úterý 19. dubna 2011

Vážený a milý pane spisovateli Ondřeji Neffe,


fascinující je, jak se v každém díle scifi (znalci vyslovují "skifi" (nebo "Skippy"?) zakonzervovává soudobý stav techniky a vědění. Rozsochy jiskří, ručičky přístrojů se chvějí, ledky blikají, děrné pásky se soukají, displeje matně září. Čest výjimkám (filmu 2001). Lemova energeticky náročná počítačová monstra, celá města sestavená ze super-Maniaců, už asi nic nepřekoná. Člověka to pobaví, cítí se povznesen - a neuvědomuje si svou dnešní hloupost...



 U našeho oblíbeného Julese Vernea jsem si zase všiml tohoto zakonzervování názoru XIX. století: Nautilus se vrhal do stáda vorvaňů, nemilosrdně je krájel svou ostrou přídí, neboť dle názoru kpt. Nema, který mimořádně sdílel i Ned Land, to jsou jen krvežíznivé bestie, pouze tlama a ocas, které si nic jiného nezaslouží... Vzácný moroň byl sice možná posledním svého druhu, ale stejně skončil na talíři. Dovolil si mít totiž chutné maso. Svět je určen k objevení a dobytí, přírodní síly buďtež spoutány a veškeré živočišstvo ochočeno či vyhubeno. Tento názor však přetrvává netoliko v některých dnešních scifi ale i v nevědecké praxi.

Když už jsem se otřel o J.V. - dvakrát mě pobavil svými výpočty. V Tajuplném ostrově ztroskotanci určují zeměpisnou šířku. Spoustu času jim zabere výpočet výšky útesu nad hladinou moře, aby ji pak nepoužili... V románu Do Měsíce je přesně vypočítávána hmotnost nálože, která je nutná k udělení potřebné rychlosti obytné střely. Každý si to může přepočítat, třeba na několik desetinných míst. Právě třetinu rychlosti pak pohltí odpor atmosféry... To možná dělí sci od fi - správná věda si není nikdy přesně jista, vesmír je starý 10 až 16 miliard let, neutrino má hmotnost 2x10-12 něčeho s přesností +4x10-12 až -3x10-12 toho samého...

 A teď se zas trochu otřu o novináře. Vědecká zpráva například zní zhruba tak, že během nejbližších 30.000 let, během kterých se naše Slunce přibližuje komplexu đ Centauri, může vzrůst asi o řád riziko srážky Země s kometou. (Gravitační poruchy přiblížením způsobené zvýší totiž uvolňování komet z Oortova mračna.) "V současné době" se srazí Země s jádrem komety jednou za 100 milionů let. Dělme si to deseti... Novinový titulek (nikoli v Blesku) pak zní: "Země v dešti komet" a v článku samém není již více informací. "Prohlásili to vědci." Pak si od nějakého Ericha von můžeme přečíst, že vědci se přece tolikrát mýlili, tolikrát něco tvrdili, že už jim není možno věřit. Vědecká zpráva o epochálním objevu přitom zní asi nějak takhle: "Pokud jsou naše představy správné, a dosavadní výsledky tomu zatím naznačují, lze s vysokou pravděpodobností tvrdit, že..." Tak nějak vlastně mluví i diplomaté a politici. Pro novináře, (neboť i pro líné konzumenty zpráv), příliš složitě. Štěpně to zkrátí. "Čeká nás déšť komet" prohlásil politik XY. Když to ale zestručňují, proč potom jiní publicisté hodiny a hodiny Debatují o vlastně neexistujících výrocích??? "Politici nás zklamali", tvrdí pak různí tvrdí... Zlatý Grygar - stručný, věcný, srozumitelný a přesný!

 Když už tak píšu všiml jsem si také, jak i ti největší mozci couvnou, mají-li zabloudit do cizích galaxií. Asimov v Nadaci zůstal u Galaktického Impéria, ovládaného z Centrálních hvězd. Také Star Trek si vystačil s naší Galaxičínkou, a nakonec i Star Wars se odehrávají pouze v rozmezí jediné, byť vzdálené, galaxie. Rovněž Clarkeův Ráma a jeho Centrála zkoumají pouze Mléčnou dráhu. Jakýsi strach z prostoru tu panuje. To i ten prastarý Lem hleděl alespoň k Mrakům Magellanovým! Ono je to asi tím, že při pohledu na hvězdné nebe i při tom nejčistším ovzduší můžeme prostým či obrýleným zrakem spatřit několik tisíc hvězd do vzdálenosti 6.000 světelných let (ze stotisícového galaktického průměru). Pouze! To se dá představit. Nepředstavitelných je těch sto padesát miliard dalších hvězd. A teď jeden paradox: Z pozorování přístroji známe daleko více galaxií než hvězd. Když si teď představíte let na nějakou vzdálenější galaxii a ohlédnete se zpět, kdepak najdete tu naši, důvěrně známou, domovskou? Ten pocit možné sebeztráty je asi dost podobný pocitu hrůzy, který pociťovali dávní plavci před pádem do propasti na kraji Světa, hrůzy, která bránila objevení Ameriky, ačkoli technické prostředky na to již byly připraveny. Přitom vzdálenosti mezi jednotlivými galaxiemi jsou řádově stejné, jako velikosti galaxií samotných. Ach ten pocit, vznášet se v mezigalaktickém prostoru! Nevidíte žádné hvězdy, jen stříbřité obláčky. Ty vzdálené tečky jsou také galaxie...

 Na závěr jednu úvahu o nemožnosti cestování časem zpět, jak byla předvedena například v seriálu "Návrat do budoucnosti". Hrdina si v budoucím lokále nemůže po třiceti letech koupit Kolaloku za ten samej dollar co dnes (no dobře, dolar to byl v r. 1985, dnes třeba $1,50). Na padesátku mu obslužný robot vrátí pouhého bůra. Lépe na tom byl před třiceti lety v lokálu minulém, kde Kolaloka stála desetinu toho stejného (téhož) dollaru. Ale s cukrem. Takováto setrvalost lokálů a možnosti objednat si oblíbený nápoj ovšem rovněž předpokládá stabilitu systému a měny.

Pokud by však cílem cestování časem zpět mělo být popíjení levných Kolalok, znamenalo by to, že civilizace budoucnosti budou mít zájem eliminovat vznik f. & k. diktatur. Povzbudivá myšlénka! Příliv kapitálu z budoucnosti by pak teoreticky vedl ke stálému zvyšování cen pitiva. Zvlášť v zajímavých přelomových údobích.

Což se děje.

 
Ve vší úctě
Jan Kovanic,
vynálezce bezpečnostní brzdy před pádem do černé díry
(Vyšlo v březnu 1996 jako fejeton v Technickém magazínu, měsíc před zrozením Neviditelného psa. Dnes otištěno jako dárek k 15. narozeninám NP, jež připadají na sobotu 23. dubna 2011.)

24 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Žabožrout Verne masakroval zlé vorvaně jen ve svých fantaziích. Zato jiný žabožroutský kabrňák, Jacques-Yves Cousteau, humánní zneškodňování zlých živočichů prakticky prováděl a současně natáčel.
Ve slavném filmu Le Monde du silence (1955) vidíme zneškodnění hned celé smečky zlých žraloků, nalákaných na mršinu velrybího mláděte, předtím zlikvidovaného posádkou výzkumné lodi Calypso. Jinde chlapci výzkumníci hezky svou lodí rozpůlí vorvaně; pěkně se mrskají obě půlky zabijáka. Atd.
Prostě – kam se na to hrabou naši chlapíci-řezníci na velkojatkách, vypichující před porážkou býkům oči (slepý bejk se tolik necuká).

Hezký večer všem českým vlastencům a vlastenkám.

Šaman řekl(a)...

Scénka se zabíjením vorvaňů ve mě zanechala trvalý dojem. Při kontrole zdrojů při psaní toho fejetonu jsem však zjistil, že ve vydání 20.000 mil pod mořem u mých dětí - schází! Útlocitní upravovatelé v Albatrosu ji ve vydání ze 70. let prostě vypustili jako nekorektní...

\ :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Zde : http://fr.wikisource.org/wiki/Vingt_mille_lieues_sous_les_mers/Partie_2/Chapitre_12
Kapitán Nemo, velký indický vlastenec a zasloužilý bojovník proti brutální a úpadkové euroamerické civilizaci, nelikviduje vorvaně pro zábavu – chrání před nimi ubohé bezbranné velryby. *) Ano, občas i Velebná Matka Příroda dělá chyby; na pokrokovém člověku pak je tyto chyby napravovat. Nautilus krájel vorvaně stejně efektivně, chladně a nelítostně, jako válečné lodě krvelačných Angličanů.**) (Povznášející scéna zneškodnění imperialistického korábu samozřejmě vypuštěna nebyla.)

Pryč s imperialismem a neokolonialismem !*** Volte ČSSD a KSČM !
------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Kdyby vorvani sežrali všechny velryby (což při jejich apetitu nelze vyloučit), zaniklo by velrybářství.
**) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Vingtmillelieue00vern_orig_0437_1.jpg/400px-Vingtmillelieue00vern_orig_0437_1.jpg

STK řekl(a)...

Je to takhle:
Veškeré intelektuální počínání člověka je principiálně nějakým způsobem antropocentrické, t.zn. i tvarově a funkčně nepředstavitelné bytosti myslí +/- stejně jako člověk nebo se jejich jednání stává pro člověka naprosto nepochopitelné a tudíž nezajímavé. I robotí civilizace z Foustkova románu "Vzpoura proti času" uvažují "lidsky".

Milí štamgasti, kteří jste současně i konzumenty nebo i autory "skifi", zkuste si vzpomenout na nějaké malinko rozsáhlejší dílo než je povídka, kde se princip antropocentrismu flagrantně poruší a přesto je to ke čtení. Rád se pak přiznám ke svému omylu.
Takže na podivení mladého (-šho) Šamana před 15-ti lety není nic nepatřičného. Každý se zabývá jen sebou a svou dobou - dokonce i společenským zřízením. ("Socialistická" SF se dost podstatně liší od SF ze světa kapitalismu. Často je totiž SF jen obyčejná, známá povídka "převlečená" do skafandrů a odehrávající se na Marsu místo v Arizoně.

Ale - tak je to asi správné. Pokroky vědy a techniky se odhadují těžko. Tu a tam se někdo z autorů "trefí" * a v současnosti kdysi předpovídaný systém funguje, většinou se ale věda i technika ubírá svými cestami bez ohledu na amatérské i profesionální futurology.
Například s velkým pokrokem v záznamových médiích zvuku i obrazu počítali leckteří autoři - ale do dnešní reality se netrefil prakticky nikdo.

Ale SF opravdu není o popisech řídících panelů budoucích dopravních prostředků nebo podivných nepochopitelných tvorů, žijících v neskutečných světech. Kdepak - my lidé si nejraději povídáme pohádky o nás, lidech. Podobné, jaké si vyprávěli pralidé u praohňů, které zaháněly dravá prazvířata a prastrach z nich.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak se liší praoheň od ohně, vážený STK ? Praskáním ?
Jste si jist, že pralidé si nejraději povídali pohádky o lidech ? To tedy byli pokrokovější než my; my lidé si jen málokdy vyprávíme pohádky o polidech. I antropomorfní robot Jenkins vypráví polidem pohádky o nás lidech.
Mimochodem – „Napište povídku ze zorného úhlu chobotnic/mimozemšťanů/bakterií“ je úkol pro frekventanty kurzu tvůrčího psaní. Ve skutečné literatuře se zatím zdařilo maximálně nahrazení antropocentrismu gynocentrismem.

Ovšem pokroková socialistická SF se opravdu dost podstatně liší od SF ze světa kapitalismu. Vzpomínám si jednu antologii české sci-fi z poloviny 80.let, v níž hned několik mladých perspektivních autorů se vyrovnalo s existencí Zákonů robotiky svěžím tvůrčím způsobem : Naprosto je ignorovali. „Jejich“ roboti pak, samozřejmě, masivně masakrovali své kapitalistické tvůrce resp. vykořisťovatele.
Dost možná, že ti pokrokoví čeští autoři také vyslovovali „sci-fi“ jako skifi.

Nejdůležitější ze všech umění je pro nás televize ! (V.I.Lenin)***Volte ČSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Šamane,
co se týká útlocitné úpravy v Albatrosu ve smyslu humanitární korektnosti, je na ní pozoruhodné, že byla učiněna v sedmdesátých letech.
Bylo to jasně v duchu tradice jak neříkat věcem jejich pravými jmény anebo je jednoduše vymazat, když to nejde jinak.
Dneska také říkají připravovanému zásahu evropských pozemních sil do Libye humanitární mise na ochranu obyvatelstva. Samozřejmě ozbrojená humanitární mise, protože se humanitární pracovníci musí nějak chránit před útoky vládního vojska!
Nebylo by poctivější říct, že tam jdou pozemní síly bojovat proti Kaddáfimu?

vanamond řekl(a)...

No, chci jen podotknout, že na Tajuplném ostrově tu výšku útesu kolonisté přece použili - alespoň v mém vydání pak C.S. přepočítává hodnoty změřené z planiny na výšku hladiny moře.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

nahrazení antropocentrismu gynocentrismem
Ale fuj Vlastenče, že se nestydíte.

stk řekl(a)...

Prečo by sa mal hambit? Okrem ozajstných muslimov sa okolo tejto "veci" točí zbytok sveta, nie, RRR?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Šamane, ne vorvaně, ale kosatky. Jinak souhlas, jsem naladěný na stejnou vlnu. Nejvíc mi vadí, že umřu aniž se dovím kam až se lidi dostanou. Přeju si aby pořád dál a dál. Jenže na to abych byl takovým optimistou toho nepříjemně moc vím. V6dycky jsem obdivoval ne dobyvatele ale objevitele. Jsem zvědavej. A bejt zvědavej nepřínáší vždycky potěšení, protože trpké bývá jablko ze stromu poznání.

STK řekl(a)...

Být zvědavý vylučuje možnost být mrtvý - i v přeneseném významu toho slova... [;-)

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Omluva VV. Stydím se já. Hanba mi za špatné pochopení myšlénky. Zúžení středu zájmu jste jistě měl na mysli.

drak řekl(a)...

informaci:

Tenkrát byla taková móda, že se o určitých věcech prostě vůbec nemluvilo, uvedená vynechaná pasáž je toho zářným příkladem. Jsem rád, že už to přestalo být v módě, byť ono to nepřestalo tak úplně, teď se jen zavádí newspeak, takže o věcech se sice mluví, ale jen určitým předepsaným způsobem. Balastem dnešní doby je pro změnu multikulturalismus a antijaderné magoření.

Schumacherovi:

Když jsem byl ještě malý a hloupý, obdivoval jsem dobyvatele, ale později mi trklo, co je to v podstatě za pitomce a začal jsem místo nich obdivovat objevitele. Pořád si myslím, že je lepší okoušet trpkého poznání, než zůstávat hlupákem a ignorantem. Zajímavé je, že přesto, že toho vím o lidech a lidstvu hodně nelichotivého, přesto mi zůstal určitý optimismus a zbytky jakési víry ve velice mírný pokrok v mezích zákona, který sice velmi ale velmi pomalu a přes spoustu odporu a překážek, přesto ale způsobuje jakýsi pomalý, skoro nezřetelný, zato ale neustálý vývoj vpřed. To že, se ledacos odehraje až tu nebudu je sice mrzuté, ale prostě to tak je, je dobré myslet na to, co všechno ještě za života stihneme zaznamenat jakožto současníci a co nestihneme, prostě necháme dalším generacím. Stejně nám nic jiného nezbyde.

STK:

Také na to tak nahlížím.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Je to tak, nezbývá než se s tím nějak vnitřně vyrovnat.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Sice už pár let nejsem malý, ale občas dostanu kopanec upozorňující, že jsem hloupý. To si tak člověk triumfálně myslí, že je Bůh, pak bum, dojde mu, jaké že je hovno. A pak se hrabe z žumpy ven aby si to po čase zopakoval.

Větší vlastenec řekl(a)...

No, RRR, voni prudérie, místo "mravního" rozhořčení a omluvy jako facka by si raději měli pořádně přečíst můj "nemravný" příspěvek, i text, na který jsem reagoval.
Ale to nic.

Hezký den přeji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Prdlajs kosatky, soukmenovče Schumachře. Proč jsem asi dával odkaz na onu kapitolu slavného románu Vingt mille lieues sous les mers ? Pro srandu králíkům nebo sionistům ?!?
Prostě, díky mému odkazu a imperialisticko-sionistickému internetovému vyhledávači si každý český vlastenec s IQ>90 může zjistit, že cachalot macrocéphale = Physeter macrocephalus. (Když už má tak děravou paměť, že si onu pasáž nepamatuje z dětství.)

Hle, co říká o těch krutých a škodlivých tvorech, pravých Němcích moře, velký indický vlastenec kapitán Nemo :
„Ce sont des cachalots, animaux terribles que j’ai quelquefois rencontrés par troupes de deux ou trois cents ! Quant à ceux-là, bêtes cruelles et malfaisantes, on a raison de les exterminer.“

Čest práci a Míru zdar !

informace řekl(a)...

Vorvani jsou spolu s vorvaňovcem anarnakem a vorvaňovcem plochočelým nejhlouběji se potápějící savci na světě. Věří se, že se mohou potápět až k mořskému dnu do hloubky 3 000 metrů po dobu dvou hodin. Typické ponory směřují zhruba do 400 metrů a trvají 30–45 minut. Živí se několika druhy zvířat, především krakaticemi, chobotnicemi a živočichy mořského dna.
Wikipedia

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Můj velice dobrý přítel, který se zvláštní shodou osudu nakonec stal pravoslavným popem, mi říkal, že pýcha je potvora a že je zapotřebí dávat si na ní pozor. Říkal, že když prý někdo chodí po světě příliš samolibý, pyšný a spokojený sám se sebou, tak tím prý naštve Ježíše a ten mu pak pošle nějakou životní ťafku a namočí mu ten pyšný rypák do sr..ek, čímž ho donutí tu pýchu poněkud zredukovat. Já sice na tu nadpřirozenou teorii moc nevěřím, ale z pár nepříjemných zážitků, kdy jsem si naběhl už vím, že je dobré sám sebe hlídat a potenciálním nepříjemnostem se tak pokud možno vyhnout. Každý z nás asi přijde na svět s určitou dávkou ješitnosti a pýchy, když se povede udržet jí vlastními silami v rozumných mezích, určitě to bude dobré jak pro nás, tak pro naše okolí.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 VV : á už je to tady. Dík za nakopnutí :-))) Četl už před delší dobou, jen je mi divné, proč by vorvani měli útočit na velryby a proč pro ten účel krájení ponorkovou přídí byli zváni bestiemi moří. Na soukytovce za účelem najedení útočí jen kosatky.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kapitán Nemo – předchůdce Velikého Lenina

A proč by vorvaňové, tito Němci moří, nemohli v obrovských smečkách útočit na velryby, na bezbranné tvory, přinášející užitek nám pánům tvorstva (po svém humánním ulovení) ?
Tedy - když to potřebuje slavný autor vědeckofantastické literatury, na přesvědčivé vykreslení skvělého charakteru vlastence kpt.Nema ? Hmmm, soukmenovče Schumachře ?
J.Verne prostě potřeboval zřetelnou paralelu mezi zneškodněním bestiálních Angličanů a jiných odporných krvelačných bestií. A kosatky, jiní Němci resp. Angličani moří, jsou přeci jenom příliš malé a hbité na přesvědčivé vylíčení scény humánní likvidace tlupy bestiálních vrahů pomocí klounu Nautilu.
Ano, soukmenovče Schumachře, scény zneškodnění vorvaňů a Angličanů jsou klíčové pro pochopení nejdůležitějšího poselství celého díla velkého vizionáře Julese Verna : Nejen lidská společnost, ale i Velebná Příroda je nedokonalá. Proto musí přijít výjimečný jedinec, Vyvolený, aby obé zlepšil; nejlépe odstraněním násilníků.
Tato myšlenka je nám pokrokovým, levicově založeným lidem velice blízká. Proto bylo v socialistických zemích dílo pokrokového spisovatele a myslitele J.Verna znovu a znovu vydáváno, v obrovských edicích. Proto můžeme kapitána Nema přiřadit k předchůdcům našich velkých revolucionářů.
Velkým Šamanem zmíněné vypuštění poloviny humánního poselství (v edici Albatrosu) pak nelze chápat jako přemrštěnou ochranu našich dětí (naše děti se s nadšením zúčastňují např. domácích zabíjaček), ale jako zákeřný čin nastupující reakce.
Už je to jasné ?

Immanis pecoris custos, immanior ipse !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Je skutečně vzdělaný náš Vlastenec. Anebo má bohatý slovník známých citátů. Koho by napadlo, že ten latinský citát je incipit ke kapitole o Quasimodovi. Já jsem to musela hledat na googlu.

Větší vlastenec řekl(a)...

No, soukmenovče Schumachře, abyste se zbytečně nezatěžoval hloubáním nad souvislostí citátu o „strašlivého stáda strašlivějším pastýři“ s kapitánem Nemem, tak zde malá nápověda :
http://fr.wikisource.org/wiki/Voyage_au_centre_de_la_Terre/Chapitre_39 , a též http://fr.wikisource.org/wiki/Le_Ch%C3%A2teau_des_Carpathes/1

Postea ibimus in mundum et spectabimus omnia.***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Monstres et monstrueux littéraires. Auteur : Marie-Hélène Larochelle ... dans une perspective comparatiste, sur la littérature française et francophone