sobota 8. ledna 2011

MOBY DICK 2001: Litera a duch zákoníku práce

Pondělí 8. ledna
Už týden bez náměstka Cymbucha, který přesídlil za bývalým ředitelem Textáren Makošem do Mektáren. Kdo na jeho místo? Sekretářka Vykulená pravila: "Určitě bývalý náš vedoucí Krakoš." Ambrož má své informace: "Bude to nějaký Drahoš z Brna, který končí v České Tlachárně". Junior doplnil: "Tam zaměstnanci na Vánoce vůbec nedostali žádné kolekce, vzbouřili se, zabarikádovali v kotelně a teplo nepustili do té doby, než Drahoš sám nepodal výpověď!" Uvidíme.



Úterý 9. ledna
Když se včera vedoucí Duto Hlav vrátil z porady na Severním Městě, okamžitě zavedl další knihu - Knihu prac. přestávek. Musíme tam zapisovat odchody a příchody z pracoviště, nejdéle po čtyřech a půl hodině musíme mít odpřestávkovánu nejméně půlhodinu. Zapisovat přestávky i na čůrání a kouření je též nutno - po minutách. Kdo přetáhne sumu přestávek byť jen o minutu, musí napracovat celou půlhodinu. Když minutu nedobere, strhnou se mu prémie!

Středa 10. ledna
Tak s těmi prac. přestávkami je to jinak: Musíme je mít evidovány přesně podle litery zákoníku práce - ale podle jeho ducha si je můžeme vybírat, jak chceme. Pokud neopustíme prostor našeho baráku v Centru. Takže na oběd můžeme chodit prakticky jen do naší podnikové restaurace - přece jen firma SO-HO u nás nezkrachuje, jak jsem jí původně věštil!

Čtvrtek 11. ledna
V podnikové restauraci mají jídlo studené. "Jídlo není studené, jen vychladlé. Várnice v zimním období špatně drží teplo," vysvětlil nám majitel SO-HO Mlha. Rýže se škorpioními křupánky byla připálená a málem jsem si vylomil zub na několika kamíncích. Oběd stojí 60 Kč. Šéfodborář Milivoj Plachý prohlásil v závodním rozhlase: "Za osmdesátikorunové poukázky zaplatíte jen desetikačku. A tu dvacku rozdílu vám vrátí u pokladny." Takže jídlo je zadarmo a ještě dostaneme 10 Kč navíc. Nakonec - jíst to nemusím.

Pátek 12. ledna
Podniková restaurace má několik výhod: Krom desetikoruny, které na každé porci vyděláme, si můžeme i evidovat pouhou půlhodinu prac. přestávky, i když jsme tu déle. A pak se tu taky dovíme spoustu drbů: Náměstka za Cymbucha nebude dělat ani tlachárenský Drahoš, ani Krakoš, ale Kvakoš z Českých Mektáren. Uvidíme. Nese se fáma, že je dost starosvětský.

Sobota 13. ledna
Včera jsem obdržel nový platový výměr. Páni, na tarifu jsem dostal přidáno skoro 7 %! Žena zchladila mé nadšení: "Budeš mít stejně, to máš jen na vyrovnání zkrácené pracovní doby." Zkrácené? Nějak jsem nezaregistroval. No tak si zase nekoupím golfové hole. Ostatně, kdo ví, jaký sport bude preferovat nový majitel Českých Textáren?
************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

1 komentář:

drak řekl(a)...

Zákoník práce? A co to je? To už strašně dlouho neznám a příliš mi to už ani nechybí.