německa.

Israel nejsou staletí staré památky, ale to moderní, ty problémy které nyní Israel má. Ale tytio problémy pan Kovanica ve svém svatém a fanatickém nadšení pro všechno židovské nevidí.

Doporučuji vám, v připadě že chcete vidět skutečný Israel, tak nejezděte po zřiceninách které popisje pan Kovanica. Takových zřicenin je v ČR dostate, a cestování po řiceninách v CR vam přijde o mnoho levněji!

Kopretina řekl(a)...

To je hnusné! Svatá země byla liduprázdná, pustá, mnozí autoři, cestovatelé to popisovali. Teprve s imigrací Židů do Země Izraelské, začala tato země prosperovat a teprve potom se Arabové začali do země stěhovat. Lidi, platí jedna zásada,nikdy nevěřte levičákovi, v něm pravda nikdy není.

Anonymní řekl(a)...

Kopretino
Chtěl jsem napsat “lidé židovské víry anebo židovského náboženství”, protože pro mě jsou to v první řadě lidé. A ze zkušenosti vím, že se mi velmi dobře diskutuje se všemi, kteří se v první rádě považují za lidi, a teprve potom za přilušníka nějakého etnika a stoupence nějakého náboženství. S těmi, kteři jsou v první řadě všechno možné, a lidmi až na posledním místě, se mi diskutuje velmi špatně. Vy se zřejmě považujete nejprve za stvoření podřadnějši rasy a vyznání, a jako taková musíte chválit nadřazené, a tak je diskuse s Vámi pro mě velmi obtížná. To co je napsáno o stoupencích židovského náboženství, a neodpovída “Vašemu jedině správnému názoru, platnému ve všech bodech časoprostoru”, Vás přivádí ke vzeku a zuřivosti. Na světě žije nyní okolo 6.7 miliardy lidí, mluvícich různými jazyky, žijícich ve státech s různým politickým / hospodářským zřizením, vyznavajícich různá náboženství, majícich velmi různé životní zkušenost. A tedy velmi různé světonázory. Ale když vystupují v první řadě jako lidé tak se domluví I s ostatními lidmi. Vy jste udělala z mého vysvětlení proč se slaví 27. Leden anti-semitskou propagandu.

V BRD žije a pracuje pan Marcel Reich-Reinicki, člověk s velmi dobrodružným a pohnutým životem http://de.wikipedia.org/wiki/Marcel_Reich-Ranicki .
Tento pán je považován za nejvyznamějšího a nejvlivnějšího německy mluvícího literárního kritika současnost. Narodil se v židovské německo-polské rodině střední vrstvy v roce 1920 v Wroclawek Polsko. Po bankrotu jeho otce byl poslán ke svým bohatým přibuzným do Berlína, kde v 1938 maturoval. Kvůli svému źidovskému náboženství nesměl ale dale pokračovat ve studiích. V říjnu 1938 byl odsunut do Polska. A po obsazení Polska Wehrmacht začla jeho kalvarie po polských židovských ghetech. V listopadu 1940 byl pan Reinicki donucen se vystěhovat do Waršavského Gheta, kde se svoji znalostí němčiny pracoval jako tlumočník. Tam udělal zkušenost, že ne všichni přislušníci SS hlídající ghetto mluví německy. Z gheta se mu podařilo pomocí úplatků utéct, schovával se až do konce války. Z vděku k Polákům se po válce stal dokonce spolupracovníkem polské zpravodajské služby. V 1958 se vrátil do BRD. Tento pán popsal svoje životní zkušenost v knize “Mein Leben”, vydané po prvé v 1999 v Deutsche-Verlags Anstalt Stuttgart. Tento pán ale zůstal člověkem, a ne fanatickým stoupencem židovského náboženství.

Jestliže umíte dobře německy, tak si knihu pořiďte, a důkladně si ji přečtěte.

Pro ostatní
Ano byl jsem v Israeli. Chodil jsem po žijícím Israeli, částečně s člověkem narozeným v Německu, který přes svoje potíže zůstal člověkem. Častečně jsem tam chodil sám po žijícim Jerusalemě, ne po různých památkách. Z tohoto žijíciho Israele jsem nabyl dojmu, že mnoho jeho obyvatel by se rádo vystěhovalo někam jinam, kde nemusí chodit po ulicích po zuby ozbrojeni, kde nemusí ve svých vesnicích – kubicech mít betonové bunkry hluboko pod zemí. Nabyl jsem dojmu, že zakladatel politického sionismu pan Theodor Herzl se mylil ve svém předpokladu, že židé se budou mít na věky věků dobře ve svém vlástním státě Izraeli, daným jim na věky Jahwe. Ale to je můj velmi subjektivní názor.

Mnoho Lásky a Moudra Vám přeje Hledající.

Kopretina řekl(a)...

Hledající,necítím se za příslušnici podřadné rady, ani nevzývám Židy do nebe, jen nesnáším antisemity. Bez židovského státu budou Židé vyvražděni. V Evropě se dějí pogromy. Nizozemec Balkende řekl, že Židé v Evropě nemají žádnou budoucnost a že jediná jejich šance je se vystěhovat do Izraele nebo USA. Muslimové Židy denodenně přepadávají na ulici... Lepší žít v betonových krytech, než být zabíjeni. Izrael má sebeobranné prostředky.

Harpyje řekl(a)...

U těchto Šamanových článků si vzpomínám nejen na příspěvky Hledajícího, ale i na příspěvky Jiřího Janečka. :-)))
Jestlipak, Šamane, máte nějakou statistiku o tom, kolik diskusí pan Wagner vymazal?

Kopretina řekl(a)...

Těch darebáků bylo... Právě kvůli těmto soudruhům naci-bolševikům musela Redakce Neviditelného psa zavést registraci. Dříve jsem byla proti, ale když vidím ty darebáky, tak jsem pro. Darebáků na diskusi ubylo. Jenomže nesmíme být optimističtí, darebáky můžeme vymazat z diskuse, ale existenci zla nikdy nevymažeme. Ale musíme se snažit všemi prostředky bojovat. Pro Ďábla je nejvhodnější, když dobří lidé nedělají nic. Ďábel je mezi námi, myšleno tím určité zlo, které je v nás.

Harpyje řekl(a)...

"Kvůli svému źidovskému náboženství nesměl ale dale pokračovat ve studiích"
Ne kvůli svému náboženství, Hledající, ale kvůli své příslušnosti k podřadné židovské rase nesměl Reich Ranicki studovat.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Veni vidi jaro 2008. Nepřipadalo cu moc sionistické. Ani mě to tak nenapadalo. Připadalo mi to naprosto přirozené. Brána naděje otevřená do země zaslíbené. Stál tam, koukal a působilo to na mě tak jak má působit. Jako kontrapunkt k ostatnímu, přinášející úlevu a naději a víru v život.

Kopretina řekl(a)...

Ano, krásná Země Izraelská je pravým domovem pro židovský národ a židovskou kulturu. S popela holocaustu Židé vzlétli jako bajný pták Fénix. Snad však ještě na v USA a nebo v Kanadě, kdo počet muslimů není tak velký,jako u nás v Evropě. V Evropě vzít si kipu na hlavu znamená smrtelné ohrožení pro Židy ze strany muslimských spoluobčanů.

drak řekl(a)...

Já jen jak tak pozoruji, jak se to na tom blízkém východě všechno zdárně vyvíjí k chaosu a padá to do rukou všelijakým ajatolláhům, jiným padouchům a obecně upadá, tak jen doufám, že buď stihnu podívat se tam včas, nebo to možná z hlediska zabezpečení vzdušných koridorů bude natolik dobrodružná cesta, že bude lepší, jí odložit. Podívejme se za poslední rok dva na vývoj v Jemenu, Libanonu, Turecku, Tunisku a teď v Egyptě. Ne, že by ty místní kleptokracie (Turecko je trochu jiný případ) za něco stály, ale to, co je nahrazuje, není s největší pravděpodobností o nic lepší, spíš naopak.

Demokracie je křehká věc a statisticky vzato žijeme v čemsi velmi vyjímečném a chováme se k tomu tím sekáním dluhů a ignorováním rizik a nechráněním se proti nim, velmi neodpovědně. Vždyť těm množícím se muslimům, kteří mají občanství a tudíž i volební právo, v podstatě postačí se v těch ghetech dostatečně namnožit, to přeci netrvá tak dlouho a k tomu naprosto nedemokratickému islámskému státnímu zřízení pak přejdou naprosto demokratickou volební cestou. Z naší strany stačí jen žvanit o multikulturalismu a nic nedělat, zbytek už dokonají oni za našeho nicnedělání. Stačí se podívat jak dopadli Cikáni, Srbové a další menšiny například v Kosovu, to je asi tak model toho, co by nakonec čekalo v takovém případě nás, ale původně u nás doma.

Když v Izraeli uviděli, jak se vlastizrádně se chová jejich arabská menšina, velmi moudře jí aspoň zbavili volebního práva. Není to zrovna moc demokratické, ale svému účelu to poslouží dobře. Určitě je to lepší, nežli s rukama v klíně nečinně čekat na neslavné konce.

Celý ten blízký východ začíná připomínat sud střelného prachu a naše místy dost pitomá zahraniční politika, bohužel významně přispěla ke zvýšení jeho výbušnosti a nebezpečnosti.

Harpyje řekl(a)...

Prosím Vás, než začnete něco psát, tak se alespoň přesvědčte, jestli Vaše tvrzení odpovídá pravdě. Vzhledem k možnostem, které nabízí internet, by nemělo být tak těžké zjistit, jak je to s volebním právem israelských Arabů.

Anonymní řekl(a)...

Jsem mesic v Israeli, ziji na kibbutzu a jeste 4 mesice tu nejmene zustanu. Pamatky jsem jeste nevidela, neb jezdime dobrovolnicit do skoly ve West Bank, ucim se arabsky a hebrejsky se studenty z celeho sveta, z nichz vetsina uvazuje o alija....Na kibbutzu je hodne Israelskych Arabu a zatim se mi nepodarilo najit zadneho, ktery by se chtel vzdat Israelskeho obcanstvi a odstehovat se do nejake arabske zeme. Israel je demokracie a i kdyz se mozna ke svym arabum chova jako k nevlastnimu brachovi - porad je jejich zivotni uroven lepsi nez by byla v arabskych statech....

Anonymní řekl(a)...

jo a volebni pravo Israelsti arabove maji...jsem se ted zeptala nasich kibbutz sousedu a potvrdili mi to :)))

STK řekl(a)...

Jsem zvědav, kdo první napadne Drakovo tvrzení z 22:26. Je to totiž stejný pohled jaký má na věc Pergill (až na to, že nenabízí žádné kruté řešení) a jaký mám i já, který rozumné řešení neznám.
Doba, kdy se v suverénním státě soudce! zamýšlí nad tím, zdali by nemělo platit v Británii právo šaríja, v době, kdy si muslimská zatím menšina vymiňuje, aby do tramwaje nesměl vstoupit slepec se svým vodícím psem! a nikdo je neokřikne (Německo), v čase, kdy se zaklínáme "multikulturní demokracií" (EU) a vidíme, že budeme přečíslení a skutečně demokratickou cestou smeteni s tváře Evropy, stejně jako se demokraticky (nedělám si legraci, opravdu to tak bylo) ujala vlády v ČSR KSČ, nezbývá konstatovat, že se vzdáváme své kultury, svých základních ideálů. Takže za zebelikvidaci si budeme moci sami. Bohapustým žvaněním o svobodě všech. Svoboda všech je nedosažitelný stav. Taková svoboda může hypoteticky fungovat buď v komunismu nebo v ráji. Nemohou mít stejnou svobodu lvi i gazely. Tedy mohou, ale jejich svobodou bude lov a útěk a množení. Boj o život.

Ten asi vzdáváme. Takže to, co nastane je asi logické a správné. Evropská civilizace je čím dál tím víc zdegenrovaná. Bude smetena.
Tohle si uvědomuje stále více lidí. Ale věrchuška takový pocit nepřipouští. Napětí roste, obavy, byť třeba podvědomé, rovněž. Až pak jednou přijde pábitel, který řekne "Hrrr na ně!" budeme tu mít pogromy. Tentokrát na muslimy. Dost hamba pro tak starou civilizaci jako je ta naše źidovsko-křesťanská a antickými základy.
Nebo se hypotetický pábitel naopak neobjeví a skončí to přesně tak, jak popisuje Drak. Vyhlazovaci válkou. "Nic než národ!" I z téhle varianty jde hrůza.

STK řekl(a)...

Dopadlo to tak, jak jsem čekal. Ale už zase mizím, diskuze s fanatiky mi přivolává kopřivku. A myslím, že by diskuze nastala za malilinkatou chviličku. Tak tedy dobrou noc, štamgasti a gasti náhodní...

Kopretina řekl(a)...

Ano, Anonymní, naprostá pravda, Izrael je jedinou demokratickou zemí. Arabové mají naprostá práva, ale nedoporučovala bych izraelským Židům, aby pouštěli Araby do armády, jsou to skutečně potenciální vlastizrádci a mohli by se postavit proti Židům, také mnoho arabských Izraelců Stát Izrael zradili, spolupracovali například se Sýrií, jeden ze zrádců odjel z Izraele. Izraelská armáda musí chránit židovské obyvatelsto. A jinak co se týče, daleko lépe snáším pana Paška, než Hledající, Juchelky, Janečky a další. Pan Pašek se nepřetvařuje, na rovinu řekne, že nenávidí "negry" a mohamedány, je upřímný. Kdežto Janečci, Juchelci, Vodníci, Hledající a další sebranka se tváří jako humanisté, ale jsou horší než holohlaci. Holohlavec na rovinu řekne, že nemá rád Židy či černochy nebo Cikány a nepřetvařuje se!

drak řekl(a)...

STK:

Já si zatím ještě myslím, že se lze ubránit a to úspěšně, pořád ještě jenom a pouze okrouháním příliš liberálních, nebo rovnou pitomých pravidel uplatňovaných v rámci imigrace a nefunkčního multikulturalismu, pořád ještě by to šlo a více méně bez krveprolití, ale ta hranice, kdy už to bez něho nepůjde, se každým dnem neúprosně blíží, je to celkem dost prosté a je těžké to nevidět.

Když kdysi Churchill varoval před válkou před Hitlerem a koncem války pak před Stalinem, tak ho neposlechli, dokonce byl terčem posměchu. Zejména koncem války to bylo obzvlášť trestuhodné, také se trest v podobě studené války dostavil poměrně záhy. Když si někdo neumí vzít ponaučení z dějin a při reálné hrozbě jí bude ignorovat stejně jako tenkráte, tak asi bude nucen si ty dějiny zopakovat, My, kteří si tu hrozbu uvědomujeme, budeme ochuzeni o těch posledních pár chvil klidu, kteří zažívají ti, kdož ony hrozby ignorují. Třeba nás ale napadne včas, kam zmizet a jak to nějak schůdně přežít a ty ignoranty nechat, ať si po zásluze sklidí to, co zaseli.

Pedro řekl(a)...

Už před časem jsem se dočetl, že v izraelské armádě Arabové slouží. Hlavně Beduíni v průzkumných jednotkách (hatetepe: 3krát w.eretz.cz/content/view/6955/41.
Je tam samozřejmě potencionální nebezpečí zrady (hatetepe: 3krát w.cs.wikipedia.org/wiki/Zarzir#Extern.C3.AD_odkazy), ale jak hodnotit například počínání některých ortodoxních, kteří po vypuknutí jomkipurské války propichovali pneumatiky autobusů svážejích mobilizované záložníky (a to propichování, to žádná práce nebyla?). A co ti šaškové (jak je jinak nazvat?), panáčkující někdy před rokem vedle Ahmadíneřáda?

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,
ve střední a západní Evropě bylo vybito podstatně vyšší procento Romů než Židů. Z československých Romů přežilo okupaci snad jen deset, Židé dopadli podstatně líp ("opticky" jejich ztráty zvyšuje mohutná vlna emigrace do Izraele). A zdaleka ne všichni z těch, co šli do koncentráků coby Židé (podle norimberských zákonů) se sami za Židy považovali.
Pokud budou Židé agitovat ve smyslu, že utrpení Žida v KT bylo větší než utrpení góje, tak si maximálně zadělají na nenávist, potenciálně vedoucí k dalšímu holokaustu. Konec konců dost velkou míru ve vlně spontánní nenávisti a poválečného násilí vůči Němcům sehrál fakt, že se propagovali, jako "cosi lepšího". Už staroušek Macchiavelli napsal: "Chceš-li vyvolat nenávist vůči nějaké skupině obyvatel, dej jí nezasloužená privilegia".
Pro naši populaci, která nevěří na judaismus a pokud věří na jinou víru, tak vesměs velmi chladně, jsou nějaká privilegia plynoucí z jakési pochybné knihy, kterou si napsali (a bezpochyby mnohonásobně zfalšovali) sami Židé, naprosto nezasloužená a nepodložená. Dosud ještě do jisté míry Žida, dožadujícího se takových privilegií, chrání určité tabu, dané tím, že jeho prarodiče (a další příbuzní) skončili v koncentráku. Nicméně tento štít se opotřebovává a slábne, a pokud Židé nepřestanou na*írat ostatní lidi, tak se prostě jednoho dne zhroutí.
Prostě Židé by si měli uvědomit, že v civilizovaných zemích mají občané stejná práva a povinnosti, bez ohledu na náboženství a etnicitu. A ti z nich, kteří to nehodlají (nemohou) akceptovat, ať emigrují do rasistického a apartheidního Izraele. Nejen gojim, ale i těm zbylým Židům bude bez nich líp.

Harpyje řekl(a)...

O jakých "nezasloužených privilégiích" to, proboha plácáte, Aspergille?
Takovou snůšku pitomostí jsem už dlouho nečetla.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, říkáte, že nemáte rád mohamedány, ale sám mluvíte jako mohamedán, který Izrael očerňují jako rasistický či aparteidní. Vy si s mohamedány můžete podat ruce. Nejste Vy náhodou mohamedán?
Ale řeknu Vám, že si pana Paška vážím daleko více, než-li Janečků, Juchelků, Vodníků, Thyronxů, Tomů, Hledajících... Tito lidi se tváří jako humanisté, ale nejsou. Jsou zlí. Pan Pašek na rovinu řekne, že nemá rád "negry" a mohamedány. Nepřetvařueje se a nehraje divadílko. Stejně tak si více vážím holohlavců, ti jasně řeknou, že nemají rádi Židy... A nepřetvařují se.

Harpyje řekl(a)...

Mohamedán asi nebude, ale má problém s oněmi "vyvolenými", jako každý typický antisemita. Význam tohoto slova v jeho religiózním kontextu jste vysvětlila nejméně ve dvou článcích a nesčetných příspěvcích, ale lidé Aspergillova druhu musí pořád a pořád hauzírovat s jejich abstrúzními obviněními.

Kopretina řekl(a)...

Pojem "vyvolený národ" v religiozitě znamená, "vyvolený k povinnostem" žádná nezasloužená výhoda, vyvolenost sloužit Bohu, plnit Boží přikázání a tím se stát světlem pro všechny okolní národy, žádné vythaování, vyvyšování. Apoštol Pavel říká: "máme my Židé nějakou přednost? Naprosto ne! Jaký je význam obřízky? Veliký, v každém ohledu, předně ten, že Židům byla svěřena Boží slova" (Římanům 3:1-2)...Žádná pýcha! Žádný rasismus.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino, dtto Harpyje"

Nějakou "duchovní" vyvoleností to začíná a končí to plynovými komorami a podobnými zařízeními pro průmyslové vybíjení "nevyvolených". Konec konců, v Německu to probíhalo podobně.
Vedoucí Izraelské strany šás tu "vyvolenost" popsal naprosto jednoznačně: "Gojim jsou tu od toho, aby pracovali jako tažná zvířata a umožnili Židům se válet." To mi moc "duchovní" nepřipadá (a obávám se, že málokomu z těch, kdo se s tímto "programovým prohlášením" seznámili). A Šás má v Izraeli cca 4% voličskou podporu a je ve vládě. Pokud Židé půjdou za propagátory těchto a podobných hesel, tak mohou dopadnout jako Němci (nebo i mnohem hůř).
I Němcům se líbila představa, že jsou "vyšší rasa", stvořená k vládnutí, k obsazování "lebensraumu", k tomu, aby jim příslušníci "podřadných ras" sloužili atd. A měli docela kliku (a my toho můžeme než želet), že projekt Manhattan skončil tak pozdě, že už na Německo nemohly být nasazeny atomové bomby.

Prostě mezi Židy a Němci je ten rozdíl, že zatímco v Německu se pohybují (neo)nacisté na hraně ilegality, tak v židovském státě jsou zcela ekvivalentní zrůdy ve vládě.

Kopretina řekl(a)...

Názory Ovadia Josefa, nereprezentují izraelské věřící.Ředitel Ligy proti pomluvám (ADL) odsoudil výroky jako "rasistické, otřesné a extrémně rozdělující". Stejně tak jeho výroky odsoudili téměř všichni Izraelci. Mě napadá, že Ovadiu Josefa by měli Izraelci soudit za velezradu, svými výroky Izrael jen poškozuje a rozšiřuje antisemitismus. Pergille, Vy jste na jedné straně s mohamedány, nic víc se na to říci nedá.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,

1. Dokud toho Ovadiu skutečně neodsoudí a nezavřou (ještě lepší by bylo pověšení za jistou část těla do průvanu), tak beru odsuzující výroky jen jako propagandistické mlžení. Naprosto stejně mlží v podobných situacích i moslemíni.

2. Ovadia Josef je fanatický věřící a znalec jak judaismu, tak i halachického práva. Jsem dost skeptický vůči představě, že by člověk tohoto ražení prohlásil něco, co je s judaismem nebo halachou v zásadním rozporu.

3. Islám není nic jiného, než internacionalizovaný judaismus. Prakticky jakákoli kritika islámu (jako ideologie i jako náboženské víry) je použitelná i jako kritika judaismu a halachy. To je také jeden z důvodů, proč Židé historicky spíše pomáhali při islámsko - křesťanských konfliktech muslimům. Táhne se to minimálně od doby, kdy při invazi muslimů na Pyrenejský poloostrov v některých případech agresorům otevřeli městské brány, až do současnosti, kdy jsou některé židovské organizace významnou součástí sociální rakoviny, která podvazuje naše možnosti bránit se současné islámské agresi.
Abyste mě hned nenařkla z propagování nějakého "židovského spiknutí": Na nic takového nevěřím. Osobě vychované v židovské kultuře a v tradičních židovských hodnotách je prostě islám bližší než civilizace stojící na rovnoprávnosti občanů bez ohledu na náboženství nebo rasu. A chovají se podle toho zcela spontánně, bez toho, že by se na to museli nějak organizovat. Týká se to nejen Židů, ale i určitého segmentu věřících křesťanů. Asi před třemi lety jsem měl na Psovi kontraverzi s křesťanem, který prohlašoval, že je mu islámský režim bližší než sekulární stát. Nicméně takovýchto křesťanů je i mezi věřícími a praktikujícími jen nepatrné procento, na rozdíl od těch Židů a judaistů.

informace řekl(a)...

osef Ovadia je duchovní lídr páté izraelské strany. Shas má v parlamentu 11 poslanců ze 120, nemůže být vyloučena z žádné vládní koalice. Je sice nepohodlný, ale nezbytný. Netanjahu se od jeho výroku distancoval, ale neodsoudil ho.
Tento fanatický stařec na příklad prohlásil v 2009 r., že oběti holokaustu byly potresány za své předešlé hříchy.
V r. 2006 podle průzkumu veřejného mínění byl uznán jako jedna z nejvlivnějších osob politického života v Izraeli.
Takže soudit ho za velezradu nepadá v úvahu.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, Židé a muslimové, nejsou na stejné lodi.Muslimové Izrael a Židy nenávidí,Židé, ať jsou jacíkoliv dobrovolně spáchat sebevraždu jistě nechtějí a líbit si to nenechají. Ty doby, když Židé napochodovali do plynových komor jsou dávno pryč a Izraeli fandím. Fandím, aby se nenechal opít rohlíkem a podléhal vlivu levicových mudrlandů hájících jen práva Palestinců. Palestinci tančili, radovali, zpívali, když byl spáchán teroristický útok na Dvojčata... Izrael se nesmí dát. Palestinci chtějí Izrael zničit a ať se to Vám antisemitům líbí nebo ne, Ježíš nikdy nezpochybňoval Mojžíše, věrokuku židovskou, jen zpochybňoval farizeje. "Nepřišel jsem zručit Zákon (Mojžíšů) zrušit,ale naplnit, dokud nepomine nebe a zem, nepomine ani jediná čárka Zákona". Křesťanství na judaismus navazuje, ruší některá rituální pravidla, ale základy judaismu převzala...

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,
1. To, že nejsou na stejné lodi neznamená, že obojí nemají na programu likvidaci moderní civilizace, z náboženských důvodů.
2. Tím, že křesťanství udržuje řadu příkazů a zákazů derivovaných z judaismu, sehrálo jednoznačně negativní roli v historii vývoje evropské civilizace.
3. To, že podpoříme Židy v Izraeli, jednak aby mebyli zlikvidováni (tedy z obecně humanistických důvodů), jednak proto, že představují strategickou hrozbu pro naše tč. hlavní nepřátele, moslemíny (tedy z ryze pragmatických důvodů), ještě neznamená, že se na ně nesmíme dívat kriticky, a že nesmíme vidět i to, co nás rozděluje.

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
ona ta dominance strany Šás plyne z rozdílné volební síly hlasů ortodoxních a sekulárních Židů. Ve standardním demokratickém státě by se něco podobného stát nemohlo (tam platí, že hlasy občanů mají stejnou váhu).
Jinak je prokázáno, že za WW2 šli někteří judaističtí náboženští fanatici ještě dál a devótně spolupracovali s nacisty, které prohlašovali za nástroj JHWH.

informace řekl(a)...

Pergille,
co míníte tou rozdílnou volební sílou hlasů ortodoxních a sekulárních Židů? Tam neexistuje rovné volební právo?
Hledám to na netu, ale kromě kritiky na roztříštěnost společnosti na religiozní, sociální a jiné skupiny, a dělení podle místa původu, jsem nic v tomto smyslu nenašla.
Děkuju.

STK řekl(a)...

S Pergillem mohu (ne)souhlasit jen v jednom: Přestože princip jeden člověk - jeden hlas je základem demokracie, stále se nemohu s tímto faktem smířit. Má-li stejnou váhu hlas pologramotného opilce, který by "zradil Krista" ne za třicet stříbrných, ale snad i za "basu piv" a například primáře kardiologie nebo renomovaného filozofa, zdá se mi to poněkud nešťastným, ba i kontraproduktivním. A prosím, neútočte na mě, opravdu nevím, jak to změnit. Jenom se mi to prostě nelíbí.

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
jsou tam nějaké kvóty podle kategorií obyvatel, podobně jako to bylo v JAR. Navíc Židé a současně ortodoxní judaisté mají vyší občanská práva a méně povinností (např. se na ně nevztahuje povinná vojenská služba).

STK,
jsme na tom podobně. Osobně si myslím, že asi lepší by byla různá váha hlasu podle zaplacených daní z příjmu + vyloučit z toho ty příjmy, které jdou ze státních peněz (třeba z neziskovek). On ten primář kardiologie nemusí mít o fungování státu o moc hodnotnější představu než ten opilý bezdomovec; kdyby měl, tak už dávno sedí někde v bance nebo pojišťovně :-)

Harpyje řekl(a)...

V Israeli žádná "rozdílná volební síla hlasů" samozřejmě neexistuje z toho důvodu, že Israel je standartní demokratický stát. http://www.knesset.gov.il/elections16/eng/about/electoral_system_eng.htm

Kopretina řekl(a)...

A naopak výhod těží Arabové a Charedim (ultraortodoxní Židé), která žije jen z dávek, do práce nechodí, v armádě neslouží.
Ale i tuto situaci se daří řešit, v Izraeli vytvořili jednotku Nahal Charedi, kteří bojují v armádě, ale mohou dodržovat náboženské obřady
http://www.nahalharedi.org/

Harpyje řekl(a)...

Moje nejoblíbenější je ale Oketz Unit, která pracuje s nejlepším přítelem člověka. :-) http://www.youtube.com/watch?v=hIg_YaRRut8

Harpyje řekl(a)...

A když se dívám na tohle video, tak mě napadá, že se všechny ty zvěsti o využívání jiných zvířat, jako supů, nebo žraloků asi zakládají na pravdě.

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
už první věta na vašem odkazu ukazuje jasně, že Izrael standardní demokracií není:
"Israel has an electoral system based on nation-wide proportional representation"
Hlasuje se podle národností = není to demokracie. V demokracii na národnosti voliče nezáleží.

Kopretina řekl(a)...

Úžasné video! Izraelští chlapci a děvčata jsou jedničky.

Harpyje řekl(a)...

Doporučuji Vám, Aspergille, kurs angličtiny pro začátečníky.

Harpyje řekl(a)...

A israelští psi, Kopretino?

STK. řekl(a)...

4 Pergill: Kardiolog samozřejmě může mít v jiných záležitostech, než jsou opravy krevních pump zcela zcestné a pitomé názory. Ale průměr názorů "primářů" se určitě bude lišit od průměru "vágusů" - už jenom v ovlivnitelnosti třetím subjektem. Ale kdyby primář seděl bance, už bych jej spíše považoval za vyčůránka než za představitele inteligence.
Existuje totiž taky cosi jako etika. Ne všichni doktoři "děkují a odcházejí..." Byť bych jim přál, aby dostali, co žádají, tím způsobem, který k prosazení zvolili, se mi dost zhnusili.
Včetně mladého doktora, který mi před 3/4 rokem zachránil život. Poznal jsem ho, našel jsem si ho, řekl jsem mu to. Pak mi psal, že vzal svou výpověď zpět. Snad. Doufám. Chci věřit.

P.S.: Víte, kde najdete největší množství levicově zaměřených lidí pohromadě? Mezi kumštýři - ačkoliv se chovají zcela tržně, duší jsou to teoretičtí komouši. Alespoň většina z nich.
Tuš co s tym, synci...

Kopretina řekl(a)...

izraelští psi jsou také jedničky, ale psy umí vycvičit každý,ale projít si izraelským vojenským výcvikem, to každý nezvládne. Zatímco my v Evropě a Severní Americe chodíme do hospod na pivo, izraelská mládež musí prodělávat výcvik v armádě,tak, jak umějí Izraelci bojovat, každý neumí, ten zápal, to nadšení, to vlastenectví. (Samozřejmě, že ne levicové zrádcovské svoloče Oz, Avneri, Hass, Grossman...)

A.S.Pergill řekl(a)...

To STK:

Ještě za hlubokého socialismu, když naši doktoři vyjížděli do zemí 3. světa na expertízy apod., šel údajně o nich světem jeden hlas, že jsou sice po odborné stránce dobří, ale že se neumějí chovat tržně.
Z tohoto důvodu dodnes nemáme stanoveny léčebné standardy (= úkony pokryté zdravotní daní), ačkoli tohle mají v řadě zemí na úrovni pojišťoven dávno stanoveno (= pacient není na danou chorobu / daný úkon pojištěn = pacient úkon nedostane), setkal jsem se s tím v souvislosti s vymřením jedné větve naší rodiny v Německu (zdravotní pojištění sice meli, ale na určitá vyšetření a určité úkony pojištěni nebyli, i nedostali je).
Oni v podstatě ti, co "děkují odchází" jen požadují, aby se v tomhle udělal konečně, 20 let + po pádu socíku, pořádek ve smyslu standardních vztahů pojištěnec - pojišťovna, lékař - pojišťovna a lékař - klient pojišťovny. Jenže to by spousta bafuňářů přišla o vejvar.
Nehledě k tomu, že opravdu u nás nemáme zdravotní pojištění, ale zdravotní daň, protože neexistuje žádný mechanismus zaručující, že se vybrané peníze vůbec dostanou do zdravotnictví, natož že se dostanou na léčbu.

Harpyje řekl(a)...

To je nesmysl, Aspergille.
Tenkrát si lékaři nemohli své platy vyjednávat individuelně. Dělala to za ně jakási vydřidušská bolševická organizace, na jejíž jméno si už nevzpomínám, které museli čeští lékaři v nejčitším mafiánském stylu odvádět "výpalné".
Taky by mě zajímalo, u jaké pojišˇovny byli Vaši příbuzní. Ještě nikdy jsem neslyšela, že by nějaká pojišťovna odmítla nutný úkon nebo vyšetření.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje:
První chybou bylo povinné členství v lékařské komoře a prvním krokem k nápravě "zgruntu" by bylo jeho zrušení (před jedněmi volbami to slibovala ODS, to bylo poprvé a naposled, co jsem ji volil). Ta se zcela jednoznačně vyprofilovala jako levičácká odborová centrála.
Příbuzní měli standardní středostavovské pojištění (oba VŠ, platy spíše nadprůměrné), nevím, u které konkrétní pojišťovny. Hlavním problémem bylo, že se u obou spíše "hasily požáry", zatímco u obou by u nás byli řešeni "z gruntu". Např. v pojištění nebylo vyšetření na markery CA prostaty (na naše prachy cca 4000Kč), a tak se bolesti v kostře dlouho (+- rok) řešily analgetiky.

STK řekl(a)...

Věřím, že nejde jen o peníze, i když jsem vyslechl rozhovor dvou lékařů, když jsem měl kanylu(?) v srdci a usazovali mi tam stent a těm dvěma pravdu šlo o prachy - asi zapomněli, že jim na stole neleží budoucí mrtvola, ale člověk s ušima - a to dobrýma - a ani na hrobníkově lopatě mu není až tak zle, aby nevnímal a nepamatoval si. Ty ostatní věci je možná na... ...hněvávají též, ale je to až "v další řadě". (Abych nezzapomněl - jejich výkon byl, pokud mohu soudit, naprosto dokonalý, profesionální. Jejich chování k potenciální mrtvole rovněž. Nejenže jsem seskočil hrovníkovi z lopatky, ale měl jsem dobrý pocit, že máme skvělou lékařskou péči. I sestry byly schopny přijímat mé černé humory a bavily se spolu se mnou!

Co když ta nátlakovka bude mít úspěch? Bude tedy nastolena "větší spravedlnost" - bafuňáři přijdou o své desátky a možná umře pár (desítek) nedonošenců - ale konec konců, kdyby byla válka, zemřelo by jich mnohem vice, že? Tak proč se s tím zdržovat, když jde o peníze!

Ale bez hořkosti: Oni ti "bafuňáři" totiž obvykle mívají své "dobré styky", které jim kvalitní lékařskou péči zajistí za všech podmínek. Takže celý spor zase odnesou ti obyčejni, co nemají ani styky, ani vejvar.
A to je špatně. Špatný je ale způsob, ne proklamovaný cíl.

Takže já odhaduji: Doktoři dostanou trochu přidáno, sestry to nahněvá, tak jim taky trošku přidají, všem budou slíbeny reformy, bezzubé a nic podstatného neřešící, ale sníží se tím slibem "revolučnost bílé mafie" a vše půjde dál, močálem černým...

Až do příchodu machometánů nebo do rozpuštění ČLK. Případně pádu planetky o průměru větším, než 10 km do Tichého oceánu... ;-))

Kopretina řekl(a)...

Exodus z Egypta, Američani prchají, bohatí Egypťané prchají, Izrael stáhl své lidi domů, Češi zůstávají.
http://eretz.cz/content/view/10092/41/
Aby nebylo pro naše lidi pozdě.

informace řekl(a)...

USA a Švýcarsko evakuuje téměř všechen diplomatický personál, Lybie poslala letadla pro přepravu svých občanů. podobně i Turecko.

Kopretina řekl(a)...

Schumacher píše, že nemá rád katastrofické vize, jsem horká hlava, ale myslím si, že se Pergillovy vize naplní. Tak ráda bych se mýlila, ale situace vypovídá o pravem opaku.

A.S.Pergill řekl(a)...

To STK
Opravdu dokážeme zachránit - vypiplat 500g novorozence (norma porodní hmotnosti je cca 5 až 7 násobek). Většinou s vyšší úspěšností, než např. i v USA. Průšvih je, že naprostá většina těch dětí do konce života putuje po ústavech.

STK. řekl(a)...

To se ovšem, Pergille, tak často v médiích neříká. Někdy mi ta "šikovnost" našich doktorů připadá, jako by se jednalo o nějakou mezinárodní soutěž.

Pak je to ovšem otázka etická - nakolik odporovat přírodě. Nechtěl bych být v roli chlapa, který ten poloviční potrat zváží, "shledá ho příliš lehkým" a musí to říct jeho mámě.
Což, ten stařík, který už vidí, jak na něj někdo s poza řeky Acherón kývá, ten ví, že by už radši šel. Při těch bolestech a hlavně bezmoci pro něj dalších 14 dnů života už nemá význam. Ale toho naschvál nepustíme a budeme do něho cpát všechno možné horem dolem - až nám stejně jednou nad ránem nezadržitelně proklouzne.
Ale té mámě "příliš lehkého" novorozence bych to fakt nechtěl říkat. I když je to možná i její vina... Ale možná by se to říkalo tím hůř.
- - -
Nějak nám chybí pokora před Řádem Přírody, nemyslíte?

informace řekl(a)...

STK,
taky pěkné téma, co tu nakusujete.
Kdo má, v podstatě právo rozhodovat o životě nebo neživotě druhých? Lékař? Nejbližší příbuzní? Pacient sám? Anebo soudce, když je pacient ve stavu, kdy není schopen rozhodovat sám o sobě?
Může občan rozhodnout předem, když je zdravý a schopný rozhodování, napsat t. zv. biologickou závěť, kde dá do budoucna dispozice o své smrti? Etickou povinností lékaře je léčit, a to prostředky, které má k dispozici. Má lékař právo nebo povinnost vést léčení úporně až do stadia přirozené smrti? Je přerušení umělé výživy, když pacient ve vegetativním stavu je na ní zcela závislý, aktem eutanazie?
A v případě nedonošeného dítěte, má matka právo rozhodnout o jeho životě jak budoucím tak ne-životě?
Co je ten Řád Přírody? Co pod tím rozumíte? Léčí Příroda, má nějaké etické pojmy nebo normy?
A etické normy náboženské, právní, společenské v jakém vztahu jsou s oným Řádem Přírody?
Tady se o tom diskutuje už léta.

STK řekl(a)...

4 Informace: Přirozený řád, Řád přírody to je stav, podle něhož se vše děje, aniž bychom na toto dění aplikovali lidská měřítka lidské zákony.
Jinak je to můj myšlenkový konstrukt, ke kterému jdu vždy, když nevím, jak se k tomu či onomu postavit...
Taková berlička pro staré kocoury. Má blízko ke způsobu uvažování, kterému se říká "selský rozum" - ale je ještě bazálnější.
O těch "právech na životů a "právech na smrt" mám rozepsaný článeček. Až se konečně přestěhuju, tak si v novém bytě uvařím dobré kafe a dopíšu ho. Šaman má teď málo času, tak možná bude rád, když mu něco málo přispěju do menu. (A konečně začnu dokončovat ten svůj "Výkladový slovník theatrologický...". A v létě pojedu fotit pod Vesuv.)

informace řekl(a)...

STK,
pod Vesuv nejezděte.
Za prvé) zvýšila se sismická činnost kaldery pod Campi Flegrei
Za druhé) moře je značně znečištěné, přišlo se teď na to, že po léta házeli odpadky přímo do moře, aby si neznečistili půdu
Za třetí) Neapol a okolí jsou přese všechny snahy plné odpadků
Za čtvrté) okradou Vás tam, buď na ulici anebo v restauracích nebo obchodech anebo v hotelu.
A nakonec neapolitánci jsou hysterický národ.
Vyberte si nějaký jiný cíl.
Má to smysl tak riskovat?

Větší vlastenec řekl(a)...

Spravedlnost zvítězila !

Vážení vlastenci, vážené vlastenky,
jistě jste si v tisku povšimli jedné dobré zprávy : I v dnešní děsné době, kdy nás okupují Evropané a vykořisťují domácí buržousti, se našinec může dovolat spravedlnosti. Ano, náš soukmenovec Dan Šustr se dočká omluvy od sionistky Sidonové.
Více zde : http://www.lidovky.cz/konec-veku-nevinnosti-blogerka-se-musi-za-svuj-text-omluvit-pl8-/ln_domov.asp?c=A110131_145052_ln_domov_mev

Mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!

A.S.Pergill řekl(a)...

V sousedním domě žila paní. Bylo to ještě v době, kdy se kupovalo na lístky. Paní si jednou v obchodě ve frontě postěžovala, jak rychle jí potraviny ubývají, "jakoby jí je někdo kradl". I byla posléze předvolána na národní výbor, jelikož se sousedky, žijící ve stejném domě, tato slova dotkla a ona si na ni stěžovala. I dostala paní na národním výboře držkovou a snad i nějakou pokutu zaplatila. Asi o půl roku později, při návratu domů v neobvyklou dobu, načapala ve svém bytě onu sousedku, která si na ní stěžovala, jak jí probírá špajz.
Myslíte si, že se jí někdo z národního výboru omluvil, nebo dokonce vrátil pokutu? Chá chá chááá!

stk řekl(a)...

Spravedlnost že zvítězila?
To není vítězství spravedlnosti, to jen jedna namyšlenost zvítězila nad druhou. Nevím jak Vy, VVV, ale já se tím už nechci zabývat. ;-/