úterý 1. února 2011

Egypt dnes


Probíhá asi osmý den nepřetržitých protestů proti zkorumpované vládě Husního Mubaraka. Nemyslel jsem, že kdy budu sledovat vysílání televize Al Džazíra. Tak teď se koukám. Dnes se chystá pochod milionu (?) rozhořčených demonstrantů na prezidentský palác. Armáda nezasáhne - pokud demonstranti nepoužijí násilí...

Nejdřív stručně zopakuji včerejší zprávy:
"Opozice", "lid" či kdo, naštvaní Egypťani, včera vyhlásili neomezenou generální stávku. Na dnešek je svolán "pochod milionu" proti prezidentu Mubarakovi.
Husní Mubarak jmenoval už druhou novou vládu v čele s premiérem Ahmadem Šafíkem. Nově byla zřízena funkce "vajsprezidenta", jak říkával Havel. Stal se jím Omar Sulejman (Umar Sulajmán), jenž chce "zahájit dialog se všemi politickými silami“ i o ústavních reformách. Tento šéf tajných služeb, zdá se, že Mubarakem vyhlédnutý nový vůdce však opozici leží dosti v žaludku. Možná ale má větší předpoklady k budoucímu prezidentování, než náhle procitnuvší syn Egypta Muammar Baradej, který do Egypta přispěchal, aby se postavil v čelo davu. Dav ho příliš ve svém čele nevítá - nehodlá si nechat ukrást revoluci.

Do ulic Alexandrie se vrátila policie, pořádek  v Káhiře - ale na pouze strategických místech - udržuje armáda.

Zpráva včerejšího dne: Armáda večer prohlásila, že "považuje požadavky bouřícího se lidu za legitimní". Zároveň velení ozbrojených sil oznámilo, že nepoužije síly proti účastníkům dnešního pochodu.

K tomu je na obrázcích z Al Džazíry vidět, jak na mostech stojí napříč tanky, před nimi jsou betonové zátarasy. Na videu pozorujeme, že svářeči přivařují vysoké železné štíty, mezi nimiž zůstávají průzory - střílny pro hlavně tankových děl.

Dnes ráno: Na náměstí Tahrír v centru Káhiry se schází davy lidí. V devět měl začít pochod na Mubarakův prezidentský palác. (BTW: V Egyptě platí stejný čas jako v Česku.) Ovšem to bylo na náměstí podle mého odhadu teprve asi 50.000 lidí maximálně. Očekává se, že dav se pohne až v pozdní odpoledne.
Dovolte poznámky certifikovaného demonstrátora k podobnostem a rozdílnostem k naší "sametové revoluci":

Tak v Egyptě už je asi sto padesát mrtvých, proběhlo rabování, během něhož byly utrženy hlavy dvěma mumiím... O sametu nelze hovořit. Mubarak nestáhl ocas mezi nohy, jako naši neschopní komunisté. V Praze bylo 100.000 lidí na Václaváku už třetí den revoluce, po tom týdnu byl milion na Letné. Pravda je, že přes Letnou nelétaly vrtulníky a stíhačky, jako nad Káhirou. A v ulicích nestály tanky. A nestřílelo se - ani gumovými, ani ostrými náboji. Jen ten plyn a voda byly použity při Palachiádě.

Další jiná věc: Chystají se i demonstrace a pochody na obranu prezidenta Mubaraka!

Na náměstí jsou postaveny stany, ve kterých nepřetržitě přebývají vytrvalí demonstranti.

Revoluci podporují Egypťané v zahraničí.

Policajti už zhamtli některé kriminálníky z těch asi 6.000, kteří utekli z věznic.

12:00: Zpráva OSN hovoří o 300 mrtvých v Egyptě. Odhaduje se, že je asi 1000 raněných, stovky zadržených.

Odhad počtu demonstrantů: Na náměstí je teprve 10.000 lidí, po blízkých ulicích se blíží další davy. Vojáci i jakási milice demonstrantů před vstupem na náměstí Tahrír kontrolují příchozí, jestli nemají zbraně.

Upřesnění velice přijímané a rozšiřované zprávy o tom, že armáda "podporuje" demonstranty:  Armáda nepoužije zbraní - POKUD DEMONSTRANTI NEPOUŽIJÍ NÁSILÍ! Evidentní úmysl dobít prezidentský palác i faktické přípravy armády však vzbuzují nejhorší obavy.

Psáno v Praze dne 1. února 2011 12:05

12:25: Odhady mluví o celkem 100.000 lidech v ulicích Káhiry. Milion asi nedají...

Ještě k včerejšku: Různí evropští potentáti se hádají, co kdo má či neměl kdy říci o situaci v Egyptě. "Ministryně zahraničí EU" vyzvala Mubaraka k bezodkladnému zahájení rozhovorů s "opozicí". Francouzská státní tajemnice pro mládež Jeannette Bougrabová vyzvala v rozhlasovém interview vyzvala Mubaraka k odstoupení. Načež jí vynadal premiér Francois Fillon: Postoj Francie k zahraničním otázkám mohou  formulovat pouze on jako premiér a Sarkozy jako prezident. (A co Ashton???)
Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn varuje: "Nemůžeme vyvážet revoluce. Musíme ukázat, že zastáváme určité hodnoty." Podobně se vyjádřil  italský ministr zahraničí Franco Frattini: "Je to na Egypťanech". Jak se k egyptským událostem, z nichž ty nejvážnější nás teprve čekají, púostaví EU, o tom se bude jednat teprve na své páteční schůzce. 14 dní po začátku bouří.

 Skutečně názorná ukázka neakceschopnosti Evropy jako celku.

Egypt nás nezajímá? Ať si tam dělají, co uznají za správné sami? V zemi bylo 30.000 britských turistů. USA vypravily zvláštní lety pro své občany. Zaplacené státem. Asijské státy taky. Rovněž Írán. Indonézie. Čína. Japonsko stahuje svých 500 turistů do Říma. Řecko připravuje navíc 2 vojenská letadla. Itálie viz níže. Německo, Česko a další evropské země posilují komerční lety...

Byl by to hezký výčet zástupců, pokud by se jednalo o mezinárodní ozbrojené síly, bdící nad vývojem v Egyptu. (Důvody? Cizí občané na jeho území, světové kulturní památky, mezinárodní Suezskýprůplav, přes který jde desetina lodního nákladu - a ochránění izraelských hranic z egyptské strany.) Jenom Evropa by tam asi chyběla...

Izraelští politici dostali pokyn mlčet. Vyjadřuje se jen bývalý izraelský velvyslanec v Egyptě Eli Šaked: Mubaraka nahradí islamisté: "V Egyptě nebude žádná demokracie. Budou-li tam demokratické volby, budou první a poslední demokratické v zemi."

Komentář od informace: Itálie poslala do Egypta dvě ozbrojené jednotky divize Tuscania a evakuuje své občany - je jich tam 15.000 - vojenskými letadly a chartery. Podle it. velvyslance je situace velice nestálá, jsou stále častější případy násilí a loupeží. Situace se stává každou hodinou problematičtější a nebezpečnější.
http://qn.quotidiano.net/primo_piano/2011/02/01/451942-rimpatri_sempre_difficili_voli_militari.shtml

12:55 Al Džazíra udává "více než" milion lidí na náměstí Tahrír. Nálada je bouřlivá.
Muslimské bratrstvo - jediná organizovaná opozice - rozhodně odmítlo vyjednávat s vládou, kterou jmenoval Mubarak. Mubarak ztratil legitimitu a musí odstoupit.
Desetitisícová průzkumná hlídka demonstrantů se shromáždila před mostem přes Nil, který střeží armáda.

13:05: Několikastatisícová (milion nemaj) demonstrace na Tahríru je "mírová a oslavná".
13:20: Armáda zadržela "sabotéry a chuligány", kteří se vloudili mezi demonstranty.
K mostům: Náměstí Tahrír leží na pravém břehu Nilu, stejně jako prezidentský palác. 

Izrael souhasí s umístěním 800 egyptských vojáků na Sinajském poloostrově.

13:30: V Bruselu se včera shodli ministři zahraničí EU: Vyzvali Egypt k "demokratickým reformám a k vytvoření podmínek pro svobodné a spravedlivé volby." O tom, kdo bude zemi vládnout, ale musí rozhodnout sami Egypťané. Američané vysílají zvláštního emisara Franka Wisnera, EU je "připravena pomoci s demokratizací" - aniž by kdokoli tušil, co se tím míní. Odborníci na Egypt tvrdí, že pokud bude mít Mubarak i nadále pod kontrolou média, zejména televizi, tak s převahou v "demokratických" volbách vyhraje. V 80timilionovém Egyptě je stále více analfabetů než je těch 200.000 rozhněvaných zejména vysokoškoláků na náměstí Tahrír...

14:00: Vojenská policie staví zátarasy s ostnatým drátem kolem prezidentského paláce. Jestli se nepletu, tak to sem může být z náměstí Tahrír, kde probíhá mírová, leč značně řvavá, demonstrace, tak 15 km. (Když tak mne opravte.)
Al Džazíra vidí na náměstí Tahrír už více než 2 miliony demonstrantů. Dělte si deseti. Stejně je to hodně.

14:30: Na Tahrír se zřejmě víc, než několik set tisíc lidí nevejde. Další jsou v okolních ulicích. Demonstraci obkolesuje řídký řetěz vojáků, jímž dovnitř volně proudí houfy lidí - jako když jdou fanoušci na fotbal. Vojáci zkontrolují občas někoho, co si nese v tašce. Lidé jdou většinou nalehko - jen s vlajkami.
Baradej vyzval Mubaraka, ať do pátku odstoupí.
Další protestní shromáždění probíhají v Suezu a Alexandrii. Míroví demonstranti věší Mubaraka na šibenici - zatím pouze jeho hořlavou  figurinu.
Ze sousedství: V Jordánsku odvolal po protestech lidu král Abdullah II. vládu. Země se potýká s 14% oficiální a 30% neoficiální nezaměstnaností, ti zaměstnaní mají průměrný příjem  3800 Kč. Opoziční Islámská akční fronta požaduje omezení králových absolutistických pravomocí.

15:00: Kolem plánované trasy pochodu k residenci prezidenta Mubaraka se rozmisťují tanky a vojenské jednotky.

16:00: Nad Káhirou se stmívá. NATO doufá, že se v Egyptě, této zemi, jež je přidružená k alianci, vše nějak vyřeší mírovou cestou. Demonstranti doufají, že Mubarak raději odstoupí, protože už nemají síly na další demonstrance: Lidem došly peníze, banky jsou zavřeny, bankomaty nepremávají, ostatně už si není ani kde co koupit. Američané stahují zbytný diplomatický personál.
Šaman jde k zubařce...

17:30 Nad náměstím Tahrír už svítí veřejné pouliční osvětlení. Už proběhlo několik společných modliteb. Revoluce prý není islámská, ale národní a vlastenecká. Mubarakovi volal senátor Kerry a turecký premiér Ergodan.
Vypadá to, že organizátoři k pochodu nezavelí. Pokud se to dnes nezlomí nebo pokud se něco nestane do pátku, Husní Mubarak pravděpodobně přežije ve své funkci nejméně na tak dlouho, aby jmenoval takového svého nástupce, jakého bude chtít. Načež odejde do důchodu. Je mu 83 let!
O evakuaci požádalo více než 2.400 amerických občanů. V Egyptě je celkem asi 52 tisíc občanů USA.

19:30: Izraelský veřejnoprávní rozhlas oznámil, že Husní Mubarak opustil svůj prezidentský palác a zdržuje se neznámo kde.
Al-Arabíja uvádí, že stoupenci Mubaraka dali v Káhiře na jeho podporu dohromady demošku s 2000 tisíci lidmi (200?).

21:00 Mubarak pronese další televizní projev národu. Zářijových voleb se už neúčastní - hodlá však vládnout až do té doby.
Američané se konečně začali "vměšovat": jejich egyptská velvyslankyně Margaret Scobeyová začala jednat s  Muhammadem Baradejem. Američanům by se líbil jako Mubarakův nástupce. Evropanům také. A co Egypťanům? To se neví, ale ví se, že se líbí Muslimskému bratrstvu...

21:15 Američani se vyjádřili diplomaticky: "Tyto záležitosti nevyžadují v této chvíli vojenské řešení," jak pravil jistý generál. Nu, v tuto chvíli ne... Hm, a v jakoukoli další taky ne, protože na to Amíci prostě nemají hardware. A NATO se ukazuje jako nepoužitelné, a to i vinou sesterské EU...


22:45 Tak Mubarak svůj projev pronesl, chtěl by ještě chvilku zvostat, aby předal zemi svým nástupcům v klidu a pořádku. Muslimští bratři jsou stále ve hře, ale silně získala armáda svým principiálním avšak vlasteneckým postupem vůči vlastnímu národu - přičemž svou povinnost svému prezidentovi splnila.
Mohou se tedy všichni tvářit, jakože zvítězili...


Boha - ať se tváří a nesnaží se zvítězit!!!

23:20  Oprava chybky: V Egyptě je už o hodinu více, čili po půlnoci, tak končím s výkřiky z Egypta dnes. Výkřiky nevole se ozývaly po Mubarakově projevu - to, že už nebude kandidovat řekl už snad vloni na podzim, takže co se jako změní? Nicméně demonstranti se pokojně rozcházejí, náměstí Tahrír se vyprazdňuje, několik set strážců demokracie se ukládá ke spánku na místě.

Šaman taky.

\ :-) Dobrou!

208 komentářů:

1 – 200 z 208   Novější›   Nejnovější»
Harpyje řekl(a)...

Díky, Tess!
Také jsem si to nikdy nemyslela, a teď na to hledím už třetí den.
Víc než milion demonstrantů.

Harpyje řekl(a)...

Šamane, má ten Váš blog něco proti mé osobě? Už zase zmizel jeden příspěvek, a ten neobsahoval ani odkaz!

Harpyje řekl(a)...

To jsem jelen! Teď se se zase vrátil!

Harpyje řekl(a)...

Evropští potentáti se nehádají. Unijní ministři zahraničí včera ve svém prohlášení vyslovili podporu přechodu Egypta k demokratické vládě a reformám. S tím souvisí i jejich výzva, aby nadcházející podzimní volby byly svobodné a umožnily volnou politickou soutěž.
Nic jiného jim taky nezbývá.

stk řekl(a)...

Problém je Harpyje v terminologii. "Svobodné volby" a "volná politická soutěž" jsou úplně jiné pojmy tu, v Německu, v Bělorusku i v tom Egyptě. ;-))

Schumacher antisemita řekl(a)...

EU je "připravena pomoci s demokratizací" Co se tím míní ? 1. Zakázat žárovky. 2. Zakázat rtuťové teploměry. 3. Dotace EU tamním zemědělcům.

Harpyje řekl(a)...

Lze se oprávněně domnívat, že pro evropské ministry zahraničí nemá výraz svobodné volby tentýž význam jako pro Lukašenka. Nebo si myslíte, že EU uvalila sankce na Bělorusko jen tak, z čisté dišperace?

stk řekl(a)...

No vždyť...

A pro "rozhořčený muslimský lid" znamená termín "svobodné volby" ještě cosi jiného.

Větší vlastenec řekl(a)...

Svobodné volby, vážený STK, to je volná politická soutěž v rámci Národní fronty. To my svobodomyslní Češi, Moravané (a vůbec všichni Slované) víme naprosto přesně.
A co si pod tím pojmem představují Němci a jiní naši dědiční nepřátelé, víme taky moc dobře.
Prostě - ať si Evropani, Američani a jiní orangutani poučují o svobodě a demokracii někoho jiného.
Tečka.

Nikdy ještě nebyly na celém světě tak opravdu svobodné a opravdu demokratické volby, nikdy !
(J.V.Stalin, z projevu na voličské schůzi ve Stalinském volebním okrsku města Moskvy, 11.12.1937)***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Pro "rozhořčený muslimský lid" znamená termín "svobodné volby" totéž, co pro nás.
Jestli si na sebe upletou islamistický bič jako v Alžírsku 1991, nebo 1979 v Iránu, je jiná otázka.
Ne nadarmo se pokoušeli Iránci 2009 protestovat. Ti mají nejdelší zkušenost s blahodárností theokratického režimu.

drak řekl(a)...

Co se situace v Egyptě týče, domnívám se, že bitva už je v podstatě prohrána, protože na jedné straně, "taje-li armáda před očima", asi to znamená, že jí z významné části ovládá zevnitř ono "Muslimské bratrstvo" a na druhé straně, nikdo ze světových aktérů, kteří by se do věci vložit mohli, si nehodlá pálit prsty, je tudíž jen a pouze otázkou času, kdy despocie a kleptokracie spíše policejní a vojenská bude nahrazena kombinací náboženské a vojenské. Dá se očekávat, že až bude dílo dokonáno, situace bude ještě horší než za té kleptokracie nynější, ale to ti naivkové v ulicích ještě nevědí.

Zatím, protože je pro mediální svět přijatelná, je jako výkladní skříň egyptské opozice využívána tvář Muhammada Baradeje, jako beranidlo proti Mubarakovi je to úžasný nápad. Jakmile bude hrozba reálného odporu ze strany Mubaraka zažehnána, tedy on asi odletí a armáda z větší části přejde na druhou stranu, bude Muhammad Baradej v čele země přesně tak dlouho, jak dlouho bude tancovat podle Muslimského bratrstva, jakmile se znelíbí, tak bude smeten, protože během přechodu pomohl jak mohl, dále už jeho služeb nebude zapotřebí, ajatolláhové to už za spolupráce armády a policie zvládnou i bez něj. Eli Šaked je realista a má naprostou pravdu.

V podstatě to zvýší tlak na emigraci Koptů a dalších, kteří buď stihnou zmizet včas, nebo budou fyzicky vyhlazeni a s nimi i další pro Muslimské bratrstvo cizí a nepohodlné elementy. Ty křesťany, těm bych ten azyl asi poskytl, u těch, co se hlásí k islámu, by se mělo velmi pečlivě třídit a spíš většinově a fofrem posílat zpátky domů.

Reálně vzato, je to vývoj, který jsme spoluzpůsobili částečně z blbosti a částečně pro peníze. Zastavit a zvrátit ho už asi nejde, ale je nutné na něj v rámci zbylých možností správně zareagovat. Měli bychom okamžitě přestat podporovat Hamás, Hizballáh a další síly, které s hodnotami, které zastáváme, nemají naprosto co do činění a naopak je spíš zadupávají do země. S islámem na území Evropy bychom měli být velice opatrní a zdrženliví, v okolí je dost zemí, kde je islám oficiálním náboženstvím a není důvod si zárodky Muslimského bratrstva a další dárečky pěstovat zde, na evropském území, naopak, z důvodu pominutí důvodu pro poskytnutí azylu, by většina těch radikálněji smýšlejících, měla z území Evropy začít urychleně mizet, tedy být odjeta do vlasti. Budeme-li si něco pěstovat a hýčkat, ať je to raději křesťanství.

Je v tom všem ale i dobrá zpráva, protože kdo vládne, je zpravidla ten neoblíbený, sílící vlna emigrace z Iránu je toho dokladem, na Páhlavího mnozí vzpomínají s dojetím. V momentě, kdy jsou ajatolláhové u moci, začínají časem ztrácet body a sami pracují na svém nahrazení něčím a někým dalším. Jinak řečeno, čím dřív se ti padouši znemožní vlastním úsilím, tím dřív od nich bude pokoj. Naší úlohou je jenom co nejméně se nevhodně angažovat a naopak minimalisovat naše škody a výdaje s tím okolním děním spjaté.

Schumacher antisemita řekl(a)...

stk : Co to znamená, to se brzy dozvíme. Je jisté, že 1. pečené holuby vláda nezajistí. 2. budou muset pracovat. 3. Budou se mít tak dobře jak dobře budou pracovat. Egypt byl kdysi obilnicí Říma...Čili, v tomhle žádná změna oproti dosavadnímu stavu. Jediné co se může změnit, je míra zákonných požadavků na intenzitu pravidelného tělocviku na koberci, v míře zabalenosti do lajntuchu, chlastání na veřejnosti a dodržování ramadánu. Jak znám své pappenheimské, nebudou si chtít i komplikovat život odpíráním jeho radostí. Až se to usadí a vymění se škatule ve vládě, bude to fungovat tak jako dosud. Prvořadým zájmem vlády bude obnovení pořádku, cestovního ruchu a udržení penězovodu z ciziny. Jestliže by výjimečně, to ale nepředpokládám, hlavní slovo jak vidno má armáda, došlo k posunu k islámskému fundamentalismu, nechť si ho užijí. Je to jejich svobodná volba, ne ?

Co se týče vlád, nerozlišuji mezi demokratickými a nedemokratickými, ale mezi dobrými a špatnými. Ostatně rodiče je většinou dobré poslouchat a kdyby opoddaní, pardon občané, "demokraticky" rozhodovali o všem, dopadlo by to velmi rychle špatně. To je pravý důvod tzv. zastupitelské demokracie v technologických podmínkách umožňujících všeobecné přímé rozhodování o čemkoli. Poddaní pardon občané, tak nemají co kecat do záležitostí jako je gravitační konstanta ale ani zda a v jaké výši budou platit daně. To v podmínkách počtu milionů a set milionů jedinců nelze. Proto se v podstatě vládne postaru a zastupitelskou demokracii máme "Aby to vypadalo".

Harpyje řekl(a)...

"My" podporujeme Hamas a a Hisbollah? Nepovídejte.

Větší vlastenec řekl(a)...

Koho myslíte tím "nás", vážená paní Harpyje ?
Nás roduvěrné svobodomyslné Čechy, kteří jsme celé generace bojovali za spravedlivý společenský systém, až jsme jej vybojovali ?
Nebo vás poevropštěné emigranty, živořící ve světě násilí a bezpráví ?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, nebo naopak, v Evropě pro muslimy zavést islám v jeho nejfundamentalističtější podobě. Nejde to, ale modelově mě zajímá, jaký by to mělo praktický dopad. S právním partikularismem nemám problém, jen zatím nevím jak uspořádat vztahy mezi rozmanitými skupinami v rámci jedné říše.

Harpyje řekl(a)...

To se prosím, Vlastenče, zeptejte autora obsáhlého a velmi informativního příspěvku nicku drak, který tvrdí, že "my" podporujeme Hamas a a Hisbollah.

Tess řekl(a)...

Harpyje, musíme vycvičit zdejší automat. Pomalu se to daří, už zdaleka nemusíme ručně vracet tolik příspěvků jako dřív.

Harpyje řekl(a)...

Dejte mu zabrat, Tess! Nešetřte ho! :-)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Šamane, v návaznosti co jsem psal Drakovi me napadlo...Červeného Trpaslíka znáš. Pak znáš i fungování "pole spravedlnosti". Představ si, že tohle pole by nikomu nedovolilo chovat se v rozporu se svým přesvědčením. Veškeré činy v souladu s ním by byly přípustné výlučně ve vztahu k osobám téhož přesvědčení. Každý by měl nejen svobodu, ale povinnost chovat se podle svého přesvědčení a snášet veškeré důsledky. Bylo by zajímavé pozorovat jak to funguje. Takhle by mohlo fungovat například peklo, kde by se každému dostalo vrchovatě podle jeho vyznání a skutků.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Harpyje, nevím jak ostatní zde a co Hisbollah, ale já nehamám. Hamat budu až večer v hospodě. Ovšem hamat nehalal, protože něco od chrochro a pivo.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, to je ono. To, že se rozličné režimy udrží delší dobu u moci není způsobeno jejich důsledností, ale naopak nedůsledností. Při důslednosti by se samy sobě zprotivily daleko dříve. Troufám si tvrdit, že to platí univerzálně, tedy i o "demokracii". Sledovat jak se stoupenci různých extrémních hnutí dusí ve vlastní šťávě by bylo přinejmenším zajímavé. Leckteří z těch, kdo si teď jdou po krku by si navzájen stěžovali a naříkali. Vrchní rabín s Usámou bin Ladinem na sjezdu nacionálně socialistických a komunistických stran, hnutí a církví ve Vatikánu by si svorně stěžovali, že tohle, tohle opravdu není k žití. Jen budhisti by moudře pokyvovali hlavami a pokračovali v meditacích, zatím co konfuciáni by přičinlivě pracovali jako včeličky. Přemýšlím jak by dopadl jeden každý z nás.

Šaman řekl(a)...

čím dřív se ti padouši znemožní vlastním úsilím...

Třeba za 30 nebo i 40 let...

informace řekl(a)...

Dnešní il Foglio věnuje egyptské situaci tři rozbory: Giulia Meotti, mladého novináře, specializovaného v židovské a izraelské otázce (psala jsem tu o něm několikrát, o jeho serii reportáží z multikulturálního Holandska a nedávno o jeho knize New Holocaust), Massima Boffy a Carla Panelly - dvou veteránů, kteří byli dopisovateli z Teheránu, když vypukla revoluce, která pak vedla k nastolení režimu ayatolahů. Meotti píše o stanovisku izraelských odborníků jako Ely Karmon, nejznámější izraelský vojenský analytik, který pracuje v The International Institute for Counter-Terrorism (ICT), jako Barry Rubin, ředitel Global Research in International Affaire Center a Shlomo Brom, ředitel programu pro izraelsko palestinské vztahy při Institute for National Security Studies.
Boffa a Panella porovnávají dnešní situaci v Egyptě s iránskou. Vzhledem tomu, že články it. novinářů čerpají převážně z izraelských materiálů, dám vám odkaz přímo na ně, s nadějí, že to filtr propustí.
Shlomo Brom, článek o situaci v Tunisu
www.inss.org.il/publications.php?cat=21&incat=&read=4765
blog B.Rubina s články o situaci v Egyptě
www.rubinreports.blogspot.com/
články E.Karmona na blogu Counterterorismu
hatetep://counterterrorismblog.org/
Egypt je pro americkou politiku na Středním východě nepostradatelným partnerem a předešlé zkušenosti v Iránu, v Libanonu a v pásmě Gazy by měly být pro Obamu poučením a varováním v jeho wishful thinking o vyústění vzpoury v nějakou obdobu demokracie.
Egypt je nepostradatelným a velice nákladným partnerem. Od r. 1979 Washington nalil do Egypta průměrně dvě miliardy dolarů ročně. Jestliže dosud mohli Egypťané kupovat chleba za politickou cenu, je to díky americkému kongresu a americkým farmářům. USA jsou prvním obchodním partnerem a prvním investorem v Egyptě. Ale hlavně platí 80% egyptských výdajů na bezpečnost.

drak řekl(a)...

Harpyji:

Každá pomoc poskytnutá na palestinská území je de facto podporou Hamasu a Hizballáhu, neboť tato hnutí jsou na oněch územích dnes většinová. Fatah je jen umírněnou odnoží téhož. Ti kdož je volí a sympatizují s nimi, se s jejich cíli ztotožňují. Je jedno je-li ta pomoc potravinová, nebo jiná, protože cokoliv, je jim poskytnuto, je využito k dosažení jimi deklarovaných cílů, tedy zničení Izraele a genocidě Židů. Nemusí-li shánět jídlo, je to pro ně přínosem, protože pak peníze co mají, mají na zbraně a čas získaný tím, že mají obživu, věnují na výcvik potravy pro kanony. Podpora vzdělávání v jejich pojetí slouží k produkci göbelsovské propagandy a vymývání mozků dětem již od útlého věku s cílem v nich vytvářet a živit cílenou nenávist vůči všemu židovskému, americkému a evropskému. Má-li někdo v Německu a potažmo v Evropě pocit, že je mrzuté, že Hitler a jeho spolupracovníci nestihli ten holocaust dokončit, pak chápu, že investují tímto směrem a do těchto teritorií, maskujíce to bohulibými a ušlechtilými hesly. Ta ale nejsou schopna zamaskovat skutečné důsledky tohoto jednání. V zájmu snahy zachovat euroatlantickou civilisaci jako takovou, je ale nejvyšší čas s něčím takovým přestat, Palestince ať si podporuje Achmadín Neřád a jiní, poskytovat na něco takového evropské peníze je svým způsobem sebevražedné a velmi neprozíravé, mají nás za blbce, zatím sice ještě užitečné, ale za ty blbce nás považují naprosto oprávněně. O tom už si dlouho cvrlikají i vrabci na střeše, Vy to ještě nevíte?

Všem:

Nemyslím, že bychom my, jakožto Evropa, měli jakkoliv bránit v nástupu těm náboženským diktaturám a kleptokraciím, ustaveným během prvních a nadlouho posledních demokratických voleb. Čím více si v oněch zemích užijí své vlastní medicíny, tím dříve se z té blbosti vyléčí, svět si možná s úlevou vydechne a možná, že bude možné začít konečně rozumně žít vedle sebe i v rámci celé planety. Byli bychom tedy vlastně sami proti sobě. Jako posilu bychom jim měli fofrem ještě poslat všechny, ty dárečky, co zapalují auta na pařížských předměstích, mlátí gaye ve svém okolí, začínají nám tu přikazovat, v čem se budeme koupat a v čem ne, no prostě všechny ty, kdož ze zoufalství nad tím, že jejich okolí nechápe jejich upřímný a náboženský zápal a úctu k tradicím jejich předků. Ty, což jim ty blbosti na našem území očkují do palic, bychom tam měli poslat spolu s nimi, čím dříve, tím lépe. Na evropském území by spolu s námi měli žít jenom ti, komu naše hodnoty nejsou cizí a chtějí je přijmout za své a řídit se jimi, a ne ti, co nám tady chtějí vnucovat a zavádět ty jejich pravé hodnoty bůh ví ze kterého pravěku.

informace řekl(a)...

Sláva, filtr to pustil. A teď nebuďte líní a přečtěte si to.
Kolik bylo demonstrantů? Dva miliony, jak uvádějí vedoucí demonstrace, nebo dvěstě tisíc, jak odhadují někteří novináři?
Mají být organizovány i demonstrace na podporu Mubaraka. Uvidíme, jestli to bude organizátorům demokraticky umožněno.

Harpyje řekl(a)...

Hisbollah operuje na "PALESTINSKÝCH ÚZEMÍCH"? Vaše příspěvky jsou jeden jediný trapjný blábol!

Harpyje řekl(a)...

Už v nich chybí jen "Dzp".

informace řekl(a)...

Přečtěte si také rozbory situace Fiammy Nirenstein, více předsedkyně Zahraniční komise it. parlamentu a předsedkyně parlamentního Výboru pro průzkum antisemitizmu.

http://fiammanirenstein.com/index.asp

Šaman řekl(a)...

Dvě stě tisíc. Vždyť to náměstí ani nebylo plné. Přijížděli sice lidé z celé země, někteří ale nejspíš od 9:00 odpadli. Organizátoři se měli zeptat Havla a českých psychologů, kteří v 89. plánovali demošky, jak se to dělá: Každý den v 16:00 tady, nejdýl v 20:00 rozchod - a zejtra zase všichni!

informace řekl(a)...

O roli hizbollah v Iráku a palestinských územích se psalo už dávno. Jako na př. Reuters. Že spolu ty organizace spolupracují, je evidentní, nejen financováním a dodáváním zbraní, ale i poradci a ve výcviku teroristů.
"Hezbollah's military wing also provides support to Palestinian terrorist groups in the Occupied Palestinian Territories, such as Palestinian Islamic Jihad."

STK řekl(a)...

Nic mi po tom není, Harpyj, ale když stále nadřazujete "přesnost" nad smysl výroku, jsme tu jako ve škole. Baví Vás pořád hledat hnidy v každém názoru? Místy je docela únavné to číst. Zkuste místo toho napadnou názor samý nebo předestřít jiný.
Nebo pokračujte a buďte ujištěna, že Vaše slova bude číst čím dál tím méně lidí. Ale budete tu mít tu svou přesnou pravdu.

(Ale je to Vaše věc.)

informace řekl(a)...

Také se připojuji. Veďme, prosím, diskuzi slušným civilizovaným způsobem. Má-li někdo námitky proti názorům druhého diskutéra,je pravidlem, že je formuluje argumenty.

Harpyje řekl(a)...

Ve vašem, a v drakovu případě je "smysl výroku" ekvivalentem ignorance a neinformovanosti.
Tvrdit, že EU podporuje Hamas a Hisbollah ("Každá pomoc poskytnutá na palestinská území je de facto podporou Hamasu a Hizballáhu, neboť tato hnutí jsou na oněch územích dnes většinová.") je toho důkazem.

Harpyje řekl(a)...

Že Vám huba neupadne, Informace.

informace řekl(a)...

Až po Vás, milá Harpyje. kdo by Vám chtěl uzurpovat prvenství?
The EU, as an organization, currently provides the PA with about €500 million in annual aid, with another €500m. coming from the individual states. This is the EU’s largest per capita foreign aid contribution.
A přečtěte si, kam to jde.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=17637

STK řekl(a)...

Víte, Informace, i kdyby "Harpyje" byl postarší distinguovaný homosexuál z Plzně (jako že není), entity, které mají absolutní "patent na rozum" se časem stávají vskutku "nekonzumovatelnými". Kdyby to nebyla jen nadutá osoba, napsala by, v čem se Drak mýlí a ne jej "pérovala" jak třídního blbečka.

Zařazuji si ji tedy prozatím do podskupiny "IGNORE". ;-))

Harpyje řekl(a)...

PA je Hamas a Hisbollah, "Informace"? :-)))

Harpyje řekl(a)...

Od Vás, STK, neočekávám, že byste vůbec chápal, o co jde. Vy ale alsepoň "neinformujete".

drak řekl(a)...

Že je Hamás záležitost spíše palestinská a Hizbolláh spíše libanonská vím, ví to bohužel každý, kdo se aspoň občas dívá na televizi a čte noviny, nedá se to totiž přehlédnout a tudíž nevědět. Že je to ale jeden jako druhý verbež krvežíznivá a odpudivá myslím ví každý slušný člověk na planetě a že je tudíž nežádoucí tuto verbež jakkoliv podporovat by mu snad mělo dojít tak nějak automaticky. Zejména když se odmítají vzdát násilí a terorismu jakožto prostředku k prosazení svých cílů. Také jejich se jejich členstva cítí býti tak nějak bratry a spojenci a rádi a intensivně spolu spolupracují, navzájem se školí, podporují, vyměňuj si informace s poskytují bratrskou výpomoc. Nepochybně by si pohlaváři obou organisací měli co říci s Hitlerem, kdyby měli tu možnost se setkat, spoustu cílů by měli nepochybně společných. Já si myslím, že jediná podpora a spravedlivá odměna, kterou zasluhují za tu jejich záslužnou činnost je ta, co je jim čas od času vyplácena leteckou municí z palub letadel a vrtulníků IDF. Mimochodem velmi ušlechtilá činnost a povolání, moc si práce těch lidí považuji ;-)

informace řekl(a)...

Harpyje,že není, to vím, ale že platila "omylem" z evropských fondů "for the salaries of Hamas militiamen", jsem si přečetla.
http://eufunding.org.uk/terror/European_Taxpayers_Contributions_Destined_for_Hamas.html

informace řekl(a)...

Přečtěte si, Harpyje, co si myslí B. Rubin o USA a EU politice vůči Hamasu.
http://rubinreports.blogspot.com/search/label/Hamas
http://rubinreports.blogspot.com/2010/03/eus-think-tank-engage-hamas-and.html
Není Vaše evropanství a filoizraelství trochu v rozporu mezi sebou?

informace řekl(a)...

A podívejte se, Harpyje, jak si ještě přivydělává Hamas peníze pro svou bohulibou činnost. Obchoduje s lidským masem jako otrokář.
Come guadagna soldi Hamas? Agenzia Habeshia per la Cooperazione allo Sviluppo
http://habeshia.blogspot.com/2010/12/trafficanti-di-uomini-senza-scrupoli.html

To Vám jako humanitárně naladěné Evropance nevadí?

Harpyje řekl(a)...

Mně nemusíte "informovat", Informace. Informujte raději sebe, abyste nemusela tak trapně mlžit.
Dobrou noc.

informace řekl(a)...

Harpyje, nezdá se mi, že by citování konkrétních případů, kdy se finační podpora EU určená pro Palestinian Authority dostala nějakou oklikou do rukou Hamasu, by bylo mlžením. A tím méně trapným.
Spíš je trapné, jak Vy reagujete na příspěvky diskutérů. Jste si tak jistá, že jste snědla všechnu moudrost světa a že můžete jednat s ostatními jako s hloupými pacholky?

Větší vlastenec řekl(a)...

Nemohu se ptát velectěného přispěvatele a autora draka, vážená paní Harpyje. Nedovolí mi to přirozený ostych i přízemní strach :
1) Ostýchám se obtěžovat nevýznamnými dotazy významnou osobnost, která pro samé psaní NESMÍRNĚ informativních příspěvků nemá čas ani na kontrolu jejich správnosti; osobnost, jež z důvodu své nepostradatelnosti je nucena jezdit jako Luboš Lacina resp. jako naši starší ruští bratři.
2) Obávám se všetečnými otázkami vzbudit hněv člověka „založením ražení spíše mašínovského“, pravého českého hrdiny, jenž v ČSSR sice v klidu vystudoval, pak léta pracoval, volil, ale to všechno s hrdým vzdorem v srdci, aby nakonec svrhl naši (hrůzo)vládu neohroženým cinkáním klíči na náměstích.
To víte, kdyby dav takových „mašínovských osobností“ začal cinkat klíči kolem mé skromné nájemní vilky, asi bych se picnul.

Hezký zbytek večera přeji.

Šaman řekl(a)...

Prosím všechny, aby psali k věci, nikoli k píšícím osobám.

schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, jen jestli máme nějaké hodnoty. Ne jako nějací jednotlivci, ale jako "civilizace". Kdo jsme, kam jdeme, o co usilujeme. Tím nemyslím od jednoho žrádla k dalšímu žrádlu. Má to rozsáhlé příčiny a důsledky. Viz má diskuse s STK. Například za technickými možnostmi zaostáváme v jejich naplňování obsahem. Nové a nové technologie přinášejí stále méně a méně zlepšování našich životů. Například automobil zprvu přinášející svobodu pohybu se stal naším žalářníkem. Čas, který jsme získali jeho používáním více ztrácíme - jeho používáním. Tak je to s lecjakými věcmi. Za posledních dvacet let se neobjevilo nic podobného jako v období šedesátých až sedmdesátých let. Kromě internetu. Jenže k čemu využíváme jeho ohromné možnosti ?

informace řekl(a)...

Šamane,
ještě naposled a pak zmlknu.
Tomu pánovi nad Vámi:
Ale ne, nic psát nebudu, nestojí mi za to.

stk řekl(a)...

Přátelé Draku a Schumachere, nemyslím, že tahle situace, kdy kolem nás obchází strašidlo nikoliv komunismu, ale islamizace, kdy je nebezpečí návratu nejméně o 600 let zpět, je vhodná a zamýšlení nad tím "kdo jsme, kam směřujeme.." atd.
Každý z nás myslím cítí, kam patří. Co se podobá tomu, k čemu byl vychován. Určitě to není tlučení hlavou o zem směrem ke kusu meteorického železa. Civilizace není jen technika a technologie, je to i chuť žít s bližním v jakémsi smíru, v tom, že nepovažujeme ženu za věc, dobytek, který je třeba aspoň jednou týdně zmlátit, aby fungoval, ve svobodném přístupu k informacím a ve svobodě myšlení.

Nenechávat se okřikovat politiky, pábiteli a nadutci. Okrádat institucionalizovanými vykuky.
A, dovolím si přihřát i svoji polívčičku, mít stále právo se nahlas ozvat.

Myslím, že nám všem je to celkem jasné. Příklon, zvláště nedobrovolný, k jakékoliv víře tyhle vymoženosti napřed zpochybňuje a posléze znemožňuje.

Tato civilizace, byť občas podivná, je naše civilizace, takovou jsme si vypěstovali. Je to na nás. Braňme se, braňme náš svět, nedejme se.

Jinak si ho opravdu nezasloužíme a patříme na kobereček a pětkrát denně směrem k Mekkce...

informace řekl(a)...

STK,
to jsou pěkná slova a mohla bych s nimi souhlasit. Jenže. Jenže můžete mi říct, jak mám svá práva a práva mých dětí a vnuků na uchování těchto vymožeností naší civilizace hájit?
Když okolo lidi, na kterých leží povinnost rozumně rozhodovat, tedy politici, se soustřeďují jen na své úzké osobní zájmy, rvou se o moc, o křesla, o výhody a nic jiného kolem pro ně neexistuje.
Dnes večer jsem zase absolvovala n-tou diskuzi v tv o Berlusconim. Už je to opravdu fraška a člověk by se zasmál, ale pak ho napadne, že těm lidem vůbec na mezinárodní situaci nezáleží, tím míň pak na budoucnosti nás všech, naší civilizace.
A komu na ní pak záleží? Jen nám obyčejným kmánům, kteří mohou zasáhnout maximálně napsáním nějakého příspěvku nebo článku anebo pohovorem s přáteli nebo známými. Při volbách? Tam jdou všechny strany a kandidáti se stejnými úmysly obsadit co nejvíc míst. Naslibují hory doly s myšlenkou, že pak se uvidí.
Čím víc hýbají politikou, tím víc smrdí. A není tam ani jeden, kdo by se v té změti plechových hub zachránil. Dezolátní.

informace řekl(a)...

Náš Šaman dneska uběhl opravdový maraton. Nepřetržitá dvanáctihodinová reportáž. Opravdový giornalista d'assalto. Bylo to moc fajn Šamane! A nezlobte se, jestli jsme se poněkud porafali. Někomu občas přeteče adrenalin, to se stává.
Tak dobrou.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Ano, rozhodně existují hodnoty, které stojí za to hájit a které sdílíme. Ať už je to obyčejné lidství, které popisuje STK, nebo které se dá najít v knihách Karla Čapka, máme svobodu slova, sice pravda pořád menší, ale ještě nějaká co stojí za řeč zbyla, nebo se dá pokračovat i přes to, že pořád tu máme ještě skoro celý, pořádně nepoznaný a neprozkoumaný vesmír, je toho mnoho, co stojí za to hájit a proč stojí za to žít. Netopím se zrovna v luxusu, ale naštěstí ani ne v bídě a mám celkem dost důvodů, včetně spousty těch, které s majetkem nemají vůbec nic společného, být na světě rád ještě víc k tomu nenechat se o to všechno připravit nějakými nenechavými, přemnoženými a expanse chtivými "vozembouchy".

drak řekl(a)...

Harpyji a VV:

Pořád jsem přemýšlel, co mi ty vaše příspěvky připomínají a už to mám:

"Мы овладеваем более высоким стилем спора. Спор без фактов. Спор на темпераменте. Спор, переходящий от голословного утверждения на личность партнера.

Что может говорить хромой об искусстве Герберта фон Караяна? Если ему сразу заявить, что он хромой, он признает себя побежденным.

О чем может спорить человек, который не поменял паспорт? Какие взгляды на архитектуру может высказать мужчина без прописки? Пойманный с поличным, он сознается и признает себя побежденным.

И вообще, разве нас может интересовать мнение человека лысого, с таким носом? Пусть сначала исправит нос, отрастит волосы, а потом и выскажется.

Поведение в споре должно быть простым: не слушать собеседника, а разглядывать его или напевать, глядя в глаза. В самый острый момент попросить документ, сверить прописку, попросить характеристику с места работы, легко перейти на "ты", сказать: "А вот это не твоего собачего ума дело", и ваш партнер смягчится, как ошпаренный."

Михаил Жванецкий

drak řekl(a)...

VV:

ad 1) Na kontrolu správnosti tu mám vás a paní Harpyji, proč bych s tím tedy zbytečně ztrácel čas?

Rozhodně nejezdím tak jako pan Lacina, nejsem managor (nemám příslušnou vadu charakteru) a nemám MBA. Na druhé straně mi poněkud leze na nervy potkávat v provozu bezohledné a sebestředné pitomce, ať už ražení pana Laciny, nebo zase té posádky z Mazdy. Každý z nich totiž svým způsobem a zároveň proti zdravému rozumu a naprosto zbytečně zvyšuje riziko pobytu na silnicích. Poslední dobou se snažím jezdit co nejméně, je to zdravé na nervy a snižuje to riziko mého zabití či zmrzačení. Váš náhled na věc je bohužel ovlivně oficiální propagandou, realitě mnohem více odpovídá tento článek:

http://www.autoweb.cz/5-castych-pripadu-ridicske-bezohlednosti-o-nichz-se-mlci/

K tomu co se tam píše, ještě zbývá dodat neumění projíždět kruhové objezdy, otáčení na světelných křižovatkách a nedání přednosti v jízdě zprava jedoucím vozidlům na křižovatce bez dalšího dopravního značení a nedodržování bezpečného rozestupu mezi vozidly. V kombinaci s neschopností dopravní policie postihnout cokoliv jiného, než jízdu pod vlivem alkoholu, špatné parkování, či nedodržení rychlostních limitů a rezignací státu na dopravní výchovu ve školách a školkách a veřejných médiích, nám to tu zraje k čemusi hroznému. prot jezdím co nejméně, všem doporučuji totéž.

ad 2) Do mě, mých studií a dalšího života vám nic, ale opravdu nic není, účty vám skládat nehodlám.

STK. řekl(a)...

4 Informace:
Možná bych začal tím, že budu každý den umluvit s lidmi kolem mě a vysvětlovat jim klasické triky našich politických i jiných pábitelů. Komunikační triky a podvody.
Nebo jednoduše tím, že nenechám ani v té naší virtuální hospůdce okřikovat sebe ani své kamarády.

Protože s valnou většinou sebestřednými umělci pracuji skoro půl století, jejich triky, jak nad někým získat vrch znám - stejně jak ony způsoby zná Drak.
Pokud se umělec nebo kdokoliv jiný začne chovat jako náfuka, přestávám jej vnímat. Nehádám se, nestěžuji si, nevysvětluji. Jenom náhle přestanu slyšet. Oni většinou vůbec nejsou hloupí a promptně uberou na své velikosti - a zase se s nimi dá mluvit. A když ne? Tak ohluchnu trvale.

Dobrý den.
Dobrý.
Můžete...
Promiňte, nemám čas...


Málo mi vadí lidé, kteří mi vysvětlí, že jsem hlupák. S tím se dá něco dělat.
Nemám rád lidi, kteří mě nazvou hlupákem, nebo to zřetelně naznačí - a nevysvětlí mi nic. To jsou ti praví náfukové. A ty opravdu nemám rád. Těch mám dost v práci.

stk řekl(a)...

Ďjó - a víte jak se pozná skutečný kumštýř? Takové vyvyšování prostě nepěstuje, nedělá. Žádný z lidí, kteří mají význam větší než "krajský" a umí to své řemeslo, na nikoho, ani na posledního kulisáka tyhle triky nezkouší. Nemají to zapořebí. To nafukování je doménou lidí bez vlastní sebeúcty, lidí, kteří o sobě stále pochybují. Náfukovství je pro ně něco jako kompenzace vlastních pocitů méněcennosti.

drak řekl(a)...

informaci a STK:

Trpělivé vysvětlování věcí lidem v okolí rozhodně má svůj význam, je to sice ta nejpomalejší metoda na světě, jak nějaký celospolečenský názor ovlivnit, ale na druhé straně je to ta nejúčinnější, co se jedince týče, pomáhá to zejména proti propagandě. Je dobré si druhého vyslechnout a klidně začít tak, že to, co jsem si vyslechl, je zajímavé, ale z několika dobrých důvodů se můj názor na věc liší, pakliže to protějšek zajímá (mělo by, když byl vyslechnut on), sám už vyzve k pokračování. Když ne, buď mu musíme odpustit, že má naspěch, nebo se nezlobit, protože jsme kápli na někoho, ne zrovna taktního, i to se stává.

Mimochodem jen máloco dokáže ozdobit osobu řekněme společensky významnou, jako neokázalá skromnost a přiměřená vstřícnost vůči okolí. V neděli večer jsme byli podruhé na Nové scéně ND, na tom Listování s Tomášem Sedláčkem. Chtěje nechat si od něj podepsat knihy, dát si něco dobrého k pití a případně se i na něco zeptat, jeli jsme do divadla tramvají a pak se prošli přes most. Už po představení přišel do baru za Tomášem Sedláčkem někdo z personálu divadla a ptal se, co má podniknout s jeho jízdním kolem, zaparkovaným na scéně, tedy zda ho odvézt někam za scénu a zamknout, nebo zda si ho pan Sedláček odveze. Ten nelenil a spolu s pánem si pro kolo na jeviště doběhl a odvezl si ho k baru, čímž mu umožnil dokončit jeho práci a jít domů. I později se během podepisování a povídání choval normálně a příjemně ke všem, kdo se na něj s něčím obrátil. Určitě bych řekl, že na rozdíl od mnoha jiných také rádoby "společensky významných", se Tomáš Sedláček umí chovat a je radost na něj narazit. Rozhodně by v tomto ohledu mohl být pro mnohé dobrým vzorem, hodným následování.

I na ryzí náfuky člověk občas narazí. Úplně nejlepší je umět si toho nevšímat, když to z nějakého důvodu nejde, protože se ten jedinec naveze zrovna do Vás, pak je dobré odbýt to co nejtrefnějším humorem, co je zrovna po ruce.

Větší vlastenec řekl(a)...

Четыре иллюстрации того, как новая идея огорашивает человека, к ней не подготовленного

I.
ПИСАТЕЛЬ: Я писатель!
ЧИТАТЕЛЬ: А по-моему, ты г...о!
(Писатель стоит несколько минут, потрясенный этой новой идеей и падает замертво. Его выносят.)

II.
ХУДОЖНИК: Я художник!
РАБОЧИЙ: А по-моему, ты г...о!
(Художник тут же побледнел, как полотно, и как тростиночка закачался, и неожиданно скончался. Его выносят.)

III.
КОМПОЗИТОР: Я композитор!
ВАНЯ РУБЛЕВ: А по-моему, ты г...о!
(Композитор, тяжело дыша, так и осел. Его неожиданно выносят.)

IV.
ХИМИК: Я химик!
ФИЗИК: А по-моему, ты г...о!
(Химик не сказал больше ни слова и тяжело рухнул на пол.)

informace řekl(a)...

Čekala bych pointu:
IV
ХИМИК: Я химик!
ФИЗИК: А по-моему, ты г...о!
(Химик не сказал больше ни слова и ФИЗИК тяжело рухнул на пол.)

Když říkám, že Češi a Němci nemají smysl pro humor, tak se bohužel nemýlím. Tady je toho zářný příklad. Takhle zkazit vtip!

Zrovna tak Kocourova poznámka z 30. ledna 2011 22:11 "taky myslí přímo hlavou" by v Itálii byla jednoznačně pochopena jako "na rozdíl od tebe, co používáš k myšlení jinou část těla" (uhádněte jakou). Taky pak ta "debata", co po tom následovala, mě značně pobavila.

Zrovna tak jsem se mohla uchechtat na Lidovkách a na Psu, když brali Vašnostovy projevy vážně a chtěli ho věšet na lampion anebo mu nadávali různými vybranými novotvary jako vokativ "ty hovne!"

Někdy ta mimoděká porovnání dvou jazykových prostředí řeknou o mentalitě víc než dlouhá pojednání.

informace řekl(a)...

Zatímco Kocour chtěl asi říct: myslí jim to, na rozdíl od tebe, co hledáš klopotně nápady po internetu.

A.S.Pergill řekl(a)...

Brněnským deníkem prošla zpráva, že si brněnští muslimové pozvali do své mešity egyptského imáma. Údajně na probírání duchovních věcí.

Jinak obecně:
1. V této sérii revolucí jednoznačně zvítězí islamisté. Konkrétně v tom Egyptě obyvatelé nepracují a nikdy pracovat nebudou a nikdy nepracovali, od doby, kdy byli tamní obyvatelé z větší části vybiti (jejich zbytky jsou Koptové) a nahrazeni bezcenným póvlem z Arábie. Jediná rozuumná reakce je zastavit "revolučním zemím" naprosto veškerou zahraniční pomoc (potraviny, léky technické záležitosti atd.). Pokud něco poskytovat, tak jen za zboží, jaké potřebujeme, a ve světových cenách.
2. Barack Obama dělá přesně to, co chtějí, aby dělal ti, kdo ho na ten post protlačili, přestože pravděpodobně nesplňuje ústavní požadavky na funkci, kterou zastává. Jako muslim dělá vše pro likvidaci západní civilizace.
USA budou neschopné jakékoli rozumné akce minimálně do konce jeho funkčního období.
3. Ideální by bylo postavit v zemích EU islám mimo zákon, a jeho vyznavače buď přimět k odchodu nebo trvale internovat.
4. Protože bod 3 pravděpodobně nenastane, opět se významně přiblížil začátek celoevropské občanské války. Muslimové se už na ni zcela vážně a intenzívně chystají, viz citovaná zpráva o egyptském imámovi.

informace řekl(a)...

Pergille,
islámské mešity jsou často středisky, kde se verbují mezi mladými teroristi a šíří jihadská propaganda. V Miláně to byl případ imáma Abu Imada, který byl odsouzen na 4 roky vězení pro teroristickou činnost. A představte si, že se odvolal proti rozhodnutí zbavit ho asylu, který mu byl před tím poskytnut jako pronásledovanému v Egyptu pro svou víru. Totiž po odsezení prvních 8 měsíců by byl podle zákona přidělen na sociální služby! To zní jako výsměch - imám terorista a sociální služby. Teď se jeho přívrženci bouří na internetu proti tomu rozhodnutí a opěvují ho jako hrdinu. Na YouTube dali video s titulem "Abu Imad l'imam leone" a sbírají podpisy.
Četla jsem taky, že skupina egyptských imámů a doktorů islámu chtějí reformovat islám, odstranit z něj fundamentalistické vlivy. Vypracovali dokument s 22 body, kde specifikují své návrhy. Dokument najdete v původním jazyce nebo v italském překladu na
http://www.youm7.com/News.asp?NewsID=343007
http://www.diocesi.torino.it/pls/diocesitorino/v3_s2ew_CONSULTAZIONE.mostra_paginat?id_pagina=27556&target=0
Chci vidět tu melu, jestli ho budou chtít uvádět v praxi.

Harpyje řekl(a)...

Každý, kdo má oči v hlavě, pozná na první pohled, že příspěvky Většího vlastence se hemží papouškováním "oficiální propagandy". Nejlepší je "odbýt to co nejtrefnějším humorem, co je zrovna po ruce".
Jinak by věděl, že Hassan Nasrallah je Palestinec, a jeho spolek je vydržovaný jednak přímo EU společně s Iránem a Sýrií, a nepřímo podporou EU Palestinské autonomii.

informace řekl(a)...

Po včerejším televizním projevu Mubaraka, kde prohlásil, že nebude kandidovat v příštích volbách, Obama, který sledoval projev v Situation Room, zavolal Mubarakovi. Mluvili spolu půl hodiny a po rozhovoru Obama v krátkém čtvrtminutovém televizním vystoupení prohlásil, že rozhodnutí Mubaraka je nedostatečné, že musí započít "okamžitě" uspořádaný a mírný přechod.k nové kapitole politiky. A končil slovy: všem mladým Egypťanům, kteří v těchto dnech manifestují, chci říci, že my, Američané nasloucháme jejich hlas.
Novináři to pochopili jako otevřený diktát vůči egyptskému prezidentu, jako rozkaz, aby se sklidil ze scény. Jiní to zas interpretují jako vyloženou slabost Obamy, který neví jak ven z této situace a, což je horší, nedokáže do budoucího vývoje zasáhnout.

Harpyje řekl(a)...

Průměrný internetový mudrc ví, že Arab je líná, práce se štítící kůže, která neumí nic jiného než střílet, plodit děti a žít z "naší" podpory. "Konkrétně v tom Egyptě obyvatelé nepracují a nikdy pracovat nebudou a nikdy nepracovali ...", jednoznačněji to vyjádřit nelze. (Vzpomínám si, že před pádem železné opony se zrovna tak mluvilo o obyvatelech výchdodního bloku.) Přála bych Vám, Aspergille, abyste alespoň na pár dní mohl okusit život takového líného fallaha. Myslím, že by Vás brzo Vaše hloupé řeči přešly.

Větší vlastenec řekl(a)...

S.s.A.S.Pergill je příslušník vyvoleného národa, na to prosím nezapomínejte, vážená paní Harpyje !
My Slované jsme přece vyvolení samotnou Velebnou Matkou Přírodou k velení nad všemi národy i hovady, nad vším ptactvem i rybami, nad všemi zeměmi i celým Vesmírem.
Jednou potřeme všechny nepřátele, kteří nám upírají naši Přírodní práva. Jednou poneseme pochodně svobody do celého světa, jednou vhodíme pochodně do všech pyšných paláců nepřátel míru a Slovanstva.
Našemu velkému vlastenci a vědci, soudruhu a soukmenovci Pergillovi bude po našem konečném planetárním vítězství propůjčen Řád rudého praporu, za jeho podíl na vývoji a použití nových krásných mírových chemických zbraní. Zbraní, jež humánně zlikvidují všechny líné a nepřizpůsobivé rasy, zbraní, jež nám Slovanům ublíží stejně málo jako repelent proti komárům.

A pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

On tedy ten Hassan Nasrallah je rozený v Libanonu, ale podle jména, jestli dovolíte kapku českého humoru, by mohl mít i českého prapředka.
On ten pan Nasralach (po česku) je tedy velkej šibal. On tedy není ve vládě, ale "he's seen as a messianic figure, much higher than any official in Lebanon" says Walid Phares, a Lebanese-born terrorism expert. Nevertheless, Nasrallah presides over Hezbollah as it is becoming increasingly politically active with representation in both the Lebanese parliament and cabinet. Hezbollah's goal is to establish an independent Islamic state in Lebanon with Nasrallah as its leader." (://www.cfr.org/lebanon/profile-hassan-nasrallah/p11132)
A taky pan Nasralach vyhrožuje, že provede vládní převrat, když nebude po jeho a bude se mu moc strkat nos do jeho minulosti a už k tomu převratu udělal generální zkoušku."Hezbollah si prepara al colpo di Stato in Libano. Dopo essere stata riarmata da Siria e Iran sotto il naso dell'Unifil." (il Foglio)
A taky s lídry Hamasu jedná o plánu "regionálního vývoje", to znamená vojenský výcvik finanční a "morální" podporu za účelem to zorganizovat at po svém. "Nasrallah has met with Hamas leader Khaled Meshaal several times, most recently in July 2010 when Meshaal traveled to Lebanon to discuss "regional developments" (Al-Manar) with Nasrallah. It has also been reported that Hezbollah gives military training, as well as financial and moral backing, to Hamas and has acted as a role model (PDF) for the group."
A odkud na to bere? No od Iránu, "circa 400 milioni di dollari l’anno di aiuti economici diretti e a circa 300 milioni di dollari in armi", celkem tak 700 milionů dolarů ročně. A teď si představte, že Ahmadinežádovi se zdá, že vyvíjí malou činnost proti Izraeli, že se tedy pan Nasralach fláká, místo aby pokračoval ve svatý válce a tak mu hrozí, že mu dá o 40% míň. http://www.secondoprotocollo.org/?p=2058
Kromě toho měl rozsáhlou terorististickou síť v Jižní Americe, kde si jizboláhové přivydělávali obchodem s drogami. (Secondo il colonnello della polizia Edison Ramos, il 70% dei proventi del narcotraffico veniva inviato in Libano per finanziare Hizbollah.) Teprv až po r. 2001 si toho Amerika všimla a začala nátlak na vlády "in Honduras, Nicaragua, Uruguay ed Ecuador", aby podnikly kroky k jeho likvidaci. ://www.sisde.it/gnosis/Rivista6.nsf/ServNavig/15,
O dalších jiných zdrojích hledám přesné údaje a odkazy, přiznám se upřímně, že mi paní Cenzor nahání strach. Abych se tu neztrapnila, že jo?

informace řekl(a)...

Honem s opravou, než mě zas cenzor seřve: v Jižní a Střední Americe.

Harpyje řekl(a)...

Příjezd egyptského imáma do Brna je nutno pokládat za vyhlášení války celé slovanské civlizaci. Nejvyšší čas pro internetové bojovníky proti islamizaci Evropy, STK ("Tato civilizace, byť občas podivná, je naše civilizace, takovou jsme si vypěstovali. Je to na nás. Braňme se, braňme náš svět, nedejme se.") a Aspergilla, aby přikročili ke konkrétním činům!

informace řekl(a)...

Á pan Bonaventura si vyšel na špacír s jezevčíkem.

žibřid řekl(a)...

Včera byl na lidovkách článek z blogu tady toho pána:
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/sadi-shanaah.php
Je to celkem zajímavé čtení a je zvláštní, že si potvrzení své pravda v těch jeho článcích může najít i ten, kdo se obává islamismu, i ten, kdo doufá, že v Tunisu a Egyptě jde o něco jako demokratizační proces. Já osobně soudím, že v tom nejlepším případě bude pravda někde mezi, přičemž zvrtnutí k islamismu je celkem možné.

žibřid řekl(a)...

Tess, zmizel mi příspěvek z doby kolem 11:30 s odkazem na jeden blog.
Předem děkuji za kladné vyřízení reklamace;-)

informace řekl(a)...

K příspěvku z 2. února 2011 9:44
O arabské pracovitosti: Jak zacházejí Arabové s imigranty.
ECCO COME GLI ARABI TRATTANO GLI IMMIGRATI
http://www.stormfront.org/forum/t568923/

drak řekl(a)...

Z Lidovek:

"K brněnské mešitě se již při stavbě kvůli obavám z možného soustředění radikálů vyjadřovali také policisté. Neoficiálně tehdy dokonce dodávali, že v případě problémů je lépe mít muslimy "pohromadě"."

Když tak nad tím přemýšlím, něco na tom je :-)

Měl jsem možnost si kdysi pohovořit s lidmi, kteří pracovali jakožto instruktoři a svého času nejdříve školili izraelské piloty a ti samí pak později ty egyptské, co to tak slavně schytali během šestidenní války. K těm izraelským chovali úctu, byť se to tenkrát hodně neslučovalo s tehdejším bolševickým antisemitismem, komentovali to slovy, že by nikomu, kdo má pud sebezáchovy v pořádku, nedoporučovali ocitnout se před přídí stroje jejich izraelských frekventantů. O těch egyptských pilotech to byly vesměs komentáře asi jako, že ty by z oblohy smetla snad i ožralá vrána. Prý mezi nimi pár výjimek bylo, ale jinak prý "převládal materiál, se kterým se prostě nedalo pracovat".

drak řekl(a)...

Z úst některých našich diplomatů z Káhiry, těch před i polistopadových, jsem se dozvěděl, že v Egyptě se vřele nedoporučuje cizincům najímat si tam vozidlo a osobně ho řídit, vždy se prý má najmout auto i s místním řidičem. Důvod? Je-li prý v Egyptě někdo tak pitomý, že s jeho bílou a tudíž za sklem do daleka svítící tváří usedne za volant nějakého vozu, tak riskuje, že se stane obětí narafičené nehody, kdy rodič malého 4-6 letého dítěte, zpravidla jeho milující otec, mu to dítě ve vhodný okamžik strčí pod auto tak, aby došlo pokud možno k nehodě s trvalými následky, tedy zmrzačení. Egyptské soudy to tehdy "klepaly" proti těm pitomým Evropanům či Američanům jako na běžícím páse. Vykroutit se z té vyděračské mašinérie bývalo sice možné, ale bylo to drahé. V několika případech, které nastaly v době před listopadem, se to řešilo tak, že dotyčný, komu se to přihodilo musel z místa nehody prostě ujet, a pak už se jen zjistilo, které aerolinie z těch "zpřátelených" odlétají co nejdříve a autem z velvyslanectví přímo do letadla byl dotyčný co nejrychleji odeslán z Egypta.

informace řekl(a)...

Mně se taky ztrail příspěvek o arabské lenosti a to asi po půl hodině. To nic. Bylo to jen o chování Arabů k imigrantům.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, ti vozembouchové sami o sobě nejsou až takový problém. Problém není v jejich síle, zatím, ale v naší slabosti. Tak jako v tom, že "Chief Salamander" nebyl mlok. Svoboda ? No, tady se ještě můžeme vykecávat. Nikoho to neohrožuje a dělá nám to dobře. Jenže kdybychom se ozvali "nahlas", multikultigenderhumanities by nám nadali do nehorších vyvrhelů lidstva a hnali nás až do Štrasburku. Ostatně, kdyby to někomu za to stálo, tak už jen za řeči, které tady vedeme, by nás postavil před trestní senát. Vím o čem píšu, prýglpatent na to je, viz následující paragrafy trestního zákoníku.
§ 355
Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356
Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Až se toho tady chopí nějaká musulmanská organizace a zaplatí advokáty, bude nám horko.

Podstata problému neleží kdesi u železného šutru, ale tady, u nás a mezi námi.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Pro Šamana : "Operace Železo" o vyzvednutí jistého železného šutru a jeho přemístění třeba na oběžnou dráhu nebo někam do pryč by byl zajímavý thriller. Nemám na to spisovatelské střevo natož abych byl fabrika jako třeba Tom Clancy. Tohle je téma pro světový bestseller. Jenže randál, který by jeho vydání nebo dokonce zfilmování vyvolalo, by předčil vše co následovalo po vydání "Satanských veršů" (četl, nic moc)a karikatur chlápka s bombou v turbanu dohromady.

pertinax řekl(a)...

K té zahraniční pomoci:

V roce 2010 vydaly Spojené Státy na zahraniční pomoc "celému světu" celkem asi 14.2 miliardy dolarů. (data: US Department of State, US Agency for International Development). Z této částky téměř jednu třetinu - 4.725 miliardy - obdržely DVA STÁTY, Egypt a Israel. V milionech dolarů

Egypt - ekonomická pomoc 250
- vojenská pomoc 1.300
celkem 1.550

Israel - ekonomická pomoc 400
- vojenská pomoc 2.775
celkem 3.175

Data ještě nejsou auditovaná, konečné cifry se ale moc od zatím uváděných lišit nebudou.

Úsměvná je pomoc Jordánsku v roce 2007: 458 milionů "to leave Israel alone". Za rok 2010 zatím částka neuvedena.

Pokouším se vydolovat alespoň nějaká relevantní data o zahraniční pomoci EU. Ale vyznat se v EU účetnictví a statistikách je jako rozplétat mísu špaget.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že když se podíváme podrobněji na jednání vozembouchů jako takových, zejména těch jejich kazatelů, tak ti ony Vámi uváděné skutkové podstaty naplňují mnohem častěji, mnohem lépe, a zdařileji nežli my, našim hospodským plkáním zde. Velkou chybou je, že se všem neměří stejným metrem, samozřejmě, že zatím tou naší chybou. Až si to tu jednou převezmou oni, tak nebojte, taky se nepochybně tím stejným metrem a všem měřit nebude, pakliže to vůbec někdo jiný, nežli oni přežije.

K železu:

Proč se s ním stěhovat? Stačí menší jaderná nálož a ono se to vypaří a bude klid.

drak řekl(a)...

Pertinaxovi:

Myslím, že Jste unijní statistiky a weby hodně podcenil. Rozplést holýma rukama třeba i obrovský hrnec špaget, je mnohem snadnější, nežli se pokoušet vydolovat nějaké relevantní údaje z unijních statistik a webů. Když jsem to zkoušel, narazil jsem třeba na problém, že k tomu, abyste se dostal na určité unijní weby, tak musíte například mít tu správnou verzi prohlížeče od jedné nejmenované skoro monopolní firmy (podle názvu je to malé a měkké) a teprve až poté, se třeba k těm datům prohrabete, budete-li dost zručný a trpělivý. Přiznám se, že jsem to nakonec vzdal, existovala totiž jiná, mnohem méně pracná možnost, tak jsem s chutí přestal válčit s větrnými mlýny a vyřešil to jinak. Znám se s některými lidmi, kteří programují vyhledávače a ti o unijních webech s úsměvem hovoří v tom lepší případě jakožto o tvrdém oříšku, ti upřímnější se pak vyjadřují méně eufemisticky, je to prý asi tak na dvě věci.

EK řek)la) řekl(a)...

Voni, pertinax, raději se snažte a neželte útraty jiných a zvláště USAků, když nás někdo zachrání, tak to budou zase jako vždy ONI.Plkáte pěkně.Čest.

informace řekl(a)...

Pertinaxovi,
taky jsem se pokoušela vydolovat nějaká data o EU, ale nakonec mě to otrávilo. Jestli něco najdete, jste opravdu kanon.

Drakovi,
měřit stejným metrem? O tom byl můj odkaz o zacházení s imigranty v arabských zemích, hlavně emirátech. Hůř jak se psy. Kdybychom s nimi jednali stejně, tak by se sem asi arabové přestali stěhovat. Jenže přesvědčte někoho z "osvícených humanitaristů" že by se to mělo provozovat na základě reciprocity.

informace řekl(a)...

Schumacherovi,
marně pátrám na netu po italském zákonu proti rasizmu. Ten český je asi zformulován podle Amsterdamského traktátu z r. 1999. Italský zákon proti rasizmu byl prý omylen zrušen při vydání zákona o homofobii. A příslušné články o potírání rasizmu z Amsterdamského traktátu prý dosud nebyly převedeny do it. zákoníku. Jestli se nepletu, ale kdyby ten zákon existoval, tak by dřív nebo pozdějc musel vylízt na světlo.

perrtinax řekl(a)...

Draku,
moc a moc děkuji...už dlouho jsem se tak nechechtal...malé a měkké....a už se chechtám zas. Jak málo stačí jednomu k dobré náladě.

EK,
hmm, tak jo. A to v těch sumách nejsou peníze pro které natahují ruce všichni, bez rozdílu vyznání, když se zatřese matička Země nebo když zaprší. Až na věky...

drak řekl(a)...

informaci:

Kdybychom se chovali jako vozembouchové, snížili bychom se tím na jejich úroveň. To by byla škoda. Ty, co tady už máme, bychom si měli roztřídit na ty, co jsou s námi kompatibilní, a sdílejí naše hodnoty a na ty, co tu z toho chtějí vyrobit islámský stát a použít na ně ty paragrafy o potlačování svobod jednotlivců a skupin a včetně vyhoštění se jich zbavit. Ať si fundamentální islám budují, prosím, ale u nich doma, ne v Evropě.

Všechny uprchlíky, kteří se sem ženou přes hranice a ilegálně, bych důsledně vracel zpátky, případně by se měla v Řecku a Bulharsku vybudovat pořádná zeď, podobná té izraelské a snad vznikající egyptské kolem Gazy. Námořní hranice ve Středomoří by se měla pořádně hlídat, je jedno jestli úplatkem Kaddáfímu, nebo jestli vlastními silami, v podstatě by to zvládlo několik desítek letadel a to poměrně levně a efektivně, cokoliv se octne, kde nemá, má jít prostě ke dnu.

Princip reciprocity bych uplatňoval u požadavků stavět mešity. Žádáte o stavbu mešity? Prosím, prokažte mi, že někde ve vaší původní domovině stojí nový čerstvý kostel, kde jsou křesťané, smí se modlit a nikdo je nenapadá, pak si o tom můžeme promluvit. Je to takové "Jděte s tím do háje." ale na japonský způsob.

Pertinaxovi:

Povedlo se nám to vymyslet bezděky v hospodě a přiznám se, že se mi pak druhý den až špatně mluvilo a dýchalo, protože hlasivky a plíce byly strhané a břišní svalstvo jakbysmet.

drak řekl(a)...

Ono mimochodem s tou svobodou projevu skutečně už dávno přituhlo a dávno už to není to, co to bývalo dříve. Směrem od EU, jmenovitě z Francie a Německa začíná přicházet mráz podobný, jako kdysi z kremelských zdí.

Kdysi, někteří si možná vzpomenou na případ serveru hysteria.sk. Na slovenském Národném Bezpečnostném Úradu si najali naprosto neschopného správce, který nejenže nedokázal systém aspoň přiměřeně zabezpečit před "hacknutím" a následným "cracknutím", ale poté, co se jeho neschopnost provalila, tak místo aby s ním a případně ještě jeho šéfem vyrazili vrata pro blbost a neschopnost, odnesl to někdo, kdo za to vůbec nemohl, viz odkazy:

Laický a krátký text:

http://czechtek.bloguje.cz/558488-moc-statnich-idiotu-nbusr123-digiweb-cz.php

Mnohem zajímavější, ale spíš pro zasvěcené:

http://blackhole.sk/index.php?q=node/442

Google toho najde pod heslem nbusr123 spousty.

Tenkrát, když se slovenské bezpečností složky v podstatě utrhly ze řetězu a v rámci jakéhosi pokusu zastrašit tu drzou lůzu, co si troufá tropit šašky z jejich blbosti, porušovali jeden zákon za druhým, to byl opravdový festival demonstrace beztrestné státní arogantní idiokracie, urvané ze řetězu. Tenkrát ještě ale nemělo toto jejich běsnění oporu v zákoně.

Stát se to samé v dnešním Německu, tak pozor, idiot, který nezabezpečí systém, tak to zůstává beze změn, ten je pořád beztrestný, ale už ten, kdo se pokouší otestovat, zda je to zabezpečené pořádně, je mimo zákon a když na to přijde a zveřejní to, tak je mimo něj hned dvakrát. Jinými slovy, když naše špatně zabezpečené osobní údaje zcizí nějaký ksicht z ruských, čínských či jiných tajných služeb či rovnou mafie, ono se to dost špatně rozlišuje, kdo je vlastně kdo, tak je to v pořádku, těm se těžko něco stane, ale běda, když někdo z vlastních řad cekne, že je něco špatně, tak ho zavřeme, až zčerná. Nic neumět a pracovat pro stát je prostě normální a poukázat na to je trestné. Je tohle v pořádku? Je tohle ještě demokracie? Není to celé tak nějak na hlavu?

Podle normálního výkladu autorského práva se řekněme ještě před několika lety netrestalo, to když si někdo stáhl cizí dílo pro svou potřebu. Šlo se především po těch, kdo umožňoval ono šíření a ještě víc po těch, kdo zkoušel zpeněžit nelegální kopie. To má svou logiku, je jich méně jsou -li eliminovány obě šířící kategorie, ta třetí konsumentská odpadá automaticky. Dnes je ve Francii běžné, že "stahovače" odpojí od internetu a tváří se spokojeně a štastně a vše je prý v pořádku. Připadne mi to poněkud za hranicí vkusu, protože aby se na něco takového přišlo, je nutné "šmírovat" provoz už skoro každého, kdo je k internetu připojen. Orwell už není za dveřmi, už vešel a koná.

Jak potvrzují prosakující nápady směrem od legislativních "myslíren" EU, tak asi bude ještě hůř.

Harpyje řekl(a)...

Otřesné:
CNN nebo Al Jazeera live stream. Jako by člověk byl svědkem v přímém přenosu novodobé analogie útoku na Bastillu. Nebo "nine eleven".

Kopretina řekl(a)...

Pertinaxi, že nezmíníte zahraniční pomoc palestinským Arabům od USA a zejména EU. EU nedá Izraeli ani jeden jediný cent, ale palestinským Arabům dá přes 400 milionů Euro ročně. Izrael podporují jen Spojené státy, zatímco palestinské Araby podporují USA, EU, malinko LAS. Přitom by palestinské Araby měli živit hlavně Liga arabských států, ne EU. EU by se měla starat o naše chudé a nezamněstnané lidi, poskytovat nám Evropanům pracocní místa, podporovat u nás v Evropě porodnost, nabízet půjčky na bydlení... Ne veškoré jmění dávat palestinským Arabům.EU tím vlastně podporuje nepřátele Izraele. Jasně stanovit, buď uznáte Izrael jako židovský a demokratický stát, buď přestanete ve svých školách štvát protižidovskou propagandu, buď přestanete posílat teroristy na izraelská úzrmí, buď přestanete na Izrael pálit rakety, buď přestanete požadovat nárok na Jeruzalém,který vám nepatří, buď přestanete s absurdním požadavkem "návratu uprchlíků" do Izraele a nebo od nás nedostanete ani cent. Ale to se nestane. EU má svá pozitiva, ale co se týká její podpory nepřátelům Izraele, to je špatně.Jakub S psal, že Evropa muslimy nemiluje, je to možné, ale její nenávist k Židům ji vede k pusinkování se s muslimy.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, Když jsem byla na obědě, tak jsem slyšela, že je Mubarak ochotný odstoupit. Situace je skutečně zlá, nástupu Muslimckých bratrů již nestojí nic v cestě. Muslimské bratrstvo se spojí s Hamasem (Hamas je odnož muslimského bratrstva). USA nestrkaly zbraně a pomoc do Egypta, Bratři použijí vojenskou techniku proti Izraeli, Izrael si to líbit nenchá, bude se bránit, mohamedáni v Egyptě a okolních státech (Hamas, Hizballáh, Musimské bratrstvo, Armáda Islámu (která spáchala útok na Kopty) bude proti Izraeli tvrdě a zákeřně bojovat. Zbabělec Obama, zbabělá EU se na Izrael vykašlou (tak jak se vykašlala na Židy během WW2, nechali jsme ochotně a dobrovolně Židy vyvraždit, tedy já ne, ale velká část Evropanů ano), jenže Izrael nebude jediný na raně. Nevím, co by EU a Obamu z jejího opojení mohlo probudit. Obama je zlý a bezcharakterní člověk, když chtěl Izrael postavit v Jeruzalému domy, Obama a Clintonka to nazvala "urážkou Ameriky". Ale hlavně, že je neuráží nenávist k Západní civilizaci od mohamedánů. Clintonka jako senátorka předstírala lásku k Izraeli, lísala a opájela představitele americké židovské komunity, a když přišlo na věc, ukázala na ně prostředníček.

drak řekl(a)...

Ono je také velice poučné porovnat si příjmy plynoucí z těžby ropy do arabských států obecně, drtivou většinou jsou to jen licenční poplatky inkasované za těžbu. Všechny náklady s těžbou spojené nesou ony nadnárodní těžební společnosti, Arabové se na tom zpravidla nepodílí ani zlámanou grešlí, zato z těch příjmů mívají 70-80%. Když se pak ale porovnají tato čísla s jimi poskytovanou zahraniční pomocí např do Afriky, tak tam už to tak jásavý obrázek neposkytuje. Jediné co Arabové financují štědře, jsou jejich předražené pitomé lyžovací hračky v pouštích, pak takové ty medresy, které nám ve velkém produkují imámy, které tady v Evropě tak ochotně importujeme ve velkém a necháváme je tady působit brajgl no a pak ještě takové ty mírumilovné a bohulibé organisace jako je Al-Kajda a jiné bojovníky usilující na jedné straně o zničení euroatlantické civilisace a na druhé o jakési sjednocení lidožroutských režimů v celém arabském světě. Zapomněl jsem na něco?

Kopretina řekl(a)...

Draku, muslimské státy o pomoci Palestinců jenom mluví, ale sami dají kulové. Nejvíce Palestince dotuje EU a USA. Na občanském institutu Romana Jocha, jsem četla, že např. Francie byla opojená Orientem, její básníci básnili o Orientu a před šestidenní válkou Francie odmítla Izraeli dodat již zaplacené zbraně (což je vlastně zlodějna) a po triumfálním vítězství Izraele nazval Charles De Gaule Židy jako "panovačný a pyšný národ"... VB Izrael nenávidí kvůli podlomení britského impéria na BV, Skandinávie vlivem levice a muslimské menšiny Izrael rovněž nenávidí. Snad jen Německo, Holandsko, Francie a Česko zastávají pozitivní postoje k Izraeli. A proto s nezastáváme Mubaraka, protože chceme vymlácení Židů v Izraeli, jinak si to neumím vysvětlit. Proč EU, ušlechtilý projekt poválečných zemí, s vyspělým hospodářstvím, snaha o dobrém vyžití Evropanů se stavíme na stranu Muslimského bratrstva? Proč nepodpoříme Mubaraka?

Kopretina řekl(a)...

myšleno tím současná Francie za Sarkozyho, který důsledně prosazuje zákaz zahalování žen, ale za De Gaula, Miteranda či Chiracka to šlo k čertu. Sarkozy se alespoň snaží o vyváženou politiku. Dále musím pochválit Itáli... Itálie není tolik vevleku promuslimských organizací.

Harpyje řekl(a)...

"My", Kopretino, máme podporovat Mubarakův režim?
Když najdete uspokojivou odpověď na tuto otázku, tak jste našla řešení gordického uzlu.

drak řekl(a)...

Kopretině:

S tou podivnou politikou VB na BV máte pravdu. Má to letitu tradici. Zhruba se dá říci, že se VB na BV budovala své vztahy s Araby proto, aby vyvážila vliv turecký a ruský, podle toho, co bylo momentálně víc zapotřebí "krotit". Protože rostoucí počty židovských přistěhovalců začaly být trnem v oku palestinským Arabům začala jim VB v přistěhovávání se bránit.

Z korespondence Winstona Churchilla s ministrem kolonií lordem Lloydem, jinak přesvědčeným proarabským antisionistou:

"28.6.1940

Selhání politiky, které dáváte přednost se prokázalo vysokým počtem vojsk , jež musíme (musíte) držet v Palestině, ačkoli je zoufale potřebujeme: 6 praporů pěchoty, 9 pluků Yeomanry, 8 praporů australské pěchoty, celkem tedy pravděpodobně přes 20.000 mužů. Takovou cenu musíme platit za protižidovskou politiku, v níž se po několik let tak tvrdohlavě pokračovalo.Kdyby válka propukla i v Egyptě, všechny tyto jednotky budou muset být staženy a postavení židovských osadníků bude krajně ohroženo. Jsem si ovšem jist, že nám bude sděleno, že tyto jednotky stáhnout nemůžeme, přestože k nim patří naše nejlepší vojska a nutně je potřebujeme jinde. Kdyby byli Židé náležitě vyzbrojeni, naše síly by se uvolnily a nehrozilo by nebezpečí, že Židé zaútočí na Araby, protože jsou zcela závislí na nás a naší nadvládě na moři. Považuji za téměř skandální, že v době, kdy bojujeme o život, tyto opravdu značné síly mají být vázány na podporu politiky, jež se zamlouvá pouze určité části konzervativní strany.
Doufal jsem, že se na naši situaci v Palestině dokážete podívat v širších souvislostech a stanovíte si za závazný cíl uvolnění britské posádky.Rozhodně bych se nemohl ztotožnit s takovou odpovědí, jakou jste pro mne sestavil, Vůbec nepřipouštím, že arabské cítění na Blízkém východě a v Indii by mohlo být předpojato takovým způsobem, jaký naznačujete. Teď, když mám s Turky tak přátelské vztahy, je naše postavení mnohem bezpečnější."

Ta vojska tam zůstala pakliže se nemýlím až do konce vály a nějakou dobu po ní.

Vztah Evropy vůči Arabům a Izraeli mi skutečně připadá spíš pošetilý, lehkovážný a velmi naivní. Hřejeme si uvnitř Evropy hada na prsou a ještě si hýčkáme toho vně.

drak řekl(a)...

informaci:

Ano, souhlasím s Vámi v tom, že poslední dobou se aspoň občas někdo v Evropě pokusí probudit z poklidného snění a začít něco reálně dělat. Ať už je to Geert Wilders z Holandska, Nicolas Sarkózy, trošičku a čas od času i Angela Merkelová, no a v neposlední řadě Italové. Oni díky své poloze ve Středomoří spolu s Řeky zachytávají ony vlivy ze zámoří jakožto první a nejintensivněji, takže ona je to svým způsobem nezbytnost a nutnost. No, doufejme, že situaci zvládnou aniž by muselo docházet k nějakým extrémům, ale nevím, moc klidný z toho všeho opravdu nejsem.

informace řekl(a)...

Šaman dnes nedělá aktualizaci zpráv a tak dodám něco já. Dnes došlo ke střetnutí manifestačního průvodu na podporu Mubaraka se stálým osazenstvem na náměstí Takhir, které okupovalo místo až dokud prý Mubarak neodejde. Střetnuté bylo tvrdé bylo zraněno přes 400 osob a několik jich bylo zabito. Jak ukazovala Sky, policie nebo vojsko do té pouliční bitvy nezasáhlo, aby zabrámilo . Rovněž tak není dovolen přsítup ambulancím. Hoří egyptské muzeum zapálené bombami molotov. Došlo ke střetnutí mezi podpůrci Mubaraka a povstalci i v Alexandrii.
A na závěr zpráv jsem si vyposlechla mínění dvou novinářů, levičáka a umírněného o událostech. Umírněný mluvil o plánu Muslimských bratří islamizovat svět a upozorňoval na nebezpečí, že se toto hnutí rozšíří na všechny islámské země, na monarchie a na Pakistán, levičák samozřejmě mluvil o právu pracujících postavit se proti režimu, který je utiskuje a zbavuje svobody. A solidarizoval s povstalci. Nikdy se ty blbé hlavy neotevřou.

Kopretina řekl(a)...

Draku, VB nedodržela slib daný Židům o zřízení národní domoviny Židů ve Svaté zemi, místo toho dali přednost arabské ropě. V době ohrožení Židů v Evropě, nacismus, plynové komory raději nechali Židy umírat. Bránili a bránili Židům ke vstupu do jejich země a i o válce vyhublým přízrakům zemezovali vstoupit do země, zavírali je do koncentráků na Kypru, vyzbrojovali Araby, Židům zbraně zakazovali a zabavovali, britští dezertéři spolu s vojáky SS bojivali na straně Arabů! Taková byla VB!

informace řekl(a)...

Draku,
jistě jste viděl nový velkolepý mrakodrap v Dubai nebo umělý ostrov ve formě palmy. Šejkové na to utrácejí velké peníze a dokonce se zadlužili. Jejich státní dluh, kromě těch privátních stavebních firem, dosahuje výšky 60-70 miliard dolarů. Dubai jako ostatní arabské země s ložisky ropy mají velké přínosy peněz zvenčí bez velké námahy, jak jste psal. Zároveň tyto státy využívají otrokářským způsobem práce imigrantů, kteří se tam sjeli z Indie, Pakistanu, Bangladeshe, Nepalu, z Filippin. Našla jsem o tom článek na webu, ve kterém se popisují skutečně nelidské podmínky, ve kterých tam ti lidi pracují. Když přijedou, jsou jim odebrány pasy, aby nemohli odjet. Většina se totiž zadlužila za cestu. Muži a ženy jsou posláni do oddělených baráků, vzdálených několik kilometrů od města, někdy v poušti, kde bydlí ve dvaceti v jedné místnosti. Bez hygienického zařízení. Pracují až 12-14 hodin denně, za velice nízké mzdy. Při příjezdu musí totiž podepsat smlouvu v arabštině, které nerozumí. Imigranti tvoří v Dubai 80% obyvatelstva a il 95% pracovních sil. To do jisté míry znepokojuje místní mocenské špičky, takže provádějí soustavně politiku diskriminace na jedné straně, na druhé zas vyzývají místní obyvatelstvo, aby se školilo na vedoucí místa ve státě a aby dělalo víc dětí. V 2008 r. byl vyhlášen den národní identity, což je také dost výmluvné. Kdyby tam došlo k nějakým nepokojům jako v Egyptě, asi by to místní obyvatelstvo odneslo. Nevím, jaké je složení imigrantů po náboženské stránce, ale asi by šlo skutečně o povstání vykořisťovaných. Na rozdíl od Egypta.
V předešlém příspěvku jsem nechala jednu větu nedokončenou. Vyrušil mě totiž telefon a po skončení hovoru jsem si toho nevšimla. Volala přítelkyně, zcela zoufalá, že synovi nabídla italská společnost velice výhodné, přímo královské místo v Dubai. Tak jsem ji při té příležitosti řekla i o tomto článku. Asi to místo syn odmítne.

stk řekl(a)...

2 Informace: Bezbřehý souhlas s poslední větou z 19:33. Je to s lidmi pořád stejné, stejné jako zbytečná věta: "A přece se točí!"

(I když to je jen nepravdivá historka. Prý. Ale byl u toho někdo, kdo to tvrdí? ;-)

informace řekl(a)...

Američani se začínají utěšovat myšlenkou, že nakonec všechno dobře dopadne a že v Egyptě nebude nastolena nějaká islámská diktatura. Vyjádřil se v tomto smyslu (podle il Sole 24ore) Stephen Hadley, poradce pro národní bezpečnost za prezidenta Bushe. To za podmínky, že budou uspořádány skutečně demokratické a svobodné volby, což předpokládá, že nebude povoleno kandidovat stranám, které mají antidemokratické programy. V tom případě by se Muslimští bratři nemohli voleb zúčastnit. Ale i v případě jejich účasti považuje jejich volební vítězství za nepravděpodobné.
Vzniká spontánně otázka: a kdo by měl rozhodovat, v případě, že by bylo možné něco podobného uskutečnit, o vyloučení Bratrstva z voleb? Nějaký výbor? A kdo by v něm měl být zastoupen a kdo bude rozhodovat o jeho složení?

informace řekl(a)...

STK,
to je moje dlouholetá zkušenost, už od konce šedesátých let. Můžete mluvit nahoru dolů, ale oni nic neberou v úvahu, jen papouškují to své a to velice agresivním a někdy sprostým způsobem. Jsem na ně už alergická.
Někde jsem četla, že to, je-li člověk levičák nebo pravičák, má biologickou podstatu. Každá skupina má prý jinak vyvinuté některé části mozku.
Podle mého levičáci mají zřejmě některou část zcela zakrnělou a to tu, kde je umístěn instinkt sebezáchovy.

informace řekl(a)...

Že prý "my" nemůžeme přeci podporovat Mubarakův režim. A proč, prosím vás? Je tu nějaká vyhlídka, reálná a realistická, že po jeho pádu bude nějaký ten demokratický režim nastolen? Kým? Muslimskými frátry, co mají za hlavní cíl poislamštění světa?
Mám-li si vybrat mezi dvěma nedemokratickými diktaturami, tak jsem jednoznačně pro Mubaraka. A myslím, že je to víc než jasné proč.

Šaman řekl(a)...

Ale Muslimské bratrstvo má přece v Egyptě demokraticky zvolené poslance! Jak jsem si kdesi přečetl, byli tito bratři inspirováni YMCou...

drak řekl(a)...

informaci:

Ano, s tou biologickou podstatou levičáctví a pravičáctví jsem něco takového zaslechl jedním uchem v rádiu, ale to je tak vše, co k tomu vím. Doufám, že to tak není, bylo by to pak dost beznadějné.

Mimochodem, dokud se na naší politické scéně postupně neobjevili pánové Paroubek, Ráth a Sobotka, tak jsem alergii na levičáky neměl, ale po setkání s těmito jedinci jsem jí poměrně záhy nabyl, myslím, že vím, jak se cítíte. Já si pořád ještě myslím, že odlišnost názorů přece nemusí být důvod k nenávisti a sprostotě, ale tihle pánové na to mají evidentně jiný názor a ostatní už byli vtaženi do víru událostí.

S tím Egyptem, když nad tím uvažuji, tak instinktivně by se mi chtělo bez nějakého dlouhého přemýšlení a uvažování podpořit vojenskou diktaturu Mubaraka. Dlouhá léta to fungovalo poměrně dobře v Turecku a Pákistánu, jenomže po neblahých zásazích a silnému vnějšímu tlaku na obě ty země ze strany potrhlých levičáků, to tam s těmi vojáky dospělo k poměrně žalostným koncům. Turecko už je v podstatě ztracené a Pákistán je na nejlepší cestě k témuž. Konec konců i vývoj v Egyptě svědčí o podobném problému. Nicméně je tu na základě zkušeností s Iránem k úvaze teorie, že budeme-li schopni ty ajatolláhy nechat přijít k moci a udržet je na jejich území, možná, že nebude od věci nechat si ty země tou dětskou nemocí projít a dospět je samotné následkem útisku těch ajatolláhů k touze po sekulárním státě. Nic totiž nebude pro ty ajatolláhy definitivně vražednějšího, nežli poměrně jednomyslná nenávist jejich okolí vůči nim a touha vymanit se z jejich vlivu.

Od aby dospěli k nějakému rozhodnutí si ale platíme politiky a spolu s nimi takové ty tajné služby a všelijaké poradce a vědecké ústavy, ale zatím se nezdá, že by z nich padalo něco rozumného, či užitečného, ale mělo by. První instinktivní myšlenka je podpořit Mubaraka, to je taková "sázka na jistotu" , taková krátkodobější strategie, druhá úvaha je, za cenu vyššího rizika zkusit přes krizi dojít dříve k žádoucímu stavu, tedy ať si to bratři převezmou a znemožní se sami. To je ale na déle a s větším rizikem, že se něco vymkne a sepsuje. Izraelci se ale vyslovují pro podporu Mubaraka a věřím, že oni mají ty informace a analytiky lepší, než kdo jiný v celém světě, možná by bylo rozumné dát na jejich názor.

STK. řekl(a)...

Takže Draku, tvrdíš: Nechte je, ať se vymlátí mezi sebou?!

stk řekl(a)...

Pardon: ...tvrdíte...

informace řekl(a)...

Šamane a Draku
Nejsem odborník na Střední východ. A tak stavím vedle sebe a porovnávám mínění a prognozy znalců. Muslimští bratři byli zvoleni ve svobodných volbách do parlamentu (i když někdo zase mluví o tom, že ty volby byly z Mubarakovy strany manipulované). Dostali ve volbách 20% hlasů.
To ale neznamená, že by jejich program politický a náboženský (panislamizmus a záporný postoj vůči západní civilizaci) byly nějakou zárukou nastolení demokratického zřízení v Egyptě. Spíš bych řekla naopak.
Musíme počkat, jak se budou věci vyvíjet dál. Jakou roli bude hrát vojsko? Zatím se chová, alespoň zdánlivě, jako nestranný hráč.

drak řekl(a)...

STK:

Ano, sleduji-li jejich životní projevy a filosofii, mohlo by to být jedno z účinných řešení, jak urychlit jejich vývoj. Když se do něčeho u nich mícháme my, jsme pro ně cizácká pakáž. Oni jsou si navzájem bratry a i když na sebe bratři občas nevraží, pořád jsou to bratři, zatímco my jsme jen ta obtížná pakáž. Budeme-li jim bránit v naplnění jejich přání, budou se na nás zlobit a my budeme ti špatní, proč? Čím dříve si o tu islámskou hračku popálí prsty, tím dříve přijdou na to, jakou vlastně chtěli blbost. Na nadarmo existuje rčení: "Chraň nás bůh před vyplněním našich pošetilých přání.", což je ale přesně jejich případ.

informaci:

Nicméně se zdá, že Mubarak má zatím i poměrně dost zastánců. Je možné, že to uhraje a navíc ještě poměrně legitimně a nezpochybnitelně, uvidíme, vývoj ukáže. Zůstane-li vojsko aspoň neutrální, což je mimochodem vzhledem k situaci velice zajímavé a rozumné stanovisko, uvidí se, kteří křiklouni si toho nakonec vyřvou nejvíc.

Větší vlastenec řekl(a)...

Egyptská revoluce – počátek obrody arabského lidu

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Čtu vaše sténání, vaše děsuplné předpovědi nadcházejících hrůz, a nevycházím z údivu. Chcete snad napsat novou Apokalypsu ? Nebo vás všechny rozbolelo břicho ? Při četbě vašich stesků, třesků a plesků jsem si vzpomněl na slova s.J.Haška, jimiž náš velký humorista popisuje protičeské běsnění jistého uherského pisálka: „... článek, ve kterém redaktor dal si neobyčejně záležet na tom, aby uplatnil směs vět: „příkaz státní moudrostí“, „státní pořádek“, „lidská zvrhlost“, „zašlapaná lidská důstojnost a cit“, „kanibalské hody“, „zmasakrovaná lidská společnost“, „smečka mameluků“, „za kulisami je poznáte“. ... Jako by byli přišli čeští vojáci, porazili redaktora a šlapali mu bagančatama po břiše a ten by řval bolestí a někdo si to stenografoval.“

Ano, vážení vlastenci a vážené vlastenky, vy tady ječíte, jako by vás houfec Muslimů na nože bral. Vy se zde hnusem otřásáte, jako kdyby u vašich dveří houfec hladových muslimských dětí žebral.
Tomu říkáte „myšlení přímo hlavou“ ??
No vážně, vážení a vážené – opravdu si myslíte, že vítězství revoluce v Egyptě ohrozí naši vlast ? Prosím – to je tzv. řečnická otázka. Já VÍM, že si to nemyslíte. Právě díky samostatnému myšlení se dokážete vyvarovat bezduchému přejímaní hysterie buržoasních masmédií. Díky myšlení přímo hlavou víte, že Muslimové v srdcích chovají oprávněnou nenávist vůči sionistům, Američanům, Evropanům, křesťanům, ale ne vůči nám. Díky své znalosti zeměpisu víte, že Muslimové se mohou naší vlasti i celé Západní Asii vyhnout, že jejich osvobozovací armády mohou do Evropy vstoupit přes Středozemní moře..
Díky znalosti marxismu-leninismu-stalinismu víte, že mírová koexistenci mezi státy s rozdílným společenským zřízením je možná, víte též, že Islám je nám Slovanům mnohem bližší než kapitalismus a demokracie.
Prostě všichni víme, že s Muslimy se dohodneme mnohem snadněji než s agresivními Evropany. O Američanech a sionistech ani nemluvě.

Vzdělaní návštěvníci této hospůdky samozřejmě znají dílo pokrokového spisovatele A.C.Clarka; jeho prorocké vize budoucího světa bez děsuplného tmářství všech náboženství, jeho přesnou předpověď neustálého a všestranného rozvoje Sovětského svazu.
V živé paměti nás pokrokových lidí je též Clarkovo přesné zhodnocení Islámu : "Téměř všechny počítačové varianty na bázi programu ALTERNATIVY HISTORICKÉHO VÝVOJE uvádějí, že bitva u Tours roku 732 byla jednou z klíčových katastrof lidstva. Kdyby byl Karel Martell poražen, islám by si byl snad dokázal vyřešit vnitřní rozbroje, které vyúsťovaly v rozkol, a byl by pokračoval v zabírání Evropy. Dějiny by se byly obešly bez mnoha set let barbarského křesťanství, průmyslová revoluce by byla započala o celou tisícovku let dřív... "
(Rajské fontány)

Ano, kdyby byli papeženci poraženi u Tours (nebo alespoň u Vídně v roce 1683), dnes by se nám všem žilo mnohem lépe. Nebyli bychom drceni tíhou dvou tisíc let tzv. křesťanství, nebyli bychom okupováni Evropany, nebyli bychom nuceni se učit angličtinu, jazyk agresivního imperialismu. V naší vlasti by byl vymýcen alkoholismus, drogy a pornografie, nacifeministky by nemohly nás muže obviňovat z jakéhosi „násilí“, naši národní nepřátelé, Němci, sionisti, Američani by byli takhle malincí.
Ale historii vrátit nelze. Naši spojenci v boji proti Západu byli poraženi, a my jsme i díky tomu mohli obnovit úzké styky s našimi staršími ruskými bratry. Místo Islámu jsme si u nás zavedli socialismus.
Blížící se porážka Evropanů a ostatních nepřátel podstatně přiblíží obnovení našeho tradičního společenského systému. Muslimové nám tak oplatí pomoc, kterou jim na dálku poskytli husitští bojovníci.
Ach, jak to bude krásné, když za Šumavou a Dunajem bude konečně klid, když si za hranicemi již nebudou brousit zuby a dýky naši dědiční nepřátelé – Němci a Uhři !

Tohle všechno víte, tak přestaňte skuhrat, a radostně pozorujte svítání nad Káhirou.

Nazdar !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

B.E., Before Egypt. A.E., After Egypt.
Thomas Friedman
http://www.nytimes.com/2011/02/02/opinion/02friedman.html?src=ISMR_AP_LO_MST_FB
K zamyšlení pro Kopretinu "Držím Mubarakovi palce, aby utopil revoluci islamonacistů z Muslimského bratrstva v krvi."

Harpyje řekl(a)...

Většina zdejších vlastenců a vlastenek nemyslí "přímo hlavou".
Mubarakův režim sice představoval menší zlo pro stabilitu Blízkého východu, ale rozhodně ne pro Egypťany. To by mělo být jasné každému nejpozději od včerejška. Ty odpudivé scény v káhirských ulicích nebyly vyvolány těmi, kteří si přejí změnu.
Západ se chytil do pasti svých vlastních principů, a nyní mu nezbývá nic jiného než vyčkávat. Otevřená podpora Mubaraka není možná, pokud by nechtěl ztratit na důvěryhodnosti. Nezávisle na vášnivých prohlášeních některých vlastenců a vlastenek.
14.7.1789 taky přetekl pohár trpělivosti nespokojeným s Ancien Régime a lůza psala dějiny. Následovala léta plná nepokojů a instability, a tak tomu bude i tentokrát. "Everything we thought for the last 30 years is no longer relevant", a "there is a huge storm coming, Israel".

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
problém je v tom, že islámský svět si "dětskou nemoc vlády ajatolláhů a imámů" prožívá prakticky permanentně víc než tisíc let; vlády jiného druhu jsou v něm časově a místně izolované epizody.

To Harpyje,
ano, můžeme tolerovat "vládu lúzy" v zemi, kde se blbostí místních vládců i místních lidí dostane k moci. Nesmíme však tolerovat tendence k jejímu rozlézání jinam. I za cenu, že postavíme pro přívržence té lúzy na našem území velkokapacitní internační tábory, které levičácká lúza bude srovnávat s koncentráky, a i za cenu, že na pohyb té lúzy za vytyčené hranice budeme muset nesmlouvavě zareagovat nasazením ABC zbraní.

Harpyje řekl(a)...

No, myslím, že jsem nepsala nic o tom, že máme tolerovat vládu lůzy. Kdyby se Mubarak nedržel zuby nehty moci, tak by v Egyptě nevládla anarchie.

informace řekl(a)...

O hnutí v Egyptu toho víme velice málo, a ani z novin toho moc nepochytíme. Zprávy jsou kusé, neúplné, komentáře sešité dost narychlo.
Opravila bych tedy svůj předešlý příspěvek o Musulmánských bratřích. Ve volbách v r. 2005 dosáhli 20% hlasů a 88 křesel v dolní sněmovně (jestliže se můj zdroj nemýlí). V posledních volbách v listopadu minulého roku byli z voleb vyloučeni. (Z článku: Egitto/ Il movimento dei fratelli musulmani Origini,storia e caratteri del principale gruppo opposizione ve včerejším Virgilio. it)
Odpověď na otázku, kterou si všichni kladou, kdo je za protestním hnutím, jak to, že se tam najednou objevil ElBaradej, jaké jsou tu záruky, že po případném odstoupení Mubaraka dojde k mírnému uspořádanému přechodu, na kterém trvá nebo spíš ve který doufá americký establishment a s ním i evropský, jsem našla konečně v dnešním článku na WSJ, " ElBaradei's Role Cast in Doubt" od Charlese Levinsona.
hatetep://online.wsj.com/article/SB10001424052748704775604576120443506757576.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories
Nebudu tu dělat výtah z dlouhého a dost podrobného článku, najdete ho na odkazu, co uvádím.
Jen krátce: v Egyptu existuje t.zv. stínový stočlenný parlament, ve kterém jsou zastoupeny opoziční strany, včetně Musulmáských bratří a hnutí ElBaradeje. Říkají si Národní opoziční rada. Stínový parlament v posledních dnech jmenoval 10členný výbor, který povstání řídí. Složení výboru najdete v článku. Povstání v Tunisu bylo pravděpodobně vhodnou příležitostí spustit něco podobného i v Egyptě. Mám tedy silné pochyby o spontánním rázu protestů, kterých se z čista jasna účastní tisíce demonstrantů až po masovou manifestaci na Kahirském náměsti. Zároveň se stává poněkud jasnější pozice amerického prezidenta, který žádá o okamžité odstoupení Mubaraka. Zřejmě se mu okamžité Mubarakovo odstoupení zdá menším riizikem než trvajíící destabilizační nepokoje v zemi.
Začíná se i jasněji rýsovat neutrální role vojska, které se, někdy jen zdánlivě, nepřiklání k žádnému ze dvou táborů.
Našla jsem odpověď i na svou otázku z mého včerejšího 20:30, kdo bude rozhodovat ve věci účasti stran v příštích volbách bez Mubaraka.

Harpyje řekl(a)...

Každému pozorovateli muslimských "životních projevů a filosofie" musí být jasné, že Mubarakovy dny jsou sečteny. Kdo ale přijde po Mubarakovi? Kandidátů je několik: Mohamed ElBaradei, Amr Moussa, Omar Suleiman, Aiman Nur, nebo Mohammed Badie a jeho Muslimské bratrstvo. Snad nejpopulárnější ze všech je v Egyptě Amr Moussa, generální tajemník Arabské ligy. Německý politolog egyptského původu Hamed Abdel Samad tvrdí, že Muslimské bratrstvo nemá u egyptské, převážně velmi mladé populace žádnou většinovou šanci. Jejich vedení zastává doposud velmi neutrální postoj a tvrdí, že neusiluje o politickou moc.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale no tak, vážená paní Harpyje. Co to je, ta „vláda lůzy“ ? To je pár hodin, maximálně pár dní násilí a rabování. Pak se situace vždy změní, neboť lůza je z definice vlády NESCHOPNÁ. Vládu uchopí někdo schopný – lid, armáda, zástupci původního režimu.
Tak tomu bylo za Velké francouzské revoluce, tak je tomu již nyní v Egyptě.

Dobré ráno přeji.

Harpyje řekl(a)...

Taky neumíte číst jako Aspergill? Kde, prosím, píšu něco o vládě lůzy?

Anonymní řekl(a)...

3. února 2011 7:33

informace řekl(a)...

Il Foglio píše, že novému viceprezidentu Omaru Sulejmanovi se podařilo přesvědčit zástupce dvou umírněných opozičních stran k vyjednávání s Mubarakem.
Sulejman je osoba velice obratná, voják vychovaný k přísné disciplině v sovětské vojenské akademii, idol egyptského vojska a podle Foreign Policy nejmocnější a nejschopnější špion na Středním východě. Vyjednával s Izraelem o mírové dohodě, v devadesátých letech spolupracoval s americkou CIA v operaci extraordinary rendition (chytání a přepravě teroristů).
Podaří se mu zlomit jednotu protimubarakovské koalice?

Větší vlastenec řekl(a)...

Omluva za chybné čtení

Vážená paní Harpyje, kdybych se chtěl hájit, tak bych napsal, že UMÍM číst jako s.s.A.S.Pergill. Což, vzhledem k jeho olbřímímu vzdělání, by bylo ukrutnou sebelichotkou.
Leč hájit se nehodlám - o "vládě lůzy" jste psala až ve svém dementi. A dementi to přečetli&pochopili špatně.
Omlouvám se.

Mimochodem – četla jste diskuzi pod článkem „Vítek: Hušák už mě nebaví, ale jinak mě to baví“ ? I naše vlast je zralá na revoluci; hamižnost bohatců již překračuje všechny meze. Doufejme, že v prvních řadách revolucionářů nepůjdou lumpenproletáři („lůza“), leč proletáři. Každopádně historii revoluce budou psát historici, resp. Stranou určené kolektivy autorů.

Ještě jednou dobré ráno.

Harpyje řekl(a)...

Zde, na tomtu fóru se to vzdělanci jen hemží, Vlastenče. S.s. Aspergill je pouze jedním z mnoha neanonymních vzdělanců. Diskusi k článku jsem nečetla. Tyhle všechny různé aféry a "kauzy" jsou pro mně, která nežiju v Česku, španělskou vesnicí (nebo spíš boehmische Doerfer). Já se spíš zajímám o ty vozembouchy, jak víte.
Jaký je rozdíl mezi sansculottem a proletářem?

drak řekl(a)...

Mubaraka bych nepodceňoval, pochází z vojenského prostředí, konkrétně letectva a pakliže se ta egyptská pravidla pro výběr lidí do armády řídila podobnými principy jako u nás, tak rozhodně patří mezi inteligentní a schopné lidi. Za těch 30 let z něj musí být zkušený rutinér držení moci. Momentálně ale má tu smůlu, že už je u moci hodně dlouho a je určitým ztělesněním toho, co spousta lidí v Egyptě nenávidí. Teď jde jen o to, jako moc je ta spousta lidí velká a silná a jak tu svou nenávist a sílu dovede uplatnit za současné situace.

Omar Sulejman je silný hráč na scéně, tak trochu egyptská verze ruského Putina. Do značné míry ale sdílí Mubarakovu neoblíbenost a je stejně jako on ztělesněním nenáviděného režimu, stejně jako on má zájem na jeho udržení buď v nezměněné, nebo mírně pozměněné podobě. Z titulu jeho profese je nepochybně dobře obeznámen s pozadím současné politické scény Egypta a nepochybně má více, či méně silné páky, jak jí ovlivnit. Je to válka nervů a oběma stranám jde o čas. Myslím, že bude-li to z hlediska nastalé situace vynuceno okolnostmi, nebo to pro něj osobně bude velmi výhodné, klidně Mubaraka obětuje. Zatím to ale vypadá, že jsou na jedné lodi.

Celkově vzato, asi stejně nezbude než vyčkat, jak se události vyvinou.

Pergillovi:

Vzhledem k tomu, že v Iránu roste v čase počet lidí nespokojených s vládou ajatolláhů, což se projevuje na jedné straně rostoucími počty emigrantů z Iránu, zejména z řad inteligence a navíc i rostoucí aktivitou opozice uvnitř něj, je dost možné, že se vývoj situace v Íránu stane předzvěstí toho, co pak bude následovat i jinde v arabském světě, alespoň v některých z těch zemí.

drak řekl(a)...

Vyzývám tímto některé účastníky diskuse, chcete-li návštěvníky Hospůdky a naprosto záměrně neuvádím, které z nich mám na mysli, neb jsem přesvědčen, že se beztak brzy ozvou, aby:

1) Navštívili Wikipedii, ať už českou nebo jakoukoliv jinou, vyhledali si tam následující hesla, či jejich ekvivalenty v jiném, nežli českém jazyce: netiketa, flame war, grammar nazi a případně následovali odkazy na některá další, tam uváděná a dospěli tak k poznání, co činí, tedy že zbytečně agresivně a nemístně reagují na příspěvky jiných a to tak, že to až hraničí s napadáním.

2) Aby si slova, která se tam nacházejí opravdu vzali k srdci a kvůli naprosto normálnímu faktu, že někdo má jiný názor na cosi nežli oni, nehodlali nemístnou intensitou svých vášnivých reakcí roztočit zeměkouli na druhou stranu.

3) Pakliže si ona slova nevezmou k srdci, mohli by vzít na vědomí alespoň fakt, že prohlížeč má vpravo nahoře ovládací prvek zpravidla znázorněný křížkem a dá se kupodivu i vypnout. Prostě a jednoduše, pakliže těmto diskutérům (návštěvníkům Hospůdky) nevyhovuje úroveň diskutujících zde a úroveň zdejších diskusí jim jaksi připadá tak nějak pod tu jejich mohou si a měli by si najít jinou virtuální Hospůdku, nikdo je nenutí chodit zrovna sem a nikdo není povinen nechat se napadat a urážet.

informace řekl(a)...

Draku,
já bych k tomu dodala pro ty vážené diskutéry jedno květnaté livornské úsloví. Moc hubaté, ale pasující:

Voi fa' le scureggie più grosse der 'ulo e poi ti cai addosso.

Těžko přeložitelné.

pertinax řekl(a)...

Kopretině:
Omlouvám se, Palestince jsem zanedbal, napravuji.

data: Consolidated Appropriation Act 2010
rozbory z Congressional Research Service
(předcházejí schválení CAA 2011)

Přímá pomoc palestinské samosprávě (West Bank and Gaza) v milionech $$
2010 - 502.9 CAA 2010 schválen Kongresem Dec.2009
2011 - 550.4 požadavek Administrativy pro 2011
CAA 2011 možná již schválen ???

U.S.A. je dále největším contributorem do U.N. Relief and Works Agency for Palestinian Refugees,
v roce 2010 227.8 milionů dolarů (FY2010).

Příspěvky arabských států do UNRWA: do roku 1990 NIC, od té doby "relativně malé až zanedbatelné".

Již sem napsal, že EU data nehledám, nemám na to čas ani nervy i přes celkem dobrou spolupráci s Malou a Měkkou. Máte-li nějaký odkaz na Vámi uváděných 400 mil.euro, prosím napište, snad se tudy dá dostat i někam dále.

Ještě k té zahraniční pomoci. Ve zdůvodnění požadavku na peníze CRS píše "....to implement effective and lasting projects to serve U.S. interest". Není nad upřímnost. (Sem patří culící se smajlík.)

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

...pakliže se ta egyptská pravidla pro výběr lidí do armády řídila podobnými principy jako u nás, tak rozhodně patří mezi inteligentní a schopné lidi...
Pane drak, tenhle se Vám opravdu povedl :)
Připomněl jste mi zážitky z vojny.

STK. řekl(a)...

Pane RRR, ono to je poněkud relativní. Drak nesrovnává IQ tamní armády a zdejšího obecenstva, ale tamní armády a tamního obecenstva. Tudíž může mít i pravdu ;-))

Pozn.: Drakovo tvrzení platí i na ruském venkově. Kdo prošel výcvikem CA (teď asi RA) byl vždy považován za inteligenta. A pokud to byl "oficer" tak byl přímo veličinou...

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, rostoucími počty emigrantů z Iránu ? Těch, kteří k nám přinášejí ten "správný islám", posléze vedoucí ke vládě ajatolláhů ?

drak řekl(a)...

informaci:

S tou přeložitelností máte naprostou pravdu, chvíli jsem to zkoušel, ale vzdal jsem to, protože slovník stávkuje a vlastně ani jedno slovo nepřeloží tak, aby se dalo něčeho aspoň chytit a zbytek si domyslet, odhaduji tedy vzhledem ke kontextu a zkušenostem, které už s lidmi z Itálie mám, že to asi bude stát za to :-) Jen doufám, že ti, kterým je to určeno, rozumí.

Pertinaxovi:

Rozhodně se neztotožňuji úplně se vším, co se děje v USA a nebo tím, jak se USA projevují v rámci jejich zahraniční politiky, ale jedna věc se jim opravdu upřít nedá, a to ta, že co se týče toku informací od administrativy směrem k obyvatelům a zbytku světa, tak se nedá než konstatovat, že je to dohledatelné, přehledné a srozumitelné a zpravidla to obsahuje jak čísla, tak i komentář či zdůvodnění. Toto je cosi, co unijní orgány naprosto nezvládají a teď je jen otázka, zda je to záměr či neschopnost, byť je to celkem jedno, ale s tou neschopností se dá ještě něco dělat s tím záměrem už je to horší a já obávám, že to záměr je a tudíž to zlepšení ani není v plánu. Mimochodem i poměrně hodně neschopná česká exekutiva, zvládla nástup elektronického věku o 1-2 řády lépe, nežli ta unijní a to už je při té naší pověstné a příslovečné prohnilosti opravdu pozoruhodné. Myslím, že tato svého druhu nekomunikace unijním orgánům velice neprospívá, protože buď je mají za blbce, nebo za padouchy a ani jedno není zrovna lichotivé.

RRR:

Vaše pobavení může pramenit z neznalosti některých faktů, ale on se tím tenkrát nikdo oficiálně nechlubil a mezi lid se to časem rozneslo až ústně. K tématu: Když kdysi za bolševika proběhl odvod do armády, tak se v rámci armády provádělo přidělování oněch odvedených k jednotlivým útvarům. Probíhalo to tak, že nejdříve si vybírala protivzdušná obrana, pak, z toho co zbylo letectvo, pak spojaři, atd atp a úplně nakonec zbývala motorizovaná pěchota, tedy tzv bigoši, to už byla docela síla. Obdobně to probíhalo i s frekventanty vojenských gymnázií. Rozličné rozvědky, kontrarozvědky a pod, ty si vybírali samy a nezávisle na tomto mechanismu. Ale s vojnou a zážitky z ní to trochu souvisí, tam jsem se o tom, jak to přidělování probíhá dozvěděl. Nespornou pravdou ale je, že tam, kde ničeho není, ani smrt nebere. Nicméně to není Mubarakův případ, když od roku 1975 je v politice a od roku 1981 je egyptským presidentem a udržel se u moci bez nějakých extrémních krveprolití. Pokud mi paměť neklame, tak zákaz Muslimského bratrstva jakožto opoziční strany přišel z jeho strany až poté, co byly z jejich strany spáchány atentáty na vizí turisty, silu uplatňuje, ale až když je to nutné, tedy s rozumem. Nevidím v tom nic, co by svědčilo o tom, že si do letectva v Egyptě vybírali blbce. Je to řekněme poměrně osvícený diktátor a nechceme-li ho podporovat, rozhodne bychom mu neměli zbytečně ztěžovat situaci blbými řečmi a nevhodnými zásahy, někdy je opravdu úplně nejlepší chvíli počkat, co se a toho nakonec vyvrbí a tohle si myslím je přesně ten případ.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Viz mé jiné příspěvky, je-li ten člověk nevěřící a je-li to doktor přírodních věd, třeba jaderný fyzik, klidně si ho ťuknu není-li agent a nechám si ho tady, může být velice užitečný. Věřící bych raději nebral a poslal nazpět do země původu, neb hrozí intensivní množení a posléze pak i útok na naše svobody, majetek a životy. Tou zmínkou o sílící emigraci z Íránu jsem jen chtěl demonstrovat, že zdaleka ne každá Íránec se s ajatolláhy ztotožňuje a že tam existuje oposice, která je v budoucnu, dokonce dost možná i v dohledné době nakonec smete a zda kladu otázku, zda je smysluplné bránit v jiných arabských zemích těm ajatolláhům v nástupu k moci, když si svým vlastním přílišným tlakem na pilu vytvoří oposici, která je nakonec stejně smete. Proč plýtvat úsilím a energií tam, kde stačí počkat na přirozený vývoj?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, ne "Celkově vzato, asi stejně nezbude než vyčkat, jak se události vyvinou," ale prostě nezbude než vyčkat, jak se události vyvinou. Protože není jiná možnost. Já nevyčkávám, protože nemám s čím. Sleduju to jako v televizi fotbalový zápas aniž bych jeho výsledek mohl ovlivnit. Podle toho kde se nalézám a podle výsledku se mohu zařídit abych nedošel úhony když přívrženci toho a onoho mančaftu budou dělat randál. Se zájmem sleduju jejich počínání, chápu, že neumírajíce hladem řeší nějaké nepříliš významné problémy. Bohužel jsem na tom tak špatně, že ani neovlivním, když "moji" politici pro ně odhlasují nebo "vykomisařují" "nezištnou" pomoc. Z kapsy daňového poplatníka.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, těch nevěřících je opravdu velmi, velmi málo. Nanejvýš jsou to "vlažní" věřící. S vysokou pravděpodobností stát se nejpozději ve druhé generaci fundamentalisty jak řemen. Frustrace z neúspěchu, z nezapadnutí do většinové společnosti, hledání kořenů, návrat k nim. To platí obecně, nejen pro muslimy....

Schumacher antisemita řekl(a)...

Z italštiny toho umím málo. Například Cornuto multiplicato bikvadrato..

Harpyje řekl(a)...

Pertinaxi, heslo PEGASE.
Jinak http://eeas.europa.eu/occupied_palestinian_territory/ec_assistance/eu_support_pa_2000_2009_en.pdf

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Ti politici by při tom hlasovaní a komisování opravdu měli mít víc na paměti to, že to nejsou jejich vlastní peníze, ale peníze vydělané jejich voliči a že by je měli vynakládat efektivně účelně a s rozvahou. Pak by také měli být stavu, nám dohledatelně a srozumitelně sdělit v jakém množství a na jaký účel je vynaložili a co je k tomu vedlo. To skládání účtů umějí zatím nejlépe v USA. Zajímavé ale je, že i naši politici, podezřelí z padoušství a korupce, jsou schopni na webu nechat zveřejnit více užitečných a smysluplných informací, nežli ti unijní. Porovnejme třeba meteorologii v USA, ČR a Evropě. Všechno je to financováno z veřejných peněz, ale veřejně snadno dostupné výstupy poskytují meteorologové jenom američtí. Češi a Evropané mlží. Částečně proto, že se pořád nedokážeme rozhodnout, co má být financováno státem a no co si mají meteorologové vydělat komerčně. U nás, kde nechce platit nikdo za nic, je to extrémně složité a navíc, kdyby to mělo fungovat, musí se dobře rozlišit co jde z daní a na co si mají vydělat, to ale myslím dodnes nikdo nestanovil dost jasně, takže vládne chaos.

Harpyje řekl(a)...

K mému předešlému odkazu bych ještě dodala, že je jednodušší kydat hnůj na EU, než být schopen najít odpovídající data. ("Toto je cosi, co unijní orgány naprosto nezvládají")

žibřid řekl(a)...

Draku a RRR:
Já mám zkušenosti s ČSLA pouze jako frekventant vojenské katedry na VŠ. Takouvou tresť hlupáctví a neschopnosti mezi těmi důstojníky, to jsem jinde neviděl. Jak je tomu dnes nevím, jen upozorňuji na občasné naci-aférky, přičemž příznivci nacismu jsou na tom s přemýšlením zhruba jako tehdejší zelené gumy. Čili závěrem: agnostická armáda snad může být akceschopná, ale armáda prolezlá různými náboženstvími a -ismy bude spíše nepoužitelná. Jak je tomu v Egyptě těžko říct, 6denní válka ukázala že spíš nic moc, ale je to už nějaký čas.

informace řekl(a)...

Obuvníku,
Vám to někdo řekl? A Vy jste mu nerozbil hubu? Taková urážka! Vždyť jde o čest!

Draku,
ono je to nářeční úsloví i ve fonetickém přepisu, tak jak to vyslovují, a tak byste marně jednotlivá slova po slovníku hledal. Totiž tady každý kraj má svou nářeční výslovnost a většinou ji lidi zachovávají, i když mluví spisovnou italštinou. Mají na to i velice vyvinutý sluch a tak neomylně poznají, z které části Itálie ten mluvíví pochází, jen co otevře ústa. A sever s jihem si, co se týká nářečí, nerozumí. Kdybyste to řekl někde v Tridentsku nebo na Sicilii, tak tedy nepochopí, o co jde.
Je to tedy dost peprné úsloví a asi byste řekli, že jsem sprostá, ale v Livornu tak květnatě mluví. Na příklad klejou, a to dost často: "boia deh"!, při čemž boia = kat, ničema, deh =dio = bůh.
Až tu výše zmínění nebudou,tak to přeložím.

drak řekl(a)...

Harpyji:

K mým předešlým příspěvkům jenom dodám, že:

* nejsem zdaleka jediný, kdo si stěžuje na to, že dohledat cokoliv na unijních webech je buď problematické, nebo nemožné. Potvrzují mi to i profesionálové, kteří programují vyhledávací enginy.

* V mém konkrétním případě, si na stroji s UNIXem nebudu za dalších cca 100 EUR instalovat wokna, která by mi tam jinak byla k ničemu, prachy vydělávám slušným způsobem a netisknu je, v tomto případě by to pro mne byl zbytečný luxus a práce. To, že se v některých unijních webech nedá vyhledávat jinak, nežli tou správnou verzí toho správného prohlížeče svědčí na jedné straně o neschopnosti jejich zřizovatelů a provozovatelů a na druhé to vypovídá nepřímo o tom, co si myslí o menšině uživatelů méně rozšířených operačních systémů a webových prohlížečů a jak moc ji mna komunikaci s nimi záleží. Unijní orgány si totiž všímají jen věcí, které na sebe hlasitě a neodbytně upozorňují, jako třeba ti vozembouchové, poklidní a slušní uživatelé jiných systémů a prohlížečů nejsou tak sprostí a hluční, takže jsou přehlíženi jako krajina. Případně se o nich říká, že jsou líní, hloupí a kydají hnůj. No, na rozdíl od prodavačů zelených odpustků si svoje stroje aspoň umí pořádně zabezpečit a nemusí se tudíž o tom zabezpečení bát veřejně hovořit a stavět to mimo zákon. Takže ano, trvám na tom, že webová komunikace je cosi, co unijní orgány naprosto nezvládají a vy to zde na tomto fóru zbytečně rozmazáváte. Prokazujete jim medvědí službu. Pakliže jste ten odkaz, o kterém se Pertinax zmínil musela hledat celou tu dobu, tedy od té jeho původní zmínky až skoro doteď, tak vám mohu jen závidět to množství volného času, který máte k dispozici. Většina z nás si takový luxus prostě nemůže dovolit.

Na té české Wikipedii si ještě najděte heslo Troll v kontextu internetu, abyste věděla co si o vašich příspěvcích myslím a tímto vám sděluji, že vám trollhuntera nadále dělat nebudu. Odteď jste trollována a "vaše slova jsou bzučení mouchy v mých uších", jak to kdysi hezky a nadčasově vyjádřil Mika Waltari v jeho nejznámějším díle, když už jsme u toho Egypta.

I v rámci naší virtuální Hospůdky se dá slušně koexistovat, nevšímejte si mne a nekomentujte mé příspěvky, já si nebudu všímat vás a vašich, je to poměrně snadné a prosté. Dáma vaší inteligence to jistě zvládne.

Děkuji za pochopení.

informace řekl(a)...

Draku,
dodám k tomu ještě jedno sousloví:
Sei simpati'a ´ome ´na gatta attaccata ai 'oglioni.
Taky z Livorna.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Znám z doslechu i některé případy, kdy lidé zastávající umírněná náboženská stanoviska, byli nuceni raději emigrovat. Je pravdou, že se to velice těžko rozlišuje a je opravdu lepší tento proud imigrace buď minimalisovat, nebo úplně utnout.

žibřidovi:

No na modrou jsem to tenkrát neuhrál, tak jsem tam na ten rok také musel. Byl jsem u letectva, a když to shrnu, tak ano, spousta pilotů byli takoví ti "zdraví a blbí", zato politicky správně orientovaní karierní bolševici, ale i mezi nimi se našlo několik inteligentních a příjemných lidí. Mezi pozemním personálem to bylo také různé, největší pitomci byli zpravidla mezi drakaři a zbrojíři, na plech s nýty a hlavně s patronami zase tak moc rozumu zapotřebí není. No ale mezi motoráři a přístrojáři se už našlo poměrně dost rozumných bytostí. Pověstný byl hlavní technik pluku, to byl motorář, který čas od času přišel ze schůze, nakopl vzteky křeslo u dveří a započav zvolání ostravskou neskloňovatelnou vsuvkou, dokončil ho konstatováním přání rychlého odchodu do civilu. Měl jsem to štěstí a čest pracovat pro něj a vzpomínám na to rád, bylo to fajn. Taky jsem na té vojně získal pár úžasných kamarádů, ale jinak ano, byl to festival promarněného času.

informaci:

S obyvateli Livorna bych si asi rozumněl dobře. Rozhodně mi chutnaly jejich uzeniny :-) U nás se nejkvětnatěji hovoří asi na Ostravsku, to asi bude takové to české Livorno. Jedna z firem pro které pracuji tam má pobočku, občas tam na den dva zajedu a mám to tam celkem rád. S místními si rozumím, jen si pak po příjezdu musím chvíli dávat pozor na papuli, abych nebudil pohoršení, protože zapadnu do té mluvy rychle a snadno, mnohem hůř se s tím ale přestává :-) Chvílemi jsem přemýšlel, jestli tam nemám zůstat, ale pak se mi začalo přeci jen stýskat po Praze, tak jsem se zase vrátil :-)

Jedu fyzicky zkontrolovat a obskakovat mé milované plechovky. Bohužel, ještě ne vše se dá zařídit na dálku, občas se bohužel musí někam i dojet. Nashle zítra.

Větší vlastenec řekl(a)...

K Vašemu příspěvku z 11:33, vážená paní Harpyje :

1) Sansculot nemá ani na kalhoty, proletář má holý zadek; největší rozdíl mezi nimi je tudíž ve třídním uvědomění. Proletáři od roku 1848 (viz Manifest komunistické strany) vědí, že jsou nejprogresivnější třídou, vědí, že jejich posláním je zničit vykořisťovatelské systémy a zavést spravedlivý společenský řád.
Zjednodušeně řečeno, sansculot je proletář neovládající marxismus-leninismus-stalinismus.

2) Diskuze ke článku „Vítek: Hušák už mě nebaví, ale jinak mě to baví“ je poučná i pro neznalce našich poměrů. Přes omezený přístup proletářů k internetu je polovina příspěvků pokrokových. Ne, náš národ vykořisťovatelé a Euroameričani nikdy nepokoří !

3) Ano, zdejším hemživým hejnem se vzdělanci zdatně proplétají. Až je mi někdy stydno nést svou ubohou trošku do takové intelektuální mlýnice.
Na druhou stranu jsem šťasten, že takoví lidé stále mezi námi žijí, že neuprchli před vykořisťováním a útlakem. Po našem opětovném (a konečném) vítězství tak budeme mít okamžitě k dispozici plně českou pracující inteligenci. Půjdeme ruku v ruce – my dělníci, s námi rolníci a pokroková inteligence. Třes se, měšťácký Západe, třeste se, prohnilé kosti Evropy a světa !
S námi Nesmrtelný Lenin, kdo proti nám ?!

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 informace : Pravil můj starší podvodník a parťák souvzdušněnec na Elbě, když jsme vymýšleli nějakou šťavnatou a originální nadávku. Dovedně skloubil inspiraci italským temperamentem se svojí přírodovědou. Moc se mi t a skloubenina líbí.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku stručně a jednoduše jde o to definovat co jsou veřejné statky a jen ty platit. Přísně oddělit sféru soukromou a veřejnou.

informace řekl(a)...

Sousloví z Livorna o sansculotech:
Meglio ave' i pantaloni rotti ar culo che un culo rotto ne' pantaloni.
Je lepší mít rozbité kalhoty na p....i než rozbitou p...l v kalhotech.

informace řekl(a)...

No vidíte, Obuvníku,
jaký to tvůrčí rozmach! Mně se tam to násobení a povyšování na čtvrtou mocnost zdálo nějak nezvyklé, ale myslela jsem si, že to bude výrok nějakého gymnazisty, co právě udělal maturitu.

Kopretina řekl(a)...

Islamonacista Erdogan nechal sthrnout sochu turecko-arménského usmíření. Turecko se islamonacizuje...A Turecko islamonacisty podporuje. Když se někdo Turka ptal, zda-li pojede do Izraele, řekl, že ne, že pojede do Palestiny. Siučasní Turci jsou grázlové a zločinci. A mimo jiné, po svržení monaerchy v Tunisko, mohamedáni vypálili synagogu...

drak řekl(a)...

Vývoj situace v Turecku, je znepokojivý již delší dobu. Mimo jiné je to podle mého i výsledek nemístného tlaku ze strany EU na exponenty turecké armády směrem na demokratizaci země, tedy na nezasahování ve prospěch zachování sekulárního charakteru země. Ta o tento charakter už de facto přišla, původní armádní špičky již byly pozatýkány. Nynější soupeření jejího současného premiéra s iránským Achmadínem Neřádem v protiizraelských aktivitách už jen ukazuje, k jakým koncům nedomyšlená politika vede.

V souvislosti s tím, co se už stalo v Turecku a tím co se momentálně děje v Egyptě, mi připadá jako rozumné, aby před vyhlášením svobodných voleb v Egyptě, byla upravena egyptská ústava tak, aby počet mandátů do parlamentu, který budou moci získat náboženské strany, jejichž program směřuje k omezení svobod jiných, byl početně omezen tak aby měly přístup k parlamentní tribuně, ale nemohly zemi rozhodujícím způsobem ovládnout. Strany, které se mají program omezující svobody jiných a navíc se v rámci své politické činnosti uchylují k násilí (například Muslimské bratrstvo) by ani neměly mít právo vyvíjet na území státu jakoukoliv činnost, tedy ani sestavovat kandidátní listiny a účastnit se voleb. Teroristé nemají v demokratickém státě co pohledávat.

Kopretina řekl(a)...

Rovněž velice nebezpeční v Evropě jsou konvertité k islámu. Ne nadarmo se říká, Poturčenec, horší Turka. Poturčenci byli janičáři, původně křesťanští hoši, kteří se stali muslimy, napichovali lidi na kůl, pižlali hlavy, vynikali snad ještě větší krutosto než-li samotní tutečtí muslimové. Útoky v Londýně nespáchali rodilí muslimové, ale KONVERTITÉ, rozených Britů a i naši muslimové českého původu se zastávají hamásu, proklínají Židy. V Lidovkách měl kdysi dávno rozhovor Sámir Šahed a ten řekl, že není schopný odsoudit teroristy z Hamasu, útočící na Izrael...Muslimové (netvrdím, že všichni) nejsou evropské zemi loajální, prve jim jde o šíření islámu než blaho té které země. Nehci štvát proti všem muslimům, ale doopravdy mnoho muslimů darebáky jsou, přepadávají Židy, nadávají evropským dívkám a ženám do "děvek", nutí i Evropanky do zahalování, zakazují jíst vepřové, nenávidí psy... Nehce se mi nosit hadr přes hlavu či celé tělo... Islám ustrnul, svého času byli muslimští učenci kapacita, zprostředkovali Aristotela, Avicena byl kapacita, ale současní muslimové jsou zptátečnicčtí, jenom recitujé Korán a neangažují se ve vědě, umění, litaratuře... Muslimové potřebují vědeckou a průmyslovou revoluci, ne lpět na dogmatickém výkladu Koránu.

Informace řekl(a)...

Právě čtu na netu článek nějakého levicového plátku, který jásá nad revoluční vlnou, která se šíří po islámských a arabských státech. Nejdřív Tunis, kde revoluce zvítězila, nyní Egypt, Jordánsko, Jemen., Alžířsko, Albánie. Podle novináře revoluce a protesty jsou způsobeny drahými cenami chleba, hladem chudých. Hlad vyhnal nemajetné a hladové do ulic. Na druhé straně novinář poukazuje na to, že revoluce používá nových technologických prostředků jako Internet, Twitter, Facebook, mobily. Revoluce je digitální, píše, a proti ní represivní státy nemají jinou obranu než je vypnout.
A jsme zase u téže otázky. Kdo používá tu moderní technologii? Tisíce chudých Egypťanů, co stojí každý den frontu na chleba, prodávaný státem za desetinu tržní ceny? Tři čtvrtiny Egypťanů na chleba za tržní cenu prý nemá peníze. Ale na počítač je mají?
Je víc jak jasné, že ty nepokoje, revolty jsou organizované shora (jak se už ukázalo v případě Egypta) a jsou politického a ne sociálního rázu. A, jak to vypadá, koordinované mezi sebou. Kdo je za tím plánem?
Je to jen důsledek mezinárodní finanční a ekonomické krize, zaviněné chamivostí západních, hlavně amerických spekulantů, která postihuje hlavně tyto země?
Ceny obilí v tomto roce stouply na celém světě, a to ne v souvislosti s finanční krizí, ale v souvislosti s menší úrodou - letní požáry v Rusku, které zničily přes třetinu úrody, snížila se produkce v Kanadě a v severní Africe, Syrii, jak jsem četla na Agricoltura 24.
Kdo konkretně využívá této nesnadné situace pro vyprovokování nepokojů a revolucí? Kdo se chce dostat k moci?
Těmi otázkami dnes končím. Dobrou.

drak řekl(a)...

Ve světě se loni odrazilo několik neblahých vlivů na produkci potravin najednou. Jak zmiňuje paní informace, byly to požáry v Rusku a snížení produkce obilí v některých oblastech, používání potravin na výrobu biopaliv a částečně evropské odmítání geneticky modifikovaných potravin. To vše způsobilo úbytek množství potravin na trhu nabízených.

Když se podíváme na demografickou křivku Egypta a dalších zemí, zjistíme, že v Egyptě žilo v roce 1955 necelých 22 milionů obyvatel, v roce 1975 už něco přes 39 milionů. V záři 2010 se počet obyvatel odhaduje na něco přes 79 milionů. To je za 55 let skoro 4x tolik. Toto množství lidí není zrovna snadné uživit. Tento rychlý růst počtu obyvatel v kombinaci s poklesem světové produkce obilí vyvolal ty hladové bouře letos a řekněme, že štiky připravené v pozadí chytají příležitost za pačesy. Kdyby se to nestalo letos, určitě by se to muselo přihodit, takový přírůstky počtu obyvatel prostě dříve či později musí ohrozit stabilitu jakéhokoliv státu, i toho nejsilnějšího a nejbohatšího. Zeměkoule prostě není nafukovací.

informace řekl(a)...

Co říkají o egyptských událostech ruská media? Našla jsem ráno ve zprávách článek Nezávislé gazety o tom, že se egyptská opozice může "zalknout", to znamená, že se vládním vrstvám, policii a vojsku podaří pomalu opoziční hnutí udusit a zachovat svou moc. Šla jsem se tedy podívat na ruské stránky na netu a zjistila jsem, že o tom ruská media píší velice spoře. Tak ve zprávách tiskové agentury IA regnum o Egyptu není ani slovo. V Izvestijích přinášejí mínění expertů na Střední vychod, kteří se shodují na tom, že problém není v odchodu Mubaraka, u moci je politicky silná vrstva následovníků mubarakovy strany, která má na své straně nejen silnou policii ale i vojsko. Egyptská opozice není jednotná, Izvestija dokonce mluví o "pokusech" sestavit "jakýsi" národní výbor, který není jednotný.Lídři politických stran různě pretendují postavit se do čela hnutí. Musulmánští bratři prozatím nepředstavují velkou hrozbu, fundamentalisté prý zatím nejsou "strukturirovany" a nejsou v Egyptě moc oblíbení. Nemají tedy šance dostat se v blízké budoucnosti k moci. Toho mínění jsou prý i v USA. Když prý Obama požaduje okamžitý odchod Mubaraka, má na mysli jen jeho osobu, ale ne celou strukturu moci.
Odborníci předvídají, že po odchodu Mubaraka pravděpodobně nastoupí na jeho místo Sulejman a ne někdo z opozičích lídrů.
Obávají se ale situace v Jemenu, kde má opozice zbraně a celková situace v zemi je problematičtější.
Na jedné straně mínění ruských odborníků je uklidňující, na druhé mi zas vyvstává otázka. není to uklidňování poněkud strumentální? Totiž v minulých dnech opoziční lídr Boris Němcov přirovnával egyptského Mubaraka s ruským Putinem zároveň s politickou situaci v obou státech.

informace řekl(a)...

Včerejší il Foglio otiskl dlouhý a podrobný článek mladého novináře Giulia Meotti o Muslimských bratrech "Famiglia allargata e pericolosa" (Rozvětvená a nebezpečná rodina), kde rekonstruuje historii Bratrstva v Egyptu od 1948 r. dodnes. Víc než zajímavý je, řekla bych, fundamentální pro pochopení cílů a politického jednání této organizace. Bohužel je příliš podrobný, abych z něj udělala vejcuc. Pokuste se ho přeložit googlem a není-li vám něco jasné, zeptejte se. Ráda vám to přeložím.
h://www.ilfoglio.it/soloqui/7612

Větší vlastenec řekl(a)...

Nepoužitelná US Army, nepřemožitelné armády ateizmu

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !

Moc vám děkuji, opět jste mi udělali velikou radost. Hned tři zdejší vlastenci pregnantně vyjádřili své jadrné češství, ukázali svou věrnost našim typicky českým ideálům. Dovolím si proto ocitovati podstatné myšlenky jejich příspěvků :
„Věřící bych raději nebral a poslal nazpět do země původu, neb hrozí intensivní množení a posléze pak i útok na naše svobody, majetek a životy.“ (vlastenec drak)
„...těch nevěřících je opravdu velmi, velmi málo. Nanejvýš jsou to "vlažní" věřící. S vysokou pravděpodobností stát se nejpozději ve druhé generaci fundamentalisty jak řemen. Frustrace z neúspěchu, z nezapadnutí do většinové společnosti, hledání kořenů, návrat k nim. To platí obecně, nejen pro muslimy....“ (vlastenec Schumacher antisemita)
„...armáda prolezlá různými náboženstvími a -ismy bude spíše nepoužitelná.“ (vlastenec žibřid)

Sám bych to nedokázal napsat lépe. Díky vám, chlapíci stateční, za vaši odvahu, rozum a sílu!
Ano, my Češi jsme vzdělaný a pokrokový národ; náboženskými bludy a jejich nositeli z duše pohrdáme. Díky tomu vítězíme nad papeženci a jinými zaostalci tmáři, viz např. Husitské revoluční hnutí.
Ano, nepoužitelnost náboženskými pověrami prolezlé armády se ukázala například ve Vietnamu, kde naši soudruzi rozdrtili US Army díky své skálopevné víře v Lenina, Mao Ce-tunga a Ho Či Mina. Slavné vítězství nepřemožitelné Armády Ruské federace nad náboženskými fanatiky v Čečně a Gruzii je důkazem konečným a nejpádnějším.

Co myslíte, vlastenci a vlastenky, poučili se z tolika vítězství ateizmu naši nepřátelé ? Nepoučili; naopak zabředají do bahna pověr stále hlouběji.
Viz např. tento otřesný případ : http://scienceblogs.com/dispatches/2010/12/mandatory_us_army_survey_says.php
Ano, přesně to popsal vlastenec Schumacher antisemita - američtí fundamentalisté jako řemeni, frustrovaní z neúspěchu, z nezapadnutí do většinové společnosti, hledají kořeny (a pachatele neamerické činnosti, dodávám). Ano, US Army, armáda prolezlá různými náboženstvími, je spíše nepoužitelná. Jinak řečeno, „hlavní úderná síla“ nepřítele, pověrčivá US Army, je ve skutečnosti obrem na hliněných nohou.
(Připomenu, že v armádách pokrokových slovanských zemí, ČLR, Kuby a KLDR samozřejmě ateisté sloužit mohou.)
Prostě je to skvělá zpráva pro nás Čechy a Moravany – po našem vystoupení z EU a NATO nás bezprostředně ohrozí jen evropští křižáci, jež zaženeme možná opět jen sborovým zpěvem ateistických písní.

Co tedy zbývá udělat pro naše konečné vítězství ? Věřící poslat do země původu (papežence do Říma, Schwarzenberga do Rakous, luterány do Němec atd.), trvat na neporušování těch Dekretů presidenta republiky, které stále platí (= znárodnit majetek buržoasie, zrušit německé instituce a školy atd.), vyhrát ve volbách.
Pak přijde bouře, leč díky svému zakotvení ve skálopevném ateizmu ji přestojíme. Po přejití vichřic hněvu budeme zase svobodní a samostatní; žádný zaostalý euroamerický okupant nás nebude poučovat a poručníkovat.
A tančit, tančit se bude všude !

informace řekl(a)...

Další rozbor
The Washington Post "Three possible scenarios for Egypt's future"
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/03/AR2011020307156.html

informace řekl(a)...

K 10:14
Velké ruské dubisko, jak se zdá, má taky dost nahnáno, pamětlivo livornského úsloví "Ca'are è facile, ma pigliallo in culo é un lampo."
Na koho se tedy opřeme?

Harpyje řekl(a)...

Ano, a proto neustále zaříkáváme ony "západní hodnoty", které vozembouch nevyznává.

drak řekl(a)...

Ruské dubisko tak dlouho selo na tom BV vítr, až mu začalo hrozit, že sklidí nazpátek bouřku. Ono s některými věcmi opravdu není dobré si zahrávat a šťourat do nich. Opírat se o Rusko stejně není dobrý nápad a nikdy ani nebyl. Na Turky ale svého času platili dobře a na Napoleona a pak Germány urvané ze řetězu také, ale spolu s těmi Germány to pak odnesla i půlka Evropy a o dalším neblahém vývoji několik desítek let po válce raději ani nemluvě. Nemůžeme se z hromady blaha po nich zbylého vyhrabat dodnes a už jsou tu zase a je jich víc jak v roce 1968.

Spoléhat se můžeme jen sami na sebe, místo velkovýroby rezolucí bychom se zase měli vrátit k výrobě zbraní a výcviku armád, protože jinak budeme pořád lákavým a nechráněným soustem před tlamou ruského medvěda, nebo před nepokojným BV, či expandující Čínou, ale pro tu je tu naštěstí příliš málo surovin, aby jí to tu nějak zvlášť zajímalo. Evropské dluhy ale skupuje, protože jednak neví co už by jiného s těmi penězi dělala a takto získá na Evropany dost účinné ekonomické páky. Rusko ale o Evropu jeví zájem trvalý a pro BV je to rovněž lákavé, protože je tu poměrně dost vody, které je tam zase naopak málo. Dá se pravda čerpat ze vzdušných studní německé výroby, ale to je energeticky náročné. Voda v podzemí je tam zase zpravidla slaná, to je rovněž problém. Vzhledem k přírůstkům počtu obyvatel, je ten BV plný hladových a agresivních lidí a to je opravdu nebezpečné, je to sud s prachem. K tomu, aby to někdo vyzbrojil a poslal na sever, už tak moc nechybí. Rusko je nebezpečné zrovna tak, protože plno lidí na hranici bídy a za ní je i tam, nemaje co ztratit, jsou zoufalí a nebezpeční.

Internetem obíhá vtip:

"Optimisté se učí anglicky, pesimisté rusky a realisté střílet."

Bohužel je na něm dost pravdy. Jsem připraven na všechny varianty zároveň, rusky umím dobře, díky našemu předlistopadovému vývoji jsem se naučil rusky poměrně rád, protože prodejna ruských knih byla poměrně dobrým zdrojem kvalitních překladů odborné literatury z USA či západní Evropy, navíc cenově velice vstřícným. Dodnes mám v knihovně například jeden předlistopadový ruský překlad knihy The C Programming Language od Briana Kernighana a Dennise Ritchieho. Anglicky jsem se začal učit ještě před listopadem, ale po něm už to šlo jako na drátkách. No a co se střílení týče, přečetl jsem si jako asi sedmiletý základy teorie střelby v jakési příloze dětského časopisu, tuším, že Pionýrské stezky a vzhledem k atraktivitě tématu mi to uvízlo v hlavě. Později, asi ve dvanácti, když jsem se konečně při nějaké příležitosti dostal k malorážce, jsem zjistil, že mi to jde v podstatě samo a dobře. Na vojně jsem pak zjistil, že střílet přesně ze zbraní, co jsou na světě skoro 2x tak déle než já a mlátí s nimi o zem každý debil, je skoro nemožné, ale pak jsem tam dostal na chvíli do ruky zánovní, tehdy loňský kulomet vzor 52/57 a s tím jsem si spravil chuť, neb to moc nekopalo nazpátek a střílelo to přesně a spoušť se povedla tak, že z toho šlo posílat i minimální dávky jen 2-3 ran najednou, to byl prostě koncert. Zkrátka a dobře, se zbraní, co je schopna přesné střelby jsem schopen střílet rychle a přesně.

Ze slova culo v úsloví obsaženém soudím, že to zase bude peprné a sedící :-)

informace řekl(a)...

Draku, doufám, že mi to trychtýř nesbalí.
"Ca'are è facile, ma pigliallo in culo é un lampo."
Český překlad, který sice trochu posunuje význam, by byl asi:
Vysereš se snadno, ale na prdel dostaneš rychlostí blesku.
V češtině to tak nevyzní jako v livornskm nářečí. Oni ti livorňani jsou huby nevymáchané a jsou pověstní svou (s)prostomluvou.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, populační křivka prokazuje, že se jim daří výborně. Tak to obecně v přírodě funguje. Nejen u bakterií, ale i u všech vyšších organismů. Kdyby jim bylo zle jak tvrdí, naopak by jich ubývalo, ne ? Podávejme se leckam do světa. Bída, utrpení, závislost na potravinové pomoci. Už desítky let. Jenže populační růst vypovídá o něčem jiném. Bude pokračovat tak daleko, dokud nenarazí na hranici zdrojů. Problém je v tom, že část zdrojů je vnějších. To je ta potravinová pomoc vedoucí i k nedostatku motivace využívat tamní zdroje a měnit vlastní kulturu. To samé platí i u zdejších závislých na sociálních dávkách. Dokud budou dostávat tak svoji kulturu nezmění. Člověk se nevyvinul z opice převýchovou, ale pod tlakem vnějších okolností. Kdyby mu někdo zajistil, aby byl na stromech spokojený, proč by slézal ? Dokud by to jen trochu šlo, zůstal by na stromech, třebaže remcal a stěžoval si na diskriminaci, neboť je to jeho vysezené právo a projev identity, sedět na stromě. A vzekle by házel klacky na ty dole aby sebou hejbli dodali další žrádlo. Nejen další, ale i lepší a i různé kratochvíle, protože je nespravedlivé aby jedni měli a druzí ne. Jak k tomu někteří přijdou, že jsou druzí. Jsou druzí. Jsou druzí. Soudruzi ! Soudruzi !.....

drak řekl(a)...

Začínám k těm Livorňanům na dálku pociťovat cosi mezi vřelými sympatiemi a platonickou láskou na dálku.

Má babička byla osoba, vedle níž jsem rostl jakožto dítě a která pro peprný výraz nešla zrovna daleko a uměla se vyjadřovat, krátce sarkasticky a velice peprně zároveň. Já to asi dokoukal od ní. Nicméně před dětmi jsem si vždy dával pozor na papuli, ale má straší dcera, je v tomto ohledu je úplně po té mojí a babičce a mladší zase po mé paní, ta se sice nevyjadřuje peprně, ale o to sarkastičtěji. Začínám se víc zajímat o to, co vlastně člověk získává geneticky a co vlastně výchovou. U té starší to prostě musí být geny, od mne to odkoukat nemohla, protože používaje doma peprné výrazivo před dětmi, stal bych se terčem silné nevole ze strany mé paní, ale ona, aniž by to od koho kdy odkoukala, je v tom lakonickém výstižném peprnění celá babička. No do života jsou vybaveny dobře :-)

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Největší průšvih je ten, že na tu hranici zdrojů už v těchto dnech narážíme. Následky jsou názorně vidět ve zpravodajství.

informace řekl(a)...

Ojja scura de mi.
Draku,
v Livornu je přístav a lidová mluva je tou hantýrkou přístavních dělníků dost ovlivněna.
V Janově je přístav také, ale pokud vím, jazyk camallů se v Janově moc nepoužívá.
Na netu je celá sbírka těch livornských rčení a úsloví, kromě toho je tam on line i livornský satirický měsíčník, který komentuje z prostolidového hlediska italské politické události. Někdy je dost zábavný.
Jestli Vás to zajímá, zadejte si vernacoliere.com

Harpyje řekl(a)...

Mubarak says he 'wants to go'
Egyptian president tells ABC News he is "fed up" but fearful about the consequences were he to resign immediately.
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/02/201123195113546565.html

informace řekl(a)...

Iran's Khamenei calls for Islamic regime in Egypt

Iran's supreme leader Ayatollah Ali Khamenei today called for an Islamic regime to be installed in Egypt, saying the wave of Arab revolts is an ''earthquake'' triggered by the 1979 Iranian revolution.
Tehran, Feb 4 (AFP)

http://www.deccanherald.com/content/134777/irans-khamenei-calls-islamic-regime.html

informace řekl(a)...

Čínské zpravodajství o Egyptu
Stability or chaos, Egypt at crossroad after 10-day unrest
http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2011-02/04/c_13719180.htm

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, ale kdež, v absolutní míře mají zdrojů habaděj, co by jiní za ně dali. V tom to není. Jenže jsou líní jak vši. Malér není kolem nich, malér je v nich. Potřebovali by faraona a zpřáhnout do práce, když se jim nechce z vlastní vůle. Jestliže to připadá nepijatelné, protože "nesvobodné", budiž. V tom případě není jiná možnost než je nechat vychcípat. Protože pomáhat někomu je rozumné a dobré jen tehdy, když už vyčerpal všechny možnosti.

Harpyje řekl(a)...

Co návštěvník této vlastenecké krčmy, to nadčlověk! Jeden by ty vozembouchy likvidoval ABC zbraněmi (vlastenec Aspergill), druhý by je nechal vychcípat (vlastenec Schumacher antisemita), další Conan je "se zbraní, co je schopna přesné střelby schopen střílet rychle a přesně" (vlastenec drak). Nezbývá mi, než citovat Většího vlastence:
"Díky vám, chlapíci stateční, za vaši odvahu, rozum a sílu!"

Anonymní řekl(a)...

Selbstverständlich, du Raubvogel!

drak řekl(a)...

informaci:

Stránky mají nádherné, ale moje italština je na nule, takže to neocením. Dnes už si nejsem jist, zda je má nebohá hlava ještě schopna pojmout další jazyk a pakliže ano, tak jak moc intensivní by muselo být to úsilí z její strany a násilí nad ní, aby to k něčemu bylo.

Chameneí by udělal lépe, kdyby se staral o svou vlastní klesající popularitu v Íránu, Egypt je jeho zbytečná starost.

Schumacherovi:

Ono je ale otázkou, co chápeme jako ty zdroje. Pakliže jsou to peníze, tak těch je v arabském světě hodně, až nadbytek, ale jejich distribude není ani zdaleka rovnoměrná a o rozumném nakládání s nimi se myslím nedá hovořit. Navíc, když na to přijde, peněz se nedá ani najíst, ani napít. Co se zdrojů vody týče, není jich na BV obecně nazbyt a zemědělské půdy není nekonečně mnoho, takže dříve či později rostoucí počty obyvatel nutně musí způsobit problémy.

Harpyji:

Pakliže se těmi "vozembouchy" nějak dlouhodobě zabýváte a cítíte potřebu nám o nich, nebo o něčem jiném něco zajímavého sdělit, napište článek, obraťte se na Šamana s žádostí, aby ho vystavil zde na blogu. Předpokládám, že vám vyhoví a bude o čem hovořit. Prskáním a napadáním ostatních zbytečně maříte čas svůj i ostatních.

informace řekl(a)...

Jen krátce:
Reuters a egyptská televize přinášejí zprávu o výbuchu plynovodu, který vede z Egypta do Izraele. Jeho autory jsou pravděpodobně Hamas nebo Jezbollah. Objevuje se na obzoru nová hrozba egyptské krize světovému hospodářství- ohrožení cest energetických pozemních dodávek a námořních, v první řadě Suezského kanálu, kudy proplouvají dva miliony barelů ropy denně.

Harpyje řekl(a)...

Jezbollah bude nejpravděpodobnějším autorem atentátu na plynovod, vzhledem k tomu, že operuje v Libanonu.

Harpyje řekl(a)...

Vážený vlastenci draku, pokud považujete mé pohoršení nad výroky vlastenců Aspergilla a Schuhmachera antisemity za "prskání a napadání ostatních" - ve Vašich očích s největší pravděpodobností dokonce za bezdůvodné - tak by i jakýkoli článek, jehož bych byla autorkou, postrádal smysl. Nedisponuji totiž Vaší výřečností a Vašimi znalostmi o vozembouších.

informace řekl(a)...

Draku,
budete-li následovat rad některých metodologů ve vyučování cizích jazyků a začínat sprostými slovy, naučíte se italsky co by dup.
Teď už znáte alespoň jedno italské slovo, jak jsem pozorovala. Když budu pokračovat s livornskými příslovími, půjde to rychle. Skoro všechna jsou sprostá.

Kopretina řekl(a)...

Likvidovat, či jakkoliv ubližovat mohamedánům jen proto, že jsou Alláhovy víry je špatné. Nicméně je ale nutné si dávat na vyznavače víry Alláhovy pozor, v řadě mešit se síří protizápadní nenávist a i naši drazí čeští mohamedáni se s nacisty spolčují, vede je démonická nenávist k Lidu Starého zákona. Nejvíce nenávistné je Rádio Islám... Vlastenci a vlastenky, vybuchl ropovod zásobující Jordánsko. A je nebezpečí,že Muslimští bratři vyhlásí Izraeli válku-

http://eretz.cz/content/view/10113/

Bude mela. Za našeho přihlížení se budou Egypt (Muslimské bratrstvo) a Izrael mlátit.

informace řekl(a)...

Kopretino,
italská media mluví o plynovodu
http://eretz.cz/content/view/10113/ Je tam i video.
O ropovodu jsem nic nenašla. Ani v čerstvývh zprávách tiskových agentur.

informace řekl(a)...

Pardon, odkaz je
http://tv.repubblica.it/mondo/egitto-sabotato-gasdotto-che-rifornisce-israele/61437?video

Kopretina řekl(a)...

Jo spletla jsem se. Díky.Takže je ohrožen i Izrael.

Kopretina řekl(a)...

Zde je český odkaz-
http://zpravy.idnes.cz/v-egypte-vybuchl-plynovod-podle-televize-to-byl-utok-teroristu-pwx-/zahranicni.asp?c=A110205_083249_zahranicni_abr

Kopretina řekl(a)...

Milá Harpyje,

zkuste publikovat článek nejen zde, ale přímo redakci Neviditelného psa panu Wagnerovi o poměrech Německu, muslimech, jejich loajalitě či jiném chování.Mě by to doopravdy velmi zajímalo, skutečně, bez ironie. V Německu je muslimů hodně, 3 miliony Turků a další tisíce Arabů...Vy disponujete znalostmi muslimské otázky. Uvažovala bych, že bych napsala článek o kmenových oblastech Talibanu v Afgánistánu a Pákistánu, ale to bych publikovala spíše zde nebo na NP-Diskuse, poněvadž nevím, jestli by to redakci NP zajímalo. Zatím jsem publikovala články vždy o Blízkém východu, Izraeli, Židech a Arabech, hodlám v tom pokračovat,protože redakci NP jde o ČTENOST, zde je přece jenom přispěvatelů méně, úžeji zaměřených (také se zajímají o BV, Izrael, židovskou otázku, muslimskou otázku)a Šamanovi nejde jen o čtenost, ale podebatovat si.

Kopretina řekl(a)...

Do NP píši kapacity, Pan Frýbort je z Německa (stejně jako Vy), pan Adler je z Kanady a píše o poměrech v Kanadě, pan Ulč je z USA, vzal si "šikmookou opici" (Číňanku)(vyjádření pana Paška)... Vy jste stejně znalá poměrů jako zmiňovaní pánové. Nás Domočechy to jistě zajímá, tedy alespoň mě. Velmi si cením NP, že otiskují články od emigrantů, vždycky se ráda poučím, poznám mimočeské poměry...

Kopretina řekl(a)...

A zajímal by mě také článek od informace o italských poměrech...

informace řekl(a)...

Řeknete, že to sem nepatří.
Od 1. ledna platí zákaz používat v supermarketech plastikové tašky, protože mají douho dobu rozkladu v přírodě (asi 20 let). Proto se mohou používat jen tašky z biologické plastiky, která se rozkládá snadno.
Dnes ukazovali, z čeho se ta biologická plastika dělá. Z 50 až 70 procent z kukuřičného zrní a slunečnicových semínek.
Kukuřici a slunečnice tedy používáme na tašky, zatímco severní Afrika se bouří, protože má hlad a hlad roste i v jiných zemích Afriky, jak prohlásil včera tajemník FAO, organizace OSN, s tím, že je nutné hledat rychle řešení.
Nezdá se vám to nesmyslné?

drak řekl(a)...

informaci:

Při mé zapomnětlivosti to s tou italštinou dopadne tak, že se naučím sprosťárny a zbytek už ta hlava nebohá nepobere :-) Ale i to je lepší než nic.

drak řekl(a)...

S těmi potravinami, ty pytlíky, to je jen třešnička na dortu, dortem jsou biopaliva a zabedněné odmítání geneticky modifikovaných organismů.

S tím plynovodem je to mrzuté, načasování ukazuje na spíš na sabotáž a provokaci, ale musí se to nejdřív vyšetřit, může to být i nějaká trestuhodná nedbalost či blbost. Sežeňte dnes pracovní sílu, která k něčemu je...

informace řekl(a)...

Draku,
kdyby na biopaliva používali jen odpad, na př. při zpracování dřeva, jak tady říkají, tak by to bylo chvályhodné, ale když kvůli tomu používají krmiva nebo kukuřici, která je také potravou pro lidi, tak je to trestuhodné.
Pokud jde o ogm potraviny, tak mám pochyby. Má to mnoho negativních stránek a pozitivních málo. Ogm za prvé moc stojí, protože se rostliny pěstují ze semen produkovaných specializovanými formami. Pak prý vymrskají půdu, že se na ní rok na to nemůže nic sázet. Za třetí není zatím zcela jasno, jestli dlouhodobé používání není škodlivé. A pak masový dovoz ogm do Evropy by položil na lopatky evropské zemědělství.
A vzhledem k cenám by se dováželo ogm do Evropy, která si své potraviny vyprodukuje sama a ne do Afriky, kde je pomoci zapotřebí.
Takže v tom nevidím řešení pro hlad na př. v Africe.
Tak zatím dobrou.

informace řekl(a)...

V Moskvě na všech devíti nádražích hledají bombu, na kterou upozornil policii anonymí telefonát. Dvě nádraží jaroslavské a leningrandské byla evakuována.
http://www.rian.ru/incidents/20110206/330923784.html

žibřid řekl(a)...

Bojují-li v Egyptě proti sobě dvě skupiny demontrantů, je to zvláštní. Nemám s něčím takovým zkušenost - tady byli "obyčejní lidé" všichni proti státnímu aparátu, nebo se maximálně neúčastnili.

Co jsou zač přívrženci odporu v Egyptě? Islamisté, demokraté, agnostici, příliš chudí?
Co jsou zač přívrženci Mubaraka? Jaké tam kdo má výhody z mafiánského a nesvobodného režimu? Demokraté, kteří se obávají islámu víc, než Mubaraka? Státní zaměstnanci parazitující na režimu? Policie maskovaná za civily?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, nepřipadá mi to nesmyslné. Naopak, nesmyslná je akce "sypejte ptáčkům". Výsledkem je, že přemnožené ptactvo přestává být schopno se samo uživit. Krom toho se podívejte jak žije tamní vrchnost. Tady vás zastaví "clověk v plísni" či podobný aktivistický parazit a přesvědčuje vás abyste si utrhli od huby. Že tam někde mají hlad, že je třeba postavit školu. Když se zaptáte konkrétně kde, nedozvíte se. Prý jde o peníze na "projekt". Když se dozvíte a podivíte se jak to, že na tom nemohou být až tak špatně, že jim nepomůže tamní vláda, nedozvíte se nic kloudného nanejvýš, že je problém v tom, že je "nedemokratická". Tak já si mám utrhnout od huby zatím co tamní potentáti roupama už nevědí do by si nechali pozlatit. Podobné je to s "charitou" například pro Indii. Má kosmický program, jaderné zbraně, kupuje letadlové lodě. Má vlastní zdroje na odstranění chudoby ? Má. Má tolik zdrojů, že děti by nemusely umírat v prachu ulice ? Má. Jak s nimi hospodaří ? Tak jak vidíme. Přikoupí další letadlovou loď. Přijíždějí odtud vlasatí fousatí paraziti hlásající transcendenci, moudrost, "pravé" poznání a podobné bláboly. A chudobu. Tu hlavně. Pro druhé. Sami si tím vydělávají na luxus. Oni jsou přeci guru. Nakopat je do zadelí ať mažou odkud přišli a ať radí doma. Před tím uřezat uši aby byli k poznání, kdyby se chtěli vrátit. Jak bylo naloženo s jejich příbuzným podvodníkem "magistrem" Kellym v nehumanistické cizině, pokládám za dobrý nápad.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, zdroje jsou omezené všude. Někde s nimi jen lépe hospodaří. Egypt má Nil. Jestliže hospodařil s vodou tak dobře jako Izrael, byl by nejen soběstačný, ale mohl by vyvážet. Problém je v tom, že domorodci jsou natolik líní, že nejsou schopni ani po sobě uklidit všudepřítomý bordel. Že to není ve zdrojích ale v kultuře, je vidět i na arabských zemích těžících ropu.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Harpuje, mají jen dvě možnosti. Buď využít vlastností, které z opice udělaly člověka, totiž pracovat, nebo vychcípat. Protože návrat na stromy je nemožný i z toho důvodu, že je tam nemají. A i kdyby měli, tak by jim nepomohy, protože by byli líní na ně vylézt. A "Člověk v plísni" by tady pro ně žebral na zdviháky. Nejsem cynik a nejsem pro pomoc v přechodné a hlavně nezaviněné nouzi. Do té se může dostat leckdo. Jenže oni nečelí přírodní katastrofě nebo něčemu podobnému, ale příčinou jejich mizérie je jejich způsob života. V tom jim nelze pomoci. Mají dvě možnosti. Buď ho změní nebo přirozené poměry zredukují množství tamní populace na míru přiměřenou tamním zdrojům a míře schopností jich využívat. Ostatně celé lidstvo je na tom stejně, jinou Zemi nemáme. Ani není vesmírný "Emzák v plísni" aby nám posílal kus žvance a užitečné rady, které i my známe, jen jsme líní se jimi řídit.

drak řekl(a)...

Co se biopaliv týče, tak ona dotacemi vyvolaná poptávka, která se vyplácela na kotle, které budou pálit piliny a podobné záležitosti zase způsobila, že piliny zmizely v jejich útrobách a zmizela surovina pro výrobu dřevotřísky, ze které se dělá nábytek pro chudé a nejen pro ně, jak tak studuji některé kancelářské potvory a kuchyňské linky. Tím se mimo jiné významně zvyšuje tlak na odlesnění ploch ještě zalesněných, to se těm zeleným khmérům mimořádně ošklivě vymklo z rukou. Není odpad, jako odpad. Evropské krajině a klimatu jen máloco ublížilo víc, než nepřiměřené odlesnění. Balkán kdysi zapálením lesa odlesnili Turci, aby se jim v lesích neskrývali jejich odpůrci a nenapadali jejich dopravní oddíly. EU pokračuje v tomtéž tureckém hospodaření, jenom důvody a prostředky se liší, následky bohužel ne.

V USA už se skoro všechny potraviny vyrábí z něčeho více či méně geneticky modifikovaného, včetně krmiva pro dobytek, kterého je v Evropě málo a dováží se z USA, jenže kvůli nesmyslným zákazům brzy nebude co dovézt. Natvrdlý zákaz dovážet skoro všechno, co je vyrobeno z GMO, nakonec způsobí, že ta zvířata nebude čím krmit a zdraží se nám maso. Jsem všechno možné, jenom ne vegetarián, či nedej bože vegan, tak do té Brusele nakonec budu muset zajet spolu se spoustou jiných, na totéž naštvaných lidí a vysvětlit těm unijním zeleně pomateným cvokům, pro ně nějakým velmi ošklivým a nepříjemným způsobem, že pokud ve škole nedávali pozor a tudíž nezvládají elementární kupecké počty, následkem čehož nejsou schopni předpovědět následky svého krátkozrakého, zabedněného konání, tak také nemají vyrábět směrnice, které způsobí, že na evropském kontinentě by mohl vzniknout nedostatek jídla. Když se nad tím zamyslíme objektivně, tak geneticky modifikované je stejně skoro vše, co jíme, samovolným vývojem by to tak, jak to známe nevzniklo, vzniklo to šlechtěním, křížením a pod, což jsou genetické manipulace, spousta obilných odrůd vznikla ozařováním. Proč tedy někomu tak silně vadí ty odrůdy vzniklé laboratorně? Ono by je nakonec šlo vyšlechtit nepochybně také, jen by trvalo mnohem déle a bylo to celé tudíž dražší, což je asi tak jediný podstatný rozdíl. Trošku mi to připomíná ty anglické pitomce rozbíjející stroje koncem 18. století, mentální úroveň je zhruba stejná.

Schumacherovi:

Musím se té Indie zastat, já mít jako stát za souseda na jedné straně Pákistán s jadernými zbraněmi, kde díky euroamerické snaze donutit Pákistán k ústupu od vojenské diktatury směrem k demokracii reálně hrozí, že se po prvních opravdu svobodných volbách moci chopí ajatolláhové a další agresivní sebranka a na druhé je bolševicko pragmatickou Čínu, která jak je na příkladu okupace Tibetu a napadení Vietnamu vidět, se také ničeho neštítí, zbrojil bych až by to řinčelo, chudoba nechudoba, protože tady s takovými sousedy přestává jakákoliv sranda, jde o krk. Ty letadlové lodě bych jim prostě nevyčítal.

Co se všelijakých mezinárodních pomocí týče, opravdu sympatických je mi jen pár z nich, ty které se chovají v duchu úsloví, "Chceš-li mi pomoci, nedávej mu rybu, ale nauč ho rybařit." V duchu tohoto pravidla se chová třeba "Adopce na dálku", kdy se platí peníze konkrétnímu dítěti na konkrétní školu, bude-li mít vzdělání, bude mít mnohem větší šance poradit si se životem a uživit se. Kdysi mi byli sympatičtí lidé z Greenpeace, kteří se svými čluny zajížděli mezi velryby a rybářské lodě a znemožňovali tím norským Vikingům či samurajským vyžírkům lovit velryby, kterých nám tu i bez nich zrovna moc nezbylo. Poté, co se začali nesmyslně stavět proti jaderné energetice, mé sympatie k nim klesly pod bod mrazu.

Ptáčkům bychom sypat měli, neboť tím jak se změnilo evropské zemědělství reálně hrozí, že spousta druhů zmizí navždy.

Kopretina řekl(a)...

V Egyptě povarždili radikální muslimové 11 koptských křesťanů
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=14057

informace řekl(a)...

Draku,
zřejmě toho o směrnicích EU o ogm znáte málo (livornsky: ne sai 'na sega), jinak byste tu tak horlivě neevangelizoval pro ty různé nadnárodní podniky, jako třeba Monsanto, co vyrábějí ogm semena. Totiž pěstování ogm nesnižuje ceny za zemědělské produkty, protože na semena ogm mají ty producentské firmy patent a zemědělec si je na počátku každé sezony musí kupovat znova. A jsou mnohem dražší než ta tradiční. Světové ceny zemědělských produktů se oproti r. 2005 zvýšily o 83%, přestože pěstování rostlin ogm dosáhlo rozlohy 125 milionů ha v 25 zemích. Směrnice EU pak dovolují pěstování 19 druhů ogm kukuřice, 6 bavlníku, 3 řepky, 3 soie, 1 cukrovky, 1 brambor. (Údaje Coldiretti)
Že směrnice EU jsou selektivní, pokud jde o šíření a dovoz ogm, je důkazem, že "zelení unijní magoři" mají trochu zodpovědnosti, pokud se týká zdraví obyvatelstva. a evropského zemědělství.
Ono totiž zavádění ogm rostlin vede k zesílení obrany jiných antagonistických organizmů, plevele a hmyzu, takže se pak stejně musí používat chemické prostředky na jejich zničení nebo alespoň omezení.A to škodlivější pro lidské zdraví než ty dosavadní. Některé ogm plodiny, jako na př. soja jsou alergenické, jiné zase obsahují geny, které brzdí nebo anulují činnost antibiotik, jak upozorňují farmakologové.
Ona totiž Monsanto a spol. nejsou nějaké dobročinné ústavy, ale jak se víckrát ukázalo, ve svých zprávách o laboratorích zkouškách uváděly nepravé údaje.
Takže, Draku, pro Vaši utkvělou myšlenku, že musíte jíst deset dní v týdnu maso, hromadný a nekontrolovaný dovoz nebo pěstování ogm není tím pravým řešením.

informace řekl(a)...

Kopretino,
včera o Rgyptu proběhlo v mediích tolik zpráv, že bylo těžké si udělat nejakou kloudnou představu o tom, co se tam děje. No a dneska ráno byla valná část těch zpráv dementována.
Kromě toho v Tunisu vypukly nové nepokoje, po jakémsi zdánlivém uklidnění situace.
Je to vřící kotel a dělat nějaké předpovědi je docela nemožné. Už o tom raději nepíšu.

drak řekl(a)...

informaci:

Tím, co jsem měl při tom protiunijním prskání na mysli byl zejména fakt, že koupit třeba sóju, jakožto krmivo pro dobytek a dovézt ho na evropské území, bylo donedávna skoro nemožné, sója, která by nebyla geneticky modifikovaná už se snad ani nedá nikde koupit. Jak je vidět z Vašich zdrojů, tak krmná sója jak píšete se dovážet smí, a dokonce i pěstovat. Vycházel jsem ze zastaralých údajů. Jinak jestli si myslíte, že třeba masové pěstování řepky kvůli biopalivům je nějak úžasné, tak není, jednak to užírá plochu, kde by se dala pěstovat krmná kukuřice například,nadměrně to vyčerpává půdu a způsobuje to její erozi a v neposlední řadě, narůstají počty případů alergie na řepku. To ale není v zásadním rozporu se zeleným náboženstvím, takže to nikomu nevadí a nic se s tím nedělá. Mezi významnými českými zelenými převládají sociologové, politologové, filosofové a další profese převážně humanitního směru. Nenajdete mezi nimi ani biology, ani chemiky, fyziky, matematiky či zemědělské inženýry, o to raději ale tito zelení zasahují do věcí, o kterých v podstatě houby vědí. Nemyslím, že evropské protějšky těch našich zelených jsou na tom nějak výrazně lépe.

O padouších v nadnárodních korporacích si nedělám žádné iluze. Ani o těch, co pěstují taková ta na první pohled hezká, ale co se chuti týče, "polystyrenová" rajčata úplně bez chuti a zápachu, která když shnijí, tak jedině zevnitř, ani o jakýchkoliv jiných. Problém je v tom, že se má kontrolovat to, co přijde na pult, na pole a pod. před tím, než se to připustí k distribuci či použití a vůbec by se při tom nemělo vycházet z údajů poskytnutých firemními laboratořemi, ale buď z nezávislých, či státních. Zavřeli aspoň nějakého padoucha z toho Monsanta?

Mimochodem u nás kdysi před listopadem 1989 existovaly v zemi pěstitelské ústavy, které mimo jiné připravovaly pro zemědělce osiva obilných odrůd, které byly vyšlechtěny na míru místním podmínkám, takže nepotřebovaly až tolika hnojiv a dalších chemikálií ke svému úspěšnému růstu. Tyto místně a na míru šlechtěné odrůdy byly vytlačeny dumpingovým způsobem odrůdami, které sice na jedné straně poskytují poměrně velké výnosy, ale spotřeba hnojiv a dalších chemikálií potřebných k jejich pěstování je mnohem vyšší, jenže po úspěšném dumpingu těchto padouchů ani nevím, zde se tu ještě vůbec někdo šlechtěním obilnin vůbec zabývá.

V roce 1990 stál u nás v květinářství zde pěstovaný karafiát 10,- až 15,- Kč za kus. Začaly se vozit holandské a prodávaly se za 5,- Kč za kus. Poté co zkrachovali jejich místní pěstitelé, se ty holandské začaly prodávat za 40,- až 50,- za kus a tak je to dodnes. Dumping, jako když vyšije, ale prezentováno to bylo jakožto zdravá konkurence, když už bylo po všem, přiznalo se, že to dumping byl, ale to už bylo místním platné jako mrtvému zimník.

Když se ale ještě před vstupem do EU vozily z Vítkovic bezešvé trubky do Německa, kdy nešlo o dumping, tak bylo zahájeno z německé strany řízení proti dumpingovému dovozu, a ačkoliv se nakonec jednoznačně prokázalo, že to dumping není, tak už přesně nevím jak to tenkrát dopadlo, ale pakliže s toho kšeftu rovnou nesešlo, tak přinejmenším byly nějaké problémy kvůli nedodržení termínů dodávek.

Ono zkrátka otevřít si hospodářství a de facto mu neposkytovat jakoukoliv ochranu, není úplně bez následků. Samozřejmě, že na tom má svůj díl lehká korumpovatelnost našich orgánů a činitelů. No ale co se s tím nadělá? K tomu všemu navrch, aby to nebylo málo, další "radosti", jako nesmyslná povinnost pěstovat biopaliva prvé generace přicházejí z Bruselu jakožto zpestření.

pertinax řekl(a)...

Vážená Harpyje,

děkuji za odkaz. Pracně jsem ho vyťukal - a nic. Prý není možné se připojit.

K potravinové pomoci.
Kdysi strašně dávno chtěl jeden kongresman (možná senátor) přidávat do pšenice pro Indii právě vynalezené antikoncepční pilulky, nebo podmínit distribuci jejich používáním, nebo tak nějak. Nepamatuji si podrobnosti, pamatuji si jen ten řev "bojovníků".

Harpyje řekl(a)...

Pertinaxi,
je to divné, u mně ten odkaz funguje. Ráda bych Vám ta čísla okopírovala, nejde to ale, je to tabulka.
Údaje se týkají období mezi rokem 2000 (225,20 M €) a 2009 (439,9 M €). Dohromady se jedná o sumu 3356,39 M €. To je skutečně úctyhodná suma, která určitě přispěla k rozmnožení blahobytu předních činitelů Fatahu. Mme Suha je sice už dávno zaopatřená, ale možná že je v této humanitární pomoci palestinskému lidu zahrnuta i její vdovská penze po laureátu Nobelovy ceny míru. Nevím.

STK. řekl(a)...

4 Bakelizovaný papír:
O tomto i jiných "řevech bojovníků" by to chtělo napsat. To totiž není většinou žádné lidumilství. Těm jde o prachy!

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 208   Novější› Nejnovější»