pondělí 7. února 2011

ZASLÁNO: Akce a reakce


krátký fejetonek
(Autor: STK)

Dámy a pánové, jakýkoliv lidský zásah do "přirozeného" běhu věcí způsobí jejich změnu. I nepatrný zásah může způsobit obrovskou a zhusta nečekanou reakci. Říká se tomu obvykle efekt motýlích křídel. Tedy zásahy člověka nemusí být vždy ku prospěchu věci. Jenže i v přírodě do ustáleného stavu často zasahují různé síly. Sopky, náhle mutující organismy a bůhví co ještě. Oblíbený asteroid nechám dnes stranou. Takže život není nic neměnného nebo jen pomalu se vyvíjejícího. Evoluce se často odbývá ve skocích. Celé oblasti života musely vyhynout, aby se mohly vyvinout jiné organismy. Potud fakta.


Ovšem dotace, zvýhodňování jednoho proti druhému by si lidé opravdu měli rozmyslet předem. Nebudu tady uvádět oblíbené králíky v Austrálii nebo vrabce v Americe. Ono to začíná už od toho krmení ptáčků. Případně dovozem přebytkových potravin do "strádající" Afriky. Když už zapomeneme na fakt, že většina sesbírané pomoci je cestou rozkradena tamní "věrchuškou", tak příjemci takové pomoci časem zapomenou na způsob, jak se lze v tak úrodné zemi, jako je Afrika, uživit, začínají si pomoc vzájemně krást, nasycení se množí jako veverky a nakonec se začnou vzájemně vraždit podle kmenového nebo náboženského klíče. Takže paradoxně za jejich kmenové války s utínáním rukou (např. Hutuové a Tutsiové) můžeme my, kteří jsme tam léta posílali pomoc. Bez ní by tam mnoho dětí zemřelo, bylo by tím pádem méně "hladových krků" a dospělí by se museli starat hlavně o to, jak z políček vydobýt trochu toho prosa nebo manioku, aby nezemřeli hlady. Populační exploze by se nekonala, a na kmenové války by prostě nebyl čas.

Daleko hůř než "přemnožení afričani" dopadly pro nás dlouholeté hrátky "zelenáčků". Nepříliš dovtipní dobrovolníci a úplatní "vědci" a novináři (úplatek nemusí být vždy peníze, může to být postavení, publicita) pod vedením těch "dovtipnějších" léta vyráběli strašáka jménem "globální oteplení" a vystrašenému publiku (hlavně věrchušce) hned nabízeli protijed: obnovitelné a alternativní zdroje, zablokování klasických energetických zdrojů pomocí přísné emisní politiky a pokut za vypouštění CO2. Energie z jádra, která nezanechává žádnou "uhlíkovou stopu" musela být pochopitelně stále na indexu.

A dotáhli to chlapci na mezinárodním poli daleko: téměř celý civilizovaný svět, "poonďaný" strachy začal hrát jejich hloupou hru na slunečníky, větrníky a řepková pole. Protože to jinak nešlo, vymyslely se různé dotace na výrobu všelijaké "zelené energie" a ti, kteří mají rychlý start na míč pochopili, že jim zelenáčci nabídli obrovský, téměř nevyčerpatelný struk, ke kterému se dá přísát a pít a pít. Platí jim to ti, kteří nejsou tak bystří - ale hlavně ti nejchudší - třetí svět. Zdražují jim potraviny, protože se tam začínají masívně pěstovat "energetické plodiny". Nastává pomalu hlad a tím pádem nastanou i lidové bouře. Možná, že to, co se děje v Egyptě a Jemenu má kdesi v pozadí naše známé "melouny". (Dokonce i rostlinné oleje pro nás zdražily - prý to hlásili dnes v TV.)

Majitelům "solárních polí" připlácíme tolik, že pro stát bude nejvhodnější, když nadále bude několik let pod mrakem. Vrtulkáři už naštěstí mají svůj boom za sebou, místní občané se brání výstavbě dalších vrtulových polí, vrtulky se často kazí a jejich výtěžnost ani s příplatkem není valná. Takže větrné farmy už tu a tam krachují. Na povrch začínají vybublávat gigantické podvody s emisními povolenkami - pokud v tom někdo vidí analogii středověkých církevních odpustků, je velmi blízko pravdě. Čekám, kdy se objeví první žaloby na poškození motorů vlivem biopaliv.

A hýbou se i další ledy. Stále více "mocných" v EU začíná vážně pochybovat o účelnosti multikulturalismu. Už to nejsou ojedinělé hlasy z parlamentů. Už jsou to šéfové zemí. Francie, Británie, Německo. Pochybovat o účelnosti "multikulti" se už tedy smí a doufám, že i zelené nápady začnou být kritizovatelné a začneme se společně zabývat dvěma základními problémy: nalezením skutečné alternativy pro současnou energetiku (t.j. úspory a rozvoj malých lokálních atomových elektráren, které nepotřebují tak výkonnou přenosovou soustavu a jsou i podstatně hůře zasažitelné teroristy, protože jsou decentralizované - a zakopané v zemi.

V době, kdy jsou na trhu jen ti největší a nejsilnější hráči a kdy technický vývoj jde dopředu tak rychle, že když se někde něco začne vyrábět, už je to zastaralé (otázkou je, zda to nové je pro nás až tak potřebné) nelze volat po znovurozdělení Evropy na národní státy. Pro Čínu nebo Rusko bychom byli jednotlivě doslova k sežrání. Nakonec by se státy rozdělily opět na sféry vlivu "Západ" a "Východ" a možná ještě na "Čínské gubernie", hranice by možná nevedly přesně tak, jako před více než dvaceti lety, ale jak říkával můj podplukovník: "Podporučíku, kajsik prostě patřiť musime. Když to nebudě na vychod, budeme patřiť na zapad. O neutralitě  mluvjum jen blazni." Měl pravdu. Budiž, transformujme tedy EU do federace tak, aby parlament a vláda v Bruselu byly orgány volené, vybudujme evropské obranné síly, kooperující s NATO, (slavná protichemická jednotka a pár vrtulníků a Gripenů není pro obranu České kotlinky asi dost), dodržujme společné potravinářské a technické normy, abychom mohli svůj fén používat v celé Evropě, ale nechme dost pravomocí lokálním, zemským vládám, aby nemohl nikdo z Bruselu přikazovat, zda a kde lze na Moravě postavit minaret. (Jeden už tu máme - na Lednickém zámku.) Nebo zda je burka vhodným oděvem do samoobsluhy či autobusu.

Asi jsem tu dneska nenapsal nic nového, mnozí se mnou budou souhlasit a mnozí se do mě pustí z nadoblačných výšin. Inu, zdá se mi, že tu platí to staré známé pořekadlo "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!" a jakékoliv matoucí trolloviny to nezastřou.

Takže jsem to tu shrnul s ne novým konstatováním,  že "Všechno souvisí se vším". Což je pravda vskutku nezpochybnitelná.

Zasláno 6. února 2011

49 komentářů:

Šaman řekl(a)...

Technická 1: Afrika spíše vymírá - tedy ta černá - na AIDS.
Technická 2: Chudí lidé mají hodně dětí. Nejlepším antikoncepčním prostředkem je blahobyt. Ovšem pomoc posílaná do Afriky není určena k blahobytu jejích obyvatel. Slouží místním pohlavárům, ale především těm, kteří takovou "pomoc" posílají. Za peníze donátora se totiž většinou kupuje - zboží donátora...

STK. řekl(a)...

Obávám se, že Velkému Šamanovi jeho rádci, Sova a Šedý vlk dali mylná fakta. Kocour vidí něco jiného.

informace řekl(a)...

Šamane!
Černá Afrika má k vymření daleko.
Údaje Wikipedie o subsaharské Africe
Z 10 zemí světa, kde porodnost v první polovině 90. let minulého století překročila 50‰ bylo 9 zemí ze Subsaharské Afriky (Malawi, Rwanda, Somálsko, Uganda, Angola, Pobřeží slonoviny, Guinea, Mali, Niger). I v roce 2006 se situace nezměnila. Z 9 zemí s natalitou nad 45‰ bylo 8 afrických. Úroveň mortality je také velice vysoká, její hodnota předčila hodnotu celosvětovou 1,6 krát.
The population of Sub-Saharan Africa was 800 million in 2007.[47] The current growth rate is 2.3%. The UN predicts for the region a population of nearly 1.5 billion in 2050

informace řekl(a)...

Víte, Šamane a vážení štamgasti, co těch nearly 1.5 billion in 2050 znamená pro nás, pro Evropu?
Diskutujte, prosím, k věci. To není žádná legrace.

stk řekl(a)...

"Učenlivý cenzor" mi smazal poznámku, kde byl odkaz na demografický web. To se pak špatně argumentuje, Plechovko!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážený STK, i jiné faktory mohou vyvolávat růst cen potravin.

Zde je odkaz na článek Paula Krugmana (má doma Nobelovu cena za ekonomii*).

http://www.nytimes.com/2011/02/07/opinion/07krugman.html?_r=1&hp

**Sovětský**, tedy náš překladač Google pro Vás vypracoval tyto pasáže:

I když k růstu cen potravin přispělo několik faktorů, je velmi nápadné, do jaké míry narušily zemědělskou výrobu vážné výkyvy počasí.

Vezměme si případ pšenice, jejíž cena se téměř zdvojnásobila od léta. Bezprostřední příčinou strmého nárůstu ceny pšenice je zřejmý: prudký pokles světové produkce, odrážející hluboký propad v bývalém Sovětském svazu. A víme, co je asi za tím: rekordní vlna veder a sucha, která vytlačila v Moskvě teploměr nad 100 stupňů*** vůbec poprvé.

Ruská vlna veder byla jen jedním z mnoha nedávných extrémních výkyvů počasí, od suchého počasí v Brazílii k biblickým záplavám v Austrálii, které mají za následek poškození světové produkce potravin.

*) Dostal ji za práci vysvětlující schemata mezinárodního obchodu a geografické koncentrace bohatství.

**) Víme, kdo vyslal malého Serjožu s největším špionážním úkolem v historii?

***) Nebojte se, milé děti, neuvařili se v té Moskvě. To jsou jen americké alarmistické stupně.

Harpyje řekl(a)...

Podle českých doomsayerů, vážený RRR, je vším vina EU a Zelení, jak tento článek názorně předvádí. Tento poněkud jednostranný pohled může tedy překvapit jen Vás, Američana. Evropan by se spíš pozastavil nad tím, že autorovi článku není ani znám fakt, že EP (Evropský parlament) je volený orgán.

drak řekl(a)...

V oněch chudých zemích prostě přibývá lidí rychleji, nežli reálných možností uživit je. Dříve či později prostě musí dojít na ten hlad a následně tedy i nepokoje. Navíc ještě v touze se uživit, či pěstovat energetické plodiny, odlesňují tito lidé rozsáhlé plochy, což vede k další destabilisaci klimatu a spolu s tím i likvidaci ploch, kde jinak žijí vymírající druhy zvířat, třeba Orangutani. Pro tyto země považuji za nejlepší taktiku to, co se provádí v rámci akcí Adopce na dálku, tedy poskytování vzdělání, neb je to v duchu úsloví: "Chceš-li mu opravdu pomoci, nedávej mu ryby, nauč ho rybařit." Aktivity jako Fair Trade by měli napomoci k tomu, aby se tam dostaly peníze vydělané jejich vlastní prací, a také tomu, aby naši obchodníci neměli tak nemravné marže.

Rusko nechci komentovat, už asi tak od roku 1917 se o tom teritoriu nedá říci nic moc dobrého. Mít k dispozici za 2. sv války ruské zdroje císařké Japonsko, myslím, že svět by měl dnes úplně jinou podobu. Ruská neschopnost udělat cokoli pro své občany a tím potažmo i pro sebe samé, navíc ještě, když vše potřebné jim leží u ruky, stačí po tom jen sáhnout, je děsivá. Na ruské vládce a všechny ty, kdož tam mají astronomické majetky, ačkoliv v jejich okolí úřaduje chaos, rozklad a bída platí ono konfuciánské úsloví, že "Hanba vladaři, jenž sám chodí vyžraný po zbídačelé zemi." Bývalo to za cara, bývalo to za bolševika a je tomu tak dodnes. Mám ale tak nějak pocit, že ten car z těch všech ruských padouchů byl pořád ještě ten největší slušňák.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, ani před rokem 1917. Právě události toho roku jsou důsledkem předcházejících. A co Japonsko, ale Říše ! Kdyby ovládla tamní zdroje bylo by hůře než bylo. Pravděpodobně by zařvaly další miliony lidí. Leč jako poučený optimista cynicky pravím, že pro lidstvo jako celek by to nebyl až takový malér. Bylo by to na dlouhou rozpravu, v největší stručnosti jde o to, že jsou dočasné, protože jsou entropickou anomálií. Dlouhodobě by se to srovnalo. Nekompatibilita s hardware...

Šamane, kdyby Tvé investice vynášely tempem růstu populace v Africe, neměl bys důvod k nespokojenosti. Co šíření HIV se týče, je to čistě problém jejich kultury. Představ si, že zkoumáš dva kmeny. Seroudovody a Neseroudovody. Zatím co Neseroudovodové prosperují, Seroudovodové jsou sužováni chorobami. Zjistíš příčinu, pohovoříš s náčelníkem, že takhle a takhle. Náčelník se poradí se šamanem, svolá radu starších a přednese jim to. Výsledkem je, že nebudou nic měnït, protože jsou to jejich tradice. Seroudovodové chcípají dál a vyrovnávají to vysokou natalitou, při které se vyselektují odolnější jednotlivci. Tak i jejich počet pomalu narůstá... U vstupu do metra Tě osloví mladá dvojice, jestli bys měl trošku čas. Začne tím, jak Seroudovodové na tom jsou mizerně a že bys měl přispět na čističku. Ukáží obrázky umírajících Seroudovodů. Že je na to takový a takový projekt. Že za vybrané peníze Seroudovodům postaví čističku, její provoz budou řídit najatí dobrovolníci financovaní z fondu, do kterého bys měl pravidelně přispívat. Stačí, když měsíčně poukážeš tolik a tolik a hned budeš mít čistší svědomí. Druhý den u vstupu do metra Tě osloví jiná mladá dvojice, jestli bys měl trošku čas. Začne tím, jak Šukáskaždýmové na tom jsou mizerně a že bys měl...

Harpyje řekl(a)...

Taky oslovujete, Schuhmachere antisemito, příslušníky barevných ras "boy"?
Historically, in countries such as the U.S. and South Africa, "boy" was not only a 'neutral' term for domestics but also used as a disparaging racist insult towards men of colour (especially of African descent), recalling their subservient status even after the 20th century legal emancipation (from slavery, evolved to race segregation, viz. Apartheid) and alleged infantility, and many still consider it offensive in that context to this day since it denotes that men of colour (especially of African descent) are less than men or no better than an animal. For example a simple command for a dog would be, "Come here boy!"

informace řekl(a)...

Schumachere,
pokud jde o ty jejich tradice, myslím, že jsou něčím, co je podstatně rozlišuje od naší kultury. Když řeknu, že kultura bílých je na vyšší úrovni než ta černých, hned se do mne pustí multikulturalisti, že kultury jsou rovnocenné, a že jsem rasista.
Četla jsem reportáž z cesty po Senegalu a můžu Vám říct, že podobné hrůzy jako je na př. mužská obřízka, prováděná místním šamanem, jsou u nás nemyslitelné. Tady na operace jsou nemocnice s chirurgy, příslušnými nástroji, asepsí, tam je barbarství, na jaké tady nepamatujeme.
Venkov je v moci těchto šamanů, v článku je nazývají marabu, kteří zastávají funkci léčitelů, kněží, místních autorit spolu s náčelníkem. Proti nim není obrany ani odvolání.
A co říci o dětech, které jsou těmito šamany využívány a zneužívány. A to nejen v Senegalu, ale i v jiných zemích černé Afriky. Nedávno byl v novinách skandál s dětskými šamany v Kinshase.
Problém je, že se jich rodí tolik, že migrační nápor na Evropu má stoupající křivku.
A od migrace je neodradí ani to, že jsou organizátory cest obráni o poslední, často ponechaní v poušti bez jídla a pití, že jich při cestě umře někdy víc jak polovina.
EU nevypracovala žádnou kloudnou imigrační politiku a nemá k tomu ani potřebnou jednotu.
A i kdyby ji měla, mám za to, že při rostoucím migračním trendu by se stejně náporu neubránila.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ale kdepak. Na to oni neslyší. Oslovuji je pěkně česky "Ty barevnej ksichte". Ostatně podívejte se do zrcadla. Jestliže nemáte čerobílé zrcadlo...nejspíš ne, protože i nejzaostalejší domorodec si může pořídit barevné.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, pokud tomu dobře rozumím, tak jestliže si to představím na modelu například na kultuře kvasnic, daří se jim tak skvěle, že přetékají z mísy. V tom případě nevidím důvod proč jim přidávat další živiny. Tak jaképak lamentací jak jim je zle. To spouštěla babička, když jí utíkalo těsto na lívance.

informace řekl(a)...

Schumachere,
říkám, že dřív nebo později nějaká opatření proti té imigrační vlně budeme muset udělat. Za prvé je sem nepouštět.
Za druhé a další, nevím. Poslat tam misionáře? Podporovat je dodávkami potravin? Učit je? Nnení je to jedna země, ale kontinent.
Vyberte sám tu správnou cestu.

informace řekl(a)...

oprava: není to jen jedna země

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace : Už se stalo. Byla zásadní chyba jim tam vyvážet naběračky, lžíce, nože, vidličky, sirky. Kdyby jenom sirky, ale pestré látky i bedny hřebíků... A výsledek, který pozorujeme dnes ? To je fiasko, vážení. Co s tím ? Navrhuji použít vše. Uvedu příklad. V první etapě jim pošleme potravinovou pomoc, například konzervy s lunchmeatem. Opatříme je nálepkou usmívajícího se domorodce. Ve druhé etapě pošleme misionáře, kteří šeptandou rozšíří, že v těch konzervách je sice luncheon meat, ale ne z hovězího. Ne z vepřového. Ale z .... Ano, vážení, pokusme se otočit kolem dějin. Kdysi se naši objevitelé obávali cest do hloubi černého kontinentu ze strachu z lidožravců. My teď máme jedinečnou příležitost aby tomu bylo obráceně.

drak řekl(a)...

informaci:

Opravdu pomoci jim můžeme jenom poskytováním vzdělání a osvěty, a poskytovat bychom je měli pokud možno přímo na místě. V Indii (a nejen v ní) se ale například množí případy, kdy místní padouši nechávají zapalovat misijní školy, protože pracovní síla, co přes den zbytečně vysedává ve školách jim pak chybí na polích, takže ani to poskytování není až tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ale není od věci naučit ty děti ve škole, že zapálit se dá jak škola, tak i pole a statky onoho padoucha a jen je dobré si podle směru vanoucího větru a výskytu hořlavin vybrat to správné míst, případně je také naučit, jak se organizuje rozhněvaný dav a do které části těla onoho padoucha je dobré píchnout vidlemi, aby už zmetek jeden nenažraná a nepřejícná, dal pokoj. Vzdělání má být rozmanité a zajímavé a v chudých zemích hlavně praktické

Emigrace z oněch kontinentů a imigrace sem prostě má své reálné meze, které už dávno byly překonány a hrozí z toho akorát tak pěkné maléry a polízanice.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, tento způsob vzdělávání může být nebezpečný. Fungující technologie odstranění padouchů je vyzkoušená. Revoluce není problém. Problém nastává potom. Rozhněvaný dav nemá potřebnou civilizacetvornou kvalitu. Krom toho za padoucha může být označen leckdo. Třeba my tady. Aby to nedopadlo tak, že je naučíme bojovat proti tamním padouchům, ale zapalovat budou u nás. Už bychom měli být dostatečně poučeni, že export prostředků, technologií a informací, nebo jejich vnucování a zasahování do cizích kultur v zájmu našeho krátkodobého zisku je velmi, velmi nebezpečné. Pokud jde o ono chvályhodné vzdělávání a zcivilizování a s tím spojené všelijaké pozoruhodné nápady, navrhuji takové nápady nejprve prakticky otestovat na obyvatelstvu některé zdejší lokality. Například Chánova. Doufám, že nebudou stávkovat hasiči....

informace řekl(a)...

Draku a Schumachere,
vidím, že i vy jste s nápady v koncích. Zrovna tak se mi zdá neplodotvorná akce Unie, která s Afrikou uzavřela svazek partnerství, který má za účel pomáhat rozvíjení afrického hospodářství. Našla jsem na webu zprávy orgánů Unie o účinnosti této dohody, ale kromě dobrých úmyslů a položek na výdaje jsem v nich nic konkrétního o výsledcích neobjevila.
Ve zprávě o spolupráci při rozvíjení komunikační dopravní sítě v Africe je jmenována Čína, která už po desítiletí v Africe rozvíjí činnost v jednotlivých státech a která by měla být podle mínění Evropského ekonomického a sociálního výboru do partnerství zapojena.
Ze zprávy výboru vyplývá, že strany Unie by tu byly jakési snahy spíš humanitárního rázu, ze strany Číny tu jsou konkretní ekonomické zájmy a tomu odpovídající a sloužící zákroky. Na příklad pokud jde o dopravní síť, Čína staví silnice tam, kde je sama potřebuje. Nevím, nakolik bude mít zájem vstoupit do partnerství ve třech.
Afrika je evropský problém a ne čínský, do Číny se Afričani nepoženou. A Evropa, jak se zdá, žádný recept nemá.

drak řekl(a)...

informaci:

Víte, není to tak jednoduché, protože co se týče Afriky, Asie i obou Amerik a Austrálie, tak příležitost k tomu nejvhodnějšímu chování, tedy nevměšování a neovlivňování, jsme už dávno propásli. Zcela, nebo do značné míry jsme tím vlastně převzali odpovědnost za vývoj těchto kontinentů. Zatímco v Severní Americe už není oč se starat, v Austrálii a v Jižní Americe asi už také ne, tak co se části Asie a Afriky týče, tak je to velký problém.

Lékaři bez hranic, a další bohulibé organisace, jdouce ve stopách Alberta Schweitzera a další, poskytující potravinovou pomoc, na jedné straně zachraňují lidské životy, ale na té druhé jaksi už neřeší, co s nimi bude dál. V podstatě se dá říci, že mimo jiné toto úsilí zvyšuje tlaky na emigraci z Afriky a imigraci do Evropy, protože populace v Africe prudce roste a mimo jiné objektivní příčiny, i proto tam není k žití. Zkrátka jenom toto je spíše kontraproduktivní, měli bychom si to uvědomit a zkusit se v řešení tohoto problému posunout o kus dál. Myšlenka, která zazněla směrem z EU, tedy že by se mělo Africe pomoci s rozvojem jejího hospodářství, mi připadne velice smysluplná, protože to by skutečně mohlo celý ten problém vyřešit. Ono se to ale mnohem snadněji řekne, než udělá.

Za nynějšího stavu věcí by asi bylo nejvhodnější, kdyby mozky z Evropy, USA, Kanady, Ruska, Číny, Austrálie, Indie, Brazílie, Argentiny, Mexika a některých dalších, aspoň trochu rozvinutých zemí, zkusily společně dospět ke způsobu, jak v oněch zemích, kde je toho zapotřebí, rozšířit vzdělání, osvětu a pomoci jim s vybudováním nějaké snesitelné společnosti. Určitě by se mělo jednat o mezinárodní úsilí a určitě by mělo být předem dobře rozmyšlené a při provádění i koordinované. Kladu si ale několik otázek zásadního charakteru a to třeba takových, zda vůbec je možné urychlit vnějšímu vlivy v nějaké zemi společenský vývoj a tak říkajíc z kmenového uspořádání přejít rovnou do kapitalismu. Ono na příkladu Íránu můžeme dobře ilustrovat, že vidíme, že tu máme středověké barbary, kteří vyvíjejí moderní zbraně a reálně je chtějí použít vůči svému okolí. Chyba při pokusech změnit situaci v Africe, by mohla přivést na svět další, tentokrát africké verze Achmadínů Neřádů.

Harpyje řekl(a)...

" ... co se týče Afriky, Asie i obou Amerik a Austrálie, tak příležitost k tomu nejvhodnějšímu chování, tedy nevměšování a neovlivňování, jsme už dávno propásli ... "
Taková esence blbosti se zřídka najde.
Nazdar!

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje, P R O S Í M :
Nekárejte a nepoučujte v Doupěti pobývající české vlastence a vlastenky.
Vždyť, pro Věčně Živého Lenina, to, co zde provozují, je hospodské plkání, nikoliv disertační práce.

stk řekl(a)...

Asi jsem toho (kafe) vypil příliš. Zase už vidím dvojmo... Ale to naprosto nevadí, s tím dvojitým viděním je docela pěkná bžunda. Byť jakkoliv reagovat má stejný význam, jako se hádat s rádiem.

STK. řekl(a)...

Vážený V.Větší: Nemohu s Vámi pro tentokrát souhlasit. Paní Harpyje přece jen řádně koná to, k čemu je svým nickname předurčena. Z výšky hlídá, aby se ten "tschechische Pofel" příliš svobodně nerozkecával. "Přísnost musí bejt!" - to věděl i Pepa Š.!

informace řekl(a)...

STK,
co pořád lezete do toho bludiště. Pozorujte raděj cvrkot zvenku. Jak se myšlení pojí náruživě s tělem a pak se zase rodvojuje jak u pana Goljadkina. A propos, víte, jak pak chudák Goljadkin skončil?
K té poznámce jste mě vyprovokoval Vy, já chtěla diskutovat vážně. Inspirovala mě tedy k jisté euforii i n-tá televizní debata o Berlusconim a jeho vládě. Pozorovala jsem s uspokojením, že se vytí hyen postupně mění v kvákání žab v rybníce. Dva opoziřní politici měli skutečně hubu širokou jak žába.

drak řekl(a)...

STK:

Co se fenoménu Harpyje a VV týče tak zajímavá je jen skutečnost, že se vzájemně shodnou a podporují dva zastánci rozličných totalitníh zřízení, slovy Václava Vlka seniora: "Vypadá-li něco jako nacistická propaganda, používá-li to stejné postupy jako nacistická propaganda a slovník jako nacistická propaganda ….. je to nacistická propaganda." To, že tomu přizvukují i někteří místní, třeba VV, no tak ono po válce agenturní síť Gestapa převzala i komunistická státní bezpečnost, tak ono čemu se máme divit? "Vrána k vráně sedá", říká české přísloví. No Poláci to říkají ještě výstižněji: "Kurwa kurwie rzycz nieurwie.", což je řekl bych vzhledem k nastalé situaci mnohem výstižnější. A jinak je škoda ztrácet tím čas.

informace řekl(a)...

Draku,
mám za to, že porovnávat Jižní Ameriku nebo Austrálii s Afrikou nevede k nějakým všeobecně platným závěrům. Situace v těch kontinentech je docela odlišná, neporovnatelná. A když se podíváte na Afriku, ani zde není situace homogenní. Jsou tam vyspělejší země jako Jižní Afrika, Botswana, do jisté míry Egypt,pak je tam severní Afrika a nakonec je tam subsaharská Afrika, kde připadá průměrně na živobytí jeden dolar denně na osobu, což je oficielním měřítkem absolutní chudoby. Jiná situace je zas na ostrovní Africe.
Hodně plánů na zlepšení životních podmínek vypracovalo hodně i OSN.
Mnohé státy tam investují, ale hlavně v oblasti těžby nerostů, ropy nebo plynu, nijak nepodporují vznik samostatného místního podnikání. Jako na př. Čína.
Populace stále roste a AIDS zasahuje jen ve smyslu zkrácení délky života, ale ne na porodnost.
Dnes ve zprávách ukazovali skupinu misionářů, která jede do Konga léčit bezplatně chudé. Je to jistě chvályhodné, nebude to legrace, bude to těžké, a určitě to těm deseti vesnicím, kam jedou, pomůže. Ale na celkové situaci to nezmění nic.

STK. řekl(a)...

Já, milá Informace, mám raději SF horror Moucha. Nebo jisté Kafkovo dílo...
Ale to úsloví o zadku, který prdí nad svůj rozměr, je prostě nádherné. A taky je často k věci.

informace řekl(a)...

Já mám zas dojem, STK,
že se ten trojitý sanus corpus nakonec nějak blamoval. Jinak by se tu Váš Rytíř neobjevil.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK,
obávám se, že Vám vůbec nerozumím. *)
Zaprvé se přidržuji směrodatného výroku **) vysoce váženého vlastence a autora draka (se kterým dozajista souhlasíte), zadruhé vážené paní Harpyji dosud její maska ("nick") k obličeji nepřirostla. Tudíž „svým nickname“ předurčena není vůbec k ničemu.
Na druhou stranu - její předurčení je jasné : Zrádná emigrace + dlouholetý pobyt v Evropě ji (dost možná nezvratně) vytrhla z lůna našeho národa. Škoda takového intelektu a talentu; kdyby zůstala v naší socialistické vlasti, dnes by místo zbytečných evropských jazyků uměla ruštinu, místo podpory euroamerického imperialismu by hájila naši národní svébytnost, státní samostatnost a pevné sepětí s bratrským ruským národem.

Všude dobře, doma nejlépe !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Týká se Vašeho příspěvku ze 23:16
**) http://samanovodoupe.blogspot.com/2011/02/zaslano-kdo-je-tu-debil.html?showComment=1297026813055#c4418980672693702424

stk řekl(a)...

2 Drak: S fenoménem "Vlastimil" zacházejte opatrně. Je to pábitel, ale...

S definicí pana Vlka sice naprosto souhlasím, ale na Vlastence to přirovnání značně kulhá. Janusovská tvář, tenhle Vlastimil. Z mé perspektivy totiž vypadá úplně jinak, než z té Vaší.

Pokud Harpyje vůbec fyzicky existuje, o čemž občas pochybuji, netoužil bych ji potkat. Mám kolegu podobné povahy, zdědil ji chudák po svém tátovi, ale jejího kalibru ještě zdaleka nedosahuje.
Inu: Harpyje. Takovou přezdívku si může dát jenom ten, kdo opravdu nemá rád nic a nikoho. Ani sebe.

informace řekl(a)...

STK,
třeba si tu přezdívku dala, aby si dodala odvahy. Ale ten trojitý corpus sanus asi po italsku "ha fatto cilecca".
Dneska pták nadává rovnou, bez úvodu.

žibřid řekl(a)...

Milá Harpyje, tyhle výkřiky ničemu nepomohou. Krátké stručné odůvodnění by udělalo víc.

informace řekl(a)...

Chtěla bych vás upozornit všechny, kdo hledáte význam "far cilecca" ve slovníku on line, že je nepřesný. Říká se to o zbrani, když se zasekne a výstřel nevyjde.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážený STK,
vzhledem k onomu všeobecně známému a nesmírně smutnému faktu (že nepatřím mezi vás, co spolu mluvíte + provozujete zde hospodské plkání) mohu místopřísežně prohlásit, že :
1) vážená paní Harpyje existuje v reálném (doslova hmatatelném) světě
2) o jejím pohlaví není sporu (na rozdíl od pohlaví některých zdejších vlasteneckých hermafroditů)

Jinak s Vámi naprosto souhlasím; nick "harpyje" signalizuje agresivitu a Marxvíco ještě, zatímco nick" drak" prozrazuje odevzdanost osudu až sebevražedné sklony (viz např. Bajaja), nick "Starý tlustý kocour" vypovídá o zdravém sebevědomí + opětované sebelásce svého uživatele.

Přeji hezký zbytek večera.

informace řekl(a)...

Co jsem říkala? Tady máte, vážení, docela hmatatelný důkaz, že se nestřílelo.

drak řekl(a)...

informaci:

Bílý muž, ať už zpočátku jen evropský, později i americký, se angažoval a angažuje více, či méně vhodně na mnoha kontinentech. Faktem je, že Austrálie má dnes problémy jen s přírodními živly a s tím si snad poradí sama, když ne, požádá mezinárodní společenství o pomoc a předpokládám, že jí bude poskytnuta. V Jižní Americe to není až tak růžové, jsou tu figurky jako je Hugo Chávez, ale dokud to nepřesáhne určité meze, bral ho čert, jde to ignorovat, ale do USA se hrnou imigranti proudem, který se pomalu nedá zvládnout, v mnoha zemích si drogová mafie dělá co chce a co je ještě horšího, mohutným tempy mizí deštné pralesy a spolu s nimi spousty živočišných druhů spolu s jejich původními obyvateli. Obávám se, že než s tím kdokoli stihne podniknout cokoliv smysluplného, zmizí pod tlakem hladových negramotných zemědělců i poslední zbytky těch pralesů. Důvodů pokoušet se o zlepšení něčeho by tedy bylo dost i tam. Jižní Amerika rozhodně určité srovnání s Afrikou snese, byť je na tom ta Afrika podle mého o dost hůř. Ono ale to staré dobré OSN už také dávno není co bývalo a dnes by se dalo říci, že se z něj dílem vyvinulo řečniště poskytující tribunu rozličným "lidožroutům", jako je třeba Achmadín Neřád, či některým černým rasistům z Afriky, to by ale možná nebylo ještě to nejhorší, horší je, že OSN se stalo de facto i rejdištěm lobbistů, třeba WHO pomáhala rozdmýchat onu celoevropskou paniku z prasečí chřipky, na které se napakovalo asi poměrně dost farmaceutických firem no a IPCC zase pomáhal rozšiřovat paniku kolem globální změny klimatu, na čemž se pro změnu napakovala banda padouchů soustředěná kolem "zelených technologií" a IPCC s tou propagandou odmítá přestat i poté, co se provalil skandál kolem nekorektního sběru dat i jejich vyhodnocení. Konec konců v distribuci pomoci do Afriky, která ani nedorazí na místo určení protože se rozkrade po cestě, se myslím angažuje také. Problémů je všude určitě mnohem víc, než rozumných způsobů jak je vyřešit.

Já si myslím, že největší průšvih obecně je ten, že nenechavých pracek je všude možně po světě už prostě tolik, že se začíná vymykat jakýmkoliv možnostem tento neblahý jev zvládnout, Tomáš Baťa k tomu už v roce 1932 řekl:

"Příčinou krise je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek.

V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku.

Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.

Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem."

STK řekl(a)...

VV: Jsou hry zábavné, příjemné, ale i nudné a dokonce i nepříjemné. Přijde na to. Neřeším tu budoucnost světa. Bavím se. STK.

drak řekl(a)...

STK:

Říká se: "Řekni mi, kdo je tvůj kamarád, a já ti řeknu, kdo jsi ty." Pakliže se VV viditelně přátelí až paktuje s Harpyjí, myslím, že to ono polské úsloví komentuje víc než výstižně, mě to takto postačuje, víc se v tom hrabat nepotřebuji. Destrukčně remcat umí každý osel, napsat něco, co by dávalo smysl je přeci jenom o něco těžší. Toho jsem ale mnoho neviděl ani od jedné, ani od druhého. Byť u toho druhého je to statisticky vzato přeci jenom o něco lepší, byť ony rádoby analytické plky kolem nicků mi připomínají spíš soudobé módní kargokulty. No ale v reálném světě kolem nás, se pohybují i lidé, co na základě jakési potrhlé interpretace mayského kalendáře věří, že během příštího roku přestane svět existovat, světe div se, není jich tak málo, tak tohle ještě v porovnání se těmito exoty docela ujde.

Dobrou

Větší vlastenec řekl(a)...

O třísce a břevnu

Vážení vlastenci a vážené vlastenky,
jen několik slov k výše uvedeným příspěvkům :
Ano, vážená paní Harpyje svou kritikou našeho národa nahrává našim dědičným nepřátelům, Němcům, Američanům, Evropanům a sionistům.
Leč prosím - nesuďme ji příliš přísně; v mladém věku byla odvlečena z naší vlasti do Evropy, strávila řadu let mezi Němci-fašisty. Proto prostě NEMŮŽE myslet a cítit jako my roduvěrní Češi, my bytostní socialističtí humanisté, my budovatelé šťastných zítřků.

Anebo suďme ji, ale zároveň suďme sebe : Co jsme udělali pro zlepšení naší současné situace ? Co děláme proti euroamerickým okupantům, proti kapitalismu a demokracii ? Co děláme pro obnovení naší samostatnosti a Varšavské smlouvy i RVHP ?
Opravdu se zamysleme, vážení. Opravdu se rozhlédněme kolem sebe - co vidíme ? Vidíme obrovské sociální rozdíly; vidíme děsivou bídu lidu a hrůzné bohatství hrstky vykořisťovatelů. Vidíme masivní a bezostyšné porušování Dekretů presidenta republiky - těch STÁLE PLATNÝCH Dekretů !
Vidíme německé školy v našich městech, vidíme průmysl v soukromých rukou. A pokud pravičáci dokonají velezradu, tak cizinci si budou moci kupovat i naši půdu. K nezaměstnanosti a bezdomovectví se přidruží i hladomor.
A my, místo revoluce nebo alespoň 99% volební podpory levice volíme pravici, místo plánování generální stávky přemýšlíme o nákupech či dovolené. HRŮZA !!!
A přitom jsme byli vystaveni brutálnímu vymývání mozků masmédii jen posledních dvacet let; ubohá paní Harpyje čelí brutální prokapitalistické, prodemokratické, proeuroamerické propagandě o DVACET LET DÉLE !

Nuže tedy, vážení vlastenci a vážené vlastenky, nejdříve vyjměme třísku z oka svého, obnovme spravedlivé společenské zřízení, osvoboďme se od Evropy a Ameriky, obnovme tradiční tuhý přátelský vztah s velkým národem Ruským, a až potom kritizujme břevno v oku paní Harpyje.

Ruská federace – záruka našeho návratu mezi nejvyspělejší národy Západní Asie !**Volte ČSSD a KSČM !

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje 8. února 2011 9:45 :

Formální volby nejsou zárukou demokracie. Zárukou je velmi pečlivé vyvážení moci mezi zastupitelskými orgány, exekutivou a mocí soudní. Právě tohle je v EU totálně zmršené. Parlament EU nemá odpovídající pravomoci, nemůže odvolat Radu a Komisi dokonce ani v případě kriminálních aktivit, zcela mimo něj jde něco mezi 2/3 a 3/4 rozpočtu EU. V případě kriminálních aktivit členů Rady a Komise, ale i jejich (mnohdy jen ryze formálně) podřízených euroúředníků je nemohou stíhat ani orgány jednotlivých států, ani europolicie a evropský soudní dvůr.
To, že každému jednotlivému občanovi EU je znemožněno volit cca 90 % politických stran, které do EU parlamentu kandidují, to už je jen "třešnička na dortu".
Prostě EU je nedemokratický moloch, jehož likvidace nadělá mnohem méně zla než pokusy o jeho reformaci, které jsou navíc předem odsouzeny k nezdaru (rozhodně ne bez celoevropské občanské války).

A.S.Pergill řekl(a)...

K té subsaharské Africe:
V některých zemích je situace taková, že AIDS není nakažená akorát starší populace, která prošvihla příležitost nakazit se, a potom malé děti, které se ještě nenakazily (lze se nakazit, s pravděpodobností kolem 50 %, i od matky během kojení). Jakmile to začně vymírat na klinický AIDS, tak tam bude demografická situace opravdu dost exotická.

A.S.Pergill řekl(a)...

A k té pomoci:
Pokud pomoc, a především do islámských zemí, tak by na každém balíčku měl být povinně v místním jazyce a v místních klikyhácích vyveden nápis, říkající asi toto:
"Tuto pomoc vám můžeme dávat proto, že jsme z našich zemí vykopali zločinné lháře, blábolící o Alláhovi a Prorokovi. Pokud to uděláte taky tak, budete si moci dopřát všeho, a daleko lepšího, než co vám můžeme poslat. Pokud to neuděláte, budete věčně jen čekat a kvičet hladem, jako prasata čekají na hospodáře, než jim naplní koryto."

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený vlastenci draku, naprosto s Vámi souhlasím. Je velmi těžké napsat něco smysluplného. Jen potměšilec by mohl přijít na myšlenku, že kvantita napsaného není automaticky zárukou smysluplnosti textu.
Jinak musím konstatovat, že je obdivuhodné, s jakou zodpovědností nesete Vy a vlastenec antisemita Schuhmacher, ono těžké břímě bílého muže.
Škoda, že Vám v rešení otázek vzdělání a osvěty černoušků a indických kuli už nemůže být nápomocen přítel Šimurda, se svými bohatými zkušenostmi s výchovou svého černofialového adoptivního syna.
Co se otázek zásadního charakteru, jako "přechodu z kmenového uspořádání do kapitalismu" týká, tak odhadujete situaci naprosto jasnozřivě a přesně: příklad středověkých iránských barbarů by mohl působit na africké černoušky jako hodný následování. Afričtí vůdci, kteří jsou ochotni "reálně použít moderní zbraně vůči svému okolí" se totiž ještě nevyskytli.
Jinak i na příkladu indických kuli "můžeme dobře ilustrovat, že vidíme, že tu máme středověké barbary, kteří vyvíjejí moderní zbraně", a to tak dokonale, že Indie je atomovou velmocí.
"Rozmanité a zajímavé a v chudých zemích hlavně praktické vzdělání" je zárukou osvěty těchto zaostalých národů a kmenů!

pertinax řekl(a)...

Drak, 0:51
Nepodporovat bankrotáře,nedělat dluhy.......

Z novinových zpráv i z beletrie víme, že ještě v nedávné minulosti bývalo chvályhodným zvykem řešit podobné problémy skokem z okna, střelbou, atp.

drak řekl(a)...

Pertinaxovi:

Nechápu, kam tím míříte, ale pokud vím, tak trocha morálky ještě nikdy nebyla na škodu.

S někým, kdo je ochoten a schopen projevit svou odpovědnost za nedodržení svých závazků i tím, že se zastřelí, je radost přijít do styku a obchodovat s ním. Nevyvolává to totiž pochybnost o čistotě jeho úmyslů, když už totiž na ten bankrot, nedej bože dojde. Soudný člověk ale zpravidla dobře pozná, kdy už to byznysu nesvědčí a včas sám zahájí takové kroky, aby svým závazkům dostál a odešel z něho „se ctí.“ V bankovním sektoru je poměrně běžné, že jedna banka koupí jinou, včetně jejích závazků a pohledávek, podobně to probíhá i v jiných odvětvích, slušná řešení existují a není u toho nezbytně nutné někoho okrádat, nebo se střílet.

Morálka se dnes bohužel posunula kamsi jinam, mohly by o tom vyprávět spousty českých „bankrotářů“ jejichž majetek rostl úměrně bankrotům jimi postupně vyvolávaným, ale ctěné soudy v tom nebyly za zlaté prase schopny rozeznat úmysl, byť obvinění z toho měli opakovaně a viditelně prospěch a už jen podle ksichtu bylo vidět, že mají věřitele za blbce a soudce za koupené loutky.

Každá země má své Madoffy, ale Madoffa aspoň zavřeli, u nás by bylo zapotřebí tohle ještě trošku doladit, protože živobytí „z nedostatku důkazů“ se stalo nepřiměřeně rozšířeným hobby.

Ono ale ono v Evropě poměrně oblíbené živobytí na dluh je jen určitou modifikací téhož a mělo by se s tím fofrem přestat, dřív, než to bude mít fatální následky, jenže to těm evropským zeleňourům a levičákům, včetně českých nejde zrovna pod nos. Mě zase nejde pod nos, když mám sanovat kde co, co jsem nezpůsobil a ani z toho nic neměl.

pertinax řekl(a)...

Draku,
chápete to perfektně, k Vašemu komentáři není co dodat.
Osobně nepovažuji skok z okna za ideální řešení bankrotu. Jde hlavně, jak správně píšete, o tu morálku a zodpovědnost.

Pedro řekl(a)...

Zkouška - snad se starý pes od starého kocoura přece jenom novému kousku naučí: Takže dělá se to takto , případně takto ?

Pedro řekl(a)...

Ура, мы победили!