neděle 27. února 2011

Umřel uličník Arnošt

Je skutečně mizerný počasí. V sobotu nad ránem umřel Arnošt Lustig. O němž jsme si mysleli, že je nesmrtelnej. Jak by mu mohla ublížit rakovina, když přežil nacistické lágry? Jak by mohl umřít, když byl stále tak plný plánů, nadšení, když byl tak klukovsky nadšený? Tak živý!


Jako každý jeho čtenář jsem měl pár možností se s ním setkat na dotek. Naposledy to bylo předloni před Vánocemi v pražském Kafkově knihkupectví, 11. prosince 2009, první den chanuky, jak neopomněl napsat do věnování v knížce Zpověď. Byla tam velká fronta, jako vždy, Arnošt se zjevil s mírným zpožděním. Vypadal unaveně, přitom však sršel energií, jako vždy. Povídal a povídal si snad s každým. A každému tykal. Velice srdečně a přirozeně. Pak podepisoval. Namátkově vezmu pár odstavců z té knížky, přesněji z toho jejího exempláře, do kterého vepsal "Ivance a Honzíkovi".

On byl skutečně skoro jako náš táta. Naši tatínkové s ním vlastě ve válce pobývali na stejných nebo podobných místech. Tak, zpovídej se, Arnošte!

Tenhle odstavec se týká filmu Transport z ráje, který se natáčel v Litoměřicích, režíroval ho Zbyněk Brynych:

"Jednou jsme potřebovali tři tisíce vychrtlých židů, masu. Zajeli jsme do jednotných zemědělských družstev v sousedství. Jsou v tom úplně stejní jako Američani. Všichni chtěli hrát ve filmu. Tisíce statistů jsme sehnali za hodinu. Češi, slovanské tváře. V tu chvíli, kdy jsme jim našili na prsa židovské hvězdy, proměnili se v židy."

Uličník Arnošt si vymyslel schválnost, že totiž zato nejelegantnější esesáky hráli - židovští herci...

Odstavec, který popisuje dobu po příjezdu do Osvětimi:

"Jenom jsem čekal, kdy bude v plynové komoře prázdno. Transport českých židů. Tři dny jsme byli opravdu ustrašení. Za tři dny se začneš nudit. Je ti sedmnáct, pořád si nedovedeš představit, že umřeš. Tak jsem udělal hadrák a začali jsme na sebe s kamarádem Jiřím Justicem z Českého Brodu kopat. Já byl brankář. Začal na mě střílet desítky. Za mnou byly dráty nabité desíti tisíc volty. Dotknout se jich, je ze mě škvarek. Ale kdyby ten hadrák propadl dráty, máme po zábavě. Chytal jsem, jak nejlépe jsem uměl. Přijde esesák a žasne, protože ví, že půjdeme do plynu - jen nevíme kdy. On taky ne (protože to záleží na hlášeních z plynové komory, kolik potřebujou lidí).

Když byl Arnošt v osumačtyřicátým jako dopisovatel Zemědělek a Lidovek v Izraeli, setkal se tam s Ludvíkem Aškenázym. Ludvík prošel bez zranění z Buzuluku do Prahy, Arnošt zase přežil Osvětim-Březinku a Buchenwald, utekl, chytili, ale nepopravili. Oba věděli, že jsou nesmrtelní. "Jednou jsme seděli a stáli v novinářské kantýně. Arabové bombardovali Jeruzalém. Aškenazy řekl: "Člověče, to je nuda tady sedět. Pojď na procházku." Protože jsme byli nesmrtelní, šli jsme. V ulicích se střílelo. Granáty dopadaly kus od nás. Byl zkušený voják. "Hele, když to slyšíš, už ti to nic nemůže udělat." Chodili jsme tam a poslouchali dělostřelbu.
Najednou se to začalo přibližovat z obou stran. Řekl mi: "Hele, to už není tak bezpečný. Najdi bezpečnější místo." "Kde?" ptám se. "Zatluč u jednoho z těch baráků, jinak to nejde," odpověděl."

A v tom baráku s plochou střechou byly dvě vojačky. Byl to nádherný večer... Ve čtyři ráno odešla ta Arnoštova za svým snoubencem, velitelem severní jeruzalémské fronty...

Arnošt pak o tom později vyprávěl své snoubence. "Řekl jsem jí: "Prosím tě, já prožil zvláštní noc, to ti nedovedu popsat. Byla tam mladá vdova z Budapešti, opravdu hrdinskej charakter." Moje budoucí žena řekla: "Víš, co ti řeknu? Můj tatínek by to mé mamince neudělal. Odpustím ti, ale jenom jednou. Kdybych tě milovala sebevíc, odejdu od tebe."
Tak jsem jí nikdy o podobných dobrodružstvích už neříkal."

Arnošte, ty uličníku!

Psáno a opisováno v Praze dne 23. února 2011, doprovozeno obrázky a záznamem z mobilu, pořízeno 11.12.2009.

PS: Arnošt Lustig by měl být pochován počátkem týdne na Novém židovském hřbitově v Praze. Je výslovným přáním jeho dcery, aby se tak stalo pouze v rodinném kruhu.

16 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Žid nebo žid ?

Při vší úctě, Ó Velký Šamane, máte v tom guláš.
Více třeba zde : http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDid%C3%A9

drak řekl(a)...

Kdykoliv byl Arnošt Lustiga k vidění v TV, nebo k poslouchání v rádiu, snažil jsem jsem si udělat si na něj čas. Přečetl jsem jeho knih několik a dodnes patří mezi ty, na které vzpomínám.

Pan Lustig patřil mezi lidi s úžasnou povahou a nakažlivou životní jiskrou, určitě mi v médiích bude scházet, takových jako on, v nich není mnoho.

Čas je bohužel neúprosný, moment, kdy každý z nás bude muset "odejít" se blíží, naštěstí nikdo z nás netuší, kdy a jak to bude. Arnošt Lustig už to ví.

Určitě nebudu na tom hřbitově obtěžovat ani jeho, ani jeho blízké, ale vzpomínat na něj a jeho knihy budu rád.

Šaman řekl(a)...

Všem Velkým Vlastencům: písmena ve slovech žid a Žid se řídí českým pravopisem, jak jest věrně popsáno v onom wikipedickém hesle.
Český spisovatel Lustig, z jehož knížky jsem věrně ta slova a písmena opsal, se však řídil svým životem. Psal "žid", protože byl v lágru zavřenej jako žid. Stejně jako ostatní Židi, kteří většinou do té doby nebyli židi, ale spíše Češi, někteří Němci, další Maďaři, Slováci atd., a všichni Lidi.
A přitom se na konci války, po útěku z transportu, živili s kamarádem Justicem v Praze vepřovou krví, která se dala koupit bez lístků...

Nevím, jestli "v tom" měl Arnošt guláš. Asi jo. Vepřovej.

Už se z toho zpovídá jinde. Ale hlavně z těch dalších věcí. Nejprve tomu nejdůležitějšímu andělovi, manželce Věře...

Větší vlastenec řekl(a)...

Omyl. A.Lustig byl persekvován jako Žid.
Zde je důkaz : http://www.holocaust.cz/cz2/resources/documents/antisemitism/cz_pbm/cz_pbm
Jako ateista a komunista samozřejmě mohl vepřové konzumovat bez problémů.

Přeji dobrou noc.

drak řekl(a)...

Podstatné je, že odešel člověk, který byl morální vzpruhou a oporou mnohým lidem ve svém okolí. On měl rád lidi a lidi měli rádi jeho. Přes jeho pokročilý věk a nemoc, nás jeho odchod poněkud zaskočil, být připraven na něco takového prostě nejde.

Vést řeči o ž a Ž a podobné pitomosti, kecy, prdy a beďary, považuji v souvislosti s úmrtím tak úžasného člověka, jakým Arnošt Lustig byl, za poněkud nevkusné, ale snažit se něco takového sdělit lidem nadaným citlivostí a jemnocitem ruského tanku a jeho posádky, je asi marné, neboť na takové platí jen cosi hodně rasantního, třeba něčeho z palubní výzbroje letounu Fairchild A-10 Thunderbolt.

Tímto děkuji Šamanovi za hezkou vzpomínku na Arnošta Lustiga a těm, koho to zajímá doporučuji přečíst si článek Dany Emingerové Nesmrtelný Arnošt Lustig, v dnešním Neviditelném psovi, dýchá z toho autentický Arnošt Lustig, na kterého můžeme už jen vzpomínat v dobrém.

schumacher antisemita řekl(a)...

Z toho plyne poučení, že ať člověk je posranej nebo neposranej, tak jako tak umře. Jen ten neposranej si život líp užije.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

On ten neposranej, nejenom že si ten svůj život báječně užije sám, ale navíc ještě ho významně zpříjemní i svému okolí, takže si ty jejich životy lépe užijí i jiní. Jinak "zubatá" je velice demokratická dáma a řekl bych, že ta nestraní nikomu a až přijde čas, půjdeme odsud všichni bez rozdílu, lišit se to bude jen způsobem a časem.

Větší vlastenec řekl(a)...

POZOR !
Velký český vlastenec drak má pravdu !
A já jsem se mýlil.
Pohov.

Ano, vážení vlastenci a vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, je to tak, a já to prostě MUSÍM přiznat; i bez mučení.
Ano, v jiném případě by tomu bylo jinak; v jiném případě bychom o osobě, neznající SMRTÍCÍ rozdíl mezi židem a Židem, o osobě neznající české a evropské novodobé dějiny mohli říci jediné slovo : ignorant.
Ale v TOMTO případě ne, v tomto případě dokonce MUSÍME trvat na označení Arnošta Lustiga za žida, to jest osobu židovské víry. A to přesto, že A.Lustig pravděpodobně nikdy židem nebyl.

Proč ? No protože jsme čeští vlastenci, že. Protože víme, že čeští (a slovenští) Židé nebyli fašisty pronásledování za svůj etnický původ, ale za účast na masovém protifašistickém odboji československého lidu.
Kdybychom tvrdili něco jiného, například to, co drze tvrdí sionisti i v tzv.české televizi, plivali bychom na památku 360 000 československých obětí protifašistického odboje. Plivali bychom na naše největší vlastence, pres.Beneše, prez.Klauze a s.Andělu Dvořákovou.

Prostě, přátelé, soudruzi a soukmenovci, prosím vás upřímně za prominutí za svůj včerejší příspěvek z 0:47. V záchvatu jazykového purismu jsem pošpinil dlouholeté dílo našich největších vlastenců; i dílo vlastní, jakkoli v porovnání nepatrné.
Přečtete si raději znovu mé příspěvky o správném počítání mrtvých sionistů, resp. o drzých provokacích „českých“ sionistů, kteří nechtějí být počítáni mezi naše odbojáře.

Ještě prostěji – v rámci našeho nikdy nekončícího boje proti dědičnému německému nepříteli a NATO považujme pokrokového člověka a komunistu A.Lustiga za žida.
Tečka.


S Židy, kteří se přihlásili k německé národnosti se musí jednat jako s Němci. Bojovat proti antisemitismu neznamená připustit likvidaci národního a slovanského charakteru republiky ! (V.Kopecký, 1944)***Volte ČSSD a KSČM !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku je to tak. Neposraní šíří dobrou náladu, posraní šíří blbou náladu. Blbá nálada se šíří jako mor. Ať žijí neposraní a nebe těm, kteří jako neposraní zemřeli.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

K tomu už není co dodat, takže naprostý souhlas ;-)

STK řekl(a)...

Pánové Draku a Obuvníku, nelze nesouhlasit, pokud si člověk nechce lhát do kapsy.
Tedy "Pac a podpis"...

Jen malou popznámku: Ta s kosou není demokratická - nekoná podle mínění většiny. Ta je jenom spravedlivá - měří (nakonec) všem stejně. A tím se spravedlnost liší od demokracie.

Harpyje řekl(a)...

Diskuse o "posraných" a "neposraných" je skutečně velmi důstojný a hlavně citlivý přístup k úmrtí této významné osobnosti.
Takže si, Božínku, právem nelžete do kapsy.

STK řekl(a)...

Draku a Schumachere: Zapomněl jsem, že existuje ještě jedna kategorie: Programoví Nasí*ači - PN. Jinak se jim říká trollové. Tato zmínka o nich je určitě potěší - ale jako potrava jim pro dnešek musí stačit. Víc jim nedám. Když se příliš často krmí, jsou pak nepříjemně aktivní. [;-)

drak řekl(a)...

STK:

Ani s jedním z Vašich upřesnění nemám problém a beru je proto na vědomí.

Štaja řekl(a)...

Uličníka Arnošta jsem měl jednou tu čest obsluhovat. Moc zajímavý člověk. Přestože mi tykal, v jeho případě mi to nevadilo. On tykal tak nějak přátelsky.
Pak si poručil vodku, aby mohl zapít hrst nějakých prášků.
A pak mě poprosil o misku brusinek. Tak jsem mu přinesl misku brusinek a on ji celou snědl byl naprosto spokojen.
A myslím že zapomněl na dýško, ale abych pravdu řekl, moc jsem s ním nepočítal.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, Arnošt Lustig byl, přes všechny své četné chyby, člověkem v podstatě dobrým. Jeho tykání prostě vycházelo z jeho přátelské a vpravdě soudružské duše.

Jeho sympatie k našemu Předsedovi nebyly projevem konjukturalismu. A.Lustig, jako každý opravdový umělec, citlivě vnímal sociální nespravedlnost :
Vyrostl jsem v pražské Libni. Kolem jsem viděl jen nespravedlnost. Bylo to v době světové krize. V Libni žili strašně šikovní lidé. Jenže byli chudí. Zůstali nezaměstnaní. Chtěli pracovat, ale nemohli. Viděl jsem na ostrově Maniny dělníky silné jak Herkules, kteří pletli provazy v nouzových pracovnách pod Libeňským mostem. Přišlo mi to nefér. Chtěl jsem být tím, kdo posuzuje, co je spravedlivé a nespravedlivé.

Však taky proto jej náš geniální novinář ABB nezahrnul do svého seznamu pravdoláskařů a věčných petentů ve službách pana Vaňka.

* * * * *

Při této příležitosti si můžeme ukázat, jak postupně do nenávratna mizejí pravdoláskaři a věční petenti,včetně těch jen potenciálních (čerpáno z osobních stránek vrchního petenta) :
2003 - Pavel Tigrid
2004 - Jacek Kuroň, Ronald Reagan, Larisa Bogorazová
2005 - Karel Wojtyla
2006 - Ján Langoš
2008 - Ivan Dejmal, Harold Pinter, Zdeněk Urbánek, Bronislaw Geremek
2010 - Ivan Medek, Ladislav Smoljak, Ludvík Kundera
2011 - Jiří Dienstbier, Jiří Gruša, Ivan Jirous, Václav Havel

Naštěstí, díky Velebné Matce Přírodě, naši opravdu Nejvyšší představitelé zdravím přímo kypí. V.V.Putin, J.Paroubek, V.Klaus a další nás povedou ke šťastným zítřkům ještě dlouhá desetiletí; Leninudík.

Míru zdar !