pátek 11. března 2011

Zemětřesení v Japonsku

Ráno zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 severní Japonsko. Okamžitě bylo vydáno varování před tsunami v celém Tichomoří. Přímo v Japonsku asi 10 m vysoká vlna zaplavila pobřeží a způsobila nejméně stovky úmrtí. Teď zaplavuje už americký kontinent.
V Japonsku byla zastavena doprava na železnici i na letištích. Na místě přímo pomáhají jednotky US Army. V zahraničí je připraveno pomoci 30 záchranných týmů, včetně českého.
Provoz ve 4 jaderných elektrárnách byl utlumen. Fukušimská jaderka vyhlásila stav ohrožení. Její nouzový chladící systém prý běží jen na baterie, které však mají kapacitu jen na několik hodin provozu. Pokud se nerozeběhnou zálohové zdroje, hrozí roztavení jádra. 

Toto není článek, jen místo pro diskusi.

183 komentářů:

drak řekl(a)...

Na jedné straně mi Japonci štvou tím, že odmítají přestat zabíjet velryby, i když jsou skoro na vymření. Na té druhé je velice obdivuji pro mnohé jejich úžasné vlastnosti, které nám zde tolik chybí. V každém případě s nimi soucítím a držím jim palce a obdivuji jejch odolnost, houževnatost, statečnost, disciplinovatnost a všechny ty další nevyjmenované ale stejně úžasné vlastnosti a rysy, které jim to všechno pomáhají přežít.

Šaman řekl(a)...

Jaderka byla zachráněna. Hodně lidí jde pěšky domů celé hodiny. Bude velký problém s liniovými stavbami - železnice, dálnice, ropovody, energovody. Budse problém s narušenou statikou baráků. No a potom ten humus, co zůstane na rýžových polích - která tvoří jen malou část hornatého Japonska.

Pomáhají jako první Američani se svou US NAVY, kteří jsou přítomni na místě. Obama posílá už druhou letadlovou loď.

informace řekl(a)...

In base agli studi effettuati dall’Istituto nazionale di geofisica e vulcanologia, il forte terremoto che ha interessato questa mattina l’intero Giappone, avrebbe avuto delle conseguenze molto più generali sull’intera asse di rotazione terrestre. Nello specifico, si parla di uno spostamento di tale asse di circa 10 centimetri.

Già il terremoto avvenuto in Cile lo scorso anno, l’asse terrestre aveva subito uno spostamento ulteriore di 8 centimetri.
Podle Státního ústavu geofyziky a vulkanologie zemětřesení v Japonsku odklonilo zemskou osu o 10 centimentrů.
Předešlého roku zemětřesení v Chile ji přemístilo o 8 centimentrů.
Kdy budeme mít severní a jižní pol na místě rovníku?

drak řekl(a)...

Japonci žádali o pomoc USA, zdá se, aspoň podle některých zpráv, že kvůli situaci v té jaderné elektrárně. Doufám, že to zvládnou.

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
Administrátor této stránky pokládá modlitbu za spam. Dle něho modlit se má doma, za zavřenými dveřmi, aby proboha modlitbu neslyšel někdo co ji pokládá za spam, a nevysmál se.

Protože v ČR existuje svoboda vyjadřování, tak ji využívám a jsem proti názoru administrátora. Pokládám naopak za nutné modlit se na stránkách, kde diskutujíci otevřeně vyzývají k genocidě jinak smýšlejícich.
K genocidě vyzýval i Vůdce nacionálně-socialistické 3. Říše a jeho stoupenci. Podařilo se jim různým způsobem, přímo i nepřímo, zabít asi 30 milionů lidí.

Je vidět, že někteři přislušníci jednoho z mnoha živočišných druhů žijíich na Zemi, druhu jemuž jeho přislušníci dali honosné jméno Homo Sapiens, přislušníci kteři se zhromáždili na této stránce, si z činů Vůdce Adolfa Hiithera nepoučili. Vlastně poučili, a chtějí jeho činy ještě překonat. Vyzývají otevřeně k ještě větši genocidě, a administrátor stránky nechá jejich výzvy bez povšimnutí, a naopk dokonce nazve modlitbu spam a vyhrožuje vymazáním.

Nechci a ani nemohu se připojit k některým diskutujícim na této stránce, považuji jejich výzvy za zločiny proti lidskosti. Stejně považuji za zhovadilost činy admistrátora této stránky, který ty zločiny toleruje, a naopk zakazuje modlení.

Šamane můžete klidně můj přispěvek vymazat, považuji to dokonce důkaz mého tvrzení o zhovadilosti této stránky.

Po zkušenostech s některými diskutujícimi na českých internetových stránkách, kde jsem byl nazván sviňským bolševikem / islámo-fašistou / blbým levicovým intelektuálem / atd, kde byli uráženi sprostými výroky dokonce moji rodiče, kde byly provedeny útoky na můj počitač, považuji za vhodné se nepodepisovat, a zkončit diskusi na této stránce.

Otče náš,
jenž jsi na nebesích,
posvěť se jméno tvé.
Přijď království tvé.
Buď vůle tvá, jako v nebi,
tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.
A odpusť nám naše viny,
jako i my odpouštíme našim viníkům.
A neuveď nás v pokušení,
ale zbav nás od zlého.
Amen.

Harpyje řekl(a)...

Modlete se raději za ty ubožáky v Japonsku.

informace řekl(a)...

Ale, Anonymní,
my Vás tu rádi vidíme a můžete se tu modlit v rámci svobody slova a vyznání jak chcete.
Nerušíte, naopak sem přinášíte závan klidu a míru.
Alleluja!

Větší vlastenec řekl(a)...

Cha cha cha, Anonymní křesťane, jste na špatné stránce !
Tady jsme (skoro) všichni roduvěrní Češi (a Moravané), to jest pevně věřící ateisté.
Ano, my opravdoví čeští vlastenci věříme ve věci NEPOMÍJIVÉ hodnoty : ve Stranu, Spartu (Slavii, Baník pičo ...), pivo, Káju Gotta, knedlo-zelo-vepřo atd. apod. A především věříme v SEBE SAMA.
Vám křesťanům se jen smějeme – vy věříte v něco, na co nelze sáhnout, v něco, co vám zakazuje provádět příjemné a výnosné činnosti.
Jste směšní s tou svou morálkou, s tím svým svědomím. My dobří rodáci víme, že existuje jen morálka revoluční, kterou určuje Ústřední výbor Strany nebo jiná nesporná autorita. My víme, že svědomí je balast.
V křesťani se bojíte toho svého Boha; myslíte si, že vás pořád vidí. My ateisti se bojíme jen prozrazení a zatčení; víme, že nás nikdo nevidí ani neslyší, pokud k tomu nepoužije příslušnou sledovací techniku.
Nebýt vás křesťanů, my Slovani jsme mohli žít krásným životem, v našich zemnicích, obklopeni hojností mléka a strdí. Klaněli bychom se vlastnoručně vyřezaným bůžkům, veselili bychom se v posvátných hájích. Nemuseli bychom se učit psát, počítali bychom jen na sčotech.
Ale přišli jste vy křesťani, přinesli jste tu svou „vzdělanost“ a „kulturu“, ohněm a mečem jste nám vnutili latinu a latinku, spálili jste naše posvátné háje, dřevěné bůžky, Mistra Jana Husa a husitské knihy. Naši krásnou krajinu jste znešvařili svými kláštery, kostely, kaplemi, školami, hospodářskými budovami, universitami. Naši libozvučnou řeč jste pošpinili biblickými a církevními výrazy a slovními spojeními. Na mou duši, vy křesťani jste ale banda proklatých farizejů, krucifix !
No nic, Anonymní křesťane – teď, v důsledku dočasného ústupu socialismu, můžete chvíli svou protičeskou propagandu svobodně šířit. Ale přesto jsme dokázali proti vám uhájit naši Katedrálu tzv.svatého Víta; uhájili jsme si i svobodu našeho (neexistujícího) svědomí.
To nás plní nezničitelnou nadějí : Jednou bude lépe, jednou vás opět pošleme tam, kam patříte.
A pak se bude tančit všude !

Náboženství je opium lidstva ! (Karel Marx)***Volte ČSSD a KSČM !

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 anonymní : Nechápu, čím si autoři zatím několika příspěvků ke katastrofě v Japonsku, na zdejší stránce, zasloužili Vaši reakci. Podle toho jak se projevujete se zdá, že máte nějaký problém všude kam vstoupíte a kde se projevíte. Asi nejen na internetu. Nerozumím proč navštěvujete hospodu ve které nalézáte Vám tak protivnou společnost. Také s někým nesouhlasím a někdo nesouhlasí se mnou. To je v pořádku. Nikdo nemá patent na jediný správný názor. Jsme chybující a pochybující. Proto tu i jinde diskutujeme a učíme se. Jestliže se Vám v této hospodě nelíbí, nemusíte do ní chodit. Není Vaší povinností sdílet zdejší společnost. Ani není povinností zdejší společnosti myslet, diskutovat a psát tak jak by se Vám líbilo. Prostě odejděte a zapomeňte, že tu nějaká hospoda je, když je Vám z ní špatně. Nic a nikdo Vám nebrání chodit do té, která Vám vyhovuje nebo otevřít si vlastní.

Schumacher antisemita řekl(a)...

K tématu : Co dodat, takové zprávy jsou nepotěšující. Hledal jsem jak to vypadá s "pacifickou" deskou a co ještě se dá očekávat. Naštěstí v oblasti Sumatry se zatím neděje nic závažného a není info, že by v blízké době hrozila erupce supervulkánu. Projevům takových přírodních sil můžeme čelit ale ne jim zabránit. Rozhodně bychom neměli plýtvat penězi na nesmyslné projekty jako boj proti oteplování, to je pošetilé jakochtít uhasit sopku. Jestliže pozorujeme klimatické změny, které mohou být signálem dalších změn, měli bychom soustředit zdroje na to abychom se jim včas přizpůsobili. Nejzávažnější co by mohlo nastat je taková změna klimatu, která by přinesla výrazné ochlazení v mírném pásmu ve kterém je soustředěna většina produkce zemědělské výroby, podstatná část moderní civilizace. Takové změny v relaivně nedávné historii již byly. V našem pásmu nás neohrožuje tropické podnebí, to tu v posledních někilika milionech let, v době existence člověka a jeho předchůdců nebylo, ale naopak, ochlazení, které jak víme, bylo časté a téměř jde-li o následky erupcí supervulkánů, téměř fatální.

žibřid řekl(a)...

Informace, to se Vám povedlo:-)))

Kopretina řekl(a)...

Ten pán "Anonymní" je člověk pod nickem "Hledající" mimochodem veliký antisemita, popírá právo Izraele na existenci, velmi dotěrně útočí na Židy, bagatelizuje holocaust a je srab se podepsat. Staví se na stranu palestinských teroristů. Kdyby měl skutečně tu odvahu, tak se podepíše..... A modlitbu by vůbec neměl brát do úst, to je jako kdyby Krista vyznával Ďábel...

drak řekl(a)...

informaci a žibřidovi:

Kdysi se tomu říkávalo: "A tak dlouho ho hladil, až ho docela vyhladil."

drak řekl(a)...

Z té fukušimské jaderky nemám dobrý pocit, doufám že se jim to v rámci možností podaří zvládnout co nejlépe.

informace řekl(a)...

Vážené osazenstvo,
ze vzrušeného tonu vašich příspěvků, a zvláš´t z hysterického poštěkávání Většího vlastence je zřejmé, že vámi cloumají zcela nekřesťanské city jako závist a neláska k bližnímu.
Já se ale ptám: proč nedovolit zbožnému muži, aby zvlažil životodárnými kapkami rosy svá vyprahlá ústa na trnité pozemské pouti pozvedaje svůj pokorný hlas v modlitbě a aby ulehčil svým lidským strastem pohledem na zde občas přebývající rajské ptactvo?
Neb pravil Nejvyšší: "Není dobré, aby člověk byl sám. Učiním mu pomoc jemu rovnou."

Harpyje řekl(a)...

Nevím, jak se staví čeští Zelení k výbuchu atomové elektrárny v Japonsku, ale zde v Baden Wuerrtembergu se toto neštěstí stalo pro 60 000 (!) rudých a zelených hyen vítanou příležitostí demonstrovat proti atomovým elektrárnám. Za 14 dní zde budou volby, a už před katastrofou v Japonsku věštili demoskopové, že Zelení budou druhou nejsilnější stranou v zemském parlamentu. Jestli jim ono neštěstí v Japonsku přihraje ještě dodatečné sympatie voličů, tak pomož pánbů.

Harpyje řekl(a)...

Správný český vlastenec/kyně si rádi dělají šprťouchlata z víry. Posiluje je to v jejich víře ve vlastní neomylnost.
Co se hysterického poštěkávání na křesťanskou víru týká, tak se čeští zastánci té jediné víry v sama sebe moc neliší od islamistů.
Tolerance je jim každopádně cizím pojmem.

informace řekl(a)...

Mluvíte mi zcela do noty, Harpyje. Jak vidím, tak je i Vám přítomnost zbožného muže zde milá. Nechť pozvedá svůj hlas k nebesům a zvlažuje své vyprahlé rty co hrdlo ráčí.
A těší svůj zrak pohledem na rajské ptactvo.

informace řekl(a)...

V Itálii taky hned ožili zelení a strana Itálie hodnot, která v minulých měsících sebrala podpisy na referendum proti jaderným elektrárnám, které se má konat letos na jaře mezi 15.dubnem a 15.červnem. Referendum má prakticky anulovat zákon z r. 2009 o stavbě nových elektráren.
Už nad tím halasí na blogu: Japonská apokalypsa
hp://www.dazebaonews.it/primo-piano/item/2333-apocalisse-giapponese-gli-affaristi-del-nucleare-in-italia-lo-difendono-ancora

drak řekl(a)...

Poněkud mne mrzí, že je nám opět obrazně řečeno nasazována psí hlava a podsouvána netolerance. Nechť se pán modlí, když chce, rozhodně mu nehodlám upírat svobodu projevu, byl bych myslím jedním z posledních na planetě, kdo by se o něco takového pokoušel. Na druhé straně, ačkoliv s tím nemám žádných zkušeností, připadá mi, že modlitba je cosi dost niterného a soukromého, co patří výlučně do vztahu mezi bytost nadpřirozenou a bytost modlící se. Také si myslím, že okolí do toho nic není, možná ještě tak okolí stejné víry a podobného smýšlení, ale i to má nepochybně své meze. Normální a obvyklé tedy je, že se věřící modlí buď doma v soukromí, nebo mezi svými souvěrci v kostele či modlitebně, to by mne neudivilo, neb to je velice obvyklé. Modlitba kdesi ve veřejně přístupném kyberprostoru je jevem řekněme přinejmenším poněkud exotickým, dokonce by se v tom možná dal spatřovat určitý druh exhibicionismu. Nicméně chce-li se mu modlit zrovna v kyberprostoru, prosím, mě je to fuk. Jenže on už ten zbytek onoho příspěvku je za hranicí napadáním okolí, otravného misionářství a vnucování ostatním určitého názoru a náhledu na svět, proti čemuž se ohrazuji, na to už ten člověk rozhodně právo nemá a má-li, tak je to na štíru s etikou a obyčejným slušným chováním.

Včera jsem byl mile překvapen změnou projevu paní Harpyje. Doufal jsem, že to vydrží déle, dnes bohužel vidím, že se to začíná vracet k normálu. Škoda, ale ne nadarmo se asi říká: "Hezkého pomálu.".

drak řekl(a)...

Co se evropské energetiky týče, tak by si ti protestující otravní chaoti měli uvědomit, že bez jaderných elektráren v Evropě, včetně jimi tak nenáviděného Temelína a některých ukrajinských, by se jim už dávno mohlo poměrně často stávat, že budou sedět potmě a u teplé ledničky podobně, jako se to poměrně často stává třeba na Ukrajině, která je-li zájem ze strany evropské soustavy o export z její strany, klidně nechá ukrajinské domácnosti bez proudu a za účelem výdělku to na ten export pošle.

Co se situace v Japonsku týče, asi se to neobejde bez dílčích úniků radioaktivních látek do prostoru, především od ovzduší, ale myslím si, že konstrukce oněch reaktorů je dost dobrá na to, aby ta situace nakonec šla uspokojivě zvládnout. Pokud vím tak zatím něco uniklo, ale pořád ne z reaktoru, ale ze sekundárních systémů, což sice je průšvih, ale snesitelný, zejména vzhledem k okolnostem. Navíc japonská vláda není sovětská, takže včas informuje, provádí evakuace atd atp, prostě i když k něčemu dojde, rozhodně to nebude průšvih srovnatelný s Černobylem, ale o dost menší a snadněji zvládnutelný. Zkusím najít komentář třeba Dany Drábové, nebo někoho kompetentního v oboru, hysterické výlevy zelených chaotů číst nemusím, živě si to dovedu představit a rozhodně je na něco takového škoda času. Pakliže tito ignoranti získají reálný politický vliv, může to Německo a potažmo celou Evropu silně ekonomicky poškodit a snížit její konkurence schopnost. To jim konsumenti nepochybně neodpustí a příště si snad dají pozor, aby volili něco tak pitomého. No ale za naivitu a blbost se platí, to je velice luxusní zboží.

drak řekl(a)...

Je to tak, jak jsem si myslel, podle Dany Drábové není důvod se znepokojovat:

http://www.finance.cz/zpravy/finance/301613-drabova-jaderne-elektrarny-v-cr-jsou-proti-zemetreseni-ochraneny/

Dana Drábová je dost kvalifikovaná na to, aby o dění v japonských jaderných elektrárnách mohla kvalifikovaně informovat, na rozdíl od hysterických výlevů zelených chaotů, mají ty její informace aspoň nějakou cenu a váhu.

informace řekl(a)...

Draku,
v Evropě proti sobě stojí dvě lobbies: nukleární a alternativních zdrojů. Totiž do výroby panelů a větrníků také šly velké investice a na př. v Itálii si začali ti výrobci moc stěžovat, že znovu zavedením nukleární energie, přijdou o zisky. V Itálii byly tehdy existující elektrárny zrušeny a zastaveno budování dalších referendem v r. 1987 (rok po Černobýlu. V r. 2009 nynější vláda vydala zákon o stavbě nových jaderných elektráren, ale zatím s ničím nezačali. A teď na jaře bude proti zákonu referendum. Takže refrendisti hodně využijí paniky kolem Japonska.

drak řekl(a)...

Pokud vím tak solární elektrárny jsou v noci tolik co k ničemu a u větru rovněž nejde zaručit, že bude foukat pořád, nebo v moentě, kdy to budeme potřebovat, takže ke každému takovému alternativnímu zdroji, je zapotřebí mít zdroj záložní, tedy elektrárnu uhelnou, vodní, jaderku, nebo aspoň dieslagregáty v hojném počtu. Zkrátka a dobře větrné ani solární elektrárny nejsou něčím, co situaci může vyřešit a energetickou bilanci nějak podstatně vylepšit. Spotřeba stoupá a jednoho dne to může těm, kteří se budou projevovat hloupě, způsobit problém v podobě docela obstojného výpadku, tzv blackoutu. Mnozí z oněch zelených mozků by to upřímně řečeno za tu blbost a naivitu, se kterou přistupují k řešení těchto závažných problémů zasluhovali.

STK řekl(a)...

Bez obav, Blackout mám pod kontrolou. Dnes odpoledne jsem ho převezl do nového bytu a teď bezmocně leží pod levým oknem dámského pokoje...

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

křesťané obecně a katolící zvlášť seli v česku celá staletí vítr a nakonec sklidili bouři.
Posledních sto let si můžeme klidně zrekapitulovat:
Politicky organizovaní křesťané to táhli za Rakouska s Rakušáky, za první republiky s tím, kdo byl momentálně u moci, za protektorátu to táhli s Němci, a hned po osvobození nalezli do Národní fronty a s komunisty kolaborovali celou totalitu, aby následně rychle přelezli do OF a polistopadových vlád (a opět provozovali rektální speleologii vůči každé straně, která momentálně vyhrála volby).
Je mi líto, ale tito lidé (a jejich ideologie) si nezaslouží ani tolik úcty, kolik náleží těžce pracujícím ženám od E55. A mohou si za to jen a jen sami.

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Pragmaticky vzato se nechci katolíků nikterak zastávat, protože to co předváděli a předvádějí občas opravdu nemá co se předváděných chyb charakteru týče obdoby a hnus, který to budí se slušnými slovy popisuje špatně, ono to, že se například parašutisté za války nakonec schovali v pravoslavném kostele a ne katolickém a ne protestantském, také ledacos ilustruje. Nicméně i mezi katolíky se najde poměrně dost slušných lidí, některé z nich dokonce osobně znám a jsem s nimi v docela dobrých vztazích. Když se ale podíváme na mnohé „ryzí charaktery“ v ostatních politických stranách, tak ono zase není těm katolíkům až tolika co vyčítat, jejich protějšky si je zcela zasluhují. Já bych dle mého odhadu řekl, že přesto, že v koncentraci zmetků v poměru k celkovému počtu lidí v politice angažovaných sice jsou katolíci v čele tabulky, ale zase se tou koncentrací až tolik neliší od běžného průměru v té naší domácí politice a nejsou tedy jevem až tak vyjímečným, jak by se na první pohled mohlo zdát. Dámy z E55 mají tedy více cti v těle, nežli většina našich politiků a to naprosto bez rozdílu strany, které jsou členem.

drak řekl(a)...

STK:

Ono už se to stěhování chýlí ke konci?

STK řekl(a)...

Jojo Draku,
je to tak. Ještě maličkost: nechat uřezat knihovny, které se tam nevejdou, udělat nové, které se vejdou a tu šílenou hromadu knížek a beden s CD/DVD do nich nastrkat a můžu tam pustit nejen obě chlupatá Jejich Lordstva, ale i zvou zákonitou velitelku. Zítra stěhuju posledních 5-6 beden a trojknihovnu. (Bolí mě celý člověk.) Do konce března to musí být na 100% - tak praví smlouva s majitelem starého bytu. A bude!

Štamgasti doufám prominou, že tu zaneřáďuji kyberprostor takovými lapáliemi...

drak řekl(a)...

STK:

Držím palce a soucítím. Musel jsem se v mém životě stěhovat docela hodněkrát, rozhodně mnohem častěji, nežli je v kraji průměr a získal jsem tedy k této činnosti na jedné straně správný nácvik a dovednosti, ale zároveň s tím také zdravou nenávist a odpor, neb je to činnost devastující a vyčerpávající člověka fyzicky i psychicky až skoro nadoraz.

Kopretina řekl(a)...

Maraton se poprvé poběží v Jeruzalémě
http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=13402

žibřid řekl(a)...

Pergille, nemohu Vám ten odsudek katolíků zcela vyvracet, ale jestli znáte jen ty, o kterých píšete, tak ale máte povrchní znalosti. Házíte do jednoho pytle spousty skupin a jednotlivců, kteří sice drží pohromadě v jedné ŘKC, ale jsou dost různorodí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Velký český vlastenec s.s.A.S.Pergill má opět naprostou pravdu : Nejšpinavější prostitutka je nám roduvěrným Čechům bližší než kterýkoli křesťan.
Ano, tu štětku chápeme, rozumíme jejím motivům, jejím starostem, jejím touhám. Ale křesťan - to je pro nás přinejlepším podivín, většinou však nebezpečný nepřítel.
Spoře oblečená šlapka je pro nás české vlastence objektem soucitu nebo chtíče, modlící se křesťan je cílem našeho výsměchu a/nebo ran.
A je to tak dobře; vždyť náš vzdělaný ateistický národ dobře ví, jaké strašlivé zločiny mají křesťani na svědomí. Stačí si porovnat zanedbatelné škody, které naší vlasti způsobily civilizačně-osvoboditelské mise Muslimů, s hlubokými jizvami po dvanácti stoletích křesťanství. Za celých 41 let internacionálního socialismu jsme se nedokázali zbavit těch ohavných staveb, soch, obrazů, knih, jež v naší vlasti napáchali křesťani. A že jsme se sakra snažili !

Ach, kde jsme dnes mohli být, kdybychom se byli ubránili brutální christianizaci ! Ten pokrok, to bohatství hmotné i duševní, jímž doslova oplývají země bez křesťanů a jim podobných tmářů – Albánie, lidová Korea, bývalý Sovětský svaz, spousta odlehlých údolí na Nové Guineji ... Ne, raději nepřemýšlet. Nebo bezmocným vztekem rozmlátím počítač, zapálím dům, a budu si muset vykopat naší tradiční, krásnou, slovanskou a ateistickou zemljanku.

Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Bůh věru nepovede lid nespravedlivý. (Súra 5, 51)***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Správně, Vlastenče,
jen tak dál. Že se zastáváte chudých přestárlých pracovnic sexu je Vám ke cti. A ty mladé, co na tom sexuálním humbuku vydělávají? Co o nich řeknete?
Představte si, že ta Maročanka Ruby Rubacuori, kvůli které je namočen Berlusconi, už má svého manažera, který jí sjednává za bohaté honoráře vystoupení v různých nočních podnicích a restauracích a k ničemu nevedou protesty starých zasloužilých pracovnic a feministek v penzi.
Nemravný zákon trhu!

drak řekl(a)...

Kopretině:

Maraton rozhodně nepoběžím, neb bych to nemusel přežít. Nicméně chválím ten nápad, protože může-li něco prolomit onu propagandistickou blokádu, kterou je Izrael obklopen a soustavně napadán, jsou to akce, jako je tato, které v případě dobré organizace mohou významně napomoci k tomu, že bude Izrael ve světě vnímán mnohem příznivěji. Také by to mohlo napomoci k lepšímu rozšíření poznatku, jak moc tzv světová média vlastně lžou a manipulují, rozhodně je to krok správným směrem.

drak řekl(a)...

informaci:

Pakliže si Sylvio své sexuální pracovnice platí ze svého a ne ze státního, je to jeho soukromá věc a možná tak ještě bulvárních plátků. Rozhodně u toho nemá co pohledávat policie, prokuratura a soudy. Pakliže se v tom vrtají více nežli je nutné a nezbytné, měl by za to někdo s třeskem vyletět z úřadu a to čím dřív, tím líp.

Co se týče morálních profilů mladých i přestárlých sexuálních pracovnic, tak je akorát tak škoda času a energie na zabývání se něčím takovým.

informace řekl(a)...

Draku,
samozžejmě, že to platí Berlusconi ze své kapsy. Umíte si představit ten řev, kdyby se přišlo na to, že platí ze státní kasy? Vždyť mu prokuratura pořádně provětrala finance, aby na něco podobného přišla. Tak jen řvou, že Berlusca morálně zkazil tři generace. Protože při pohovorech jim většina dívek řekla, že večírky v jeho domě bylu příležitostí, jak se dostat k televizi. A že na tom nevidí nic špatného. A jeden otec dokonce radil dceři, jak má postupovat, aby té příležitosti využila. O, hrůzo!
Te´d vláda chystá zákon, jak omezit nadvládu soudců, kteří si osobují právo zasahovat do politického a parlamentního života. Není nad nimi žádná kontrola, jak pokud jde o otevření případu a metody pátrání, tak výdajů. Za nic nejsou nikomu odpovědní. Uvidíme, jestli zákon projde. Třeba referendem.

drak řekl(a)...

Myslím, že každý musí být někomu a něčemu zodpovědný, jinak si začne hrát na boha. Soudy utržené ze řetězu nejsou k ničemu. Vyvážení kompetencí, pravomocí a odpovědností jednotlivých složek státní moci je citlivá otázka, neboť kam to vede, když to nefunguje, tady na názorném příkladě vidíme. Teď jen doufejme, že se povede nalézt a prosadit správné řešení.

Harpyje řekl(a)...

Podobný hnus, jako Váš výpad vůči křesťanům, jsem už dlouho nečetla, Aspergille. Pro českou diskusi o je ale symptomatické, že Vaše hanění křesťanů, až na jednu světlou výjimku, nikomu nevadí. Nanejvýš někdo podotkne, existují i slušní křesťané. Nechtěla bych slyšet ten povyk, kdybyste napsal, že židé "seli celá staletí vítr a nakonec sklidili bouři". Ale u křesťanů, jak se zdá, to nikomu nevadí.
Nevím, jestli jste skutečně tak hloupý nebo jenom tak zlý, každopádně ten Váš blábol nevypovídá nic o křesťanech, o kterých víte kulové, jako spíš o Vás.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, to je dáno historickou minulostí. U křesťanů (hlásím se ke křesťanské víře) mi to samo sebou hodně vadí, ale ti Židé zkrátka měli smůlu více, staletí diskriminace, vyčleňování ze společnosti, nucení žít v ghetu a četné pogromy (Doporučuji knihu Our Hands steined with blood, Máme ruce od krve, tuto knihu jsem si objednala od ICEJE) poznáte víc. No a pak si ve 20. století Židé koledovali a za své koledování dostali patřičně na hubu (6 milionů z 8,5 milionů...více než 2/3 evropských Židů). Na zvědavci, altremedii, osodu,outsidermedií, britských listech a dalších sračkách tak uvažují. Izrael jedná správně a žádný sráč a hajzl nemá právo Izrael kritizovat... My budeme stát s Izraelem navždy (teď mě někdo napadne, že je to jako provolávání slávy SSSR), ale my s Izraelem stojíme na základě náboženských, kulturních a všelidských hodnotám. Šalom chaver Izrael!

STK řekl(a)...

...Váš blábol nevypovídá nic o křesťanech, o kterých víte kulové...

Křesťané mohou pravda být skvělí jedinci, téměř světci, ale valná většina z nich jsou lidé průměrní, s chybami - až po skutečné zmrdy na druhém konci spektra. A pak je docela jedno, kterou víru ti na spodním konci vyznávají, zda jsou to křesťani, židé, muslimové, hinduisté atd., - ateisty nevyjímaje.
Zarážející je, že když se najde nezvedený (též lze použít slova "nepoučený") chlapeček a vykřikne něco o tom, že "císař je nahý" tak místo toho, abychom jej přesvědčili nějakými skutečnými důkazy (ne axiomy!), že pravda je jinde, vždy se najde někdo, kdo jménem (křesťanů, muslimů, židů nebo ateistů) bude chtít chlapečkovi nařezat na zadek.
Za to může právě víra, která staví fakt, že je někdo křesťan nad to, jaký je to člověk. Viz např. "nekřesťanské ceny" nebo "křesťanská láska". Ovšem muslim bude mít názor jiný a žid rovněž. S židem se křesťan shodne na více otázkách než s muslimem - žili spolu již dlouho a mnohé myšlenky se tak trochu sjednotily. (Neberu v potaz ortodoxní židy nebo křes'tany. Být ortodoxním znamená být naprosto nepřístupným jakýmkoliv argumentům protistrany.) Vezměte jenom, kolik válek se začalo kvůli "věcem víry" nebo, a já myslím, že spíše, věci víry posloužily jako záminka pro mocenské ambice vládců. Soudím, že kromě posledních dvou WW to byly svým způsobem všechny války - a ty další budou rovněž.

Takže když se A.S.Pergill zamyslel nad rolí křesťanstva v dějinách lidstava (stejně, jak se před časem zamyslel nad židovstvím a byl zde zle peskován) z ne zrovna oficiálního úhlu pohledu tak byl nikoliv přesvěčován, ale seřván jako malý hloupý chlapec. Jeho kritici dokonce neváhají použít výraziva poněkud neženského - což má nejspíš zakrýt jejich argumentační nouzi. Ale Pergill není ani nesvéprávným, ani hloupý jak by někteří rádi. Jen se podíval na věc z nezvyklého úhlu.

P.S.: Když tu z podobného úhlu jako Pergil křesťanství začneme posuzovat komunismus či socialismus, z hospody se neozývají žádné hrubě besouhlasné hlasy. Ale to je dáno jen tím, že tu žádní skuteční komunisté t.č. na návštěvě nejsou. (Pochopitelně kromě Většího Vlastimila, kterého tímto srdečně zdravím...)

P.P.S.: Některé herečky, které už párkrát držely v ruce fotoaparát, moc dobře vědí, z jakého úhlu a dokonce jakou optikou se nikdy nesmí nechat vyfotografovat. Obrana křesťanstva (a potažmo jakékoliv víry, včetně víry politické) je záležitost tomu podobná....

Kopretina řekl(a)...

Autentické fotografie obětí teroristického útoku palestinských grázlů na izraelskou rodinu.
http://eretz.cz/2011/03/arabsti-teroriste-vyvrazdili-zidovskou-rodinu-vcetne-batolete/

stk řekl(a)...

Ano Kopretino,
je to tragická událost, rukama vrahů jiného vyznání zahynulo pět nevinných lidí, jen tři členové rodiny to přežili.
= = =
V Japonsku zahynulo podle střízlivých odhadů kolem 11 000 lidí. Mnoho rodin zahynulo celých, z některých zůstal jen jeden jejich člen. Zahynuli při zemětřesení a následné vlně tsunami. A bylo jedno, v jakého Boha věřili. Těch mrtvých je 2 200 krát více. Nevinných. Mnozí z nich umírali strašnou smrtí. Ti co přežili se museli dívat na smrt svých blízkých.
Pokud Vy věříte v Boha, tak je tedy zabil On. Nebo tomu nezabránil. Je přece Vševědoucí a Všemohoucí, ne? Nebo jsou snad Japonci národ Bohem prokletý?
= = =
Co na to řeknete?

Kopretina řekl(a)...

STK je to strašlivé, co se stalo v Japonsku, ale nebudu zde vytahovat teologickou kartu, nejsem vystudovaný teolog, nejsem v této oblasti vzdělaná, jsem jen řadová ovečka... Zaplétat se do diskusí, zda-li to tak Bůh chtěl... To bychom Nebo zda-li za to může zlá vůle Satana, který se snaží ubližovat lidem, převracet Boží slovo, to nebudu. Mohli bychom obviňovat Boha za všechno zlé. Co se týká válek asi takto, Bůh nám dal svobodnou vůli, je na nás, jakou cestou půjdeme, Bohužel si často vybíráme cestu zla... A co se týká přírodních katastrof, to nevím, nejsem farář.

Šaman řekl(a)...

A.S.Pergille, někteří katoličtí spisovatelé byli za války velkými antisemity, někteří katoličtí duchovní zase zachraňovali židovské děti. Jiní křesťané se zase stali ochránci československých parašutistů. Památník odboje je otevřen v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje pod Karlákem. Církev pravoslavná má z této akce čs. odboje několik mučedníků:
Dne 4. září ve 14.35 1942 byli na kobyliské střelnici popraveni zastřelením:
biskup Gorazd, obnovitel české pravoslavné církve po r.1918
Václav Čikl, představený chrámu a duchovní správce katedrály
Jan Sonnevend, předseda sboru starších v pravoslavné katedrále
ThDr. Vladimír Petřek, kaplan pravoslavné katedrály, popraven 5. září 1942 ve 12.00 hod

Nacistické a komunistické koncentráky byly plny katolických duchovních i Svědků Jehovových.

Ono nejde říkat šmahem něco o křesťanech, židech, muslimech, ale ani o bezvěrcích - a někdy dokonce ani o komunistech...

Harpyje řekl(a)...

Na námitky, proč Bůh připouští neštěstí a zlo, například v podobě přírodních katastrof, nemá cenu odpovídat, Kopretino. Doposud nenašel žádný filosof ani theolog uspokojivou odpověď, a pokud si někdo myslí, že našel důkaz Boží neexistence, tak je nejlepší ho v tomto povědomí ponechat.
Proč Bůh připustil Auschwitz?

Harpyje řekl(a)...

A.S.Pergill se prý zamyslel nad rolí křesťanstva v dějinách lidstava! Nenechte se vysmát, STK, a raději si ještě jednou přečtěte, co napsal!
Svým perfidním zjednodušováním dělá z obětí totalitní zvůle její přisluhovače.
Šaman správně podotýká, že škála křesťanů se rozpíná mezi takovými osobnostmi, jako byl Přemysl Pitr a na druhé straně pátr Plojhar. Aspergillovo paušalizování a jeho impertinentní hodnocení je cynickým výsměchem do tváře všech těch křesťanů, kteří si za bolševika a za nacistů zachovali rovnou páteř, a kvůli tomu trpěli.

Harpyje řekl(a)...

Nejen antisemité, Šamane (14. března 2011 1:06), jezuita Jiří Arvéd Smíchovský byl pozemským ztělesněním Zla.

informace řekl(a)...

Harpyje,
k Vaší otázce z 8:19 lze učinit logicky tři hypotézy:
1) Bůh asi nebyl moc pevný v kramflekách, pokud jde o fyziku, když se dal do tvoření světa a teď to podle toho vypadá. Smé zemětřesení, tsunami, posouvání zemské osy, sluneční bouře atd.
2) vůbec nic nestvořil, to si jen všechno vymysleli lidi, z různých důvodů
3)Bůh nemá vůbec dobrou povahu, když nechá, aby se nevinní lidé topili jako mouchy v moři, aby je masově vraždili. Pravděpodobně se na to své dílo už vykašlal a našel si jinou hru - třeba internetovou.

Harpyje řekl(a)...

Ano, Informace! Bůh má "povahu" a spoustu jiných lidských vlastností. Jak můžete například vidět na tomto obrázku http://images.zeno.org/Bildpostkarten/I/big/MPK03200.jpg , umí být i veselý!

STK řekl(a)...

...Aspergillovo paušalizování a jeho impertinentní hodnocení je cynickým výsměchem do tváře všech těch křesťanů, kteří si za bolševika a za nacistů zachovali rovnou páteř...

Jenže byli i takoví, kteří si páteř nezachovali, byli i takoví, kteří aktivně udávali - za nacistů, za komunistů... Porovnávat kolik kterých je opravdu na nic. Dostaneme se do debaty stejně hloupé, jako se vede mezi "roduvernýnmi Čechy" a Sudeťáky (některými, znám i jiné, přátelské a nezáludné) - tedy kdo komu víc ublížil, kdo měl víc mrtvých a kdo vlastně začal. Spor jako vystřižený z "Knoflíkové války".
= = =
Spíš bych souhlasil se Šamanem - ostatně to i píšu: Na víře až tak nezáleží. Záleží na člověku.
(Čímž ovšem nepopírám tvrzení, že k některým vírám inklinují jisté typy lidí, kteří stejnou věrouku vykládají úplně jiným způsobem než jiní.)

stk řekl(a)...

Poznámka pro Harpyj:
Číst umím. Problém je v tom, že každý čte v textu nejraději to, co se mu hodí do krámu.

informace řekl(a)...

Vidíte, Harpyje,
když Bůh tak rád skotačí po lese, tak by si taky mohl najít volnou chvilku a opravit na zeměkouli to, co se mu nepovedlo. Na příklad oddálit nebo upevnit ty kontinentální platformy, aby do sebe nenarážely. Anebo neví, jak na to? Třeba by mu to geofyzici poradili. Jen chtít.

Kopretina řekl(a)...

Velezrádný Hárec se obává odplaty "pravicových Židů". Hárec denodenně útočí na židovské věřící, denodenně se zastávají Arabů... To, co dělá Harec je velezrada Státu Izrael a izraelští politici v Knesetu by měli odhlasovat jeho zrušení. No úroveň Haló novin... V čem se Harec liší od novin Der Stuermer??? Zapomínají svině levicové, že by před 60 letey šli do plynu a pece také. Jenomže mají možná mentalitu Mordechaje Chaima Runkonvského, který nacistům pomáhal vybírat své židovské spoluobčany do transportů, přednostně vybíral děti do 13 let!!!!!!!Což se Himmlerovi líbilo, neboť se tak zamezí narození budoucí generaci mstitelů.

http://eretz.cz/2011/03/iran-a-hamas-jasaji-nad-brutalnim-masakrem-v-itamaru-haarec-se-boji-%E2%80%9Epravicovych-zidu%E2%80%9C/

Takovíto nepřátelé by měli být deportodváni z území Státu Izrael. Nezaslouží si být vůbec nositeli izraelského pasu. Ať si táhnou do Íránu nebo k Hizballáhu a pomáhají vytvářek filmy pro televizi Al Manar... Myslím tím grázly Amona Ose, Uriho Avneriho, Amiru Hass, Davida Grossmana, celou organizaci Peace Now (Mír nyní), Guš Šalom a další další zločince.Nemám pro ně slov... Jsem zhnusena těmito darebáky...

Harpyje řekl(a)...

A o tom to je, STK. Byli takoví a takoví. A proto nelze tvrdit, že křesťané "(a jejich ideologie) si nezaslouží ani tolik úcty, kolik náleží těžce pracujícím ženám od E55. A mohou si za to jen a jen sami." Jinak žádný "oficiální úhel pohledu" na křesťany neexistuje, a za ten Aspergillův který na Vás udělal takový obrovský dojem, by se nemusel stydět žádný nácek, ani bolševik.

Harpyje řekl(a)...

Tak jako Kopretina, Informace, tak i já se zásadně neúčastním oblíbené kratochvíle českých atheistů - theologizování. http://it.wikipedia.org/wiki/Teodicea
Ale musíte uznat, že ten obrázek je nádherný.

Kopretina řekl(a)...

Útoky na křesťany, jsou do jisté míry útoky i na Ždy, poněvadž křesťanství z židovství vychází, Spasitel, Apoštolové, pana Marie... byli všichni Židé a vyznávali učení Starého zákona, neboť v té době Nový zákon nebyl ještě sepsán... Je smutné, že si to někteří "křesťané" neuvědomují. Ovšem můj bratr má ke křesťanům také negativní postoj, tvrdí, že jsou křesťané za holocaust odpovědni,že považovali vraždění Židů za čin bohulibí, že chtěli totálně zničit prokleté vrahy Krista. Aútoky na Židy přebrali nacisté právě od těchto "křesťanů". Samosebou, že s tím nesouhlasím,bylo na druhé straně řada slušných křesťanů a útoky na ať už slovní či faktické, nemají s učením Bible,pravého křesťanství nic společného...

informace řekl(a)...

Právě že je hezký,tak by se ten pán, osvěžený zelení a čistým zdravým ovzduším, mohl dát do nějaké užitečné práce.
Já taky netheologizuju, jen rozvádím úvahu.
Jinak by i ten obrázek byl theologie, nemyslíte?

Harpyje řekl(a)...

Snažte si zachovat chladnou hlavu, Kopretino, a přečtěte si ten "vlastizrádný" článek v originále. http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/a-responsible-government-would-calm-not-escalate-1.349046 Osobně nevidím na výroku "A responsible government would act now to calm and not to escalate, to pursue a diplomatic solution and not a belligerent confrontation. But in Jerusalem we don't have a government like that", nic vlastizrádného. Politická opozice je nezbytnou součástí demokracie, a nesouhlas s politikou vládní koalice něco naprosto legitimního.

informace řekl(a)...

Podle mne je to zcela rozumná pozice, co zaujímá izraelský list, když bere v úvahu dnešní situaci na Středním východě.
Israel can no longer pretend there's no Mideast conflict
The security coordination between Israel and the PA, which contributed much to the relative calm of recent years, is now in crisis, se páše v jiném článku.
České noviny, jak se časro stává, daly původnímu znění poněkud jiný význam.

Kopretina řekl(a)...

Jenže v Harecu působí Amira Haas a další darebáci... Nemůžu si nevšimnout, že z Harecu často citují nenávistní soudruzi na Outsidermedii... Co se mě týče, je mi blízké stanovisko Likudu či alespoň Kadimy... (Strany práce, či Izraelská komunistická strana či z druhé strany Jisrael Bejtenu ne). Izrael musí činit ústupky jen do té míry, které neohrozí jeho bezpečnost...

guerrier řekl(a)...

Klídek Kopretino. Harpyje má naprostou pravdu. I u nás vycházejí Haló Noviny a žíly mi to obrazně vskutku netrhá. Jen se vám divím že stále reagujete na Pergilla. Ten antisemitský ubožák a nenapravitelný rasista se jen snaží svůj antisemitismus odít do kultivovanější podoby. Nicméně výsledek zapáchá stejně jak od Vandase.

Kopretina řekl(a)...

Ano, "novému" antisemitismu se říká "antisionismus", kterou vyznává bohužel akademická levice..."Když lidé kritizují sionisty,myslí tím Židy, mluvíte antisemitsky!" pronesl ctihodný baptista, student Martin Luther King a těm svinským zablešeným levičákům vytřel zrak... Když sem na NP tento výrok napsala, Janeček s Vodníkem byli šokovaní, psali, že se mýlil. Ale je to naprosto pravda. Kdysi psal na neregistrovaných fórech NP Jigal, škoda ho, kde je tohoto chlapce konec...Svým jménem nasíral levičáky.Všichni na něj, že je Jigal Amir, nehledě na to, že Jigal i Amir jsou častá jména něco jako Josef NOvák...

žibřid řekl(a)...

Tolik křesťanů, a nikdo netuší co odpovědět na to zemětřesení?

Rajská historka vypráví o rozhodnutí člověka poznat dobro a zlo, tedy ten rozdíl mezi nimi. Koneckonců o něco dříve (je-li možné mluvit o těchto věcech v časových souvislostech) se k témuž rozhodl jeden anděl, který pak stál i u toho lidského rozhodnutí pod jabloní. Poznání dobra a zla si ovšem vynutilo alespoň nějakou svobodnou vůli člověka vůči Bohu, protože se nyní musíme rozhodovat mezi dobrem a zlem a jsme za svá rozhodnutí tedy i zodpovědní. Proto jsou na světě zlí lidé (z vlastního rozhodnutí) a proto vesměs Bůh nezasahuje, aby zlo bylo jako zlo poznáno. Totéž nastalo i s oním andělem (o kterém vtipně podotýká Lewis, že největším jeho uměním bylo přesvědčit lidstvo, že vlastně neexistuje), protože ten se stal vládcem tak nějak nad celým stvořením, vědecky řečeno vesmírem. On má na svědomí například i to zemětřesení, nikoli tedy Bůh.

Tolik pravděpodobná oficiální odpověď. Že by se většina křesťanských mluvčích kroutila podat vysvětlení, je nabíledni, nechtějí vypadat jako vypravěči pohádek. Případně to ani odůvodnit nedokážou. Nebo by jim vadilo to ponechání světa v rukou ďábla, ten takový až skoro deismus. Nebo nechtějí podávat vysvětlení, která tváří v tvář katastrofám znějí tak nějak fatalisticky. Inu, ani já nejsem svým vysvětlením nadšen. Prosím zdejší křesťany, aby mě případně opravili nebo doplnili - máte to přece, paní Hyrpyje, v popisu práce: ze střech a vhod i nevhod ;-)

Harpyje řekl(a)...

Odpověď na Vaši otázku, žibřide, je velmi jednoduchá, a zodpověděla ji už výše Kopretina. Moje kompetence v oboru theologie se rovnají mým kompetencím v oborech jaderné fyziky nebo molekulární biologie. Theologii jsem nestudovala, a theolog amatér je osoba stejně nesnesitelná jako lékař, nebo právník amatér. Když si zlomím hnát, tak se ze mně snad nestane automaticky chirurg, a když jsem obžalovaná kvůli nějakému trestnímu činu, tak se ze mně nestane automaticky odborník přes trestní právo. S theologií tomu není jinak.
Sice nechápu, co mám podle Vás údajně "v popisu práce", ale jediné co mohu, je odkázat Vás, jako Informaci na toto téma http://cs.wikipedia.org/wiki/Teodicea

STK řekl(a)...

To Guerrier:

Takže podle Vás platí: Kdo nemiluje Židy, zapáchá stejně jako Vandas...
Ale tento Váš postoj je už sám o sobě nenávistný: ...antisemitský ubožák a nenapravitelný rasista...

Smířlivost a rozum(!) zůstaly kde?
= = =
A smysl po nadsázku, Harpyje? Proč vlastně nelikvidujete Vlastimila V., ten přece také přehání a obrací ledacos o 180°, někdy i 360° [;-).
= = =
K amatérům a profesonálům: Jsou amatéři, keří by se svými znalostmi a umem mohli z fleku živit. Čili se stát profesonály. A jsou lidé, kteří berou prachy a neumí téměř nic - ale mají na to papír. Takže amatéři nejsou, jen mizerní "odborníci".

Ti teologičtí (odborníci) mají na ledacos tuto skvělou průpovídku: "Cesty Boží jsou nevyzpytatelné!"

To je výrok, co?

Šaman řekl(a)...

Anonymní tady 12. března 2011 10:36 opět zaspamoval. Protože zde, alespoň jak slíbil, již není, musím alespoň pro štamgasty vyvrátit jeho nehorázné tvrzení :
"Administrátor této stránky pokládá modlitbu za spam. Dle něho modlit se má doma, za zavřenými dveřmi, aby proboha modlitbu neslyšel někdo co ji pokládá za spam, a nevysmál se."

Šaman prohlašuje: Administrátorem této stránky není v žádném případě Ježíš Kristus. Ani Šaman není Ježíšem Kristem. Protože on, Ježíš Kristus, pravil (jak zapsal Matouš v 6. kapitole svého evangelia):
"5. A když bys se chtěl modliti, nebývejž jako pokrytci, kteříž obyčej mají, v školách a na úhlech rynku stojíce, modliti se, aby byli vidíni od lidí. Amen pravím vám, žeť mají odplatu svou.
6. Ale ty když bys se modliti chtěl, vejdi do pokojíka svého, a zavra dveře své, modliž se Otci svému, jenž jest v skrytě, a Otec tvůj, kterýž vidí v skrytě, odplatí tobě zjevně."

Pokud by zde onen Anonymní ještě byl, snažně ho prosím, aby si lépe prostudoval Bibli.
\ :-)

STK řekl(a)...

A kontrolní otázka pro všechny štamgasty:
Jak nazvat člověka, který nemá rád: židy, křesťany budhisty, muslimy, bezvěrce, komunisty, fašisty, demokraty, teokraty, ultraliberály... ... to vše bez určení pořadí?

stk řekl(a)...

Do poznámky z 16:58 si račte doplnit dvě chybějící malá měkká "i".

Harpyje řekl(a)...

Filosof amatér, STK? Na ty jsem zapomněla. Filosofování je samozřejmě ještě víc prosté licence než theologizování.
Srovnávat Aspergillovo hartusení se sofistikovanou argumentací Vlastence je, STK, důkaz toho, že Vás Aspergill nějakým mně nepochopitelným způsobem očaroval.

guerrier řekl(a)...

STK, Pergill si zde vylévá svoji nenávist vůči Israeli pod tak dětinskými bláboly že je pod úroveň na to reagovat. Jak chcete diskutovat s lhářem?

Kopretina řekl(a)...

Ten "Anonymní" je známý antisemita Hledajcí,který je zásadně proti existenci Izraele. Jinak veřejné modlení je pokrytectví, považuji za blázny sektáře, kteří vyřvávají na ulici... Těmito, jak Šamane píšete, Kristus pohrdal. Stejně tak právě Kristus i Jan Křitel pohrdal farizeji (kteří stejně jako Hledající, dávali svou víru na obdiv, vyvyšovali se nad ostatními). O nich řekl Jan Křitel, že jsou "plemenem zmijí...". Takže náš pan Hledající (Anonym) není nic jiného než představitelem "plemenm zmijí". Vychloubat se svou vírou? Co to je? Pravá víra je dar, dar z nebes, ne nějaký tyjátr, který blázni, když vyřvávají na ulici, zesměšňují pravdivost křesťanstí... Ale abych neuvedla v někoho omyl pán Ježíš řekl: "Na stolici Mojžíšově zasedli farizejové") Tím chci říci, že Ježíš Židy ani judaismem nepohrdal, naopak uznával pravidovost Mojžíšových slov... Ale nebudu teologizovat, nebudu zde dělat výklad Bible, který mi nepřísluší. Nejsem ani kněz, ani kněz, ani biskup, ani pastor, ani reverend...

Harpyje řekl(a)...

Odpověď na 14. března 2011 17:07

ASPERGILL

Kopretina řekl(a)...

Je zajímavé, jak se každý, kdo se zastane Židů je židomilec... Jestli Vás to STK zajímá, jsem filosemitského zaměření, patřím k židomilcům.Ale kuš! Což samosebou nemusíte být židomilcem, ALE, to, co dělá Pergill je nacistická nenávist... Ale dost toho, ať se nezařadím do řady s Hledajícím ke plemenu zmijí.

Harpyje řekl(a)...

Znovu.
Odpověď na otázku, položenou STK: " Jak nazvat člověka, který nemá rád: židy, křesťany budhisty, muslimy, bezvěrce, komunisty, fašisty, demokraty, teokraty, ultraliberály?"
Moje odpověď: Aspergill

Kopretina řekl(a)...

No jo, jenže koho má milovaný Aspergill rád? Jenom sám sebe, nebo svou rodinu... Ale jsou lidé daleko daleko daleko horšího charalteru, než-li Aspergill, to mu musím nechat...

informace řekl(a)...

Kopretino,
nechte Aspergilla na pokoji. Svými názory, přehnanými do absurda, nám tu ukazuje holou stránku věcí bez demagogických pohodlných příkras.

Kopretina řekl(a)...

Ano, je upřímný a nepřetvařuje se ! Svatá pravda.

informace řekl(a)...

Kopretino,
pan Anonym není představitelem "plemene zmijí", ale zbožný muž, který sem chodí, aby pookřál, zvlažil své hrdlo, vyschlé voláním proti nespravedlnosti a lži a potěšil svůj zrak pohledem na rajské ptactvo.
Nekřivděte mu!

Schumacher antisemita řekl(a)...

Kopretino, jsem jen ovečka....No, spíše mravenec než ovečka. Mravenec leze. Leze mravenec po stéble nahoru mysle na to velké mravenčí poslání. Leze a leze, nemyslí na nic jiného než aby byl spasen. Když konečně doleze na samý vršíček stébla, pevně se tam zakousne. Načež je spasen. Spasen ovcí. Tak mravenec splnil své poslání tak jak byl naprogramován motolicí ovčí. Cyklus se opakuje, čím více nakažených ovcí, tím více jejich trusu a více nakaženýcn mravenců toužících po spasení. S lidmi je to tak nějak podobné.

informace řekl(a)...

Kopretino,
ad 17:53. Nedělejte, že jste nepochopila, co jsem chtěla ríct. Často oproštěním věcí od všech příkras a jejich přehnáním do extrémů dokážeme vyjevit jejich podstatu, vyprovokovat ostatní, aby projevili své pravé autentické mínění nebo charakter. Pergill tady funguje jako jakýsi chemický reagent, který povzbuzuje debatu a urychluje naše myšlení, aby šlo k jádru věcí, abychom si přiznali sami před sebou, čeho jsme schopni nebo čeho se budeme muset odvážit.
Já ho alespoň beru tak.
Nějaké exhaltované horování ještě příznivce pro věc, i když ušlechtilou a svatosvatou, nikdy nezískalo.

Harpyje řekl(a)...

Pokud Aspergilla "berete tak", informace, tak je to Vaše záležitost. Jak ho berou jiní, přenechte laskavě jim. Dzp.

A.S. Pergill řekl(a)...

To Harpyje s spol:
Jednotliví křesťané mohou být slušní lidé, stejně jako se slušní lidé našli i mezi třeba komunisty a dokonce (Šaman mi asi nebude věřit) i mezi nacisty.
Důležitá je ale ideologie, kterou ti lidé zastávají. Oni mohou být osobně slušní, mohou dokonce považovat některé důsledky této ideologie za zločinné, ale v důsledku své ideologické zaslepenosti je vidí jen jako dílčí chyby a obhajují to stylem "sama myšlenka je správná, ale dostala se do rukou chybujících nebo dokonce zločinných lidí".
Hiter měl s papežem uzavřenou smlouvu o vzájemné podpoře, takže všichni katolíci, kteří se angažovali v protinacistickém odboji fakticky postupovali v rozporu s generální linií církve. Naproti tomu ti, kteří je udávali, postupovali přesně v jejích intencích. Podobně tomu bylo i při jiných příležitostech. Církev jako celek kolaborovala s komunisty a s jedinci, kteří stáli proti režimu v opozici, tzv. podzemní církev, se katolíci dosud nedokázali vyrovnat.
Církev sice stavěla kostaly, ale likvidovala pohanské chrámy, jejichž hodnota by byla v současné době mnohonásobně vyšší.
Katolíci po staletí diskriminovali příslušníky jiných konfesí, o bezvěrcích ani nemluvě. Ke skutečné náboženské svobodě u nás došlo až rozpadem Rakousko-Uherska v roce 1918 a křesťané (zejména katolíci) to dodnes neakceptovali.
Nevidím sebemenší důvod, proč by se křesťanům obecně a katolíkům zvlášť nemělo dostat toho, co oni dělali nekřesťnům (a katolíci i jiným křesťanům). Bylo by to jen a jen spravedlivé.

Kopretina řekl(a)...

Brněnští muslimové, nahrávka:"Západní společnost nám klade překážky na cestě k islámské osvětě," tvrdí v kázání Větrovec:
"Vadí jí džihád na cestě boží, vadí jí zákaz jakéhokoliv míšení žen s muži, vadí jí tresty za překročení božích hranic. Přejí si islám zasunutý v osobním šuplíku soukromého života jedince. Chtějí islám plný pasivity, podlézavosti, plný pokrytectví, bez uskutečnění toho, co vpravdě islám hlásá.

"Nepotřebujeme, aby nám západ a pokrytecké režimy jako v USA diktovaly svoje pojetí demokracie

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/muslimove-v-brne-maji-problem-uniklou-nahravku/

Na muslimy je třeba si dávat pozor, více, než-li na křesťany nebo Židy...

informace řekl(a)...

Vy, Harpyje,
jste taky takový katalyzátor. Spíš ale výbušných reakcí než zamyšlení.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Děkuji za připomenutí oné krásné rajské historky. I když v ní moc nevěřím, je na ní hezké, že dává impuls k zamyšlení.

STK:

Souhlasím, s tím, že nálepkování, škatulkování a kádorvání nikam nevede a mnohem více záleží na konkrétní situaci, lidech, okolnostech a především jejich činech.

Myslím, že o něco více vzájemné tolerance nám určitě neuškodí, fakt, že má někdo na něco odlišný názor, nebo že ho řekněme nepřesně nebo nešťastně zformuloval by měl být spíš podnětem k dotazu či výzvě aby to upřesnil, či k argumentaci, ne k výpadu či pokusu o vzájemné sežrání. Myslím, že je tu vidět určitá snaha a tendece ke zlepšení, doufám, že to vydrží.

Kopretina řekl(a)...

Brutální vražda izraelské rodiny palestinskými grázly je zaviněna protiizraelskou propagandou, která je vyučována na palestinských středních a vysokých školách, štědře dotovanými z finančních zdrojů UNESCO a EU. Ano, EU a UNESCO nepřímo podporuje palestinské vrahy!
http://eretz.cz/2011/03/itamar-v-nasich-srdcich/
EU, USA, EUNESCO, UNRWA by měly zastavit veškerou pomoc palestinkým Arabům, ať se starají sami o sebe, sebranka. Nebaví mě z evropských daní podprovat nepřátele židovského národa. Jakákoliv podporra palestnským Arabům je likvidační nenávist k Židům. Co my vlastně chceme? Vybití Židů? Asi ano. Bohužel.

informace řekl(a)...

Evropa reaguje na události v Japonsku.
Merkelová ohlásila tříměsíční moratorium, pokud jde o rozhodnutí z minulého září prodloužit o 12 let fungování starých jaderných elektráre.
Švýcarsko zastavilo plány na stavění tří nových elektráren.
Rakousko žádá kontrolu evropských jaderných elektráren, protestuje proti zařízením ve Slovinsku a na Slovensku.
Také Finsko žádá kontrolu evropských elektráren.
Také v USA žádají moratorium stavby nových zařízení.
Evropský komisař pro energii Günther Öttinger svolal na úterý schůzi expertů, kde budou jednat o nukleární bezpečnosti v EU.

drak řekl(a)...

Kopretině:

Ano o tom jsme tu už mimochodem hovořili. Vyjádřil jsem se celkem jasně, že mi silně vadí, že je ze strany EU finančně i materiálně podporováno ono islamofašistické vymývání mozků malým palestinským dětem. To že se tak děje navíc ještě pod záminkou a rouškou poskytování humanitární pomoci v oblasti vzdělání mi opravdu připadá jako něco mimořádně odporného.

Já se domnívám, že to oficiální místa v EU vědí, ale nechávají tomu volný průběh. Logicky se z toho tedy dá odvozovat, že přinejmenším značné části evropského politického spektra tento neskrývaný antisemitismus, nebo chcete-li antisionismus nevadí, naopak, podporují ho. Ono je celkem jedno jak se tomu říká. Je to problém, je to přímo svinstvo a nic dobrého z toho nevzejde ani pro ty, kdož tímto pitomým způsobem sejí vítr. Bouřka už je na cestě. Odneseme to my všichni, bohužel spolu s těmi idioty, co sejí ten vítr, ale tak už to chodí, měli jsme je včas zastavit, což jsme neudělali.

žibřid řekl(a)...

Draku,
ono křesťanství (ale i příbuzné židovství a islám) zdůrazňují nutnost rozlišovat dobro a zlo. Zatímco buddhismus říká, že toto rozlišování je předstupněm (nutným) pro přestat rozlišovat něco tak subjektivního, jako dobro a zlo. Podivuhodné co se tím myslí a jak se k tomu člověk staví v průběhu stárnutí...

Harpyje,
Pavel přece vybízí křesťany, aby svou víru hlásali vhod i nevhod - to jsem měl na mysli. A Vy to zatím přenecháváte teologům... vždyť se jedná o pouhé názory, tak nač ten ostych.

žibřid řekl(a)...

Bál jsem se, že havárie elektrárny v Japonsku někdo takhle zneužije. A už je to tady. Německu, Švýcarsku, Rakousku a Finsku že by hrozila tsunami???

Kopretina řekl(a)...

Ano,mluvíte mi z srdce draku! Nelze se k antisemitismu přihlásit oficiálně, i když se tento postoj pomalu, ale jistě dostává do evropských vlád,ve Francii a Anglii počet antisemitských útoků prudce narostl. Angela Merkell si dovoluje v telefonickém rozhovoru s Benjaminem Netanjahu mu spílat (Netanjahu právem kritizoval Německo, proč neodsoudilo protiizraelskou rezoluci arabských zemí, země s nacistickou minulostí si tohle vůbec dovolitm proč se pro Krista Německo nepřidalo k americkému vetu této hnusné rezoluceM). Raději podporujeme islamonacisty. VB si servítky nebere, Eva Nováková, které je členkou "Palestinské solidarity" a byla vykopána Izraelci nadšeně líčí, že BBC se postavilo na stranu palestinských Arabů (respektive palestinských grázlů) a naše média? Na Neviditelném psu bylo spoustu článků o protiizraelské zaujatosti ČT v čele se svinským bolševikem Jiřím Janečkem. Antisionismus pomalu ale rychle prorůstá do evropských vlád.Jen málo statečných politiků se objeví, např, Wilders či stránky politiacalinkorekt. Stoupencům Izraele spílá promohamedánská levice do "fašistů"... Proč může být v Nato mohamedánské Turecko a ne Izrael? Proč Izrael nemůže být nikdy v Radě bezpečnosti OSN? Kde to jsme? V říši globálního Kalífátu...

drak řekl(a)...

informaci:

Těm padouchům zeleným jde tak akorát o to, jak co nejrychleji vyprázdnit sklady s fufrníky a solárními panely, co se nestihly nainstalovat tady u nás ještě za éry štědrých dotací a podpor. Díky japonské katastrofě ještě ušetří za reklamu. Musím samozřejmě uznat, že to načasování a technika provedení mediální palebné přípravy za využití japonských událostí je z marketingového hlediska naprosto brilantní. Je vidět, že to, co se nás snaží oblbovat je velice zkušený padouch a bylo by naivní ho podceňovat. Nicméně o morálním profilu, někoho, kdo se neštítí využít katastrofy tak nevídaného rozsahu pro své zištné cíle a šíření propagandy, si jen těžko jde dělat nějaké iluze. Jinak většina evropského území je ze seismického hlediska naprosto klidná a bezpečná. Nic takového jako v Japonsku tudíž nehrozí ani v nejbližší době, ani v té vzdálenější. O to větším svinstvem ten mediální antijaderný humbuk je. Proti takovýmto lidem, mi upřímně řečeno padouch Kalousek připadne jako Mirek Dušín.

Z věcného hlediska si myslím, že je především zapotřebí celou tu neblahou nastalou situaci v Japonsku nejdříve ze všeho co nejlépe zvládnout. Pak by mělo nastat vyhodnocení získaných poznatků a zkušeností a to by se určitě mělo promítnout jak do konstrukce nových elektráren, které budou pro takový případ lépe zabezpečeny, tak při opravách a rekonstrukcích těch stávajících japonských. Určitě nebude od věci přihlédnout k těmto zkušenostem i v Evropě, byť je tu situace ze seismologického hlediska zcela odlišná a dlouho to tak zůstane. Určitě mi nebude vadit, bud-li konstrukce jaderných elektráren odolnější a bezpečnější.

To, co se děje v Německu, Rakousku a některých dalších zemích ale není normální a řekl bych, že vlády v oněch zemích naprosto selhávají v osvětové funkci a jen pasivně populisticky vychází vstříc některým lobbistům tlačícím na veřejné mínění přes prohnilá média a hloupé vylekané hystericky se třesoucí oblbnuté a zblblé dušičky. To je ale hnus velebnosti...

informace řekl(a)...

Nukleární mrak míří na Tokio.
http://www.focus.de/panorama/welt/tsunami-in-japan/japan-nukleare-wolke-dreht-auf-tokio_aid_608564.html

STK řekl(a)...

Pokrytectví...

To je přesně to slovo Draku, které mě popuzuje hned po "tuposti". Proto budu obhajovat Pergilla (ačkoliv ten to nežádá a nepotřebuje) i za názory extrémnější, než je v kraji zvykem. Možná se krutě mýlí, možná je jen příliš otevřený. Nebo jen vadí konformním lidem ukazováním jednoduché (zjednodušené) reality. Ale pokrytec rozhodně není.

A tupost, ta má pestrou paletu symptomů. Jedním z nich je i jednostrunnost. Neboli subjekt stále "mele tu svou". U nás se říká "žvaní o červené punčošce". Když mi někdo po dvacáté zopakuje, koho má rád, tak po jedenadvacáté začínám uvažovat, jak to vlastně myslí. Věří-li vůbec tomu, co říká, on sám.

A, Harpyje, klidně si pod ty negativní postoje k všemožným ideologiím dopište kromě A.S.Peregila i STK. Taky on nemá rád myšlení svázané nějakými hranicemi, ohledy nebo zvykovým právem. Takovým se říkávalo volnomyšlenkáři. Logika, příčiny a princip dějů - to mě zajímá, ne omáčka kolem toho. (Informace si vzpomene na naši debatu o veritabilitě historických pramenů...) Jen tak se dá odhadnout budoucnost. Futurum, které mě zajímá a mělo by zajímat i ostatní lidi. Z minulosti se sice dá poučit - ale nemá nejmenší smysl minulost jakkoliv "řešit".
Budoucnost je to, co nakonec budeme nuceni nějak "vyřešit".
= = =

Pravda, občas se mi tu podaří "promluvit o provaze v domě oběšencově", ale nedělám to naschvál. A moje červená punčoška se nazývá svoboda názoru (a projevu) - kdyby si náhodou někdo nevšimnul... ;-))

drak řekl(a)...

informaci:

Přiznám se, že od jisté doby, nerad mluvím a čtu německy, přidá-li se k tomu na mé straně ještě nastydnutí, tak už tu nelibost prostě nepřekonám. Práce i hospody pro dnešek už nechám a půjdu se kurýrovat.

Ne, že by vystavení se radioaktivním prvkům bylo bůhví jak úžasným povyražením a kratochvílí, ale trochu se to přehání. Z těch jaderných elektráren uniklo něco radioaktviní páry ze sekundárnách chladících okruhů, to zase není až takový průšvih. Než se to dostane nad Tokyo, tak ta koncentrace poměrně slušně poklesne. Mělo by postačit udržet zejména malé děti doma, nacpat malé i dospělé jodovými tabletkami a pokud možno co nejméně větrat, dokud se to nepřežene. Ty titulky a hysterie kolem jsou mnohem bombastičtější, nežli to, co se tam doopravdy děje.

Dobrou a nashle zítra

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Toho není třeba se bát, to je propagandistické svinstvo a mělo by se s tím bojovat všemi dostupnými prostředky, jinak nám to všem jasně poví až ten výpadek.

drak řekl(a)...

STK:

Jdu se kurýrovat, proberem to zítra. Dobrou.

stk řekl(a)...

Nahnat strach ovčanům a zatlačit je tam, kde se budou lépe ovládat - a dost možná si pak ovčané zvolí i vlka jako vůdce, když jim slíbí, že je bude požírat humánně...

Co je dobré pro média, je dobré pro lidststvo?!?

STK řekl(a)...

Pro hysteriky:
Radioaktivní mrak z Černobylu se druhdy prohnal nad naším krajem, radioaktivita byla měřitelně zvýšená, leč následky na přírodě ani na "lidských zdrojích" nebyly dodnes statisticky podchytitelné.

Mluvit v této souvislosti o Hirošimě je chucpe - tedy pro Japonce. Pro nás jenom hloupé a pitomé.

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
ti Japonci, protože dost jedí mořské ryby, ten jód ani moc potřebovat nebudou (ne, že bych jim ho upíral).

A.S.Pergill řekl(a)...

STK,
největší průšvih kolem těch elektráren, který bude také nejvíce zneužit (a v Ekolistu už na to byl článek) je skutečnost, že byly stavěny na ustátí 7. stupně Richterovy škály (první otřesy do této síly také ustály). Jenže hlavní otřes měl necelých 8. Pro nás naprosto nepředstavitelné, takové zemětřesení tady nebylo (i s tím slovenským, které způsobilo, že nejvyšší hora Vysokých Tater je nyní Gerlachovka, a ne původně vyšší Slavkovský štít) co historie sahá. Pro Japonsko ovšem tak silný otřes úplná exotika není. Takže poukazují na to, že ty stavby byly ošizené, a s tím mají do určité míry pravdu, bohužel (a budou ji tím víc řvát, když většina jejich argumentů je jinak vyucaná z prstu).
Pokud se týká toho Černobylu, tak měl i pozitivní následky (u nás). Protože výroba Sunaru v té době běžela monopolně v Zábřehu na Moravě a "nasávací oblast" této mlékárny byla relativně nejvíce kontaminovaným územím v ČSSR (mimo nějaké horské svahy na Slovensku), byla celá výroba přesunuta do Čech a po několika letech zase vrácena zpět. Při těch přesunech se gruntovalo, dělaly se generálky atd. a důsledkem bylo, že jsme mezi roky 1986 a 1991 neměli žádné případy kojeneckého a novorozeneckého úmrtí na Reyúv syndrom, vyvolaný aflatoxiny (mohou ho vyvolat i jiné věci, včetně některých léků).
Na druhou stranu se jaderní aktivisté, včetně výše zmiňované Drábové, dodnes nepostarali o to, aby byly dostupné mapy skvrn černobylského spadu na našem území (je tam potenciálně rizikový sběr hub, na konci 80. let byly v jedné lokalitě sbírány jedlé houby, jejichž 100g by jen průchodem přes GIT, při fikci, že se nic nevstřebá, vedlo k překročení ročního limitu pro profesionály). Nebyl by problém ty skvrny vyznačit např. do autoatlasu nebo turistických map. Za socíku se to vysvětlovalo, že by uvedené zveřejnění mohlo pomoci identifikovat starší skvrny po sovětských experimentálních výbuších (a umožnit jejich studium "zlým imperialistickým špionům). Teď se to pro jistotu nevysvětluje vůbec. Radioaktivní cesium má poločas rozpadu 30 let, radioaktivní stroncium 29. Teoreticky by tedy mohly být na polovičce, prakticky ale, v důsledku kumulace (houby je kumulují velice silně) nebude radioaktivita hub z těch lokalit moc daleko za vrcholem.

Harpyje řekl(a)...

Moc si fandíte, STK, volnomyšlenkáři.
Nesvědčí to zrovna o kvalitě Vašeho postřehu, když Aspergillovi podsouváte stejný smysl pro nadsázku, jako Vlastenci, který zastává diametrálně opačné názory.
Nikdo nebrání Aspergillovi v hlásání jeho nenávistných tirád, prošpikovaných slabomyslnými argumenty, jako "Církev ... likvidovala pohanské chrámy, jejichž hodnota by byla v současné době mnohonásobně vyšší." :-)))
Zrovna tak, jak Vám nikdo nebrání v tom, abyste řešil to "futurum na základě veritabilních historických pramenů", tak i Vy musíte připustit, že jiní "řeší tu omáčku" kolem praeterita. Anebo co jste vlastně chtěl říct? Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Kopretina 14. března 2011 19:39
No vidíte, Kopretino. Kdyby Aspergill nemarnil čas vedením planých řečí na netu, a byl skutečně důsledný, tak by se neprodleně ozbrojil AK 47, odebral do ilegality (za nejlepší skrýš považuji v daném případě Macochu), a odtamtud vedl boj svých četných, zde na tomto fóru shrmážděných souputníků, proti "bezcenným hovadům" a "smradlavým polozvířatům".
Takto je jenom vlažným odvarem Aymana al Sawahiriho, "chemickým reagentem, který povzbuzuje debatu a urychluje myšlení svých souputníků", což samozřejmě nestačí, protože islamizace Brna je v plném proudu, jak je z článku patrno.

guerrier řekl(a)...

Křesťané zbourali pohanské chrámy které by dnes měly hodnotu. Takovéto myšlenkové pochody zhruba tak předpubertální mládeže vskutku ukazují dětinskou sílu argumentů páně Pergilla. Ostatní argumenty jsou na uplně stejné úrovni ovšem toto je příklad přímo čítankově vzorový hlouposti tohoto nácka. Musíte být na svého chráněnce hrdý STK.
Víte co se říká STK? První stupeň debility je pocit geniality.

Kopretina řekl(a)...

Každý se někdy dopouštěl zlých činů. Pohané pronásledovaali křesťany, zabíjeli je, za nějaký čas NĚKTEŘÍ "křesťané", falešní stoupenci Ježíše způsobovali nezměrné utrpení Židům a "čarodějům a čarodějicím"... Nicméně křesťanské chrámy a křesťanská kultura je nádherná, barokní kostely... No a muslimové způsobili utrpení Židům i křesťanům
Chronologie pronásledování Židů v arabském světě:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/blizky-vychod-chronologie-pronasledovani-zidu-v-arabskem-svete-p8e-/p_zahranici.asp?c=A090719_211554_p_zahranici_wag

A stejnou zlost si mohamedáni vylývali i na křesťanech, ale o něco menší... Po exodu Židů z arabských zemí probíhá exodus křesťanů. Statisíce křesťanů opustilo Blízký východ... A mohamedáni v Brně a jinde mají tu odvahu chtít stavět mešity. Já vím, je svoboda vyznání, to je pravda, ale přece jen bychom měli požadovat reciprocitu... Kolik mešit, tolik kosletů (o synagogách nemluvím, Židé jsou přece prokleté opice a prasata určení k likvidaci, Alláh je zničí do jednoho). Co chci vlastně říci? Mohamedáni chtějí absolutní svobodu,ale sami svobodu nenabízejí... Na koptských křesťanech se děje genocida. To do Egypta bychom měli udělat spravedlivý výsadek, abychom zabránili genocidě koptů. Židy jsme nacistům nechali na talíři, nechali jsme je vymlátit. Goebels di nadšeně psal do deníků: "Oni (myšleno tím spojenci) souhlasí s naším postupem (myšleno tím vyvražďování)... Dzp.

Kopretina řekl(a)...

Všem doporučuji knihu:
http://www.amazon.com/Our-Hands-Are-Stained-Blood/dp/1560430680 od Michaela L.Browna

V češtině kniha, lze objednat do košíku:
http://www.kmspraha.cz/knihkupectvi/izrael/11121

V dnešní době je to nutný a potřebný výklad... Bylo to děsivé čtení, chtěla jsem ji odložit, dát si oddych, ale nemohla jsem. Kniha na mě zapůsobila ohromným vlivem, nemohla jsem, jedním dechem jsem ji dočetla do konce. Byla jsem naprosto otřesená Tato kniha by měla být jako povinná literatura v dějepise... To se v dějepise neučí... Ovšem samosebou zejména pro křesťany, ale i pro ostatní lidi... Arabové, černoši a bílí nacisté vytvářejí ďábelskou alianci zla... Černoši jsou tak nevděční, Židé do krve bojují za jejich práva a takto se jim odvděčí... Velkými nositeli dnešního antisemitismu jsou černoši (až 33%!!!). Co dodat? U černochů je zastoupení antisemitismu daleko vyšší, než-li u bělochů.

informace řekl(a)...

Dost dobře nechápu, o co se tu tito naši zdejší křesťanští diskutující tak berou a proč se tolik rozčilují. Proto, že zastávají tézi, že příchod křesťanství a hlavně jeho šíření bylo aktem mírumilovné evangelizace pohanů a že jim na to jsou dělány námitky? Proto, že jiní diskutující si dovolují tvrdit, že šířící se křesťanství neslo s sebou i ničení pohanských chrámů? Snad asi tvrzení, že ty chrámy by dnes měly nedocenitelnou uměleckou a historickou hodnotu? Pravděpodobně tento pán a dámy nezná historii křesťanství v její holé, dogmaticky nepřikrášlené podobě. Když se na historii šíření a existence křesťanství podíváme nezaujatým pohledem historika bez pietních ideologických závojů víry, musíme konstatovat, že křesťanství bylo stejná zločinecká praxe jako islám, přes své učení lásky k bližnímu, trpělivosti a mírumilovnosti. Jen židovské náboženství si zachovává jakýsi stupeň lidskosti v porovnání s těmito dvěma náboženskými směry.
Doporučila bych diskutujícím přečíst si knihu E. Testy z Pontificia Università Urbaniana, Roma „Legislazione contro il paganesimo e cristianizzazione dei templi (sec. IV-VI)", kde najdou bohatý materiál k tomu, aby upravili své mínění. Pohanské chrámy byly na příkaz pokřesťanštěných imperátorů říše římské východní i západní bořeny, vylupovány, někdy dokonce přeměňovány v bordely, pohani byli, jestliže se vzpírali evangelizaci, vražděni.
http://www.christusrex.org/www1/ofm/sbf/Books/LA41/LA41311Testa_Paganesimo.pdf
Ve zkratce najdete historické informace na http://www.mednat.org/religione/persecuzioni_controPagani.htm
Kromě toho bych doporučila diskutujícím zastáncům neposkvrněného hávu křesťanství přečíst si 10 svazkové dílo německého historika Karlheinze Deschnera, „Die Kriminalgeschichte des Christentums“, kde podává celé dějiny křesťanství, ne jen první století jeho šíření (10. svazek zatím ještě nevyšel).
Jak je ta průpověď o břevnu? Pamatují si ho naši diskutující?

informace řekl(a)...

Dost dobře nechápu, o co se tu tito tři zdejší diskutující tak berou a proč se tolik rozčilují. Proto, že zastávají tézi, že příchod křesťanství a hlavně jeho šíření bylo aktem mírumilovné evangelizace pohanů a že jim na to jsou dělány námitky? Proto, že jní diskutující říkají, že šířící se křesťanství neslo s sebou i ničení pohanských chrámů? Snad asi tvrzení, že ty chrámy by dnes měly nedocenitelnou uměleckou a historickou hodnotu? Pravděpodobně tento pán a dámy nezná historii křesťanství v její holé, dogmaticky nepřikrášlené podobě. Když se na historii šíření a existence křesťanství podíváme nezaujatým pohledem historika bez pietních ideologických závojů víry, musíme konstatovat, že křesťanství bylo stejná zločinecká ideologie a praxe jako islám, přes své učení lásky k bližnímu, trpělivosti a mírumilovnosti. Jen židovské náboženství si zachovává jakýsi stupeň lidskosti v porovnání s těmito dvěma náboženskými směry.
Doporučila bych diskutujícím přečíst si knihu E. Testy z Pontificia Università Urbaniana, Roma „Legislazione contro il paganesimo e cristianizzazione dei templi (sec. IV-VI), kde najdou bohatý materiál k tomu, aby změnili mínění. Pohanské chrámy byly na příkaz imperátorů říše římské východní a západní bořeny, vylupovány, někdy dokonce přeměňovány v bordely, pohani byli, jestliže se vzpírali evangelizaci, vražděni.
h/w.christusrex.org/www1/ofm/sbf/Books/LA41/LA41311Testa_Paganesimo.pdf
Ve zkratce najdete informace na h/w.mednat.org/religione/persecuzioni_controPagani.htm
Kromě toho bych doporučila diskutujícím zastáncům neposkvrněného hávu křesťanství přečíst si 10 svazkové dílo německého historika Karlheinze Deschnera, „Die Kriminalgeschichte des Christentums“, kde podává celé dějiny křesťanství, ne jen první století jeho šíření (10. svazek zatím ještě nevyšel).

žibřid řekl(a)...

Informace, psala jste to vůbec Vy? Obvykle máte cit pro nuance, takže rozdíly mezi křesťanstvím a islámem by Vám neměly unikat ani při velkém odstupu. Termín zločinecká organizace je snad příliš jednostranný.

Harpyje řekl(a)...

Milá paní, buďte tak laskavá, a v zájmu tolerance přenechte každému jeho vlastní pohled na křesťanství a víru, a mějte, prosím pochopení pro to, že ne každý sdílí Váš "nezaujatý pohled historika bez pietních ideologických závojů víry". Vaše "nezaujatost" se manifestuje tak, že o lidech, kteří se ve Vašich očích provinili křesťanstvím, děláte jízlivé poznámky, anebo se je snažíte zesměšnit infantilními argumenty ("Bůh má povahu").
Ten Aspergillův náhled na křesťanství (a na judaismus a islám), který zde tak vášnivě obhajujete, je tak vzdálen "nezaujatému pohledu historika bez pietních ideologických závojů víry", jak je to jen vůbec možné. Je smutné, a zároveň příznačné pro český atheistický buranismus, který se nevyhýbá ani vzdělaným lidem, že nedělá rozdílu mezi vírou, naukou, institucemi, a že mu chybí jakákoli špetka respektu pro hodnoty, které jsou základem naší civilizace (na které se ale všichni bojovníci proti islámu odvolávají :-))))
Závěrem bych prosila, abyste opakovaně nemachrovala odkazy na literaturu, kterou jste nečetla. Dzp.

Kopretina řekl(a)...

Informace, já křesťanství i kritizuji, kritizuji staletí trvající křesťanský antisemitismus i útoky na jinověrce... Všechny tyto zločiny, které byly spáchány ve jménu Církve, zdůrazňuji ve jménu Církve, nemají s pravým křesťanstvím Nového zákona nic společného. Nový zákon nekáže vraždit Židy při pogromech nebo v plynových komorách, Nový zákon nekáže zabíjet pohany či ničit jejich chrámy... Jedná se o falešné stoupence Ježíše, jednající ve skutečnostu pod vlivem Zlého... Křesťanství naopak odmítá veškerou pomstu (což někdy dělá i mně problém, darebáky a vrahy bych nejraději věšela na kandelábrech...). To je tím myšleno...

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, to píši. Ano, ve jménu křesťanství se staly děsivé věci, ale zdůrazňuji ve jménu křesťanství. Pogromy, gheta, plynové komory nemají s křesťamským učením lásky k člověku NIC společného. Naopak Nový zákon říká, že nemáme odplácet zlo zlem. Což mi někdy dělá také problém, přiznám se, že v některých případech schvaluji trest smrti... Např. pro toho darebáka co postřelil tu kongresmenku... A tu knihu Our hannds are steined with blood (v češtině Máme ruce od krve jsem četla alespoň třikrát, objednala jsem si ji od ICEJE...) doporučuji všem. To mě jako křesťanskou sionistku velmi velmi oslovilo... Harpyje, zkuste si ji přčíst, Vy ovládáte němčinu (jistě i v NJ vyšla) i angličitu, pro Vás cizojazyčná literatura problém nedělá... Je to děsivé...

A. S. Pergill řekl(a)...

To Guerrier, Kopretina, Harpyje a další:

Do Athén se jezdí kvůli Parthenonu (a dalším předkřesťanským památkám. Kdyby tam nebyly, tak by ty křesťanské památky přitáhly jen nepatrný zlomek turistů (kteří představují jejich ekonomické zhodnocení pro blaho země).
Kdyby v Praze stál původní Svantovítův chrám a posvátný okrsek Žiži, kde byla mimo jiné uváděna do funkce první česká knížata, tak by s největší pravděpodobností přitáhly do země daleko víc turistů než Svatovítský chrám, stojící zčásti na jejch místě.

Vybíjení a vyhánění pohanů je doloženo v nejstarších českých kronikách (Kosmas, Dalimil, pokračovatelé Kosmovi atd.).
Od Bílé hory byla proti českému národu vedena římskokatolickou církví systematická genocida, kterou nemůže vyrovnat ani úsilí jednotlivých kněží, jdoucích proti systému (tak, jako nemůže existence čestného šumperského děkana Lautnera - a několika málo dalších - vyrovnat existenci tisíců boblingů). Balbín byl jen jeden (a ještě byl za celou svou kariéru systamaticky šikanován), koniášů byly tisíce.
Tu genocidu paradoxně zvrátily až josefínské reformy (paradoxně proto, že Josef II. velice stál o to, aby Rakousko jazykově sjednotil na němčině). Teprve poté, když se ukázalo, že pokus o genocidu asi skončí neúspěchem, tak si římskokatolická církev začínala připravovat cestičky na druhou stranu fronty (nicméně pro normálně myslící lidi už žádnou důvěryhodnost nezískala).

A.S. Pergill řekl(a)...

Pro Kopretinu a spol.:
Primární "abrahámovské" náboženství je judaismus. Křesťanství je judaismus internacionalizovaný a částečně zcivilizovaný vlivy antiky (především helenismu) a předkřesťanskými tradicemi dalších evropských národů (včetně slovanských). Islám je také internacionalizovaný, ale bez onoho procesu debarbarizace (protože vznikl v prostředí, kde žádné civilizační tradice hodné toho označení nebyly, a než se dostal do civilizovanějších zemí, tak klíčové anticivilizační prvky v sobě petrifikoval).

Kopretina řekl(a)...

Pergille, Přece jenom se ale křesťanství od judaismu a islámu lidí. Mohamedáni považují za nejvyššího proroka Mohameda a boha Alláha. Judaismus vyznává víru Starého zákona a křesťané ke Starému zákonu přidali Nový zákon a postavu Božího syna Ježíše. Samosebou my křesťané máme nejblíž k mesiánským Židům (mesiánští Židé uznávají Mesiáše Ješuu...), vyznávají Krista židovským způdobem, ne my křesťané, ale MESIÁNŠTÍ ŽIDÉ jsou pravými pokračovateli Ježíše a jeho svaté Církve. To oni jsou posvátné větve olivovníku, my křesťané jsme plané větve svatého olivovníku. Mesiáští Židé vyznávají pravou víru apoštolů.
Existuje spousta mesiánsko-židovských kongregací, jedna z nich je Union of Messianic Jewish Congregations (UMJC) Unie mesiánských židovských kongregací- http://www.umjc.org/
Právě tito lidé zaslouží největší úctu...

Kopretina řekl(a)...

Předseda Unie Mesiánských židovských kongregací-
http://rivertonmussar.org/middot-character-traits/righteousness/itemlist/user/146

guerrier řekl(a)...

Jste děsivý Pergille. I kvůli vám byli vyhnáni Keltové. Zabral jste jim území. Jste horší jak sionisté. (:-))))
Člověk jako vy má volební právo? Hrozná představa. To už mohou volby probíhat i v mateřských školkách.

informace řekl(a)...

Vážená paní H,
děkuji Vám za neobvyklý takt, s nímž jste mě zařadila mezi “české atheistické burany, kterým chybí jakákoli špetka respektu pro hodnoty, které jsou základem naší civilizace”. Pravděpodobně Vám uniklo, že píši svůj příspěvek na základě textů, které jsem, navzdory Vašim poznámkám o mém „machrování“ opravdu četla. Text od monsignora Emmanuella Testy je uveřejněn na netu, rovněž výtažek z knihy
Vlasise Rasiase: "LA DEMOLIZIONE DEI TEMPLI" (první vydání 1994). Také výtažky z knih Karlheinze Deschnera možno najít na italském webu.
Kromě toho jsem četla v papírovém vydání knihu Sereny Ensoli: Aurea Roma: dalla città pagana alla città cristiana, kde se zabývá jako kunsthistorička zničením pohanských chrámů a památek hlavně v Římě.
Nemám ve zvyku schovávat se při diskuzích za odkazy narychlo sebrané na netu, aniž bych věděla, co v nich vůbec je.
Chápu, že historické fakty, doložené mimo jiné vykopávkami, historickými dokumenty, císařskými edikty, překračují hranice Vaší vize křesťanství jako velkého civilizačního hnutí, ale na druhé straně co říci o tom, že text Legislazione contro il paganesimo e cristianizzazione dei templi (sec. IV-VI), byl napsán bratrem františkánem Emmanuellem Testou, zaslouženým profesorem Studium biblicum v Jeruzalému. Na stránkách prof. Testy najdeme desítky a desítky ne-li stovky případů barbarského ničení pohanských kultur a neméně barbarských zákroků proti pohanům, popsané právě "s nezaujatým pohledem historika bez pietních ideologických závojů víry". Jeho práce byla uveřejněna v Studium biblicum franciscanum, Jerusalem, Liber Anuus XXXIX-LVI 1989-2006, tedy nejde o nějakou herezi nebo františkánské buranství.
Myslím, že porozhlédnutí po vědeckých přínosech historiků a kunsthistoriků by rozhodně přispělo i k méně trapným zásahům do diskuze.

Harpyje řekl(a)...

Aha. Řečtí křesťané ve 4. století, a první pokřtění Přemyslovci se zasloužili o pokles turistického ruchu v 21. století. Na tak pádný argument proti křesťanství musí jeden teprve přijít!

Kopretina řekl(a)...

S německými titulky:
http://www.youtube.com/watch?v=SwVLjPaetmU&feature=related

stk řekl(a)...

4 Gurrier:
...První stupeň debility je pocit geniality... A ten pocit má podle Vašeho ctěného mínění kdo?
Česky: Plácáte.

Kopretina řekl(a)...

STK jak to děláte, že někdy píšete tučně a nekdy kurzívou. Mně se nic neobjevuje, co mám zmáčknout, ani to na klávesnici nevidím...Dzp.

stk řekl(a)...

Pro KOPRETINU
Jsou to html tagy tedy jednoduše znaky šipka vlevo a šipka vpravo. Ty se ve výsledném textu nezobrazuji a ani to, co je mezi nimi. No a pokud mezi ně napíšete [i] bude to italika - šikmé písmo, [b] bold čili tučně atd. Ale každý tag musí i skončit - tedy po [i] musí následovat odvolání italiky [/i], totéž po bold atd. Pokud zapomenete, editor příspěvků Vám nepustí příspěvek do náhledu a napíše Vám, co je chybně. Ještě jednodušeji - místo hranatých závorek, které Vám píšu použijete "závorek špičatých".
Dají se vkládat i přímé aktivní odkazy, které jsou pak v textu modré a reeagují přímo na poklepání myší - nemusí se nikam kopírovat. To je trošinku složitější.

Je to jenom taková hříčka, víceméně mě k ní přivedla úprava příspěvků Vlastimila Většího ještě na Neviditelném Psovi, kde měl druhdy bezesporu nejpestřejší příspěvky.

Ale jak říkám, lepší je psát věci chytré než bůhvíjak graficky upravené.

STK řekl(a)...

Jsou okamžiky Harpyje,
kdy mi dokážete nahradit i Vlastimila V. Některé Vaše novotvary jsou k sežrání - např.: ...český atheistický buranismus, který se nevyhýbá ani vzdělaným lidem....
[;-)) (No ešče, že nésu zdělanec...)

Už to mám zapsané i v blbníčku...

Anonymní řekl(a)...

"<" a ">" - to jsou ty "špičaté závorky"

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,

všechna tři uvedená náboženství uznávají Starý Zákon. Křesťané uznávají Nový Zákon (a jejich předchůdci ho sepsali), mohamedáni zase Korán (v něm uznávají Krista jako proroka, ne coby syna božího, nebo mesiáše).
Jinak mesiánští Židé jsou považováni ostatními Židy za kacíře a jsou všemožnými (v daném místě a čase) způsoby pronásledováni a šikanováni.

Pochopitelně, všechno to smetí stojí na podvodech Mojžíše a jeho pokračovatelů. Všechno jsou to dílem nepochopení skutečných (nebo zkresleně vnímaných) reálných událostí, dílem záměrné a promyšlené podvody. Na tom křesťanství je falešný i ten Kristus nesoucí kříž (protože odsouzený ve skutečnosti nesl jen ten příčný trám) i ten Kristus na kříži (protože tak, jak je křesťansky popisován a zobrazován, se nekřižovalo a přibití za dlaně je i technicky nemožné - urve se to).

IMHO věřte si čemu chcete, pokud to zůstane vaší soukromou věcí a nebude to současně porušovat platné zákony, tak asi nepůjdete s nikým do střetu, leda s věřícími (ale v něco jiného) stejného kalibru, jako jste vy. Pokud s tím půjdete do veřejného prostoru, tak musíte počítat s tím, že lživé bláboly (protože pro jejich pravdivost neexistuje jediný důkaz) jednoduše ve svobodné diskusi neobstojí. A pokud ještě polezete lidem do soukromí, tak se můžete setkat s odmítavou reakcí, případně i aktivními protiútoky.
Konec konců, současná dehonestace křesťanství, tahanice kolem církevních restitucí atd. nejsou nic jiného než doznívající reakce na teror, který tu křesťané provozovali od pokřtění Bořivoje do roku 1918. A máte v zásadě štěstí, že lidé nevyznávající některé z trojice "abrahámovských" náboženství jsou obecně podstatně tolerantnější (jedno, zda ateisté, satanisté, neopagani, woodooisté nebo něco dalšího) než vy (resp. vaši předchůdci), protože kdyby se chovali jako oni, tak už tu žádní křesťané nejsou (tak jako byli velice rychle a systematicky vybiti pohané všude tam, kde měli křesťané možnost to udělat). I do těch proslulých uranových lágrů v 50. letech šli jen křesťanští extrémisté, ne řadoví věřící (tedy, pokud je nějaký jejich souvěrec neudal coby fanatiky na STB).

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
ono by asi stálo za to, spočítat, co tu všechno křesťané (a římští katolící zvlášť) napáchali za škody a předložit jim to jako účet v souvislosti s církevními restitucemi.
Např. páter Koniáš (a mnozí jeho kolegové) si vedl dost přesnou (a zachovanou) evidenci, kolik kusů kterých titulů "kacířské" literatury spálil. Takže by nebyl problém přes současné ceníky na burzách, ceny na aukcích starých knih atd. určit hodnotu (a pochopitelně, započítat rozumný úrok). Stejně tak není problém (přes pojišťovenskou statistiku) spočíst finanční ekvivalent lidí, které tu církev dala upálit coby kacíře nabo čarodějníky (a opět přes nějaký rozumný úrok převést na ztrátu k současnému datu). A to ještě by se dalo spočítat, jako tomu bylo např. v případě katastrofy Challengeru, bolestné (u toho Challengeru to byly statisíce dolarů za osobu za několik sekund volného pádu, doprovázněného "trýznivým pocitem beznadějnosti situace"; kolik by při takto nastaveném měřítku koštovalo upálení zaživa? milióny, stovky miliónů?). Stejným způsobem by se dala vyjádřit i hodnota lidí, vyhnaných do emigrace (a jejich utrpení). Osobně by mě dost zajímalo, jestli by majetek, o jehož restituce se ŘKC tahá, vůbec na pokrytí těchto škod stačil.

Pedro řekl(a)...

Ještě jedna rada pro Kopretinu: Když chcete napsat přehlasované ("německé") písmeno - ä, ü, ö - stiskněte nejdříve klávesnici s modrou ležatou dvojtečkou. Pokud nemáte klávesnici, kde jsou modře vyznačeny české znaky, pak na ní je černé svislé a opačně skloněné lomítko. Na této klávesnici ji mám v prostřední řadě kláves vpravo za paragrafem, ale pamatuji se, že na staré klávesnici jsem ji měl zcela vpravo v horní řadě kláves. Pak zmáčkněte příslušné písmeno - a už to je: der Stürmer. Je to obdobný postup, jako když chcete nad velké písmeno dát čárku nebo háček: Ú, Á, É, Í, Ć, Ž, Ť, Ď. Jak prosté, milý Watsone.

Harpyje řekl(a)...

Až se budete zabývat těmi počty, Aspergille, tak nezapomeňte na druhé straně rovnice vyčíslit civilizační přínos křesťanství pro lidstvo.
A nezapomeňte ho, prosím, srovnat s přínosem militantních atheistů. :-)))

Pedro řekl(a)...

Zmáčkněte s modrou ležatou dvojtečkou ... nikoliv klávesnici. Se divím, že mě hned někdo neopravil

Pedro řekl(a)...

Tak jsem podle rady dal slovo klávesu mezi špičaté závorky - a ono nic, žádná italica. Takže znovu a jinak: Zmáčkněte k l á v e s u s modrou ležatou dvojtečkou ....

Kopretina řekl(a)...

Pedro, budu to muset také zkoušet., moc mi to nejde. :-)

STK. řekl(a)...

Toto je normální text.
[i]Toto je italica[/i] a nakonec odvolat italicu atd. Prostě tam, kde píši hranatou závorku "[" dejte špičatou "<" a musí to fungovat.
[b]A tohle je tučně[/b] a zase zakončit...

Inu opakování je, myslím, něčí matka, ale už si nevzpomínám čí...

Pedro řekl(a)...

No ta přehlasovaná písmena jsou jednoduchá - analogický postup jako při dělání čárek nebo háčků nad velkými písmeny, jenom se místo klávesy "modrý háček a čárka" (neboli černé plus a rovnítko) zmáčkne klávesa "modrý apostrof a vodorovná dvojtečka" (neboli černé svislé lomítko nebo obráceně skloněné lomítko) . Jednoduchost sama.

Anonymní řekl(a)...

toto je italica a toto ne
[i]toto je italica[/i] a toto ne
asi tu žádná italica nevyjde

Anonymní řekl(a)...

aha vyšla, se špičatou závorkou

Kopretina řekl(a)...

toto je normální text
[i]toto je italica [/i]

Kopretina řekl(a)...

Np budu to procvičovat...

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
civilizační přínos křesťanství je čistá nula. Jistěže jsme mohli dopadnout o něco hůř s judaismem nebo islámem, ale křesťanství jednoznačně znamenalo civilizační regres oproti antickému polyteismu, ale i proti náboženství většiny národů severně od Říma.
Sami křesťané to uznávají; pojem "dark ages" pro období mezi rozšířením křesťanství po Evropě a jeho následným částečným zcivilizováním pochází od křesťanských historiků.

Harpyje řekl(a)...

Svatá prostoto.

drak řekl(a)...

Párované HTML tagy, které blogspot propouští a jak je psát:

<b> je začátek tučného textu a </b> je konec tučného textu

<i> je začátek textu v italice a </i> je konec textu v italice

A.S.Pergill řekl(a)...

Harpyje,
je mi jasné, že na věcnou odpověď nemáte.
Křesťanství je naprosto bezcenné, a jako podvod šířený násilím ani žádný pozitivní přínos ex principio nemohlo a nemůže mít. Dtto judaismus a islám.

Harpyje řekl(a)...

Vždyť Vy o křesťanství vůbec nic nevíte, když tvrdíte takové hovadiny, Aspergille. Tak o čem chcete diskutovat? O eticko morální dimenzi křesťanství? O kulturním vlivu křesťanství? Když je podle Vás křesťanstí naprosto bezcenné, tak není o čem diskutovat.
Pouze se divím, že "volnomyšlenkář" STK, který zde loni bájil o "křesťansko-židovských zákonech", na kterých stojí údajně naše západní civilizace, Vám neoponuje. Zřejmě je tak flexibilní a volný ve svém přesvědčení, že se nechal ovlivnit Vašemi výmysly.

informace řekl(a)...

Dost možná, že toho Pergyll o dějinách křesťanství moc neví, ale je docela jisté, že naše Hecuba latrans o dějinách evropské kultury neví zhola nic. Nic jí neříkají slova jako humanizmus, renezance, reforma, osvícenství? A co nám řekne o Tridentském koncilu? Jak přispěl k rozvoji evropské kultury jeho Index librorum prohibitorum, mezi nimiž byl Dante, Machiavelli, Ovidio e další? A jeho 10 pravidel proti provozování "magie a čarodějnictví"? Na jejich základě byli odsouzeni inkvizicí vědci jako Giordano Bruno, a Tommaso Campanella, Galileo, Scandella?
hp://www.suite101.com/content/philosophers-condemned-by-the-inquisition-a209126
O kulturním vlivu křesťanství jistě nikdo nepochybuje, ale o protikulturních postupech středověké církve svaté také nemůžeme žádné pochyby.

informace řekl(a)...

nemůžeme mít

pertinax řekl(a)...

Křesťanství má ještě jeden aspekt o kterém se zde nikdo nezmínil. Je optimistické co se týče budoucnosti, tomu kdo chce věřit dokáže dát naději. Ne společnosti jako celku, ale jednotlivcům nabízí možnost věřit, že smrt není definitivní. A po šestnácti letech zjišťuji, že si tak trochu přeji, aby to byla pravda. Stýská se mi stále stejně.

(A teď hurá k psychiatrovi.)

informace řekl(a)...

A copak dělá náš hodný pán, co se tak vzorně stará o ježečka na zahrádce, že se neozývá? Snad není nemocný, myslím ten pán, ne ježek.

Harpyje řekl(a)...

Fascinace Pergyllem :-))), Vás madame, očividně zbavila schopnosti zdravého úsudku. Já mluvím o křesťanství, a Vy o církvi. To není totéž, víme?

Kopretina řekl(a)...

Znetvoření žen kyselinou. Bohužel světové společenství s tím nic neudělá...

http://www.chytrazena.cz/rodina/zajimavosti/znetvorene-kyselinou-12883.html

Kopretina řekl(a)...

Jsou Izraelité krutí?

DF, Settlers Save Arab Baby


After massacre, settlers help bring new life into world: Israel Defense Forces [IDF] and local paramedics helped save the life of a Palestinian woman and her newly born infant Wednesday [March 16] at the settlement where Fogel relatives are sitting shiva [seven-day mourning period] for the five Israelis [from the Fogel family] brutally murdered last week. Just as IDF Chief of Staff Benny Gantz arrived in Neve Tzuf to offer his condolences, a Palestinian cab raced towards the community's entrance. In it, soldiers and paramedics discovered a Palestinian woman in her 20s in advanced stages of labor and facing a life-threatening situation.

The umbilical cord was wrapped around the young baby girl's neck, endangering both her and her mother. The quick action of settler paramedics and IDF troops deployed in the area saved the mother's and baby's life, prompting great excitement and emotions at the site where residents are still mourning the brutal death of five local family members.

Corporal Haim Levin, 19, an IDF paramedic, was the first medical team member at the scene and recounted the dramatic situation he faced. "When I arrived, I saw a woman covered by a blanket in a yellow Palestinian van. I moved closer and saw the baby's head and upper body," he told Ynet. "The umbilical cord was around the baby's neck; the baby was grey and didn't move."

"I first removed the cord from the neck and at the same time asked paramedics to prepare the baby resuscitation kit. I pinched her to see if she's responding, and she started to cry," he said. Paramedics also treated the mother, who was in good condition at that point, Levin said.

Meanwhile, ambulance driver Orly Shlomo raced to the scene. "We joined the military paramedic and helped him cut off the umbilical cord…without the medical treatment, the fetus and woman faced genuine life danger," she told Ynet. "It was touching, but I couldn't help but think that a few meters from there, people were sitting shiva for another baby [three months old], who was murdered," she said. "I was touched to see the face of the new baby, but I also thought about the face of the murdered baby."

Gadi Amitun, who heads the Magen David Adom team at Neve Tzuf, said this was not the first time settlers [have] assist[ed] Palestinians in distress. "They know we have a skilled medical team here, and in any case of accident or injury, they arrive and we help them," he said.

The paramedic noted that on the day of the Fogel massacre, settlers saw fireworks and celebrations in nearby Palestinian communities, but added that the local medical team is committed to assisting anyone in need. "Two years ago, we also made sure to treat a terrorist who attempted to place a bomb on the road and was shot by soldiers," he said.

Palestinians from the nearby village of Nabi Salah gathered around the paramedics along with the new grandmother and could not hide their joy. "They thanked us and told us they named the girl Jude," Corporal Levin said. "I volunteered for Magen David Adom since age 15, and it's the first time I witnessed childbirth. It was an amazing feeling to hold the girl that was just born in my arms and to know that in this complex place we did something good."

(By Yair Altman, Ynetnews, March 17, 2011)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4043536,00.html
http://www.bridgesforpeace.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7626

Zato, že palArabové vyvraždili židovskou rodinu, Izraelci zachránili palestinskoarabské dítě... Izraelci se zachovali šlechetně, neopláceli zlé zlým...

Kopretina řekl(a)...

Tolik o "krutosti" Izraelců! Izraelci zachraňují arabské děti, nikoliv pojídají do macesů...
Zato, že Arabové vyvraždí židovskou rodinu, Židé zachrání arabské dítě...

Kopretina řekl(a)...

Bohužel mi mizí příspěvky... Asi je to tím, že jsou v angličině
http://www.bridgesforpeace.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7626

Pedro řekl(a)...

Kopretino, to nebude angličtinou, ale adresou odkazu! Už tu myslím jednou Šaman doporučoval, aby se v adresách odkazů namísto http psalo hatetepe . Panu plechovkovi se to http nějak nelíbí a vyřazuje příspěvky, kde je uvedeno. Takže Kopretino - hatetepe!

informace řekl(a)...

Harpyje,
Fascinace Pergyllem - jak jste na to přišla? Já to tak pečlivě skrývám, a Vy to musíte hned vyžblebtnout!
Teď vážně. Neskrývejme se za slovíčky, předstraje, že jsou za tím rozdílné pojmy. Pod heslem náboženství najdete v Encyklopedickém slovníku šest velkých stránek. Na skromnější Wikipedii si můžete přečíst, že "Není známa definice náboženství, na níž by se širší vědecká komunita shodla. Náboženství v moderním smyslu je totiž velmi abstraktní pojem,..." A dále: "Moderní evropský pojem náboženství (lat. religio) nemá ekvivalent v řečtině, v hebrejštině ani v dalších jazycích a při překladech se musí nahrazovat pojmy pro zbožnost, kult, povinnost, zákon nebo učení."
Pokud jde o církev najdeme: "In senso più proprio ed originale il termine Chiesa è riferito ad un gruppo di persone che condivide una fede basata sul Cristianesimo." V původním a přímem smyslu termín Církev znamená skupinu osob, které sdílejí stejnou víru, založenou na křesťanství."
Dnes pod slovem církev rozumíme instituci, hyerachicky složenou, která nejen řídí a orientuje spirituálně své příslušníky, ale provádí svou vlastní státní, mezinárodní a finanční politiku (banca IOR, centro di una organizzazione mondiale di banche controllate dal Vaticano, a která je mimo jiné zapletena do různých skandálů)*.
Takto se církev chovala již od dob svého oficielního uznání římskými císaři. Že tato instituce zasahovala až do nedávné minulosti do světských záležitostí a usurpovala si právo rozhodovat i o záležitostech státních, snad nemusím podotýkat. Z minulosti je všem jistě známý dualismus mezi Církví, totiž Papežem a postavou Císaře, který se často vyostřil v otevřený boj. Kromě toho se oficiální doktrina této Církve časem měnila svou doktrinu.
Je tedy značně delikátní věcí rozlišovat mezi učením této instituce a náboženstvím, jako samostatným, na instrukcích této instituce nezávislým, aktem víry věřících. Kdo hlásal nebo vyznával náboženskou víru jiným způsobem, byl prohlášen automaticky za heretika. Případ teologa Alfreda Loisy ještě v 1907 r.
Je dost nesnadné zastávat tézi, že víra v křesťanského Boha byla hybným motorem vývoje evropské kultury a nechat stranou Církev, jako by byla něčím vedlejším, do kulturního života nezasahujícím.

*Záhadná vražda bankéře Roberta Calviho v Londýně 17. června 1982
Poslední skandál je z minulého roku, kdy římská pokuratura začala pátrat o recyklování peněz Vatikánskou bankou.
O všech skandálech se můžete dočíst na italské Wikipedii, a není jich málo.

informace řekl(a)...

oprava:
škrtněte, prosím "svou doktrinu"

Harpyje řekl(a)...

Na rozdíl od Vás, madame, vím v čem se liší náboženství od církve. Tak se prosím dál nenamáhejte mě přesvědčit o tom, že se jedná o pouhé slovíčkaření. Dzp.

Kopretina řekl(a)...

Ono je třeba rozumět Církev a Církev. Obě dámy, Vy Harpyje i informace máte pravdu. Prvotní Církev sdužovala křesťany, která navazovala na Izrael, zdůrazňuji navazovala, nikoliv nahradila. Polský katolík napsal jednu urážlivou pasáž: "národ, který byl kdysi vyvolen!", to není pravda, Izrael zůstává dále bohem milovaný a vyvolený národ Boží. A aapoštol Pavem mluví o harmonii Izraele a Církve.
Ovšem pod pojmem dnešní církev se skutečně rozumí církev jako instituce (Katolická církev v čele s papežem, pravoslavná církev v čele s ptariarchou, protestanté takovou hlavu nemají, ti mají pastory a reverendy).
Zločinů proti Židům (Podtitul knihy Michaela L.Browna- Tragický příběh "Církve" a židovského národa) a "čarodějnicím a čarodějům", pedofilní skandály nepáchá Církev v slova smyslu sdružení křesťanů, ALE církev jako instituce. Církev jako sdružení občanů by NEMOHLA páchat tak obludné zločiny jako jsou pedofilní skandály, pronásledování Židů, upalování čarodějnic a čarodejů, pronásledování vědců, křížové výpravy, ALE církev jako instituce, tvořena lidmi a někteří lidé jsou zkažení a zlí, náš duchovní říkal, že tito lidé jsou pod vlivem Zlého, Zlý zná velmi dobře Bibli, ale systematicky ji převrací a snaží se bojovat proti lidem i proti Bohu. Takže shrnuto a podtrženo, pravdu máte obě, jen je nutné rozlišovat Církev a Církev Dzp.

informace řekl(a)...

Ad 17:10
"Le principal souci des présomptueuses, c'est de ne pas subir d'influences :
Elles tiennent à persévérer dans leur ignorance intégrale."
Citation de Charles Régismanset ; Nouvelles contradictions

Kopretina řekl(a)...

Jak jsem psala, informace, pravdu máte obě. Je třeba definovat církev a církev. Církev jako křesťanství a církev jako instituce tvořena někdy zlými lidmi...

informace řekl(a)...

Kopretino,
i někteří teologové rozlišují mezi "církví viditelnou, světskou, hyerarchickou, která žije mezi námi a církví neviditelnou, zcela vnitřní, spirituální ... "zářnou komunitou boží, rozšířenou po celém světě. Jenom tato široká communio sanctorum je ideálním místem pro setkání všech křesťanských komunit, ... je v rigorozním slova smyslu církev boží. Ta světská, která je tělesná, je "výtvorem lidským".
(Chiesa visibile, temporale e gerarchica, quale esiste in mezzo a noi, una specie di Chiesa invisibile, tutta «interiore», tutta «spirituale», «comunità luminosa di Dio diffusa in tutto l’universo». Solo questa vasta communio sanctorum, ideale luogo di incontro di tutte le comunità cristiane ...sarebbe, rigorosamente parlando, la Chiesa di Dio. ... La prima, che è «corporale», non sarebbe che una «creazione umana». Henri-Marie de Lubac)
Jenomže ale v praxi je to právě tato světská viditelná církev, co rozhoduje a řídí církev neviditelnou.

Harpyje řekl(a)...

V tomto sporu, Kopretino, který mi už leze krkem, vzhledem k ignoraci zúčastněné Informace, jde pouze o rozdíl mezi KŘESŤANSTVÍM a CÍRKVÍ. Nejde tedy o "Církev a Církev", jak tvrdíte Vy
Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Sorry, Kopretino, ale taková pitomost, jako "církev jako křesťanství" neexistuje.

informace řekl(a)...

Harpyje,
jsem jistě ignorant, pokud jde o teologii, ale to, co cituji, jsou slova francouzského teologa, kardinála a jezuity Henriho de Lubac: Meditazione sulla Chiesa, Vol 8, Jaca Book,
Výtah z díla na hp://www.camminaluomo.it/chiesa/chiesa1.htm
Jinak bych se sama neodvážila teorizovat na toto téma.
Vy snad chcete slova kardinála o církvi spirituální a církvi světské nějak korigovat?

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje a spol.

Křesťanství je založeno na lži. Nikdy nikdo, za celých cca 2000 let, co křesťanství existuje, nedokázal existenci boha, kterého křesťané uctívají. I Harpyje nakonec musela (jako mnozí v podobné situaci před ní) udělat úhybný manévr a začít líčit "pozitivní etický a kulturní přínos křesťanství".
To je, pochopitelně nesmysl. Nemůžete mít zločinnou (protože lživou a násilím prosazovanou) ideologii, která by současně byla přínosem. To je asi stejné, jako když obhájci Al Caponeho líčili svého klienta jako dobrotivého muže, oporu společnosti (včetně církve) a štědrého sponzora různých dobročinných akcí. Nebo, nerad tím argumentuji, ale budiž, když je v některých kruzích vzpomínáno, jak Hitler stavěl dálnice (a další veřejné stavby) a jak byla za vlády nacistů v Německu menší zločinnost, a to jak ve srovnání s Výmarskou republikou, tak i se stavem po válce.
Rozlišování nějaké církve duchovní, církve coby společenství věřících, církve coby sociální instituce se používá jen a jen proto, aby se zamlžila podstata věci.
Ano, mohli být křesťané jako jednotlivé osoby slušní lidé (takoví se našli i mezi těmi nacisty). Ano, někteří křesťané se stali přínosem v oblasti vědy nebo umění, nicméně bylo to v dobách a zemích, kdy a kde nebylo možné udělat kariéru, aniž by člověk alespoň předstíral, že té snůšce nesmyslů věří, a aniž by alespoň formálně neprováděl některé církevní úkony. V dobách ještě dřívějších se musel snažit předstírat ještě důkladněji, protože církev měla monopol i na školství. (Tohle do určité míry přetrvává v některých oblastech původní evropské dvanáctky i v některých oblastech USA v jakési "soft" formě dosud.) Později zase podobní lidé museli předstírat věrnost nacistickým idejím, ještě později zase komunistickým (případně se zichrovat vstupem do partaje). Je přitom naprostý nesmysl, že by byly nacistická nebo komunistická ideologie zdrojem vědy kultury a umění (Heydrich byl prý nadaný a výborný klavírista, je to informace relevantní vůči tomu, co se dělo například v Osvětimi?). Jen prostě v určitém čase a místě platilo, že se bez alespoň předstírání souhlasu s těmito ideologiemi prostě odborná nebo umělecká kariéra udělat nedala. Pochopitelně, nacismus ani komunismus neměly totální moc tak dlouho jako křesťanství, proto mohli přežívat ti, co udělali kariéru za předchozího režimu apod. Pokud by tyhle režimy trvaly přes tisíc let, tak by se mohly hájit naprosto stejně, jako hájí Harpyje to křesťanství.

Další věc: Režim / ideologie postavený na lži nikdy nemůže být zdrojem nějaké zgruntu pozitivní a poctivé etiky. Vždy ta poctivost bude narážet na limity, dané lží, která to celé obaluje. Proto právě ti nejpoctivější a nejkvalitnější lidé budou nejvíce narážet a naopak, právě bezcenná spodina půjde v tomto prostředí nahoru. Klasický příklad je "soud" s Galileem - toho soudila naprosto bezcenná hovada, která by, nebýt toho soudu, nestála ani za zmínku petitem v tlustých monografiích.

A poslední věc: Křesťanství vtáhlo do Evropy s právními a etickými zvyklostmi civilizačně naprosto bezcenných primitivů, kteří si i hlavní svatostánek svého "boha" museli nechat postavit od jinověrců, protože sami byli tím svým náboženstvím tak zdegradováni, že tu poměrně primitivní (v porovnání s tím, co se v té době stavělo v sousedním Egyptě, nebo naproti přes moře v Řecku a Římě) budovu nebyli s to postavit sami.
Pokud je na křesťanství něco pozitivního, tak jen to, že (na rozdíl od islámu) se do něj podařilo propašovat alespoň nějaké prvky podstatně vyspělejších evropských etických a právních systémů, takže se nestalo takovou civilizační katastrofou, jako byl judaismus nebo je islám. To je ovšem asi stejná zásluha, jako kdyby se dnes nacisté chlubili tím, že ty Židy nepobili všechny.

STK řekl(a)...

Inu Pergille, teď jste nejspíš Harpyji a Kopretinu opravdu naštval. Bude exkomunikace... ;-)

Kopretina řekl(a)...

Harpyje,důvod mé pranoji (tak bych se chtěla mýlit) jsem napsala u článku "Kadáfí v radioaktivním stínu".

drak řekl(a)...

Jsem rád, že v mém osobním životě nehrají ani náboženství ani církve skoro žádnou podstatnou roli. Nicméně ani v zemi tak sekulární jako je ta naše si nelze nevšimnout, že se církev římskokatolická snaží, když to okolnosti dovolí, prostřednictvím KDU-ČSL díky tomu, že ta bývala často pověstným jazýčkem na váhách při tvorbě koalic, ovlivňovat celou společnost k obrazu svému a nad míru hlasů získaných ve volbách. Například snaha úplně zakázat interrupce, či aspoň patřičně ztížit přístup k nim a jejich provádění až hraničila s duševní úchylkou. Zkrátka dodnes není z tohoto hlediska vše zcela v pořádku, ale jsem rád, že vliv těchto podivných lidiček významně zeslábl. S těmi několika otravnými jehovisty a dalšími vtíravými a neodbytnými spasiteli, které jsem v životě potkal, jsem si celkem poradil, někteří si dali říci po dobrém, na některé bylo třeba zavrčet důrazněji, ale nakonec dali pokoj. Nejkomičtější byli jehovisté usilující o naši babičku, když jsme jim sdělili, že byt už je můj a jinak že nemají v pozůstalosti s čím počítat, tak upřímný zájem o spasení její duše ustal, jako když utne. Přesvědčil jsem se tedy názorně, že o úplně chudé členstvo až tak nezištný a upřímný zájem nemají. Jinak ale jsem v kontaktu se spoustou lidí, kteří se hlásí k různým církvím, jeden z mých nejlepších kamarádů ze studentských let se dokonce stal pravoslavným duchovním, což už je tak trochu exotika. Se všemi těmi lidmi můžeme spolu mluvit a spolupracovat celkem v klidu a bez konfliktů, já jim tu jejich víru nehaním a neberu, oni v tomto ohledu nechávají v klidu mě a krásně spolu vyjdeme, není naprosto důvod k jakýmkoliv nevraživostem. Nicméně u mě takový důvod k nevraživostem nastává v momentě, kdy mi někdo zasahuje do mých svobod v tom smyslu, že bych měl uvěřit v to či ono a proto se chovat tak či onak, nebo jako naši lidovci, kteří se snaží víru montovat do legislativy, hlava nehlava, že vlastně diktuje menšin většině je jim jaksi fuk.

Zkrátka a dobře si myslím, že sekulární svět i svět víry (nejde-li tedy zrovna u tu jedinou dokonalou zjevenou muslimskou pravdu - s tou se soužít slušně nedá) mohou za určitých podmínek a předpokladů poměrně slušně koexistovat, pakliže si pro tu společnou existenci vyříkají a vytvoří určitá pravidla, která budou oboustranně dodržovat. Jedním z nich je navzájem si nekecat do světonázoru více, nežli je nutné, za což se tímto přimlouvám i uvnitř naší Hospůdky, neb o některých tématech není prostě toho druhého možné přesvědčit a být kvůli tomu na něj hrubý a neslušný je zbytečné.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Pane Pergille, přemýšlel jste někdy nad tím, proč prakticky v každém lidském společenství vzniklo nějaké náboženství? Jinými slovy, jaký význam měla a mají náboženství pro organizaci společnosti?
Systém Vašich životních hodnot není "založen na lži"?

A.S.Pergill řekl(a)...

To RRR:
Moje slova se týkala monoteismů, konkrétně "velké abráhámovské trojky". Ty vznikly zcela jednoznačně na bázi zcela chladně vykalkulovaného podvodu = jejich zakladatelé si od samého počátku byli s nejvšětší pravděpodobností jisti, že hlásají bezcenné bludy, a šířili je násilím (můžete oponovat postavou Krista v případě křesťanství, ale pravým zakladatelem křesťanství, který jeho postavu zneužil, byl Saul, co se později přejmenoval na Paula).
Jinak je známo, že lidská mysl má určité tendence provádět personifikace jevů, které stojí mimo její bezprostřední pochopení a jsou bezprostředně neovlivnitelné. Protože chování, připouštějící podobné vysvětlení, bylo zaznamenáno i u našich bratránků lidoopů, tak tím padá jednak exkluzivita těchto jevů pro člověka, kterou hlásají prakticky všichni náboženští činitelé "velké trojky" (snad mimo Františka z Assisi), jednak to zřejmě přináší nějakou výhodu v situacích, které nelze zvládnout ryze mentálně. Tudíž to máme "zadrátováno" prostřednictvím genů v CNS po našich živočišných předcích jako třeba Darwinův hrbolek a svaly na ušním boltci, coby pozůstatek špičatého a pohyblivého ucha, nebo kostrč coby pozůstatek ocasu, přestože to reálně tolik nepotřebujeme, jako nepotřebujeme stříhat ušima a vrtět ocasem.

A.S.Pergill řekl(a)...

Draku,
kamarád, když za ním přišli Jehovisté, že by si s ním popovídali o Bohu, se rozzářil a prohlásil: "I jen pojďte dál. My, satanisté, si velice rádi povídáme o Bohu a víře!"
Říkal, že v životě u nich v paneláku neviděl nikoho se dostat tak rychle z nejvyššího patra až dolů ke dveřím.

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Už mi asi mají na seznamu, kam nemají chodit, ale až to třeba někdy zkusí znovu tak doufám, že si na ten trik se satanisty vzpomenu, neb je když už nic jiného duchaplný a vtipný a mohl by být i účinný, když se příliš nerozšíří :-DDD))))

žibřid řekl(a)...

Ad Pertinax a Pergill:
existence Boha není (někým vymyšlená) lež, ale potřeba.

STK řekl(a)...

Problém existence Boha (jakéhokoliv) za mě vyřešil bezvěrec děda, když mi vysvětlil, co to vidíme na obloze a dal mi knihy o Vesmíru.
Moje polská babíčka, kterou jsem asi tak do 5-ti let považoval za maminku, protože mě vychovávala, byla naopak hluboce - možná lépe říct - "upřímně věřící" a tu jsem v žádném případě nechtěl svým "prozřením" zarmoutit. Takže jsem všemu, co bylo nezávislé na lidské (mojí) vůli říkal "Boží vůle". O Jeho existenci jsem už ale nikdy neuvažoval a nepokoušel se mu vluzovat pomocí modliteb.
Od té doby vím, že je zbytečné někomu "kazit" víru, ale rovněž, že je nanic někoho nutit věřit.

Tenhle obojaký přístup se mi pak hodil v okamžiku, kdy se mi syn z ničeho nic stal věřícím.

Proto o sobě raději říkám, že jsem agnostik. Nemohu dokázat, že Bůh neexistuje, jeho existenci proto neopopírám. Ateista ale nejsem - ateista totiž pevně věří, že žádný Bůh neexistuje.

drak řekl(a)...

Žijíc normální život necítím potřebu existenci boha či jiné nadpřirozené bytosti ani obhajovat, ani vyvracet. Necítím ani jakoukoliv potřebu kecat do toho komukoliv jinému, naopak, myslím si, že je to každého věc v co věří nebo nevěří. Jinak si myslím, že nejspíš nic takového neexistuje a možná i proto necítím potřebu vyvíjet tímto směrem nějakou intelektuální či jinou aktivitu. Jako téma k procvičení mozku hovorem v hospodě je to ale jedno z poměrně vděčných témat a když už se s tím začne, tak se mu nevyhýbám. Buď se to točí kolem vtipů, nebo kolem kuriozit, které se se účastníkům sleziny podařilo zachytit, či vyšťourat.

A.S.Pergill řekl(a)...

Žibřide,
potřeba něčeho (čehokoli a bez ohledu na to, jak hluboká) není důkazem, že to něco existuje.

Draku,
"nekecat do toho komukoli jinému" platí do momentu, kdy jiní do toho začnou kecat vám. Není daleko doba, kdy věřit těm bezcenným pitomostem, kterými nás tady zahrnují někteří věřící diskutující, byla povinnost, daná zákonem. A mnozí z nich se třepou jak slepice na flus, aby se takové časy vrátily, a je jim úplně buřt, jestli to bude víra křesťanská nebo machometánská.

STK
Ateismus není víra, že bůh není. Ateismus je konstatování, že neexistuje jediný validní důkaz, že bůh existuje. Řada ateistů by se zcela jistě dala na náboženství v momentě, pokud by takový důkaz byl podán (už z tohoto důvodu se nedá hovořit o víře, protože věřícím důkazy zpravidla nestačí).

žibřid řekl(a)...

Ne, Pergille, to s Vámi souhlasím. Myslím, že jsem se tu k ateismu přiznal už vícekrát. Mě šlo o to, že víra Něco je častou lidskou potřebou, a proto není možné považovat víru za pouze vědomou lež a z toho vyvozovat svůj postoj k církvím nebo vírám. Je-li víra potřebou, pak také nelze říci, že náboženství je zločinecké, to může být jen nějaká církevní struktura, která tuto potřebu zneužije. A nutno podotknout, že tato potřeba nebyla jen zneužívána, často sloužila k dobrým účelům.

A.S.Pergill řekl(a)...

Žibřide,
náboženství v obecném slova smyslu zcela jistě zločinné není, ale určité konkrétní náboženství zcela jistě zločinné být může.
Ideologie obecně zločinná není, ale nacistická ideologie zločinná je.

žibřid řekl(a)...

Pergille,
když to řeknete takhle, tak s Vámi už mohu bez výhrad souhlasit. Problém jsem měl s Vaším textem: "Nemůžete mít zločinnou (protože lživou a násilím prosazovanou) ideologii, která by současně byla přínosem.". Ono to zní zcela logicky, ale proč tomu tak není? Pravděpodobně není křesťanství pouze lživé a pouze násilím prosazované. A protože v jeho učení je poměrně dost místa pro pozitivní hodnoty, mohlo křesťanství lokálně být i přínosem.

A.S.Pergill řekl(a)...

Žibřide,
"určitý přínos" představuje i vláda mafie nad danou lokalitou. "Určitý přínos" se dá přisoudit vládě komunistů a, konec konců, i té vládě nacistů. Zejména pokud si dáte klapky na oči, abyste to neviděl v širších souvislostech.
Křesťanství šířilo jen tolik "pozitivních hodnot", kolik by na jeho místě šířila jakákoli alespoň trochu racionálně uvažující vláda. (To, že křesťanství v některých oblastech racionální přístup umožňovalo, je jeho pozitivum proti islámu a judaismu.) Ovšem vláda nezatížená touto zvrácenou ideologií (nebo jinou podobnou) by musela být přínosem daleko větším.
Navíc řada těch věcí, které si křesťanství klade za zásluhu, je podstatně staršího "pohanského" původu. (Desatero, vyjma bodů o uctívání ďábla JHWH, je vykradeno ze sumerských tabulek.)

žibřid řekl(a)...

Ale ne, Pergille, protože, jak jsem napsal výše, je v křesťanství prostor pro pozitivní hodnoty. To v nacismu nenajdete (leda byste vytrhával z kontextu).

Je to trochu mimo debatu, ale křesťanství si přece neklade za zásluhu Desatero.

A.S.Pergill řekl(a)...

Žibřide,
i v tom nacismu byl prostor pro pozitivní hodnoty (čest, vlastnectví, pořádek...). Jen vyzněly celkově zvráceně kvůli zvrácenosti celého režimu.
I ty "pozitivní" rysy křesťanství musíte vytrhnout z kontextu (křesťanství sice optimisticky slibuje "spasení", ale neexistujícím bohem do neexistujícího ráje; to je na stejné úrovni, jako když vám nějaká banka slibuje 30% úrok z vkladu).

Jinak křesťané běžně Desaterem jakožto "křesťanstvím přinesenou novinkou" operují, setkal jsem se s tím mnohokrát.

informace řekl(a)...

The Norwegian Institute for Air Research vypracoval mapu šíření radioaktivního mraku ve světě. Už se dostal i do Evrpy - na Island. Není nebezpečný.
http://www.climascienza.it/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=34