pátek 4. února 2011

Nelíbí se mi to


Před deseti lety při "boji o Českou televizi" se lidi zas jednou nechali zblnout. Ještě jednou se k této prastaré události z počátku nového tisíciletí vracím, protože její následky pociťujeme dodnes. Trochu v ČT - ale hlavně ve společnosti. V myšlení lidí - zločinců, manažerů, zaměstnanců, diváků, soudců a policajtů. A to v tom, jak ve společnosti zakořenila "revoluční" myšlenka, kterou vedle mnohých vyjádřila ve sněmovně paní poslankyně Parkanová: "Dodržování zákonů je nepochybně nutnou součástí právního a demokratického státu. Vyžadování slepé poslušnosti vůči zákonům je ale také nezbytným atributem všech totalitních a autoritativních režimů." Takže nedodržování zákonů, jejich ohejbání a vysmívání se jim se od té doby stalo součástí naší "české demokracie"...


 Nelíbí se mi "dialog" který z jedné strany začíná: "Nebudu se s vámi pane řediteli bavit" (Kraus k Hodačovi) a "nemám na tebe, Jano čas, ani minutu, ani vteřinu" (další povstalec k paní Bobošíkové). Nelíbí se mi černobílý nápis místo televizního obrazu. A mnohem víc se mi nelíbí:

Nelíbí se mi transparent nad hlavou revolučního davu, který zní: "Autorizovaní lotři do čela (2 kulky)".

Nelíbí se mi Havlovo prohlášení, že komunistický puč v únoru 1948 se také "odehrál naprosto zákonně a v souladu s literou zákona".

Nelíbí se mi volání davu na Kavčích horách na redaktorku, která jediná uměla svého času v Jedenadvacítce zkrotit Klause "seš sprostá coura" ani kopání do jejího auta (míněna Bobo).

Nelíbí se mi černobílý nápis místo televizního obrazu. Nelíbí se mi, že zaměstnanci znemožňují využití televizní techniky legálně jmenovanému řediteli a jeho lidem - a zároveň se mu vyčítá, že nevysílá. Nelíbí se mi, že když vysílá se svým týmem s pomocí techniky komerčních televizí, že se mu to vyčítá jako "plýtvání prostředky". Nelíbí se mi, že ředitel je vyzýván, aby obnovil vysílání a zároveň policie prohlašuje že se jedná "pouze o vnitropodnikovou záležitost" a odmítá proto zasáhnout.

Nelíbí se mi rezoluce řidičů, techniků, já nevím jakých kuchařů závodní jídelny na Kavkách, které začínají nápadně podobně, jak se masově připojují a co požadují.

Nelíbí se mi prohlášení moderátora čtvrtečního mítinku na Kavkách, že "nám nejde o peníze - to bychom šli do Novy. Nám jde o víc, o princip." Nelíbí se mi oblbování a hraní si na nezávislé zpravodajství o sobě.

Nelíbí se mi rozfoukávání plamenů vášní a nenávisti, s poukazem na tu naši jedinou svobodu a pravdu. Hrubě se mi nelíbí hopsání poslanců a senátorů u Kavčích hor - místo aby dělali dobré zákony, křičí, že svoboda je nad zákon. Tak položte mandáty a jděte dělat revoluci - v parlamentu jste na nic.

Tuze se mi nelíbí stále četnější varianty výroků typu: "Teď je ten moment, kdy je NUTNO POSTAVIT SE PROTI ZÁKONU."

Velmi se mi nelíbí černobílý nápis místo televizního obrazu. Ale kurevsky se mi nelíbí oznámení na 114. stránce teletextu na ČT2 (29.12. 2000 v 19.17):

..."Čtyřkoalice požaduje okamžité odstoupení generálního ředitele Jiřího Hodače, přechod pravomocí generálního ředitele na jeho statutárního zástupce, odpolitizování mediální rady a obnovení normálního a nepřerušovaného vysílání ČT. Teprve poté budou přerušeny protesty." Toť vskutku nezpolitizovaný výrok. KDO tady sakra furt něco požaduje?

Nelíbí se mi černobílý nápis místo televizního obrazu, ještě že na www.ct1.cz mohu ve streamu zhlédnout obě "varianty vysílání" i jejich archiv.

Ale nejde tu přece o televizi! Jde o to, jestli se rozhodneme pro novou revoluci, nebo spíš pro evoluční proměnu debilních zákonů. Zrovna 1. ledna 2001 jich začne platit několik. Až srazí dítě na přechodu nějaký drsoň, možná se také bude ohánět tím, že si řekl, že teď je právě ten moment, kdy je potřeba zákony nedodržovat!!!

Nelíbí se mi Zemanova vulgárnost a Klausovo nerozlišování podrobností pod horizontem. Nelíbí se mi zákulisní čachry pana Zielence, neschopnost Čtyřkoalice, postupné hloupnutí slovutného našeho prezidenta Havla a mnoho jiných vlastností našich politiků.

Ale líbí se mi demokracie! Vládychtivost politiků je jí omezována, pokud se jí zřekneme pro dobro svaté televizní věci, pojedeme rovnou cestou do dalších totalitních pekel.

Lidi, nenechte se zblbnout!!!

Psáno v Praze na Lužinách dne 29. prosince AD MM, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 2.1.2001

10 komentářů:

Schumacher antisemita řekl(a)...

Spousta lidí si nedokáže představit že by televize nebyla. Jenže je to nedávno co ještě nebyla. A před tím co ještě nebyla, prošly ještě miliardy let. A šlo to. Vesmír se nezhroutill. Kdyby nyní přestala být, byl by z toho národní neklid, ba co dím, multikultinárodní neklid, protože spousta lidí by najednou nevěděla co si mají počít, co s volným časem. Nejspíš by vyšli do ulic a tam burcováni těmi či oněmi by lomozili a i vyváděli neřádnosti. Protože televize je opium lidstva a jestliže ne celého lidstva, tak jeho částu určitě. A lidi kteří mají absťák mají sklon vyvádět. Která vláda to neví, dopadne špatně a proto třebaže vlády páchají různé nemoudrosti a poddané berou u huby, televizní zábavu, když už jednou je, jim neberou a dokonce ji štědře dotují. Kdo dřepí u televize, nepáchá nepravosti a nemyslí na co by jinak myslel. Kdyby přestala jít televize, neb ylo by to sice tak hrozné jako kdyby přestala jít elektřina, ale zakrátko by leckde proti násilnostem muselo zasáhnout i vojsko. Spousta lidu by najednou měla spoustu volného času. Je historicky ověřené, že má-li lid spoustu volného času je s ním potíž. Aby nebyla, je třeba ho zaměstnat, třeba drhnutím paluby nebo stavěním pyramid. Nebo tou televizí povýšenou nyní moudře na občanské právo. Tak si poddaní, pardon občané, z vlastní kapsy kupují sedativum. Televize je mocný nástroj, proto se o ni mocní tak starají. Tu a tam někdo pozvedne hlas, že i sto sedmdesát korun měsíčního poplatku za "veřejnoprávní" televizi je přespříliš, a že by měla být zdarma, třebaže placena z oné "táborské kádě". Já si však nemyslím, že oněch sto sedmdesát korun je nějaká horentní suma. Naopak, jestliže mi ponechává svobodu se na televizi nedívat, je to pakatel. Ano, za to, že se na televizi nemusím dívat, je tohle výpalné velmi, velmi přijatelné. Přeji klidnou, randálem od sousedů nerušenou noc a příjemné sobotní ráno.

žibřid řekl(a)...

Televizi potřebuje jen ten, kdo ji má. Já ji nemám od roku 1987 a nepřipadá mi, že bych zas o tolik přišel...

drak řekl(a)...

Říkává se, že sex je zábava pro chudé, ti bohatší prý mají doma televizi. Technicky vzato, musím nechat, že je to celkem zajímavé zařízení, bohužel ale musím konstatovat, že co se vysílání týče, tak obsah dovede být sám o sobě hodně nezajímavý až vyloženě protivný. Zpravodajství upadlo kamsi směrem k propagandě, bulváru a vytřískávání a dojení sensací za každou cenu, takže televizní žurnalistiku, zejména z ČT, sleduji snad jen když se chci rozčílit, ale já se rozčiluji nerad, takže sem tam si vyberu nějaký zajímavý diskusní pořad, film či seriál, jako jsou třeba Poirot, Vraždy v Midsomeru nebo Star Trek a to je tak všechno. Mnohem raději si pobrouzdám po netu, nebo si něco přečtu či zkusím vyrobit vlastníma rukama, nebo se vypravím fotit, když je venku hezky. Bez televize bych se nepochybně dokázal obejít a spousta lidí, se kterými jsem v kontaktu televizi doma buď vůbec nemá, nebo jí sledují jen velmi vlažně, jako naše rodina. Vůbec se tedy žibřidovi nedivím, právě naopak spíš se divím naší rodině, že jsme si pořídili další, když ta stará, CRTčková před nějakou dobou dosloužila. No ale zase se na tom úžasně prohlížejí fotky, v HD se na to opravdu dobře kouká a barvy jsou jako živé :-) Určitě mi není proti mysli platit nějaké poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas, ale chtěl bych za to celkem 3 věci:

1) Inkasuje-li někdo poplatky z oné "táborské kádě", nemá zapotřebí mít ve vysílání reklamu, ta by měla úplně zmizet. S tím mi lezou na nervy už asi tak 20 let. Za bolševika mi s tím lezli na nervy také, ale pan Vajíčko přeci jen nebyl tak otravný a vlezlá, jako třeba Eva s Vaškem.

2) Je-li někdo placen z oné "táborské kádě", nemá zapotřebí přitahovat k sobě pozornost šířením paniky, propagandy a dalších kravin, ale naopak by se měl snažit o objektivní, vyváženou a analytickou žurnalistiku. Tedy žádní redaktoři ČT na lodích směřujících do Palestiny, placení z našich peněz, kteří tam přišli o techniku placenou z našich peněz, ale měli by se snažit o navázání na tradice Karla Čapka a Ferdinanda Peroutky, jen televizní formou. Myslím, že fakt kdy se ve zpravodajství 10x objeví Engel & padouši, co vyhrožují zhroucením zdravotnictví následkem jejich vyděračské akce, a pak je tak 1-2 x milostivě připuštěn někdo, kdo řekne cosi rozumného a navíc ještě v mnohem méně sledovaném čase, se rozhodně nedá nazvat vyváženou žurnalistikou, ale výraz "propagandistické svinstvo", na to sedí mnohem lépe. Veřejnoprávní televize má informovat objektivně a nestranně, ne se rovnou a bez skrupulí aktivně přidat na tu, či onu stranu sporu a navíc ještě zpravidla na tu, jež je s morálkou hodně na štíru.

3) Měl by s penězi hospodařit, ne jimi plýtvat, nebudu rozvádět, většina z nás ví, nač narážím.

Ani jedno z oněch kritérií naše veřejnoprávní média nesplňují, ale ČRo je na tom přeci jenom o dost lépe, nežli ČT. To, co se děje posledních více než 10 let kolem ČT a v ní je vyloženě ostudné a ubohé.

drak řekl(a)...

Mimochodem, všimli jste si, jak je ten Engel vzezřením, mimikou a snad i způsobem rozčilování podobná Hitlerovi? Chvilku se na něj dívejte když se rozčiluje a představte si ho s tmavými vlasy, jiným účesem a knírkem pod nosem, to prostě nemá chybu :-) Kdyby mu zrušili LOK, určitě by se uživil u filmu. Překonává i některé profesionály.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, nevšiml. S potěšením jsem přišel o ono nepochybně nevšední potěšení. Některé informace nesdělitelné slovem a písmem jsou sice důležité, v krátkém čase přenesou větší množství informace, ale takových je v médiiích málo. Většinou jsou jen velmi vštípivým ilustračním a manipulativním balastem. Něco jako emzácké "Tulilium chá auhum..." (viz jedna z Neffových povídek ve sbírce Vejce naruby)

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že Vejce naruby někde doma doma mám, ale ještě jsem se k němu nedostal. S ohledem na Váš komentář, který vzbudil mou zvědavost to zkusím urychlit, vypadá to na zajímavou knížku :-)

Ale to, že je v médiích, zejména v televizi, opravdu zajímavých informací jako šafránu, tak to s Vámi naprosto souhlasím a že tam je spousta manipulatvního balastu, ano je, doslova až hrůza. Proto to se na tu bednu také když vysílá zpravodajství dívám jen velice zřídka. Nicméně dítka ten manipulativní balast ze studijních důvodů občas sledují, a tak jdouce kolem, občas něco zachytím aniž bych po tom jakkoliv toužil, obvykle mi to rozčílí, jedovatě to okomentuji a pospíchám od toho pryč. Občas tam ale dají i něco příjemného, jako třeba Adama Dalglieshe od P. D. Jamesové, a to si zase třeba rád udělám čas a podívám se.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Tak, Draku. Co oči nevidí, to duši nesouží.Informace je nutno si vybírat stejně jako potravu. Konzumace obého bez výběru je zhoubná. Jsme to co si myslíme. Spousta lidí je závislých na negativních emocích. Nechali se naprogramovat tak, že sami vyhledávají informace, kterými by se mohli zdravě nasrat. A když se hned po ránu nenaserou tím co jim je za tím účelem předhozeno a nevyventilují se, jsou celý den nespokojeni a prudí. Oni prudí tak i tak a ty negativní informace šíří a svojí nasraností nakazili ostaní. Pak jsou spokojenější protože v té nasranosti nejsou sami. Při tom je spousta slušných, úspěšných, spokojených lidí. Jenže ti jsou mediálně nezajímaví. Vyhrabeš-li od Lema Kyberiádu, přečti si o pirátu Tlamsovi.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

My si tykáme? Upřímně vzato z Tvé strany mi to nevadí. Jsou jazyky, kde se to bere trošku jinak, třeba angličtina. Určitě to tak bude nejenom v ní, jazyků jsou po světe stovky, ne-li tisíce, zejména Afrika je jimi přímo přecpaná. Nedávno jsem navštívil v rámci Pragofestu přednášku, která byla věnována řecké filosofii a náboženství. Byl jsem poměrně překvapen, jak "moderně" a rozumně byli tou dobou někteří ze starých velkých Řeků schopni myslet a jednat. Po přednášce, během popovídání si s lektorem, jsem se dozvěděl, že Řekové to s tím tykáním a vykáním mají zařízené tak, že tykají-li si Řekové, tak během toho tykání se úcta jednoho k druhému nahrazuje titulováním oslovovaného, podstatným atributem u toho tykání ale je, že by si během něj neměli vzájemně lhát. Během formálního vykání si ale navzájem lhát mohou, k tomu ho prý vlastně mají zvykově vymezeno. Když to tedy pojmeme na ten řecký způsob, tak já to beru, ten se mi líbí :-)

Pokusil jsem se toho Lema najít v knihovně, ale našel jsem Hvězdné deníky, Deník nalezený ve vaně a ještě knihu Summa technologiae. Vím bezpečně, že celého Lema doma nemáme, ale určitě vím, že by tam měly ještě někde být k mání Kniha robotů, Bajky robotů a Kyberiáda a možná ještě 1-2 další. Potíž je v tom, že u nás je knih odhadem tak asi minimálně kolem 5 kubíků, což už dohromady možná překoná i tisícovku na kusy a asi by to chtělo z našich knihoven virtuálně udělat polohovaný sklad a místo jedné dovolené provést silami celé rodiny jejich katalogizaci a zanést údaje o knihách včetně jejich poloh do nějaké databáze. Když je to v knihovně na 2 řady, blbě se v tom hledá. Jasně si vzpomínám, že mi pirát Tlamsa není neznámý, z paměti mi leze ještě Trurl, vzduch démon a moc víc už ne. Nevíš proč se s tím člověk čte, když to nakonec stejně zapomene? Asi proto, že se u toho čtení docela dobře baví. Občas ale lituji, že paměť nemá vlastnosti pevného disku, mnohdy by se to docela hodilo :-)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, já už ztratil přehled komu ano, komu ne, když to spletu tak to vypadá blbě na obě strany. Tak když vysloveně nemusím tak nevykám a když tykám tak se snažím ve slušnosti. Kyberiádu měl moc rád, půjčil, přišel o ni. Koupil rozšířené vydání, půjčil... Tak po antikvariátech scháním potřetí. Dá se číst kolem dokola. Zajatí Trurl s Klapáciusem Tlamsu vypekli termodynamickým démonem třetího řádu, který generoval informace z pohybu molekul, tak nějak si to pamatuju. Moc doporučuju k přečtení.

Pedro řekl(a)...

To Drak: Knihovna na 2 řady se ještě dá zvládnout. Ale když je na 3 řady - to je horor! Když vyhledám nějakou knihu v zadní řadě a zcela mylně se domnívám, že jsem vše dovedně zamaskoval a zejména první řadu že jsem uvedl do původního stavu - přijde má zákonitá družka a s povytaženým obočím se zeptá: "Cos tam zase hledal?".