pondělí 17. ledna 2011

ZASLÁNO: Sergio Marchionne versus FIOM


(Autorka: informace)
Kdo je Sergio Marchionne? Zplnomocněný generální ředitel Fiatu, který má velkou zásluhu o pozvednutí turinské automobilky v posledních letech z výrobní stagnace, a kterého do vedení podniku jmenoval ještě Umberto Agnelli.
FIOM (Italská odborová federace kovodělníků) je levicový odborový svaz, který stojí na radikálně levicových pozicích při hájení současného "statu quo", kdy vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci je regulován kolektivní celostátní pracovní smlouvou, dojednanou mezi odborovými organizacemi a zástupci svazu průmyslových podnikatelů (Confindustria). FIOM se staví rozhodně proti separátním místním smlouvám, uzavíraným mimo rámec smlouvy celostátní.

Za současné světové krize automobilového průmyslu, kdy mezinárodní kolosy jako GM, Chrysler, Opel, Renault byly zachráněny před krachem zásahem států, které vlily do jejich kasy značné peníze, Fiatka od italského státu, který má kasy prázdné, nic čekat nemohla a musela hledat východisko sama. Za této situace S. Marchionne přišel se svým pětiletým plánem restrukturace celého koncernu. Součástí plánu byl nejen vstup do amerického Chrysleru, zčásti financovaný Obamou, kde se nyní rozbíhá výroba italského modelu 500, ale hlavně reorganizace t.zv. Italian Factory - podniků, které v Itálii tvoří celé výrobní souhvězdí Fiatu. Na jedné straně plán předvídá zavření nerentabilních závodů, na druhé optimalizaci výrobních procesů v těch ostatních a výrobu nových modelů. Celkem plán předvídá investice ve výši 20 miliard euro.
Pod optimalizací výroby se rozumí nejen modernizace strojů a výrobních linek, ale hlavně zavedení nových smluvních vztahů s odbory a dělníky. Podle Marchionneho je to právě kolektivní celostátní smlouva, která brzdí pružnější organizaci práce v podniku a jejímu přizpůsobení požadavkům a trendu trhu. Dokazuje to čísly.Tak v brazilské Fiatce dělník vyrobí za rok 77,6 aut, v polské 100, zatímco v Itálii jen 29,4. Procento využití produktivní kapacity v Itálii osciluje v průměru mezi 30-40 procenty, v Cassinu pak klesá na 24 %, v Pomiglianu dokonce na 14 % oproti 80 procentům ve francouzských nebo německých automobilkách. (Údaje z The Economist a la Repubblica economia). "We can't go on losing money like this," říká Marchionne a žádá od zaměstnanců a jejich odborových svazů, aby podepsali separátní mimorámcové smlouvy, které by umožnily lepší organizaci pracovních směn a výrobního procesu a vedly by i ke zvýšení platu. Zároveň by se omezil nadbytečný neoprávněný absenteizmus.
Zatímco ostatní odborové organizace novou smlouvu podepsaly, levicová FIOM to razantně odmítla. Došlo tedy k referendu v Pomiglianu a v mateřské turinské Mirafiori, kdy se hlasováním měli vyslovit sami zaměstnanci. V Pomiglianu v červnu minulého roku hlasovalo pro novou smlouvu 63,4 %, v
Mirafiori minulý týden 54 %. Referendu předcházela v obou případech velice živá debata, při níž se levicové strany a sama levicová odborová konfederace CGIL (jejíž částí je FIOM) vyslovily pro přijetí požadavků Fiatu. Perspektiva, že by desítky tisíc lidí zůstalo bez práce a bez vyhlídky nějakou najít, je zřejmě přesvědčila, že by to mohlo vést k nepěkným koncům a to i pro ně. Alternativou by byla prakticky likvidace automobilové výroby v Itálii, Marchionne hovořil o přenesení investic jinam, na př. do severní Ameriky.
Bude tato separátní smlouva prvním krokem ke zrušení dosud praktikovaného režimu? Ekonomové a podnikatelé v to doufají, protože podle nich celostátní smlouva se svými rigidními normami je hlavní příčinou, proč italské podniky odcházejí do ciziny a zahraniční kapitál se Itálii vyhýbá.
V Turinu se znovu dostaly do konfliktu jevy, které pocházejí z éry fašizmu. Zákon o celostátní kolektivní pracovní smlouvě byl zformulován už v r. 1927 Velkou radou fašizmu, a měl regulovat trh práce a odstranit sociální konflikty. Tedy i v továrně Fiatu, která byla slavnostně otevřena v r. 1939 samotným Mussolinim. Od vydání zákona uplynulo víc jak 80 let a od otevření Fiatu víc jak šedesát, a i když byl zákon několikrát změněn a upraven, to, co fungovalo tenkrát, za dnešní situace fungovat nemůže. Zákon je obsoletní, ale pokud mohu soudit podle ohlušujícího ticha na toto téma, žádná politická koalice si na jeho zrušení netroufá. V zájmu zachování sociálního klidu.
Kdo vyhrál v tomto souboji? Prozatím Marchionne, přiznává vedení konfederace CGIL. I když musel přeměnit podniky v Pomiglianu a Turinu v new compagnies, aby obešel překážku již existující pracovní smlouvy Fiatu s odborovmi organizacemi, uzavřené podle starého zákona. Odborová organizace je odhodlána zastupovat dál své členy v jednáních s vedením podniku, i když smlouvu nepodepsala. Což není zcela v mezích pravidel. Bojí se na jedné straně útěku svých členů k jiným odborům a za druhé se bojí, aby se mezi jejími členy neuhnízdily a nepřevládly ultralevicové živly. Ve dnech frenetické diskuze před branami Mirafiori se objevily tu a tam zlověstné pěticípé hvězdy bývalých Brigate rosse. Bojí se, aby nedošlo k radikalizaci hnutí, jako v sedmdesátých létech, t.zv. anni di piombo (léta olova), kdy se hnutí docela vymklo odborovým organizacím z rukou. Jak píše novinář a historik G. Pansa, který byl jako reportér očitým svědkem situace, v turinské Fiatce panovala tehdy úplná anarchie, dělníci uráželi a bili mistry nebo vedoucí, kšeftovali v továrně se vším možným, místo práce schůzovali nebo dokonce souložili. Ani obyvatelé Turina nemají na ta léta pěkné vzpomínky. Při víc jak měsíční stávce dělníků Fiatu proti propouštění se v r. 1983 zastavilo celé město, když jiné kategorie, mezi nimi dokonce i drobní obchodníci, se připojily v ne zcela dobrovolné solidaritě ke stávkujícím z Fiatu. Stávka tehdy skončila kompromisem mezi vedením a stávkujícími až po "pochodu čtyřiceti tisíc", kdy umírněná část zaměstnanců Fiatky protestovala průvodem po Turinu proti svévolnému a bezprávnému jednání stávkujících, podněcovanému ultralevicí.
Doufejme, že výsledky referenda povedou k modernějšímu uvolněnějšímu a oboustranně prospěšnému vztahu mezi vedením podniku a pracujícími. Jiné přijatelné alternativy neexistují.

59 komentářů:

Šaman řekl(a)...

K tématu viz i dnešní článek z Hospodářskáých novin:
Revoluce ve Fiatu. Vyšší platy a žádné stávky

Šaman řekl(a)...

BTW: Nejproduktivnější Fiatka v Polsku byla uzavřena, aby se posílila zaměstnanost v domácí Italii.
Čili i v "jednotné EU" platí přirozeně i nadále "bližší košile než kabát". To není nic proti EU, jen k tomu uvědomit si, že v prvé řadě se každý musí umět postarat sám o sebe!

informace řekl(a)...

Fiat v polském Tichém nezavírá. Místo nového modelu Panda, který se bude vyrábět v Pomigliano, v Polsku se vyrábí Lancia Y a city cars kromě částí pro brazilské 500.

informace řekl(a)...

Žádný poplach, Šamane,

Fiat investuje dál v Polsku
Fiat wyda w Polsce miliony
http://www.rp.pl/artykul/240264,272445.html

Továrny Fiat v Evropě
http://www.repubblica.it/motori/attualita/2010/01/04/news/tutte_le_fabbriche_fiat_dalla_sicilia_alla_polonia-1850997/index.html?ref=search

Harpyje řekl(a)...

To, o čem píšete, Informace, je sice velmi zajímavé, ale zdá se mi, že je to jen jeden velmi specielní problém. Auta značky FIAT už dávno nejsou v evropském měřítku konkurenceschopná. Příčina?
Co je příčinou obecného úpadku italské automobilové produkce? Kam se vlastně poděly takové tradiční značky jako Alfa Romeo, nebo Lancia? Nevím samozřejmě, jak to vypadá v Itálii, ale zde se tyto značky staly skutečnými exoty. Proč?

Šaman řekl(a)...

Tak sláva, zpráva z loňského podzimu tvrdila, že se pandí závod v Polsku zavře ouplně...

STK řekl(a)...

Připojuji se k Harpyji: Taky by mě to zajímalo. Konkurence cenou? Masívní reklama? Móda? Zesláblé technické parametry Fiatu?

informace řekl(a)...

Harpyje, STK,
uvědomuji si, že problém, o kterém tu píšu, se může mnohým zdát zaměřený na příliš úzký a speciálně italský problém, jako vztah mezi průmyslníky a pracujícími, problém odborů a jejich role jako zprostředkovatele na poli pracovních vztahů, a jejich aspirace na přímé zasahování do politiky, jako by byly politickou stranou. Ale zase myslím, že právě tento tak charakteriský rys pro italský veřejný život, může čtenářům říci o Itálii něco konkretnějšího než všeobecný přehled. O otázkách, o kterých píšu, se tu v posledních mesících diskutovalo nepřetržitě a ještě dnes večer o tom byly dvě televizní debaty. Takže to vezměte jako krátké nahlédnutí na nynější italské dění. Nakonec myslím, že se otázka odborů stává pomalu aktuální i v ČR.
Pokud jde o malou konkurenceschopnost Alfa Romeo a Lancia, které jsou od 1986 částí Fiatu, který je koupil od státního IRI v době jejich úpadku, jsou na to různé názory. Nejsem technik a tak nemůžu posoudit, proč Alfa Romeo a Lancia nedrží krok s Audi, Mercedes-Benz nebo BMW. Někdo říká, že je to proto, že mají na trhu málo modelů, jiní ukazují na nižší kvalitu některých částí, podle některých je to otázkou "immagine" - nedostatečnou reklamou, což se projevuje i na italském trhu. Jiní zase, že Alfa Romeo a Lancia nevyrábějí t.zv. reprezentační model.
Fiatka v posledních měsících zaznamenala skutečně značný pokles v prodeji, větší než ostatní konkurenti. Nad tím si také moří hlavu jak obchodní manažeři tak znalci aut. Sorry, já na to odpověď nemám. Dřív se říkalo, že Fiatka má výborné motory, spolehlivé, ale že karoserie jsou nižší kvality. Podle toho jak dlouho sloužila Fiat Punto mé dceři, bych řekla, že je to pravda. Zlepšila mezi tím Fiatka své karoserie?
Doufejme, že se po restrukturaci Marchionneho věci zlepší. Má předchozí bohaté zkušenosti z dlouholeté činnosti v severní Americe a ve Švýcarsku (Pracoval jako pověřený generální ředitel SGS v Ženevě před vstoupením do Fiatu).

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace, z vašeho příspěvku pod předchozím článkem jsem pochopil, že jste mimo Česko hodně dlouho. Takže pro vás: Pro "Velká rada fašizmu" se běžně (ono to tedy není moc frekventované, proto se to k vám asi nedoneslo) používá sousloví: "Velká fašistická rada".

drak řekl(a)...

Problémy FIATu nejsou jednoduché. Ostatně ničí problémy ve stále více se globalizujících podmínkách nejsou jednoduché. Strategií FIATu skutečně bývalo konkurovat cenou s tím, že motory byly poměrně spolehlivé, některé věci v nich byly řešeny pro výrobu efektivně, a pro použití to bylo zase překvapivě spolehlivé. Při té konkurenci cenou se za to platilo nižší odolností karoserie vůči korozi a horší kvalitou dílenského zpracování.

V dnešní době evropští výrobci aut obecně naráží na problémy toho rázu, že vývoj motorů se prodražuje, takže na to, aby se ty prostředky do vývoje vložené zase vrátily zpět, se musí vyrobit více kusů, jinak to může způsobit problémy. Toto za posledních řekněme 30 let způsobilo zánik mnohých vývojových pracovišť a vzájemné "požírání" výrobců. Podobné je to i s výrobou podvozků, náprav a dílů k nim. Výrobce vstřikování paliva do motorů by už dnes myslím šlo spočítat na prstech jedné ruky, dvou maximálně.

K tomuto přirozenému trendu se ještě přidalo působení levné konkurence z Asie, zejména Koreje, kdy modely některých automobilek mají pro potenciálního kupce skutečně zajímavý poměr ceny a výkonu, takže v cenových kategoriích, ve kterých je FIAT zvyklý působit, se začíná konkurenčně přiostřovat a tento trend sílí. Do soutěže se dere Čína, zatím jí nikdo nebere moc vážně, ale během několika let, určitě méně než deseti, z toho bude bolet hlava i Korejce, natož pak Evropany.

Navíc ke všem těm neblahým trendům objektivního rázu, FIAT byl navíc až donedávna sužován ještě i neblahým působením odborů. Ty sice patří k životu, ale v momentě, kdy způsobují to, že místo aby se lidem platilo za kvalitně odvedenou práci, platí se jim za dloubání se v nose, tak bych řekl, že se vymkly původnímu smyslu své existence a měly by být vykázány do patřičných mezí. O něco takového se Sergio Marchionne snaží a já musím říci, že mi jeho úsilí připadá jako sympatické a držím mu palce.

My bychom to samozřejmě měli z povzdálí sledovat, protože naše situace sice je specifická, ale trendy podobné situaci ve FIATu, jsou u nás k vidění rovněž. U nás za poslední roky stoupá aktivita odborů a protože nenaráží na efektivní odpor, tak nám tu odboráři začínají volit i poměrně brutální nátlakové metody, viz třeba poslední dobou ty lékařské. Okoukat jak se takové situace zvládají a umět to uplatnit v místních podmínkách může být pro nás poučné a nakonec i užitečné.

EK řek)la) řekl(a)...

věcná poznámka: jezdil jsem mnoho Fiatů, napřed koroze a olejové netěsnosti- do r. 2000, pak dvě auta, první OK, druhé stejné průšvih snadneblahým působením odborů a tak od r.2007 "skutečná" Korea a je OK. Asi tam nejsou odbory.

informace řekl(a)...

Vedení odborové federace FIOM, které odmítá novou pracovní smlouvu s Fiatem, je odhodláno pokračovat dál ve svém odporu. Prohlašuje, že smlova je protiústavní a že hrubě narušuje práva pracujících. Nejdřív se FIOM chtěla obrátit k soudu s požadavkem, aby ji prohlásil za neplatnou, ale když nedostala podporu mateřské konfederace CGIL, chystá se vyhlásit na 28. ledna generální stávku kovodělníků. Porážka v referendu, která otevřela Fiatu dveře k separátní smlouvě, je levicovou odborovou federaci cítěna jako hrozba, že ztratí dosavadní vedoucí pozici mezi ostatními italskými odbory, kdy mohla diktovat společnou odborovou a politickou linii a ostatní jen táhly ve vleku za ní.
Je zajímavé, že podobná seperátní smlouva mezi nekomunistickými odbory a vedením Piaggio, továrny na motocykly, byla podepsána už v 2008. I tehdy se FIOM chystala k velkým protestům, ale pak lehlo ticho po pěšině. Pravděpodobně - je to jen dohad, ale nebude daleko od pravdy - v souvislosti se zvolením v témž roce jako poslance za levicovou Pd do parlamentu syna největšího akcionáře podniku R. Colanninna. Syn Colanninna, Matteo byl zárověň kooptován do celostátního vedení Pd jako vedoucí sektoru pro "Průmyslový rozvoj a podnikové finance". Jen tak mimochodem, Partito democratico je novým přepracovaným vydáním bývalé komunistické PCI. Komu pán bůh, tomu všichni svatí, říká se v Čechách, že by to platilo i v Itálii?

Harpyje řekl(a)...

No tak.
Les résultats sont attendus dans la soirée. Fiat réclame une large adhésion pour respecter l’accord. L’Italie retient son souffle, c’est peut être une nouvelle page de son histoire sociale qui va s’ouvrir.
Et les voilà http://www.tagesschau.de/wirtschaft/fiat136.html
A dodatečný dík Tess za vylovení mého příspěvku z koše na odpadky!

informace řekl(a)...

Harpyje,
jak jsem viděla, kolektivní celostátní smlouva existuje v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Nevím, jak se mezi sebou liší, ale v Německu dost značná část podniků uzavírá své vlastní smlouvy s podnikovými odbory, zřejmě kolektivní smlouva není povinná procedura. Německý systém podílení se pracujících na rozhodování o vedení podniku tu byl dáván při diskuzích za vzor. Nevíte o tom něco?

Anonymní řekl(a)...

Harpyje, STK,
-Váš pohled na danou problematiku jest mimo mísu.Rád bych Vás požádal,ať se zdržíte těch svých zhovadilých příspěvků.Ač nerad,jsem nucen konstatovat,že Vaše kafrání je pro mně cosi,jako úlev březí krávy.Tímto Vás žádám,alespoň omezte své expozé do jedné věty.Jinými slovy,pokud komentujete,pak s vědomím znalosti věci.

Harpyje řekl(a)...

Musím se přiznat, že mi už včera večer něco zvonilo v hlavě. Ale protože to není téma, o které se specielně zajímám, tak ani nevím, pod jakými hesly hledat. Skutečně, něco takového bylo, nebo je :-)))
Jestli mi v noci přijde nějaké vnuknutí, tak ho zvpomenu. Bylo to něco podobného u VW, alespoň si myslím, ale kdy nevím.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zde, vážená paní Harpyje :
http://de.wikipedia.org/wiki/Mitbestimmung#Deutschland

Harpyje řekl(a)...

Asi to bude dědičné. Merci vielmals. No hlavně, že mi "zvonilo v hlavě".
Naštěstí nezastávám žádný důležitý úřad, jako ten prezidenta Spojených Států.
:-))))

Harpyje řekl(a)...

Ten anonymní má pravdu. :-)))

Harpyje řekl(a)...

Jinak k aktuálním událostem:
La Rete dei Comunisti (Síť komunistů) vyjadřuje solidaritu lidu Tunisu a Tuniské komunistické dělnické straně, odsuzuje roli komplice, kterou hraje italská vláda a EU a považuje ji za odpovědné za utrpení způsobená lidu Tunisu a našim soudruhům. Vyzýváme soudruhy, aby organizovali společně s tuniskými pracujícími a demokraty v Itálii manifestace a shromáždění před diplomatickými a obchodními zastoupeními Tunisu, jak už k tomu došlo v Neapoli a v Římě a v jiných městech kam jsou svolány.
:-)))
z Outsidermedia, oněch ohromně pokrokových stránek

informace řekl(a)...

Draku,
Váš rozbor situace na automobilovém trhu je přesný. Dodala bych k tomu, že již v devadesátých letech a prvních leetech tohoto desetiletí Fiatka byla v krizi jak výrobní, tak obchodní a finaanční. Byla podporována nepřímo státem, aby mohla pokračovat dál. Vrcholu krize dosáhla v r. 2002, jak ukazujee tento dokument.
http://digilander.libero.it/rivoluzionecom/Testi/CrisiFiat.html
Mluvilo se tehdy o selhání modelu a systému řízení. Z té krize vytáhl Fiatku, alespoň částečně, Marchionne. A pak do toho přišla mezinárodní hospodářská krize, která Fiatku, která se sotva vzpamatovala, zasáhla mnohem citelněji než jiné závody.

informace řekl(a)...

Díky za odkaz na německou verzi kolektivní smlouvy a t.zv."cogestione". Italská verze je velice stručná a na německou mě nenapadlo se podívat.

informace řekl(a)...

Harpyje,
Itálií znova otřásá sexuální skandál Berlusconiho, tentokrát vyšetřovaného milánskou prokuraturou pro zneužití úřední moci a pro využívání prostituce. Prokuratura štědře rozdala novinářům a politikům třísetstránkový dokument, výsledek odposlouchávání rozhovorů 13 dívek, kterým také prohledala policie byty, a novináři - hlavně televizní - z nich předčítají publiku s "pohoršeným" úsměvem zvlášť "pikantní" věty.
A účastníci diskuze do sebe řežou s neslýchanou vervou. Občas kamera zachytí výraz nějaké stárnoucí ženy mezi publikem a je vidět podle vyvalených očí a mastného chlipného úsměvu, že z toho má požitek přímo fyzický.
Podle mého by ta vysílání měla zavřít, protože ta jsou ponoukáním k prostituci anebo k nenormálnímu sexuálnímu vyžití.
Je Berlusconi starý kanec nebo velký vůl anebo oběť vyšetřujících soudců? Na tu otázku se snaží najít odpověď agentury pro průzkum veřejného mínění. Kdo má teď čas se zabývat nějakým Tunisem? Dnes zabili italského vojáka v Afghanistanu a media se o tom ani nezmínila.
A už se zapomíná i na referendum v turinské Mirafiori.
Cosí va il mondo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
pokud nechcete vzbuzovat nelibost anonymních českých vlastenců, zdržte se používání cizích jazyků i cizích slov.
Cizáckým řečem správný našinec nerozumí; navíc důvodně předpokládá, že se nad něj někdo chce vyvyšovat jen proto, že je chytřejší a vzdělanější.
Sama jistě uznáte, že něco takového nas...štve i mrtvou kozu. Natož živého Čecha.

Čest práci a Míru zdar !

drak řekl(a)...

Informaci:

Nepochybuji o tom, že Berlusconi je kanec, možná že je i starý, ale určitě není vůl. Oběť soudců? Možná. Spoustě lidí by nepochybně udělalo radost, kdyby padl.

Článek pana Haase na NP ze 17.1, "Pozor na spin doktory" mi ale spíš navádí na myšlenku, zda médiím nebylo podstrčeno cosi lákavého, vděčného, třaskavého a pikantního, v podobě sexuálního skandálu, co spolehlivě přiláká pozornost k němu a odláká jí tedy zákonitě od něčeho jiného. Přivádí mi to na myšlenku, zda Silvio nevyužívá nějakou italskou verzi Jamese Carvilla, za účelem připoutání pozornosti k sexuálnímu skandálu a naopak jejímu odpoutání od něčeho důležitějšího. Zdá se, že to spolehlivě zabírá. Jen netuším oč by v tomto případě mohlo jít. Možná to ale pomůže způsobit, že se Silvio nakonec nestane obětí soudců.

informace řekl(a)...

Draku,
mám za to, že se se na tu aféru díváte moc růžově. Je to ve skutečnosti další dějství tragikomedie, nainscenované opozicí, jejímž závěrem by měla být demise Berlusconiho a jeho definitivní odstranění z politické scény. Berlusconi není zas tak všemocný, aby mohl něco podobného dát dohromady a pak je jasné, že za vším je opozice části bývalých křesťanských demokratů (UDC), část neo ex-fašistů (FLI) a bývalých komunistů (PD). Pěkná aleance, že?
Pravděpodobně se B. obětí soudců nestane, jak vysvětlovala včera jedna odbornice konstitučního práva, celý postup prokuratury je nelegální. Ale opozice počítá s tím, že buď to B. nervy nevydrží anebo ztratí podporu voličů v případě předčasných voleb.
Prý jeho nemravné chování je urážkou pro všechny ženy, tvrdili v jednom kole opoziční diskutéři. Proč, ptám se, vždyť takové mladé vnadné dívky byly vždycky angažovány, aby bavily hosty na večeřích nebo recepcích. Jen se jim pokaždé říká jinak. A pak B. je platil z vlastní kapsy e nedával to na ůčet státu jako výdaje na reprezentaci.
Nemravným se mi zdá, že se z toho dělá problém politiky a hlavně zbraň v politickém boji. Cožpak tu nejsou jiné problémy než právě B. postel, na které by mohla opozice poukazovat? Zřejmě pokud jde o činnost vlády, nejsou s to něco namítat.
Pokud jde o smlouvu v Mirafiori, čekali, že se do jednání vloží vláda, aby ji mohli v každém případě kritizovat. Když to ale ministr průmyslu odmítl, zůstali moc zklamaní.

informace řekl(a)...

Draku,
představte si, že je ten 309 stránkový dokument milánské prokuratury už celý na webu.
Noviny píší, že na to pátrání o B. nemravnostech bylo použito 1.000 - slovy tisíc - policistů!
Zloději a podobní měli asi v Miláně pré.
A něco podobného jako ta prapodivně sešitá opozice bych měla volit? Mají nás za blby?

drak řekl(a)...

Informaci:

Myslím, že B. není dost měkký na to, aby odstoupil jen proto, že nevydrží s nervy. Spojenectví křesťanů a bolševiků není až tak divné, spojuje je ono sociální cítění, říkají tomu péče o rodiny s mladými dětmi. Spojenectví bolševiků a fašistů je o něco více překvapivé, ale i Hitler se Stalinem našli kdysi společnou řeč a v té dojemné shodě si podělili Polsko. Nežiji v Itálii a neznám mentalitu lidí a jejich názory, ale už jsem v kontaktu s nějakými Italy byl, byli to samí chlapi, pravda. Jich vztah k ženám a sexu byl ale řekněme vřelý, možná až velmi, a ty by taková připitomělá aférka od volení B. asi neodradila, spíš naopak.

Zkrátka a dobře, když si ta děvčata platil B. ze svého, není co řešit. K náhradě by spíš měli chtít po nějakém činovníkovi tu náhradu těch tisíců policejních člověkohodin, nebo ho za něco takového rovnou vyrazit, protože vše má své meze, i antipatie k opozici a tahle už asi překonala všechny rozumné. O odvracení pozornosti jde tedy zdá se na straně opozice, protože zneužívat policii v takové míře, to je cosi, co známe jenom z dob bolševika. Možná, že tudy by se měl ubírat protiútok a podat několik žalob a trestních oznámení, na ty správné exponenty.

Pokud jede o FIAT, zdá se, že Marchionne zvládá situaci zatím sám a natolik dobře, aby se do toho vláda nemusela vměšovat, což je správné, FIAT přece není státní a v takových případech se má stát vměšovat jen, když dochází k porušování zákonů, tedy vlastně jen vyjímečně. Bolševici by se ale asi nejraději míchali úplně do všeho a úplně každému. Rád bych jim ale sdělil, že naštěstí zdaleka ne každý je tak padlý na hlavu, aby po tom toužil spolu s nimi.

Harpyje řekl(a)...

Nevím, jestli je Berlusconi kanec nebo ne, ale fakt je, že takové skandály jsou vždycky nechutné. Veřejnost po nich prahne, a média ji uspokojují. Dříve se lidé chodili dívat na veřejné popravy, dnes se baví veřejnými popravami v masmédiích.
V Německu běží už někdy od září tzv. Kachelmann proces, záležitost o to nechutnější, protože se jedná o údajné znásilnění. Říkám vědomě "údajné znásilnění", protože jsem přesvědčená, že v tomto případě není obětí ta údajně znásilněná. Obětí několikanásobnou je obžalovaný, je obětí "nacifeministek a ideologie harasmentu" (Vlk st.), neschopného soudu a médií.
To, co si v tomto případě dovolila média, komentující tento proces, která vynesla na světlo dne "zprávy" o nejintimnějších záležitostech obžalovaného, bývalého meteorologa ARD, není nic jiného než veřejná poprava. Tento muž je v očích veřejnosti naprosto vyřízený, nejen profesně, ale i lidsky. Myslím, že zájem veřejnosti se netýká sexuálních preferencí té či oné osoby, a proto je neomluvitelné, když média o těchto věcech takto "informují".
Osobně jenom doufám, že až ho soud konečně osvobodí, tak se na tyhle plátky, které tuto aféru tak rozmazaly, přivalí hotová lavina žalob.
Lůza to vyžaduje, lůza to hltá, a média se jí podřizují. Hnus.

informace řekl(a)...

Harpyje,
jak jsem mohla pozorovat a vyposlechnout, většina lidí je tím skandálem, uměle vyvolaným a šířeným, docela znechucena. Zato média se pasou, každou hodinu se objeví na netu nějaká zmínka o Berlusconim. Jeho "dívky" teď využívají příznivého momentu, aby se dostaly alespoň na pár minut na obrazovku a dělají pohovory, zcela slzotvorné, jako Maročanka Ruby, která vypráví, jak ji v 9 letech znásilnili strýcové anebo německá starlet Sabine Began, která bere všechnu vinu na sebe, že to byla ona, co organizovala večírky, aby B. trochu rozptýlila po celodenní práci. Prohlašuje také, že B. se večírků neúčastnil, většinou jen telefonoval, čemuž bych věřila. A nakonec říká, že B-ho nesmírně miluje, protože je to dobrý a osamělý muž.
Do skandálu zatáhli i osmdesátiletého novináře z Mediaset. Na obrazovce na svá léta nevypadá, umělý chrup a vlasy a nalíčení ho omlazují. Ale osmdesátka je osmdesátka.
Včera při tv. debatě zavolal do studia novináři sám B., aby vyložil, jak se všci mají. A představte si, že ten kluk drzá mu položil telefon, aby prý přišel do studia, když chce něco říct. Holota se už cítí nějak moc jistá a troufá si.

STK řekl(a)...

2 Harpyje: Média, skandály...

Ta z toho přece žijí! Nebýt skandálů, dávno by neexistovala. Ale pojďme dál: Kdyby ty bulvární plátky nikdo nekupoval, na TV se nedíval a na weby neklikal, nikdo by tam ani neinzeroval a už by dávno neexistovaly.

Takže klid - viníkem je lid.

Všechno je v pořádku, máme přece demokracii a většina tedy rozhoduje. Hlasování peněženkou.
;-)

drak řekl(a)...

No, částečně je samozřejmě viníkem lid, ale ten lid je někým vychováván, zpravidla nevychovanými rodiči a pak také učiteli ve školách, kteří dílem nestačí na to, co dělají a dílem se nechtějí s těmi nevychovanými rodiči hádat jen kvůli tomu, že oněm rodičům jako by na na výsledku výchovy jejich dětí moc nezáleželo, proč by tedy na tom mělo záležet těm učitelům?

Veřejnoprávní média, místo aby plnila svou osvětovou a potažmo výchovnou roli se spíš připitoměle snaží soupeřit ve sledovanosti s těmi bulvárními. Proč pro boha živého? Jejich úloha je přeci úplně jiná! RRTV s tím nic nedělá, no tak prostě máme to, co máme. Kupodivu pořád ještě na tom nejsme až tak nejhůř, zájem o knihy a časopisy je pořád ještě ve srovnání s evropským okolím nadprůměrný.

Harpyje řekl(a)...

A to, STK, je základem Vaších představ o demokracii?

informace řekl(a)...

Draku,
Marchionne jde kupředu jak pancéřový vůz. Minulý týden inkasoval vítězství v referendu v Turinu a hned prohlásil, že další bude v závodu v Cassinu (Frosinone). Tam se vyrábí Fiat Croma a Brava a Lancia Delta.
A soudruzi? Za den zapomněli na prohru v Mirafiori, zapomněli na FIOM a vrhli se střemhlav do bahna škandálu, kde plavou s obvyklou "revoluční" rutinou div se v tom kalu neudusí. Ostuda Berlusconiho zřejmě slibuje politicky víc než hájení "práv" pracujících.
Taky poučné.

STK. řekl(a)...

Není, Harpyje. ;-)
Demokracii si nepředstavuji, tu pozoruji. Stejně jako socialismus nebo kapitalismus. O feudalismu nebo otrokářství jsem jenom četl, takže nic.

Ale to jsme trochu mimo, že? Asi se Vám nelíbí jakákoliv přímočará logika. Dokud nemá něco aspoň patnáct "protože", "kdyby" a "pokud", nestojí to za Vaši pozornost.
Vemte mě takového, jaký jsem. Prosťáček. Vidí, slyší, skládá si to dohromady a nezná a ani nechce znát poučky jak se to má SPRÁVNĚ skládat.
Sedlák jako můj praděda. Těžko se nás vychovává a přesvědčuje - ale zase neděláme často v životě zásadní chyby.

STK řekl(a)...

4 Drak:
A smyčka zpětné vazby se nám uzavírá - lid volí své zástupce podle klíče "kdo víc slíbí, bude králem", podle toho pak vypadají zákony a podle zákonů (psaných, ne přirozených) se odvíjí ten tanec s tendenčním vzděláním, bulvárními médii a morálkou vůbec. Pokrytectví, ať už bylo socialistické, raně kapitalistické, náboženské nebo "evropské" do té spirály dějin samozřejmě patří. Dokonce i demokracie (otrocky: lidovláda, je dobré si to občas připomenout) funguje tak, jak různí pábitelé ovládnou myšlení lidu. Proto pořád připomínám nutnost myslet a to bez jakéhokoliv klišé. Ledacos se pak člověku krásně projasní. Jenom si nesmí lhát, jak píše Šaman ve své vzpomínce na Jana Palacha. A to se až příliš často děje. Ale - i na "nahou" pravdu si můžete zvyknout. S neodvratností smrti a bezvýznamnosti vlastní existence. ;-)

stk řekl(a)...

4 Informace:
Berlusconi buď alfasamec je, nebo se snaží vytvořit o sobě takovou pověst. Viděl jsem několik podobných týpků. Říkali jsme jim, dámy prominou, okresní nebo krajští "pomrdní" a byli to vždy chlapi, kteří si nedali sáhnout na jedno - jak jsou dobří v posteli a jak na ně ženské letí. Zažil jsem už tři, kteří, když jim jejich iluzi někdo rozbil (např. vlastní žena), spáchali sebevraždu. Totální ztráta sebeúcty - až smyslu života.
Poslední z nich včera. Takže bych nedal ruku do ohně za to, že to v Silviově kauze není stejné.

Proč myslíte, že se tak dobře (draze) prodává Viagra?

informace řekl(a)...

STK,
problém není v tom, jestli je Berlusconi alfa nebo omega samec, ale v tom, že se ho snaží zlikvidovat opoziční strany nečistými prostředky. Když ho nemůžou porazit ve volbách, pokouší se o to levicová justice, která prosívá celý jeho život a činnost podnikatele a inscenuje proti němu desítky procesů. Přesné číslo si už nepamatuju, ale jednou jsem to psala. Prozatím všechny žaloby proti jeho činnosti jako podnikatele padly a tak se o to pokouší touto cestou, už přes rok trvá toto justiční a mediální tažení a pravděpodobně Berlusconi před soudem neskončí, protože postup milánské prokuratury je nekonstituční. Milánská prokuratura není kompetentní dělat nějaké vyšetřování.
Jestli používá Berlusconi viagru je docela nepodstatné. To je jeho výhradně soukromá záležitost.

STK. řekl(a)...

Ovšem Infomace: Silvio těm zmetkům nahrává a domnívám se, že dokonce úmyslně. Vystupuje jako nadsamec. A z téhle role nechce ve skutečnosti odejít. Kdyby jej začal někdo účinně bránit, že tomu tak není, že žije mravně, před spaním se modlí a spí sám, asi by se se zlou u Berlusconiho potázal. Silvio by se cítil uražen, znectěn, zasažen na nejcitlivějším místě.

(Jestli užívá něco na potenci naprosto netuším a není to pro daný problém vůbec důležité.
Vy, Informace, vidíte Berlusconiho rovněž jako neodolatelného svůdníka a imponuje Vám. Mé ženě rovněž. Řekla: "A ten kozel jeden starý, kdyby si už dal pokoj.... ". Ale bylo v tom tolik ženského obdivu, že se mě to téměř dotklo. ;-)

Šaman řekl(a)...

Kocouři jsou taky jurové!
\ :-)

informace řekl(a)...

Vy, STK,
jste přesně tam, kam chce levicová justice a politická opozice dostat italské voliče mužského pohlaví. Totiž vzbudit v nich závist vůči samci alfa, který, jako u stáda paviánů nebo nevím jakých zvířat, má přednost v obskočení všech samic. A teprv až když je jistý, že předal své geny příštím generacím, nechá ty ostatní samce, aby si skočili taky.
Vidíte, svou námitkou jste mi vysvětlil celý problém. Politici sice apelují na ženy, že B. je uráží svým chováním, když s nimi jedná jako se zbožím, ale ve skutečnosti se obrací právě k uražené mužské ješitnosti.Krásně jste ten politický problém zbiologizoval.
Jsou snad italští muži voliči nějací paviáni? Já být mužským, tak budu naschvál volit Berlusconiho.
To tedy polovážně. Vážne bych dodala, že je to úplná anomalie, aby vyšetřující soudce předal výsledky pátrání veřejnosti ještě před oficielní formulací obžaloby, když ještě nevyslechl dotyčného, o kterém se pátrání vede. Už to by mělo být důvodem k disciplinárnímu řízení proti prokurátorovi. Jenže to řízení by měl začít samosprávný CSM (Consiglio superiore magistratura), složený právě ze soudců. A ti nikdy proti vlastním kolegům nezakročili, ať se jednalo o jakoukoliv bestialitu. Jenom jednou přeložili soudce, který za dva roky nevynesl ani jeden soudní rozsudek. To je právě slabinou italské demokracie. Soudci by měli být politicky nestranní podle ústavy, ale zároveň podle ústavy je jim zaručena autonomie a žádný jiný státní orgán nebo instituce proti nim nemůže zakročit. Když se parlament pokusí o i sebemenší změnu této situace, Ústavní soud prohlásí zákon za nekonstituční.
Myslíte, že milánský prokurátor bude popotahován za plýtvání státními penězi, vyhozenými na vyšetřování? Kdepák. Prokurátor bude zřejmě jako národní hrdina kandidován nějakou opoziční stranou v příštích volbách.
Účelem toho všeho bylo právě rozpoutat tenhle skandál. I když pak milánský soud pravděpodobně B.soudit nebude, účelu bylo dosaženo. Rozpoutat politickou kampaň. Proto asi také si prokurátor pospíšil se zveřejněním materiálu.

informace řekl(a)...

Zachraň se, kdo můžeš! Záplava bahna milánské prokuratury se vylila i do seriozního nezávislého listu il Foglio, který věnuje aféře skoro celé číslo. Ředitel listu, Giuliano Ferrara, který byl v devadesátých letech poradcem Berlusconiho a pak se s ním rozkmotřil pro různost názorů a založil vlastní hnutí, dnes lituje, že mu při posledních volbách odvedl 135.000 hlasů.
Radí mu, aby, přestože milánská prokuratura není kompetentní jak institučně tak teritoriálně pro vyšetřování, se k výslechu dostavil a zarazil tak všechny politické spekulace.

drak řekl(a)...

Informaci:

Marchionne, je chytrý, pohotový a tvrdý. Kdyby nebyl, neměl by ani reálnou šanci uspět. Teď, když se lůza baví pokusy sestřelit Berlusconiho, měl by zkusit využít čas maximálně efektivně, což při jeho inteligenci také nepochybně udělá.

drak řekl(a)...

Informaci:

Nevím, o S.B se moc nebojím, myslím, že je dost chytrý a vlivný na to, aby to jak se říká ustál. Konec konců když jsem viděl jak probíhalo italské předsednictví EU, bylo vidět, že s médii a medializací umí S.B. zacházet víc než dobře. Prostě to, co se teď děje, není sice jen bouře ve sklenici vody, je to už bouře ve vaně, případně bazénu, ale je to jen trošku větší bublina, co dříve či později praskne, splaskne a bude klid. Mágové přes média a sociologové na straně S.B. by měli jen pragmaticky propočítat, zda mu ta pověst toho samce více ublíží, nebo prospěje, protože jak se naznačuje, může mu to sice odehnat chlapy jakožto voliče, ale zase získat ženy. Itálie zatím ještě není islámským státem, takže ženy volit mohou a možná si dokonce dají i tu práci k těm volbám jít. Je otázkou co převáží a kdy budou volby. Podle toho by se měla zvolit vhodná protitaktika a strategie, případně rovnou přejít do ofenzivy a zkusit zatopit těm levičákům, nějaká munice se určitě najde, nikdo není ani svatý, ani dokonalý a svrbí-li ho pazoury a narušuje-li příměří, má přes ně dostat, co se do něj vejde, aby na to dlouho vzpomínal a na rozpoutávání afér ho prostě přešla chuť.

Beztrestnost justice je klacek, co má dva konce, na jedné straně to justici zaručuje nezávislost a neovlivnitelnost. Na druhé ale jí to umožňuje páchat lumpárny, aniž by existovala zpětná vazba a to už je špatně.

informace řekl(a)...

Právě tak, Draku,
teď už i Confindustria se snaží využít situace a požaduje, aby se praxe seperátních pracovních smluv razšířila ne celou ekonomii. Což prakticky znamená zrušení zákona o celostátních kolektivních smlouvách.
Kromě toho právě čtu, že se v parlamentu vytvořila skupina "20 zodpovědných", kteří budou podporovat při hlasování vládu.
Takže ať si lůza řve.
Stejně je to ale hnus.

informace řekl(a)...

Draku,
Berlusconiho vláda s podporou 20 zodpovědných v parlamentu, kteří pocházejí ze skupiny nezávislých, t.j. zvolených za různé místní nebo profesionální skupiny, získává dostatečnou většinu, aby mohla prosazovat dál své reformy. Kromě toho Severní liga stojí pevně při B.
Že by B. dobrovolně podal demisi kvůli skandálu, jak požaduje opozice, se mi zdá skutečně šíleným nápadem. Kromě toho, podle různých průzkumů veřejného mínění, opoziční strany ztrácejí kusy, jak opotřebovaná auta.
A ani mužské obyvatelstvo není tím skandálem ovlivněno. Mají nás prostě za blby.
Myslí si, když se jim jednou podařilo položit vládu a rozbít celý politický systém na kusy jako na počátku 90 let,že to mohou zkoušet do nekonečna jako osvědčený recept.

drak řekl(a)...

Informaci:

Neříkám rozhodně, že odbory nemají existovat, ale rozhodně nesmějí nikomu přerůst přes hlavu, protože pak jsou schopny poslat ke dnu celá odvětví v celých zemích. Obávám se, že ještě chvíli italské strojírenství, včetně FIATu, mohlo být učebnicovým příkladem něčeho takového.

Na druhé straně ale je zapotřebí ovlivňovat ekonomiku tak, aby v ní nebyla z drtivé většiny jen lůza pracující za pár šupů a pak už jen pár majitelů čehosi a totálně přeplacených managorů a mezitím skoro nic, to je také slepá ulička co nikam nevede, protože ta lůza nemajíc co ztratit začne inklinovat k bolševismu nebo fašismu. Nicméně nechá-li se společnost a ekonomika napospas pouze principům působícím v rámci zaslepeného uplatňování "ekonomické racionality", zaměřené navíc jen na krátkodobý efekt, což je mezi současnými managory velmi módní trend, tak to jsou přesně ty konce kam to vede.

Je tedy důležité najít žádoucí průsečíky oněch vlivů a zkusit nastolit jakousi rovnováhu jejich vlivu tak, aby ta ekonomika nešla ke dnu a zároveň tak, aby se v jejím rámci dalo většinově důstojně žít, pakliže lidé budou ochotní se o to přičinit. Ten úkol rozhodně není jednoduchý, důležité je ale ctít několik principů, jedním z nich je, že lidi mají dostávat peníze za dobře odvedenou práci, a ne za přítomnost na pracovišti případně ještě i za absenci na něm. Dalším je, že se nemají vyrábět rozpočtové dluhy. Ty mají být jen dobře odůvodněnou výjimkou, nikoliv pravidlem.

drak řekl(a)...

Zdá se, že symptomem levice je, že je-li u vesla, tak bezostyšně rozhazuje cizí prachy jako ožralý námořník, když nestačí ty, co jsou po ruce, tak nevadí, nasekají se dluhy. Náš Jiří Paroubek vyslovil před nějakou dobou zajímavý ekonomický teorém: "Dluhy se přeci neplatí.". No a když ta levice není u moci, tak prudí, tlačí a otravuje vzduch a chová se destruktivně tak dlouho, dokud se k ní zase nedostane a je jedno jestli shodí vládu při hlasování o nedůvěře, nebo jak toho dosáhne, v tom je jako církev svatá, účel přeci světí prostředky. Tento její rys, zdá se být nadnárodním. Pro Českou republiku a Itálii to rozhodně platí.

STK řekl(a)...

4 Drak: Kdybych tu teď měl vystupovat jako vox populi, tak budu oponovat, že pravice nám dá sice příležitost pracovat, utahovat si opasky, hromadit majetek - ale rovněž krmit "pravicovou věrchušku" a jejich obchodní kamarády. Často pomocí prolobovaných zákonů, pak ani ty zákony nemusí porušovat. VIP VIP HURÁ!

Kde je v České kotlince tzv. "střední třída"? KDE? Kdybych si chtěl sám po pravdě odpovědět, musel bych z diskuze nejprve vykázat dámy a děti a pak by mě Šaman vykázal z Hospůdky.

S korupcí je levo/pravý model na štíru z obou stran stejně, tam si nevybereš... ;-)

informace řekl(a)...

Draku,
když není levice u moci, je schopná udělat všelicos, zničit stát, spáchat i harakiri, jen aby se k ní dostala.
To na základě posledního vývoje situace.
Největší italská levicová strana Partito democratico (bývalá komunistická PCI spolu s levicovými křesťanskými demokraty) je už několik let v krizi. Za poslední tři léta vyměnila tři generální tajemníky, vždy po prohraných volbách. Část strany se už docela odtrhla a založila vlastní hnutí, další se k tomu chystá. Bývalý tajemník Veltroni založil frakci Modem (což není připojení a internet ale zkratka Moderní demokracie) a v příštích dnech se chystá vystoupit ze strany, jestliže nynější tajemník Bersani nezmění politickou linii. Bersani vsadil všechno na demisi Berlusconiho a když vidí, že se toho nedosáhne parlamentní cestou poté, co skupina 20 "zodpovědných" nezávislých se postavila na stranu vládní koalice, snaží se co může využít skandálu kolem "nezřízeného sexuálního života" Berlusconiho. Včera ohlásil, že se musí udělat konec s Berlusconiho nadvládou a hlavně s ostudou, co dělá Itálii ve světě. V únoru se tedy chystá k otevření tisíce stánků, kde se budou sbírat podpisy pod požadavkem odstoupení Berlusconiho. Ohlásil ambiciozní cíl sebrat deset milionů podpisů a s těmi jít do parlamentu nebo k prezidentu republiky.
Jestli si tím zachrání místo tajemníka strany, nevím. V případě, že by se jich podařilo sebrat tolik, nad čímž pochybuju,zůstává otázkou, jestli tomuto nátlaku B. podlehne. Jestliže jich sebere málo, bude to další flop jeho a strany.
Rozhodně je to způsob, jak odvést pozornost od nastupující ofensivy průmyslníků, kteří chtějí následovat příkladu Marchionneho zavedením separátních místních pracovních smluv, a proti níž Pd nemá ani co navrhnout nebo dokonce podniknout.
Jak vyplývá z některých novinových zpráv, milánská prokuratura postavila do vyšetřování celý team tří prokurátorů. Ti tedy pročesali B. veřejný a privátní život důkladně. (Řekněte mi, jestli tohle není víc jak očividný důkaz justiční persekuce! jeden prokurátor nestačil?) Odposlouchávali telefonické hovory i rodin těch dívek a vyšel z toho dost skličující obraz. Rodina o tom nejen věděla, ale dávala rady nevinným dívenkám, jak z toho co nejvíc vytlouct. To prý, podle levice, dokazuje, že B. stáhl do morálního úpadku část italské společnosti. Že v Římě a Miláně existují již léta legálně agentury, které obstarávají služby těch různých escort na požádání, jim jaksi nezapadá do hry, ale využili jedné mytomanky, která včera večer v pohovoru s redaktorem tv vyprávěla tak nesmyslně přehnané věci, že těm morbozním sexuálním fantaziím nikdo i při dobré vůli nemůže věřit. Podrobnosti vynechám.
Bersani a další lídři opozice chtějí, aby B. odstoupil. Ale sami nejsou schopni, už numericky, nemluvě o různosti jejich zájmů, novou vládu vytvořit. A ani nemají naději na úspěch v eventuálních volbách. Tak co tedy chtějí?

informace řekl(a)...

Jak reaguje italský lid na celou tu lavinu bahna?
Včera jsem našla článek s titulem: Prokuratura vyšetřuje, Berlusconi se hájí a Italové na to s..ou.
Dnes se lid baví, jak je možno posoudit z dnešního článku v il Foglio s titulem: Pokus o zatčení Berlusconiho
B. zatčen dnes v noci na hranicích. Pokoušel se o útěk přestrojený za jeptišku a obklopený novickami. Zachráněn v poslední chvíli Putinovými parašutisty, prchá nyní do Ruska letadlem, vybaveným hydromasáží.

drak řekl(a)...

STK:

Připomněl Jste mi jedno přísloví, které říká, že kdo v mládí neinklinuje k levici, nemá prý srdce na tom pravém místě, a kdo prý k stáru není pravičák, tak prý nepobral dost rozumu. Něco pravdy na tom úsloví rozhodně je, ale neřekl bych, že reálný život je až tak jednoduchý, určitě je mnohem pestřejší.

Správně Jste postřehl, že co se týče ochoty nechat se podmazat, ovlivnit lobbingem a hlavně ochoty zprivatizovat si pro sebe peníze nás všech, tak opravdu není u nás strany, která by neměla špinavé ruce. Z tohoto hlediska je skutečně těžké, ne-li rovnou nemožné si někoho vybrat.

Když se podíváme na to, jak ty dvě velké strany, které svého času kdysi uzavřely opoziční smlouvu a zavedly pak v ústavě onu 5% hranici s ní také volební systém, který ve svém důsledku způsobuje, že až desítky procent hlasů ve volbách jsou nakonec rozděleny proti vůli voličů, je vidět, že samy pro sebe a zabetonování svých posic vykonaly co jenom šlo.

Co se střední třídy týče, tak ona tu zatím ještě nějaká je, ale početně je to spíš druh, určený k vyhynutí. Definovat jí není úplně jednoduché, ale řekněme, že tam zařadíme lidi, příjem kterých na rodinu přesáhne zhruba 45-50 kKč čistého měsíčně. Obecněji by to šlo možná vyjádřit tak, že jsou to ti, kdož jsou schopni průběžně vytvářet nějaké finanční rezervy. Horní hranici bych odhadl zhruba na 100 kKč na měsíc a rodinu. Když se podíváme na průměrný plat ve státě, tak na první pohled by se mohlo zdát, že k té střední třídě nemám tak daleko. na druhý pohled, když se soustředíme na zajímavější údaje, jako jsou modus a medián, zjistíme, že jsme na tom mnohem hůř. Na nějaké slušnější příjmy nám dosáhnou například někteří lépe placení úředníci, manažeři nižších stupňů, majitelé menších firem, OSVČ, soudci atd atp. Nějaká ta střední třída tu je. Průšvih je ten, že místo aby rostla, spíš ubývá. Ubývá z více příčin. Globalisace vykonává své, velké štiky, které se řídí pitomými poučkami o nezbytnosti růstu, se na trhu vrhají i na segmenty dříve typické pro OSVČ a malé a střední firmy, prostě přituhuje. Státní sféra má také zpravidla za partnera jednu velkou firmu, než několik menších atd atp, prostě prostor k žití je menší a směřuje nám to k tomu, že se nám to ve společnosti polarizuje, začínáme mít buď jen chudé proletáře, nebo hodně bohaté lidi a skoro nic mezi tím, což je špatně. Paradoxně zrovna ČSSD tady svými investičními pobídkami pro ty velké nadnárodní zloduchy spíše napomohla k urychlení tohoto procesu.

Problém je to velký, stát funguje mizerně, nebo skoro vůbec a vyhlídky na zlepšení skoro nejsou k rozeznání. Nezbývá než počkat co se z toho nakonec vyvine. Nespokojenost se současným marasmem roste a to vyvíjí určitý tlak na zlepšení poměrů. Upřímně řečeno jednoduchý recept jak toho dosáhnout neexistuje, aspoň já o něm nevím a prodavačům bláhových nadějí už dávno nevěřím, na to jsem jich už potkal příliš mnoho. Vzhledem k dosavadním zkušenostem se všemi aktéry známými z naší politické scény volím jakožto menší zlo ty, kteří škrtají výdaje a snižují daně. Ne proto, že bych byl zabedněný zarytý pravičák, těch "modrých pionýrů" je mi někdy až líto, mít omezený obzor je smutné, především je to pragmatický závěr, protože čím méně peněz bude k přerozdělení, tím méně se jich nakonec rozkrade a tím méně bude nutné se kvůli tomu zbytečně zadlužovat.

Jiná věc bude, až budou naši politici slušnější a míra zlodějny poklesne z řádů desítek procent na pouhých a únosných 4-5%, pak mi ty platby do rozpočtu budou vadit mnohem méně, nebo vůbec, to podle účelnosti jejich vynaložení. Přestávám doufat, že to bude ještě za mého života.

drak řekl(a)...

Informaci:

Levičáci prostě cítí, že jsou momentálně do značné míry v koncích, protože kdyby se svými chimérami ještě chvíli pokoušeli zastírat realitu, tak by se jim také průmysl v zemi mohl dílem zhroutit, dílem odstěhovat výrobu jinam.

Na druhé straně mají značný podíl křesel v parlamentu a k tomu navíc pocit, že s nimi jakožto s partnerem není zacházeno s náležitou úctou a vážností.

Zkrátka a dobře jejich situace momentálně připomíná situaci kobyly, co ztrácí půdu pod nohama a hrozí jí chcípnutí. No tak kolem sebe silně kope. Vyvíjí nějakou horečnatou činnost, aby se ten propad, to chcípání zastavilo. S.B. má smůlu, že mají pocit, že on je příčinou toho jejich neštěstí, tak kopou do něj.

To že se národ baví je věc positivní, je vidět, že se to levicové úsilí vyvolávat bouře ve sklenici vody míjí účinkem a začíná působit proti těm, kdož tu bouři způsobili. Říká se, že kdo seje vítr, sklidí bouři, s některými věcmi opravdu není radno si zbytečně zahrávat.

stk řekl(a)...

4 DRak:
Do schématu "...nemá srdce, ...nemá rozum!" celkem vejdou všichni - i pozdní levičáci nebo velmi mladí pravičáci. Ti první nemají ponětí o tom, jak funguje člověk (že bez jisté míry egoismu nelze přežít), ti druzí jak funguje společnost (bez jisté míry kooperace nelze žít v žádné spolwečnosti).

Naše dvě maxistrany, keré léta prováděly mediální masáž o houpajícím se politickém kyvadle jako normě dobré stabilní společnosti prokázaly, že jim o nějaké levo/pravé směřování nejde, jen o přístup k moci, tedy ke korytům. Už ODS nevolím. Raději riskuji, že se nějaká nové strana zblbne a začne vyšilovat. (VV jsem ale nevolil...)

Střední třída u nás téměř neexistuje. Prarodiče z obou stran mých rodičů do ní patřili, rodiče už nikoliv, já se držím zuby-nehty kdesi na spodní hranici. A s odchodem do důchodu i toto pomine a budu pak "pravicově smýšlející proletář s exkurzy do anarchie..." ;-)
Pro věrchušku to ovšem bude mít (pokud nás nepřeválcují ti, co se několikrát dnně starají o to, kterým směrem leží Mekka) moc těžké. Bohatí budou mít svůj majetek již diverzifikovaný, přenositelný jinam, dobré právníky a značnou nechuť dodržovat zákony, které jim nevyhovují (a minimální chuť platit daně), chudí zase nebudou mít co ztratit a místo snahy se vyšvihnout mezi střední třídu budou závidět "high society" s tendencí jim co nejvíce uškodit (a tím uškodit i sami sobě.)
Tedy globalizace nebo komunisticky zabarvená revoluce. Stabilitu )podle starého kocoura) zajistí právě ta střední třída, která jednak má co ztratit a na druhé straně se snaží posunout výš.

informace řekl(a)...

Draku,
jak byste reagoval jako volič na prohlášení lídra strany jako Bersaniho z Pd: "Ať se stane potom cokoliv, třeba i volby, ale Berlusconi musí jít pryč!"
Může takhle mluvit zodpovědný politik? A veřejně v televizi k lidem? Ať se pak nediví, že je lidi nechtějí u vlády, mají s nimi už zkušenost.

STK. řekl(a)...

Informace napsala:...Krásně jste ten politický problém zbiologizoval...

Vaše vysvětlení, Informace, se mi nějak nezdá. Možná je to prostředím, ale u nás v Ústavu proti "alfíkům" ostatní chlapi nic nemají, dokonce je obdivují - pochopitelně vyjma případů, kdy je "nadsamcova" pozornost věnována jejich vlastní manželce nebo dceři. Pokud se tak náhodou stane, tak najednou otočí a začnou "kázat o morálce". Ale do té doby mu možná trochu závidí, ale současně jej obdivují a fandí mu. Takoví už jsou ti naši "obecní pomrdní". S několika podobnými jsem se setkal, na manželku mi jeden z nich sice také "zaútočil", ale byl promptně odpalestrován, (uvnitř jsem se tehdy nadmul jako holub a vydrželo mi to několik dní) takže jsem neměl žádný důvod jej nemít rád. Navíc to byl zábavný člověk, herec, který byl výborným společníkem pro všechny. Lhář, pábitel, srandista (a komunista). Ale každý s ním rád poseděl, ba i ti, kterým předtím svedl ženu. Pravda ne hned, ale po letech, když už to přestalo pálit.
Když jsem mu byl na pohřbu (byl o generaci starší), měl síň krematoria naprosto plnou svých milenek a jejich parohatých manželů. Někteří se nevešli dovnitř a kouřili venku. (O své ozdobě hlavy většinou nic netušili.) I všechny tři jeho bývalé manželky došly. (Prostřední z nich byla tehdy moje profesní kolegyně...)

Byl to prostě krásný a dojemný pohřeb...

Takže co se týče Silvia: to, že ho mám prokouknutého mi nijak nebrání v tom, abych mu tiše záviděl úspěchy u žen. A fandil mu. Je mi sympatičtější, než mnozí pánbíčkáři (a pánbíčkářky), kteří sice smilní rovněž, ale potají. A ještě z toho mají špatné vědomí. Navíc neustálým kázáním o morálce otravují své okolí.

Možná i Vy znáte takové typy. Pohlaví nerozhoduje...

informace řekl(a)...

STK,
věřím Vám, že je Vám Berlusconi sympatický, jen bych Vás chtěla upozornit, že celá ta aféra je výlučně politického rázu. Mám-li použít Vaší definice B.

jako samce alfa, tak situace se má tak, že samec alfa je v politice opravdový lídr, který má za sebou značnou část voličů, zatímco na druhé straně v opozici

jsou tradiční politikanti, kteří netrpělivě podupávají, protože na politickém poli nemohou uplatňovat obvyklé čachry dojednávání, výměny úsluh, ústupků a

vzájemných protislužeb a výhod a pokoušejí se tedy všemi možnými způsoby lídra zneškodnit a vyhodit z politiky. A podívejte, STK, tu definici B. jako opravdového lídra jsem nevymyslela já, ale je to mínění hlavně mužů a často mladých. Takže o nějaké rivalitě nebo závisti, pokud jde o sexuální činnost B. nemůže být ani řeč.
Berlusconi vstupem do politiky hodně změnil způsob jejího provádění a způsob vztahů s voliči. Na příklad zjednodušil t. zv. politichese, mluví k lidem jednoduchým srozumitelným jazykem. To, říkají politologové, bylo úplnou revolucí v politice, kde si různí představitelé stran zvlášť dávali záležet na neprůhlednosti a nepochopitelnosti svých projevů.
Místo handrkování mezi různymi frakcemi zavedl do strany podnikatelský systém rozhodování. Směr udává podnikatel po poradách se spolupracovníky, vedení je tedy jednotné. Což má nesporně své výhody, ale i nevýhody. Na př.nenechává prostor pro růst nových lídrů, kteří by mohli B. nahradit. S tím počítá právě opozice: když vyhodí z politiky B., jeho strana se rozpadne a budou mít volně pole. Říkají to sami: až skončí éra B. navrátíme se k pravé politice. A toho návratu se právě lidi bojí. Vedlo by to ke staré paralýze křížených veto a ústupků, kdy se nikdy nedosáhlo účinných opatření.
Morální rozhořčení nad B. chováním, které mimochodem je silně nadsazováno, je jen jeden ze způsobů politického boje. Tak už klesla "opravdová" politika vyznavačů tohoto způsobu správy veřejných věcí. Může jim někdo věřit?

STK řekl(a)...

Jistě Informace, tak to je.
Každý "alfa samec" JE přirozeným vůdcem. Tedy téměř každý, některým stačí ta postel a o vliv v podniku nebo politice nestojí. Ale potenciál tu je.
A že opozice využije jakéhokoliv postoje lídra k čemukoliv je jasné, obvyklé a možná i legitimní. Pokud trochu sledujete naši politiku - Mirek Topolánek použil jednou bonmot, že je "jenom obyčejný chlap s guľama" a ty koule měl "na talíři" až do svého politického pádu - byť jej finálně dostali na (docela rozumné) názory o gayích. Ale holt - nebyly dost "politicky korektní" - a daly se patřičně sestříhat. Rozhovor BYL uveřejněn s úmyslem poškodit a pozdější omluvy redakce gay-časopisu byly velmi, velmi neupřímné.

Politika je, když se nastrojení pábitelé vzájemně polévají kýbly špíny. Odjakživa.

informace řekl(a)...

"Politika je, když se nastrojení pábitelé vzájemně polévají kýbly špíny. Odjakživa." píšete, STK.
Já bych to opravila: místo nastrojení bych dala přestrojení, a místo vzájemného polívání bych dala jednostranné a místo kýblů bych dala cisternu. Proč jednostranné? Když byla Berlusconiho koalice (Pdl a Lega Nord) v opozici, chovala se slušně, nebrzdila uměle jednání v parlamentu a také na vládu kýble špíny neházela. Stačila na to totiž levice sama, která se v předešlé legislatuře polívala mezi sebou. Takže pak nakonec autoexplodovala a nás tak osvobodila od své přitomnosti. Na Berlusconiho teď stříkají špínu přímo z žumpy hadicí, ani nepoužívají kýblů. Levicově zaměřené diskuzní tv programy teď zvou do studia prostitutky, které mají ještě pikantnějším způsobem B. přisolit. A to ve veřejnoprávní televizi, která prý je kontrolována Berlusconim! Člověku se zvedá žaludek.
Milánská prokuratura prý studuje způsob, jak zavést s B. t.zv. zkrácené soudní řízení, kdy je vynechána debatní fáze a hned po skončení vyšetřovací fáze je vynesen rozsudek. Taky důkaz demokracie. Kdyby k tomu došlo, B. by pravděpodobně nemohl kandidovat ve volbách. Kromě toho lákají politiky Severní ligy, aby se od B. odtrhli. Hoši, jak se zdá, hrají opravdu naostro.
Je B. starý kanec nebo velký vůl anebo oběť milánské prokuratury? Můj úsudek o B. se přiklání k alternativě, že je velký vůl, když nedokázal být dost opatrný a že si ani nevšiml, anebo si neuvědomil, jaké tažení se proti němu vede. Podle Machiavelliho dobrý vladař má být chytrý, aby se vyhnul léčkám, co na něj strojí protivníci, musí umět manévrovat, použít síly, když je to možné. Musí umět navazovat správné a užitečné styky, potřásat rukama a být příjemný pro veřejnost. Vladař musí také umět řešit konflikt mezi vlastními zájmy a zájmy komunity.
Jenomže o pár let později Machiavelli píše povídku Arciďábel Belfagor. Ďábel, poslaný pánem pekel, aby ověřil, jestli jsou podložené stížnosti zavržených duší na poměry na zemi, které je prý k hříchům donutily, nakonec po neradostných zkušenostech raději ze světa uteče znova do pekla. Myslím, že to by na B. případ pasovalo líp. I kdyby byl následoval dobré rady Vladaře, stejně by na něj ušili něco jiného.