pátek 7. ledna 2011

MOBY DICK: Zkrácené sukně ozdraví ekonomiku

Otrlí východňárinebezpečná malomyslnost, pokrytecká EU, marná snaha čarodějnic a čestný Gross
********************************************
Neděle 2. ledna 2011, 50. narozeniny Hajajy, 46. narozeniny Večerníčka
Na Nový rok po půlnoční mši vybuchla nálož před koptským kostelem v egyptské Alexandii. Zabito bylo 20 lidí. Ve městě se spolu začaly prát party muslimů a křesťanů. Japonci a Američané stornují zájezdy na pobřeží Rudého moře. "Východní klientela" - Češi a Rusové - zájezdy nestornuje. Je prý "otrlá"...

Biblické záplavy v australském Queenslandu vyhánějí na zbylé ostrůvky souše krom lidí i jedovaté pavouky, hady - a krokodýly. To naštěstí Frýdlantu a Troubkám nehrozí...

Itálie ohrožuje Švýcarsko: Italské úřady postupují odhodlaně a důsledně proti místním mafiím. Mafiáni tedy své peníze perou v sousedním Švýcarsku, které zaspalo. V posledních několika letech italští "investoři" zakoupili restaurace, nemovitosti, luxusní zboží a umění za 400-600 miliard korun (20-30 mld. švejcarských franků).

Bývalý místopředseda vlády vyfásl 15 dní za "účast na nepovolené demonstraci". Moskevký soud krom Borise Němcova odsoudil i další zlobivé opozičníky k pěti až patnácti dnům ťurmy za to, že při silvestrovské demošce "nerespektovali pokyny policie".

Česká vláda se hádá.

Pondělí 3. ledna 2011
3837 lékařů dalo výpověď. Odboráři se radují, že po 1. březnu zkolabuje 78 ze 191 českých nemocnic. Někde vedení nemocnic vzbouřelé lékaře láká, jinde varuje: V březnu vás zpátky nevezmeme. Anebo za jiných podmínek...

Ve středních Čechách se budou rušit prodělečná oddělení bez pacientů. Výpovědi lékařů mohou vést k ozdravění ekonomiky - pravil hejtman MUDr. Rath!!!

"Sazka odmítá, že by akcionářům podávala klamné informace. Nenachází se ani v insolvenční situaci a v této souvislosti zvažuje právní kroky." (Zdeněk Zikmund, mluvčí Sazky.) Hušák naštěstí nehodlá za poškození dobrého jména společnosti žalovat Moby Dicka, ale jistého Radovana Vítka, kterému fakticky dluží 830 milionů korun. Protože Radovan neslušně pomlouvá, měl by za svůj zločin zacálovat rovnou miliardu kaček. Nu - a tím se dluh více než bohatě zaplatí.
Hušák dostal na splacení svého dluhu čas do 17. ledna 2011.
Žena Moby Dicka: "Ale to není Hušákův dluh!"

Mrtvá Kočka: "Škoda."

Po skončení poslední arbitráže ohledně Nomury a IPB zveřejnilo ministerstvo financí veškeré dokumenty k této ostudné kauze. Premiér Nečas prohlásil, že to pomůže transparentnosti vlády - tedy Zemanovy vlády...

Vedoucí odborů pražského magistrátu, přes které tekly podezřelé miliardové kšefty, nehodlají odstoupit dobrovolně. Vadí jim "mediální obraz personálních změn." Jen tak propustit je nikdo nemůže.

Mrtvá Kočka: "Zavřít ano."

Pavel Kohout odchází z NERVu. Vadí mu "házení klacků pod nohy" ze strany ministerských úředníků a nezájem ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) o přípravu zákona o veřejných zakázkách. Premiér Nečas (ODS) požaduje v návrhu protikorupčního balíčku změny. "Nevhodné změny" - podle ministra vnitra Radka Johna (VV): "Nenechám své návrhy zmrzačit."

V Lánech poobědvali prezident republiky s chotí se současným premiérem a jeho chotí. Za osm let Klausova pohostinství takto navštívilo Lány už šest premiérů.

Mrtvá Kočka: "Příští rok přijde zase jiný premiér."

Úterý 4. ledna 2011
Evropa sledovala zatmění, tentokrát Slunce. Jeho kotouč byl zakryt na 80 %. Bankrotuje nejvíce firem za posledních 7 let. Ceny komodit letí vzhůru. Ceny potravin jsou na svém historickém maximu, které ale bude brzy překonáno. Ekonomičtí hvězdopraci předvídají konec krize: Muži začínají nosit úzké kravaty, ženy místo minisukní mikrosukně a Japonky dlouhé vlasy.

Srílanská vláda hodlá zakázat jakékoli užívání imperialistického názvu ostrova "Cejlon". S jedinou výjimkou, kterou je - cejlonský čaj...

Pik V.V. Putina, tak se bude jmenovat zatím anonymní štít Ťan Šanu o výšce 4446 metrů. Výnos o přejmenování podepsal Almazbek Atambajev, premiér nezávislé Kyrgízie.

V naší nezávislé vlasti naštěstí nemáme bezejmenných vrcholů. Ledaže by se za pár let přejmenovala Bílá hora...

Člen ochranky zastřelil Salmána Tasíra, guvernéra nejlidnatější pákinstánské provincie Paňdžáb. Tasír byl mj. blízkým spolupracovníkem prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Důvodem vraždy byl Tasírův nesouhlasný názor na fundamentalisticky náboženský "zákon o rouhání".

Na uvolněná místa lékařů v českých nemocnicích se hlásí noví kandidáti. Nikoli ze Slovenska a Polska, ale z Česka.

Prezident republiky s chotí poobědval na Hradě s předsedou Senátu a předsedkyní Poslanecké sněmovny. Přednosta Senátu Milan Štěch (ČSSD, bývalý šéfodborář) byl předloženou krmí tak nadšen, že podpořil prezidentův názor na důchodovou reformu.

Ódéeska uspořádala tiskovku, na které ostře zaútočila na protikorupční strategii, vypracovanou Véčkaři. Ministr vojsk a námořnictva ČR Saša Vondra vyjádřil obavy z vlivu ministra Bárty a bezpečnostní agentury ABL na policii. Ministr vnitra Radek John (VV) je "šokován" postojem koaličních partnerů k protikorupčním opatřením. Pokud by vláda jeho strategii nepodpořila, "byl by to velmi špatný signál". Kuchaři v Lánech začínají zkoumat chutě Michala Haška (ČSSD).

Středa 5. ledna 2011
Očekává se kulminace povodně v Queenslandu. Zatopeno je území velké jako Německo a Francie dohromady. Voda zalila i doly na uhlí. Zralé ananasy se sklízejí, ale nemá je kdo odvézt. Na světových burzách rostou ceny surovin a potravin. Záplavy mohou trvat celé měsíce.

Guvernér Tasír byl pohřben. 500 radikálních muslimských kleriků vydalospolečné prohlášení, podle kterého každý, kdo truchlí nad jeho smrtí je stejný zločinec a zaslouží si smrt stejně jako on. Zřejmě i prezident...

Mrtvá Kočka: "Islámisti zabíjejí Boha milosrdného a slitovného."

Moby Dick: A půjde jim to o mnoho lépe, až získají pákistánské jaderné a raketové zbraně. Nemusejí je použít. Stačí je jen někomu prodat...

Rodiče prvního dítěte, narozeného v Ústí nad Labem si přišli do porodnice pro svou dceru a šek na 20.000 Kč. Tento dar však už primátor předal rodičům druhého narozeného dítěte. To první bylo totiž původně určeno - k adopci! Tu matka zrušila, když se z novin dověděla o hezkém šeku z radnice.

Žena Moby Dicka: "Neměli by jim to dítě vracet."

Kolega Ambrož: "Neměli by jim ty prachy dávat."

Mrtvá Kočka: "Za první občánky roku by se neměly dávat žádné peníze."

Vláda bez problémů schválila Johnův protikorupční balíček. Jednomyslně. Proč tedy premiér na včerejší tiskovce tak řval? Nejspíš aby zejména ODS ukázal, že přece není tak slabý - když neustále ustupuje svým koaličním partnerům/soupeřům...

Od 1. ledna je povinností všech státních úřadů zveřejňovat všechny smlouvy. Na Slovensku. Ministr vnitra Radek John se tím inspiroval a jeho úřad ke stejnému kroku přistoupí 15.1. Další ministři o tom "uvažují". Premiér Nečas to "podporuje". Tento nápad by měl být součástí zákona o veřejných zakázkách. Který začne platit 1. ledna.
2012.
Nečasova "protikorupční vláda" vznikla ve stejné době jako vláda premiérky Ivety Radičové.

Čtvrtek 6. ledna 2011
"Malomyslnost a nevrlost" státních zaměstnanců je nebezpečnou "změnou chování", která může vést k nárůstu "vnitřních hrozeb", například vynášení tajdův informací. Ředitel Ústavu pro správu a rozpočet v tomto smyslu rozeslal federálním úřadům jedenáct stránek dokumentu, zpracovaného podle doporučení kontrášů. Tedy ne v Kyrgizii nebo Severní Koreji, ale v USA. Tuto snahu zabránit opakování úniků dat pro WikiLeaks označil bezpečnostní analytik z Federace amerických vědců Steven Aftergood za "projev stihomamu".

Podobně jako v Česku, jsou od Nového roku i v Rumunsku místní čarodějnice nuceny věštit na živnosťák. To značí, že mají platit i daně! Ježibabám se to nelíbí a hodlají před prezidentský palác položit čarodějnou směs: Mrtvé psy a kočičí výkaly. Když to nepomůže, pak vyznavačky jak černé tak bílé magie celou vládu proklejí. "Ublížíme těm, kdo ubližují nám!" (Královna čarodějnic Bratara Buzeao.) Bude to však těžké: Například prezident Traian Basescu i jeho poradci už preventivně nosí ochrannou šarlatovou barvu...

Evropské organizace lidských práv kritizují řeckého ministra na ochranu obyvatel Christose Paputsise za jeho plán na stavbu plotu v délce 12,5 km, který by chránil nestřežená místa společné řecko-turecké hranice. Přes ni nezákonně přecházejí desítky tisíc Turků (jen vloni 128.000) - do Schengenského prostoru.

Mluvčí Cecilie Malmströmové, eurokomisařky pro vnitřní záležitosti: "Ploty mohou být jen krátkodobým řešením, problém ale nevyřeší." Paputsis kritizuje Cecilii za "pokrytectví".

Mrtvá Kočka: "Ten plot by měla Evropa Řekům zaplatit!"

Vláda připravuje nouzový plán na evakuaci svých občanů z budoucího válčiště v Zálivu. Při letošní předpokládané válce s Íránem by se muselo evakuovat asi 100 tisíc Britů. Londýnská vláda se chystá pomoci místním emirátům i zdroji vody a elektřiny.
"Jsme velmi připraveni." (Admirál Mike Mullen, náčelník sboru náčelníků U.S. Army.) Jde jen o to, jestli je taky připraven Obama. Izrael o svých plánech mlčí.

Mrtvá Kočka: "Izrael nemluví a koná."

Pátek 7. ledna 2011, 100. narozeniny Zdeňka Jirotky
Sazce a Hušákovi možná pomůže soudruh Ulčák, jenž by mohl zaplatit dluhy Vítkovi. Zachránit Sazku hodlá i skupina Penta. Snahu získat další slepici, snášející zlatá vajíčka, do svého kurníku má i konkurenční Synot Ivo Valenty. Nabídky jsou ale tak nekonkrétní, že zatím není co projednávat. Jediné, co je konkrétní, je datum Vítkovy výzvy k zaplacení dluhů: 17. leden 2011.

Česko pokryla ledovka. Z kopce to klouže, do kopce je nemožno se dostat. Chodci se drží plotů i sebe. Auta jezdí - i bez motoru a se zatáhnutou brzdou...

Jistý pan učitel tolik toužil, aby se jeden z prvních amerických románů Dobrodružství Huckleberryho Finna od Marka Twaina dostal mezi literaturu doporučenou školní mládeži, že ve všech 219 případech, ve kterých autor užil neslušného slova "negr", nahradil tento výraz kompromisním "otrok". Twain přitom onen výraz použil, i když věděl, že to oslovení bylo i v jeho 19. století hanlivé. Chtěl zdůraznit změnu Huckleberryho postoje, kdy se černoch Jim stává z "negra" - přítelem. Tedy - jedná se o amerického učitele, v českých překladech se "negr" najde jen stěží - čest výjimce.

Sešlo se grémium ČSSD, aby "vzalo na vědomí, že bývalý předseda Stanislav Gross přerušil členství ve straně kvůli podezřením z korupce kolem někdejší privatizace Mostecké uhelné". Ostatní aktéři případu členy ČSSD nejsou, pochválil svou partaj úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka: "Pokud jde o rozhodnutí Stanislava Grosse já to vnímám jako rozhodnutí, ve kterém on se snaží, aby tato aféra nepoškodila sociální demokracii."
Slabý, Sobotka! Zejména, když jste ve stejné vládě s Grossem byl ministrem financí. A zejména, když dnešní koncil zorganizoval váš vnitrostranický konkurent jihomoravský hejtman Michal Hašek!
Členové grémia podle Haška předpokládají, že stejně jako Gross by se zachoval každý sociální demokrat, aby stranu nepoškozoval. Stanovisko bylo přijato jednomyslně.

Čili - podezřele zbohatnout lze, díky členství v partaji - ale pak by bylo vhodnější z ní vystoupit, aby zůstala "čistá".

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo na Internetu seznam asi tisíce soudců, kteří bývali členy KSČ. Jsou mezi nimi samozřejmě i členové čtvrtého, pátého, šestého a sedmého odboje.

Sobota 8. ledna 2011
Skeptická žena Moby Dicka: "Seznam neschopných, hloupých, zkorumpovaných a mafiózních soudců uveřejněn nebude."
************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

39 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Puklé srdce idealistů

Čtvrtek 6.ledna
Stoupenci jistého idealistického světového názoru strnuli hrůzou. Na tzv. Tři krále, jeden z jejich velkých „svátků“, se utrhlo srdce obrovského zvonu tzv.katedrály v Kolíně nad Rýnem. Tedy právě toho „svatostánku“, v němž jsou uloženy tělesné pozůstatky tzv. Tří králů.

Mrtvá kočka na to neříká vůbec nic, neboť ji už dávno snědli (a zbytky vykáleli) stoupenci jiného jistého idealistického světového názoru.

POUČENÍ : Lepší mít kočku v žaludku nežli zvon na hlavě.

Harpyje řekl(a)...

Alexandrie leží na pobřeží Rudého moře.
To tvrdil Strabón?

Moby Dick řekl(a)...

Alexandrie leží na břehu Středozemního moře, ale Američani, když jsou záplavy na Moravě, tak nejezdí do Paříže - a Francouzi, když jsou záplavy v Praze tak nejezdí na Šumavu... Takže, když je násilí v Egyptě v Alexandrii, tak zápaďáci nejezdí do egyptské Hurghady.

stk řekl(a)...

Kočičky se nežerou! Kočičky se hladí!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Myslím, že Huck Finn dosun nepřestal být v amerických školách doporučenou literaturou. Ale ty snahy o dezinfekci jazyka jsou pozoruhodné. Něco jako Josef Věromír Pleva a Robinson Crusoe.
Pokud by to někoho zajímalo podrobněji, více je zde:
http://www.nytimes.com/2011/01/07/books/07huck.html?_r=1&scp=1&sq=huck%20finn&st=cse

Větší vlastenec řekl(a)...

Mrtvé kočky „se“ nehladí, vážený STK. Možná tak nějaký zvrhlík.
Mrtvou kočku „se“ odnáší do příslušných provozoven městských služeb. Nebo alespoň zakopává na zahrádce. Pravda, během obou způsobů zbavování se chcíplotiny může „se“ ještě mršinu pohladit. Ble.
Ovšem jestli se mrtvá kočka nerozkládá, a navíc vede rozkladné řeči ... Tak jedním ze způsobů, jakým „se“ takové mrchy může zbavit, je odeslat ji buddhistům. Ti ji sežerou (bez chlupů), a je pokoj.
(A hlavně teď nezačněte tvrdit, prosím, že „Bubáci“ jsou pro Vás stejnou španělskou vesnicí jako Švejk.)

informace řekl(a)...

V posledním roce byl mafii zkonfiskován majetek za několik set milionů euro. Byla zřízena zvláštní agentura, která má tento majetek spravovat a určovat jeho další využití. Takže se mafie stěhuje do Švýcarska. Nejen že tam pere špinavé peníze, ale přenáší tam i svou činnost. To znepokojilo švýcarskou federální policii, která teď přemýšlí, jaké zákroky by měla udělat. Dvě finanční společnosti PP Finance e World Financial by prý byly v rukou mafie.

informace řekl(a)...

Zachrání Čína světové hospodářství ve finanční krizi, nebo společně s ním zkrachuje?
Ptají se někteří italští ekonomové. Čína potichu skupuje státní obligace, vydané na krytí státních dluhů. Podle francozského Tribune Čína má v rukou 7,3% státního dluhu zemí eurozony, ve výši 630 miliard euro.
Západní země mezitím uzavírají s Čínou další obchodní a finanční smlouvy,jako na př. Španělsko, které mají evropskou ekonomii ještě těsněji s Činou svázat.
Il Foglio otiskl zábavnou vinětku, kde Berlusconi servilně líbá ruku čínskému prezidentovi a slibuje mu, že udělá hlavním městem Itálie Prato.
Proč zrovna toskánské Prato? Tam totiž přistěhovalí Číňané, kterým regionální správa otevřela do široka dveře a nechala volné ruce, zcela zdecimovali místní výrobu látek, která byla hlavní ekonomickou činností té provincie. Spousta podniků zavřela, jiné změnily výrobu. Takže, ovládne Čína světové hospodářství?
Alternativou by mohl být finanční krach samotné Číny, jestli těch dluhů skoupí víc než co může unést.

A.S.Pergill řekl(a)...

To VV:
Pokud je mi známo, tak buddhisté tu mluvící mrtvou kočku uložili do klášterní místnosti, kam dávali rozbité modlitební mlýnky, opotřebovaná roucha a podobnou veteš. Obávám se, že celé měsíce mrtvá kočka by byla moc už i na ty buddhisty.

A.S.Pergill řekl(a)...

Muslimové nám názorně ukazují podstatu svého učení. Doufejme, že ještě není pozdě na eradikaci islámu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Za Rukopisy, za naši národní hrdost !

Vážení vlastenci, vážené vlastenky !
Jistě jste si na bratrském webu Neviditelný Pes povšimli velice podněcujícího článku „HISTORIE: Hanka hany zbavený“. Soukmenovec ing. Jiří Urban, jednatel České společnosti rukopisné, v něm popisuje neblahý současný stav - velký český vlastenec V.Hanka je nadále ostouzen na základě nesmírně chabých důkazů, na základě týchž „důkazů“ jsou naše Rukopisy prohlašovány za falza. Naše národní čest je nadále špiněna, naše národní čest urážena, naši nepřátelé se radují.
S.ing.J.Urban připomíná i neblahé působení tzv.spisovatele Ivanova, který v žoldu zahraničních ideodiversních centrál CELÉ ROKY nerušeně útočil na pravost základních děl našeho písemnictví. Ano, je to tak, naše nedostatečná bdělost vyústila nejen v dočasný ústup socialismu a v evropskou okupaci naší drahé vlasti, ale i v citelné poškození naší národní hrdosti.
Naši velcí umělci, spisovatelé, malíři, sochaři, se v hrobech obracejí (pokud byli zpopelněni, ve svých urnách se přesypávají); vždyť spolu s Rukopisy jsou zpochybňována i jejich díla nezpochybnitelné hodnoty, na základě rukopisů vytvořená ! Ach, kdyby dnes žila naše paní Božena Němcová, tak by ji výsměch Rukopisům sklátil do hrobu !
A to jsme si kdysi mysleli, že Mnichovskou dohodou se definitivně rozpadl masarykismus, že definitivně skončila ta ostudná éra plivání na Rukopisy v žoldu našich největších nepřátel ! Marxužel, naši nepřátelé jsou zákeřní a obmyslní, vloudili se do našich řad, oslabili naši revoluční bdělost. Když nemohli útočit na základní díla marxismu-leninismu, podvraceli naši vlast útokem na základy naší literatury. Dodnes sklízíme trpké plody jejich činnosti.

Očistí podzimní mezinárodní konference Slovanského ústavu AV ČR Václava Hanku ? Uznáme opět Rukopisy Královédvorský a Zelenohorský za pravé a jedinečné ?
To jsou otázky, které by měly zaměstnávat mysl každého roduvěrného Čecha i Moravana stejně intenzivně, jako otázka kde sehnat prostředky na přežití v současném kapitalistickém systému.

Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Řecko-turecká hranice se stala vpadní bránou do Evropy pro ilegální imigranty poté, co začal fungovat Berlusconiho deal s Ghaddafim. Přes tuto hranici ale nepřicházejí "desítky tisíc Turků" (pro Turky je relativně jednoduché získat Shengen vizum), nýbrž těch 128 000 ilegálních přistěhovalců, kteří tuto hranici v minulém roce překročili, pocházejí ze severní Afriky, Afghanistánu, Iráku a Somálie.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý soudruhu a soukmenovče Pergille,
možná máte pravdu. Tu kletou knihu zrádného emigranta Buksy jsem četl před lety, ze studijních důvodů, s odporem. Možná tedy se mi přání stalo otcem myšlenky, možná jsem si zapamatoval jen touhu výše postaveného buddhisty s onou kočkou naložit obvyklým způsobem.

V tom případě mně ovšem nezbývá než se omluvit váženému STK : V NĚKTERÝCH případech se mrtvé kočky nežerou.

Mimochodem, vážený soukmenovče : Na vykořenění islámu je dost času. Nejdříve nám Muslimové pomohou v eradikaci křesťanství, sionismu a úpadkového Západu všeobecně, pak se pokusíme o mírové soužití našich dvou neantagonistických systémů. A teprve potom, kdyby s Velkou lidovou islámskou džamahírijí mírově soužít nešlo, tak bychom byli nuceni přistoupit k další boje za šťastné zítřky.

Hezké sobotní odpoledne všem českým vlastencům a vlastenkám.

Harpyje řekl(a)...

Hitler měl podobné choutky jako Vy, Aspergille. On tomu říkal "ausradieren" a měl na mušce britská průmyslová města. Ahmadineřád chce zase vymazat Israel ze zemského povrchu.
Nacházíte se v skutečně vybrané společnosti.

A.S.Pergill řekl(a)...

Problém je v tom, milá Harpyje, že Izrael nemá žádný program vyhlazení Íránců a Hitler se svým programem "ausradieren" začal poté, co sám spustil válku. (MMCH, škody, které Britové utrpěli německým bombardováním, beru jako "boží mlejny" za Mnichov.)
Naproti tomu muslimové mají jednoznačný program zotročení vybraných nemuslimů a vybití všech ostatních, vyhlášený samotným Mohamedem a opakovaně zdůrazňovaný významnými islámskými ideology, až po ty současné. I Averroes, jedna z ikon "civilizovaného" islámu, sám opakovaně pronásledovaný islámskými náboženskými fanatiky (před osudem G. Bruna ho zachránily jen delší nohy a vyvinutější cit pro blížící se průšvih), se ve svých spisech s těmito cíli islámu ztotožňoval.
Pro vyznavače ryzího zla, personifikovaného Alláhem a Mohamedem, a normální lidi není na tomto světě dost místa.

Harpyje řekl(a)...

Já už na ty Vaše, ze serveru eurabia.cz sebrané moudrosti, nehodlám reagovat, Aspergille.
Ovšem Váš názor, že tisíce nevinných britských obětí nacistického bombového teroru pykaly právem za idiocii Nevilla Chamberlaina, je rovněž ukázkou Vašeho vznešeného smýšlení.

informace řekl(a)...

Otázka rukopisů se znova vrací na pořad bádání, jak píší na Psu. Rukopisy nebyly jediným starobylým rukopisem v historii evropské literatury, o jejichž autenticitě se dlouho a vášnivě debatovalo. Předcházely je o víc jak půl století zpěvy starého skotského barda Ossiana, vydané v r. 1760 básníkem Macphersonem. Ty tehdy oblétly celou Evropu, byly překládány do mnoha jazyků a byly téměř ve všech literaturách imitovány, jako na př. i v maďarské nebo ruské. Existuje spousta knih o vlivu Macphersona a jeho Osiánských zpěvů na evropskou liiteraturu a hudbu. V sedmdesátých létech osmnáctého století pak německý filozof J.G.Herder píše své práce o původu řeči a o lidových písních, pravděpodobně pod vlivem Macphersonova Ossiana. V evropské kultuře předromantizmu se horečně hledají starobylé literární památky epického lidového žánru .
Tak v r. 1795 je objeven v Jaroslavském klášteře rukopis Slova o pluku Igorově, údajně z konce XII. stol., který se stává okamžitě symbolem důstojnosti a starobylosti ruské národní písemné a ústní tvořivosti. Rukopis je přepsán a věnován Kateřině II Musinem Puškinem, strýcem budoucího básníka.
Až v r. 1817 je objeven Rukopis Královedvorský.
Diskuze o autenticitě těchto dokumentů byla dlouhá, trvala přes půl druhého století, složitá, polemizovali historici, filologové a technici a často vášnivá. A v některých případech není zcela u konce. U Ossianových zpěvů se došlo k závěru, že je sice napsal Macpherson, ale použil při tom staré skotské gaelické balady, které přepracoval a doplnil jiným materiálem.
Také kolem Slova o pluku Igorově se vedly dlouhé spory, které trvají dodnes. Již na počátku XIX stol. se vyjádří o Slovu ruská skeptická škola Kačenovského jako o padělku. Ale celkem můžeme říci, že ruští filologové a historici hájili autentičnost Slova, zatímco západní filologové nebo historici mluvili o padělku. Jako André Mazon, německá filologická škola nebo Američan Keenan, který dokonce tvrdil, že autorem byl Dobrovský a shledával určitou podobnost mezi Slovem a Rukopisem královodvorským. Za stalinizmu se o autenticitě Slova nesmělo pochybovat. Jen v 1964 r. historik A.A. Zimin vyjádřil své pochynosti, ale nemohl své mínění uveřejnit. Bylo mu dovoleno vytisknout jen 100 kopií svého referátu pro účastníky diskuze o Slovu v Akademii věd. Autenticitu Slova hájili i ruští filologové v exilu jako R. Jakobson.

informace řekl(a)...

II
U českých rukopisů teď nejde o průzkum filologický nebo historický, ale čistě technický. Má se prověřit zpráva Ivanovova týmu z let 1967-1971, kdy byl zkoumán pergamen, na kterém jsou Rukopisy napsány. Ivanovův tým došel k závěru, že jde o palinsest, totiž že text Rukopisů byl napsán na pergamenu žaltáře z konce 13. stol. Původní text byl smazán, ale nedokonale, takže tam zůstaly miniové skvrny po předchozích písmenech a těch skvrn prý využil padělatel k vytvoření velkých iniciál.
Co chtějí nového objevit na pergamenu, není zcela jasné, jen snad zpochybnit závěry Ivanovova týmu.
U Slova o pluku Igorově podobné problémy nemají, protože manuskript shořel v 1812 r. při vpádu Napoleona. A nezachoval se ani vzorek písma.

Moby Dick řekl(a)...

Oprava pondělního záznamů: V Lánech poobědvali prezident republiky s chotí se současným premiérem a jeho chotí. Za osm let Klausova pohostinství takto navštívilo Lány už šest premiérů, ne osm, jak bylo psáno původně.
Já to věděl - ale přepsal jsem se. Dík Vorlíčkovým za upozornění...

STK. řekl(a)...

4 RRR:

Desinfekce jazyka, pokud dobře rozumím Vašemu eufemismu je cosi, co mě vytáčí do zakázaných obrátek a začínám být nadstandardně sprostý.
Všem těm gender- multikulti- politicko-korektním snahám říkám jedním nespisovným slovem: "doprdelevlezlismus".!

Má to jedinou rozumnou otázku: Proč?

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje, obávám se, že věřící by měli vůli příšerek, které uctívají, respektovat a ne zpochybňovat nebo dehonestovat.
A, mimochodem, jste schopná dokázat, že něco, co je konkrétně uváděno na Eurabia, je nepravdivé?

Harpyje řekl(a)...

Myslím, že se každý člověk, dbalý o svou duševní hygienu, musí vyhýbat celému EU portálu jako čert kříži. Ani ve snu by mě nenapadlo polemizovat s něčím, co stojí na stránkách této primitivní propagandistické žumpy.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Zušlechťování jazyka
Proč? Holt už jsme takový furt slušnější. V češtině je opakem východu záchod. Slovo domeček převzaté z němčiny je fuj. Toilet v angličtině anglické; pro královnu zní však sprostě, použije-li to budoucí snacha. Rovněž nevhodné je slovo toilet v Americe: restroom (pro veřejnost), bathroom (doma). Pejskové chodí do bathroom na trávník. Když to udělají doma na koberec, jedná se o accident. A tak dále a podobně.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Také bych nestornoval,kdybych měl zaplaceno, protože se nezmítám na hladině, ale spořádaně bublám dole. Bachratá bublající, gumou smrdící a bleskem blýskající obluda neláká k nakousnutí. Když takové nejedlé obludy ověšené dalším nejedlým harampádím jsou pravidelnou součístí žraločého prostředí, nenacházejí se na jídelním lístku. Nemít jiné zástoje, hnedle bych tam frčel. Co se týče teroristů, jako individualista nevyhledávám davové zábavy přitahující davy turistů a tedy i teroristy.

informace řekl(a)...

Ještě pár poznámek k článku prof. Urbana o Rukopisech na Psu. Jsem, pokud jde o zkoumání a studium středověkých textů, laik a tedy nemohu zasáhnout do podstaty diskuze.
Ale pár věcných poznámek bych měla. Diskuze, jak jsem našla na webu na osobních stránkách prof. Urbana, pokračuje přes zamítavé stanovisko Vědecké rady Akademie věd v r. 1998 ve věci posouzení jazykovědných prací Julia Enderse, zabývajících se souborem rukopisů nalezených počátkem 19. stol. a připisovaných Hankovi a Lindovi. Diskuze o Rukopisech pokračuje v České společnosti rukopisné, která kromě jiného práce Enderse opublikovala. Práce Enderse se opírají o metodu přístupu ke starým literárním památkám, vypracovanou ruským odborníkem studia středověkých textů D.S.Lichačovem, opublikovanou poprvé v r. 1964 pod názvem Tekstologija. Druhé rozšířené vydání z r. 1983 je považováno odborníky za základní metodologické dílo, pokud jde o textovou kritiku manuskriptů a jejich historie. Lichačov již v předmluvě k prvnímu vydání polemizuje s t.zv. mechanickou textologií, která nebyla schopna vyřešit řadu problémů studia textů, jako vztah mezi autografem a kopiemi, zásahy přepisovatelů do textu, atribuce, problémy svázané s žánry textů atd. Lichačovova kniha je českým badatelům známa, našla jsem odkazy v různých pracích českých rusistů. Zdůvodnění Vědecké rady v 1998 r. (cituji) ".odborná veřejnost považuje problematiku, kterou jste nastolili, za již uzavřenou, se závěry shrnutými v souborné publikaci Rukopisy Královédvorský a Zelenohorský - Dnešní stav poznání (vydané v roce 1969)...“, " je tedy prakticky v rozporu se základními normami vědecké deontologie. Ptám se, na základě jakého principu se může prohlásit za uzavřené bádání o textech, jehož výsledky prakticky spadají do prvních desetiletí minulého století?
Lichačovovu Textologii z 1983 r. mám náhodou doma, v osmdesátých letech ji kupovali všichni, co se zabývají texty, i moderními, a co rozumějí rusky. V kapitole Poddělki (falsifikáty) Lichačov kromě jiného považuje za důležité i studium falsifikátů, protože i ty jsou svým způsobem cenné, mluví nám o době, kdy vznikly, o tehdejších filologických znalostech. Podle autora mají falsifikáty stejnou "cennosť" jako díla autentická.
Proč se tedy Vědecká rada trochu neinformuje, nepokusí se trošinku o nějajý up to date svých názorů?

informace řekl(a)...

Poslušně hlásím, že mi plechovka smazala příspěvek. Asi byl moc dlouhý.

Tess řekl(a)...

Melduji navrácení příspěvku :)

informace řekl(a)...

Mockrát děkuju, stálo mi to práci, než jsem to dala dohromady.

informace řekl(a)...

Dodatek a přesnění
Ing. Jiří Urban, jeho nakladatelství Neklan vydalo spisy Enderse a další práce. Najdete na webu.

pertinax řekl(a)...

Jako nejpravděpodobnější se jeví teorie, že díla objevená Hankou jsou opisem mnohem starších a dnes již ztracených originálů. Díla starých řeckých autorů známe také jen z pozdějších opisů. A o jejich pravosti nikdo nepochybuje.

informace řekl(a)...

Pertinaxi,
doufám, že nejste zmaterializovaný duch římského císaře, a že jste sem nepřišel, abyste hájil pravost Iliady a Odysseje.
To, co píšete, je právě téze Julia Enderse. Přečetla jsem si jeho materiál na blogu J. Urbana, ale jak říkám, nejsem historik jazyka, ani filolog a ani bohemista, takže nejsem kompetentní se k jeho spisům vyjádřit. Proti jeho tézím, jak jsem alespoň viděla na webu, nebyly vzneseny ze strany odborníků žádné námitky. Jen mě zarazil článek z r. 1992 od Mojmíra Otruby, uveřejněný v Literárních novinách a otištěný J. Urbanem na webu. Otruba, který, jestli se nemýlím, byl spíš modernista nebo literární teoretik, se tam vyslovuje rozhodně, s kompetencí "studiosa" středověké literatury proti autenticitě RKZ, považuje vědeckou diskuzi o nich za uzavřenou a naopak vidí v pokusech o její obnovu nějaký projev novodobého nacionalizmu. Píše dokonce: "Dá se předpokládat, že vírou krmená představa o pravosti RKZ bude hodně dlouho přežívat, a není nemožné, že se vyvine, respektive znovu vyvine jakýsi kult RKZ - neškodný, ale také neplodný, vcelku nanicovatý. Víme ovšem, že se už jednou - bylo to v posledních letech první republiky - víra v pravost RKZ spojila s ošklivým, špinavým nacionalismem. Jevy s takovým obsahem a s takovou minulostí, jaké mají RKZ, a víry toho typu, jako je víra v pravost RKZ, jsou za příhodných historických okolností schopny spojovat se s všelijakým společenským nešvarem a nekalotou, a svou firmou, na první pohled ušlechtilou, sloužit sociálnímu neřádstvu všemožného druhu. I to je možná budoucnost obhajovaně pravých RKZ. Prosazení této možnosti nezáleží však na nich, nýbrž na nás."
Dobrá, článek je osmnáct let starý, a M. Votruba již není mezi námi, takže nemá smysl nějak polemizovat. Ale je příznačné, že se znovu pokouší spor o literární památky politizovat. I když to znovuprobuzení nacionalizmu, jehož se obává, by mělo v tomto případě dvojí ostří. Na jedné straně by prohlášená autenticita rukopisů nebo boj za ni probudila v národu nekontrolovatelnou pýchu na své historické památky, na druhé by ale utrpěla postava Masaryka, prezidenta zakladatele a filozofa, který je do jisté míry symbolickou postavou českých dějin a české státnosti, protože ten se postavil proti pravosti Rukopisů.
Takže nacionalizmus prorukopisný ale protimasarykovský nebo nacionalismus promasarykovský ale protikrálovedvorský a protizelenohorský?
Myslím, že by bylo načase, zabývat se otázkou rukopisů vědecky a nechat při tom politiku stranou. A hlavně nebrzdit bádání z politických důvodů.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak podívejte se, pane pertinaxi.
Vy se tady snažíte tvrdit, že Rukopisy jsou falza. Nejste první ani poslední; ale já Vám říkám jasně : NEPROJDETE !
Neprojdou nepřátelé našeho národa a naší vlasti, neprojdou tyrani a zrádci všichni. Rukopisy jsou naší nejstarší literární památkou, jsou a zůstanou dokladem naší kulturní vyspělosti, důkazem naší slovanské vzdělanosti.
Dobře věděli naši předkové, proč roty vrahů našich tužeb národních jak lítice běsné útočí na pravost Rukopisů. Dobře viděla Božena Němcová důvody Němců a sionistů ke špinění našich památek - byly to snahy po zadupání rašících výhonků našeho života národního a sociálního.
Správně uhodli naši předkové důvody pana Masaryka k podpoře snah našich nejzavilejších nepřátel. (O pár let později se tyto důvody objevily ve vší své zrůdné nahotě, během páně Masarykovy pomlouvačné kampaně proti nejniternějším citům našeho lidu; viz tzv. hilsneriáda.)

Prostě – Rukopisy jsou pravé a basta ! Po našem opětovném (a konečném) vítězství s konečnou platností zastavíme protinárodní štvaní všech těch různých intelikentů a jiných nepřátelských agentů. Rukopisy se stanou opět jedním z hlavních zdrojů naší národní hrdosti, jedním z hlavních zdrojů pro tvorbu našich českých pokrokových umělců.
Již dnes zřím ta čistá zřídla : Slavoj a Záboj, Jaroš a Fučík, Gottwald a Paroubek. Ach, to budou díla ! Skvosty literární i dramatické, náměty pro výtvarné umění, film, divadlo, i živé obrazy na Spartakiádách. A tančit, tančit se bude všude !

Co je české, to je hezké !***Volte ČSSD a KSČM !

Anonym řekl(a)...

Poslušně hlásím, pane obrlajtnant, že jste na mne v tom výčtu zapomněl. Já taky patřím k těm čistým zřídlům:
vždycky jsem si myslel,
že je vojna špás,
že tam budu tejden,
přijdu domů zas.
Josef Švejk

Pedro řekl(a)...

Jak druhdy pravil předseda vlády s. Lubomír Štrougal: " S nějakými těmi inteligentami se nebudeme moc mazat". Zlatá slova! A o nepřátelských agentech to samozřejmě platí dvojnásob.

Pedro řekl(a)...

Myslím, že jsem citoval nepřesně. Ve skutečnosti ona leninsky zásadová slova zněla: " S nějakýma takovými inteligentami se nebudeme moc mazat". Soudruha Štrougala prosím na dálku do Jizerky za prominutím za nepřesnou citaci jeho výroku.

informace řekl(a)...

Vy jste tady taky, Pedro?
Když už jste tu, nemohl byste nám pomoci přeložit Modlitbu Zinovjeva? Je pod článkem "Co se to děje s komentáři?" Vy máte s překládáním zkušenost, jak jste psal.
Děkuju.
Agenty nechte být. Těmi se tu jen hemží.

pertinax řekl(a)...

Poslušně hlásím, že mi nelze jinak, než odpovědět.

Informaci: ANO, stokrát ANO a tisíckrát ANO!!! Takzvané potvrzené pravdy je nutno znovu a znovu zkoumat ve světle nových objevů. Například fotografie Země z oběžné dráhy. Ať se dívám z jakéhokoli úhlu, vidím vždy jen modrobílý kruh na tmavém pozadí. Je tohle důkaz, že Země je kulatá? Spíše lze předpokládat, že i za modrobílým kruhem je zase jen tma.

Většímu vlastenci: NE, NE a NE. NIKDY!!! Pravda musí být nalezena. I za cenu obětí.
Ale již jako malý chlapec jsem chodil, ač volebního práva ještě nemaje, tajně volit Velkou Stranu, předvoj pokroku na všech stranách. Ptáte se jak je to možné? Inu, na mládeži nepřístupné filmy......určitě si to ještě pamatujete.

informace řekl(a)...

Poslyšte, Pertinaxi,
jaksi mi smysl Vaší řeči o důkazu nebo nedůkazu kuatosti Země uniká. Pochopila jsem jen, že když se člověk přejí fazolemi, že ho pak bolí břicho.

Pedro řekl(a)...

Já se tu vyskytuji každou chvíli. Přijdu, sednu si ke stolu s půllitrem, mlčím a pozoruji cvrkot. Někdy se mi sice chce něco připodotknout, pak si to ale rozmyslím, dopiju, zvednu se a vypadnu ven do mlhy. Teď jsem právě přišel, anžto jsem po dvou dnech dopočítal pro neteřinu dceru příklady (samozřejmě jenom pro kontrolu) do fyzikální olympiády. K tomu jsem si ještě střihl cca 30 příkladů z matematiky (holka vrcholově sportuje a nemá na to tolik času). Takže na toho Zinovjeva se teď pořádně podívám, zatím jsem jenom kolem něho zaznamenal nějakou diskusi.