středa 16. února 2011

Bú, kravičky dů


A sídlištěm se rozléhá zvonění jejich zvonců a veselé bučení.


To do rondelů nevtrhla stáda krav, toliko dodávka firmy Mléko z farmy. Konečně po dvaceti letech někoho z jézeďáků, pardon sedláků, pardon farmářů napadlo, že dávat litr plnohodnotného mléka za výkupní cenu deset, ale vloni taky třeba šest korun, se nevyplácí. Tedy vloni - několik měsíců se mléko nevykupovalo v Čechách vůbec, načež pochopitelně nebylo.



Ale žádné ekonomické rozvahy mne nehnaly, když jsem na sebe házel bundu a běžel pod okna k farmářskému vozu. Hnala mne chuť po mléku a též snaha pomoci našim... dělným rolníkům, pracujícím inteligentně. Jen trochu obav jsem měl. Vloni v létě se před zličínským Tescem objevil mlékomat, zatím prý dočasně, neb nepřízeň majitele pozemku šopink sentra snad nedovolí dlouhodobější prodej. Tesco si nebude pěstovat konkurenci, jistě. Avšak konkurence to v žádném případě nebyla. Koupili jsme si dvě skleněné lahve a do nich si nechali načepovat pravé farmářské mléko. Jenže doma při otevření se nekonal žádný kroužek tuku pod uzávěrem. A chuť odpovídala mléku polotučnému, poněkud horšímu než bylo to z onoho Tesca. Takové mlíko kráva nedá - muselo být ředěné... Více jsme již mlékobarony na tom místě neuzřeli.

Čili jsem byl poněkud opatrný. Koupil jsem jen dva litry - no nekupte to, pětadvacet kaček za litr. Deklarovaný obsah tuku minimálně 3,6 % je dle odhadu mírně překročen. Chuťově i vzhledově je na vyšší úrovni než plnotučné z krámu. Možná i proto, že není "homogenizováno", leč pouze pasterováno.

Vysvětlovala mi v hloubi minulého století maminka, svého času též zaměstnaná v Libereckých mlékárnách, co je to "homogenizace": Z kravského mléka se odstředí mléčný tuk, z něhož se vyrábí máslo. Do zbylé syrovátky se pak vmíchá tuk vepřový. Což tedy není košer.

Přidám vlastní vzpomínku na léta sedmdesátá, kdy přišly do módy pytlíky. V té době jsem si přečetl ve Večerní Praze rozhovor s nějakým mlékárenským soudruhem z nově otevřené mlékárny v Kyjích. Soudruh se chlubil jak dosahují úspor: Jako polotučné mléko je označeno mléko s 1,5 % tuku, přičemž norma povoluje odchylku plus mínus půl procenta. Moderní kyjská mlékárna má však tak moderní stroje, že dokážou kontrolovat tučnost s přesností na desetinu. Vyrábějí tedy mléko na spodní hranici normy, a stále je to plnotučné mléko! Takže místo 1,5 % jste si kupovali jednoprocentní produkt. Soudruzi nás tak okrádali na kvalitě o celou třetinu, a ještě se tím chlubili. Pamětníci snad z tohoto zpětně pochopí, proč to "mléko" mělo lehce namodralou barvu - a nebylo to jen od pytlíků...

K tomu ještě současný povzdech: Smí se vůbec bílé vodě s tučností půl procenta říkat "mléko"??? Případně "biomléko". Proč už raději neprodávají "biovodu", nebo proč tomu produktu neříkají - když už to má být "mléko" - "homeopatické mléko"?

Tak s uspokojením hlásím, že mlíčko od sedláků Jana Millera z Holubic a Stanislava Němce z Radonic (kde se pěnivý mok stáčí v mlékárně) žádným homeopatikem není. Jediný problém je v tom, že mléko je plněno do plastových lahví, které mají tvar jakési skládací harmoniky - na výšku. A v těch záhybech harmoniky se zachytává "přebytečný tuk", tedy smetana. Budu protřepávat, nebudu míchat, uvidíme...

Vozítko s bučivým amplionem rozváží i "dnešní sýr", co byl usýřen minulou noc, čerstvý sýr a rovněž balkánský. Taky jsme si koupili jogurt bez konzervančních přísad, půlkilovku, žena ho zatím drží pod pokličkou, tedy pod víčkem.

Dů kravičk dů, hore dědinů. Jenom doufám, že jim to vydrží. Že novodobí soudruzi z evropských monopolů nenajdou cestu, kterak toto bratření vesnice s městem zničit...

Tak Němcovi i Millerovi hospodaří na svých statcích už od sedmnáctého století. Jejich hospodářství přežila třicetiletou válku, baroko, osvícenství, tisíciletou Třetí říši a nakonec i komunismus. Přetrpěla zánik Československa i českou cestu privatizace zemědělské půdy. Doufejme, že přežijí i Evropskou unii a její diskriminační zemedělskou politiku...

Psáno v Praze dne 16. února 2011

Více o tomto mléce najdete na stránkách http://www.mlekozfarmy.cz. Pražáci ze sídlišť a Středočeši si tam mohou domluvit další zastávku navíc k těm už provozovaným...

72 komentářů:

Tess řekl(a)...

A heleme, oni v úterý zajíždí do naší ulice!

drak řekl(a)...

Dostat se mimo mimo hangáry přímo k lidem není zase až tak špatný nápad. Užitek by měl být oboustranný, naši zemědělci aspoň z části přežijí dotační válku no a my, co to papáme, aspoň nezapomeneme, jak chutnají opravdu kvalitní potraviny. Už nic moc nevidím, jdu zalehnout.

Dobrou

EK řekl(a)...

Možná i proto, že není "homogenizováno", leč pouze pasterováno Vysvětlovala mi
v hloubi minulého století maminka, svého času ..........................................
dnes se neodstřeďuje, při příjmu se mléko prostě naředí vodou na BIO kvalitu 0,5%, netřeba odstředivek ani másla, to se doveze, a je to košer a firma NESTLE v Hlinsku ušetří a BIOborci jsou spokojeni s obarvenou vodou.Čest.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vzpomínám, jak pánové z EHS (předchůdce EU) zaváděli „mléko v igelitových pytlíkách“, někdy kolem r.1966. U jezdících schodů samoobsluhy Inno stál ubohý vykořisťovaný pracující, a se zářivým (ve skutečnosti samozřejmě vynuceným) úsměvem rozdával ubohým spotřebitelům „držáky“ na pytlíky. Modré, plastové, nekvalitní – když jsem na držák někdy kolem r.1975 omylem šlápl, praskl. Musel jsem na koncích praskliny udělat otvory nažhaveným hřebíkem, aby nám vydržel ještě dalších cca pět let. Po definitivním zániku evropského šuntu jsme si kupovávali naše české kvalitní držáky, každý druhý až třetí rok. Prostě – umíme.

Rovněž péče o zdraví lidu u nás bývala vynikající; pamatuji na mléko ve školách. Marxužel, postupující plíživá kontrarevoluce nás připravila o skleněné láhve; následně někteří žáci z buržoasních rodin využili změnu balení mléčných svačin k sabotování zdravé výživy. Kdo někdy viděl pytlík s mlékem rozplácnutý o tabuli, nezapomene.

Dnes, v podmínkách kapitalismu a demokracie, je prakticky všechno mléko dodáváno v krabicích, aby si vykořisťovatelé více vydělali. Uvědomělé krávy pláčou studem, zdraví lidu dále upadá. Zoufalé pokusy uvědomělých českých zemědělců s celkovou děsivou situací nic neudělají.
Přitom řešení je prosté : obnovení tradičních mlékáren. Pro mléko budeme opět chodit s plechovými bandaskami hned ráno v pět, vystojíme frontu, soudružky mlékařky naberou opravdové mléko kalibrovanou naběračkou, a už poběžíme domů, abychom měli ke snídani bílou Vitakávu.
Prostě – žádné drahé obaly, žádné problémy s jejich likvidací, obnovení našeho tradičního způsobu života, návrat zdraví, síly a štěstí lidu.
Conditio sine qua non : Vystoupení z EU a NATO, obnovení RVHP a VS. Jinak své výdobytky opět ztratíme.

Pryč s pytlíky a tetrapaky !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Kvalita biologického mléka
http://www.venetoagricoltura.org/upload/pubblicazioni/schede/Latte_biologico_E324.pdf

Šaman řekl(a)...

Já tedy kupuji mlíko v umělohmotných lahvích. Líp to vypadá a vidím, kolik mi v lahvi ještě zbývá, když si leju mlíko pod čaj. Lahve se taky dají jednoduše vymýt, odkládám je sešlápnuté do separovaného odpadu. Nakonec se vším všudy (vč. energie na výrobu skla a nafty spálené při přepravě těžkých skleněných obalů) mohou být šetnější než ty skleněné...
Pytlíky a tetrapaky nechť si kupuje ten, komu vyhovují. Obvyklé krabice nejdou znovu zavřít, to mi nevyhovuje. Zavírací krabice jsou o něco dražší. A takový roztržený pytlík s mlíkem v nákupní kabele - to je dobrodružství!
\ :-)

Drbna u okna řekl(a)...

které nic neuteče.
Chcete se podívat, jak vypadá vila Berlusconiho na Sardinii? prý je to další důkaz milánské prokuratury o jeho nemravnosti.
Nic takového tam jako nevidím až snad na jeho odraz v skle. Ale že by snad?
h--p://www.ilgiornale.it/fotogallery/ecco_villa_certosa_segreta/noemi-letizia-roberta-oronzo-villa-certosa-berlusconi/gallery=2853-foto=1

informace řekl(a)...

Už dva příspěvky mi tu sežral filtr.
A jeden byl dokonce pikantní.

Tess řekl(a)...

Oba příspěvky podloudně prchající z hospody byly odchyceny a přišpendleny zpět na nástěnku.

informační drbna řekl(a)...

Dík, tady máte na revanš jedno ze skandálních videí v rukou milánké prokuratury: večeře ve Villa Certosa
://www.ilgiornale.it/video/la_cena_villa_certosa/id=roberta_festa

informace řekl(a)...

Dneska je filtr nějak moralisticky naladěný. Zas mi sežral video s večeří ve Villa Certosa. No, to je jedno, stejně tak není nic vidět.

žibřid řekl(a)...

Ono to zásobování města venkovem není pro zemědělce úplně jednoduché. Výrobce sýrů, aby vyhověl hygienickým normám, musí koupit výrobní linku tak za cca 1 milion korun. Těžko být v dnešní době ekologický podle norem... Takže jeden můj kamarád vozí do Prahy kozí sýry svým stálým odběratelům a oficiálně to prodává jako žrádlo pro psy, odpad z kozí farmy.

STK řekl(a)...

Velevážená Informace (u okna): Jsou-li toto důkazy, je Silvio už teď zproštěn obžaloby.
"Bo to jest pr@el a ni dukazy..."

Větší vlastenec řekl(a)...

Ó Velký Šamane, umělohmotné láhve na mléko ?!? Jaké to nechutné spojení našeho českého mléka a cizích technologií ! I kdyby ta láhev byla náhodou vyrobena z bratrské ruské ropy, je to urážka našich českých krav, hlav a rukou !
Musím zdůraznit, že smaltovaná bandaska je vyrobena z našich a ruských surovin, je použitelná mnohonásobně, kvůli recyklaci ji netřeba sešlapávat.
Totéž platí o odměrných naběračkách; zbývá tedy vyřešit pouze otázku hliníkových mlékařských konví. Pokud se ovšem i Maďarsko vrátí z Evropy do tábora míru a pokroku, hliník opět poteče proudem, a všechno bude jak má být.
Připomínám : Hliníkové a smaltované nádoby na mléko lze omývat ekologicky – studenou vodou. Prostě – až vyženeme euroamerické poručníky a okupanty, opět se v naší vlasti zaskví jara květ.

Mysli lokálně, jednej globálně !***Volte ČSSD a KSČM !

informace není drbna řekl(a)...

No uznejte, STK,
můžu já tu diskutovat vo nějakým mlíku, když tu teď noviny votiskujou fotky politiků v Adamově rouše? Pámbu ví, vodkud je vyhrabaly.
Milánský soud už stanovil datum stání na 6.dubna. Silvia budou soudit (symbolicky?) tři ženy soudkyně. A to přes to, že milánský soud podle ústavy není kompetentní.
Uvidíme, co bude dál.

Harpyje řekl(a)...

Doufám, Žibřide, že Váš dodavatel kozích sýrů je dobře pojištěn. Ale asi ne.
Ten diktát EU ("výrobní linka...") má své důvody.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Listeri%C3%B3za
Ta se ovšem vyhýbá všem odpůrcům EU.

drak řekl(a)...

Prodává-li někdo sýry oficiálně jakožto "žrádlo pro psy, odpad z kozí farmy" tak pojistku nepotřebuje. Nemáte jíst žrádlo pro psy.

Ono se těmi výrobními linkami cca za milion je trošku potíž, neboť to ztěžuje rozjezd. Na druhé straně se to dá pořídit i pomocí sdružení prostředků a pod., což mi připadne o něco rozumnější, nežli to obcházet pomocí prodeje jakoby jiné komodity.

Jinak ale si myslím, že bude-li někdo prase a nedbalec, tak ho nezachrání linka ani za 10 milionů a věřil bych spíš slušnému dbalému člověku, bez linky, nežli drbanovi a špindírovi, ale s linkou.

Anonymní řekl(a)...

Láska
je nejmocnější silou v tomto světě.
Povinnost bez lásky činí mrzutým,
zodpovědnost bez lásky činí bezohledným,
spravedlnost bez lásky činí tvrdým,
pravda bez lásky činí kritickým,
výchova bez lásky činí rozporuplným,
chytrost bez lásky činí prohnaným,
laskavost bez lásky činí pokryteckým,
pořádek bez lásky činí malicherným,
znalost věcí bez lásky činí neustupným,
moc bez lásky činí násilnickým,
čest bez lásky činí pyšným,
vlastnictví bez lásky činí lakotným,
víra bez lásky činí fanatickým.
Běda těm, kteří v lásce šetří,
neboť oni ponesou vinu
jestliže svět nakonec zhyne sebeotravou.
K čemu a proč žiješ, neumíš-li milovat .

Lao-Tse

STK: Božínku... řekl(a)...

Jak vás tak poslouchám přátelé,
divím se, že lidstvo ještě nevyhynulo. Mě zamlada krmili kozím mlíkem přímo od kozy (od té doby piju jen kravské) a přežil jsem. Miliardy lidí v ulynulých staletích pily mléko (a ti lidé byli rádi, že jsou tak bohatí, že je mohou pít) a onemocněli jen sporadicky.
To vše v dobách, kdy slovo "linka" znamenalo jen čáru, nic víc. Nestrašte tu skrz EU, žilo se i před ní a bude se žít i po ní.
Můj syn, byv batoletem, jednou na dvoře jedl pralinky - na střídačku s nějakým vesnickým psem. Protože v jednom okamžiku usoudil, že pes měl o pralinku více, neváhal a vyrval mu ji z tlamy a snědl ji sám. Mikrobi tehdy asi neměli čas nebo synáček měl imunitní systém v pořádku a nestalo se vůbec nic. A pes asi taky věděl své, protože ani nezavrčel, byť byl o půl hlavy větší, než můj syn.

Tedy - když oba stáli. A na něco člověk umřít musí... [;-)

STK řekl(a)...

Lao-Ce byl moudrý člověk. Díky, Anonymní...

drak řekl(a)...

Nic se nemá přehánět, ani ta čistota, ani její opak. Všeho moc škodí. S některými bakteriemi si organismus, respektive jeho imunitní systém poradí, ale jen za předpokladu, že jich není příliš mnoho. Prostě s rozumem, a přiměřeně ;-)

drak řekl(a)...

STK:

Kdysi, když byly naše slečny malé a já nechtěl, aby se má lepší polovina psychicky zhroutila, bral jsem je vždy o víkendu na celé dny ven. Ráno jsme zmizeli, na oběd se na chvíli vrátili a pak jsem šli zase ven a zůstali tam málem do tmy. Protože jsem si u toho chtěl počíst nějaké chytré knížky, sci-fi, nebo detektivky, rozhodně jsem příliš nezkoumal, co si ta malá havěť cpe, či necpe pod čenich k očichání či do papule k prozkoumání. Zasahoval jsem jen v případech, kdy by se mohly pořezat o sklo, nebo si do té papule zkoušely nacpat něco hodně divného, či ošklivého, jako třeba vyhrabaný kočičí exkrement. Zdá se, že jsem to tak provedl naprosto správně, slečny jsou zdravé, nic jim nechybí ani nepřebývá a na rozdíl od některých jejich spolužaček, které setkání s kočkou "složí", tak my máme doma dvě, a nikomu to nevadí. Dokonce i v údržbě letadel se hovoří o škodlivé přílišné čistotě (overcleaning), která místo aby k něčemu byla, tomu letadlu ubližuje. Nic se nemá přehánět ani ta čistota s hygienou ne.

Harpyje řekl(a)...

V zimě 83/84 onemocnělo ve švýcarském kantonu Waadt 122 osob a 31 z nich zemřelo na listeriózu, potom co si pochutnali na lokální sýrové specialitě Vacherin Mont d´Or.
To se ovšem v Česku stát nemůže. Tam jsou lidé vůči Listeria monozytogeness imunní.

Děda řekl(a)...

Trochu mne štve, že se tady kecá o všem možném, ale téměř nikdo neocenil práci a odvahu sourozenců Němcových a p. Milera. Ten systém je asi průlom do prů.... do kterého už je vehnáno zemědělství (nelze ani napsat "naše") v našem státě. Já těm lidem děkuji a držím všechny palce, které mám. Děda (který už nemá na víc, aby pomohl).

drak řekl(a)...

Když si porovnáme počet lidských buněk v těle a počet virů a bakterií v něm, tedy vlastně symbiontů, tak světe div se, těch symbiontů je početně více a váhově to také vydá řekl bych na docela dost procent. Imunita proti něčemu je rozhodně lepší metoda ochrany, než všechno sterilisovat. Rozhodně je to rychlejší a levnější a hlavně přirozenější. Nechci na jedné straně být až tak přirozený, jako Křováci v Africe, ale na druhé bych se nerad dostal do situace, že budu dokázán na život ve sterilní komoře, po jejímž opuštění zhynu. Zjistěte si cosi o problému s masokostní moučkou v původních zemích EU a zjistíte, že tvůrci předpisů nejsou neomylní a seknou-li se v neprospěch bezpečnosti, je z toho prostě průšvih. Seknou-li se zase na druhou stranu, zbytečně tím dusí ekonomiku a je pak také otázkou, zda se nenechali ovlivnit lobbingem. Vždy je ale důležité přemýšlet a snažit se jednat rozumně.

informace řekl(a)...

Listerie se může šířit nepastorizovaným mlékem a mléčnými výrobky, pokud jde o sýry těmi neuleženými, měkkými. Může se šířit také ovocem a zeleninou, masem, rybami a zmrzlinou.
http://nutritionvalley.it/salute/malattie-alimentari/listeria-monocytogenes.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Možná nejsme imunní vůči původci listeriózy, vážená paní Harpyje. Ale naše zemědělství není tak prohnilé jako švýcarské, vesměs soukromé.
Nu napište sama – poznali zaostalí Švýcaři kolektivizaci ? Umějí rozorávat meze ? Museli se úspěšně vyrovnat s humánním odsunem pětiny obyvatelstva, činného převážně v zemědělství ? Nepoznali, neumějí, nemuseli.
A hlavně – jsou choulostiví jako všichni Evropani, podléhají nemocem, náboženské propagandě, vábení pozlátka kapitalismu a demokracie, jsou zachvacováni smrtícím jedem individualismu.
Prostě se Švýcary nemáme společného VŮBEC NIC.
Tudíž po našem osvobození od diktátu EU se naše zemědělství i zásobování obyvatelstva potravinami brzy vrátí na starou dobrou úroveň.
A pak se bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

Vy byste se měl stát mluvčím Jeana Zieglera, Vlastenče! :-)))

Harpyje řekl(a)...

Jinak, takové dobrodiní socialismu, jako "Kdo má zájem o nové brambory, ať se dostaví na pole, kde mu bude nakopáno přímo do pytle", bláhový Švýcar nikdy nepoznal.

žibřid řekl(a)...

Já to, Harpyje, nezazlívám ani tomu výrobci, ani konzumentům jeho výrobků. Chápu, že nemoci (různé, ono lze dostat nejen listeriozu) jsou velký problém. Nicméně:
- míra mezi nezodpovědností a nepřirozeností je pro mě osobně obtížně stanovitelná,
- nákup čehokoli za 1 milion těžko může být z principu věci ekologický,
- jediná možnost takové linky je z nerezu (smaltovny asi nedaly normotvůrcům úplatek),
- samotná linka nic moc nezachrání, naopak pečlivostí výrobce je možné dosahovat shodně čistého prostředí (jak uvedl i drak výše),
- vyloučit ze živnostenské sféry každého, kdo nemá počáteční 1 milion je také takové problematické. Půjčka nic nevyřeší, vím, že si těmi prodávanými sýry vydělá řádově desetitisícikoruny za rok, takže linku nemá šanci v životě splatit. Kromě toho samotná linka nic neřeší, je zapotřebí spoustu různých revizí, údržba, ISO, kdesicosi, k tomu aby už měl sekretářku a zaměstnance a vyjde Vám nejmenší možné rentabilní stádo tak asi 1000 koz, takže by kvůli tomu musel vykácet kus pralesa, aby se mu někam vešlo. Oficiální cesty prostě nejsou průchodné pro pěší, dávno už to jsou dálnice, kde musíte překračovat předpisy a jet alespoň 180km/h, abyste udržovala tempo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak jest, vážená paní Harpyje.
Hrabiví a lakomí Švýcaři se drží svého pánaboha a franku, kšeftují s fašisty (jak dokázal mezi jinými i náš soudruh Jean Ziegler), budují si ve sklepech protiatomové kryty, ve strachu z revoluce resp.osvobození schovávají své pušky (útočné !) doma ve skříních.
Přitom jsou zahálčiví – jen zkuste ve Švýcarsku pěkně po našem v neděli sekat v bytovém domě do zdi, nebo řezat dřevo na cirkulárce. To je hned oheň na střeše.
Jejich kulturní úroveň je hrozná; schválně jsem prošel většinou jejich kunsthausů a větších galerií - a v záplavě všelijakého entartete kunstu jsem nenašel JEDINÉ dílo některého z našich pokrokových tvůrců.
Jejich vztah k přírodě - děs. Na jedné straně by člověka snad zavřeli, kdyby pěkně po našem vyhodil do rokle odpadky, steré pneumatiky a ledničky atd., na straně druhé klidně nechají pod vodopády bez užitku ztrouchnivět obrovské padlé stromy.
A to jejich brutální chování k hospodářským zvířatům ! Kolikrát jsem zaostřoval zrak na tvora pasoucího se pod sluncem zalitými štíty : Je to kamzík, není to kamzík ? A za pár hodin, o kilometr výš, jsem stál tváří v tvář vykořisťované krávě !
A ty jejich vlaky @ postbusy ! Jak se liší od našich českých resp. ruských ! Jak musejí být ztýraní ubozí švýcarští železničáři a řidiči !
Prostě - až jednou půjdeme osvobozovat Evropu od Evropanů, Američanů, křesťanů a sionistů, Švýcarsko musíme osvobodit opravdu důkladně.

Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Od skřítků z Bahnhofstrasse ("Die Gnome von Zuerich"), spříseženecké obdoby sionistických vydřiduchů!

Větší vlastenec řekl(a)...

Potravinářská výrobní linka ze smaltovaného plechu ? Vynikající nápad ! Ovšem ještě lepší je obyčejný plech natřený protikorozní barvou - opravy poškozeného nátěru si pak může provádět provozovatel vlastnoručně, prakticky bez přerušení výroby.
Ovšem nejlepší je samozřejmě DŘEVĚNÉ zařízení. Kádě, sudy, necky, dřevěné kbelíky mohou být ekologicky vyráběny z domácích surovin místní bednářskou provozovnou. Pořizovací cena bude jistě též ekologická (ať už to znamená cokoli). A pečlivostí výrobce je možné dosahovat shodně čistého prostředí, ať už je např. sýrárna vybavena dřevěnými dížemi nebo nerezovými tanky.
Každopádně po našem osvobození od EU, kapitalismu a demokracie budeme moci rychle obnovit naše tradiční a kvalitní potravinářské výrobny. Díky koncentraci výrobních prostředků a pracovních sil opět docílíme vysoké produktivity práce a nízkých nákladů, díky čemuž budeme schopni zásobovat naše obyvatelstvo kvalitními domácími produkty v přiměřených cenových relacích.
Už se těším na sýry z Madety, na jogurt v ekologických skleněných lahvičkách (možná bude opět i jahodový !), na naše pomazánkové máslo, na buřty, na opravdový, nefalšovaný rum z brambor atd.

Od minulosti spějme zpátky !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Gnomen von Zürich ! Brr !! Až se mi chlupy zježily při vzpomínce na jednoho z nich !
Mluvil jsem s ním v rozlehlé hale jedné z kamenných slují na Bahnhofstrasse, hluboko pod našima nohama ležely tuny krvavého zlata a drahých kamenů, nad našimi hlavami do skleněné střechy bilo červencové slunce.
Mluvili jsme spolu jazykem imperialismu, neboť tehdy gnómové neuměli rusky, tehdy ještě ne. A na VUMLu se angličtina neučila; musel jsem se na rozmluvu velice soustřeďovat.
Když jsme se dohodli, podal jsme mu hrdě svůj pas se znakem ČSFR. Škubl sebou : "Česko ? Vy ste ... z Česka ? Já mám parents, eh ... rodice z Česka, ale mluvim malo."
U Ramónova cepínu ! Teprve tehdy jsem pohlédl na jmenovku, decentně položenou na kraji stolu : J.Kratky. A já si špiním ústa i hruď falešnou řečí !
Podíval jsem se na něj z nového zorného úhlu; vypadal jako všichni ostatní úředníci v hale : ulízaný účes, brýle, úslužný výraz, střízlivá kravata a oblek. Prostě vypadal jako Evropan, odrodilec jeden mizerná. Nebo odvlečenec jeden ubohý ? Kdož ví; jestli se dožije osvobození, příslušná komise si jej důkladně proklepne.

Přeji Vám hezký večer.

STK. řekl(a)...

Rakouské hřbitovy jsou plné bývalých Čechů...

Ptacek, Sedivy, Cerny, Strnad, Vesely, Sedlak a další a další hroby. Ale to bych musel vzpomínat nebo najít fotky. Chodil jsem kolem nich zkratkou přes hřbitov do práce. V městečku, o které jde, ale uměli česky jen na léto najatí číšníci a pokojské.
- - -
Slečna Sedivy, dcera místního bankéře si už na babičku s dědou moc nepamatuje, ale podivila se, že je vlastně Fräulein Grau. Ještě víc se podivila, když ji to papínek potvrdil...
- - -
Místní hostinský, u kterého jsem bydlel, mi sehnal mléko od krávy. Bylo dvakrát tak drahé jako to "dlouhohrající" ze supermarketu aber několikrát chutnější. Nakonec od statkáře kupovalo skutečné mléko tolik lidí, že to místňáci začali považovat za americko-švédsko-česko-rusko-polskou úchylku. A začali ho kupovat rovněž. Taky jen pro kočky. Prý...

Jak to nakonec dopadlo nevím, ale hostinský, se kterým si dodnes píšeme k Vánocům, nehlásil, že by se to podhorské městečko nějak vylidnilo.
- - -
P.S.: Měli jsme s tím pánem občasné noční debaty v předzahrádce u hospody, když mu odešli poslední štamgasti a já se vrátil z hradu a nechtělo se nám ještě spát. Konstatovali jsme tehdy, že rozbití Rakousko-Uherska byla obrovská hloupost. Že jsme měli kopnout do prd.. ... zadku Hungáry a mohlo všechno fungovat dál a žádné EU by nebylo zapotřebí...
Možná by se ani ten čalouník a nevalný malíř nedostal k moci. Možná.

Ale to už je alternativní historie kolem jedné v noci...

Větší vlastenec řekl(a)...

Bývalí Češi a bývalí černoši

Bývalí Češi ?? No tedy, Vy jste opravdu radikální vlastenec, vážený STK. To tedy všechna čest stranou.
Tož dobrá - mrtvé nechme červům, suďme živé. Kdybych se chtěl vyrovnat Vašemu radikalismu, prohlásil bych za bývalé Čechy všechny osoby českého původu, jež se mohly vrátit do naší vlasti, a neučinily to. Ano, takovým zrádcům bych odebral nejen občanství, ale i národnost. "Bývalý černoch" je nesmysl, "bývalý Čech" je z národa vyobcovaný zrádce, nevrátivší se emigrant. A koho by překvapila nostalgie porakouštěného zrádce našeho národa po Rakousko-Uhersku ? Asi nikoho. U českých vlastenců totéž ovšem překvapí dosti nepříjemně.
Vy byste opravdu chtěl žít za císaře pána, vážený STK ? Lépe řečeno, POD císařem, jako poddaný ? Jako utlačovaný Čech v německém žaláři národů, jako vykořisťovaný pracující ve feudálním státě, jako diskriminovaný agnostik v oficiálním papeženectví ?
Nevěřím. Jistě, je to taková móda či póza, adorovat krvelačné a prohnilé Rakousko, ale jsem přesvědčen, že většina těch adorantů by plakala a bědovala, ruce spínala v prosbách po návratu do Česka. A ani by to nemuselo být plně samostatné, to jest socialistické Česko.

Víte, vážený STK, moji předkové proti národnostnímu a sociálnímu útlaku aktivně politicky působili, a byli za svůj boj Rakušáky, masarykovci i fašisty uvrženi v temný žalář. Jdu jen malými krůčky v jejich velkých stopách, leč po stejné cestě. Cestě k samostatnosti a socialismu.
Jestli Lenin dá, dožiji se opětného splnění našich národních tužeb. Jestli ne, nechť můj popel pohnojí naši zem, by lépe kvetly lípy a šeříky, by šuměly bory po skalinách a voda hučela po lučinách, by skvěl se v sadě jara květ.
Neboť mezi Čech domov můj, kolébka má i hrob můj.

A kdo se odrodí, čepel rve tu zrádnou hruď !***Volte ČSSD a KSČM !

STK. řekl(a)...

Ne, ne, vážený V. V. to bych Vám opravdu nepřál.
Naopak, až jednou proplujete temnou mlhu řeky zapomnění a uvidíte nad chatrnou loďkou, kterou odpichuje ode dna postava s kápí do očí tak hluboko staženou, jak se strmí břeh v jasu Slunce na druhé straně, uvidíte konečně KM, BE, VIL, JVS, KG a všechny další Bohy, kteří TAM už jsou...
A Bohové to budou stále mladí, plní síly a odhodlání a hned Vám řeknou, kam že se máte posmrtně zařadit...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach Dobrý Marxi ! Tihleti agnostici, to je vážně peklo.
Tak popořádku :
1) K Řece zapomnění jest mrtvým sestoupiti pěšky.
2) Loďka Cháronova nemůže být chatrná, neboť by se rozpadla během pravidelných půtek s převozuchtivými dušemi nepohřebených.
3) Druhý břeh Léthé možná strmí, leč nestrmí v jasu Slunce a strmět nebude, dokud zůstane zachován okrlšek zemský. Záře ta podivná *) není původu slunečního; o její povaze není mi nic bližšího známo.
4) „Tam“ nejsou bohové olympští kromě Háda, natožpak bůh křesťanů
5) V Podsvětí nemožno potkat naše největší soudruhy. Klasikové M-L-S a přední osobnosti MDH by samu možnost vstupu do Říše mrtvých hrdě odmítli; ostatně někteří z nich jsou dosud nepohřbeni.
6) Navíc jsou to všechno pověry, vyplývající z víry v nevědecký světový názor. Jak všeobecně dobře známo, naši přední soudruzi a soudružky po smrti (zdánlivé, neboť jsou věčně živí) přijdou do Věčného Kremlu. Konkrétně vedoucí tajemníci KSSS a většiny dalších dělnických stran z celého světa, dále Hrdinové SSSR a někteří naši mučedníci.
POZOR ! Podmínkou sine qua non je celoživotní bezvýhradná věrnost ideálům M-L-S. Takže do Věčného Kremlu nevstoupí Slánský, Husák, Gorbačov atd. další jim podobní.
A všechny ostatní smrtelníky čeká buď hnití nebo očistné plameny krematoria. Každopádně TMA, okamžitá a věčná, vážený STK.

Hominis tota vita nihil aliud quam ad mortem iter est.***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Isola_dei_Morti_IV_(Bocklin).jpg

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
Listerie se vyskytují v prakticky jakýchkoli sýrech dlouhodobě zrajících při chladničkových teplotách a nedá se tomu dost dobře zabránit. EU normy dokonce do jisté míry výskyt Listeria monocytogenes v mléčných výrobcích (ale také v masných) podporují, protože kdosi kdysi EUředníky zkorumpoval a oni nyní všude nařizují nerezové plochy, na nichž tvoří listerie nejochotněji a nejrychleji biofilm, který je mechanicky vysoce odolný a vzdorují v této formě i EU povoleným (opět na bázi ryzí korupce) desinfekčním prostředkům v potravinářství. Dokud jsme měli v potravinářských výrobnách poctivé dřevěné stoly s kritickými plochami ze smalt / kachle / sklo (a směly se používat některé dnes zakázané, protože levné a účinné, desinfekční prostředky), tak jsme s listeriemi takové problémy neměli (je dohledatelný jejich skokový nárůst v několika vlnách po roce 1989). Totéž se ještě více týká i předepsaných trubek a dalších součástí různých linek (opět nerez místo dříve používaného skla nebo plastů), které nejsou bezprostředně dostupné mechanickému čištění (na biofilm ovšem stoprocentně nezabírá ani to).
Jejiná rozumná cesta z toho je označit příslušné výrobky za nevhodné pro občany těhotné (včetně těch, kdo na dítěti pracují nebo pracovat mohou), kojící, v novorozeneckém a kojeneckém věku, starší s narušenou imunitou a vážně nemocné s narušenou imunitou. U normální populace probíhá listerióza běžně buď zcela inaparentně (bez příznaků) nebo jako mírná nevolnost doprovázená několika průjmovými stolicemi.

stk řekl(a)...

Pro Vlast. Většího:
Vypadá to, že Arnold B. spíše něco "požil", než že by se nám odtamtud vrátil a vykreslil nám tamní skutečnost. Z našeho břehu totiž na druhý břeh dohlédnouti nelze - důvodem je ona mlha, TMA, popisovaná mnohými, kteří TAM nedorazili, byvše z putování vyrušeni např. odp(b)orně zručnými lékaři.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě, vážený STK.
Mlha tam nepochybně je (viz http://www.youtube.com/watch?v=G2FoF6SkcnM&NR=1 , od 01:20).
Jenže se plně vyjasnila otázka, kdo jsou to agnostici : osoby doufající, že jim všechno projde. Zatímco věřící si nemohou být jisti svým vstupem do Nebe (neboť vědí, že On vše vidí a posuzuje) a ateisti jsou si jisti svým zánikem (a Věčnou schůzí ve Věčném Kremlu, jíž se zúčastní ti nejlepší z nelepších), agnostici se chovají jako ateisti, a přitom skálopevně věří ve své vyvolení a spasení. Takové sebevědomí bych chtěl mít, vážně.

No tak Vám přeji hezký den + jen pozitivní očekávání.

Harpyje řekl(a)...

To byl zřejmě nějaký subalterní http://icedragonart.com/books/book%201/movie%20pics/5ss06.jpg, Vlastenče, navíc s takovým původem. Ti opravdoví "goblins", na kterých záleží, jsou všichni Urschwyzer, a zůstávají pro normální smrtelníky neviditelní. Neodvažuji se odhadnout, od jaké výšky bankovního účtu se stávají pro zákazníky viditelnými.

Větší vlastenec řekl(a)...

Asi jsem jednoho z nich viděl, vážená paní Harpyje.
Jednoho letního rána, zhruba v 7:30, jsem seděl v autě na parkingu před nádražím Oerlikon. Lidé se shromažďovali na peróně, odkud měl za pár minut odjet příměstský spoj do Curychu. Náhle se na parkoviště přihnal VELIKÝ Mercedes, z něj vyskočil muž v obleku a dlouhými kroky se hnal k nástupišti.
Byl to muž jako ze žurnálu, tmavovlasý manekýn středních let. Jeho kožená aktovka se decentně leskla jako jeho boty. Ale co mně doslova vyrazilo dech, byl jeho oblek. V klidu by zřejmě nebyl nápadný, prostě skvěle padnoucí černý oblek. Ale jak se ten muž rychle pohyboval, látka házela duhové záblesky. Nepopsatelně se vlnila, a vždy znovu a nabírala zpět dokonalou fazónu. Prostě - moderní obdoba Josefova úžasného pláště.
Muž zaregistroval můj vyděšený pohled, krátce se na mne podíval, a v tom pohledu bylo vše : posudek auta i mého vzhledu, a následné vypuštění ze zřetele. Hop a skok, byl na nástupišti, klus a švih, byl ve vlaku. Průvodčí mrkl na švýcarské hodinky, pískl, zamknul skříňku s hodinami na konci perónu, naskočil do rozjíždějícího se vlaku, a všechno bylo pryč. Jen duhové pablesky jako by zůstaly na náhle liduprázdném parkovišti.

* * * * *

Mám v Curychu jedno oblíbené místo, tichý koutek uprostřed zeleně.
Projdu celou Bahnhofstrasse od nádraží na Bürkliplatz, pokochám se vyhlídkou na jezero (jednou jedinkrát jsem vzdálené viděl hory za jezerem), a vracím se zpět po Schanzengraben promenade. Jdu po pravém břehu kanálu; hladina je místy až o metr výš než chodník, vodní ptactvo připlouvá na dosah a žebrá o potravu. Chamtiví Švýcaři je nevšímavě míjejí; jaká to vizitka těch nelidských boháčů.
Projdu pod Selnaubrücke, a jsem v zeleni. Přede mnou se zdvihá strmý kopeček, který Matka Příroda a zedrané ruce generací vykořisťovaných zahradníků přeměnily z bašta v libý park a botanickou zahradu. Postojím v pavilónu plném úžasných květin, nasaji vůni růži a pach čerstvé zeminy (stejný ve skleníku i u čerstvého rovu), a pokračuji na vrcholek kopce. Tam usednu na lavičku, naliji si kávu z termosky, někdy sním sendvič. Totéž dělají subalterní bankovní úředníci na jiných lavičkách, švýcarské matky pozorují své malé lakomečky, onde spí bezdomovci, rub okázalého bohatství a demokracie. Sluce praží, stromy ševelí, prská voda ze zavlažovače, úředníci žvýkají, ptáci řvou, haranti taky, mouchy se snaží utopit v mé kávě. Jinak klid a pohoda, zvuky nelidského města peněz zůstávají někde dole.
Až by jeden zapomněl, že kolem jsou sídla skřetů-finančníků, že upíři v podobě manekýnů v kouzelných pláštích slídí za penězi-krví kapitalistického světa. Že prostě všude okolo právě probíhá bestiální loupež za bílého dne.
Kolik nám dá práce přeměnit tuto baštu vykořisťovatelů v prosperující socialistické město ? Kolik potu a krve budeme muset vynaložit na přeměnu osvobozené Evropy v náš západoasijský ráj pracujících ? Nevím. Ale budoucí generace najdou odpověď. Jednou budou z burz školy a nemocnice, z bank budou domovy důchodců a sekretariáty Strany.

A tančit, tančit se bude všude !

Harpyje řekl(a)...

Docela bych, Vlastenče, pochybovala, že osoba která se odívá do moderní obdoby Josefova úžasného pestrobarevného pláště :-))) by mohl být opravdový, nefalšovaný, curyšský gnom. Ten je totiž ztělesněním diskrece a solidity, protože jeho calvinistická morálka mu káže být pracovitým, čestným a nedbat na okázalosti. Takového opravdového gnoma z Zuerichu si musíte představit jako nějakého dvojníka uslintaného Christopha Blochera, který dělá velmi skromný dojem, a přitom jeho soukromé jmění obnáší něco mezi 2 až 3 miliardami Stutz (http://als.wikipedia.org/wiki/Schweizer_Franken).
Je pravděpodobnější, že to elegantní zjevení které jste spatřil, bylo jedním z klientů nějakého gnoma, na cestě do jedné z četných curyšských bank.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jsem jen prostý člověk, vážená paní Harpyje. Nepopírám, že máte nekonečně větší znalosti o světě násilí a bezpráví, nejen o curyšských bankéřích. A také Vám je nezávidím, neboť bez náležitého vzdělání v M-L-S prostě nedokážete svého vzdělání a svých zkušeností řádně využít ve prospěch naší vlasti a našeho lidu.

Ostatně i moji tamní hostitelé tvrdili, že vozy Porsche, parkující kolem Bahnhofstrasse, nepatří bankéřům, leč zahalečům. Tedy, jak správně konstatujete, klientům oněch chamtivých gnómů.
Každopádně ten skvěle oděný vykořisťovatel chtěl být v Curychu před osmou hodinou ranní, a jel kus cesty vlakem; to je vše, co o věci mohu napsat.

Harpyje řekl(a)...

Slušný Švýcar (a slušný Šváb, což je naprosto stejná mentalita, Alemani) něčím takovým NEJEZDÍ! Existují samozřejmě i výjimky, ale to jsou zbohatlíci a přistěhovalci.
A i když jedete ráno podzemní drahou v Londýně směrem do City, tak vidíte jen konzervativně odděné pány na cestě do práce. Okázalost se v bankovním řemesle nepěstuje.

informace řekl(a)...

Našla jsem zdroj inspirace Flastencova bájení o vítězném komunizmu. Mně ty jeho tyrády byly pořád povědomé.
- Я, маманя, слово дал себе дивчат не голубить, пока во всем свете
буржуев не прикончим. Что, долгонько ждать, говоришь? Нет, маманя, долго
буржуй не продержится... Одна республика станет для всех людей, а вас,
старушек да стариков, которые трудящиеся, - в Италию, страна такая теплая
по-над морем стоит. Зимы, там, маманя, никогда нет. Поселим вас во дворцах
буржуйских, и будете свои старые косточки на солнышке греть. А мы буржуя
кончать в Америку поедем.
Nemám pravdu? A víte, kdo to napsal?
Hádejte, i když s internetem to není žádná práce.

STK: Božínku... řekl(a)...

Pavka Korčagin... Jak se kalela ocel, že?

informace řekl(a)...

Výborně, STK,
to jste uhádl, protože znáte román, nebo jste to našel na webu?
Už v 1932 roce Ostrovský psal: А мы буржуя кончать в Америку поедем.
A dosud ho nedobili.
Řekněte to Vašemu příteli Vlastomilovi, ať se tu pořád neblamuje se svým proroctvím.

informace řekl(a)...

Jogurt si můžete udělat klidně doma, jak to dělají často na Sardinii.
Ohřejete na 40 stupňů pastorizované mléko, do půl litru mléka zamícháte kelímek jogurtu z obchodu, zabalíte starým svetrem nebo nějakou látkou, která by uchovávala teplo. Pak dáte na 6-8 hodin do vlažné trouby nebo někam, kde by mléko nevystydlo a jogurt je hotový. Poté ho dáte do ledničky.
To je poněkud primitivní způsob, jinak prodávají t.zv. jogurtiery, kde se mléko jogurtem naleje do skleniček, přiklopí se a zapne se elektrický proud. Mašinka mléko udržuje teplé, zatímco kvasnice jogurtu pracují a pak se sama vypne. Jogurt pak dáte do ledničky.
Přijde to levnějc a je to bez přísad.
Můžete použít i kozí mléko.

STK. řekl(a)...

Strašné, stydím se, Informace, ale já to kdysi četl. Česky.
Od těch dob vím, jak se dělá propaganda - a jak funguje propagandou zblblý člověk. Scéna s vracením stranických knížek je přízračná - po letech jsem totiž viděl "soft variantu" téhož u nás v ústavu. Trochu jsem se za ty odhazovače styděl, (pozn. pro VV: nebyli to mí soudruzi, jen spolupracovníci) že tak málo vydrží, trochu mi jich bylo líto, že vsadili na špatného koně a trochu jsem jim to přál.
Ale ukázalo se, že ostré lokty jsou víc než stranický průkaz. A ti, co házeli knížky nejdál, se nejrychleji etablovali v novém prostředí - a my, natuplí hlupáci jsme zůstali sedět u svých páček, protože nám to připadalo normální. Ale už je to dávno...
;-/
- - -
K jogurtům: Tady v Kotlince se to dělá běžně. Jogurtovače jsou k dostání v každé lepší Elektře.
Pár poznámek pro ty, kteří ti ještě nedělali: mléko musí být čerstvé, nikoliv to "dlouhohrající", jogurt obyčejný tzv. selský neboli "holandského typu" - ty ostatní totiž nejsou jogurty, ale řídké pudingy (škrobovina), s přídavkem syrovátky, odpadem z výroby másla a pochopitelně chemickou příchutí a dobarvením. Takže slogan "0% tuku!" je asi pravdivý.

Lidi už neví, jak co chutná a jak vrtošivé ovce poslouchají nikoliv svůj instinkt, ale reklamu. Ti mladší. My "starci" si naštěstí ještě pamatujeme, jak má co chutnat, vonět a vypadat. A pořád se nám vtírá do myšlenek jedno politické heslo: "Dobré zboží se chválí samo!", přesto, že reklamní experti tvrdí opak. Jistě - byli by bez práce, kreativci zatracení...

Zadavatelé reklamy ovlivňování zákazníků 55+ už pomalu vzdávají. Nefunguje jim to. Ani speciální zboží, jako například zaručené prášky na klouby, lepidlo na zubní protézy, pleny pro případy inkontinence a koncentrované extrakty proti skleróze.
Prakticky kvůli věkové skladbě diváků stáhli z hlavního času nějaký seriál "1000 + 1 noc" - lidoměry jim ukázaly, že ho sledují jen stařenky nad 60 let. No co těm chtějí prodat to nevím. Ale zadavatelé bystře stáhli své reklamy a Nova musela rychle "přeprogramovat".
(Jsem zlomyslný - docela mě to potěšilo.)

stk řekl(a)...

Aby nebylo zase pohoršení: "stařenky nad 60 let". Chcete-li: Dámy zralého věku, které bezpečně vědí, co chtějí v obchodě koupit (a proč) a nepotřebují žádného podprahového "NAŠEPTÁVAČE".

Někdy totiž zapomínám, že když už jsem cynický vůči sobě samému, neměl bych být cynickým vůči svému okolí. Aspoň ne pořád...

jj řekl(a)...

Jsem teď dlouhobě v Bulharsku ve městě s cca 35000 obyvateli a tady systém rozvozu mléka přímo od farmáře funguje už dlouho. Při objednávce mu odevzdáte vlastní lahve, ve kterých vám v domluvený den (kromě neděle) doveze nepasteurizované mléko (čili je nutné ho svařit nebo ohřát na pateurizační teplotu) v kvalitě cca mezi polo-plnotučným mlékem. Chuťově lepší než cokoliv co se dá koupit v obchodě, bez problému se z něj dá vyrobit domácí jogurt, což se z mléka z obchodu kvůli různým technologickým "vylepšením" ne vždy podaří. A cena? Za 1 litr 1 leva což je nyní cca 12,50 Kč..... Dodavatelů je víc - když se nám u jednoho zdálo, že mléko "vylepšuje" umělým tukem, přešli jsme k jinému k oboustranné spokojenosti.

jj řekl(a)...

K výrobě jogurtu: Ohřívám mléko (resp. po svaření nechám zchladnout) na cca 45°C a rozmíchám na 1 litr 1 polévkovou lžíci jogurtu s živou kulturou (kelímek je zbytečně moc). Zabalím tak, aby se teplota udržela po dobu cca 5 hodin, překontroluji, pokud není jogurt dost tuhý, nechám zabalené ještě dojít, dám vychladit a je hotovo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Mléko na práh ? Nikdy !

Zadal jsem do imperialisticko-sionistického internetového vyhledavače výraz „Milk Delivery“. Za 0,16 sekundy přiběhlo přibližně 51 900 000 výsledků. Totéž s „Livraison de lait“ : 6 750 000 výsledků za 0,18 sekundy.
Každodenní donáška mléka na práh domu/bytu fungovala (funguje ?) i v Polsku, černé ovci socialistického světa. Máme jít stejnou cestou ? Máme i my ponižovat tisíce, možná desetitisíce nezaměstnaných či studentů nabídkou brigády - rozvážky mléka ? Navíc v časnou („nekřesťanskou“) ranní hodinu, aby buržuové měli čerstvé mléko ke snídani ?
Soudím, že ne. My jsme hrdí Češi, my si najdeme vlastní cestu. Třeba onu propagovanou Velkým Šamanem : Jednou za týden přijedou z farmy (Pozor ! Z FARMY, ne z nějakého špinavého statku ! Pohov.), zazvoní, zabučí, vy se vyřítíte z domu (v práci si na to vezmete volno), postavíte se do fronty, poplatíte 2x vyšší cenu než v obchodě, a během konzumace si budete říkat : „Je to mléko z české krávy, nadojené českýma rukama, je to mléko zdravotně nezávadné. Je to mléko z české krávy, nadojené českýma rukama, je to mléko zdravotně nezávadné. Je to mléko ...“

Co je české, to je hezké !***Volte ČSSD a KSČM !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Zkuste taky "milk delivery prague" nebo "donaska mleka praha". :)

Větší vlastenec řekl(a)...

Fujteufel, to jsem se lekl ! Už jsem si myslel, že mi něco uteklo, že začínáme poklonkovat Euroamerice jako ti hloupí Poláci.
Naštěstí, po zadání "donáška mléka" se objevily odkazy na již známé farmáře, kteří vám dodají mléko do domu jedině v případě těžké autonehody – celou cisternu přímo do ložnice přes zeď.
A pak taky odkaz na tento přesmutný pohled : http://www.odklepnuto.cz/aukce/1851137/dobovy-rozvoz-mleka-repro.html#next . Ne, to nechceme, že ? To raději na zabučení vyběhneme z domu, a koupíme si čerstvé mléko v ekologické plastové láhvi, že ? To mléko je tak zdravé, že nám brzy vyrostou pěkné pevné rohy, že ?
Tak teď ještě pouliční prodej strdí, a nastane zemský ráj to na pohled.

Každopádně, české na povel nakoupené drahé mléko z farmy, Marxvíjak ošetřené a Přírodavíco obsahující, je pořád lepší než typická americká hrůza : http://www.redmeat.com/redmeat/1997-11-17/index.html

Nazdar !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Red meat je maso, jak dokládá i tato smutná mlékárníkova příhoda.
http://www.redmeat.com/redmeat/1998-03-09/index.html

informace řekl(a)...

STK,
marně tu tratíte perly svého výraziva. Jako obvykle si nikdo Vaší slovní hříčky nevšiml. Musíte na to jít jadrnějším způsobem. Jinak Vás zas budou brát doslova a vzniknou z toho různá nedorozumění. Как закалялась сталь pokud si pamatuju, bylo přeloženo jako "Jak se kalila ocel".
Někdy mám ale dojem, že Vám ty perly unikají zcela nevědomky, aniž byste si plně uvědomil dosah významu... Nemám náhodou pravdu?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ale všimli, vážená paní. Šetříme dláta, majzlíky, kámen i dřevo.

informace řekl(a)...

No, bylo mi to divné. Ten poněkud nepřesný název knihy patřil také k bývalé české jinomluvě. Říkala jsem si, že by si to nikdo už nepamatoval?

Větší vlastenec řekl(a)...

Mléko a hrůzy kapitalismu a demokracie

Jo jo, RRR. "Milkman Dan", to je ten správný výraz k zadání do imperialisticko-sionistického internetového vyhledavače. Tam naši vlastenci uvidí typickou americkou hrůzu : Zdánlivě sympatický usměvavý mlékař je ve skutečnosti alkoholik-sadista, vyžívající se v masakrování domácích zvířátek a ničení soukromého i obecního majetku. Láhve s mlékem nestaví na práh domů či bytů, leč vrhá je podomácku sestaveným katapultem ze své dodávky; je totiž většinou příliš opilý na chůzi. Svou dodávku používá jako zbraň; denně někoho nabourá, zničí nějaké zábradlí nebo lampu veřejného osvětlení.
Svého nadřízeného drží v šachu tajně pořízenými fotografie z nevěstince; svoji převahu dává najevo občasnou defekací do zásuvky bossova psacího stolu. Nepomáhají stížnosti zoufalých odběratelů mléka, kteří ráno nacházejí místo láhví jen střepy zaražené ve vstupních dveřích resp. svých milovaných zviřátkách, nepomáhají stížnosti radnice a policie – vydíraný šéf se bojí vyděrače propustit.
Ano, to je ten „slavný“ kapitalismus a demokracie, to je ten „slavný“ Západ. Chceme něco takového i u nás ?!? Nechceme, samozřejmě.

Konečně, jak musely dnes přiznat i Lidové noviny, plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem, my roduvěrní Češi mléko nepijeme : „Češi jsou druzí na světě ve spotřebě alkoholu, víc pijí jen Moldavané“. Tohle bychom měli oslavit ! Na náměstích, nebo v restauracích, ve sportbarech ! Kdo neskáče, není Čech !!!

Pivo je náš tekutý chléb ! (V.Biľak)***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

V českém Red Meat je to ale trochu jinak: http://www.fuxoft.cz/redmeat/strip--urinate.gif.htm

Větší vlastenec řekl(a)...

Máte pravdu, vážená paní Harpyje. Jako ostatně téměř vždy.
Již jsem zapomněl, že Dan neumístil exkrement do šéfovy zásuvky : http://www.redmeat.com/redmeat/2010-11-16/index.html

Přeji hezké nedělní odpoledne.

Harpyje řekl(a)...

Vlastenče, Vy jste přece evokoval jinou epizodu!
"Someone has defecated in my lunchbox" a "Někdo se mi vyčůral do pytlíku se svačinou" pouze vystihuje nepatrný kulturní rozdíl mezi vykořisťovanými US a českými mlékaři. Podstata zůstává stejná.
Tedy pokud se nemýlím. Tento druh humoru, pokud to nějaký má být, je mi cizí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehmm...
Jistě, vážená paní Harpyje. Jde o dvě různé epizody z brutálního amerického způsobu života.
Byl jsem líný hledat odkaz, takže jsem se spolehl na svou nespolehlivou paměť; mlékař Dan se prostě nevydefekoval bossovi do zásuvky, leč do krabice s obědem (Rosy-hued retrograde rehash, 16.11.2010). Vy jste uvedla odkaz na jinou epizodu, v níž se milý mlékař do šéfovy krabice s obědem vyurinuje (Rusted-out rheostat of regret, 15.8.2006). Text je v obou epizodách téměř shodný, obrázky jsou stejné.
A v Americe tomu říkají humor. Prostě – Amerika je ještě horší než Evropa, i když je to téměř nepředstavitelné. Marx nás chraň před všemi cizáky.

Mimochodem – jak je u Vás ve fašistickém Německu s donáškou mléka do domu ?

informace řekl(a)...

Kultůrdebata mezi velectěnými kunčafty této prosté hospůdky dneska dosáhla takové rafinovanosti, že se sem člověk bojí vstrčit nos.
Hospodský, měl byste vyvětrat.
Kdekdo si myslí, že se tu může klidně vysrat.

Harpyje řekl(a)...

Jen abyste se nepotentovala, madame.

Pedro řekl(a)...

Jo!

informace řekl(a)...

To je také odpověď hodná přejemnělé, rafinované aristokratky, Frau Baronin.

Šaman řekl(a)...

Jestli to není tím, že po problémem s kravičkami se na naše zemědělce zase valí katastrofa s dotovanými prasaty z EU.

Auto s naporcovaným prasetem anebo i jehnětem do našeho rondelu ještě nepřijelo. Ještě po 20 letech zemedělci nepřišli na to, že vydělají jen tak, když budou vykrmené maso sami prodávat, jinak je furt budou všichni vodírat... Když ale ono je to tak, že čím víc se s tím... si dáte více práce, tak vám o to snižují dotace...

Třeba: Investujete, pracujete, vyrábíte z kozího mlíka sejry? Sníží vám dotace - přece si víc vyděláte, ne? ...

Větší vlastenec řekl(a)...

Jednou, Ó Velký Šamane, jednou to většině našich zubožených zemědělců dojde : Za socialismu bylo lépe.
Ano, jednou jim to prostě dojít MUSÍ : Plánované hospodářství prostě MUSÍ mít lepší výsledky než soukromokapitalistický chaos. V kapitalismu se ubohé prvovýrobce snaží odrat vlčí smečka všelijakých kšeftařů; v socialismu toto neexistuje. Spravedlivý společenský systém navíc zaručuje zemědělcům nejen odbyt, ale i dotace bez ponížených žádostí pánům do Bruselu.
A navíc – opět našim zemědělcům povolíme přímý prodej jejich hospodářských přebytků. Po splnění VŠECH dodávek národnímu hospodářství, samozřejmě.

Prostě – až si tyto prosté skutečnosti naši prostí zemědělci uvědomí, půjdou s námi proti současnému vykořisťovatelskému režimu. Společně zvítězíme, socialismus obnovíme.
Pak naši zemědělci opět rozorají všechny meze, všechna hospodářská zvířata opět umístí do společných velkochovů. Ceny potravin výrazně poklesnou, současně se výrazně zvýší životní úroveň našich zemědělců. Venkov se opět začne přibližovat městům; krásné panelové domy opět počnou růst i v nejzapadlejších vesničkách naší osvobozené vlasti.

A tančit, tančit se bude všude !