sobota 23. dubna 2011

Pes, který vidí

Neviditelný pes je vidět na české internetové scéně právě patnáct let. Tento „politický rodinný a psí denní www list“ si zrobil na svém virtuálním koleně Ondřej Neff v okouzelní internetem a z hladu po novinařině. Ve starověku českého webu mu k rozběhu našeho prvního ryze internetového deníku stačily minimální prostředky: „domácí počítač“ na záchodě a modem na podvojné telefonní lince.

Nový fenomén internetových novin se zprvu setkával s nepochopením, či spíše nechápáním úřadů. Když si šel Aston (Ondřejův nick na webu) zaregistrovat svůj „list“ na ministerstvo kultury, koukali na něj nejdříve jako na mimozemšťana. Sídlo organizace bylo jasné - dům vydavatele a majitele, obsah novin jeví všechny charakteristické znaky psané publicistiky i přes podezřelý název, ale kde se tisknou? „Na počítačové tiskárně čtenáře, když chce,“ zněla správná odpověď. A skutečně - v některých kancelářích si ráno hned po příchodu do práce stahovali zájemci Psa ze sítě a pak vytiskli. Na jehličkové tiskárně. Jediný výtisk pak putoval po celé firmě.

Prosím čtenáře, aby se pokusili vzpomenout si na úsvit internetového věku u nás. V tom roce 1996 se platily neuvěřitelné peníze jen za to, abyste měli přístup k internetu. Další tisíce měsíčně spolykaly telefonní tarify. Pokud jste byli mezi fandy, kteří měli internet doma. Telefonní síť přitom poskytovala reálnou rychlost připojení kolem 16 kb/s, ale někdy, když namokly telefonní dráty, klesala až ke 2 kb/s. Taková to byla doba, milé děti. Nebylo divu, že většina uživatelů zneužívala pevné připojení v práci. Až před Vánocemi 1996 přišly první nabídky na připojení k internetu za fantastických 500 Kč měsíčně. (Nesmyslný tarif se platil dál.) V této vlně na internet nastoupila naše rodina. Mezi prvními adresami, které jsme navštívili, byl fenomén té doby – Neviditelný pes.

Jeho formu zvolil Aston mimořádně šťastně. Dnešní terminologií šlo o blog, obsahující tři části, které měly – slovy Ondřeje Neffa - „ze zřetele věčnosti stejný význam“:

V úvodníku, nazvaném „Český politický cirkus“ Aston se svým mírně ironizujícím, brutálně výsměšným a nemilosrdně sebeshazujícím stylem „gomentoval“ naši domácí politickou bramboračku. S pečlivě dodržovanou zásadou - padni komu padni. To platí dodnes, protože Astonův úvodník se stále i po všech změnách skví hned pod záhlavím listu. A dodnes platí, že žádný z politiků si nemůže být jist jeho přízní. Zato nemusí plakat kvůli trvalému odsudku.

V další části, zvané „Rodina a přátelé“, jsme téměř online sledovali veselé a poučné scénky z chodu domácnosti i Astonova života. Nezapomenu na článek „Neoholitelné holítko“, ze kterého jsem si vzal poučení, že holítkem se lze holit vlastně donekonečna. Třetí část, „Psí příhody“, pak obsahovala referáty ze života rotvajlera Barta.

Opakované rodinné události, opakované psí procházky po opakovaných místech - jak lze o tom psát denně a neopakovat se? Jde to, a jak skvěle! V těchto jakoby bezděky vyprávěných příhodách vidím největší spisovatelské mistrovství Ondřeje Neffa - při vší úctě k té hromadě románů a knih kterou už napsal a má rozepsanou.

Každá ze tří částí původního Neviditelného psa se vešla na jedinou obrazovku, občas zabrala i dvě. I zde Aston osvědčil předvídavost, jež je cizí současným blogerům, kteří si myslí, že „internet je nekonečný“. A také nenápadné mistrovství, protože není problém napsat článek na pět stránek, ale esej na jedinou?

Málem bych zapomněl na čtvrtou část, která doladila původní koncept NP do dokonalosti: pravidelný strip s rotvíkem Bartem, mouchou Mášou a pavoukem Kraxem.

Takto skvělé noviny vyvolaly zájem mnoha skvělých lidí z celého světa, z nichž se postupně stali zpravodajové, komentátoři a vlastně i spoluautoři listu. Nad Neviditelným psem slunce nezapadalo. Pro naše krajany v USA, Kanadě, Austrálii, Jižní Africe, Holandsku či Rusku byl vítaným informačním zdrojem o životě ve staré vlasti. V prvním roce vydávání přicházela na NP více než třetina čtenářů ze zahraničí! Takový zájem zvenčí nevyvolaly žádné české tištěné noviny. Bylo to skvělé i pro tuzemské neviditelně psí čtenáře. Mohli jsme se totiž vidět očima pozorovatelů zpoza břehů našeho rybníčku. Co jsme se o sobě dovídali, nebylo vždy povzbudivé, ale vždy velice potřebné.

Kolem listu se zcela nenápadně vytvořila jakási „literární generace Neviditelného psa“ v té době padesátníků (plus minus), jejíž rozlet srazily sovětské tanky v roce 1968, která byla upozaděna mladistvými revolucionáři a zkušenými aparátčíky v roce 1989 a která se vynořila jen díky zázraku jménem internet - a také díky zůsobu, jakým náš principál Aston vede svůj cirkus. Krom hlavního čísla, jímž je jeho úvodník, nechává po aréně pobíhat různou zvěř, zejména tu kousavou. Díky jeho velkorysosti se mohou producírovat velice rozdílné osobnosti s odlišnými názory. Tedy i s názory, jež neladí s názorem samotného pana šéfa, což je v jiných novinách nepředstavitelné.

V úterý 23. dubna 1996 byl Neviditelný pes vypuštěn na síť. Právě v den dvanáctých narozenin vlčáka Gordona, kterých se ten však už nedožil. Gordon se stal nesmrtelným díky tomu, že jeho obrázek v zeleném provedení můžete vidět v záhlaví každého vydání NP: Psa, který si poté, co vykoná jakousi nepravost, přikryje oči tlapkami, a tak se stane „neviditelným“.

Za těch patnáct let proběhlo mnoho změn. Praskla internetová bublina, odešla většina prvních přispěvatelů, objevili se noví. List přešel na podzim roku 2005 od původního poskytovatele prostoru na serveru, jímž byla firma Eunet, pod křídla Lidovek. Ondřej si založil blog Hyena.cz, kde se vrací k původní koncepci NP. Většina současných komentátorů má už také vlastní blog. Zemřeli další psi i lidé, ale Neviditelný pes trvá. A trvají i jeho kvality - bezprostřednost, autentičnost, individualita a osobní zaujetí, sicflajš, s jakým je ctěnému obecenstvu servírována jedinečná plejáda různorodých názorů.

Na – a vyber si!

Neviditelný pes je vidět, ale i vidí. Vidí a štěká. A občas i kousne. Je toho stále potřeba.

Jan Kovanic (Šaman), psáno pro Neviditelného psa a Lidové noviny, kde vychází dnes, 23. dubna 2011

14 komentářů:

Lucifer řekl(a)...

Objevil jsem Neviditelného psa pár dnů po jeho založení. Do té doby jsem na Internetu sledoval pouze odborné informace. Fascinovalo mě to, poněvadž to byla zcela nová dimenze, a za pár týdnů jsem začal diskutovat na tehdy jediné diskusi... no a to mi vytrvalo až do registrace. Registraci jsem odmítl, a tak vzniklo jedno z jeho dětí - Neviditelný čert ];-)

informace řekl(a)...

Lucifere,
máte moc pěkný blog. Píšete zajímave a zřejmě rád. Ale asi ho lidi neznají, nenašla jsem tam žádné příspěvky. Když jsem klikla na okénko "příspěvek", objevila se tam moje e-mailová adresa se jménem. Šaman má také mojí adresu, ale tu jsem mu dávala já. Vám jsem nedávala nic. Jaktože ji máte?

Anonymní řekl(a)...

Gratuluju, škoda, že v Hospůdce u Šamana a ne na stránkách Psa, ale nechci se registrovat. Neviditelný pes je FENOMÉN, který mně provází skoro celou dobu. Když jsem žila v cizině, hltala jsem hlavně NP, protože jsem neměla možnost u netu vysedávat a na Psovi jsem rychle věděla, co se děje. Nejvíc jsem milovala a miluju rodinné a psí historky, měla jsem tak pocit domova. Neviditelný pes je unikátní a já jsem Asonovi vděčná, o co vše se s námi podělil. Kolikrát jsem se jeho článkům smála a tolikrát plakala, nejen když odešla Míša, Bart, Irena DĚKUJI. Jana

Anonymní řekl(a)...

No vida, a já bych na to zapomněl jako na daňové přiznání. Nejsem sice psavec (šílený grafoman není přesně totéž), ale i ode mne si Aston pár slov zaslouží...

graver.bloguje.cz

Větší vlastenec řekl(a)...

Ach, Neviditelný pes, slavný nezávislý webový deník, na němž je jeho majitel/vydavatel zcela závislý !
Přiznám bez mučení, že ačkoli se NP pokouší hájit neobhajitelné, to jest liberalismus, kapitalismus a demokracii, jeho vznik a existenci jsem uvítal. Doufal jsem totiž, že V.Neffa novinářská práce na NP odvede od činnosti, která mu nejde a nesedí – od pokusů o psaní literatury.
Jistě, štítem "science-fiction" se kryjí mnozí zoufalci a grafomani, ale zdaleka ne všem se podaří vydat tristní výsledky své pracné spisby tiskem. Za svůj dlouhý život jsem se zbavil jen hrstky knih z toho množství, které jsem si zakoupil či dostal. Bez výjimky se jednalo o "díla" českých autorů, s jedinou výjimkou šlo o tzv. sci-fi.
Proč jsem ony knihy dal do sběru ? Protože zklamání bylo nesnesitelné; zklamání z všestranně nízké úrovně těch "děl". Prostě - byly pod psa.

* * * * *

K Neviditelnému Psu se váže můj první příspěvek na tomto vlasteneckém blogu, mimochodem historicky první diskusní příspěvek do Doupěte vůbec (27.1.2010, 0:25). Dávám v něm na vědomí, že „Ani registrace na Lidovkách nezajistí vyloučeným návrat do diskuze na Neviditelném Psu.“ Ano, byl jsem redaktorem NP vyloučen kvůli svému boji za naše české i všelidské hodnoty, za svobodu, spravedlnost, solidaritu a socialismus.
Pan redaktor W. mne zná, a občas využíval mých znalostí jazyka mateřského & schopnosti vidět třísku v oku bratra svého k redakci článků. Jenže jeho prvořadou povinností je obhajoba zájmů jeho zaměstnavatele, soukromokapitalisty. A zájmy soukromokapitalistů jsou v antagonistickém vztahu k zájmům všeho našeho lidu, všech českých vlastenců bez rozdílu velikosti a významu. To je jasné jako facka, jako úder služebním obuškem do zvlčilé tváře třídního nepřítele.
Takže panu redaktorovi své vyloučení nezazlívám a nevyčítám. Stejně mne Lidovky o něco později vyhodily z diskuzí nadosmrti (resp. do svého opětovného zrušení vítězným lidem).

* * * * *

Již mnohokrát bylo konstatováno, že současná podoba internetu (a mediálního prostoru vůbec) je prospěšná jen pro vykořisťovatele a teroristy. Všudypřítomná a bezuzdná reklama vtahuje bezbrannou mládež do konzumního způsobu života, ideově-diverzní agentury pomocí sofistikovaně selektovaných „zpráv“ vymývají mozky všemu lidu.
Proto po našem opětovném vítězství budeme nuceni přikročit k některým méně populárním opatřením (méně populárním než např. obnovení bezplatného zdravotnictví a školství, znárodnění, odsunu Němců a jiných Euroameričanů atd.).
Součástí zabezpečování provádění Souboru opatření k zajištění zkvalitňování zásobování obyvatelstva bude i zajištění přístupu k internetu pro vybrané úřady a instituce. Pomocí řady technicko-organizačních opatření tedy umožníme všem opravdu potřebným pracovníkům přístup k internetu v dostatečné míře. Samozřejmě skončí zneužívání výpočetní techniky k soukromým účelům, včetně „vydávání“ všelijakých těch webových „deníků“, blogů atd.
Účastníci současné chaotického webového dění, včetně zdejších přispěvatelů, tak budou mít spoustu času na budování i sebezdokonalování, na plné zapojení do radostného života všeho našeho lidu.

Volte šťastné zítřky, volte ČSSD a KSČM !

Šaman řekl(a)...

Dva kbelíky popela k sypání na hlavu pro VV:

1.) Zcela zajisté jste nemyslel spisovatele V.Neffa, když jste psal, že jste jeho knížky ze žánru sci-fi vyhodil. Tak ještě jednou: Jakže se jmenuje principál NP?
2.) Po přečtení druhé části Vašeho příspěvku jsem si uvědomil ošibku svého blogu: Chybí zde všudypřítomná a bezuzdná reklama, kterou bych vtahoval bezbrannou mládež do konzumního způsobu života, a kterou byste mohl tepat. Díky za dobrý nápad, podívám se, kolik by mi, nezaměstnanému odpadlíkovi z vydělávající společnosti, přineslo kliknutí na tlačítko "Nechte svůj blog vydělávat".

To je na ten druhej kbelík.

\ :-)

Šaman řekl(a)...

Článek vyšel i v tištěných Lidovkách
http://www.lidovky.cz/server-neviditelny-pes-slavi-15-narozeniny-fjb-/ln-media.asp?c=A110422_213402_ln-media_ape
které k tomu dodaly mezititulky - a fotku. Ondřej Neff je na ní ten vlevo (z pohledu fotografa Davida N.)
\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh oh. Do Pěruna.
Samozřejmě soukromokapitalistický zakladatel/majitel Neviditelného psa se jmenuje O.Neff. Opět jsem přehlédl břevno v oku svém.
Na nejbližším aktivu organizace Strany provedu sebekritiku. Snad postačí pět ran nagajkou.

Zdejší reklamu nekritizuji záměrně, ó Velký Šamane. Velký český vlastenec Bílá velryba, jehož sebereklamu Vaše Doupě pravidelně uveřejňuje, vykonal a vykonává obrovskou a záslužnou práce ve prospěch naší vlasti i všeho našeho lidu. Ano, každý pokrokový, levicově založený člověk musí podporovat šíření pravdivých a nezkreslených informací o pravé podobě kapitalismu a demokracie, např. tedy knihy autentických svědectví „MOBY DICK: Deníček".
Navíc proti přivýdělku pomocí reklamy (i Vašemu) osobně nic nenamítám. Jednak nejsem závistivý, a druhak po obnovení spravedlivého společenského řádu (a faktické platnosti stále platných Dekretů presidenta republiky) bude co znárodňovat.

Hezké odpoledne přeji.

drak řekl(a)...

Neoplývám bohužel nadbytkem volného času, takže si musím pečlivě vybírat co budu číst či sledovat a v jakém pořadí. S rostoucí ubohostí tzv mainstreamových médií, ať už tištěných nebo elektronických, ta veřejnoprávní nevyjímaje, uvítal jsem existenci Neviditelného psa (dále jen NP) jakožto velmi vítané zpestření nabídky. Také si myslím, že jediné co lze Neviditelnému psu za těch 15 let jeho existence vytknout, je určité zavedení censury v podobě povinné registrace k diskusím. Plechovku von Google pokládám přes určité potíže za menší problém a zlo nežli to, co se stalo s diskusemi na NP. Navíc se Plechovka za předpokladu správných reakcí ze strany jak přispěvatelů, správců a lidí od Googlu vypiplá, zdokonalí a stane se bezproblémovým a spolehlivě skoro bez zásahů funkčním, zatímco censura a povinná registrace zůstanou tím čím jsou, to je pořád stejné a v čase se to nemění. Jinak jsem rád, že NP je stále mezi námi a že je jeho názorová pestrost pořád na výši. NP je fenomén naší doby a dá se říci, že je to fenomén příjemný a přitažlivý. Jsem Astonovi za ten nápad vděčný a doufám, že tu s námi Aston spolu s NP setrvají.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Co pro jiné VUML (info pro VV)to pro mě od roku 2000 NP. Po nutnosti registrace už jen občasný pasivní konzument. Plus účast na nepravidelných seminářích naživo s kvalitními lektory a pěnivým mokem. V mezidobí azylant zde. Děkuji.

Lucifer řekl(a)...

Milá informace, (odpovídám se zpožděním, neboť jsem byl zaneprázdněn), dík za uznání. Momentálně se tam tolik nediskutuje, ale čtenářská návštěvnost je dostatečně dobrá. Kolik lidí asi četlo bratry Strugacké a kolik jurodivě bulvární Blesk? Meteleskum bleskum! Netuším, co se vám objevilo, když jste klikla na okénko "příspěvek", ale kliknutí na komentář by mělo projít hravě. Pokud však chcete napsat na Neviditelného čerta příspěvek, odešlete ho na tento email: Zardanus@seznam.cz. Rád ho tam zveřejním. Jinak v Čertím poklábosení (odkaz vlevo) je komentářů skoro devět set. Já vím, není to zrovna meteleskum bleskum, ale není to až tak špatné

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že Astonovi trochu křivdíte. Obsah NP vytváří celkem početná skupina autorů a tudíž není jeho obsah jednostranný a lze si vybrat, například Bohumila Doležala čtu s určitým odstupem a rezervou, zatímco s Otou Ulčem se v mnohém dovedu ztotožnit a shodnout. Také si myslím že Aston v jeho době, na rozdíl od jiných, dobře odhadl perspektivu nového druhu média. Za ta léta mi na NP citelně rozladila jenom ta povinná registrace k diskusím.

Chci se zeptat, zda těmi kvalitními lektory a pěnivým mokem máte na mysli třeba biologické čtvrtky a následující posezení, nebo nějakou jinou či jiné akce, například ty, co se pořádají v městské knihovně, nebo přednášky pořádané na půdě AV ČR.

Větší vlastenec řekl(a)...

Neviditelný pes jako vrchol politického i všeobecného vzdělání ?
No tak to Vám schvaluji, soukmenovče Schumachře.
NP je sice poplatný názorové orientaci svého zakladatele/majitele, typického soukromokapitalisty, ale jinak se jedná o ČESKÉ médium. A to je podstatné; nehledě na skutečnou úroveň článků.
Neboť kdybyste hledal poučení na cizojazyčných *) webových stránkách, mohl byste být naprosto zmaten a zcela sveden.
A kdybyste takové stránky dokonce zde PROPAGOVAL (jako to dělá jistá nejmenovaná vážená paní a zrádná emigrantka), tak by Vás zdejší vlastenci zcela správně obvinili z vlastizrady.

Co je české, to je hezké !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------
*) Opravdovému českému vlastenci jistě nemusím připomínat, že ruské webové stránky správné národní a třídní orientace NEJSOU pro nás cizojazyčné.

Hanako řekl(a)...

Šamane děkuji, protože SEM můžu napsat svůj komentář. I já patřím ke skalním čtenářům, Psa. Pamatuju si ten údiv když jsem ho na univerzitních wokne 3.11 otevřela a stala se závislou. Četla jsem NP denně v Japonsku, Rakousku, Dánsku, všude mi přinášel základní info o domově. Jsem věrná do dnes, jsou to stránky co takřka denně otvírám, akorát s registrací nutnou pro psaní komentářů jsem se nesmířila. Pečlivě jsem pročetla podmínky k čemu všemu se zavazuji a zjistila sem,že tuhle část své svobody prostě MAFŘE "neprodám". Díky za to že s Astonem jste