středa 2. března 2011

Dobojováno?


Vládní koalice se dnes dohodla, že se o dalším rozšiřování položek v nižší sazbě nebude více dohadovat. Sazba 10 % DPH se tedy bude týkat pouze už před týdnem deklarovaných výjimek: chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy. Do seznamu se tedy už nevejdou například knihy.


Ono se tam toho nevejde více. Například dodávky tepla. O nichž si v dobách nadcházejícího globálního ochlazování a docházení hnědého uhlí ještě brzy popovídáme. Nevejde se tam výstavba nových bytů. A mnohé jiné věci. Nejen ony knihy a časopisy. Jakožto čtenář, bývalý knihkupec i autor si dovolím zmínit právě tuto duševní stravu.

Nakladatelé si stěžují na to, že prakticky 10% zvýšení cen knih, bude pro ně znamenat poslední ránu do vazu. Ránu, která roztočí smrtonosnou spirálu - vyšší ceny, nižší prodej, nižší náklady knih, vyšší náklady na jejich vytištění, vyšší ceny...

Tak tuto spirálu známe již od devadesátých let, ze začátku se na jejím roztáčení podíleli sami nakladatelé svou nesmyslnou politikou zlevňování čerstvě vydaných knih (viz i dnes můj již historický článek Levné knihy, levná prasata z roku 1998). Zatímco však potíže v devadesátých letech vedly k "pročištění trhu" a likvidaci bývalých strnulých státních molochů typu Knižní velkoobchod (jak si libují ti, kteří přežili), zatímco knižní trh přežil i první úder hospodářské krize roku 2008 v "červené nule", mohlo by chystaný přesun knih do položky "základní sazba DPH" mít další vedlejší účinky. Vedlejší, avšak silně důležité.

Kvůli tomu vznikla ve Svazu českých knihkupců a nakladatelů na jejich obranu jedna z dalších mnohých petic:

"České knihy byly od konce druhé světové války postiženy dvěma pohromami. V roce 1948 byla vyvlastněna nakladatelství a knihkupectví, zavedena tuhá cenzura a řada autorů umlčena či vystavena perzekuci. Během normalizace po roce 1968 pak byly z knihoven staženy další statisíce svazků zakázaných autorů. Zvýšení DPH na knihy chystané vládou tentokrát demokratickou bude znamenat pohromu novou, neboť výrazně zredukuje knižní produkci. A tisíce dalších knih nebudou moci vyjít.
Žádáme proto českou vládu a české poslance, aby dalším daňovým zatížením knih, novin a časopisů nebránili volnému toku informací a výměně myšlenek. Nedopusťme, aby se Česká republika svou kulturní politikou ocitla na periferii Evropy."


Ono je to v Evropské unii s knížkami podobné jako s těmi prasaty. Celá EU, krom Dánska a Bulharska, knihy podporuje. Je v tom asi trochu nacionalismu, anebo poznání, že i tato duševní potrava je potřeba nejen pro lidi s metabolickými problémy. Jakožto vyhlášený pravičák odmítám výjimky, proto bych raději zavedl sjednocení DPH někde kolem 17 %. Zejména proto, že postup naší "vlády rozpočtové odpovědnosti" mne vede k podezření, že se spíše snaží stabilizovat rozpočet, než provést důchodovou reformu.

Nářek nad zánikem knih se ozýval již mnohokrát, avšak ony nezanikly. Méně se kupují, více se půjčují. Ovšem zase s postupující krizí a šetřením přestávají nové tituly kupovat i knihovny, a nadto se prodlužuje čekací doba na výpůjčku - pokud je požadovaný titul vůbec v nabídce.

Dnes se navíc ozývá argument: "najdete si to na internetu", případně "stáhnete si to z internetu". Na ten internet to však někdo musí dát. Nyní se skenují nejlepší kusy starých dobrých autorů. Dobrých zejména proto, že zemřeli tak dávno, že se na jejich díla již nevztahuje ochrana autorských práv. Digitální knihy jsou skvělé. Ovšem musí je někdo vytvořit (s nenulovými náklady), musíte si na ně koupit čtečku, a nejspíš raději hned celou stáj čteček - kterou budete muset neustále aktualizovat v souvislosti s inovacemi software a elektronického průmyslu. Navíc, často se zapomíná, že i za internet platíme provozovatelům sítí elektronických služeb. Být online je jaksi "in" a zapomíná se nejen na poplatky, ale i na nutné investice! (Toto datluji na asi desátou klávesnici - u asi pátého počítače...) Aby ono to nedopadlo jako před nedávnem ve Velké Británii, kde zjistili, že jsou pro archeology nepřístupné informace, nashromážděné za poslední staletí, které byly digitalizovány někdy v osmdesátých letech minulého století. A on je pak nikdo nepřevedl! A dnes neexistuje zařízení, které by ty záznamy dešifrovalo. Ano, šetří se všude.

Před jedenácti lety jsem na závěr svého průvodce internetovým světem "Nebojte se internetu" napsal: "Na Internetu je všechno - všechno, co tam někdo dal." Dnes, po dalších několika generacích, na světelném kabelu, kdy už tedy nejsem vázán rychlostí přenosu 16 kB/s a neslyším "spískávání modemů", bych doplnil:

"A co nikdo nesmazal."

Onu petici jsem podepsal až dnes, když jsem si prostudoval následující argument:
"Podle výzkumu čtenářské gramotnosti a schopnosti využít nabyté vědomosti v praxi patří ČR v rámci zemí OECD mezi podprůměrné, navíc mezi 5 zemí, v nichž se počet mladých lidí s nedostatečnou úrovní čtenářských kompetencí (těch, kteří by proto mohli mít problémy při uplatňování se v dalším životě) nejrychleji zvyšuje. Mezi patnáctiletými je podíl takovýchto žáků 23 %. Všechny politické strany mají ve svých programech podporu vzdělanosti, ale ve skutečnosti k tomuto vývoji jen nečinně přihlížejí. Česká republika, na rozdíl od vyspělých evropských zemí, knižní produkci ani čtení mládeže, které jsou základem vzdělanosti každé společnosti, dlouhodobě prakticky nijak nepodporuje a v posledních letech jim naopak spíše podráží nohy. Už zvýšení sazby DPH na knihy v letech 2008 a 2010 mělo prokazatelně negativní vliv na celou tuto sféru. Další zvýšení na 20 % pak bude mít pro české knihy důsledky ještě mnohem horší: výrazně poklesne počet vydávaných titulů, zanikne řada menších nakladatelství a knihkupectví, mladší generace si odvyknou knihy číst. To vše se bude dít postupně, knihy budou mizet v tichosti, aniž by si toho politici či veřejnost byli vědomi."
Když ona si veřejnost spíše koupí onu mrkev a chropupe si ji pak u televize při bezduchých telenovelách.
Ale kdoví - třeba právě o to vládě jde?

Psáno v Praze dne 2. března 2011

Ještě jednou: Výzva na obranu knih, kde je i podpisový arch.
Totéž na Facebooku

36 komentářů:

STK řekl(a)...

Na začátku je třeba konstatovat, že Šaman má pochopitelně pravdu. Ale bude vhodné uvést i argumenty jiných stran. Snad jen v Česku najdete v tolika domácnostech knihovny z nichž málem vypadávají knihy na zem, pokoje, kde se knihy hromadí pod postelemi i ve skříních, kde by člověk očekával parádní porcelán. Jinde je takové množství knih známkou,že majitel je šílený vědec či badatel nebo nesmyslně bohatý člověk.
Když jsem se kdysi dávno dostal do Itálie a našel knihkupectví (obvykle jedno v městě, když byly dvě, dalo se hovořit o velkoměstě), málem jsem upadl do mdlob, když jsem uviděl cenovku. Na několik tranzistoráků jsem měl, ba i na pěkný magneťák - ale na knihu, obrazovou, o úspěších kosmonautiky USA jsem prostě neměl... A s italskými romány to nebylo o mnoho lepší. Mít doma fůru knih je fenomén povětšinou český.

A druhá poznámka: Zdraží i lístky do divadel. Už tak návštěvnost často nestojí za mnoho, majitelé divadel škrtí, kde mohou, režiséři jdou do bulváru, aby chodil aspoň někdo...
Ovšem na druhé straně, jek říká můj oblíbenec Tovje, na druhé straně je v české kotlince takové množství divadel, jak nikde jinde na světě. Ano někde je koncentrace divadel ještě větší, než v Praze - třeba Brodway, ale kromě této ulice už není žádné divadlo v okolí několika set mil.
Takže lze (s nechutí) konstatovat, že být "světoví" znamená donutit populaci v Kotlince mít doma knihovnu se dvěma nedlouhými řadami pečlivě vybraných, nekonfliktních titulů* - a do divadla si zajet dvakrát ročně pěkných pár desítek kilometrů až do "krajského města". A juž budeme "evropští", možná dokonce i "světoví".
(A na zdi mít pořádnou LED TV a úhlopříčce kolem metru a čtvrt...)

*) genderově i politicky korektních, časem prověřených, s multikulturním certifikátem...

STK. řekl(a)...

P.S.: Dnes jsem přestěhoval 270 litrů knih. ( t.j. 9 beden á 30 dm3).
V knihovnách to nijak vidět není. Budu si dělat na futra čárky, kolik beden to nakonec bude...

Větší vlastenec řekl(a)...

Bitva ještě nezačala

Oba naši velcí vlastenci mají samozřejmě pravdu : Všechno je čím dál tím horší. Brzy bude téměř všechno dražší než dnes (a co už dnes není drahé ?!) : potraviny, energie, byty, pohonné hmoty, a - knihy.
K čemu to povede ? Budeme méně jíst, méně jezdit auty, méně bydlet, a méně číst. Suma sumárum, v chatrčích, pod mosty a v jeskyních bude nejen hlad a zima, ale i nuda.

Ani horních deset tisíc (= bohatci, kteří si budou moci dovolit byt & dostatek jídla) se nebude radovat ze života. Chroupání mrkve při sledování bezduchých telenovel by otrávilo i chcíplou kozu; to dá rozum.
Ovšem na druhé straně se už rýsuje konec tohoto nekonečného, již 21 rok trvajícího utrpení. Hladový a nedostatkem kultury strádající lid je již syt bezduchých telenovel, mrkve, multi-kulti, lží pravicové vlády. Již duní právo v jícnu temně, a výbuch brzy zahřmí naposled !

Po našem opětovném (a konečném) vítězství se všechno v dobré obrátí : Na naše obrazovky se duchaplné seriály navrátí, obnovená těžba hnědého uhlí plány imperialistů rozvrátí. Stejně tak obnovené velkochovy vepřů. (Od souvrati ku souvrati, chrochtají vepři boubelatí !)
A knihy ! Ach, knihy krásné a milované, nově koupené i v dědictví mi dané ! Spíš koleno vrtat bych si nechal či oud po oudu lámat, než bych se knih svých vzdal. Po nocích laskám se s jejich deskami, dlouho a pomalu, dřív než rukou chvějící je otevřu a zrak ponořím v běl stránek. Tolik moudrosti a lásky, jež uloženo na stránkách knih klasiků marxismu-leninismu-stalinismu ! Tolik hrdinství a bojů, vítězství i optimistických tragédií zakleto chudožniky-spisovateli ve vzletná slova !
Ano, to srdci mému útěchy dá. Bez konce láska k vlasti a Straně je !

Pro nepamětníky, jichž Příroděžel přibývá : Po právu Velký Šaman trpce poukazuje na hloupost soukromokapitalistů-vydavatelů knih. Vykořisťovatelé a kšeftaři prostě nic neumějí; vytisknou hromady knih, vydají desetitisíce titulů – a pak už jen koukají na ty neprodejné hromady ve svých skladech. A nakonec jim zbudou jen oči pro pláč a telefonát na Levné knihy. HNUS !
Přitom všechno lze naplánovat – my pamětníci slzíme při vzpomínce na hladké fungování distribuce žádaných knih : Každý týden jsme si v Knižních novinkách přečetli seznam knih, které přijdou do prodeje příští čtvrtek. Pokud jsme měli o nějaký titul zájem, stoupli jsme si do fronty (autor těchto řádků pravidelně v 6:30), v 8:00 se prodejna n.p.Kniha otevřela, nejpozději do 10 hodin byl onen žádaný titul v celé ČSSR vyprodán. Z prodejny jsme si odnesli i nové vydání Knižních novinek, a mohli jsme si naplánovat další čtvrteční ráno. Ano, takový bývali Čechové vzdělaný národ.
Zato dnes – hanba mluvit. Fronta je pouze na Harryho Pottera, jen o půlnoci jediného dne. A nakonec stejně haldy „potterovek“ skončí v Levných knihách. Nejde náhodou vládě právě o tohle – o likvidaci vzdělanosti našeho národa ? O zničení vlastenců kteří myslí přímo hlavou a dovedou číst mezi řádky ? O vytvoření nemyslící masy, jež bude snadno podléhat bruselsko-berlínské propagandě ?
Odpovězte si sami, vážení vlastenci a vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci. A v příštích volbách dejte své hlasy těm stranám, jež vám zajistí levné potraviny a pravidelné uhelné prázdniny, přesný počet levných knih a bezplatnou lékařskou péči.

Volte návrat socialismu se všemi jeho výdobytky !***Volte ČSSD a KSČM !

pertinax řekl(a)...

Ano, Větší vlastenče. Byly to opojné pocity, když jsme si recitovali Majakovského. Nepamatuji se na přesné znění, ale bylo to nějak takhle:

Lenin, zvon
Stalin, zvon
bim bam, bim bam!
BUM!

žibřid řekl(a)...

Šamane, také jsem tu petici před nedávnem podepsal. Mám stejný názor jako Vy, že výjimky na daně by být spíše neměly, ale daň by měla být co nejnižší. Bohužel v petici nebylo řečeno, že i ostatní výrobky by měly být s DPH 10%.
Kdyby nebyly státní příjmy rozkrádány, mohly by být daně téměř poloviční. A kdyby se ani neplýtvalo, stačily by možná třetinové.

drak řekl(a)...

Naše rodina patří k těm, které když se rozhoduje, mezi tím, zda si pořídit hezkou knihu, nebo hezký servis, rozhodně dá přednost knize. Také patří k těm, které když se rozhoduje, zda zaplatit dětem jazykovou školu nebo dovolenou u moře, škrtne tu dovolenou u moře. Já se ale obávám, že takovéto rodiny jsou v drtivé menšině, menšině. Z toho, co jsem měl možnost odpozorovat, je taková asi tak každá patnáctá.

Poslední dobou, tím myslím po listopadu 1989, je čím dál tím běžnější a častější, že se lidé orientují na zážitky, moc je nezajímá, čím jsou oni prospěšní svému okolí, oni si prostě jenom chtějí užívat. Některým dokonce přijde jako dobrý nápad se kvůli tomu zadlužit, nebo sednout na lep poplatkovým populistům (narážím na volby do krajských zastupitelstev. Kdy nám zoranžověla mapa krajů). Také je poměrně časté a běžné, že v rodinách už není vyžadováno, aby dítě něco umělo, vůbec ne, naopak, na školu a učitele je vyvíjen tlak na to, aby dostalo dobrou známku, aniž by něco umělo a aniž by bylo nuceno, něco pro to udělat. Není důležité, zda něco umí nebo ne, je důležité, aby mělo hezké vysvědčení a udělalo, nebo dostalo maturitu a poté vysokoškolský titul. Podívejte se kolem sebe, jak dlouho nelze dosáhnout shody kolem státních maturit. Ti bláhoví si vůbec neuvědomují, že takovýto formálně sice stavitel, doktor, zubař či inženýr, ve skutečnosti ale tak akorát parazit a ignorant, je svým ignorantstvím a šlendriánem může nevratně poškodit, nebo třeba i zabít. Problém je především na straně rodin, které nestimulují děti k práci, ale k tomu, aby se jí zdaleka vyhýbali, jenže slušného vzdělání se bez vlastní práce a přičinění dá dosáhnout jen těžko. Tady přístup k levným knihám nepomůže. Tady se musí změnit především přístup v rodinách a ten se může změnit jenom když se přenastaví systém financování školství, který by neměl být přímo a jenom závislý na počtu žáků, a také se musí změnit přístup ke státním maturitám a státním zkouškám. Rodiny pak pochopí, že to bez práce nejde a zařídí se podle toho. S dostupností levných knih to rozhodně nemá co dočinění.

Na jedné straně by se mi chtělo podpořit onu ušlechtilou iniciativu, a připojit se k petici o zachování knih v nižší sazbě DPH, jenže žiji v naší realitě a vidím a vnímám, co se děje kolem. Právě kvůli těm okolnostem to neudělám, protože vidím, že naše veřejnoprávní média jsou levicově naladěna a orientována. V jejich případě o nějakém vyváženém informování nemůže být ani řeči. Kdykoliv se vládní strany pokusí a jakoukoliv smysluplnou reformu, spustí tito levicí zmetci takový humbuk a tak nestydatě podpoří odpůrce nezbytných reforem, že jejich provedení buď ztíží, nebo rovnou znemožní. Za těchto okolností, je mnohem snazší zalátat díry v rozpočtu všeobecným zdražením prostřednictvím DPH, jakožto nepřímé, chcete-li universální daně, neboť to způsobí zvýšení jejího výběru a navíc to nezvýší náklady na její správu, neboť se to dobře a snadno počítá, tudíž i kontroluje. Na hrubý pytel patří hrubá záplata. Ono Kalousek je možná padouch, dokonce dosti možná i arcipadouch, ale rozhodně to není idiot a dobře ví, co dělá. Myslím, že za daných okolností jen těžko učinit něco jiného a efektivnějšího.

EK řekl(a)...

Draku!
Naše rodina také koupí knihu, ale já raději odpálím pěkný servis, dětem nedám už ani "vorla", raději pojedu do Egypta. Stejně však patřím k té "menšině" Na menšnu a to celé na menšinu. Přímo však říkám, stojí to za starou "belu"! ČEST!

drak řekl(a)...

STK:

S těmi knížkami Vám držím palce a soucítím, když nám tenkrát poslali tu krátkou Avii místo dlouhé, tak jsem knížky v banánovkách a kytky vozil celou noc. Po naložení tam byl prostor asi jak ve stíhačce, ale i v té je myslím víc místa.

Ty čárky si dělejte, zkusíme pak odhadnout, kdo jich má víc ;-)

A.S.Pergill řekl(a)...

Taky jsem to podepsal.

drak řekl(a)...

Já nevím, ale jsem teď po těch stávkujících policajtech a vydírajících doktorech v poněkud "nelidumilném" stádiu a důvody proč něco takového nepodepisovat, spíše převažují. Také si nemyslím, že by ta petice mohla něco změnit, protože mediální kanonáda v její prospěch se nekoná, ačkoliv na rozdíl od těch doktorů by si to ty knížky zasloužily spíš, takže si myslím, že je to zbytečná práce, ono to spíš nějak tiše vyzní do ztracena. Ale ani ta zbytečná práce by mi tolika nevadila, kdybych k tomu sám v sobě našel opravdu pádný důvod.

Jinak si myslím, že sazba DPH by měla být jednotná a co nejnižší to jde. Jenže to by se nesměla dít spousta oněch lumpáren kolem veřejných zakázek a pak by k tomu bylo možností až nad hlavu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Drahé knihy = nevzdělanost = poroba

Jak rychle se ukázala pravdivost úvahy Velkého Šamana !
Ano, vláda, pravicová zrádná vláda naší porobené vlasti z nás chce mít snadno ovladatelné stádo hloupých ovcí. Ano, náš kdysi vzdělaný národ, který tolik desetiletí jako jeden soudruh volil šťastnou budoucnost našich dětí (vždy alespoň 99 % hlasů pro Národní frontu) má přestat studovat, má začít tupě čučet na bednu, a žrát přitom místo bůčku nebo chipsů mrkev. A pak, s mozkem vymytým mýdlovými operami, s organismem oslabeným mrkví, má vší náš lid přistoupit k volebním urnám, a volit místo osvědčených ochránců lidu pravičáky-zrádce. Takový ďábelský plán !

Už včera vyšel článek, počítající s naší nevzdělaností, s naší ovčí poddajností i malátností způsobenou požíváním mrkve místo vepřo-knedlo-zelo. Kde vyšel ten odporný článek ? V Lidových novinách, pravicovém plátku vlastněném velkoněmeckým velkokapitálem. *) Kdo napsal ten prolhaný text ? Zlopověstný německý agent B.Doležal.
Dovedete si představit, vážení vlastenci a vážené vlastenky, kolik takových protičeských provokací by vycházelo v „českém“ tisku, kdyby náš národ ztratil svoji mimořádnou vzdělanostní úroveň ? Jistě dokážete : HROMADY.
Prostě : Kdyby naše knihy podražily, tak někdy v temné budoucnosti, v jeden hnusný den, by náš již nevzdělaný, hladový, ponížený národ sklonil hlavu. Náš dnes (stále ještě) hrdý národ by přestal vzdorovat, a bez odporu by souhlasil se zrádci Havlem, Schwarzenbergem, Topolánkem, Doležalem a dalšími. Náš národ by se omluvil Němcům za humánní odsun, buržoasii za humánní znárodnění, Polákům za osvobození jimi okupovaných území naší vlasti.
A to by byl konec naší vlasti i celého našeho národa.

Nepřipusťme zdražování knih, nepřipusťme další pokles životní úrovně !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*)
http://www.lidovky.cz/dolezal-fajnie-by-sob-05f-/ln_nazory.asp?c=A110303_144445_ln_nazory_pks

Anonymní řekl(a)...

Život člověka naučí, že vše na tomto světě přináší zklamání, pouze Bůh ho nezklame když se plně k Bohu obrátí. Zklamání není způsobené zlou mocí, která člověku nic nepřeje a vše kazí. Celé lidstvo je neustále zklamané, protože touží po věcech které nemůže mít. A i když je dostane tak tyto věci jsou pomíjivé a lidstvo je ztratí. Anebo tyto věci nesplňují očekávání a proto lidstvo neuspokují. Pouze obrácení se k Bohu je jedinou pravdou v životě.

Sri Aurobindo

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s Drakem,
mě to 10-ti % navýšení jistě od koupě dobré knihy neodradí. A když někdo raději LCD zvící stěny v obejváku a dovolenou v Egyptě, tak ho ani nulová DPH na knížku nenaláká.
MKPHPHN

Franta řekl(a)...

Je mi líto, že zdraží knihy, časopisy... ALE! na druhou stranu, nemohu se zbavit dojmu, že při poklesu poptávky dojde nakonec paradoxně k jejich zlevnění a možná i "přirozenému výběru". Neznám ceny vstupů, náklady na autorské honoráře, tisk, distribuci; všímám si však, že kniha, která stojí dnes 199,90 je za půl roku k mání v Levných knihách za třetinu. Že rozdíly v ceně jedné knihy na e-shopech jsou v řádech desetikorun. Že se na pultech objevují tituly jako "Lev, čaroprdelnice a skříň" (nečetl jsem, nemohu posoudit, zda jde o hodnotné dílo nebo jen o něčí "svezení se" na momentálně módní vlně). Že tradiční časopisy se zajímavým obsahem sice zdražují (zpravidla na to čtenáře včas upozorní, nabízejí slevu předplatitelům apod.) ale udržují si vysokou úroveň a stále vycházejí. Že jiné časopisy sice nezdražují, ale buď v záplavě reklam nezbývá místo na jiný obsah nebo jsou od titulní strany až po tiráž tak strašně bulvárně senzační, až je s podivem, že ještě mají o čem psát. Možná, až kvůli zvýšené DPH podraží, pár jich z pultů trafik, pošt, sámošek ubyde a zbyde víc místa na kvalitu. Jó, zlaté časy, kdy ABC bylo podpultové a knižní čtvrtky adrenalinový zážitek. A Rudým právem se bezvadně roztápělo v kamnech, mělo největší formát :-D

Adamantan řekl(a)...

Vážení, vy tady řešíte problém, jestli si někdo knihu dražší o 10 % koupí, nebo nekoupí, jestli si radši koupí knihu, nebo dovolenou v Egyptě atd., ale ten problém je jinde - ono nebude co si koupit. Ty knihy prostě přestanou vycházet, alespoň ty "malonákladové", "menšinové", nebo jak to nazvat, prostě ty, co jsou již dnes ekonomicky na hraně. Proto jsem podepsal, ale je mi jasné, že vliv této petice na rozhodování naší politické elity bude roven nule, protože kultura a vzdělanost - z toho žádný profit nekouká...

Větší vlastenec řekl(a)...

Je skvělé, že do zdejší útulné hospůdky si nacházejí cestu další čeští vlastenci, další vzdělaní soukmenovci.
Například vlastenec Adamantan, jenž velmi přesně předpovídá úpadek naší knižní kultury; zřejmě tedy dobře zná děsivou situaci na knižních trzích kapitalistických a demokratických zemí. (Jaká taky může být jiná situace než děsivá, stane-li se kultura, zdraví, vzdělaní, bydlení, stravování atd. pouhopouhým zbožím, že ?)
Ano, je to tak - pro v současnosti vládnoucí politické "elity" jsou kultura a vzdělanost nulovými hodnotami, neboť z nich žádný profit nekouká.

Jak dlouho ještě budeme snášet současný nekulturní režim nevzdělanců ? Za jak dlouho se vzpamatuje těch pár desítek tisíc našich spoluobčanů, jejichž hlasy v posledních volbách rozhodly o vítězství chamtivých vykořisťovatelů nad ochránci zájmů lidu ?!
Jak dlouho ještě budeme čekat na návrat svobody, spravedlnosti, solidarity, kultury a vzdělanosti ?

Volte návrat socialismu se všemi jeho výdobytky !***Volte ČSSD a KSČM !

STK řekl(a)...

Právě jsem se vrátil z Prahy...
(Ne ovšem z Hradu, jak pravil jistý KiloGram)

Celou cestu tam jsem si četl e-book - zatím tam mám necelých 60 "top" knížek - tedy jen ty, které jsou průnikem množin "mám je moc rád" a "dají se sehnat". Možná to bude cesta z "velkého knížního průšvihu". Jistě není to ono, nevoní to, při obracení stránek to nešustí - ale když se podívám na svoji knihovnu, byl bych t.č. nemírně šťasten, kdyby byla v e-podobě. Klasická hudební média CD, DVD už vlastně končí. Pokusy zablokovat kradení hudby a filmů technickými prostředky jsou neúčinné - čím sofistikovanější zakódování, tím větší motivace pro "lamače kódů". Tenhle druh obchodu s informacemi se nějak hroutí. Kapely i sólisté žijí z koncertů a "doprovodných programů" - trička, čepice, přívěsky atd. Hmotu zatím kopírovat neumíme.

Ale proč to píšu: Dovedu si představit svět, kde by se autorům platilo dobrovolně. Technologicky dostat knížku do několika desídek MB není problém. Nabídnout ke stáhnutí lze - příspěvek autorovi, výtvarníkovi a "jazykovému úpravci" by byl, bohužel, asi dobrovolný. Různí Kingové už by pak byli méně "kingy" - alespoň ve finanční oblasti. Ale i tak by mohla věc fungovat. Jenom vydavatelé, tiskárny, distribuce a knihkupci by byli odsouzeni k záhubě. Nebo by se nějak transformovali.
Nicméně tím směrem to všechno jde. Kdesi jsem četl, že méně než 15% hudby v přehrávačích mladé generace pochází z řádně zakoupených zdrojů. Myslím, že v literatuře to bude za čas podobné. A pokud někdo začne vyrábět "korektní čtečky", které budou schopny konzumovat jen domluvené a zabezpečené formáty, skončí stejně, jako výrobci DVD playerů, které odmítaly přepalovaná DVD. Nikdo je nekupoval a zkrachovali. Nebo se přizpůsobili. Ono - duševní vlastnictví se holt krade. Bylo to už dávno, kdy se z Číny dostalo know-how jak udělat pořádné zrcadlo a v dutých holích poutníků se pašovaly zámotky bource morušového...
- - - - - - - -
Ano, mám rád papírové knihy a budu si je kupovat, pokud mi na ně zbude trochu peněz. Ale těch knih bude na výběr pořád méně a méně...

Docela dobře si dovedu představit, že Šaman svoji knihu za čas vystaví na netu a napíše, že očekává od toho, kdo si ji stáhne, že mu na jeho účet 123-xyz/0123 pošle - nevím - 50.- Kč. Valná většina lidí, kteří čtou knihy to udělá. A pokud někdo knihu "ukrade"? Autorovi nezbude, než se těšit tím, že to někomu stálo za to - nebo přestat psát. Ale - psaní je naplňování svých ambicí - málokdy způsob obživy.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

...trička, čepice, přívěsky atd. Hmotu zatím kopírovat neumíme.
Možná i to bylo již objeveno. Zavítal jste někdy do tržnice s textilem?
... že očekává od toho, kdo si ji stáhne, že mu na jeho účet 123-xyz/0123 pošle - nevím - 50.- Kč.
Nevím. Já si zase docela dobře dovedu představit, že se najde nějaký princ z Nigérie nebo osamělá mladá žena z Kazachstánu a účet 123-xyz/0123 Ó Šamanovi vyluxují dočista dočista.
Hezký den :)

Harpyje řekl(a)...

Druhá praktická výhoda e books je, že nenasmrádnou kouřem z cigaret. Mé staré knihy smrdí i po bezmála deseti letech tak, že je otvírám jen s největším sebezapřením.

Harpyje řekl(a)...

Objev "kopírování hmoty" přísluší původně Japoncům. Dnes už to nemají zapotřebí. Dnes kopírují hmotu Číňani.

STK řekl(a)...

RRR: jistě, to se může stát každému. (Účtu.) Ale s (e-) knihami, CD a DVD to souvisí jen velmi vzdáleně...

Při "kopírování hmoty" čínskými "opisovači" ale přece též jde jen o tvar, barvu, strukturu. (Ale hlavně o značku, že?) Značka už dávno neznamená záruku kvality a její neexistence neznamená nekvalitu. Label je móda, snobství, natřásání se. Nic víc.
Milovníkům věhlasných značek říkám "labelmani". A nemyslím si o nich nic vznešeného.

P.S.: V papírové knize mi ale nikdy nedojdou baterky. A pokud se rozpadne, dokážu ji slepit do funkční podoby třeba kašičkou z hladké mouky. Ne již tak e-book. [;-)

drak řekl(a)...

STK:

Až někdy zase pojedete do Prahy, zkuste dát vědět předem, myslím, že oba s Šamanem bychom si s Vám rádi zašli někam posedět do reálné hospůdky a předpokládám, že by se asi rádi přidali i někteří další pražští případně i blízcí mimopražští návštěvníci naší virtuální hospůdky.

Pedro řekl(a)...

Pokud by to bylo možné, přijel bych též. A přivezl bych Šamanovi i knižní zásilku pro jednoho štamgasta (pořád to nemám komplet!).

drak řekl(a)...

Co se knih obecně týče, preferuji taková vydavatelství, jako je třeba No Starch Press ze San Francisca, od kterého když jsem si objednal naposledy, např. Art of Assembly Language, 2nd Edition, tak jednak mi poštou dorazila kniha papírová, ale ihned po zaplacení mi dorazil mailem kód, který mi umožnil i stažení její elektronické verze hned ve 3 formátech, epub, pdf a mobi. U našich místních vydavatelství není nic takového bohužel zvykem. Na druhé straně se tomu až tolika nedivím, protože neúcta některých pitomců k autorským právům je příliš velká. Na druhé straně ale dnes není až tak velkým technologickým problémem digitálně individuálně podepsat každou staženou elektronickou kopii zvlášť a kdyby se začala masově šířit, tak poznat, co bylo jejím zdrojem. Na druhé straně možná nebude až tak těžké se toho podpisu elegantně zbavit, ale to už zase musí ten někdo něco umět. Nicméně jde-li něco takového u amerických vydavatelství, věřím, že časem to u nás půjde také. On když se jede na dovolenou, tak knihy ve čtečce či notebooku se vozí snadněji, nežli v papírové podobě a dá se jich pak vzít docela hodně, což u letu letadlem může být velmi k užitku.

stk řekl(a)...

Zpráva z knihomolny:
Knih už je cca 800 litrů a už je to chvála pánubohu vidět. Asi tak 1/3 jich je už na novém bytě. Takže to odhaduji celkem kolem dvou metrů krychlových t.j. +/- dvě tuny. Unese to vůbec podlaha v tom věžáku? [;-)

drak řekl(a)...

STK:

Hustotu papíru udávají zdroje na 700 - 1100 kg/m3, takže to pak ty cca 2 tuny klidně být mohou. Únosnost podlah by podle druhu výstavby měla být minimálně asi tak 350 - 500 kg/m2, takže nebudete-li ty knihy hromadit na jednom místě uprostřed místnosti, tak by to ta podlaha měla bez problémů vydržet :-) V panelácích se to udává na 1250 kg/m2 uprostřed místnosti a kolem 2000 kg/m2 u kraje místnosti. Když si tam nedotáhnete tank po součástkách tak byste neměl mít problém :-) Jinak držím palce, mě už jenom při vyslovení sprostého slova stěhování, naskakují alergické pupínky.

Pedro řekl(a)...

Na Neviditelném psu se Bohumil Doležal ve článku Fajnie być sobą vyznává z toho, že se stydí za okolnosti, za jakých se naši polští spoluobčané stali v roce 1919 našimi spoluobčany. Teď od něho ještě pro úplnost čekám článek, jak se stydí za to, jak se našimi spoluobčany - tedy dnes už bývalými - stali v témže roce 1919 občané maďarské národnosti (v obou případech s tím měl co činit generál Josef Šnejdárek). Kdo z dnešní generace ví, jak to vlastně bylo s tzv. sedmidenní válkou v lednu 1919? Možná starší generace na Ostravsku, Karvinsku a Těšínsku - mladší zřejmě už velmi mlhavě. Co se tehdy událo? 21. ledna 1919 jednal generál Šnejdárek s polským generálem Latinikem v tehdy ještě nerozděleném Těšíně (Cieszyn) o situaci na česko-polské hranici a o vzájemných územních nárocích Polska a Československa. Generál Latinik na základě telefonického příkazu Józefa Pilsudského odmítl příměří, v důsledku toho se československá armáda dala do pohybu na území Slezska směrem k Bielsku-Bialé, kde došla až ke Skoczowu. Toto území po staletí patřilo k zemím Koruny české a definitivně je ztratila Marie Terezie ve třetí slezské válce s pruským Friedrichem II (vyhnu se historickému exkursu počínajícího Bolesławem Chrobrým a jeho matkou Doubravkou, přes Václava II a Elišku Rejčku, Václava III a Władysława Łokietka, Ludvíka I. Uherského až po Marii Terezii). Na základě nátlaku francouzské vlády se Šnejdárek stáhl zpět za Olzu (Olši). Tím byla skončena vojenská část tzv. sedmidenní války. Další osudy sporného území určila Versailleská konference a jednání Commission Internationale de Techen. Nakonec definitivní průběh hranice určila tato mezispojenecká komise tužkou francouzského generála Niessela. Generál Šnejdárek později pomáhal vyhnat ze Slovenska jednotky Maďarské republiky rad a tím ustavit jižní hranici Slovenska (dnešní hranice mezi Slovenskou a Maďarskou republikou). P.S. Je zajímavé porovnat znění českého a polského hesla ve Wikipedii, věnovaného tomuto generálovi (hatetepé://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C5%A0nejd%C3%A1rek).

drak řekl(a)...

Řekl bych to tak, že ohledně Bohumila Doležala jsem dospěl k názoru, že komentuje-li tento pán vnitřní politické záležitosti, třeba onu poslední vyděračskou akci bílé mafie, tak mívá názory poměrně rozumné a postřehy celkem trefné. Rozhodně bych řekl, že stojí za to si je přečíst. Jakmile ale dojde na problematické vztahy s našimi soused, tak je vedle podobně jako Její Nesnesitelnost a nemá ani cenu to číst, což jsem učinil i v tomto případě.

Myslím, že moderní Evropané by se měli naučit žít s faktem, že žijeme na hustě osídleném území kde docházelo až do nedávné minulosti k poměrně častým válečným střetům a že to vše po obou světových válkách skončilo nějakým stavem, který prostě berme za výchozí, smiřme se s ním tak, jak je, nesnažme se ho měnit a nebuďme kvůli tomu na ty sousedy kolem zbytečně nevraživí.

Jinak si myslím, že Polákům by prospěla trocha toho českého pragmatického rozumu a klidu, zkrátka aby se naučili nevybuchovat při každé vhodné i nevhodné příležitosti, prostě aby to uměli rozlišovat, no a nám by zase hodně prospěla aspoň trocha té polské hrdosti a ráznosti při posílání do háje těch, kdo se nedrží rozumných zásad a pořád se do něčeho naváží a ryjí kolem sebe tak, jako třeba rakouský prezident, protijaderní aktivisté, Bohumil Doležal nebo Její Nesnesitelnost.

A.S. Pergill řekl(a)...

Ona je vcelku docela "zajímavá" ta koncepce ochrany autorských práv 70 let po smrti (a dnešní situace je výsledkem opakovaného prodlužování).
V naprosté většině případů ti, co nejvíc na tomto poli řvou, nejsou ani autoři nebo jejich dědicové, ale jacísi pochybní "držitelé autorských práv", kteří mají k těm prvním dvěma skupinám prakticky nulový vztah. Nicméně právě ti komplikují nejvíc digitalizaci kultury, včetně knih.

drak řekl(a)...

Bylo by na delší povídání proč tomu tak je, ale co se autorských práv týče, řekl bych, že vstřícnost vlád vůči některým vyloženě parazitním a nenažraným jedincům společnostem je nebývalá. Jedinou možností normálních lidí je na všelijaké pokusy o DRM (digital right management), které vedou k tomu, že se bude cvakat za každé jedno poslechnutí, či shlédnutí či přečtení reagovat důsledným ignorováním a nezájmem, jinak z toho bude průšvih. Jak ale říkám, vstřícnost vlád vůči těmto padouchům je velice nápadná, takže musí jít o lobbing jako řemen.

STK. řekl(a)...

Já zase věřím na lamače kódů. Jakékoliv pokusy o zajištění dat zatím skončily bledě - pro ty, kteří vymýšleli ta zabezpečení. Když by už nic nefungovalo, vždy je to ke čtení, koukání nebo poslouchání jako nezabezpečený stream, který se dá v PC programově napíchnout a znova zkomprimovat. A jednou zlomený kód - navždy zlomený kód. Pak už by uspěl jenom BB (Velký Bratr) s online špehováním v každém PC.
A knihu, tu si můžu (je to sice pracné, ale dělávalo se to tak) opsat tužkou na papír - pokud o ni opravdu stojím. Tahle věc souvisí s mým nápadem, že by se myšlenky a sdělení možná měly vyřezávat do dřeva nebo tesat do kamene - takže by pro veřejnost šlo jen to nejpodstatnější, skutečně důležité.

(Za což mě někteří zdejší málem ukamenovali. Ale copak nemohu občas trochu přehánět?)

drak řekl(a)...

STK:

Podíváte-li se na připravovanou novou generaci procesorů od "Wintelu" zjistíte, že nezdařený softwarový pokus zadrátovat DRM do operačního systému (Windows Vista), se kterým nikdo rozumný nechtěl pracovat, se nám díky zapráskaným lobbistům vrací jako bumerang v podobě pokusu o jeho zadrátování přímo do CPU:

http://www.lupa.cz/clanky/intel-insider-drm-zadratovane-primo-v-nbsp-cpu/

Čímž vzniká procesor, se kterým zase nechci mít nic společného já. Je prostě možné, že nebude na čem ty kódy lámat. Ne, proto, že bych nějak prahl po tom, pouštět si vymaštěné blbosti, kterými nás v tak hojné míře zásobují potrhlí filmaři, nic takového, na rozdíl od haldy frikulínů kolem nemám na takové kraviny dosti volného času, ale mě prostě vadí a uráží už to, že mi nějaký pazneht považuje rovnou za zloděje a strká mi do stroje dražší věc, nežli by musela být, takže si to šmírování mé osoby mým vlastním procesorem ještě drze nechá mnou zaplatit? Kde mám jistotou, že někde nebudou po netu lítat moje údaje touhle technologií posbírané? No zkrátím to, tak ať si tu hračku rovnou nechají od cesty, já se bez těch filmařských a jiných debilit obejdu klidně i nadobro. Myslím, že při pokusech o zavádění těchto věcí je zapotřebí být důsledný a nekupovat je ani v momentě, kdy si už nepůjde vybrat nic jiného, udělá-li to dost lidí, tak ti padouši nakonec vyměknou.

Myslím, že to víc než výmluvně vypovídá o povahových rysech a profilech majitelů a šéfů malých a měkkých, Intelu a také oněch lobbistů, kteří na zavedení onoho zatroleného DRMu tolik tlačí. Podobně to ale vypovídá cosi o politicích, když je s něčím takovým nepošlou do háje a za hranici zákona.

Časem možná budou k mání stroje, na kterých bude možné si poměrně levně vyrábět malé série vlastních procesorů, tak se pak k tomu oboru třeba zase vrátím.

STK řekl(a)...

Přesně tak, Draku.
Nepotřebuji ty "rozkošné capovinky", které si "majitelé práv" (čti: vyděrači obou stran) tak přepečlivě hlídají.
S lámáním kódu je to stejné, jako s horolezectvím: Nikdo přece nepotřebuje vylézt na Čomolungmu, nic užitečného nebo příjemného tam přece není. Ale člověka popouzí už ten fakt, že něco takového existuje...

Když jsem zjistil, jak funguje "ksichtokniha", tak jsem se rozhodl, že tam nikdy nevlezu. A nevlezl jsem, i když mi slibovali modré z nebe.

No - zaťatá polova Poláka. Co narobiš...

drak řekl(a)...

STK:

Majitele práv krmím, ale co nejméně. Když mi ten jejich poklad pošlou do trafiky za cenu nejlépe standardních 50,- Kč, nebo maximálně tak do 100,- Kč, tak v případě, že to je nějak zajímavé, si ten zázrak koupím, ale i tak si poměrně hodně vybírám, neb volného času a volného místa mám poskrovnu.

Co se lámání kódu a horolezectví týče, má to určité shodné rysy, oboje to vyžaduje potkat tu správnou povahu, které bude stát za to se s tím poprat. Mě hory nelákají, pokořoval bych je leda tak z paluby letadla či vrtulníku a na to nejsem dost zazobaný. Co se lámání kódů týče, tak ochráněná DVD už dávno nejsou ochráněná aj beze mne, ten kód nutně musel být poměrně primitivní, neboť to zvládají rozkódovat i krabičky za pár korun, takže s tím prý ani nebylo moc práce. Já sice tuším, kudy vede cesta k onomu úspěchu, ale ani zdaleka si nejsem jist, zda bych to dokázal zrealizovat, rozhodně k tomu nemám ani dost chuti, natož pak času a energie.

Co se týče oněch facebabouků (ksichtoknih), Twitterů, MySpaců a dalších, tedy shrnuto sociálních sítí, zaujal jsem k nim velice asociální postoj a Šmoulíka Mrzouta a tedy je prostě nemám rád. jediná síť, ke které bych ten odpor překonal, je LinkedIn, kdybych cítil profesionální potřebu se zviditelnit, nebo si najít víc lidí než znám na nějaký projekt. Tuto havěť jsem tedy s výjimkou LinkeInu zařadil kamsi na úroveň SPAMu a sběru osobních údajů prostřednictvím pitomých lidiček samotných a s Vaší zaťatou polskou polovinou se v názoru na ksichtoknihu naprosto shodneme. Ono i ze strany firem mi pronikání do oněch sítí halva nehlava a za každou cenu připomíná spíš kargokult, než cosi promyšleného a koncepčního.

stk řekl(a)...

Draku, kdysi dávno, když ještě 8 bitů stačilo a já dokonce věděl, co se v mém Spektru děje, jsem taky "lámal". Zlomil, autorovi poslal zlomený pgm. a k tomu čásku, kterou za program požadoval. Zlomené programy jsem ale nikdy nešířil. Každý ať si zlomí sám... ;-)

Jenže pak můj kluk rostl, bylo třeba vydělat trochu peněz a tak jsem se spíš musel orientovat v džungli (čti "jungle") umělecké. PC a 16 bit už bylo nad mé intelektuální schopnosti - byť jsem i tam přeložil pár her, kde byl text zapracován v kódu - aniž jsem věděl, kam sahám. Ale povedlo se a hry pak běhaly pár let mezi lidmi. Tím ovšem (C++) má kariéra jako ajťáka zcela skončila a jsem od těchto dob pouhý uživatel.

drak řekl(a)...

STK:

Ono ani dnes není až tak těžké vědět, co se tam děje, základ všeho zůstal v podstatě stejný. Liší se to jen instrukční sadou procesoru, paralelním zpracováním, třemi úrovněmi a velikostí cache, 64 bitovou délkou slova a některými dalšími záležitostmi, správou přerušení a pod. Technologie už začíná narážet s miniaturizací na fyzikální meze. Dnes užívané programovací prostředky, jako Visual Basic, či .NET jsou děsné, kam se to hrabe na C++, jenže s tím už skoro nikdo neumí dělat, ale na .ASP a Javu se toho najde dost, hrůza.