neděle 2. ledna 2011

MOBY DICK: Seriál krizí

Atentáty, hymny, ryze soukromé miliony, prohrané státní miliardy, krvavý Chodorkovskij a rybky v akváriu.
*********************************************
Neděle 26. prosince 2010, 2. svátek vánoční
Minulý týden zastřelila policie při pouličních demonstracích 173 lidí. Lidé protestovali proti tomu, že starý prezident, který prohrál volby, odmítl odstoupit a vyhlásil se vítězem voleb a prezidentem. (Pobřeží slonoviny)
Na Štědrý den bylo při násilnostech mezi muslimy a křesťany zabito 40 lidí. Po pumových atentátech hoří kostely a domy. (Nigérie)

V sobotu zabila mladistvá atentátnice v burce 45 lidí a sto zranila, když vhodila dva granáty do davu lidí, čekajících na potraviny ze zahraniční pomoci a poté se odpálila. (Pákistán)

Vinou nezbytných škrtů v sociálních programech se na humanitární pomoci stalo závislých už 10 % obyvatel. (Portugalsko)

Poraženým kandidátům v prezidentských volbách hrozí vězení a jejich dětem sirotčince. (Bělorusko)

V silných mrazech zůstvá bez elektřiny 200 měst a obcí, včetně částí hlavního města. Dodávky proudu pro asi půl milionu lidí se začaly obnovovat už po dvanácti hodinách. (Rusko)

Na Štědrý den bylo odesláno skoro 74 milionů esemesek, což je asi o milion méně než vloni. Hasiči zasahovali 588x, zlikvidovali 122 požárů a vyjeli k 111 dopravním nehodám. Zachránili při tom 66 lidí. (Česko)

Pondělí 27. prosince 2010
Kurzy světových automobilek padají. Důvodem je, že pekingské úřady omezují počet registračních povolení. Vloni jich vydaly tři čtvrtě milionu, letos to má být je čtvrt milionu.

Představa nových možných majitelů Sazky, současných věřitelů, tedy společnosti Penta a Radovana Vítka: Vysočanská aréna se prodá i se ztrátou ("Sazka není od toho, aby provozovala haly, ale loterie") a její dříve všemocný šéf Aleš Hušák půjde do háje. Pokud nebude představa naplněna, pošlou do háje věřitelé celou Sazku - tedy do insolvence.

Právní kancelář začala rozesílat výpovědi 3800 lékařů. Odboráři se radují, že po 1. březnu zkolabuje 78 ze 191 českých nemocnic.

Vojáci mají salutovat a občané si držet pravou ruku na srdci už při prvních tónech hymny Má slunná svobodná země, maják nezávislosti a ochránce míru. Lehce by se mohli splést a srdečně salutovat i při ruské hymně - obě hymny se totiž hrají s původní melodií sovětské hymny. Tedy ruská i uzbecká.

"Někteří lidé vymyslí věci, které by ani ďábla nenapadly." (Cemil Cicek, mluvčí turecké vlády k žádosti německého ochranného svazu autorského GEMA za placení autorských poplatků za tureckou hymnu, jež byla recitována v jedné německé školce na besídce.) Načež mimořádně zasedla turecká vláda, aby přijala zákon číslo 5846, kterým hymnu - znárodnila...

Dobrý tip pro českou vládu!

Úterý 28. prosince 2010
"V případě nutnosti je možné vyhlásit stav krizového ohrožení, který se vyhlašuje při hromadných neštěstích nebo přírodních kalamitách." (Leoš Heger, ministr zdravotnictví, chce přesvědčit hejtmany, aby k tomuto kroku sáhli v případě, že bude ohrožen chod některých nemocnic. Lékaři namítají, že jejich hromadný odchod není kalamita, ale už od března vyhlašovaný záměr.)

"Jsou to ryze soukromé záležitosti, ke kterým se nebudu vyjadřovat." (Nevyjádření bývalého pražského zastupitele Filipa Dvořáka (ODS) k dotazu Hospodských novin, kde vzal jeho 85letý tatínek v polsedních čtyřech letech peníze na nákup nemovitostí za 33 milionů.)

Výměna strojvůdce po prvních 120 km jízdy, když bylo zjištěno, že je ve službě nepřetržitě již třetí den. Zásah policie vůči hlučným opilcům. Výměna porouchané lokomotivy. V součtu tyto tři hlavní problémy zapříčinily třináctihodinové zpoždění vlaku číslo 4295 ze Štrasburku na španělské hranice. Ředitel francouzských státních drah SNCF Guillame Pepy se dnes omluvil šesti stovkám postižených cestujících, slíbil vrácení jízdného - a jednu zpáteční jízdenku zdarma...

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo USA a EU z ovlivňování soudu, který probíhá nad již jednou odsouzeným ropným zločincem Chodorkovským. Tento lupič, který činil vše, co ostatní ruští magnáti, se zejména provinil tím, že nečinil jedinou věc - nespolupracoval (neplatil výpalné) s tehdejším prezidentem V.V. Putinem a finanční podporu dával jeho politickým konkurentům... Západ označil proběhlý soud za "příklad ruské selektivní justice".

Středa 29. prosince 2010, Mezinárodní den biodiverzity
Ráno explodovaly dvě bomby před sídlem Ligy severu, pochopitelně na severu - tedy na severu Itálie. Ani bomby to nebyly, ale prý jen "silné petardy". Jejich autorem totiž nebyla Al Kejda, ale nejspíš nějaký nespokojenec z italské Antify.

Asi 36 miliard může činit ztráta fotovoltaických výrobců elektřiny v příštích 20 letech z důvodu, že se jim nepodařilo včas připojit se do přenosové sítě. Ti velcí by jistě vyvolali arbitráž - ale ti své sluneční lány připojili včas, třeba i 23.12...

Ti malí, kteří připojení stihli ještě za stávajících výhodnějších podmínek, taky nemají zcela vyhráno. Přicházejí na ně "cílená individuální podání" (udání ), že nedodrželi všechny technické a administrativní náležitosti. Při přímém udání se skutečně objeví pochybení v každém druhém případě...

Český stát (nikoli ministr financí Miroslav Kalousek, ale my) prohrál další arbitráž - tentokrát s ČSOB, a to kvůli zárukám při převzetí zkrachovalé IPB. IPB nezaplatí státu požadovaných 33,3 miliardy korun, anobrž stát zaplatí ČSOB včetně úroků dvě miliardy kaček. Dobrá zpráva pro trh, která uklidnila nervozitu investorů. ČSOB už slibuje příjmy minimálně několik set milionů korun nad rámec běžného hospodaření.

S těmi dvěma miliardami rozpočet pro rok 2011 nepočítá...

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se chce nějak dostat k rezervám menších zdravotních pojištoven, které zatím mají přebytky ve výši celkem asi 10 mld. Kč. "Myslím, že zhruba 5 miliard bychom takto do zdravotního systému dostat mohli". Nejdříve se chce s pojišťovnami dohodnout po dobrém.
Pojišťovnám se to nelíbí. Zdravotnické odbory ministra v tomto kroku podporují. Hejtmani podporují nemocniční doktory. České lékaře podporují i jejich polští a slovenští kolegové - slibují, že se na uvolněná místa nepohrnou. Ministra zdravotnictví nepodporují ostatní ministři - je to "jeho" věc. Jako vždycky...
Při všech reformách ve zdravotnictví se přitom nějak vůbec nemluví - s pacienty!!!

Technická žena Moby Dicka podotýká: "Nemocnice si nakoupily drahé přístroje za miliardy - ale nezaměstnaly techniky, kteří by je udržovali a kalibrovali. Doktoři to neumějí, a ani nemohou umět!"

Mrtvá Kočka: "A přesto klidně měří špatně nastavenými přístroji."

Čtvrtek 30. prosince 2010
Na české ohněstrůjné firmy dopadla krize: letos bude jen polovina silvestrovských/ novoročních ohňostrojů. Ohňostroj nebude mít ani Praha. Ušetří se tak 1,5 milionu korun. Neví se tedy z čeho, protože hlavní město nemá ještě schválený rozpočet...

Tajfun Tasha přinesl do Austrálie největší povodně za 50 let.

Putinův vězeň Michail Chodorkovskij byl prakticky za stejnou věc jako dříve nakonec odsouzen k dalším šesti letům vězení. Jinak by ho museli pustit už příští rok - právě včas, aby se mohl účastnit prezidentských voleb.
"Tento a další podobné případy negativně ovlivňují pověst Ruska jako země plnící mezinárodní závazky v oblasti lidských práv a zlepšující se investiční klima." (Hillary Clinton, státní tajemnice USA.) Rovněž Německo je silně znepokojeno.
hodorkovskij je zločinec s krví na rukou." (Premiér všeho Slovanstva a dalších přilehlých baškirií V.V. Putin.)
"Je to absurdní, nemají žádné důkazy." (Chodorkovského obhájci.)
"Je naprosto jasné, že soudce Viktor Danilkin jen čte rozsudek, který mu připravili v Kremlu." (Kirill Rogov, ruský politolog.)
Čtení celkem osmi set stran rozsudku zabralo soudci několik dní.

Mrtvá Kočka: "To se v Kremlu ale nějak napsali!"

Izraelského exprezidenta Moše Kacava uznal telavivský soudce vinného z obtěžování a znásilnění.
Kacav nález soudu odmítá a přirovnává se k obětem amerického stíhání komunistů v éře senátora McCarthyho, případně i k Alfredu Dreyfusovi...

Mrtvá Kočka: "Je to jasné, izraelský soudce je antisemita!"

Polští matematici vyvinuli neprolomitelný šifrovací sytém. Výsledek projektu "Národní šifrátor" budou moci využívat nejen polské tajné služby, armáda a policie, ale třeba například banky. Anebo NATO.

Další povedená akce slovenské policie v zahraničí: Volavkou se bez vlastního přičinění stal tentokrát český řidič kamionu, který vezl ze Slovenska pro turecký Červený půlměsíc nikoli deklarovaný náklad dezinfekčních prostředků, avšak 17 tun chemikálií, ze kterých se dalo vydestilovat 400 kg heroinu. Podle slovenského policejního prezidenta Jaroslav Spišiaka se "turecká strana zachovala v rozporu s dohodnutým plánem". Slovenská policie přitom řidiče zachránila, protože mohl dostat doživotí, a takhle strávil v turecké vazbě jen vánoční svátky. A taky přišel o práci, protože jeho firma jezdí pouze do Turecka - kam má nyní na rok zákaz vstupu. "My jsme mu zachránili bezúhonost," pyšní se přitom Spišiak!
Policejní řidič prý nebyl použit z "taktických důvodů"...

Poprvé byl civilním obětním beránkem slovenské policie cestující do Irska, který vnesl do letadla nevědomky bombu. Co bude třetím zlatým klincem slovenské policie?

Pátek 31. prosince 2010

Rusové letos na oslavu posledního dne v roce nakoupili o 7 % méně alkoholu než vloni. Chlastají však stejně. Maloobchodní výpadek je nahražen konzumací domácí samohonky, technického lihu a lékařských tinktur.

Klip australské zpěvačky Kylie Minogue je "působivý a smyslný" - neb se v něm "mladí lidé ve spodním prádle objímají a vášnivě líbají". Proto byl v Singapuru, Malajsii a Indonézii zakázán.

Praha získala v zahraničí pověst "nového Amsterodamu" - stala se totiž novým evropským drogovým rájem. Drogy lze v klidu nakoupit třeba na Václaváku před zraky policie i jejích kamer.
Další prvenství Prahy: Lupičští taxikáři. Bordely přímo v centru. Praha se také stala evropským sídlem producentů pornofilmů, zejména pro gaye. A městem zaslíbeným je i pro provozovatele heren. Městská i státní policie se v Praze zabývají výnosným odtahem aut, zaparkovaných v protizákonnou vyhláškou zřízených parkovacích zónách. Výnosné je to pouze pro soukromého provozovatele oněch zón - a pak asi i pro ty konkrétní policajty.

Česká vláda nestihla včas předložit od srpna slibovanou novelu o střetu zájmů. Ani opoziční ČSSD svůj pozměňovací návrh včas nepodala. "Veřejnoprávní" Všeobecná zdravotní pojišťovna tak bude i nadále vyplácet odměny poslancům ve správních orgánech. Mrzí to i předsedu zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Borise Šťastného (ODS): "To je totiž to řešení, které nás zbaví mediálních tlaků kvůli těm přibližně 15 až 20 tisícům korun" ( měsíčně). Pozoruhodné je zjištění, co vlastně Borisovi vadí - nikoli těch pár "zanedbatelných" tisícovek, ale "mediální tlak"...

Žena Moby Dicka upřesňuje: "Poslanci schvalují zdravotně pojistný plán VZP, takže své odměny si mohli zrušit sami i beze změny zákona!"

Mrtvá Kočka mává tlapkou: "Rybky si akvárium nevylijí samy."

Očekává se, že v příštím roce roce bude česká vláda permanentě procházet seriálem krizí.

Sobota 1. ledna 2011, Den obnovy samostatného českého státu; 150 let od vydání prvního čísla Národních listů.

Optimistická žena Moby Dicka: "Nikoli permanentně. Jenom tehdy, když bude rozhodovat o slibovaných reformách..."
***********************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

22 komentářů:

EK řek)la) řekl(a)...

Jsem , no no, jako vždy skeptik a tím pádem mohu být jen mile překvapen nepermanentním seriálem krizí. Stejně na to nevěřím, bude to prů... za prů..... !

AHOJ
kontrolní otázka: byl pan PROKOP a pan SVOBODA vlastenec ? Bo ni? Toť otázka.

informace řekl(a)...

Něco k multikulturalizmu.
na vánoce uspořádala komunita S.Egidio v Janově velkou jídelnu pro chudé a bezdomovce. Pomáhalo tam tisíc dobrovolníků. Jak psaly noviny, přišel tam i velký počet musulmánů, aby se najedli zadarmo. A požadovali vehementně, aby v jídlech, na př. v lasagních s masovým ragu, nebylo vepřové. A tak jim bylo vyhověno i za cenu zvýšení nákladů - hovězí maso stojí víc jak vepřové. Oběd se konal v chrámu s. Sira, takže nevím, jak musulmáni reagovali na křesťanské symboly.
V Římě zorganizovali tradiční vánoční oběd pro chudé v chrámu S.Maria del Trastevere, ale tam o něj musulmáni neprojevili zájem.

drak řekl(a)...

Neděle 26.12:

Pobřeží slonoviny má evidentně neosvíceného monarchu.

Muslimské magory snad ani nechci komentovat. Je-li smyslem jejich existence šířit kolem sebe chaos a zkázu, tak se zdá, že se ho vehementně pokoušejí naplnit. Za sousedy bych je tedy rozhodně a vehementně nechtěl.

Portugalsko a další země jsou zářným příkladem, toho jak nezodpovědní voliči dokážou prostřednictvím populistických levičáků rozličného ražení dokonale zhuntovat ekonomiku nejen své země, ale i táhnou ke dnu i zbytek EU.

V Bělorusku také mají hodně neosvíceného monarchu.

Přenosová soustava v Rusku asi za moc nestojí, podobně jako spousta dalších věcí.

Hasiči a záchranka jsou velmi prospěšní, zatím ještě. U policie bych řekl, že začíná jít o hodně jakékoliv akce neschopné těleso.

Pondělí 27.12:

Automobilky? Ono skutečně není příliš radno být v čemkoliv závislý na čínském bolševikovi. To my ale bohužel jsme a v hodně věcech.

Sazka měla svůj vývoj, socialistické vláda kdysi přislíbila Hušákovi garance za úvěry, nechápu proč. Topolánkova mu je správně nedala. Hušák, místo aby vyplatil nějaké odškodné stavařům a rozumně od úmyslu stavět aspoň na čas ustoupil, se do stavby pustil a nakonec situaci nezvládl. Megalomanie je zlá věc. Penta a Vítek jsou pragmatici a asi mají pravdu.

Srovnám-li příjmy některých modelek, sportovců, managorů a dalších s lékařskými, tak by mohly být vzhledem k užitečnosti profese vyšší. Nejdříve by se ale musel celý ten jejich obor značně zefektivnit, aby bylo z čeho to vyplácet, jenže to je už přes 20 let hodně výbušné politikum a na tom plýtvání a jeho nesmyslné konservaci se ti samí lékaři spolu s odbory spolupodílí celých těch 20 let. Odbory prostě přišly s požadavkem ve velmi nevhodný okamžik a hodně nevhodnou formou. Vláda to prostě bude muset ustát, podobně, jako kdysi Thatcherová horníky, nic jiného jí nezbývá. Ze strany levice je to obcházení výsledků voleb vydíráním, tedy pěkné svinstvo.

Třeštění kolem hymen je úsměvné, zatím.

Uvítal bych, kdyby turecká hymna byla recitována v tureckých školkách, ne v německých či ostatních evropských. Na Cemily Cicky "platil" nejlépe Atatürk a jeho následovníci, kteří byli ale převálcováni Cemili Cicky a dalšími magory za mohutného přispění hloupé zahraniční politiky vůči Turecku ze strany EU...

Úterý 28.12:

Lékaři nechť prosím přestanou kafrat hejtmanům a vládě do toho, co bude, nebo nebude dělat, nejsou za to placeni, jsou placeni za něco jiného, zatím.

Neumí-li někdo vysvětlit, či uspokojivě doložit původ svého majetku, má mu být buď zdaněn 50% z fleku, nebo zkonfiskován, nebo nejlépe oboje najednou. Nejsem příznivcem bolševických metod, ale na některé zmetky bohužel nic jiného neplatí.

13 hodin zpoždění? Něco takového jsem nezažil ani za bolševika a to jsem tenkrát cestoval poměrně často. Dokonce ani když jsem jel vlakem na Silvestra roku tuším 1979 z Prahy do Berlína a v Praze jsem lezl do vlaku a teplota byla +8 st. C a nežli jsem dojel do Berlína, bylo -38 st. C a napadaly tuny sněhu. V EU prostě dovedou překonat všechna očekávání :-)

Chodorkovský možná je padouch a chmaták, ale ti kolem něj, co ho strčili za katr, jsou ještě větší.

informace řekl(a)...

Záhada,
skoro každé ráno mi Google alert pošle v turečtině nějaké allahovo poučení. Jako tohle:

Güzel söz söylemenin önemini öğrenip ve günlük hayatlarında uyguladıkları zaman güzel ahlâklı bir insan olacakları ve çevrelerindeki insanlar tarafından daha çok sevilecekleri belirtilir.

İnsanlar hep güzel sözlerden hoşlanırlar. “Anne” yerine “anneciğim” demek annelerimizin daha çok hoşuna gider. Annemiz de bize “A benim güzel yavrum!” dediğinde mutluluktan uçacak gibi oluruz. Çünkü bu güzel söz bizim hoşumuza gider.

Atalarımız “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” demişler. Bu atasözü konuşmalarımızda güzel söz söylemenin önemini anlatmaktadır.

Proč taková pozornost?

drak řekl(a)...

Středa 29.12

Co se biodiverzity týče, tak lidi, zejména ti v Asii, by se měli přestat množit jako hlodavci a měli by těm nešťastným zvířatům zachovat aspoň kousek jejich přirozeného prostředí a nechat je v něm pokud možno na pokoji. Stejně tak by se mělo přestat blbnout na druhou s biopalivy 1. generace, dělá to víc škody, jak užitku a té biodiverzitě to také moc nesvědčí.

Italští levičáci jsou nesnesitelní, skoro stejně, jako agresivní muslimové.

Celá ta naše podpora alternativních zdrojů je jenom prolobbovaný tunel do našeho rozpočtu, nebo chcete-li, tak co se ekonomických následků týče, tak je to jedna z největších sabotáží vůči našemu hospodářství v polistopadové době. V kombinaci s krizí by to pro náš stát mohlo mít až fatální následky.

Celou tu aféru kolem Nomury, IPB a ČSOB, spáchali postupně Klaus a spol, Zeman a spol a Topolánek spol, jak se na tom podílel či nepodílel Kalousek už si momentálně nevzpomenu a hledat se mi to nechce, ale řekl bych, že by z toho někdo ze zúčastněných měl mít aspoň hodně velké nepříjemnosti, ne-li rovnou skončit v base.

Podobné věci se do rozpočtu ani naplánovat nedají, od toho jsou tam rozpočtové rezervy.

Hejtmani jsou všichni oranžoví a z jejich partajních řad to destabilisování situace prostřednictvím doktorského vydírání pochází, oni si kdysi dosadili za ministra Rátha do vedení ČLK i LOK "svoje" lidi. Bůh ví, který ruský poradce jim to nakukal. Drží se onoho bolševického pravidla: "Čím hůř, tím lépe.". Zasluhovali by pěkně dostat přes prsty. Vláda by rozhodně měla pana Hegra podržet. Vláda by měla případně po dobu několika měsíců udržet zdravotnictví +/- v chodu z rozpočtových rezerv, ale jen po dobu, nežli se připraví zefektivnění a zeštíhlení sítě nemocnic a celého státního sektoru zdravotnictví a pak se také promptně provede, bez ohledu na jakékoliv protiakce odborů. Pak už na ty platy peníze budou aniž by se muselo sahat do rezerv pojišťoven. Ty odbory a doktoři totiž chtějí zachovat současný bordel tak, jak je a zvýšit jeho příjmy tak, aby bylo i na ty platy a ještě bylo zachováno to současné příšerné rozkrádání a plýtvání. A to tedy ne, pánové, my nechceme z našich příjmů, ze kterých už dnes vidíme necelých 50% a nic nefunguje jak má, vidět necelých 40, či 30% a nakonec nebude fungovat nic stejně jako dnes, běžte se s tím socialistickým bordelem už konečně vycpat! Doufám, že to vláda ustojí. V zájmu nás všech i svém vlastním by měla. Ukáže-li slabost, rozcupují ji na cucky.

drak řekl(a)...

Čtvrtek 30.12:

Že nebyl v Praze ohňostroj mi mrzí, zrovna jsem si chtěl vyzkoušet novou techniku fotografování ohňostrojů, kterou jsem ještě nezkoušel a nebylo na čem. Ekonomické důvody, které k tomu vedly ale chápu.

S Australany soucítím, ale ukecat tajfun, aby nesl méně vody zatím neumíme.

S odchodem Jelcina ustaly jakékoliv pokusy udělat z Ruska demokratický stát, to ostatní je jen pimprlové divadýlko pro hodně naivní diváky. Konec konců jen v Čechách jsme zažili např. antiradarová hnutí, pravděpodobně za ruské peníze, mohutnou kampaň ČSSD, rovněž asi za ruské peníze, no a teď zase destabilisaci situace u nás prostřednictvím doktorů a jejich odborů, pravděpodobně zase za ruské peníze a s ochotou za řad KSČSSD, musejí se nějak snažit, za ty prachy na tu kampaň... Kdo by chtěl ty naše levicové padouchy nějak výrazněji podporovat, ať se podívá, jak dopadl Chodorkovskij, mohl by dopadnout podobně.

Izraelským soudům věřím rozhodně o dost víc, nežli těm našim.

Nechci nějak podceňovat polské matematiky, ale je dobré zůstat stát nohama na pevné zemi a nemalovat si vzdušné zámky. Každý šifrovací systém v dějinách byl dříve či později prolomen, ať už zvenčí nebo zevnitř, proč by zrovna ten jejich měl být výjimkou?

Je mi divný ten směr, vždycky se přeci vozily drogy z Turecka do Evropy ale naopak? Jinak by bylo slušné buď tomu člověku najít jinou práci, nebo ho nějak jinak vhodně odškodnit.

Jinak ano, slovenská policie bude brzy mít dobrou profesionální pověst doma i v zahraničí :-)

Dobrá zpráva je, že Rusové se možná uchlastají k smrti dřív, než stihnou napáchat nějaké jiné, větší škody.

Nic bych nezakazoval, ale jsem přesvědčen, že vzájemné projevy sympatií a dalšího ve spodním prádle patří spíš do soukromí, nežli do veřejných dopravních prostředků a do televize. Nechce Kylie náhodou Minogue přejít rovnou na porno?

Že stát, magistrát i obě policie rozhodně nezvládají svou úlohu, co se týče hazardu, drog a dalších aktivit na hranici či za hranicí zákona nejen v Praze ale i zbytku republiky, je snad už celkem známý fakt. Už mi to ani nepřekvapuje. Některé podniky v centru Prahy jsou opravdu zralé na vhoz pár ručních granátů, jejich osazenstva by skutečně škoda nebyla.

Co se týče ODS a ČSSD, tak ony jsou vlastně cosi, jako Dr Jekkyl a Mr Hyde, proto když jde o pragmatické zájmy, tak sehrají pimprlové divadýlko pro slabomyslné a tím to skončí. Protože je ohrožují už jen média, tak proto jim logicky vadí už jen ty "mediální tlaky", nic jiného je už totiž netlačí. To všechno co by je teoreticky tlačit mohlo a mělo, totiž už dávno ovládly a zpacifikovaly.

Jsem zvědav, zda si ty své odměny zruší :-)

Zvládne-li vláda úspěšně ty doktory, prostě předvede-li se, že má schopnosti řešit krize a že je dostatečně silná, tak možná seriálem krizí procházet nebude, protože ti, co je připravují pochopí, že se sekli a že narazili na někoho, kde sebou nenechá orat. Jestli tuto situaci nezvládnou, tak opravdu budou tak akorát čelit nepříjemnému seriálu krizí a je jen otázkou času, kdy padouši z KSČSSD s ruskou podporou v zádech opravdu zvítězí.

1.ledna

Nemám pocit, že bychom byli samostatným státem. Zatím ještě opravdu ne a nejsem si jist, že se toho dočkám za mého života.

drak řekl(a)...

Informaci:

Třeba Vás už zatím jen jemně připravují na násilné obsazení Evropy a povinnou výuku Turečtiny ;-)

Teď vážně:

Může to být "rukama", Vašima, prostě se Vám bezděky povedlo nastavit na Googlu cosi, co Jste původně neměla v úmyslu. Zkuste se na ty samé stránky z toho samého stroje podívat jiným prohlížečem, nežli tím, který Vám tam cpe tu turecké kraviny. To je ta lepší varianta.

Může to být také tím že jestli že Jste s evropskou IP adresou navštívila mimořádně pitomým prohlížečem jako je M$ Explozer nějaké turecké stránky, mohlo se Vám tam dostat nějaké turecké musulmanské zvířátko, které Vám tam zatím jen páchá takovéto pitomůstky.

Zkrátka a dobře si myslím, že by se na Váš počítač měl podívat někdo, kdo tomu opravdu rozumí, ne se jen tváří, že tomu rozumí a případně tomu prohlížeči domluvit, je-li to nutné. A také byste určitě měla používat nějaký lépe zabezpečený prohlížeč při brouzdání po síti a řekněme, že každý z alternativních, mnohem bezpečnější, nežli M$ Explozer. Držím palce.

informace řekl(a)...

Draku,
Ne, přišla jsem na to. Já mám Google alert nastavený na heslo "Soru", což je jméno bývalého guvernéra Sardinie. Zřejmě Google probírá všechno, co má k dispozici a tak se tam objeví i turecké články, kde se vyskytuje slovo soru - co znamená v turečtině nevím.
Předělám si teď alert na "sardinie" nebo ho zruším. Zajímalo mě to před půl druhým rokem, kdy proti guvernérovi vedli velké tažení kvůli dani z luxusu, hlavně spořiví či spíš lakomí obyvatelé Janova.

drak řekl(a)...

Informaci:

Jinak řečeno, bylo to "rukama". Mě se také čas od času povede někde něco nastavit, blaženě si to nepoznamenat a zapomenout a pak se podivovat, co se to děje a následně pak přijít na to, že jsem zase jednou vyzrál sám na sebe. Někdy to bývá i docela zábavné :-)

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
Problém je, že doktoři nechtějí přidat "na úkor společnosti". Oni chtějí přidat "na úkor" nesmyslného utrácení (předražené nákupy zbytečností) a peněz, které se snaží zdravotní pojišťovny vyvést ze zdravotnického resortu (na jejich účtech leži několik miliard "ušetřených" korun a úroky z nich jdou do bůhvíčí kapsy). A za ty předražené nákupy může jednoznačně ministerstvo + vláda, protože předpisy, které tyhle věci umožňují, jsou páchány naprosto jednoznačně tam. Doktoři v těchto věcech nemají ani poradní hlas. Já tohle plýtvání znám ze školství: vše se musí nakupovat hromadně, od kancelářského papíru až po chemikálie, a nakupuje se to za podstatně vyšší ceny (nebo za srovnatelnou cenu ve výrazně nižší kvalitě), než když se to kupovalo z drobného nákupu, tj. člověk to koupil normálně v obchodě a nechal si proplatit účtenku. Nehledě na šílenou těžkopádnost: nákupy musejí proběhnout do konce října.
Jinak k té ekonomické situaci zdravotníků jsou včerejší a předvčerejší článek na mém blogu:
http://upergilla.blogspot.com/

STK. řekl(a)...

Zdravím Pergille, máte tam zajímavé články (pro mě), ale neumím reagovat, nejde to jako tady. Není tam ta volba a někam se přihlašovat - tož to si raději odpustím tu poznámku...
Mysalím, že "nésu jediný" ;-)

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Já zase z doslechu vím o ředitelích nemocnic, co s potěšením nakupují předražené služby a nechávají si vyplácet provize, lékaře, ochotné předpisovat ne na základě potřeby pacienta za nějaký ten pobyteček placený farmaceuty nám ukazovali i natočené skrytými kamerami v televizi. Co všechno nám neukázali, si můžeme domýšlet. Svatí ani důvěryhodní ti doktoři tedy zrovna nejsou. Zkrátka a dobře, je to prohnilé od ministerstev a pojišťoven až dost dolů a upřímně řečeno, ta cesta k nápravě, při tak masové prohnilosti a nenechavosti, nebude ani nic jednoduchého, ani nic rychlého, ani nic snadného. jedno je ale celkem jisté, podobně jako celý zbytek státem poskytovaných služeb, je to celé jako systém neuvěřitelně drahé a neefektivní. Tlak na platy jsem zaznamenal, tlak na jiné hlubší změny systému směrem jeho zlevnění a zefektivnění nikoliv.

A.S.Pergill řekl(a)...

To STK:
Já to zase neumím nastavit jako Šamanovic mladá. Stačí ale mít e-majl na google (něco jako stk@gmail.com, není-li to obsazeno), přihlásíte se jako google account, při zmáčknutí "Přidat komentář" se vám objeví přihlašování do google, přihlásíte se a komentář se (po dvou předvedeních s možností upravit text) odešle (já mám na to fintu: dlouhé smysluplné heslo, které si pamatuji). Jediná "zrada" je, že jakmile jste jednou přihlášený, tak se další komentáře přidávají rovnou, bez možnosti editování jako zde pod nickem. Ale můžete je jako přihlášený smazat a poslat znovu.

A.S.Pergill řekl(a)...

To drak:
Já zase vím z doslechu o dracích, co žerou princezny :-)
Jako insider, alespoň částečný, mohu říct jen to, že doktoři se snaží dělat svou práci co nejlíp v rámci daných možností. Předražený šunt by si o své vůli nekoupili jednoduše proto, že oni s ním budou dělat a jim bude mj. zhoršovat osobní statistiku (něco jiného je ředitel nemocnice, právník či ekonom). A k těm lékům jsem se dostatečně vyjádřil na zmíněném blogu. Blbci se jistě najdou všude, ale těch 6 let medicíny je docela drsný selekční faktor.

Tess řekl(a)...

Pergille, tak tedy pár tipů :)
V administraci blogu najdete Nastavení, pod ním možnost Komentáře, tam druhé shora (Kdo může přidávat komentáře?) zaškrtnout první možnost (Kdokoli - zahrnuje anonymní uživatele.)
Dále možno pohrát si s nastavením komentářů - kde se mají zobrazovat, jestli jsou editovatelné, jestli nutno moderovat...
Doporučuju následující nastavení:
Komentáře - zobrazit
Kdo může přidávat - Kdokoliv
Umístění formuláře - pod příspěvek
Výchozí nastavení komentářů - Nové záznamy mají komentáře
Zpětné odkazy - skrýt
Výchozí nastavení zpětných odkazů - netřeba nastavovat
formát časového razítka - dle libosti
zpráva s formulářem - netřeba řešit
zobrazovat ověřovací slovo - ano
zobrazovat obrázky profilů - ne
emailové oznámení - netřeba řešit

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Protože nemáme osvíceného diktátora, a pokoušíme se o demokracii, tak si myslím, že by bylo velmi žádoucí, aby utichly vášně, a k jednomu stolu zasedli lidé z ministerstva zdravotnictví, někdo za pacienty, někdo za zdravotní pojišťovny a samozřejmě za lékaře, jak privátní, tak ze státního sektoru. Jen tak trochu nevím, kdo konkrétně by tam šel za ty lékaře, protože já bych tam rád viděl odborníky, ne odboráře, v tom je totiž dost podstatný rozdíl. ČLK totiž poslední dobou připomíná mnohem víc odbory. Tito zástupci všech zainteresovaných stran by se zkusili dohodnout na něčem, co by posloužilo jakožto podklad pro zpracování paragrafového znění reformy zdravotnictví u nás. Tak nějak by se teoreticky vzato myslím, měly připravovat nějaké rozsáhlejší změny legislativy.

Podíváme-li se ale na to, co se děje v praxi, tak za 20 let "spotřebovala" ta bílá mafie celkem 17 ministrů zdravotnictví. Někteří byli nepopírám pitomci a zasloužili si to, mnozí ale byli celkem k světu a ti byli kupodivu "odejiti" ještě rychleji, nežli ti pitomci, vždy dříve, nežli se vůbec stačili byť jen náznakem pokusit o jakékoliv smysluplné reformy. Docházím tedy na základě statistiky k závěru, k jakému jsem dospěl, a to k tomu, že zájmy bílé mafie a levičáků se částečně překryly, a proto si tedy tito partneři vyšli navzájem vstříc. Když akce klapne, tak bílá mafie si zachová ony kalné vody, ve kterých se dobře loví, doktoři dostanou pod nátlakem přidáno, ministr odstoupí a pro pár dalších let, řekněme do konce volebního období, nikoho raději už ani nenapadne, s tím nevděčným resortem cokoliv dělat. KSČSSD v pozadí si zamne ruce, neb ačkoliv není ve vládě, tak vlastně prosazuje svou politiku a své cíle a navíc ještě za to nese kůži na trh někdo jiný.

Podíváme-li se na celou tu akci, "Děkujeme, odcházíme.", tak podle načasování a podle profesionality jejího provedení, tedy např. intensity propagandistické palby v médiích, podle těch profesionálně nabarvených sanitek (víte kolik sakra stojí grafický návrh? kolik ty barvy?) Chcete mi snad nakukat, že ty letáky, trička a to všechno spadlo z nebe? Chcete snad říct, že si to doktoři zaplatili sami? Je prostě vidět, že je to dobře organisované, podobně jako ty antiradarové aktivity a že za tím stojí mozky a peníze, nemálo mozků a nemálo peněz. Já to vnímám jako pěkné svinstvo a ani trochu se mi to nelíbí. Stárnu, tak bych se rád dočkal rozumně drahého a slušně fungujícího zdravotnictví. Takového zdravotnictví, kde nebudu muset někde čučet skoro celý den po chodbách o hladu a žízni, než s někomu uráčí pohnout zadnicí a milostivě se mi pár minut věnovat. Já chci cosi, kde se domluvím na telefonem, nebo webovým rozhraním na nějakém termínu a nejdéle do hodiny po jeho uplynutí, se mi někdo bude věnovat. Akce tohoto typu mi ale berou veškeré naděje, bohužel.

Šaman řekl(a)...

Vrácen předcházející drakův příspěvek ze spamového koše. Nevím, co(?)tam komu (?) překáželo...
\ :-/

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Děkuji za ruční korekci censora Plechovky von Google :-)

Všem:

Blogspot.com jako doména patří Googlu. Jak znám Google, je to firma, která zaměstnává poměrně málo lidí, ti jsou ale nadprůměrně inteligentní a mimořádně výkonní. Zatím nejúčinnější metodou boje se SPAMem, jsou filtry, opírající se o bayesovskou statistiku (k nalezení na Wikipedii, česky je to tam krátké, anglicky je to podrobnější). U těchto filtrů je zapotřebí mít k dispozici určité výchozí nastavení filtru pro případ, že není k dispozici žádný statistický vzorek toho, co je SPAM a co zase naopak není. Pak je rovněž žádoucí, aby si filtr dále rozšiřoval databázi o to, co jím projde, což předpokládám, že dělá a také aby umožňoval korekce oné rozhodovací databáze, dojde-li k mylnému vyhodnocení příspěvku. Ty korekce předpokládám provádějí Šaman a Tess. Jednu slabinu, ale toto řešení má, když se ty korekce provádějí liknavě, nebo vůbec, může se ta rozhodovací databáze "rozhodit" tak, že je nakonec úplně k ničemu. Pro nás ostatní je tedy důležité v momentě, kdy Vám Plechovka von Google "sežere" příspěvek, určitě dejte vědět Šamanovi, u jakého článku se to stalo, komu se to stalo a kdy se to stalo, on nebo Tess pak jednak zjednají nápravu a Plechovka von Google si opraví tu svou databázi a příště už pravděpodobně rozliší Váš příspěvek od SPAMu správně. Budou-li ty korekce probíhat 1-2 denně, věřím, že nakonec to pak bude fungovat skoro správně a skoro bez lidského zásahu.

Anonymní řekl(a)...

-Kája,ahoj,můj vpád jest zhodnotit,jako generál po bitvě.kdy Vám Plechovka von Google "sežere" příspěvek,pak se určitě neposeru,pak zajisté nebudu krákorat na théma KS4-M,ve směru roztomilých tunelů a pod.Ten pan Kalousek to prostě umí.

drak řekl(a)...

Anonymní/mu:

To máte z chlastu, z trávy či nějaké jiné drogy, nebo od přírody? Z trávy či chlastu to zpravidla přejde, stačí se dobře vyspat, s jinými drogami to už může být horší, ale budete-li spolupracovat, tak dnešní medicína už něco svede. S tím od přírody toho mnoho neumíme, bohužel...

Tess řekl(a)...

Draku, nekrmte trolla ;)

drak řekl(a)...

Tess:

Máte naprostou pravdu, nechám toho, statistiky říkají že jen z necelých 5%, je správné to "krmení" a tedy z více než 95% naopak to "nekrmení", protože nekrmený troll nakonec chcípne hlady ;-)

Když ono je někdy těžké to svrbění v prstech vydržet :-) To se pak člověk musí zachovat jak opice, co na ní přijde touha pracovat, tedy zalézt někam do kouta a počkat, dokud to nepřejde :-)