neděle 17. dubna 2011

Hloupé pokutové bločky

Dokonce blbé bločky, ba i "píp" bločky, volají řidiči. Podvodné bločky, říká Šaman - a buďto houpí nebo podvodní úředníci.

Protikorupční policie nedávno obvinila dva celníky z podvodu: Dali pokutu řidiči deset tisíc korun, ale na pokutový bloček napsali jen tisícovku. Tedy - na části B pro řidiče bylo napsáno 10.000, a na části, která zůstane policajtovi, tam napsali tisíc. Vyfásli deset tisíc a předali jen jednu tisícovku. Neudělali to poprvé a neudělali to sami. Vypadá to, že podobně jednají i jiní "muži zákona". A to poměrně často.

Zástupce poškozených řidičů Stanislav Šíp tvrdí: "Podle klientů, kteří se nám ozývají, jsou to desítky případů měsíčně." Ne vždy jsou ale jejich nářky prokazatelné - často se stane, že ta policajtská část je "omylem" skartována. Velmi bolestivé je to zejména u případů, kdy řidič na základě policajtského podvodu ztratí více bodů, než čekal, případně, pokud je mu odebrán ve správním řízení dokonce řidičák. Vlastně většinou pouze v takovém případě se poškozený řidič brání, protože jinak nemá šanci se dovědět, že policajt podvedl stát a větší část pokuty si ukradl.
Když se části A najdou, řidič dosáhne odškodnění. Tedy pokud jedná s nezkorumpovaným úředníkem. Protože jinak nemá šanci srovnat svůj díl bloku s oným zfalšovaným. Který přece podepsal, ne??? Policajt, který se dopustil falšování veřejné listiny, zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu ve zločinném spolčení, ten pak vyvázne bez problému - i v případě, že se řidiči dostane odškodnění a vymazání trestných bodů. Nebo ne? Do toho vám nic není. Pokud nedojde až k takovým extrémům, jako u zmiňovaných celníků. Desítky případů měsíčně, tedy stovky ročně - přesněji stovky, na které se přijde, a se kterými se postižení řidiči vůbec zabývají, hovoří o tom, že nejde o náhodu, ale o pečlivě vypracovaný zlodějský systém.

Jak je možné, že funguje? Je to možné proto, že část A a část B nejsou totožné. Část A, kterou vyplňují policajti pro sebe, je rozsáhlejší, část B, kterou dávají jako potvrzení provinilému řidiči, je stručnější. Proto si ani nemusejí dávat z falšováním příliš práce - ke slovu přijde bílá vodička či dopisování jinou propiskou.

Vidíte, to by mne nenapadlo. Podal jsem desítky daňových a jiných přiznání, zaplatil jsem stovky faktur, dostal tisíce paragonů a výpisů z plateb kreditní kartou, a vždy byly totožné jak originály, tak kopie dokumentů. Nikdy by mne nenapadlo, že by stát sám vydával takovýhle lehce falšovatelný dokument. Který nutí všechny strážce pořádku - i ty poctivé, kterých je pořád většina - debilně dvakrát vypisovat totéž. Ale pokaždé trochu jinak, což i při dobré vůli může vést k neúmyslné chybě!

Tento stát, který dělá ofuky kolem faktur, posílaných e-mailem., tento stát, který zavedl tak debilní systém elektronického podpisu, který se drobnému podnikateli prostě nevyplatí, tento stát je tak přísný na své poddané - a tolik benevolentní ke svým drábům.

Proč nejsou pokutové bločky na průpisném papíře, jako se to dělalo po desítky let snad ještě za doby Rakouska Uherska? Či jen o trochu později?

Odpověď: "Vono je to takhle v zákoně a ten by se musel předělat. Tak my ho teda předěláme, ale bude to tvat eště dva roky. A stejně se nejdřív musí ty současné bločky dotrhat." Předpokládám, že se nyní začne s jejich zběsilým tiskem...

Hm,  třeba v Zákoně České národní rady o přestupcích č. 200/1990 Sb., který blokové řízení zmiňuje § 84, jsem sichr přesný popis pokutového bločku nenašel. Ono to bude v nějaké podzákonné normě, v nějakém "prováděcím nařízení", - jaká skutečně v tomto státě vládnou. Proč to ale někdo do toho "zákona" vůbec dával?

Šamanova odpověď: Aby se mohlo podvádět. Aby si mohli zbídačení policajti přivydělat a nemuseli rovnou loupit. Protože, ačkoli se ozývají chlácholivé věty, že "na změně se už pracuje", nebude to tak jednoduché. Tento problém se dlouhá léta marně snažil vyřešit ombudsman, tak dlouho - až toho pro absolutní nezájem ze strany českých státních úředníků ponechal. Nezájem pokračuje - alespoň někde:

Zatímco ministersvo vnitra (stále ještě Radek John) si přeje pokutové bloky průpisné, ministerstvo financí (stále ještě Miroslav Kalousek) je  přesvědčeno, že na blocích není co měnit! Jsou s vnitrem v kontaktu - "byť si myslíme, že ten stávající systém funguje" (podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba).

No ale něco mi stejně pořád nejde do hlavy: Na obrázku v článku o této problematice, který zveřejnila na svém webu městská policie Olomouc, je jasně vidět, že předepsaná výše pokuty je na bločku B pro řidiče předem natištěna - černé na zlatém. V tom případě ale nechápu, proč stejná výše pokuty není předtištěna i na policajtské části?

A taky - proč taková samozřejmost, jaká snad nepotřebuje výroky Ústavního soudu, taková samozřejmost, jaká platila už za dob Chamurappiho (totožné znění obou hliněných destiček), nemohla být prosazena dlouhé roky ani ombudsmanem? A nemáme jistotu, že kdy bude, ačkoli umožňuje buzeraci občanů naší  vlasti "rovnoprávných, svobodných občanů" zcela proti "duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody".

Než zvítězí zdravý rozum a pokud si budete chtít být jisti svými právy, mohu poradit jen jedno, vlastně dvojí:

1) Když už se stane, že nedodržíte dopravní předpisy a chytnou vás, a budete platit pokutu, vyžádejte si "protokol o provedeném úkonu".
2) Není vaše povinnost mít u sebe peníze na pokuty. Vyžádejte si "Blok na pokutu na místě nezaplacenou" a složenku - ale pak nezapomeňte do 15 dnů zaplatit. Jinak si na vás smlsne exekutor.

Lepší je ale jezdit dle předpisů. Protože když nemyslíš, zaplatíš! Přičemž peníze jsou někdy vůbec to nejmenší...

Psáno v Praze zde 17. dubna 2011.

19 komentářů:

informace řekl(a)...

Šamane,
dnes mi nebyly otištěny čtyři příspěvky.
Ujišťuji Vás, že těmito zásahy googlovské cenzury se stává skutečně nesnadným vést na blogu diskuzi. Co mohu čekat za reakci na mé mínění, když se příspěvek objeví po celých hodinách anebo vůbec?
Chápu, že to není Vaší vinou, ale snad byste mohl zajistit nějakou častější kontrolu spamu než jednou denně?
Děkuji.
Informace

stk řekl(a)...

Jak to tak pozoruji z kachlových kamen již téměř vystydlých, asi jste Informace nějak toho cenzora nějak urazila nebo co...
Třeba nemá rád, když se mu říká Pan Plechovka. Zkuste "Ho" nazývat nějakým zástupným jménem. Třeba "On". My budeme vědět, o kom je řeč a ta umělá inteligence (AI) se zas nebude durdit nad neuctivým titulováním a ze msty vymazávat jinak neškodné příspěvky. Mi už žádný příspěvek nevymazal dlouho. Prostě Ho plánovitě nepopouzím - na rozdíl od Vlastimila V., který mi může tak leda... vynadat. [;-))

Dobrou noc všem.

stk řekl(a)...

Erratum: škrtněte si, prosím, jedno "nějak". Je celkem jedno, které...

EK řekl(a)...

No to jsem zvědav (A): plechovka plechová pelešivá všivá, plechová rezatá samice od kňoura! Čest!

EK řekl(a)...

Bude to někde jinde, asi dlouhé a levicově intelektuální, to plechovky nerady, ostatně soudím, že..............Čest!

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak tady je opravdu dobrá rada drahá. Kdybych byl jinde než na vlasteneckém Doupěti, napsal bych prostě : Nepáchejte přestupky proti pravidlům silničního provozu, bando ! Ale zde, mezi největšími vlastenci českými, musím jinak. Což se zde před časem vášnivě neřešil případ nespravedlivě potrestaného dobrého Čecha Luboše Laciny, jemuž jakási slepice překážela v rozletu, pod hloupou záminkou dodržování maximální povolené rychlosti ?
Inu řešil, a vyřešil : Hloupá slepice nemá českým sokolům co překážet, skutečně český soud by postihl slepici a ne sokola.
Takže místo primitivního a omšelého Nehřešte radím Zvažte své společenské postavení. Jste-li Řepka nebo oblíbená televizní moderátorka, parkujte si kde chcete, jezděte dvěstěvměstě či na červenou. Bude-li policejní hlídka neoblomná, bude-li přehlížet vaše zásluhy o vlast a národ (ano, i to se může stát !), zaplaťte požadovaný peníz, a přes známé si nechejte vrátit body. Nejste-li VIP (vysoce interesantní persóna), zaplaťte, a jeďte s brekem domů.
Ale hlavně nikdy nepřemýšlejte o souvislosti mezi zločinem a trestem.

Nazdar !

informace řekl(a)...

EK,
řekněte někde tady, že jsem levicový intelektuál a vyhrajete první cenu za nejlepší vtip roku!

informace řekl(a)...

STK,
budu to dělat jak v té písničce: U kanonu stál a furt jen ládo - ládo - ládoval. Kámen úrazu je, že některé věci píšu načisto a nemám tedy kopii v zápisníku.

informace řekl(a)...

Hm!
Včerejší smazané příspěvky se vrátily zas na stránku!
Nevím, jestli je teď bude někdo v tom moři příspěvků hledat.
Neděkuju, Plechovko.

informace řekl(a)...

Jen jsem to dopsala a už mi smazal nový, krátký, bez odkazů. Zřejmě je Plechovka německý Vlastenec. Byla to odpověď Harpyji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Další eskalace násilí

Buržoasie už neví, jak více vysávat zbídačené proletáře – nyní připravuje další eskalaci protilidového násilí. Ano, vykořisťovatelé chtějí zničit tripartitu, chtějí rozdrtit jeden z posledních přetrvávajících výdobytků našeho spravedlivého společenského zřízení : Naše odbory.
Více ve článku „Rodí se plán, jak obejít 'nekompetentní' odboráře“, uveřejněném dnes protilidovými Lidovými novinami, plátkem vlastněným velkoněmeckým velkokapitálem.


S.K.Neumann : ÚRO (1946)

Antonínu Zápotockému

Stráž mozolů jednotná, tvrdá
prostného srdce a hrdá,
tvé ÚRO je naše naděje,
náš Blaník pravdivý a silný
a konec konců neomylný
a konec konců lid,
to, co chceme, aby vládlo
a cihlu pravdy k cihle kladlo,
stavělo soudružskou republiku.

Víme, že ji postavíme
a z jejích zdí pak vyrazíme
blanickou jednotou
vyhladit zbytky ksindlu,
s nímž není smíru.

Hej, ÚRO, hej!
Své nejlepší nám dej,
své nejlepší nachystej.
A ozař temné cesty švindlu,
zazpívej pravdu, radost, víru,
hej, ÚRO, hej,
jsi lidu nejvyšší květ,
buduj a ostříhej
náš rudý svět.

Harpyje řekl(a)...

To se zpívá na nápěv "Hej hoši hej, do Kalifornie", Vlastenče?

Větší vlastenec řekl(a)...

Nikoliv, vážená paní Harpyje.
To "se" recituje, velmi procítěně, vždy během zahajovacího ceremoniálu sjezdu ÚRO. Recitací bývá pověřen některý z našich dramatických umělců, nebo krásný a urostlý mládežník s mocným hlasem.

Hezké odpoledne přeji.

Harpyje řekl(a)...

Sorry, Vlastenče, nechtěla jsem Vás urazit. Ten refrén ve mně ale vzbudil tuto asociaci.

Větší vlastenec řekl(a)...

Neurazil jsem se, vážená paní Harpyje.
Ale asociace S.K.Neumann - ÚRO - s.Zápotocký s Kalifornií, zlatokopy, genocidou Indiánů a bizonů, plundrováním přírodního bohatství, Silicon Valley – to je věru podivné. Něco takového by našinci na mysl opravdu nepřišlo; už příliš, přespříliš dlouho trpíte ve fašistickém Německu resp. nelidské Euroamerice. Měla byste se vrátit zpět k nám, abyste nasála zdravý český vzduch, pila zdravou mízu z našich národních kořenů.
To Vám zažene všechny špatné myšlenky na Kalifornii a podobné hrůzné země.

drak řekl(a)...

Už kdysi dávno zkoušel Štrougal nasadit na dopraváky provokatéry, kteří jeli v autě jakoby opilí a zkoušeli pak ty dopraváky, co je chytili uplatit. Kdo se uplatit nechal, letěl od policie (vlastně SNB či VB). Nicméně zanedlouho to jakási nadpozemská soudní instance zrušila a zatrhla. Stejně jako dnes řve spousta aktivistů a dalších padouchů, že to je protiústavní a já nevím jaké. Já bych jen řekl, že ta korupce a kleptománie je tady natolik zakořeněná, že je vůbec otázkou, zda se vůbec kdy podaří jí aspoň trochu potlačit, natož pak vymýtit. Ale představa je to hezká.

Větší vlastenec řekl(a)...

No samozřejmě, velký vlastenče draku.
Soudruh JUDr. Lubomír Štrougal se celý svůj plodný život velmi snažil o zlepšování života našeho lidu. Jenže na konci 80.let prohrál zápas se silami zla, aktivizovanými pod líbivou hlavičkou „perestrojky“ a „glasnosti“. Kdyby nebylo Gorbačovovy zrady a následného dočasného ústupu socialismu, byla by už dávno vymýcena veškerá (ostatně velice vzácná) korupce mezi příslušníky našich bezpečnostních složek.
Co všechno budeme muset udělat po našem opětovném vítězství ? Kolik práce a úsilí budeme muset vynaložit po obnovení opravdové svobody a nezávislosti ?
Spoustu, vážení vlastenci a vážené vlastenky. Ale podaří se nám to; budeme svobodní, žádná Euroamerika nás nebude vysávat a dávat nám své hloupé „hraběcí“ rady. Budeme samostatní, a opět pevně spojeni s našimi staršími bratry, kteří, stejně jako my, nemají s Euroameričany nic společného.

Bratrská internacionální pomoc ze dne 21.8.1968 zachránila naši vlast před euroamerickou okupací !***Volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

K příspěvkům v plechovce: "mohl zajistit nějakou častější kontrolu spamu než jednou denně?"

Nemohl. "Zajistit" jistě ne. Jsou tu tři správci - já, Tess a Moby. Teď všichni padáme na hubu. Já už třikrát nebyl ve čtvrtek v hospodě ani - tedy u konkurence v Kruhu. Takže se dokonce může i stát, že si ani nevšimneme ztraceného komentáře i několik dní. Říkadla k českému roku jsem obměnil až po měsíci.
Takže pracuje než ten Plechovka...

Častěji sleduju maily, tak když pošlete stížnost přes ně, prosím.

\ :-)

drak řekl(a)...

Co se pokut týče, stačilo by aby se zakázala jakákoliv manipulace s hotovostí, takže buď to cvakne dotyčný:

* na místě platební kartou,

* nebo si zajde se složenkou na poštu,

* nebo to uhradí na berňák převodem z účtu,

* nebo si zajde na berňák a tam to dá do pokladny.

Ve všech případech zůstává u třetí nezainteresované strany po dobu několika let záznam o transakci a není se pak o čem bavit. Zkrátka a dobře, žádné pokutové bloky v rukách dopraváků či městské policie a bude klid, naprostý. Třeba tam konečně začnou pracovat normální lidé a ne ta úplatná sebranka.