neděle 27. března 2011

MOBY DICK: Konec krůtovládců


Válka kmenů, břeskné reformy a sprostí nepodezřelí
***********************************************************
Neděle 20. března 2011,
Včera v 17:45 zničil francouzký letoun první Kaďourův tank. Večer odpálila flotila amerických lodí 112 letounových střel na pozemní cíle v Libyi. Akce Odyssey Dawn se rozběhla v intencích příslušné rezoluce Rady bezpečnosti. Aliance USA, Francie, Británie, Kanada a Itálie pod americkým velením ustanovila bezletovou zónu nad Libyí.
Už jsou hlášeny první oběti: Zničena kolona 14 tanků, 20 obrněných vozidel a nákladní podvozky s kaťušemi. Zabito bylo asi 14 žoldáků ze subsaharské Afriky. Největší oběti však Moby Dick zaznamenal v důvěrohodnosti světových politiků:

Rusko vyjádřilo "politování", stejně jako Čína. Tak proč jste rezoluci v RB nevetovali, soudruzi? Co jste si mysleli, že bude následovat? Liga arabských států, která požehnala ozbrojenému zásahu v Libyi volá: "Co se nyní děje, se od proklamovaných cílů liší." (Generální tajemníky Ligy Amr Músá.) Deklarovaný cíl? Zavedení bezletové zóny. Prostředky? Modlitby?? A modlili jste se vůbec???

Mrtvá Kočka: "Obama to zkusil, ale jenom modlitby zjevně nestačily."

Jemen: Pohřbu 45 obětí páteční zmasakrované demonstrace se účastnily desítky tisíc lidí. Prezident Alí Abduláh Sálih, sedící na svém trůně od roku 1978, odvolal vládu. Demonstranti chtějí však hlavu samotného Sáliha. Přesněji: Zatím by jim stačila jeho rezignace.

Sýrie: Bylo propuštěno 15 školáků, kteří byli v pátek zatčeni za to, že psali na zeď protivládní hesla. Do Dará rovněž v úmyslu ukázat lidskou tvář režimu přibyla vládní a stranická delegace Arabské socialistické strany, aby vyjádřila soustrast pozůstalým po dvou zabitých účastnících páteční protivládní demonstrace. Nezodpovědné živly v počtu desítek tisíc lidí chtěly kondolenci zabránit. Pořádkové síly k udržení pořádku použily síly: slzák a ostrou munici. Je hlášeno přes 100 zraněných a jeden zastřelený. Moby Dick navrhuje, aby delegace zůstala na místě, bude mít další příležitosti ke kondolencím.

Saúdská Arábie: V Rijádu proběhla za účasti 50 aut masivní demonstrace policie v okolí ministerstva vnitra. Policie při té příležitosti zadržela 15 lidí, kteří se přišli zeptat, co se děje s jejich dříve zadrženými příbuznými, ačkoli to vláda zakázala. Také zde se dá čekat permanence všetečných dotazů - jak se stále více lidí bude ptát po stále více zmizelých.

Maroko: V ulicích Casablanky žádají tisíce lidí širokou politickou reformu.

Izrael: Z Pásma Gazy vypálena raketa Grad na Aškelon. Jeden člověk byl ošetřen v nemocnici.

Japonsko: 11 dní po zemětřesení byly z trosek zachráněni dva lidé: osmdesátiletá ženu a jejího šestnáctiletý vnuk. Pod troskami se živili jogurtem. 8450 potvrzených obětí nepřežilo, 13 tisíc lidí se pohřešuje. Japonská vláda oznamuje "vyšší míru radiace" ve špenátu a mléce z farem 100 km vzdálených od Fukušimy.

V pouhých 4 letech zemřel Knut, lednomedvědí miláček Němců.

V Ghaně řádí cholera, která zatím skolila 60 lidí. 500 lidí bylo nakaženo minulý týden.

V Haiti řádí druhé kolo prezidentských voleb. V rámci volební kampaně byl postřelen hiphopový zpěvák Wyclef Jean.

V Sasku-Anhaltsku klesla vládní CDU při zemských volbách asi o 4 %, zůstává však nejsilnější stranou. Druhá je Levička (Die Linke). Socani zůstali za ní. Do zemského parlamentu postoupili se 7 % i Zeleňáci, kteří už mají v celém Německu kolem 25 %.

Česko: ČSSD skládá koalici z kmene Bohuslava Sobotky (nový předseda) a kmene Michala Haška (nový první místopředseda).

Při žofínském potlachu připustil premiér Petr Nečas, že spojovat penze s DPH bylo chybou.

Vítek prodal dluhy za Sazkou Kellnerovi, vůdci skupiny PPF.

Pondělí 21. března 2011, 0:20 začalo astronomické jaro
Toto datum stalo naposledy prvním jarním dnem.

Nad Fukušimou stoupá dým.

Civilní oběti na straně Kaddáfího mohou být způsobeny i obvyklou politikou arabských krůtovládců: Dobrovolně nedobrovolné "živé štíty" vždy zaplaví regulérní cíle vojenských útoků.

Předseda ruské vlády Vladimir Putin doslova citoval slova svého přítele Muammara, když přirovnal rezoluci RB OSN ohledně Libye ke "středověké výzvě ke křižácké výpravě". Dosavadní ruský prezident Dmitrij Medveděv zato označil rezoluci za správnou a Putinovo přirovnání za "nepřijatelné". Načež se nabídl jako zprostředkovatel mírové dohody.

Podle tisku, který je přímo řízen KSČ, "útoky (v Libyi) porušují mezinárodní pravidla a hrozí vyvoláním dalších nepokojů na Blízkém východě". Co jste čekali, když jste nezabránili oné rezoluci?

Mtrvá Kočka: "Nekončící porady evropských politiků."

A vskutku: Zatímco Francouzi s Brity akci spustili, podpořeni palbou z amerických lodí a ponorek, začali jednat (čti nejednat) zástupci NATO v Bruselu. Nemohou se dohodnout, kdo má akci velet! Český zahraniční ministr Schwarzenberg, podobně jako jiní evropští politici menších zemí, nabádá: "Veliké země by neměly jednat úplně nezávisle na svých spojencích". Ty tři velké země jednají, Karl, zatímco celá Evropa se dlouhé týdny tváří, že přemýšlí. On by taky Obama chtěl, aby velení operace převzalo NATO, stejně jako Silvio Berlusconi, ale to se nato nejdřív musí poradit. S kým?

Mrtvá Kočka: "Se svým islámským členem Tureckem."

Jiní muslimové již bojují proti bezvěrci Kaddáfímu: Letadla Kataru a Spojených arabských emirátů.

Bahrajn: Bylo zmařeno zahraniční spiknutí vedené s cílem podrýt jeho bezpečnost a stabilitu. Pravil král Hamad bin Chalífa. Není míněna bratrská pomoc bratranců Saúdů, ale poštívání místních šíitů ze strany Íránu.

Jemen: Prezident Sálih se drží, zatím odstoupil ze svých funkcí jen jeho švagr. Vzal na sebe odpovědnost za 50 mrtvých z pátku. Prezidenta zatím zradil velvyslanec v Sýrii i tři generálové z kmene Hašíd, který ostatně zradil jako celek.

Sýrie: V Dará proběhl pohřeb v neděli zabitého demonstranta, který byl zabit na demonstraci proti pátečnímu zabití jiných demonstrantů. Tentokrát nebyl pochod násilně zastaven. Teď zase chvíli po dobrém. Usoudila stranická a vládní delegace. Jenže, co má být dobré? "Bůh, Sýrie, svoboda a revoluce" - podle demonstrantů.

Česko: Proběhla demonstrace zdravotně postižených proti reformě sociálního ministra pracovitého Jaromíra Drábka (kmen TOP 09). Pseudoreforma se nelíbí ani koaličním kmenům. Drábek ustupuje, bude opravovat chyby a upravovat návrhy.

Regionální rada soudržnosti severozápad - ouřad pro sosání eurodotací pro sloučené kraje Karlovy Vary/ Ústí nad Labem - se stala cílem policejního zásahu. Nebylo by taktické sdělit, proč.

Ministr Vondra soudí, že svolávat potlach starších z koaličních kmenů kvůli "kauze Promopro" jest zbytečno, neb nic nového na povrch nevyšlo.

Úterý 22. března 2011,
Kaddáfí není naším cílem, ozývá se politicky i z úst vojáků. Letecké bombardování jeho rezidence bylo odvoláno na poslední chvíli, když k jeho sídlu dorazilo 300 dobrovolníků z řad civilistů. Tomahawk už zastavit nešlo.

Velký úspěch! NATO se rozhodlo ke společné akci! Severoatlantická aliance se na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN - zapojí do akcí proti režimu Muammara Kaddáfího: Bude "prosazovat zbrojní embargo vůči Libyi". Asi na moři a v nebesích, protože placená pomoc Kaďourovi z jihu od jeho lidožravých kamarádů zjevně pokračuje. Do flotily, která má zabezpečit embargo, míří i rumunské válečné lodi. Jen jestli je Turci pustí přes Bospor!

Mrtvá Kočka: "Hora porodila myš"

Na Facebooku vznikla skupina "Palestinci jsou spřízněni s Egyptem a mají právo získat egyptské občanství". Nyní se obrátila na egyptského ministra vnitra Mansúra el-Isavího s žádostí o egyptské občanství. Žádost bude předložena k rozhodnutí radě ministrů.

Sýrie: V noci bylo v Dará zabito nejméně 6 lidí bezpečnostními silami při útoku na Omarovu mešitu, kde se skrývají protestující protivládní aktivisté.

Izrael: Z Pásma Gazy vypáleny 2 rakety Grad na Ašdod. V ochranu civilistů udeřilo izraelské letectvo na skupinku teroristů na severu Gazy. Na místě, odkud byly rakety odpáleny, byl zabit jeden terorista.

Guatemala: Prezident Álvaro Colom se rozvádí. Po vzájemné dohodě se svou ženou Sandrou Torresovou. Ta by jinak nemohla podle ústavy kandidovat na prezidentku.

Nad Fukušimou stoupá dým, v čističkách v Tokiu se objevila radioaktivní voda. Média už raději neudávají žádné hodnoty. Jen: dvakrát větší hodnoty, než činí limit pro kojence.

Středa 23. března 2011
Pátý den od začátku operace Odyssey Down. Třetí den "jednání" velvyslanců 28 zemí NATO. Spojenci se zatím "nedohodli" ohledně toho, kdo má operaci řídit. Zatímco politici klábosí, musí zjevně různé štáby zemí NATO i jednotlivé součásti struktury samotné Aliance efektivně spolupracovat. Mluvčí francouzské vlády François Baroin toto potvrdil, když pravil, že NATO bude mít v libyjské operaci jen technickou roli, nepovede ji politicky.

To Moby Dicka naplňuje určitou mírou optimismu - pro případ skutečné války. Že totiž NATO bude při ní plnit svou - "technickou roli". Protože evropská politika "rychlé reagence" (couvání do nory) je nahovno.

Komentátoři očekávají, že v severní Africe na na Blízkém východě vzniknou snad demokratičtější, ale zato méně stabilnější režimy. Moby Dick upozorňuje, že ona vychvalovaná "stabilita" vedla zejména ke vzniku politických mafií, korupčních klanů a rodinných dynastií, které rozkradly státní majetek v takové míře - až nebylo z čeho a komu krást...

Kaďour, když zjistil, že ochrana živými štíty funguje, vystoupil před svými stoupenci v Tripolisu. Projevil přitom značnou dávku nechtěného humoru, když na závěr nechal vypustit ohňostroj.

Izrael: Z Pásma Gazy vypáleny dvě až tři rakety Grad na Beer Ševu. Úlomek z rakety zranil 56letého muže, jenž byl odvezen do nemocnice. Další 3 lidé utrpěli traumatický šok a byli ošetřeni na místě. Přilétaly i miny: 7 jich explodovalo na katastru místní obce Eškol. Další 3 miny vybuchly na polích kibucu na území regionální rady Šaar HaNegev. Nikdo nebyl zraněn.

Odpoledne vybuchla dvoukilogramová bomba na Centrálním autobusovém nádraží v Jeruzalémě. Jedna starší žena zabita, asi 50 lidí je zraněných, z toho 2 vážně a 18 středně těžce. Jde o první atentát v Jeruzalémně po delší době. Na místě okamžitě zasáhli záchranáři, kteří se nedaleko připravovali na misi do Japonska.

Podle analytiků se palestinští teroristé snaží odvrátit obyvatelstvo Gazy od snahy připojit se k panarabské revoluci proti zkorumpovaným krůtovládcům.

Politici se bojí o přežití. Aby udrželi alespoň trochu svoji oblibu ohlašují každý den nové mini-reformy, rozvojové projekty a opatření k potírání korupce. V Sýrii.

Portugalsko: Premiér José Sócratés podal demisi po tom, co parlament odmítl přijmout balík rozpočtových škrtů.

Česko: Pondělní sebevražda podezřelého z vraždy devítileté Aničky dokonána. O.T. ráno zemřel v nemocnici.

Bývalý předseda Státního fondu životního prostředí Libor Michálek byl odměněn půlmilionem od Nadačního fondu Karla Janečka. "Za statečnost při odhalování korupce." Proč ho vlastně nevzali zpátky do fondu?

Mrtvá Kočka: "Zradil kmen."

Koaliční KáDevítka "řeší" Vondru. Nečas vzkazuje z Brusele, aby všichni mírnili hormon. A specielně ministra financí a nekorunovaného vládce kmene TOP 09 Miroslava Kalouska žádá, aby neřešil demisi jiných ministrů a nepřepínal.

Čtvrtek 24. března 2011

Turci Rumuny na Libyi pustí. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, ukecaný při telekonferenci s Paříží, Londýnem a Washingtonem, přijal slib, že budou "zabezpečeny životy civilistů" a souhlasí s převedením operace Odyssey Dawn pod křídla NATO.

Do protikaďourské koalice se zapojilo i Tunisko, které zmrazilo majetek Muammarovy rodiny. Tady to asi bude citelnější, než když podobný krok provedlo Švýcarsko: v zemi tato rodinka investovala do hotelů a sítě čerpacích stanic.

Pobřeží slonoviny: Kmen pseudoprezidenta Gbagby by měl být, dle Západoafrického regionálního bloku, vystaven důraznějším sankcím ze strany OSN. Povolební násilí si již vyžádalo 462 mrtvých.

Česko: Regionální rada soudržnosti severozápad přišla dočasně o své šéfy: Pět lidí, včetně ředitele P.K., bylo zavazbeno. Jsou podezřelí, že machinovali s evropskými dotacemi. P.K. byl již několikrát stíhán, jednou stál před soudem, ale byl pokaždé zproštěn obvinění. Jak těmhle machinacím už jednou zabránit?

Mrtvá Kočka: "Zrušit dotace EU, ze kterých si zcela zákonně odkrajují poradenské firmy desítky procent."

Ministr zdraví Leoš Heger přichází s další břesknou reformou zdravotnictví: Měly by se zpoplatnit amalgánové plomby a zvýšit poplatky. Například za pobyt v nemocnici na 200 Kč. Tato reforma je vyvolána reformou daní, která sebere zdravotnictví 4 miliardy Kč.

Policie odložila případ exministra dopravy Aleše Řebíčka. "Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu." Nebylo zjištěno "podezření"? Podezření zde bylo, nebylo zjištění spáchání trestního činu, přece! Policajti případ odložili, aniž by oslovili podezřelého.Pardon - vždyť on nebyl ani podezřelý! Nebylo zjištěno, že by byl. Jedním detektivem, který usoudil, že finanční transakce byly skutečně - zpracovány odborníky na finanční transakce...

Alexandr Vondra vystoupil ve sněmovně. Dříve než měl a řekl něco jiného, než na čem se včera dohodl se stařešinou kmene TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. I ostatní podnáčelníci kmene ODS jsou znechuceni.

Faktický náčelník kmene TOP 09 Miroslav Kalousek vece: "Kdyby měl pan Vondra kousek cti v těle, rezignuje ještě dnes." Pravil ten Kalousek, který náměstkoval na MNO v době, kdy tam probíhaly nejpodezřelejší kšefty. Které se dnes Vondra snaží rozmotat. Ale - vždyť přece Mirek nic nepodepsal...

A Saša ano? Ne, ale blbě se zamotal.

Pátek 25. března 2011
Britská tornada zlikvidovala útočíci Kaďourovy tanky. Libyjská státní televize uvedla: "Toto není cesta jakou se vede dialog mezi národy."

Mrtvá kočka: "Toto je cesta, jakou se vede dialog mezi národy a darebákem."

Íránské úřady povolily spuštění webu, který vyzývá k válce proti jednotkám Rady pro spolupráci arabských zemí Zálivu (zejména ze Saúdské Arábie), které minulý týden vstoupily do Bahrajnu. Na žádost panovníka, který tak potlačuje lidové/šíitské demonstrace. Tato bratrská pomoc je prý "invaze". Web verbuje dobrovolníky k sebevražedným operacím.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vzkázal ze summitu EU všem krůtovládcům, že když budou příliš krutí, budou tvrdě ztrestáni: "Každý vládce, a zvláště arabský, by měl pochopit, že od této chvíle reakce mezinárodního společenství a Evropy bude stejná. Jsme na straně mírumilovných protestujících, proti kterým se nesmí používat násilí." Jisté použití síly při udržování veřejného pořádku je tolerovatelná, avšak! Každá země, kde armáda začne střílet do davů, "překročí červenou čáru".

Červenou čáru tentokrát nepřekročil jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Armáda střílela jen do vzduchu, aby od sebe oddělila jeho stoupence od jeho odpůrců (různé kmeny). Sálih prohlásil že je připraven odstoupit, avšak moc nepředá svým odpůrcům, anobrž do "bezpečných, nikoli úplatných a zbrklých rukou".

Mrtvá Kočka: "Do dobrých rukou krále Miroslava."

Sýrie: Od středy zde bylo zastřeleno přes sto demonstrantů. Někde při policejním zásahu, jinde odstřelovači zabili náhodné chodce. Střílelo se v Dará, přímořském městě Latakía, v Sanamínu, ve městě Duma u Damašku.

Nasedej, Nicolasi, do kokpitu! Směr Damašek. A můžeš to vzít přes Gazu!

Vondra, místo, aby se omluvil za temnou zakázku pro Promopro, tak se omluvil za - špatné vysvětlování kauzy. Načež se rozpoutaly výkřiky nevole i vole.

Moby Dick se ptá: A jak to máme s důchodovou reformou? Ta je v prý taky pořádku - jen se taky špatně komunikovala. Aha?

O tom je netřeba se bavit. Důchodová reforma, daňová reforma, reforma zdravotnictví, reforma financování sportu, reforma financování armády, protikorupční strategie, pád Sazky, budoucí krachy v eurozóně, naše angažmá v NATO, panarabská revoluce a bezpečnost jaderných elektráren jsou vedlejší. Teď se řeší Vondra!

Neměli by se hněvu rozhořčených občanů obávat rovněž naši krůtovláci?

Mrtvá Kočka: "Ne, ti vládnou slepicím, které jen kvokají o stravenkách a bonboniérách k MDŽ."

Kmenoví náčelníci vládní koalice: "Je hlavní udržet pohodlnou většinu 118 mandátů."

Sobota 19. března 2011,

Žena Moby Dicka: "A k čemu???"
**********************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

48 komentářů:

STK. řekl(a)...

K čemu, ženo?
K tomu, aby vládci slepic (krůtovládci) a vládci ovčanů (bačové) nebyli odstaveni od státních struků předčasně. Ještě se dost nenasosali. Nebyl čas....

Anonymní řekl(a)...

Mrtvá Kočka: "Ne, ti vládnou slepicím, které jen kvokají o stravenkách a bonboniérách k MDŽ."
-
-ten s vekou hubou,starý,pro mladé již odpudivý,rétorika Klementa Gottvalda,týpek ve věku asi 67 let,s platem od odborů asi 50000 měsíčně,naprosto nestravitelný,stačí,když zakňourá.Ti demonstrující se musí zákonitě otočit a odpochodovat domů.Jako by ho do funkce někdo úmyslně nainstaloval.ROH aktivista,ve směru ekonomiky umí to,co se zrovna naučil.Dostačuje ton a zabarvení jeho pologramatických vět.Pak jeho buranská intonance.Jakoby pravice dala odborům dárek ve formě nevímčeho za jeho zvolení.V konečném důsledku je jeho účast na odbor.akcích naprosto kontraproduktivní.Tento člověk nemá koho oslovit,neb on sám to snad ani dělat nechce.On to dobře ví.Avšak měsíčně 50 000 jest objevena vitalita žravého proletáře.

Anonymní řekl(a)...

-předchozí blábol STK považuji za urážku mého příspěvku.Osobně se domnívám,že ten idiot zaleze mezi slepice a pak s vlastním pšoukem vysvětlí celému světu vlastní genezi onoho svého pšouku.
-ač chápu roli domácího pána,on není schopen racio úvahy.Je to útrpný křesťan.

Anonymní řekl(a)...

25% to jeste neni, vsak ono tech 20% je dost az az. podle meho soukromeho nazoru tak zhruba o 16% vice, nezli zdravo.

http://de.statista.com/statistik/daten/studie/953/umfrage/aktuelle-parteipraeferenz-bei-bundestagswahl/

tech 25% byli preference (a vysledek) pro (v) lokalnich volbach v baden wuertemberg. to je dulezita zeme, ale jeste ne cele nemecko.

Anonymní řekl(a)...

Znáte hádanku ?
Co je to ? Používá to královskou vlajku a ve vedení to má člena královské rodiny ?
(Odpověď: je to Libyjský bojovník za demokracii).

Takže v Libyi bojují royalisté (povstalci) proti republikánům (Kaddáfíovci).

Petr Kohout

A.S.Pergill řekl(a)...

Kaďour zcela jistě nebyl a není žádná perla, ale:
- v Libyji je cca 75 procent žen gramotných, a mají (měly) možnost pracovat, dokonce i vstoupit do armády. Je to jedno z nejlepších postavení žen v islámském světě, i dříve sekulární Turecko taková čísla nemělo a jde nyní po vítězství islamistů down
- sice tam mají jakousi "vylehčenou šaríju", ale jinověrci tam nebyli zabíjeni na potkání, jak se děje v řadě islámských zemí a "revoluce" daný stav ještě vyostřily (viz Egypt)
Už i někteří vyslovení levičáci (viz třeba někteří komentátoři Britských listů) pochopili, že cokoli reálně přijde po Kaddáfím, bude jednoznačně horší. A řada "arabských revolucionářů" se už přestává tajit tím, že jejich cílem je navození středověkých poměrů na způsob Mohameda.

informace řekl(a)...

Konec krůtovlád s sebou nese problém imigrace. Za posledních 24 hodin na Lampedusu připluly 2.000 imigrantů. Jedna žena dokonce během plavby porodila, takže ji museli urychleně převézt do nemocnice. A běženci nepocházejí jen z Tunisu a Libyje, ale z Eritreje, Somálska, jsou mezi nimi i Kurdové.
Život na Lampeduse se stal nesnesitelným, ostrůvek je přeplněný a proto jsou urychleně připravovány stanové tábory v jižní Itálii, kam jsou přemísťovány loďmi.
Imigranti zorganizovali v táboře na Lampeduze hladovkový protest, protože "není respektována jejich lidská důstojnost".
Jednáni s tuniskou vládou na zamezení odjezdu uprchlíků už u tuniských břehů, zatím k ničemu nevedlo.
Italské úřady, říká ministr vnitra Maroni, budou nuceny přistoupit urychleně k nucené kolektivní repatriaci uprchlíků do země původu.
Itálie marně čeká na pomoc mezinárodních nebo unijních orgánů.
Ten zásah proti Libyji se neměl dělat, říká ministr.
Pohovor s ministrem Maroni.
://www.corriere.it/politica/11_marzo_28/sarzanini-intervista-maroni-avverte-regioni-accogliete-immigrati_9e576866-58fb-11e0-bc5a-84b93b4dfe5d.shtml

Pertinax řekl(a)...

Reformy, MD? Životu nebezpečné!

Na den před 1818ti lety, 28. III. 193, přišel o hlavu Publius Helvius Pertinax. Chtěl (spíše musel) reformovat, protože po Commodovi zbyla akorát prázdná kasa a dluhy. No a vojáčkům se reformování nelíbilo.

informace řekl(a)...

Takže Vy budete jeho homonym anebo duch?
Anebo alternativní srandista?

drak řekl(a)...

Až dosud bývalo velice dlouho zvykem, že dobrý hospodář vytvořil rezervy, pak přišel ten špatný, rozházel je, nasekal dluhy a pak zase přišel ten dobrý a dal po něm ten binec do pořádku. A tak se to vykonávalo +/- v rovnováze poměrně úspěšně poměrně dlouho. Svět se ale vyvíjí, takže dnes je to jinak. Dnes už se ten natolik zaběhaný a tradiční cyklus vymkl kontrole, takž dobří hospodáři jsou v neoblibě, ti blbí jsou populární a dostáváme se pomalu ale jistě ke stavu, kdy těm dobrým ani nebude dopřáno dát ten binec do pořádku, protože lidi jsou z těch populistů tak zpitomělí, že si myslí, že se dluhy nebudou muset splácet, nebo si myslí, že když se oškube pár těch movitějších, že to zalátá rozpočet rozházený jakožto úplatky voličským masám. Opak je pravdou, když se dluhy nebudou platit, bude z toho tak akorát průšvih a když se ten průšvih zkusí zalátat oškubáním těch movitějších, bude z toho tak akorát zase průšvih, ale ještě větší, než ten před tím.

Harpyje řekl(a)...

Zajímavost.
Vyšla nová biografie Mahatmy Gandiho, jejímž autorem je bývalý vydavatel NY Times Joseph Lelyveld. Autor tvrdí, že G. měl během svého jihoafrického exilu aféru s jedním židovským architektem a vzpěračem, jménem Kallenbach, pro kterého opustil svou manželku. Charakterizuje Gandiho jako "sexuálního podivína, politicky neschopného povýšence a rasistu", který pohrdal jihoafrickými černochy. Píše o tom JPost http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Books/Article.aspx?id=214133 a zdůrazňuje tyto skurilní aspekty.
Osobo, která o mně píšete jako o "domovní důvěrkyni", udělala byste dobře, kdybyste nenapodobovala soudruha kocoura (míněn není starý tlustý signatář akce DOST), a své frustrace odreagovával na sobě, a ne na tomto fóru. Existují různé možnosti, zkuste například tuhle http://www.indianjpsychiatry.org/articles/2008/50/4/images/IndianJPsychiatry_2008_50_4_285_44753_u1.jpg

drak řekl(a)...

informaci:

S tou imigrací je asi nezbytné všechny ty lidi naložit na loď a obratem odvézt zpátky a zároveň to nechat rozkřičet v tolika blízkovýchodních sdělovacích prostředcích, v kolika to jen půjde, aby se to rozkřiklo a přestali přijíždět, jinak se to nezastaví.

Harpyji:

S tím Gándhím je to poněkud překvapivé, Také je to zajímavé, ale je otázkou, nakolik jsou ty zdroje hodnověrné, ale snad se to časem potvrdí nebo vyvrátí.

informace řekl(a)...

Draku,
italské úřady musí jednat v rámci mezinárodních a unijních norem a italských zákonů. Takže imigranty musí přijmout, identifikovat je, zjistit, jestli mají právo na azyl a v případě, že ne a jsou ilegální (vstoupili na italské území bez úředního povolení), prefekt vydá opatření o jejich odsunu do země, odkud přišli. Vzhledem k tomu, že přišli ze zámoří, odsunou je loďmi do Tunisu nebo Libyje. Je to složitá procedura, komplikovaná tím, že imigranti jsou bez dokladů a v případě, že žádají o azyl v některé zemi Unie, zůstávají v Itálii, dokud jim ta patřičná země žádost nevyřídí. Někdy u některých států to vyřízení trvá i měsíce, protože Unie nemá jednotný zákon o poskytování azylu.
Dneska rybáři na protest zahradili přístup do přístavu jejich loďmi, a nikoho tam nepustili. Policie proti nim nezakročila, ale jak se situace vyvinula dál, ani tv ani noviny nic neříkají.
Začíná to být opravdu humanitární katastrofa, imigrantů na Lampeduse je víc jak obyvatel, centrum pro ně nestačí, i když je odvážejí do táborů v Kalábrii. Tam se jim zase imigranti rozutíkali a tak obyvatelstvo sestavilo své hlídky, aby je spolu s policií pochytaly a zajistily bezpečnost.
A všeobecný názor je, že jsme teprv na začátku.

informace řekl(a)...

Právě se dočítám, že i z Lampedusy jich uteklo již několik tisíc a vydali se na cestu na sever. Dnes jich zadržela asi 200 francouzská pohraniční policie na nádraží ve Ventimiglia.Snad nebudou imigranti tak nepodnikaví a nepokusí se o přechod někde jinde, kde není stráž?
Až se začnou rozutíkat po Evropě, snad se potom unijní orgány vzbudí k nějaké činnosti?

drak řekl(a)...

informaci:

Jak říkáte, až začnou lítat po Evropě ve větších počtech a případně i provádět nějaká alotria, tak to doufejme ty evropské netečné a bohorovné politiky a ouřady povzbudí k vyšší aktivitě, ale ani na to bych příliš nespoléhal.

informace řekl(a)...

O biografii Mahatmá Gándhiho, která vychází v N.Y.
Jak o tom píší noviny, jedná se o knihu gossip, která chce "opravit" názor na Gándhiho, nazvaného v Indii Otcem národa, mezinárodní veřejností pak známého hlavně jako průkopníka myšlenky nenásilnosti v politickém boji, zastáncem lidských práv a osobnost, která se zasloužila o nezávislost Indie. (Zajímavé je, že byl pětkrát kandidátem na Nobelovu cenu za mír, ale ta mu nebyla nikdy udělena.)
Jeho podrobný životopis najdete na Wikipedii a tam se také dozvíte, že v Gándhiho Sebraných spisech jsou uveřejněny jeho kritické výroky o černošském obyvatelstvu v Jižní Africe, takže Gandhiho rasizmus, o kterém píše novinář, není nic nového, co by mohlo šokovat veřejné mínění. Pokud jde o jeho homosexualitu, nevím, jaký to může mít dopad v západních mediích a na veřejnosti, vychovávané již léta k respektování této "menšiny odlišných". V různých státech se diskutuje o legálním uznání sňatků mezi homosexuály o možnosti a vhodnosti adopce dětí homosexuálními páry. V Indii pak vztah k homosexualitě je dost tolerantní,hlavně z důvodů náboženských tradic. Intolerance byla přinesena až následovně Brity. Nejvyšší soud v N. Delhi vydal v 2009 r. usnesení, podle kterého homosexualita nemůže být trestně stíhána, ruší tak zákon, který byl dědictvím britské správy.
Nevím tedy, jaký dopad si slibuje autor od své knihy. Ukáže, že Gánhdi nebyl takovým "světcem", za jakého byl uznáván? Mám jisté pochyby, za prvé, již za svého života byl Gandhi dost ostře kritizován. Za druhé, dnes už vzpomínka na něj dost vybledla a myšlenka nenásilnosti je poněkud neaktuální. Alespoň v politické praxi.
Uvidíme, kolik výtisků knihy autor prodá a jestli bude přeložena do jiných jazyků.
Nepodařený bestseller?

informace řekl(a)...

Hygienická situace na Lampeduse je velice vážná. Řekli to inspektoři ministerstva zdravotnictví. Je zapotřebí co nejdřív ostrov vyprázdnit nebo tam vznikne epidemie.

A.S. Pergill řekl(a)...

Ad hygienická situace na Lampeduse:
Italy odvézt a se zbytkem si nějaký ten mor (cholera, úplavice atd.) nějak poradí :-)

drak řekl(a)...

informaci:

Nobelovky za mír bych zařadil mezi ceny velmi prapodivně udělované, takže tam mi to neudivuje, spíš bych se divil, kdyby jí Gándhí dostal. A kdyby jí dostal muslel by si drbat šišku on i následovnící, neb dostat tu samou cenu jako řezník Arafat musí být divné.

Gándího výroky k jihoafrickým černochům a jeho homosexualitu nám za bošlevika zatloukli, jeho sexualita je soukromou věcí, ta mi moc nezajímá a ty výroky mne nepřakvapují a neudivují, ono s těmi černochy v Jižní Africe to ve vztahu k hodnotám a civilisaci úplně všechno v pořádku zrovna není, těžko je někomu dávat za vzor.

Cosi zajímavého a pro mne nového asi v té knize bude, ale Gándhí není zrovna středobodem mých zájmů, takže autorovi držím palce, ale asi mu s odbytem nepomohu.

drak řekl(a)...

informaci a Pergillovi:

To, co navrhuje Pergill by asi bylo nepochybně pragmatické, ale asi by to nešlo, protože tento pragmatický počin je politicky nekorektní, to by prostě neprošlo. Praktické a pragmatické by to nepochybně bylo.

informace řekl(a)...

Evropa, totiž v první řadě Francie, vede válku proti Kaddáfimu a Itálie to odskáče. To je totiž hlas dnešních medií. Na Lampeduze je stav skutečně hygienicky neudržitelný, takže tam posílá vláda lodi, na které běžence naloží a odveze, ale zatím neví, kde je vylodí. Prozatím je bude vozit po moři. Zároveň Francie vysílá násilně své ilegální imigranty za hranice do Itálie. Pohraniční Ventimiglia a okolní města, jako Sanremo, jsou plné imigrantů, odsunutých z Francie. Obyvatelstvo protestuje, Sanremo je renomované lázeňské město a imigranti, kteří tam bloudí v hordách po ulicích, dělají život nemožným. Lidé se bojí i nákazy, imigranti s sebou přinášejí tuberkulozu a svrab. Ve věznicích bylo mnoho případů nákazy. Na každodenní interpelace a naléhání italských ministrů na evropskou komisařku Malstromovou, aby evropské instituce Itálii pomohly situaci řešit, Malstromová odpověděla, že Itálie dostane finanční prostředky na vydržování imigrantů, ale jejich umístění si musí vyřešit sama. Odmítá také rozhodně návrh ministra Maroniho na jejich masové odsunutí do severní Afriky a na zavedení lodní blokády italských teritoriálních vod proti proudu beženců. Prý to není humanitární. Zároveň se nevyjadřuje ani o možnosti přemístit část běženců do ostatních zemí Unie. Itálie pý má prostředky pro jejich integrování.
Evropa. zachvácená amokem humanitárního šílenství vede tedy humanitární válku v Libyji, a humanitárně nechá zaplavit Itálii běženci všeho druhu, původu a orientace bez ohledu na zdejší obyvatelstvo, na jeho bezpečnost, na jeho život, na jeho možnosti provozovat svou normální pracovní a ekonomickou činnost. Kdo zaplatí škody, způsobené malé Lampeduse, která žije z rybolovu a turismu? Kdo zaplatí škody městům na italské Riviéře?
Může se zásah spojeneckého letectva v Libyjii nazývat humanitárním zákrokem na ochranu obyvatelstva, když letadla hromadně napadají vládní vojenské síly bez rozdílu, kde je najdou, není to opravdová válka, co vede Evropa s USA v Libyji pod zástěrkou schválení Rady OSN? Může se válka nazývat humanitární? Existuje nějaká humanitární válka? Mezinárodní komunita západních států si přisvojila v posledních desetiletích právo zasahovat mocensky a vojensky do vnitřních záležitostí slabších států pod záminkou hájení lidských práv. O hájení těchto práv v silných zemích se ale nemluví, ku podivu. Pročpak? Humanitárnost se stala rouškou pro nový kolonializmus tam, kde se rýsuje možnost přerozdělení energetických zdrojů, přeměny politického uspořádání světa. Zároveň ale ta humanitární zaslepenost nebere v úvahu možné dopady těchto zásahů na celosvětovém poli. Humanitárně se všichni politici a za nimi media zalykají provoláváním práv opozice a rebelů na odstranění stávajících diktátorkých režimů v severoafrických zemích a na středním východě, aniž by si ujasnili, jaké síly se tam dávají do pohybu a k jakým změnám tam vlastně dojde. Opustili starou vyzkoušenou cestu pragmatické politiky vyjednávání a pustili se do humanitární války.
Anebo záchvat humanitárního šílenství skrývá podstatnou neschopnost orientace v současné situaci a reálnou nemožnost skutečně do světové situace zasáhnout?

informace řekl(a)...

Zástupci šestadvaceti zemí se včera sešli v Londýně, aby projednali další kroky v humanitární válce s Kaddáfim a osud libyjského státníka. Byly tam zastoupeny země koalice a arabských států. Humanitární cítění projevila zástupkyně USA v OSN Susan Rice, když prohlásila, že USA nevylučují použití zbraní v Libyji, opravila ji Clintonová, že prý o tom nebylo ještě rozhodnuto. Zároveň koalice chce navázat příme vztahy s povstalci. Což Francie učinila již dávno a nyní Sarkozy posílá k povstalcům svého velvyslance. Dalším velkým protagonistou je Turecko, které vojensky obsadilo přístav a letiště v Benghazi. Co s Kaddáfim? jedná se o něm a jeho rodině bez jeho přítomnosti, jako by už válku prohrál.
Při tom ale zprávy z fronty ukazují, že plukovník Kaddáfi není vyřízený. Vojsko sice utrpělo velké ztráty při bombardování, ale brání se v Sirte a zaútočilo v Ras Lanufu a Bin Jawadu.
E. Fištejn se na Psu ptá, co se stane, když Kaddáfi neprohraje. Již z jeho odpovědi vyplývá, že si to Amerika nemůže z mocenských důvodů dovolit. Takže asi dalším aktem této humanitární války na ochranu civilního obyvatelstva budou pozemní akce. Zcela ve smyslu respektování mandátu Rady bezpečnosti.
Proč tam ti blbové lezli? Aby válčili proti Kaddáfiho Libyji, jejíhož zástupce dost nedávno slavnostně jmenovali do předsednictva Rady OSN pro lidská práva? Jak to, že se v tak krátké době stal tyranem a usurpátorem?
A hlavně, mají alespoň nejasnou představu, jak se bude vyvíjet situace po odstranění Kaddáfiho? Předchozí zkušenosti jim nestačí?

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že Kaddáfí byl každému celkem volný, jen v určitých kruzích panovaly obavy, že není dost "stabilní" na to, aby se udržel u moci bez rozsáhlých masakrů a násilí, což je pro dnešní politicky hyperkorektní svět nepřijatelné. Tak se rozhodli, že "ho odejdou" a zkusili podpořit tu druhou stranu, která jim to přislíbila, ale nemyslím, že to byl dobrý nápad. Teď, když se tak dívám jak to vypadá a jaký to má průběh, si myslím, že došlo k chybě ve výpočtech a Kaddáfí byl poněkud podceněn a ti druzí naopak zase přeceněni. Jenže couvnout už asi kvůli "zachování tváře" nejde a tak si ten průšvih budeme muset "vyžrat" až do konce, včetně toho, že Itálie asi bude muset zavést tu námořní ostrahu hranice sama, neb jako suverénní stát na to má plné právo. Jalové kecy z Evropy akorát tak způsobí zesílený tlak Itálie a případně dalších postižených zemí a regionů směrem k zefektivnění EU a pakliže se to nestane, tak logicky pak k jejímu rozpadu. Žít s hlavou v oblacích a ignorovat fakt nejde do nekonečna.

informace řekl(a)...

O pravých příčinách tak prudkého vzlanutí humanitarizmu ve státech koalice píše dnešní la Stampa.
://www.lastampa.it/_web/cmstp/tmplrubriche/giornalisti/grubrica.asp?ID_blog=305&ID_articolo=74&ID_sezione=693&sezione=
Čláek je sice v italštinš, al jsou v něm odkazy na americké zdroje, které můžete otevřít.

ropa, gas - společnosti, které těží v Libyi:
Eni (It), Total (Fr), CNPC (Cina) Bp, (GB), Consorzio REPSOL (Sp) più Exxon, Chevron, Occidental Petroleum, (Oxy), Hess, Conoco-Phillips (tutte Usa) China National Petroleum Corp (CNPC)

Kromě toho na půdě Libye se nachází:
cobalto, cromo, manganese, platino e altri minerali preziosi

La Libia, porta strategica verso l’Africa Centrale .(Libye je strategickou cestou do střední Afriky)

Přečtěte si take
://www.foxnews.com/politics/2011/03/30/libyan-rebels-bargain/, rozbor politické situace v USA
V 2012 r. budou v Americe volby a Obamova popularita klesá den ode dne. Jaké bude jeho příští rozhodnutí v libyjském konfliktu?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ano. Pozoruhodné pojetí "bezletové zóny". To co Francouzi (s Brity) rozjeli, bude mít dlouhodobě velmi nedobré důsledky.

A.S. Pergill řekl(a)...

Jeden důsledek už nastal: Francouzi podle průzkumů veřejného mínění většinově (52 procent) přestali považovat Le Penovce za extrémisty. Dobře si vedou naši soudruzi demokraté!

informace řekl(a)...

Pergile,
pro Vaše potěšení. Když se v parlamentu projednávala otázka co s imigranty, také tam padl návrh vyvézt ven tamnější obyvatelstvo a nechat ostrov pro imigranty, ať si to vyřídí mezi sebou sami.
Nejste sám se svými extremními návrhy.
Běžence už naloďují, ale zatím se neví, kam je odvezou. Všechny regiony se tomu brání, na Sicilii je poloviční pozdvižení. Nejraději by je odvezli zpátky do Tuniska, ale to zatím nedalo souhlas. A ostře to odmítá, z humanitárních důvodů, evropská komisařka. No, alespoň ze severní Itálie by to měli blíž k francouzským hranicím. Nejsou té žádní zbědovaní chudáci, za převoz si zaplatili, mají s sebou peníze a satelitární mobily. Někteří mluví francouzsky a také italsky. Ale domů se nechtějí vrátit. Prý se tam loupí, krade, je tam represe.
Kdo tam tedy tu "revoluci" vlastně dělal a v čím zájmu?
Z těch tisíců, co tam připlavali, jich žádá o politický azyl jen asi 800. Také výmluvné, že?

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
je to v podstatě invazní armáda, a tak je třeba s nimi nakládat jako s invazní armádou. Když nemají uniformy a přijeli nás rozvracet, tak je legitimní je pobít dokonce i podle mezinárodních válečných zákonů. Už jsem tady asi dvakrát vyslovil názor, že celá ta "jasmínová revoluce" není nic jiného než sehrané divadlo, které má za cíl dostat do Evropy masu "běženců", a to proto, že se Evropa jako celek začala probouzet a organizovat odpor proti islamizaci rychleji, než s tím muslimští vládcové v pozadí počítali.
Pokud "demokratičtí" vládcové nezareagují adekvátně, tak se lidé budou radikalizovat a nakonec nějaké "drsné ale účinné" opatření udělají "extrémisté" buď provolení nebo pučem do čela státu vynesení. A možná obojí současně, protože si nedovedu představit, že by současní "demokraté" nezkusili volby anulovat, pokud by dostali všichni výprask (a nebylo by to "někoho z nás zvolte a my se domluvíme").
Riziko je, že se s tím sveze i "vyčištění" Evropy od všech, kdo této invazi (a různým parazitům obecně) napomáhají, a to asi docela drsnými metodami.

informace řekl(a)...

Pergille,
na to, aby s běženci nakládali podle evropských zájmů, na to evropským politikům chybí patřičné mužské atributy (jak se tu říká). Nejsprávnější cesta by byla odvézt je loďmi, na které je už naložili, zpátky odkud přišli. A na zamezení další invaze z moře by stačilo, kdyby evropské loďstvo (a stačilo by i italské) udělalo u teritoriálních vod kordon, který by nikoho nepustil. Nemuseli by ani střílet.
Jenže to by museli politici a hlavně byrokrati poctivě přiznat, že nějaké humanitární kváky nic neřeší, naopak hrají na stranu teroristů. Kolik je mezi "ubohými" uprchlíky členů Al Kajdy, se neví. Jsou to většinou lidi dobře vybavení, mají navigátory, satelitní mobily a jsou mezi sebou v kontaktu.
Teď se už rozlézají po Evropě. Utíkají z Lampedusy i z tábora v Kalábrii a míří na francouzské hranice. A odtud pak dál. Protože jsou oficiálně běženci a ne váleční zajatci, nemůžou je tady dát za ostnatý drát a střežit je s kulomety.
V novinách se stále naléhavěj ptají, kdo je za těmi jarními revolucemi. Západní Intelligence? Na to je moc hloupá a nevýkonná. Že by vzniklo spontánně takové časově synchronizované hnutí v tolika zemích je nerealistická myšlenka. Takže, kdo zbývá?
A ti humanitární blbci v čele s Obamou jim ještě nahrávají. Bombardování Tripolisu spojeneckými letadly je nějakou humanitární akcí? Jejich rakety vědí přesně koho zabít a koho ne? Měly nějaké speciální školení před použitím?
A kromě toho, když jsme u té humanity, není v raketách použit ochuzený uran jako před tím na Balkánu nebo v Iráku? Po těch humanitárních zásazích bylo hodně případů leukemie a rakoviny mezi vojáky, co se odtud vrátili.
Vznikne z té mely pořádné zemětřesení.
Tady už je v malém měřítku na politickém jevišti. Podal demisi náměstek vnitra, že nebude dělat šaška. Obyvatelstvo se bouří proti přemisťování běženců do jiných regionů. V Toskánsku chce starosta žalovat soudně vládu, že rozhodla o umístění asi 800 běženců ve starém skladišti US army někde u Livorna. A lidé už zahradili svými těly vstup. A to je jen začátek.

informace řekl(a)...

Ještě dodatek, Pergille,
a to k mé poslední větě. Nebyli to občani Livorna nebo okolních vesnic, co zahradili vstup do vojenského skladiště. Jak mi telefonovala jedna přítelkyně z Toskánska,byli to cikáni, co tam mají nedaleko tábor, vyzbrojení klacky a železnými tyčemi, kteří vyhnali pracovníky civilní obrany, kteří tam chtěli upravit tábor pro imigranty. Takže prý regionální správa rozhodla rozdělit imigranty na malé skupiny a přidělit je jednotlivým obcím na starost. Prý se tak líp integrují. Byla mi dost divná ta novinová zpráva o protestu ex komunistického starosty, levičáci byli vždycky horlivými zastánci humanitárního multikulturalizmu. Že by se byli tak náhle změnili? divila jsem se.

informace řekl(a)...

Bomby letadel západní aleance, které mají za úkol zabránit zabíjení civilního obyvatestva, dnes ráno humanitárně zapřičinily smrt desítek civilních tunisanů v Tripolisu a zranění dalších desítek v místní nemocnici, zasažené výbuchem blízkého skladiště zbraní. Říká to místní biskup mons. Giovanni Innocenzo Martinelli, (Vicario Apostolico di Tripoli) v pohovoru s Vatikánskou agenturou Fides.
Vedení NATO teď případ vyšetřuje.
Řeknete snad: když se kácí les, lítají třísky.
Proč se ten les vlastně kácí? Aby se chránilo civilní obyvatelstvo před bombardováním Kaddáfiho letadel? Vždyť už nelétají, znemožňují to antiradarová letadla a pak jich už libyjský lídr moc nemá. Tak proč se tam bombardovalo?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, to je specifické pojetí zajištění bezletové zóny. Činíme tak pro jejich dobro. Alláh si je přebere.

informace řekl(a)...

Obuvníku,
Alláh by si měl raději přebrat ty, co se hrnou do Evropy. Občas se někdo utopí, jako včera, ale stejně jich jsou hordy. Prý jich přišlo od začátku roku asi dvacet tisíc, teď jich tam jsou asi čtyři tisíce, odvezli jich tři tisíce a tak kam se poděli ti ostatní? Noviny píší, že jich asi pět až sedm tisíc uteklo. Asi do Francie. Ale stejně tak počet nevychází.
Záhada.

drak řekl(a)...

informaci:

Bohatě by postačilo, aby je italské loďstvo hnalo svinským krokem zpátky k jejich břehům a aby se to pořádně rozkřiklo, ostatní by dali pokoj. Řvali by pravda, řvali by tak hnusně jak jen to oni umí, ale dali by pokoj. Chování by se z iracionálního mělo fofrem překlopit k racionálnímu, jinak z toho bude průšvih jako řemen.

informace řekl(a)...

Draku,
italské loďstvo by je hnalo, ale pak by spustily povyk EU a UNHRC, že Itálie narušuje lidská práva pro vyhnance. A začaly by ji sankcionovat. Jediné možné legální řešení je tedy, aby odplutí od břehu zabránily severoafrické státy. Do propuknutí nepokojů a revolucí to tak fungovalo, Itálie s nimi uzavřela smlouvy.
Evropské mořské hranice by měl střežit Frontex, instituce vytvořená EU, která na to bere slušné dotace (jednou jsem to tu už uváděla), ale prakticky je používá na studium, jak by měl Frontex fungovat. Po vypuknutí nepokojů v Tunisku, když se sem začali hrnout imigranti, komisařka Malstromová slíbila, že zaktivizuje Frontex. Jediné, co udělala, jak říkal včera náměstek ministra vnitra v TV, bylo, že sem poslala 3 funkcionáře. Říkám tři, místo třiceti slíbených, jak tehdy psaly noviny. A ti se tu jen žalostně motali, nevěděli ani co dělat a ani se nedomluvili, museli jim dát tlumočníky. O nějakých hlídkových lodích nebo letadlech ani stopa.
Na všechny italské vládní urgence Malstromová odpovídá, že EU dá Itálii materiální a finanční pomoc, ale doposud se tu nic z toho nevidělo.
Lampedusa má celkovou rozlohu 20 čtverečních km, to je 5x4! Nemůže ten nápor fyzicky vydržet. Teď začali vyvážet imigranty loďmi do prozatímních táborů v jižní Itálii. Ale mezi tím se jich tam nabralo zase 1.700. Na asanování ostrůvka nasadili vojsko s bagry a dezinfekčními prostředky. Ještě to nestačilo uklidit a už tam přijíždějí noví imigranti. A to je jen začátek. Začátek islamizace Evropy.
Imigranti z táborů utíkají, v Kalábrii už třikrát předělávali plot z ostnatého drátu, ale oni ho stejně přestříhají nebo přelezou. Nasadili na jejich stíhání i policii na koních. Utíkají na sever, do Francie přes horské pašerácké stezky.
Takže té situaci se musí položit konec. Proto ministr veřejně prohlásil, že jim dají nějaké lejstro, se kterým budou moci legálně jít přes hranice do Evropy. Snad to konečně evropským vládám dojde, o co jde. Říkám vládám, protože bruselským byrokratům to dojde, teprve až jim imigranti vlezou do jejich honosného paláce.
Při tom imigranti organizují v táborech různé protesty, protože se jim nelíbí hygienická zařízení, strava, to, že nemohou volně cirkulovat mimo tábor, mávají tam rudou vlajkou se srpem a kladivem, zapalují auta, matrace.
Cožpak je Itálie nějaký záchod Evropy, na který se všichni vyserou jak obrazně tak materiálně?

informace řekl(a)...

Přečtěte si článek o možném vývinu situace v severní Africe a na Středním východě.
V jaké situaci se nachází Izrael.
Arab revolts hand it to Hezbollah
hp://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MD05Ak01.html

informace řekl(a)...

Něco o situaci s imigranty.
Berlusconi dnes vyjednával s tuniskou vládou o repatriaci tuniských imigrantů a o zastavení jejich přívalu do Itálie. Berlusconi se o jednáních vyjádřil optimisticky, ale dosud nebyla podepsána žádná dohoda, bilaterální komise bude jednat dál dnes v noci a zítra.
Mezi tím před italskou ambasádou v Tunisu mladí aktivisti Organizace tuniských občanů uspořádali manifestaci, při které se dožadovali respektování svého práva na emigraci a protestovali proti způsobu, jakým je v Itálii jednáno s imigranty. Řekli mimo jiné, že způsob, jakým se o nich mluví "připomíná doby kolonializmu a rasizmu a je nepřípustný v souvislosti s novým demokratickým zřízením."
V Itálii mezi tím došlo k dalším pokusům o vzpouru imigrantů při přesídlování do nových táborů. Odmítali vejít do omezených prostorů tábora a požadovali, aby se mohli volně pohybovat po teritoriu. V Neapoli museli dokonce pozvat nějakého v Itálii žijícícho imáma, aby je přesvědčil. V Kalábrii se znovu rozutekli. Odpoledne v TV říkali očití svědkové, že imigranti Lampedusu prakticky zpustošili jako vandalové, a to nejen přístav a středisko, ale i soukromé domy. Rovněž při přemísťování vandalsky poničili lodě, které dala soukromá plavební společnost k dispozici. Kdo bude platit všechny ty škody? ptali se ve vysílání. Stát, byla odpověď.
Ukazovali tam záběry z celého ostrova a byl to skutečně hrozný pohled. Ten malý krásný ostrůvek, který byl v minulých létech upravený a čistý jako zahrádka, vypadá jak otevřená kloaka pod širým nebem. Něco nepředstavitelného. V televizních novinách totiž demagogicky dosud ukazovali jen přijíždějící "ubožáky", kteří zdraví složenými prsty V jako vítězství, ale to zpustošení nikdy nenatočili, jen vždycky pár záběrů z přístavu nebo střediska.
Podobně si lidé ztěžují i v Kalábrii, kde jim orvali všechny pomeranče, ukradli zeleninu na polích, drůbež a i ovce.
Teď Lampedusu, kam byl prozatímně Italům zakázán přístup, vojsko uklízí. Ale zároveň přijíždějí nová plavidla s uprchlíy. Někteří dorážejí i ke břehům Sardinie, kde nevědí, co s nimi. Pravá spoušť.
Na italskou hrozbu, že Itálie bude legalizovat pobyt imigrantů, kteří se pak budou moci volně pohybovat po Evropě, evropská komisařka Malstromová řekla, že je to její právo a že se jich pak každá země, kam imigranti dorazí, bude muset alespoň na rok ujmout. Její slova podpořil polský zástupce Marcin Grabiec.
Chtějí doopravdy, aby se Itálie stala vstupní bránou pro ilegální imigranty, kteří se pak rozběhnou po celé Evropě? Francie se už ozvala, že chce s Itálií jednat, Švýcarsko se bojí, protože jeho hranice nejsou střežené. A ostatní státy sousedící s Itálií? Evropská komise k tomu nemá co říct? K tomuto novému tažení barbarů do Evropy?
Fotografie z přístavu na Lampeduze. Tak, ne-li hůř, vypadá celý ostrov.
hp://palermo.repubblica.it/cronaca/2011/04/04/foto/lampedusa_affonda_nei_rifiuti_ma_si_pensa_al_museo_dei_barconi-14486324/1/

informace řekl(a)...

Dnešní noviy píší, že v Tunisku bylo dosaženo jakési nepsané dohody o provádění repatriace imigrantů za podmínky, že bude probíhat tajně, bez přítomnosti medií, v malých skupinách a do menších vedlejších přístavů. Tuniská vláda se bojí, aby nepropukly protesty před volbami, které se mají konat 24. července. Itálie nabídla tuniské vládě přispět k podpoře její ekonomie a k provádění kapilární kontroly pobřeží částkou asi 200 milionů euro. Píše o tom podrobněji il Sole 24 ore.
h--p://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2011-04-05/condizioni-tunisi-rimpatri-solo-063756.shtml?uuid=AaXL0GMD

drak řekl(a)...

Je vidět, že z "vedlejších produktů", či "nežádoucích účinků" oné úžasné libyjské akce není nikdo nadšen, ani sousední státy, tedy Tunisko, ani EU a Itálie asi nejméně, ale ono se to postupně už dotýká i Francie a dalších. Tohle opravdu někdo musel vymyslet přímo ani ne tak hlavou, jakou spíš tím protilehlým místem okrouhlých tvarů. Myslím, že spuštění té akce za těchto okolností byla nebetyčná blbost a další události to jen potvrdí.

informace řekl(a)...

Obama začíná novou volební kampaň pro 2012.
Yes, we can.
Co může a co nemůže Obama a jeho politika, pokud jde o krizi v severní Africe a na středním východě?
hp://www.rockisland.it/wp-content/uploads/2009/07/barack_obama.jpg

drak řekl(a)...

informaci:

Obama ani jeho politika mi nenadchly, nevím kolik týmů poradců se mu tam celkem protočilo, ale rozhodně se přinejmenším pokusil o rekord. Teď spíš jen očekávám, s čím a kdy přijde protistrana, spěchat až tak nemusí, na kvalitě by si ale měla dát záležet. Doufám, že to důkladně promyslí. Jinak si myslím, že Obama toho spíš zas tak moc nemůže. Jinak ale za ledacos nesporně může.

informace řekl(a)...

Co nám media neřeknou o invazi imigrantů z Tuniska.
Za prvé jsou velmi střídmá ve zprávách o Lampeduse. Neříkají nic podrobného o vzbouření imigrantů, kdy musela zakročit tvrdě policie. Ani o škodách, co tam vznikly.
Neříkají nic podrobného o vzbouření obyvatel na Sicilii, kam jsou imigranti z Lampedusy přepravování. Píší jen mimochodem o protestech starosty Trapani, který chce soudně žalovat vládu, že na jejich území postavila bez svolení tábor pro imigranty.
Neříkají nic o obavách Sardinie, kde se začínají vyloďovat první imigranti. Unione Sarda píše, že je varoval i bývalý tuniský konsul, že Sardinie skončí jako Lampedusa.
Zmiňují se jen několika slovy o protestech v Toskánsku.
Celostátní media se zřejmě autocenzurují. Zato v lokálních novinách se můžeme dočíst o tom, jak lidi reagují. Problém je, že jsou dostupná jen na předplatné. Předplatila jsem si tedy livornský il Tirreno a přišla jsem na to, že umisťování imigrantů se má odbývat v pisánské provincii a že protesty proběhly tam. Ale i Tirreno píše, že místní obyvatelé obsadili bývalou ortopedickou kliniku, kam mají imigranty umístit, poškodili elektrické vedení, vodovodní roury, aby bylo stavení nepoužitelné. Vyklidila je odtud násilně policie. Poté zablokovali silnici. Pisánský starosta se je snaží ulkidnit tvrzením, že se jedná jen o dobu dvou měsíců, pak imigranty odsunou.
Odkud compagno starosta tu informaci nabral? (Říkám compagno, protože Toskánsko je od konce světové války spravováno komunisty, nyní Pd.) Podle toho, jak se věci vyvinou dál, z Afriky se po skončení libyjského konfliktu (ať už skončí jakkoliv) pohrnou další desetitisíce imigrantů do Evropy přes Itálii.
Je jasné, že se nacházíme v křížové situaci celosvětových dějin, situace je v neustálém varu (v Tunisku se od ravoluce vystřídaly už tři vlády, a že je na evropském vedení, aby zaujalo přímý a odpovědný postoj. Situaci nevyřeší místní protesty a ani italská vláda. Jak se staví Evropa k situaci, vytvářené různými islámskými "jary"? Jak upozorňuje na stránkách il Foglio americký znalec středního východu Bernard Lewis islámské pojetí svobody a demokracie se značně liší od evropských a amerických představ.(převzato z WSJ)
"Nel mondo arabo "libertà" non ha un significato politico, ma legale (anche se sentire "libertà" nelle piazze fa un bell' effetto)." (cit)
V arabském světě "svoboda" nemá význam politický ale legální (právní), (i když slyšet provolávání "svoboda" na náměstích dělá pěkný dojem.)
"K pochopení toho, co se děje, je zapotřebí se vrátit do dob Mohameda." (cit)
Vnucuje se otázka, co vůbec vědí evropské instituce o celkové situaci?

informace řekl(a)...

Koho to zajímá, celý interview - optimistický a současně varovný - najde ho na
hp://online.wsj.com/article/SB10001424052748703712504576234601480205330.html?KEYWORDS=bernard+lewis

informace řekl(a)...

NATO zesiluje své letecké a námořní základny v Itálii. Jak čtu v la Nuova Sardegna on line, mise US Navy provedla ispekci své bývalé základny na soustroví La Maddalena na severu Sardinie, kterou vyklidila před třemi roky. Úmysl obnovit základnu byl prý potvrzen Pentagonem. Zároveň se hovoří i o posílení leteckých základen NATO v Decimomannu na Sardinii , v Sigonelle na Sicilii, v Solezara na Korsice.
hp://lanuovasardegna.gelocal.it/sardegna/2011/04/05/news/gli-americani-rivogliono-la-maddalena-sopralluogo-della-us-navy-3863093
Vrátí se doby studené války? ptá se novinář.

Harpyje řekl(a)...

Vrátí se doby studené války?
"You Can Get It If You Really Want": http://zpravy.idnes.cz/rozdat-zbrane-drogy-a-hura-na-vec-propaganda-z-ruska-vyklada-boj-o-libyi-1mt-/zahranicni.asp?c=A110404_150142_zahranicni_jw

informace řekl(a)...

Zprávu o obnovení základny na Sardinii a o leteckých základnách přinášejí i jiné tiskové agentury a noviny.
Us Navy pianifica ritorno alla Maddalena, sopralluogo sull'isola TM News
Us Navy pianifica ritorno alla Maddalena: i sardi pronti a dire no Tiscali
LA MADDALENA: PES (PD),
NO AL RITORNO DEI MILITARI USA AgenParl - Agenzia Parlamentare
La Nuova Sardegna -
Il Quotidiano Italiano

Zdroj: Google news

informace řekl(a)...

O čem se dohodla italská vláda v Tunisku při včerejších a předvčerejších pohovorech? Ministr vnitra Maroni pronesl zcela kryptický komentář a media se dohadují.
Tedy "no comment".
Mezi tím vyloďování pokračuje dál, včera připlouvaly lodi s imigranty v dvouhodinovém časovém intervalu. Ostrůvek se zas zaplnil. V noci blízko Malty ztroskotalo plavidlo s 200 uprchlíky. Na záchranu zasáhly italské námořní hlídky, na požádání maltských úřadů. Prozatím se jih podařilo vytáhnout z vody čtyřiapadesát. Zbylé hledají.

informace řekl(a)...

jich