pátek 13. května 2011

MOBY DICK: Totální tragédie

Eurozóna před zánikem, starosta s fantastickým zázemím, totální zátěžové testy a koaliční shoda
**************************************************************

Neděle 8. května 2011, Den vítězství, státní svátek
Mír: Češi si na auta vyvěšují státní vlaječky. Ne kvůli vítězství v 2. světové. Kvůli vítězství v hokeji.

Válka: V dějinách země padlo v boji nebo zemřelo v době prezenční služby celkem 22.867 vojáků. Za poslední rok se seznam rozšířil o dalších 183 jmen. V současnosti zde žije 4.999 vdov a 2.543 sirotků po padlých. Své dítě ztratilo 3.252 párů a 4.315 jednotlivých rodičů. V Izraeli dnes o 20:00 místního času začal spuštěním sirén Jom HaZikaron - den vzpomínek.
Při této příležitosti jsou připomínány i civilní oběti teroristů. Od roku 1950 bylo povražděno celkem 2.443 izraelských civilistů – z toho 13 během posledního roku.

Zápalné láhve na kostely, mačety na lidi. 12 mrtvých a přes 200 raněných si vyžádaly muslimské útoky na koptské křesťany v Egyptě. Koptové oplácejí. Armáda zatkla 190 násilníků.

Syrské tanky obsadily syrské město Tafas.

Velká Británie: Voliči odmítli v referendu změnu většinového volebního zákona. Minulý čtvrtek byl v GB supervolební, ve Skotsku získala v regionálních volbách většinu místní Skotská národní strana.  Přednosta SNP Alex Salmond hodlá vyhlásit referendum o samostatnosti Skotska.

Řecko: Prý uvažuje o znovuzavedení drachmy. Znamenalo by to asi 50% devalvaci měny. Generální ředitel Saxo bank Lars Seier Christensen vidí řešení evropských potíží v tom, aby se nechaly zkrachovat zadlužené státy. Eurozóna možná zanikne - stejně byla od začátku "velkým omylem": "Teď se děje pouze to, že se utrácejí velké spousty peněz, abychom oddálili něco, co je beztak nevyhnutelné."

Evropa: Prý má zásoby zemního plynu v břidlicích na desítky let. Vada těžby je, že se zanáší podloží chemikáliemi. Protože však největší zásoby má Polsko, tak se nejspíš nějaká ta chemikálie vsákne...

Slovensko: Domácí hokejisté jsou nejlepší na světě, ale na brusle se jim lepí děsná smůla. Jen ta mohla za to, že prohráli s jasně horšími paštikári a hujery, tedy uplakanými Čechy. Sama víra však nestačila. Dnes koluje Slovenskem vtip: Jaký je rozdíl mezi slovenskými hokejisty a Titanikem? Žádný. Oba jsou v poho - dokud nenajedou na led. "Aj tak sme frajeri," zpívají i povyřazení fanúšikovia.

Zatímco ČSSD sbírá ve stínu koaličních půtek body, rozplétají Hospodské noviny její účty za superlevnou volební kampaň. Jedno z vysvětlení je, že socialisté na některé položky prostě zapomněli. Třeba platbu estrádních umělců jako jsou Scorpions, Elán, Petr Muk, Drupi, Jiří Helekal, Kateřina Brožová, Standa Hložek či Michal David. (Přičemž umělci z Prahy přišli liberecký šampionát na 10 milionů korun - za jeden superkoncert.) Prý se to vsáklo v kolonce "ostatní služby" celkem za 38 mil. Kč. Z kteréžto položky byli placeni i US poradci (8 milionů).

Premiér Petr Nečas se nechal slyšet, že někteří ústavní soudci jsou "předpojatí". Jde ústavního soudce pro předpojatost vyloučit z rozhodování? Nelze. Tak proč to Petřík kníká? Aby mohl zakníkat v odpověď politický bratr z ČSSD Bohuslav Sobotka své rozhořčení nad výrokem premiéra.
Stavební spoření není stavební, na státních příspěvcích vydělávaly hlavně bankovní domy - tak je prostě zrušte! Anebo z něj udělejte spoření stavební. A nekníkejte, když vám ÚS nespolkne rektoaktivitu.

Mrtvá Kočka: "Nemyslel jsi »retroaktivitu«?"

Pondělí 9. května 2011, Den Evropy
V Izraeli dnes o 20:00 místního času začaly bujaré oslavy 63. Dne nezávislosti - Jom HaAcmaut.

Kapitán slovenského hokejového týmu Pavol Demitra: "Je to totální tragédie". (Míněno vyřazení z domácího MS v hokeji.) A přitom přestavba starého stadionu Ondreja Nepelu (dočasně "Orange Arena") v centru Bratislavy stála 90 mil €. Prosadil ji sám (bývalý) starosta města. (Andrej Ďurkovský, ne Pavel Bém.) Takže stavělo hlavní město Bratislava (ne Praha) a 40 milionů € věnoval i (slovenský) stát. Pan starosta má v okolí hotel a pozemky... Stavba se 3x prodražila. Nový stadion na Petržalce by stál 70 milionů €. (Pokud by se stavba neprodražila.) "Důležité je, že nám hodně lidí nevěřilo, že se to stihne postavit. Dostavila se v rekordním čase a je tu fantastické zázemí." (Igor Němeček, předseda organizačního výboru, nikoli Aleš Hušák.)

Mrtvá Kočka : "Bratia!"

BTW: Bratislavští taxikáři nadávají, protože návštěvníci šampionátu chodí všude peši. Mají to všude blízko...

Česko: Vláda schválila návrh nového občanského zákoníku.

Věci veřejné si dle Radka Johna "nedovedou představit, že by pokračovaly vládní reformy, pokud by nepokračovaly další personální změny ve vládě". Není míněn odchod dalších ministrů VV. Tedy - v důsledku asi je!

Seriál ČSSD:  K přiznanému milionu za předvolební průzkumy se posléze přidala suma 1,4 milion. A pokud se připočítají i "běžné průzkumy", pak je to milionů 8. Přiznal bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. (ODS přiznala za průzkumy výdej 10 melounů.) No dobře, dejme tomu 8. A kde je v rozpočtu těch zbylých 7?
Mrtvá Kočka: "Přece v kolonce "ostatní služby"!"

ČSA klesl během roku počet cestujících o 13,5 % . Jde o druhý nejhorší výsledek evropských leteckých společností.

Království Sazka: Ministerstvo financí dočasně zastavilo provozování číselných loterií. Jako hlavní důvod je, že Sazka stále  nevyplatila stomilionovou výhru z ledna. Splácí ji po půlmilionu měsíčně a dluží ještě 80 milionů. Je to jediný dluh vůči výherci. Přitom peníze na vyplacení má. Jako by chtěla úmyslně zkrachovat.
Je to jasný důkaz, že Hušák nedělá nic pro záchranu Sazky. Naopak společnost systematicky likviduje. (Předchozí dvě věty patří do uvozovek. Neřekla je Mrtvá Kočka ani Moby Dick, ale Daniel Plovajko z KKCG.)
Součet pohledávek za Sazkou je 41,1 miliardy Kč. Jedna osmimiliardová je přihlášena třikrát. Minimálně dvakrát je něco špatně. (Právník mi radil, abych nepoužíval slova "podvod".)

Komodity: Zlato se vrátilo na 1500 dolarů/unci, stříbro posílilo o 5 %.

Úterý 10. května 2011
Řecko: by mělo dostat (půjčku) ještě nějakých 60 miliard €. To už by bylo 170 mld. € celkem. Jak to splatí? Splatí. I když ne všechno. "Závažná ekonomická situacre nám nedovolí závazkům zcela dostát."

Kolega Ambrož: "Hele, tuhle větu se naučím, než půjdu do hospody!"

Dobrá zpráva: Česko zvýší na doporučení EU krizové zásoby ropy z tříměsíční na čtyřměsíční spotřebu. (Přesněji: z 90 na 120 dnů.) Teď ta špatná část stejné zprávy: Náklady ve výši 20-30 hal. na prodaný litr paliva zaplatí motoristé jako novou benzinovou daň.

Čezko: Čistý kvartální zisk klesl meziročně jen o 1,7 %. Tržby se zvýšily o 5,1 %. Věštci předvídali kolem 10% poklesu zisku i tržeb. Podle mystifikačního ministra financí Miroslava Kalouska půjdou dividendy ČEZ (odhadem 20 mld. Kč) na likvidaci ekologických škod. Jde o státní závazek - a nejprve se musejí zaplatit staré závazky. A co programové prohlášení této vlády, že dividendy půjdou na důchodovou reformu? Na sekeře důchodového účtu přibyde letos dalších 30 mld. Kč.

Kolega Junior: "Důchodová reforma se přece bude platit - zvýšením DPH, ne?"

Mrtvá Kočka: "Pokud na ni zbydou peníze."

Státní garance na ekozátěž činí asi 150 mld. Kč. Skutečná cena tendru by měla být 30-50 mld.

110 mld. Kč je suma investic do vodních a silničních staveb, kterou jsme měli dostat od EU. Ministerstvo dopravy stáhlo žádosti o dotace - protože hrozilo, že rozjeté stavby bychom si museli platit nakonec sami, bez dotací. Zlá Evropa by je nemusela dát. Což dělá pouze u staveb předražených, neregulérně zadaných - nebo zbytečných! Takže ty miliardy vlastně nebudou chybět.

Seriál ČSSD:  V účtech chybí náklady za internetovou reklamu. ODS za ni dala 28 milionů, u ČSSD se odhaduje milionů 30. Kde jsou?

ČSSD: "Ostatní služby!"

Jemen: 3 mrtví a 100 zraněných při protivládních demonstracích.

ČAD (muslimové 51%, křesťané 35%, animisté 7%, ostatní 7%): Prezidentem se opět stal u severních kmenů oblíbený Idriss Déby (socialistický muslim, který znárodnil cizí ropné společnosti). Idriss vládne už 21 let. Získal 88,66 % hlasů - konkurenti volby bojkotovali. Už dopředu se báli podvodu. Takže Déby vlastně nemusel podvádět. V této chudobné zemi bude postaveno přes 1300 km železnic - Čínou.

Indie: 10.000 rodilých mluvčích přijde do škol jako učitelé čínštiny - z Tchajvanu.

Středa 11. května 2011
Německo: Expertní komis uvádí, že země "může opustit jadernou energetiku" do roku 2021. Osm "dočasně uzavřených" jaderek energetiku už opustilo.

EU: Evropská komise nařizuje, aby byly "zátěžové testy" jaderek zaměřeny na lidské chyby a omyly, na přírodní katastrofy i teroristické hrozby. "Tyto testy by měly být úplné." (Předseda EK José Barroso.)
Jak - úplné?
Junior: "Svážou velínáře, zaplaví elektrárnu vodou, vypnou všechny jističe, svrhnou airbus na kontejment a dají bombu na přívod chladicí vody. Atomovou."
Mrtvá Kočka: "A pak se uvidí."

Řecko: Generální stávka. A je to jako vždycky: 3.000 hodných demonstrantů volá pokojně hesla a mává rudými prapory, zatímco 30 profesionálních gaunerů zapaluje auta, rozbíjí výklady a vysypává popelnice. Načež následuje "brutální akce policie" proti "pokojným demonstrantům", jak praví média.

Maďarsko: Bývalý důstojník fašistického četnictva Sándor Képíró se ve svých 97 zase nedočkal soudu za své válečné zločiny (kterých se měl prý údajně dopustit, doplňuje můj právník o masakru srbských civilů v roce 1942). Nejdříve se však musí sejít komis, aby posoudila, zda je pan Képíró v takovém psychickém a fyzickém stavu, aby mohl proces sledovat. Pošlete ho dobytčákem do Aušvicu, a na rampě se uvidí!

Mrtvá Kočka: "Mohl by tam posloužit jako exponát místního muzea."

Království Sazka: Insolvenční správce Josef Cupka spočítal celkem 2097 pohledávek v úpadkovém řízení. Dvě osmimiliardové neuznal: "Přihlášky Alfa Capital a Oldeira Anstalt neobsahovaly přílohy a nijak koupi nedokládaly."
Podvod? Ne. Jenom to zkusili...
Ta originální osmimiliardová pohledávka kuriózního občanského sdružení Zelený ostrov rovněž jeví jisté nesrovnalosti. Členové se nedohodli, sdružení je tedy nesvéprávné - nejspíš - protože mu byl určen opatrovník! Je jím Zdeněk Ertl, který tvrdí, že "pohledávka neexistuje" a její podání odvolá. Šéf ČSTV Pavel Kořan chce naopak odvolat Ertla.

Radek John s velkým halasem "opouští vládu". Tedy svoje miniministerstvo na sledování korupce. (Míněna nejspíš četba denního tisku.) V den, kdy věděl, že premiér Nečas jde na oční operaci, po které nebude pár dní zcela provozuschopný. Napsal rezignaci, ale předat ji může až v úterý.

Ministerský předseda Petr Nečas zvítězil! Předsedou poslaneckého klubu se stal Zbyněk Stajnura. Tluchoř svůj flek neobhájil. (To má za ty své pikle.)
Oprava: Ministerský předseda Petr Nečas nezvítězil. Zvítězil předseda ODS.

Ministerský předseda Petr Nečas přece jen zvítězil! Ve sněmovně, která schválila "malou" důchodovou reformu. Například do důchodu se bude za každý rok života odcházet o dva měsíce déle. Jedna drobná změna oproti dřívějšku: Důchodový věk nemá limit. Takže zatímco děti, narozené v roce 1995 půjdou do důchodu v 70 letech, tak děti narozené v roce 2001, půjdou do důchodu v 71. Robátka, zplozená roku 2007 si počkají na 72. A budoucí novorozenci z blízkého roku 2013 pak na 73. Když si vyčkáme dost dlouho, dočkáme se i stoletých důchodců!

Mrtvá Kočka: "Anebo jiné reformy."

Čtvrtek 12. května 2011, Mezinárodní den ošetřovatelek a Mezinárodní den podpory nemocných s chronickým únavovým syndromem

Dánsko chce obnovit celní kontroly. Aby se nemohli zločinné předměty pohybovat volně po Schengenském prostoru.

Velká Británie: nabídla libyjským povstalcům otevření kanceláře v Londýně a pomoc při rozběhu rozhlasové stanice.

Německo: John Demjanuk, bývalý dozorce vyhlazovacího tábora v Sobiboru (kde bylo zavražděno čtvrt milionu lidí) byl odsouzen na 5 let. Lidi nezabíjel. Do plynových komor je jen vodil. A pak nepustil ven. Trest si odpyká - na svobodě. Ale ne v muzeu zločinu. Doma.

Německo: Vládní FDP se ponořila pod 4% podporu. Zvýšení obliby by měl vykřesat nový předseda, ministr (ze zdravotnictví přestoupivší na ministerstvo hospodářství a obchodu) 38letý Philip Rösler, Němec s "vietnamskými kořeny". Ty kořeny jsou, že je to ve svém dětství adoptovaný Vietnamec. Hezký příběh do nových voleb.

Finsko: Vítězové voleb Praví Finové se s nikým nezkoalovali a budou v opozici.

Bělorusko: Šest opozičníků dostalo za účast na demonstracích tři až tři a půl roku natvrdo. Ti si je ale - na rozdíl od Demjanuka - odsedí.

Sýrie: Další demoška rozprášena střelbou v Aleppu.

Somálští islamisté hodlají pomstít smrt Bin Ládína a zabít v Keni Sarah Obamovou, která vystupuje jako "babička" amerického prezidenta. Tato třetí z žen Obamova dědečka tak doplácí na svoje "zviditelňování".

Česko: Na internet byla vpuštěna další nahrávka insidera z VV, kde se Vít Bárta kasá, jak řídí prezidenta Klause.

Pátek 13. května 2011, Světový den koktejlu
Totální tragédie: Naši zlatí hoši prohráli s rychlým Švédskem 2:5. Budou bojovat o bronz. Hurá! Držme nám palce.

Hokejové mistrovství světa v roce 2016 proběhne v Rusku, v rámci oslav 70. výročí hokeje v Rusku. Nebo SSSR? Rozhodlo se o tom v Bratislavě, kam přijel zvolení Ruska podepřít i sám premiér Putin. Při nastalém hlasování bylo Rusko jediným kandidátem. Dánsko a Ukrajina se "s ohledem na silného soupeře" (Vladimira Vladimiroviče?) vzdaly kandidatury.
VV Putin je skutečně silným borcem - podařilo se mu nastartovat i novou Ladu Granta asi na sedmý pokus - nejspíš silou své vůle. Za tu sílu se pak omlouval: Netušil prý, že nový vůz je vybaven "elektronickým plynem" a dupal na plyn - jak je zvyklý u své vojenské terénní Lady Niva.

Mrtvá Kočka: "Nejen tam."

Egypt: požádal MMF o půjčku na zlepšení své hospodářské situace. Turisti nějak nejezdí. Možná by i jezdili, ale k moři, a ne ke káhirským pyramidám.

Sýrie: Tisíce Kurdů protestují proti potlačování protestů.

Česko: Odbory protestují ústy svého šéfa Jaroslava Zavadila , že je vláda "válcuje" - při prosazování reforem sociální a zdravotnické. Vláda prý, představte si, postupuje podle svého programového prohlášení!

Vít Bárta se omlouvá Klausovi. Byl prý značně podroušen po požití těžkého červeného vína, a krom toho ho insideryně jménem Kočí provokovala. Pročež si dovolil zveličit svoje vztahy s panem prezidentem. Klaus řekl, že ho celkem nezajímají silácké výroky na soukromém dýchánku (vládní strany). Více mu vadí tajné nahrávky.

ODS už má Bártovců plný zuby a nejraději by vyrazila dveře i se zbývajícími ministry. Stanislav Polčák z Top 09 pravil, že "horší už to být nemůže" - ať tedy VV vypadne z koalice komplet. Podporovat vládu může z parlamentních lavic. Na dotaz, zda by pak zbylá dvoukoalice nebyla vydíratelná, odvětil: "Je lepší být předmětem vydírání než výsměchu". No a VV se ozvala, že pokud Nečas neodvolá taky ministry z ODS a TOP 09, odejde z vlády.

Sobota 14. května 2011, Světový den hypertenze, 90. narozeniny Komunistické strany Československa (do 16.5.)

Potěšená žena Moby Dicka: "Česká vládní koalice se konečně shodla!"
*******************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

74 komentářů:

STK řekl(a)...

VV - tedy ne náš vážený Vlastimil Větší, ale Věci Veřejné, zvané též Veverky neboli Bártovci by se už konečně měli přejmenovat. Např. zkratka PAŠ by jim docela slušela. Parta Amatérských Šašků. A familiérně by si mohli říkat "pašáci". To zní líp než "veverky". Co maj občas breberky.

S opilými opereťáky (pardon - muzikálovými umělci) je po premiéře v divadelním klubu větší sranda. Zdaleka nejsou tak sebestřední a nadutí. A škodu působí jen lokální a v úzkém oboru.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kauza John Demjanuk
je jasnou ukázkou poměrů v demokratickém nazilandu. A jednoznačným ospravedlněním celoevropského zacházení s Němci v roce 1945: Zločince, které se tehdy nepodařilo zlikvidovat, "demokratické" nazilandské "soudnictví" rozhodně nepotrestá.

informace řekl(a)...

Je to tu jak u vykradenýho krámu. Z hospůdky, kde si člověk mohl poklábosit, udělal Big B. pustou putyku, kde jsou cítit pivní splašky. Všichni se rozutekli, jen Kocour, snad ze setrvačnosti nebo lenosti, zůstal na své oblíbené židli. Šaman by měl požadovat náhradu škod.
Ke článku Moby Dicka. Zapomněl jste nějak na Libyi a při tom se odtamtud hrnou do Evropy plným proudem migranti. Hrc OSN včera oznámil, že od počátku hmanitární akce proti Kadáfimu při útěku zahynulo v moři 1.200 osob. Oproti 12.000 co dorazili do Itálie je to 10 procent. Jako negativní příklad Hrc uvádí, že i válečné lodi aleance, které ve Středozemském moři hájí "lidská práva" v Libyi, ignorovaly SOS loďky uprchlíků, která byla v havárii, jen jí z vrtulníku shodili pár sušenek. Po dvoutýdnovém bloudění po moři loďka přistála zas u libyjských břehů.
To, že se teď letadla strefují do Kaddáfiho jako do pohyblivého terče, je zpráva z tohoto týdne. Strefí se nakonec?

informace řekl(a)...

Pergille,
souhlasím. Objektivně, tedy "nehumanitárně a nedemokraticky" vzato, jak vyplývá z různých zdrojů, kterého nacistu neodkráglovali rovnou, tak ostatní se z toho dostali ven celkem pohodlně. Ti největší zločinci utekli do jižní Ameriky s pomocí jižních Tyroláků a Vatikánu, ostatní se během několika let dost pohodlně zapojili znova do veřejného života. Až na politické funkcionáře, elity ostatních kategorií se, počínaje r. 1946, zase vrátily do aktivní činnosti, lékaři, soudci, univerzitní profesoři, novináři. Po první fázi, kdy musela většina Němců vyplnit otazník o své činnosti za nacizmu a po první fázi procesů před vojenským soudem, se pak denacifikace stává fraškou, píše o tom, kromě jiných, historik Norbert Frei v knize Karrieren im Zwielicht. Hitlers Eliten nach 1945.

stk řekl(a)...

Pro Informaci::
Kocour měl naloveno, takže seděl na zadku a čekal, až se panstvo (štamgasti) vrátí. Už se vracejí, bude zase legrace...

stk řekl(a)...

4 Pergill:

Jistěže byla denacifikace fraškou. "Dekomunisace" proto pro jistotu ani nezačala. Té by se smáli i malé děti a chudí duchem...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě štěstí, že jsme se dekomunizaci ubránili, vážený STK. Štěstí, že jsme si včas uvědomili, že by tzv.dekomunizace postihla nás všechny.
Ubránili jsme se, a nyní se můžeme smát euroamerickým dětinům a pravičákům chudým duchem.

Jednou opět zvítězíme !

informace řekl(a)...

Kocoure,
jak nebylo denacifikováno Německo, tak nebyla defašistizována ani Itálie. Už jsem o tom něco napsala v příspěvku, co odstranil Big Blb. O to se nikdo mezi historiky nepře. Hádají se jen o tom, z čích zájmů to bylo. K tomu předešlému příspěvku, kde jsem psala, že po 1946 r. italská vláda, složená z křesťanských demokratů, komunistů a socialistů ani nevydala spojenecké komisi seznam německých válečných zločinců, kteří mezi zářím 1943 a dubnem 1945 vraždili italské civilní obyvatelstvo, z obav, aby Jugoslávie a jiné země nepožádaly o vydání italských zločinců, ještě dodám, že všechny dokumenty, sebrané prokuraturami a policií, byly uložené ve skříni ministerstva vnitra, obrácené čelnou stranou ke zdi. Říkají tomu teď "skříň hanby". Všichni dělali, že o těch dokumentech o německých zvěrstvech nevědí. Obrátili skříň čelní stranou od zdi až někdy v polovině devadesátých let a začali s některými procesy. Když už značná část vinníků byla mrtvá anebo byli tak staří, že pak stejně trest neodseděli ve vězení.
A ve které z postkomunistických zemí byla provedena dekomunistizace? Snad v Rusku, kde je u moci strana vedená bývalým načalstvem KGB?
A víte, proč se ty očišťovací akce neprovádějí? Protože se země nemůže připravit o tu síť ekonomickou, soudní, administrativní, na které závisí fungování státu. A tak se pragmaticky ti nejvíc exponovaní zavřou a soudí a ta střední vrstva se znova použije, samozřejmě jen v míře, nakolik ta místa neobsadí nová elita.
To platí, myslím, všude, při všech převratech.
Nevím, jestli se to může říct i o bolševikách, když se dostali k moci v 1917. Tam to pročistili radikálněji a čistili dál, i když tím škodili sami sobě, viz čistku armády koncem třicátých let. Jenže to byla jiná situace.

STK řekl(a)...

Informace:

Ty čistky, ty potoky krve a blbové ve vedoucích funkcích, kteří se "učili za pochodu" snad i psát a telefonovat ale opravdu Rusko změnili. Jestli k lepšímu to nevím (neznal jsem carské Rusko [;-)), ale změna to byla naprosto zásadní.

Zanechá-li se řídící struktura víceméně na místě, dopadá to obvykle (vždy) jako v České kotlince. Převlečou se kabáty, udělá se pár zmatečných pohybů insigniemi - a všechno kluše dál vyšlapanou cestou. EU je vlastně taky jen převlečené Německo, Francie a Británie. Zbytek Evropy se holt musí přizpůsobit...

(Dokonce ani ta Itálie není dost velká, aby ji brali příliš vážně. Natož Česko.)

informace řekl(a)...

STK,
dost dobře nechápu souvislosti ve Vaší úvaze. Němcko, Itálie, poskomunistické státy se snažily zachovat kontinuitu v řízení státu, aby nenastal naprostý chaos odstraněním technicky kvalifikovaných elit. Proto očišťovací akce měly skoro symbolický charakter.
V případě Unie jde o pokus vytvořit nějakou evropskou federaci, do které vstupují státy dobrovolně (tedy ne následkem války nebo revoluce). Samozřejmě tam každý stát uplatňuje své zájmy a požadavky. A nejen to, střetávají se tam zájmy různých politických nadnárodních seskupení. Zdá se, že cílem není vytvoření nějaké nadstátní organizace, která by měla na zřeteli zájmy této konfederace, nebo alespoň zájmy většiny, jako spíš klopotné a zmatené uplatňování abstraktních a dobře nedefinovaných hodnot jako humanitárnost, záchrana planety od lidí samých, ochrana menšin a pod. Na všeobecných zásadách se stát nebuduje. Zato ale se pilně buduje administrativní byrokratická síť, která je od vytvářeného státu nebo státní konfederace zcela odtržená..

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro STK, i pro všechny ostatní české vlastence a vlastenky :

Kdyby VŘSR nainstalovala do výkonné moci „blby“, tak by se sice Rusko změnilo, ale jinak. Ze zaostalosti za Euroamerikou by kleslo ještě níž.
Jenže bolševici Rusko změnili ve světovou velmoc, díky níž vznikla ČSR, ve slovanskou velmoc, která nás již dvakrát zachránila, jejíž obyvatelé (nynější i bývalí) nás bloudící Čechy dnes učí správným slovanským mravům. *)

A co se týče údajných slov V.L.Lenina, že „vládnout může každá kuchařka“, jde pouze o zlovolné překroucení textu s.Lenina :
„...Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас же вступить в управление государством. .... Но мы ... требуем немедленного разрыва с тем предрассудком, будто управлять государством, нести будничную, ежедневную работу управления в состоянии только богатые или из богатых семей взятые чиновники. Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, т. е. к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту. ...“
( http://vivovoco.rsl.ru/VV/PAPERS/VLADLEN/VIL_01.HTM#sic )


Kdo nepracuje, ať nejí !***Volte ČSSD a KSČM !

-------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Poslední přehledy spotřeby alkoholu na obyvatele ukazují, že v jedné důležité oblasti jsme své učitele překonali. Sláva nám Čechům a Moravanům !

informace řekl(a)...

Sice mi to počítač otevřel, ale ne v azbuce a tak to nejde přečíst.
Jestli se ale dobře pamatuju, Lenin psal, že ve funkcích a úřadech bude jistá rotace, až budou patřičně vychovány kádry, a že nikdo nebude dřepět na místě, dokud ho odtamtud Stalin nevyrazí a nepověsí v nějakém novém čistkovém turnusu.
To byla jeho utopická idea demokracie zdola.

STK řekl(a)...

To Informace:
Nejde tu ani tak o čistku samu, jak o neměnnou univerzální "duši byrokrata". U nás se říká "Dej blbci funkci, vymyslí lejstro".*
EU je taky jen o "teplých místech" - a práce, ta se vždycky nějaká vymyslí. Od určité velikosti je úřad již zcela soběstačný a nepotřebuje žádné vstupy nebo výstupy. Jednotliví úředníci dokonale zaměstnají jeden druhého.
To nic, my dole těch "pár hladových krků" se skvělými platy klidně uživíme... [;-)

*/ Mám ověřeno i na nejbližších spolupracovnících. Kolega, do letoška můj zástupce, kterého jsem navrhl na svou funkci udělal po nástupu do funkce totéž: Vymyslel několik písemných evidencí, které předtím tak upřímně nenáviděl. Zbytek kolektivu polohlasně reptá.
* * *
Asi jsem bývával takový i já, ale čas nad mými prohřešky "milosrdně zatáhl záclonou zapomnění" - tedy zapracovala skleróza...

STK řekl(a)...

Jistěže Vlastimile V., ti nejvyšší ruští revolucionáři byli velmi zdatní pábitelé (a psychopati) - a zcela jistě uměli číst a psát. Tím hůř pro ty ostatní na nižších stupních řízení. Nevěděli, co činí, takže jim bývalo po jistou dobu i odpouštěno. Pak už ne, bylin recyklováni - ale "Vstali noví bojovníci"...

Ale lid přece musí mít možnost někoho adorovat...

informace řekl(a)...

Kocoure,
čistka měla odstranit zkompromitované osoby předešlého režimu, od kterého se nové politické vedení distancovalo nebo alespoň chtělo distancovat. Když v aparátu státu necháte tytéž lidi, tak se od ničeho nedistancujete. A ti byrokrati tam nezůstali o své vůli, protože se nechtěli odlepit od křesla, ty tam nechalo nové politické vedení. Takže kontinuita se starým se zachovává přes všechna politická prohlášení.
Kdo udržuje stálý a dost stabilní trend vnitřního chodu státu, je právě tato střední vrstva byrokratů a podobných kategorií jako soudci, pracovníci školství, ekonomičtí činitelé.
Jen když rozbijete tu, můžete mluvit o revoluční nebo jestli chcete, podstatné přeměně státu a společnosti.

informace řekl(a)...

U EU je to opačně, tam se nejdřív začalo s vytvářením středního aparátu, tedy úředníků, aniž by tu bylo stálé politické státní vedení, jednotlivé země se ve vedení EU střídají. A podle toho to vypadá, byrokrati si dělají, co chtějí. Pro ně je to pravé Eldorádo.

STK řekl(a)...

4 In4mace: 2x souhlas. Bohužel.

informace řekl(a)...

Kocoure,
na zahrádce párek strak vyváděl své ptáče, rodiče ho učili lítat. A sežral jim ho docela nehumánně sousedovic kocour. Nevíte náhodou o tom něco?

Větší vlastenec řekl(a)...

Nejen ruští, ale i sovětští a čeští velcí revolucionáři byli talentovanými (a později, samozřejmě, i zkušenými) vůdci lidu. Jinak by se taky nestali velkými, že.
Nu, a že my menší jsme se nestali velkými ... Není to tak lepší, vážený STK ? Nebo snad trpíte neukojenými ambicemi ? Chtěl jste se stát se např. ministrem kultury ? Nebo tajemníkem ONV (KV, ÚV) ?
Já tedy ne; já osobně jsem byl vždy spokojen s místem, kam mne Strana poslala; ať už to byl zákop či výkop. Asi to máme v rodě - moji soudruzi příbuzní se taky nikam netlačili, a jistě i díky tomu všechno přežili.
Někdy si představuji šibalský úsměv, přebíhající přes jasnou tvář mého s.prastrýce, vždy když (spolu)podepisoval provedení nejvyššího trestu nad různými kariéristy a snaživci.
Prostě : Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě.

Quis plurimum habet? Qui minimum cupit.***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Osmělil se náš heroický patriot a zase se rozepsal. Nejdřív po odchodu Big Blbbera opatrně vytáhl tykadla jako slimák z ulity, aby se porozhlídl, jestli bouřka přešla, a když uviděl, že je ticho po pěšině, dal se znova do kázání.

STK řekl(a)...

Pro Informaci:

Jsem samozřejmě Informován: Straky totiž kradou. Postihl je tedy spravedlivý, byť preventivní trest. K likvidaci malých budoucích zlodějů (myší, strak, krys a podobné žoužele) jsou kocouři předurčeni... [;-)

(Na větší žoužel jsou tu asi jiní kabrňáci...)

informace řekl(a)...

STK,
to je skutečně účinné zařízení: "preventivní trest smrti"! Rozhodně účinnější a radikálnější než to bolševické: "A to hlava dolů, továryš!"
Kocoure, Vy jste radikální revolucionář a možná o tom ani nevíte!

STK řekl(a)...

Vážený Vlastimile Větší,
ministrem kultury bych rozhodně být nechtěl. Ona ta kultura (či kulturnost, chcete-li) je věc ošidná. Nikdo neví, jak vypadá a co by vlastně měla dělat. Ministrem kultury tedy raději ne.
Když už, tak raději ministrem počasí. To je terno! Na počasí nadávají úplně všichni a to pořád. Není stabilnějšího pocitu, než že to počasí, které právě je, je naprosto špatné. Nenávistné výpady proti ministerstvu počasí by se tak vzájemně eliminovaly, protože by přicházely ze všech směrů a všemi kanály, takže vlastně by ministerstvo mohlo být v klidu.
Maximálně bych připustil (poněkud řízený) Brownův pohyb. Jako prášek kafru na hladině teplé vody...

informace řekl(a)...

STK,
ještě jedna zpráva pro Vás. Při pokusu o provedení big bangu v Cern, fyzikové prý izolovali částečku Boha. Prý se z toho samou radostí div nezbláznili. Co to ve skutečnosti bylo, nevím, fyzice nerozumím, ale psaly o tom noviny.
http://www.repubblica.it/scienze/2011/04/25/news/forse_scoperto_bosone_higgs-15366996/
Co tomu řekne Vaše duše agnostika nebo ateisty?

informace řekl(a)...

Tady máte serii odkazů na články v angličtině
http://search.news.com.au/search//0/?us=ndmnews&sid=2&as=news&ac=ninews2&r=seealso&q=God Particle

Větší vlastenec řekl(a)...

Co je to kultura a jak by měla vypadat ?
Kdo jiný by měl mít v těchto otázkách jasno než ministr kultury ? Inu, vážený STK, je dobře, že jste neusiloval o vyšší posty; neměl byste úspěch. Takto jste byl člověkem na svém místě; pod vedením Strany jste pracoval pro blaho lidu, lid Vaši práci po zásluze oceňoval.
Ach, to byly krásné doby, doby mládí a radosti, doby budování a tance ! Pamatujete, co řekl s.Igor Zhoř v diskuzi k návrhu slavnostní opony pro Janáčkovo divadlo ?
...Víme, co v divadle budujeme; nebude mít místa lidová a místa pro panstvo, bude to divadlo socialistické země a atomového věku, dočká se komunismu, bude v něm znít slovo i hudba ve službách nejkrásnějších lidských idejí !...
A takové naše divadlo bylo, až do roku 1989. I Vaší zásluhou. Ještě jednou Vám děkuji jménem pracujícího lidu.

Murilegus piscem vult, sed non tangere.***Volte ČSSD a KSČM !

stk řekl(a)...

Vlastimile, kam na ty citáty (nejsou-li kompletně vymyšlené) chodíte?

Přidám jednu historku:
Rok 1986, otevírá se divadlo po kompletní rekonstrukci po požáru. Soudruzi z KNV dojdou až do buffetu, kde mají připraveno občerstvení. Jede z nich si při zakousnutí to šunkového chlebíčku všimne, že divadlo stojí naproti katolickému kostelu. (T. č. je to Chrám Božského spasitele.)
"Co... to... je?"
"Kostel, největší kostel v Ostravě, soudruhu tajemníku."
"A to musí stát zrovna naproti divadlu?"
"Ten kostel tu už byl dřív. Ale můžeme tu nechat zmatnit skla v oknech, ať ten kostel tak nebije do očí."
"Ale ne, nechte to tak, vždyť ten kostel je vlastně taky kulturní zařízení, ne?"
"To jistě je."
"No tak to vidíte..."

Větší vlastenec řekl(a)...

?????
Nejsou-li mnou zde uváděné citáty „kompletně vymyšlené“ ?!?!
Ach, Dobrý Iljiči ! Chce mne snad nadefekovat ?!
Ale já se nedám, já jsem splachovací, prostitutka šteluňk !
Do Brus€l€, já se přece NENECHÁM VYTOČIT !!!!!
Tady http://www.amaterskedivadlo.cz/main.php?data=txt&id=9978 je zdroj, Vy líný kocoure !

A jinak : Ten papeženecký kostel naproti divadlu je t.č. katedrála. Ano, už za dva týdny všichni pokrokoví lidé Ostravska vzpomenou 15.výročí smutné události : 30.května 1996 vyhlásil tehdejší vůdce papeženců Jan Wojtyla takzvanou Diecézi ostravsko-opavskou. Ano, tento jednostranný provokační akt se dotýká nejen ateistů, ale i agnostiků.
Po našem opětovném osvobození od Euroameričanů okamžitě započneme s osvobozováním od buržoasie a křesťanů; v prvních fázích (tzv. hromadných) možná využijeme i schopností a znalostí vlastence s.s.Pergilla, ještě před jeho vysláním do příslušného ústavu Akademie věd Ruské federace.

Nazdar !

STK řekl(a)...

No vidíte Vlastimile - a udal jste asvůj zdroj hned po první provokaci. Ale tak je to správné - jen žádné tajnosti soudruzi. Profesor Horák s tím svým přiznáním taky moc dlouho neváhal.

P.S.: Ten MUDr. Alzheimer a hlavně jeho vynález, tzv. Alzheimerova choroba je přece jenom skvělá věc.
Když si představím, že bych si ty absurdity let minulých (které jsem, sákryš, zažil!!) měl pamatovat tak dobře jako Vlastenec... Nebo Statis Prusalis, majitel zámečku.

BRRRR!!!


Dobré noci přeji! Dnešní den, neděli, opět oslavím prací!

Větší vlastenec řekl(a)...

Alzheimer, to je ten Němec, který Vám schovává věci ?
Haha, to byl vtip. Vždyť ještě nejste tak stár; opětovného (a konečného) vítězství všeho lidu se jistě dožijete.
Co se "absurdit" našeho zřízení týče - vzpomeňte na tu dobu, vážený STK. Naše vlast byla nejzápadnější výspou Západní Asie, výspou pokrokového Slovanstva v moři reakčních Euroameričanů. Čelili jsme ohrožení zvenčí i zevnitř, zároveň jsme budovali a milovali. V takové situaci se stávaly i chyby. Však je taky s.Filip přiznal, ve svém článku k 90.výročí založení Strany.
Přesto pro většinu našeho lidu byla léta 1945 až 1989 dobou krásnou, dobou, na kterou rádi vzpomínáme v dnešním těžkém boji o holé živobytí.

Tristibus afficior gravius, si laeta recordor.***Volte ČSSD a KSČM !

informace řekl(a)...

Tohleto je tedy tragedie, i když snad ne docela totální.
Ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn byl zatčen na letišti v New Yorku před odletem do Paříže pro pokus o znásilnění uklizečky hotelu, kde přenocoval. Prý podle vyprávění dvaatřicetileté zaměstnankyně se ni vyřítil nahý z koupelny a donutil ji k orálnímu sexu, při pokusu státnout jí kalhotky se mu uklizečka vymknula a utekla. Ředitelství hotelu zavolalo policii, ale mezitím Strauss-Kahn byl již na cestě na letiště.
Dnes se měl Strauss-Kahn setkat s Angelou Merkelovou a zítra měl předsedat schůzi Ecofin. A zatím sedí za mřížemi.
A prý chtěl kandidovat proti Sarkozymu v příštích prezidentských volbách. Doufejme, že alespoň pro tuto jeho snahu - porazit Sarkozyho - mu bude ta newyorkská aventúra nějak prospěšná. Sarkozy na nějakého macho nevypadá.

informace řekl(a)...

Tady máte i videa.
http://www.bfmtv.com/
Strauss-Kahn se podle slov jeho právníka prohlásí před soudem za nevinného.

Harpyje řekl(a)...

No pozdrav pánbů.

Harpyje řekl(a)...

Veřejné prohlášení:
K...na učitelka němčiny je http://gazettezsi.blogvie.com/files/2010/07/vache.gif rohatá, která si vymýšlí neexistující slova a stupidní věty jako: "Der Binnenmarkt ist ein Gebiet ohne Grenzen für alles, was sich im wirtschaflichten Geschehen von einem Ort zu einem anderen bewegen soll." Vnitřní trh je oblast bez hranic, pro vše, co se v hospodářském dění pohybuje z jednoho místa na druhé.
Sorry, musela jsem si ulevit. :-))))

informace řekl(a)...

Harpyje,
ta kravička je trochu kitsch a trošku crazy.
Co se týká textu, představovala jsem to to hůř. Je to v postatě současná novinářská hatmatilka z oboru ekonomie, která chce vypadat zasvěceně a tak formuluje uhozené tautologie.

Harpyje řekl(a)...

Mně z toho šediví vlasy a dostávám křeče v prstech. Nevíte náhodou, nebo někdo zde přítomný, jak se česky řekne "achieving society" = "Leistungsgesellschaft"? Já sice vím co to je, ale nemám potuchy, jak se to řekne česky.
Dzp.

Anonymní řekl(a)...

Láska
je nejmocnější silou v tomto světě.
Povinnost bez lásky činí mrzutým,
zodpovědnost bez lásky činí bezohledným,
spravedlnost bez lásky činí tvrdým,
pravda bez lásky činí kritickým,
výchova bez lásky činí rozporuplným,
chytrost bez lásky činí prohnaným,
laskavost bez lásky činí pokryteckým,
pořádek bez lásky činí malicherným,
znalost věcí bez lásky činí neustupným,
moc bez lásky činí násilnickým,
čest bez lásky činí pyšným,
vlastnictví bez lásky činí lakotným,
víra bez lásky činí fanatickým.
Běda těm, kteří v lásce šetří,
neboť oni ponesou vinu
jestliže svět nakonec zhyne sebeotravou.
K čemu a proč žiješ, neumíš-li milovat .

Lao-Tse

informace řekl(a)...

Harpyje, snad meritokratická společnost?
Meritokratický najdete i ve slovníku cizích slov.
Společnost, která odměňuje podle zásluh?

informace řekl(a)...

Máte pravdu, Hledající.
Ale taky se říká: čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.
Jak to jde dohromady?

Harpyje řekl(a)...

Srdečný dík. To by mohlo být. Ověřím si to.

Harpyje řekl(a)...

Želbohu ne. Meritokracie je prý vláda nadaných; zásada, že odměny a funkce by se měly rozdělovat podle schopností.
Tak jsem ten německý výraz otrocky přeložila, a ona to je, světe div se, "výkonová společnost"! :-)))
Taky mě ale napadlo, jak by se dal nejlépe charakterizovat styl K...ny učitelky. Je to Janyška v němčině. :-))) Paní bude asi taky "společenskovědecký fajnšmekr". :-/

Anonymní řekl(a)...

Život člověka naučí, že vše na tomto světě přináší zklamání, pouze Bůh ho nezklame když se plně k Bohu obrátí. Zklamání není způsobené zlou mocí, která člověku nic nepřeje a vše kazí. Celé lidstvo je neustále zklamané, protože touží po věcech které nemůže mít. A i když je dostane tak tyto věci jsou pomíjivé a lidstvo je ztratí. Anebo tyto věci nesplňují očekávání a proto lidstvo neuspokují. Pouze obrácení se k Bohu je jedinou pravdou v životě.

informace řekl(a)...

Harpyje,
v angličtině achieving je používáno jako motivující. David C. McClelland The Achieving Society

informace řekl(a)...

Dobrá,
Hledající, obraťte se k Bohu a meditujte. Na den by Vám to mohlo stačit než obejmete láskou celý svět. A co říkám na den, alespoň na měsíc.

informace řekl(a)...

Mám dojem, že ten termín používají v ekonomii, sociologii, nebo psychologii pokaždé v poněkud odlišném významu. Podívejte se na kontext, co tam nejlíp padne.

Harpyje řekl(a)...

Ono to skutečně souhlasí: http://cmps.ecn.cz/pd/2006/texty/pdf/riegel.pdf nebo http://psh.ntkcz.cz/skos/PSH9598
V mých uších to ale zní hrozně uměle.

informace řekl(a)...

Anglický ekvivalent: "performance society"
tedy ne "achieving society".
Hlavně, aby to dávalo celkem smysl.
Anebo překládáte jednotlivé, na sobě nezávislé věty?

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje, „výkonová společnost“ je z našeho českého pohledu lepším výrazem než „zásluhová společnost“. Termín „zásluhová“ vnucuje dojem, že v dané společnosti jde o odměňování jakýchsi „zásluh“, což nevnímáme jednoznačně negativně. Jenže my Češi prostě víme, že jde o negativum; proto používáme termín „výkonová společnost“. Ano, společnost orientovaná na výkon je společností nelidskou, společností vysávající z uražených a ponížených (= nás) poslední zbytky energie a sebeúcty. *)
Zásluh je přece celá řada; naše typicky humánní slovanská socialistická společnost odměňuje nejen zásluhy pracovní (např. A.G.Stachanov), ale i bojové (A.M.Matrosov) a politické (P.T.Morozov). A především – naše zdravá společnost odměňovala zásluhy životní – kdo se narodil, měl nárok na výdobytky; od porodného po pohřebné.
A k tomuto zdravému českému pohledu na dnešní děsivou realitu chce své studenty dovést ona pokroková česká vlastenka, jíž pojmenováváte sudokopytnicí.

Musím okamžitě do práce, takže Čest.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Viz např. http://wissen.dradio.de/soziologie-meritocracy-and-the-erosion-of-self-respect.88.de.html?dram:article_id=9308

informace řekl(a)...

Mám dojem, že to Vlastisociolog zase zamotal.
Dejte tam oba výrazy (jeden do závorky). Kopretina uvidí, který je podle paní učitelky ten správný výraz. Ale projeví tak snahu.
V italštině jsem našla jen societá meritocratica.

Harpyje řekl(a)...

Děkuji všem za rady. Bolí mě prsty. :-)))

informace řekl(a)...

Harpyje,
to kolísání v terminologii je způsobeno, jak jsem viděla, různými přístupy ke studiu společnosti. Čistě sociologickým anebo psychosociologickm. Sociologové mluví většinou o zásluhové = meritokratické společnosti, psychosociologové o výkonové společnosti nebo o sociální motivaci.
Psychosociologie se prozatím neustanovila jako samostatní věda, ale její tendence dívat se na společnost jako na souhrn různých sociálních a zájmových skupin v interakci a její zájem o roli jedince v sociálních procesech začíná převažovat.
Paní učitelka měla dát překládajícím k dispozici slovníček specialistických výrazů a ne je nechat plavat v moři odborných výrazů.

Harpyje řekl(a)...

Le Pen si už mne ruce. Navíc je to hotové žrádlo pro všechny antisemity. Nejdřív Moshe Katsav, a teď DSK. Nechápu ale, jak se může starý dědek, navíc v takové pozici, tak zapomenout.
Ty texty byly tak zamotané, psané němčinou, jakou žádný Němec nemluví. Stylem Janyška a obsahem Bedřich Kraus von Zilleregut, pokud si na jméno správně vzpomínám.

Harpyje řekl(a)...

Přidat komentář. Heslo bylo "luess". Sice se 2 s, ale přesto. :-))))

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
k té stalinské čistce armády na konci 30. let:
Pěkně to rozebírá Jan Drnek ve svém mystifikačním románu "Žába a škorpion" (ISBN 978-80-206-1109-3); bylo to rozebráno i na některém z "válečnických serverů" (je jich víc a bohužel si nepamatuji na kterém), ale ta knížka, i předchozí "Žáby v mlíce" a nesouvisející "Druhý dech rakouské monarchie" rozhodně stojí za přečtení.

Nicméně alespoň stručně: V rámci čistek se Stalin zbavil:
1. masy politruků s nulovými vojenskými zkušenostmi i kvalitami, zvyklých "velet po ideové linii", bez ohledu na katastrofální důsledky
2. naprosto neschopných velitelů (příkladem budiž maršál Tuchačevskij, který se vyznamenal pouze při represích vůči neozbrojenému civilnímu obyvatelstvu - státem řízený hladomor na Ukrajině - a v reálné válce selhal i proti slabšímu a hůře ozbrojenému nepříteli - polské armádě - a jehož teoretické práce o vojenství jsou snůškou bezcenných blábolů - např. "RA se musí připravit k boji na frontách o délce statisíců kilometrů")
Dojem rozsáhlých čistek zvýšila vlna nucených odchodů do výslužby pro přesluhující důstojníky. Část vysokých velitelů (ta schopná) byla patrně z téhož důvodu dočasně pozavírána, ale už před začátkem války byli zpět na vysokých postech.
Autoři na servrech i Drnek spekulují o tom, že sice "důkazy zrady" přihrál Benešovi Heydrich (což se ví), ale že Heydrichovi je přihráli (buď bez jeho vědomí, nebo za jeho vědomé spolupráce) Stalinovi lidé.

STK řekl(a)...

2 Harpyje:
Mívám pocit, že Pan Pixla nebo kdo to tu dává ta slůvka na opisování si předem polemiku přečte. Velmi často je to slovíčko až vlezle "k věci" - byť v poněkud zparchantělém tvaru...[;-)

informace řekl(a)...

Pergille,
o důvodech, které vedly Stalina k provedení čistky v Rudé armádě, existuje několik výkladů a samozřejmě se zase historikové neshodují. Koncem devadesátých let tu vyšla kniha o velkých procesech, kde je také stať Klause Meyera o procesu s Tuchačevským. Podle Meyera Stalin chtěl udělat z armády poslušný nástroj, docela zpolitizovaný a proto se zbavoval příliš nezávislých nebo iniciativních lidí. První z nich byl Tuchačevský, který byl nejen velitelem moskevského okruhu, ale hlavně byl hlavním iniciátorem zmodernizování výzbroje. Byl "otcem", a osobně řídil vyrobu tanku T 34, který tak nepříjemně překvapil Wehrmacht. Na modernizaci pracoval od 1931 r. a dostal se tak často do styku se zahraničními experty. To ještě zvýšilo Stalinovo podezření, že proti němu připravují spiknutí.
Pří čistce Stalin skutečně udělal z Rudé armády mrzáka, bez velení. Odstranil tři maršály z pěti (Tuchačevskij, Egorov a Blucher), třináct generálů z patnácti, dvaašedesát armádních velitelů z pětaosmdesáti, stodeset divizních velitelů ze sta pětadevadesáti.
Úplná decimace.
Podle Meyera právě tak vysoké číslo odstraněných velitelů naznačuje, že se nejednalo o nějaké spiknutí proti Stalinovi, ale spíš o jeho mánii vzít všechno do svých rukou.

Pedro řekl(a)...

Počátky vývoje tanku T-34 spadají do roku 1937, kdy CHTZ (Charkovskij tankovyj zavod) obdržel zakázku na tank, který by měl nahradit tanky řady BT. Šéfkonstruktér Michail Koškin byl svými nadřízenými podrobně instruován, že se hledá nový kolopásový tank, nicméně vědom si konstrukčních omezení tohoto typu vypracoval kromě něj (A-20) i variantu s čistě pásovým podvozkem, kterou nazval A-32. V roce 1938 demonstroval obě konstrukce před výborem Rady obrany SSSR, přičemž varianta A-32 byla okamžitě odsouzena nekompetentními architekty Rudé armády, maršály Vorošilovem a Kulikem. Zejména Kulik prý běsnil, že si konstruktér vůbec dovolil nějakou nekolopásovou variantu nabídnout a doprovodil svůj příkrý odsudek koncepce pásového tanku „odbornými dobrozdáními a doktrínami“, které by skuteční odborníci na tankovou techniku odmítli. Stalin však k obecnému překvapení rozhodl, že postaveny a připuštěny ke zkouškám budou oba prototypy. Tank A-32, přejmenovaný na T-32 tedy mohl pokračovat. Čekala ho krušná cesta, protože předsedou komise pro posouzení způsobilosti obou typů byl později jmenován právě Kulik.

V roce 1939 bylo provedeno vyhodnocení obou strojů. Kulik udělal všechno možné, aby nafoukl závady u prototypu T-32 a zároveň banalizoval podobné závady u stroje A-20. Pod jeho tlakem se komise klonila k odmítnutí stroje, nakonec však pod dojmem postřelovacích zkoušek, z nichž T-32 vyšel lépe, stroj neodmítla. Postavit se proti maršálovi se však neodvážila a rozhodnutí, který typ dostane přednost, odložila. Vrchní velení nějakou dobu váhalo, nakonec však při zvážení mnohem většího potenciálu dalšího vývoje u typu T-32 se rozhodlo doporučit jej do sériové výroby v poněkud upravené variantě, která byla posléze pojmenována T-34. První verze tanku byly vyzbrojeny kanóny ráže 76 mm, označují se tedy jako T-34/76. Šlo o poněkud různorodou skupinu s mnoha rozličnými úpravami a odlišnostmi pokud šlo o výrobní technologii. V roce 1943 byla zahájena produkce tanků vyzbrojených 85 mm kanónem, které měly představovat odpověď na nové německé tanky typů Tiger a Panther, které starý T-34/76 vysoce překonávaly. T-34/85 představoval přiměřenou odpověď, byť otázka poměru sil mezi ním a jeho výše zmíněnými protivníky je dodnes zdrojem vášnivých polemik odborníků i obdivovatelů obou typů.

viz hatetepe://cs.wikipedia.org/wiki/T-34

informace řekl(a)...

Pedro,
nevyznám se v tankách, ale nejen na webu o T 34 mluví pochvalně, ale i v televizi o něm bylo vysílání (když se mluvilo o operaci Barbarossa), kde říkali, že to byl nezničitelý tank.
T 34
http://cronologia.leonardo.it/storia/a1941i.htm
http://www.valka.cz/clanek_12644.html

informace řekl(a)...

Aha,
Piksla zas řádí. Podloudně mi vyhodil včerejší příspěvek s odkazy na T 34.

informace řekl(a)...

Pergille,
o románu Jana Drnka "Žába a škorpion" jsem četla poprvé ve Vašem příspěvku a tak jsem patřičně nereagovala. Soustředila jsem se na práce historiků o procesu s Tuchačevským a jaksi mi uniklo, že sám říkáte, že jde o mystifikační román. Když jsem se pak podívala na to, co říkají o románu kritikové, pochopila jsem, že se nejedná ani o žánr historického románu, ale že je to jen historická fantazie o alternativních dějinách, jak říkají v reklamě nakladateství. Ani ne alternativních jako docela volně vymyšlených. A při tom recenzent poznamenává, že Drnek se v technických otázkách vyzbrojení moc nevyzná, což se mu prý jako historikovi nedá vyčítat.
Měla jsem v úmyslu v souvislosti s tématem Paměť a zapomnění napsat také něco o spisovateli a historii, spisovatel je také interpretem událostí a předává je současníkům a hlavně paměti budoucích pokolení. Pak jsem od toho upustila, když jsem narazila na úskalí celkové neznalosti současného historického románu, hlavně českého. Nemůžu psát povšechně, z teoretického hlediska a neuvádět při tom konkretní případy jak spisovatel pracoval nebo pracuje s historickým materiálem. O devatenáctém století bych dala o evropském historickém románu něco slušného dohromady, o posledním století těžko.
Udělala jsem dobře. To si uvědomuju teď, když se dívám na produkci pana Drnka. Tady se nejedná ani o historický román jako o historickou fantazii (nakladatelství to zařadilo pod štítek sci-fi), která dat historických prací využívá k volnému sestavování vymyšlených dějin, aby jim dodala zdání skutečnosti. Autor historického románu alespoň respektuje skutečný vývoj událostí, výsledky bitev, dojednávání, dohod, jen je představuje ve světle svých názorů, své Weltanschauung, svých sympatií. Už tak silně dějiny korumpuje (další význam italského corrompere), nemluvě už o tom, že sám žánr se svými nepsanými normami fikce silně deformuje podání historických událostí. V románu jednají postavy, z valné části vymyšlené vedle historických, je tam zápletka, obvykle milostná, vše je spolu s popisem reálných událostí součástí literární fabule, a je pak rozmístěno časově a tématicky do syžetu.

informace řekl(a)...

II
Tedy historický román je literární fikce a ne dějepis. Zato je ale velice účinný, pokud jde o formaci historické paměti národa. Čtenáři často s hlavními hrdiny a hrdinkami sympatizují dokonce se s nimi identifikují (tedy s těmi kladnými), což vede k převážení emocionální složky vnímání nad objektivně poznávací.
Toho jsou si autoři plně vědomi, pro ně je román prostředkem jak ztvárňovat vědomí svých čtenářů. Tak, abych citovala vám pravděpodobně neznámého francouzského spisovatele z poloviny 19. stol. Alfreda de Vigny, ten v předmluvě k svému románu Cinq Mars dokonce píše, že umění má přímo za úkol dát historii morální význam.
Abych se vrátila k panu Drnkovi. jakého účinku se může dosáhnout literárními fantastickými variacemi na skutečnou historii? Mám dojem že ne toho morálně výchovného, jaký měli v programu de Vigny nebo Tolstoj ve své Vojně a míru. Spíš takový fantastický román povede k úplnému zmatení myšlenek a představ. Jako by k tomu nestačily různé protikladné, často politicky ovlivněné verze historiků z povolání.
Jak můžete, Pergille, citovat "mystifikační" román jako zdroj svých znalostí o Stalinových čistkách v Rudě armádě?

informace řekl(a)...

Americký tisk uveřejnil fotografii, na které je zobrazen generální ředitel Světového měnového fondu, jak je odváděn z komisařství se spoutanýma rukama. To vyvolalo rozhořčení Francouzů.
Dnes má být provedena lékařská prohlídka, aby se zjistilo, jestli má na těle stopy nehtů, čili škrábance, co mu udělala pokojská, když se bránila znásilnění.
Světový měnový fond je v krizi bez vedení.
h://w.lexpress.fr/actualite/politique/en-direct-dsk-passe-de-nouveaux-examens-medicaux_993077.html

STK řekl(a)...

4 Informace:
Když už jsme u těch konspiračních teorií: Není ten SF / historický spisek nakonec k deformaci podprahových vědomostí národa vlastně určen?
Něco jako oba Rukopisy?

informace řekl(a)...

Nevím, STK,

román jsem nečetla, jen prezentace nakladatelství - to znamená takových 20 řádek o každém dílu. Román je totiž trojdílný. Vím tedy, že autor nechal vyhrát v 1939 r. Československo ve válce proti Hitlerovi a tím prakticky převrátil vzhůru nohama celé dějiny II. světové, ale i přesto tam namontoval hlavní události z reálných dějin. Neumím si představit jak a jaký galymatyjáš z toho mohl vyjít. Rozhodně čtenáři, kteří o tom období moc anebo nic nevědí, z toho budou mít v hlavě rybí guláš.
Hm, to dělá spisovatel, člověk by mohl říct, že je právem autora zpracovat tvůrčím způsobem materiál (říkám mohl by, ale dějiny nejsou nějakou inertní anebo neznámou látkou, se kterou si můžeme jen tak pohrávat jako by šlo o let zelenožlutých mužíčků do jiné Galaxie). A pak je uplné zpřeházení událostí něčím tvúrčím?

To dělá spisovatel. Ale co říct o sociologovi nebo politologovi, který provádí analyzu společnosti od osmdesátých let do konce minulého století a který v úvodní, historické části blouzní o mezinárodních spiknutích a dohodách mezi USA a SSSR (upřímně řečeno,doposud jsem nic podobného nikde nečetla), aby pak v druhé části o sociální situaci upadl do úplného deliria tremens. Jsou tam souvětí, která jsem si přečetla pětkrát a stejně jsem nepochopila, co tím autor myslel (asi už nebyl myšlení schopen). Autor, jak jsem našla na W., byl publicista, na webu má víc článků. Nebudu tu uvádět jeho jméno, už nežije. Ale jak může zveřejňovat podobné, ničím nepodložené výmysly? Proč si ty své fantazie nejdřív neověří studiem dokumentů a pod.?
K hledání článku mě podnítily lamentace Harpyje na text, který překládala Kopretině. Vůbec se jí nedivím. A ten článek našeho psycho-socio-politologa je uváděn jiným autorem v bibliografii jako zdroj! Zřejmě ho berou vážně.
Povera Repubblica Ceca!

stk řekl(a)...

Inu, Informace,

pokud se jedná o tzv. alternativní dějiny nebo paralelní vesmíry, je to čistá SF a jako taková zřejmě i čtivá a zajímavá - zvláště pak, když paralelních historií obsahuje několik. Velmi poučná literární hříčka pro ty, kteří se domnívají, že všechno v životě má předurčený logický vývoj. Fátum. Jistě, život logiku má, ale už jako cca dvanáctiletý kluk jsem složitě dumal nad tím, co by se stalo, kdyby třeba táta nepoznal moji mámu. Kdyby ten vlak z Frýdku stihl. Tož bych nebyl, respektive byl bych někdo úplně jiný. A přemýšlel asi o úplně jiných věcech.

A s dějinami je to stejné. Ostatně i s celým Vesmírem...

Moby Dick řekl(a)...

Vráceny dva dnešní komentáře Informace. Ano, Plechovka je nejspíš nějaký bolšán - nemá rád informace!
>>:))

informace řekl(a)...

STK,

nechme stranou predeterminizmus, ta teorie dovedla lidstvo jen ke zkáze. Jako teorie o předurčenosti opice, vztyčívší se na zadní, aby započala triumfální neodvratný pochod k ráji lidstva na zemi. Nebo zase teorie jednoho pána s knírkem o předurčenosti národa stát se pánem světa.
Když se podíváte jen na osud jednotlivce, můžete s jistou dávkou pravděpodobnosti a uvěřitelnosti říct, jak by se byl vyvíjel další život člověka, kdyby nebyl toho jistého dne zmeškal vlak a nedostavil se tím pádem na schůzku a místo toho potkal někoho jiného? Tak na pár dní si to můžete vykombinovat. Ale pak jste v koncích.
Tím spíš to platí pro osudy společnosti. Tam se kombinuje mnohem víc osudů a událostí než jen u jedince.
Takže nechme historii historickým románům a ne sci-fi. Je tu tolik vhodnějších námětů pro fantazii.

informace řekl(a)...

Moby Dicku,
to jste hodný, jenže byste měl teď smazat mé 9:16, 9:17 a 9:20 (Je to tam teď dvakrát.) Jinak z toho bude zmatek. Jen jestli je to možné, aby z toho Piksla zas nedostal nějaké mindráky.

Moby Dick řekl(a)...

Smazáno na přání Informace.
Dobrou! >>:))

A.S.Pergill řekl(a)...

Informace,
problém je v tom, že ta Tuchačevského aféra se odehrává před tím, než se dějiny a "dějiny podle Drnka" začnou rozcházet (rozejdou se až v září 1938).
Navíc jsem se zmínil, že se totéž vyskytlo na nějakém military-history serveru (zřejmě to odtud Drnek vytáhl). "Výkony" Tuchačevského během jeho vojenské kariéry jsou v zásadě dohledatelné a ověřitelné.

informace řekl(a)...

Pergille,
historik historii studuje, spisovatel historického románu ji vypráví podle svého náhledu na ni. Při tom oba respektují chod dějinných událostí, jejich posloupnost, jejich charakter, jejich výsledky, vyústění.
Autor fantastického románu na téma historie volně disponuje materiálem, seskupuje ho a ztvárňuje podle docela jiných principů. Je to něco podobného jako v hudbě volná variace na téma, třeba lidových písní. Ve skladbě Vám sice budou některé motivy povědomé, ale celkově to bude dílo podstatně odlišné od záznamu lidových písní, pořízeného etnografem.
U fantastického románu na téma historie také najdeme nám známé motivy a témata, ale docela přetavené v novou skladbu, takže nemá smysl hledat, kde, kdy a jak spisovatel vykrajoval, míchal, upravoval, předělával. Jeho román nemá s reálnou historií nic společného, i když tam uvidíme známá jména, data nebo události. To platí neje pro celek, ale i pro jednotlivé části. Takže nemá smysl brát třeba kapitolu o Tuchačevském za pravdivý obraz skutečnosti.
Román jsem nečetla, nemůžu tedy o něm říci něco podrobnějšího. Vycházím ale z předpokladu, že když je román jako celek hrou fantazie, není dúvodu, proč bych měla brát jednu jeho část za historicky podložený výklad.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
to, co Drnek napsal, rozhodně není román. Formálně nejblíž (z toho, co znám) je Denník morového roku od D. Defoe.
On tam cituje řadu zcela reálných pramenů a až ve druhé polovině září 1938 dojde k odštěpení historie a fikce (a to už byl Tuchačevskij v pánu).
Asi čerpal z jednoho military serveru, kde byla tahle kauza docela podrobně rozvedena a s obdobnými závěry (odkaz bohužel nemám).
Jinak je dohledatelné a ověřitelné, že sověti dostali od Poláků napráskáno, i to, že předchozí "bojová" kariéra Tuchačevského spočívala v teroru vůči civilnímu obyvatelstvu.
Ten Drnkův text rozhodně stojí za přečtení (byť ho považuji za přílišného optimistu).

informace řekl(a)...

Pergille,
byl jste to Vy, kdo hovořil jako první o Drnkově knize jako o románu. Já jen opakuji to, co jsem četla na reklamě nakladatelství. Na jakých zdrojích zakládá Drnek své vyprávění, nevim, na ruském webu nejdete i 105 stránkovou zprávu Rehabilitařní komise ÚV KSSS, která celou aféru s Tuchačevským projednávala. Kromě toho existuje řada prací o Tuchačevském.
Rozhodně bych nikdy necitovala Drnka jako zdroj mých znalostí.

informace řekl(a)...

Pergille,
nečetla jsem Drnkův spis tak nevím, jak je "udělaný". Ale to srovnání s románem Daniela Defoe se mi nějak nezdá. Ta "historical novel" o moru v Londýně v 1665 r. patří k žánru memoárové prozy, s vyprávěcí formou "Ich", vyprávěč se představuje čtenáři jako přímý svědek událostí (což ve skutečnosti nebyla pravda), a tak mísí popis svých zážitků z denních zkušeností s dialogickými scénkami a se statistickými údaji. Je to forma dost typická právě pro Defoa.
Stodvacet let po něm a nezávisle na něm A. Manzoni píše svou Storia della colonna infame (Historie sloupu hanby), kde na základě dochovalého materiálu a dokladů rekonstruuje období moru v 1630 v Miláně. Je to docela jiný přístup - historický. Na rozdíl od románu Promessi sposi (Snoubenci), kde toho materiálu Manzoni použije v beletrizované formě.
Historie sloupu hanby je považována za historiografii a je také tak čtena. Zatím co jeho román a Denník morového roku Defoa jsou umělecká proza.
Spis pana Drnka neznám, ale rozhodně se nejedná o historiografii.