středa 12. ledna 2011

Špinavé prádlo ministerstva vnitra


Média přišla na další kauzu: Prádlo policajtů, hasičů, Policejní akademie, policejních sportovních oddílů a dalších zařízení Ministerstva vnitra pere firma Dočista, jejíhož šéfa Tomáše Paclíka zná bývalý resortní ministr Ivan Langer. Články v tisku citují zprávu auditorů ze společnosti Ernest & Young: "Smlouva na praní prádla byla podepsána bez vypsání veřejné zakázky, navíc byla uzavřena s nevhodným subjektem bez odpovídajících referencí." Škodaže nemáme přístup k celé zprávě, kde by se správně měly vyskytnout i námitky a vysvětlení auditovaných. Po tomto mediálním praní se totiž může stát, že bychom mohli společně se špínou vylít z vaníčky i obligátní dítě.


Nejdřív vysvětlím svůj dlouhodobý údiv nad citací auditorských zpráv: Často se nejedná o zprávy auditní, často se nejedná o audit, který se týká daného subjektu. Ale vždy se jedná o interní materiál, který mívá desítky stran, z nichž vytrhnout jeden citát může být zavádějící. U normálního interního auditu existují standardy, podle kterých se k jednotlivým nálezům mají vyjádřit auditovaní ještě před vypracováním konečné zprávy. Auditovaní tak zjištěné zkutečnosti mohou vysvětlit, případně mohou názoru auditorů oponovat, a tak znění zprávy ovlivnit. I když jejich námitky nebudou akceptovány, zůstávají rovněž součástí celkové auditní dokumentace! V tomto případě se však zjevně jednalo o audit, prováděný na Ministerstvu vnitra, nikoliv přímo ve firmě Dočista.

Tento audit provedli za auditory novináři (dále cituji z různých článků Hospodářských novin):

"Za tři roky mu (Paclíkovi) z ministerstva přiteklo čtyřiapadesát milionů korun." Neříká se, kolik odteklo, ale ve čtenáři se vzbuzuje pocit, že tolik si někdo (samozřejmě nezaslouženě) nahrabal.

"Zařízení služeb si původně pralo prádlo v kolínském areálu samo. Jenže před třemi lety areál pronajalo firmě Dočista s dohodou, že mu jej poté prodá. A k tomu jí se slevou prodalo veškeré vybavení, převedlo zaměstnance a ještě bez soutěže podepsalo tříletou zakázku na praní. Ministerstvo financí však plánovaný prodej areálu jako nevýhodný zamítlo, ale Zařízení služeb nedělalo problém dál firmě pronajímat areál prádelen za pět tisíc měsíčně, i když mělo několik znaleckých posudků, že tržní nájem je přes 200 tisíc měsíčně."

"Tržní nájem" nepočítá s několika věcmi, které se jinak při outsourcingu uvažují. Klasickým způsobem dnes např. závodní jídelny vaří tak, že kuchyň a jídelnu provozuje cizí subjekt. Mívá snížené nájemné - protože jinak si to "tržní nájemné" promítne do svých služeb a jídlo pro zaměstnance výrazně zdraží. Tržní cenu - "obvyklou v lokalitě" - pak chce za oběd jen pro cizí návštěvníky, kteří nejsou zaměstnanci domovské firmy. K tomu nevíme, jestli do smlouvy o tříletém využívání objektu ministerstvo vnitra také nezahrnulo požadavek na jeho opravu a údržbu! Kdo někdy podnikal v pronájmu ví, jak děsné to někdy bývají podmínky - každý záměr musí být schválen majitelem, který si leckdy nepřeje žádné úpravy, jindy zas má přemrštěné požadavky. A někdy prostě nájemník musí barák opravit sám za své - aby mu nespadl na hlavu. A opravdu:

""My do toho investovali, a dnes to, vy novináři, otáčíte proti nám. My se do toho jako pitomci přihlásili, splnili všechny podmínky, a dnes mám problémy a já na tom prodělal peníze," stěžoval si v rozhovoru s reportéry HN tento týden Paclík."

K údajnému předražení služeb: "Dočista si podle Homoly (nový ředitel Zařízení služeb) účtuje za kilogram vypraného výrazně víc, než je běžná cena. "My pereme 40 korun za kilo, kdežto na volném trhu stojí zhruba 22 korun," řekl." 

K tomu cituji prohlášení protistrany: "Měsíčně tu vypereme zhruba čtyřiapadesát tun špinavého prádla. Devadesát procent z toho tvoří prádlo ministerstva vnitra, zbytek jsou soukromé zakázky, třeba hotelů," říká vedoucí provozu Roman Beneš." 

Takže hotelům možná drahota nevadí - třeba upřednostňují kvalitu(?). Krom toho, Dočista pro ministerstvo pouze nepere, nečistí a nežehlí. Také opravuje, zašívá a: "Kromě prádelny a opravny oděvů je tu také sedlárna, v níž se opravují sedla pro jízdní policii, ale také třeba rozbité batohy a aktovky."

Aniž bych se zastával médii již odhalených konkrétních "viníků" Ivana Langera a Tomáše Paclíka, musím konstatovat, že se již chystá vylití dítěte:

"ZSMV proto pravděpodobně vypíše menší soutěž na překlenovací období a během té doby vypíše "velkou" zakázku na delší období. A současně chce vyzvat firmu Dočista, aby kolínský areál vyklidila. Podle Homoly lze přitom očekávat, že resort výrazně ušetří."

"Vyklizení" areálu znamená zničení funkčních praček, mandlů, lisů a dalších strojů. Ty si Paclík zakoupil "se slevou". Pochopitelně, stroje už měly něco za sebou. Některé z nich mohly být i na odpis - podle finančních pravidel. Přičemž mohou být funkční ještě další dlouhá léta! Pokud ovšem nebude muset Paclík prostory vyklidit... Vnitro - nebo nový subjekt - tedy bude muset nakoupit nové vybavení. To se nám to šetření sakra prodraží!

"..."staly se z nás mediální hvězdy," směje se rozpačitě čtveřice švadlen, které firma Dočista zaměstnává v oddělení krejčovny a úpravny oděvů." Ta rozpačitost je na místě: Zanedlouho budou nejen švadleny, ale i další zaměstnanci této provozovny (které převzal Paclík před třemi lety od MV!!!) nezaměstnaní.

Ledaže by je zaměstnal současný ministr vnitra Radek John někde na svém sekretariátě...

Psáno v Praze dne 12. ledna 2011

Citované články z HN:
Za Langera dalo vnitro zakázku jeho známému
Langer: Nevěděl jsem, kdo pere
Vnitro řeší, jak bude dál čistit špinavé prádlo
Staly se z nás mediální hvězdy, smějí se pradleny

21 komentářů:

STK řekl(a)...

Podle mých zkušeností, Šamane: Není náhodou známo, na čí popud ta série článků a TV reportáží vznikla? Kdo to tam stojí ve stínu?
Kdopak nám to chce "exkluzivně" prát špinavé prádlo ministerstva vnitra? Job to asi bude docela dobrý, prádlo se přece špiní pořád.
Ale až zjistíme, kdo se ujal tohoto "nevděčného" úkolu prát špinavé prádlo Ministerstva vnitra už bude mediální situace opět někde jinde a budou se pravděpodobně řešit úplně jiné kauzy s jinými lidmi. Co si o tom myslíte vy, štamgasti?

Větší vlastenec řekl(a)...

Překonáme současný úpadek ?

Vážení vlastenci, vážené vlastenky !
Mám špatné zprávy : Všestranný a neustále se prohlubující úpadek naší vlasti zapříčinil mimo jiné náš pád z prvního místa na světě *) na místo páté **).
Sice jedno prvenství stále držíme ***), ale to je jen slabá útěcha. Navíc je jasné, že další vlna zdražování dále zhorší naše životní úroveň, takže může dojít i k našemu sestupu z doposud neotřesitelné pozice. Ta ostuda, to ponížení, kdyby nás předstihli hloupí a zrzaví Irčani ! A kdyby nás předstihli i ti Němci ...
Ne, to nelze ani napsat ani vyslovit. Některé hrůzy prostě vyjádřit nelze.

Zkrátka a dobře, vážení : Musíme přidat. Musíme překonat sami sebe a vytrvat.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

*) http://alcalc.oxfordjournals.org/content/42/5/465/T1.expansion.html
**) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption
***) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_beer_consumption_per_capita

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vlastenče, to první místo bylo jen v registrovaných nápojích. V samohonce pokulháváme. Překonáte sám sebe a půjdete příkladem?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Máme co dohánět starší sourozence z Východu.
http://alcalc.oxfordjournals.org/content/42/5/465/F1.large.jpg

STK. řekl(a)...

Für 3V a 3R:
Čím se liší registrovaný nápoj od registrovaného partnerství a naopak?

pertinax řekl(a)...

Registrovaný nápoj se od registrovaného partnerství liší počtem registrovaných jedinců. Jeden rum jamajský má svou jednu registraci stejně jako má svou jednu registraci jeden rum kubánský. Pokud ale nalejete oba do stejné sklenice, protřepete a registrujete, jedná se o partnerství a stačí jedna registrace, a to i pro více než dva partnery. A naopak.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený STK, postavíte-li otázku následovně: "Čím se liší registrovaný nápoj nebo partnerství od neregistrovaného?", odpovíte na ni snadno. Množstvím přiboudliny, tedy mírou rizika. Také mírou zdanění.

drak řekl(a)...

Ti, kdož vytvářejí žebříčky spotřeby alkoholu v jednotlivých zemích, jsou buď idioti, nebo zmetci, nebo oboje zároveň. Ti kdož je pak s vykulenýma očima navrch hlavy komentují, jsou ještě větší.

Podobně jako se ze "starých" zemí EU se jezdí nakupovat nakupovat či konsumovat alkohol do Lichtenštejnska, zrovna tak se jezdí sem k nám kvůli pivu, z celé Evropy a Ruska a to zejména proto, že přes veškerou upřímnou a vehementní snahu pivovarnických globalisátorů, donutit nás vařit vylevněné detergenty a břečky z podřadných surovin podivným způsobem a nadšeně je nasávat, jsou v tomto svém úsilí úspěšní naštěstí jen částečně, takže dílem se sem pořád ještě jezdí za dobrým pivem a dílem za tou břečkou, protože je levná.

Odvětím tedy slovy lichtenštejnského premiéra, kterým on odbyl novinářské idioty s očima navrch hlavy nad "lichtenštejnskou"spotřebou alkoholu asi tak, že: Je všeobecně známo, že alkohol je zde k mání kvalitní a cenově dostupný, jezdí se sem pro něj z celé Evropy, takže snad musí být každému jasné, že to všechno nevypijeme my. Stačí jen dodat a upřesnit, že u nás k tomu kvalitnímu alkoholu patří i některá piva a ne všechen alkohol a pivo, které se tu prodají za něco stojí, ale nemění to nic na faktu, že se sem kvůli té jejich láci z širokého a dalekého okolí jezdí jak nakupovat, tak konzumovat.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Náhodné pozorování:
Dávno již tomu, jela dceruška středoškolačka na stáž do Německa. Vrátila se se zajímavým poznatkem. Na tamních party středoškoláků se konzumovaly výhradně nealkoholické nápoje. Na rozdíl od společenských dýchánků stejné věkové a společenské skupiny v Čechách.

drak řekl(a)...

Moje dcery navštěvovaly obě víceleté gymnázium a zde v Čechách a v obou třídách když jsem je občas vyzvedával z rozličných akcí tak některé děti z jejich tříd kouřily a popíjely, ale bylo jich tak odhadem 4-5 z cca 30 dětí ve třídě, takže nic extrémního, ale bylo to tam. Z toho co vím si ale myslím, že s kouřením a alkoholem jsem na tom statisticky vzato o něco hůř než Německo. S tím kouřením dokonce hodně špatně. Asi by nebylo od věci zjistit si, čím to je, zda jsou ty děti lépe vychovávány v rodinách, nebo zda ve škole je na to přísnější metr, nebo kombinace obojího, ale rozhodně by stálo za to začít s tím něco dělat. Já osobně se ale domnívám, že primárně je to především na rodičích a není-li cosi v pořádku v tomto ohledu, je to především následkem selhání výchovy v rodině. Nejlepší je osobní příklad, tedy nekouřit a pít umírněně, pak máte i výchovné páky v podobě osobního příkladu.

STK řekl(a)...

4 Drak:
Někdy je "výsledek výchovy" náhodný a s osobním příkladem nijak nekoresponduje. Byli jsme se ženou oba kuřáci* - syn je odjakživa zásadní nepřítel kouření. Já pivo piji tak 2-3x do roka 1/2 litru - synáček si dává půllitr téměř denně.

Ale tím nechci nijak zpochybňovat sílu osobního příkladu. Většinou to funguje. [;-)

*/ = žena ještě kouří

drak řekl(a)...

V životě a v přírodě není nikdy a nic úplně 100%, snad vyjma pár skutečností, jako že když už se narodíme, že pak musíme následovně také zemřít. Tím je ten život také zajímavý a pestrý.

Ty osobní příklady bývají někdy i tzv. negativní, dítě, kterému se něco na někom z rodičů nelíbí, se "šprajcne" a řekne si, že on to bude dělat jinak, či naopak, než to dělal někdo z rodičů. Zrovna s tím kouřením to tak někdy bývá, ale je to spíš v menšině případů, statistika hovoří poměrně jasně, kouří-li oba rodiče, tak ve většině případů kouří i jejich děti. U jednoho kuřáka mezi rodiči je těch kouřících dětí méně a u nekuřáků pak úplné minimum.

Moji rodiče kouřili oba, já jsem je dlouho bral jako negativní příklad a kouření jsem neměl rád. Jenže většina mých kamarádů a kamarádek pokuřovala a tak jsem se k nim z blbosti nakonec přidal také. Ale zatímco oni kouřili tak vesměs od 14 - 15 let, tak já zblbnul až v necelých 18 letech. Po dalších 18 jsem se toho zlozvyku nakonec zbavil. Moje paní nekouřila nikdy a obdivuji jí, že to se mnou vydržela. Pravdou ale je, že já jakožto kuřák jsem býval způsobný, v bytě jsem nikdy nekouřil, když jsme byli v dvougarsonce, chodil jsem před dům a ve větších bytech pak důsledně na balkon. V autě jsem si uvnitř nezapálil nikdy, neměl jsem a nemám rád, když ten kouř zalézá do oděvů, sedaček, zdí, nábytku, záclon atd atp a pak to všechno žloutne a smrdí...

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ještě jedno náhodné pozorování:
Někdy před 40+ lety jsem se o prázdninách vypravil na Divoký východ. Nejdále, co to tenkrát šlo. Na východní Slovensko k hranicím se Sovětským svazem, naším vzorem. Hřeben Karpat zarostlý bučinami s cestou vysekanou po československo-polské hranici, pod tím louky, jalovce, potoky, krávy, pasáčci na neosedlaných koních. V údolích vesničky Ruské, Snina, Runina. Východniari milí a pohostinní. I jsem se domluvil. Když jim přišlo do krámu droždí, bylo hned pryč. Dali mi recept: voda, cukr, droždí, nechat na teplém místě odšpuntované. Lavórovicou počastovali mne, nezletilého jinocha, zavdával si i šestiletý synek. Co se v mládí naučíš ...

drak řekl(a)...

RRR:

Náhodnými pozorováními můžete leda tak něco ilustrovat, o nic víc, o nic méně, má to jen a pouze hodnotu ilustrace. Skutečnou vypovídací hodnotu má jen statistika, ale ta opravdová statistika, opírající se o matematiku a zdravý selský rozum, dělaná opravdovými statistiky a očištěná o zkreslující vlivy. Takové ty rádoby zprávy např. z Novy, komentované pitomci co vědí vše a zároveň nic, to jsou jen takové výkřiky ze tmy do tmy, co lidem zbytečně motají hlavy a "nastolují témata".

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Pane Draku, naprosto s Vámi souhlasím v ilustrativní hodnotě náhodných pozorování. O nic jiného jsem se ani nepokoušel. Naproti tomu článek o konzumaci předestřený p. & s. Vlastencem pochází z poměrně dobrého časopisu Alcohol and Alcoholism. Vydává Oxford University Press. Časopis patří do horní poloviny v kategorii Substance Abuse (Journal Citation Report Science Edition 2009). Článek sám vychází ze zprávy WHO, nikoli z TV Nova.

Anonymní řekl(a)...

No, jedno oko nezůstane suché nad těmi hanebnými pomluvami chudáků Langera a Paclíka.

Sid řekl(a)...

Ke clanku musim rici tot:
1) Nizsi nez "Trzni najem", jak jej Saman popsal predpoklada nizsi cenu pro sprotrebitele (levnejsi obed, nizsi cenu za prani). To vsak neni tento pripad. Cena za prani je minimalne stejna, spise vyssi.

2) Na pocatku se melo udelat radne vyberove rizeni, vcetne najmu. Potom by firma Docista nemusela plakat nad ztratami a bylo by to ciste a jasne od pocatku. Tady nekdo chtel nekomu "pomoci" a vysledkem je, ze se vse musi udelat znovu.
Budiz to "hochum, co spolu mluvi" poucenim!

Harpyje řekl(a)...

Side, promiňte mi mou zvědavost, ale jste ten Sid, který čte levity těm blbům na Outsidermedia?

drak řekl(a)...

RRR:

To, že má někdo zvučné jméno, ještě ani zdaleka neznamená, že když něco dělá, tak to, co dělá, dělá pořádně, a že to je nějak důvěryhodné. V případě WHO (SZO), jakožto součásti UN (OSN), mám své pochybnosti, protože na podvodníky z IPCC už to lhaní prasklo, ty ostatní to odhalení může terpve čekat. OUP je vydavatelství jako každé jiné a také se nevyhne ekonomickým tlakům na snižování nákladů a tedy i kvality vydávaného, protože ti lidé, kteří ve vydavatelstvích ověřují zprávy, jsou zpravidla propouštěni jako první. Nemám kdy se pídit, jakým způsobem se ta data sbírají, možná si to časem přečtu a buď mi to přesvědčí o serioznosti zdroje, nebo potvrdí, že to nedělá správně. K rychlému odhadu by mi stačilo porovnat česká čísla s lucemburskými. Jsou-li podobná jako česká, tak jsou ty nasbírané údaje pravděpodobně jen nafouklá hausnumera v podstatě k ničemu.

Alkoholismus je problém, ale nemyslím si, že bychom nějak extra vyčnívali nad obvyklá čísla a průměr.

Teď jenom kolem Vánoc a Nového roku, máte vůbec představu kolik se to protočilo ruských turistů a kolik toho vypili, respektive vychlastali? Filtruje to někdo nějak? Pochybuji.

Mnohem větší obavy mám z tabakismu našich mladých lidí a z jejich podceňování drogových rizik obecně, zejména u těch tzv lehčích drog.

Anonymní řekl(a)...

Tak abychom to zpřehlednili. Langr bez výběrového řízení pronajal areál za směšný nájem. Přidal i zaměstnance a prodal zařízení se zřejmě nulovou účetní hodnotou za nízkou cenu. Tomu Paclík následně říká investice, na které prodělal. Pak dostal Paclík smlouvu na 3 roky s obratem 50 mio. Následně začal prodávat své služby takřka o 100% dráž, než je v kraji obvyklé. Srovnejme s investory s tržním nájmem, vlastní investicí do strojů, sháněním zaměstnanců a bez zajištěného obratu. A s poloviční tržbou.
Takže tuto kauzu mám objasněnou.
Pokračování ale bude zřejmě s Paclíkovým dvojníkem s iniciálami VV v klopě.