úterý 8. února 2011

Černá díra Sazky


Po šestnácti letech vlády zachrání Sazku ten, kdo ji navedl do krachu.


Aleš Hušák, velice schopný, ambiciózní a tvrdohlavý manažer, který prosadil stavbu Sazka Arény navzdory nepřízni státu, navzdory ekonomickým zákonům, navzdory tomu, že se začalo stavět na pozemcích s nevyjasněným vlastnictvím, teď Sazku zase zachrání. Sazka Aréna je překrásný barák, který oproti jiným světovým arénám na sebe dokáže vydělat. Financování její stavby však dokazuje platnost zákona jiného. Nikoli zákona pozemského, avšak zákona vesmírného, totiž Zákona zachování. V tomto případě Zákona zachování peněz. Jestliže stavba Sazka Arény stála místo čtyř miliard miliard deset, jestliže si Sazka vzala úvěr na desetiprocentní úrok - pak halt musí ty peníze někde chybět.

V technice se často užívá fenoménu "černé krabičky". Aniž bychom znali všechny nuance a zákonistosti uvnitř samotné Sazky, můžeme princip Black Boxu použít i zde:  Nevíme, co je uvnitř, ale víme, co to udělá, když to zapnu. Ale i zde platí Zákon zachování - energie vstupující se rovná energii vystupující. Krásně to popisuje první Kirchhoffův zákon: Součet proudů vstupujících do elektického uzlu se rovná součtu proudů z uzlu vystupujících. Neboli algebraický součet proudů v uzlu je roven nule.

Co platí o energovodech platí i o penězovodech. Tím hlavním penězovodem do Sazky jsou samozřejmě sázky šílenců, kteří si myslí, že vyhrají. Někteří vyhrají, avšak statisticky někteří musejí prohrát o to více, aby se do Sazky nakonec dovalila zhruba miliarda ročně. Další drobné přítoky zajišťují terminály Sazky mimo kšeft s hazardem  - lze si zde nechat dobít kredit na mobil nebo platit účet za elektřinu. Tyto platby samozřejmě Sazce nepatří (až na to, že si je může ve svých kondenzátorech podržet o chvilku déle než by měla a směla), dostává jen platby za jejich zprostředkování.

Další vodiče peníze ze Sazky už jen vyvádějí. A to směrem ke sportovním svazům zejména, neboť toto bylo smyslem toho, že proč jim stát přenechal vlastnictví Sazky prostřednictvím akcií. Když Aleš Hušák postavil nový vývod, vedoucí přes Arénu do bank, a tyto banky nenasytně sosají, musel se snížit tok do sportu a to až do takové míry, že "sportovci" začali volat - státe, zaplať nám... Ani vypnutí tohoto vývodu však nestačí k tomu, aby se peněžní bilance udržela na fyzikální nule. Černá skříňka Sazky navenek svítila a hřála a vykazovala přebytek energie jen kvůli tomu, že byla poháněna bankovními akumulátory. A ty nyní potřebují dobít, samozřejmě včetně ztrát, které v tomto případě tvoří až 10 % - jedná se o úroky. Ovšem nyní musí přijít někdo s vnějším zdrojem, nějaký dobrý kamarád automobilista, který má silné baterky a navíc i startovací kabely...

Hle, a nakonec se po zašmodrchaném hledání našel: Hodný pan Marek Dospiva naleje chybějící miliardy, hodný pan Martin Ulčák s konexemi ještě z doby, kdy působil v obrozujícím se Svazu socialistické mládeže, pak podává ony startovací kabely. Ponechejme stranou otázku, proč leasingová společnost, jíž Sazka patří (sportovní svazy), i nadále hodlá ponechat svůj vůz v péči řidiče Aleše Hušáka, který z něho vytloukl veškerou šťávu. Zajímejme se o to, kdo to všechno zaplatí. Zákon zachování totiž platí, i když se někdy zdá, že nikoli.

Vložené peníze se hodnému panu Dospivovi vrátí takřka obratem - ještě než mu začne Sazka vracet dluhy. Jako vlastníkovi konkurenční Fortuny, jíž se tímto okamžitě zvyšuje rating. Alespoň toto se očekává. Zdálo by se, že zákon o zachování neplatí ani v případě podnikatele Radovana Vítka. Ten se nepokrytě raduje: Sazka mu v dohledné době vzaplatí dluhy ve výši zhruba dvou miliard korun. Které skoupil asi za miliardu. Dřívější dlužníci se radovali už při této transakci: Dostali jsme alespoň polovinu, což je fantastické. Normální výtěžnost z krachujících společností je jen asi 5 %. (Pokud i tento vysušený zbyteček někdo nezašantročí, jako v případě umoření ruského dluhu...) No, a kde se vezme ta chybějící miliarda?

Zaplatíme ji my, nevolničtí uživatelé nepostradatelných bankovních služeb. Banky ty prachy vytřískají z nás na nesmyslných poplatcích. Proto se causa Sazka týká všech, i když není sportovec, sportovní fanda nebo sportovní funkcionář. Týká se přímo akcionářů Sazky, kteří, jakožto nezodpovědní majitelé mohou přijít o jiné své majetky - například stadiony či lyžařské areály, a nepřímo se týká i nás, kteří si třeba chtějí v zimě zalyžovat nebo v létě zaplavat. Protože se nehospodaření Sazky nepřímo, avšak matematicky vyjádřitelně, objeví v ceně vstupenky...

Hušákův pokus o přeměnu Sazky z Black Boxu v černou díru je zatím úspěšný. Kirchhoff totiž bledne se svou sčítací logikou ve světě relativistcké fyziky. Údajně. Protože i energie, která tryská z černé díry nemůže být větší, než energie hmoty, kterou zachvátí.

A znáte to: Co černá díra zchvátí, to už nikdy nenavrátí.

Na závěr ještě uvedu několik poznámek. Nejprve k zvýšení majetku pana Dospivy. Jedná se pouze o zdánlivé zvýšení. Bankéři si stále asi ještě neuvědomili, že fyzikální a matematické zákony nakonec platí i v kšeftu. Zvýšení hodnoty zde vyvolává očekávání příznivého vývoje. Ale jestli bude nově jmenovaný triumvirát ("řídicí výbor") ve svém řízení neúspěšný, třeba jen proto, že Sazka bude muset vyplatit okamžitě všechny dluhopisy ve výši 5 miliard korun, může se do roka a dne naplnit další poznámka nepokrytě se smějícího Vítka (který ze všech aktérů  asi jediný umí počítat): "Pak by se mohlo stát, že za rok budu se slevou kupovat dluhy Penty."

Další poznámka se týká onoho triumvirátu Dospiva/Ulčák/Hušák: Píše se, že v něm "budou mít kontrolu Dospiva s Ulčákem". Ve skutečnosti zde budou mít kontrolu dlouholetí přátelé Ulčák s Hušákem! Včerejší nepřítel Marek Dospiva utlumil své protihušákovské vášně pod vidinou dalšího přítoku energie, ale dávní soudruzi Ulčák&Hušák se proti němu mohou snadno domluvit. (Pakli již nejsou domluveni.)

Zmiňme i nezmiňovaný vývod z tohoto uzlu, vodič daňový, který je dosud vypnutý. Již se však připravuje zákon, který tuto abnormalitu, totiž že ani výherci ani sázkové společnosti nejsou zdaněni, odstraní. A pak začnou z uzlu téci další procenta - tedy pokud bude firma v zisku...

A poslední poznámka, zdánlivě mimo téma: Trojkoalice navrhuje, aby bídné důchody odpůrců bývalého komunistického režimu, kteří strávili drahná léta ve vězeních anebo "jen" v bídně placených zaměstnáních, vylepšila zvláštní daň ze štědrých důchodů bývalých estébáků a komunistických funkcionářů. I pokud se tento záměr, inspirovaný polským příkladem, podaří dovést do konce, zcela jistě se nebude týkat příjmů Martina Ulčáka. Sice byl bolševický papaláš, ale perestrojkově obrozený. Postižen nebude ani Aleš Hušák. Nebyl totiž estébák - jenom jejich agent...

Psáno v Praze dne 8. února 2011

16 komentářů:

STK. řekl(a)...

Výše zmíněný Kirchhoff, znaje zákony platné v naší kleptokracii by svoje zákony snad ani nenapsal. Kleptokracie se nám už začíná vymykat fyzice.
A to je zlé, moc zlé, o Black Hole toho víme daleko méně, než o jakémkoliv Black Boxu. Některé starší teorie dokonce tvrdí, že v jiném vesmíru je černá díra dírou bílou, ze které stále proudí hmota i energie. To teprve musí být katastrofa...

Vzpomněl jsem si totiž na pohádku "Hrnečku vař!"

stk řekl(a)...

Vážený V.Větší: Nemohu s Vámi pro tentokrát souhlasit. Paní Harpyje jen řádně koná to, k čemu je svým nickname předurčena. Z výšky hlídá, aby se ten "tschechische Pofel" příliš svobodně nerozkecával. "Přísnost musí bejt!" - to věděl i Pepa Š.!

stk řekl(a)...

Za příspěvkem si stojím, ale patří jinam. Pardon...

drak řekl(a)...

Myslím, že se pan Hušák, pokoušeje se postavit Sazka arénu, projevil poněkud megalomansky a naplnil tak skutkovou podstatu livornského úsloví, zmíněného paní informací, které říká, že prdel, pokoušející se prděti silněji, nežli může, se nakonec posere, přivedl Sazku na pokraj finančního kolapsu. Banky z toho ztratily nervy (nelze vyloučit, že záměrně) a kolem se tedy slétli supi a začínají hodovat. Žádný strom ale neroste až do nebe. Jednou, v dojemné snaze vyrobit z prdu kuličku, se přepočítají jak Hušák, tak Dospiva, Ulčák a Vítek a začnou místo kuličky budou počítat prd, tedy ztráty.

Jestliže se povede naplnit onen záměr a přilepšit obětem bývalého režimu, tedy napodobit onen polský příklad tak, aby to obstálo i před třetí komorou parlamentu, tedy ústavním soudem, budu jenom rád, celou naši společnost to posune směrem k čemusi lepšímu a slušnému. Obávám se ale, a nejsem sám, že jakékoliv skupinové definování opravdu může u našeho ústavního soudu narazit a zákon prostě neprojde. Vzhledem k tomu, jak dopadl Janečkův Nadační fond proti korupci u městského soudu, bych se tomu vůbec nedivil, byť by se teoreticky dalo očekávat, že u toho ústavního ta kvalifikace bude přeci jen o dost lepší, než u toho městského.

Větší vlastenec řekl(a)...

"Moje firma na sebe opravdu dokázala vydělat; bankrot způsobily náklady na její vybudování."
Uh oh.

Ještě, že je to jen (zde obvyklý) hospodský plk; brát vážně větu "Sazka Aréna je překrásný barák, který oproti jiným světovým arénám na sebe dokáže vydělat." bych dokázal jen po jednorázovém zkonzumování své průměrné roční dávky alkoholu.

Lo! the poor humorist, whose tortured mind
See jokes in crowds, though still to gloom inclined -
Whose simple appetite, untaught to stray,
His brains, renewed by night, consumes by day.
He thinks, admitted to an equal sty,
A graceful hog would bear his company.
(Alexander Poke)

Všem vlastencům a vlastenkám přeji velmi veselé ráno.

Anonymní řekl(a)...

Pane autore, skvěle napsané, děkuji. Jenom čekám, až někdo investigativní rozkryje podle mne pravé pozadí, totiž že Ulčák je jenom figurka a ve skutečnosti si ve vybrakované Szace kupuje vliv a podíl Hušák, za penízky, které vykradl.
Pafka

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 Anonymní : Sleduji, nelze vyloučit. Ať si hrají, jen když na to nedoplatí daňový poplatník. Obávám se, že účelem těhle hrátek je je aby nakonec zaplatil on. Tohle je vysoká hra velkých za cizí peníze. Hušák a Ulčák nebudou chodit žebrotou. Tohle je vysoká hra velkých za cizí peníze.

drak řekl(a)...

Jsem jen zvědav, zda se pozornost médií udrží kolem toho všeho až do konce, protože když se to vezme kolem a kolem tak z toho, co se u nás děje, máme hromady příběhů, kde se odehraje jakási zápletka a dozvíme se o tom, ale konec nakonec vyšumí do ztracena a už se nedozví nikdo a nic. Sazka je ale přeci jen o něco větší kalibr, cosi v řádech miliard, tak snad ten jepičí zájem médií bude tentokrát trochu trvalejší. Také jsem zvědav, co se z toho vyvine.

STK řekl(a)...

Pánové,
nedokážu si bphužel zjistit jakékoliv validní informace o Sazka Aréně. Vím jen jedno: hraje se tu o ni dost vysoká hra. A Vlastimil má určitě pravdu v jednom: Ten barák se nedá utáhnout. Byl postaven pro jeden účel a pak se měl asi rituálně zbourat.
Takový obří "kráv" se nedá zaplňovat tak často, aby to nahradilo náklady na byť jen udržovací provoz. Navíc: technologie stárnou, budou se muset začít obnovovat, energie, zálohové platby, mzdy personálu - a kde na to vzít? Nechtěl bych Sazka-Arénu ani zadarmo.

Šaman řekl(a)...

Právěže Sazka Aréna na svůj provoz vydělává - zatím. Což je prý světové unikum. Jenom jak VV vystihl - miliardy za svoje postavení nezaplatí. Moc by mne zajímal ten byznys plán, se kterým do toho Hušák šel. On se už trochu rýsoval - firma se rozdělí, dluhy převezme občanské sdružení Zelený ostrov nebo jiný bílý kůň - a Hušákovi zůstane čistá Sazka Aréna.
Podivuhodná je akcionářská neschopnost. Manažer vorá s majiteli - asi jsou opravdu hloupí a zaslepení penízky, jež jim osobně přistávají na kontech...
Dobrou
\ I-)

stk řekl(a)...

Šamane,
jsou na to "vydělávání" nějaké dostupné důvěryhodné podklady? Nebo to jenom někdo tvrdí...
Trochu jsem se o podobný (ale daleko menší) lidojem zajímal tu na severovýchodě a propočty vyšly katastrofálně. Těch akcí na zaplnění snad ani není dost a když je, tak jsou drahé a i když nejsou zas tak drahé, zájem publika průběžně klesá... Na DJC s podobné umělecké kousky je to moc velké. Tady hala žije z cirkusových akcí: lety na motorkách, drezůra koní, rozbíjení starých aut, japonské bubeníce Yamamoto atd. A stejně pořád prodělává...

drak řekl(a)...

Nejsem přes show business, ale myslím, že nějaká známější kapela, třeba Sting, nebo někdo, za koho lidem není líto vyložit na stůl za vstupenku řádově tisícikoruny, asi dokážou takovýmto monstrům zajistit výdělek. Pokud vím, na aréně se nešetřilo, kabeláž tam dávali tu nejlepší, co byla k sehnání, takže spousta věcí tam vydrží poměrně dlouho i bez údržby, ale stejně si myslím, že jakýkoliv projev megalomanství, tedy jak pakul tak aréna asi budou mít přinejmenším problémy s udržením rentability provozu, nebudou-li rovnou v červených číslech. Ono ty megaakce totiž nejde pořádat pořád. Až potkám někoho, kdo by mohl něco vědět, zkusím se poptat.

Sdchumacher antisemita řekl(a)...

Draku, otázku kdo je ochotný zaplatit tisícikoruny za Stinga támhle někde přežvejkaného přes obří obrazovky a mizernou akustiku a za spoustu randálem zničených sluchových buněk. Doba šlágrů, hitů, davových hnutí, kulturních fenoménů a obřích koncertů supermega hvězd skončila. Tu a tam se objeví cosi jako krátká přeháňka, holky si zapištějí a zaomdlévají, kluci vyzkoušejí nové háro a co dnes bylo boží je zítra out. Kde jsou ta po šuplících schraňovaná neobyčejná díla, kde jsou výtvory talentů dušených komunistickou pokličkou, kde je tvůrčí rozlet elit uvolněný svobodou a morálka a slušnost nekřivené tímtéž ? Místo toho nacházím počmárané zdi a na každém rohu promitivní výplody působící na první signální soustavu, záplavu hlouposti a primitivismus, zhrublost a všeobecný morální úpadek.

drak řekl(a)...

Zaslechl jsem v bedně, jdouce kolem ní, že u šéfa tenisového svazu Iva Kaderky našli v kanceláři štěnice (dravé ptáky upozorňuji, že štěnicí je myšleno odposlouchávací zařízení, Kaderka je určitě čistotný pán). Pan Kaderka jak je známo je dosti v opozici vůči panu Hušákovi, takže asi není těžké uhodnout, že buď měl Hušák nepřiměřeně velký zájem na tom, co se tam probírá, nebo zase naopak, protože se o animozitě obou pánů ví, mohl to Kaderka obratně narafičit tak, aby se to našlo a jasně, že se bude pátrat mimo jiné i směrem k Hušákovi. No zatím je zřejmé, že to kolem té Sazky slušně víří.

STK. řekl(a)...

Draku, my vlastně žijeme špionážní román! Važme si toho... ;-)))

Nebo ne... ??

drak řekl(a)...

STK:

My naštěstí ne. Upřímně řečeno já jsem poměrně skromný člověk, žití ve špionážním románu rád přenechám Hušákům, Kaderkům, BISákům a dalším, já opravdu nemusím mít úplně všechno ;-)

Dobrou