středa 9. února 2011

ZASLÁNO: Quo Vadis, VTM?

(Autorka: Tess)
Odebírali jsme VTM (Věda a technika mládeži). Nějakou dobu. Dlouho. Leta. Nejdřív s bratrem, potom s manželem.
Ano, nebylo to už tak úplně ono; objevovalo se čím dál tím víc vobrázků, těžko odlišitelných reklam a článků na mírné hranici lifestylu. A pak... přestala VTM vycházet úplně.


Když jsem se nedávno dozvěděla, že VTM začala vycházet elektronicky, měla jsem z onoho faktu smíšené pocity. Ale protože jsem čerstvým majitelem Kindle, VTM lze (zatím) stáhnout i v Kindle formátu (mobi) zdarma a byla jsem zvědavá, začetla jsem se do aktuálně posledního čísla (5/2011). S několika svými poznatky cítím potřebu se podělit.

Pro Kindle edici platí:
- u každého článku je odkaz na "kompletní článek na webu VTM.cz"
- odvolávky na video - "VTM video si můžete prohlédnout v článku na webu VTM.cz", přibližně ve frekvenci 1/Kindlestránka!
- mnoho odkazů na externí webové stránky

Poznatky po letmém prolétnutí obsahu: 
- ve vydání jsou i články převzaté z jiných periodik (konkrétně Moje psychologie a E15)
        
- článek "Stroje vás nahradí v zaměstnání, připravte se", silně podporuje "moderní" přístup - např. v závěru věta "Systém školství se tak musí změnit z hloupého zapamatování na tvoření, které umožňuje žákům uvažovat nad čímkoli a vyvodit z toho vlastní a nové závěry" - jestli je tohle VTM, tak potěš bagr.
Žáci si nemusí pamatovat písmenka, nééé, můžou si vytvořit vlastní obrázkové písmo. K čemu se učit pravidla pravopisu, jsou nezávazná! K čemu znát jak spolu věci souvisí, máme kreativitu. Vymyslíme novou teorii relativity, proto přece nemusíme vědět, co to vlastně teorie relativity je. Herdek.
- Nejsem vzděláním biolog, ale popisek sdělující "Až na dřeň obroušené zuby mají pacifické kosatky, které se specializují na lov malých žraloků" (v článku Žralok je tvrdé sousto) mě udivil, zvláště, když na onom obrázku vidíme vesele ozubenou kosatku. O formulaci onoho popisku taktně pomlčím... Informaci o žralocích získali prý vědci tak, že během 20 let byli dvakrát svědky lovu, kdy jako kořist identifikovali žraloka. Hm. To musí být ta výše vzpomínaná kreativita.
- Co je špatného na titulku "Chystá se nás hvězda Betelgeuse vyvraždit? Nepropadejte panice"? Všechno!
- "Kdo byl Tutanchamonův otec?" Ano, takto vypadá lifestyle VTM.
Celkové shrnutí: Ani. Zadarmo.
Škoda.

88 komentářů:

Schumacher antisemita řekl(a)...

To je v pořádku. Tohle inovované čtivo je určené těm inovovaným, kteří kupují inovované jogurty s nula procent tuku. Výživnou stravu tělesnou i duševní je třeba hledat jinde. Netěší mě to, ale to je všechno co se k tomu dá říci.

STK řekl(a)...

4 Tess:
Problém je v tom, že takhle vypadá zdrcující většina periodik a to i (a hlavně) elektronických. Snadnost, s jakou vyšlu do kyberprostoru svůj názor, který nemusí být ani správný, ani potřebný je strašná.
Připomíná mi to sprejerství. Zářivé barvy a nacvičený "švih" rukou vyrobí na zdi něco, co vypadá jako grafika, ale je to jenom dekor. Stále stejný a bezobsažný. A původně čistá stěna je zaplněna. Zašpiněná.
Občas mívám pocit, že by se za "právo publikovat" mělo nějak platit. Ne platit někomu, ale prostě ztížit ten intelektuální průjem. Třeba, že by se "k publikaci" přijímaly jen myšlenky, vyřezané do dřeva. Nebo vytesané do kamene. To by snad mohlo zabrzdit ten nekonečný proud prázdných, neověřených nebo přímo lživých informací.
Místo nějakého protinázoru se často ozývá jen výsměch pisateli. Nemyslím si, že by měl, případně vůbec mohl mít skoro každý pravdu. Ale pokud netrolluje, bylo by slušné se jej pokusit opravit, přesvědčit. To se už poslední dobou nestává.
S veřejně šířenými informacemi je to stejné. Když jsem poprvé viděl internet (bylo to u Čuby ve Slušovicích) a v autobuse cestou domů mi došlo, jaká je to fantastická věc, byl jsem nadšený. Když jsem si ho (po letech) mohl sám vyzkoušet (u kolegy, ještě vytáčená linka, provoz drahý jak čert) zjistil jsem, že to je jako náklaďák, plný barevných, lesklých prospektů na ty největší hovadinky na světě - a někde mezi těmi miliony barevných papírků je několik užitečných informací, které potřebuji... Bohužel, stejné je to i v TV. Už se na ni prakticky nedívám vůbec. Je to stále běžící, zasmyčkovaný archiv detektivek, hororů a akčních kousků, občas přerušovaný zmanipulovanými zprávami. Ale ani ta manipulace informací není příliš plánovitá - vzniká bezduchým kopírováním zpráv i komentářů (postojů) z jiných příbuzných médií. Lenost autorů a "nesnesitelná lehkost bytí"...

stk řekl(a)...

A v pranostikách chybí ta, na kterou už týden marně čekám: Únor bílý pole sílí. ;-)

Šaman řekl(a)...

Až nasněží, uvedu. Já nepředpovídám počasí - vybírám pranostiky podle toho, jak je. Nebo jak bych chtěl, aby bylo...
\ :-)

drak řekl(a)...

Ano, s tím počasím rovněž doufám, že aspoň na chvíli ještě nabere ten správný, zimní charakter, ale jestli nekecají, tak by se sobotou počínaje mělo trochu ochladit. Uvidíme, nějak se to vyvrbí, příroda nejlíp ví, jaké má být počasí.

S tou VTM je to mrzuté, jako dítě jsem odebíral ABC a VTM (rodiče a babička byli hodní) a později jsem ještě nahlížel do tátova Amaterského Rádia a vydyndal si k tomu navrch ještě Modeláře, tam zase s potěšením nahlížel táta. Na VTM vzpomínám rád, podle mého to byl jeden z nejlepších časopisů pro děti, co tu kdy byl. Dlouho jsme ho odebírali ještě kvůli dětem, přestali jsme s tím zhruba v době, kdy se to začalo jmenovat VTM - Science. Nerad bych redakci křivdil, ale myslím, pakliže mne paměť neklame, že už tenkrát to trochu začínalo ztrácet šmrnc. Jinak bychom v tom pokračovali i dál. Klidně bych si platil za webovou verzi spolu s verzí do čtečky, není mi líto si za něco zaplatit, nejsem-li obtěžován reklamou a obsah je kvalitní, nebo je-li to pojato tak rozumně, jako třeba ve Sdělovací technice, která vzhledem k množství reklamy je pořád velmi slušným periodikem. Nejsem si ale jist, kolik lidí spolu se mnou by bylo ochotno si za nějaký obsah připlatit, situace, kdy Hospodářské noviny zůstávají posledním slušným deníkem u nás dává tušit, že moc ne. No a naštěstí, pořád ještě je mezi námi třeba Vesmír, kterému jsem už dlouhá léta věrný. Spolu se zánikem Ikarie a vznikem XB-1, začal jsem si kupovat ještě i XB-1. Zkrátka slušných periodik nám zůstává pořád méně a méně, ale naštěstí nějaká jsou.

Na internetu jsou celkem zajímavá místa, jako třeba osel.cz, ale celkový úpadek už bohužel poznamenává i mnohé dříve kvalitní weby.

STK. řekl(a)...

Tak si skromně říkám, že je fajn tady, v hospůdce, kde je cenzorem virtuální pan Plechovka, duševní stravu tu roznáší Šaman, dohlížitelkou (a Dominou zároveň) Harpyje, klaunem pak Vlastimil V. Jen se nesmí urážet. Pak totiž ztrácí glanc.
U okna sedí Informace a hlásí, co se kde šustlo. Pohoda, libo pobýt. Tedy - většinou...

drak řekl(a)...

STK:

Občas se to kapku vymkne, ale to neva, to se stane i v lepších huspůdkách ;-)

Aj sakryš, budu muset ještě chvíli pracovat, mám tu dárek bráchův dárek pro švagrovou, dostane malé malé elegantní dámské Lenivo.

Už Jste v novém, nebo Vás ta příšerná věc zvaná stěhování teprv ještě čeká? Zažil jsem to mnohokrát, připadal si u toho jako cosi mezi debilem, nomádem a posledním proklatcem, no ale přežil jsem to poměrně ve zdraví, Vám přeji totéž.

STK. řekl(a)...

2 Drak:
Stěhování bude takové vlažné: Kromě knihoven, několika tisíc knih, CD, DVD, elektroniky a osobního prádla vše zůstává na starém bytě, kupuje se vše nové. Takže jsme ten vyhazov pojali jako výzvu k obnově a rekonstrukci. Jenom stěn je tam málo. Není kam věšet obrazy...
Ale vše se odbývá naštěstí "lente", mám na to 2 a 1/2 měsíce. Nejhorší "shock" asi budou mít kocouři. Žena tvrdí, že je tam bude nosit (7 a 9 kg!)vždy na pár hodin denně "zvykat". ;-)))

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážená Tess,
Pokud máte zájem o vědu a techniku nejen mládeži, pohleďte třeba sem. Srozumitelně psané, blikajících reklam nemnoho. Nejspíš to znáte (dříví do lesa nositi, uhlí do Newcastle voziti).
http://www.nytimes.com/pages/science/index.html

Michal řekl(a)...

to STK: když si vzpomenu na bolševickou televizi a cenzorskou vydavatelskou praxi tehdytéž, tak nevím, o co vám jde. Ve vašem vyjádření chybí už jen požadavek, aby nahlas směl mluvit jen tesař a kameník. Jistě, nechceme s vaničkou vylít i dítě a oba víme, že věci nejsou ideální. Ale zákazy jsou cesta do pekel. Váš názor jsem si přečetl jen díky snadnosti publikování a umět si vybrat, co budu konzumovat, patřilo vždy k charakteristice inteligence. A že si můžu vybrat, je přece lepší než opak, že.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, VTM, ABC, Téčko, Amáro, Modelář, Vesmír, Hospodářky, IXB1....Můj názor jak přes kopírák.

Šaman řekl(a)...

Bohužel si vybrat nelze. Protože je největší zájem o pikantnosti, tisknou všichni jen pikantnosti. Už to není informování, jde o "infotainmant", o zábavu. V Česku existuje poslední jakžtakž seriózní deník (MFDnes je bohužel už asi 10 let bulvár)a to Hospodářské noviny, bohužel i ty občas propadají dojmu, že by měly být více "sexy".

Existuje historický magazín, vlastně HISTORY revue, která přináší historická story pod titulky:
Zlomilo Masaryka manželské peklo?
Slavní podivíni, naháči v ulicích a pády do studny
Loupeživí rytíři v Čechách - sprostým zlodějem byl i favorit Karla IV.
Prezident LINCOLN: Kulka ho zranila, ZABILI HO LÉKAŘI!
NÁRUŽIVÁ novinářka, OBĚTAVÁ DRUŽKA&NAHÁ SLUŽEBNÁ (Můzy českých umělců)
Excentrická Kristýna I.: Velkého filozofa v touze po vědění UMOŘILA ZIMOU
U KRESČAKU:SPÁCHAL Jan Lucemburský sebevraždu?

Atd... Od Blesku se to liší jen tím, že se probírané celebtity nemohou soudně bránit...

Ještěže máme ten Internet. I ten je však pln kravin, nezbývá než zapnout mozkový filtr..............
\ :-)

STK řekl(a)...

Michale,
já přece nechci nic zakazovat. Jen mi vadí, že se ven dostane kdejaká pitomost a těmito pitomostmi je naplněný celý informační svět.
A tak, jako kdysi jsme (my, dříve narození) měli schopnost číst i to, co napsáno nebylo (tzv. čtení mezi řádky), teď si pomalu pěstujeme schopnost propouštět boční cestou (tzv. shuntem) většinu "informací" kterými jsme tak bohatě krmeni. Jak říká Šaman: mít stále zapnutý "mozkový filtr". Ale je dobré, když se tohoto procesu mozek účastní jen nezbytnou měrou. Eliminace pitomostí unavuje.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Že internet obsahuje, na rozdíl od knihoven, informace neprověřené a kvality pochybné, říkával už pan prezident Václav Klaus.

Harpyje řekl(a)...

A jak si jde vybrat! Copak internet sestává jen z českých stránek? Navíc je to výborná příležitost k zdokonalení svých jazykových znalostí. Internet nabízí i různé pomůcky, jako překladatele, nebo slovníky. Ta námaha stojí jen pár kliků, ne jako dřív, když se člověk musel párat s papírovými slovníky.

Harpyje řekl(a)...

Vzdělávací proces byl už odedávna bolestivý, protože myšlení, jak známo, bolí.
Únava je pouhým předstupněm bolesti. Unavený z "eliminování pitomostí" by si proto měl ujasnit, jestli ten bolestivý proces stojí vůbec za tu námahu.

Michal řekl(a)...

STK, možná nechcete zakazovat, ale píšete,>>že by se "k publikaci" přijímaly jen myšlenky, vyřezané do dřeva. Nebo vytesané do kamene.<< Snažím se Vám porozumět, ale takhle napsané je to svého druhu cenzura, čili zákaz, sorry.
Jsem rád, že se zde shodneme, že je nutné při čtení ale i výběru čtení myslet. Jinak mne už ani nedojímá ta víra, že v tištěném textu (oproti internetu a také samozřejmě v mluveném slově)je informace prověřená (no někdy opravdu byla, dokonce kádrově!!) a nepochybné kvality. von už i ten vynález knihtisku ba předtím i samotná možnost gramotnosti pro nevyvolené byla ďáblova léčka, že.

žibřid řekl(a)...

Mimochodem, jsa v psychologii alespoň poučeným laikem, díval jsem se jednou do té Mojí psychologie... a zježily se mi chlupy asi jako Vám při četbě té nové VTM.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tma o polednách, opona roztržena, skály pukají

Kam kráčí VTM ? Lehká odpověď na tíživou otázku : Tento kdysi skvělý časopis, připravující naši mládež na práci ve Svazarmu, na službu v ČSLA i pro praktický život, spěje dnes mílovými kroky z hlubokého úpadku k trpkému konci. Jako téměř všechny ostatní skvělé časopisy, jejichž tituly již výše vyjmenovali naši vlastenci a vlastenka. Jako všechno dobré, co jsme si tak pracně vybudovali za 44 let radostného budování naší socialistické vlasti.

Zachrání někdo VTM ? Obětuje se místo ní ? Asi těžko; jak také, když dnes se nekřižuje. Dnes nelidský kapitalismus a demokracie své oběti pomalu vyhladoví k smrti.*)
Ach, kam se poděl Ohníček, Ahoj na sobotu, Tribuna, Svět socialismu, Svět v obrazech atd. ? Ještě, že alespoň ta Mateřídouška našim dětem zůstala.
Ach, ty krásné komiksy v Ohníčku ! Jaký to rozdíl proti dnešním hnusným euroamerickým škvárům ! Například příběh „Desetioký“ s.Ludvíka Součka ukazuje již druhé generaci našich dětí hrůzné zločiny náboženského tmářství. Vycházejí dnes takové pokrokové komiksy ?
Kdepak; dnes, v atmosféře definitivního krachu prohnilého kapitalismu a do morku kostí zahnívající demokracie se kvalitní a pozitivní informace ztrácejí pod haldami balastu. Prostý člověk je zahlcen zdánlivě širokou nabídkou informací; ve skutečnosti je pracující záměrně maten a odváděn od třídního boje. Až se někdy divím, že za takových děsivých podmínek stále ve volbách dostáváme 50% hlasů.

Ale to vše se brzy změní. Brzy vší náš lid pochopí, že demokracie je kázeň, že svoboda nesmí být bezbřehá, že celá euroamerická zábava je nástroj třídních nepřátel. Potom zvítězíme, potom za pomoci nepřemožitelné Armády Ruské federace porazíme interventy a obnovíme plnou samostatnost naší vlasti.
V obnoveném spravedlivém společenském zřízení bude klid, mír, pořádek, blahobyt, dostatek potřebných informací. Přístup k internetu bude mít většina vládních úřadů, i některé výzkumné ústavy a vysoké školy. Časopis Věda a technika mládeži bude opět vycházet ve vysokém nákladu za nízkou cenu. Obálka VTM bude tištěna na kvalitním křídovém papíře každý sudý měsíc.

A tančit, tančit se bude všude !

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Jen připomenutí : Když roku 67 n.l. prchal Aramejec Šimon Petr (alias Svatý) před spravedlivým trestem z Říma, potkal u městské brány údajně mrtvého sionistu Ješuu Ha-nocriho (alias Mesiáše). Mezi oběma muži došlo ke krátké, ale vzrušené výměně názorů. Očití i ušití svědkové nerozuměli ani slovu z jejich rozhovoru v aramejštině, a později popisovali celou událost natolik zmateně, že ani nejzatvrzelejší papeženci ji nepřevzali do svojí „bible“.
Každopádně víme, že Š.Petr se při patření údajně mrtvého „Mesiáše“ nikterak nevyděsil; to ukazuje, že o celém podvodu s „ukřižováním“ věděl. Svému bossovi položil „Svatý“ jedinou otázku : „Kam jdete, šéfe ?“ (latinsky „Quo vadis, Domine?“). Když se dozvěděl, že do města („ Eo Romam iterum crucifigi.“), vrátil se zpět, a nechal se zadržet bezpečnostními orgány. J.Ha-nocri díky tomu tehdy zřejmě unikl, neboť dle svědeckých výpovědí se objevoval ještě dlouho po popravě Š.Petra.
Jde tedy o typický příklad důsledků slepé podřízenosti členů sekty svému „charismatickému“ vůdci.

Anonymní řekl(a)...

:-)))
vlastenci

informace řekl(a)...

Máte zcela pravdu, Harpyje, jak říká livornské přísloví:
In bocca chiusa non entran mosche.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje,
k Vašemu příspěvku ze 16:10 : Prosím nezapomínejte, že my jsme hrdí čeští vlastenci. My jsme nezradili vlast, neemigrovali jsme, neposkvrnili ústa ani hruď falešnou cizí řečí.
Takže na tzv.“informace“ v cizích jazycích zvysoka kašleme.
Ať se naučí česky, ti hloupí cizáci !!!
A pokud přece jen musíme otevřít webové stránky v cizích neslovanských jazycích, máme zapnutý mozkový filtr, abychom mohli nepřetržitě eliminovat pitomost internetu.

Ve vší úctě – toto Vy s největší pravděpodobností nedokážete, protože Vám chybějí desítky let prožitých ve zdravé české socialistické společnosti, chybí Vám nenahraditelná znalost marxismu-leninismu-stalinismu a ruštiny. Vinou této fundamentální absence základních znalostí neumíte číst mezi řádky, neznáte Lucii Bílou ani Kotvalda s Hložkem, nechápete nutnost našeho vystoupení z EU a NATO, není Vám jasný důvod k použití ABC zbraní proti všem našim vnějším i vnitřním nepřátelům.
Přitom, vážená paní Harpyje, stále ještě máte možnost se změnit, máte možnost se naučit myslet jako my roduvěrní Češi a Moravané. Opravdu – stačí po našem konečném vítězství přijet do naší od Evropy, kapitalismu a demokracie osvobozené vlasti. My Vás zařadíme do několikaletého intenzivního školení v jednom z mnoha nádherných pracovně-převýchovných táborů, pak Vám umožníme zařazení do naší zdravé české společnosti. A nakonec, až už budete myslet zcela jako my, Vám dáme i pasivní volební právo. No nejsou to nadějné vyhlídky ?

Hezký zbytek večera přeji.

informace řekl(a)...

A jak říkají naši velcí moudří ruští bratři
Голова болит, заду легче.

stk řekl(a)...

A všude kolem samý slepičinec, vlastenci.

drak řekl(a)...

STK:

No ono s těmi kocoury to závisí na tom, zda jsou třeba zvyklí s vámi jezdit na chatu, nebo ne a jak to snášejí. Kočkovitá domácí zvířata obecně moc na cestování nejsou, nicméně brácha třeba má kocoury a vozí je chudáky ke tchánovým na chatu a zatímco jeden z nich tím sice není nadšen, ale snese to, tak ten druhý vyloženě trpí. Naše kočky byly nejdál na balkoně a u veterináře, balkon ještě snášejí dobře, ale v zimě chtějí nejpozději do pár minut zpátky, v létě tam vydrží o něco déle. Cesty k veterináři nesnášejí a řvou jako tuři. Zkrátka a dobře, máte-li doma kocoury cestování znalé a snášející, možná má smysl je přivykat na nové místo postupně, pakliže jsou spíš domácího ražení, myslím, že bude lepší je přestěhovat najednou a když tam budete spolu s nimi, tak si nakonec zvyknou. Stejně budou muset, nic jiného jim nezbyde.

informace řekl(a)...

STK,
pro Vás:
Где хотите, там и бранитесь, а на кабаке помиритесь!

drak řekl(a)...

Tak se nám tady zase přehnalo jedno výchovné tornádo odkudsi z jiných časů míst a dob, cituji: "A jak si jde vybrat! Copak internet sestává jen z českých stránek?" Všimli jste si mimochodem vážení přítomní, že ty dvě věty dohromady vzhledem k výše řečenému celkem slušně naplňují skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy či národa?

Pokud já jsem stihl zaznamenat, tak výtvory pitomé až to bučí, jsem nalezl ve všech jazycích, kterými vládnu a zprostředkovaně i z překladů těch, kterými nevládnu do anglického jazyka. Blbost je tedy věcně vzato distribuována po světě s většími či menšími odchylkami od normálu zhruba rovnoměrně. Toho si ale jedinci zaslepení nenávistí, arogancí a pýchou jen těžko všimnou, takže pro ně jsou nejblbější ty stránky, jež jsou psány v jazyce, který tak nenávidí. Tohle už je fakt na návštěvu specialisty. Existují bobulky, které tu přebujelé vášně celkem dobře tlumí a jednomu se uleví, ale co tomu jednomu, tomu okolí jak se pak uleví.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že STK nám tu ty slepičince potažmo dravoptačince a jiné výplody nadutosti, přezíravosti a pýchy nenadělal.

STK řekl(a)...

Drakovi:
Kocouři na prázdniny? Na chalupu! Jezdit "na chatu" když děláte oba v "ústavu" nelze, jak vidím, je to stejné i v důchodu, zvyk je zvyk, proto máme jen chalupu. Tož jenom v létě, cesta tam je utrpení, plné napřed vzteklého, posléze prosebného mňoukání. Pak půl dne seznamování se s okolím, šťastných šest týdnů a zase ta otravná cesta do města. Pudí mě to mňoukání vždy k překračování povolené rychlosti a to vypůjčeným autem...
==============
Mrzí mě, že moji poznámku patrně vztáhla Informace na sebe. Nemám momentálně po ruce žádného Rusa, aby mi to úsloví vysvětlil - ono úsloví bývá často o něčem jiném, než jsou jeho slova, takže mohu být zcela mimo mísu...
A navíc - do hospody chodím jenom tady. To i náš hospodský chodí častěji jinam. Já byl letos 1x a to na obchodním jednání. Já vím, je to pro Čecha ostuda, ale když "já su Čech jak poleno..."

stk řekl(a)...

4 Michal: Asi nechcete rozumět. Tak nic, necháme toho.

informace řekl(a)...

STK,
na sebe jsem tu poznámku nevztahovala. Chtěla jsem do hospody přinést olivovou ratolest míru. Jinak bych k Vaší poznámce dodala livornské úsloví: Donne e oche, tienne poche.

drak řekl(a)...

STK:

Co se kocourů týče, pak si myslím, že asi bude dobré je nikam netahat a převést je až najednou, chvíli z toho budou zaražení a pak se s novým bytem navzájem oťuknou a sžijí. Stejně budou muset, nic jiného jim nezbyde.

To úsloví, které použila paní informace volně přeloženo říká, že: "Nadávejte si jak chcete a kde chcete, ale v hospodě se koukejte chovat slušně."

STK a informaci:

STK, nevím čím Jste se paní informace dotkl, pakliže to bylo kvůli té poznámce, cituji: "U okna sedí Informace a hlásí, co se kde šustlo." tak ono to možná jde vyložit i nějak nepěkně, ale já osobně to pochopil jako takovou hospodsko náladovou narážku na to, jak je paní informace dobře informována o světovém dění a my pak spolu s ní, když se s námi podělí o odkazy. Nemyslím, že by tím bylo míněno něco špatného a také jsem si to vyložil jen v tom lepším smyslu, tedy spíš jako pochvalu za pracovitost ze strany paní informace a ochotu podělit se s námi o výsledky jejího snažení.

STK. řekl(a)...

To zde, vážená Informace opravdu není žádný boj nebo soutěž. Někdy je prostě té "hnačky" v klaunově vystoupení příliš. Nutně potřebuje úspěch, tak to občas přepískne. (Přesto ho mám rád i v jeho mnohočetnosti.)
No a já si počkám, než to někdo zamete. Kocouři NIKDY nezametají. Nemají to v popisu práce.

P.S.: Na dravé ptactvo nereaguji. Není už pro mě zajímavé.

Zpráva pro Draka: úsloví jsem tedy pochopil správně a kocouři dostanou, jako bonus, ve větším, dámském pokoji "škrábací strom" od podlahy po strop. To bude radosti v kočičích očiskách!

Michal řekl(a)...

to stk: ale naopak, chci vám porozumět, protože komunikace a právo na komunikaci (na vysílání signálů) je důležité téma. Že je v prostoru hlučno a je kvůli tomu někdy někde někomu blbě rozumět, to patří k věci. Na hřbitově je tišeji, v hospodě hlučněji. Zkuste váš návrh, jak přinutit lidi, aby se zamysleli před tím, než něco vypustí z huby či z ruky, zrealističtět. Jinak zatím fungují jen ty filtry...
Zdravím.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Nejúčinnější je potlačení rušení u zdroje. Z rozličných důvodů to nebývá všdy možné. Proto je lze jen vyfiltrovat na straně přijímače, například i u Homo Sapiens sapiens (stupidus. Například přilbou s integrovanými kamerami, mikrofony, zaobrazovači a sluchátky, plně izolující od okolního světa. Obraz z kamer a zvuk z mikrofonů je zpracováván počítačem, který podle programu filtruje obraz a zvuk. Například při pohybu venku odfiltruje podoby lidí neodpovídajících přednastaveném vzoru a ponechá jen siluety abyste do nich nevrazili. Podobně naloží se vším ostatním a zobrazí z toho jen tolik co je nezbytné pro zachování bezpečí. Některé objekty naopak může zdůraznit nebo i do viditelného spektra převést oku neviditelné. A samozřejmě odfiltrovat veškeré reklamy. Totéž daleko snáze lze provést v médiích podobně jako jsou filtrovány nevhodné výrazy v diskusích. Příjemce si nastaví filtr propouštějící jen žádané informace a nepropouštějící vše nežádoucí. Nejprve na základě klíčových slov jako v případě filtrace spamu, pokročileji na základě heuristické analýzy.

Šamane, máš v tom téma pro povídku. Já na to nemám to, střevo.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že přilbu netřeba, on takhle ve své podstatě funguje lidský mozek. Bohužel ale některé mozky špatně filtrují ty spamy a pak třeba končí kvůli kravinám v horším případě ve spárech exekutora, v lepším ještě "krotitelů dluhů". Dobré je, když filtry selžou a k vědomí pronikne zpráva, které člověka rozčílí, třeba zrovna ono padoušské řádění odborů ve zdravotnictví poslední dobou, tak je dobré potlačit zbytečné emoce a patřičně upravit filtry. Námět na povídku by z toho ale nemusel být špatný ujme-li se toho někdo s dobrým spisovatelským střevem.

Michalovi:

Nemyslím, že by STK volal po znovuzavedení censury a kádrování, berte to spíš jako cosi mezi řečnickou otázkou, básnickou metaforou a povzdechnutím nahlas nad stavem věcí a nad faktem, že nejsou reálné možnosti ovlivnit věci k lepšímu a z toho plynoucí nutnosti filtrovat čtené, viděné a slyšené.

žibřidovi:

Psychologie je zajímavá věc, ale snažím se v tom příliš nehrabat, protože mi připadá, že spousta věcí kolem toho je na hranici reality a virtuality a je dost těžké se tím zabývat a zároveň nepřijít o zdravý rozum, tak tento zájem raději potlačuji.

drak řekl(a)...

STK:

Ano, nějaké kloudné drápátko, kterým by vzaly naše kočičí dámy zavděk místo matrací na gauči, by prospělo hlavně mým nervům, neb když sleduji ty kočičí dýky zaťaté do matrací na gauči, mrazí mi v zádech. Už na tom pracuji, už poměrně dlouho, ale výsledky nikde, zase se mi smějí, že mám dlouhé dodací lhůty. Když jsem ale byl nedávno na výstavě nábytku, zjistil jsem s potěšením, že existují i potahové tkaniny na nábytek, které jsou prý vůči kočičím drápům odolné, což mne velice zaujalo. Přemýšlím, zda si nechat tímto "opancéřovaným" tkanivem očalounit gauče staré, nebo zda je rovnou nahradit celou novou soupravou. Protože je ale opravdové masivní dřevo, ze kterého jsou ty staré gauče, čím dál dražší komoditou, zatímco dřevotřísku zase nechci já, asi nechám přečalounit onou "opancéřovanou" tkaninou ty staré. Tvarově, rozměrově a funkčně jsme na ně včetně koček všichni už zvyklí no a na novou barvu "opancéřované" tkaniny si rychle zvykneme také.

stk řekl(a)...

Vážený pane Michale, zkusím vysvětlit, co jsem měl na mysli zcela "po lopatě":...že by se "k publikaci" přijímaly jen myšlenky, vyřezané do dřeva. Nebo vytesané do kamene. To by snad mohlo zabrzdit ten nekonečný proud prázdných, neověřených nebo přímo lživých informací...

Překlad: Kdyby bylo pracné, obtížné publikovat své myšlenky, leckdo by ty "méně hodnotné" myšlenky raději ani nepublikoval. Průměr "myšlenkové kvality" v rozličných médiích by se tím zvýšil. Lidé by nemuseli tolik slov číst a tolik věcí filtrovat.
Podrobněji to snad ani vysvětlit neumím. Promiňte.

Větší vlastenec řekl(a)...

No moje řeč, vážený STK, moje řeč !
Dnešní mladí to nechápou (mají málo životních zkušeností a jen kapitalistické, to jest špatné školy), ale nám je to zcela jasné :
Kvalita myšlenky je přímo úměrná obtížnosti jejího publikování.

Proto se za socialismu, ve světě míru a pokroku, urodilo tolik skvělých myšlenek, proto se ve světě násilí a bezpráví nadále rozkládá bezútěšný myšlenkový úhor.

Trnitou cestou k rudým hvězdám !***Volte ČSSD a KSČM !

STK řekl(a)...

Nebudete mi věřit vážený VV, ale musím s Vámi tentokrát bez větších výhrad souhlasit.
Když vezmu tehdejší produkci knih (a oddělím z nich povinnou množinu knih sovětských tzv. povinnou daň pokroku), tak musím konstatovat, že i když byly nakladatelské plány léta dopředu zcela naplněny, chyběly kapacity tiskáren a nebyl papír, vycházely knihy valnou většinou kvalitní. V románové tvorbě a SF určitě. Odborná literatura se bohužel ze světa nedovážela ani nepřekládala, ale dala se koupit v "Sovětské knize", kde se daly objednat i ruské překlady světových novinek. Mám jich ještě doma jeden a půl police. Jiná cesta být "in" nebyla. I to mé školní vzdělání s povinnou ruštinou do toho tak nějak zapadalo...

Taktéž hudební nosiče obsahovaly jen díla kvalitní. Tady dokonce i ta sovětská produkce byla srovnatelná se zbylým světem - a často jej interpretačně i předčila.

Je to smutné, ale je to opravdu tak...

Každý neměl šanci na francouzské vychování. [;-)

s řekl(a)...

Takže jen malilinkatá oprava Vaší definice:
Kvalita publikované myšlenky je přímo úměrná obtížnosti jejího publikování.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážený STK.
Pětkrát ano.
Ano, sovětská věda a technika, sovětská kultura a umění (kultura v nejširším slova smyslu) - to jsou nezničitelné základy našeho myšlení i jednání.
Ano, sovětská i evropská hudba na sovětských LP deskách pro většinu nás starších představuje základ našeho hudebního vzdělání i osobní diskotéky. Leningradští filharmonici, Alla Pugačeva, Muslim Magomajev, sionista Oistrach a do své podlé zrady sionista Rostropovič. *) Samocvety, přemnohé soubory lidových písní a tanců, a nad tím vším Alexandrovci.
Ano, za šťastných dob socialismu vycházely knihy většinou kvalitní. Největšími „knižními“ omyly, jichž jsem se kdy dopustil, byl nákup několika výběrů sci-fi povídek českých autorů. Asi šlo o Němce či sionisty za Čechy jen převlečené.
Ano, my jsme byli ušetřeni cizího vychování, francouzského, německého, hotentotského, evropského. ZaplaťMarx.
Ano, myšlenka vytesaná v žule má trvalejší platnost než ta vyrytá v pískovci. „I have graven it within the hills, and my vengeance upon the dust within the rock.“ (A.E.Poe)

Čest práci a Míru zdar !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Pravda, trochu jsem zaslzel, když jsem v roce 1974 nebo 1975 lámal na malé kousky LP n.p.Supraphon, na němž kromě Rostropoviče hráli ještě sionisti Gilels a Kogan. Prostě jsem Slovan, podléhám emocím. Ale fašista Beethoven interpretovaný zrádným sionistou – to už je příliš.

stk řekl(a)...

Počítal jsem s tím, v.VV. [;-)

Opět mi nebudete věřit, ale i ta Alla... No co, co, co - byla jiná než "ti naši". Ale už mě to přešlo...

Pedro řekl(a)...

Do Sovětské knihy jsem občas taky zabrousil. Slza ukane ... A kde je Polské informační středisko, bývalo v Jindřišské ulici? Taky jsem tam kdysi koupil řadu kníh. Hledal jsem ho asi před 3 roky podle internetu na Uhelném trhu, ale na uváděné adrese jsem našel jenom reprezentační prodejnu firmy Swarowski, pokud se dobře pamatuji.
A zítra zajdu s vnukem (prvňáček, byl tento týden rodiči babičce a dědečkovi svěřen, anžto má zimní prázdniny) do obchodu Русские продукты, který jsem objevil minulý týden. Koupím mu tam zřejmě кексы Буратино (má rád Pinocchiův příběh), a taky hošík uvidí, jak děda válí по-русски. Snad ho to "nakopne", aby se věnoval jazykům. Polštinu mu nevnucuji, to není světový jazyk (i když bych rád podebatoval třeba s Meryl Streep, která se kvůli roli polsky naučila).

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahý příteli a soudruhu Pedro,
pokud Tvé válení ruštiny vnoučka nenakopne, budeš to muset udělat vlastnonožně. Vždyť ruština je jazyk budoucnosti; minimálně naší budoucnosti. Jednou prostě opět zvítězíme, osvobodíme se od evropského poručnictví a amerického protektorátu, obnovíme plnou samostatnost naší vlasti a těsné sepětí s našimi staršími bratry.
Po vystoupení z EU a NATO, po obnovení RVHP a VS, se budeme moci vrátit k výuce ruského jazyka na všech typech škol. Takže netřeba se učit polsky; i náš bratranec Lech bude opět plně ovládat ruštinu, koiné všeho pokrokového lidstva.
Podtrženo a sečteno : Nakopnutý vnouček Ti jednou za znalost jazyka míru a pokroku pěkně poděkuje. Díky svému náskoku se bude denně stýkat sovětskými delegacemi a vojáky, zatímco dnešní sebejistí angličtináři se budou teprve pracně učit буквы.

Čest práci a Míru zdar !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ještě pro Tess:
Máte-li neutuchající zájem o novinky z vědy, můžete je dostávati emailem. Přihlásit se můžete zde. Pokud Vám nevadí, že nejsou v jazyce míru a pokroku.
http://www.sciencemag.org/cgi/alerts/main

Pedro řekl(a)...

No našeho patriota docela úspěšně kopala prof. Hana Tichá, neníliž pravda?

informace řekl(a)...

Kdo je, Pedro,
prof. Tichá?
Všiml jste si, jak se dnes Frau Baronin rozšvitořila? Dokonce zapomněla i nadávat.
Jo, co nezmůže kouzlo plechového dechového nástroje našeho Patriota!

Pedro řekl(a)...

Paní prof. Tichá učívala sovětský jazyk na průmce ve Vysokém Mýtě. A k tomu švitoření - podívejte se na hatetepe:neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A110218_120731_p_zahranici_wag. Ne že by si to ten pan Kopecký nezasloužil, ale šlechtičny obvykle bývávaly ve svém vyjadřování distinguovanější. ;-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Snad poprvé ve svém dlouhém, předlouhém životě ses zmýlil, drahý příteli a soudruhu Pedro. Nejkrásnější jazyk v mire mne učila mladá a docela hezká žena.
Nezapomenu nikdy na její reakci, když jsem hrdlem staženým procedil název maturitní otázky, jíž jsem právě vytáhl z krabice : „Моя биография“. Vyprskla, rychle si rukou zakryla ústa, a poněkud zrudlá se omlouvala ostatním členům komise. Ti na ni hleděli nechápavě; nevěděli, že týden před tím jsem jí převyprávěl svůj životopis „v brožované formě“.
Seděli jsme tehdy v jisté zahradní restauraci, na „svaťáku“ její třídy. Veselá a hlučná společnost kolem nás jako by zmizela. Její předchozí znudění (či lehký smutek ?) bylo totam; bavila se, smála. Nu, a k ránu nezbylo, než ji naložit do auta, odvézt kam chtěla, a vůbec splnit její přání.
Jenže u zkoušky mne humor přešel. K čemu jsem se, do Pěruna, učil (no vážně, asi poprvé za dosavadní školní docházku jsem fakt učil) 49 otázek, když si vytáhnu tu padesátou ?!? Těch slovíček, co jsem v jazyce míru a pokroku neznal : voják z povolání, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, terčová a reflexivní střelba, hra na bicí atd.
Pomáhala mi jak mohla, napovídala; některá z těch slovíček si pamatuji dodnes. No, na vysvědčení byla dvojka.
Když jsme se o něco později loučili, byl u toho její snoubenec. Takže vykání, nucené úsměvy, a její poslední věta : „Umíte používat jazyk jako málokdo. Rozvíjejte svoje schopnosti.“ Pak že škola nic nedá do života.

Mimochodem, už se Ti podařilo zjistit zdroj hanebné pomluvy J.Masaryka ?

informace řekl(a)...

Netušila jsem, že jste tak zlomyslný, Pedro.
Takhle provokovat. Po přečtení tohohle autobiografického zážitku našeho Plechového dechového nástroje si Febbé uhryže závistí nehty do krve.
Kdo by to byl řekl, že je to takový svůdník!
A Vy, chudáku na ní můžete oči nechat, žádný její výrok Vám neunikne. Plahočíte se za ní po všech diskuzích.
Tomu se říká smůla.

Pedro řekl(a)...

Nevím, o jakou hanebnou pomluvu J. Masaryka by mělo jít? To, že po návratu z Moskvy prohlásil: "Do Moskvy jsem jel jako československý ministr a vrátil jsem se jako Stalinův pacholek." nevidím jako pomluvu, ale jako Janovo holé konstatování pravdy. Snažím se ve Feierabendových pamětech (četba mi jde pomalu, mám spoustu jiných dědečkovských povinností) najít údajný zdroj jiné pomluvy, pomluvy Edvarda Beneše. Jejím autorem je náš student v Maastrichtu Finrod Felagund (na zvířetníku jsou jako poslední příspěvek pořád ti Frísové - zřejmě na maastrichtské univerzitě právě probíhá zkouškové období a F.F. nemá čas) a zde v hospůdce ji s chutí na E. Beneše vytáhl - no hádejte kdo?
Pokud se paní profesorky Tiché týká - učila sovětský jazyk studentíky na průmce od školního roku 1951/52 do roku 1982/83 - zřejmě v době Vlastimilových studií už nastoupila nová учительница, která pak roku 1983 plně převzala její úvazek. Pokud se týká zmíněného nočního zážitku - po pohlédnutí na fotočku u inzerátu jisté pražské stavební firmy (podotýkám, že nejsem čtyřprocentní) se nové paní profesorce ani moc nedivím.

informace řekl(a)...

Ale, Pedro,
nenapínejte nás tak. Kde nejdeme tu fotku okouzlujícího výšezmíněného PDN (Plechový dechový nástroj), který natolik učaroval naší Febbé, že zapomíná na nadávky a místo toho cvrliká jako ptáček Jarabáček?
Když jste to nakousl, musíte říct všechno.

Pedro řekl(a)...

Ale milá Informace, stačí zadat si jméno našeho nadaného studentíka ruského jazyka (gratuluji mu k zářezu na pažbě!) do vyhledávače a cca pátý údaj na stránce je inzerát oné stavební firmy. Jméno přítele Vlastimila jsem tu svého času uvedl (cca měsíc po té, co si ho po upozornění R.J. mohli přečíst všichni čtenáři Neviditelného psa pod příspěvkem "ZAHYNEME?" na Lidovkách. Tehdy jsem to schytal od Kelainó (která pak neváhala uveřejnit plnou identitu Pergilla vč. zaměstnavatele), nebudu proto znovu dráždit chřestýše holou patou.

Anonymní řekl(a)...

http://c3.ac-images.myspacecdn.com/images02/93/l_6148002769ee47c9bfcb287d48b48816.jpg

informace řekl(a)...

No, mně tam na Googlu vyšel nějaký astrolog, stařičký pán.
Teď tu vidím tu hrůznou lebku podle odkazu tady nahoře.
PDN mi svého času poslal odkaz na obrázek nějakého Satana jako svého portrétu.
Takže, lidi, s kým tu máme vlastně tu čest?
Člověk aby se tu bál.

Pedro řekl(a)...

Pokud jste milá Informace přece jenom natolik žádostiva seznat jméno a následně pohlédnout na fotočku našeho přítele, stačí skočit si do historie hospůdky na diskusi ke článku "Odškodnění pro odsunuté Němce? Jistě, z reparačního fondu!" (byl tu uveřejněn 20. července 2010). Najdete tam nejen Vlastimilovo jméno, ale i jiné zajímavé věci. Třeba nehledaná slova útlocitné Kelainó na Pergillovu adresu (sem by patřil nikoliv smějící se, ale bezuzdně se chechtající smajlík), onen údajný výrok o modrých či rudých Němcích (hádejte kdo ho tam citoval!), znění Vládního nařízení ze dne 17. dubna 1941 o trvalém osvobození pozemků a budov Říše, národně socialistické německé strany dělnické a některých pro Říši důležitých svazů od pozemkové a domovní daně či Výnosu Vůdce a říšského kancléře o udělování beztrestnosti ze dne 7. června 1939 (Říšský zákoník I., str. 1023). Tehdy jsem reagoval na údajné znění paragrafu 112 zákona č.140/1961 Sb., §112 o "zločinu němectví" (uveřejnil ho tam hádejte kdo!). Byl jsem v diskusi vybízen, abych uvedl internetový zdroj onoho vládního nařízení a vůdcova výnosu a zbytečně je nepastoval. Bohužel, nemohl jsem vyhovět - zdrojem byl intranet Ministerstva spravedlnosti, takže jsem požadovaný odkaz nemohl uvést.

Pedro řekl(a)...

Právě jsem se na NP dočetl, že reakce paní Kelainó patřila k příspěvku jejího velkého příznivce p. Janyšky, nikoliv omylem k příspěvku p. Kopeckého. Nu což, takový omyl se může přihodit každému. Díky za vzkaz!

informace řekl(a)...

Už mi svítá. Náš hrdinný přispěvatel bude možná nepolapitelný Florentský monstr, kterého se dosud přes 40 let pátrání, do něhož se pak zapojila i FBI, nepodařilo chytit.
Přesto ale italská justice nezahálela. Florentský soud odsoudil postupně během asi 30 let za zločiny Monstra 6 osob včetně prokurátora v Perugi Migniniho a vedoucího investigativní policie ve Florencii Giuttariho (ty, protože zastávali jinou tézi a sledovali jinou stopu než florentská prokuratura). Když pvní tři odsouzení umřeli stářím, odsoudila také navrch jednoho lékárníka, aby za ty zločiny někdo seděl.
Mostro di Firenze, condannati Pietro Pacciani, Mario Vanni, Giancarlo Lotti, Francesco Calamandrei.
Mostro di Firenze, condannati il pm Mignini e il poliziotto Giuttari
http://www.corriere.it/cronache/10_gennaio_22/mostro-firenze-giuttari-mignini_8d07606e-075a-11df-8946-00144f02aabe.shtml
Podle FBI prý ještě pravého Monstra nenašli.
A to už o tom natočili film a napsali knihy. Jo a autora jedné z nich, novináře Maria Spezi , který také nad případem pátral zavřeli a odsoudili pro neoprávněné vměšování do pátrání.
http://dvdstreaming.it/images/stories/Il_Mostro_di_Firenze.jpg
Vzhledem k tomu, že poslední odsouzený - lékárník Calamandrei je už starý a ve vězení někdo sedět musí, náš PDN by měl být ve střehu.

Pedro řekl(a)...

Tedy přesněji ona nakvašená reakce nepatřila ke č l á n k u Pavla Kopeckého - i když ten článek taky nic moc. Maně jsem si vzpomněl na prastarý Renčínův vtip (byl otištěn v publikaci Gramoklubu blahé paměti), kde stojí staří rodiče a před nimi jejich vytáhlý potomek s žebradlem přes rameno. Tatík praví: "Tak synku, s tím posledním elpíčkem ses moc nevytáhl. Maminko, podej mi řemen!"

informace řekl(a)...

Pedro,
jméno nebo pseudonym? Flastence znám. Jeho podoba mě už tak moc nezajímá.
A ani dokonce i jeho identita. Nevěřím, že to všechno, co tu o sobě napovídal, odpovídá pravdě. Ale sestylizovat se do nějaké figurky upravené nebo vymyšlené je na blogu bez povinnosti registrace jeho právo. Nakonec ho máme brát právě tak. Když se mu to tak líbí...

Pedro řekl(a)...

Pak tam byl od téhož autora ještě jeden vtip: Postarší manželé - ona stojí u plotny a on si čte v křesle noviny. Ona se ho táže: "A poslyš táto, ten Jára da Cimrman a Bedřich Smetana, ti byli doopravdy nebo je to taky nějaká sranda?"

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší byl ten s babičkou na louce, které volala: "Děti, pojďte se podívat, blbost kvete!"

Pedro řekl(a)...

Na Frekvenci 1 Michela Fleischmanna právě hrají Nohavicovu Kometu. Když už jsme v tom vzpomínání - Vlastimil by nám tu mohl připomenout nějaký pokrokový verš z úderné poezie Nohavicy seniora!

informace řekl(a)...

Mám předplatné na Settimana enigmistica. Je tam taky spousta vtipů.

Větší vlastenec řekl(a)...

J.Masaryk a E.Beneš – výroky pravdivé a falešné

Ale ale, drahý příteli a soudruhu Pedro. Vidím, že musím opravit svůj výrok ze 3:45; nejspíš se pleteš častěji než jsem předpokládal.
Ano, uvedená slova *) s velkou pravděpodobností náš pres.Beneš nepronesl ani „off record“, na uzavřeném setkání s vysokými vojenskými a politickými představiteli osvobozené ČSR. Jak bylo dokázáno (jak MĚLO být dokázáno !!), náš pres.Beneš mnohokrát vyzval k vylikvidování Němců a Maďarů slovy vázanějšími. Čímž končí diskuze, v níž by chtěli pokračovat jen Němci či Maďaři nebo buržousti.

S pomluvou Jana Masaryka je to podobné – no jen zkus najít zdroj jeho údajného nepravdivého a skandálního výroku. No zkus to ! Zjistíš, že NIKDE v oficiálních záznamech nic takového není. Můžeme tudíž s úspěchem předpokládat, že zdroj je stejný (nebo stejného ražení) jako pramen údajného výroku našeho pres.Beneše. Mimochodem, jako slídič moc nevynikáš, pře drahý příteli a soudruhu Pedro; A.Ruščák je nejen příliš mladý na autorství onoho údajného výroku; on dokonce našeho pres.Beneše obdivuje jako my všichni.
Před pár týdny jsem s velikým uspokojením četl jeho vášnivou obhajobu strategie E.B. : Náš zdánlivý ústup požadavkům fašistů zachránil nejen obrovské materiální hodnoty, ale i české (československé) osobnosti. Což vynikne především ve srovnání s Polskem, které se imbecilně postavilo na ozbrojený odpor, bylo zničeno, přišlo o elity, a po válce již žádné osobnosti nevyprodukovalo. No nemá pravdu, chlapec jeden vlastenecký ?

Ale zpět k Janu Masarykovi : Jak všeobecně dobře známo, „slavný“ tatíček TGM přikázal synkovi „jít s Benešem“. A Jan příkaz otce splnil, přestože slouha kapitalistů a sionistů TGM si onu cestu představoval jistě úplně jinak. J.Masaryk zcela opustil protilidovou politiku svého otce, a podpořil našeho presidenta ve všech jeho krocích k sepětí se Sovětským svazem, k vládě pokrokových sil, k odmítnutí vměšování USA do našich vnitřních záležitostí. V Únoru 1948 Jan Masaryk podpořil naši pokrokovou vládu proti operetnímu pokusu pravice o puč. Proč by tedy, pro Leninovy rány, pronášel ona nesmyslná slova ? Nebo, proč by je pronášel AŽ TEHDY, a ne mnohem dřív ?!?
Prostě je to celé blbá pomluva, jakou je schopen a ochoten vyprodukovat jen nepřítel, Němec či emigrant, např. onen zlořečený Feierabend.

Přečtěme si nyní PRAVDIVÁ A OVĚŘENÁ slova našeho pokrokového ministra zahraničí :
Jan Masaryk prohlásil, že nejít do Paříže bylo výlučně nápadem pražské vlády, která došla k názoru, "že československá přítomnost v Paříži by byla použita…pro účely, k nimiž nejsme ochotni se dát použít. Rozpravy (se Stalinem) byly přátelské. Učinili jsme rozhodnutí, jež musím považovat za správné za daných okolností." (rozhovor pro Associated Press, počátek srpna 1947) **)

Doufám, drahý příteli a soudruhu Pedro, že nyní je Ti už všechno jasné. Čest Tvojí práci a Míru zdar !

Musíme být vděčni Sovětskému svazu za to, že nám pomohl svou pšenicí v opravdové tísni a že pomohl rychle a bez politických nároků ! (Jan Masaryk, 8.1.1948)***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*) „Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes.“ (Dle nepřátel naší vlasti a socialismu vyslovil E.Beneš v květnu 1945)
**) Rozhovor přetisknut 3.srpna 1947 v Rudém právu s titulkem „Ne Moskva, ale západní reakce změnila naše rozhodnutí o účasti v Paříži“

Pedro řekl(a)...

To Vlastimil:
Text 1:
"Tento národ přestal být v této válce už vůbec lidským, přestal být lidsky snesitelným, a jeví se nám už jen jako jedna jediná veliká lidská nestvůra. Tento národ musí stihnout za to všecko veliký a přísný trest.
Vzpomínáte si, jak jsme se v roce 1938 pokoušeli naše Němce přesvědčit, přemluvit a získat k tomu, aby se s námi dohodli, aby nepřipravovali zradu, aby neničili svůj stát a svůj blahobyt? A jak nám zpupně odpovídali a nestoudně se hrnuli do vlastní své záhuby? A myslíte, že je možno to znovu zase opakovat a znovu se s nimi dohodovat, a za deset, dvacet let znovu vytrpět ty hrůzy strašné války a nové strašné katastrofy?
Ne, tu starou politiku, tu starou svou zkušenost už opakovat nebudeme. Řekli jsme si, že německý problém v republice musíme definitivně vylikvidovat."

Tento úryvek z projevu Ed. Beneše v zasedací síni radnice v Brně dne 12. května 1945 je uveden v magisterské diplomové práci Bc. Radovana Kolbaby - str. 77 (viz hatetepe: is.muni.cz/th/79146/ff_m/MDP.pdf). Bohužel v knize "Edvard Beneš: Odsun Němců z Československa" (str. 138, nakl. Dita, Praha 2002) není tento projev Ed. Beneše oproti práci mgr. Kolbaby uveden kompletní.

Text 2:
" Německý národ přestal být v této válce lidským, lidsky obstojným, a jeví se nám již jen jako jediný, velký, lidský netvor. Tento národ musí za to všechno stihnout veliký a přísný trest. (...) Řekli jsme si, že musíme německý problém v republice zcela vylikvidovat. Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes."

Text 3:
Větší vlastenec řekl(a)...
Vlastenci a vlastenky, soudruzi a soudružky, soukmenovci a soukmenovkyně !
Je všeobecně dobře známo, že soudruh a soukmenovec A.S.Pergill je jedním z největších českých vlastenců, že vše co dělá, dělá ve prospěch naší vlasti a našeho národa.
Proto si laskavě nechte od cesty všechny "chytré" připomínky drobných chybiček s.s.Pergilla (např. příspěvek od příspěvku se měnící informace o době, kdy "vešla ve známost pravá povaha nacistických koncentráků").
To je opravdu vedlejší. Už z toho prostého důvodu, že koncentráky se týkaly především sionistů, většinou němčících zrádců našeho národa. Tudíž osob, které bychom stejně museli humánně vylikvidovat během humánního odsunu Němců. *)
Podstatné pro ocenění téměř neocenitelného přínosu s.s.Pergilla pro naši národní věc je jeho leninsky jasné vidění neoddiskutovatelného faktu : NĚMECTVÍ JE ZLOČIN. **)
Ano, jestli se někdo veřejně hlásí ke členství ve zločinecké bandě (neboli k německému jazyku), tak my prostě už nemusíme pátrat po jeho konkrétních činech. My prostě VÍME, že je vinen zločinem němectví, jedním z nejhorších zločinů vůbec. ***)

ZDE SE POSTUPUJE ZCELA BEZOHLEDNĚ, AŤ JDE O DÍTĚ ČI ŽENU, AŤ JE ČLOVĚK RUDÝ NEBO MODRÝ, VŠECHNO JE JEDNO. JSI PROSTĚ NĚMEC A JAKO TAKOVÝ JSI MÍŇ NEŽ PES. (E.Beneš, 1945)

Psovi psí smrt ! (M.Pujmanová, 1952)
-----------------------------------------------------------------------------------
*) POZOR ! Německojazyčné sionisty považujeme právem :
1) za Němce, pokud se jedná o dokončení očisty naší vlasti od německého živlu a vrácení majetku buržoasie lidu;
2) za příslušníky státotvorného československého národa, pokud se jedná o počet NAŠICH obětí fašistické okupace a vůbec celé 2.světové války
**) "Jestliže si někdo do dokladů nechal napsat, že je Němec, tak se s ním prostě zacházelo jako s Němcem. To jsme jim měli měřit lebky, jako nacističtí ´vědci´?" (A.S.Pergill, 2010)
***) Větší už jen zločin sionismu; stejně jako zločinu němectví se jej drze a bezostyšně dopouštějí i starci a kojenci.
21. ČERVENCE 2010 22:55

Pedro řekl(a)...

To Vlastimil:
Chci se Vás zeptat:
1) Pochází druhý text ze článku Andreje Ruščáka "Jdu porušit zákon" (viz hatetepe: www.nekorektne.com/2008/03/glosa-jdu-poruit-zkon.html), nebo ne?

2) Pochází třetí text z Vašeho pera, zejména pak velkými písmeny zvýrazněné dvě věty uprostřed textu? Pokud ano, citoval jste věty: "Zde se postupuje zcela bezohledně, ať jde o dítě či ženu, ať je člověk rudý nebo modrý, všechno je jedno. Jsi prostě Němec a jako takový jsi míň než pes" ze článku Andreje Ruščáka? Pokud se týká morálního oprávnění něco takového do textu, který se tváří, že je citací skutečného Benešova výroku, přilepit - viz debata Informace s p. Ruščákem pod Šamanovým článkem "Kámen a voda" z 29. listopadu 2010. To, že máte "ten žaludek" tyto věty uvést zde znovu, raději nebudu komentovat. Pokud jde o mne - pokusím se v pamětech Ladislava Karla Feierabenda najít pasáž, kde (podle p. Ruščáka) měl Beneš něco v tomto smyslu vyslovit. Pokud to najdu - ozvu se zde s tím.

Větu "Do Moskvy jsem jel jako československý ministr a vrátil jsem se jako Stalinův pacholek“ vyslovil Jan Masaryk off rekord podle Ivana Herbena. Samozřejmě to v té době nebylo nikde publikováno. Až budu hotov se čtením Feierabendových pamětí, pokusím se pomocí historiků najít, zda se někde dá tento Masarykův výrok (který na rozdíl od výše uvedeného údajného Benešova výroku přesně odpovídá Masarykovu vyjadřování) v historických pramenech najít.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ááhááá, drahý příteli a soudruhu Pedro, tak sis to konečně našel. Že Ti to ale trvalo, Ty lenochu jeden !
Ano, ten nesmyslný výrok prý řekl náš pokrokový ministr zahraničí Ivanu Herbenovi. Tvrdí ... Ivan Herben.
A kdo je to I.Herben ? Syn Jana Herbena, toho zlořečeného zastánce idealistického světového názoru, špiniče našich Rukopisů ! Bratranec Prokopa Drtiny, toho buržoasního zrádce vlasti a pres.Beneše !
A jablko nepadlo daleko od křivého stromu : I.Herben zradil vlast a lid, emigroval, plival na naši vlast v žoldu CIA, spojil se nepřáteli typu Peroutky a Tigrida.
Co asi mohlo vzejít z toho nečistého spojení zrádců ? Jen pomluvy a špinění našich hrdinů, např. pres.Beneše. Stejně jako I.Herben vložil do úst J.Masaryka onen nesmysl o „pohůnkovi“, tak se pokusil pošpinit památku E.Beneše. Toto píše emigrant a sionista Tigrid :
„Citujme, co o tom řekl Edvard Beneš příteli, novináři Ivanu Herbenovi. Doslova toto: ´Sověty nás za Mnichova zradily stejně jako Daladier a Chamberlain, jejich ochota byla jen předstíraná, byl to pouze obvyklý komunistický trik.´ „ *)
Mohl by něco takového prohlásit náš národní vůdce, který nerozdělitelně spojil osudy naší vlasti s velkým a mocným Sovětským svazem již v prosinci roku 1943 ? No samozřejmě že nemohl. Pres.Beneš měl sice jisté zdravotní problémy, ale nebyl ani blázen ani idiot.

A jak dokáže pomlouvat naše hrdiny typický exponent buržoasie, to si každý může přečíst zde : http://www.revuepolitika.cz/clanky/259/unor-1948-po-sedesati-letech
(POZOR ! Jde o velice nechutný článek; vlastenci ať si raději připraví kbelík pro případ náhlé žaludeční nevolnosti.)


Edvard Beneš se zasloužil o socialistický stát.***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://hn.ihned.cz/c1-22292290-nato-a-nase-bezpecnostni-aliance-v-minulosti

Pedro řekl(a)...

Prosím laskavého i nelaskavého čtenáře, aby přijal tuto opravu věty z 2. bodu mého příspěvku z 18:03, začínající slovy "Pokud se týká ...":
Pokud se týká morálního oprávnění něco takového - tvářícího se, že to vyslovil Beneš - přilepit k textu, který je citací skutečného Benešova výroku - viz debatu Informace s p. Ruščákem pod Šamanovým článkem "Kámen a voda" z 29. listopadu 2010.

informace řekl(a)...

Šmarjá páno, že se ho na to, Pedro, ptáte? Samozřejmě, že to Nablýskaný plechový dechový nástroj (huba plechová pro snazší porozumění) opsal z Ruščáka. A jak jsem viděla, ten výrok o rudo modrých Němcích je i na Wikipedii.
Pilní rozšiřovatelé hochkultůry.

Pedro řekl(a)...

No ptám se proto, že ze sebe dělá blbého. Dal sem ten výrok znovu - ve 14:01. Třeba by nám prozradil, že to našel někde jinde a ne u Ruščáka (a ne u Feierabenda), je to přece jenom hoch sečtělý.

informace řekl(a)...

Hápé jednoduše kecá, když píše: "Jak bylo dokázáno (jak MĚLO být dokázáno !!), náš pres.Beneš mnohokrát vyzval k vylikvidování Němců a Maďarů slovy vázanějšími."
ON MÁ DOKÁZAT, že ta slova pres. Beneš řekl, citováním přesného textu s místem a rokem vydání. Nemá ani šajnu, jak se vedou diskuze mezi odborníky. Jednou tu přinášíš cizí nový text, tak je na tobě, abys řekl,přesně zevrubně, odkud jsi to vzal. Jinak to zůstává vymyšleným plagiátem.
Není na nás, abychom dokazovali, že ta slova jsou neslučitelná s ostatními B. projevy, i když je to tak zřejmé, že si toho všimne každý, kdo mluví česky. Je na NĚM a na Feffé, aby řekli, ze kterého zdroje to berou.
A jak říkám, kdyby takový zdroj existoval, Feffé by se už dávno div nepřetrhl, aby ho opublikoval.

Větší vlastenec řekl(a)...

O pravdivosti slov (1.)

Tak ještě jednou, drahý příteli a soudruhu Pedro (pokolikáté už ?).
Náš president Beneš měl své chyby, ale naši vlast vedl k socialismu neochvějně. Brzy po osvobození od Rakouska pochopil, že s Němci, Maďary a velkoburžoasií socialismus vybudovat nelze. A někdy ve druhé polovině 30.let si musel přiznat, že nelze vybudovat ani socialismus pouze národní, jen náš.
Proto postupoval krok za krokem k pevnému spojení naší vlasti se Sovětským svazem, prvním státem dělníků a rolníků. To všechno se můžeš dočíst v nejdůležitějším projevu pres.Beneše, projevu, který jsem již tolikrát citoval. Odkaz na něj Ti dávat nemusím - máš o (nejen) mých příspěvcích lepší přehled než já sám; inu, co ses v mládí naučil, k stáru jako když najdeš.

Občas se někdo ptá, proč jsme nemohli humánně odsunout dědičné nepřátele a humánně znárodnit majetek buržoasie hned v r.1918. Odpověď je jednoduchá : Náš lid tehdy ještě nebyl připraven na toto razantní a jednoduché řešení. Dlouholeté návyky ze starého zpuchřelého režimu nebylo možno odstranit ze dne na den – náš lid by se znárodněním souhlasil jen velmi zdráhavě; a možná i s odsunem. Geniální politický stratég dr.Beneš si toho byl vědom, proto postupoval velice opatrně a pomalu.
Naštěstí nástup fašismu, okupace, válka a vítězství SSSR mu poskytly možnost celý proces přechodu naší vlasti k socialismu podstatně urychlit. V průběhu válečných let si pres.Beneš velice dobře uvědomoval, že po osvobození od fašismu nesmějí být opakovány chyby z prvních let existence ČSR. Jenže jak přesvědčit celý náš národ o nutnosti vylikvidování našich dědičných nepřátel ?
Vždyť fašisté rázně zavedli ty sociální výhody, jež sice dr.Beneš plánoval, ale vinou odporu československé velkoburžoasie prosadit nemohl.Ano, vší náš lid za války okusil nejen teror, ale též výhody národního socialismu; a určité části obyvatelstva ony výhody zastřely teror. Pořádek na ulicích, jistota zaměstnání resp. povinné pojištění pro případ nezaměstnanosti, přídavky za přesčasy, zvýšení invalidních, starobních a vdovských důchodů o 75%, závodní jídelny, tvrdá a důsledná opatření proti keťasům, spekulantům a kulakům, odstranění sionistů atd. – který Čechoslovák by proti tomu mohl něco namítat ?
Jeden jediný tah geniálního šachisty změnil nepříznivě se vyvíjející situaci – atentát na Heydricha. Tento smělý čin, prosazený proti vůli domácího odboje (a především jeho důsledky), změnil pohled naší i zahraniční veřejnosti na dění v naší vlasti. Jaký to plán ! Jaký to mozek ! Stačí si porovnat polskou hloupost s českou chytrostí, jak k tomu vyzývá vlastenec A.Ruščák : Na jedné straně obrovské oběti, ztráta elit a nakonec a malý zisk, na straně druhé přijatelný počet obětí, malé materiální škody, zachování elit (od Gottwalda po Klause), vysoký zisk politický i morální.
A především – sílící povědomí všeho lidu o nutnosti konečného řešení. Ano, drahý příteli a soudruhu Pedro, taková byla situace na konci války díky promyšleným tahům pres.Beneše. Díky jeho projevům, rozhlasovým z exilu i těm doma na náměstích .

Větší vlastenec řekl(a)...

O pravdivosti slov (2.)

V této situaci náš president promlouval v Brně k jásajícím davům, mluvil v jednacím sále k funkcionářům a vojenským činitelům. Mluvil řečí, jakou byl zvyklý mluvit; inu, přiznejme si, nebyl to táborový řečník. Ale vždy pečlivě volil slova vzhledem k očekávané skladbě publika. Bylo by divu, kdyby ve společnosti ještě uzavřenější pronesl ona sporná slova ? Vždyť mluvil k mužům v podstatě prostým, byť v té chvíli na vysokých krajských i zemských postech. Musel jim vysvětlit, že je nutno odhodit zastaralé návyky, že musejí odhodit okolky. Že se nemusejí obávat trestu za revoluční činy.
Je tak těžké si představit, že některý z těch mužů byl poněkud natvrdlý, že se ptal na podružnosti, například na rozlišování mezi Němci-fašisty a Němci-nečleny NSDAP či na něco podobného ? Není, že. V té době ještě mohli být na vysokých místech i lidé minulosti, lidé nechápající požadavky doby. Tehdy mohl pres.Beneš pronést ona slova – a bylo všem jasno. A všichni šli, a konali slavné skutky národní a revoluční. Naši spojenci v Postupimi (spojenci opravdoví i zdánliví) pak už jen mohli (museli !) konstatovat fait accompli – odsun už musel být dokončen.

Tohle všechno jsem měl na mysli, drahý, předrahý příteli a soudruhu Pedro, když jsem si na webu přečetl ona „sporná“ slova. ANI NA VTEŘINU jsem nepochyboval o jejich pravdivosti; a nepochybuji dodnes. Což se nepostupoval zcela bezohledně, ať šlo o dítě či ženu, ať byl člověk (tedy člověk – NĚMEC !) rudý nebo modrý, všechno bylo jedno. Byli to prostě Němci, a jako takoví byli míň než psi. (Připomínám, že psi nejsou v naší vlasti považováni za jateční zvířata již od roku 1934.)
Prostě - ta slova JSOU pravdivá. Možná je pres.Beneš nepronesl, ale s jejich duchem by souhlasil. Pregnantním vyjádřením jeho souhlasu je Zákon č.115/1946 Sb., právní akt tak podstatně se lišící od Tebou zmíněného Výnosu Vůdce a říšského kancléře o udělování beztrestnosti.

Naopak, výrok J.Masaryka o „Stalinově pohůnku“ je nelogický; neodpovídá ani chování našeho ministra zahraničí, ani jeho doloženým výrokům k téže záležitosti. Tečka.

Čest práci a Míru zdar !

Pedro řekl(a)...

Snažit se diskutovat s demagogem je kontraproduktivní, pouze to vyvolává další příval demagogie (viz výše). Informace, máte pravdu, toto je beznadějný případ.

informace řekl(a)...

Pedro,
říkala jsem Vám to, teď to musíte uznat sám. Hlásná trouba semele dohromady všechno možné, překroutí to podle potřeby, kašle na námitky nebo protiargumenty a pod rouškou pseudo- marzizmu a pseudo-historizmu si tu dělá sudeťáckou propagandu, zabalenou do pseudo-ironie a žertu. Ono z toho nakonec lidem zůstane něco v hlavě. Dost obratný postup.

informace řekl(a)...

pseudomarXizmu

Pedro řekl(a)...

Sbagliando s'impara

Pedro řekl(a)...

To o těch chybách bylo na mne, ne na Vás. Uomo avvisato, mezzo salvato!

informace řekl(a)...

Pedro,
na Sardinii říkají Nen cum Santos nen cum maccos non servit bugliare
(Non si scherza ne' con i santi ne' con i pazzi)
A zvlášť s těmi fingovanými.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máš naprostou pravdu, drahý příteli a soudruhu Pedro; jinou reakci na onen nechutný a podlý na útok na našeho pres.Beneše jsem ani nečekal. Ano, snažit se diskutovat s demagogem typu J.Ješe (a P.Drtiny, L.Feierabenda, P.Tigrida, I.Herbena, F.Peroutky a dalších a dalších zrádců a emigrantů) je kontraproduktivní, pouze to vyvolává další příval demagogie.
Po našem opětovném vítězství proto všechny diskuze s demagogy zatrhneme, odstraníme z knihoven všechna závadná díla, ozdravíme internet. Nám nikdo našeho hrdinu pomlouvat nebude ! Nikdo se nebude beztrestně pokoušet změnit náš názor !
Kdybychom zvítězili brzo (v což pevně doufám), tak pro Tebe budeme mít práci, drahý, předrahý příteli a soudruhu Pedro : Tvoje skvělé schopnosti využijeme v prověrkách spolehlivosti obyvatelstva, během výměny Stranických legitimací a občanských průkazů. Ty jistě objevíš všechny zrádce a narušitele, jako jsi odhalil emigrantku Harpyji. A my se už pak postaráme, aby neotravovali ovzduší svou demagogií, aby nenarušovali národní jednotu a naše radostné budování.

Sejdeme se v lepších časech !***Volte ČSSD a KSČM !

Pedro řekl(a)...

Informace, máte pravdu, toto je beznadějný případ.

informace řekl(a)...

Ejlà Patriot!
Ma ti xe' un omo o ti xe' un pajasso ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Eh kletě !
Chybička se vloudila; prosím ctěné vlastence a vlastenky, aby si opravili první větu mého příspěvku z 11:24 :
... jinou reakci na onen nechutný a podlý útok na našeho pres.Beneše jsem ani nečekal....

Za chybu se omlouvám, za opravu děkuji.

informace řekl(a)...

Ma chisssenefrega delle tu' 'orrezioni. Chiudi il becco e ciccia!

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně tak, drahý příteli a soudruhu Pedro.
Jak J.Ješ, tak P.Drtina a ostatní mnou vyjmenovaní jsou ztracené případy. Tolik práce jsme vynaložili na jejich převýchovu (těch zrádců, jež se nám podařilo zadržet), a nic z toho. Zůstali pravičáky, zůstali nepřáteli naší vlasti.
Konečně – kdo z emigrantů není ztraceným případem ? Jen s.Daniel Strož a př.Jan Kavan.

Čest práci a Míru zdar !

informace řekl(a)...

Taci, una buona volta, pagliaccio a righe.
Sennò il becco te lo chiudo io.