úterý 15. března 2011

Jaderný terorismus v přímém přenosu


Mikrosieverty hrozí, média oblbují, politici blbnou

Po jaderných haváriích na japonských elektrárnách popadl média, lid obecný i politiky protiatomový amok. Angela Merkelová v rámci předvolební kampaně nejdříve pozastavila rozhodnutí o prodloužení provozu německých jaderek, načež v úterý oznámila, že se "dočasně odpojí od sítě sedm nejstarších jaderných elektráren". A to po schůzce s premiéry pěti spolkových zemí, kde tyto elektrárny jsou dislokovány. Jedná se čistě o politické rozhodnutí, a jsem zvědav, jakým právním postupem hodlá německý stát zařídit, aby atombaroni odstavili svoje zařízení, které jim přináší mrzký zisk. A  jak německý stát nahradí provozovatelům vzniklé ztráty.
Ideologové zelených Khmérů okamžitě vyrukovali s požadavky na pozastavení/nepostavení jaderných elektráren. Amerika se děsí, Evropa se bude "rozmýšlet, jestli se obejde bez jádra". Ani Šaman by nechtěl být ozářen. Bez ohledu na ideologii mne jako scifíka děsí poznámka: "Japonské elektrárny byly konstruovány na mnohem nižší stupeň zemětřesení, než nastal". A nastalo zemětřesení na úrovni 8,9 Richterovy stupnice. Což v Česku nehrozí, nicméně i české jaderky jsou konstruovány jen na určitou sílu zemětřesení, které u nás zatím maximálně nastalo, násobeno jistým bezpečnostním koeficientem.
(Dopsáno před odesláním: Japonské reaktory samotné zemětřesení přežily. Nepřežily avšak náhradní zdroje, dieselagregáty, které byly zaplaveny tsunami o výšce 7,5 metrů. Hráz byla vysoká 6,5 metru. Tsunami v Česku opravdu nehrozí, povodně ano.)

Média zatím šíří děs. Možná nikoli záměrně, ale jenom z hlouposti. Avšak vytrvale a zvrhle. V televizi probíhá diskuse o možné "jaderné zimě" - pozor, při případné pákistánsko-indické válce. Což nyní nenastalo a s problematikou bezpečnosti jaderné energetiky souvisí jen velice volně. Hlavní večerní zprávy ČT volají: "Japonsko krok od jaderné katastrofy". "Vzplanulo vyhořelé palivo." Pardon - jenom jeho sklad. "Úřady už obyvatele neuklidňují, v oblasti v okolí 20 km je evakuováno na 200 tisíc obyvatel". V kriticky ohrožené oblasti se pohybuje náš neohrožený zpravodaj - bez skafandru. Padesát techniků operuje v "epicentru jaderné krize". Což je "na hranici sebeobětování".

Nova to vylepšila: Kdyby došlo k "výbuchu" (?), bylo by "zasaženo území o průměru 250 km". Ve zpravodajském galimatiáši zapadnou střihy s Danou Drábovou, která upozorňuje že se vzdáleností a hlavně časem se radiačního zátěž velice rychle snižuje.

Japonci se ptají: Říkají nám úřady pravdu? A já se ptám: říkají nám "pravdu" média? Média by měla přinášet zprávy o událostech, komentáře by však měly být podloženy určitými fakty.

Takže jenom několik fakt:

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro jadernou energetiku Jukia Amano na tiskové konferenci ve Vídni uvedl, že podle jeho názoru se situace na japonských jaderných elektrárnách s černobylským výbuchem v žádném případě nedá srovnávat. Dle jeho slov je černobylský scénář téměř zcela vyloučen, jelikož fukušimské reaktory mají zcela jinou konstrukci... Situace na JE Fukušima-1, kde zemětřesení vyřadilo z provozu chladicí systémy, lze přirovnat spíše k havárii na elektrárně Three Mile Island v USA v roce 1979, kde se také zastavilo chlazení, palivové články se začaly přehřívat a vylučovat radioaktivní vodní páry a výbušný vodík.

Pokud se udávají nějaké hodnoty, hovoří se o "mikrosievertech". Používá se zde "kolektivní dávkový ekvivalent", což je zjednodušeně "součet efektivních dávkových ekvivalentů jednotlivých osob z vymezené populace. Jednotkou kolektivního efektivního dávkového ekvivalentu je sievert [Sv].

Přístroje na území postižených elektráren už jednorázově zaznamenaly záření o intenzitě 1.200 mikrosievertů za hodinu, jednorázově 400.000 mikrosievertů (400 mili), trvale je zde pozadí na úrovni 10 mikrosievertů za hodinu.
100 milisievertů dostal jednorázově jeden technik. Za rozumné se považuje 20, při odstraňování havárií se počítá s hodnotou 200.
Mírné zvýšení radiačního pozadí bylo zaregistrováno v okolních prefekturách, zatím činí jen málo přes limit (ve vzdálenosti 100 km od elektrárny už bylo zaregistrováno 5 mikrosievertů).

Roční dávka, kterou dostane každý člověk v běžném prostředí, je prý 1015 mikrosievertů ročně. Češi však nežijí v "běžném prostředí", ale v prostředí s trvale zvýšeným pozadím, takže v ČR z přirozených zdrojů (zevní a vnitřní ozáření kosmickým, terestrálním zářením, produkty přeměny radonu, apod.) dostaneme více než 3.000 mikrosievert za rok. Obsluha rentgenu je zasažena asi 2.000 mikroSv/ rok. Za přípustnou dávku se přitom považuje 5.000 mikrosievert (5 miliSv) ročně.  Ekvivalent 50.000  až 200.000 mikroSv (0,05 - 0,2 Sv) se udává jako nejnižší úroveň ozáření - bez příznaků, s potenciálním nebezpečím  pro pozdější vznik rakoviny a změny v genetickém kódu.

Antropomorfní radiace, včetně zbytků po jaderných zkouškách a jaderných haváriích činí nanejvýš procenta z přirozeného pozadí.

V souvislosti s výše uvedeným je to, co nám předvádějí média, mediální terorismus v přímém přenosu. Terorismus, který nejen vyvolává strach, ale statisticky i ztráty na životech, způsobené zbytečnými a uměle vyvolanými obavami.

Se stejnou logikou, jako se nyní útočí na jadernou energetiku, bychom měli rozstřílet Měsíc, neboť ten prý způsobil onu obludnou vlnu tsunami. A ten rozstřel by se měl konat nejlépe nukleárními zbraněmi...

Bohužel, blbost není trestná, ale nakažlivá. Dokonce i piloti vojenských dopravních letadel, kteří se do Japonska chystají odletět k záchraně České filharmonie se bojí "radioaktivního mraku". Určitě budou ozářeni: 1 hodina letu letadlem páčí dávku asi 0,5 mikrosievert. 16 hodin tam a 16 zpátky a máte na krku hned 16 mikrosievert! Zachraňte lidi, zrušte létání ve stratosféře! 

Když i vojáci blnou, není se pak možno divit českým matkám: Ty se nyní bojí vyjít s kočárky na procházku. Pro ně mám jednu radu:

Emigrujte do Japonska! Ale jeďte tam vlakem a lodí...

Psáno v Praze dne 15. března 2011

36 komentářů:

informace řekl(a)...

Co říkají ve světě
h://w.guardian.co.uk/world/2011/mar/15/japan-nuclear-crisis-industry-revival

A.S.Pergill řekl(a)...

Pro populaci se počítá limit (u nás) 4,5 mSv/rok. To znamená, že u těch elektráren by byl naplněn v hodinách.
Jinak je jasné, že zemětřesení o takové síle u nás nehrozí, ale neměli bychom asi trpět díry v zákonech, kdy reaktor sám je konstruován na určitý stupěň Richterovy škály a pomocná zařízení jsou konstruována na stupeň nižší. Tam prostě byla díra v předpisech, kterou provozovatel/stavitel elektrárny využil k maximalizaci zisku a holt mu to nevyšlo. Tím ovšem způsobil škodu nejen sobě, ale, obávám se, celé civilizaci. Podpořil zelené Khmery i islámské teroristy.
Je také nutné přiznat, že havárie jaderného reaktoru nadělá daleko trvalejší zamoření než jaderný výbuch (Hirošima a Nagasaki byly obyvatelné pár týdnů po explozích, Pripjať je dodnes neobyvatelná), což je dáno tím, že v reaktoru vznikají izotopy s dlouhým poločasem rozpadu celé měsíce až léta, zatímco při jaderném výbuchu jen sekundy. Proto je téměř všechna radioaktivita po jaderném výbuchu realizována izotopy s poločasem rozpadu od zlomků sekund po minuty, zatímco radioaktivita materiálu z reaktoru má významný podíl v izotopech o poločase rozpadu v létech až desítkách let (pro méně technicky chápavé: ty izotopy s krátkými poločasy rozpadu tam průběžně zanikají, ty s dlouhými se hromadí).

drak řekl(a)...

informaci:

Guardian? To je taková proislámskofašistická zelená žumpa. Myslím, že Dr Göbels by mohl být hrdý na své následovníky. Něco takového bych si přečetl jen v případě, že bych se chtěl silně rozčílit. To není nic pro normální slušné lidi.

Všem:

Co se Japonska týče, tak některé věci jsou známy, neb už probublaly na povrch, některé ještě ne. Určitě bude velice žádoucí tyto nabyté zkušenosti shromáždit, vyhodnotit a nepochybně mimo jiné promítnout do předpisů.

S nelibostí jsem zjistil, že ne všechny Hyde Parky se v ČT vysílají opakovaně kolem půlnoci, takže ten včerejší s Danou Drábovou si ve volné chvíli prohlédnu z webu. Kvalita nic moc, ale ono jde spíš o zvuk než o obraz. Co se týče těchto událostí, tak ČT je zdá se o jedno poznání objektivnější méně hysterická, nežli Nova.

To, co v tomto ohledu předvádějí již delší dobu lidé kolem Ala Gora, IPCC a pak v Německu a Rakousku zelení, kteří podporují ty naše padouchy, tak to je opravdu cosi, nad čím zůstává zdravý rozum stát zejména co se míry prolhanosti a bezohlednosti týče a také toho, jak si tuto uržáku zdravého rozumu a inteligence ty masy pitomců zvaných občané (spíš ovčané), nechají dobrovolně a rádi líbit.

No nic, jdu dělat, až nastane vhodné technologická či jiná pauza, podívá mse na tu Drábovou a vrátím se k tématu.

Jak tak sleduji ty zoufalce po Evropě, zejména v Rakousku, Německu a ve Skandinávii, tak buď budou mít kliku a jaderky v okolních zemích, tedy ve Francii, u nás a v dalších zemích "utáhnou" s pomocí přenosové soustavy nálady a výkyvy těch německých fufrníků a solárních panelů, no a nebo také ne a pak opravdu reálně hrozí, že tu budeme mít výpadky a bude se to muset nějak rozumně řešit. Ono ignorovat přírozdní zákony a lhát si do kapsy le, ale jen po omezenou dobu, pak se ty přírodní zákony prostě dost nevybíravě připomenou. Ono opravdu nelze nahrazovat opravdové odborníky zapálenými zelenými magory do nekonečna a napořád, džíve či později z toho průšvih bude. Nějaké řeči o konkurence schopnosti pak ale netřeba brát vážně, neb vyhazování prostředků do neefektivních technologii, jakými jsou ty momentálně protežované fufrníky a solární panely, nás z tohoto hlediska nepochybně poškodí. Komu a proč nás tímto způsobem chtějí poslat do pazourů? Nebo jsou opravdu tak pitomí?

Harpyje řekl(a)...

"Guardian? To je taková proislámskofašistická zelená žumpa". Takový výrok mi připomíná Kopretinino hodnocení Haaretze jako "vlastizrádného plátku".
Vy ten Guardian pravidelně čtete, draku, nebo co Vás oprávňuje k tomuto výroku?
The Guardian je levicově liberální quality paper s dlouhou historií, čtvrté nejčtěnější papírové noviny v Británii.

informace řekl(a)...

Světová media přímo šílí nad Japonskou katastrofou, jedna za druhou se střídají zprávy o kontaminaci jadernými částicemi, o možných následcích této katastrofy pro nukleární politiku ve světě, o jejím dopadu na světové hospodářství.
Snad všechna světová media, ale ne ruská. Rusové se s pragmatickou tvrdošíjností zabývají "svými" problémy.
Vezměme jako názorný případ dnešní ruskou Pravdu. Tak v článku Российское оружие хуже китайского? (Jsou ruské zbraně horší kvality než čínské?) se autor nakonec ptá, zda Čína neobsadí místo Ruska v obchodu se zbraněmi
V článku США разжигают войну у границ России (USA podněcují válku na hranicích Ruska) a v článku США провоцируют Курильскую войну (USA provokují válku o Kurilské ostrovy) autoři jasně ukazují, že Spojené Státy jsou považovány za nejvýznamnějšího válečného "partnera" Ruska na světové šachovnici.

V rubrice Polit on line zas najdeme články:
Как США планировали победить и 'демократизировать' СССР (Jak USA plánovaly porazit a "demokratizovat" SSSR
Япония будет воевать с Россией? (Bude Japonsko válčit s Ruskem?)
Американцы не теряют надежды устроить в России революцию (Američané neztrácejí naději na uspořádání revoluce v Rusku)
Россия обладает 'чудовищным оружием возмездия' (Rusko vlastní strašnou odvetnou zbraň)
Какой будет война России и США? (Jak bude probíhat válka mezi Ruskem a USA?)

To jen pro zajímavost. Pro ověření podívejte se na pravda.ru

Kopretina řekl(a)...

Milá Harpyje, bohužel má drak v hodnocení "The Gurdian" pravdu. Je to skutrčně proislamonacistický plátek.Podporuje palestinské Araby... Do jisté míry jsou nenávistné i noviny The New York Times. V časopise Slovo z Jeruzaléma si často čtu o nenávisti tohoto plátku k Izraeli... Shrnuto a podtrženo, levicovým médiím se nedá věřit, lžou, podporují muslimy, nenávidí Izrael... Bylo to noviny The New York Times, které podali lživou zprávu o zbitém americkožidovském chlapci Tuvie Grosmanovi... Izrael, výspu západné civilizace promohamedánská levice nenávidí... Snad ještě televize Fox News si zachovává jistou nestranost, dovolili vystoupit Mike Huckabeeho, jenž líčil své zážitky z cesty po Izraeli a Judee a Samaří...Levicovým médiím nevěřím ani nos mezi očima. Bohužel těchto médií je většina, tak je třeba být nanejvýš opatrný. Sama jste psala, že se věřit dá jenom novinám "The Jerusalem Post"...

Milan řekl(a)...

Bohužel stupidita lidí je neuvěřitelná. Jen debil může napsat "jaderný výbuch, japonský Černobyl, nejezdí MHD, jsou bez proudu atd." Jaderný výbuch žádný nebyl a nemůže být. Srovnání s Černobylem je stejné jako když někdo tvrdí, že elektromobilu může vybouchnout nádrž (auto jako auto) a pokud někde nefunguje doprava, jsou to jen místa zasažená tsunami,proud nefunguje také jen v těchto místech. Z důvodů nedostatku proudu je řízeně proud částečně vypínán v jiných lokalitách. Zbytek Japonska funguje. Seriozní informace žádné nejsou (ČT se začala trochu snažit). Impotence státních institucí (ČR) je příšerná. Nedokážou ani založit web kam by dávali reálné informace. Nikdo tedy neví kam ta naše letadla vlastně letěla, nikdo neví proč když letěla přes půl světa prázdná nepřivezla alespoň nějakou pomoc (teplé oblečení, přikrývky - vždyť tam sněží), nikdo neví s kým se spojit pro informace. Je mi z toho ke zvracení. A tenhle debilní státní systém (ČR) se chce starat o můj důchod. Je mi Japonců líto a štve mě, že všichni hledají jen senzace místo aby pomohli.

drak řekl(a)...

Harpyji:

Krátká verze odpovědi na Vaši otázku zní: Pravidelně Guardian nečtu, neb z toho nechci zblbnout. Občas zkontroluji, zda je to pořád ještě tak hnusné jako minule. Většina médií dnes působí velice problematicky a toto jejich neblahé působení nás mnohdy tlačí do pěkných průšvihů.

Ilustrace z reklamního letáku fy Google na její službu AdWords, cituji: "Tento dopis je šetrný k životním prostředí, je vyroben z recyklovaného papíru a k tisku byl použit hlavně certifikovaný sójový inkoust."

Papír byl na recyklát mimořádně bílý a velmi kvalitní, jeho výrobci patří uznání a pochvala, ale zmínka o sojovém inkoustu mne nutí k zamyšlení nad faktem, že soji není dost k jídlu ani pro lidi a dobytek, tak proč z toho ještě vyrábět inkoust a i tak špatnou situaci ještě zhoršovat? Zamýšlí se ti soudruzi v tom Guardianu, že se tou intensivní zelenou propagandou přinejmenším z části spolupodílí na současné severoafrické situaci? Myslím, že jako čtvrté nejčtenější noviny by měli cítit mnohem více odpovědnosti za to, co pustí na své stránky. Z toho, co tam nacházím ale vidím, že žádnou necítí, spíš naopak.

Hodlám si během dubna najít nějaký čas a napsat na toto téma článek, kde to zkusím probrat trochu víc do hloubky.

drak řekl(a)...

informaci:

Již za dob totality si někteří odvážnější Rusové utahovali z jejich denního tisku slovy: "Не ищи в Известиях правды а известий в Правде." Rusko je poněkud potrhlá a značně sebestředná země, která si třeba ani nechce uvědomit, že jí už Čína v mnoha ohledech nechává pozadu. Její silové pojetí diplomacie bývá někdy až vyloženě otravné a únavné a podobné scénáře nemají hodnotu ani toho papíru, co na něm byly vytištěny, jen to ilustruje mentální rozklad některých ruských společenských vrstev a skupin. Myslím ale, že dříve než dojde k jakékoliv válce, nebudou na ní mít dost lidí, neb ti co mají rozum už budou v emigraci a zbytek se mezitím úspěšně uchlastá k smrti.

Harpyje řekl(a)...

Vidíte, Kopretino, sama přiznáváte, že Vaše vědomosti o G. pocházejí ze sekundárního zdroje. Pro Slovo z Jeruzaléma je výlučnou mírou žurnalistické kvality vztah příslušné redakce k státu Israel, ale to není žádné objektivní kritérium. Ochuzujete sama sebe, když si nasazujete takové ideologické klapky, a spoléháte se na to co tvrdí jiní.
To, že dávám přednost JPost před jinými israelskými novinami je otázka osobní volby a žádná záruka důvěryhodnosti těchto novin.

žibřid řekl(a)...

Draku, jen poznámka:
cituji z http://www.ekoporadna.cz/wiki/doku.php?id=odpady:vyplati_se_recyklace_papiru: "Z hlediska životního prostředí je problematické také bělení papíru. Dříve se používal zejména chlor, který se může uvolňovat do prostředí a proto se od jeho používání upouští. Náhradou je šetrnější bělení kyslíkem, ozonem či peroxidem."
Chápu, že Vám může vadit nebílý papír, ale vytýkat nebělost recyklovanému papíru, který by právě měl být ekologický, je contradictio in adjecto, nebo jak se to píše správně.

žibřid řekl(a)...

Harpyje 9:32,
tady ve Vršovicích je nejčtenější Blesk, ale s kvalitou to nemá nic společného.

žibřid řekl(a)...

Ještě upřesnění k Pergillově a Mulanově poznámce, že v JA Fukušima je to něco jiného neř v JA Černobyl:
s trochou nadsázky lze říci, že Černobyl byla výrobna pluotnia maskovaná za jadernou elektrárnu. Na rozdíl od Fukušimy. Viz např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Plutonium

žibřid řekl(a)...

Tolik překlepů, já se ze sebe zvencnu. Omluvte mě, přepisuji níže ještě jednou. Přepsal bych to za trest i stokrát, ale to se zas zvencnul Šaman:-)

Ještě upřesnění k Pergillově a Milanově poznámce, že v JA Fukušima je to něco jiného než v JA Černobyl:
s trochou nadsázky lze říci, že Černobyl byla výrobna plutonia maskovaná za jadernou elektrárnu. Na rozdíl od Fukušimy. Viz např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Plutonium

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Jsem zastáncem technologií šetrných k životnímu prostředí, jen to nesmí být samoúčelné, nebo to nesmí rovnou sloužit jako zástěrka k získání dotací pro něčí neefektivní business. Jinak já jsem toho dodavatele zmiňovaného recyklovaného papíru naopak chválil, neboť ten papír, ačkoliv to byl recyklát, tak byl bílý skoro jako nový, měl "poctivou gramáž" tak 80-90 gr/m2 a měl velice kvalitní povrch, před jeho výrobcem klobouk dolů. Gramáží a povrchem rozhodně předčí mnohé nové a bělobou povrchu je těsně dotahuje. Jak to bylo s jeho bělením nevím, to se tam nepsalo. Co se Googlu týče, tak mi připadalo jako pitomý nápad dělat inkoust ze soji, když to pak někde chybí jako jídlo jen proto, že je to ekologické.

žibřid řekl(a)...

Ale jo, Draku, s tím inkoustem souhlasím. Ale co se týče toho papíru, tak si asi pořád nerozumíme: jak můžete chválit výrobce recyklovaného papíru za to, že je papír bílý, když to bělení je neekologické? Nebo Vám stačí ekologie v tom smyslu, že se papír zrecykluje?

Anonymní řekl(a)...

Tento článek je vyloženě ubohý... Možná se k němu časem vrátím s dalším komentářem, neb nic tak strašného jsem už dlouho nečetl. Teď na to nemám čas, ale aspoň toto jsem musel napsat.

informace řekl(a)...

Rusko už počítá, kolik na japonské katastrofě vydělá. Za prvé zvýší dodávky plynu Japonsku, počítá, že na Sachalinu postaví druhé dodávkové zařízení. Za druhé už nabídlo své odborníky na odstranění všech negativních následků v elektrárnách.
A pravděpodobně i v Evropě se zvýší poptávka.
Říkali to v ekonomické rubrice TV.

informace řekl(a)...

Gazprom také kupuje podíl italské ENI v Českých rafineriích.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Recyklací papíru se nepochybně ušetří poměrně dost dřeva, vody a energie. To si dovedeme domyslet sami. Jak je na tom bělení o toho konkrétního druhu recyklovaného papíru, který používají u Googlu nevím, předpokládám, že chlórem se to nebělilo, chlór už z průmyslu poměrně hodně vymizel. Jakou zátěží je pro prostředí to bělení použité u tohoto konkrétního druhu nevím, to nechť posoudí povolanější, ale je-li to přijatelné, tak tento papír bych klidně používal místo nového, protože jeho kvalita je velmi nadprůměrná. Chválím ho tedy především za dosaženou kvalitu, co se týče prospěchu z ušetřených surovin a energie a naopak zátěže co se bělení týče, to opravdu neumím posoudit. Mohu jen doufat, že jeho výroba je smysluplná. Když ale vidím řádění kolem fufrníků a solárních panelů, jist si tím bohužel nejsem.

drak řekl(a)...

informaci:

Každý občas vydělá na něčím neštěstí. Někdo nepochybně musel vydělat na ruských letních požárech, když dodal obilí.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že bychom měli napodobit USA a některé akvizice některých strategických podniků podrobit schvalovacímu procesu vlády a sněmovny, protože Rusy vidím u českých strategických podniků jako vlastníky jen velice nerad.

Anonymní řekl(a)...

Chtělo by to odříznout Německo od naší sítě, tedy zrevidiovat idiotské rozhodnutí eurohujerů z ČSSD o prodeji elektřiny na MEZINÁRODNÍ burze.
Pak by si Němci museli svou blbost vyžrat sami a platit za elektřinu třeba trojnásobek současné ceny, zatímco my bychom byli v pohodě.
Stát by mohl uzavřít dohody s domácími energetikami z pozice akcionáře AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI a do toho, jak se chová akciová společnost Bruselu nic není.
Ostatně Francie oddělený vnitřní trh s regulovanými cenami elektřiny MÁ.

Anonymní řekl(a)...

A drábová je naprosto pitomá....
sorry, ale země není válec, alébrž rádobykoule...

no raději to dál komentovat nebudu, bo co dnešní odborník, to pitomec

drak řekl(a)...

Anonymní/mu:

Cítím povinnost se Dany Drábové zastat, neboť si myslím a věřím, že si to zde myslím nejenom já, že Dana Drábová je odborně na výši více než dostatečně a z těch lidí, kteří působí v české veřejné sféře má pro to co dělá všechny potřebné předpoklady včetně charakterových, na rozdíl od mnoha jiných.

Myslím, že vy osobně jí nesaháte ani po kotníky.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Něco konkrétnějších informací o radiaci v elektrárně.
http://www.nytimes.com/2011/03/17/world/asia/17nuclear.html?hp

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
nejsem s to posoudit přímo odborné kompetence UJB obecně a Drábové extra na jaderné technologie. Nicméně při extrapolaci z toho, jak se postavili k problematice biotoxinů zneužitelných k terorismu (myslím po odborné stránce), které dostal před několika lety UJB na starost, mě docela mrazí.

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Založí-li si stát SÚJB, neboli Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který se zabývá bezpečností jadernou, tak myslím, že lze logicky předpokládat, že v tomto úřadě bude požadovanou a převažující kvalifikací fyzika, zejména pak částicová. Porovnám-li tento celkem zřejmý fakt s faktem, že zákonodárce přidělil kompetence týkající se biotoxinů, tedy otázky z oblasti převážně biologické a medicínské, fyzikům tak to ve mě vzbuzuje podezření, že se zákonodárce projevil jako ignorant. Na tom nepochybně nenese vinu SÚJB, či Dana Drábová osobně. Přistálo jí to na stůl z titulu změny legislativy, tak to nějak zvládnout museli. Já si myslím, že agenda kolem biotoxinů měla být přidělena jinému orgánu státní správy, například mi napadá hygiena, určitě by mi ve snu nenapadlo, dát to na starost SÚJB. Je-li tedy kolem toho nějaký problém, spatřuji ho především u zákonodárce. No a jestli orgán státní správy, kterému by se agenda biotoxinů dala přidělit neexistuje, tak se má vytvořit nový a ne to někam vrazit.

Když už jsme u té Dany Drábové, tak pořád ještě se dá snadno postřehnout, že žijeme v mužském světě, aby byla žena v tomto světě úspěšná a prosadila se, tak musí být zhruba 2x tak lepší než chlap a také 2x tak výkonná, jinak dostane přednost ten chlap, taková je současná realita. Když si vzpomenu na mediální válku kolem dostavby Temelína, kdy celá vláda spolu s panáky z ČEZu nebyla schopna umravnit stádo rozvášněných rozhýkaných novinářských oslů, tak to za ně musela zvládnout převážně Dana Drábová, z menší části v rámci svých běžných povinností, ale převážně zcela mimo něj. Na rozdíl od té bandy kašparů hlavně ve vládě to zvládla.

Jinak otírá-li se o osobu Dany Drábové tvor, co si buď není schopen vymyslet nick, a má-li nějaký, není buď schopen ho zadat do formuláře, případně mu to nestojí za tu práci, gramatiku nechme stranou, tak si klidně troufnu tvrdit, že na rozdíl od Dany Drábové, tento anonym za moc nestojí.

žibřid řekl(a)...

Oprava k mé informaci o JA Fukušima:
dnes psali na Novinkách, že 3. blok elektrárny je koncipován na smíšené palivo, jehož součástí je i plutonium.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Což je myslím zrovna ten, který při tom chlazení nejvíc "zlobí".

Schumacher antisemita řekl(a)...

Já soukmenovce chápu. Je to v nich zažrané. Protože tyhle atomově radioaktivní nezmysly jsou neárijská fyzika. A na japonsku vidíte jak mizerně funguje. A pořádný Árijec věrný Vůdcovu odkazu se věnuje árijské vědě. Třeba teorii světového ledu, výzkumu vrilu a podobně. Budoucnost energetiky v Říši je vegetariánsko abstinentská ekologická. Tak nějak Vůdcova.

informace řekl(a)...

Rada OSN právě odhlasovala rezoluci o ustavení no fly zony v Libyji. 10 hlasů pro, 0 hlasů proti, 5 se zdrželo hlasování

V Benghazi šílí radostí.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Já je zase naopak vůbec nechápu, dali světu Maxe Plancka a další úžasné lidi a objevy a teď to vypadá, jakoby se vrátili ke středověkým kravinám a pověrám. Spíš mi to připadne, že od roku 1932 to tam všechno nabralo takový nějaký prapodivný směr a už se to nikdy nedokázalo vrátit zpátky do normálních kolejí. Protože je to ale jedna z vedoucích zemí unie, o to horší projevy a důsledky to má.

informace řekl(a)...

The chief of the U.S. Nuclear Regulatory Commission Gregory Jaczko said about ...
hp://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=134600420

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, ... od roku 1932...Mě také připadá. Otázka je proč.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Nějakou dobu jsem se snažil nad tím přemýšlet a pak jsem toho nechal, prostě jsem vzal na vědomí, že je to možná nad mé síly, nebo možnosti. Já tam nežiji, takže nemám dost vlastních nezávislých podnětů abych nad tím vůbec přemýšlet mohl a když tudy jedu, tak spíš transitem a co nejrychleji skrz, stejně tak skrz Rakousko, no a v neposlední řadě také proto, že určité druhy myšlení a chování mě jsou natolik cizí, že se tím ani zabývat nechci. Navíc oni o nás bůh ví jak nestojí a ani o nás nejsou bůh ví jak valného mínění a já zase necítím potřebu se někomu vnucovat. Prostě jsem nějak postřehl, jaký dojem to na mě zanechalo a smířil se s faktickým stavem aniž bych hloubal nad příčinami.