sobota 14. května 2011

MOBY DICK 2001: Lavina liberalizovaných počítačů

Pondělí 14. května 
V podnikové restauraci jsme mohli sledovat na velkoplošné obrazovce záznamy z bojů našich zlatých hokejistů a jejich slavný návrat. Na vybraných záběrech bylo vidět, že managoři nejeli do Hannoveru zbytečně - podařilo se jim na ochozu v hokejové hale vyvěsit transparent, povzbuzující naše hochy k vítězství: "Mit tschechischen Texts in die ganze Welt!"



Úterý 15. května 
Šéfodborář Milivoj Plachý vyzval v závodním rozhlase všechny matky-odborářky, aby si k němu do kanclu přišly vyzvednout bonboniéry ku Svátku matek. Podle Viki se jedná o zbytky z vánočního setkání s textárenskými důchodci. Bohužel, mají již prošlou záruční dobu. Plachý se prý vzteká: "Já vám říkal, že ty bonboniéry máme rozdat už o MDŽ!"

Středa 16. května 
Snižování počtu zaměstnanců má i významný vliv na přesouvání podnikového hardware. Mysleli jsme, že bychom mohli vyměnit naše ojetiny za nějaké lepší, ale není to tak jednoduché. Všechny odevzdávané počítače se nejdříve transportují do sběrného místa v Centrálním skladu v Západním Městě.

Čtvrtek 17. května  
Přece jen dostaneme novější počítače po zliberalizovaných zaměstnancích. V intranetových KECECH je vytvořen formulář - stačí si požádat a získat autorizovaný podpis pověřeného pracovníka. Duto Hlav je tomu nakloněn. Jenom musíme počkat, až se všechny počítače centralizují v CS na Západním Městě. Zatříděné stroje se pak budou vydávat v Centru údržby ve Východním Městě.

Pátek 18. května 
Počítačů po bývalých kolezích se hned tak nedočkáme. V CÚ ve Východním Městě je připraveno pět vyčleněných pracovníků, kteří je mají roztřídit, ale z CS na Západním Městě ještě žádné neobdrželi. Přitom se denně odevzdává na 70 písíček plus periferie. Jediný zaměstnanec na příjmu je jimi doslova zavalen.
-----------------------------------------------------------------------------
Sobota 19. května 

Z listárny Moby Dicka

Problémy s převzetím počítačů od propouštěných zaměstnanců jsou i v našem podniku: Přebírající pracovník musí zjistit přesný typ stroje a všechny možné údaje o mikroprocesoru, totéž platí i o všech periferiích - včetně myší! Dokonce i výrobní čísla a inventární čísla. Pak se vše musí zanést do sjetin. Při desítkách vracených počítačů denně se to nedá stihnout v rozumné době.
Našlo se rychlejší řešení. Odevzdávaný HW se účetně likviduje a  pak hází do odpadkových kontejnerů!

Zaslal čtenář K.J.
*************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

17 komentářů:

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
po bývalých kolezích?
Pravidla to sice připouštějí, ale přirozeněji zní kolegách.

stk řekl(a)...

Kolegách?
Tož to by můj "jazykový jemnocit" do éteru nepustil...
Co si takhle vyskloňovat slovo "otrapa" Množné číslo je otrapi nebo otrapové?

informace řekl(a)...

Kolega se skloňuje jako starosta. Tedy jako tvrdý vzor mužského rodu s koncovkou na -a.
Starosty - kolegy
starostové - kolegové
6.p mn.č. o starostech
Nemůžete říci o kolegech, ani kolezech a tak při užití tvaru kolezích přecházíte na měkké skloňování. Při tvaru kolegách zachováváte skloňování tvrdé.
Mne tahá víc za uši tvar kolezích.

Moby Dick řekl(a)...

Podst. jméno kolega se druží podle svého zakončení k českým jménům jako hrdina, sluha atd., která se původně skloňovala jako slovo žena; 6. p. množ. byl tedy o hrdinách, o vévodách, o sluhách atd. a tvaru toho užíváme namnoze podnes, zvláště u slov, která nejsou v denním užívání a zachovávají proto tvar historický (o vévodách, o hrdinách a p.). U slov jiných se ujímají vedle -ách koncovky podle vzoru had, a to buď (knižně) -ích, po souhláskách h, ch, k, na př. o sluzích, o pastuších, o vozcích, nebo -ech, na př. o darebech (i darebách), ničemech (i ničemách), napovědech (i napovědách) a p. Podle toho by tvary o kolegách i o kolezích byly stejně správné; ale vzhledem k tomu, že tu živá řeč má všude -ách a že střídání g — z je v dnešním jazyce mrtvé a má oporu jen v mluvnické teorii, dávali bychom spíše přednost tvaru o kolegách jakožto tvaru přirozenějšímu.

Ovšem pozor na ročník: Naše řeč 8, ročník 10/1926
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2419

Já míním - Vzor sluha - po sluzích, o kolezích... "O vévodách, o hrdinách" se už nemluví...

>>:))

Moby Dick řekl(a)...

A hele, ono je to ve Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost (Academia 2003) na str. 138: 6.p kolezích.
>>:))

Větší vlastenec řekl(a)...

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kolez%C3%ADch&Hledej=Hledej
http://www.redigo.cz/jazykove-sloupky/o-kolezich-a-kolegach
Český národní korpus též dává jednoznačný výsledek.

informace řekl(a)...

To, že jsou přípustné oba tvary: o kolezích a o kolegách, jsem si našla na internetu a ve Slovníku českého jazyka taky. Ptám se jen, která z obou forem je pro každodenního uživatele českého jazyka přirozenější.
Kolega jako starosta se v jednotném čísle skloňují podle vzoru podstatných jmen ženského vzoru s tvrdou koncovkou -a. Tedy "žena".(Že by to byl zásah genderizmu do české gramatiky? Anebo se jedná o jazykové ostatky primitivního matriarchátu? Taky pěná otázka, že?)
V množném čísle starosta a kolega se skloňují podle vzoru podstatných jmen mužského vzoru, která končí na tvrdou souhlásku, tedy jako "pánové". Starostové, kolegové. (Že by ti starostové a kolegové, když se jich sejde víc, nabyli mužského sebevědomí a pretendovali, aby byl uznáno i gramaticky jejich pohlaví? Unione fa la forza!)A taky, všimněte si, v 1. pádu mn. čísla se užívá koncovka -ové, zatímco u podstatných jmen končících na souhlásku existuje dubletní koncovka i/ové. Máme tedy páni/ové ale ne starosti/ové nebo kole(g?)zi/ové. Tedy starosti máme, ale jen s kolegy anebo kolegyněmi.
Změny v jazyce dělá úzus, komise jazykových znalců jen konstatují a registrují proběhlé změny a dělají z toho pravidlo. Zatím zřejmě nejsou v stavu stanovit přesnou normu a zaznamenávají kolísání při použití 6.pádu mn.čísla.
Mně se tvar o kolezích zdá jako gramatická hyperkorektnost. Vyvolává asociaci se slovem kolej - o kolejích. Ale při tom se říká o vlacích a ne o vlakách. Tvar vlakách pravidla ani neuvádějí, ale mám dojem, že se v lidové mluvě používá.
Hm, že by se měla nejdřív vyřešit otázka české dopravy anebo sestavit permanentní jízdní řád?
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=226

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
a jaký tvar použijete v 6. pádu množného čísla pro "slouha kapitalizmu"? O slouzích nebo slouhách kapitalizmu?

stk řekl(a)...

... a máme tu jazykový koutek. V teorii jsem velmi slabý, takže, po našemu, "du k pecu". [;-)

informace řekl(a)...

STK,
to si dělám jen legraci. Je to nepřímá polemika s různými glotology, etymology a filology, kteří si o sobě myslí, že jsou elitou humánních věd.

Moby Dick řekl(a)...

Milá Informace, o slouzích či o sluzích. Přesně, jak to určuje Slovník spisovné češtiny z roku 2003 (nikoli 1928...). Stejně tak onen Slovník připouští jako jediný tvar POUZE "o kolezích", nikoli "kolegách".

Přičemž v testu na Googlu mi vyšlo 15.500:20.500.000 - ve prospěch tvaru "kolegách". Což neznamená, že tento tvar je správný - i když je jako správný pociťován. Já jako správný pociťuji výraz o "kolezích" - v souladu se Slovníkem, a hlavně v souladu s Jiřím Suchým, který v našich mladých letech vychovával náš jazykový cit.

Howgh k tomuto.

Zajímavo jest, že se s nevolí nesetkaly moje vědomé novotvary typu "možnáže", "právěže"...

>>:-))

Větší vlastenec řekl(a)...

Vzhledem k všeobecně rozšířenému povědomí o jazykových znalostech textárenských pracovníků byly patvary "možnáže" a "právěže" považovány za nevědomé chyby.

informace řekl(a)...

Takže, Moby Dicku,
Vy budete psát o sociálních demokratech jako zrádcích a slouzích kapitalistů?
A myslíte, že Vám bude někdo rozumět?
To raději pište o přisluhovačích, patolízalech, lokajích.

STK řekl(a)...

Přečetl jsem si popis toho termínu na netu a zaujal mě velice. Je to stav, který (a tady, ač nerad, musím prvoplánově souhlasit Vlastimilem V.) je pro člověka dost nechutný. Člověk jako stroj, který podává určitý výkon a je za něj odměňován, za nepodání dostatečného výkonu pak trestán. Můžeme si to obracet jak chceme, je to stejně "kapitalismus bez lidské tváře".

Ale je to mnohem horší: Nepodává se skutečný "power", výkon, ale jen jeho zdání, vnější slupka. V kumštu to poslední dobou platí většinově, v politice, zdá se, absolutně. My dnes hledáme mladé, dynamické, přizpůsobivé. Ne chytré, pracovité a vytrvalé. Stačí předstírat "dynamičnost", tedy něco, týkající se pohybu, rychlosti vývoje, hnací síly, energie. Nikoliv podávat skutečný výkon, který za časovou jednotku vykoná určitou práci. Že pohyb, ona dynamika je předstíraná, neužitečná a samoúčelná? Nevadí, v případě nezdaru najdeme ještě něco někoho dynamičtějšího, hlučnějšího, akčnějšího. Když se na jednom vedoucím postu vystřídá pár takových moderních manažerů, nakonec už není co řídit.

Takže to obvykle dopadá přesně tak, jak to popisuje Moby Dick ve svých výkřicích. Proto pod nimi nediskutuji. Není o čem. Je to tak, jak je to s nadsázkou popsáno. A ten pocit nemám jenom já, stará fosílie. Ten mají i moji mnohem mladší kolegové, kteří nejsou mlamojové* ani frikulíni**.
Ne, že by se takoví mlamojové a frikulíni nevyskytovali už dříve. Byli tady mezi námi odjakživa. Ale vždy se po určité době na ten jejich podvůdek přišlo. Nyní je tenhle způsob hodnocení lidí považován za jediný správný.

Máme teď náš ústav plný takových mladých lidí. Prezentují se, pokoušejí se kdekomu poroučet, ač neznají pořádně ani strukturu ústavu, ale přičinlivě se vrtí kolem ředitele. Protože jsou to pěkné mladé ženy z "dobrých, politicky významných rodin" nebo mladí chlapci ve vypasovaných džínách zatím přežívají. Reálnou práci ovšem konají ti nemoderní, staří a zkostnatělí. A proto nemají tolik času se ochomejtat kolem vedení. Jsou pro vedení takřka "neviditelní". Občas nějaká fosilka či fosilák dostane výpověď pro nadbytečnost, aby byla po 1/4 roce znovu přiajta na totéž místo, které se už ale jinak jmenuje, protože se zjistí, že "to" nemá kdo dělat nebo že to dělat neumí.

T.č. probíhá v ústavu audit. Provádí ho (za nemalé peníze) firma až z Prahy. Zatím pánové zjistili, že máme málo lidí, že jsou podhodnoceni a že vlastně vůvec nemůžeme stihnout to, co stíháme.

Co my s tím budeme dělat...?

*/ mladý moderní jinoch - varianta frikulína (Nebo i "jinoška". Unisex...)
**/ free, cool, in - english model mlamoje.

Moby Dick řekl(a)...

Milá Informace, já nebudu o nikom psát jako o zrádcích a slouzích kapitalistů, přisluhovačích, patolízalech, lokajích. To nechám VV.
Mám jiný slovník. Už ani neurážím duševně nemocné. Píšu o podvodnících, troubech, estrádních umělcích, šašcích a klaunech, politických a ekonomických věštcích, Zelených Khmérech, drbanech, prezidentu Obavovi a premiéru CarPutinovi, Al-Kejdě a Ahmadí Neřádovi, lidožravých vůdcích a korupčnících, fašounech a nácíčcích, managorech a polecajtech, hlavounech... - a jiných mých kolezích.
>>:))

informace řekl(a)...

A kolik těch kolizí máte, Moby Dicku?
Podle toho Vašeho výčtu musíte být samá srážka. Jen abyste se nevykolejil!

Větší vlastenec řekl(a)...

Hahahaha ! No Vy ale jste veselá kopa, Moby Dicku ! Vážně srandista !
Takový český vlastenec, a za své kolegy označí hlavouny a fašouny !
Jochochochochochóóó !

Konec srandy; měl byste se spíše přihlásit ke svým skutečným kolegáčkům, k žurnalistům. Zde nejvýznamnější prohlášení českých (aj slovenských) novinářů v historii :
http://www.nezapomente.cz/zobraz/slovo_vlastnich

Nezapomeňte : Pozítří je již 42.výročí tohoto odvážného vlasteneckého vystoupení !