úterý 10. května 2011

Konec rozkošných čumáčků

Tak nám po jedenácti letech příprav začne parlamentní boj o nový občanský zákoník.
Nejsem odborník, nečetl jsem všech jeho 520 stran a neprostudoval 3046 paragrafů. Jenom jsem si v Hospodářských novinách přečetl o nejdůležitějších z těch tří tisíc změn. Jako občan jsem zajásal nad evidentními zlepšeními a zvedl obočí nad podivnostmi či přímo hloupostmi.

Začněme těmi zlepšeními:

Jako člověk v letech vítám obnovení vejminku. Dáte barák či byt dětem, ale vymíníte si, že v něm budete bydlet dále, až do své smrti.

Velké změny proběhnou ohledně vyřizování dědictví. Zde zmíním jen tu, že už za života příbuzného bude možné se zřeknout jeho dědictví. To ve spojitosti s tím, že se nově budou dědit i dluhy, umožňuje dětem nezdárných rodičů říci předem: Děkuju, nechci!

Pomluva zemřelého již nebude beztrestná. Rodina bude moci podat žalobu na ochranu jeho cti.

Ztracenou věc si bude smět nálezce ponechat - za určitých podmínek.

Tohle dřívější zákoník vůbec neřešil: Manžel či manželka bude moci stopnout podnikání svého partnera, pokud by ohrožovalo rodinný majetek například riskantními investicemi. Tohle mělo platit v novele už před 20 lety!

Znovuzavedení svěřeneckého fondu: Rodiče do něj budou moci převést část svého majetku, o který se bude starat správce. Majetek dětem předá ve zletilosti.

Zletilost: Budete moci přesvědčit soud, aby vás uznal zletilým už v šestnácti! Když se o sebe budete umět postarat. A ani nebudete muset být těhotná. Alkohol a řidičák však zůstává jen pro osmnáctileté a starší.

Tohle je napravení děsné krávoviny z dob reálného socialismu: Budova a pozemek už nebudou moci mít rozdílného vlastníka! Zatímco jinde soudům práce přibude, u téhle fundamentální záležitosti ubude. Fundamentální, protože mít své hnízdo či jeskyni je základní potřebou člověka. Lidi teď čekají dlouhá léta, než si ke svému vlastnímu bytu mohou pořídit i pozemek, a další rok nejmíň, než to úřady vyřídí. A někdy se to nevyřídí...

Zvíře bude mít status živého tvora. Přestane být pro pojišťovny a soudy pouhou věcí. Konečně začnou jednat podle zákona hasiči, kteří zatím jednali podle rozumu: Když hořel kravín, vyváděli ven nejdříve dobytek. Teď bude mít záchrana života psa zavřeného v autě přednost před škodou, která na voze vznikne, když se vypáčí dveře nebo rozbije okno. Zastřelení psa nebo otrávení kočky taky nebude levné - majitel bude po vrahovi moci požadovat odškodnění kvůli psychickému otřesu.

A tohle oceňuji: Dítě do 15 let si bude moci koupit zvíře jen v doprovodu rodičů. Ne, že přijdete domů, kde vás jako nečekané překvapení čeká rozkošný čumáček!

Spravedlnosti se dostane lidem při nákupu kradeného auta z druhé ruky. Dnes vás nezachrání ani to, že jste ho koupili v autobazaru. Seberou vám ho bez náhrady. Příště se i sem zavádí institut "dobré víry".

Pokud vám nějaký hajzlík zlovolně zničí "věc zvláštní obliby" - třeba oblíbenou hračku nebo jediné fotky mrtvých rodičů, budete mít nárok na zvláštní odškodnění. Zde jistě soudům práce přibyde.

Soudy budou moci snížit penále za nedodržení smlouvy, pokud bude "nemravně vysoké". Neexistence tohoto paragrafu nahrává šibalům, kteří si dělají kšeft z toho, že zejména důchodcům vnucují nesmyslné zboží za nesmyslné ceny a se zločinně vysokým odstupným ze smlouvy. Dneska se soudy na těchto zločinech podílejí - prostě jen posuzují, jestli chudák babička podepsala ďábelský úpis - bez ohledu na to, že ta smlouva je ve skutečnosti podvod. ("Kdo jiného uvede úmyslně v omyl...") K tomu patří i ochrana slabší strany - pokud si nevšimnete důležitého dodatku ve smlouvě napsaného klasickým drobným písmem velikosti 3,5 bodů.

Majitel bytu bude moci dát výpověď nájemníkovi, který se vůči němu dopustí trestného činu. Například když ho napadne, nebo když v jeho domě krade.

Skončí "dědění bytu", který nájemníkovi nepatří. Což se týká zejména obecních bytů. Vnuk naoko přihlášený k babičce, už "nezdědí" její smlouvu. Bude moci zůstat v bytu jen dva roky, pak se musí s obcí domluvit na nové smlouvě - nebo se vystěhovat.

Tohle je pěkné: Při stavbě domu budete mít nárok, aby vám stavební firma průběžně vyúčtovala náklady. Tohle by se hodilo i při ražení tunelů!

Výšeuvedené změny se mi zamlouvají. A teď uvedu alespoň jednu věc, která se mi zdá velice podivná: Poslední vůli bude možné pronést na "smrtelné posteli". Nemusí být písemná, tedy podepsaná. Stačí k tomu nejméně dva svědci. S ohledem na to, že "smrtelná postel" bývá často v nemocnicích či starobincích, tedy mimo rodinu (může se jí stát i sedadlo auta), a s ohledem na stav naší společnosti, jejíž příslušníci se nebojí ani komunistů, ani Boha, zde vidím obrovské možnosti pro různé vykuky!

Ještě zmíním několik vachrlatostí:

Rozumím tomuto zdravotnímu ustanovení: U zákroků, které mají trvalé následky, bude muset dát pacient souhlas písemně. Což se týká se to i vytržení zubu či operace slepého střeva. Ale už vidím další papírování u mé zubařky. A už vidím problémy, jaké nastanou, až přivezou někoho do nemocnice v bezvědomí.

Klasický sousedský spor o větev jabloně, která přesahuje na váš pozemek: Musíte souseda na svou zahradu pustit, aby si očesal ovoce. Ale už se neříká, jestli on taky musí na vašem pozemku uklízet svoje listí!

Úplně blbé je pak toto lidumilné ustanovení: Zdravotně postižený nájemník bude moci po majiteli chtít, aby mu byt přestavěl na bezbariérový. Čímž pádem se "zdravotně postižený člověk" už nikdy nepřestěhuje ani nenastěhuje. Byl by majitel domu hloupý, dávat si na krk takové břemeno! Jediné stěhování vozíčkáře bude zase do nějakého ústavu. Toto stojí za změnu. Sněmovna se však nejspíše bude hádat o mediálně profláklé ustanovení o náhradě za "ztrátu radosti z dovolené".

Tedy - pokud se koaliční vláda příští týden dohodne, že nový zákoník pošle do parlamentního mlýna. A potom samozřejmě bude také záležet na tom, dokdy tato vládní koalice vydrží. Protože sociální demokracie už oznámila, že se proti tomuto návrhu postaví. Hlavním argumentem senátora Jiřího Dienstsbiera mladšího, advokáta a právního experta ČSSD je - že soudy budou podle nových paragafů rozhodovat jinak!!! (Bože - proto se přece nový občanský zákoník dělal!) A lidi nebudou předem vědět, jestli uspějí. (Teď to věděli???) Spíše si myslím, že zejména (někteří) advokáti se obávají, že se budou muset znovu učit občanské právo.

Svoje připomínky hodlá vznášet i další politická síla - odbory. A s tím, jak Věci veřejné nevědí, kterak se nejlépe politicky zničit, může dojít k tomu, že se nová norma nepřijme. Ze všech postkomunistických zemí krom Česka nemají nový občanský zákoník už jenom Slovensko a Polsko, můžeme tak mít zanedlouho další trapnou prioritu...

Myslím si, že je třeba novou normu přijmout. Kladů je více než záporů. I když obsahuje takovou drobnou kuriozitu. Totiž neobsahuje:

Výraz "internet".

Psáno v Praze dne 10. května 2011
Nejdůležitější změny v Občanském zákoníku.

114 komentářů:

STK řekl(a)...

... Rodina bude moci podat žalobu na ochranu cti, pokud jejich zemřelého příbuzného někdo urazí ...

Tak tohle mě zaujalo. Tuším silně medializované spory na ochranu osobnosti - například u zesnulých STB-áků, vrahů a podvodníků. Bude se vše velmi těžko dokazovat, soudy se potáhnou a nebude čas řešit praktické spory. Co když někdo urazí Ocelového (Stalina)? Nebo malíře Hüttlera? A pozůstalí? No proč by to pro svých 15 minut slávy nezkusili... Asi zažijeme hodně šíleností a absurdit u soudu.

Ale stejně si myslím, že nový zákoník VeVerky nebo soc-demáci pošlou do ...nenávratna.

drak řekl(a)...

Mě spíš děsí ten způsob, jakým ta legislativa vzniká, takové to pozměňování paragrafového znění za chodu a lidová tvořivost poslanců. To je asi to, co vytváři v tom právním systému dokonalý chaos. Podle mého by bylo mnohem správnější, kdyby si poslanci nejdříve na výborech a pak v celé sněmovně vyříkali určité zásadní meze, kostru zákona, tedy ne jeho paragrafové znění, ale popis toho, jak by měl fungovat, co umožnit a co naopak zakázat, co trestat a jak to trestat. Až by se to uzavřelo, dostali by zadání profíci, třeba na legislativní radě vlády a ti by připravili paragrafové znění a to by sněmovna přijala, nebo nepřijala, ale celé, ne že by to mršila tak, jak to dělá dodnes a také je to na té nekvalitě hodně vidět a pravděpodobně je i záměrná, to není z blbosti, to je pro peníze.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Taneční hodiny pro starší a pokročilé?

Větší vlastenec řekl(a)...

"...mít své hnízdo či jeskyni je základní potřebou člověka."
BINGO !
Tak tohle kapitalismus a demokracii konečně položí !
Ano, porazme hloupé apologety euroamerického způsobu života jejich vlastní zbraní : demokracií a tzv.lidskými právy : Požadujme uzákonění nároku všech občanů České republiky na uspokojení jedné ze základních potřeb člověka - potřeby vlastnit nemovitost !
Všichni dnešní nájemníci se ode dne platnosti zákona stanou bezdomovci a bezbytovci, a stát se o ně bude muset postarat. Státní bankrot přijde rychle; následný chaos a hladové bouře urychlí naše konečné vítězství, možná až o několik let.
Teda, řeknu vám, vlastenci a vlastenky, ten Velký Šaman je ale vážně číman ! Čest jeho záslužné práci.

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, velmi jsem se usmála nad slovy Karla Janyšky "Do socdem kvůli jejich zločinné podstatě je nutné kopat neustále Dzp"...

Větší vlastenec řekl(a)...

Milá Kopretino, nijak zvlášť mne nerozesmálo zjištění, že svůj čas věnujete sledování "tvorby" pošuka Janyšky, namísto činnosti Vám mnohem potřebnější.
Např. studiu těchto stránek : http://www.nemcina-on-line.cz/nemecky-rozcestnik/studium-a-vyuka-nemciny/nemcina-na-internetu-zdarma/

Hezké odpoledne přeji.

Větší vlastenec řekl(a)...

A hrdí jsme !

Zdánlivě podružná zpráva mně dnes udělala velkou radost :
Češi nepřijeli. Německá burza práce skončila fiaskem, přiznávají Lidové noviny, protilidový plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem.
Ano, jsme hrdí, ano, za jidášské € nezradíme, nepošpiníme ústa ani hruď falešnou řečí. Vší náš lid trpí a hladoví, ale pro Němce pracovat nebude.
Vší náš lid, zbídačený jedenadvaceti lety bezuzdného řádění kapitalismu je na pokraji hladu, neboť mu došla úspory z let socialismu. Vší náš lid je zadlužen, svýma hluboko zapadlýma očima ve vyhublých tváří hněvně pohlíží na zářící výlohy přeplněné zbytným tovarem, na to lákavé pozlátko kapitalismu a demokracie.
Ale pro naše dědičné nepřátele otročit nebude.
Ať si strčí do svých tučných řití nabídku otrocké práce Němci i ostatní Euroameričani !
My jsme hrdí Češi, my se za prací přes Šumavu trmácet nebudeme ! Ani v rámci naší republiky se stěhovat nebudeme ! Naše rodinné domečky, naše vypiplané panelákové bytečky neopustíme !
Vláda je povinna nám práci zajistit v místě našeho trvalého bydliště; tak to bylo, a tak to opět bude, po našem opětovném vítězství nad Němci, Euroameričany a jejich domácími přisluhovači !

Zvítězíme !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Taky jsem ten článek četla, a nevycházela jsem z údivu. Co by se zde například uživilo lékařů! A nejenom těch. Neumím si to taky vysvětlit jinak, než že za tím vězí pohodlnost a zápecnictví

Anonymní řekl(a)...

1) Nemovitost a pozemek pod jedno vlastnictví.
Pozemek pod ulicí patří soukromé osobě. V této ulici je nedodělaná, nezkolaudovaná a nezlegalizovaná studna. Ona soukromá osoba přeplatila obecní úřad a pozemek s ulicí koupila. Zatím musí prokázat vlastnictví studny dokumentem nebo soudně. Komu bude patřit ta studna v případě, že pozemek a nemovitost bude patřit jedné osobě. Jaké potíže z toho pro ostatní obyvatele vyplynou?
2) Ta čeština.
Parafa - předběžný podpis, signování,
parafované znění - znění potvrzené podpisem zodpovědné osoby,
paragraf - odstavec,
paragrafované znění - ?,
potenciální řešení - možné řešení,
potencionální řešení - ?
a další moderní slova:
exponencionální růst, procentní bod.
Michal.

Kopretina řekl(a)...

Milý Vlastenče, tady jde o to, já jsem se schopna naučit základy gramatiky nebo odvykládat téma, ale starší archaický text, navíc velmi složitý, to je problém... Navíc někdy marxisticky orientovaný... Více lidí je z toho zoufalo... A paní Harpyji budu moc vděčna, když mi pomůže... Navíc mám zkušenosti, že se na českých školách člověk jazyk hovno naučí, tedy z mé zkušenosti...Dzp.

Harpyje řekl(a)...

V souvislosti s Vašimi texty, Kopretino, mám otázku na kohokoli, kdo tomu rozumí.
Dá se nascannovaný text převést na nějaký jiný formát, než grafický?
Můj problém byl už minule, že jsem ty texty nemohla kopírovat a vkládat, nýbrž psát překlad nejdříve ručně, a teprve potom na počítači. To je dvojitá a zbytečná práce, a byla bych každému vděčná, kdo by mi poradil.

Kopretina řekl(a)...

No pokusím se o to, ale zatím nevím, zkusím se zeptat...

Harpyje řekl(a)...

Vox populi, vox dei.
Něco pro Vás, Vlastenče
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A110510_110417_p_spolecnost_wag&vlakno=47401802#47401802
:-))))

Větší vlastenec řekl(a)...

http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_character_recognition

Harpyje řekl(a)...

Díky, Vlastenče, ale návod, jak by se to mohlo prakticky provést, jsem v tom odkazu neobjevila. Obávám se, že to ani není možné.

Větší vlastenec řekl(a)...

Paláce patří lidu !

Co já na to, vážená paní Harpyje ? No to je přece snadná odpověď : Jako každý český vlastenec s.I.Kudrnové tleskám.
Ano, paláce, kostely, hrady, zámky, kláštery, vily atd. patří lidu, stejně jako továrny, pole, lesy, louky atd. apod. Patří lidu, protože lid je postavil, lid na nich dřel, lid je znárodnil buržujům, Němcům a jiným Euroameričanům.
Proto patří všemu lidu například takzvaná katedrála takzvaného svatého Víta. Proto bylo vrácení Lucerny Havlům stejným zločinem proti vlasti a národu, jako bylo takzvané vrácení Schwarzenberského paláce Schwarzenbergům. Šlo o stejnou vlastizradu, jakou by bylo takzvané vrácení Lobkovického paláce Lobkovicům resp. Baťových závodů Baťovi.

POZOR !
K hrubému porušení Dekretů presidenta republiky (takzvaných Benešových dekretů) dochází už dlouho. Prakticky KAŽDÁ takzvaná restituce je prolomením Dekretů, které vrátily lidu, NAVŽDY vrátily, bohatství vytvořené rukama a umem všeho našeho lidu.
Pohov.

Opravdoví čeští vlastenci od roku 1945 nepřestávají upozorňovat na plány našich dědičných nepřátel : Návrat kapitalismu a demokracie znamená návrat Němců ! Tato rovnice platí samozřejmě i ve tvaru Návrat Němců znamená návrat kapitalismu a demokracie.
Kdo této zjevné pravdě nevěřil, kdo volil falešné pozlátko Euroameriky, si dnes zoufá : Kapitalismus s demokracií opravdu přinesly návrat Němců a dalších Euroameričanů, návrat papeženců a sionistů, návrat části zrádné emigrace. Naše vlast byla brutálně zatažena do EU a NATO, naši žoldáci pomáhají Euroameričanům masakrovat muslimské partyzány.
Plánovaná přemístění Schwarzenberského paláce do Berlína a tzv. katedrály tzv. sv.Víta do Říma jsou tedy pouhými průvodními jevy rozchvácení celé naší vlasti krvavýma prackama Euroameričanů.

Na knoflík vředů zapjata jsou těla
za hadry hesel duše zahnívá
rozetou z vředů Evropo jsi celá
Ty zmije zrádlivá

(F.Halas, Deset ran egyptských)


Volte obnovení bdělé ostrahy našich státních hranic proti sudetoněmeckým revanšistům a žoldákům NATO !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Harpyje,
nevím, jaký máte program na skanování. U Microsoft office je dvojí možnost Document scannig nebo Document Imaging. Klikněte na jeden z nich a pak se to dá do běhu samo. Problém je s ocr, můj office předvídá jen 4 jazyky, samozřejmě ne češtinu ani jiné slov. jazyky, a tak ten naskenovaný text musím pracně opravovat.
Na Macu jsem měla ReadIris a tam byla možnost výběru jazyka velká.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Kopretino, scanner ktery pouzivate, by mohl mit program OCR (optical character recognition). Vysledek neni dokonaly, ale da se to opravit rucne.
Druha moznost je zkusit copy/paste z Adobe PDF do Word.
Treti moznost je, ze texty prepisete a priton se alespon pocvicite v nemcine.
Nechat texty prekladat a jeste prepisovat Vasim dobrodincem mi pripada jako hodne manazersky pristup ke studiu.

informace řekl(a)...

harpyje,
zapomněla jsem napsat, že z naskenovaného dokumentu můžete vystřihovat a lepit do jiného, anebo převést celý do Wordu, stačí kliknout na "strumenti" (pardon mám program italský, nevím, jak je to u jiných jazyků). Tady právě vzniká problém s jazykem ocr.

Kopretina řekl(a)...

Ano, pokusím se o to a kdyžtak to ručně do wordu přepíšu já... Obecně budu vděčna za ten překlad.

Kopretina řekl(a)...

Máte naprostou pravdu Ravishingu. Texty do wordu kdyžtak přepíšu ručně já... Radila jsem se s bratrem, říká, že je velká šance, že to můj počítač bude umět převést naskenovaný text do přílohy Wordu...

Harpyje řekl(a)...

Díky Informace. Ty texty ale scannuje Kopretina. Jsou to texty její soudružky učitelky němčiny, a kdybyste četla, co dnes, 21 let po převratu, musí chudáci studenti překládat, tak by Vám vstávaly hrůzou vlasy na celém těle. Asi jako tetě Božence, když spolu s robotem Emilem uzřela strašidlo.
To se totiž stalo mně, když jsem loni překládala jí zadané texty, které byly jednou jedinou marxistickou litanií. Navíc jsem se příšerně rozčílila. Ony specielní výrazy jsem vůbec neznala, musela jsem je pracně hledat. Odkud je má znát Kopretina? Tenkrát jsem Kopretině napsala, že bych na jejím místě té soudružce učitelce onen text omlátila o hlavu. Ale chápu, proč to neudělala.
Nám, kteří nežijeme v Česku, se mohou Vlastencovy příspěvky zdát někdy přehnané. Rozhodně ale nepostrádají realistický základ.

Harpyje řekl(a)...

Takže jsem oprávněně doufala, že Vás onen příspěvek bude inspirovat. :-))))

informace řekl(a)...

Harpyje,
mám s tím umělým jazykem pradávné zkušenosti, když jsem navštěvovala pražskou jazykovou školu pro přípravu k státní zkoušce z angličtiny. Učili nás tam termíny budovatelské češtiny, převedené do angličtiny, které jsem vůbec neznala, dělala jsem totiž angličtinu soukromě u jedné Angličanky, co se mnou četla klasické anglické texty. A později jsem se s nimi v praxi už nesetkala.
Měla jsem za to, že už zapadly do propadliště dějin spolu se vším, k čemu se vztahovaly.
Myslela jsem, že slovník a frazeologie VV. pocházejí někdy z padesátých let a že jsou nějakou historickou vykopávkou. Proto mě tak baví.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Kopretino, nechci poskytovat hrabeci rady. Ale pro Vase dobro byste se mela pokusit prelozit, co umite. Na laskavou pani H. se pak obratit s vecmi, s nimiz si opravdu nevite rady.

informace řekl(a)...

Dodatek,
připadá mi nesmírně komické psát o dnešní situaci jazykem, který se používal před 50-60 lety.Úžasná dichronie mezi realitou a komunikačním prostředkem. Má skutečné nadání jako stylista, já bych to, upřímně řečeno, nedokázala.

Kopretina řekl(a)...

Informace, o tom píše Harpyje... Soudružka učitelka nás nechá překládat texty jazykem, kterým se už ani nemluví...

informace řekl(a)...

Nezlobte se zbytečně, Kopretino.
Sice jsem nepochopila, jestli překládáte z budovatelské češtiny dob socializmu nebo z budovatelské němčiny dob NDR, ale vezměte to jako cvičení z historie jazyka. Kdysi se tak mluvilo v obou zemích. Mezi tím se slovní zásoba a frazeologie změnily, takže k přímé komunikaci to nijak neslouží, ale někdy se skutečně můžete setkat s nutností ty archelogické zbytky překládat a nebudete muset hledat pracně odpovídající termíny v druhé řeči. Díky domácím úkolům paní učitelky. Berte to tak, s optimizmem.

Harpyje řekl(a)...

To je velmi cynické doporučení. Dzp.

STK řekl(a)...

2 Drak:
Ano, tvorba zákonů je přece jasná každému. Naše okolí je zaplněno lidmi, kteří naprosto přesně vědí, jak na to. Jak napsat dobrý zákoník, jak sestavit národní mužstvo, jak zabránit inflaci, jak ozvučit muzikál, jak vyřešit dopravní situaci v Praze atd.
Jejich sebejistota bleskově klesne téměř na nulu, když jsou připuštěni "ke kormidlu". Po několika zmatečných pohybech doleva a jinam snadno zjistí, že "ten autobus prostě neuřídí" a jdou od válu. Ti rozumnější, ti co by na případné havárii osobně prodělali.
Ti druzí se k volantu nehrnou, ale jsou plní "knížecích rad" jak to dělat, a co je horší, v nenadálých okamžicích "tahají za páčky" o jejichž funkci často nic neví ani sám řidič a proto na ně raději nesahá.

"Z mého života": Byli jsme jednou s muzikálem "Šumař na střeše" v Praze. Při muzikálech obvykle sedíme v hledišti, protože nebývá čas si nacvičit korekci rozdílu mezi tím, jak to slyší diváci a jak odposlechové mikrofony v daném divadle. Tudíž kolem vás sedí diváci. Většinou vás přestanou vnímat po několika minutách děje - to co se děje na jevišti bývá zajímavější, než člověk, který ve tmě "šoupe nějakými knoflíky". Tenkrát ale ob sedadlo vedle mě seděl skutečný expert. Při každé písničce mi radil, co mám udělat s korekcemi, kolik dát echa a jak hlasitě mám najet mikroporty. Měl jsem co dělat, abych slyšel to, co se odehrávalo na jevišti.
Po pauze, když se pan expert vrátil z konzumace zákusků ve foyer jsem odbavil úvodní písničku druhého dílu a protože následoval delší blok prózy bez amplifikace, tak jsem tichounce řekl onomu odborníkovi: "Teď si to zkuste zase Vy, pane, vyznáte se v tom rozhodně líp než já - já si teď zajdu na kafe" - a vyplížil jsem se tiše z řady.
Pánovi jsem tím zcela pokazil den. Ten se totiž vylekal tak strašně, že utekl z hlediště a když mě viděl ve foyer, tak to vzal rovnou z divadla ven. Vrácení vstupného asi nežádal...

stk řekl(a)...

Vážená Harpyje, co je vlastně na doporučení Informace cynického?
Zdraví cynik STK.

Harpyje řekl(a)...

Zkuste myslet přímo hlavou, STK.

stk řekl(a)...

Myslíte?

informace řekl(a)...

Co je na mé radě cynického, Harpyje?
Znáte teorii překladu? Jestli se nemýlím, zabýval se tím pražský lingvistický kroužek a pak v padesátých letech J. Levý.
Mají být při překládání zachovány nebo setřeny specifické vlastnosti výrazové struktury originálu?
A jak je můžete zachovat? jen když znáte adekvátní formy v jazyce, do kterého překládáte.

Větší vlastenec řekl(a)...

Studium M-L-S - příprava na praktický život

Vážená paní Harpyje,
vám, kteří nežijete v Česku, se mé příspěvky mohou zdát někdy přehnané. Rozhodně ale nepostrádají realistický základ, to vás zrádné emigranty srdečně ujišťuji. Když už vás o tom neujistí výsledky voleb a průzkumů veřejného mínění.
Nuže, co se týče skučení sl.Kopretiny nad údajnou zastaralostí předkládaných studijních textů : S.profesorka je s největší pravděpodobností zodpovědná pedagožka, myslící přímo hlavou.
Jako taková dobře ví, že jednou se ztracená vláda věcí lidu našich rukou zpět navrátí, ó lide, navrátí. Takže ony „zastaralé“ marxisticko-leninsko-stalinské texty budou opět velice aktuální. A vědečtí pracovníci Národohospodářského ústavu Akademie věd resp.VŠP resp.VUMLu budou muset s těmito texty každodenně pracovat.
Tudíž, přes všech křik a pláč nechápajících studentíků s.profesorka cílevědomě a odpovědně připravuje mladou generaci vědců a úředníků na praktický život v obnoveném socialismu.

Čest její práci !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Čest i té Vaší, VV.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sloužím vlasti !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

1-
Za nás na vojně byla správná odpověď na pochvalu "Sloužím socialistické vlasti!"

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě; však mnohokrát jsem volal tato hrdá slova.
Leč dnes, v této zlé době, kdy lidová armáda v hloubi Blaníku sotva začíná procitat, dnes, kdy nutno číst mezi řádky a zpívat mezi slokami, dnes musím z poděkování za ocenění spravedlivý slovanský společenský systém vynechat.
Rve-li mi to osrdí ? Rve, rve posté jako poprvé. Leč Sorge i Fučík též zapírati museli Lenina, a zapřeli jej třikrát, než kohout zakokrhal. Když padli za otčinu, smrtí smazali svoji vinu.
Čím odčiním zapření já ? Dá-li Lenin, tak prací; nedá-li, tak padnu na barikádách, a pád ten změní se v let, jež skončí slavnostním zápisem do Pamětní knihy ZO Strany. A žít budu v paměti pionýrů a pionýrek, jež v bílých podkolenkách a rudých šátcích státi budou čestnou stráž u pomníku padlých revolucionářů, státi budou, jak já jsem stával, posměchu synků maloburžoustů nedbaje.
A kdyby snad ... ach, o tom ani snít nemohu ... nebo snad mohu alespoň snít ? Ach, kdybych tedy mohl, kdyby se za mne moji předkové u Marxe přimluvili ... tak bych mohl být pověřen Úkolem. Jak Ramón pečlivě nabrousil bych cepín, dost na proniknutí do zrádné lbi, však ne příliš, by špice skrytá nepronikla mým oděvem, abych bezpečně pronesl spolehlivý nástroj třídního boje přes stráže pochopů i pohůnků.
A pak, ach ! Pak v přepychové pracovně zrádcově bych se rozmáchl lví silou, vzletem sokolím. Leč dokázal bych přemoci sám sebe ? Toť otázka; vždyť potlačiti spravedlivý hněv při pohledu na Trockého či Gorbačova je pro nás pokrokové, levicově založené lidi úkolem téměř nadlidským.
A usmívat na takového jidáše, hovory o zradě vlasti a Strany s ním zapřádat, do jeho důvěry se vloudit – toť úkol nejen nadlidský, ale i nadsoudružský. Ovšem kdyby se vše zdařilo, nagražďon bych byl Zlatou hvězdou Hrdiny Ruské federace. Stal bych se nesmrtelným, i kdybych (což se dá předpokládat) padl ihned po splnění úkolu.
Ve Věčném Kremlu bych se pak zúčastňoval Věčné schůze, na zlatých chodbách bych tiskl ruce a líce celoval jiným nesmrtelným soudruhům včetně jednoho s.příbuzného. Schůzovali bychom, jedli, pili, hodovali, dobrou vůli spolu měli, až do chvíle Posledního třesku, kdy výbuch zazní naposled, a Rudý bude celý Kosmos.

Luzná to vidina, přeluzná; však z mlžných vidin kosmických teď zpět, do Čech, do Prahy. do prd.... Už jsou čtyři pryč !
Noci již nakrátku, jest mi pracovati, žel ne pro vlast a lid, jen pro skývu chleba svého vezdejšího, od grupy cizojazyčných soukromokapitalistů vyškemraného.

V Moskvě již svítá, kohout břesknou písní Slunce vítá. Hospodář jej okřikuje : „Mlč, ty zvíře kleté ! Zobák drž, ať baťušku Putina nevzbudíš ! Určitě zas do noci bděl, v pracovně na Rudém náměstí, pracoval pro mír, bojoval za štěstí.“
Veselý smích v tu chvíli zazněl od vrátek, smích jasný jako zvonky trojky, a přitom mocný jako hlas Zvonu-Cara : „Cože, hospodáři ? Že spím, myslíš ? Špatně o mně smýšlíš, soudruhu; já bdím, když ty spíš, a nespím, když ty bdíš. Víš ? Tak nechej zpívat kokrháče, a přilož ruku k dílu, nechť Rusko kvete a buržuj pláče. Lenin ti dá sílu.“ A již běží dál, soudruh Putin, běží na své pouti vstříc Světlu Nového věku.



Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Jistěže,chtěla bych vědět, jestli Blog ukončil údržbu, jak mi před půl druhou hodinou oznámil.

informace řekl(a)...

Hm, jak se zdá, tak ji ukončil, ale mezi tím mi neotiskl příspěvek.
Sorry, byla to reakce na Vlastimila, ale nemám kopii a znova to tak "vzletně" nenapíšu.

informace řekl(a)...

Škoda, byl to docela ucházející rozbor jeho výrazových prostředků.
Mám za to, že je literární profesionál ne nějaký improvizující komik začátečník.

Harpyje řekl(a)...

Ty můzy Vás musí obletovat jako "Motten das Licht", Vlastenče. :-)))
Vaše tvrzení, že s takovými ženštinami nechcete mít nic společného, Vám neuvěří nikdo, kdo četl tento příspěvek (zastiňuje dokonce i ten, v kterém jste psal o kosmické platnosti MLS, a v kterém jste v básnickém opojení situoval Něvu do Moskvy).
Přiznejte se konečně, že s nimi pravidelně obcujete!

Větší vlastenec řekl(a)...

Ehm...
Miluji jen Stranu a Vlast, vážená paní Harpyje. A taky vší lid, samozřejmě.
Ale jinak - pravý revolucionář je skromný a cudný. Nestřídmost, obžerství, ženštiny, a jiné podobné buržoasně-feudální požitky jen odvádějí pracující od třídního boje. Takže tak.

A co se Něvy a Moskvy týče, svůj pochopitelný myl jsem již vysvětlil. Ano, vody Něvy se dostávají do Moskvy skvělým dílem sovětských inženýrů a budovatelů, úžasným kanálem, na jehož vlnách pohupovala se bílá motorová loď, nesoucí kdysi dávno mne a mé soudruhy (a východoněmecké soudružky) směrem na Leningrad.
Nu, mnoho již let tomu nazad, a vzpomínky jsou stále živé.
Dost, musím do práce ! Musím ubytovat proletáře, jenž nemá ani na kredit mobilních vydřiduchů.

Tak Čest !

Kopretina řekl(a)...

Jsem proti vzniku "Palestinského státu". Vznik "Palestinského státu" je předstupeň ke zničení Izraele, což by mi vyrvalo tlukoucí srdce z těla.
http://eretz.cz/2011/05/poslanec-elkin-v-judeji-%E2%80%9Ebud-my-nebo-oni%E2%80%9C/
Na kopcích Judee a Samaří se bojuje o Izrael, o zemi pro svobodný židovský národ, Zemi Izraelské, Zemi Sionu, Zemi Jeruzaléma...
http://eretz.cz/2011/05/poslanec-elkin-v-judeji-%E2%80%9Ebud-my-nebo-oni%E2%80%9C/
Palestinským Arabům se NEDÁ věřit, jsou zlí a prolhaní. S nimi se mír uzavřít nedá. Jak řešit situaci? Nechat stav status quo... Buď jsme na straně Židů nebo Arabů. Jiná možnost není, musíme se rozhodnout. Dzp.

Kopretina řekl(a)...

Darební palArabové...
http://eretz.cz/2011/05/hamas-vznik-palestinskeho-statu-je-predstupnem-ke-zniceni-izraele/

Harpyje řekl(a)...

Dobový dokument
"So long as Czechoslovakia's "main orientation" lies eastward, security-conscious Russia may well let Benes keep a democratic showpiece in Central Europe. But if Moscow grows suspicious, if the Big Three finally fall out, if the U.S. pulls out of Europe, if lines of force are drawn, what then? Dr. Benes knows full well that Czechoslovakia's survival as a free state, now as in 1938, depends on the good will and vitality and friendship of a free world."
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,778437,00.html#ixzz1MAGw6EGH

stk řekl(a)...

Vlastenče Vlastimile, o jakém to MLS píše Harpyje?
Obvykle se přece říkalo cuc na špejli, ne mls na špejli. Ale pravda, v Prostějově v hospodě mi jednou, ještě před převratem, nabídli "Katův mls". Byla to ostře kořeněná hnusná flaksa.
Ten MLS je něco podobného - jenom většího?

Harpyje řekl(a)...

Božínku, Vy nevíte jaká nejsvětější trojice předsedá hodokvasu ve Věčném Kremlu?

Harpyje řekl(a)...

Haleluja!
Můj odkaz pro RRR sice patří na článek, který z tohoto blogu záhadně zmizel, ale nevadí.
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/dvorakova-demokracii-muze-ohrozit-vznik-fasisticke-strany/
"V napjaté atmosféře, která nyní ve společnosti panuje, dochází k legitimizaci extrémistů v nejrůznějších uskupeních jako je například akce DOST. K této skupině mají blízko někteří lidé z řad spolupracovníků prezidenta Václava Klause. Podle Dvořákové, může z některého podobného spolku vzniknout v budoucnu nebezpečná politická strana. "Může dojít ke vzniku utrapravicové strany, která nabídne prezidentu Klausovi reprezentaci v okamžiku, kdy skončí jeho funkční období. Není vyloučen ani vznik ryze fašistické strany. Ta by mohla znamenat hrozbu pro demokracii."

Šaman řekl(a)...

Ke zmizelým článkům: Hoši z blogspot.com tomu říkají "maintenance" a zmizelé články i komentáře prý vrátí... Když nevrátí, vrátím alespoň i ty články. I když - bez komentářů to není ono...
\ :-//

informace řekl(a)...

jste si jistý, Šamane, že Vám dali při údržbě všechny "knoflíky" do pořádku, jak říkali? Aby to nebylo zas jako včera ráno, na tři hodiny blog zablokovali, pak ho do večera pustili a pak ho znova zablokovali skoro na 24 hodiny.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
pokud by strany hlásící se k demokracii dělaly to, co dělat mají, nedošlo by k vytvoření napjaté atmosféry ve společnosti a ony extrémistické strany bu skutečně zůstaly extrémistickými, tj. na samém okraji politického spektra a s počtem příznivců odpovídajícím tomuto postavení.
Právě proto, že uvedené strany dávají občanům arogantně najevo, jak moc na ně kašlou, se tyto strany posouvají do středu a počty jejich příznivců odpovídajícím způsobem narůstají.
Navíc, pokud vznikne formálně fašistická strana, tak se zase moc nestane, protože fakticky fašizujících stran zde už máme dost. I mezi parlamentními.

STK řekl(a)...

4 Pergill:
Nedovedu posoudit, nakolik jsou existující "státostrany" fašizující. Dokážu ale posoudit míru nadutosti jejich představitelů. Je až nepředstavitelně vysoká.
To, co t.č. provádí "Největší Radek na světě" a "Napoleon Bárta" a jejich "tvrdé jádro veverek" překračuje i normy pro ožralé opereťáky v divadelním klubu. To už nejsou "Ředitelé Evropy". To už jsou ředitelé zeměkoule a přilehlého vesmíru. A veverky v tom nejsou samy.
Změnu systému voleb proto "tihle" nedopustí - nakonec je bude volit tak asi 10% lidu české kotlinky, ale pokud jim to bude stačit ke znovuzvolení (a tedy k tomu, aby se opět úspěšně napojili na státní penězovod), stav se nezmění. Už si dovedu představit i Největší koalici - v té budou všichni (tak jak to bývalo za časů Národní fronty.)
Zbývá tedy buď zásah zvenčí (tomu se budou bránit nebývalou vstřícností k islámu i neo-komunismu) anebo tradiční česká defenestrace.

Případně selektivní aplikace druhého písmene z "ABC zbraní." [;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Jen klid, vážený STK.
Pravičáci jsou fašisti VŠICHNI; což jste zapomněl na své vzdělání ?
Po našem opětovném vítězství s pravičáky naložíme tradičně česky humánně - po husitsku, po leninsku. Schopnostmi a nevšedním zápalem s.s.A.S.Pergilla nebudeme plýtvat na likvidaci domácích tyranů a zrádců; kdepak. Pošleme s.s.Pergilla do Moskvy, aby se v příslušném ústavu Akademie věd zapojil do konstruování obranných systémů, jimiž ochráníme euroamerické pracující od jejich protilidových vlád a represivních složek.

Čest práci a Míru zdar !

drak řekl(a)...

Souhlasím s paní Dvořákovou především v tomto výroku: "Napětí ve společnosti může zmírnit pouze naše politická reprezentace vyřazením korupce z politického života a zvýšením politické kultury. Pokud k tomu nedojde, napětí ve společnosti zůstane.". Souhlasím s ní i v některých dalších bodech, byť na některé možné varianty a jejich pravděpodobnost mám jiný názor. Nicméně to, že chování naší současné politické representace připomíná ožralé idioty na pramičce, kteří nemají nic lepšího na práci, nežli jí zkoušet rozhoupat a potopit, tak to je celkem bez diskuse, to rozpozná i malé dítě.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Paní H., děkuji za odkaz. Myslel jsem zprvu, že jde o Dvořákovou Andělu :) Po odchodu Dr. Sládka chybí v Parlamentu strana typu Kdo neskáče není Čech. Možná pan Bátora a DOST zformují Jednotné Česko. Pan prezident by pak mohl Stranu od roku 2012 vésti.

Větší vlastenec řekl(a)...

Již duní právo v jícnu temně !

Je to tak, RRR. Taková strana zatím chybí, což je škoda. Obě naše bratrské Strany potřebují pořádného partnera. Věci veřejné sice působí správným směrem (urychlují rozklad prohnilého režimu), ale otevřeně s nimi spolupracovat nemůžeme.
Ovšem „Jednotné Česko“ – to není dobrý název; Moravané budou proti. Ano, po každém skandálním článku v Blesku resp. skandální reportáži na Nově dále vzroste odpor Moravanů vůči českým okupantům. Moji moravští přátelé mi do telefonu spílají : „Co to zase v té Praze děláte ? Sládek má pravdu – mosíme tam k vám dojet, a všechny Pražáky naházet do Vltavy !“
Konečně, tato nálada je celostátní a celonárodní; známý politolog Zdeněk Zbořil ji reflektuje ve stejném článku.

Co však nyní musím zdůraznit zrádným emigrantům, strádajícím nedostatkem denního styku s naším lidem :
Za všechno mohou ONI. My jsme pouhopouhé oběti.
Ano, emigranti – přečtěte si pořádně výše uvedený příspěvek velkého vlastence draka. S jakým názorem politoložky Dvořákové výslovně souhlasí velký český vlastenec, odmítající poručníkování Euroameriky ? „Napětí ve společnosti může zmírnit pouze naše politická reprezentace vyřazením korupce z politického života a zvýšením politické kultury. Pokud k tomu nedojde, napětí ve společnosti zůstane.". (Zvýraznění V.v.)

Ano, je to tak : Ne my, my ubohé bezbranné oběti, ale pouze naše politická reprezentace má moc vyřadit korupci z politického života naší vlasti. My přece neprovozujeme žádnou korupci; my jen občas někomu něco „šoupnem“ resp. někdo něco „šoupne“ nám, aby se věci hýbaly. Abychom dostali zakázku, aby nám účtovali méně nebo aby vzali naši předraženou fakturu. Nebo si nic „nešoupeme“, ale poskytneme si navzájem nějakou tu službičku, jak už jsme naučení za celý život. To přece NENÍ žádná korupce. NENÍ A NE A NE A NENÍ !

Toto je naše zdravá česká zásada, bez jejíž znalosti zde nelze žít :
Korupce začíná na n-násobku našeho čistého měsíčního příjmu, kde „n“ je minimálně 5, a je nepřímo úměrné výši našeho čistého měsíčního příjmu.
Pod touto hranicí prostě nejde o korupci, ale o běžnou součást našeho života, o zdravou politickou kulturu našeho poctivého a dělného lidu.
Už je vám to jasné, emigranti ?

Je přece správné chtít úspěch pro všechny, nejen pro schopné a pracovité !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Můj oblíbenec " geniální" Adam B. Bartoš napsal další vynikající článek o boji proti korupci ("módní jev").
"A že by byla korupce tak velkým zlem, aby vláda nebojovala proti ničemu jinému?
Z hlavy mne napadá spousty zel mnohem horších. Potraty. Ztráta suverenity země. Zaprodanost českého tisku. Sorosův Open Society Fund. Povinné očkování. Solární energie. Válka proti terorismu..."
http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/zaklinadlo-jmenem-boj-s-korupci/

Větší vlastenec řekl(a)...

České peníze do českých rukou !

Tak alespoň něco máte společného s naším vlasteneckým prezidentem, vážená paní Harpyje.
Ano, Adam B.Bartoš je geniální novinář, myslící přímo hlavou. Ano, největším nebezpečím pro naši vlast jsou cizáci, Euroameričani, sionisti, křesťani. A jejich vražedné výmysly : boj s (českou) korupcí, feminismus, homosexualita, potraty, sionistické fondy a vysoké školy, ekoterorismus, euroamerické nadšení, finanční terorismus atd.
Jedním děsivým slovem : Multikulti.
Prostě, velký český vlastenec soudruh a soukmenovec Bartoš má opět pravdu : Pořád lepší úplatek Čechovi než kšeft s Euroameričanem. Po našem vítězství Čecha-úplatkáře polapíme, přiznání a ukrytý majetek z něj vytlučeme. Ale Euroameričan ? Ten udělá frrr – a je pryč. I s našimi penězi.
(V jinak velmi obsažném článku s.s.Bartoše mi chybí zmínka o charakteristickém tvaru nosu sionisty Krause. Tak snad příště.)

Nekupujte u sionistů cukr, kafe, mouku,
zabili nám v Polné modrovokou holku !

Volte ČSSD, KSČM a DS !

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Paní Harpyje, trápí Vás, že povinné očkování ohrožuje Vaši svobodu dostat a šířit polio, černý kašel, dříve i neštovice?

Harpyje řekl(a)...

Včera na Psu:
hnus multikultur fašouni:
Autor: M. Jelínek
V evropě je to samej islamo fil , hlavně ve vedení , a za naše peníze nás připravují o naši zemi
no to asi jo protože už je dávno prodaná erohujery ... douám že všichi co ji prodaly budou jednou viset , a nebude to jak 89
Pan Jelínek myslí přímo hlavou.

STK řekl(a)...

Zajisté Vlastimile Větší!
O korupci se zde nejedná, protože "korupce" znamená například zhroucení, hnilobu či poškození dat a ještě asi dvacet různých věcí. Tady v kotlince se tomu, co popisujete, říká prostě úplatek, pozornost neboli všimné. Tedy žádné zhroucení čili korupce. A mezi dělným lidem se rozhodně nejedná o pětinásobek příjmu, na to jsou Češi příliš šetrní. Asi tak do "padesáti klacků" nebo 2 000 €, výš už nejdou....

STK řekl(a)...

Proč Vás pan Jelínek tak silně irituje, Harpyje?
Protože "neúmí šésky" nebo proto, že nemá rád "islamo-fily"? Vy je ráda máte? Opravdu? A proč?

Větší vlastenec řekl(a)...

Nějak nejste ve formě, vážený STK. Nepřejedl jste se myšiček ?
Takže :
1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Korupce
2) "Korupce ZAČÍNÁ na n-násobku našeho čistého měsíčního příjmu, kde „n“ je minimálně 5, a je nepřímo úměrné výši našeho čistého měsíčního příjmu."
Jinými slovy, do pětinásobku našeho čistého měsíčního příjmu se o žádnou korupci nejedná.
Co je na tom nejasného ?

stk řekl(a)...

2 VV:
Ad 1: Chybí písmenko "i", Wiki i jiné prameny umožňují velmi pestrý výklad toho slůvka...
ad 2: ano, přehlédl, takže nic...

Harpyje řekl(a)...

Mladý, nadějný a charismatický Karl Theodor zu Guttenberg přišel nejdříve o post ministra obrany, a posléze i o doktorský titul, protože ve své doktorské práci "zapomněl", k čemu slouží uvozovky. Vy, vážený RRR, jste to též zapomněl, anebo to nevíte?

Harpyje řekl(a)...

Předpokládám, vážený STK, že jste s obsahem vlasteneckého příspěvku pana Jelínka srozuměn, navzdory několika zanedbatelných formálních nedostatků.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážně ? A v jakémže to jazyce, vážený STK ? Zadám-li „korupce wiki“ do imperialisticko-sionistického vyhledávače, vyjde mi zase onen výše uvedený odkaz.
Zato taková „corruption“ – tam je opravdu možností habaděj; včetně oné „korupce dat“, o které o pár článků výše píše milá a uštvaná Tess. To jste měl na mysli ?

Co se vážené paní a zrádné emigrantky Harpyje týče - už jednou jsem si dovolil za ni odpovědět, když se v podobné situaci zahalila do důstojného mlčení :
Již se odrodila našemu národu, již načichla Euroamerikou. Takže odmítá náš přirozený a zákonný nárok na humánní likvidaci islamofilů, Němců, buržoustů, křesťanů a vůbec VŠECH našich nepřátel vnějších i vnitřních.
Vážně je to smutné, taková ztráta češství.

Zdravím Vás i všechny ostatní vlastence a vlastenky u příležitosti zítřejších oslav 90.výročí založení Strany.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ajta ! Než jsem svůj příspěvek dopsal, vážená paní Harpyje ukončila své důstojné mlčení. Asi zase dostanu za uši.

Harpyje řekl(a)...

Ta je pomalu tak smutná, jako "ztráta suverenity".

Harpyje řekl(a)...

Nedostanete, jenom by mě zajímalo, jestli jsem ve spojení se slovem "navzdory" použila správný pád.

Harpyje řekl(a)...

Na Psu je vynikající vlastenecký článek Vlka st. :-)))))
http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-dopis-ctenare-novinarce-z-mfd-du1-/p_spolecnost.asp?c=A110514_180712_p_spolecnost_wag
Je mi záhadou, proč na Psu zveřejňují takový odpad.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ee. Navzdory komu, čemu => navzdory několika zanedbatelným formálním nedostatkům.

* * * * *

Ano, článek soudruha a soukmenovce Vlka staršího je velice vlastenecký. Ovšem i článek „SVĚT: Virtuální Usáma a Hájek, který to schytal“ je krásně český.
Vůbec celý ten web „Česká pozice“ je neobyčejně vlastenecký; asi jako http://www.ceskenarodnilisty.cz/ .

Hezky mi začíná tento den slavného výročí.

STK řekl(a)...

2 Harpyje:
Špatně, vážená Harpyje, špatně, nejsem s tím srozuměn. Je pravda, že nemusíte na mé všetečné dotazy odpovídat, ani jinak reagovat. Ale raději u mě už nic nepředpokládejte... [;-)

informace řekl(a)...

Ale ten dopis Jany Bendové čtenáři na netu neni?
Hm, ta historie dívek, co chodily s Němci za války, je taky smutná kapitola. Včera jsem viděla něco podobného v italském filmu, když se na tu nebožačku vrhlo hejno ženských a skoro ji přizabily.

stk řekl(a)...

Jak tedy lze, vážený Vlastimile, co nepřesněji přeložit onen anglo-americký termín corruption?
Korupce je tedy zcela jiné slovo? Něco jako hodinky-holínky nebo Dalmácie-decimálka? ;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Nerozumím.
V češtině má výraz "korupce" jasný význam. Anglické "corruption" má významů mraky. Kupříkladu, před chviličkou jsem četl tuto větu : We do not see behind the outhouse door to know the details of the kid's corruption.
Přičemž nešlo, ale opravdu nešlo o zkorumpování onoho kluka.

Čili : „Korupce dat“ je nesmysl, nebo, v nejlepším případě, specifický humor.

Co na tom, pro Leninovy rány, není k pochopení ??

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Lieutenant Daniel Taylor: Where are you boys from in the world?
Forrest Gump, Bubba: Alabama, sir!
Lieutenant Daniel Taylor: You twins?
Forrest Gump: No Sir, we are not relations.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Chudák Karl Theodor, ten to dopracoval. Aspoň byl mladý, nadějný a charismatický. Nechtěl jsem se Vás osobně dotknouti, vážená paní H. Vím, že někteří rodiče odmítají očkovat své děti. Nicméně, v USA nevezmou dítě do školy bez plného řádného očkování. Aby očkování chránilo populaci, musí být její většina očkována nebo imunní. Domnívám se, že vakcíny přinášejí více užitku než rizik.
http://discovermagazine.com/2009/jun/06-why-does-vaccine-autism-controversy-live-on

Větší vlastenec řekl(a)...

„...Il est juste que nous recevions ces outrages jetés a la république et dont nous aurions du la défendre. Nous avons été faibles; nous nous sommes rendus coupables d´indulgence. Nous avons trahi la république. Nous avons mérité notre sort....“

Harpyje řekl(a)...

BLAHOPŘÁNÍ
Není dobojováno…
Vážený Vlastenče, u příležitosti dnešního kulatého výročí, Vám přeji mnoho úspěchů a hodně sil ve Vaší obětavé práci, aby se Vám opět podařilo vybudovat stranu masovou co do hodnot a myšlenek a spojovat vědecký pohled na společnost s potřebami lidí.
Míru zdar!

Harpyje řekl(a)...

Já též, vážený RRR. Zrovna tak nepokládám přijetí lisabonské smlouvy za ztrátu suverenity. Mnou citovaný úryvek pochází z článku (pa)žurnalisty a konspirologa Adama B. Bartoše, dle mínění pana prezidenta "geniálního".
Tento všehoschopný vlastenec, který byl vyhozen z Idnes.cz (údajně pro chronickou neschopnost), je mimo jiné zakladatelem Stuermera připomínajícího webu eurabia.cz, a nyní redaktor serveru prvnizpravy.cz. "Jeden z nejvíce vlezlých a paranoidních hradních vlezdoprdelků" (Karel Matoušek, poradce Jana Švejnara)
Svůj přívlastek "geniální" si od pana prezidenta vysloužil tím, že sepsal Seznam věčných petentů ve službách pana Vaňka, a "odhalil" spiknutí lékařů proti prezidentu republiky, kteří ho v soukromé korespondenci označili za blázna. Na rozdíl od Msgr. Halíka ("horší než Koniáš" :-))))), který prohlásil veřejně, že prezident republiky má poruchu osobnosti.
Kompletní evidenci tvorby Adama B. Bartoše a celé Hradní partičky vede na svém blogu paní Věra Tydlitátová.

informace řekl(a)...

Co vlastně oslavuje VV?
Promiňte mou neznalost.

Harpyje řekl(a)...

Devadesátiletou cesta bojů, úspěchů i proher.
»Vytvořením KSČ byly položeny základy revoluční strany nového typu. Čekala ji dlouhá a těžká cesta bojů, úspěchy i vítězství, porážky a prohry, oslavy i urážky a ponižování. Nelze zapomenout záslužnou práci jejich protagonistů i statisíců prostých členů a především těch, kteří přinesli oběť nejvyšší. Při tomto náročném běhu na dlouhou trať urazila spolu se svou pokračovatelkou KSČM již 90 let a stále, řečeno s S. K. Neumannem - není dobojováno.«

informace řekl(a)...

Jo tak. To má tedy co oslavovat!

Větší vlastenec řekl(a)...

Není dobojováno, vážená paní Harpyje; není, a dokud se vláda věcí Jeho, ó Lidu českého, do našich rukou nevrátí, tak ani nebude.
Jak mohli bychom přestat bojovat, ruce v klín složit, samopal do žita zahodit, když lid trpí pod knutou EU, když multikulti mučí lid, když chce pravice rozprodat paláce i půdu cizákům, jako rozprodala závody a lesy ?!

Ne, musíme dál, přes rány v dlaních a boku musíme se zvednout a jít opět na barikády, by lid jednou zvítězil, místo na robotu chodil opět do práce a na brigády.
Byť stokrát chtěli bychom spočinouti, vztyčit se opět musíme pevně, mužně obejmout sovětské osvoboditele, pocelovat jejich líce.
A oni jednou přijdou, přijdou jak legendární vojska z dávných kronik ! Zaženou stíny Západu, zaženou Euroameričany kruté a papežence umanuté. Pak posadí se v hloučcích u harmonik; jsou tak lidští, pyšni na Putina !


Tisíce zhynuly nám v rukou vrahů,
tisíce prošly peklem nacismu.
A přece vítězně jsme došli k prahu
nového světa, rozptýlili tmu.
Jsme svéprávní, jsme existence jistá.
A nepřemožitelné snažení.
Nad námi plála rudá vlajka čistá,
to avantgardní lidské znamení.


Už 90 let volíme KSČ(M) !

informace řekl(a)...

Dáreček Vlastenci k oslavám
http://www.fotosearch.it/bigcomp.asp?path=CSP/CSP295/k2952387.jpg

drak řekl(a)...

informaci:

K dárečku se připojuji :-)

Šaman řekl(a)...

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kolářová se z nového "občana" vůbec neraduje:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-opatrne-s-novym-obcanem-d28-/p_spolecnost.asp?c=A110514_124827_p_spolecnost_wag

Šaman řekl(a)...

U přesnění k výroku "už 90 let volíme KSČ": Volby v roce 1920 jste už nestihli, 1921 nebyly. V prvních parlamentních volbách roku 1925 však KSČ získala pěkných 13,2 % hlasů.

STK řekl(a)...

Harpyje píše:
...zrovna tak nepokládám přijetí lisabonské smlouvy za ztrátu suverenity...

Praktický příklad, kdy se vše změní prostou změnou úhlu pohledu. Z Čech a z Německa. Jistě, Německo je velký suverénní stát, nejlidnatější stát Unie, který z valné části určuje její politické i ekonomické směřování. Česko může tak leda "držet hubu a krok". Krok určitě.
A brblat si Češi můžou ve svých národních tiskovinách, které jsou pro zbytek Evropy zcela nečitelné. Do významnějších sdělovacích prostředků nebude české kverulantství prostě vpuštěno.

A byl bych docela rád, kdyby tento fakt velevážená paní Harpyje neodbyla konstatováním, že Češi jsou malí proto, protože se za malé sami považují. Oblíbená demagogie...

Pozn: Pokud BRD skutečně odstaví své JE, určitě najde účinný způsob, který zamezí, aby ČEZ na vzniklém nedostatku energie v Německu nějak výrazněji profitovala. Vsaďte se!!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Úvozovky! Jsou tam! Dnes jsem je objevil! Pozdě :( ale přece :)

informace řekl(a)...

Draku, byly tam i výpravnější a pestřejší dárečky, ale vybrala jsem ten střízlivý, je taky nejvýmluvnější.

Prof. Higgins řekl(a)...

The rain in Spain stays mainly in the plain.
By Jove, I think he´s got it!

Eliza D. řekl(a)...

You betcha!

Moby Dick řekl(a)...

RRR: Uvozovky jsou „tohle“. "Tohle" je označení palce. Já taky píšu "palce", on to texťák ani rtf jinak neuměj - a Word považuju za vir.

Větší vlastenec řekl(a)...

Sami nejsme nic !

Máte naprostou pravdu, vážený STK. Jsme malí, Němci a ostatní Euroameričani nás vykořisťují, přehlížejí, urážejí, ponižují.
Přitom před pouhými jedenadvaceti lety jsme byli plně samostatní a svobodní, a celá Euroamerika skřípala zuby vztekem a závistí nad našimi úspěchy.
Jenže pak přišel tragický rok osmadevadesátý, přišla Gorbačovova zrada, aktivizace reakce pod vedením euroamerických ideově-diversních center - a bylo zle. O všechno jsme přišli; o všechno.
Dnes se u nás zase roztahují Němci a Američani, Holanďani skupují naši půdu na zasypaní svých slanisek, buržoasie vysává lid, papeženci vykládají své pekelné bludy o morálce a svědomí, sionisti spřádají rejdy a kují pikle.

Prostě – musíme se CO NEJDŘÍVE zbavit prolhané a brutální Pravdy&Lásky, rozdrtit multikulti hydru, vystoupit z EU a NATO – a ostatní už půjde samo. Nebo skoro samo.
Zanedlouho budeme opět těsně spjati se vším lidem velké Rusi, tak těsně, jako jsme byli v letech 1943 až 1991. Na našich hranicích opět budou stát krásné nové ploty a krásní bdělí východoněmečtí ovčáci, vedení svými soudruhy psovody, příslušníky naší PS.
Havel, Schwarzenberg a jim podobní placení agenti Euroameriky se budou přiznávat v přímém přenosu ze soudní síně, prezident Klaus bude prezidentem Putinem pozván na přátelskou návštěvu Karlovarské AO, česká pole budou opět v českých rukou, česká elektřina bude v českých drátech, přes které do a z naší vlasti nepronikne ani myš.

A tančit, tančit se bude všude !

stk řekl(a)...

Vidím vážený Větší Vlastenče Vlastimile,
že se Harpyje nemusí ani unavovat klapáním (no možná už jí to neklape, protože ji má bezdotykovou) na klávesnici, plně ji nahradíte (v tomto ohledu).
Ano máte plnou, dokonce tu nejplnější pravdu. Jste, vy Češi, takoví otloukánci v Centrální Evropě.
Ale docela věřím, že ti "Vaši" to dají už brzy do pořádku. Pak konečně bude Česká Kotlinka země pro staré, bilé, heterosexuální* a stále pracující. Utáhneme si opasky, protože nestrpíme, aby na naše důchody někdo** dřel, budeme zcela soběstační ve všech ohledech. Sice se budeme muset obrátit k Vyšší Bytosti pro duševní útěchu, ale S&V*** nám jistě nějakou nabídne. Soch a obrazů se najde v depozitářích různých institucí ještě stále dost.

S pozdravem MUPY MUP! Váš STK.


*/ možná lépe asexuální. Apetence vydrží jen do jistého věku, pak klesá. (O výkonnosti nemluvě.)

**/ rozumí je jiné etnikum, případně etnikum, věřící v jiného Boha

***/ strana a vláda, lidově "Stáňa a Vláďa"

Větší vlastenec řekl(a)...

No to mě podržte !
Agnostik, tato chytrá horákyně víry a morálky, potřebuje ke své vířenevíře nějaké spodobnění asi neexistujícího boha ?!
Co takhle agnostický triptych, vážený STK : Na domácím rozkládacím oltáříku chytré horákyně bude vpravo křesťanské zobrazení Pašijí, vlevo ateistické, a uprostřed skvět se bude znak vírynevíry : Pokrčená ramena.
No tak to by šlo; tohle vám agnostikům povolíme. Konečně – vy jste nám nikdy nedělali problémy, na rozdíl od těch mizerných věřících.
A Vyšší bytost, Gottwald, Gott, Jágr, Řepka vám útěchu nabízí dnes a denně, útěchu jednoduchou a levnou. No nekupte to, že.

Hezký den přeji.

Harpyje řekl(a)...

:-))))
Skromná otázka: kdo je, prosím, Řepka?

Větší vlastenec řekl(a)...

Řepka je přece spartský a český Bůh !
http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLG_enCZ305CZ305&q=%c5%98epka+je+b%c5%afh

Ach jo, vážená paní Harpyje. Před časem drahý přítel a soudruh Pedro odhalil Váš základní kulturní nedostatek (neznala jste Kotvalda a Hložka), dnes jste sama prozradila hloubku svých neznalostí našeho národního života a víry ...

Mnoho, přemnoho se budete muset učit, až Vás osvobodíme ze zaostalé Euroameriky.

Harpyje řekl(a)...

Děkuji za informaci.
Budeme mít právo se nezajímat o fotbal, až nás osvobodíte? Existují přece i jiné důstojné a ideologicky zdravé druhy sportů http://visualrian.com/storage/PreviewWM/1871/81/187181.jpg?1208327835

stk řekl(a)...

Vlastimile, pro Lenina Svatého,
nezlobte se na Harpyji! Ani já, žijící jen pár set kilomtrů od středu světa, matky měst, jsem to jméno neznal. Myslel jsem si, naiva, že se jedná o řepku olejku, energetickou plodinu, naftu budoucnosti již nyní takto zbožštělou.

Ale už jsem v obraze. Kopálista...

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě : Gorodky, česká házená, mariáš.
Ale soudružská setkání pracujících našich závodů a měst budou zpravidla doprovázena přátelským utkáním v kopané; taková je už naše tradice.
A na STK nedejte; hovoří z něj zahořklá závist. Bůh Řepka totiž bije hlavně Ostraváky.

Hezké odpoledne přeji.

drak řekl(a)...

STK a Harpyji:

Nic si z toho nedělejte, na sport mám podobný názor, jako herec Oldřich Navrátil, tedy že je to zbytečné plýtvání časem a energií. Mnohem užitečnější je se sebrat a a jít něco udělat. Když už není co dělat, tak nejužitečnějším sportem je ten, který dělám já sám. Řepka sem, nebo tam, to mi nic neříká.

Harpyje řekl(a)...

Myslím, že i sport je nutno vidět třídně.
Například takové gorodky, kopaná, nebo jak Vlastenec správně podotkl, mariáš, který má v jeho rodině tradici, jsou sporty lidové. Golf, nebo tenis jsou sporty buržujů, polo sport feudálů. Fuj.
Problém mám ovšem se zařazením takových zkomercializovaných sportů, jako darts, původně zábava zbídačelého proletariátu britských ostrovů, nebo kulečníku (u kapesního jde jednoznačně o sport lidový). A co teprve wrestling! "Ravishing" Rick Rude by mohl například vyprávět o vlčí kapitalistické společnosti, která staví sportovce před alternativu doping, anebo pojdi!
Váš posudek, Vlastenče, by mi pomohl najít správné třídní stanovisko.

Pedro řekl(a)...

Gotwald a Hložek - to jsou nějací sportovci? Já jsem se o nich někdy někde zmiňoval? To snad je nějaká mýlka!

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar příteli a soudruhu Pedro !
Kdybych měl čas ještě na jinou nekonečnou a mravenčí práci než na podporu zoufalých českých pracujících, tak bych onu diskuzi našel. Usvědčil jsi v ní váženou paní a zrádnou emigrantku ze základních kulturních neznalostí; no, možná šlo o Haničku Zagorovou, nikoli o její souzpěváky.
Každopádně jsi tehdy nastavil zrcadlo nejen v.p.H., ale VŠEM hanebným emigrantům, kteří zradili vlast, národ a Stranu pro skývu nakyslého chleba resp. 30 stříbrných.
Díky Ti, chlapíku statečný ! Přidal jsi blankytu do křídel míru !

Protože v zemi Fučíka
jen sběr a chamraď utíká
však stát a dělník jedno jsou
jak láska k míru s Nebojsou.
A to je naše čest.

(M.Pujmannová)

Volte ČSSD a KSČM !

Pedro řekl(a)...

Поздравдляю тролла!

Pedro řekl(a)...

Поздравляю тролля с замечательной аргументацией!

Větší vlastenec řekl(a)...

Kulečník a šipky do naší společnosti nepatří ! Máte pravdu, vážená paní Harpyje.
To je zábava cizáků, euroamerických zvlčilců. Pro nás Čechy a Moravany jsou vhodné jiné restaurační sporty, např. již zmíněný mariáš.
Ale především sledování kopané a hokeje v telce, a k tomu vzpírání oroseného půllitru našeho národního chleba, prostřídaného občasným metem "panáka" rumu *) či vodky přímo do našich českých úst.
A když naši borci z naší sborné komandy zvítězí, tak to musíme řádně oslavit ! Vyvěsíme vlajky jako na 1.máje nebo VŘSR ! A skáčeme ! A skáčeme ! A opět skáčeme !

Nu, a když vinou špinavých intrik cizáků nevyhrajeme **), tak to můžeme alespoň zapít, a přispět tak k pokračování světového prvenství naší vlasti ve spotřebě alkoholu na hlavu.

Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme !*** Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Myšleno pravého českého rumu z brambor, ne té odporné cizí náhražky z cukrové třtiny
**) Neplatí při čestné prohře se sbornou komandou Ruské federace

Větší vlastenec řekl(a)...

HURÁ !!!
Zkorumpovaná data zbavena obvinění, zmizelé příspěvky navráceny ! Germánský poradce Eddie Kessler konečně zvítězil nad bezduchou imperialisticko-sionistickou technikou.

Leč našinci se vnucují neodbytné otázky :
1) Kdy přijde další korupce dat ?
2) Kdy konečně výbuch zahřmí naposled, a bude konec internetu, toho odporného prostředku imperialistů na ničení přímých mezilidských vztahů ?

. řekl(a)...

http://www.dropbox.com/gallery/21775916/1/Sample%20Album?h=f4d8f6

TEST
Jen zkouška, prosím o výmaz.