pátek 18. března 2011

Válka v Libyi

Stalo se nečekané. Ani Čína ani Rusko nehlasovali proti rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Nehlasovalo ani Německo, celkem 5 zemí se "zdrželo" - a deset bylo pro. Takhle je to pro Českou republiku podle ministra zahraničí Schwarzenberga v cajku. ČR nyní "plně podporuje všechna potřebná opatření." Ovšem prezident Klaus má pravdu v tom, že ta "opatření" znamenají válku. Podle Šamana jde o potřebnou válku, nebo přesněji: O zaujetí aktivní pozice v již probíhající válce, která se nás, Evropy, týká přímo.

Další nečekaná věc: RB schválila i útoky proti "neleteckým" ozbrojeným cílům, jako jsou tankové jednotky a děla. Nejde tedy jen o "nasazení vzdušných sil", ale je dovoleno i "použití všech prostředků na ochranu civilistů před silami plukovníka Muammara Kaddáfího". Zatím se uvažuje o vyslání raket a střel s plochou dráhou letu z vojenských lodí, které brázdí záliv Velká Syrta a přilehlé vody. Lze si představit i přímou dělostřeleckou podporu povstalcům bateriemi lodních děl  střelbou poblíž pobřeží.

Zatímco australský ministerský předseda volá po tom, aby ozbrojený zásah proběhl "neprodleně", není jisté, kdo všeho by se ho měl zúčastnit a hlavně - kdo to všechno bude koordinovat, aby se spojenecká letadla ve vzduchu nesrazila. Těch letadel může být hodně, a rýsuje se už, které země by je mohly poskytnout: Na Maltě mají základny Britové, v Itálii Američani a ve Francii Francouzi. Letouny F15, 16, 19, 22 a Mirage 2000 a další francouzská letadla nejsou jen "stíhačkami", jak se o nich mluví ve zprávách, ale podle svého vybavení mohou být i úspěšnými bitevníky.

Zatímco britský ministerský předseda David Cameron oznamuje Parlamentu, že letadla jsou již ve vzduchu a budou použita "během několika hodin", zatímco Francie už povstaleckou Národní radu uznala a prezident Sarkozy mluví také o "několika hodinách", během nichž nastane bombardování, nad Washingtonem panuje ospalé ticho. Prezident Barack Obama se pravděpodobně modlí za zastavení násilí.

Zatímco k zásahu se z evropských neunijních zemí chce zúčastnit Norsko, Německo je tvrdě proti a nechce posílat své hochy umírat do Afriky. I když jsou připraveny neevropští spojenci z NATO - Kanada a Turecko - kvůli německému postoji nejspíš nepůjde o akci NATO. Ale, krucinál, velitelské štáby NATO by postup ad hoc vytvořené spojenecké koalice měl koordinovat!

Zatímco výšejmenované země by poskytly vzdušné a námořní síly, je možné a potřebné uvažovat i o pozemních jednotkách - zejména kvůli koordinaci s povstaleckými vojsky. A zde by měli nastoupit hlavně další účastníci Arabské ligy. Už se přihlásil Katar a údajně i Libanon.

Krom toho, že se připravujeme na útok, měli bychom se připravit i na obranu. Vojenští experti sice hovoří o tom, že libyjské letectvo je schopno zasáhnout jen do vzdálenosti několika desítek kilometrů, ale jednotlivé stroje mohou doletět i nad Evropu. Ani nemusí nad samotnou pevninu, rakety a torpéda, podvěšené pod křídly i prastarých Migů a moderních Súček, doletí na vzdálenost dalších desítek kilometrů. Teoreticky může být bombardována Malta i Řím. V ohrožení jsou pak všechna plavidla v centrálním Středomoří - nejen ta vojenská. Plukovník Kaddáfí se totiž nechal slyšet:

Útok na Libyi je nový kolonialismus. Jeho výsledkem může být, že "celý Střední východ bude v troskách". Byl uzavřen vzdušný prostor nad Libyí, zasaženy mohou být všechny letecké a lodní dopravní linky.

Čímž si to plukovník definitivně podělal. Letadla jsou už ve vzduchu a dá se očekávat první demonstrace síly nového, tolik potřebného, kolonialismu...

14:00:  Plukovník se podělal: "Libyjská vláda ukončuje boje proti povstalcům." Žádá o to, aby do země přišli mezinárodní pozorovatelé, kteří toto ukončení bojů potvrdí.

Pan plukovník už tolikrát změnil rétoriku, že nezbývá než vyčkat dalších událostí. Kaddáfí není jedinou entitou na libyjském území, která by měla sklonit zbraně. Nyní je potřeba, aby další země uznaly povstaleckou Národní radu za legitimní vládu a jednali s ní o dalším dění.

Ono prohlášení libyjské vlády však nebylo zcela jistě vydáno díky modlitbám amerického prezidenta nebo srdceryvným výzvám světových politiků, avšak jedině kvůli blížícím se anglofrancouzským leteckým svazům...

Vrženo na blog dne 18. března 2011 14:25

PS 19.3. 11:30 Plukovník se nepodělal, jen obmyslně mlží. Al Jazeera, západní novináři, kteří zůstali na místě a místní obyvatelé tvrdí: Útoky pokračují, letadla létají a děla střílejí. Scházejí se "zástupci NATO" (Velké Británie, Francie a USA) s představiteli Arabské ligy. Nejprve se domluví, a pak se uvidí. Dělostřelecké náboje zatím dopadají na předměstí Benghází. Do míst, kde žijí tisíce lidí - i žen a dětí, jak do zápaďáckých uší neustále opakuje reportér Al Jazeery. Kaddáfí i nadále tvrdí, že jeho jednotky nezasahují. Asi tedy někdo jiný, kdo má k dospozici tanky - a letadla.
Barack Obama pravil rozhodně, že pokud, pak teda ale! Ovšem pozemní síly v žádném případě.

15:13  Jednotky Kaddáfího útočí na Misurátu.  Tanky armády vjíždějí na předměstí Bengházi. Tisíce lidí utíkají. Předseda národní rady Abdal Džalíl volá: "Apelujeme na celý svobodný svět, aby zabránil masakru civilního obyvatelstva."
Kaddáfí tvrdí: Bráníme se jen útokům zdrogovaných gangů. Nikdo nemá právo vměšovat se do vnitřních záležitostí Libye.

15:15 Státníci v Paříži rokují. Spojenci mají mandát RB OSN. Mají mandát mají, co s ním udělají?

Zatím je jistá jediná věc. V případné první vlně nebudou americké stroje. Američané prý nechtějí diskreditovat povstalce v arabském světě. Krom toho mají svoje letadla v Íránu a Afghánistánu - a v Japonsku...

Další jasná věc: Pouhé zřízení "bezletové zóny" porážku Muammara nezajistí.

Náklady na udržování BLZ se odhadují na asi 15-25 milionů $ za týden až po 300 milionů. Kdo to zaplatí? Skuteční američtí  spojenci.

15:19. Francouzi nad Benghází! Zatím jen průzkumná letadla.

15:32: Rafale není jen "průzkumné letadlo". Zatím nad Libyí létá jako "symbol".

15: 34: Zdá se, že Sarkozy přemluvil Merkelovou k zapojení do mezinárodní aliance. Upřesnění 16:00: Merkelová pravila, že násilí v Libyi musí přestat, avšak Německo se na jeho potlačení nebude podílet.

15:45: Začíná tiskovka v Paříži po summitu, na kterém se sešli premiéři Francie, Velké Británie, evropští zástupci USA a Kanady a Arabské ligy. Mluví francouzský prezident Sarkozy:

Účastníci se shodli že uplatní veškeré dostupné prostředky, aby prosadili rezoluci OSN proti Kaddáfímu, zejména vojenské. Proto se naše letecké síly budou stavět  proti jakýmkoli útokům na na civilní obyvatele v Benghází. 

Již nyní jsme zabránili leteckým útokům na toto město. Zajistíme i ochranu civilního obyvatelstva před tankovými jednotkami.

Arabský lid se rozhodl osvobodit se z otroctví, ve kterém byl uzavřen již dlouho... Budoucnost arabských národů patří jen jim... V Libyi mírumilovné civilní obyvatelstvo je ve smrtelném ohrožení, máme povinnost zareagovat na jeho úpěnlivé volání. Budoucnost Libye je v rukou Libyjců, a my jim v tom pomůžeme.

Francie je připravena ujmout se své role před dějinami.

V Benghází se objevily francouzské vlajky, vyvěšované obyvateli.

16:40 Al Arabíja hlásí, že směrem do Libye odstartovala italská letadla.

Upřesnění Merkelové: Německo nepůjde do Libye, ale posílí svou přítomnost v Afghánistánu, aby se uvolnily americké síly pro Libyi.

17:08 Barack Obama hlásí ze státní návštěvy Brazílie: Toto je historická příležitost, jak se Brazílie společně s USA vydá k světlým zítřkům. Děkujeme za to vážené paní prezidentce. Bla. Naše vlády budou spolupracovat. V Brazílii byla objevena nová ložiska ropy, Spojené státy by se rády staly jejím odběratelem. A taky hodláme dovážet bioropu... Musíme čelit humanitárním krizím. Musíme se bránit narkopašerákům. Blabla.
Odsuzujeme porušování práv a  násilí na civilním obyvatelstvu v Libyi. Koalice je připravena reagovat. Ministryně Clintonová se kvůli tomu zúčastnila summitu v Paříži. Libyjské civilní obyvatelstvo musí být ochráněno. Budu vás o dalším vývoji informovat. (Podobně sterilně jako nyní.) Blablabla. Jsem spokojen, že USA a Brazílie se zúčastní budování budoucnosti na západní polokouli i v Africe. Blablablabla...

17:50 Hillary Clintonová z Paříže: Máme všechny důvody domnívat se, že Kaddáfí spáchá nevýslovná zvěrstva, pokud ho někdo nezastaví. Cílem zásahu je ochrana civilistů před útoky libyjských vládních jednotek.

18:00 Charles De Gaulle vyrazí k libyjským břehům v neděli. Tato francouzská letadlová loď je vybavena zmiňovanými letadly Rafale.
Na operaci se už nyní podílí 20 francouzských letounů. Jeden z nich vypálil první střelu v 17:45 na "vozidlo" Kaddáfího jednotek. (Byl to tank.)


Válka začala.

21:20 Zatímco svět stále čeká, jestli řekne americký prezident něco více než ňuf ňuf a blabla, začala jiná tisková konference - v Pentagonu. Byly sděleny tyto informace o operaci Odyssey Dawn: Střely s plochou dráhou letu byly vypáleny z amerických a britských lodí a ponorek, šlo asi o 110 střel. Americká letadla tam dosud nejsou, zatím je čistěn prostor, aby mohla zasáhnout. Co je důležité: Velení "ad hoc koalice" přebírá americké velící středisko pro Afriku.

Dvě věci z toho vyplývají: Američani přebírají iniciativu. Zadruhé: V zahraniční politice přebírá iniciativu Hillary Clintonová. Americký zásah byl dlouhodobě oddalován ze strany prezidenta Obamy, zatímco američtí vojáci se stěhovali do Středomoří, "aby mohli zasáhnout, kdyby bylo třeba". Načež zasáhli - zjevně po iniciativě Hillary. Ta má pravděpodobně k tomuto kroku předány kompetence od prezidenta Obamy. Ten si říká - když to dobře dopadne, Amerika zvítězí a já s ní. Když to špatně dopadne, tak já nic, já prezident, nositel Nobelovy ceny míru.

Příštím prezidentem USA bude žena.

22:50 Jako druhý až třetí (po Hillary a Pentagonu) z americké administrativy vystoupil prezident Obama, který se svým voličům omlouvá za zásah v Libyi: Není to naše rozhodnutí. Jsem si vědom rizik vojenské operace, je to volba, kterou nepřijímáme rádi - ale nic jiného nám nezbývá - sorry. V souladu s rozhodnutím RB uvolňujeme naše kapacity. Zavazujeme se, že nedojde k žádnému rozmístění pozemních amerických sil. Máme respekt vůči Libyi a jejím obyvatelům. Já jsem si to nevymyslel: konal jsem po poradě s bezpečnostním sborem a kongresmany. Jsme součástí široké koalice, jednáme v zájmu USA i celého světa.

----------------------------------------------------------------------------
Viz i předcházející Šamanovo psaní o Libyi:
23.2.2011: Libye hoří (Zachraňte Evropu: Zasáhněte v Libyi!)
7.3.2011: Souboj o Libyi (Václav Havel vyzval západní země k invazi do Libye. Přitom téměř doslova citoval Moby Dicka který v sobotu připomněl patnáctileté výročí ukončení srbské blokády Sarajeva.)
16.3.2011: Kaddáfí v radioaktivním stínu (V Libyi postupuje Muammar Vítězný po pobřeží od Tripolisu k východu.)


156 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Měl příležitost stát se mučedníkem a nevyužil ji, místo toho si udělal do burnusu, zbabělec. Ale lstivost je jedna z nezbytných vlastností orientálních potentátů, takže mu ještě dlouho nebude konec.

STK řekl(a)...

Už jste někdy byla Harpyje v podobné situaci? Přímo před hlavní kulometu?
(Ano, jsou i takoví, kteří se nepodělají...)

(Zcela mimo skutečnost, že pan plukovník měl být raději mrtvě narozené dítě...)

Harpyje řekl(a)...

No, Němci nechali své spojence na holičkách, zato ale ČR vyslala ústy svého prezidenta důrazný signál! A navíc se její ozbrojené síly neschovávají zbaběle za mandátem Rady bezpečnosti.

Harpyje řekl(a)...

Ne, STK, nebyla. Váš soucit s Ghaddafim mě dojímá , a Vaše námitka je skutečně hodná volnomyšlenkáře.

stk řekl(a)...

Vaši dnešní urážku jsem, Harpyje, nepochopil. Ale třeba mi to ještě dojde...

drak řekl(a)...

Sympatie či antipatie vůči osobě Kaddáfího nechme stranou. Já bych řekl, že mu to "zapaluje" rychle a rozhoduje se zajímavě a z jeho pohledu naprosto správně, mimo jiné i proto, že je to pro svět překvapivé, dokonce bych řekl, že pro ty, co mu jdou po krku (Sarkózyho a Camerona) byl tento páně plukovníkův tah nečekaný a že oběma pánům pomotal plány a způsobil čáru přes rozpočet. Vzhledem k faktu, že proti němu stojí arsenál, který nemá šanci překonat, se zachoval velice racionálně a opakuji, že teď jsou na tahu Sarkózy s Cameronem a budou si s tím Kaddáfího nenásilím muset nějak poradit. Jednou z možných variant je, že on se opravdu chce dostat před tribunál a že chce hlasitě zpívat. Také si myslím, že to ty dva Evropany poněkud zaskočilo. Informací je málo, vařím si z vody, třeba je to všechno ještě úplně jinak. Rozluštění hádanek by nám měl aspoň z části přinést další vývoj. Jsem tedy v napjatém očekávání dalších událostí.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jenže povstalci to nerespektují, jednostranné příměří by se rovnalo kapitulaci, tak bude příměří nepříměří, papírové, ale boje budou pokračovat a příslušní evropští hlavouni budou řešit jesttli bombradovat nebo nebombardovat. Americkýmm hlavounům jde o to aby se Kaddáfíá stáhnul z rponých polí. Kaddáfí hraje o čas. Jestli ho zaženou do kouta tak, že nebude mít jinou možnost, jestli je chlap s koulema, tak za seboy třískne dveřma a provede něco ošklivého. V Egyptě to zas začíná bublat. Co Francie se týče, záleží i na tom komu fandí tamní bubáci. Aby frantíci zatím co budou bušit do Kaddáfího nemuseli hasit svá předměstí. Izrael zmizel z virtuální politické mapy světa a k těmto událostem stále mlčí.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, stejné myšlenky mnou kolují. To vypadaá na chytrý manévr jak získat čas. Nebo Kaddáfí není tak silný jak předstíral ? Nečekal jsem to, předpokládám, že příslušní politici také ne a intenzívně přemýšlejí co dál. Jestli to prozatím odtroubí nebo prohlásí příměří za nordickou lest a zavelí do útoku. Zajímavá šachová partie. škoda, ženemám akcie Brent....

informace řekl(a)...

Mám dojem, že jste tu všichni něčeho napili, zatímco jsem tu nebyla.Počkám, až vystřízlivíte.
Tohle poslední je spam, co pustila plechovka, anebo výsledek pitky?

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Ve hře je dost nejasného, ale jestli tomu rozumím správně, tak USA se do toho nehrnou, Italové poskytnou základny, konec konců bylo by asi divné kdyby ne, ale jinak se do toho asi nepoženou. Německo je stranou, Španělsko asi také a tak to zůstává na Francii s Británií a ty by asi Kaddáfího spolu s povstalci nakonec udolaly, ale asi by u toho měly tak velké ztráty, že se jim do toho moc nechce, bez USA to prostě asi nedá na zdrcující a rozhodnou převahu. S akciemi neobchoduji, za ty nervy mi to nestojí ale vývoj v oblasti je teď rozhodně zajímavý.

drak řekl(a)...

informaci:

Plechovka se ožral a následně pak toho spamovacího magora pustil.

informace řekl(a)...

No, to to ale vypadá. Nejdřív si přihnul hospodský, který tu začal chrastit zbraněmi jako kdyby byl Rasmussen, na to se ožral plechovka, místo aby dával pozor na spam, a vy jste si, draku, asi taky pořádně lohli. Teď tu chybí jen stratég Pergill. Pamatujte di, Draku, že kocourům, dravým ptákům a drakům alkohol nesvědčí. Mohli byste se nakonec poprat.
Berte to s klidem jako italská vláda. Celé dopoledne se radila a dohodla se, že počká na zítra, až se sejde velká porada EU, NATO, Africké unie.

informace řekl(a)...

Obyvatelé Lampedusy se bouří proti přistání člunů s imigranty. Obsadili dva přístavy a hrozí, že skočí do moře a utopí se, pokusí-li se motorové čluny přistát. Vede je generál v penzi Antonio Pappalardo.

Schumacher antisemita řekl(a)...

To jo, budou se radit. Kaddáfí třeba mezi tím zaminuje vrty nebo podnikne jinou bejkárnu.

Draku, co se týče obchodování s akciemi, když člověk není posedlý vidinou rychlého zbohatnutí a může investovat nějaký peníz o který může přijít, je to velmi zajímavá a ke studiu motivující zábava.

drak řekl(a)...

informaci:

Kromě Plechovky rady pokud vím nikdo nepil. U mě se to má s alkoholem už dávno tak, že do hospody s přáteli se dostanu tak 1x za čtvrtletí a dnes se tato šťastná událost nenastalo. Občas, 1-2 x týdně si dám pivo k večeři a to není pití, to je na žízeň, to se dnes také nekonalo. Občas, když se shodou okolností dostaví nějaká běhavka, zastavím ji panákem něčeho dobrého, třeba slivovice, nebo whisky, prášky já nemám rád, jsou mi protivné, to se koná tak 1-2x ročně. No a samozřejmě sem tam má někdo v rodině narozeniny a také jsou Vánoce a Nový rok, ale to je vždy umírněné a ani to se dnes nekonalo. Zkrátka a dobře jediný problém, který mám s alkoholem je ten, že asi mám víc, než kdy vypiju. Kdybych si otevřel bar, tak co se tvrdého týče, minimálně měsíc nic nemusím kupovat.

Jinak ano, nechali jsme se trochu unést, neb situace se pohnula z mrtvého bodu a začíná se blížit další zápletka, zvrat či rozuzlení, co to bude se uvidí, každopádně jsme zvědaví, co z toho nakonec bude.

Myslím, že italská vláda zaujala momentálně nejrozumnější a nejstřízlivější postoj ze všech zúčastněných. JInak Kaddáfího obrat je velice zajímavý, já si myslím, že tím Sarkózyho a Camerona nepříjemně překvapil na jedné straně a zklamal na druhé, nenechá se zabít totiž jen tak pro nic z nic zbytečně zabít a umlčet.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Kaddáfí tím tahem rozhodně získal nějaký čas.

Na ty akcie je zapotřebí jednak určitý minimální objem kapitálu, to by se dejme tomu našlo, ale aby to nebyl bohapustý hazard, chce to pevné nervy, to by taky bylo a taky to chce určité odborné zázemí, přístup k informacím a čas na jejich vyhodnocení. S těmi třemi posledními je to u mě už horší, určité věci kolem toho se mi ani nechce nastudovávat, přístup k informacím nemám dostatečný, čas na jejich sběr a vyhodnocení také ne a to nehledím na to, že by mi to pravděpodobně asi ani moc nebavilo. Radši si koupím objektiv a budu si hrát s focením.

Kopretina řekl(a)...

Kadáfí zaslouží být postaven před soud a potrestán, bohužel se obávám, že bezletová zóna byla zřízena příliš pozdě. Ano, je velké nebezpečí, že se dostanou k moci islamisti, v Lidovkách jsem viděla obrázek Kadáfího s Davidovou hvězdou... Ale přesto by Arabové měli dostat šanci ke zřízení demokratického systému. Demokracie je jediné možné řešení a G.W.Bush má pravdu, když začal válku v Iráku... Sadám byl zrůda a zasloužil před válečný soud...No a pokud bude Libye islamistická, tak s ní přerušit veškeré diplomatické styky, obchodní styky, totálně ji izolovat. Ropu můžeme dovážet ze Saudské Arábie a dalších malých státečků na Arabském poloostrově. Dzp.

informace řekl(a)...

V Itálii veřejnost bere poslední události s neskrývanými obavami. Právě jsem vyslechla televizní debatu na toto téma, které se zúčastnili novináři, jak levicoví tak pravicoví, politici a jeden generál.
Ku podivu se všichni shodli na tom, že situace je velice vážná. Již vyhlášení no fly zone je válečným aktem proti svrchovanému státu, k jehož schválení není autorizováno ani ONU, i když se schovává za zástěrkou humanitarizmu. Již schválením rezoluce no fly zone, která nechává velký prostor pro interpretaci, rada ONU dala aleanci volnou ruku, aniž by požadovala nějakou záruku, že nebude použito válečného násilí. Uváděli jako příklad válku proti Srbsku, která také započala z humanitárních důvodů a vyvinula se v masakr civilního obyvatelstva.
Nikdo neskrýval obavy před tím, že se z tohoto zákroku může rozvinout válka, jejíž osudy a výsledky jsou nepředvídatelné. Rozhodně je pokrytecké tvrdit, že se tyto kroky dělají pro podporu nějaké demokratizace Libyje. V nejlepším případě se válka může přeměnit v místní kmenovou guerrigliu, o níž nemůžeme předvídat, jaké bude mít výsledky. Levice kritizovala vládu, že dala k dispozici italské letecké základny, měla zůstat moudře mimo jako Německo. V případě války, jako nejbližší evropský soused Libye, riskuje mnohem víc jak Německo.
Ve vládní koalici zaujala negativní stanovisko k poskytnutí základem i Severní liga, více méně z týchž důvodů.
Jsem také téhož mínění, že všechny hovory o vývozu demokracie do arabských zemí je nehoráznost. Podívejme se na Irák. je tam snad alespoň nějaký zárodek demokracie, který přežije stažení západních vojenských sil?
Zajímavé na debatě bylo, že levice ani jednou neuvedla svůj obvyklý otřepaný argument boje o energetické a minerální zdroje. Brali to skutečně všichni velmi vážně.
Je pro mne skutečně těžké pochopit vaši euforii.

STK řekl(a)...

Myslím Informace,
že nadšením tu "v putyce" neplýtvá nikdo. My starší spíše vzhlížíme k nebi s obavami jako sedlák před bouřkou. Ono je těžko říct, co bude horším výsledkem občanské války v Libyji - jestli Khaddáfdi nebo Islámské bratrstvo.
Přitom znovu upozorňuji, že si o "panu plukovníkovi" myslím jen to nejhorší.

P.S.: Existuje v nedávných dějinách nějaká revoluce, která by dění v nějaké zemi posunula skutečně kupředu?

drak řekl(a)...

Důvody k euforii jsou tři. Prvním je, že se to konečně někam pohnulo, zda směrem k blbému či dobrému konci, to ještě nevíme, ale pohnulo se to směrem ke konci.

Druhým důvodem k euforii je fakt, že sice skrze OSN prošla rezoluce o bezletové zóně, ale reálné sílu k jejímu uskutečnění jakoby odpadávaly od projektu dříve, než dojde k jeho uskutečnění.

Třetím je ten nečekaný Kaddáfího tah na ukončení konflitku vyhlášením příměří, která ta zamotalo hlavy Sarkózymu a Cameronovi.

Opravdu si rád počkám na to, co se z toho všeho nakonec vyvrbí. Jinak netrpím iluzemi o tom, že směrem na BV je možné exportovat demokracii bodáky.

stk řekl(a)...

Dovolil bych si polemizovat s Drakem v tom, že žádný "konec" vlastně neexistuje. Každý konec je začátkem něčeho jiného. A často zcela nesouvisejícího s předchozím dějem.

informace řekl(a)...

Podívejte se, STK,
řekněme si to na rovinu. Dokud Kaddáfi držel situaci ve státě v rukou, všichni s ním jednali a obchodovali. Itálie a Francie přišly s nápadem Středozemské unie, jejíž částí měla být bez jakýchkoliv podmínek i Libye a Tunisko. Jak se v zemi rozpoutaly nepokoje, všichni si najednou všimli, hlavně Francie, že Kaddáfi je tyran a že musí pryč. Ale nikdo neumí rozumně říct, co bude po něm. Muslimské bratrstvo? Začalo se mluvit o jeho umírněném křídle, ale má to nějakou realistickou vyhlídku? Včera nebo předevčírem jsem sem dala kus pohovoru s jeho jedním představitelem. Dával v něm nějaké záruky, na příklad, na zachování mírové smlouvy Egypta s Izraelem?
Namítnete, že Kaddáfi taky propagoval islám. Jenže, podle mého ta jeho prohlášení v Římě, že se má Evropa poislámštit, byly jen divadelní scény. Jemu jde o udržení moci a ne o šíření islámu.
Můžeme tvrdit, že ta mocenská skupina, co po něm přijde k vládě, bude mít stejné stanovisko?

informace řekl(a)...

Promiňte, Draku,
ale Vaše řeč se mi zdá poněkud nelogická. Za prvé, mě zase moc zajímá, jestli tato situace bude mít dobrý nebo zlý konec. Protože na tom závisí i moje existence.
A pak, říkáte, prošla rezoluce o bezletové zoně, ale reálné síly k jejímu uskutečnění odpodávají dřív, než k ní dojde? Čí reálné síly? Reálné síly tu jsou, a jsou tu pořádně vybavené k fungování. Máme se snad radovat, že Sarkozy s Cameronem utřou nos, protože Kaddáfi udělal protitah příměří?
To je dost malý důvod k radosti, to příměří nevydrží, tato situace nemůže trvat nezměněná dlouho. Povstalci třeba zaútočí znovu a Kaddáfi zasáhne. A válka bude znova.
Anebo se bude Libye dělit na dva státy?
Žádný důvod k euforii tu nevidím.

informace řekl(a)...

Malá Malta odmítla poskytnout své letecké základny pro no fly zone s odůvodněním, že je neutrální země.
Uvědomuje si dobře, co riskuje.

Anonymní řekl(a)...

To se jim to kecá z ouřadu kdesi daleko od případné války. Co kdyby všichni kdo jsou pro vojenský zásah povinně vyfasovali mundůr, kvér a jako jeden muž si tam šli zabojovat?

Anonymní řekl(a)...

Je třeba si to pořádně promyslet. Jako zápaďáci máme vojenskou sílu a tím končíme, nemáme na to nabídnout jinou altenativu, která by mohla postavení obyvatelstva ulehčit: např. technologie výrob atd. Na to západní styl demokracie také nestačí.Nebudeme si přece vytvářet konkurenci v Africe, v nenasyceném trhu. Můžeme však skončit po několika letech jako užiteční idioti, kteří přispěli ke sjednocení Arabů pod islámskou vlájkou. Zatím vydají rozděleni, ale interní reakce jsou protizápadní (viz napadání křesťanů v Egyptě) a aktivita silně připomíná postupné sjednocování, kdy neví nikdo kdo bude hlavním vykladačm koránu - sunité nebo šiité. Bude hlavním Saudská Arábie nebo někdo jiný v pozadí dnes stojící?

A.S.Pergill řekl(a)...

Takže ještě jednou:
Cokoli, co reálně může přijít po Kaddáfím bude horší něž on. Už v tom Egyptě se situace zcela zřetelně přesouvá k nějaké islamofašistické diktatuře, proti níž byl Mubarakův režim zlatý. Představa, že nějaký takový režim zajistí obyvatelstvu lepší životní úroveň, je naprosto směšná. Navíc islamistům bude vyhovovat vytvoření mas uprchlíků před hladomory, jakožto "kanonenfutteru" pro islamizaci Evropy (vůbec bych se nedivil tomu, kdyby celá "jasmínová revoluce" měla tento strategický podtext).

Osobně se dost divím nadšení prožidovských fandů Šamana, Kopretiny a spol. (o maďarském Židovi Sarkozym v čele Francie ani nemluvě), protože náhrada diktátorů (s nimiž se dalo jednat a spolehnout se na to, že budou sjednané dodržovat) islamistickými režimy (o nichž je naprosto jasné, že pro ně nic z toho neplatí, což mj. plyne přímo z přikázání Koránu a šaríje) znamená výrazné zhoršení strategické pozice Izraele a minimálně může dostat Izrael do situace, kdy bude nucen použít pro záchranu životů svých občanů své jaderné zbraně (se všemi následnými politickými důsledky). A zcela jistě vedle ohrožení křesťanských minorit povede i k ohrožení minorit židovských v takto postižených zemích.
Nehledě k tomu, že jakmile se ukáže, že evropskými bodáky nastolený režim je horší a víc ohrožuje evropské obyvatelstvo, tak se bude hledat viník. A ten bude, vzhledem k národnosti (či alespoň vztahům) některých politiků i jásajících příznivců "jasmínové revoluce", docela na ráně. Dost se podobné reakce obávám.

Z tohoto důvodu upřímně doufám, že se to celé rozplizne na nějaké blábolení Frantíků, kteří naposled slušně bojovali někdy za Napoleona, a obecná EUnijní impotence to dorazí (na druhé straně ovšem bude takovéto vyústění velmi povzbuzujícím a motivujícím signálem pro islamisty).

informace řekl(a)...

Obyvatelé Lampedusy se bouří proti dalšímu přílivu imigtantů z Afriky. Podle údajů ministra vnitra Maroniho na ostrov od počátku krize v severní Africe připlulo 11.285 osob, hlavně Tunisanů. Celková rozloha ostrova je 20,2 km², (k porovnání rozloha Prahy, podle údajů Wikipedie, je 496 km²).
Obyvatelé ostrova nemají jiné zdroje obživy než rybolov a turizmus. Nyní prakticky nemají z čeho žít. Ostrov je přeplněn imigranty, které italské úřady nestačí přemísťovat dál na Sicilii nebo do jižní Itálie. Na ostrově dochází voda, místní zdroje nestačí pro tak vysoký počet lidí, musí se dovážet loďmi. V případě, že je moře rozbouřené, ostrov zůstává bez vody a bez potravin. Je zcela závislý na dodávkách zvenku a to loďmi, letadla na to nestačí. Jako nestačí ani na odsun imigranů do středisek v Itálii. Středisko pro imigranty je přeplněné, hygienické podmínky jsou neudržitelné. Imigranti, s prominutím, obesrávají okolí střediska.
Jak dlouho může tato situace trvat? Na hranicích Lybije s Tunisem jsou nahromaděny stovky tisíc osob, které se pohrnou pravděpodobně do Evropy. To znamená na Lampedusu. Evropské unijní směrnice a zákony, týkající se imigrace, přijímání uprchlíků, povolení k pobytu nebo vysídlení jsou složité, nevhodné pro rychlé a účinné řešení humanitárních krizí jako je tato. Při tom, jak řekl včera ministr Maroni, Evropa zatím nedala uspokojující odpověď na žádnou z italských otázek, ani na žádost o přispění 100 miliony euro na výdaje s odbavováním imigrantů. Nefunguje ani systém Frontexu, který by měl střežit hranice Unie.
Je snadné si hrát na humanitární lidumily, lítat někde nad Libyjí, případně i střílet do Kaddáfiho ve jménu humanitární pomoci tamnějšímu obyvatelstvu. V případu, že bude reagovat, kdo to odskáče? Lampedusa, kde ještě pamatují na dvě libyjské rakety odpálené v dubnu 1986 proti americké základně na ostrově.
UNHCR Vysoký komisariát pro uprchlíky OSN může oslavovat na Lampeduse postavení pomníku obětem migrace, které zahynuly v moři, ale měl by se také postarat materiálně a nejen kontrolou a radami o řešení této humanitární tragedie, kterou nesou na svých bedrech i hostitelské země.
hp://www.flickr.com/photos/daniela_z/2817479602/

Video s protestem hp://multimedia.lastampa.it/multimedia/in-italia/lstp/30352/

informace řekl(a)...

K čertu, zas mi to plechovka smazala.
SOS humanitární katastrofa na Lampeduse.

informace řekl(a)...

Bez odkazů
SOS humanitární katastrofa na Lampeduse
Obyvatelé Lampedusy se bouří proti dalšímu přílivu imigtantů z Afriky. Podle údajů ministra vnitra Maroniho na ostrov od počátku krize v severní Africe připlulo 11.285 osob, hlavně Tunisanů. Celková rozloha ostrova je 20,2 km², (k porovnání rozloha Prahy, podle údajů Wikipedie, je 496 km²).
Obyvatelé ostrova nemají jiné zdroje obživy než rybolov a turizmus. Nyní prakticky nemají z čeho žít. Ostrov je přeplněn imigranty, které italské úřady nestačí přemísťovat dál na Sicilii nebo do jižní Itálie. Na ostrově dochází voda, místní zdroje nestačí pro tak vysoký počet lidí, musí se dovážet loďmi. V případě, že je moře rozbouřené, ostrov zůstává bez vody a bez potravin. Je zcela závislý na dodávkách zvenku a to loďmi, letadla na to nestačí. Jako nestačí ani na odsun imigranů do středisek v Itálii. Středisko pro imigranty je přeplněné, hygienické podmínky jsou neudržitelné. Imigranti, s prominutím, obesrávají okolí střediska.
Jak dlouho může tato situace trvat? Na hranicích Lybije s Tunisem jsou nahromaděny stovky tisíc osob, které se pohrnou pravděpodobně do Evropy. To znamená na Lampedusu. Evropské unijní směrnice a zákony, týkající se imigrace, přijímání uprchlíků, povolení k pobytu nebo vysídlení jsou složité, nevhodné pro řešení humanitárních krizí jako je tato. Při tom, jak řekl včera ministr Maroni, Evropa zatím nedala uspokojující odpověď na žádnou z italských otázek, ani na žádost o přispění 100 milionů euro na výdaje s odbavováním imigrantů. Nefunguje ani systém Frontexu, který by měl střežit hranice Unie.
Je snadné si hrát na humanitární lidumily, lítat někde nad Libyjí, případně i střílet do Kaddáfiho ve jménu humanitární pomoci tamnějšímu obyvatelstvu. V případu, že bude reagovat, kdo to odskáče? Lampedusa, kde ještě pamatují na dvě libyjské rakety odpálené v dubnu 1986 proti americké základně na ostrově.
UNHCR Vysoký komisariát pro uprchlíky OSN může oslavovat na Lampeduse postavení pomníku obětem migrace, které zahynuly v moři, ale měl by se také postarat materiálně a nejen kontrolou a radami na řešení této humanitární tragedie, kterou nesou na svých bedrech i hostitelské země.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku ano, je zapotřebí dostatečný kapitál a studovat. Není to ruleta. Právě studium přináší zajímavý vedlejší efekt. Většinu důležitých informací lze najít ve veřejných zdrojích, například na netu. Zpracovávat je komplexně a mít multioborový přehled. Vědět jak které odvětví ve které oblasti funguje, co je důležité, jak odvětví jsou propojena, jak jsou na sobě závislá, k čemu je použitelná jejich produkce, co ovlivňuje poptávku po ní, návaznost na světové a regionální události, kulturu, módu, životní styl...je toho hodně. Přidávám pravidlo, že investor bývá nejúspěšnější jestliže nejedná pod tlakem vnějších okolností. Aby investor nejednal pod tlakem, buď vložený kapitál musí předem odepsat a nepočítat s ním. Dobří investoři a podnikatelé mají oddělený osobní majetek, jakési jádro, které je zdrojem uspokojení jejich životních potřeb. To, že hodnota a výnos jejich obchodnho majetku, investic dočasně klesne třeba na polovinu, jak pro masy škodolibě a s potěšením tu a tam informují média aby dala najevo, že krize postihuje také ty bohaté, vůbec neznamená, že se to dotkne jejich osobní spotřeby a životní úrovně, jestliže nejsou extrémně rozmařilí a nekoušou si nehty, jestli si budou moci dovolit stosedmdesátimetrovou jachtu nebo jen stodvacetimetrovou, a kdo je přeskočí na světovém žebříčku. Na rozdíl od většiny, pro kterou není až tak bez významu, jestli rohlík stojí korunu nebo tři. Souvisí to s mezním užitkem kapitálu. To mimo jiné, způsobuje, s čím vyšším kapitálem operujete, tím vyšší je efektivita Vaší vynaložené práce. (Mezní užitek také v politice ovlivňuje úvahy o míře zdanění a o daňové progresi.)Pominu-li některé omezující faktory jako ovlivnění trhu velkými transakcemi v závislosti na velikost trhu. Investovat milion znamená přivližně stejné úsilí jako investovat sto tisíc. Investovat deset milionů dá stejné úsilí jako investovat milion. Právě mezní užitek způsobuje, že při stejné vynaložené práci a stejném procentním zisku je vyšší investice absolutně užitečnější. Když pokryjete a máte zabezpečenou svoji mezní potřebu, velmi Vám to uvolní ruce. Nejtěžší je dostat se za tuhle hranici. Učili jsme se o prvotní akumulaci kapitálu... Ne, já se za tuhle hranici nedostal. Život není jen racionální a bylo třeba uspokojit jeho jiné potřeby. Bylo zajímavé si tohle o čem píšu vyzkoušet, zůstal jsem drápkem ve hře, jen proto abych v ní zůstal. Znát v devadesátých letech to co jsem se obecně naučil, ó jé.... Fotím také rád a staré víno, syrové škeble a auto bez střechy, zatracená krize :-))) ke štěstí nepotřebuju.

informace řekl(a)...

On by se také našel také klíč, poněkud materiální, k záhadě náhlého probuzení humanitárních citů Sarkozyho a ku podivu i Arabské ligy vůči libyjskému civilnímu obyvatelstvu, které bombarduje Kaddáfi.

V první řadě je to zájem na ropě a plynu. Zdá se to být otřepaný argument levice, ale nebude tak zcela demagogický, když si uvědomíme, že nepřátelské vztahy mezi Saudskou Arábií a Libyjí trvají už od r. 1976, kdy Kaddáfi spolu s alžírským Boumediennem zorganizoval ůnos ministrů organizace Opec ve Vídni, mezi nimi i zplnomocněného saudského Zaki Yamani, aby zmařil politiku snížení cen ropy, fedrovanou tehdy saudskou Arábií a emiráty. Tehdy Libye, Irák, Alžírsko a Irán byly proti této linii.
Politicky se Kaddáfi střetl se saudským králem Abdullahem na plénu Arabské ligy v r. 2003, když to obvinil, že dopustil znesvěcení půdy Mekky křesťanskými vojáky za války v zálivu v r. 1991. Vztahy mezi oběma zeměmi byly vždy napjaté.
Kromě toho i na Středním východě je situace ve varu a Saudská Arábie se nachází ve velice nepohodlné situaci, kdy na jedné straně podporuje intervenci proti Kaddáfimu s perspektivou dosáhnout hegemonie v obchodu s ropou, a na druhé se spolčuje s vojskem křesťanů, které chce napadnout islámskou zem.

U Sarkozyho jde, jak komentují noviny, nejen o ropu a plyn, ale hlavně o blížící se volby v r. 2012. Podle průzkumů by Sarkozy získal ve volbách jen 22% oproti 26% socialistů a 19% strany Marie Le Pen. A tak musí prokázat nějakou aktivitu a zvýšit svou osobní prestiž jako hybná rozhodující síla na mezinárodním poli.

informace řekl(a)...

Plechovka mi smazala příspěvek o Lampeduse dvakrát. Ten druhý byl bez odkazů!

informace řekl(a)...

Obuvníku,
Vy jste idealista!

Šaman řekl(a)...

Informace odplechovkovány.
K pití: Včera večer jsem byl v hospodě a dal si piva tři!
K akciím: Před dvěma týdny jsme si z odstupného od ČEZ dokoupili k již vlastněným další akcie od ČEZ. Po jaderné havárii v Japonsku - stouply... Ale za to nemůže zemětřesení, pouze populistická politika Merkelové a spol. To je horší než zemětřesení!

Harpyje řekl(a)...

Ten klíč existuje, a není ani trochu "materiální", tak jako to není v prvé řadě "zájem na ropě a plynu", a nejmíň nějaká pomyslná saudsko - libyjská rivalita. Za vším je zapotřebí hledat ne ženu, ale sionistu. :-))))
- http://www.lefigaro.fr/international/2011/03/18/01003-20110318ARTFIG00671-la-campagne-libyenne-de-bernard-henri-levy.php

informace řekl(a)...

Poněkud zmytizovaná ta postava Bernarda-Henri Lévyho, nemyslíte? Nšco jako venit, vidit, vinxit. Setkáni s Moustaphou Abdeljalilem, trochu de "la diplomatie parallèle et secrète". A celá ta mašinerie až po Radu OSN se dá do pohybu.
Kam se hrabe mago Merlino.
Fakt je, že tam byl zřejmě poslaný Sarkozym, aby dojednal už předem rozhodnutou věc.

Šaman řekl(a)...

Jednotky Kaddáfího útočí na Misurátu. Tanky armády vjíždějí na předměstí Bengházi. Tisíce lidí utíkají. Předseda národní rady Abdal Džalíl volá: "Apelujeme na celý svobodný svět, aby zabránil masakru civilního obyvatelstva."

Kaddáfí tvrdí: Bráníme se jen útokům zdrogovaných gangů. Nikdo nemá právo vměšovat se do vnitřních záležitostí Libye.

Státníci v Paříži rokují. Spojenci mají mandát RB OSN. Mají mandát mají, co s ním udělají?

Zatím je jistá jediná věc. V případné první vlně nebudou americké stroje. Američané prý nechtějí diskreditovat povstalce v arabském světě. Krom toho mají svoje letadla v Íránu a Afghánistánu - a v Japonsku...

Další jasná věc: Pouhé zřízení "bezletové zóny" porážku Muammara nezajistí.

Šaman řekl(a)...

Náklady na udržování BLZ se odhadují na asi 15-25 milionů $ za týden až po 300 milionů. Kdo to zaplatí? Skuteční američtí spojenci.

Francouzi nad Benghází! Zatím jen průzkumná letadla.

Šaman řekl(a)...

15:32: Rafale není jen "průzkumné letadlo". Zatím nad Libyí létá jako "symbol".

15: 34: Zdá se, že Sarkozy přemluvil Merkelovou k zapojení do mezinárodní aliance.

Šaman řekl(a)...

Rafale:
Rafale

Šaman řekl(a)...

15:45: Začíná tiskovka v Paříži. Mluví francouzský prezident Sarkozy:

Účastníci se shodli že uplatní veškeré prostředky, aby prosadili rezoluci OSN proti Kaddáfímu, tedy i vojenské. Proto se naše letecké síly postavily proti jeho letadlům nad Benghází.

Již nyní jsme zabránili leteckým útokům na toto město. Zajistíme i ochranu civlního obyvatelstva před tankovými jednotkami.

Arabský lid se rozhodl osvobodit se z otroctví, ve kterém byl uzavřen již dlouho... Budoucnost arabských národů patří jen jim... V Libyi mírumilovné civilní obyvatelstvo je ve smrtelném ohrožení, máme povinnost zareagovat na jeho úpěnlivé volání. Budoucnost Libye je v rukou Libyjců, a my jim v tom pomůžeme.

Francie je připravena ujmout se své role před dějinami.

Šaman řekl(a)...

16:40 Al Arabíja hlásí, že směrem do Lybie odstartovala italská letadla.

Upřesnění Merkelové: Německo nepůjde do Libye, ale posílí svou přítomnost v Afghánistánu, aby se uvolnily americké síly pro Libyi.

Šaman řekl(a)...

17:10 Projev amerického prezidenta na návštěvě v Brazílii: Blablablabla.

informace řekl(a)...

Na místě hospodského bych si opatřila nějaký deltaplán s motorkem a vypravila bych se do Libyje. To aby byl také na jevišti dějin.
Italský prcek ujišťuje ovyvatelstvo, že Libye nemá zbraně, kterými by mohla zasáhnout italské území. Jestli sem doletí jen nějaká střepina z Libyje, prcek vyletí z vlády co by dup. A nebude k tomu potřebí ani procesu pro svedení k prostituci nezletilých.

Harpyje řekl(a)...

"Les foules se rassemblent autour des cibles désignées par la France» pour les bombarder" = davy se shromážďují kolem strategických cílů určených k bombardování, libyjská TV.
Stejná taktika, kterou praktikoval Sadam. Už zase brzo bude moct muslimský svět plakat nad nevinnými obětmi imperialistické agrese proti Libyi.

Šaman řekl(a)...

Na operaci se už nyní podílí 20 francouzských letounů. Jeden z nich vypálil první střelu v 17:45 na "vozidlo" Kaddáfího jednotek. (Byl to tank.)

Kopretina řekl(a)...

Meč Gideonův možnost stáhnout zadarmo film o masakru izraelských sportovců v Mnichově a izraelské operace Boží hněv, spravedlivý meč dopadl na hlavy teroristické sebranky

http://movie-library.cz/film/16206-mec-gideonuv-tv-film/

gogo řekl(a)...

Zbabělí Francouzi....napadá mě, že onehdá taky podporovali humanitární řešení v jedné zemi, se kterou měli dokonce spojeneckou smlouvu...Vznikla z toho poměrně neslavná záležitist, které se dodnes říká DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Jo se slabšími nemá Frantík slitování,ale před silnějším kalhoty dole

žibřid řekl(a)...

Zbabělí Francouzi? Snad spíš všichni ostatní. Nejvíce Arabská liga.
Mělo se začít už před týdnem. A skončit by to mělo, po poučení z Iráku, rozdělením země na nějaké normálnější celky, než čáry pravítkem podél hranic bývalých kolonií.

gogo řekl(a)...

Mně se ten export demokracie nějak nelíbí. Naposledy jsme vybudovali demokratickou Albánii za cenu humanitárního bombardování letitého spojence...v tom případě byl Mnichov vlastně moderní smlouva,která jen přeběhla dobu...

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 Informace : idealista neidealista, hlavně, že jsem vydělal. To jediné se počítá. Kromě radosti ze hry.

Šamane, držím palce. Čez není špatný, otázka jaká cena je dobrá, vidím to optimisticky, jako běh na dlouhou trať. Se slzou v oku vzpomínám jak jsem první akcie nakupoval za pětasedmdesát. Na trhu se prosadí, o to se nebojím, nejistotu nevnáší trh ale netržní zásahy.

Šaman řekl(a)...

Zatímco svět stále čeká, jestli řekne americký prezident něco více než ňuf ňuf a blabla, začala jiná tisková konference - v Pentagonu. Byly sděleny tyto informace o operaci Odyssey Dawn: Střely s plochou dráhou letu byly vypáleny z amerických a britských lodí a ponorek, šlo asi o 120 střel. Americká letadla tam dosud nejsou, zatím je čistěn prostor, aby mohla zasáhnout. Co je důležité: Velení "ad hoc koalice" přebírá americké velící středisko pro Afriku.

Dvě věci z toho vyplývají: Američani přebírají iniciativu. Zadruhé: V zahraniční politice přebírá iniciativu Hillary Clintonová. Americký zásah byl dlouhodobě oddalován ze strany prezidenta Obamy, zatímco američtí vojáci se stěhovali do Středomoří, "aby mohli zasáhnout, kdyby bylo třeba". Načež zasáhli - zjevně po iniciativě Hillary. Ta má pravděpodobně k tomuto kroku předány kompetence od prezidenta Obamy. Ten si říká - když to dobře dopadne, Amerika zvítězí a já s ní. Když to špatně dopadne, tak já nic, já prezident, nositel Nobelovy ceny míru.

Příštím prezidentem USA bude žena.

informace řekl(a)...

Severní liga, která je stranou vládní koalice se staví rezolutně proti intervenci v Libyji a kritizuje ministry, kteří si pouštějí hubu na špacír, řičí zbraněmi, aniž by věděli, o čem mluví.
Dějiny jsou plné t.zv. demokratů, kteří bojují za svobodu a víme dobře, jak to pak končí, počínaje Napoleonem až po dnešní dobu, říká lídr Ligy U.Bossi.
Liga předvídá, že po zlikvidování Kaddáfiho Itálie bude zaplavena desítkami tisíců imigrantů a nikdo ze slavné koalice nepodá Itálii pomocnou ruku.
Italský politický svět se rozštěpil, část vládní koalice se zdržela hlasování o vstupu Itálie do války proti Libyji, zato vládu podpořila část opozice.
Uvidíme, co se z toho vyklube. ještě by chybělo, aby z toho vyšla nějaká vládní krize.
Podle mého má pravdu Liga.

Šaman řekl(a)...

Jako druhý až třetí (po Hillary a Pentagonu) z americké administrativy vystoupil prezident Obama, který se svým voličům omlouvá za zásah v Libyi: Není to naše rozhodnutí. Jsem si vědom rizik vojenské operace, je to volba, kterou nepřijímáme rádi - ale nic jiného nám nezbývá - sorry. V souladu s rozhodnutím RB uvolňujeme naše kapacity. Zavazujeme se, že nedojde k žádnému rozmístění pozemních amerických sil. Máme respekt vůči Libyi a jejím obyvatelům. Já jsem si to nevymyslel: konal jsem po poradě s bezpečnostním sborem a kongresmany. Jsme součástí široké koalice, jednáme v zájmu USA i celého světa.

informace řekl(a)...

Obuvníku,
vypadá to, jako kdybyste opsal stránku z příručky: Jak investovat na burze. ČEZ stoupají, i když Nikkei jde dolů o 10 procent?
Zázrak.

STK řekl(a)...

Příštím presidentem USA bude černoška. Nebo lesbická Mexičanka. [;-)

Pro Harpyji: To je, prosím, jen smutný žert...
P.S.: Mám pocit, že stolec, na kterém museli sedět adepti na papeže, aby se prokázalo, že jsou "on" by se měl zavést u politiků všeobecně. Bo fix.

stk řekl(a)...

Pro ostatní štamgasty:
Mám velice silný pocit, že dnes večer došlo k nepředloženosti mezinárodního rozměru. Téměř bych řekl, že rozměru srovnatelného s GW nebo multi-kulti. Takže jen potichoučku špitám: "A bude hůř!"

informace řekl(a)...

Italská Reuters píše, že z lodí USA a GB bylo odpáleno víc jak 110 raketových střel Tomahawk proti potiletadlové obraně v Tripolisu a v Misuratě
"oltre 110 missili Tomahawk contro le difese aeree intorno alla capitale Tripoli e alla città occidentale di Misurata".
Podle lybijské televize byly odstřelovány čtrti měst Tripolis, Misurata, Sirte a Bengasi, a při zásazích byli zabiti civilisti a byla zasažena i nemocnice.
Nejsou k dispozici další podrobnosti.
Nejste sám, STK, kdo má blbý pocit. My to máme vedle.

informace řekl(a)...

Zprávy o Libyji německy
hp://www.stern.de/politik/ausland/militaereinsatz-gestartet-schlacht-um-libyen-1665591.html

Další podrobnosti uvádí agentura Libero news
hp://libero-news.it/news/694528/Libia__missili_come_pioggia_Ra_s_promette___Vendetta_.html

Rusové prý s útokem nesouhlasí, mělo se počkat a jednat o podmínkách příměří.

STK řekl(a)...

Ano. Je pro mě nesmírně trapné, že tentokrát musím souhlasit s Ruskem.

Větší vlastenec řekl(a)...

Souhlasit s Ruskem není trapné, vážený STK. Naopak.
Náš souhlas s postojem Ruské federace je :
1) vyjádřením uznání nezpochybnitelné autority staršího, moudřejšího a většího bratra
2) základní podmínkou přežití našeho národa, permanentně ohrožovaného Němci a dalšími Evropany, Američany, sionisty, a jinými podobnými nepřáteli Země České a socialismu.
To si uvědomuje náš prezident, vší náš lid a samozřejmě i obě naše bratrské Strany.

Ano, krvavá agrese proti Velké Libyjské arabské socialistické džamahíriji je stejným zločinem jako globalizace, globální oteplení, multi-kulti, kapitalismus a demokracie.
Je dobře, že současná protilidová vláda naší těžce zkoušené vlasti ustoupila tlaku veřejnosti. Kdybychom se zapojili do války proti libyjskému lidu, po boku jako USA a některých evropských zemí, stali bychom se legitimním terčem sebeobranných akcí libyjských vlastenců. Na vlastní kůži (jakož i vnitřní orgány) bychom pocítili mocnou sílu slavného výrobku našich českých hlav a rukou, našeho skvělého Semtexu.

Je dobře, že neprošel válečný štváč Havel a jemu podobní zrádci a euroameričtí zaprodanci. Vší náš lid odmítl vměšování do vnitřních záležitostí VLASD stejně rozhodně, jako stavbu útočného amerického radaru v Brdech. Ano, přes dvacet let brutálního poevropšťování jsme zůstali svoji a nezlomení. Z Asie jsme přišli, Asii si neseme v srdcích. Z nás Euroameričany neudělají.

NE Euroamerické agresi ! Yankeeové a Evropani, pryč z Libye a Česka !

informace řekl(a)...

Konečně náš Kultprop [Communist Party propaganda specialist] dostal instrukce a tak nám může vysvětlit situaci a říct, co si máme myslet.
Zasvitlo mu z Východu?

informace řekl(a)...

po Rusku i Čína vyslovila nesouhlas s válečným zákrokem aleance v Libyji. Africká unie žádá okamžité zastavení válečných akcí.
Libye žádá okamžité svolání Rady bezpečnosti OSN. Libyjská vláda považuje za neplatnou rezoluci 1973, která dává volnou ruku alianci zakročit vojensky proti Libyi.

informace řekl(a)...

Lídr ruské populistické LDPR (Либерально-демократическая партия России)Žirinovskij vyzval všechny muslimské země, aby se společně postavily proti agresorům v Libyi.
«Не оставляйте Ливию в беде, один на один с мощной военной машиной североатлантического блока. Нельзя позволить НАТО раздавить демократию в Ливии, тем более, что эта страна никому не угрожает. Нельзя оставаться в стороне от происходящего. Не идите на поводу у недальновидных европейских и заокеанских политиков», — řekl Žirinovskij.
Další na rosbalt.ru

Harpyje řekl(a)...

Ano, STK, srovnání zřízení bezletové zóny nad Lybií s hrůzami multikulti je idea hodná volnomyšlenkáře!
Ale spíše než souhlas s ruskou pozicí, vidím osobně zcela perfektní souznění s pozicí Teheránu. Pro iránské velebníčky je totiž myšlenka nějakého multikulti stejně děsivou představou jako pro Vás. Pro černošky, lesby nebo Latinos není v iránské společnosti místo.
A že Irán odmítá jakoukoli bezvěreckou křižáckou intervenci v muslimských krajinách, se rozumí samo sebou.

STK řekl(a)...

Víte, Informace,
Vlastimil Větší balí svá sdělení do formulací a slov nepřijatelných pro většinu tzv. pravicové či liberální čtenáčské obce. Připomíná to ty známé čokoládové zákusky ve tvaru lejna, polité žlutým koňakem. A pokud zrovna nemá záchvat grafománie (no nesmečuj, když ti někdo tak krásně nahraje...!), (což se stane každému) jsou jeho myšlenky, pečlivě skryté v rétorice politruka často nejen zajímavé, ale i velmi akceptovatelné. Ale proč Vám to píši, Vy to víte.

Ostatně i Harpyje...

Je tu ale ještě možnost, že jsem vše překombinoval a všechno je, jak říkal ten starý rábi na smrtelné posteli, jinak...

stk řekl(a)...

To Haarpyje:
Jistěže, tajný imám, to jsem já...
(Je už pomalu čas, jdu na modlící kobereček!)

;-)

STK řekl(a)...

Ale vážně, Harpyje:

pod termínem "bezletová zóna" je skryto jen a jen zdánlivě přesné, sofistikované bombardování, ať už letadly nebo Tomahawky. Budou trpět Libyjci na obou stranách konfliktu rovnou měrou.
Zase se dost krvavým způsobem pokoušíme "vyvážet demokracii" do míst, kde ji těžko kdo neocení. Zdá se, že s demokracií je to stejné jako s potravinovu pomocí. Pokud si ji nezasloužím sám, nevím, jak s ní naložit a stále čekám na to, co mi kdo dá.

Než se do mě pustíte, řekněte, kde ve světě se ten export demokracie "ohněm a mečem" povedl....

stk řekl(a)...

Oprava: ...těžko kdo ocení...

Poznámka cynika: Tomahawky a podobné stroje na smrt už vybíhají z doby, kdy se dají použít. Bylo třeba je vbyzkoušet v bojových podmínkách a nějak zužitkovat. No a Libyje není tak daleko. Následně bude možno přezbrojit na něco modernějšího: "Sekerky byly vrženy!"

informaci řekl(a)...

STK,
chápu, když člověk nemá vhodné téma na němž rozvinout svůj repertoár, tak je lepší počkat. Někdy mu nahraju i já, i když občas třeba zrádný míč. Ale to patří k věci. Kdo se srandou zachází, ten srandou taky schází.

informace řekl(a)...

Komentáře dnešních italských novin jsou velice kritické, a to i v il Giornale, který je ve vlastnictví rodiny Berlusconi. Tři prestižní opinion makers jako Giuliano Ferrara, Vittorio Sgarbi a Marcello Foa na stránkách il Giornale kritizují ostře zásah aleance, vedené Francií, v Libyi. Zdůrazňují, že humanitární zdůvodnění vojenského zásahu je jen ideologická maska, za kterou se skrývají zcela jiné pragmatické cíle. Humanitarismus tato "povznášející" vize světa je jen zástěrka, za kterou se schovává tažení, politicky pochybné, plné dvojznačnosti, bez jistých perspektiv. A tomu se propůjčuje Rada bezpečnosti, ze které se časem stal nástroj pro uplatnění určitých zájmů, ale který zůstavá zcela lhostejný nebo jen vlažný k cele řadě případů násilí, potlačování lidských práv, brutálního vraždění (Čečensko, Tibet, Darfur, Ruanda).
Vedle oficiálních důvodů pro vojenský zásah v Libyji, humanitárně zanícených, altruistických, dokonce romantických, jsou zde ty reálné, které po čase ukážou svou tvář. V tomto případě největší zájem zde má Sarkozy, který při perspektivě prohry v budoucích volbách, vsadil všechno, i bezpečnost Evropy, na kartu intervence v Libyji. Novináři si dobře všimli scénické úpravy pařížské schúze, která připomínala Jaltskou konferenci, kde se Sarkozy navlékl do role Churchilla. Ta podobnost není náhodná, v Jaltě se velmoci dohodly na rozdělení sfér vlivu v Evropě. V Paříži si státy pravděpodobně de facto rozparcelovaly Afriku. A byla to francouská letadla, co vylétla jako první ještě před skončením schůze.
Jakým právem rozhodly "demokraticky" vlády státu koalice pro ozbrojený konflikt s Lybií, aniž by vzaly v úvahu mínění svých občanů? Ptaly se jich, jestli chtějí novou válku?
Tímto tonem píší i jiné pravicové listy, jako il Tempo "Sarkò conquista il Mediterraneo" Sarkò dobývá Středozemí, anebo blogy občanských hnutí jako blog B.Grillo. "Qualcuno ha detto agli italiani che siamo in guerra e un missile libico potrebbe colpire in ogni momento una nostra città?" Řekl někdo Italům, že vstupujeme do války a že libyjská raketa může kdykoliv zasáhnout některé naše město?
Některé levicové listy raději cudně mlčí.
Sám Berlusconi se snažil v televizi uklidnit veřejné mínění tvrzením, že Libye nemá zbraně, kterými by mohla zasáhnout italské území.

Harpyje řekl(a)...

Pokud nesedíte ve studni, tak žádný skrytý imám nejste, STK.
Takže lepší než "export demokracie" je podle Vás nechat vraždit diktátory své vlastní obyvatelstvo. Saddam jich pobil přes 290 000 a dostal provaz. Počet obětí Ghaddafiho bude teprve tehdy kompletní, až se rozhodne použít těch 10 t yperitu, které zakopal někde v libyjské poušti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Naprosto s Vámi souhlasím, vážený STK.
Vývoz demokracie a kapitalismu, násilné šíření multi-kulti, liberalismu, NGOismu a jiných krvavých kultů - to jsou křižácké výpravy současnosti.
Kéž by hrdinní Muslimové zatočili s křižáky jako naši slavní husitští předkové ! Kéž by se křesťanští žoldnéři obrátili na panický útěk po zaslechnutí muslimských chorálů !
Však i kdyby libyjští vlastenci podlehli přesile v ocel (a hořčíkové slitiny) oděných pánů, duch odporu proti vetřelcům nezanikne. Jako v Česku, Afghánistánu, Iráku a dalších okupovaných zemích, i v Libyi nikdy nepřestane plát jasný plamen svobody. Jednou Češi a Muslimové povstanou, zlomí své okovy, svrhnou krvavý kapitalismus a prohnilou demokracii, a znovunastolí své tradiční společenské systémy.
A pak se bude tančit všude !

U Tripolisu se bojuje za Prahu !***Volte ČSSD a KSČM !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Harpyje, otázka je kdo by koho vraždil, kdyby ne právě Kaddáfí. Co se týče chemických zbraní, myslíte ty, které marně hledali už v Iráku ?

Šaman řekl(a)...

Odpověď na otázku STK: Než se do mě pustíte, řekněte, kde ve světě se ten export demokracie "ohněm a mečem" povedl....

0. 1918 vznik Československa
1. 1945 Německo, Japonsko a Itálie
2. 1982 Válka o Falklandy vedla k pádu argentinské vojenské junty
3. Grenada
4. 1989 středovýchodní Evropa (stačila hrozba Hvězdných válek...)
5. 1999 Válka se Srbskem vedla k pádu postkomunistického Miloševičova režimu a zastavila zabíjenív Bosně/ Hercegovině

Harpyje řekl(a)...

Nezapomínejte na další novou zbraň US imperialistů, vlastenče! Zatímco sionistická Harpyje http://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harpy terorizuje mírumilovné muslimy, US americká Haarpyje působí "počasové horrory" a přírodní katastrofy!
http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/japonsko-ve-sparech-haarpyji/

Větší vlastenec řekl(a)...

Nezapomínám, vážená paní Harpyje.
Jak všeobecně dobře známo, velký český vlastenec Adam B.Bartoš odhalil nejen zrůdné plány imperialistů na ničení nepohodlných zemí pomocí řízených zemětřesení, ale i spiknutí sionistických lékařů proti našemu prezidentovi. Konečně, už před léty náš božský Kája Gott nám odhalil strašlivou pravdu o tsunami ze 26.12.2004 – turistické oblasti na pobřeží Indického oceánu byly záměrně zpustošeny euroamerickými kapitalistickými žraloky, kvůli urychlení výstavby nových rekreačních komplexů.
Ano, takoví jsou ti „slavní“ kapitalisti a demokrati, ti „slavní“ Euroameričani.

Ale náš lid je zná, ty farizeje ! Náš lid ví, co se skrývá za širokými úsměvy euroamerických politiků a pod zlatem zdobenými komžemi papeženců – faleš a zrada, dýky a lahvičky s jedem. Náš lid zná své Pappenheimské, náš lid ví, komu jedině se dá věřit – našim starším ruským bratřím a oběma našim bratrským Stranám.
Evropani a Američani do naší vlasti vždy přicházeli jako křižáci, okupanti, nositelé nám úplně cizích idejí. Rusové vždy přicházeli jako osvoboditelé a zachránci, jako nositelé vyspělé slovanské kultury.
Jednou přijde čas, a Muslimové, naši přirození spojenci v boji proti barbarské euroamerické „civilizaci“, nás Slovany zavolají na pomoc. Společně zvítězíme nad kolonialismem, imperialismem, sionismem a křesťanstvím. Osvobodíme všechny národy, meče překováme v pluhy, temné křesťanské chrámy změníme ve školy, výbory Strany a mešity. Pomocí metody HAARP obrátíme toky řek, poručíme větru dešti, zavlažíme pouště, vysušíme močály, oživíme Mrtvé moře.
A pak se už bude vážně tančit všude !

Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

A sakra! Netušila jsem, že i Die goldene Stimme aus Prag patří k okruhu zasvěcených. To má našinec z toho, že je emigrant. Nedůvěra pana prezidenta vůči našincům se zdá být naprosto oprávněná. Oder?

informace řekl(a)...

Jaké množství chemických a bakteriologických zbraní, vyrobených v továrně v Raptě, se podařilo Kaddáfimi schovat, přes závazek, že je všechny zničí, není známo. Na počátku března anglické a americké noviny psaly, že Kaddáfi vlastní yperit, bakteriologické a chemické zbraně a semtex, kromě bomb na jejich použití. Odtud to převzaly některé italské noviny, ale teď o tom mlčí, aby nešířily paniku mezi lidmi. Kaddáfi se po dloho trvajícím jednání zavázal v r. 2003 zničit svůj arsenál a nevyrábět v souhlasu s Mezinárodní konvencí bakteriologické a nukleární zbraně. V minulém roce americký státní departament tvrdil, že Libye závazky respektovala. Wikileaks uveřejnil několik dokumentů, ze kterých vyplývá, že Lybijci dělali americkému teamu při kontrole různé potíže. Bush prý netrval pak na kontrole.
Továrnu v Raptě postavili mezi 84-88 rokem za spolupráce západoevropských firem, jednou z nich byla italská ENI. Měla to být původně chemička, ale byla postupně přeměněna na smrtonosné zbraně. Kolem ní byla za ta léta spousta tahanic.
Ony i ty styky mezi USA, Evropou a Libyjí za dobu svého trvání měly různé politické zvraty a změny v orientaci, takže se člověk diví, jak to, že si teprve dnes všichni uvědomují, že Kaddáfi je terorista, vrah a uzurpátor. A že ho musí ve jménu humanitarizmu odstavit.
Neříkám to polemicky, jen si uvědomuju, když čtu jeho charakteristiku nebo souhrn jeho mezinárodních akcí a politiky, že s tím humanitárním rozhořčením přišli státníci politické koalice až moc pozdě. A že celá mezinárodní politika je velká žumpa. Už v 1980 r. chtěli Američané sestřelit jeho letadlo, ale varoval ho včas někdo z italské tajné služby. A místo letadla Kaddáfiho, které změnilo směr, sestřelili italské cestovní letadlo. Diskutovalo se o tom až do nedávna, zabýval se tím soud, ale samozřejmě se na nějaké dokumenty nepřišlo.

informace řekl(a)...

Dopravní letadlo, které vybuchlo v letu nad Usticou. Všichni v letadle zahynuli.
hp://cs.wikipedia.org/wiki/Ustick%C3%BD_masakr

informace řekl(a)...

Páni, Vlastidoji,
ti muslimové Vám tedy dovopravdy natrhnou řiť!
To pak budete teprv tančit a pět!

informace řekl(a)...

Šamane,
dejte si konečně pokoj s tou Vaší humanitární demagogií. Stačí na to media.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážená paní Harpyje.
Nedůvěra našeho prezidenta a všeho našeho lidu vůči vašincům (= Vašim našincům) je oprávněná. Vy jste opustili naši vlast :
1) za vidinou zahálčivého života v luxusu kapitalistického světa
2) abyste unikli spravedlivému trestu za zločiny proti vlasti, lidu a našemu společenskému zřízení

Jaké však bylo zklamání vašinců, po seznámení s realitou ! Pod blyštivou fasádou, pod pozlátkem našli jste hrůzu světa násilí a bezpráví, světa, v němž kde otrok černoch vzlyká
na moři plantáží, v němž ubohý dělník třese se o žebráckou mzdu. Ano, v Evropě a Americe dosud marně se bouří vykořisťovaní proti vykořisťovatelům, v Evropě a Americe dosud lid marně touží po spravedlivém společenském zřízení.

Co jste se naučila, během desetiletí pobytu v Evropě, navíc přímo mezi Němci-fašisty ? Několik neslovanských jazyků, spoustu dovedností nutných k přežití v kapitalistické džungli. Ale ruštinu jste skoro zapomněla, u opravdu svobodných voleb jste nikdy nebyla, marxismus-leninismus-stalinismus je pro Vás terra incognita; stejně jako opravdová, to jest socialistická demokracie.
Není pak divu, že neznáte základní pilíře naší národní a státní samostatnosti : 1. odsun; 2. znárodnění; 3. sepětí se Sovětským svazem resp.Ruskou federací. Není divu, že dokážete srovnávat nesrovnatelné, například vraždění Čechů Němci s humánním zneškodňováním Němců Čechy.
Prostě – Vy a všichni vašinci nezískáte důvěru našeho prezidenta a všeho našeho lidu, dokud se nevrátíte do osvobozené vlasti a neprojdete příslušným převýchovným programem v příslušném nápravně-výchovném resp. pracovně-převýchovném ústavu.


Marie Pujmannová : Emigranti

Být špion, zběh, a vrah a zrazoval svůj stát,
s vervolfy hranic jednom chumlu stát,
v Babicích republice do zad vrážet nůž,
jenž podal agent: Na holomku, služ –
hanební emigranti.

Studení jak psí čenich vlast vroucnou neviděli,
jen střep a krám a strouhy, které bláto dělí,
na tváři hrdinské jen počítali pihy
a na půl žerdi stahovali prapor plihlý –
hanební emigranti.

Ale jen zadul vítr únorový
od strážných hor až po dukelské rovy,
kde krasnoarmějci a naší slavní dřímou sen,
aby lid k vládě byl probuzen –
páni, co na lid policii,
obchodníčkové čili,
v teple se schovali, za storu skryli líc,
zmatené školáky poslali do ulic
a foukli, svíčkové báby.
Hanební emigranti.

"Svobodná Evropo", tvůj vykřičený hlas
v procesí syčáků a byvších primadon,
zas "chránit kulturu", zas "bolševictví hráz",
ty "Nová Evropo", známe tvůj starý hlas,
ba věru pravý uhodilas tón
a šťastně poutní místo vybralas,
kdekdo má v Čechách chuť vydat se opět znova
na svatováclavskou pouť do Mnichova –
hanební emigranti.

Jak emigrantský páv po peru pero ztrácí
přeletěl by tak rád v rakouskou federaci,
uprchlý generál dal by zas Sudety
křižákům s lebkami pro říšské lafety,
kdys atlantický val, dnes atlantický pakt
být špion, zběh a vrah a prodávat svůj stát –
hanební emigranti.

Nevědí co jsou, kdo dá přístřeší
posluhující emigrantské veteši,
chvíli je dobrá, pak ji zahodí
v rozmaru politické náhody.
Nevědí, či jsou, toho, kdo dá víc,
zda vrah z Koreje, vrah od Lidic,
ani co za to budou chtít,
únos, nebo zavraždit –
hanební emigranti.

Válka je jejích naděje.
Ať si ji nikdo nepřeje.
Zpozdilí lidé minulí,
jak mouchy byste zhynuli.
Bez lásky těžko bojovat,
jen ten, kdo má zemi k smrti rád,
se život zase obrátí, ne v polomy a vyvrátí.
Jsme mír, my národ semknutý,
ne jak klepáte, od knuty,
však protože svou rodnou zem
vpijeme živým kořenem.

Dým továren, to je náš dech,
naše krev tepá v pražských zdech,
my z šumavského temene
hraničním hvozdem kveteme.
Protože v zemi Fučíka
jen sběr a chamraď utíká
však stát a dělník jedno jsou
jak láska k míru s Nebojsou.
A to je naše čest.

Volte ČSSD a KSČM !

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, četla jsem, že Izrael je bohužel jen populárnější než palestinští Arabové (v časopise Společnosti přátel Izraele) ve 4 zemích- Samosebnou v USA, Indii, Ghaně a Rusko!!! Ano, Ruská federace mladá krev dostává rozum!!! Mě sionistku to velmi těší... Tak byste měl Vlastenče juchaat pro Izrael... Dzp.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Šamane,
1918 vznik Československa byl pokusem p vznik "národního státu" "Československého národa" na evropském civilizačním základě Rakousko-Uherska.
1. 1945 Německo, Japonsko a Itálie : Návrat k předválečnému stavu a demilitarizace. Japonsko je dodnes formálně císařstvím.
2. 1982 Válka o Falklandy vedla k pádu argentinské vojenské junty a k návratu do předchozímu stavu
3. Grenada : nahrazení jedné kliky jinou. Dodnes tam nefunguje co by se dalo nazvat "demokracií" v evropském smyslu.
4. 1989 středovýchodní Evropa (stačila hrozba Hvězdných válek...) : odtranění komunistického experimentu a návrat k předešlému stavu. Leč nevstoupíš dvakrát do stejné řeky a následky čtyřiceti let se promítají do dnes.
5. 1999 Válka se Srbskem vedla k pádu postkomunistického Miloševičova režimu a zastavila zabíjenív Bosně/ Hercegovině : Nevyhlášená válka Srbsku, bombardování civilních cílů, genocida Srbů v Kosovu, Bosně a Hercegovině a jinde, vznik islámského narkozločineckého Státu Kosovo v čele s válečným zločincem a mafiánem Thacim, oblíbencem Vency pravdolásky.

Jestliže někdy a někde nějaká intervence dala za vznik "demokracii", šlo ne o zřízení demokracie "na zelené louce", ale o ostranění nějaké anomálie a v navázání na předešlý vývoj. Demokracii nelze nainstalovat na nekompatibilní kulturu.

Přidávám 6. Demokracie neexistuje. Je přírodně vyloučená tak jako je vyloučený komunismus ale i jeho rozvojová forma socialismus. To co nazýváme demokracií je "reálná demokracie" podobající se hlásané demokracii tak jako se podobal "reálný socialismus" hlásanému. Jen v některých zemích má více blíž k ideálu, například na Islandu, ve Švýrarsku, v Norsku. Nejvzdálenější je v arabských a islámských zemích. V dlouhých lidských dějinách je demokracie dočasnou anomálií. Neříkám, že je to dobré či špatné. Nehodnotím. Popisuju. To že něco je někým nějak nazýváno, neznamená, že v podstatě je to takové, pravda není to co se odhlasuje a většina lidí zvláště v dnešním komplikovaném a na poznání náročném a více náročnějším světě má problém jak úspěšně řídit své životy, natož pak životy jiných k jejich prospěchu. To, že mají nějaké formální možnosti, a že jednou za stanovený čas vykonají nějaký rituál, ve kterém si mohou vybrat tak jak si mohou vybrat ten či onen jogurt či zubní pastu aniž mají reálný vliv na nabídku, neznamená, že se reálně podílejí na vládě. Pro současný model vlády se více než demokracie hodí název polykracie. S různými a v různé míře s prvky oligarchie, despocie a podobně. Za výstižné považuji úvahy Rio Praisnera v knice "Americana". Ne, že bych měl všechno to co píšu jen vyčtené, vycházím z vlastních úvah založených na vlastním pozorování chování lidí a společenských procesů. Z přírodního hlediska je "demokracie" anomálií a dočasným stavem. Není ideální, je jen jednou z přijatelných forem vlády vhodných do příznivého počasí. A aby byla relativně stabilní, musí být zakotvená v kultuře všedního dne většiny lidí. Sám víš, jak nesmírně je křehká, viz Blackout. Stačilo by několik týdnů bez elektřiny...

Kopretina řekl(a)...

Výmluva tyranů
Emanuele Ottolenghi

Ministryně zahraničí Evropské Unie baronka Ashtonová při svém loňském projevu v Káhiře zmínila svobodu pouze jednou, a to když mluvila o svobodě Palestinců od Izraele, ačkoli arabské režimy utlačovaly svůj lid v celém regionu. Umíněné sledování chiméry mírového procesu dovedlo Evropu k tomu, že zanedbává své závazky podporovat arabské reformy a zapomíná využít své hospodářské síly k tomu, aby přinutila arabské režimy k postupným reformám. Evropa prokazuje mimořádnou náchylnost přijímat výmluvy tyranů, kteří tvrdí, že důvodem extremismu na Blízkém východě není nedostatek svobody v arabských zemích, nýbrž chybějící nezávislost Palestinců. Evropa se blahosklonně domnívala, že ví, co si přeje běžný Arab, aniž by se obtěžovala to zjišťovat. Nyní jednotlivé národy na Blízkém východě ve výbuchu destruktivní zlosti svrhávají své vůdce a dožadují se chleba a svobody samy pro sebe, nikoli pro Palestince. Běda západním zemím, které tak dlouho nebyly schopny si přiznat, že Palestina ve skutečnosti není tím hlavním problémem.

Zdá se však, že jsme se nepoučili. Naopak, poučení se aktivně vzdoruje. Když v lednu al- Džazíra a Guardian vynesly tisíce poznámek palestinských vyjednavačů prozrazujících podrobnosti jejich mnohaletého vyjednávání s Izraelem a USA, obě média tak učinila s jediným cílem: zdiskreditovat Palestinskou samosprávu a tím podpořit Hamás. Načasování této akce se ukázalo jako nevhodné, neboť mu předcházela jasmínová revoluce v Tunisku a následovaly egyptské nepokoje. Zveřejněné materiály vypadaly jako zbabělý pokus změnit téma a recyklovat staré známé tvrzení, že matkou všech problémů je Palestina. Se všemi nedostatky a chybami však právě současná strategie podporující palestinského premiéra Saláma Fajáda a jeho plány na zavedení reforem, budování institucí, zlepšování transparentnosti a vytváření podmínek pro hospodářský růst vytváří prostředí, v němž se snižuje pravděpodobnost, že volby – až budou vyhlášeny – vyhrají extremisté. Právě takovou strategii mohla Evropa se svými dohodami o přidružení s arabskými režimy sledovat také jinde. Nečinila tak proto, že věřila, že jakmile budou mít Palestinci svůj stát, arabští tyranové začnou se svými poddanými zacházet lépe.

Palestina byla však častěji výmluvou než skutečným problémem. Když nyní tuniský vůdce uprchl do exilu a jeho egyptský kolega se ocitl v obležení rozzuřeného davu, neměli bychom zapomínat, že pro diktátory, satrapy a autokraty Blízkého východu bylo vždy snazší najít si obětního beránka, než převzít odpovědnost za problémy svých zemí. Izrael nemá nic společného s hrozivou revoltou mládeže po celém arabském světě, ani s nízkým hospodářským růstem, explodující nezaměstnaností, nedostatečnou infrastrukturou ani zhoršující se úrovní veřejných služeb.

Kopretina řekl(a)...

Problémy, které nyní sužují arabský svět, jsou hlavní příčinou islámského fundamentalismu. Ale obvinit Izrael je osvědčená výmluva. Evropa neměla tyrany trpět a měla tento podvod odhalit už dávno. Namísto toho Evropa dovolila, aby se Palestina, tento věčný zdroj zraněné pýchy arabského nacionalismu, stala naší pastí.

Podporou tyranů Evropa zradila jejich poddané. Ti zase vypadali, že jsou smířeni se svým utlačováním a přesvědčeni, že jejich utrpení je nevyhnutelná oběť potřebná k osvobození Jeruzaléma. Za tento útlak bude nyní nutno zaplatit, stejně jako za desetiletí, kdy tyranům procházela jejich výmluva na palestinské utrpení. Instinktivní reflex vinit někoho jiného zde zůstane ještě dlouho poté, co diktátoři opustí scénu. Když se Egypt začal propadat do chaosu, krotká režimní média obvinila „izraelské agenty“ z podněcování nepokojů. Tak svalila na Izrael vinu za problémy, za které si režim může zcela sám. To v důsledku oslabuje šance demokracie. Není pravděpodobné, že lidé vycvičení věřit takovým lžím projeví racionalitu, osvědčí zdrženlivost a budou jednat odpovědně, jakmile dostanou šanci volit.

Ať už bude výsledek současného období arabské nespokojenosti jakýkoli, nesmíme zapomínat, že arabský pořádek věcí — vyrabovat stát, lhát lidu, vyhýbat se odpovědnosti a naoko se zajímat o Palestinu — vedl k destrukci občanské společnosti. To je zlé znamení pro ty, kdo si nyní přejí rychlý přechod k demokracii. Ve spoušti, kterou po sobě tyranie zanechává, zbyla pouze jediná politická síla, která je dostatečně organizovaná na to, aby současné situace využila: muslimské bratrstvo, jehož zájmem není vytvořit z Egypta maják demokracie v arabském světě, nýbrž zavést politicky podvratnou a deformovanou formu islámu.

Sezóna nespokojenosti šířící se z Káhiry roznáší poselství do všech koutů regionu a arabské masy jsou připraveny vzít osud do svých rukou. V tomto období arabského národního jara můžeme zjistit, že výmluva tyranů — vyberte si nás, nebo extremisty — nás bude pronásledovat ještě dlouho poté, co volební urny oznámí výsledky.

Původně publikováno v The Standpoint Magazine; přel.: -mk-

Větší vlastenec řekl(a)...

Milá Kopretino,
máte zřejmě na mysli (v příspěvku z 19:32) výsledky tzv. BBC World Service Country Rating Poll *).
Nuže, co způsobuje relativně vysokou popularitu Izraele v nejlepší zemi na světě ? Odpověď je jednoduchá : Totéž, co způsobilo dočasný ústup socialismu a dočasný rozpad SSSR – obrovské množství agentů sionismu a imperialismu v zemi našich starších bratří.
Ale to se časem srovná; žádný strach. Sionistické nebezpečí si plně uvědomuje Strana, vlastenci typu s.V.V.Žirinovského (jenž nesmírně statečně přemohl své dědičné zatížení), i Русская Православная Церковь Московского Патриархата; viz např. celou kapitolu 5 Талмудистское еврейство в порабощении России **).
Po obnově SSSR a socialismu bude provedena důkladná očista společnosti, a popularita Izraele mezi ruským lidem se vrátí k obvyklé hodnotě (přibližně 0,0 %). Ale to už žádní špioni z BBC nebudou volně pobíhat po širé Rusi, aby kladli lidu zbytečné a provokační dotazy.

Hezký večer přeji.

--------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2011/03_march/07/poll.pdf
**) http://www.russia-talk.org/cd-history/cd-contents.htm

Harpyje řekl(a)...

Kdyby jenom to, Vlastenče!
Naivní, jací jsme, se necháváme ošálit "humanitární demagogií", a přejeme si, aby ti křižáci
dovopravdy tomu lotofágu Ghaddafimu natrhnuli řiť.
Ta báseň je úžasná, hned jsem si ji uložila.
Žirinovský je zatížen pouze částečně. Jeho matka byla Ruska, a otec právník.

Větší vlastenec řekl(a)...

Hmm, no to je od Vás hezké, vážená paní Harpyje. Teď ještě kdybyste vyčkala našeho opětovného vítězství, odsunu a znárodnění, a vrátila do osvobozené vlasti. Po pár letech vyjdete z převýchovného zařízení jako úplně jiný člověk.

Nyní si prosím opravte nemilé chyby v milé básni (chyby jsem převzal z internetové verze “Emigrantů“) :
čili -> čilí
vyvrátí -> vývraty
(A možná ve verši „se život zase obrátí, ne v polomy a vývraty“ chybí předložka „v“ -> „se v život zase obrátí, ne v polomy a vývraty“.)

* * * * *
Nedivím se, že přejete fyzickou újmu velkému libyjskému vlastenci plk.Kaddáfímu. Vždyť Vy byste nejraději viděla před soudem i naše vlastence, kteří se „provinili“ obranou vlasti a lidu. No jistě, vnímám ty hlasy vašinců zpoza hranic i v „českých“ médiích, vnímám vzdálený řev Němců-fašistů – pro nepřátele všeho českého je zločinem pouhá věrná služba v řadách StB nebo humánní odsun bestiálních Němců pod naši zeminu.

Mimochodem - absolvování sovětské vysoké školy nezbavilo otce s.V.V.Žirinovského jeho 100% dědičného postižení.

Hezký večer přeji.

STK řekl(a)...

...naštěstí jsem četl dále a rozepsanou odpověď Šamanovi o neúspěších vývozu demokracie "ohněm a mečem" v minulosti jsem mohl smazat - díky odpovědi Schumacherově, který napsal +/- totéž, co jsem chtěl psát já. Měl jsem tam ještě příklady z "Bídných roků" a "Malevilu", ale ne každý je příznivcem postkatastrofických příběhů jako já.
Svět, přesněji řečeno Homo Sapiens je ustrojen jakýmsi přorozeným způsobem, který vznikl vývojem. Množili se totiž pouze ti, kteří dožili ve zdraví reprodukčního věku - ergo kladívko průměrná člověčí povaha je přirozená a vhodná k přežití. Kulturní nátěry jsou jen tenká slupka a kulturní zvyklosti, i když se na ně odvoláváme jsou přece jen snáze odlučitelné od jedince, než jeho přirozená povaha.

Proto se domnívám, že moje podobenství o dvou rozhádaných tlupách Rómů v hospodě je platné.
Bohužel i bohudík zároveň.

informace řekl(a)...

Moc pěkná říkánka. Má takový fascinující rytmus rodného venkova, jako když žebřiňák nadskakuje na kočičích hlavách.

informace řekl(a)...

Harpyje,
jaképak zatížení u Žirinovského, o čem tu povídáte? Je to přenošené dítě, když se narodil, 20 měsíců po smrti otce, uvedeného v matrice, už chodil do průvodů a provolával: Smerť evrejam!

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ach jo, rád bych něco optimostického. Malevil jsem také četl. Poslední člověk také není až na závěr, optimistické čtivo. Z událostí kolem Lybie mám staženou zadel. U jiných podobných událostí to až tak nebylo. Mám tušení něčeho velmi neblahého. Mám obavu, že žabožrouti a další nás zatáhli do ošklivých problémů, a že tohle si vyžereme. Bude to hodně drahý špás.

informace řekl(a)...

Kdybyste četl, Obuvníku, italské noviny, tak byste asi nespal. Už mluví o rozpadu koalice, Africká unie a Arabská liga protestují proti bombardování, takový zásah prý nechtěly. Jen Qatar poslal do Itálie 4 letadla proti Kaddáfimu.
A co mají říkat ti chudáci na Lampeduse. Ostrov plný imigrantů a ke všemu jsou na dostřel.

drak řekl(a)...

Zkusme si to kolem té Libye shrnout:

Z toho, co probublalo na povrch víme, že tam půjde o ropu a plyn až na nějakém tom čelném místě. Řeči o ochraně civilního obyvatelstva v Libyi ponechme stranou, masové a zvlášť kruté vybíjení černochů v Darfúru vůbec nikoho a po velmi dlouhou dobu nezajímalo a o bezletových zónách v té souvislosti nikoho ani nenapadlo hovořit, natož je prosadit v OSN a zřídit. Podobné to bylo i v mnoha jiných případech a terorista Arafat dokonce dostal za to jeho zabíjení nobelovku, takže Evropané jak je vidět, když chtějí, mají celkem dost silné žaludky a o měření stejným metrem všem nemůže být ani řeči. Myslí, že nejvíc libyjské ropy a plynu jde do Evropy a proto se zdá logickým, že se do toho Evropané navezli nejvíce ze všech. Libye je Evropě na dosah, je to přes tu mělkou louži vlastně velmi blízký soused, takže z tohoto úhlu pohledu se ten větší zájem a jiná kritéria trochu pochopit dají.

Nejintensivnějším iniciátorem celé akce se zdá být Sarkózy, u něj je dost typické, že odvahu (koule), to on tedy má, ale rozvahu, té se mu už tak štědře nedostalo, takže se říká, že toto spolu s vnitropolitickou situací a možná i snahou zbavit se Kaddáfího aby moc nemluvil, mohlo sehrát onu roli toho, co převážilo na misce vah pro ono zvolené silové řešení. Ono je ale vidět nepokrytý zájem ligy arabských států a je možné, že proto ta aktivita na straně Francie Británie, ty tam mají ty své tradiční vazby a zájmy.

Ačkoliv mi Německo díky rozpoutané antijaderné hysterii připadne jako padlé na hlavu, tak ohledně Libye se s Německem shodnu s onou odtažitostí, chladem a snahou zůstat stranou. Ono částečně je to jakási úlitba veřejnému mínění v Německu, které není obecně není nakloněno jakémukoliv německému válečnému angažmá a mimo Evropu už vůbec ne. Ono po roce 1968 bych řekl, že u nás také na všelijaké ty poskytovatele mezinárodní pomoci hledíme opatrněji a s menším nadšením.

Proti se ozývají Rusko a Čína. Nechápu proč, nečekal jsem, že to projde radou bezpečnosti v OSN, ale zdá se, že s Ruskem a Čínou došlo k nějaké dohodě a ty to nechaly projít. Kde kdy a jakým způsobem si to vyberou, to si možná časem vyčteme někde mezi řádky. Jejich mediální humbuk kolem Libye pokládám za pokrytectví, kdyby jim opravdu šlo o to, akci v Libyi zabránit, mohly tak učinit na půdě RB OSN.

Pořád ale zůstává velkým otazníkem, co z toho nakonec vyleze a jestli pak nebudeme za blbce a užitečné idioty, kteří jen odvedli špinavou práci, jejíž výsledky si pak přisvojí někdo jiný a nám zůstanou na krku tak akorát následky. Zatím je na hodnocení ještě brzy, ale rozhodně sdílím mnohé zde vyslovené obavy. Myslím, že v Libyi jde mimo nespokojenost s Kaddáfím také o jakýsi vnitřní antagonismus mezi kmeny či etniky a protože zatím jsou všichni sjednoceni existencí Kaddáfího, útočí na něj, jakmile bude odstraněn, servou se pak mezi sebou, možná to nakonec skončí rozpadem na 2-3 menší celky a to dělení asi nebude tak poklidné, jako před lety rozpad Československa. Spíš to bude otravné vleklé, táhlé a nekonečné a myslím, že nebyl dobrý nápad, nechat se do toho zatáhnout.

informace řekl(a)...

Draku,
ke shrnutí je zapotřebí dodat, že britské tajné služby, jak vyplynulo asi ze tří tv debat (víc jsem jich nesledovala) po několik měsíců připravovaly povstání v terénu, vyjednávaly s místními činiteli, cvičily i jednotky povstalců. A, připojovali diskutující polohlasem, dodaly jim i tajně zbraně. Takže to by vysvětlovalo to náhlé vzplanutí touhy po demokracii mezi libyjci, přechod k povstalcům některých ministrů Kaddáfiho a velvyslanců, včetně toho u OSN. Vysvětlovalo by to i požadavek a naléháni britské vlády na vytvoření no fly zony a okamžitou pohotovost britských jednotek zasáhnout. Mají tam teď i ponorky, ze kterých obstřelují Libyji. Sarkozy se to dozvěděl, až když to bylo prakticky upečeno a tak se do věci s vervou pustil, aby Francie nezůstala pozadu před "tváří historie". Vysvětlovalo by to i rozhodnutí italské vlády připojit se k průvodu, i když s dost těžkým srdcem, aby nezůstala venku z řady. A rozhodnutí Arabské ligy podpořit rezoluci OSN proti Kaddáfimu.
Ono to náhlé spontánní propuknutí touhy po demokracii obyvatelstva v Tunisku, Egyptu a v Libyji bylo dost podezřelé.
Sice noviny psaly už od počátku, že je za tím vším Amerika, že Obama pokračuje v Bushově politice vývozu demokracie, ale znělo to spíš jako dohady než jako opodstatněné zprávy.
Ale, vzniká otázka, ta povstání byla připravena jen v severní Africe anebo taky na Středním východě? Budou USA a EU podporovat i vzpoury v S.A., emirátech nebo v Jemenu? Nebo tam hraje nějakou protiváhu Irán?
A hlavně: co se z toho všeho vyklube?
Další dohady nemá cenu dělat, stejně toho víme málo.
Včera v 21 hod. mluvčí libyjské vlády vyzval jejich vojenské jednotky, aby přestaly s vojenskými akcemi, ale jak jsem právě četla, střílelo se klidně dál.
A k referendu v Egyptě. Dnes noviny píší, že volby byly prakticky vítězstvím Muslimských bratří, protože zůstane v postatě stará konstituce, založená na právu sharija, jen s menším make-up. Takže o jaké demokratizaci můžeme mluvit?

A.S.Pergill řekl(a)...

Šamane, naprostý souhlas se Schumacherem:

0. Vznik Československa - dovršení procesu, který probíhal (ač pomaleji a s četnými nedůslednostmi) i za Rakouska. Československá populace z valné většiny zastávala demokratické hodnoty, měla představu o tom, co jsou to volby a další demokratické procedury atd. (A je zajímavé, že ač "ohněm a mečem" vznikly současně i další nástupnické státy po RU, s demokracií to u nich nijak slavné nebylo.)
1. V Německu a Itálii bylo na co navazovat, jako v případě té československé populace o generaci dřív. Japonsko je dodnes demokratické dosti "svérázně" (některé rysy ekonomiky mají blízko ke klasickému fašismu v době, kdy Mussolini teprve začínal).
2. Pád argentinské vojenské junty - to byl pád neúspěšného diktátora, navíc ta demokracie v té Argntině je pořád nic moc.
3. Grenada - to je spíš vláda udržovaná cizím vojskem, v tak malém a relativně přehledném státě to jde.
4. Východní Evropa - opět měla na co navazovat a po zhroucení diktatur se tam obnovily poměry před jejich nástupem. Východní Německo navíc mělo benefit z vlívu Západního.
5. Tady bych o demokracii nemluvil. Ta není ani v Bosně, ani v Kosovu. Naopak v obou těchto lokalitách jsou výrazně horší poměry, než jaké tam byly pod vládou Srbska, ať byla jakákoli.

Nesouhlas se Schumacherem v jedné věci:
Jsem toho názoru, že demokracie je do určité míry lidem vrozená (což je dáno mnoha generacemi, kdy něco podobného fungovalo v prvobytně pospolných tlupách, byť tam pochopitelně jakási hierarchie byla, ale byla také velmi výrazná "sociální prostupnost", a to oběma směry - což zablokovala až učení o "předurčenosti zrozením" a různé sofistikované právní úpravy života společnosti).
Druhá věc je, že pokud má populace zažitou "nedemokracii", tak dát jim demokratické uspořádání jednoduše nepostačí.
Asi potěším VV vzpomínkou na povídku od Jevgenije Čarušina o cirkusovém medvědovi, který celý život prožil v pojízdné kleci, kde měl možnost pohybu jen dva kroky dopředu, dva kroky zpět. Když ho "na důchod" dali do ZOO, kde měl velký výběh, tak stejně jen vylezl z brlohu a začal se "procházet": Dva kroky dopředu, dva kroky pozpátku.
Obávám se, že přesně tenhle fenomén můžeme pozorovat v islámských zemích, kde si stajně "svobodně zvolí", dáme-li jim možnost svobodných voleb, zpravidla tu nejodpornější diktaturu.
To obyvatelstvo se k té demokracii musí aktivně vychovat.
Navíc je zde ještě fenomén postavení ženy v islámské společnosti: Tj. někde mezi otrokem a tažným zvířetem. Tyto bytosti pak vychovávají malé děti v podle psychologů klíčovém "vtiskovacím" období. A vychovají z nich lidi s "cyklistickou mentalitou" (nahoru se hrbí a dolů šlape), prostě ideální "materiál" pro totalitní společnost.
Osvobození žen a jejich rovnoprávné postavení ve společnosti ovšem jinak než násilím prosadit nepůjde (konec konců, když Britové likvidovali v Indii zvyk upalování vdov a obětování malých dětí na oltáři Kálí, tak to také nedělali v rukavičkách). A nezvládne se to "humanitním bombardováním", ale výchovou obyvatelstva na místě samém a důsledným odstraňováním všech, kdo by se pokoušeli této výchově stát v cestě.

informace řekl(a)...

První libyjští bězenci už začali přistávat a to rovnou na východní Sicilii, u Catanie.
Bude to spoušť.

informace řekl(a)...

Dvě speciální britské jednotky SMASH operují už několik týdnů v Libyji, píše včerejší Daily Mirror.
hp://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2011/03/20/crack-sas-troops-hunt-gaddafi-weapons-inside-libya-115875-23002207/

Větší vlastenec řekl(a)...

Děkuji, vážený STK. Váš včerejší příspěvek ze 22:02 mne potěšil a povzbudil k další osvětově-politické práci.
Ano, před dosažením reprodukčního věku těžko člověku se rozmnožovati.
Ano, člověk člověku vlkem - to platí pro všechny národy s výjimkou nás Slovanů.*) Proto musíme osvobodit celé lidstvo od jeho přirozenosti, proto musíme vytvořit Nového člověka. Připomínám, že příslušníky dělnické třídy neslovanské národnosti stačí osvobodit + jemně převychovat; ovšem neslovanské vykořisťovatele nezbude než konečně vyřešit.
A jak naložíme s Romy a jim podobnými po našem konečném vítězství ? Inu jako vždy – slovansky a kulturně.

Mimochodem – i jako přímo hlavou myslící a mezi řádky čtoucí příznivec postkatastrofických příběhů musíte provádět důkladnou selekci. Těch příběhů, prosím; selekce nepřizpůsobivých jedinců a národů druhu Homo Sapiens Sapiens proběhne až po našem konečném vítězství.
Takže : Nečíst např. Zpěv drozda (W.Tevis), Cesta (C.McCarthy), Pán prstenů (J.R.R.Tolkien) a jiné podobné směšně odporné příběhy o životaschopnosti altruismu.


Hezký den přeji.
--------------------------------------------------------------------------------------------
*) Buržoasní teorie o jakési „výhodnosti“ altruistického chování či dokonce „dědičném altruismu“ jsou stejně směšné a zrůdné jako celé křesťanství. Viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Bowles_%28economist%29#Selfishness_vs._altruism resp. http://www.nature.com/news/2010/100825/full/news.2010.427.html

drak řekl(a)...

informaci:

Chudáci Sicilané, jediná naděje je, že k termínu prvních libyjských svobodných voleb všechnu tu "radost" a nadělení zase půjde fofrem vyvézt zpátky domů. Teď už jen musíme naše exportéry demokratické revoluce pobízet k rychlejšímu splnění úkolu.

Dle rezoluce RB OSN, by se na zemi operovat nemělo, ale ono kdo by se takovými prkotinami zdržoval, když soudí zpravidla vítězové že?

Celý ten sever Afriky jevil určité neklamné známky podpory ze zahraničí prostřednictvím účasti "aranžérů davů" a další poskytované koordinované podpory, včetně oné vlny mediální masáže oblbující evropský lid obecný ve smyslu, že tam, na severu Afriky, započal demokratizační proces. Zkrátka a dobře, pořád jsem čekal, kdy nakonec vybublá na povrch, kdo to byl a co tím sledoval. Kdo to byl, přesněji realizátora úkolu už tedy známe, zadavatel mohl ale klidně být někdo jiný. Proč to udělal se zatím tak úplně neví, uvidíme kam se ubere další vývoj.

Ty, co se k akci přidali, včetně Italů, do určité míry chápu, zabránit tomu už rozhodně stejně nešlo. Jakmile to prošlo radou bezpečnosti přes Rusko a Čínu, bylo jasné, že za tím něco a někdo silný v pozadí je a tudíž budou logicky následovat i další kroky. Kaddáfí to má stejně spočítané a být u "dělení kořisti" není zase tak úplně od věci.

Dění na BV mě poslední dobou docela děsí a vědomí, že se do tajné akce tam pustil stát, který má tak obrovské problémy sám se sebou ohledně nezvládnutého multikulturalismu na svém vlastním území, mi tedy na klidu nepřidává ani ohledně dalšího vývoje na onom BV.

informace řekl(a)...

Vidíte, STK,
nahrávejte mu na smeč pro osvětově-politickou práci a hned si z Vás udělá Rusomil srandu. Je to nebezpečné stvoření. Jak se mu dostane něco do pazourů (pardon do kopítek), tak to zřídí parodií k nepoznání.

informace řekl(a)...

Draku,
podotýkám, že o té činnosti britské Intelligence to říkali jen v tv debatách, v novinách jsem neco podobného nenašla. Což neznamená, že by to nebyla pravda. O přítomnosti jednotek SAS (napsala jsem chybně Smash, nejde o nějakou muziku punk rock, ale o speciální síly, které měly prozkoumat umístění protiletadlové obrany a pomoci při organizaci povstalců)) to ale uvádějí britské noviny. 7. března o tom psal The Independent.

Harpyje řekl(a)...

Jojo, ta situace na Blízkém východu v severní Africe se ubírá nepředvídatelným směrem. SŘLI, co jiného.

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to tak, vážený draku.
Násilné akce zfanatizovaných živlů proti legálním vládám byly zosnovány temnými silami; stejnými silami v Libyi i Československu. Na to nesmíme zapomínat.
Role Evropy, USA a mezinárodního sionismu je jasná; alespoň každému českému vlastenci, myslícímu přímo hlavou je jasná : v Libyi jde o ropu, v ČSSR šlo o obrovské bohatství, které náš vyspělý a pracovitý národ vytvořil během budování socialismu.

Co bude dál s Velkou Libyjskou arabskou socialistickou džamahírijí ? Co bude s ostatními dosud svobodnými a nezávislými zeměmi, produkujícími ropu a zemní plyn ? Odpověď je trpká : Současná převaha Euroameriky je příliš velká. Legální vlády budou násilně svrženy, vlastenci pobiti nebo odvlečeni na Guantanámo, přírodní bohatství bude zprivatizováno do krvavých pracek euroamerického (čti převážně sionistického) velkokapitálu. Prostě – jako u nás a v ostatních dříve vyspělých a svobodných zemích Západní Asie.

Plačme, leč nezoufejme. Severoafričtí partyzáni se nikdy nevzdají, stejně jako se nikdy nevzdá nejprogresivnější část našeho lidu. Spravedlnost jednou zvítězí.
Jednou bude Libye svobodná, jednou opět přivítáme nejvyšší představitele VLASD v osvobozené Praze, hlavním městě naší lidové republiky. A pak se bude tančit všude !

Nazdar !

informace řekl(a)...

S natrženou řití?
To aby se započalo hned s urychlenou výrobou plen pro samovolné kálení!

Harpyje řekl(a)...

Nejenom severoafričtí partyzáni, Vlastenče. Celé masy se nevzdávají! Vůdce libyjské revoluce vyzval k pochodu na Benghází, a nyní budou libyjské masy, ozbrojené pouze ratolestmi olivovníku, pochodovat na Bengházi. To je další důkaz podpory širokých vstev obyvatelstva, které se tento jedinečný muž těší. Jenom mě trochu mrzí, že pochodující nebudou třímat jeho Zelenou knížku.

informace řekl(a)...

Harpyje,
přiznám se, že nesleduju teorizování pana Janyšky, pokud jde o uspořádání světa. Nemohla byste nám to blíž vysvětlit?

Harpyje řekl(a)...

O SŘLI nevím víc, než že je to prý jediné přirozené uspořádání "lidského světa", a jediný obsah Janyškovy mysli. Více o tomto tématu, i navzdory častému naléhání, nikomu nikdy neprozradil.
Další expert přes toto téma, intelektuál Tesařík :-))), se též halí v mlčení.

informace řekl(a)...

Jediné možné?
Ten pán je snad determinista? A umí vypočítat, jak se věci složí?
To bychom se ho měli zeptat, ať zatřepe kostkami. I když už determinizmus není dávno v modě.

guerrier řekl(a)...

Tak v Japonsku jsou u moci fašisté. Zajímavá úvaha. (:D

Větší vlastenec řekl(a)...

Konec legrace, vážená paní Harpyje !
V tuto chvíli Euroameričani :
1) brutálně znásilňují další svobodnou zemi
2) zatahují své otroky z již porobených zemí - včetně naší vlasti - do dalšího válečného dobrodružství
TO JE DĚSNÉ !

Vím, vážená paní Harpyje, že přes svůj dlouholetý pobyt v Evropě jste v sobě nezadusila všechny jiskřičky češství. Nechcete se přidat ke všemu našemu lidu, a vyjádřit svůj odpor vůči současné eskalaci neokolonialismu ?
Připomínám, že viditelný příklon k našemu národu Vám v budoucnu pomůže v průběhu repatriačního řízení. Též Váš pobyt v příslušném pracovně-nápravně zařízení může být zkrácen.

Nechť Vám ve Vašem rozhodování pomůže Nesmrtelný Lenin.

informace řekl(a)...

Historik G.P. Pansa ve své nové knize "I vinti non dimenticano. I crimini ignorati della nostra guerra civile" píše, že ve třiačtyřicátém roce Marokánci, kteří tvořili jednotky francouzského vojska v Itálii, hromadně znásilňovali všechny - ženy i muže. V oblasti Ciociarie (Lazio) a v Boloňsku. A nepomáhalo ani, že je za to franzouzští důstojníci na místě stříleli. Prý to patřilo k tradici dobyvatelů.
Chápu, že se někdo na příchod severoafrických kmenů může těšit. Ale stejně by se měla udělat nějaka hygienická opatření.

Větší vlastenec řekl(a)...

Fašismus v Japonsku, vážený guerriere ?
Nu, když to tvrdí jeden z největších českých vlastenců s.s.A.S.Pergill, vzdělanec myslící přímo hlavou, tak to prostě musí být pravda.

Mimochodem – Evropani si myslí, že mohou beztrestně znásilňovat touhu Afričanů po svobodě. Jenže, jak se říká, přírodní mlýny melou pomalu ale jistě. I v minulém století se staletí znásilňovaným Afričanům podařila alespoň malá odveta; viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Marocchinate.
Podobnost s naším národním vzepětím po osvobození ČSR Rudou armádou není čistě náhodná.

Hezký den přeji.

informace řekl(a)...

Italská a francouzská verze je podrobnější.
Kromě toho knihy:
Fabrizio Carloni: Il Corpo di spedizione francese in Italia 1943-44, nakl. Mursia 2006
Federica Saini Fasanotti: La gioia violata, Edizioni Ares, 2006
Claudio Biscardini: 1944: i francesi e la liberazione di Siena, Nuova Immagine, 1988
hp://www.vallerotonda.net/TESTI/LA_STORIA/MAROCCHINATE%20www%20copia.jpg

Schumacher antisemita řekl(a)...

Pergille, ano, to je možné jen v relativně malých společenstvích, kde se všichni navzájem znají.

informace řekl(a)...

Měla bych jisté pochyby o tvrzení "Podobnost s naším národním vzepětím po osvobození ČSR Rudou armádou není čistě náhodná".
Marokánci nejen znásilňovali ženy a muže každého věku, ale i napichovali muže na kůl anebo jim vyřezávali střeva.
Chce to snad porovnávat Vlastisud s "českými excesy"?
Každá nahrávka je mu dobrá pro šíření jisté propagandy?
Odkazy nahoře

pertinax řekl(a)...

Vážení štamgasti všichni. Zná někdo alespoň jeden příklad, kdy se idea, jakkoliv ušlechtilá a pokroková, šířila po světě jinak než násilím? Víra v to i ono, ochrana utiskovaných a slabých, osvěta pomýlených i zarytých tmářů, právo na sebeurčení, právo na lepší život, atd, atd. V posledních desetiletích je největším hitem šíření demokracie.

Už hodně dlouho se vrtám v historii. A neznám jediný případ kdy by se pokrok, blaho, pravda a láska šířily bez pomoci ohně, meče, letadlové lodě a střely s plochou dráhou letu.

PS. Teď mě tak napadlo, že to multi-kulti je ukázka toho, proti čemu že to TAM vlastně bojujeme. Ne každý má možnost přesvědčit se TAM, proto je od našich vlád moudré zprostředkovat nám ukázku TADY.

STK řekl(a)...

Pertinaxi, demonstrace multi-kulti TADY je fajn. Jenom se mi zdá, že stojíme hrdě a neoblomně - na špatné straně. [;-)

Vlastenecký Vlastimile, už je pozdě! Lituji. Už jsem to četl(+ vlastním) - tedy kromě Cesty, kterou mám připravenou v e-booku, ale zatím není času. Snad mi zatím nevyblednou písmenka.

Nicméně: altruismus kombinovaný s entusiasmem je jako kombinace síry a ledku. Jednou to prostě bouchne...

Kopretina řekl(a)...

Něco na odlehčení... Inteligentní, hodné, mazlivé čičinky, hodí se do bytu, dokáží lovit myši a potkany, aportuje, chodí na vodítku, doprovází děti do školy...Kříženec kočky domácí a servela stepního...
http://hobby.idnes.cz/savanova-kocka-s-ladnymi-pohyby-divokeho-servala-je-selma-do-bytu-pyk-/hobby-mazlicci.asp?c=A100530_002355_hobby-mazlicci_mce

Větší vlastenec řekl(a)...

Jo, multi-kulti u nás, v naší vlasti ! To tak akorát !
To už jsme tady měli, asi tisíc let - trpěli jsme zde pakultury německou a sionistickou, jen prznící naši skvělou a nezpochybnitelnou západoasijskou kulturu slovanskou. A co z toho vzešlo ?
Freud ! Kafka ! Kolben ! Kraus ! Mahler ! Mach ! Mendel ! Meyrink ! Rilke ! Sacher-Masoch ! Stoppard ! Suttnerová ! Werfel ! A mnozí další !
Jedním slovem HRŮZA !
Už nikdy !
Naši otcové a dědové si dali takovou práci s národní očistou naší vlasti (většinu očisty rasové za nás naštěstí vykonali Němci), a my si opět nasadíme multi-kulti vši do kožichu ?!? NE !!!
Na našem národním území (tedy na tom zbytečku, jež nám přiznaly mocnosti po 1.světové válce) může existovat jen jedna kultura : Naše slovanská. A v čisté formě, prosím; nezkažená evropskými shnilými příměsemi. Prostě – kultura, kterou nám (a nejen nám) nezištně přinášejí naši starší ruští bratři.

Ruská federace – záruka našeho návratu mezi nejvyspělejší národy Západní Asie !***Volte ČSSD a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

BLBE!

A.S.Pergill řekl(a)...

K tomu Japonsku:
Tam je to dáno tím, že skočili v období Meidži z feudalismu (nerozloženého - na rozdíl od evropských zemí, kde kapitalismu předcházelo období úpadku feudalismu) rovnou do kapitalismu. V podnicích přetrvávají některé vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, které jsou reziduem toho feudalismu. Na jedné straně výhoda: Velmi vysoká loajalita zaměstnanců vůči podniku a současně i podniku vůči zaměstnancům, ale na druhé straně jsou s tím zřejmě spojeny konflikty rolí (feudál versus zaměstnavatel, poddaný versus zaměstnanec), vedoucí k šílenému stresu - Japonci mají jednu z nejvyšších sebevražedností na světě.
Mussolini zavedl podobné vztahy jako prostředek otupení "třídního boje". Byl za to dokonce chválen i Leninem, který ho nazval "velikým synem italského lidu".

A.S.Pergill řekl(a)...

Včera brečel jeden z našich libyjských studentů, že byla kompletně vybombardována celá rodina jeho strýce, včetně malých dětí. Inu, první "humanitární bombardéři" byla Legie Kondor a ti další jen pokračují v tradici.

drak řekl(a)...

pertinaxovi:

Statistiku si nevedu ani jsem to nikterak dopodrobna nezjišťoval, ale zrovna tak se s použitím násilí šíří po světě i ideje neušlechtilé a nepokrokové, třeba zrovna radikální verze islámu na BV, nebo zase například úřednickou a justiční zvůlí se šíří radikální multikulturalismus u nás, dokonce bych řekl, že mnohem častěji, nežli ty ušlechtilé. Navíc ještě se ty neušlechtilé za ty ušlechtilé maskují propagandou, takže je v tom docela maglajz, kam co vlastně patří, nebo jak to vůbec chápat a kam to vůbec zařadit. Jakmile se ale někde objeví jakékoliv plamenné výzvy v médiích, prostě se spustí mediální palebná příprava na nějakou větší akci, zpravidla lumpárnu, začínám se spíš rozhlížet po tom, proč se tak děje, v čím zájmu to asi je, co z toho kouká za průšvih a který padouch to organizuje a co z toho bude mít. No a automaticky si pak kladu otázku, zda následky nebudou natolik devastující, že by snad bylo lepší emigrovat, byť ono už skoro není kam.

drak řekl(a)...

Z dnešního zpravodajství je docela vidět, že došlo k jakémusi významnému pohybu v zákulisí libyjské akce a řekněme, že navenek se to projevuje tím, že se ona jednota prvních dnů začíná rozpadat. Hlasy některých zemí, třeba Itálie, které volají po tom, aby se velení ujalo NATO, tedy jinýmy slovy a mimo jiné řečeno, tlak na to, aby největší díl odpovědnosti za tu akci vzaly na sebe USA, což je ale jasné, že nechtějí a odmítají arabské země a budou proti, vlastně vyvíjí tlak de facto na zastavení celé té akce. Nakolik jsou to projevy arabských čínských a ruských tlaků se jen můžeme dohadovat a jakou roli v tom sehrál fakt o obavy o investice v Libyi, o které by určitě neradi přišli Italové, případně další země, které s Libyí čile obchodovaly, to už se můžeme jen dohadovat. Faktem je, že asi se ozvali mnozí, kdož tuto otázku podcenili, nebo na ní nestačili zavčasu reagovat před tím, než se to celé rozjelo, on ten nástup byl řekněme velice rychlý až raketový ale o to intensivněji a rychleji se pustili do hry nyní. Teď to teprve začíná být zajímavé a teď teprve uvidíme aspoň z části, oč komu a proč jde a šlo.

informace řekl(a)...

Draku,
po včerejší tv debatě na "vysoké úrovni" jsem se rozhodla, že už o Libyi nebudu víc psát. Na debatě byli přítomni dva ministři, z čehož ministr obrany, pak nějaký šéf z generálního štábu, pak bývalý generál NATO, nyní v penzi, zástupci opozice a novináři. Dementovali včerejší a předvčerejší zprávy, předvedli se v "diplomatickém" podání faktů a dodali zprávy nové, zcela neútěšné.
Můj dojem z toho je, že jde skutečně jen o ropu, o kterou se berou Francie a Itálie, a celé povídání o humanitárních cílech je jen žvást (což bylo jasné i před tím). Celá aleance je rozklížená, USA se stahují do pozadí, i NATO, proti přímému zásahu se staví člen organizace, Turecko, kupředu se derou Francouzi, Itálie hrozí, že neposkytne víc své základny, nebude-li velení svěřeno NATO, Norsko už odmítlo létat, dokud tu nebude jednotné velení.
Sarkozyho strana právě v sobotu projela kantonální administativní volby - dostala jen 17 procent, takže francouzský prezident je značně rozčílený. a agresivní.
Nic nekomentuju a zároveň oznamuju, že o Libyi víc psát nebudu.
Lampedusa je přeplněna imigranty, personál v maskách po nich uklízí svinstvo.

drak řekl(a)...

informaci:

Naprosto chápu Vaše zklamání a znechucení. S něčím takovým se potýkám tady u nás určitě tak přes 10 let. Chci se nad tímto tématem zamyslet a napsat o něm článek. Zatím to téma shrnu krátce tak, že to, co teď vidíme kolem sebe a co plyne ze světového dění a jeho presentace v politice a médiích, bych nazval prohlubující se krizí důvěry. Ta už došla tak daleko, že se v byznyse, politice a médiích nedá věřit už vůbec nikomu a začíná to mít velmi zhoubný vliv na vztahy uvnitř států i mezi nimi, dokonce bych řekl, že to ohrožuje samotné základy civilisace jako takové. Je velkou neznámou, co se s tím vůbec dá podniknout a jestli už na něco takového není příliš pozdě.

informace řekl(a)...

Myslím, Draku,
že jste si předsevzal dost složitou práci. Tady o krizi postmoderní společnosti se diskutuje už alespoň dvacet let, ne-li víc. Všichni se shodují na jejím úpadku, na ztrátě univerzálních hodnot a zákonů, na jejím příliš rychlém vývoji, kterému se lidé nedokážou přizpůsobit, protože nechápou, kterým směrem se ubírá a jaké ty změny budou mít důsledky. Hodně se tu mluvilo, pokud si pamatuji o Karlu Mannheimovi a o Wissensociologie, o Zygmuntu Baumanovi, právě ve spojení s problémem poznání společnosti a hledání.orientace. Pak samozřejmě o globalizaci.
Pak tu občas vytáhli v diskuzi klasiky jako Rousseau a jeho tézi o zdokonalitelnosti člověka jako příčiny zla, tézi o přírodním člověku atd.
Nemluvě pak o katolických filozofech, kteří vidí příčinu úpadku společnosti ve ztrátě víry.
Jestli chcete, najdu vám nějakou bibliografii, jen tak pro zajímavost (bude většinou v italštině). Nemyslím, že byste chtěl nebo měl psát nějaké sociologické nebo filozofické pojednání.

stk řekl(a)...

To Kopretina: Savanová kočka je krásná. Vy taky ráda kočičky?

STK řekl(a)...

Pro Draka:
Tohle určitě napište, je to téma, které mě moc zajímá. Souvisí s mou "červenou punčoškou", která si povídá o právu nazývat věci poravými jmény a to nahlas a veřejně. (Tzv. "Císařovy nové šaty".)

drak řekl(a)...

informaci:

Rozhodně se nechci pouštět do něčeho příliš složitého, protože na řešení složitostí prostě nemám dost volného času. Myslím si, že problémy postmoderní společnosti jsou interdisciplinárním problémem jak z hlediska jejich popsání, tak i nalezení jejich rozumného řešení. Rozhodně to řádově překračuje možnosti jedince. Určitě se nechci ani nebudu pouštět do polemiky s katolickými či jinými filozofy, kteří jsou nějakým způsobem navázáni na jakoukoliv víru a spatřují v tom hlavní příčinu dnešních problémů. Já v tom spíš vidím, že upřímně litují ztráty jedné z možností jak lidmi manipulovat. Jenže v moderní společnosti tu místo víry už dnes máme média, takže svým způsobem je to dnes už z určitého úhlu pohledu překonaná etapa vývoje. Na některé Vámi zmiňované autory se ale určitě rád podívám, byť bude složité si vybrat co číst a co ne, protože tímhle dilematem trpím pořád, zajímá mi totiž kromě obchodního zákoníku skoro všechno, ale je jasné, že na všechno čas prostě není.

V rámci článku, pakliže se vůbec pokusím ho napsat, se zkusím na ten problém podívat především z hlediska ekonomického, případně politologického. Té filozofie a sociologie se to možná v nějaké míře dotkne, protože ono souvisí všechno se vším, ale není to mou silnou stránkou, nevěnuji se těm oborům a proto v nich ani nebudu zabředat do hloubky, není to moje parketa. V poslední době se ale dějí některé věci, které je těžké nechat bez povšimnutí a také občas potkám zajímavé lidi se zajímavými názory mnozí z nich mi dali impuls k pohledu na věci z úplně jiného úhlu pohledu úplně jiným způsobem. Je mi celkem jasné, že jen těžko vyřeším problémy dnešní doby. Říká se ale, a já s tím naprosto souhlasím, že je velmi důležité umět se správně ptát, abychom dostali odpovědi, které potřebujeme. Když se mi tedy aspoň trochu povede přispět k nalezení správného směru a formulace otázek, které bychom při hledání cesty z onoho postmoderního průšvihu měli pokládat moderní vědě, tak budu rád, myslím, že pokoušet se o víc, by z mé strany byla pitomost a nesoudnost.

informace řekl(a)...

Draku,
jeden vtip o italské výpravě do Libye.
Italská vláda se raduje. Dobydeme znova Libye, tentokrát jsme na správné straně, s USA a s Francií. Dobydeme Libye a rozdělíme si kořist. Američani si vezmou plyn, Francouzi ropu a my všechny uprchlíky. Pak si postavíme velké elektrárny na pedály a imigranti budou šlapat. A Itálie bude v energetice soběstačná.

informace řekl(a)...

Draku,
jestli Vás to zajímá, přečtěte si něco od Baumana, v češtině od něj něco určitě vydali. Mannheim je už dost starý, ale tady ho v devadesátých letech znova objevili a psali o něm knihy. Brali ho jako výchozí bod k novému pohledu na společnost.
Já český knižní trh neznám, tak Vám nemohu víc poradit. A posílat Vám seznam italské bibliografie nemá smysl. Když Vás ale zajímá, podívejte se tady:
http://www.liceogioia.it/EspDidattiche/Multimedia/postmodernoLATINAipertesto_/bibliografia5.htm

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že Češi a Italové mají velmi mnoho společného, zejména co se sarkasmů a humoru týče a zejména toho vůči politikům a politice. Bez toho by to ale nebylo k žití, ten peprný humor to pomáhá to šílenství doby lépe snášet.

Na knihy se podívám, Liessmanna, který je mimořádně zajímavý, mám určitě doma, z těch Vámi zmiňovaných, mi připadá povědomý ten Bauman no a také mi možná poradí něco zajímavého má studující dítka.

informace řekl(a)...

Draku,
jestli umíte rusky, přečtěte si recenzi knihy "Грязное белье" Кремля. Разоблачение высших чиновников РФ (Špinavé prádlo Kremlu. Odhalení nejvyšších činitelů RF) hp://www.flb.su/images/logos/gryaznoe_dress_book.jpg
Píší tam doslovně: "Россия — виртуальное мафиозное государство, которым правит коррумпированная авторитарная клептократия чиновничества, олигархов и организованной преступности." (Rusko je virtuální mafiánský stát, kterým vládne zkorumpovaná autoritární kleptomanská lobby úředníků, oligarchů a organizovaného zločinu.)
hp://www.flb.ru/info/48637.html

Schumacher antisemita řekl(a)...

Ti "filozofové" mohli "filozofovat" jen proto, že byli obklopeni společností žijící v relativním nadbytku. Tak přežvýkané "pravdy" jako svá "moudra" mohli sypat spoluobčanům jako perly sviním a ještě z toho být obstojně živi. Rosseau je svým životem příklad asociálního parazita. Nezaslouží si být jmenováni filosofy, ale ideovými šmelináři. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří alespoň něčím přispěli k metodologii vědy a jejich starověkých předchůdců, kteří své učení opírali o solidní znalosti přírody na úrovni té doby, nepřispěli v podstatě ničím. Nynější"filozofové" nepřispívají už vůbec ničím. Chceme-li nalézt filosofii, nehledejme mezi nimi a už vůbec ne mezi absolventy "filozofických" fakult pyšnícími se hlubokými neznalostmi světa a jestliže se nevěnují nějaké praktické užitečné činnosti, představující jen mlýnky na přemílání myšlenek. Filosofy hledejme mezi přírodovědci a lidmi reálného světa. Nemarní čas planým přemítáním a hádkami o poznatelnost či nepoznatelnost světa a o jeho smyslu. Prostě ho poznávají. Neznám nikoho z nich kdo by měl odvahu nazývat se filosofem, třebaže jím je.

Harpyje řekl(a)...

"Rosseau" má být kdo?
Sancta simplicitas.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, umět se ptát ? To je snadné. Ptát se umí dítě dokud ho to dospělí neodnaučí. Umění ptát se je vyměněno za naučení se poslušnosti. Základem poslušnosti je odnaučit se klást nepříjemné otázky. Zejména ty, na které autorita nechce nebo neumí odpovědět. Protože autorita zná odpověď na všechny otázky. Všechny. Protože ty ostatní jsou zakázány. Včera jsem byl na matfyz přednášce o příčinách zemětřesení a cunami v Japonsku. To byla lázeň ducha, úplně jiné myšlení, úplně jiný svět. Báječné. Měl jsem pocit jako bych se dostal na vycházku z psychiatrického ústavu mezi normální lidi. Sotva jsem ráno nakouknul do novin, už jen podle titulků jesm zjistil, že jsem zpátky v ústavu...

schumacher antisemita řekl(a)...

Harpyje, stačí simplissimo doplnit u. Pak bene.

Harpyje řekl(a)...

Děkuji za poučení.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Občas se mi podaří udělat si čas a dostat se na například na dny otevřených dveří jednotlivých ústavů AVČR, nebo třeba na nějakou zajímavou přednášku avizovanou ve Vesmíru a pořádanou v městské knihovně, nebo třeba i na ten matfyz, kde jsem už dlouho nebyl. Ještě nikdy jsem nelitoval, že jsem se tam vypravil, zpravidla jsem se cítil po takové akci opravdu příjemně osvěžen a obohacen o nové poznání a myšlenky.

Souhlasím s Vámi, že mnozí, možná že dokonce i většina z těch lidí, kteří si našli své místo v rámci fakult a ústavů, které se zabývají společenskými vědami a filosofií, není pro společnost přínosem a spíš jsou to příživníci, ale i tyto vědy jsou potřebné a mají své určité místo pod sluncem, protože je společnost potřebuje. Je ale zapotřebí umět lépe rozlišovat od sebe ty, kteří přínosem jsou a kteří už ne. Myslím si, že jen a pouze s ryzím přírodovědeckým až technokratickým přístupem k věcem si se všemi problémy prostě neporadíme, při řešení trablů je zapotřebí i trochu filosofování. Problém je ty dva přístupy mezi sebou dobře sladit a vyvážit.

drak řekl(a)...

informaci:

Rusko snad nikdy nebylo státem, kde by lidé toužili žít, to je už dlouho celkem známý fakt. Jeho dnešní podoba je také celkem děsivá. Proto jsem také znaje fakta o něm a sledujíc rostoucí počtu Rusů zde tak upřímně poděšen, neb poslední po čem toužím je, aby to tu začalo vypadat jako v Rusku, ale když se koukneme na to, jak máme čím dál tím rozbitější silnice, čím dál tím cyničtější doktory, podivnou policii a justici, jak jedinou upřímnou starostí politiků je prohnat přes ty správné firmy co nejvíce peněz z rozpočtu bez ohledu na potřeby společnosti, tak se ptám: "Jak moc nebo málo se od toho Ruska ještě lišíme? Jak dlouho to potrvá než se od něj přestaneme lišit úplně?" Protože o tom, že vývoj zde směřuje k ruskému modelu, o tom už celkem není pochyb. To, že to tu může být jako v Rusku ani ne během 10 let, to se za určitých okolností také může přihodit, stačí si jen počkat a nic proti tomu nedělat.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, jde o to, že filosofem v obecném významu se může stát každý. A také jím do nějaké míry je. Proto filosofem může být a je i každý přírodovědec (v nejširším smyslu, fyzik i lékař). Leč opačně to neplatí. Ovšem otázka je jak definovat filosofa. Pak je ještě zvláštní kategorie - filozofové. To jsou ti, které vyrábí filozofická fakulta a kteří se sami za filozofy označují. Co je to zofos? Je to projev zparchantělizace, nikoli zdomácnění, která má svůj původ v prosté lenosti. Výslovnost se "s" je namáhavější. Jsem zvědavý kdy bude schválena "demogracie". Je zajímavé pozorovat jak se jazyk nejen pestrostí a slovníkem, ale i výslovností stává odrazem sociálního rozvrstvení. U části populace se se výslovnost patrová a retná posouvá hrdelním směrem. ale to jsem odbočil.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

K většímu vlasteneckému seznamu knih 'Směšné příběhy o altruismu. Nečíst!' (VV 21.3. 9:12) bych přidal ještě od pana Cormac McCarthy knihu The Crossing. Nevím, jestli vyšlo česky. Na seznam knih o čistém zlu (číst) bych pak dal od téhož autora Blood Meridian (česky vydáno: Krvavý poledník).

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vlastenče, ten mravenčí altruismus je uskutečněný ideál vědeckého komunismu.

http://www.nature.com/news/2010/100825/full/news.2010.427.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak se snadno a rychle státi filosofem

1) K záhadnému slovu "Rosseau" doplníme "u", a máme osvícence. Ó svite mo(u)drosti !
2) Zofos (temnotu) prohlásíme za sofos, studované filosofy za zparchantělé lenochy. Z čehož implicite vyplývá, že my filosofové v nejširším smyslu nestudovaní jsme pracovití & z manželského lože vzešlí.
Ano, to je přesný odraz obrazu sociálního rozvrstvení velkého národa Českého. Ve kterém jiném národě se Hloupý Honza může stát králem, Švejk dobrým vojákem, Werich milovaným moudrým klaunem, soused-majitel kozy třídním nepřítelem ? V žádném !
Já jsem tak rád, že jsem Čech !

NAZDAR !

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro RRR :
The Crossing od onoho amerického buržoasního autora v Česku vyšlo pod názvem Hranice, v jinak dosti dobrém překladu Tomáše Hrácha. V mé skromné knihovničce se toto optimistické dílko družně tiskne k Malovanému ptáčeti (The Painted Bird) od hanebného emigranta J.Kosinského a výběru veselých povídek papeženky O'Connor Dobrého člověka těžko najdeš (A Good Man Is Hard to Find). Vlastně, když se tak dívám, celá přihrádka je zaplněna takovými povzbudivými knížkami o altruismu a naději. Znáte Cesty hada na skále od T.Lindgrena ?

Socialisticky žít, socialisticky odcházet - vstupte do Společnosti přátel žehu !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

VV, tyto optimistické knihy neznám. Děkuji za podněty. Ještě mám od Vás na seznamu autora Nevil Shute. Pokud jste nečetl Blood Meridian, doporučuji před spaním. Jak si překladatel Hranice
poradil s dialogy ve španělštině?

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak si překladatel Hranice poradil s dialogy ve španělštině?
V nejlepší tradici našeho tradičního dabingu : Nijak.
Např. celá pasáž ze závěru cikánova monologu (v originále „Pensamos que somos las victimas...“) je česky, bez jakéhokoli odlišení od ostatního textu.
Prostě vydavatel zná své zákazníky a překladatel své krajany : vysvětlivky, poznámky, odkazy atd. snižují čtenost (čti prodejnost). Český čtenář snese občasné španělské slovo, jehož nesrozumitelnost nenarušuje srozumitelnost textu (Vámonos; Está bien? ...).
Mimochodem – mexický cikán v českém překladu „řekl ostatním něco romsky“. No nic.

Na mysli mi právě vytanuly jiné optimistické knihy ze zhruba stejné zeměpisné oblasti : The Ox-Bow Incident, Welcome to Hard Times, The Collected Works of Billy the Kid. Ano, krutý a bezcitný je svět násilí a bezpráví, svět Anglosasů-individualistů a Němců-fašistů.
Buďme rádi, že jsme Slovani, že cítíme a myslíme kolektivně, že jsme neopustili Matku-vlast a nepošpinili ústa ani hruď falešnou řečí. Děkujme Nesmrtelnému Leninovi, že Praotec Čech nešel dál na západ, že zůstal zde, v nejzápadnějším výběžku Asie-kolébky kultury. A přejme si, aby němečtí, kapitalističtí a křesťanští okupanti naší vlasti co nejdříve táhli domů do Reichu (resp. do Božího království, když po něm tak touží).

Buď Práci čest !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

VV, Vy si asi před spaním nic nepřečtete. Anžto spát nechodíte. Pomněte, nic není sladšího než spánek. Dopřejte si. Sladit a vyvažovat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nesladím, RRR.
Piji kávu neslazenou, neb nejsem Karel Gott. Piji jí litry, neb čert nikdy nespí.
Leč nyní konec slov a výmluv; je hezky, musím v robotu. Pro zahraniční kapitalisty musím vzít na sebe oděv pracovní, do ruky nástroj od pera i klávesnice diametrálně se lišící. Nadto asi již dnes navléci si budu muset postroj, na lano nad propast několika pater činžovního domu se do tmavého světlíku zavěsiti.
Už abychom opět zvítězili ! Už abych se opět živil poctivou prací tajemníka Strany !

Schumacher antisemita řekl(a)...

VV to je zajímavá teze. Co filosof, to absolvent filosofické fakulty. Bez toho nelze být..sakra čím ? Filozeofem nebo filosofem ? Vychází mi to tak, že filozofické fakulty produkují filozofy. Takový filozof dostane lejstro, že je filozofem. bez toho by nemohl ba přímo nesměl filozofovat. Tak jako by bez studia medicíny a příslušného lejstra nemohl být lékařem a nesměl by léčit. To má logiku. Takhle vznikají filozofové oprávněni filozofovat a šířit - děkuji za připomínku- zofos. Kdežto filosofové vznikají samovolně jak je dáno od přírody.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Když tak nad tím přemýšlím, tak ty filosofy mám tak nějak mnohem raději. Není nad samovolné výtvory přírody ;-)