pondělí 14. února 2011

Obrana Evropy


On ten kolonialismus měl něco do sebe...
 Minulý víkend jsem strávil ve škole. Nebyl jsem tam sám, do Modré školy na Jižním městě přišli dobrovolně mnozí jiní, zejména studenti - a ještě za to zaplatili. Mohli se tak dobrovolně zúčastnit různých přednášek v rámci setkání fanoušků fantastiky PragoFFest, například i té, která pojednávala o řeckém náboženství a přírodě. Při té příležitosti jsem se dověděl, jak ostrovní Řekové chrání Evropu před invazí ze severní Afriky.
Přednášel Doc. Zdeněk Kratochvíl, PhD z Univerzity Karlovy. Krom toho, že nám ozřejmil zvěřinec starořeckých bohů a jejich filozofický základ, vyprávěl i o rodinném dobrodružném výletu po Kykládách. Jak se dostali po několikadenním přechodu přes Bílé hory až na jižní pobřeží, tuším že ostrova Naxos. Při průchodu posledním průsmykem byli zastaveni jakýmsi dědulou s kulometem, který je ovšem pustil dál. Hlaveň své zbraně měl namířenu na jih. Až přijde Kaddáfí, tak ho dál nepustí. Ze severu turisty pouští, policajty by nepustil...

Děda je přitom jen poslední obrannou linií před Lybijci. I když se zdálo, že osobně očekává Kaddáfího. Hned tady uvádím, že reálně by se mohl bránit spíše Turkům, protože mezi Kykladami a Afrikou leží ještě Kréta. Nicméně zde mají nejspíš konkrétní historické zkušenosti z invazemi ze severní Afriky, takže i dnes se připravují na boj s Lybijí.

První linii přitom tvoří ozbrojení rybáři na moři. To, že jsou ozbrojení, neznamená nic zvláštního: místní mají každý nějakou tu pistolku. První dostane chlapec v patnácti - aby mohl chodit za holkama. Jenom psi, děti a cizinci zde chodí neozbrojeni...

Druhá linie probíhá hospodou na pobřeží. Na terase zde jsou připraveny moderně vyhlížející sapíky. Hospodský má satelitní telefon, kdyby se objevila nepřátelská flotila, přiletí do sedmi minut vojenská letadla. Těch sedm minut musí hospodští štamgasti pobřeží udržet.

Kdyby se to nepovedlo, je tu ještě linie třetí, dva kilometry nad vesnicí ten šílenec s mašinkvérem. Který skutečně vypadá, že ho ukořistil od Rommela...

Hezké, hezké. Hlavní problém dneška však je, že flotila, která dnes přiráží ke břehům Evropy se neskládá z dělových člunů a bitevních lodí. Dnes připlouvají utečenci před násilím, které zmítá státy severní Afriky. Ženy, děti, starci taky a samozřejmě i zdraví silní muži. Většinou nikoli ti skutečně bohatí - ti už dávno přiletěli letadly...

Zabránit těmto bezbranným útočníkům, kteří nás přesto mohou ušlapat, mohl v minulosti "vývoz blahobytu" do "rozvojových zemí". Bohužel ten vývoz skončil hlavně na soukromých kontech místních papalášů. Tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí si takhle ulil 5 miliard €.  Délesloužící a tvrdší exprezident bohatšího a více sponzorovaného Egypta Mubarak si nahospodařil dle různých odhadů 40-70 miliard US $.

Vývoz blahobytu by mohl fungovat jen tehdy, kdyby dárci měli přímý vliv na to, aby poskytované pomoc šla skutečně potřebným. To se také nemohlo povést, nejen kvůli vládním zlodějům v Africe, ale i korupčníkům v evropských ouřadech, kteří lití našich peněz hladovému třetímu světu zajišťovali.

Hernajs, on ten kolonialismus měl něco do sebe! Nakonec bychom se k němu měli svým způsobem nějak vrátit, i když tentokrát nemáme na přímou invazi. A to tím, že evropské vojenské lodi zastaví nekontrolovatelný exodus ze severní Afriky. Případně zajistí určité předmostí na (dnes konkrétně) tuniském pobřeží, kudy by se člunkoví lidé lifrovali zpátky. A to přežitelným způsobem...

Jenže, to by musela především existovat jednotná evropská zahraniční politika. A ještě dříve by měla vědět, co vlastně chce. Ale s tou zahraniční politikou je to asi jako s evropskými ozbrojenými silami: ty také mají šéfa, avšak nikoli náplň. Ve skutečnosti jednotlivé státy EU napsaly několik tisíc lidí z několika málo jednotek na jakýsi seznam Sil rychlé odpovědi - který je ale společný se seznamem NATO! Evropské vojenské síly možná mají štáb, ale nikoli vojáky. Jestli je z toho seznamu už vyzobalo NATO třeba do Afghánistánu, pak tam prostě nejsou. Evropa je slabá.

(BTW: Ta "rychlá" odpověď značí, že jednotky jsou schopny vyrazit tak za pět tejdnů... Za sedm minut nedorazí, pane kolego hospodskej na Naxu!)

A co NATO? Tam ovšem hlavní ozbrojenou moc představuje Amerika, která ji nyní soustřeďuje v tom Afghánistánu a Íráku. Tak co alespoň středomořská flotila US NAVY?  Amíci si nebudou špinit ruce v Africe. Už se jim to nevyplatilo v Súdánu. Krom toho mají prezidenta, kterého si zvolili právě proto, aby nikde mocensky nezasahoval...

Dnešním italským (a zítřejším evropským) problémům by mohly zabránit italské dělové čluny - pokud by se právě Itálie nebavila spodkami svého premiéra. A Italům by byli schopní pomoci ze všech evropských států jedině Francouzi - se svou tradicí, zkušeností a současným prezidentem...

Pantelleria, italský ostrůvek, vzdálený jen 75 km od tuniského pobřeží, není obsazen drsnými Kyklanďany. Ani o něco vzdálenější Lampedusa. A, jak už jsem psal:

Zbraně proti bezbranným nepomohou...

Psáno v Praze dne 14. února 2011
Doplněk z 15. února 2011: Podle televizních záběrů se v tomto případě mezi uprchlíky nevyskytují bezmocné ženy, malá robata a ubozí starci. Jde téměř výhradně o mladé silné muže ve věku 20 - 30 let, kteří využili příležitosti a nejspíš doufají, že se jim tímto způsobem podaří dostat se na "evropský pracovní trh".

Další zpráva: Dělové čluny zasahují. Totiž lodě tuniské pobřežní hlídky, které už několik lodí s nelegály potopily...

A nakonec o té evropské pomoci: Itálie dostane od EU 100 milionů eur na provoz uprchlických středisek......

(Foto v perexu převzato ze stránky www.fysis.cz/.)


70 komentářů:

informace řekl(a)...

Zítra se bude konat na italské urgence plenární schůze EP, který bude jednat o masovém přílivu imigrantů. Ministr Maroni požaduje od EU 100 milionů euro na uhrazení výdajů s příjmem, hoštěním a expatriací imigrantů. Merkelová a Sarkozy podporují Itálii.
Maroni převídá příjezd 80.000 imigrantů, jestliže se vhodně nezakročí.A to jen z Tunisu.
Itálie nabízí Tunisu vybavení pro provádění kontrol. Dnes večer jedná v Tunisu Frattini, uvidíme s čím se vrátí.
A Frontex, kdy a jak ho zaktivizují? Pořád se o něm mluví, ale kdo z něj někdy viděl alespoň stín.
Dobrou noc a hezké sny o musulmáncích. Máte je za dveřmi, a co říkám za dveřmi, už jsou v předsíni.

drak řekl(a)...

Sympatické je, že se ten parlament sejde, co z toho nakonec vzejda a za vůbec něco, je otázkou. Podpora Sarkózyho a Merkelové vypadá slibně. Kdyb se přidal ještě pan Cameron, bylo by to ještě lepší, no vyčkejme, uvidíme. Takto masový jev, jakým ta imigrace je, není nemožné ignorovat a to, co se s tím teď udělá sehraje nepochybně významnou roli vzhledem k tomu, co přijde v blízké budoucnosti. O to větší odpovědnost leží na bedrech evropských státníků a jsem rád, že aspoň někteří z nich tuší oč jde.

EK řekl(a)...

Jak to tady čtu tak nejlepší obrana všech a všeho je pokec v hospůdce. Uhl, Vašek, Bok, Rampuj,Kreml,Eštnová to je EUarmada nová. Kašpaři.
Jen nemáte čím střílet.Čest.

EK řekl(a)...

A tak to bude: http://neviditelnypes.lidovky.cz/egypt-co-bude-zitra-0o1-/p_zahranici.asp?c=A110213_230132_p_zahranici_wag

Vše na účet hospodského.
vstávejte estéti!
ĆEST.

Větší vlastenec řekl(a)...

Obrana proti Evropě (a USA)

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Každému opravdu myslícímu člověku je jasné, že našimi úhlavními nepřáteli zůstávají Němci a ostatní Evropani, podporovaní agresivními USA a sionisty. Pokud to někomu není jasné, stačí se podívat na mapu : Jak daleko je Egypt či Írán, jak blízko je Německo, Rakousko, Francie a jiné podobné země plné dědičných nepřátel resp. tradičních zrádců.
Proto nechejme Evropany, ať se sami vyrovnají se svými problémy, s hněvem svých včerejších obětí, a starejme se konečně o svoji vlast.

Již více než dvacet let jsou naše státní hranice bez řádné obrany. Přes kdysi nepropustnou linii, oddělující náš svět míru a pokroku a od západního světa násilí a bezpráví, dnes proudí drogy, pornografie, proudy kamiónů vezoucích zbytečnosti, proudy osobních aut i autobusů, vezoucích k nám nenažrané turisty.
Přes naše pohraniční hory, zbavené ženijně-technických opatření, pronikají nelegální migranti. Proniknout mohou i útočné jednotky Bundeswehru, US Army a ostatních armád paktu NATO. Kdo nás ochrání před euroamerickými okupanty, když naše tzv.nejlepší jednotky tzv.naší armády slouží zájmům imperialistů kdesi v horoucím pekle ?!
Kéž bychom měli alespoň pár kulometů po Rommelovi resp. Schörnerovi ! Zvuk palby MG-42 by opět uvedl americké agresory do zoufalství, následná zteč na bodáky by útočníky obrátila na panický útěk.

No jo, já vím, proti přesile bychom sami neměli naději. Ale my přeci NEJSME sami – naši starší bratři jsou stále s námi, dnes alespoň v duchu. Takže by nám stačilo udržet opěrné body jen pár dní, a vítězná Rudá armáda Ruské federace by přišla včas.
Ovšem k řádnému zaujetí obranných pozic potřebují naši lidé určitou dobu, proto je bezpodmínečně nutné obnovení Pohraniční stráže. Více např.zde : Pohraniční stráž za branné pohotovosti ( http://www.klub-pohranici.cz/ps.htm )

„...Historie OSH a tradice PS bylo svědectvím nezměrného úsilí a péče KSČ o zabezpečení spolehlivostí OSH, jako nutného předpokladu pokojného budování rozvinuté socialistické společnosti. Bylo také svědectvím toho, že generace pohraničníků, oddaných vlastenců a přesvědčených internacionalistů obětavě a mnohdy i s nasazením vlastních životů plnila úkoly ochrany a obrany socialistické vlasti.„
(Z článku „VÝZNAM OCHRANY STÁTNÍCH HRANIC, JEJÍ VÝVOJ A ÚLOHA POHRANIČNÍ STRÁŽE)

***Volte ČSSD a KSČM !***

EK řekl(a)...

Pro: VV
zde je jedinečný zvuk palby našeho MGečka.
http://www.youtube.com/watch?v=sNuNlcgmbG0
Hrrr na ně!

Větší vlastenec řekl(a)...

Fašistický MG-42 vydává jedinečný zvuk jen při palbě do amerických útočníků; jinak dávám přednost starému dobrému staccatu našich kulometů vz.59. Konečně, nižší kadence je u naší zbraně spřátelené ráže více než nahrazena její vyšší přesností.
Doufám, že při zaslechnutí melodie naší palby se američtí žoldáci budou psychicky hroutit, jako se hroutili jejich křižáčtí předchůdci ze sborového zpěvu našich husitských soudruhů "Kdož sú Strany bojovníci".

Čest práci a Míru zdar !

informace řekl(a)...

Mínění o situaci v Egyptě po odchodu Mubaraka jsou různá. Ale podstatně se shodují v tom, že vojenské špičky, které teď řídí přechod k demokratickým volbám, mají podstatný zájem, jak politický tak hlavně ekonomický na tom, aby se nic nezměnilo. Byly vždy privilegovanou kastou, která mimo jiné zbohatla. Chce-li se Egypt skutečně demokratizovat, musí smést všechno a z gruntu celý systém předělat, píše komentátor z AsiaTimes v článku Under the (Egyptian) volcano
h://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MB15Ak01.html

O reakci Ruska
Russia and Egypt: An Old Relationship
h://www.carnegieendowment.org/publications/index.cfm?fa=view&id=42598&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+CarnegieEndowmentForInternationalPeacePublications+%28DC+-+Publications%29&utm_content=Google+Reader

Mínění italských politologů
Egitto anno zero
http://temi.repubblica.it/limes/egitto-anno-zero/20218

New York Times
What Is the Egyptian Military's New Role?
h://www.nytimes.com/roomfordebate/2011/02/10/what-will-the-egyptian-military-do/the-us-should-use-its-leverage
h://www.nytimes.com/2011/02/12/world/middleeast/12diplomacy.html

Mezi tím manifestace pokračují. Tentokrát protestují policisti, že nedostali plat. Ani vojáci. Paralýza veřejného a hospodářkého života trvá dál.

informace řekl(a)...

Počkejte, Flastenče, až EU zavede bezvýzový styk s Ruskem. Pak vás ruští bratři přímo zaplaví a jistě i mohutně podpoří ve vašich protiimperialistických snahách.
To pak budete křepčit všude!

informace řekl(a)...

Tvrdá výměna názorů mezi italským ministrem vnitra Maronim a švédskou eurokomisařkou Ceciií Malstrom. Eurokomisařka tvrdí, že v sobotu nabídla Itálii pomoc a že ji ministr odmítl. Maroni replikuje, že to není pravda, naopak na svou žádost o aktivizaci Frontexu a pomoc při odbavování imigrantů dosud nedostal odpověď.
Na nátlak italských představitelů se začnou evropské instituce radit: dnes bude problém imigrantů projednáván na plenárním zasedání EP, zítra budou o problému jednat představitelé 27 zemí EU, 24 února se sejdou ministři vnitra.
Připomíná mi to dávné:
Charašo i da da da,
to vám byla porada.

Ještě štěstí, že je teď moře rozbouřené a tak příjezd trochu polevil.

drak řekl(a)...

informaci:

Zdá se, že jev zvaný Japonci kamikaze by nám pomohl víc, nežli celá EU dohromady. V EU jsou totiž země, které jsou, ať už to chtějí nebo ne, rovnýma nohama v realitě. To jsou Itálie a Řecko, ty totiž zachytávají tu první vlnu "azylantů", případně se to přes jejich území valí dál. Pak tu máme země, co se váhavě začínají budit z multikulturního sna, to jsou momentálně Německo, Francie a Velká Británie. V Holandsku to zatím bublá pod povrchem a ten zbytek zatím ještě sladce spí, zejména Skandinávie, ta je úplně jakoby na jiné planetě. No a teď, od tohoto spolku plodícího především sáhodlouhé směrnice regulující výskyt chemických prvků ve výrobcích, křivost okurek a jiné výplody jsoucí vstříc různým lobbistům a zeleným padouchům, případně plodícího světoborné rezoluce o Arktidě, EU a Sámech, chtějte nějakou rychlou a rozumnou reakci na hordy vyloďující se na jihu Itálie.

Čekám, že zatím nejplatnějším spojencem v tom všem bude špatné počasí. No a možná dostane Itálie nějakou finanční pomoc, ale o moc víc bych si nesliboval. Čím méně si kdo slibuje, tím příjemněji aspoň bývá čas od času překvapen. A ne, že bych to Italům nepřál, jejich zájmy se od těch našich neliší, jsme v tom průšvihu spolu s nimi, jen si to někteří lidé v EU pořád ještě odmítají připustit.

informace řekl(a)...

Muslimští bratři zakládají v Egyptě politickou stranu. Dosud se prezentovali jako hnutí.
http://www.ansa.it/web/notizie/rubriche/mondo/2011/02/15/visualizza_new.html_1587721581.html

drak řekl(a)...

informaci:

Pakliže V Egyptě buď nebude zakázáno, aby nábožensky orientované strany směly kandidovat, nebo a to považuji za rozumnější řešení, aby byl počet jejich mandátů omezen tak, aby nemohly získat rozhodující vliv, bude z těch voleb tam tak akorát průšvih.

Schumacher popletený antisemita řekl(a)...

"V Egyptě buď bude zakázáno, aby...." Tyhle dvojité, bohužel oblíbené zejména mezi slovanstvem, negace moc zatěžují závity při překladu do srozumitelštiny. Zvlášť u ruštiny mě to popouzelo. Také se mi tuze nelíbí způsob nabídky "Nedáte si...Nechcete..." implikující odpověď ne, děkuji. A rád bych věděl jak se z Johanna z Pomuku stal Nepomucký. To mě také dráždí, i když v tomhle případě to má nějaké rozumné vysvětlení.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 VV : Dá rozum, že pohraniční stráž měla své opodstatnění. Protože kdyby všichni chytří a schopní utekli, kdo by tu zbyl aby budoval, he ?

informace řekl(a)...

Podívejte se Schumachere.
na oficielní tabulku ekonomie států podle výše nominálního GDP a zjistíte, že Itálie je na světě na 7. místě. Zřejmě to nebude jen pro přípravu a spotřebu pizzy a špaget. Tabulka je vypracována základě dat těchto institucí:Fondo Monetario Internazionale (2009) Banca Internazionale per la Ricostruzione e lo Sviluppo (detta anche Banca Mondiale) (2009), Central Intelligence Agency (CIA) (2009). Itálie je už od počátku členem G8 a G20.
h--p://it.wikipedia.org/wiki/Lista_di_stati_per_PIL_(nominale)

Pokud jde o politickou situaci dnešní a minulou, měli bychom ji posuzovat, ne tak pod náhodnými dojmy folklorního rázu, jako spíš na základě historických dat. Je zapotřebí vzít v úvahu, že italský politický, sociální a kulturní život v minulých desetiletích byl silně poznamenán existencí studené války a to mnohem víc, než se Vám, jako náhodnému divákovi může jevit. Itálie byla jevištěm střetu zájmů Sovětského svazu a USA, křížila se tu činnost dvou největších světových tajných služeb. Psala jsem už o Gladio rossa (Rudý meč), vedle něj existovalo Gladio, tajná obranná organizace, připravená zakročit v případu sovětského napadení, vybudovaná Spojenými státy. O tom také existuje dokumentace.
Italský politický systém po II světové válce je politology charakterizován jako "democrazia imperfetta" neúplná demokracie a to pro anomální vztah nerovnováhy mezi vládnoucí koalicí a opozicí. Hlavní opoziční strana PCI byla po středové Křesťanské demokracii, nejsilnější politickou stranou. Na př. v r. 1976 dosáhla ve volbách PCI 34,4% oproti DC 38,7%. Byl to také rok, kdy PCI doufala, že předežene Křesťanské demokraty a dostane se legální cestou k moci.
20 giugno 1976. Elezioni Camera dei Deputati (DC 38,7% - PCI 34,4% - PSI 9,6% - MSI 6,1% - PSDI 3,4% - PRI 3,1% - PLI 1,3% ...).

Tento systém, kdy jedna strana zůstává permanentně u vlády, i když s pomocí menších stran a není vystřídána opozicí, která by měla na zřeteli zepšení a hlavně zachování politického systému a ne jeho převrat, má neblahé následky pro politický život země. Vládnoucí strana je neustále vydírána menšími stranami, které s ní tvoří společnou koalici a zároveň tlačena opozicí k stále větším ústupkům nebo kompromisům. Na druhé straně to vede k její rostoucí korupci a klientelizmu. Přidejte k tomu ještě, že PCI využívala soustavně odborových organizací pro politické účely. PCI byla až do rozpadu Sov. svazu financována Moskvou a to bohatě, mohla tak platit funkcionáře různých přidružených organizací za propagandistickým účelem. A všechnu propagandu "mírového tábora" jste si platili vy, včetně ČSSR. PCI byla Moskvou nejen financována, ale i řízena.

informace řekl(a)...

Jak jsem říkala, PCI vsázela na to, že se dostane k moci legální cestou. Započala tedy se systematickým pronikáním do všech odvětví společenského žvota, v hospodářském si vytvářela klientelární síť, ve vědeckém a kulturním sledovala systematicky politiku vytlačování pravicových intelektuálů z univerzit a kulturních institucí a pronikala do soudnictví. A někde, hlavně na univerzitách, se jí to podařilo, jak jsem tu jednou psala, když jsem postovala článek pravicového filozofa G. Baget-Bozzo.
Když k tomu přidáte i léta "olova", kdy tu řádily Rudé brigády, máte obrázek Itálie z dob studené války.
O systému neúplné demokracie byla napsána řada knih, kde je situace dopodrobna analyzována, já nemám tak velký dar syntézy, abych tu mohla dát podrobnější obraz.
Zlom v politice nastává až po r. 1994, v r. 1993 milánská prokuratura dosáhne demise tehdejšího premiéra Craxiho, který je pak odsouzen pro ilegální financování strany. Zároveň i druhé vládní strany jsou prakticky rozmeteny, včetně DC. Tehdy PCI vidí před sebou cestu otevřenou ke vládě. Konečně po desítiletích putování po poušti, komunistická karavana vidí před sebou kýžený cíl. Tajemník PCI A. Occhetto se kandiduje veřejně v TV jako budoucí premiér. A to všechno jim pokazí Berlusconi, který se svou Forza Italia, kam sebral všechny trosky bývalých stran, vyhrál volby. Podnikatel, který se dal, snad spíš ze zoufalství než z ambice do politiky a pobořil tak dávný sen italských komunistů. Proto ho od té doby milánská rudá prokuratura pronásleduje a nejen ta.
Za povšimnutí stojí i fakt, že proti PCI nebylo nikdy započato řízení pro ilegální financování strany, buď ze zahraničí nebo vnitrostátní. Totiž jedna prokurátorka se o to pokusila, ale byla dost brzo umlčena.
Opravil jste si trochu Schumachere představy o italské situaci?

informace řekl(a)...

Dodatek:
Po 1948 r. PCI vsázela na to, že se dostane k moci legální cestou

Šaman řekl(a)...

15. února 2011 publikován doplněk článku:

Podle televizních záběrů se v tomto případě mezi uprchlíky nevyskytují bezmocné ženy, malá robata a ubozí starci. Jde výhradně o mladé silné muže ve věku 20 - 30 let, kteří využili příležitosti a nejspíš doufají, že se jim tímto způsobem podaří dostat se na "evropský pracovní trh".

Další zpráva: Dělové čluny zasahují. Totiž lodě tuniské pobřežní hlídky, které už několik lodí s nelegály potopily...

A nakonec o té evropské pomoci: Itálie dostane od EU 100 milionů eur na provoz uprchlických středisek......

informace řekl(a)...

Šamane,
vidíte to moc růžově.
Z Itálie do různých institucí EU volali dnes:
prezident republiky
premiér
ministr financí
ministr vnitra (poslal dopis)
ministr zahraničí
odpověď: EU je solidární s Itálií.
Poskytne jí finanční pomoc (bez uvedení částky, což znamená, že to může být i 10.000 euro jako v případě Řecka)
Uvede v činost Frontex, který ale prozatím není plně vybavený.
Tedy stručně a jasně: pomozte si sami!
A ženy mezi imigranty jsou. Natočili s nimi pohovor.

informace řekl(a)...

Pardon, chtěla jsem říci 10 milionů.

STK. řekl(a)...

Přemýšlím: když žiji v zemi, kde je denní příjem na osobu 1 až 2 USD, že je to samo osobě dost silný důvod k urychlené emigraci. Nepokoje jsou jen vhodným impulzem, záminkou. Ty mladé muže by možná Itálie (a nakonec i celá EU) jakž-takž "polkla". Jenže za nimi přijdou jejich široké rodiny. A Po kapsách budou mít korán. Protože dokážeme (?) myslet pár tahů dopředu, měli bychom být dnes nesmlouvaví.

I když je nám jich líto.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Zkusím to příště jednodušeji, nicméně věřím, že jste to nakonec rozšmodrchal.

drak řekl(a)...

STK:

Absolutní výše denního příjmu cosi naznačuje, ale bez odpovídajícího protějšku, tedy znalosti, co si tam za to pořídíte a dá-li se z toho vyžít nebo nedá, to ještě nic neříká. My tady u nás bychom se s tím asi nespokojili, ale třeba ve Vietnamu by to někdo mohl považovat za slušný příjem. Jak je tomu na severu Afriky nevím, asi to nebude nic zázračného, ale myslím, že se s tím jakž takž přežít dá. Možná, že po celosvětovém zdražení potravin už ne. Nevím, chtělo by to tu druhou půlku té informace, co je tam za to k mání.

drak řekl(a)...

informaci:

Já považuji za mimořádně odpudivé už to, že někdo je ochoten pracovat ve vlastní zemi, proti svým vlastním lidem, ve prospěch někoho jiného za jeho peníze. Příslušníky těchto pátých kolon opravdu nemusím a do určité míry je celkem jedno, zda to někdo dělá z blbosti, nebo pro peníze, podstatné je, jaké to má následky a že se tak děje ve prospěch někoho zvenčí.

informace řekl(a)...

Draku,
spíš než o odpudivém chování, by se mělo mluvit o vlastizradě. Vždyť komunističtí pohlaváři byli za fašizmu a za války v Moskvě a moc dobře viděli, co se tam děje. Dokonce tam nechali uvěznit a zabít některé své soudruhy, kteří Stalinovi zdáli "nespolehliví" a ani hlas proti tomu nezvedli.
Jsem konec konců ráda, že sem Schumacher toto téma přinesl, i když celou situaci znevažuje. Alespoň mi dal příležitost něco o tom napsat.

Pokud jde o financování italských komunistů od konce války až do 1991 r., bylo o tom napsanáno několik knih:

Elena Aga Rossi e Victor Zaslavsky: Togliatti e Stalin. Il PCI e la politica estera staliniana negli archivi di Mosca, edito da Il Mulino).
Reinhold Niebuhr, Uomo morale e società immortale, Jaca Book, 1968.
Gianni Cervetti, L’oro di Mosca, Baldini & Castolid, 1993.
Valerio Riva, Oro da Mosca. I finanziamenti sovietici al Pci dalla Rivoluzione d’ottobre al crollo dell’Urss, Mondadori, 1999.
Sergio Bortolotto - Francesco Bigazzi, Pci, la storia dimenticata, Mondadori, 2001.

Přesto, že se snažili historici zjistit, kolika miliard dosáhly sovětské příspěvky pro PCI a různé levicové organizace, nepodařilo se jim stanovit přesné číslo. A to proto, že Moskva platila nejen cash (pověstný kufřík s dolary, který převážel pověřený italský funkcionář), ale i prostřednictvím firem, které dovážely ze Sov. svazu, hlavně ropu a deriváty. Byla s nimi uzavírána výhodná kupní smlouva s dodatkem, že zaplatí v Itálii určité procento více méně anonymnímu zprostředkovateli. O sovětské financování komunistických západních stran se zajímal v 1992 r. i vedoucí vyšetřovacího oddělení Generální prokuratury Sergej Aristov, jak píší na stránkách agentury Agentstvo federal'nych rassledovanij, v rámci vyšetřování o finanční činnosti Ústředního výboru komunistické strany SSSR, ale nepodařilo se mu nic zjistit. Italské archivy PCI byly zničeny.
h--p://www.flb.ru/index.phtml
V Itálii bylo vyšetřování archivováno v 1994 r. římským prokurátorem s touto motivací: "Jsou jistě zneklidňující zprávy o vojenském výcviku k sabotáži, k použití vybušnin a zamaskovacím technikám, doprovázeném velkým přílivem peněz, trvajícím až do nedávna, často na žádost z italské strany a platebními výhodami poskytovanými firmám, blízkým PCI. Ale přesto není možno dokázat soudní cestou, že zájem SSSR vůči italským komunistickým pracovníkům se stal opravdovou korupcí italských občanů ve prospěch nepřátelských zájmů vůči italskému státu."
To je pěkné, že? Takový nedostatek důkazů? A porovnejte to s dnešním řáděním milánské prokuratury proti B., protože se prý vyspal s nezletilou prostitutkou.
Myslím, že to porovnání nepotřebuje další komentář. Komunisti se nemění a ani nemohou, mají to v DNA.

informace řekl(a)...

Draku,
ještě tohle a pak skončím. Když se zavřel moskevský finanční kohoutek, musela pak PCI prodat své historické sídlo v Botteghe oscure a prodat i historický tiskový orgán strany Unità. Komu ho prodali? držte se, kapitalistům. A proč ti do něj investovali peníze, když je v pasivu?
To by byla další zajímavá kapitola o proniknutí komunistů do ekonomického prostředí.
Ale už dost. Dnes máme na pořadu americké zdravotnictví.

drak řekl(a)...

Americké zdravotnictví neznám, nemohu se tedy k němu vyjadřovat, ale z toho, co jsem se o něm z útržků dozvěděl si myslím, že bych ho jakožto řadový průměrný občan na svou vlastní kůži asi zažít nechtěl. Přesto, že to naše není bůh ví jak úžasné, tak si myslím, že to americké je o něco horší a zrovna tohle bychom si sem z USA importovat neměli. To naše by v podstatě stačilo na jedné straně očistit od chmatáků spolu s lobbingem farmaceutů a jiných vyžírků, na druhé od odborů a vlivu ČSSD na obor obecně, odstranit určité nesmysly kolem úhrad, standardů a platů a myslím, že by se nakonec projevilo jako velice efektivní a životaschopné. Jenže si myslím, že jen málokdo ví, jak pomoci z rejže tomu našemu a tím spíš si pak jen těžko někdo může vědět rady s tím americkým, protože prachů tím protéká hromada a velikost té hromady je přímo úměrná odporu, který budou klást ti lobbisté, chmatáci, odboráři a další parazitující pakáž, kterou by ty změny mohly odstřihnout od nevysychajícího zdroje financí. To není jednoduchý oříšek. Podívejte se, jak to dopadlo u nás. Stačí aby v USA neprošly některé důležité součásti oněch reforem přes zákonodárce, a zbytek zůstane jen zbožným přáním na papíře.

drak řekl(a)...

informaci:

Ano a víte jak moc se zlobili někteří čeští soudci, když se začalo zveřejňovat, kdo z nich byl či nebyl před rokem 1989 v KSČ? Obecně jim moc nevěřím, ale těm bolševikům tuplem ne, tam je hned o důvod víc.

informace řekl(a)...

Co je to Frontex a jak funfuje?
Na Psu jedna přispěvatelka vytýká Šamanovi, že jeho "znalosti o ochraně vnějších hranic EU" jsou na bídné úrovni a dává mu pro poučení odkaz na článek M. Hrabálka: FRONTEX a jeho role v ochraně hranic EU.

V článku se dozvíme, co je to Frontex, o historii jeho vzniku, jeho složení a funkci.
To spíš po teoretické stránce.

Po praktické se zase podíváme na webové stránky italské vlády (www.governo.it) a tam se dozvíme, že ve skutečnosti Frontex je instituce v podstatě nevýkonná, což potvrzuje i výkonný ředitel této agentury Fin

Illka Laitinen. Již použití jeho finančních zdrojů je tomu důkazem. Frontex má na r. 2011 k dispozici 88,2 milionů euro, z nichž plánuje utratit 41% na "dlouhodobá studia" o svém fungování. Na operativní zákroky

míní určit 51%.Oproti minulému roku snížil nálady na operativní činnost o 14%.
Dobrá funkcionáři budou studovat, jak by měl Frontex fungovat. A když funguje, co vlastně dělá?
Když hlídkové čluny Frontexu zachytí v evropských vodách plavidlo s imigranty, doprovodí ho do nejbližšího přístavu, to znamená ve většině případů ke břehům italské Lampedusy, nezávisle na tom, chtějí-li imigranti

doplout někam jinak, třeba do Dánska. Od chvíle vylodění jsou imigranti vydržováni na účet italského státu a to někdy až po dobu 6 měsíců, dokud není vyřízena jejich žádost o azyl. V případě odmítnutí žádosti jsou

repatriováni do země původu a to stále na italský účet. V evropské normativě jsou po této stránce značné mezery.

Ministr Maroni, který po špatných zkušenostech z minula nazývá Frontex dalším evropským rozviklaným náklaďákem, naléhal na návštěvě ministra zahraničí Frattiniho v Tunisu, aby tam vyjednal bilaterální

spolupráci při blokování plavidel s imigranty již u tuniských břehů. Itálie totiž má v tomto směru dohodu s Tunisem, ale během nepokojů nebyla dodržována. Zdá se, že mise Frattiniho měla úspěch, protože ani včera

ani dnes žádné plavidlo k Lampeduse nedorazilo.

Na Lampedusu ale předevčírem dorazilo několik desítek pracovníků Frontexu a podle slibu Unie v dohledném budoucnu dorazí i několik lodí a 2 letadla. Budou s nimi spolupracovat italské jednotky.

Doplnil jste si, Šamane, znalosti? Hlavně ty z praxe jsou důležité.

Pedro řekl(a)...

To Informace: Dnes jsem se na ČRo6 od evropského poslance dr. Libora Roučka dozvěděl, že evropský parlament bude jednat o italských problémech s tuniskými běženci příští úterý. Do té doby má na jednacím pořádku spoustu jiných, mnohem důležitějších bodů.
Jinak na adrese hatetepe: naszviretnik.net/2010/09/03/zvedave-historicno-evropsti-zapadli-vlastenci zatím poslední příspěvek z 24. ledna o Frísech. Avízovaná pokračování (31. ledna: Alsasané, 7. února: Savojci a 14. února: Korsičané) se zatím nekonají. Vypadlí Normané (původně tento díl měl vyjít 22. listopadu) se v seznamu uvažovaných pokračování také ještě neobjevili. Podle časových možností čtu 3. díl pamětí Františka Karla Feierabenda - na ty modré či rudé Němce jsem zatím nenarazil. Doufám, že stihnu ty Feierabendovy paměti přelouskat do prázdnin, kdy se nám Finrod Felagund vrátí z Maastrichtu.

Pedro řekl(a)...

Vypnul jsem počítač a vzal do ruky knihu - a honem počítač zase zapínám a opravuji, než mne vypeskuje paní baronka: samozřejmě paměti
Ladislava Karla Feierabenda. ;-)))

Šaman řekl(a)...

Děkuji, Informace. Už jsem chytřejší.

Ještě ke vztahu NATO a EU. Optal jsem se při jedné příležitosti jednoho našeho generála v Bruseli, co by dělal, kdyby došlo ke konfliktu zájmů mezi EU a NATO. Tedy nežeby se praly, ale kdyby měl rozhodnout, kterou organizaci podpoří našima vojákama, kdyby je chtěli voba. Jednoznačně řekl, že jednoznačně podpoří NATO. I když je NATO taky politická organizace, ale ta alespoň občas funguje na velitelsých pravomocech vojáků...

No, už je to skoro deset let, ten generál tam už není - a NATO taky není, co bejvalo...
\ :-/

informace řekl(a)...

Pedro,
říkám Vám znovu, že tu větu o rudo modrých Němcích nenajdete. A v každém případě ta věta v oficielním opublikovaném znění projevu není, a paměti nejsou oficielní dokument. Paměti nejsou ani deník, mají jistou orientační hodnotu pro historika, ale musí je brát s rezervou. Lidská paměť není počítač.
Já zase, když probírám ty staré materiály a knihy o italské PCI, si uvědomuju, že pro Československo nebylo v 1948 úniku. Načasovali to v Moskvě pro ČSR jako pro Itálii a Stalin preferoval ČSR, protože to byla schůdnější cesta. Podívejte se, kolik peněz sem nainvestovali, aby dostali Itálii do své sféry vlivu "mírnou" parlamentní cestou. Počátkem devadesátých let našli v Moskvě kasu úplně prázdnou a tak začala prokuratura pátrat, kam zmizely státní peníze. Všechny rozcundali na vývoz "revoluce" po světě. Proto se taky položili.
Nechtěla bych být tenkrát na Benešově místě.

Pedro řekl(a)...

No když ty paměti čtu, taky bych na jeho místě nechtěl být. Sice jsem tento pocit měl i dříve, ale nyní je mnohem intenzivnější.
P.S. Snad nechcete naznačit, že F.F. lže?!! Možná si jenom poněkud upravil některou pasáž z pamětí. Jakmile na inkriminované místo narazím, ozvu se.

informace řekl(a)...

Ne, nechci nic naznačovat, říkám to otevřeně a jasně.
Naš mu to je? Udělá tak karieru?
Naivní hlupá(če)k!

Jo, nejhorší je, že jste je ze samé vděčnosti za osvobození zvolili! Italští komentátoři neskrývají radost nad tím, že to v '48 odneslo Československo namísto Itálie. Ono to bylo doopravdy načasované, to není žádné přehánění.

informace řekl(a)...

Poslyšte, Pedro,
jestli tu ještě Váš duch bloudí. Proč hledáte v pamětech Feuerhabenda, jestli je tam nějaký výrok o rudo modrých Němcích? Náš Feffé už přiznal, že to v oficielním znění není, že to ale našel někde jinde. Kde, to si nepamatuje. Takže buď existuje jiné znění projevu a má se s ním tedy vytasit, anebo jde o kontaminaci dvou textů (oficielního znění +jiný text) anebo přímo o falsifikát. Když to v Pamětech nenajdete, a Feffé Vám na to třeba řekne, že mu to zazpíval na zahradě kos, co budete pak dělat? Honit toho kosa, aby Vám to přezpíval ještě jednou? Je na studentovi, aby přiznal zdroj.
A pak k tomu plivání na Beneše, že byl Stalinův agent a že v 48 byl strůjcem komunistického převratu. Co mohl jiného dělat v únoru po podání demise 12 ministrů než ji přijmout. Podle konstituční praxe nemohl vládu rozpustit, mohl jen pověřit premiéra, aby jmenoval jiné ministry. K rozpuštění vlády a případnému vyhlášení nových voleb bylo zapotřebí, aby Parlament odhlasoval vládě nedůvěru. V tom případě by mohl prezident pověřit někoho k sestavení nové vlády, ale to až po konzultaci s představiteli všech stran. Jen v případě, že by zkonstatoval, že sestavení nové vlády není možné, by měl právo vyhlásit nové volby. Demisní ministři byli úplní diletanti, když si to neuvědomili. A tak komunistům hráli přímo na ruku. Snad jen parlamentní cestou by se podařilo dosáhnout jmenování nové vlády. Ale i tady byla překážkou parlamentní většina mandátů komunistů a SD, i když dost těsná. Bylo tedy nutno zapracovat u SD, aby někdo hlasoval pro nedůvěru. A koho by nakonec prezident pověřil sestavením nové vlády než zase Gottwalda? Žádnou únikovou cestu tu nevidím.
A pak, kdo formuloval znění květnové ústavy? Byla na to nějaká zvláštní komise, kdo v ní byl zastoupen?
Udivuje mne znění úvodního prohlášení: "Již tehdy, za prvního odboje, toužil náš lid, veden velkým vzorem revolučního boje ruských dělníků a rolníků, po lepším společenském řádu, po socialismu. Avšak toto pokrokové úsilí, navazující na naše nejlepší tradice, bylo zakrátko zmařeno, když se po rozkolu dělnického hnutí v prosinci 1920 podařilo nepočetné vrstvě kapitalistů a velkostatkářů zvrátit navzdory demokratické ústavě pokrokový vývoj v naší republice a přivésti k vítězství kapitalistické hospodářské zřízení se všemi jeho zly, zejména s hrůzou nezaměstnanosti."
Pro to také hlasovali nekomunističtí poslanci? Anebo jednoduše a nehrdinně "hanno alzato i tacchi e ciccia? Dopo di noi diluvio!"
Beneš měl ruce svázané právním zřízením a ke všemu jako spoluhráče diletantské fušery. A voliče vděčné Stalinovi a SSSR.

informace řekl(a)...

Tentokrát opravuju já, abych předešla zákroku della signora baronessa
Ladislava Karla Feierabenda

Pedro řekl(a)...

Jak už jsem druhdy uvedl (v diskusi k Moby Dickovu článku : Zkrácené sukně ozdraví ekonomiku), vyskytuji se tu každou chvíli. Přijdu, sednu si ke stolu s půllitrem, mlčím a pozoruji cvrkot. Někdy se mi sice chce něco připodotknout, pak si to ale rozmyslím, dopiju, zvednu se a vypadnu ven do mlhy. Tož tak.

informace řekl(a)...

Chápu. Figura (nell')ombra.

Pedro řekl(a)...

Ono rozčilovat se v mém věku kvůli každé blbosti, kterou v hospůdce kdo vyklopí, je podle mě zbytečné. Ozvu se jenom když je to konina skutečně do nebe volající nebo když mám nějakou věcnou (tedy věcnou alespoň podle mého názoru, abych předešel replice jistého pána bydlícího v Praze v okolí Klíčova) připomínku.

Pedro řekl(a)...

P.S. Repliky onoho pána pak věcností skutečně překypují. ;-)))

informace řekl(a)...

Nevím, kde je Klíčov, ale jestli se jedná o toho pána, co myslím, tak je docela srandovní.
Takže tělesná stráž?

Pedro řekl(a)...

No Klíčov je ve Vysočanech, dole pod proseckým kopcem. Kdysi tato adresa byla na každém pytlíku s moukou, jestli se dobře pamatuji. Té poznámce s tělesnou stráží nerozumím, omluvte prosím nechápavého starce.

Harpyje řekl(a)...

Tomu kádrování a čmuchání jste se vyučil za minulého režimu?
Ekelhaft!

Harpyje řekl(a)...

Italská vláda je signatářem h/t/t/p://en.wikipedia.org/wiki/Dublin_Convention, takže je pláč kvůli tomu, že "Od chvíle vylodění jsou imigranti vydržováni na účet italského státu a to někdy až po dobu 6 měsíců, dokud není vyřízena jejich žádost o azyl", pláč na špatném hrobu. Zaviněný buďto neschopností, nebo bordelem italské administrativy a justice. Jinak ten, kdo nemá nárok na politický azyl, nebo jehož žádost o politický azyl byla zamítnuta musí opustit italské území během 5 dnů. Co se společné evropské imigrační politiky týká h/t/tp://ec.europa.eu/home-affairs/policies/immigration/immigration_intro_en.htm .

Harpyje řekl(a)...

Znovu
Italská vláda je signatářem //en.wikipedia.orgDublin_Convention, takže je pláč kvůli tomu, že "Od chvíle vylodění jsou imigranti vydržováni na účet italského státu a to někdy až po dobu 6 měsíců, dokud není vyřízena jejich žádost o azyl", pláč na špatném hrobu. Zaviněný buďto neschopností, nebo bordelem italské administrativy a justice. Jinak ten, kdo nemá nárok na politický azyl, nebo jehož žádost o politický azyl byla zamítnuta musí opustit italské území během 5 dnů. Co se společné evropské imigrační politiky týká //ec.europa.eu/home-affairs/policies/immigration/immigration_intro_en.htm .

Harpyje řekl(a)...

I ten filtr je zde eurofobní. :-/ Tak to napíšu jinak.
Italská vláda je signatářem Dublin Convention (k nahlédnutí na oné internetové encyklopedii), takže je pláč kvůli tomu, že "Od chvíle vylodění jsou imigranti vydržováni na účet italského státu a to někdy až po dobu 6 měsíců, dokud není vyřízena jejich žádost o azyl", pláč na špatném hrobu. Zaviněný buďto neschopností, nebo bordelem italské administrativy a justice. Jinak ten, kdo nemá nárok na politický azyl, nebo jehož žádost o politický azyl byla zamítnuta musí opustit italské území během 5 dnů. Co se společné evropské imigrační politiky týká, tak na EU home affairs immigration policies.

informace řekl(a)...

Pedro,
myslela jsem, že ho ochraňujete před možnými následky jeho projevů t.j. reakce rozběsněného davu. Jednou ho chtěli dokonce pověsit na lampion.

Pedro řekl(a)...

Als die Reihe an Schwejk kam, blickte ihn Doktor Grünstein an und eine Reminiszenz an den heutigen rätselhaften Besuch veranlasste ihn zu der Frage: "Sie kennen die Frau Baronin?"
"Sie ist meine Stiefmutter", antwortete Schwejk, "in zartem Alter hat sie mich ausgesetzt, und jetzt hat sie mich wiedergefunden…"
Und Doktor Grünstein sagte kurz: "Dann geben Sie dem Schwejk noch ein Klistier."
Abends ging es auf den Kavalletts recht traurig zu. Einige Stunden vorher hatten alle
allerlei gute und schmackhafte Dinge im Magen gehabt, und nun hatten sie nur schwachen Tee und eine Schnitte Brot darin.

(Die Abenteuer des braven Soldaten Schwejk, Aufbau-Verlag Berlin und Weimar, 1972, S. 85-86)

Tess řekl(a)...

Milá Harpyje, filtr stále vychováváme.
Nemá rád odkazy, některé. Ale on se naučí!
Nemá rád jiné věci, které nevím proč. Taky se to naučí, to se uvidí. Nějaký filtr si tu vyskakovat nebude...

Harpyje řekl(a)...

Díky, Tess. Nemazlete se s ním! :-)))

informace řekl(a)...

Vážená Harpyje,
Jistě jste si přečetla na uvedené stránce i odstaveček o Criticism - nedostatcích Dublinské konvence.
Evropské instituce se snažily zreformovat nynější normy Frontexu, hlavně pokud se týká přijetí a asistenci vyloděných uprchlíků na přímořských hranicích Evropy. Podle návrhu EK "Appena un individuo entra in contatto con qualsiasi autorità europea, in territorio europeo o al di fuori d’esso, le medesime autorità sono responsabili nei confronti degli individui quando tale contato comporta un’attività che coinvolge l’esercizio di giurisdizione." jsou úřady přijímacího státu zodpovědné za uprchlíka ve všech otázkách, týkajících se jeho pobytu i problémů právních. A to dokud nebude rozhodnuto o jeho žádosti o azyl.
Vzhledem k tomu, že není jednotná ani normativa jednotlivých států, byl tu pokus načrtnout společná pravidla.
V těchto otázkách došlo ke střetu dvou nejvyšších orgánů EK a EP, kdy EP hlasoval proti návrhům EK. EK tedy schválila nová pravidla sama a prohlásila je za platná až do doby, dokud se nevyjádří o celé věci Evropský justiční soud.
Proti novým normám EK hlasovaly přímořské státy, protože pro ně představují neúnosnou zátěž.
A dimostrazione di ciò, il fatto che Malta ha immediatamente ritirato la sua disponibilità ad ospitare operazione coordinate da Frontex in futuro."
Malta dokonce odmítla okamžitě další společné akce s Frontexem.
slsg.wordpress.com/2010/05/13/operazioni-frontiere-marittime-esterne-ue-con-frontex-verso-una-maggior-tutela-dei-diritti-umani/

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar drahý příteli a soudruhu Pedro !
Už se Ti podařilo zjistit zdroj hanebné pomluvy J.Masaryka ?
Nebyl to nakonec také ten zpropadený pravičák a zrádný emigrant Feierabend, kdo našemu pokrokovému ministru zahraničí vložil do úst nesmysl o jakémsi "Stalinově pohůnku" ?
Pátrej dál, příteli a soudruhu, čenichej stále jako bystrý a neúplatný vlčák našich hochů-pohraničníků ! Zrádci a pomlouvači musejí být odhaleni; pokud ještě žijí, tak je musíme spravedlivě potrestat. Není možno neustále bez náležité odezvy přecházet pomluvy zrádných emigrantů a prašivých Evropanů.

Být špion, zběh, a vrah a zrazoval svůj stát,
s vervolfy hranic jednom chumlu stát,
v Babicích republice do zad vrážet nůž,
jenž podal agent: Na holomku, služ –
hanební emigranti.
(Marie Pujmannová : Emigranti)

***Volte ČSSD a KSČM !***

informace řekl(a)...

Pedro,
rozuměla jsem dobře? Macecha a ne prababička nebo snad prateta? Víte, ta má němčina občas pokulhává.

Harpyje řekl(a)...

On taky existuje Dobrý voják Švejk v české podobě.
No nic.

Harpyje řekl(a)...

To fízlování má český národ asi v krvi http://www.lidovky.cz/cesi-kupuji-stenice-za-statisice-proda-se-jich-rocne-nekolik-tisic-1c5-/ln_domov.asp?c=A110217_142010_ln_domov_ape. Ale POZOR! Neslavný konec některých čmuchalů: http://img01.lachschon.de/images/HerrPenis-1150040701.jpg
Ten bystrý a neúplatný vlčák našich čackých hochů-pohraničníků skončil svou kariéru jako otylý mopslík.

informace řekl(a)...

'Na fémmena e 'na papera arrevutàjeno Nàpule.

Pedro řekl(a)...

Nevím, proč je v hospůdce najednou takový rozruch kolem toho, že jsem zde uvedl název jedné pražské čtvrti. A asi sem přidám příspěvek, který jistý pán uveřejnil 13.06.2010 ve 13:33 pod názvem "Zahyneme???", na Lidovkách. Jinak bych chtěl říci, že jako ekelhaft mi připadá vkládat do úst někomu, kdo je mrtvý a nemůže se bránit, sprosťárny, které evidentně nevyslovil. Howgh!

informace řekl(a)...

Pedro,
lidová moudrost praví
Lu ciucciu se canusce de le ricche, e 'na fessa de le chiacchere.

Větší vlastenec řekl(a)...

Opět máš naprostou pravdu, drahý příteli a soudruhu Pedro !
Vkládat našemu pokrokovému ministru zahraničí do úst nesmysly o "Stalinově pohůnku" mohou jen Němci, sionisti nebo buržousti.
Q.E.D. náš president Beneš nás nevyzval k humánní likvidaci Němců a Maďarů slovy nepěkně a nečesky svázanými. Naopak; vyzýval nás k tomuto grandiosnímu činu národnímu skvělou úřednickou češtinou.
Nyní je tudíž třeba dokázati pomlouvačný až provokační charakter onoho sprostého a nepravdivého výroku, pravicí připisovanému J.Masarykovi. Soudím, že můžeme provést důkaz velice snadno : Negací.
Vyslovil se snad J.Masaryk protisovětsky a protičesky po podpisu Smlouvy o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi ČSR a SSSR v prosinci 1943 ? Plivl na náš lid a jeho Stranu po přijetí Košického vládního programu ? Podpořil operetní pravicový pokus o puč v únoru 1948 ?
Ne, ne, a ne. Jan Masaryk šel neochvějně s lidem a presidentem Benešem, bez zaváhání podpořil utužování přátelství mezi naším a sovětským lidem, humánní odsun a humánní znárodnění, připojil se k jednomyslnému odmítnutí hrubého vměšování USA do našich vnitřních záležitostí, podpořil lid v závěrečné bitvě dlouhé války o socialistický charakter naší vlasti.
To jsou prostě prostá fakta, a žádné emigrantské pomluvy s tím nic nenadělají. Tečka.

Dým továren, to je náš dech,
naše krev tepá v pražských zdech,
my z šumavského temene
hraničním hvozdem kveteme.
Protože v zemi Fučíka
jen sběr a chamraď utíká
však stát a dělník jedno jsou
jak láska k míru s Nebojsou.
A to je naše čest.
(Marie Pujmannová : Emigranti)

Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast !***Volte ČSSD a KSČM !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Mehr Licht ...
Proč vlastně se tady vzdělaní a ctihodní pánové stále dokola a do krve hádají o tom, co někdo před 65 lety řekl nebo neřekl. Proč je to pro ně nebo i pro nás tak důležité i dnes?

Větší vlastenec řekl(a)...

Protože fašismus neustále hrozí, voni RRR. Protože nás okupuje Evropa, protože u nás řádí kapitalismus a demokracie.
A tohle Doupě, tahle na první pohled nenápadná hospůdka je ve skutečnosti pevnou baštou opravdového češství, nefalšovaného národního socialismu. Zdejší štamgasti jsou roduvěrní čeští vlastenci, vědoucí si svých národních povinností.
Prostě - my víme, že nesmíme polevit v boji, dokud se nevymaníme z Evropy, dokud nebude obnovena naše plná samostatnost a hraniční ženijně-technická opatření, dokud u nás nebude obnoven spravedlivý společenský systém.
Není to snad jasné z četby textů zdejších autorů i většiny přispěvatelů ?!?

Větší vlastenec řekl(a)...

Zbraně proti bezbranným pomohou

Ó Velký Šamane!
Humanistická sentence „Zbraně proti bezbranným nepomohou“ zapůsobí jen na bezbranné muslimské uprchlíky a nás cituplné Slovany; s ozbrojenými agresivními Euroameričany nepohne. Spíše naopak – lační a zbabělí kolonialisti s oblibou masakrují bezbranné Slovany, Indiány, Indy, černochy, Muslimy atd. apod.
Jak všeobecně dobře známo, již na konci 19.věku se brutálnímu cynismu Evropanů trpce vysmál i známý papeženec Belloc :
Whatever happens, we have got
The Maxim gun, and they have not.
(The Modern Traveller; 1898).

Ano, Euroamerika se neštítí použít své vyspělé zbraně proti hladovým, uraženým a poníženým. I proti nám je ochotna je použít, kdybychom se začali bouřit proti EU a NATO. Jsme prostě s africkými uprchlíky na jedné lodi, doslova. Ovšem na rozdíl od nich máme, pořád ještě máme možnost se bránit.
Kam se vlastně poděl Maxim z Muzea V.I.Lenina ?

informace řekl(a)...

Vážený 3R,
ptáte se, proč se tu diskutující hrdlí "o tom, co někdo před 65 lety řekl nebo neřekl", pravděpodobně proto, že Vám není známo, že v posledních desetiletích probíhá mezi historiky ale i v širší veřejnosti diskuze o československých a českých dějinách minulého století. Hovoří se nejen o historických událostech a dění politiků a státníků, ale diskuze přerůstá i do metahistorických otázek jako charakter českého národa a jeho seberealizace v státotvorném procesu. Snad jste sledoval v minulém roce výměnu názorů nad knihou americké historičky Mary Heimannové: Czechoslovakia: The State that Failed, snad si někdy přečtete stránky diskuze na Psu o odsunu Němců, o dění za Protektorátu, o osobnosti prvního poválečného československého prezidenta E. Beneše.
Jistě chápete, že citát, vytržený z díla jednoho velkého muže, jako třeba německého básníka, nám nic neříká o básnikovi samém a jeho díle a tím míň o německé literatuře jeho doby. Totéž platí a dokonce ve větší míře pro historii. Nemůžeme stavět interpretační linii historických událostí na základě výroků - i když historicky doložených nebo dokonce manipulovaných - pronesených jednotlivými politiky. K podepření interpretace je zapotřebí autentických dokumentů, ověřitelných, a sama interpretace nemůže být stavěna na nějakém wishful thinking, jak se to hodí do krámu objednavateli, a na násilném skloubení dat, vytržených z celkového mezinárodního kontextu. Ano dějiny Československa v minulém století jsou nedílnou součástí dějin nejen evropských ale světových a tudíž musí být brán v úvahu mnohem širší kontext mezinárodních smluv a dohod jak veřejných tak nepsaných, jako třeba rozdělení Evropy na sféry vlivu.
Naše hrdlení je jen malým nepatrným koutkem velké diskuze, a nedělá si ani aspiraci na nějaké řešení. Jen poukazuje na to, že někteří novináři jednoduše překrucují fakta.
Proč to dělají? Zřejmě přijímají téze historických revizionistů, kteří v rámci nároků spolku Sudetendeutsche Landsmannschaft na zrušení Benešových dekretů , vyrábějí propagandu o zločineckém českém národě a o presidentu Benešovi jako strůjci a podněcovateli genocidy Němců. Takováto orchestrovaná manipulovaná propaganda rozhodně nesvědčí jak otázce historické pravdy tak mírového soužití dvou zemí, Německa a ČR.
Nevím, jestli české noviny psaly o dopisu 68 světových historiků (mezi nimi hodně německých), kteří protestují proti schválení dolní komorou německého parlamentu rezoluce, která postuluje zavedení vzpomínkového Dne vyhnání Němců z Evropy po skončení WWII a přiznání Charty vyhnanců z 1950 r. jako východiskového bodu k usmíření. Psala o tom Gazeta Wyborcza, která zdůrazňuje, že v onom dokumentu není ani jednou napsáno slovo usmíření.
Problém interpretace dějin je, jak vidíte, velice komplikován právě zájmy politického rázu.

STK: Božínku... řekl(a)...

Hledáte Gorkého nebo kulomet?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Děkuji za osvětlení.
Jednou jsem slyšel nedělní kázání o Lotově ženě. Poučení znělo: Dívejte se dopředu. Ti, kdož se stále vracejí k letitým křivdám, mohou v minulosti zkamenět.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro STK Božínka : Vy si nepamatujete na vestibul Muzea V.I.Lenina v Praze ? Na slavný kulomet Maxim na podvozku Sokolova ? Tomu nemohu uvěřit !


Pro RRR : Rád se pochlubím, že jsem slyšel kázání povícero. V rámci svých služebních povinností, samozřejmě, během sledování akcí třídních nepřátel.
Nuže k věci : V případě petrifikace Lotovy bezejmenné ženy nešlo o trest za nějaké hříšné setrvávání v minulosti, ale o potrestání neuposlechnutí přímého rozkazu. *) Což nelze než schválit, neboť disciplína prostě musí být.
Amen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://online.bible21.cz/bible.php?kniha=genesis#19

informace řekl(a)...

Trojité ER,
něříkejte historikům, že se nemají dívat dozadu, co by si jinak dělali -věštili buoucnost?. Řekněte to těmto pánům a paním, aby se dívali dopředu.
Mám za to, že se dívají, ale jinak, než myslíte Vy.
h://www.unioneistriani.it/3t-data/files/567.pdf

Větší vlastenec řekl(a)...

Za Aší začíná Evropa, oblast krize a rozkladu

Pro RRR ještě jednou :
My bychom rádi šli dál a směle vpřed. To naši dědiční nepřátelé se stále chtějí vracet.
Přečtěte si dnešní článek „Politici mi říkají: Z eura už se nevyhrabem“ z LN *), rozhovor s německým vykořisťovatelem. Nu ano, buržoasní plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem slouží jako hlásná trouba revanšistů a fašistů : Vstup do Evropy, dokonce do její bohatší části, výměnou za zrušení Dekretů presidenta republiky - to nám nabízí německý buržuj.
My naštěstí víme, jak končí taková smlouva s ďáblem – bez výjimky špatně pro člověka. Proto „lákavou“ nabídku nepřijmeme, zůstaneme v naší krásné západoasijské výspě Slovanstva. Ať se Evropané pobijí a poškrtí navzájem za hrst €; my si podržíme korunu a naši zem. Až bude Evropa v troskách, obnovíme spravedlivý společenský systém bez nebezpečí okamžité intervence Bundeswehru a ostatních vojsk NATO.
Obnovíme socialismus, spravedlnost a solidaritu, začleníme naše hospodářství a naši pevnou měnu do pevného sytému RVHP, mezinárodní obchod budeme opět účtovat v konvertibilních rublech. Bez kurately EU se naše ekonomika opět postaví z hlavy na nohy, bez hrozby NATO naše vlast opět rozkvete.
Proto Marxudík za ekonomické krize kapitalismu a demokracie, krize periodické a neustále se prohlubující. Naše hvězdná chvíle se blíží.

Již naše generace bude žít v socialismu !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://www.lidovky.cz/politici-mi-rikaji-z-eura-uz-se-nevyhrabem-fij-/ln_noviny.asp?c=A110219_000046_ln_noviny_sko&klic=241410&mes=110219_0