pátek 14. ledna 2011

MOBY DICK: Výsledek je výsledek

Vnucování gramatiky, nevydané Kočkoviny, uražení kmotři, zločinná biopaliva a prokrastinace vlády
**************************************************************
Neděle 9. ledna 2011
V arizonském Tusconu zaútočil v sobotu atentátník na členku Kongresu Gabriellu Giffordsovou. Gabrielle je smrtelně zraněna, dalších třináct lidí těžce zraněno, šest lidí zůstalo mrtvých na místě, mezi nimi i dívenka Christina, jež se narodila 11.9.2001. Útočníkem není žádný muslimský fundamentalista - ale 22letý bílý Američan, který si dříve na Internetu stěžoval na americkou totalitu: "Vnucováním gramatických pravidel se vláda snaží ovládat myšlení lidí a vymývá jim mozky."

Sarrah Pallinová, vůdkyně "čajového dýchánku", stáhla ze svých webových stránek seznam amerických politiků "na odstřel", kde byla uvedena i Giffordsová.
Média spekulují, že Barack Obama by tento masakr "mohl politicky dobře využít".

V sobotu zemřel Jiří Dientsbier (starší).

"Německo těží z toho, že je zbytek Evropy v problémech." (David Marek, analytik Patria Finance) Těží z toho i český průmysl - protože podle některých ekonomů je "Česko prakticky další spolková země Německa". Možná i proto proudí vepřové maso a slepičí vejce nerušeně z Německa do Česka - přes obavy z kontaminace dioxiny...

30.000 lidí v ulicích Bangkoku signalizuje úmysl thajské opozice pokračovat v protestech proti prezidentovi Apchisitovi Vedžadžívovi.

Pondělí 10. ledna 2011
Média rozjíždějí další kauzu: Špinavé prádlo ministerstva vnitra pere - "známý bývalého ministra vnitra Langera".
ČSSD srdečně děkuje současnému ministru vnitra Radku Johnovi za zpřístupnění auditu. Bývalý ministr vnitra a premiér čestný Stanislav Gross se již nemusí obávat mediální štvanice v souvislosti podezřením z korupce kolem někdejší privatizace Mostecké uhelné.
Junior: "Čestný Stanislav Gross? Zázračně zbohatnuvší Gross - i bez strýčka Vika."
Ambrož: "Čestný Stanislav Gross! Skoro celá provize z tohoto kšeftu ve výši 170 milionů Kč šla jinam než na soukromá konta. Zjevně ji přihrál do stranické pokladny."
Tak se to u nás dělá: když se krade pro stranu, jde jen o zákonné financování demokracie. Obvyklé i dnešních tradičních demokraciích Německu, Francii a USA.
Mrtvá Kočka: "Jenže tam je to zločin."

Štvanický stadion, na kterém se už dva roky nebruslí, hrozí zřícením. Sazka Aréna hrozí stáhnutím Sazky pod hladinu dluhů. Původ peněz, které nabízejí zachránci z různých stran, sleduje civilní kontrarozvědka.

Barack Obama uctil v Alabamě oběti sobotní střelby. Masakr politicky nezneužil - vyzval spoluobčany k tomu, aby byli k sobě zdvořilejší. "Chci, aby Amerika byla tak dobrá, jak si ji Christina představovala."

Úterý 11. ledna 2011
Česká obchodní inspekce na svých webových stránkách zveřejnila seznam benzinek, jimž vloni dala pokutu. Nečekala ani na nový zákon. (Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek konečně po tlaku médií ztratil trpělivost - a najednou to jde:) Stránky ČOIky jsou celý den zahlcené.
Zkrachovala první podvodná benzinka.
"Vnitrozemské tsunami" zaplavilo jižní Queensland. Povodeň sice kulminovala před týdnem - ale nyní přišla její druhá vlna. Období dešťů bude trvat ještě dva měsíce. Metropole Queenslandu Brisbane se obává rekordního vzestupu stejnojmenné řeky...
"Mocní úředníci" skončili na magistrátu - dvěma zrušili místa, třetí raději odešel sám.
Inspekce Policie ČR už nebude zatajovat dopravní přestupky policejních funkcionářu. Zatím "chránila soukromí"  generálů a náčelníků... 
Stále se hledá nový policejní prezident. Sešli se zástupci vládní koalice a dohodli se, že "výsledek výběrového řízení nesmí být nezpochybnitelný". K problému samotného výběru se ještě sejdou legislativní odborníci, nominovaní partajemi - a pak se uvidí...
Policie je přetížena kvůli koníčku politiků podávat nesmyslná trestní oznámení. Naposledy Jiří Paroubek hodlá trestně stíhat mnohomluvného ministra dopravy Víta Bártu kvůli jeho prohlášení, že Petr Benda (ČSSD) a Patrik Oulický (ODS) "ovládají" severočeské ředitelství silnic a silnic pro motorová vozidla. Paroubkovi nařčení Oulického nevadí. Ale Vít Bárta prý "urazil bez důkazů kmotra mé dcery".
Hoteliér a vrah Václava Kočky Bohumír Ďuričko prodal před květnovými volbami za miliony práva na svou knihu Kočkoviny "lidem blízkým ČSSD". Dostal prý od strany tolik, aby měl na odškodnění pro Kočkovy a mohl zaplatit advokáty. 
Středa 12. ledna 2011
Ukazuje se, že rozmotat kšefty na vnitráckém Zařízení služeb bude obtížné: Na úřadě prý probíhala "neřízená skartace".
Scházejí se zástupci ČSTV, největšího akcionáře potápějící se Sazky (68 % akcií).
"Nemám nic osobního proti osobě současného generálního ředitele. Ale nevěřím, že staří lidé ve svých funkcích mohou přijít s novým řešením, které sport zachrání." (Ze včerejšího vyjádření Josefa Dobeše, ministra škol, mládí a sportování.)
"Pokud to řekl pan ministr proto, aby ovlivnil jednání, považoval bych to za nehorázné vměšování." (Pavel Kořan, předseda ČSTV)
Přes toto vměšování se vedení ČSTV (hlavně zástupci nejsilnějších svazů - fotbalisté, hokejisté, atleti) po hlasování se skóre 15:3 rozhodlo, že nejlepší bude nedělat žádné změny a uvěřit schopnému diktátorovi Hušákovi. Prodávat se nebude nic, ani Aréna ani barák Sazky ani akcie a bafuňáři dostanou od hodného esesmáka Ulčáka dvě stě melounů ročně. Ulčák nechce nic - jen podíl na zisku. Neví se, jaký.
Nejspíš "kladnou část zisku"...
Radovan Vítek mezitím skoupil další dluhy Sazky a má jich už za 1,5 miliardy.  A hodlá na Sazku v pondělí vyhlásit insolvenci. Hušák Vítka hodlá žalovat - za "pokus o nepřátelské převzetí Sazky." To snad ale není trestný čin?
A u nás asi ani podvádět, lhát, korumpovat a hrabat si pod sebe.

"Nejúčinějším nástrojem řízení je diktatura, občas zjemněná metodou cukru a biče." (Z textu, kterou do bronzu desky, jejíž pořízení a instalaci na stěnu Sazka Arény zaplatil autor Aleš Hušák "ze svého".)

Podnikatel Jaromír Janata rozdal před pěti lety prostřednictvím socanského lobbisty Františka Vybírala 15 milionů korun na úplatky, aby získal od vlády ČSSD státní licenci na výrobu "biolihu". Tisková oprava: nešlo o úplatky, ale půjčky. Úplatky nebyly dokázány - na každý úplatek je k dispozici řádná smlouva... Proto také soud pana podnikatele osvobodil a přiřkl mu náhradu za tři měsíce vazby ve výši 900 tisíc Kč. Janata chce dalších asi 50 melounů - za veškeré újmy.
Pan Janata není zločinec. Jen využil dvou legálních zločinů (ze kterých pak samospádem plynou zločiny další):
1. Vláda ČSSD hodlala povolit výrobu (bio)lihu pouze omezenému počtu pečlivě vybraných firem, čímž by vytvořila nezákonný kartel a zároveň si pečlivě připravila korupční prostředí, ze kterého její partaj profitovala.
2. Devastace přírody pěstováním "biopaliv" je zločin celoevropský. Zločin proti přírodě v Evropě, Jižní Americe, Africe a Asii i proti zdravému rozumu. Dále se jedná o zločin hospodářský, kdy místo toho, aby soutěžily technologie, soutěží dotace různých států, za masového a několikanásobného okrádání občanů: Na zvláštních daních, při ničení motorů aut - a samozřejmě i životního prostředí...

Čtvrtek 13. ledna 2011

Katastrofické povodně pokračují v Austrálii a dorazily i do Rio de Janeira, v jehož okolí způsobily masové sesouvání půdy. V Česku zůstává hladina korupce setrvale na úrovni "až pocaď". Krom toho se kvůli oblevě a dešti zvedá hladina zejména jihočeských řek.

"...myslím, že například v krajských nemocnicích jde o propojení s politickými špičkami. Peníze končí ve stranických pokladnách." Ústecká lékařka a čerstvá senátorka Alena Dernerová tak komentuje mj. skutečnost, že české nemocnice v roce 2009 zaplatily tři miliardy za přístroje - přičemž zdravotnictví nákupem přes prostředníky přišlo o celou miliardu!!!

"Z naší strany je vůle po dosažení kompromisu obrovská." (Premiér Petr Nečas, ODS)
"Nevidím v návrhu ODS žádnou zásadní překážku, která by měla zabránit dohodě uvnitř koalice..." (Jaromír Drábek, ministr práce a dalších přidružených věcí, TOP 09)
"Nejsme ideologicky zaseknutý. Je pro nás důležitá maximální shoda." (Vít Bárta, ministr dopravy, VV)
(Z vyjádření politiků pro HN)
Proreformní česká vláda se tak půl roku po sesmolení svého programového prohlášení dostala k tomu, že během dalších dvou měsíců sesmolí "konečnou podobu důchodové reformy"...
Potřebných 80 miliard by každý rok mělo dodat "zvýšení snížené sazby DPH", zavedení odvodů z dohod o provedení práce, rušení daňových odpočtů, omezení zaměstnaneckých benefitů - a dividenda ze zdánlivě nekonečného měšce ČEZ.
Také Gazprom je ruským vedením stále používán jako "nástroj sociální politiky státu". Tentokrát tedy držením nízkých cen paliv pro domácnosti. Psal to americký velvyslanec John Berley v loňském tajném kabelogramu, který zveřejnily WikiLeaks. Podle něj je Gazprom zkorumpovanou a těžkopádnou obludou, která se chová jako sovětské ministerstvo plynárenského průmyslu.

Ano, to diktovalo i cenu plynu pro celou RVHP...

Maďarsko se ujalo předsednictví EU. Kromě svého prezidenta má tak Unie na dalšího půl roku ještě jednoho vůdce: Viktora Orbána, samoděržavého nacionálpopulistu.
Když už máme v EU jednou úřad "prezidenta", proč si ještě hrajeme na "předsednictví"?

Mrtvá Kočka: "Aby se mohli ukojit i francouzští, italští, polští a čeští nacionálpopulisté".

Pátek 14. ledna 2011,
Valdštejnský sál byl svědkem posledního rozloučení se senátorem Jiřím Dientsbierem. Vedle zarmoucené rodiny seděli v první řadě i špičky české politiky: Arcibiskup Duka, Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Miroslava Němcová, Milan Štěch. Také prezidenti Václav Havel a Václav Klaus, kteří tentokráte měli židle vedle sebe.

Řešení situace kolem zničeného štvanického stadionu prý přinese až posudek statika. Na 90 % se očekává verdikt: Strhnout!
Nájemce říká, že do oprav neinvestoval magistrát a objekt nechal během posledních dvou let zchátrat záměrně. Magistrát říká, že záměrně neinvestoval nájemce. Majitel padající kulturní památky (magistrát) může dostat až dvě miliony korun pokuty (od magistrátu). Ty pak bude vymáhat po nájemci. Padají vzájemné urážky a vzájemná trestní podání - anebo jejich hrozby...

V šumavských bystřinách se značně daří mníku jednovousému.

Protikorupční strategie vlády podle Adriany Krnáčové, dřívější členky Transparenty International, v současnosti stálé "hostky" NERVu, je pouze seznamem spousty návrhů. Každý člen koalice do něj nasypal vše, co si vymyslel. Tento dortík pejska a kočičky má být přitom základem vládní protikorupční strategie na příští dva roky. (Dvouletková "strategie"???) Přitom v ní nejsou obsaženy zásadní kroky. Adriana si neumí představit, že by se na tomto základě cokoli změnilo. Přínos dokumentu bude "menší než malý": "Výsledek je výsledek."
Protikorupční tažení by nemělo mít v gesci MV, pokud jeho vedení nemá dostatečnou právní edukaci a chybí mu zkušenost...

Lékaři popsali další civilizační chorobu: Prokrastinaci. Prokrastinátor se pozná podle toho, že má výraznou a chronickou tendenci odkládat plnění zejména nepříjemných povinností a úkolů na pozdější dobu. Což může představovat rizikový fenomén pro jeho duševní zdraví. Nemocní, trpící prokrastinací, se takto snaží vyrovnat s úzkostí spojenou s výkonem dané činnosti. Prokrastinační chování se pozná podle toho, že je kontraproduktivní, zbytečné a zdržující.

Sobota 15. ledna 2011
Objevitelská žena Moby Dicka: "Vida. Takže vláda není v boji s korupcí neschopná - je jenom nemocná!!!"
************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

17 komentářů:

stk řekl(a)...

Tož to jsem netušil, že jsem byl postižen prokrastinačními symptomy.
Do dneška jsem tomu říkal lenost... ;-)

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
vepřové maso a slepiči vejce s dioxiny vám proudí do ČR, protože nemáte zřejmě příslušné kontroly. Kromě toho v Německu ty chovy slepic a prasat likvidovali.
Nevymlouvejte se, prosím, pokud jde o vaše nedostatky v kontrole potravin, na nějaké svévolné zneužívání vašeho postavení jako malé země. Kam se vyveze každý šunt, jak říká nemoudrý Starý kocour.
Ta vejce - dvě zásilky - přišla i do Itálie. Ale tady je kontrolní orgány hned zarazily.

STK řekl(a)...

Ech...

informace řekl(a)...

Uchněte si, STK.
S ruskými bratry. A na zdraví stakančik vypijte.

A.S.Pergill řekl(a)...

V rámci protiteroristické legislativy bylo v česku omezeno zacházení s řadou skupin chemických látek a mikroorganismů. Dohled nad tím má Úřad pro jadernou bezpečnost, tedy lidé asi zcela stejně kompetentní jako je průměrný chemik nebo mikrobiolog kompetentní ohledně konstrukce jaderného reaktoru. Výsledkem je šílený paskvil (včetně naprosto idiotské administrativy), takže naprostá většina laboratoří, které s těmito látkami a organismy pracovaly, se přeorientovala na něco jiného. Protože současně proběhla privatizace laboratoří hygienické služby, ztratil stát laboratoře, jimž mohl nařídit, aby i přes tyhle potíže příslušné licence získaly (mimo asi dvě, které zůstaly státní). Ty ostatní se dobře uživí v bezproblémových oblastech (běžné toxiny a patogeny) a získání licencí pro tyto látky by pro ně bylo ekonomicky ztrátové. Výsledek je, že zatímco po roce 1990 byla v každém okrese jedna laboratoř, schopná stanovit základní spektrum takovýchto látek (včetně plísňových karcinogenů), dnes není taková ani v každém kraji. I když ty, které licence mají, patří k těm s větší kapacitou, tak přesto poklesl počet vyšetřených vzorků na cca 1/10. Jinými slovy: "Protiteroristická legislativa" nás "chrání" tak, že se potraviny s podobnými sr*čkami s mnohonásobně vyšší pravděpodobností dostanou až spotřebiteli na stůl.

informace řekl(a)...

Ano, vážení,
máte v tom bordel. Jak v evidenci dovozu a vývozu potravin, jak dokazuje článek na Psu "Nevíme, co jíme" http://neviditelnypes.lidovky.cz/maloobchod-nevime-co-jime-0hq-/p_ekonomika.asp?c=A110114_111129_p_ekonomika_wag
tak v kontrole původu a kvality potravin, jak píše Pergill.
Tak ze sebe nedělejte oběti, kterým podstrčí všelijaký šunt, protože jste malý stát, na který si všichni dovolí.
A udělat v tom něco podstatného, by jako nešlo? Místo lamentací?

drak řekl(a)...

Ano a zase jsme u toho, že platit našemu státu můžeme, ale protože ty prachy skončí minimálně ze 30 a něco procent v nějaké černé díře, zbytek se rozháže při takových těch bezkoncepčních zmatcích typu od pangejtu k pangejtu, tudíž směrem od státu nazpět pak nemůžeme čekat ani nic kloudného ani nic užitečného a rozumného.

Německé dioxiny bych řekl, že jsou jen jakousi náhodnou odchylkou od normálu, jakousi výjimkou, to brzy odezní, protože Němci sami, na rozdíl od nás, jsou schopni si sami u sebe pořádek udělat, a také ho udělají. Když se ale podíváme, kolik potravin původem a Číny a Asie se u nás prodává, a jaké asi tak "dárečky" se asi tak dají očekávat ohledně jejich obsahu, tak v kombinaci s neschopností státu udržet nad tím dovozem jedů jakoukoliv kontrolu, odmítám zase já nakupovat jakékoliv potraviny původem z Asie a Číny zejména. Na to se mám příliš rád.

informace řekl(a)...

V Itálii je dozor nad kvalitou e neškodností potravin, léků,krmiva a různých podobných druhů zboží svěřen speciálním oddílům policie, t.zv. NAS (Nuclei antisofisficazione e Sanitá). Vznikly už v r. 1962 po velkých skandálech s falšováním, paděláním a pančováním. Oddíly mají své laboratoře, pracují tam odborníci a jsou strategicky rozloženy po celé Itálii. Sledují nejen distribuci ale i výrobu a dovoz. Mohou v kteroukoliv denní a noční hodinu vejít do jakéhokoliv místa, zkontrolovat ho a zkonfiskovat podezřelé věci. Mají volný vstup do restaurací, barů, třeba i do diskoték.
Speciální jednotky jsou rozmístěné v hlavních nákladních přístavech, kde kontrolují dovoz. Je nepředstavitelné, jaký hnus sem dováží, většinou nelegálně, Čína. Jednou jsem na Psu dávala odkaz na článek o tom, co našly NAS v livornském přístavu, ale teď ho nemůžu najít. Od padělaných. zkažených a shnilých potravin až po potraviny obsahující zdraví škodlivé látky, materiál pro zubaře, padělané léky, drogy, thermosky s amiantem atd. Zdraví škodlivé potraviny přivážejí i z jiných částí světa, hlavně jihovýchodní Azie, pak z jižní Ameriky, ale i z USA.
NAS chrání nejen italské spotřebitele, ale i evropské. Část toho vyloděného zboží je totiž rozvážena do jiných zemí opatřená už evropskou etiketou.
Pro nelegální dovoz léků nebo medicinského materiálu do Evropy si teď Čína vybrala jinou cestu - Balkánský poostrov, jak zjistily NAS. A odtud pak putuje do dalších států.
NAS spolupracují s ministerstvem zdravotnictví a s ostatními složkami policie.
Od 1962 r., co vznikly, na ně nebyla žádná ztížnost nebo zpráva o korupci nebo něčem podobném. Což je světový rekord.

Moby Dick řekl(a)...

ZASLÁNO: Ahoj,
četl jsem na Psu Tvoji glosu:

> Štvanický stadion, na kterém se už dva roky nebruslí, hrozí zřícením.

Nevím jak to bylo se Štvanicí minulé dva roky, ale před letošním silvestrem o vánočních prázdninách jsem byl na Štvanici se svými dcerami bruslit. Byly podruhé na bruslích a v rámci možností si to užily. Vstupné já a dvě dcery 180 Kč celkem.

Stadion vypadal stejně jako za mých mladých let během socíku, tj. skutečně letitý, neopravovaný. Navíc později odpoledne i málo svítili a působilo to ponuře, hudba veškerá žádná.
V roce 2002 za povodní byl stadion pochopitelně kompletně vyplavený.

Problém ale je, že v Praze jinak moc bruslení není. Další dostupné je třeba bruslení pod širým nebem v areálku vedle nemocnice Na Františku (http://www.hristenafrantisku.cz/brusleni.php), ve srovnání se Štvanicí to ale je podstatně menší a led je horší (hrbolatější). Je to ale trochu lacinější, stejná sestava osob stála cca 120 Kč.
Zdraví, V.

drak řekl(a)...

Informaci:

Obdobu toho italského NAS bychom tu skutečně potřebovali jako sůl, jenomže legislativně se s něčím takovým pokud vím moc nepočítá a i kdyby se to náhodou někdy změnilo k lepšímu, tak nevím, kde by nabrali dostatečný počet lidí odolných korupci. Asi by je museli dovézt z Norska, Švédska, Švýcarska, Německa, nebo si půjčit ty italské. Ono když jsem si pořídil toustovač, tak z něho zasmrdělo cosi, co bylo pachově shodné, či aspoň podobné ftalátům, takže na tousty mi přešla chuť vyhodil jsem to na balkon na mráz a když najdu účet, půjdu jim to zase vrátit. Není to první výrobek z Číny, který obsahuje divně páchnoucí plasty, pravděpodobně přesycené ftaláty, nebo jim podobnými látkami. Fascinuje mi, že to vůbec někdo pustí na trh, ale po tom, co popsal A.S.Pergill, už mi asi nepřekvapí skoro nic. Co se ochrany spotřebitelů u nás týče, obávám se, že už to stát v podstatě vzdal a na svou funkci rezignoval. Jsme vlastně vydáni všanc tomu, kolik etiky projeví dovozci a prodejci a bylo by hodně naivní se domnívat, že se na to dá spolehnout.

informace řekl(a)...

Draku,
našla jsem tři články, italského il Panorama o hnusech, co se dovážejí do Evropy a podobných hnusech, co Evropa vyváží do Itálie.
Zkuste si to přeložit Googlem, jestli vyjde něco srozumitelného. Alespoň si uděláte představu. Na překladání je to pro mne moc dlouhé a v jiném jazyku to nevydávají.
http://blog.panorama.it/italia/2009/11/26/livorno-in-arrivo-bastimenti-carichi-di-molluschi-tossici-e-mandorle-concerogene/
http://blog.panorama.it/italia/2009/11/30/non-aprite-quei-container-pieni-di-tartufi-made-in-china-e-radiottatvi/
http://blog.panorama.it/italia/2009/12/14/cibo-contaminato-nei-piatti-italiani-ecco-cosa-arriva-dai-paesi-europei/

drak řekl(a)...

Informaci:

Nechal jsem si zatím přeložit jenom jeden článek, ten o tom Livornu a nejsem si jist, zda jsem dostatečně psychicky odolný k tomu, abych si přečetl ještě i ty další dva. Docela by mi zajímalo, jak to vypadá v přístavech dalších zemí EU a hlavně jaké jsou statistiky a odhady, kolik toho všeho možného, všelijak závadného, se na ten trh nakonec dostane, protože je jasné a evidentní, že zkontrolovat úplně všechno, co se dováží, prostě není reálné, takže spousta toho musí nakonec zákonitě projít až na ten trh. Na ten trh se to dostává i pod zdánlivě zvučnou značkou, což může být ještě o to horší, protože ty zvučné značky se těší poměrně dobrému jménu a důvěře, ačkoliv já se domnívám, že ke dnešnímu dni a delokaci výroby do Číny a jinam už asi dost neprávem. V původních členských státech to bude tím, že prostě není dost lidí k provádění kontrol, takže ano, nějaké procento se odchytí a zbytek prostě projde. V těch nových zemích zase půjde o kombinaci obou faktorů ještě s větší či menší mírou korupce a prolobbování legislativy znemožňující účinně provádění těchto kontrol rovnou parlamentem, jako je tomu třeba u nás, protože ať už to byl oz blbosti nebo pro peníze, důsledkem je fakt, že naše ochrana trhu je žalostně nedostatečná, nefukční a neefektivní. Určitě by bylo dobré znát statistiky a odhady, i když je dobré zůstat neinformovaným, toto je obávám se právě ten případ.

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
problém ještě spočívá v tom, že přechod na ISO normy znamenal, alespoň na úseku mikrobiologické bezpečnosti potravin, výrazné zhoršení stavu. Téměř všechny limity byly změkčeny (někdy i o řády), případně padlo stanovování příslušných parametrů. Teoreticky se nějaká kontrola měla přesunout do laboratoří výrobce - dovozce, ale tam do hodně záleží na jejich solidnosti (a ti nesolidní jsou zvýhodněni v případě, že nejsou chyceni za ruku).

informace řekl(a)...

Draku,
ten druhý článek nemusíte číst, opakuje zčásti ten první, pak hovoří o shnilé zelenině a radioaktivních lanýžích z Číny.
Za přečtení stojí ten třetí o tom, co do Itálie vyvážejí země EU. A zřejmě nejen do Itálie. Jen zde v Itálii se ale provádí kontrola i nad evropským zbožím z EU. Jinde ne.
Velké firmy nejsou žádnou zárukou, vzpomínám si, že Nestlé byla zapletena do aféry s čínským melaminem.
Nechtěla jsem Vás vyděsit, ale je dobré vědět, co může člověk najít na pultu.

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Těžko by mi mohl někdo podezírat, že jsem příznivce "starých dobrých časů", to rozhodně ne. Ale tenkrát se rozhodně dbalo mnohem víc na to, aby to, co se nám na stůl dostane, bylo také opravdu jedlé a neškodné. Pravda, k některým chemikáliím jsme se nemohli dostat, takže jsme si například neuměli dost dobře poradit s problémy, jako byly například PCB a také neobratné zametání toho problému pod koberec rozhodně nepůsobilo ze strany státu věrohodně, ale normy na látky známé a zjistitelné byly tenkrát mnohem tvrdší, než ty dnešní a myslím, že i počet kontrol a jejich rozsah byly větší než dnes. Rozhodně musím říci, že těm tehdejším kontrolorům bych věřil více, nežli těm dnešním. Těším se na moment, kdy konečně přestane politikům procházet ono hraní si na to, že se to či ono, zase nepodařilo změnit, či prosadit kvůli tomu, že nebyla politická vůle, Těším se na to, jak to pak najednou pod hrozbou reálné defenestrace například, nebo něčeho jiného, podobně sugestivního, se prostě ta vůle bude muset muset najít, a to fofrem a že jim to pak zmetkům bude muset i nějakou dobu vydržet. Moc se na to těším.

Informaci:

Musím se přiznat, že jsem netrpěl přílišnými iluzemi o tom, zda se nějaká větší firma, bude nějak moc rozpakovat při rozhodování o tom, zda utrpí finanční ztrátu, tedy se zachová slušně, nebo zda se pokusí té finanční ztrátě zabránit na úkor zdraví jejích zákazníků, takže až tak moc mi to nepřekvapilo. Překvapilo mi, že kvantitativně je toho řekněme vadného zboží tolika z Francie. Problém je složitější zejména u těch bakterií, tam to nemusí být vinou jenom výrobce, tam to může být i tím, že se poruší teplotní řetězec během dopravy. Co se ale týče například ryb a výrobků z nich, které obsahují rtuť nebo kadmium, tak tam si myslím že vzhledem k tomu, co dovede napáchat rtuť s nervovou soustavou, je to myslím už rovnou na odebrání licence u výrobce a zavření zodpovědné osoby rovnou na několik let, protože salmonela sem, salmonela tam, to se dá při troše štěstí ve zdraví přežít, ale s těžkými kovy obecně nejsou žádné žerty a postihy za to by tomu měly odpovídat. Tady bych byl, být to na mně, opravdu nelítostný až krutý.

pertinax řekl(a)...

Hrubě jsem urazil mého domácího v ČR, rybáře stejně zavilého jako já. Tak usilovně mě nutil jíst nějaké mřenky z Jizery, až jsem mu řekl: Jím pouze ryby, které si sám chytím a chytám je ve vodě, kterou piju. Já vím, zní to jako pohádka. Ale opravdu existuje jezero, zhruba 2.5 x 1.5km, kde se na informační ceduli dočtete: Drinking water - if you mess it up it won't be. V roce 1969 se k němu dalo dojít za čtyři hodiny. Teď je o dost dál, v létě mi to trvalo hodin pět. Ale ti pstruzi za to stojí. Fořt to tam kontroluje minimálně dvakrát týdně a zatím neměl důvod ceduli sundat. Jezdí tam na koni a má radost, když si může s někým poklábosit, je to také rybář. O rtuti a kadmiu nám není nic známo.

Obsah těžkých kovů v potravinách se nejlépe upraví vhodnou vyhláškou. Přímo z Brusele.

Smí se dioxinová vejce použít při přípravě malty?

Schumacher antisemita řekl(a)...

"Vnucováním gramatických pravidel se vláda snaží ovládat myšlení lidí a vymývá jim mozky..."

Na začátku školní docházky jsem si myslel něco podobného. Naštěstí Glock 17 nebyl k dostání a každodenní tahání dvacetilitrového kanystru s benzínem, pro případ, že by škola hořela, by neprospělo zdravému vývoji žáka prvního stupně. Později tak jako mnozí jiní jsem se ne až tak o své vůli seznámil s pozoruhodnými knížkami, které bych v domácí knihovně marně hledal. Tak jsem se seznámil s Kájou a strávil s ním několik družných let poznávaje hloubku jeho myšlenek. Ocitl jsme se v dobré společnosti. Za Kájou následovali Engels, Lenin, Patnáctý sjezd, Šestnáctý, Sedmnáctý... Jen repetent Áda měl stále zaracha. Pak přišlo zvonění, asi velká přestávka. Co nových tváří jsem poznal. Smith, Friedmann, Samuelson, Hayek, Mises, Bastiat. I repetenta Ádu pustili z polepšovny na krátkou vycházku. Tak se ze mě stal vzdělanec. Glock 17 si nehoví v zásuvce mého stolu a benzín prolévám hrdlem svého automobilu. Jen si říkám, až přestávka skončí, jaké vyučování mě čeká ? Jaké nové tváře poznám ?