středa 27. dubna 2011

Ochrana civilního obyvatelstva před násilím ze strany vlastní vlády


Desítky let trvající vláda jednoho klanu, korupcí prozlezlý státní aparát a tvrdě rostoucí ceny potravin. Polodiktátorský režim, držící na uzdě islamisty. Avšak nejen islamisty - všechny mimo BAAS. Socialistická strana arabské obrody je prakticky jediná strana a je v ní organizováno 12 % obyvatelstva. Rozhlas má v prackách stát, tisk drtí přísná cenzura. Informační blokádu prolamují tisíce mladých vzdělaných lidí twiterem a facebookem. Mladých, rozhněvaných lidí, kteří marně hledají uplatnění v panujícím systému "socialistické lidové demokracie". Další kostka v arabském dominu: Sýrie.
Několikatýdenní demonstrace mají už 400 obětí. Vojáci a tajná policie se s protivníky nepárají od začátku další jasmínoidní revoluce. Tajní policajti v civilu se vmísí mezi dav a pak začnou střílet. Ostrými a hned - bez varování. 500 lidí je zatčeno, desítky dalších zmizely. V Sýrii tohle umějí. V roce 1982 povraždila armáda pomocí těžkých zbraní na 10.000 lidí ve městě Hamá. Dlouho se o tom nevědělo - ještě neexistoval ani internet ani mobilní telefony. Teď se o tom mluví. A také o tom, že v tomto nenáboženském státě dojde možná k válce mezi odnožemi muslimských náboženství. 12 % Syřanů je organizováno v BAAS, jak jsem psal. 12 % syrského obyvatelstva přitom tvoří šíité - přesněji alávité. Což nebude náhoda. 10 % jsou křesťani, ti jsou spokojeni s ochranou před islámisty. Zbytek tvoří sunnité - vykořisťovaná většina. Bez zastoupení ve vládě - ale s většinou mezi branci. Podobně jako v Libyi i zde v centru (můžeme už dnes napsat) povstání městu Dará dezertovala celá divize. Avšak přijely posily odjinud. Město je obklopeno zátarasy a obklíčeno vojáky, vjelo do něj osm tanků. Ze střech pálí odstřelovači. Jsou přerušovány dodávky vody a elektřiny. V pondělí byla uzavřena hranice s Jordánskem, aby se zabránilo exodu.

Kuriózní zpráva z dneška: Na Damašek jedou desítky tanků od izraelské hranice. Spíše od izraelské fronty, protože zde není klasická hranice, ale linie zastavení palby. Nejsou to izraelské tanky - ale tanky syrské. Pro Bašára Asada jsou dnes vlastní obyvatelé větší hrozbou než Izrael!

Sousední Izrael v Šestidenní válce uchvátil a později ubránil Golanské výšiny, ze kterých byl předtím trvale bombardován syrskými jednotkami. V sousedním Libanonu se papá Asad nejdříve angažoval přímo - desetitisíce syrských vojáků, okupujících libanonské údolí Bikáa světu dlouho nevadilo. Angažmá v zavraždění libanonského ministerského předsedy Harírího v roce 2005 vedlo k vysídlení syrských okupačních vojsk Od té doby se Sýrie v zemi angažuje jen s pomocí jí placené arabskonacistické organizace Hizballáh, jejímaž rukama rovněž útočí na Izrael. Na Golanech si netroufá - Damašek je z hory Hermon daleko asi 35 km, čili v dostřelu izraelských děl...

Za první války v Zálivu byla Sýrie členem protiírácké koalice, což jí pomohlo v očích Západu. Dnes však Západ "dává najevo znepokojení". RB OSN právě projednává text, který postup Sýrie vůči demonstrantům odsuzuje. Návrh společně předložily Británie, Francie, Německo a Portugalsko. Obama se možná modlí - ale mlčky, protože ze sebe dělá opět neviditelného. Clintonová se ještě nerozmyslela, co řekne. Nějaké sankce se nedají čekat, Rusko dalo najevo, že by je v RB vetovalo. Všichni se bojí, že by se Asád spojil s íránským Ahmadínežádem. Francie a Británie mají svá letadla v akci v Libyi - a ze Sýrie nehrozí masový příliv utečenců. Tedy do Evropy... Proto všichni říkají, že "Asád má ještě šanci provést demokratické změny", aniž by se vědělo, jaké by ty "demokratizační" kroky měly být. Zrušení cenzury? Možná maličko. Zrušení vlády jedné strany? To určitě ne. Pád diktatur nelze nikdy provést demokraticky.

Západ váhá, ale stínový (za pár měsíců možná sluneční) ministr českého zahraničí Lubomír Zaorálek k tomu pravil, že „situace v Sýrii vyžaduje ze strany OSN analogický postup jako v případě Libye, tedy přijetí opatření na ochranu civilního obyvatelstva před násilím ze strany vlastní vlády". Tedy bombardování. ? Česká letadla ovšem nasazena nebudou. Nebudou nasazena žádná letadla - jenom syrská.

Připomeňme, že za "arabským virusem" je nespokojenost s desítky let vládnoucí korupcí jedné party a také a podstatně - zvyšování cen potravin! Proto se bojí i Čína, Evropa se zatím nebojí, ta se začne bát až tak za deset let...

Zatím toto se děje v Sýrii, v Izraeli se domluvily postteroristický Al Fatáh a teroristický Hamás na společné palestinské vládě a volbách. Premiér Netanjahu k tomu řekl, že Abbás si musí vybrat mezi mírem s Izraelem a mírem s Hamasem. Přesně totéž řekl Netanjahu v roce 1997 Arafatovi! Arafat si vybral...

Čekají nás nepřehledné děje nejen v Arábii, ale i v Číně a Evropě. Opakuji: je za tím masivní zdražování potravin, které stoupá v neuvěřitelné spirále. Týká se to i Indie a Jižní Ameriky. 60 % nebo 100 % ročního zdražování potravin je mimo jiné dáno i - zločinnou politikou dotovaného biolihu. Takže místo aby Evropa posílala letadla proti diktátorským režimům, měla by nejdříve zrušit škodlivý systém dotací do biolihu, neekologické míchání biosložek do benzinu nad 5 % a začít se sama trochu demokratizovat. Poslední návrhy Evropské komise posilují autokratickou vládu nevolených byrokratů.

Aby nás nemuseli za čtyřicet let bombardovat Arabové - na ochranu civilního obyvatelstva před násilím ze strany vlastní vlády.

Psáno v Praze dne 27. dubna 2011

22 komentářů:

stk řekl(a)...

...Proto se bojí i Čína, Evropa se zatím nebojí...

Evropa prakticky nemá žádný přírůstek obyvatelstva. Sýrie naopak 2,54 % ročně. To číslo se mi zdá být těžším kalibrem než Šamanem zmiňovaný biolíh.

Nicméně - vzdali jsme se po vstupu do EU potravinové soběstačnosti ČR a třeba nárůst ceny cukru brzy pocítíme naplno.

...Pád diktatur nelze nikdy provést demokraticky... Jistěže ne. A pokud neteče po ulicích "očistná krev", žádná "revoluce" neproběhla, pouze se převlékly kabáty. Zatím to vypadá, že viselci na kandelábrech je jediná cesta, jak společnost na několik let změnit. Ne nadarmo hromada "celebrit" v roce 1989 křičela to samé - samet, samet samet a "tlustá čára", "tlustá čára"! Možná proto, že naše "revoluce" byla tak sametová se celkem "nic nestalo". Zametalo se tak leda svinstvo pod koberec.

EU tento "mrtvý stav" podporuje svým peskováním jiných, ne-EU názorů. Takže jsme jen dalším segmentem trhu pro velké hráče a levnou montovnou. A až si naši montéři začnou vymáhat vyšší mzdy, srovnatelnou s těmi v Německu nebo Francii, velké korporace zase posunou své montovny dál na východ.

informace řekl(a)...

Šaman nám naservíroval dnes pěkné téma, velice aktuální, přímo žhavé - Syrii. Jdu se tedy porozhlédnout po netu a přečíst si, co o tom říkají ani ne tak denní noviny, jako specializovaná media po geopolitiku. Ta mi jen potvrdila, že Syrie je země, kde se střetává tolik zájmů, že je nemožné si o tom udělat vlastní představu. Snad nejúplnější je článek The Syrian chessboard v Asia times. Dávám vám tedy na něj odkaz:
h//www.atimes.com/atimes/Middle_East/MD28Ak01.html
Zajímavý je také článek jednoho florenťana, který se v těchto dnech nachází v Syrii na návštěvě u dcery a který pozoruje události přímo. V něm mě překvapilo tvrzení, že v Syrii je velké množství náboženských menšin, kterým je zaručena svoboda a které jsou na straně Assada, protože jeho svržení by vedlo k nadvládě islámských fundamentalistů. Syrie je tradičně místem, kde soužily a soužijí různé církve jako římští katolíci, ortodoxní, maroniti, evangelické komunity, arméni. "Dovoz demokracie" by byl jen novým zrnem v růženci světových tragedií a uvrhl by zemi do nesmírného chaosu a utrpení, dodává cestovatel z Florencie.
h//www.altracitta.org/2011/04/27/inviato-in-siria-il-racconto-di-unattivista-fiorentino/#
Nakonec větu ze společného prohlášení Sarkozyho s Berlusconim: ''Siamo vicini ai popoli arabi nella loro aspirazione di liberta'''. (Jsme po boku arabských národů v jejich touze po svobodě)
Jaképak po boku, spíš by chtěli říct nad hlavou, asi to byl nechtěný lapsus. Prozatím jim letadla nestačí ani na Kaddáfiho.
Pokus projednávat případ Syrie v Radě bezpečnosti OSN vetovalo Rusko s Čínou.

informace řekl(a)...

Podle ruské Nezavisimaja gazeta, která cituje EUObserver, pro Kaddáfiho pracuje 300 až 500 vojenských expertů z Evropy: Běloruska, Srbska, Ukrajiny,Polska, Velké Británie, Řecka, Belgie a Francie. Většinou to jsou odborníci na těžké zbraně, vrtulníky a letadla. Při organizaci pomáhají důstojníci z Ruska, Alžíru a Syrie.
Kromě toho Kaddáfi provádí nábor žoldnéřů v Africe. Čad, Mali, Somálsko, Nigerie.
Подробнее: h--p://www.ng.ru/world/2011-04-27/100_kaddafi.html

informace řekl(a)...

Už po ránu si Piksla smlsnul na mém příspěvku o tom, co píše Nezavisimaja gazeta o evropských expertech na straně Kaddáfiho. Nemám kopii a tak čekám, až ji admin objeví a vytáhne.

informace řekl(a)...

Francoužští intelektuálové pařížské Rive gauche se hádají do krve kvůli intervenci v Libyi.
Může být intelektuál politikem, když jde o tak vážnou záležitost jako je válka? Jaká je zodpovědnost "interventistického dandy" Bernarda-Henri Lévyho za všechny mrtvé v Libyi?
Přečtěte si o tom v the Guardian nebo v německém FAZ.

French intellectuals feud over Libya campaign
Film-maker Claude Lanzmann turns against philosopher Bernard-Henri Lévy, who urged Sarkozy to intervene in Libya
h://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/26/french-intellectuals-feud-libya-campaign

Frankreich und Libyen
Engagement und wirklicher Krieg
h://www.faz.net/s/Rub117C535CDF414415BB243B181B8B60AE/Doc~EED2AA9B690B4447C87EBD6C476812A9D~ATpl~Ecommon~Scontent.html
Itálii, mimochodem, bude stát bombardování Libyjců miliardu euro.

EK řekl(a)...

Jsem jednoduchý "ovčan" , když jsem četl prvních několik vět předpokládal jsem, že je řeč o Česku a pak náhle Sýrie. Tak teda čest!
Fuj , to jsem si oddechl.

drak řekl(a)...

Hlavně bychom se měli držet zásady, že kecat jim do toho násilí to ano, sankce? Případně ano. Rozhlasové stanice s informacemi? Ano, proč ne? Shazovat přijímače? Ano. Pomáhat s internetovým připojením a kontakty? Určitě ano, ale jinak ať si to Syřané laskavě vyřídí oni sami doma jakožto svou vnitřní záležitost bez jakékoliv další účasti kohokoliv jiného. Jinak bodejť by neměli problémy se uživit, když jich je za posledních 20 let 2x tolik, než jich bylo, tohle nemůže utáhnout žádná ekonomika na světě bez problémů a skřípění, na to pomáhá jen kvalitní televizní vysílání, masově oblíbené sporty a antikoncepce. Jaký by vlastně mělo smysl nahrazovat jednu diktaturu jinou, tentokrát pravděpodobně islámskou? Pro nás žádný, tak proč tomu aktivně napomáhat?

informace řekl(a)...

Dnes jsem četla v tištěném il Foglio opravdu otřesný článek o OSN, o korupci, o nepotismu o absurdním rozdělení křesel v různých komisích nebo agenturách, o postupné islamizaci organizace. Článek byl přetištěn na webu na stránkách Informazione corretta a tak vám dávám odkaz.
h://www.informazionecorretta.it/main.php?mediaId=8&sez=120&id=39505&print=preview
Na ukázku uvedu jen, že v Komisi pro lidská práva sedí zástupci 21 zemí, kde jsou lidská práva soustavně pošlapávána. Irán má zastoupení ve všech hlavních agenturách. 41 rezolucí OSN ze 65 bylo věnováno odsouzení Izraele na základě Goldstonovy zprávy, kterou nyní sám autor prakticky odvolal.
Snad to pomocí googlova překladatele rozluštíte. Stojí to opravdu za to si to přečíst. Kdo o nás vlastně rozhoduje? A hlavně, kdo bude rozhodovat v budoucnu vzhledem k stále rostoucímu vlivu islámských států?

Šaman řekl(a)...

Podle ruské Nezavisimaja gazeta... vytaženo z Piksly.
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Jinak , draku, k tomu rozmnožování - ono se jim tam přimnožilo asi 1,5 milionu uprchlíků z Íránu...

Touhle cestou půjde i EU, (takže nevyhyne) až se to na jihu a východě opravdu poondí.

Podobnou cestou jde už Rusko na čínské hranici. Na ruské straně je 10x menší hustota osídlení než na čínské. Ofiš. Na té ruské už neofiš nějakých pársettisíc Číňanů žije. A hodně párů tisíc už získalo do páru ruskou nevěstu. Má to dva důvody: Jednak chlap ženskou v Čině nesežene a jednak tím získá ruské občanství...

drak řekl(a)...

Tak to těm Syřanům vskutku není zrovna co závidět.

Pro ty Rusky to má nepochybně jednu další obrovskou výhodu, na rozdíl od Rusů, ti Číňani tak zoufale moc nechlastají, tudíž jsou jako partneři stabilnější a spolehlivější.

Evropa vzhledem k dosavadní neschopnosti civilisovat a integrovat muslimské přistěhovalce a zároveň ještě ke všemu i neschopná se důrazně vymezit a ohradit proti islámské rozpínavosti, má tak akorát zaděláno na konec své civilisace tak, jak jí známe. To, co se rýsuje, že tu bude potom, mi nepřipadne jako přitažlivé.

informace řekl(a)...

Vidím, že skoro nikdo nezaznamenal zprávu o dohodě mezi Hamasem a Fatahem na vytvoření společné vlády ad interim a na uspořádání voleb do konce roku. A při tom je to skutečně dohoda, která potenciálně skrývá mnohá nebezpečí, hlavně pro Izrael. Zprávu přinesly předvčerejší noviny, ale na českém netu jsem neviděla nějaké reakce. Dohoda má být podepsána koncem tohoto týdne.
Jak uvádí cizí tisk, mezi jinými i čínský Xinhua, Izrael odmítá jednat s vládou, ve které bude zastoupen Hamas, který je Izraelem, Spojenými státy e Evropskou unií považován za teroristickou organizaci. Hamas denně ostřeluje izraelské území raketami a donutil Izrael k odvetným protiútokům a k uzavření hranic pásma Gazy. Haamas již prohlašuje, že jednání s izraelskou vládou není možné, zatímco Fatah říká, že se bude jednat dál. Také izraelští státníci poukazují na nebezpečí, které hrozí jejich státu při tomto novém uspořádání a odmítají jednat s palestiskou vládou, bude-li v ní zastoupen Hamas, který má za cíl zničení izraelského státu. Benjamin Netanyahu said, "The Palestinian Authority must choose between peace with Israel and peace with Hamas. Peace with both is impossible because of the Hamas goal of destroying the state of Israel, which it expresses openly."
Dohodu zprostředkovala nová egyptská vláda, která tak citelně zasahuje do situace na středním východě. Nový egyptský režim změnil kurs politiky Mubaraka, který spolupracoval s Izraelem na omezení vlivu Hamasu (uzavření přechodu v Rafahu, spolupráce tajných služeb). Egyptský ministr zahraničí nedávno podepsal mírovou smlouvu s Iránem. Politická situace a orientace v Egyptu se opravdu změnila, jaké budou výsledky této změny?
Šamane, není to snad důležitější zpráva než reportáž o ukradených melounech? Vy přece také sympatizujete s Izraelem.

drak řekl(a)...

informaci:

Z toho, co se děje po světě obecně, čiší spíš obavy a pesimismus. Z toho, co se děje na BV bych řekl, že jde přímo hrůza a dost možná z toho bude do pár let slušně velký konflikt, možná jich bude víc a možná to dokonce přeroste i v zárodek 3. světové, pravděpodobně poslední války, protože přeroste-li to ve světovou válku, tak už asi civilisace přestane existovat. Evropští politici si mohou pogratulovat, mnozí se na vzestupu těch sil, které civilisaci bezprostředně ohrožují, osobně aktivně podílejí a podíleli. Mnozí si na tom bezostyšně napakovali kapsy, že to pak možná ani nebudou mít kde a kdy utratit, jim už jaksi nedošlo.

informace řekl(a)...

Draku,
mám z událostí posledních měsíců také obavy. První konflikt asi vypukne s Izraelem. Protože, jak píší italská media, ve volbách v Palestině nemá Fatah šanci vyhrát a tak se Hamas dostane klidně legální cestou k moci. Co to bude znamenat, si umíme představit.

Šaman řekl(a)...

Informace, ale já to v tomto článku přece zmínil - třetí odstavec odspoda. I to, že to stejný Netanjahu řekl o Arafatovi před 14 lety. Podobná situace panuje v Izraeli už asi 3000 let, v posledních 63 let zde vládnou Židi. A buďto budou vládnout, nebo budou částečně vyvražděni a částečně rozptýleni po Zemi...

Pro zájemce o dění v zemi, o kterém se z evropských médií nedozvědí doporučuji eretz.cz
\ :-)

informace řekl(a)...

Máte pravdu, Šamane,
napsal jste o tom zmínku. Ale tady u nás o tom některá media psala s velkým důrazem a viděla jsem, dokonce i Číňani. Zatímco v Česku je teprve dnes o tom odstavec na Psu. A žádná velká diskuze.
Nemluvím o tom hnusu na Aktuálně, na který jsem se dnes ráno podívala po příspěvku paní Lukešové.
Ona to vůbec není druhořadá záležitost v rámci všech "demokratizujících" změn na středním východě a v severní Africe.

informace řekl(a)...

L'Egitto si sta preparando a riaprire il valico di Rafah verso Gaza, per la prima volta da quando Hamas ha preso il controllo della Striscia nel 2007. Lo ha annunciato il ministro degli Esteri egiziano Nabil El-Arabi ad al-Jazeera, sottolineando che la mossa mira a ''metter fine alle sofferenze dei palestinesi''.

Il valico di Rafah potrebbe essere riaperto ''nei prossimi giorni'', offrendo cosi' ai palestinesi di Gaza la possibilita' di lasciare la Striscia. ''La sicurezza nazionale egiziana e quella palestinese sono una cosa sola'', ha aggiunto il ministro.

29/04/2011 il Libero news

Egypt se chystá otevřít přechod v Rafahu do Gázy, to je poprvé, od 2007 r., kdy Hamas začal kontrolovat pásmo. Oznámil to egyptský ministr zahraničí Nabil El-Arabi ve vysílání Al Jazeery a zdůraznil, že toto rozhodnutí má za účel zmírnit utrpení palestinského obyvatelstva.
Přechod bude pravděpodobně otevřen v příštích dnech a dá tak Palestincům možnost vyjít z pásma. Státní bezpečnost Egypta a Palestiny jsou jedna a tatáž věc, dodal ministr.

Schumacher antisemita řekl(a)...

A buďto budou vládnout, nebo budou částečně vyvražděni a částečně rozptýleni po Zemi...

Ano, není jiná možnost. Jestli tamní Židé si budou počínat stejně jako jejich evropští multikulti mišpoche podporující promenšinovou, zejména proislámskou politiku, tak to tak dopadne. Problémem Izraele je populační křivka nežidovského obyvatelstva. Zásadní chybou byla nedůslednost, to že Izrael není výlučně židovský stát. Toto měl řešit včas, když měl jednoznačnou převahu, byl ve výhodě a měl i podporu jako oběť agrese. Včetně územních zisků zajišťujících strategickou bezpečnost a přístup ke zdrojům. Nyní je pozdě. Izrael principiálně nemůže existovat jinak než židovský národní stát. Je to buď a nebo. Nic mezi tím nejde. Podobně jako něco nemůže být napůl košer. Buď je nebo není.

Větší vlastenec řekl(a)...

To je tím, vážený soukmenovče Schumachře, že sionisti prostě nejsou tak inteligentní a vzdělaní jako my Češi. Při té vší své "slavné" chytrosti.
Kdyby očistili Izrael od cizorodých živlů stejně dokonale jako my Češi, mohli teď klidně spát. Naštěstí neočistili, takže naši přirození spojenci v boji proti euroamerické civilizaci dříve či později oslaví úspěch. A pak už budou moci zahájit vítězný postup na Evropu, bez obav z nepřítele v zádech.
Ano, Muslimové půjdou z jihu, my z východu. Kdepak se asi setkáme ? Na Labi ? Na Loiře ? No, to je v podstatě jedno; hlavně se musíme dohodnout na spravedlivém rozdělení osvobozené Euroameriky.
A pak už se bude tančit všude !

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehm ...
Mělo být "Kdyby očistili Izrael od cizorodých živlů stejně dokonale jako my Češi Československo..."

Za nejasnou formulaci se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 VV : Spravedlivé a všeobecně přijatelné řešení neexistuje.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě. Mezi vykořisťovanými a vykořisťovateli, mezi námi Slovany a Euroameričany jsou antagonistické rozpory.
To znamená, že musíme buď zvítězit nebo padnout. Tertium non datur.