pondělí 7. března 2011

Souboj o Libyi


Bývalý prezident Václav Havel v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny vyzval západní země k invazi do Libye. Přitom téměř doslova citoval Moby Dicka který v sobotu připomněl patnáctileté výročí ukončení srbské blokády Sarajeva. Moby připomíná, že Sarajevo přestalo být bombardováno srbskými děly a minomety až potom, co do konfliktu zasáhly jednotky NATO, prakticky americké vzdušné síly.

Moby upozornil, že kvůli evropské neschopnosti pomoci Bosně a Hercegovině se na Balkán, tedy do Evropy, natáhli džihádisté. A vznikl evropský protektorát Kosovo, který dnes vedou podezřelí váleční zločinci.

Zatímco Moby a Havel volají po rychlosti, aby to nedopadlo jako v Kosovu, ozval se důrazně proti nim prezident Václav Klaus - protože se bojí, aby to nedopadlo jako v Kosovu. Podle Klause by šlo "o druhý Bělehrad".
Havel vyzývá Západ: "Měl by postupovat rychle, prozíravě, informovaně." Klaus je "fatálně proti". Právě dnes se vyjádřil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen: "NATO nemá v úmyslu zasahovat v Libyi." Ledažeby by byl pověřen Radou bezpečnosti OSN.

Cha. Cha. Sledujte, jak se nesměju. V RB mají právo veta Rusko a Čína, čímž je celá OSN fakticky bezmocná. Sedmnáct dní po začátku masakrů demonstrujících těžkými zbraněmi v Libyi není ještě Evropská unie ani vypořádána s dřívějšími událostmi v Tunisku. V Egyptě mezitím padl prezident a nastoupila dočasná polovojenská vláda a Evropa "zvažuje kroky" - a neumí a ani nechce účinně pomoci Itálii!

Zato mírotvorný prezident Obama tvrdí něco, co Rasmussen asi netuší: "NATO zvažuje i vojenské možnosti." NATO - to je vždycky, když se má opravdu bojovat, hlavně USA. Už před týdnem se začaly přes (egyptský) Suez stahovat americké válečné lodě z oblasti Zálivu. Aby byly po ruce, kdyby bylo třeba. V zálivu Velká Syrta se vyskytují válečné lodě Velké Británie, Německa, Francie, Itálie - všechny kvůli ochraně svých občanů. Kteří většinou už evakuovali, a to i za pomoci libyjských úřadů, které chtějí odlifrovat co nejvíce Evropanů, aby snížily riziko zásahu ze strany jejich domovských států.

Ale co ti Evropané v Evropě, kteří mohou být událostmi na severu Afriky zasaženi mnohem citelněji, než v dalekém Afghánistánu? A již zasaženi jsou, zejména Italové: Prvními vlnami útočníků, zavřenými kohoutky plynovodů a ropovodů. Ale namočit se do Afriky nechce nikdo, každého děsí trauma z nepovedného angažmá v Somálsku. Krom toho tento zásah by mohl vyvolat i nevoli Arabů, pochopitelně, rozněcovanou i starými zlými islámisty.

Svou pravdu mají všichni velikáni. Havel, Moby Dick, Klaus, Obama i Rasmussen. Šaman poradí všem: Zasáhnout by měla především Arabská liga. A zde by měl mít nejdůležitější hlas Egypt, který už nyní má na svém území na 100.000 uprchlíků. A hlavně: V Libyi je stále ještě skoro milion Egypťanů! Vojenská vláda Egypta by tak mohla získat i podporu svého obyvatelstva, což by mohlo vést ke stabilitě této země. Egyptské tanky však musí být ozdobeny znaky Arabské ligy, která zaručí, že se Egypťani v patřičné době zase z Libye stáhnou.

No a nad egyptskými pozemními jednotkami by mohly vyčistit vzdušný prostor americké stíhačky pod patronací NATO. Letadla přiletí, letadla odletí, válku rozhodnou pozemní arabské síly, jako vždy. Vděčnost Arabů bude patřit Arabům...

Je však třeba nejdříve vyčkat, až o bratrskou internacionální pomoc požádá nějaká prozatímní vláda. Která v Benghází snad už funguje. A v tomto případě by skutečně šlo o pomoc, protože Libyjci bojují už sami. A to se vší vervou, ale když se člověk dívá na jejich "vojsko", všimne si několika věcí: Těžké zbraně jsou naloženy na landrovery, vojsko se dopravuje v osobních autech a na korbách náklaďáků. Žádný pancíř, který by chránil. Útočit mohou skvěle - ale jen do té doby, dokud nebudou sami napadeni. Pak jejich vojenská síla bude proměněna v hromady šrotu. Krom toho nevím, jestli jsou tito dobrovolníci  schopni jednat koordinovaně, nebo to jsou jenom nadšenci, připraveni bojovat v drobných šarvátkách.

Pomoc je třeba poskytnout i proto, že se svou soudružskou pomocí už přispěchal vojensky soudruh Mugabe. Osobně jsem přesvědčen, že to letadlo, které vezlo vojenské "specialisty" ze Zimbabwe do Tripolisu nejdříve opačným směrem přepravilo žoky peněz a cihly zlata ze státní libyjské banky...

Nevím, jak je ta bengházská prozatímní vláda přijímána samotnými Libyjci, ale už několikrát jsem na CNN a anglickém vysílání AlJazeery zaregistoval prosby obyčejných lidí: "Pomozte nám".

Mimochodem, právě na dnešek připadá další výročí: Právě před 75 lety, 7. března, 1936 vpochodoval Hitlerův "neexistující" Wehrmacht do Porýní, které bylo Locarnskou smlouvou vyhlášeno za demilitarizovanou zónu. Francie a Velká Británie nijak nereagovaly. Její politici v hloubi duše počítali s tím, že jim pan Hitler pomůže odvrátit komunistické nebezpečí, hrozící od imperialistického Sovětského svazu. Myslím, že Kaddáfí zná dějiny lépe než současní evropští politici, protože také umí slibovat, stejně jako pan Hitler - brání totiž Evropu před islámským terorismem! No, když to vyšlo Putinovi v Čečně, mohlo by to vyjít i Muammarovi v Libyi.

Už blízká budoucnost ukáže, jestli nám bude ze severní Afriky spíláno kvůli tomu, že jsme zasáhli, či spíše kvůli tomu - že jsme nezasáhli!

Psáno v Praze dne 7. března 2011


Dopsáno 9. března: Čína a Rusko jsou samozřejmě proti "bezletové zóně" (stavějí se vůči ní "chladně"). Z Evropy se na ni připravují pouze klasičtí imperialisté: Velká Británie a Francie. Arabské lize by její vyhlášení "nevadilo", ale sama se vůbec do ničeho nehrne. Egyptská vláda má co dělat s vlastními problémy: Islámisté útočí na koptské křesťany a křesťané vůbec nenastavují druhou ani jinou tvář a násilí oplácejí násilím. Muammar Kadáfí prohlásil - ký div - že bezletovou zónu "rázně odmítá". Evropa se dohodne na společném postupu - 10. března. Česko bude na eurosčuchu zastupovat afroskeptický prezident Václav Klaus.

Muammar Kaddáfí vystupuje ve státní (ve své) televizi a přesvědčuje diváky, že vzbouřenci jsou mladí lidé, polykající prášky od Al-Kajdy. Vysílá emisary do světa, a doufá, že ho podpoří "jeho" Afrika.

Povstalecká národní rada zatím snažně prosí Západ o taktické letecké údery proti Kaddáfího jednotkám. Ten zatím letecké útoky používá jen střídmě, aby podpořil své spojence v EU a OSN. 

Zatím letouny NATO systému AWACS (čti USA) už brousí nad zálivem Velká Syrta. Informace dodává i řízení leteckého provozu z Malty (Evropská unie). Z vesmíru (možná) sbírá informace nový tajný vojenský bezpilotní miniraketoplán USAF. Případné vyhlášení a zavedení bezletové zóny by trvalo několik týdnů.

Na východě země začínají být problémy se zásobováním. Povstalcům dochází munice. (I proto, že střílejí do vzduchu po tom, co se kde šustne, anebo jen z prosté radosti, že se nic nešustlo.)

Evropa ještě nedořešila problém, kam s Kaddáfím, kdyby utekl a ještě vůbec nedomýšlí SVŮJ problém: Jak se zachová ke Kaddáfímu Vítěznému. A ke statisícům uprchlíků na italském (SVÉM) území... Přičemž příliv uprchlíků přes pozemní tuniské hranice nápadně klesl, což velice znervózňuje zástupce humanitárních organizací. Něco se v Libyi děje, a nevědí, co. Evropa to nechce vědět - jako obvykle.

Evropa se zatím shodla na tom, že uvolní peníze pro uprchlíky - kteří by ale vůbec nemuseli připlouvat! Ztratili jsme už měsíc přešlapováním a čekáním na to, že to "nějak dopadne". Na to, abychom začali JEDNAT, nám (EU + NATO) zbývá asi tak týden. Naše nepodpora povstalcům se stává podporou krvavému diktátorovi.

Máme poslední možnost zajistit si v Libyi vděčný arabský režim s lidskou tváří.

Doplněno 10. března 13:25

Zatímco se zvlášť scházejí evropští ministři zahraničí a evropští ministři války, Francie už uznala libyjskou povstaleckou Národní radu jako první. Načež ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov důrazně varoval "před vměšováním". Jak dopadne případné hlasování v RB OSN, si spočtěte sami.

Rusko avšak už nedodá do Libye svoje nová Súčka, už by je nemuselo dostat zaplacené.

NATO prohlásilo, že se vměšovat nebude, při politickém zadání je však schopno nastolit "bezletovou zónu" už během několika málo dní. Jeho štáby zatím plánují rozvinout humanitární pomoc prostřednictvím vojenských lodí a vojenských letadel. Co se už nedodává: Obě akce samozřejmě mohou proběhnout pouze tehdy, pokud bude na nejvyšší míru zaručena bezpečnost spojeneckých vojáků. Tedy ihned poté, co budou zlikvidovány libyjské radary a stanoviště protileteckých raket.

Itálie otevírá svoje vojenská letiště jakýmkoli spojeneckým aktivitám. Francie a Británie jsou připraveny (i vnitropoliticky) obhájit svůj neoimperialismus. Šaman jim v tom drží palce. A nám všem - aby to nedopadlo jako v Afghánistánu nebo Kosovu...


10.3. 17:00 NATO vyhlašuje: Dojde k navýšení přítomnosti námořních aktivit NATO v centrálním Středomoří. Bude se hlídat dodržování embarga (má to být vyhlášení blokády?). NATO je jednotné, "má se na pozoru" a "je připraveno jednat". Jakákoli operace NATO musí ukázat "přidanou hodnotu" a mít jasný právní mandát a místní podporu... Jakákoli pomoc může přijít pouze na základě "konkrétního požadavku". Musí zde být koherentní postup s mezinárodními organizacemi, zejména s EU.

Nelze si dovolit postup "počkáme a uvidíme". Ministři obrany NATO to dnes řekli jasně: Klíčovou věcí je ČAS. A také mezi řádky silně vystupuje vlastní smysl řeči mluvčího: Když se dohodne Evropa a Arabská liga, nebudeme brát na zřetel nedohodu v OSN (tedy postoj Ruska a Číny). 

69 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Už si opět pletete Somálsko se Sudánem. :-/

A.S.Pergill řekl(a)...

Na adresu Libyjců:
Nelíbilo se jim nepohodlí s Kaddáfím, budou mít peklo s Talíbanem (respektive jeho místním ekvivalentem).

Jinak si myslím, že nějaké zásahy typu "humanitárního bombardování" mohou dopadnout leda tak, že se znesvářené frakce sjednotí proti nám.

STK řekl(a)...

Ano Pergille,
nápadně mi to připomíná stav, kdy se v hospodě do sebe pustí dva cikánské klany. Staří zkušení policajti v klidu za rohem počkají, až si to vyřídí mezi sebou a pak "posbírají padlé". Pokud jsou mladí a nerozumní, vmísí se do děje, cikáni se okamžitě spojí proti nim a policajti dostanou na budku.

Viděl jsem oba případy na vlastní oči, se starými policajty o problému mluvil. Jejich řešení situace je nečestné, nespravedlivé, nekonají, co by měli - ale je naprosto pragmatické. Pořezaných je mezi menšinovým etnikem +/- stejně, jako kdyby bývali byli zasáhli, ale oni sami jsou zdraví a mohou tak podat hlášení o tom, kdo si začal a kdo od koho dostal do držky.

Takže "humanitární bombardování" v žádném případě nedoporučuji. Nevíme totiž, komu stranit. Naštěstí se "načalstvo" OSN nedokáže na ničem dohodnout. Takže věc se časem vyřeší sama a s tím, kdo vyhraje, pak navážeme diplomatické styky a budeme obchodovat...

Nespravedlivé řešení? Možná. Ale pragmatické.

Paul Sulc řekl(a)...

Jsem zvedav, jak evropsti statici budou zase ohybat zada v uctivem predklonu, mumlat omluvy v pripade ze vyhraje Kadour. To bude teprve sranda.

drak řekl(a)...

Myslím, že se ti staří policajti chovají velice rozumně. Také si myslím, že ti, kdož v té bitce přijdou k úrazu možná nebudou příště tak žhaví účastnit se další, byť u Cikánů se s rozumem dá počítat méně, než s emocemi, takže až se jim to zahojí, pustí se do těch pošetilostí znovu. O to větší blbost je, míchat se mezi ně předčasně.

Vyslechl jsem si to, co nám k Libyi chtěl a mohl sdělit pan Schwarzenberg a vzhledem k tomu, co je o tom známo, tedy že v OSN Čína s Ruskem blokují zásah proti Kaddáfímu a také proto, že vůbec není jasné kdo a proč se tam dere k moci, zdá se, že nejmoudřejším řešením je chystat se pro případ potřeby na nějakou akci, ale zatím se do toho nemíchat. Ona je v tom dost možná zakletá určitá analogie s těmi cikánskými klany a nelze vyloučit, že je zatím zbytečné a předčasné pálit si prsty. Byť tedy chápu, že to může znít hodně cynicky.

Pro nás tady v Evropě by možné nebylo od věci poslat u toho afrického pobřeží ke dnu všechny potenciálně použitelné lodě a čluny a případně i zničit jakákoliv zařízení a dílny, kde by se daly postavit další.

Pan Schwarzenberg se ohledně té Afriky zmiňoval o evropském úmyslu postavit tam takový průmysl a vybudovat tam takové hospodářství, které by těm lidem umožnilo důstojně se uživit a tudíž by přestali pociťovat potřebu odjíždět do Evropy. Vzhledem k tomu, jak to tam teď vypadá, jaké tam převládá náboženství, jaká je tam porodnost a pod. si myslím, že pokus o něco takového se bude přinejmenším potýkat s velkými problémy. Na druhé straně je ale jasné, že toto, byť je to spíš z říše sci-fi, by pomoci mohlo.

A.S.Pergill řekl(a)...

draku,
s těmi továrnami se to zkoušelo, ale to by se musely rozbít tamní struktury (samo)zásobování, aby byli nuceni si v těch továrnách opravdu systematicky vydělávat na živobytí (takthle to zlí Britové udělali v Indii, a proto tam mají průmysl a jdou systematicky nahoru). Jinak to dopadne tak, že přijde domorodec z pralesa, je několik týdnů až měsíců školen / zacvičován, a po prvních několika výplatách, kdy má dost na novou kozu (nebo novou ženu či něco podobného) zase zmizí v pralese. To jsou autentické zážitky našich lidí, kteří tam byli za socíku v rámci pomoci rozvojovým zemím.

drak řekl(a)...

Pergillovi: Já o tom vím, a o mnohém dalším, třeba o tom, jak po zdárném výcviku na farmě jezdili pak při samostatném hospodaření s traktorem tak dlouho, dokud se mu nezadřel motor, protože mu při údržbě nikdo nevyměnil olej. Zapamatovat si, nebo se podívat do manuálu, na interval jeho výměny bylo prostě příliš složité. Toto a mnohé další jsem se pokusil shrnout do slov: "...pokus o něco takového se bude přinejmenším potýkat s velkými problémy...", ale možná to bylo příliš stručné. Prostě jiné tradice, jiná filosofie a postoj k životu, jiné náboženství, jiné kulturní a rodinné zázemí, skoro všechno s výjimkou haldu, tedy potřeby něco s tím udělat, je objektivně vzato spíš na překážku.

Paradoxně poměrně dost zkušeností s tímto, respektive něčím podobným nasbírali koncem dvacátých a během třicátých let v bývalém SSSR. Jejich akademie věd dokonce vymýšlela některým národům písmo a gramatiku, budovali jim školství a snažili se je nějak "zapřáhnout" aby byli užiteční. Někdy se ten sociální experiment zdařil, no ale častokrát z toho nakonec nic nebylo, protože na některé zaťaté palice byl krátký i Stalin a to je co říci. V USA z původního obyvatelstva už mnoho nezbylo, pokus o integraci prostě nevyšel, v Kanadě díky obrovským územním rozlohám došlo k čemusi unikátnímu, ale to se asi nikde jinde nepodaří zopakovat. Zkrátka a dobře, v té Africe to může to být hodně nákladné a vůbec se to nemusí podařit.

Harpyje řekl(a)...

"... takthle to zlí Britové udělali v Indii, a proto tam mají průmysl a jdou systematicky nahoru ..."
Vy jste opravdu neuvěřitelný fabulátor Aspergille, Vaše báchorky mohou nanejvýš nadchnout takové rasistické omezence, jako je drak.
Ve skutečnosti tomu bylo s vývojem indického průmyslu přesně naopak.
V prekolonální Indii existovala vysoce vyvinutá řemesla. Průmyslová revoluce v Británii a monopolní postavení Východoindické společnosti byly důvodem úpadku tradičních řemesel a pauperizace širokých vrstev obyvatelstva. Vzhledem k obrovským možnostem odbytu, které měl britský průmysl na indickém subkontinetu, neměli Britové žádný zájem na industrializaci Indie. V roce 1947 byla Indie minimálně industrializovaná, agrární země.

Harpyje řekl(a)...

Milý pane Sulci, uctivý předklon před arabským potentátem je specialita Vašeho prezidenta. http://koptisch.files.wordpress.com/2010/07/obama-bows-to-saudi-king.jpg

Likeke řekl(a)...

Evropu a USA zajímá především místní ropa. Rusko a Čínu zase obava, že by Libye mohla padnout do sféry vlivu USA. Pokud by tam ropa nebyla, nechalo by se místní obyvatelstvo vzájemně vyvraždit a nikomu by to nevadilo. Veškerá zdánlivá starost o osudy lidí je jen diplomatické pokrytectví. Na světě je spousta států, kde lidé trpí a nikoho to nezajímá. Jestliže se však vypořádají se svými vládci sami, bude to pro ně dobře. A čím víc bude obětí, tím si toho budou víc vážit. Všichni osvoboditelé totiž nadělají také škody a na ty se pak s odstupem času nejvíce vzpomíná!

drak řekl(a)...

Likeke(mu):

Máte pravdu v tom, že spousty jiných záležitostí, jako Rwanda, Tibet a mnohé další, zůstávají nepovšimnuty a neřešeny. Nepochybně v tom spousta pokrytectví prostě je. Svět není ani ideální ani spravedlivý, je prostě takový, jaký je.

Schumacher antisemita řekl(a)...

To je v naprostém pořádku. Džihádisté nás multikulturně obohacují. Já sice ten pocit nemám, jenomže co jiného lze čekat od xenofoba antisemity. Třeba jednou budou mít v Bruseli svého komisaře a jeich někdejší sebevražedné útoky se stanou ceněným repertoárem souborů písní a tanců. Pokud na vážno, tak co se týče vztahů s Libií, souhlasím s STK. Počínat si tak, abychom proti sobě nepopudili ani příštího vítěze ani poraženého. I poražený dokáže dost nepříjemně prudit.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Likeke, je to tak.

Schumacher antisemita řekl(a)...

A jako většinou sohlasím i s Drakem. Co sem vůbec lezu, když rozumy obstarají Drak s STK. Tak já jen tak pro bod za účast.

Harpyje řekl(a)...

Ano, Likeke, soudružko, libyjská ropa zajímá především USA, protože podíl exportů ropy z Libye do USA činí 0,5% z celku libyjských exportů. :-/ (http://www.welt.de/wirtschaft/energie/article12701920/Gaddafi-kaempft-mit-roher-Gewalt-um-Oel-Milliarden.html) .

STK řekl(a)...

Schumachere,
nemyslím, že bychom, Drak nebo já byli nějak "móóóc chytří". Ale když něco vypadá jako jablko, voní jako jablko a chutná jako jablko, nejspíše to bude jablko. Ano, může to být vysoce sofistikované "něco" jiného, které se za jablko pouze vydává, ale tato možnost je velmi, velmi nepravděpodobná. Uvažování nad touto možností přenechávám jiným, já, blbeček, to budu považovat za jablko do té doby, než se prokáže opak.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jenže když se porozhlédnu kolem sebe tak nevidím moc lidí schopných rozeznat to jablko. Nejvýš dvacet procent a to jsem silný optimista.

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
řemeslo není průmysl. Britové vytvořili sociální situaci, za níž průmysl prostě vzniknout musel (sami tam toho samozřejmě spoustu vybudovali, od dopravní infrastruktury přes lehký průmysl až po otevření uhelných a jiných dolů). Nicméně bez rozbití předkapitalistických sociálních a ekonomických vazeb by se to celé rozsypalo a byli by na tom v té Indii asi stejně jako státy subsaharské Afriky.

Anonymní řekl(a)...

Pane A.S.Pergile
Já jsem žil a pracoval za mého mládí v New Zealand a Australia, to je koloniích Velké Britanie, obyvané převážné immigranty a jejich potomky z Velké Britanie.
V New Zealand se pouze a pouze produkovaly potraviny, vyvážené hlavně do Velké Britanie. Když vstoupila Britanie do EU, a musela tím kupovat potraviny z EU, tak se New Zealand položil.
Australia měla více štěstí, protože tam jsou obrovská naleziště různých rud a nerostů, o kterých má obrovský zájem celý svět. Ale i tam nastal rozkvět po té až se Australia vymanila z područí Velké Britanie.

Velká Britanie a ostatní koloniální velmoci neměly nikdy a nikde zájem budovat ve svých koloniích i sebemenši náznaky nějakého průmyslu, který by byl kokurencí průmyslu v mateřské zemi. Kam by tyto mateřské země vyvážely svoje průmyslové výrobky, a nechaly si je draze platit surovinami všeho druhu? Co nevyhovovalo tomuto schematu bylo násilně potlačovano, žádné domorodé iniciativy se nepodporovaly.

Takže se dá o Vašem tvrzení velmi úspěšně pochybovat.

Mnoho Lásky a Moudra Vám přeje Hledajíci

Harpyje řekl(a)...

Strčte si, Aspergille, Vaše laciná poučování za klobouk, a raději se informujte o povaze a historii kolonialismu, o kterých očividně nic nevíte.
Indie byla exemplárním případem hospodářsky exploitované kolonie mateřskou zemí. Mimo trochy textilního průmyslu v Bombayi a okolí, a jediné indické ocelárny (kterou mimochodem založil Ind), neměla Indie v roce 1947 žádný jiný průmysl.
O rozbití nějakých "sociálních vazeb" nemůže být vůbec žádná řeč.
Dnešní úspěchy indického hospodářství jsou výsledkem píle, houževnatosti a podnikavosti Indů, upuštění od řízené ekonomie a globalizace, a ne nějaké Brity vytvořené situace "za níž průmysl prostě vzniknout musel", jak nesmyslně tvrdíte.
Vaše představy o domorodcích, kteří zmizí s kozou v pralese když si na ni vydělali, jsou krásnou ukázkou arogance a pocitu nadřazenosti, bílý muži.

Harpyje řekl(a)...

Dodatek.
Zcela v Kiplingově duchu je též rozjímání nicku drak o blahodárnosti a nezištných motivech soudruhů, kteří šíříli osvětu u zaostalých národů sovětského koloniálního impéria, a jejich snaze " je nějak "zapřáhnout" aby byli užiteční". Předpokládám, že měl na mysli budování socialismu.

informace řekl(a)...

Dnešní il Foglio uveřejňuje článek Ghedaffi il filantropo, v němž mladý všetečný novinář Giulio Meotti se podivuje spěchu, s jakým se ke Kaddáfimu obracejí zády přední evropské a americké osobnosti, které v nedávnu plnými hrstmi braly štědré dary od jeho nadace Gaddafi International Charity and Development Foundation.

Nejvíc peněz dostala agentura OSN Unrwa pro palestinské uprchlíky - 50 milionů dolarů. Dalších půl milionu byl příspěvek na organizování sbírky pro financování oslav ramadanu.

The London School of Economics zase inkasovala půl druhého milionu prakticky za udělení doktorátu synu Kaddáfiho, Saifu al Islam Gheddafimu. Velkým kvapem podal demisi v těchto dnech jeden z garantů nadace, Nobelova cena Richard Roberts, jedna z největších světových autorit v oblasti biomediciny.

Paní Sarah Leah Whitson, ředitelka oddělení pro střední východ známé organizace Human Rights Watch, navštívila, financována Kaddáfim v r. 2009 Tripolis, aby pak pěla chvály libyjského jara na stránkách Foreign Policy.

V podobné situaci jsou známí vědci jako Joseph Nye, docent Harvardské univerzity, nebo známý sociolog Anthony Giddens, ředitel London School of Economics, který definoval libyjský režim jako representative democracy a předvídal, že se Libye pod vedením Kaddafiho stane Norskem Afriky.

Cesty do Tripolisu byly placeny také akademikům jako Benjamin Barber, známému politologovi noto politologo liberal Rutgers University, a peníze dostal i americký politolog e sociolog Robert Putnam.

Kaddafiho opuštějí i různé hvězdy jako zpěvačka Nelly Furtado, která dostala za svou propagaci Libyje milion dolarů. A mnohé další jako Beyoncé, Mariah Carey a Lionel Richie.

Jak to, že ty osobnosti nestojí za svým slovem a nehájí to, co před rokem nebo půldruhým napsaly? ptám se já. To mají tak krátkou paměť anebo to jsou prachobyčejné nájemné děvky?

informace řekl(a)...

A ještě v květnu loňského roku, když byla Libyje zvolena plénem OSN jako člen Rady lidských práv, byl Kaddáfi zastáncem demokracie a ochráncem lidských práv? A proč tedy proti němu povstává obyvatelstvo? Snad to bude nějaká kontrorevoluce?
OSN také kvapně zbavilo Libyji mandátu 3. března.

drak řekl(a)...

Informaci:

V oné poslední větě je obsažena ona prostá a hluboká pravda, ta, že Kaddáfí v touze získat si nějaké přátele a naklonit si světové veřejné mínění si za tím účelem prostě najímal děvky s krátkou pamětí.

Na obranu části z nich budu citovat pana "atomfürsta" Karla Schwarzenberga, který kdysi při podobné příležitosti řekl, že: "Politici se v mnohém musí chovat úplně stejně jako prostitutky, prostě musí pracovat s tou klientelou, která k nim přijde, oni nemají na výběr.". To ovšem neplatí o akademicích a popových hvězdičkách.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím si, že životním úkolem, posláním či údělem těch, co umí rozeznat ta jablka mimo jiné je, aby se to poznání snažili sdělit, vysvětlit a předat těm, co toho schopni nejsou. To, že se ten proces daří jen z části a hlavně pomalu, je pak důvodem toho, proč se jakési příznivé celospolečenské změny dějí tak pomalu a málokdy.

Likeke řekl(a)...

Harpyje, že se na to 1/2% Libyjské ropy USA nevykašlou? Že jim taková prkotina stojí za to. A ještě k tomu, z Texasu je to blíž. Chtěl jsem napsat, že to byla Vaše chybná úvaha, ale ona to asi úvaha nebyla, co?

drak řekl(a)...

Likekemu:

Nechci Vám kecat do toho, co děláte, určitě už Jste velký kluk a tudíž to dobře víte sám. Nicméně mnozí z nás zde, já také, jsme došli k závěru, že osoba s níž se snažíte komunikovat, komunikovat vůbec neumí, neb z nějakého důvodu není komunikace schopna a tudíž umí jen napadat a provádět to, čemu se říká "flame war". Pokusy komunikovat s ní jsou tudíž čímsi, čemu se říká "krmení trollů.". To je cosi, v čem je nemožné uspět.

informace řekl(a)...

Likeke,
nikdo na libyjskou ropu nekašle. Podívejte se Číňani. A nejen na ropu.
http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?cid=1501&MainCatID=15&id=20110308000005

informace řekl(a)...

Likeke,
musím Vám dát nějaké informace o tom, jak to tu chodí.
Za prvé: paní Harpyje je příjemná dáma středního věku, velice dbalá na svůj zevnějšek a velice inteligentní a vzdělaná, jak mě jednou napomenul Větší vlastenec. Je sice rázná, ale to patří už k její povaze. Zdejší mužské osazenstvo tu soupeří o její přízeň a dychtivě čeká, co jim odpoví. V poslední době byl ve středu jejího zájmu Drak, který nyní nelibě nese, že se obrátila k Vám a ne k němu. Takže ty jeho rady neberte vážně, je to jen závist.
Ona paní Harpyje je osoba světa znalá a tak každého ohodnotí podle intenzity jeho reakce. Jejím heslem je "ve zdravém těle zdravý duch" a proto preferuje silné výkonné muže, jako wrestlera Trojité R anebo Božského samce. Ale také ji láká mladý velebníček na zaučení ve Vatikánu. Mladá zkoncentrovaná síla.
Takže Vám snad nemusím dávat další nápovědi, že?

drak řekl(a)...

Ten, komu se podaří na dostatečně dlouhou dobu (nejlépe napořád) odpoutat pozornost dotěrné stíhačky Harpyje od naší Memphis Belle a její posádky, se může až se někdy potkáme v hospodě, přihlásit o metr piv a salvu panáků, samozřejmě za předpokladu, že se nám tu salvu vášní ze strany Její Nesnesitelnosti podaří zdárně přežít :-)

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Can Buy Me Love
Before Libyans rose up against him, Muammar Gaddafi used money, and well-timed diplomatic overtures, to worm his way into the West’s good graces. How Bush, Blair, and Berlusconi gave the brutal dictator a makeover.
http://www.newsweek.com/2011/03/06/can-buy-me-love.html

Harpyje řekl(a)...

Libyan state TV refers to rebels as “rats”. And a Libyan army captain says: “There are some rats that could be lying in some alleys and inside some flats. We are capturing them one group after the other.”
Masakr v Hamě (Sýrie) 1982 stál ca. 30 000 lidských životů, Saddamova operace Anfal proti Kurdům na severu, a proti šiitům v jižním Iráku ca. 100 000 obětí. Jak bude asi vypadat lidská daň v Libyi? Velmi trefný rozbor důvodů pro a proti intervenci Západu je na Psu: http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-ma-zapad-vstoupit-do-valky-proti-kaddafimu-f5v-/p_zahranici.asp?c=A110308_000024_p_zahranici_wag
Pro mudrce na tomto fóru, kteří srovnávají klanovou válku v Libyi s hospodskou rvačkou dvou znepřátelených cikánských klanů, bude asi optimální výsledek Ghaddafiho genocidy, že čím víc vozembouchů zařve, tím líp.

STK řekl(a)...

Překrucování argumentů, Harpyje, nic víc.

Nikdo tady nepsal nic o tom, kolik "vozembouchů" má "zařvat". Ale asi jste jediná, která ví, na čí stranu se má Evropa potažmo USA postavit. Vy se jmenujete Sibyla? Nebo máte doma Slepého mládence? Svatá prostoto...

Vietnam, Irák, Afghánistán, Jugoslávie... Tam to všude intervence správně vyřešila, že? Je tam klid, žádný terrorismus, všichni se mají rádi.

To nic, můžete klidně pokračovat, tady se od Vás nic jiného, než povýšený nesouhlas a pohrdavé vyjadřování o lidech s jiným, než Vaším Názorem nečeká. Člověk se až diví, co tady mezi tou hloupou chamradí vůbec pohledáváte.

Harpyje řekl(a)...

Co zde mezi Vámi, "hloupou chamradí" pohledávám?
Snažím se přizpůsobit úrovni diskuse, STK, ale přiznávám se, že se mi to moc nedaří. Až Vás, a ostatní bílé muže na tomto fóru, napadne nějaký věcný argument, tak Vám budu ráda k dispozici s protiargumenty. Nazdar!

informace řekl(a)...

Pánové STK a Draku,
sice odpovídáte a útočíte, ale kde nic tu nic. I Větší vlastenec zdrhnul a někde se schoval jako malý kluk, prý se stydí za svůj vzhled. Nikdo z Vás není schopen čelit této lavině ženství.
No, to jsem si o Vás nemyslela. Vzhůru s národními barvami, hajte národní čest.
To by si tedy Italové nenechali líbit!

informace řekl(a)...

Stejně to vypadá, že se Kaddáfi u moci udrží. Evropa až v pátek rozhodne, má-li mu zmrazit podíly v akciových společnostech a libyjský fondo sovrano (který je stejně jeho). Co to bude obnášet? Jen to, že mu prozatím, do rozmražení nebudou platit dividendy.
Až to Kaddáfi zdolá, tak se s ním pomalu zase všichni spřátelí, jako dřív.
V Egyptu došlo ke střenutí musulmánů a koptů, kteří protestují proti persekuci. Byla při tom silně poškozena koptský kostel. Vojenská junta vyhlásila zvláštní stav, aby ukončila s pouličními manifestacemi a násilnostmi. Kdo se proviní, může být potrestán i trestem smrti.

informace řekl(a)...

Zapomněla jsem napsat, že Kaddáfi teď zkouší diplomatická jednání. Poslal své emisaře do Egypta, do Portugalska a do Bruxelu. Lady Ashtonová řekla, že prý s nimi nebude mluvit, vyjednávala dnes se zástupci povstalců.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Informace

Jsem toho názoru, že Harpyje je asi stejná perla ženství, jako teta Kateřina ze Saturnina (některé její reakce jsou opravdu hodně podobné).

drak řekl(a)...

Informaci:

Co se mne týče, tak lavinu ženství mám kolem sebe, kam oko dohlédne, žiji v domácnosti obklopen manželkou dcerami a kočkami, nedostatkem ženství rozhodně netrpím a naprosto necítím potřebu povolávat na svou hlavu další.

Když už něco dělám, snažím se, aby to mělo nějaký smysl. Podle mého názoru handrkování se s Její Nesnesitelností rozhodně nepatří mezi mé oblíbené kratochvíle a jak prý kdysi říkával velký Seneca: „Ne moudrost, hloupost je umíněná.“ a kdo by chtěl být za hlupáka že?

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje:

Prakticky žádná země, která přišla o kolonie, si příliš nepohoršila (minimálně se to moc nepromítlo do životní úrovně obyvatel), ale země, které "se vymanily z pod koloniálního jha" si pohoršily prakticky všechny. Také existuje docela zajímavý vztah mezi délkou kolonizace a tamními současnými poměry; dá se říct, že to zhruba tenduje ke vztahu: "Čím byli déle kolonizovaní, tím jsou na tom líp" (výjimky jistě existují).

informace řekl(a)...

Kaddáfi prý soustřeďuje v okolí Naimahu africké imigranty, aby je poslal do Itálie a Španělska a tak ukázal, že bez něj by Evropa byla zaplavena uprchlíky. Na Lampedusu zatím připlouvá každou hodinu nějaké plavidlo, plné mladých silných chlapů z Tuniska. Prý nemají doma co jíst. Na Lampeduse je zas nemají kam dát a tak je přepravují na poloostrov.
Nakonec ty jejich pseudorevoluce odskáčeme my. Stejně o nějaké demokracii, co to je a hlavně jak se provozuje vědí (nechci být sprostá), ale dost mě poučila tv debata právě s těmito emigrovanými bojovníky z Tuniska a Egypta. Když se jich zeptali, zda se nyní vrátí do své země, aby tam tu demokracii budovali, tak se vykroutili tím, že za ni budou bojovat a budou ji budovat odtud.

Šaman řekl(a)...

Prosím diskutující diskutovat k věci a ne k osobám. Právě jsem k příspěvku aktuální dodatek "Dopsáno 9. března 2011".

Harpyje řekl(a)...

"Čím byli déle kolonizovaní, tím jsou na tom líp"
Jako Zimbabwe, že, Vy mudrci? :-)))

informace řekl(a)...

Vy Šamane,
taky fandíte rrrrrrrrevolucionářům?
Abychom toho nemuseli nakonec litovat. V Egyptě to vojenská junta nedokáže zvládnout, a proti Libyji tam ta reoluce byla procházka. Co si myslíte, že se nastolí v Libiji? A z Tuniska utíkají do Evropy houfně, i když tam jaksi "zvítězili".
Trochu realisticky a sebestředně uvažovat by občas neškodilo. Pokrokové a demogratycké kecy nechte Aštonce, ta to zvládne hladce sama.
Jestli Kaddáfi dojedná smír s jižními berbery, kterým nabídl spoustu peněz, má vyhráno.

drak řekl(a)...

Informaci:

Co se té Libye týče, tak, již za dob tábora socialismu byl pan plukovník Kaddáfí velice považovaným obchodním partnerem českého zbrojního průmyslu. Když byl tento mimo jiné díky značnému úsilí presidenta Havla prakticky zlikvidován, zaujali jeho místo na libyjském trhu a nejenom tam s potěšením Francouzi. Ti mají vůbec až nepochopitelné pochopení pro všelijaké podivné patrony, jako třeba pro Saddáma Husajna, onoho Kaddáfího, severokorejské šílence a mnohé další, které by spíš bylo lepší držet od zbraní dál, nežli jim nějaké dodávat. Zkrátka a dobře si myslím, že váhá-li se nad intervencí v Libyji, může to mít velmi pragmatické důvody, které by Francouzi mohli poměrně dobře specifikovat. Pominu i fakt, že to, co se snaží Kaddáfího nahradit vůbec nemusí být lepší než on, klidně to může být někdo ještě horší.

K té Ashtonové řeknu jen jedno, opět slovy Senecy: „Kdo rozhodl spor bez vyslechnutí druhé strany, nebyl spravedlivý, i kdyby rozhodl spravedlivě.“, zkrátka a dobře je to osoba nezralá a nemoudrá, vůbec nechápu, jak jí mohli vybrat na funkci, kterou zastává. Evropským funkcionářem má býti osoba pokud možno zralá a soudná, nikoliv jakási občanskoprávní aktivistka.

Situace v Libyi není jednoduchý problém, je tam ve hře mnoho neznámých a tlačit na nějaké unáhlené rozhodnutí by v tomto případě mohlo být velice nemoudré.

STK řekl(a)...

Informace,
protože podobný typ člověka, jakým je nick Harpyje znám, (ale je to muž) tak vím, že jej nelze "přeargumentovat" - poslouchají totiž je sami sebe a uznávají jen ty argumenty, které se jim hodí. Rádi relativizují vaše názory a pokud tam najdou sebemenší chybu, připomínají vám ji do zblbnutí. Měl jsem takového podřízeného (který byl ale o to protivnější, že si stále stěžoval nadřízeným na porušení toho nebo onoho zákona - normy - nařízení) a ředitel po mě chtěl jediné - ať něco udělám, aby jej už neobtěžoval žádnými stížnostmi. Takže jsem vždy formálně reagoval na podněty "pana inženýra" a nechával je zákonně "vyhnít". Pracovní příkazy jsem mu dával písemně a s jeho podpisem "Na vědomí...." Druhý způsob by byl mu jednu "ubalit" pěstí - což bylo možná přesně to, po čem bažil. To by byl soud, pane jo...
Finálně zuřil on, protože jsem se při jednání s "Jeho Nesnesitelností" stále a nezničitelně usmíval. (Když zuří, začíná obvykle trochu koktat.)

Takže souhlas nebo nesouhlas madam Harpyje s mými názory je pro mě naprosto nedůležitá záležitost. Její názory mě neruší, poslední dobou je čtu stejně pouze občas. Kdyby se navážela jenom do mě, bylo by to v pořádku, jsem na to stavěný, možná bych s ní hrál podobnou hru, jako hraji s Vlastimilem V. Ale tam je to z obou stran hra. V případě Harpyje si tím nejdem jist. Dokonce si ani nejsem jist, není-li to druhé ego Vlastencovo. Pokud ano, je o dost méně sofistikované, než Větší Vlastenec.

Ale nerozvádějme to zase tolik. Budeme s přáteli tady v hospůdce svobodně hovořit o věcech, které nás zajímají a budeme psát to, co si o tom myslíme. A Harpyje zase může pokračovat ve svých osobních útocích, občas vyargumentovaných "Google-Inteligencí" které my nebudeme ani číst. Všichni budou spokojení a v "kraji bude klid". Na vendettu už není vhodná doba. A ani chuť.

P.S.: Pan inženýr je už od 1/12011 pouze mým kolegou. Trochu ubral, ale jinak se příliš nezměnil. Usmívám se proto na něj stále a vytrvale...
(Mého nástupce souboj s "Jeho Nesnesitelností" teprve čeká.)

STK. řekl(a)...

Omlouvám za předchozí úvahu o dravém ptactvu - opravdu je zbytečná a není k věci.

Šaman nahoře píše: ...Máme poslední možnost zajistit si v Libyi vděčný arabský režim s lidskou tváří...
Moc se obávám, že to je pouze naivní sen. Nemáme dost zaručených informací - ale zatím za každým "lidovým povstáním" vyčuhuje Al-Káida nebo obdobné islamistické sdružení. Od nich rozhodně "vděk" vůči EU a USA neočekávám. Nebo ne dlouho.

drak řekl(a)...

STK:

Držím Vašemu nástupci palce, držte mu je rovněž, sám nejlíp víte, jak mu občas musí být ;-) Úsměv je v některých specifických případech asi tou nejlepší a nejúčinnější odzbrojující taktikou :-)

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Obávám se, že "arabský režim s lidskou tváří" je cosi z říše fantasy a sci-fi. Kdysi se možná o cosi takového pokoušeli v Libanonu, ale to už dávno vzalo za své. Takže reálně vzato si můžeme vybírat mezi Kaddáfím a bůhvíčím, možná i něčím horším, než je on. Ti, co posílají na orbitu a bezpilotní prostředky a mají na stole zprávy zpravodajců, zlověstně mlčí. Na jedné straně mne to poněkud znepokojuje, na druhé straně je vidět, že se to neděje v české režii, protože v té by se to už dávno rozkecalo.

informace řekl(a)...

STK,
již jem tu jednou psala Autorovi se scénickými sklony a o Čechovových jednoaktovkách, kde herci přicházejí a odcházejí, mnoho se mezi sebou jazykově neliší, jen charakterově a tak jsem si už trochu obraz udělala. Ale o tom někdy jindy.
Zatím dělám, že jsem spolkla naviják.

informace řekl(a)...

psala o Autorovi

STK. řekl(a)...

4 Informace:
K "problému navijáku" - vedou mě k tomu lehkému podezření dvojzpěvy Harpyje & Vlastimil a vzájemná obhajoba obou. To by rozdílné osoby dělaly trochu jinak. Je to jak bratr se sestrou.

Pozn.: Čekám, který z těchto dvou avatarů se na mě vrhne...

drak řekl(a)...

Informaci a STK:

Analýza jimi napsaných textů by na to s největší pravděpodobnopstí dala jednoznačnou odpověď, ale má snad někdo na jedné straně vyjma prosté lidské zvědavosti nějaký racionální důvod se tím zabývat? Jen důvod nestačí, je zapotřebí mít také prostředky a hlavně chuť se tím zabývat, má ji někdo? Za mne řeknu, že zvědav trochu jsem, ale racionální důvod, čas, chuť a prostředky na to, se tím zabývat nemám, zase až tak moc zvědavý nejsem.

Dobrou, budu muset vstávat o něco dřív.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

...Muammar Kadáfí prohlásil - ký div - že bezletovou zónu "rázně odmítá"...
In his interview with Turkish journalists in Tripoli, broadcast in Turkey on Wednesday, Colonel Qaddafi seemed almost to welcome the idea of a no-flight zone, arguing that it would expose Western motives.
“Such a move would be very useful in a way that all Libyan people would then realize that their real intention is to take Libya under control, take people’s freedoms away and seize their oil,” he said. “Therefore, all Libyan people would take up arms and fight.”

Anonymní řekl(a)...

O Libyi se vyrojila spousta článků. Většina z nich postrádá raciolnání jádro, stejně jako původní článek Kovaniče. Hodnocení procesu z hlediska ideologie a propagandy je samozřejmě k ničemu samo o sobě, ale může mít důvod pro vytvoření nálady,která by souhlasila s misí českých vojáků do Libye pod patronací USA.V současnosti jsou důležité již jen dva pohledy na stejnou otázku. Komu ku prospěchu? V konfliktu jsou dvě strany - prozápadní(ne proti křesťanská a možná výměna Kaddáfího za stejný typ jen mediálně přijatelnějšího) a provýchodní (proislamistická). Obě strany hrají stejnou hru, ale výhoda je na straně proislamistickýc politiků. Západ je silnější vojensky. Dlouhodobost je proislamistická výhoda. Komu budou patřit ekonomické zdroje a základny? Ideologický a propagandistiký balast je určen jen hloupým a lehce ovlivnitelným masám lidí-davu. Západ musí být velmi opatrný, aby nedal do nesprávných rukou zbraně a podporu, která by se mu musela dlouhodobě vymstít. Jeho tajné služby pracují na plné obrátky, ale protivník také nazahálí. Není jasné, který směr islamistů bude mít převahu,jaký vykladač koránu zvítězí, jak se posílí vliv Iránu a nejdůežitější otázka je skryta v dění, tak aby nebyla přímo na očích. Návnadu již řada různých komentátorů a kibiců spolkla. Ta nejdůležitjší otázka zní ( a tu si z výše uvedenýc nikdo nepokládá, jen samozřejmě analytikové a plánovači Západu): - je proces sjednocování pod islámem zahájen nebo již pokračuje? Z toho plyne otázka - jak velké nebezpečí nás čeká? Jak z toho ven a s co nejmenšími ztrátami? Který směr nasměroval TV Al- Jazeera? Otázek je daleko více a odpovědi nesjou jasné. Řešit Kaddafího ve světle této otázky je skutečně marginální problém a Západ by ho neměl řešit a měl by se soustředit na to co je skryto. Z toho hrozí daleko větší nebezpečí pro Západ než ze současného západního mediálního divadlo pro davy.

Anonymní řekl(a)...

Přestože jsou informace z Libie zjevně filtrovány a upravovány "správným směrem", za poměrně spolehlivé spolehlivé údaje můžeme považovat:
1) Kaddáfí nedal střílet do demonstrací. "Civilisté" umírali se zbraněmi v rukou, včetně tanku a protiletadlových střel.
2) povstalci přepadají a olupují cizince, britská evakuační letadla startovala pod palbou.
3) část obyvatelstva jsou "zrádci", kteří se staví proti povstalcům. Pravděpodobně poměrně velká část. Po vítězství budou spravedlivě potrestáni. Za souhlasu západního světa.
4) USA a Velká Británie k pomoci povstalcům vyzývají příliš usilovně. Takhle pomáháme svým agentům. Nebo lidem, kteří nám už slíbili možnost vyplundrovat nerostné bohatství svého státu.
Petr Kohout

Buvol řekl(a)...

Havel se jako už obvykle fatálně mýlí! Jakýkoliv vnější zásah by znesvářené síly v Libyi spíše sjednotil ..

drak řekl(a)...

Kohoutovi a Buvolovi:

Mě se ty tlaky na to vměšování v Libyi nejeví jako dobrý nápad z mnoha dobrých důvodů, ale to už jsem říkal několikrát.

Likeke řekl(a)...

to all
Děkuji za informace, přišel bych na to asi postupně sám, ale chvilku by to trvalo. Takhle to mám ulehčené. Dlouho jsem tu nebyl a tak nevím, s kým vším mám tu čest.

Šaman řekl(a)...

Doplněno text článku o:

Zatímco se zvlášť scházejí evropští ministři zahraničí a evropští ministři války, Francie už uznala libyjskou povstaleckou Národní radu jako první. Načež ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov důrazně varoval "před vměšováním". Jak dopadne případné hlasování v RB OSN, si spočtěte sami.

Rusko avšak už nedodá do Libye svoje nová Súčka, už by je nemuselo dostat zaplacené.

NATO prohlásilo, že se vměšovat nebude, při politickém zadání je však schopno nastolit "bezletovou zónu" už během několika málo dní. Jeho štáby zatím plánují rozvinout humanitární pomoc prostřednictvím vojenských lodí a vojenských letadel. Co se už nedodává: Obě akce samozřejmě mohou proběhnout pouze tehdy, pokud bude na nejvyšší míru zaručena bezpečnost spojeneckých vojáků. Tedy ihned poté, co budou zlikvidovány libyjské radary a stanoviště protileteckých raket.

Itálie otevírá svoje vojenská letiště jakýmkoli spojeneckým aktivitám. Francie a Británie jsou připraveny (i vnitropoliticky) obhájit svůj neoimperialismus. Šaman jim v tom drží palce. A nám všem - aby to nedopadlo jako v Afghánistánu nebo Kosovu...

drak řekl(a)...

On už někdo uspokojivě zjistil, co je to ta libyjská povstalecká Národní rada vůbec zač? Nevím z čeho čerpá Šaman a evropští politici onen optimismus, že to dopadne jinak a lépe než v Afghánistánu a Kosovu. Počkáme, uvidíme, ono se to nakonec vyvrbí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážení vlastenci, vážené vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci !
Vlastenec Petr Kohout má naprostou pravdu !
Ano, i přes brutální cenzuru kapitalistického a demokratického protilidového státu k nám pronikají pravdivé informace. I přes nechutnou desinformační kampaň, vedenou masmédii v rukou cizáků *), má náš lid jasno : Na Velkou Libyjskou arabskou socialistickou džamahíriji útočí hrstky placených agentů. A kdo je platí ? I v tom má náš vzdělaný slovanský lid jasno : Zahraniční ideově-diversní centrály. Neboli imperialisti a sionisti. Prostě jako vždy a všude : http://www.davno.ru/soviet-posters/mir/poster-03.html .

Imperialisti, ruce pryč od lidové Libye !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Připomínám, že v našich českých rukou zůstaly jen a pouze dva celostátní deníky : Právo a Haló noviny

Šaman řekl(a)...

10.3. 17:00 NATO vyhlašuje: Dojde k navýšení přítomnosti námořních aktivit NATO v centrálním Středomoří. Bude se hlídat dodržování embarga (má to být vyhlášení blokády?). NATO je jednotné, "má se na pozoru" a "je připraveno jednat". Jakákoli operace NATO musí ukázat "přidanou hodnotu" a mít jasný právní mandát a místní podporu... Jakákoli pomoc může přijít pouze na základě "konkrétního požadavku". Musí zde být koherentní postup s mezinárodními organizacemi, zejména s EU.

Šaman řekl(a)...

V Národní radě jsou alespoň dva Kaďourovi bývalí ministři, což může vést k podobným dobrým i špatným následkům jako kdysi v ČSSR po sametovce.

"Počkáme a uvidíme" si nelze dovolit. Ministři NATO to dnes řekli jasně: Klíčovou věcí je ČAS. A také mezi řádky silně vystupuje vlastní smysl řeči mluvčího NATO: Když se dohodne Evropa, nebudeme brát na zřetel nedohodu v OSN (tedy postoj Ruska a Číny).

Schumacher antisemita řekl(a)...

Tak jdu dnes kolem řeznictví s jídelnou a dostal chuť na něco od masa. No vonělo to tuze pěkně. Bůček, brabce se zelím, jelítkový prejt, ovárek, zabijačkový guláš. Sliny se mi sbíhaly. Jenže jaro na krku a kalhoty v pase ne právě nejvolnější mi připomněly že pár deka shodit by nebylo na škodu. A stejně, kdybych se nacpal vepřovým, bylo by mi sice blaze v břiše, ale v hlavě těžko. Tak jsem se ovládnul a vedle v krámě k obědu koupil nějakou zeleninu a kus sýra. A vida, kalhoty jako by přestaly škrtit a myšlenky se začaly lehounce vznášet jak skřivánek nad brázdami...

Mojše jde po ulici a potká Kohna. "Copak je trápí, Kohn, že jdou tak zamyšlenej ani nepozdravěj?" "Ále, trápí mě ta Lybie. Zvítězí demokracie, nezvítězí demokracie..." No, to je vážná, velice vážná věc, taková demokracie. To jo, to jo." Praví Mojše. "Ale vezmou rozum do hrsti, Kohn. Chtěj tam dělat demokracii nebo obchodovat ?"

Ano, demokracie je vážná, velice vážná věc. Jenže není pro nás je nejdůležitější aby tam konečně už někdo vyhrál, zajistil pořádek a začal obchodovat? Abych tak zdráv byl a zdráv i zůstal.

Tak si říkám jak je tuze zajímavé co ta trocha zeleniny s kouskem sýra s člověkem udělá...

A.S.Pergill řekl(a)...

Schumachere, pozor!
Může se snadno stát, že ten váš vtípek bude pochopen coby důkaz, že za všemi těmito událostmi je "spár světového židovstva".

Anonymní řekl(a)...

Jenom drobná poznámka k cenzuře informací z Libye. Tohle slovo jsem nespojoval se státem a tím méně naším. Jenom s novináři. A to jsem ještě v tu chvíli nevěděl o Radě šéfredaktorů, která roordinuje a řídí propagandu v naší Republice a které se tak připitoměle nechala odhalit panem Kalouskem.
Každý, kdo má zájem si může ze článků vynechat hesla a zapamatovat si holá fakta. Například pokud podle novinářů Kaddáfího bombardéry netrefili demostranty a na druhé straně protiletadlové rakety demonstrantů minuly bombardéry, pak slovo "demonstrant" znamená ve skutečnosti "voják".
A mezinárodní trestní soud, který "má dostatek důkazů" o Kaddáfího zločinech v době, kdy jsou z Libye k dispozici pouze družicové fotografie a kromě nich už jenom záběry, o kterých netušíme, jestli vznikli v Libyi či někde ve filmovém studiu (není totiž svědek, který by řekl "Já to viděl a natočil") je ve skutečnosti "instucí na vraždění nepohodlných politiků".
Petr Kohout

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ano, Pergille, lze to chápat i tak. Pokládám za prospěšné poučit se z toho jak Izrael jedná pragmaticky ve svůj prospěch. I osobně. Není snad strategie dobrá pro Izrael, dobrá i pro nás ? K situaci a obecně - je zajímavé věnovat pozornost nejen tomu co se říká a píše, ale leckdy je významnější to o čem se mlčí. Kolem takový randál a Izrael mlčí. A v médiích v souvislosti s tímto jako by nebyl.

Schumacher antisemita řekl(a)...

A stejně je to zajmavé, Pergille. Jednou si odepřu vepřové a už mě napadají takovéhle myšlenky. Co to udělá, když ho nebudu jíst měsíc ?