pondělí 25. dubna 2011

Zasláno: Třetí doba

 (Autor: STK)
Pro Draka, ale nejen proň:
      
Víc než 1/4 roku jsem "prdůchem" a myslel jsem, že mi zbude víc času na pozorování světa s poza kamen. (Nebo ze šestého patra věžáku, mám-li být konkrétní.) Nezbude, ani nápad, mám ho míň - a to ještě vzhledem k neexistenci vnuků (což mě dost hodně mrzí, ale nemohu s tím nic dělat) a vzdálenosti Ostravy od Dobříše nekonám funkci dědy. Mimo jiné - když mě chce někdo z přátel vytočit, huláká na mě „Staříku!" - naštěstí to nikdo z nich nemyslí vážně. Takže jakmile jsem se si snížením úvazku na 0,66 uvolnil cca 3 hod. denně, dostal jsem ihned několik „dobrých nápadů", jak volno zase pozbýt. Píšu „Výkladový slovník divadelní" což by měla být, alespoň doufám, švanda i pro čtenáře divadelního zákulisí neznalé, dávám do pořádku archiv svých fotek za cca 55 let, pořádám hodně rozsáhlý archiv zvukových efektů a pokusím se na CD vydat spolu s několika kolegy - herci herecké vzpomínky, historky až anekdoty - něco, jako byli kdysi v rádiu Sedmilháři. Bylo by škoda, kdyby ta poněkud šílená atmosféra let sedmdesátých (byli jsme tehdy sice hloupí, ale  zato silní a zdraví, prostě mladí!) zmizela spolu se smrtí pamětníků.
      
Ale k věci: Zdá se, že nastává nová "šílená doba", doba, kterou bych nazval dezinformační.  Na rozdíl od předešlých dob, kdy se nesmělo mluvit, ale přesto se o ledačem vědělo a doby, kdy se smělo všechno, jen se o tom nesmělo moc mluvit („co není zakázáno je dovoleno“), se nynější doba vyznačuje svobodou slova i činu. Ve zkratce by se dalo říct, že „Kdokoliv může říkat a dělat cokoliv!"  Dnešek se tak paradoxně poněkud podobá době, kdy se nesmělo říkat a dělat vůbec nic, co bylo v rozporu s oficiální linií Strany. Takže zprávy ze všech tří médií si každý musel pozorně vyslechnout a pak  z nich dekódovat vlastní sdělení, přičemž byla reálná i možnost, že zpráva vůbec žádnou informaci neobsahovala. Kryptografové ve světě by si s tím docela pohráli - a u nás to uměla kdejaká hospodyňka či řemeslník.
Ten, kdo zprávu posílal do světa tam obvykle vložil jisté markanty, domluvené obraty, které poměrně přesně určovaly, jak zprávu číst, ale nebyly nijak napadnutelné, nedaly se „zcenzurovat". Vzpomínám na skuhrání jednoho soudruha z oddělení tiskového dohledu KNV, který napadl v divadelní hře umístění hlavní pauzy. Přestávky. Tam, kde byla, naznačovala něco, co se po ní ukázalo býti jiné - přičemž byl Vampilovův text do písmene dodržen. Jen ta pauza byla prostě o dvě repliky dříve. A změnil se trochu důraz na jedno slovo. Ale jak to oficiálně napadnout a nepřiznat, že i já, cenzor, uvažuji stejně, jako obyčejný občan, nekomunista? Že mám neschválené myšlenky, představy? To musela být pro s. cenzora strašná, strašná pohana. A riziko prozrazení. Že je normální. 
      
Teď je ovšem "všechno jinak".  Politik "A" si najme na politiky "B" a "C" soukromá očka, "C" s to dozví a oznámí světu, že "B" byl protizákonně sledován, do toho se ozve nějaká jiná osoba, že naopak "B" nechal sledovat "A"  - a tak dále. Objevují se záznamy soukromých rozhovorů, někdy i v poslouchatelné kvalitě, aniž by bylo veřejnosti sděleno, jak snadno lze podobné záznamy zfalšovat, sestříhat. "Investičnímu novináři" - píši to v uvozovkách, protože jiní už snad ani nejsou, už nehrozí vězení nebo ztráta místa jako za "první doby šílené", ani se nemusí bát, že po nastartování svého auta vyletí do vzduchu, případně že jej navštíví bývalí členové OMON z Ukrajiny, což bylo možným rizikem investigativce v "druhé době šílené".  Teď už se nepřátelé trumfují zveřejněním ještě většího průšvihu protivníkova. A vzájemnými žalobami. Čím víc, tím líp. Média vše důkladně rozmazávají, podle své domovské příslušnosti straní tomu či onomu, je lepší náklad tištěných médií i slušná sledovanost těch virtuálních. 
O pravdu nebo aspoň o zdání pravděpodobnosti tu už nejde ani náhodou. Lidé, čtenáři, posluchači nebo diváci rovněž věří té nebo oné straně sporu, v internetových diskuzích tu druhou stranu většinou primitivně znectí, dotýkajíce se i cti jejich matek a sami jsou protistranou obviněni z těch nejhorších vlastností, přičemž fatální nedostatek inteligence je ten nejmírnější odsudek, který je může potkat. Takže si vzájemně zle vynadají, osobně se většinou neznajíce. A jede se dál. Za týden už ale kauza nikoho nezajímá, je třeba objevit novou, čerstvou a pikantní jak francouzskou hořčici. Takže použít oficiální zdroje jako pramen informací bez zásadního rekódování nelze, stejně jako to nebylo lze za první doby šílené. 
      
Takže se vtírá nepříjemná otázka: věřit jen tomu, co vidím na vlastní oči nebo slyším přímo na vlastní uši? To by bylo ale dost lokální nazírání na svět. Záchrana se jmenuje internet. Ne, že by internet dodával přesnější a pravdivější informace než jiná média. Myslím, že je tomu přesně naopak - množství pábitelů na internetu je snad o dva řády vyšší, než u médií, kde je redaktor pod svým dilem podepsaný vlastním jménem. Naděje na získání pravdivých informací je v tom, že lze dělat rychle průzkumy, kdo si o tom či onom myslí a porovnávat, jak daný informační zdroj dopadl s pravdivostí v kauzách, které už skončily. Udělat si vážený průměr. A započítat i politické odchylky komentátorů i blogerů.
      
Jakž-takž validní informace tedy získat jde - jenže to dá hodně práce a ztratí se na tom fůra času. Když si nakonec pomocí těch pravděpodobných informací uděláte hrubý obrázek světa kolem sebe zjistíte, že je právě čas na "zpěv pohřebních písní". Svět nevypadá příliš nadějně - ať už jste optimista, nebo naopak optimistický pesimista jako já.
Přestanete věřit, že s tím cokoliv zmůžete. Ne, že by bylo o něčem zakázáno mluvit. Není. Jenže vás nikdo neposlouchá. Většina vašich "bližních" – spolucestujících, spolupracovníků, spolunájemníků, prostě spoluobčanů se zajímá o to, kdo bude následovat po odchodu Kristýny Kočí z Věcí Veřejných, jestli bude Marta Kubišová platit jeden a půl miliónu Martinu Michalovi a zda zpěvačka Bartošová po sto patnácté podlehla démonu alkoholu. Kdyby se aspoň zajímali o něco praktického, třeba kde sehnat levné párky nebo dobré boty...
      
Pokud tedy máte nějaké obavy o tom, že se naše Kotlinka, potažmo celá Evropa pod vedením samolibých nebo podplacených hňupů řítí do velkého průšvihu (důvodů je několik), hledáte někoho, s kým byste si o tom mohli popovídat, vyměnit si názory. Svou hospodu, kde vám rozumí, hospodu, kde i vy rozumíte ostatním štamgastům. Ne, že s nimi budete souhlasit nebo oni s vámi. Stačí, když víte, o čem ten druhý mluví. A není to blb.
      
Míval jsem tři taková místa. Jedno pozvolna umřelo, když se bloger oženil a pořídil si děti - a už neměl dost času blog udržovat v chodu a krmit ho novými články, další blog ještě existuje, ale vyprofiloval se na místo, kde se dokola omílají fakta, že "stát je špatný, vláda je špatná, policie je špatná, provideři internetu a mobilních telefonů špatní" - a jak s nimi co nejlépe "vydrbat"  - (takže za čas nuda nudoucí) - a tím třetím místem byl Neviditelný pes. Ne, že bych s mnoha přispěvateli souhlasil - spíše naopak. Ale nediskutoval jsem příliš často, jen jsem čekal, kdo přijde s názorem podobným mému a jak na to komunita zareaguje. Když se začalo "registrovat", snažil jsem se ovlivnit O. Neffa aby to nedělal, což se mi nepovedlo, naopak jsem jej asi naštval. Když se objevila Šamanova nabídka na blog, kde se registrovat nebude třeba, hned jsem do hospůdky zašel, vyžádal si židli u kamen a upozornil, že tahle virtuální hospůdka je (aspoň si to myslím) těsně u hřbitova. Přišlo pár hostů a aby řeč nestála, začali jsme se oťukávat...
      
Dneska se tu už celkem známe. Šaman přičiní článek, někdo k tématu něco podotkne, někdo jiný mu odpoví... Tu a tam sesmolím pár řádek textu i já, protože mě to baví a protože mám chuť něco malinko rozsáhlejšího podotknout. Jinak se do hospody dostavím tiše, přečtu si Šamanův článek pro tento den a reakce na něj, zjistím, co zajímavého na netu našla Informace, co k tomu podotknul Drak, Pedro, Schumacher, A.S.Pergill nebo RRR. A pochopitelně, jak problém pro tentokrát znectil Vlastimil Větší, Vlastenec. (Kdy ten Vlastenec vlastně spí?) Na Psovi se objevuji několikrát týdně, přečtu si články od jednotlivých přispěvatelů (často už dopředu tuším, o čem a jak budou psát) - a obvykle vynechám diskuzi. Jednak tam nemohu nic podotknout, jednak obvykle není co podotknout. Diskutujících už mnoho nezůstalo a navíc to často nejsou osobnosti podle mého gusta. Někdy to nejsou ani osobnosti, ale jen osoby. A na čtení standardních, téměř prefabrikovaných reakcí je opravdu škoda času. 
      
Čas, chybějící čas je to, co se prolíná celou touhle úvahou. Dneska je Boží hod velikonoční, jeden tesař a potulný kazatel ze severní Afriky prý vstal před dvěma tisíciletími z mrtvých, v "Ústavu" se nepracuje a já nechci děsit vrátného svou přítomností. Tak jsem zůstal doma. Poslouchal jsem z balkonu mši z kostela Don Bosco v sousedství (za to může amplifikace kostelů) a nedělal nic. Chtěl jsem původně natáhnout na balkon síť, aby mi kocouři nepadali ze šestého patra dolů, ale začalo pršet a tak jsem si raději sedl k PC a zašel do Hospůdky. 
      
A tedy jediným mým počinem za celý sváteční den bylo sestavení TV s DVD přehrávačem a set-top boxem do jedoho celku a tento text. Tohle zamyšlení nad lidmi, informacemi a časem.
Tedy nic moc....

Skvělé Pondělí velikonoční přeji!



(Zasláno před nedělní půlnocí)

95 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

"... jeden tesař a potulný kazatel ze severní Afriky prý vstal před děma tisíciletími z mrtvých ..."
AUÁ! To bolí!
No hlavně že jste se zamyslel.

Větší vlastenec řekl(a)...

??? Proč "to bolí", a ještě s vykřičníkem, vážená paní Harpyje ?
Snad to slůvko "prý" je příčinou Vaší bolesti ? Pravděpodobně jste zapomněla, že vážený STK deklaruje sám sebe jako agnostika. Tedy osobu, která to chce mít dobré na obě strany - vůči černoprdelníkům chce být jako věřící a vůči Straně a lidu jako nevěřící.
Jistě víte, jak o takových lidech smýšlel soudruh Stalin. Jenže Stalin je Nejvyšší a Hromovládný; nemůže si dovolit slitování s obojetníky. Avšak my obyčejní pokrokoví, levicově založení lidé, my si můžeme dovolit pozasmání : Pořád lepší agnostik než věřící.
S věřícím nic nesvedeme; i kdybychom z něj vytloukli doznání (ke všemu, k čemu jsme mu nařídili se přiznat), i kdybychom z něj vymáčkli prohlášení o vystoupení z církve, stejně nepřestane věřit v toho svého „boha“.
Zatímco agnostik – na toho stačí houknout, a sesype se. Sesype se, protože jedni z jeho kamarádů jsou na něho zlí, a druhého vytouženého kámoše, „boha“ černoprdelníků, nevidí a neslyší.
Tudíž, summa summarum, na větu „jeden tesař a potulný kazatel ze severní Afriky prý vstal před dvěma tisíciletími z mrtvých“ my roduvěrní Češi reagujeme „Chachachachacháá !“.

Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá, zdraví dá ? (Karel Sabina)***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Nechci polemizovat s agnosticismem váženého STK, Vlastenče.
Vážený STK si plete geografické údaje. Isa ibn Maryam nebyl Berber, byl PALESTINEC!
Yeshua se narodil v Betlémě, žil v Nazaretu a přesídlil do Jeruzaléma, takže byl Palestinec, syn palestinské ženy Marie, dcery Imranovy. Nezáleží na tom, že teprve v roce 136 přejmenovali Římané provincii Judeu na Palestinu.
Ježíš Kristus byl rovněž první palestinský shaheed, první z umučených na palestinském teritoriu. http://www.pflp-info.de/wp-content/uploads/2010/12/Pal%C3%A4stinenser-Jesus.jpg
Isa byl jedním z řady proroků, počínající Adamem, a končící Mohamedem. Všichni tito proroci sloužili jednomu jedinému Bohu, a jejich společným náboženstvím byl Islám.
Nápis INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum), který nechal napsat na kříž údajně Pilát Pontský, není tudíž nic jiného, než křižácká propaganda.
A proto i muslimové milují Isu ibn Maryam, PBUH!

informace řekl(a)...

Velikonoce jsou také pomlázka, kraslice, pečený beránek, mazance, výlet do přírody a návštěvy příbuzných.
Pro mne začíná být vaše diskuze mc učená.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Výlet do přírody, pod stan do národního parku, to byly moje Velikonoce. Ráno na Bílou sobotu mne probudila arabština. Modlitba nesoucí se ze sousedního stanu k Alláhovi.

Větší vlastenec řekl(a)...

Děkuji, vážená paní Harpyje.
Vzhledem k nezpochybnitelným faktům (křesťanství a sionismus nám způsobily nezměrné škody; Muslimové jsou našimi přirozenými spojenci v boji proti brutální a úpadkové euroamerické civilizaci) my roduvěrní Češi s Vaším názorem můžeme s radostí souhlasit.

Hezký den přeji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pořád lepší slyšet motlitbu v arabštině (k Alláhovi) než vzývání "boha" křesťanů v rodném jazyce, RRR. Anebo tzv. Urbi et Orbi. Alespoň tedy pro nás roduvěrné Čechy je to lepší.

Autor těchto řádků měl o tzv.velkonocích jisté pracovní povinnosti, ale jinak žil s naším lidem. Takže na tzv.Velký pátek jsem se (virtuálně) zúčastnil naší tradiční zabíjačky a následných vepřových hodů, pořádaných pro co nejširší veřejnost.*)
Pak jsem v telce shlédl pár hezkých filmů o zvrácených praktikách krvavé a pedofilní církve (např.Bratrstvo vlků), a v pondělí zbil pár žen a dívek. Výjimečně cizích. (Zde návod, jak správně bít ženu : http://www.youtube.com/watch?v=Wp3Eam5FX58&NR=1 .)

A samozřejmě, v klidu prodlouženého víkendu jsem vzpomenul výročí jedné z nejvýznamnějších událostí v dějinách vesmíru : 141.výročí narození Vladimíra Iljiče Lenina, největšího člověka, který kdy žil,.

Život spočinul na všech bytostech a všichni byli zaliti velkým světlem; Východ východů vpadl do vesmíru a Ten, který byl dříve než Aurora a dříve než hvězdy, nesmrtelný a nesmírný, velký Lenin, září na všechny bytosti víc než slunce. Proto pro nás, kteří v něho věříme, nastává den světla, dlouhý, věčný, který už nezhasne: Zlatorudý věk, mystické i hmatatelné vyvrcholení dějin.
***Volte ČSSD a KSČM !***

-------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2011/04/22/velikonoce-velky-patek-zabijacka-melnik/

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Jak správně bít ženu: ne více než 10 ran zubním párátkem. To vůbec nemůže bolet.
http://www.youtube.com/watch?v=wh7qiO3Ygnk&feature=related
Neuvěřitelné zdroje poučení zde v Ó, Šamanově doupěti

Větší vlastenec řekl(a)...

DO ZBRANĚ, ČECHOVÉ !

Do zbraně, Čechové ! Šavle hore, či spíše samopaly vz.58 ! Opět nám někdo chce ukrást kus naší rodné země ! Prý někomu dlužíme kus půdy !*) Takový nesmysl !
My jsme přece nikdy žádnému sousedovi nevzali ani čtvereční centimetr půdy ! Naopak – obrovské části naší tisícileté vlasti stále ještě okupují cizí národy ! Namátkou Horní Slezsko, Korutany, Kraňsko, Furlánsko, Lucembursko, Brabantsko, Brandenbursko atd.
NA VŠECHNY TYTO ČÁSTI NAŠÍ VLASTI MÁME NAPROSTO STEJNÝ NÁROK JAKO NA TZV.SUDETY !
Přesto nám je po 1.světové válce vítězné velmoci upřely. To je OBROVSKÁ NESPRAVEDLNOST, které musí být co nejdříve napravena ! Nejpozději po osvobození Evropy od kapitalismu a demokracie, osvobození, na němž se budeme přiměřeně podílet.

Dnes však DO ZBRANĚ, a ukažme polským statkářům a feudálům naši husitsko-dělnickou pěst. Ani píď vlasti nesmí přejít do rukou cizáků ! (Velká Ruská federace nám pomůže; už z toho prostého důvodu, že po odstoupení části našeho pohraničí by klidně mohli přijít Němci, a žádat po našich starších ruských bratřích vrácení Karlovarska.)

Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast !***Volte ČSSD a KSČM !

-----------------------------------------------------------------------------------------
*) http://www.lidovky.cz/polsko-chce-ceskou-pudu-je-moje-nejlepsi-brani-se-zemedelec-pa7-/ln_domov.asp?c=A110426_113011_ln_domov_ape

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Fotky Ludvíka Hradilka z velikonoční zabíjačky v Mělníku; jeden obrázek lepší než 1000 slov.

Harpyje řekl(a)...

To by jeden neřekl, že tam v té Americe máte taky Beduíny, RRR. Jak jste poznal, že se jednalo o ranní modlitbu? Vzbudili Vás mezi 3 a 4 hodinou ranní?
http://www.youtube.com/watch?v=wfBL-OlWUxQ&feature=related

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vážená Harpyje,
bylo to ráno až těsně před východem slunce. Usoudil jsem, že se jedná o modlitbu, neboť mužný hlas opakoval jméno Nejvyššího nesčíslněkráte.
Velmi pozitivní video. Budu si pouštět každé ráno.

Harpyje řekl(a)...

Váš odkaz, Vlastenče, je přímo obscéní. Musela jsem se přemoci, abych se podívala na všechny obrázky. Český národ je národ Balounů.
Co se (Y)lí týká, tak se Češi můžou klidně měřit s velkými národy.

Lucifer řekl(a)...

STK: Nalezl jsem na Neviditelném čertovi pod článkem Náhodná realita komentář podepsaný STK. Pokud jste to byl vy, tak tam naleznete moji odpověď ]:-)

žibřid řekl(a)...

Inu, S.T.K., bodejť by Vám nechyběl čas ("Čas, chybějící čas je to..."), když "jediným mým počinem za celý sváteční den bylo sestavení TV s DVD přehrávačem a set-top boxem do jedoho celku a tento text".
Anebo naopak: udělal-li jste jen to, o čem píšete, měl by Vám nějaký čas přebývat, tak si nestěžujte a jděte ho hledat :-)

Veselé těla a ducha vzkříšení zdejším hřbitovním pijanům,
žibřid

Harpyje řekl(a)...

Víte, RRR, co mě na Vašem příspěvku překvapilo? Že tam máte muslimy, kteří stanují, a kteří tudíž musí mít kladný vztah k přírodě. U zdejších přistěhovalých muslimů je to pravý opak. Jednou jsem zde psala, že jsem jako majitelka psa poznala Turka, který má nejen psa, nečisté zvíře, ale který má má rovněž poctivě prošlapané okolí zdejšího města, společně se svým psem. To je jev naprosto nevídaný u Turků a Arabů. Ti raději sedí na (Y), pijí čaj, a žerou, a pak to dopadá tak jako u Čechů http://vaclavek.blog.idnes.cz/c/185716/Islam-a-jemu-uzitecni-idioti.html

Schumacher antisemita řekl(a)...

Já bych na těch detailech odkud kdo pochází tak nelpěl. Venkoncem všichni pocházíme z Afriky, bez ohledu na to, že někteří z nás nevím proč věří, že byli uplácáni z hlíny případně vymodelováni ze zbylého žebra. A ejhle, kost !. Tak mi dnes bylo připomenuto, že hřbitovu zas o něco blíže, třebaže puberta relativně nedávno, velmi relativně, uplynula, protože čivěním ďo monitoru pšichážím o žrak... a to tak, že zas o dioptrii a čtvrt více, či spíše méně, protože mínus. To še nevyplácí protože se vyplácí jenom optikům. To, že jsem viděl rozmazané okolí nebylo rychlou jízdou nýbrž tím chřadnoucím zrakem. Náprava bude snadno leč za nelevno zjendána. K onomu nářku na nemohoucnost slova se také přidávám, protože bylo učiněno bezmocným, že téměř každé lze říci nejen bez obav z vrchnostenské knuty, ale i bez naděje v jeho nějaký účinek. Některá slova sice jsou zakázána a i vyobrazení, leč nemnohá a užívaná zpravidla méně oduševnělými libujícími si v kolektivních hrách na Vůdce a jeho partu. Ale i sem jak bylo uvedeno ve zprávách proniká duch skrze Církev ozubeného kola slibující kratochvilné rituály. Tak si říkám, čistě akademicky, kdyby mi třeba Šaman vystavil dobrozdání, že jsem antisemita, že bych mohl dostat i nějakou funkci ? Že bych byl oslovován Vaše Ozubenosti ? Nebo dokonce Veleozubenosti ? Na setkáních by byly předčítány tabulky modulů pro ozubení přímé i šikmé a došlo by i na invokaci velikého AUTOCADu. Ach, jak koutů vesmíru může dosahovat a jakých forem může nabývat svoboda slova nejen na půdě parlamentní! A jako Země je kulatá, tak nejen skutek slovem učiněn jest, ale i slovo skutkem, a politik co bájný Oroboros pozře svůj ocas až k hlavě až všecek pozře sebe celého. Amen pravím vám.

Schumacher antisemita řekl(a)...

"Ravishing" Rick Rude, v té svítání předcházející kratochvíli jsem nenalezl valného zalíbení, protože kterak člověk má být odpočatý k náročnému bublání pod vodou, když ho ze sna určeného k nabytí sil probudí amplionové "...chrchly chrchly...Allláhhhuuu akbarrrr !!!..." To je na vraždu. Nedivím se, že ti tam jsou nerudní, nepracovití a zpruzení když jsou takhle hrozně buzeni.

lomihnát řekl(a)...

Zabijačka na Mělníku, v postní době, takhle veřejně? Nebyla to, Větší vlastenče, nějaká řízená provokace od toho muslimského bratrstva?

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážení vlastenci a vážené vlastenky, prosím : Mohl by někdo z (virtuálně) přítomných vysvětlit diskutérovi "lomihnátovi"
1) vztah Muslimů k nečistým vepřům
2) vztah nás roduvěrných Čechů k našemu národnímu vepřovému
3) vztah Muslimů a nás roduvěrných Čechů k tzv. velikonocím, i ke křesťanům a Euroameričanům obecně ?

Děkuji Vám předem, a jsem s pozdravem Světu mír.

Harpyje řekl(a)...

Tož když už Vy, nejváženější Vlastimile, se nemůžete tohoto úkolu zhostit, tak kdo mimo Vás? Snad zombie °°°? Nuž doufejme. Bylo by to nesmírné obohacení zdejší diskuse.

informace řekl(a)...

Mám otázku k našemu Většímu vševědu. V indoevropských jazycích se užívá slovo prase a varianty jako nadávka.
A v arabštině?

"Oslovení „prase“ se v lidské společnosti už dlouho používá jako nadávka. Bývá tak označován člověk, který je nečistotný, zanedbaný nebo se nevhodně chová (pramení z podoby chovu způsobené člověkem, prasata jsou jinak velice čistotná zvířata). Označení „svině“ se v lidské společnosti používá jako ještě silnější nadávka. Bývá tak označován člověk, který je zákeřný nebo záměrně škodí jiným lidem (pramení z doby kdy bachyně/svině má zrovna podsvinčata/selata a stará se o ně, hlavně u divokých prasat, může být v ohrožení bachyně/svině nevypočitatelná a zákeřná → ohrožuje vše, co by mohlo ohrozit ji a hlavně mladé)." Wikipedia

Harpyje řekl(a)...

Hallouf v Maghrebu, nebo khanzir jinde. Jako tenhle http://i.ytimg.com/vi/ToA1DGIdvmk/0.jpg

Větší vlastenec řekl(a)...

Docendo discimus
aneb
Češi a Muslimové proti Euroamerice


Ale no tak, vážená paní Harpyje. Vy mi kazíte mé vzdělávací úsilí.
Chtěl jsem, aby zdejší roduvěrní Češi resp. roduvěrné Češky, čili příslušníci a příslušnice druhého nejinteligentnějšího a nejvzdělanějšího národa na světě, přišli na odpovědi sami. Aby si plně vychutnali onu nenapodobitelnou radost z hledání a nalézání. Abych já měl radost z jejich radosti, z jejich úspěchů, plně zasloužených a tvrdě vydřených.
Jistě si vzpomínáte na slova, jimiž J.S.Mill popisuje otcovy metody domácí výuky :
My father, in all his teaching, demanded of me not only the utmost that I could do, but much that I could by no possibility have done. ... Anything which could be found out by thinking, I never was told, until I had exhausted my efforts to find it out for myself.
Což Milla vede k závěru, že A pupil from whom nothing is ever demanded which he cannot do, never does all he can.

No, když jste mi tedy zkazila mou snahu i potenciální radost, sám odpovím za své rodáky, přátele, soudruhy a soukmenovce :
Otázka č.1 : Vztah Muslimů k nečistým vepřům ?
Odpověď : Fuj !
Otázka č.2 Vztah nás roduvěrných Čechů k našemu národnímu vepřovému ?
Odpověď : Mňam !
Otázka č.3 : Vztah Muslimů a nás roduvěrných Čechů k tzv. velikonocím, i ke křesťanům a Euroameričanům obecně ?
Odpověď : FUJTAJBL !!!

* * * * *

Kdepak je as konec °°° ? Předpokládám a doufám, že žije, že stále usilovněji bojuje proti compradorskému kapitalismu a zahnívající euroamerické civilizaci. Jen netuším, zdali v některé z rozvojových zemí či našich léčeben.

Hezký večer přeji.

žibřid řekl(a)...

Informace,
kromě neutrálního "vepř" máme i mazlivá označení, například v masně za rohem hovoří o "prasátku" a nijak se ho neštítí.

Ale co na to musulmáni, to nevím, ti se štítí kde čeho.

Harpyje řekl(a)...

Doufejme. V jeho úsilí mu dopomáhejž sv. Путин
http://www.youtube.com/watch?v=XyYZfRE3skg&feature=related

Větší vlastenec řekl(a)...

To je ale HROZNÉ !
Je těmhle sionistům něco svaté ?!? Však je jednou smích přejde; Lenin je potrestá za to jejich rouhání.

A pro Vaši informaci, vážená paní Harpyje : V Ruské federaci je demokracie, i když ne tak dokonalá jako bývala v Sovětském svazu.
Pro ilustraci připomenu jedno z dubnových výročí :
25.dubna 1956 byl výnosem Nejvyššího sovětu SSSR zrušen status vysídlenců pro všechny deportované národy. Většina odsunutých národů se tedy mohla postupně vrátit do původních sídel (kromě Němců a Tatarů, samozřejmě).

Co kdyby si sionisti konečně vzali příklad z humánního chování velkého ruského národa ?

informace řekl(a)...

V různých kulturách byl divoký vepř - kanec uctíván jako symbol odvahy a bojovnosti. U galských nebo keltských kmenů byl často částí erbu jako mytologický symbol božství. Zrovna tak ve staré Persii, v indické mytologii pak divoký vepř je jednou z forem převtělení Višnu.
V novějších kulturách je vepř na jedné straně oceňován jako potrava, na druhé straně je jeho obraz symbolem špíny, agresivity a nepěkných lidských vlastností a chování.
Zajímalo by mě, jak to chodí u kultur, které z náboženských důvodů (a pravděpodobně i jiných) požívání vepřového masa zakazují. Jak je tam považován vepř, kanec nebo svině?

Harpyje řekl(a)...

http://www.youtube.com/watch?v=ToA1DGIdvmk
Dokonce ho uctívají

informace řekl(a)...

To je karikatura v evropském pojetí, pojorativním, slova prase, vepř nebo kanec.
Ale v neutrálním, nepřeneseném?

STK řekl(a)...

4 Informace:
Mondénní babička v džínách a s cigaretou v ruce hlídá v parku vnučku v sněhobílých šatičkách a štrampličkách. Děvčátko náhle upadne na kolena do bláta.
Iluze cukrové panenky je ta tam.
Babička mile a s úsměvem vece: "Milééénko, ty svíííňo malá, no pocééém, já tě trochu očistim..."

Pejorativní použití nebo ne?

drak řekl(a)...

Chci velice poděkovat STK za hezký článek. Sice ještě nejsem pracujícím důchodcem, ale pakliže se toho vůbec dožiji, tak to se jím asi časem nepochybně stanu, neb sledujíce maminčinou penzi, je mi jasné, že s tou žebračenkou bych nevyžil, takže budu aktivní tak dlouho, jak to jen bude možné, pokud možno až do smrti.

Sledujíce ten mumraj kolem sebe, musím konstatovat, že na současné dění nahlížím podobně jako STK, jen si poslední dobou začínám všímat a neblaze vnímat fakt, že s tou svobodou slova už to dávno není takové, jaké to bývalo. Dnes jsem měl to štěstí zachytit na Primě mého poměrně oblíbeného spisovatele a publicistu Benjamina Kurase, který zde nedávno spolu s dalšími založil pobočku mezinárodní společnosti pro svobodu tisku, neboť obžaloba Geerta Wilderse v Holandsku a podobné aktivity proti dánským novinářům dávají tušit, že se nám tu snaží prosadit jakýsi nový druh newspeaku, tabu censury a autocensury:

www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/oberfalzer-zalozil-spolek-na-obranu-svobody-slova/

Bude-li to tak pokračovat i nadále, tak za chvíli si už nepokecáme ani v Hospůdce.

A.S.Pergill řekl(a)...

To Harpyje:
V některých oblastech Asie a Afriky vyvolal islám ekologickou pohromu. Domorodci do doby své konverze běžně lovili divoká prasata (na jídlo). Dnes jim to islám zakazuje, takže jsou odkázáni na mezinárodní humanitární pomoc, a prasata se přemnožila a devastují přírodu (jako všežravci jednak spasou zeleň, jednak vyžírají i hnízda, vykopávají norující menší zvířata apod.). A nemají přirozené nepřátele, protože ty vyhubili kdysi dávno lidé a převzali jejich funkci.
Jinak se muslimové běžně štítí čistoty, např. v nemocnicích odmítají používat mycí a desinfekční prostředky. Když se pak dostaví zákonitý výsledek (infekce), tak je to "diskriminace" nebo přímo "sabotáž od nevěřících psů".

Harpyje řekl(a)...

První zprávy je ohromná postila. Píší do nich skutečí veleduchové, jako jmenovaní Kuras a Oberfalcer, ale hlavně "geniální" Adam B. Bartoš http://vera-tydlitatova.eblog.cz/wp-content/uploads/eblog.cz/vera-tydlitatova/bartos_nwo.jpg

Harpyje řekl(a)...

Nechápu, proč ty bezduché pitomosti, které, jak se zdá, pokládáte za "kritiku islámu", adresujete zrovna mě, Aspergille.
Schválně si dejte do Googlu heslo "Češi smrdí". Taky se štítíte čistoty a hygieny, když jste Čech?

Harpyje řekl(a)...

Ještě k té "ekologické pohromě" vyvolané divokými vepři v severní Africe.
Vyskytují se hojně v marockém Rifu, alžírské Kabylii a severotuniském Kroumirie. Honitba je u domorodců naprosto běžná, oblíbená taky u turistů, maso se exportuje do Evropy a konzumuje se i na místě (http://www.forum-algerie.com/actualite-algerienne/21041-commerce-et-consommation-de-sanglier-chez-les-algeriens.html)
Běžte raději s Vašimi báchorkami strašit na eurabii.cz.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Draku, však dochází na má tehdejší slova, jak budeme vzpomínat na svobodu let devadesátých. Vaří nás jako žábu v hrnci. Pro naše dobro, jak jinak. A pro dobro vesmíru a vůbec. Tohle špatně skončí. Pak se budou tuze divit, kterak se to mohlo přihodit a budou mudrovat komu to hodit na hrb. Protože všechny maléry mají nějakou předehru, jenže opomíjenou, protože přehlušenou důsledky hlavního dějství, kterými se zabývá overtura a následné kritiky.

Pedro řekl(a)...

Divoká prasata jsou postihována parazitem svalovcem (viz třeba hatetepe://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-nasli-v-divocakovi-nebezpecneho-cizopasnika). A čím více na jih, tím je toto promoření prasečí populace častější. Podle vyprávění bývalého kolegy, který v Turecku stavěl se Škodaexportem elektrárnu, mohli mít masa z divočáků kolik chtěli. Nikdo ho však raději nejedl z obavy ze svalovce. Po důkladném propečení masa je ale možnost nakažení nepatrná, prakticky nulová.

Větší vlastenec řekl(a)...

My Češi máme krásnou přirozenou vůni, vážená paní Harpyje. Tím jsme přímo pověstní. Proto nemusíme ani používat drahé a zdraví škodlivé deodoranty, ani se ráno sprchovat. To ať si dělají smrdutí Euroameričani a ostatní cizáci, příslušníci špinavých neslovanských ras. Prostě – my jsme druhý nejčistotnější a nejvoňavější národ na světě, hned za našimi staršími ruskými bratry.
Zkrátka a dobře, pověsti o jakémsi „zápachu“ našeho inteligentního a vzdělaného národa rozšiřují stejní nepřátelé, kteří se odvažují tvrdit, že jsme prý „ublížili“ Němcům a buržoustům. Taková špinavá lež !

Konečně, nemusíme se trmácet do arabských zemí, abychom se přesvědčili o nízké úrovni hygieny Muslimů (viz např. http://www.dubai.com/ ). Stačí zajít na jídlo do kteréhokoli muslimského bistra; jsou jich v Praze tucty.
No, raději tam ani nechoďte, moji milí rodáci; nenabídnou vám ti Musulmani ani naši národní prasečinu, ani náš tekutý chléb. Ba ani Tuzemák. Cizáci. Špinavci.
(Samozřejmě – ve vztahu k našim nejhorším nepřátelům a okupantům, navoněným Euroameričanům, křesťanům a sionistům, zůstávají Muslimové našimi přirozenými spojenci.)

Čest práci a Světu mír !

Harpyje řekl(a)...

Ano, to je pravda, ale po tepelném zpracování, nebo zmražení se nemůže nic stát. A veterinární kontroly existují i u těch čistoty se štítících muslimů jak v Turecku, tak i v severní Africe. Po odchodu Francouzů jim mimo jiné právě v tomto oboru pomáhali čeští a slovenští experti.

Harpyje řekl(a)...

Tohle o divokých prasatech u Keltů: http://actutimbree.laposte.fr/zooms_du_mois/2007-06-sanglier.pdf
A hlavně tohle :-))) http://www.banquedessinee.be/photos/photos10/big/173.jpg

informace řekl(a)...

Řeknu Vám, STK,
že někdy jen díky mediím se dozvíme, co vlastně politikové upekli. Když jsou tedy media nezávislá.
Včera se konal summit Itálie-Francie o Libyi, imigrantech, Schengenu, Ústřední evropské bance a o některých francouzských "nákupech" na italské burze.
Podle provládních medií, která byla na zprávy dost skoupá, vše proběhlo hladce, obě strany se dohodly. Z nezávislých medií zase prší kritika na Berlusconiho, že prakticky udělal z Itálie francouzskou kolonii, když souhlasil, aby italská letadla bombardovala Libyi,přijal francouzské stanovisko na omezení Schengenu, nic nevyřešil v otázce imigrantů a nic neudělal proti franzouským "nákupům" italských podniků.
Proti bombardování se staví Severní liga, její lídr Bossi prohlásil, že Berlusconi udělal z leghistického ministra vnitra šaška, tím, že všechny jeho dosavadní snahy obrátil vniveč.
Jak jsem viděla na průzkumech mínění, čtenáři jsou ve velké většině proti vojenským zásahům v Libyi.
Proč B. nenechal Sarkozyho, aby se smažil ve vlastní šťávě? Prý zasáhl i Obama telefonicky, aby utužil spolupráci a přesvědčil B. k bomardování. Ptám se, spolu s ostatními, jakou spolupráci, když iniciátory zásahu v Libyi byla Francie, GB a pak Obama, kterého přesvědčili ti dva, prý...
Kromě toho se mluvilo o otevření nových kreditů severoafrickým zemím ve výši desítek miliard euro a podpoření bilaterálních investic.
Co tam může Itálie investovat, když sama nemá peníze na vnitrostátní investice?
Kolik nás všechny to arabské "jaro" bude stát?
A nejen na penězích.
Který vůl tu politiku spískal?

informace řekl(a)...

Přála bych vám přečíst si ty komentáře ke zprávě. Obvykle uhlazení komentátoři zuří a nadávají nepopsatelným způsobem.Jižní Italové i Siciliáni prohlašují, že příště budou volit Severní ligu.
Jeden vše shrnující komentář:
Dopo Putin, Gheddaffi e Sarkozy, la vera domanda è: davanti a chi calerá le braghe la prossima volta il grande Berlusconi?
Myslím, že není zapotřebí překladu.

informace řekl(a)...

Proti svalovci prozatím neexistují léky.
http://it.wikipedia.org/wiki/File:Tr._spiralis_2.JPG

informace řekl(a)...

Pan Fištejn má dnes pěkný článek na Psu.
Končí slovy: "Všichni velcí hráči doufají, že občanská válka jednou skončí, a nechtějí si kazit vztahy s možným vítězem, ať jím bude kdokoli. A to je celá jejich africká politika."
To je komentář i k "politice" Berlusconiho v Libyi.
Ale je si B. tak jistý, že nakonec vyhrají rebelové? Před několika měsíci líbal Kaddáfimu prsten,aby mu ukázal veřejně, jaká je rohožka, zavázal se smlouvou, že nikdy Libyi nenapadne a ani neposkytně jiným útočníkům italské letecké a námořní základny a dnes tam pošle bombardéry? Že prý nebudou shazovat bomby ale vystřelovat rakety.

Harpyje řekl(a)...

No to by bylo moc špatné, kdyby neexistovaly. :-)))

Harpyje řekl(a)...

http://laregledujeu.org/2011/04/27/5465/toutes-les-tribus-de-libye-nen-font-quune/

informace řekl(a)...

To prohlášení vedoucích předáků libyjských kmenů je z 12.dubna. Upřímně řečeno, nikde jsem na italském webu nenašla ani zmínky. Alespoň někdo by o tom byl něco napsal.
24. dubna psaly noviny, že v Misuratě si to chtějí místní kmeny s rebely vyřídit samy a zjednat pořádek.
Zároveň Rusko s Řeckem je ochotno vyjednávat příměří.

informace řekl(a)...

Typically, patients are treated with either mebendazole or albendazole, but efficacy of such products are uncertain. Symptoms can be relieved by use of analgesics and corticosteroids.[1]

Larry S. Roberts, John Janovay (2005). Foundations of Parasitology. New York: McGraw-Hill: 405-407.

Větší vlastenec řekl(a)...

Co je to za odporné zrádce libyjského lidu, vážená paní Harpyje ? Jedenašedesát quislingů a háchů, jedenašedesát signatářů jakési libyjské "charty 77" ?!
Jak mohou děkovat Francii a Evropě, křižákům, okupantům a kolonialistům ? Jak mohou děkovat „humanitárním bombarďákům“ typu Sarkozyho a Havla, to jest brutálním leteckým pirátům, ničícím školy, nemocnice, závody a kasárna vybudovaná za pomoci nás pokrokových Slovanů ?!?!
Ne, není možné, aby se mezi libyjským lidem našli takoví odpadlíci; jde o obvyklou zákeřnou propagandu agresivních Euroameričanů.
A jestli se přece jenom našlo jedenašedesát zrádců, tak s nimi libyjský lid jednou zúčtuje. Jednou, až rudá vlajka nás Slovanů bude vlát vedle zeleného praporu pokrokových Muslimů. Ano, až zavlají naše vítězné zástavy nad rozvalinami Reichstagu a Elysejského paláce, pak se bude tančit v ulicích Moskvy, Prahy i Tripolisu.

Pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

Ano, Vlastenče, na Paříž! Vyhodit Sarkozyho na smetiště, stejně není nic jiného než nějaký maďarský Louis de Funès.
Šašek jeden rozšklebenej!

informace řekl(a)...

Jeden z italských komentářů: Bombe! Bombe! Bombe! Bombe! Bombe! Bombe! Bombe! Bombe! Bombe! Bombe!
Zá svobodú, zá demogracii! dodávám já.

informace řekl(a)...

Válka je jen pokračováním politiky, vedené dosud jinými prostředky, když už se nevidí jiné východisko. G. Ferrara Il Foglio

Harpyje řekl(a)...

Všiml jste si Quislinga # 60, Vlastenče? :-)))

Harpyje řekl(a)...

A propos škleb.
Kolikátý facelifting má ten Berlusconi už za sebou? Když s tím včas nepřestane, tak bude brzo vypadat jako Michael Jackson. Nebo takhle http://www.20min.ch/diashow/22703/lippenfacelift-f6d30b9fe05867a890724f17fd99023b.jpg :-)))

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, z 12. dubna ? Požadují vystřelit na oběžnou dráhu ?

Schumacher antisemita řekl(a)...

Před několika měsíci líbal Kaddáfimu prsten ...? Inu, typickej Francouz. Či spíš se hodně snaží, aby jím byl....

Schumacher antisemita řekl(a)...

Pedro, i po uvaření. V několik hodin bublajícím kančím guláši svalovec nepřežije. Veškerá nákaza je z nedokonalé tepelné úpravy. Jestli se nepletu, svalovec není tepelně odolnější než jiní jemu podobní.

Pedro řekl(a)...

Ano, maso musí být důkladně propečené nebo uvařené, tedy spolehlivě až ke kosti. U zmražení bych si nebyl tak zcela jist, ale když to tvrdí kapacita... Po té, co jsem byl před lety vyléčen z nákazy toxoplasmózou, věnuji této problematice dost pozornost.

informace řekl(a)...

Obuvníku,
k tomu z 12.dubna nevím, co máte na mysli. Vystřelit na měsíc tak Sarkozyho a comp. Ten prsten Kaddáfimu líbal ten blb Berlusconi. A teď mu to video pořád strkají pod nos.

informace řekl(a)...

Harpyje,
snad nebudeme teď ztrácet čas takovými maličkostmi, jako je počet Berlusconiho liftings.
Připomínáte mi italskou levici.

informace řekl(a)...

Teď, před půl hodinou se zpráva o tom prohlášení kmenových náčelníků objevila na webu, dodaná tiskovými kancelářemi. Ale že tak dlouho Bernard Henri Levy otálel s uveřejněním? Celých 15 dní. Pročpak asi?

Větší vlastenec řekl(a)...

Letecké vraždění civilistů je euroamerickou tradicí

Ještě k těm „humanitárním bombarďákům“ : Můj s.dědeček z matčiny strany často vzpomínal na zákeřné angloamerické letecké piráty, kteří se ho několikrát vehementně snažili zavraždit. Naštěstí vždy smrti unikl; někdy jej (a ostatní našince z vlaku) zachránili mladí hoši z vlakového flaku, kteří hrdinně a skvěle útočícího „kotláře“ sestřelili. Jindy však musel opustit lokomotivu, a před zvlčilými Euroameričany prostě prchnout. Ach, jak potom s.dědeček litoval svoji milovanou mašinku, nelítostně rozstřílenou nelidskými agresory ! *)

Ano, je to tak : My Češi a Moravané máme rozum, na rozdíl od hloupých Poláků. My jsme zbytečně neprovokovali německou brannou moc, a trpělivě jsme čekali na osvobození. Ale co místo osvobozování naší vlasti a našeho národa dělali Euroameričani ? Oni nás bombardovali ! Bombardovali Plzeň, Záluží, Chomutov, Prahu a mnoho dalších míst naší vlasti ! Stříleli na naše prosté maschinenführery ! Ohrožovali přitom naše prosté pracující, jedoucí za svou prostou prací do zbrojovek a rafinerií !
Proč ? Protože prostě takoví jsou ! A jiní nebudou; to ve vší hrůzné nahotě dokázalo bombardování slovanské Jugoslávie, to právě nyní dokazuje vraždění libyjského lidu.
A k čemu vlastně to všechno bombardování sloužilo ? Rozhodně neposloužilo hlavnímu cíli války, to jest k osvobození naší vlasti a našeho národa. Přece každý absolvent alespoň šesti tříd ZDŠ ví, že naši vlast osvobodila Rudá armáda, která civilisty nikdy nebombardovala. A absolvent alespoň sedmi tříd ZDŠ ví, že Euroameričani nás bombardovali, aby zpomalili náš nezadržitelný poválečný postup k socialismu. Takových našinců je naštěstí mezi zdejšími diskutujícími spousta; díky za podporu celonárodního odporu vůči EU a NATO, vážení vlastenci a vážené vlastenky.
Jistě, je to těžké, v dnešní strašné době plné lží a desinformací. Ale vy dokazujete, každým svým příspěvkem i článkem, že pořád ještě myslíte přímo hlavou, že i po dvaceti letech bezuzdného řádění tzv.informační společnosti, kapitalismu a demokracie dovedete číst mezi řádky. Vám poděkování a vřelá objetí. Přidáváte blankytu do křídel míru.

Jednou budem dál !***Volte ČSSD a KSČM !
-------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Jiní však takové štěstí neměli. Bombardování Libye a Jugoslávie předcházelo zbabělé vyhlazování celých dělnických čtvrtí : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fotothek_df_ps_0000047_Eine_Mutter_%C3%BCber_dem_Kinderwagen_ihrer_Zwillinge_im_Tode_.jpg

Harpyje řekl(a)...

Očekáváte nějaké sionisticko - islamistické spiknutí vůči vládě Vašeho cavalliere, nebo co, Informace?
http://laregledujeu.org/2011/04/27/5468/lappel-de-benghazi/

informace řekl(a)...

Rodný list Baracka Obamy, zveřejněný Bílým domem.
http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/rss_viewer/birth-certificate-long-form.pdf

Větší vlastenec řekl(a)...

A co jiného tohle všechno je, než sionistické spiknutí proti ubohému muslimskému a slovanskému
lidu ?
Vždyť stačí jen pohled na ono jméno - Bernard-Henri Lévy - a každému roduvěrnému Čechovi a Moravanovi je vše jasné, vážená paní Harpyje !

Harpyje řekl(a)...

Váš druhý dědeček byl strojvůdce, Vlastenče? S tím jste se doposud nepochlubil. Topiče elektrárenského jste neměl taky náhodou ve svém proletářském rodokmenu? Wow, rudá šlechta!

informace řekl(a)...

Ne, žádné spiknutí nečekám. Jen se ptám, proč s tím dokumentem vylézají až po půli měsíce.
Pak se ptám, kolik je těch libyjských kmenů celkem. A pak podkmenů.
A pak? Signé par des chefs ou représentants de toutes les tribus qui composent la Libye. Kdo jsou ti representanti, mají zmocnění?

A.S. Pergill řekl(a)...

Vážená Harpyje,
ono heslo, které citujete, se vztahuje k výpravě baťovců někdy v 30. letech minulého století do Jižní Ameriky (Paraguay ?). Dokážu si představit, jak byli poučeni o kontaktu s místní vodou, pokud neprošla úpravou rovnou v podstatě chemické sterilizaci (podobná poučení se dávají cestovatelům i teď). Ony totiž existují breberky, kterým stačí, když se vám dostane na kůži kapka místní vody. Vždy k tomu poučení studentům dodávám, že na oddělení exotických chorob se s nimi rádi seznámí, zejména pokud bude případ zajímavý a bude možné ho obohatit i o pitevní nález (a dělám si legraci opravdu jen trochu).
A, mimochodem, pokud kolem mě projde skupina studentek z jižní nebo střední Ameriky, tak si hned vzpomenu na doby, kdy člověk na ulici mohl potkat důchodkyně zlité parfémem "Živé květy" nebo sovětskými vůněmi "Krasnaja Moskva" či "Pikovaja dama".

A.S. Pergill řekl(a)...

To Schumacher a Pedro:
Svalovec by neměl přežít 80 stupňů po dobu několika minut (ten guláš tedy bohatě stačí, pečení rovněž). Uvádí se, že nepřežije ani správně prováděné uzení horkým kouřem.
U toho mražení bych si úplně jistý nebyl. Navíc, pokud by to někdo po zmražení chtěl jíst syrové (tataráky a pod.), tak je tam ještě riziko parazitárních bílkovin (tou důkladnou tepelnou úpravou se alespoň zčásti denaturují), které jsou velice silný alergen. Po mase napadeném hromadně některými parazity (hlavně rybím, které se moc tepelně neupravuje) byly popsány i případy anafylaktického šoku končící na ARO, případně patologii.

Harpyje řekl(a)...

Já jsem to heslo vůbec necitovala, Aspergille. To heslo, pocházející z Blicích listů, citujete Vy. "Un banho tcheco".

informace řekl(a)...

Bernard-Henri Lévy je salonní politik intelektuál z entourage Sarkozyho a jeho italské rozhoďnožky. Prý čeká bebé, do volební kampaně. Koho si myslí, že dojme.

Harpyje řekl(a)...

Tož teď je záhada prohlášení vůdců libyjských kmenů v italských médiích rozřešená! Carla Bruni Sarkozy je údajně skotná! Díky za informaci, Informace! :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

Můj soudruh dědeček byl kvalifikovaný a uvědomělý proletář, vážená paní Harpyje. A jako prakticky všichni mojí přímí příbuzní, vstoupil do Strany jako mladý člověk, a nikdy nelitoval.

Leč to není v tuto chvíli důležité; důležité je jeho svědectví o bestialitě Euroamerických "osvoboditelů". Tedy svědectví oběti "humanitární bombardování" o konstantě euroamerického způsobu života - o násilném šíření zahnívajícího kapitalismu a do morku kostí prohnilé demokracii.
Nás roduvěrné Čechy, absolventy ZDŠ, PŠM, VUML, VŠP, M-L-S samozřejmě nepřekvapuje, že křižáckou výpravu podporuje sionista, organizuje sionista a papeženec, provádějí křesťani. Prostě sbírka našich nejzavilejších nepřátel. Těch nepřátel, kteří náš lid spoutali krutými pouty křesťanského tmářství, a když jsme se chtěli vymanit, tak nám upálili Jana Husa, a poslali na nás křižáky, jako před pár lety na bratry Srby a dnes na libyjský lid.
A ještě o nás roztrušují, že prý smrdíme.
Nu, až opět zvítězíme, uvidíme, kdo bude víc smrdět. Jestli my zdravým potem z budovatelského úsilí, nebo naši nepřátelé, cizáci a domácí buržousti, na samotkách našich nápravně-výchovných ústavů.

Na shledanou v lepších časech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sice nevím přesně, co znamená výraz "skotná" (ani Český národní korpus to neví), zato vím, že vše souvisí se vším.
Takže promiskuita rozhoďnožky Carly Bruniové (to víte, Italka) dozajista souvisí s kolaborantskou akcí libyjských háchů, zorganizovanou známým sionistou.

Hezký večer přeji.

Harpyje řekl(a)...

Samice se nazývá koza, samec kozel. Vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup, hňup je méně agresivní, maso hňupů má slabší specifický zápach. Mládě se nazývá kůzle. Samice v říji se prská - popsáno v lidové písni "Když se kozy prskaly, ocasama mrskaly" (zpívá se na melodii "Když jsem husy pásala, zimou jsem se třásala"). Gravidní samice se označuje pojmem březí nebo skotná. Samice, která porodila, se okotila. Potrat (událost) se nazývá zmetání. Potracený plod se nazývá zmetek.
Že zrovná já, odrodilec, Vás o takových samozřejmostech musím poučovat, mě, upřímně řečeno, šokuje.

A.S. Pergill řekl(a)...

Ještě k tomu svalovci:
Ono se někdy uvádí, že motivoval Mohameda (případně židovské proroky) k zákazu vepřového, nicméně usedlá populace s tímhle problémy neměla (měla k dispozici důkladnou tepelnou úpravu), problémy měli pouze kočovníci, kteří to maso jen trochu očoudili nad doutnajícím trusem. Nehledě k tomu, že vepři z řádně ošetřovaných chovů mají parazitů minimálně. (A vepřové v plechovce, ošetřené tak, aby nepřežily ani spory Bacillus tetani, je pochopitelně ještě o řád bezpečnější.)
Čili je zákaz vepřového názorná ukázka toho, jak náboženské příkazy a zákazy degradují lidi na nemyslící insektoidy.
Totéž se týká i muslimů a desinfekce: V některých desinfekčních prostředcích jsou vyšší alkoholy (od etanolu vzdálenější než třeba ocet) a mohamedáni se prčí kvůli používání desinfekce ve špitálech (i takové, kde nejsou ani ty vyšší alkoholy). A je zajímavé, že jim přitom nevadí cukr, což je taky alkohol, byť s keto- nebo aldo- skupinou.

informace řekl(a)...

Carla Bruni è incinta?
http://www.libero-news.it/news/722366/Carla_Bruni_%C3%A8_incinta__Legittimo_sospetto__%C3%A8_un__pupo_elettorale__.html
A kdo je otec? Snad ne vykastrovaný kozel, jak taktně narážíte.

Větší vlastenec řekl(a)...

Uh oh. Do Pěruna.
Marně šátrám v paměti; takto moji pokrokoví předci nehovořili. Ani moravská, ani kladenská část mé rodiny takové výrazy nepoužívala, vážně, vážená paní Harpyje. A že si tedy obě babičky pro lidové výrazy nešly daleko; to mi prosím věřte.
Ba ani moji prostí spolupracovníci a podřízení takové výrazy nepoužívali a nepoužívají.
No nic; člověk se stále učí.

Harpyje řekl(a)...

Populace divokých prasat v saudsko arabském pouštním regionu musela být v Mohamedově době skutečně velmi hojná, když motivovala Mohameda k zákazu vepřového. Usedlá populace v Mekce a Medině neočuzovala to maso jen trochu nad doutnajícím trusem, jako nomádi, nýbrž měla k dispozici důkladnou tepelnou úpravu. Úžasný poznatek!

Harpyje řekl(a)...

Vaši "pokrokoví" předci asi nepěstovali kozy. Máte s tím nějaký problém, Vlastenče?
Koza byla krávou malého muže, domácím zvířetem proletářů, psanců této země.

informace řekl(a)...

Berlusconi rozhodl o bombardování Libye, aniž by se poradil s ministry, říká Maroni, ministr vnitra. Jeho rozhodnutí je nepochopitelné, protože v předešlých dnech byl proti. Humanitární bombardování neexistuje. Severní liga silně kritizuje Berlusconiho a žádá, aby se věc projednala v parlamentu.
Snad z toho nevznikne vládní krize. Opozice si už brousí nože.

STK. řekl(a)...

Pro Harpyji:

Už jsem si zjistil, kam sahá Afrika podle geodetů. Podle zlomů tektonických desek je to trochu jinak - a právě tahle mapa Země mi dlouho visela nad postelí. Takže prosím nezoufejte nad mou hloupostí - jsem, na rozdíl od jiných, poučitelný.
Jinak jsem zjistil, že jste přímo expertkou na zemědělský žargon. Takže určitě víte, jak se nazývá ve Slezsku kozel v říji?

informace řekl(a)...

Hosspodářské noviny:
"Když se prskají, strašně přitom řvou a mrskají ocasama. To se dokonce zpívá i v jedné písničce - když se kozy prskaly, ocasama mrskaly," ...
že by se to vztahovalo k jedné zmíněné manželce? Tomu se mi nechce věřit.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
pouze jsem citoval názory, které se objevují i v učebnicích.
IMHO je zákaz vepřového typické anticivilizační opatření (proto ho zakázali i rabíni), protože diskriminuje obyvatele měst (kteří jsou přirozenými vektory i hybateli civilizačního růstu) a navíc přispívá ke hromadění odpadků ve městech (protože "dobrý prase všecko spase") a tím se např. zvyšuje krmivová základna pro krysy, přenášející mor.

Harpyje řekl(a)...

Nejsem nadarmo vnučkou zvěrolékaře, a pravnučkou hanáckých sedláků. Ale kdybyste se všichni Vy, hlupci, podívali na http://cs.wikipedia.org/wiki/Koza_dom%C3%A1c%C3%AD, tak byste věděli, odkud mám tyto "znalosti".
:-))))

stk řekl(a)...

Pro In4maci:
Nad tím, co se děje kolem Libye jeden neví, jestli má plakat nebo vyrážet šílené smíchy. Co radíte?

Jednu příjemnou zprávu nám to přece jenom dává: I úplný blb se může stát vysokým státním úředníkem a to nejen v Česku...

informace řekl(a)...

STK,
já to taky nevím a žádnou útěchu při myšlence, že i úplný blb se může stát vysokým úředníkem a rozhodovat o osudu nás všech, nepociťuji.

Harpyje řekl(a)...

To se může, STK, stát. Kdysi, před lety, byl na Psu diskutér s nickem Skeptikus Maximus (snad už jenom Vlastenec a Kopretina si mohou, pokud vůbec, na něj vzpomenout), a ten situoval Israel na Arabský poloostrov. Byl navíc odporný antisemita, takže Vaši geografickou úchylku Vám vůbec nemám za zlou.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Proč zákaz vepřového a jaké to má obecné souvislosti ?
1. Svalovčitost.
2. S prasaty nelze kočovat jako kozami a ovcemi, uchovávání vepřového například uzením je složité, nákladné a pro kočovníky nevhodné. Sůl nebyla levná. Skopový dobytek je "živou konzervou"
3. Jestliže skopové pokryje potřebu masa, nemusí být ekonomické ho směňovat za vepřové.
4. Soubor hygienických pravidel se stal součástí výlučné kultury odlišující od ostatních kmenů (národů) i v moderní době, kdy ztratil svůj praktický význam. Proto nekonečné "učené" diskuse jak má být odděleno maso od mléka, jak daleko od sebe mají stát chladničky pro jedno a pro druhé, jestli je přípustné oboje převážet v jednou autě, třebaže v konzervách či nepropustných obalech. Z původních praktických a rozvíjejících se pravidel posilujících schopnost fyzického přežití v tehdejších primitivních podmínkách, ale jak se ukázalo i později ve špinavém středověku,což vyvolávalo iracionální nevraživot ostatních sužovaných vyšší úmrtností, se postupně stal nástroj kulturního přežití. Obdobně v jiných formách u muslimů. Kulturotvornost těchto zvyků je zvláště pozorovatelná při přechodu do jiných podmínek, ve kterých již neplní původní funkci. starobylé poměry a společenské uspořádání se promítá i v náboženské liturgii a rétorice, například křesťanství. Království, pastýř, stádo, beránek boží... To všechno odráží život a společenské poměry v době vzniku základů judaismu, a z něho vzešlých křesťanství a islámu jako univerzálních náboženství. Jinak řečeno, univerzálních operačních systémů spustitelných na jakémkoli jiném než vybraném hardware... Kam až se lze dostat od úvah o prasátkách. Genetik a mikrobiolog by o vhodnosti či nevhodnosti pojídání vepřového třeba zjevili něco zajímavého.
Prasátko jen jako vepřoknedlo, na paprice, v guláši, špeku, šunce od kosti a v některých zabijačkových pochoutkách. Ale ne, že bez vepřového bych umřel. Stejk radši hovězí.

Větší vlastenec řekl(a)...

Když hlupec, tak hlupec; s tím se nedá nic dělat. Na Vámi doporučovaný odkaz se raději nepodívám, vážená paní Harpyje, neboť, jak se u nás říká, Komu není z Kremlu dáno, v apatyce nekoupí.
Co se mých předků týče : Ti moravští samozřejmě chovali vepře, slepice, králíky, různé psy (včetně psa dingo), kavku (utopila se ve studni, postavené ze skruží, jež zabily jejich prvního syna). O koze se nikdy nemluvilo.
Moji kladenští příbuzní chovali hlubokou třídní nenávist. Na dvoreček jejich domečku v dělnické kolonii se vešla boudička na uhlí, ohrádka na popel a odpadky, a pár jakýchsi beden. Prasátko by muselo být malé, a stejně by nebylo jej čím živit. Hubená kozička by se možná vešla do koutečku dvorečku, ale problém by zůstal stejný : Kde vzít travičku pro kozičku v černém Kladně ? Mezi haldami ? Na dlažbě železáren a strojíren ? Na trati ? Tam vartují vechtři; hlídají i trávu, k životu se deroucí z náspů – čeká na ni jejich koza. Na kozí mléko čekají jejich početné děti i ztrhaná žena.
Vechtr větří, rachot ocelových kol a houkání vlaků mu nepřehluší tichý cupot hladových dělnických dětí : „Ha, stůj, holoto mizerná ! Mojí trávy se vám zachtělo ? Jen počkejte, otrhanci, až vás chytím !“ Tvrdé lekce vepsaly nesmazatelně do dětských duší tvrdé třídní pravdy : Sytý hladovému nevěří. Vykořisťovatelský systém nelze opravit, jen zrušit.
Prostě, vážená paní Harpyje, když moji pokrokoví hladoví předci nemohli mít kozu, postarali se, aby sousedům ... Ale ne, kdepak. Nepostarali se, aby sousedům koza chcípla. To by byla škoda. Po našem prvním vítězství byli bohatí vlastníci kozy po zásluze potrestáni, a jejich koza byla odvezena na jatka. Naše státní jatka. A pak se tančilo všude.
Mimochodem, když jste tak sečtělá – jestlipak víte, co za starých špatných časů znamenal výraz „kozí daň“ ?

I kdybychom padli všici, vstanou noví bojovníci, prapor s růží zavlaje !***Volte ČSSD a KSČM !

ctrl+c und dann ctrl+v řekl(a)...

Braní úplatků a korupce nejsou důkazem, který vznikl a prý nebezpečně mohutní v naší společnosti, ale byly zde již dávno a dávno. Braní úplatků se nevyhnulo ani Kladensku, kde zvláště v hornictví se prezentovalo jako kozí daň. Vyžadovali i a bezostyšně přijímali především důlní dozorci, kteří potom poskytovali drobné, často diskutabilní, úlevy v práci. Placení této „daně“ dostalo své označení z původního podplácení pánů darováním kůzlete, častého to produktu hornicko-zemědělských dvorků a chlévků. Je samozřejmé, že i ostatní drobné domácí zvířectvo zde našlo plné uplatnění. Nebylo výjimkou, že jako kozí daň byla přijata noc se ženou ubohého poplatníka.
Především ale dominovalo uplácení v penězích, a tak mnohý láteřící, ale kozí daň platící havíř, šel domů s hubeným výdělkem, ztenčeným o příslušné všimné.
(Jaroslav Vykouk st.)

Větší vlastenec řekl(a)...

"...podplácení pánů darováním kůzlete, častého to produktu hornicko-zemědělských dvorků a chlévků."

Jestli to diskutující s tím divným nickem myslí vážně, pak tedy ... Sancta simplicitas, povzdechl by si kdysi vzdělanější papeženec nad takovým prosťáčkem.
(I když představa je to úžasná :
V sobotu po šichtě zrádcové havířské cti pokradmu vklouzávají na dvůr ke štajgrovi či rovnou závodnímu, a strkají před sebou ty nevinné bytosti, předmět kozí daně. Žilnaté a černé havířské dlaně, černé vrásy kolem tvrdých očí, černo v tvrdé duši. Čistá bytost je tak mladá, tak hebká. Měla by si ještě hrát, vesele si skákat, na svět šťastně pohlížet svým jasným modrým zrakem. Je však lapena, zlý osud se blíží. Nohy se jí podlamují, ale ještě se vzpouzí, i když tuší, že není úniku.
Úplatný závodní je zde, chlípně se šklebí, mne si chlupaté ruce, sliní si odulé pysky : " No ta je pěkná ! To zas bude žrádlo !“, a z kuchyně ječí paní závodní : "Už zasejc bereš ty kozy do ruky ? Já se ti na to vyprdnu, ty starej kozle ! Eště jednou si vemeš kozí daň, a vrátim se k mamince !"
)

Více v románu Vstanou noví bojovníci, část VII. Na cestě k socialismu, kapitola Kozí daň.

Již duní právo v jícnu temně !)***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Teď jsem přišla na netu, že existuje i kozitelevize, cz, která prý je "alternativou k dnešnímu pojetí vysílání většiny televizi a také jde o zkoušku státního byrokratického aparátu, jestli nás za naše počínání bude chtít perzekuovat".
Viděli jste někdy její vysílání?
To je opravdu unikát.

drak řekl(a)...

informaci:

Fakt to existuje. My jsme zamlada takové úžasné možnosti neměli, nicméně jsme z blbosti u piva vymýšleli například umělecký styl hovadismus, v jehož rámci jediným kritériem hodnocení díla mělo být, že čím větší hovadinou to dílo bude, tím větší hodnotu bude mít. Řekl bych, že v Kozí televizi dotáhli tento náš dávný nápad k naprosté dokonalosti a nebývalým výšinám :-)