neděle 6. února 2011

MOBY DICK: Vřelé a citlivé porozumění

Praga caput regni, egyptská bouře, obecně neprospěšný boj proti korupci a došlá tráva
******************************************************
Neděle 30. ledna 2011
Zpráva minulého týdne: "Neziskovky a zahraniční aktivisté navrhují Michaela Kocába na Nobelovu cenu míru". Obecně prospěšná společnost neziskovky.cz prohlašuje, že nejde o aktivitu, která by s ní byla nějak spojena!
Mrtvá Kočka: "Když Obama, proč ne Kocáb?"

A proč ne Mrtvá Kočka?

Mrtvá kočka: "Protože seš mrtvá."

"Zatím je to jediná varianta, ostatní zablokovala ekologická studie." (Jan Bouček z magistrátního odboru městského investora.) Tou variantou, která vyřeší skladování kalu z městské čističky, co se už nevejde na Císařský ostrov, je postavení devítikilometrového tunelu na sever do Drast, kudy se sajrajt má vozit na novou skládku. Tunel má stát 8 mld. Kč.

Mrtvá Kočka: "Vysvětlení výrazu tunelling."

Představenstvo Sazky přijalo jeden ze dvou návrhů k řešení své situace. Jeden nápad měla Penta, druhý předložil Synot. Sazka neřekla, kterou variantu vybrala. Mluvčí Sazky Zdeněk Ulčák pravil, že podrobnosti z jednání budou zveřejněny až v úterý.

Desítky mrtvých při násilných střetech v Egyptě. České cestovky nevědí co s turisty, kteří si užívají v Hurghadě a odmítají ukončit svou báječnou dovolenou.

"Je to akt barbarského režimu." (Uri Rosenthal, nizozemský ministr zahraničí, je šokován.) Íránský polonáboženský režim včera popravil Sahru Bahrámí, nizozemskou občanku íránského původu. Byla obviněna, že pašovala drogy. K přiznání byla nejspíš donucena obvyklým mučením - nekouřila ani cigarety. Byla zatčena během návštěvy příbuzných v Teheránu v prosinci 2009, v době demonstrací proti zfalšování výsledků prezidentských voleb, ve kterých nepřekvapivě vyhrál Ahmadí Neřád.

Pondělí 31. ledna 2011, začíná World Interfaith Harmony Week (Týden mezináboženského porozumění ve světě)
Súdánští křesťané a muslimové se shodli - rozdělí zemi na křesťanskou a muslimskou část. Krásný příklad mezináboženského porozumění v Súdánu! Po dvacetileté "občanské" (mezináboženské) válce... S křesťany hodlají žít na jihu v míru i animalisté. Mrtvá Kočka jim to schvaluje...

Egypští muslimové si rozumějí s egyptskými křesťany: Pryč s hanebným prezidentem Mubarakem! V Káhiře začalo rabování. Náboženská příslušnost rabujících je neznámá. Nad městem přelétají stíhačky v nízkém letu, do ulic vjely tanky.

Proč se egytští muslimové a egypští křesťané nedohodli s egyptskými židy? Ty přece už dávno vyhnali...

Svět se obává možného vítězství islamistů v Egyptě a uzavření Suezského průplavu. Padají akcie, stoupají ceny ropy (už přes 100$/barel), investoři prodávají "středoevropské měny". Proč by Muslimské bratrstvo zavíralo Suez a vyhánělo turisty? Egyptští islamisté nejsou pitomí.

V Čechách bouří aféra se zlodějnou válečného ministra Vondry, kterou se v roce 2009 ušpinil jakožto zmocněnec pro české předsednictví EU. Místo odhadovaných 900 milionů korun na tlumočnické a audiovizuální služby stát neplatil zbytečných 766 milionů, jak Sašovi vyčítají česká média, ale pouze 493. Tedy, česká média píší "pouze". Zloděj Vondra ušetřil jen 400, resp. 273 milionů Kč, budiž pokálen a odvolán! Letité zlodějny na ministerstvu obrany nechť dále prověřuje někdo důvěryhodnější...

Lékařští vyděrači chtějí, aby vláda "zajistila", aby byli všichni, kdož "dali výpověď" (to jest rozvázali pracovní poměr výpovědí) byli "vzati zpět" (aby se s nimi dohodli šéfové nemocnic o zrušení výpovědi). Peníze, které hodlá vláda sebrat těm, kteří ušetřili, musí být rozděleny pouze mezi lékaře. Jakýkoli oddrobek směrem k sesterskému póvlu je nepřípustný.

O nedostatku technického personálu, který by se staral o miliardové technologie, bez jehož zásahu drahé přístrojové vybavení nefunguje správně, nepadlo při této příležitosti ani slovo. Techničtí specialisté nechtějí přidat?

Mrtvá Kočka: "Žádní ve zdravotnictví nezůstali. Nečekali a utekli už dávno!"

Evropská komise vyzývá svět, aby zdvojnásobil investice do obnovitelných zdrojů energie. Spousta zemí tuto výzvu vyslyšela.

Mrtvá Kočka:"A zdvojnásobuje nulu."

Úterý 1. února 2011
Den hněvu proběhl v Egyptě poměrně poklidně. Možná i proto, že se na káhirském náměstí Tahrír neshromáždilo 2 miliony rozhořčených občanů, ale asi desetkrát méně. Večer řekl ve státní televizi Hnusný Mubarak, že tedy vyslyší přání lidu, jemuž věnoval svůj život, a odejde do důchodu. V září, po prezidentských volbách, až si zajistí zástupce, který mu zpětně neznárodní pracně našetřený majetek. Američtí spojenci se vyjadřují vyhýbavě - neradi by ztratili odbytiště svých zbraní, které Egypťani kupují za ty 2 miliardy $, co jim USA každoročně věnují...

40 % Egypťanů (32 milionů) musí vystačit s příjmem menším než 40 Kč/den. Po přepočtu. Ještěže jsou v Egyptě zaručeny supernízké a nezdražitelné ceny základní potraviny, totiž místních placek. Škodaže nejsou k mání, jen pod pultem za podpultové ceny...

Jordánský král Abdalláh II pod tlakem demonstrantů jmenoval novou vládu a po novém premiérovi Maarúffovi Bachitovi chce, aby podnikl "rychlé a hmatatelné kroky, zaměřené na skutečné politické reformy". Opozice říká, že Bachit není žádný skutečný reformátor, a hodlá i nadále protestovat. Jordánské obyvatelstvo je z 55 % tvořeno Palestinci...

Lékařstvo ustupuje od požadavku na trojnásobné platy hned. Stačí do roku 2013. Ale musí to být zakotveno ve speciálně k tomu vyrobeném zákoně!

Mrtvá Kočka: "Nejlépe v ústavním."

Úřad vlády přesně spočetl, kolik ho stálo předsednictví EU: 551 milionů. Většinu z 183 faktur pro firmu Promopro podepsala tehdejší Vondrova náměstkyně. ODS už po Vondrovi vysvětlení nechce. ČSSD by chtěla, avšak nenaléhá. A tak jediným, kdo dál tlačí na pilu je TOP 09. Ale ani ona nechce Sašovu hlavu - prostřednictvím Sněmovny. Počká si na výsledky policejního vyšetřování: "Věříme, že (policie) zjistí, kdo nese trestněprávní zodpovědnost a ukáže se, kdo by měl nést politickou zodpovědnost." (Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu Topky.)

Petře: Zodpovědnost nese samozřejmě tehdejší ministr pro Evropu. Policie nejdříve bude zjišťovat, zda byl spáchán trestný čin. To jsou poněkud rozdílné věci...

Pražský magistrát přejímá správu projektu Opencard. Vládnoucí levolevá koalice v červenci splní svůj slib: Děcka do deseti let a dospělejší více než 65letí budou jezdit zadarmo. Revizorovi však nestačí vidět váš průkaz do školní družiny nebo občanku. Musíte mít ještě kartu Opencard s nahranou "speciální aplikací". Proč?

Žena Moby Dicka: "Aby se nepřiživovala mimopražská verbež a nepřátelští cizinci."

Mrtvá Kočka: "Aby se mohla koupit nová aplikace."

Radnice Prahy 8 poslala výzvu vlastníkovi chátrajícího Paláce Svět, aby s ní "začal jednat". Zastupitelé tak reagují na petici 1150 místních občanů, kterým vadí, že po dvaceti letech se Svět hroutí. Radnice musela čekat na petici, to žádný z ouředníků nebo zastupitelů tu vostudu neviděl sám?

Vznikla komis pro přepracování tendru na metro z Císařského ostrova do severských Drast. Možná už v Drastech nebude vozovna. Anebo se místo metra postaví kalodukt. Proč se má vlastně stavět podzemka do těch subpolárních oblastí?

Toto není odpověď Mrtvé Kočky, avšak ofiš vyjádření: "Protože tam má Hlavní město Praha pozemky."

Pražská ODS připravuje plán, jak zajistit, aby zastupitelé nepobírali plat za zastupování v pražských firmách. Koaliční náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) o takovém návrhu slyší poprvé. Nebyl projednáván. A: "Myslím, že by zastupitelé měli být odměňováni, protože je to přece jen práce a oni nesou nějakou zodpovědnost."

A už se někdy dotyční zastupitelé místo hrabání milionů, také za svou činnost či nečinnost zodpovídali? Třeba za supertunely "Městská banka" nebo "Výstaviště"?

Sazka neoznámila, jaká plán na svou záchranu minulou neděli přijala. Ani svým případným zachráncům.

Středa 2. února 2011, Světový den mokřadů
Padlo první obvinění v kauze Opencard. Nejde ovšem o výsledek protikorupčního snažení zastupitelstva, jen jedné bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové, která podala trestní oznámení právě před rokem...

Australský Queensland po nedávných záplavách ničí cyklon Yasi. Místní premiérka Anna Bligh varovala své Queenslanďany, aby se připravili na "devastaci bezprecedentního rozsahu". Precedent je dán záplavami: 5 miliard $.

V Káhiře je rovněž cyklon - ale lidský. Nejedná se však o konflikt mezináboženský nebo etnický, kameny po sobě házejí a tyčemi se mlátí příznivci a odpůrci současného monarchistického prezidenta. "Obávám se, že se konfrontace může změnit v krvavou lázeň." (Opozičník s chutěmi na egyptský trůn Muhammad Baradej.) Obává se i prezident Obava a vyzývá Hnusného Mubaraka, aby "zahájil mírové předání moci".

Český berňák začal konečně slídit hlavně po velkých rybách. Firmy s obratem nad miliardu totiž už dávno provozují účetní "optimalizaci" prostřednictvím předražených transakcí v rámci holdingů se zahraniční účastí.

Česká vládní kolalice chce vyjednat dohodu z opoziční ČSSD, než vrhne do parlamentu návrh na přímou volbu prezidenta republiky. ČSSD chce, aby bylo možno nově odvolat prezidenta, pokud "hrubým způsobem poruší ústavní pořádek". Třeba když nová vláda nezíská napoprvé důvěru sněmovny a paličatý prezident "odmítá pověřit sestavením další vlády jinou stranu". Jak pravil poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Žena Moby Dicka: "Zapomeňte na přímou volbu prezidenta."

Mrtvá Kočka: "Zapomeňte na prezidenta a zvolte si krále."

Ani vláda ani poslanci neuvažují o změně ústavy, která by dokázala lidským normálním, harmonickým a citlivým způsobem rozspustit Sněmovnu...

Ouřednice Městského soudu v Praze odmítla zaregistrovat Nadační fond proti korupci podnikatele Karla Janečka. Fond prý "nenaplňuje podstatu obecně prospěšného cíle ve smyslu zákona o nadacích a nadačních fondech". Zmíněný zákon vyjmenováná jako příklad určité cíle: ochranu lidských práv či kulturního dědictví, načež dodává "atd.". Ouřednice buďto neumí samostatně myslet, anebo boj proti korupci považuje za "obecně neprospěšný"...

Čtvrtek 3. února 2011
Začíná čínský nový rok. Vládne mu vládnout "vřelé a citlivé" znamení Zajíce. Snad Číňané, kteří stále ještě věří komunismu, najdou internáboženskou harmonii s muslimskými Ujgury a tibetskými budhisty.

Vřele a citlivě se nevyjadřuje ministr financí Miroslav Kalousek o svém kolegovi Vondrovi v intervjůku, který dnes otiskly Hospodské noviny: "Je nepochybné, že veřejné rozpočty přišly o výrazné prostředky. Určitě mluvíme o stamilionech... Marže jsou přitom slušné slovo, a pro tento případ se snad ani nehodí." Vondra se brání útokem - poukazuje na "marže pro Omnipol", za Kalouskova náměstkování na obraně. Kalousek nepřímo volá po Vondrově rezignaci: "Není pro mě srozumitelné, proč ODS má jiný metr na pana Drobila a jiný na pana Vondru." Jakože Drobil byl rezignován a Vondra ne. "Je to skutečně vnitřní věcí, jak svědomí pana Vondry, tak ODS" - aby byl odvolán či aby odstoupil sám...

Saša se brání poukazem na svou dávnou mravnost a opět útočí na kolegu ministra: "Miroslav Kalousek mi do svědomí sahat nemusí, mám je čisté. Já jsem kvůli svému svědomí seděl ve vězení v době, kdy tento hodnotitel mého svědomí seděl v kolaborantské národněfrontovní straně."

Kolaborant Kalousek to označuje za "plivání" - a má pravdu. Takto totiž skutečně mravný muž nejedná, Sašo!

Začíná vycházet deník The Daily. "První noviny pro iPad."

Sazka oznámila, že mění svého tiskového mluvčího. Zikmunda vyhodila, protože moc mluvil. Místo něj nastoupí Jan Tuna, který už mlčí za Bestsport. Speciálního mlččího netřeba - na těch pár dní...

Jemenský Den hněvu shromáždil 100.000 protestantů.

Syrská mládež svolává Den hněvu na zítřek. "Syrská revoluce 2011" zatím na Facebooku získala 8.000 příznivců.

"Jako minimum jsme byli ochotni akceptovat nabídku 100.000 Kč na lékaře." (MUDr. Martin Engel, předseda LOK.) Míní se měsíční hrubý příjem dosud ožebračovaných nemocničních lékařů.

"Jděte do Egypta!" (Moby Dick)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger přitom nabídl jen 60.000: "Vyčerpal jsem veškeré možnosti k řešení tohoto problému, které by náš systém zdravotnictví finančně unesl."

LOK vyzval doktory k vypovězení dohod o přesčasové práci. V úterý se má sejít bezpečnostní rada státu...

Žeby se poprvé v historii České republiky politikové nesklonili před vydíráním profesních organizací, které začasto probíhalo i mimo zákon? Žeby poprvé padla kosa na kámen?

Mrtvá Kočka:"Tráva došla. Zůstaly jen kameny..."

Rada pro ministra Hegerta: Dělejte to jako prezident Obava: Ten se za mír v Egyptě - modlí...

Pátek 4. února 2011, Světový den boje proti rakovině
Egypt zažívá "Den odchodu". (Míněn H. Mubarak.) Někteří Egypťané (hlavně tajní policisté a státní zaměstnanci) si myslí, že ale Mubarak není tak hnusný. Obě znesvářené strany však zachovávají mír a harmonii v jednom: Cizinec není našinec! Pokud nemáš egyptský pas, nemáš v Káhiře co pohledávat, neb jen rozviřuješ vášně! (Dnes Káhira - zítra celý Egypt?)

Ilegální tunely pod izraelsko-egyptskou hranicí v pásmu Gazy nyní změnily směr toku zboží - Palestinci posílají jídlo hladovým Egypťanům.

Ke konci měsíce budou muset nemocnice výrazně omezit provoz jednotek intenzivní péče, porodnic, chirurgií, neurologií... V Praze budou odvážet lidi s mozkovou mrtvicí jen do tří nemocnic místo původních sedmi.

Organizace Český olympijský výbor, Orel a Sdružení sportovních svazů ČR podaly jako akcionáři konečně po dlouhých týdnech přešlapování návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy a odvolání Hušáka ze všech funkcí.

(On je zatím neodvolatelnej?)

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda hodlá sestavit protikorupční Prapor. Tento tým má mít 10 odborníků.

Deset? Prapor? To máme tak málo odborníků?

Sobota 5. února 2011
Žena Moby Dicka: "Víc jich není ochotno nechat se dále zesměšňovat."
************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

10 komentářů:

Márty řekl(a)...

V dáli zní rádio Jerevan... Ano, je pravdou, že lékaři požadují 100k měsíčně.... Nejedná se však o mzdu, ale o navýšení a nikoliv měsíčně, ale ročně... Tzn. Přidat 8k hrubého měsíčně.
Co na to Mrtvá kočka? A myslící čtenář?

A.S.Pergill řekl(a)...

Kdyby platy mezi lékaři a sestrami a sanitárním personálem byly odstupňovány, jak je zvykem na západ od našich hranic, tak by při současných platech našich lékařů ty sanitárky musely mít záporný plat.
=> Zvýšení platů lékařů je nutnou podmínkou pro zvyšování platů dalšího zdravotnického personálu a řádné stratifikace platů ve zdravotnictví podle kvalifikace.

A.S.Pergill řekl(a)...

K té Sahra Bahrámí: Takové "soudy" a "rozsudky" jsou nutným výsledkem "šaríji", kde má žena naprosto nerovnoprávné postavení u soudu, o "nevěřících psech" ani nemluvě, a kde nejsou připouštěny materiální důkazy. Naprosto stejná situace byla i v případě "Bengházské šestky", obviněné z rozšíření epidemie AIDS v Libyji, kde proti materiálním důkazům o existenci epidemie před příchodem obviněných lékařů a sester stálo svědectví místního islámského personálu, který svou leností a muslimskou zálibou ve špíně tu epidemii zavinil. (A, pochopitelně, i v mnoha dalších podobných kauzách.)
A přesto se najdou blouznivci, blekotající o výhodách "šaríji" v civilizovaných zemích.
Jedna taková "výhoda": V západoevropských zemích řádí bandy islámských znásilňovačů. Jeden z mnoha článků je na wéwéwé tečka eurabia tečka cz : "Anglie: Muslimský gang znásilnil stovky dívek. Marie (14) vypovídá", z 3. 2. 2011 (lze dohledat články o podobných aktivitách muslimů v dalších zemích EU). Ta "šaríja" s tím souvisí jednak tím, že podle ní je tato aktivita zcela OK, jednak tím, že pokud tohle muslimové provedou s vaší manželkou (o "jen přítelkyni" ani nemluvě), tak už s ní podle "šaríje" nesmíte mít sex, a pokud by zde "šaríja" byla vynutitelná, tak by vám hrozila smrt. Smrt také hrozí všem budoucím nemuslimským partnerům těch znásilněných žen a dívek, pokud tu multikulturalističtí šílenci pomohou muslimům "šaríju" zavést.

informace řekl(a)...

Britská vláda vyhlašuje válku Evropskému soudu ve Strasburgu a žádá, aby členské státy znovu projednaly Konvenci o lidských právech, protože vážně narušuje činnost a práva soudců členských zemí. Jestliže se do dvou let systém podstatně nezmění, Velká Británie vystoupí z konvence.
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3395471/David-Cameron-urged-to-go-to-war-over-Euro-law.html
The Sun uvádí některé absurdní výnosy evropského soudu.

drak řekl(a)...

Když jsem se doslechl o změnách v postoji VB k této konvenci, znělo to nadějně. Myslím, že procitnutí ze sna vedoucích zemí EU v této oblasti nám dává určité naděje do budoucna. Je lépe začít jednat pozdě, než nikdy. Chtělo by se mi zajásat, ale raději si počkám až na to, co se z toho nakonec vyvrbí, protože nadějných věcí jsem už kolem sebe viděl a zažil dost, ale zdaleka ne vše nadějné dopadlo dle očekávání.

informace řekl(a)...

David Cameron minulý týden ve své řeči na Mnichovské konferenci o bezpečnosti prohlásil, že je zapotřebí změnit státní politiku multikulturalizmu, která ponechává volně pole terorizmu a na druhé straně nevede k integraci imigrantů do společnosti. Je zapotřebí skončit s multikulturalizmem a tolerancí za každou cenu a zahájit politiku silného liberalizmu na ochranu britských společenských hodnot a demokracie.
Projev byl silně kritizován labouristy, kteří v něm vidí hrozbu násilí a Britskou muslimskou radou. Cameron vyjádřil nálady britské veřejnosti, která už má multikulturalizmu dost.
V Lutonu došlo ke srážkám mezi demonstranty protiislámské English Defense League, kteří protestovali proti multikulturalizmu a jejich odpůrci a jen zákrok policie zabránil pouličním šarvátkám.
Řeč Camerona
h...://www.number10.gov.uk/news/speeches-and-transcripts/2011/02/pms-speech-at-munich-security-conference-60293

drak řekl(a)...

informaci:

Děkuji, zaslechl jsem o tom Cameronově projevu cosi v rozhlase, když jsem se prolétal vozem Prahou a zaujalo mi to.

Reakce labouristů mne nepřekvapují, s mnohými postoji EDL bych se ztotožňuji, na jejich webu už jsem byl a opravdu se tam nepíše nic, co by protiřečilo zdravému rozumu a normálnímu chápaní světa. Za ten odkaz děkuji, večer se k tomu vrátím, o svá práva se hlásí žaludek a haldy práce, které bude nutné přiřadit nějakou prioritu a postupně ten příval ve stanoveném pořadí zvládnout. Zatím nashle.

pertinax řekl(a)...

1.března 2011 (prý) otvírá gynekologické a porodní oddělení přímo na pražské radnici MUDr. Bohuslav Svoboda. Svou troškou tak chce alespoň částečně pomoci v tíživé situaci FN Motol.

informace řekl(a)...

Filtr mi sežral příspěvek a i upozornění na jeho sabotáž.

drak řekl(a)...

Velice mne zaujala zpráva, je toho plný internet, takže nebude těžké něco o tom nalézt, že česká justice, nám všem ústy vyšší soudní úřednice Janečkové a Michaely Jonášové mimo jiné sdělila, že podpora odhalování korupční činnosti ve veřejné správě nenaplňuje podstatu obecně prospěšného cíle.

Rád ale opravdu rád si počkám, co se z toho nakonec vyvine a jestli si třeba městský soud lajsne odmítnou to i podruhé, případně opakovaně, to už nám pak opravdu nebyde, než si přestat na cokoliv hrát, braní bakšiše vzít na vědomí, uzákonit jí a přejmenovat to tu na na Českou Bakšišárnu, nebo Českou kleptokracii. To se těm dámám opravdu povedlo, to se musí nechat.

Odkazy:

http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/soud-odmitl-zapsat-nadacni-fond-proti-korupci-financnika-janecka

http://www.ceskapozice.cz/sites/default/files/soud.pdf

http://www.websee.cz/nfpk/