pátek 20. května 2011

MOBY DICK: Že to trvalo tak dlouho?

Nahota slabin MMF, temná hmota, příliš velký na záchranu, ne zrovna správný typ, Bártovy obálky a Klausovo překvapení.
**************************************************************

Neděle 15. května 2011, Mezinárodní den rodiny
Pštros Kán, (užívám výslovnosti jména Dominiqua Strauss-Kahna, které jsem slyšel v televizi:), šéf MMF, byl obviněn v N.Y. z pokusu o unásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu. Do jeho hotelového pokoje vešla pokojská, která netušila, že je ještě přítomen. Protože Pštros Kán zrovna dokončil sprchování, byl nahý. Už to samo se rovná znásilnění. Pokojská se ubránila, Pštros odešel ve spěchu, zanechav po sobě svůj mobil a genetické stopy. Byl zatčen v letadle do Francie - deset minut před odletem.
62letý francouzský socialista Pštros Kán se přitom mohl stát francouzským prezidentem. Ovšem, jak o něm bylo praveno dříve: "Nesmíte ho nechat v pokoji samotného." Což však prý spletená pokojská nakonec chtěla.

Praví Finové se již neúčastní sestavování nové finské vlády. Finský parlament schválil plán EU financovat dalšími evropskými (našimi) penězi řecký úpadek. Přičemž Řecko neplní již teď dohodnuté podmínky: Neprivatizuje. Proti vyhlášení krachu ("restrukturalizaci dluhu") se stavěl hlavně nyní zavazbený Pštros Kán.

Rodina Renault požaduje po francouzské vládě odškodné za zestátnění firmy Renault. Otec zakladatel Louis byl po osvobození země v roce 1945 nařčen z kolaborace s nacisty, ale ještě před soudem zemřel ve vazbě. Potomci chtěli odškodnění už v roce 1959, byli však odmítnuti. Loňská právní reforma však dovolila rozdmýchat i tyto vyhaslé uhlíky dějin, takže nynější pokus Renaultovců má naději na úspěch.

"Izraelští Arabové mají vyšší kvalitu života a větší možnosti ohledně své budoucnosti, než jacíkoliv jiní Arabové na Blízkém východě." Prohlásil to ráno předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu. Načež se mu odpoledne snažily do země přes hranice nacpat tisíce natěšených Arabů.

Česká politická bramboračka (ČPB):
TOP 09 pravila ústy nekorunovaného Miroslava Kalouska: "VV musí přesvědčit veřejnost, že jejich účetnictví je čisté." Kalousek (a starostové) si nechtějí uzurpovat žádné další požadavky, ale bez tohoto základního nemá smysl setrvávat ve vládě. Vláda přitom smysl má, ale VV nemají být vnitřní opozicí, leč mají podporovat zejména návrhy TOP 09.
Věci veřejné žádají doplněk ke koaliční smlouvě: VV mají vždycky pravdu!

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je v současnosti pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula neodvolatelný.  Návrh: Jmenujte ho vrchním státním zástupcem, ten se dá už odvolat. Anebo ho obviňte z piklů či sprchování, tedy znásilnění - práva. Možná nejde odvolat, ale jde zavřít, pokud je ve spolčení se soudcovskou mafií. Problém je v tom, že je to politická mafie. Tedy mafie politiků.

Mrtvá Kočka upřesňuje: "Některých konkrétních politiků."

Ze sportu: 7:4 vyhráli naši hokejisté nad Rusy.  Máme bronz ze světového šampionátu. Na stadionu prý bolo viace ruských fanúšikov než českých a slovenských dokopy. Čechům pomohly tři věci: Jágr, štěstí a dohoda.
PS: Už je to zase jak za bolševiků: Lidi přestaly zajímat politické nicneřešící žblebty a utěšují se při fandění...

Pondělí 16. května 2011
ČPB: VV chtějí ministerstvo spravedlnosti, když už nemají vnitro, jinak bude konec koaliční smlouvy. Žádná koaliční smlouva nebyla vypovězena, pravil Kalousek, a dodal: TOP 09 chce vidět kompletní účty VV, jinak odchází z vlády. Tedy Topka. Předpokládám, že stejné "parametry" budou Topíci  požadovat po všech - včetně sebe.

STEM hlásí: Dnešní fiktivní volby daly 94 mandátů pro ČSSD a 32 pro KSČ(M). Růžovorudí komunisté mají podporu na ústavní většinu. Písk! (Sprosté slovo vyřčené směrem k "pravicovým" stranám.) 46 poslanců by měla ODS, 28 Topka, veverky 0 - propadly se na 2,3 %. Takže nedůvěra vládě ze strany VV nebude. Ještě nejsou splaceny náklady tohoto pfinančního projektu.

Vloni zavedli moudří pfinančníci zvýšení spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr. Vyplnilo se to, nač hloupí žurnalisté a kšeftařští petrolejáři poukazovali - snížil se výběr těchto daní. A dneska se už ví o kolik. Páčí to 400 milionů korun za rok (od března 2010 do února 2011). Zatímco výkony přepravců rostly, spotřeba paliv klesla - u benzinu o 5 %, u nafty o 9 %. Tedy - prodej paliv v Česku klesl. Tiráci tankují za hranicemi. Kde? Kdekoli jinde než u nás!

Sázková společnost Fortuna rozjíždí kšeft po potápějící se Sazce: Dnes začíná prodávat stírací losy.

Království Sazka: Aleš I. podal návrh na další chod svého zadluženého impéria: Vyhlásí se krach ("restrukturalizace dluhů"), část dluhů bude "odpuštěna", u části se odloží splatnost do nevidim, a přeorganizuje se provoz (nějak, není určeno, jak). Jo - a Aleš zůstane na trůnu.

Firma Key Investments (rovněž namočená do dluhů Slavie - kvůli tomu na ni poštval britský soud exekutory) nejspíš už pražským částem 6, 10 a 13 nevrátí 685 milionů, které si u ní uložili k investování. Dá jim místo toho své (bez)cenné papíry. Pražská TOP 09 vyzvala starosty ODS, kteří peníze podivné firmně s kuriózním portfoliem několika navzájem svázaných firem svěřily, aby odstoupili. (Tomáš Chalupa z Prahy 6 je dnes ministrem enviromentálního prostředí, Vladislav Lipovský z desítky je místostarostou, zatímco Vodrážka nadále starostuje v  Praze 13.)

Praha: Magistrát přebírá projekt Opencard do svých pracek. Neví, jestli ušetří. Dozví se to, až proběhne "analýza finančních nákladů". Převzetí samo bude stát téměř 11 melounů, další náklady sežerou platy nových lidí, jejich kanceláře a počítače. Magistrát navíc ještě dluží formě Haguess platby za 150.000 licencí navíc oproti smlouvě. A další licence budou potřeba, až děti a senioři budou přinuceni koupit si další karty.

Kolega podnikatel Ambrož: "Já, než si koupím auto, nebo si ho vezmu na leasing, si nejdříve vezmu tužku, papír a kalkulačku."

Pštros Kán nabídl milionovou kauci, avšak zůstává ve vazbě. Na jeho místo v MMF si brousí zuby zástupce rozvíjejících se ekonomik, například Brazilci. Případ Pštrose Kána prý "v plné nahotě ukázal slabiny současného globálního finančního systému".

Statisíce lidí na mysu Canaveral sledovalo poslední start šatlu Endeavour s Krtečkem na palubě. Raketoplán veze dalších 7 kosmonautů a magnetický spektrometr za $2 mld. Přístroj bude ve vesmíru pátrat po antihmotě a po temné hmotě.

 Úterý 17. května 2011, Světový den telekomunikací
ČPB: Místopředseda vlády pro předstírání boje s korupcí Radek John (VV) předal svou minulý týden ohlášenou demisi do rukou premiéra Petra Nečase (ODS). Ten ji přijal. Radek se poté nechal slyšet: A teď ať z vlády vypadnou Saša Vondra (ODS), Ivan Fuksa (agrikulturní ministr za ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Jinak...
Jinak co? Jinak 2,3 %. Ještě mírný pokles, a nedostanete ani státní podporu za vložený hlas! Zvláštní je, že každý ví, kdo by měl z vlády vypadnout - z jiné strany než vlastní. A co ty Bártovy obálky? Má vůbec na ty úplatky smlouvy?

Praha: Doprava sockou bude příště zdarma! Tedy pro juniory do 15 a seniory po 65 letech. Což bude stát Dopravní podnik na ztracených tržbách asi 240 milionů Kč. ODS tím splňuje svůj předvolební slib. Část ztrát, asi tak 206 melounů, má vynahradit naopak zdražení pro ostatní obyvatelstvo - základní lístek bude stát místo 26 už 32 Kč. Poučení: Není sleva zadarmo. Jenom jestli nezačnou Pražáci ještě více jezdit auty! (Až ODS splní svůj další předvolební slib a zruší parkovací zóny.) Další poučení: Vzpomeňte si na to, až vám politici před dalšími volbami budou slibovat něco (zuby, školství, auta) zadarmo. (Proč auta? - A proč školství???)
Ani jízda zdarma nebude zcela zadarmo: Kdo chce využít této sociální vymoženosti, bude si muset zakoupit kartu Opencard, pokud ji ještě nemá. Proč nestačí občanka? Přiznaný hlavní důvod je tento: Nebudeme podporovat cizáky v našem milém HMP.
Není to tak úplně přesné. Pražské zastupitelstvo totiž na stejném zasedání schválilo i podporu kongresové turistiky (myslí nejspíš Kongresové centrum, zadlužený pražský objekt): Cizáci, kteří přijedou do Prahy na mezinárodní kongres budou mít MHD zcela zdarma. Bez Opencard. K tomu dostanou jinou kartičku. A pořadatelé získají ještě dotaci 250 Kč na účastníka.

Což je dobrý námět třeba pro náš fandom - jeho některé pražské scifácké cony by parametricky vyhovovaly. A to i s požadavkem na mezinárodní zastoupení - fandom je totiž stále ještě československý!

Jeden problém však vidí všetečná žena Moby Dicka: "Skutečné náklady jsou vždy vyšší - až několikrát - proti předpokladu. A naopak skutečné úspory bývají nižší."

Byty si prý budete moci příště pořídit snáze: Když vám nedá hypotéku banka, můžete se stát bytovým družstevníkem. Drobná vada na kráse: Družstvu budete platit více než bance.
Zájem o hypotéky roste.

Království Sazka: Zelený ostrov nepodal žádnou pohledávku za Sazkou. Tvrdí to alespoň jeho chůva Zdeněk Ertl. Tento opatrovník potvrdil to, co všichni vědí už od podání falešného návrhu, který podepsaly osoby bez oprávnění podepisovat. Hloupej by si myslel, že šlo o podvod.

V insolvenci je také developer ECM, proslulý svým pankráckým projektem.

Přednosta Key Investment Daniel Brzkovský si prý z vedení Prahy 6 a dalších investorů dělal celou dobu legraci. Že se nesmějeme? Tak teď se snad zasmějete alespoň vy -tedy ti, kdo nebydlí v Prahách 6, 10, 13, Sokolovu či Lázni Bohdaneč: Bývalý premiér Standa Gross (ČSSD) si vypůjčil pfinance na nákup akcií třinecké energetické společnosti Moravia Energo od slovenské pobočky Key Investments. A ten přece vydělal, ne? Takové už jsou kšefty - ten vydělá, druhý prodělá. Ale že vydělá vždycky nějaký kámoš, bratr čí přítel?

Mrtvá Kočka: "Nejde o zákony volného trhu, ale na volno puštěné mafie."

Španělsko: Ke dluhu země by se mělo započítat dalších 115 mld. € dluhů regionálních vlád (což je dvojnásobek dluhu z roku 2008). Podle společnosti  Freemarket by se k tomu mělo ještě připočíst 26,4 mld. dluhů z 2.500 společností, patřících lokálním vládám. Regionální nemocnice navíc dluží farmaceutickým firmám 4,5 mld. €. To se tak ve Španělsku dělá: Vlády neplatí dluhy, čímž si účetně vylepšují rozpočty. Španělsko by tak mohlo potřebovat k "záchraně" 350-450 mld. €.

Anebo - nic! Je totiž "příliš velké na záchranu".

Irsko: Zemi navštívilo Její Veličenstvo královna královna Alžběta II. s chotěm. Po sto letech je zde opět britský panovník - ale poprvé v nezávislém Irsku. Policie zneškodnila "funkční bombu". (Nefunkční bomby jdou těžko zneškodnit:)


Středa 18. května 2011 Mezinárodní den muzeí
ČPB: VV by dostaly 3,5 % - podle CVVM. Furt málo. Takže na dnešním zasedání se vláda dohodla, že přeruší koaliční šarvátky a nejdříve schválila balík návrhů: Nový Občanský zákoník. Nový způsob vypisování veřejných zakázek. Sociální reformu. Změny ve stavebním spoření (co už platily, než je zařízl Ústavní soud). Zákon o obchodních korporacích. Bílou knihu armády české. A 100.000 Kč jednorázového odškodnění pro účastníky 3. odboje, polovičku pro jejich vdovce či vdovy. Kolik tak asi odbojářů můžeme mít?

Mrtvá Kočka: "Deset milionů."

"Personálie" budou řešeny až po konferenci Veverek. Dá se předpokládat, že na ní nebude probíráno skryté financování partaje skrzevá inzerci ve stranickém tisku. Ostatně totéž provozuje minimálně i KSČ(M) bez jakéhokoli pozdvižení víčka ze strany kontrolních orgánů na MV.

Praha: 14 z 19 zkušebních komisařů magistrátu obviněno z korupce. Zatčeno bylo i šest učitelů autoškol. Dnes bylo vyzkoušeno 35 lidí - místo obvyklých 150. Tento případ je ojedinělý v tom - že v tom jelo tolik lidí, že o sobě navzájem věděli a dělili si peníze. Alespoň dle mluvčího protikorupčních policajtů Romana Skřepka. Jinak získat řidičák v Česku za úplatek je nejspíš "normální".

Zpěvák a pražský zastupitel, loňský komunální volební lídr ODS Jan Kalousek, byl obviněn z pojistného podvodu. Policie tvrdí, že se zapletl do kšeftů v jednom autoservisu s dvojím účetnictví. Jedno bylo pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. To je to "podvojné účetnictví"?
Mrtvá Kočka: "Ne, podvodné účetnictví."

11 tisíc rodin dluží českým bankám už 20 mld. Kč za nesplácení hypoték.

Německo: Hrozící energetická krize odstraněna. Vláda prodloužila daňové prázdniny na elektromobily z 5 na 10 let. Budou pro ně vybudovány dokonce i extra parkoviště. Miliarda € půjde na podporu výzkumu a vývoje elektrovozítek. Jediná vada na kráse - vláda odmítla zavést státní příspěvek na nákup elektroaut.

"Říkám, jen, že toho člověka chápu. Není to zrovna správný typ, ale dost mu rozumím a trochu s ním sympatizuji." (Režisér Lars von Trier v Canes o Hitlerovi.) Von to ještě trochu vylepšil: "Ale nemám nic proti Židům - tedy ne úplně."

Polsko: Čínská státní firma zde staví superlevné dálnice. Jde na to dvojím způsobem: Přivezla si svoje vlastní superlevné pracovní síly - a neplatí polským subdodavatelům, Bárto.

Rusko: První(???) tisková konference prezidenta Medveděva přilákala 850 novinářů. Během dvou a půl hodin pan prezident neřekl nic nového. Odmítl i odpovědět na otázku, zda se bude ucházet i podruhé o prezidentskou funkci. Prý není vhodné to oznamovat na tiskové konferenci. Ono asi v Rusku není vhodné oznamovat cokoli nového na tiskové konferenci. Počkej si ptáčku, však se dočkáš!

Sýrie: Tanky ostřekují město Talkalach u libanonských hranic. Syrské tanky syrské město. Amerika zatím nebombarduje. Avšak zavedla sankce vůči prezidentu Bašárovi Asadovi a jeho šesti nejbližším spolupracovníkům Hoši nemohou disponovat majetkem a žádnými aktivy, které mají ve Spojených státech. Kolikže tam toho mají?

Mrtvá Kočka mluví slušně: "Nic."

Čtvrtek 19. května 2011
ČPB: Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl podali trestní oznámení na postup ředitele protikorupční jednotky Tomáše Martince (instalován Radkem Johnem, VV). Oba pánové byli donedávna jeho náměstky. Než začali chtít vyšetřovat kauzu Bártových obálek. Poté byli vykmitnuti. Věc byla nejdříve vyšetřována jako "daňový únik", přičemž o žádný únik jít nemohlo. V Česku se totiž úplatky nezdaňují - tedy měly by se teoreticky zdaňovat. Ale nikdo to nemůže po zločincích chtít, protože tím by se mohli usvědčit, a to by bylo vůči nim nespravedlivé (už na to existuje judikatura). Než nastoupili protikorupční vyšetřovatelé, uplynuly asi dva týdny! Tomica s Krůlem říkají:
"Případní pachatelé tak mohli mít možnost připravit si řádně svou obhajobu, vytvořit i smlouvy, které by měly vzbudit dojem legálního jednání..."Vítku, ještě ty smlouvy nemáte? Tak honem, než se protikorupčníci rozhoupou!

Martinec nedávno sliboval: "Za sebe můžu garantovat, že vytvořím podmínky, aby trestní řízení bylo vedeno správně, ofenzivně a bez průtahů". Podle Martince ony dva týdny nebyly promrhány a o žádných "průtazích" nelze hovořit. Policie vyslechla insidera Škárku 15. dubna (- kvůli jeho daňovému (ne)deliktu). Škárka slepičil pro Respekt už 3. dubna.
Jestli on ten Radek neměl pravdu, že by se s korupčními aférami mělo chodit raději za novináři než polecajty!

Musí to sám vědět nejlíp, když jeho oblíbenec Michal Moroz "doporučoval" Martince na současný post. A když si VV vyvzdorovaly (křikem o odchodu z koalice) jmenování policejního prezidenta Petra Lessyho. Aby měly pod kontrolou tuhle korupci. Ostatně i proto Radek toužil po vnitru. Aby mohl sledovat korupci. Svých spolustraníků...

Česko: Čínský rákos je skvělý artikl. Jde o výnosnou biomasu. Akorátže je pole pod ním rovnější než pod kukuřicí. A když se oseje na svahu nad vesnicí, pak stačí hodinový déšť. Západočeská vesnička Úlice hlásí 9 vytopených domů. Ale prý kdyby byl "rákos" už vzrostlý, pak by vodu zadržel. Do víkendu, kdy nás čekají další přívalové srážky, asi už nepovyroste.

Metrostav je jedna z 10 českých firem, která získala certifikát "Bezpečný podnik". Funguje zde "celý systém bezpečnosti"". A proč se mu propadají tunely? Protože nezajistil prevence. Ale pokutu zaplatil, takže co...

Jemen: Kompromisní dohoda o předání moci se zadrhla na jedné maličkosti. Prezident Alí Abdalláh Sálih nechce předat moc.

Ze sportu: Kladenský hokejový klub povede Jaromír Jágr. Asi po telefonu a přes tátu. Bylo dosaženo dohody "na principech řízení, na finančním rámci na příští roky". Kolik bude Kladno Jardovi platit?
Sportovní fanoušek Ambrož: "Ty vole, platit bude on!"

Pátek 20. května 2011, nedožité 90. narozeniny Andreje Sacharova
ČPB: Demise Radka Johna doputovala po týdnu až k prezidentu Václavovi Klausovi. Ten ji po převzetí z rukou premiéra Nečase přijal. Klaus poté pravil, že to aspoň pro něj není překvapením a "nemá s ní žádný problém". Načež dodal: "Spíše je překvapením, že to trvalo tak dlouho."
Tak dlouho - ten týden, anebo ten půlrok???
Drobný problém: Antikorupční trafika pro Radka zůstala prázdná a měla by se někým zaplnit. Nejlépe nějakým volným vajspremiérem.

Sázející nesázejí na nové volby.

Radek John se hrozně zlobil a nakonec práskl dveřmi, neb byl prý "zesměšněný". A to tím, že nemohl vybrat svůj tým. Nečas odmítl jmenovat Johnova náměstka z vnitra Michala Moroze na úřad vlády pod průhlednou záminkou, že nemá bezpečnostní prověrku. A přitom pan Moroz, (bývalý) majitel bezpečnostní agentury a (bývalý) vymahač dluhů má boj se zločinci vštípen téměř geneticky: Jeho otec byl důstojníkem StB. Za otce člověk "nemůže", ale vždy se hodí, pokud (údajně) ovládá miliardové zahraniční firmy napojené na bankovní sektor a bezpečnostní i informační služby v ČR.

Libye: Letadla NATO potopila 8 libyjských válečných lodí v přístavech. Mohly by ohrožovat humanitární pomoc - zaminovávaly vody...

USA: Prezident Obava opět osvědčil svou neznalost historie, když prohlásil, že by měl vzniknout stát Palestina "v hranicích roku 1967". Tedy, pro pana prezidenta: V hranicích bývalé jordánské a egyptské okupace. Na dnešním "západním břehu" žije už za těch dalších 44 let 250 tisíc židovských osadníků. Zde by žít dále nemohli. (Zatímco Arabové v Izraeli mohou.) Území palestinského státu by zabralo i tzv. "Východní Jeruzalém", tedy i staré město včetně Židovské čtvrti a Západní zdi (Zdi nářků). Tato hranice přerušuje i dálnici D1 z Tel Avivu do Jeruzaléma. Atd. Přičemž USA se již dříve zavázaly Izraeli, že tuto "Osvětimskou hranici" nikdy neuznají. Nicméně pan americký prezident rovněž zdůraznil, že nebude palestinského státu bez uznání práva na existenci (zbytkového "pomnichovského") Izraele. Takže jako by palestinským Arabům nic nenabídl. Protože Hamás "neuzná izraelskou okupaci za žádných podmínek".
Benjamin Netanjahu jede vysvětlit Obavovi některé historické souvislosti, včetně dřívějších americko-izraelských dohod.

N.Y.:  Pštros Kán rezignoval z funkce ředitele MMF. Půjde před soud za sexuální napadení pokojské. Zatím byl propuštěn na milionovou kauci v hotovosti a pěti milionech v majetku. Bude elektronicky onáramkován a pod dohledem kamer. Může vyfásnout až 25 let.

Sobota 21. května 2011
Rada ženy Moby Dicka: "Nikdy se v americkém hotelu nesprchuj nahý!"
*******************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

123 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Konec jedné velké lži

Vlastenci a vlastenky, přátelé, soudruzi a soukmenovci, díky svému skvělému socialistickému vzdělání jistě znáte dějiny Sovětského svazu. Takže například víte, že s.Sergej Mironovič Kirov byl zavražděn renegátem L.V.Nikolajevem dne 1.prosince 1934. *)
Víte, že soudruh Stalin správně odhadl podstatu onoho podlého činu : Tento bezprecedentní útok na sovětské zřízení byl trockisty přinejmenším inspirován a podnícen, ne-li přímo zosnován.
To je nám Čechům a Moravanům, nám všem kmenuvěrným Slovanům dobře známo.

Ale nepřátelé Slovanstva, buržujové a demokrati, neuvěřitelně lživě ze zosnování vraždy blízkého přítele s.Stalina obvinili – s.Stalina ! Jako kdybychom byli tak zákeřní jako nějací Germáni, Frankové či Anglosasové. Hnus !

Nyní ale sami nepřátelé museli přiznat, že jde o podlou lež. V jednom z nejdůležitějších center vražedné ideologické diverze, na tzv.Yale University **) vyšla právě před rokem kniha The Kirov Murder and Soviet History (Matthew E. Lenoe, Yale University Press). Na 872 stranách autor přesvědčivě dokládá nám českým vlastencům dobře známý fakt, že L.V.Nikolajev nejednal na popud soudruhů z NKVD, ale na vlastní kulak.
Nám vlastencům též bylo už dávno jasné, že vrahovo spojení s trockisty a jinými zrádci bylo jen v krysí rovině mravní pokleslosti. (Kdyby se L.V.Nikolajev s Trockým a jemu podobnými spojil přímo, byl by našimi soudruhy z NKVD odhalen včas; s.Kirov by ještě velmi dlouho žil a tvořil.)
Prostě : Pravda vítězí.

Chladnou hlavu, horoucí srdce, absolutně čisté ruce ! (F.E.Džeržinskij)***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Byla to brutální, zbabělá vražda výstřelem do týla. Když tento odporný čin srovnáme např. s bohatýrským vzmachem soudruha Mercadera ...
Ne, zpět - prostě nelze srovnávat vraždu se sebeobětavým vykonáním spravedlivého rozsudku.
**) Viz http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yale_University_Shield_1.svg POZOR ! Odkaz vede na zvlášť odporný obrázek ! Neukazujte dětem !

informace řekl(a)...

Když Moby Dick dovolí, doplním přehled zpráv ještě o jednu. Nevím, jestli to zavdá příčinu k nějaké ostré diskuzi mezi veřícími a ateisty, ale jsem toho názoru, že informace má být nestranná.
1/
Po Německu, Rakousku a Nizozemí se skandál kolem sexuálního zneužívání nezletilých rozšířil i na katolickou Itálii. V minulém týdnu byl zatčen farář z Sestri Ponente (Janov) don Riccardo Seppia pro zneužívání nezletilých, kteří navštěvovali faru a pro šíření drog. Dnes se k tomu hororu, který vychází najevo z registrace odposlouchávání jeho telefonických hovorů, přidává ještě zpráva, že Seppia je sieropozitivní. Přiznal to sám vyšetřujícímu soudci.
Z novinových článků se čtenář dozvídá, že don Seppia nevedl bohabojně mravný život pastýře, ale že navštěvoval pravidelně diskotéky, bary a sportovní centra, aby tam hledal nejen své oběti ale i osoby, které by mu je obstarávaly. Na zádech má vytetovaný nějaký satanský symbol. Z odposlechů také vyplývá, že farář utrácel denně kolem 300 euro za drogy, kterými pak platil svým nezletilým obětem. Otázka je, kde na to všechno bral peníze. Používal v rozhovorech s pushery kryptická slova jako "bianca" (bílá) nebo "neve" (sníh).
Tato aféra se hluboce dotkla Vatikánu, tím spíš, že arcibiskupem v Janově a bývalým profesorem a spirituálním vůdcem Seppie v semináři je kardinál Bagnasco, který předsedá kongregaci italských biskupů. Ten se také vyjádřil , že pociťuje bolest za dona Seppiu, který se vždy snažil být blízký lidem a požádal papeže, aby dal Janovu zvláštní požehání.

informace řekl(a)...

2/
Ve čtvtečním článku v la Repubblica s názvem "Il prete orco di Genova e le colpe della Chiesa" ("Janovský kněz- zrůda a viny církve" Totiž pro vysvětlení, "orco" je pohádková nestvůra, požírající děti) se hovoří o abnormní sexuální patologii kněze a o zodpovědnosti biskupské Kongregace, která podobné jevy kryje. A autor článku klade otázku, nakolik je za podobné případy zodpovědná sama církev ve svém cenzorském postoji vůči pohlavním otázkám. Na to odpovídá ostře katolický Avvenire, deník Kongregace it.biskupů, že spuštěním mašiny na házení bláta se nevyřeší kulturní problém a diskuze kolem něj, ale jen se dá průchod cíli, "který je v duši útočících, a to zasadit ránu vždy a jakkoliv".
Jak na to reaguje veřejnost? Na zdích v Janově se objevily nadávky a výhrůžné nápisy proti knězi a proti církvi. Dona Seppiu v posledních den převedli do jiného žaláře, protože v Janově mu spoluvězňové vyhrožovali, že ho zabijí.
Vatikán rozeslal kongegacím na celém světě dopis, ve kterém požaduje, aby vypracovaly normy, jak jednat v případech sexuálního zneužití nedospělých ze strany kněží a mužů církve.

informace řekl(a)...

Don Seppia na fotografii.
h://w.newspedia.it/wp-content/uploads/2011/05/riccardo_seppia.jpg

Harpyje řekl(a)...

Na tuhle zprávu jste, Mobby Dicku, buďto zapomněl, anebo jsem ji přehlédla:
Ahmadínežád: Za sucho může spiknutí Západu
Západní země vypracovaly plán vyvolat v některých částech světa, zejména v Íránu, sucho. Podle vědecky ověřených zpráv evropské státy využívají speciální zařízení k tomu, aby se mraky vypršely nad Evropou a nedostaly se do naší oblasti, hlavně do Íránu," řekl Ahmadínežád v Aráku.
:-))))

informace řekl(a)...

V okolí Říma existuje klinika Vatikánu, kde se léčí kněži s poruchami jako alkoholizmus, deprese a pedofilie. Je to tichá budova, diskrétně ukrytá v zahradách. Je tam osm lůžek, ale vzhledem k tomu, že nedostačují, byla zřízena nedaleko pobočka s dalšími šesti lůžky. Nemá zvonek a dovnitř se dostanete, až když vytlačíte na klávesničce číselnou kombinaci. Uvnitř je ticho a klid, žádná televize nebo počítač. Operují tam kněží psychologové, psychiatři, psychoterapeuti. Podle psychiatra Cantelmiho je procento případů pedofilie v náboženských komunitách stejné jako ve společnosti.
V klinice je také poradní ambulatorium pro kněze nebo mnichy.
Podle psychoanalitika a kněze Di Maio by bylo na čase, aby církev začala vážně přemýšlet nad otázkou povinného celibátu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Revoluční Írán vše překoná !

Lecjaká euroamerická média přinesla zprávu o údajném projevu prez.Ahmadínežáda, lecjaká. Ano, věta „Western countries have designed plans to cause drought in certain areas of the world, including Iran.“ koluje celým imperialisticko-sionistickým internetem.
Jenže ... jenže na stránkách IRNA ji jaksi nemohu najít.
Co jsem ovšem našel, ke své nelíčené radosti, je zpráva o další ráně válečným štváčům : US espionage network eliminated ( http://www.irna.ir/ENNewsShow.aspx?NID=30395814 )

A našel jsem i jinou radostnou zprávu, zprávu, jež nám roduvěrným Čechům a Moravanům připomene množství podobných zpráv z naší vlasti, z dob, kdy jsme ještě byli svobodní, neokupovaní EU a NATO : http://www.irna.ir/ENNewsShow.aspx?NID=30395296
Ano, pokrokový Írán vše překoná, po sérii gigantických kroků stane na čela světového vývoje, hned vedle nás pokrokových Slovanů.

A pak se bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

Jedná se o výmysl sionistického MEMRI TV. http://www.memritv.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/2945.htm
Ten Ahmadineřád už pomalu dosahuje kvalit Adama B. Bartoše, nebo ředitele tiskového odboru kanceláře prezidenta republiky. :-)))

Větší vlastenec řekl(a)...

"The Middle East Media Research Institute (MEMRI) was founded in 1998 in Washington, DC to bridge the language gap between the Middle East and the West by monitoring, translating, and studying Arab, Iranian and Turkish media, schoolbooks, and religious sermons. MEMRI is headquartered in Washington, D.C. and has branches in Baghdad, Tokyo and Jerusalem, and a staff of over 70 working around the globe. MEMRI's research is translated into English, German, French, Italian, and Spanish with a subscriber list of over 75,000. MEMRI is a 501 (c)3 organization and is incorporated in Washington, D.C."

To mám věřit něčemu takovému, vážená paní Harpyje ?! Já, nikoli nejmenší český vlastenec-internacionalista mám věřit něčemu, co sídlí v zemi Velkého ďábla a má kontakty na Malého ďábla ?!?
No to po mně snad nechcete, že ne ?!

(Jinak samozřejmě zrůdný plán Euroameričanů na vyhladovění pokrokového Íránu + všech okolních muslimských zemí je velice snadno uvěřitelný. Zvlášť pro nás inteligentní a vzdělané Slovany.)

Unknown řekl(a)...

Jerry Plsek
Nejak tomu systemu "komentovat jako" neruzumim, nicmene nikdy jsem se za zadny nick neschovaval a nehodlam to menit. Kdysi jsem psaval do NP pravidelnou pondelni rubriku "co se mlelo, umlelo.."v podstate parodie na ceske udalosti minuleho tydne. Moby Dick mi to tak trochu pripomel. Akorat ze tomu chybi ten humor. Je to skoda,protoze z meho pohledu je hrozne malo politickych zprav, ktere nestoji za parodii. V opacnem pripade je to totiz spis na masli, zvlast politika v Cesku.

Harpyje řekl(a)...

Zde by byl na místě citát váženého STK:
"K těm informačním zdrojům: Jednak - oblast, kde si zdroje vyhledáváme nám predikuje, co přibližně zjistíme, takže nejen zdroje, ale i různé oblasti zdrojů je třeba využívat. Ale spolehlivější zdroj než vlastní zkušenost není. I když je osobní zkušenost lokální a víceméně ojedinělá, jak někdy rádi upozorňují pabitelé, snažící se "vyargumentovat" to, co tvrdí."
Já tomu sice nerozumím, ale tolik jsem pochopila, že pokud se chcete přesvědčit o pravdivosti tohoto sionistického nařčení, tak musíte konzultovat vlastní zkušenost, která Vám neomylně poví, jestli je plán na vyhladovění Iránu a přilehlých oblastí reálný, nebo ne. Myslím, že jako levicovému, pokrokově založenému člověku Vám nebude dělat potíže, dopátrat se pravdy.

Kopretina řekl(a)...

Mládeži, na Neviditelném psu, hned pod úvodníkem je bezvadný článek Dana Drápala...
Izrael je jediný stát, který dokáže náporu mohamedánských hord čelit. Izrael jasně deklaruje, že nedovolí "návrat jediného palestinského uprchlíka" do své Země Izraelské. A tak bychom měli postupovat i my. Už žádné mohamedánské přistěhovalce, máme jich v Evropě až příliš. Jsou nám k ničemu.

Pedro řekl(a)...

Protože jsem nepovažoval podmínku k přihlášení na Neviditelném psu za akceptovatelnou, nemohu bohužel reagovat na poslední připomínku pana Šejny ke článku Dana Drápala: BLÍZKÝ VÝCHOD: Dvounárodní stát? , totiž že pogromy na Židy byly v arabském světě ojedinělé. Připojuji sem výňatek z knihy generála Šnejdárka: Pochoduj, nebo zemři! (už jsem tady v hospůdce jeden úryvek uveřejnil - týkal se markýze de Foucault - paní Kelainó k obsahu toho úryvku měla upřesnění). Text výše uvedeného i dnešního výňatku je možno nalézt na wikipedii -heslo hatetepe://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C5%A0nejd%C3%A1rek - viz druhý externí odkaz).


ŠELMY A LIDÉ

Bylo to roku 1911. Mohamedánští obyvatelé města Fezu vraždili Židy.
Bylo to jedno z periodických vraždění Židů, jaké bývalo zvykem v Maroku před příchodem Francouzů.
Úzké uličky Mellahu, židovské to čtvrti města Fezu, byly pokryty mrtvolami, raněnými, zakrvácenými předměty, koberci atd.
Z hlubokých obydlí židovských se draly výkřiky, volání žen o pomoc, divoká střelba a řev vrahů.
Zvláště zuřivě si počínali vojáci sultánovi. Někteří prchající židé a židovky se přiblížili k vysokým zdem paláce sultána Muley Hafida.
Muley Hafid stál s několika hodnostáři na zdi paláce a střílel na běžící židy. Zkoušel všechny možné pušky. Měl jich tam šestnáct.
Francouzská posádka, tenkráte ještě velmi slabá, nemohla zakročiti. Konečně se nám podařilo přiměti sultána k rozkazu, aby vraždění bylo zastaveno.
Šlo to pomalu. Vojáci sultánovi, omámeni hašišem a zpiti krveprolitím, vraždili ještě dlouho dále, a nebýti slavného Bu Audy, velitele části sultánových vojsk a muže poměrně ušlechtilého, bylo by asi ze Židů mnoho nezbylo.
(cdn)

Pedro řekl(a)...

Pokračování textu na str. 48

Konečně se nám podařilo za pomoci Bu Audy zachrániti několik set židovských rodin do ohromné zahrady sultánovy, obehnané vysokou zdí.
Tato zahrada měla podél svých čtyř stran klece pro divokou zvěř, kterou tam sultán choval.
Byli tam lvi z Atlasu, levharti, hyeny atd.
Židé se utábořili v zahradě, zatím co vražedná luza venku obléhala zdi. Obávali jsme se, že se bandám podaří vniknouti do zahrady a vražditi dále.
I napadlo nás, poskytnouti Židům větší bezpečnost tím, že jsme vypustili divokou zvěř do zahrady a na jejich místo do zamřížovaných klecí zavřeli Židy.
Stáli jsme stráž na zdech této zahrady, která se jmenuje Lagdal.
Měli jsme ovšem jedinečnou podívanou. V zamřížovaných klecích bledé, ustrašené obličeje vousatých židů, plačících židovek a křičících dětí.
V zahradě pak na svobodě pobíhající šakalové, hyeny, lvi a jiné šelmy.
Zvláštní bylo, že se tato zvěř nechovala mezi sebou tak krvelačně, jako to činili lidé venku.

No comment.

Anonymní řekl(a)...

Metrostav je jedna z 10 českých firem, která získala certifikát "Bezpečný podnik". Funguje zde "celý systém bezpečnosti"".....
Když zaslechnu slovo "certifikát" vytahuji (tedy vytahoval bych, kdybych nějakou měl) pistoli. Firmy co se živí udělováním certifikátů, jsou asi stejně užitečné jako Senát České republiky.
BTW: Když jel Mistr Jan Hus do kostnice, také měl certifikát.

Moby Dick řekl(a)...

Ke zprávě "Ahmadínežád: Za sucho může spiknutí Západu"

Tohle znám ze Sýrie, které prý bere déšť Izrael. Vítr totiž fouká ze západu, od moře, a jak narazí na hory, udělají se mraky a vyprší se. Řešení: Tam, co prší v Izraeli, by měla být Sýrie...

>>://

Moby Dick řekl(a)...

Jerrymu: Ona to měla být původně sranda, ale v průběhu doby se z toho stala pouze zoufalá ironie...
>>://

informace řekl(a)...

K parodii při komentování zpráv.
Záleží na tom, co se chce parodovat: způsob,jakým zprávu o události podali novináři anebo událost samu. V obou případech to předpokládá, že čtenáři událost znají. A jak jinak ji mohou znát, hlavně když se jedná o událost mezinárodní (ale řekla bych i vnitřní),než z tisku nebo televize? To znamená z podání novinářů. Jak mohou čtenáři posoudit, nakolik ji ten který novinář překroutil nebo podal jen částečně? Jedině porovnáním s jinou verzí, národní nebo zahraniční. A co čtenáři zaručuje, že ta druhá verze odpovídá víc skutečnosti? Každý novinář má svůj přístup a náhled (tedy měl by mít) a podle toho zprávu sestylizuje. Jeho postoj je dán vlastní politickou nebo stranickou příslušností nebo orientací novin, do kterých píše. Kromě toho novinář je závislý na zprávách agentur, které jsou stručné a často nedávají ani záchytný bod pro vlastní hodnocení. Kde tedy hledat to objektivní jádro v hromadě subjektivních podání?
Znalosti čtenářů jsou tedy částečné a různě deformované již na začátku. Co tedy může parodovat jiný novinář? Tak aby bylo jasné, že jde o parodii a bylo jasné i co je předmětem jeho parodie?
Myslím, že to satirický novinář nemá lehké.

informace řekl(a)...

Dalším signálem krize Vatikánu, pokud jde o normu povinného celibátu církevních osob, je zpráva o veřejném přiznání otcovství jednoho janovského kněze, který již dlouho dobu udržuje vztah more uxorio s jednou věřící své farní obce. Farář byl suspendován a proti němu bylo zavedeno řízení.
Tato situace, kdy církevní osoby udržují hetero- nebo homo- sexuální styky, rozhodně není nová. Existuje o tom celá řada svědectví, jak historických tak literárních. Jeden takový případ ztvárnil ve svých Snoubencích (I promessi sposi) Alessandro Manzoni a to v příběhu "Monaca di Monza" (Jeptiška z Monzy), kde se opírá o skutečné události z 16.-17. století. Jeptiškou byla Marianna de Leyva, klášterní jméno suor Maria Virginia, dcera jedné vlivné šlechtické rodiny v severoitalské Monze. Marianna byla zavřena do kláštera z obvyklých finančních důvodů (aby se nedrobilo jmění rodiny mezi početnými dědici). V klášteře je svedena šlechticem, který bydlel v sousedství kláštera Giovan Paolem Osiem a započne s ním milostný vztah, ze kterého se jí narodí dcera. Když je Marianna prozrazena jednou z chovanek, které měla vychovávat, vypukne kolem celé věci skandál. Giovan Paolo Osio zabije, ve snaze zabránit udání církevním úřadům, tři jeptišky, jednu šavlí, dvě utopí, jednu ve studní, druhou v řece. Sama Marianna se brání zatčení šavlí. V církevním procesu je pak Marianna odsouzena k zazdění zaživa, Osio k trestu smrti. Osio sice uteče do Milána a schovává se u přátel, ale ti ho utlučou k smrti holí, aby vyinkasovali odměnu, co za jeho dopadení vypsala církev.
Suor Virginia, Marianna, je pak uvězněna v nápravném domě pro prostitutky a velké hříšnice
"Convertite di Santa Valeria" u Milána, kde stráví 14 let v malé cele 1,80 m x 3 m a kde byly zazděny dveře a okno a jídlo jí bylo podáváno škvírou ve zdi, dokud ji kardinál Federico Borromeo neomilostní.
To je jeden z případů minulosti, jehož svědectví se nám zachovalo díky literatuře. O případu bylo napsáno i několik historických prací. Další najdete na it. Wikipedii pod heslem Monaca di Monza.

informace řekl(a)...

Ještě k mému předeškému příspěvku:
Takže sexuální skandály existovaly i v minulosti a církev jim čelila procesy, které často končily i odsouzením k trestu smrti.
Dnešní skandály, které vypukly hlavně kolem pedofilie kněží, jsou jaksi výrazem a důsledkem nové situace ve společnosti. Zprávy o skandálním chování mužů církve rozšířila media, zatímco církevní úřady se snažily zamést případy pod koberec. Církevní soud nevede proti provinilým velké procesy, jako v minulosti, na př. v Milánu, podezřelí nebo obvinění kněží jsou obvykle převedeni na jiná místa působení, ale nejsou potrestáni. Alespoň veřejnost o trestech nic neví. Těžko by se mohl dnes nainscenovat proces jako v 17. stol. (proces proti Osiovi byl veden milánským Senátem, tedy světskou institucí, proti suor Virginii církevním).
Církev se snaží na jedné straně ukázat, že jde s duchem doby (zpráva o satelitárním spojení papeže Benedikta XVI s italským astronautem při poslední misi Shuttle Endeavour, kterému před odletem svěřil medajli Michelangela s doporučením, aby se při pohledu z vesmíru na zem modlil "per noi, per le nostre famiglie e per il futuro"), nabádá k soucítění s uprchlíky a migranty, je na zjevně defétistickým pozicích pokud jde o nepřátelské jednání vůči křes´tanům v islámských zemích. Na druhé nedokáže udělat nějaký rozhodný krok ani k nápravě situací jako celibát nebo rozvod, aby tak ukázala, že je skutečně schopná přizpůsobit se novým situacím. Celibát, pokud vím, není jedním z dogmat, kněží jiných křesťanských církví se mohou ženit.
Rovněž tak katolická církev není ani rozhodnou obránkyní křesťanů proti nátlaku a útokům tradičního odpůrce, jakým byl po staletí islám. Což by nevadilo, kdyby islámští imamové a islámsky orientované státy byli na stejně smířlivých pozicích. Jenže nejsou.

A.S.Pergill řekl(a)...

Názorná ukázka smýšlení vyššího katolického kléru:
„Urážka víry způsobená islámu, je také urážkou víry nás křesťanů."
Pražský arcibiskup Dominik Duka
Zdroj: http://eurabia.parlamentnilisty.cz/Articles/6152-prazsky-arcibiskup-dominik-duka-hostil-velvyslance-islamskych-zemi.aspx

Je to názorná ukázka toho, že křesťanství jako ideologie a vyšší klérus jako fyzické osoby jsou jednoznačně nepřáteli evropské civilizace a představují trojského koně či pátou kolonu islámu. Ono to není žádné překvapení, naprosto stejné postoje zastávala církev i k nacismu (a zapojení některých řadových věřících "za sebe" do odboje na tom nic nemění).

Harpyje řekl(a)...

Co pro Vás není důkazem! :-)))

stk řekl(a)...

To Harpyje:
Inu, pro Vás, vážená, je důkazem jenom to, co se Vám hodí do krámu. To ostatní prostě neuznáváte. Tak Pergillovi nevyčítejte.
Ostatně se tím začínám trošku zabývat a jeho (Pergillův) myšlenkový základ je dobrý: "Spřízněné ideologie a náboženství!. A až toho budu mít dost, možná hospůdku "obšťastním" malým fejetónkem...

Klid, nemusíte ho číst, Harpyje. Dá se to přeskočit. ;-)))

Harpyje řekl(a)...

Už se nemůžu dočkat.
Ani na okamžik nepochybuji o tom, že jste mimo jiných vloh a dovedností i odborníkem přes komparativní religionistku, jako Aspergill. Jeho příklad názorně demonstruje, že stačí myslet přímo hlavou. A když k tomu ještě přidáte "důkazy" z eurábie, různých prezentací, proložené vlastní zkušeností a výroky pra-pra-sestřenice, nebo Bertiho, tak se dílo nemůže nezdařit!

informace řekl(a)...

Soužití křesťanů, musulmánů a židů.
O dosti kolísavých a nevyrovnaných pozicích katolické církve v této otázce svědčí dokumenty ze synodu křesťanských biskupů se středního východu, který se konal v říjnu minulého roku ve Vatikánu. O průběhu synodu píše Sandro Magister, novinář specializovaný ve věcech církve, na stránkách l'Espresso. h://chiesa.espresso.repubblica.it/articolo/1345192
Pozůstavuje se nad trapným mlčením, které se rozhostilo v sále synodu po projevu rabína Davida Rosena, poradce Velkého Rabinátu Izraele (nevím, jestli je to česky přesně). Rosen mluvil velmi pozitivně, propozitivně, ocenil dílo nynějšího papeže a jeho předchůdce. To ticho bylo ještě trapnější, protože mimo sál synodu byl rozdáván účastníkům dokument "Kairòs – Un momento di verità" vypracovaný arabskými členy křesťanských východních církví. Dokument je prudce protiizraelský. Verzi i v češtině najdete na h://w.kairospalestine.ps/sites/default/Documents/Czech.pdf
Dalším momentem, který ztrapnil vatikánský synod byla tisková konference, kterou držel na závěr Cyrille Salim Bustros, arcivescovo di Newton dei greco-melkiti (Usa). V ní řecko-melchitský arcibiskup z amerického Newtonu prohlásil, že pojem Zaslíbené země pro křesťany přestal existovat Kristovým výrokem o království božím. Židé si nemohou proto činit nároky na palestinská území na základě Bible. Neexistuje žádný vyvolený národ, všichni muži a ženy na tomto světě se stali vyvoleným národem. "E questo è chiaro per noi, non ci si può basare sul tema della Terra Promessa per giustificare il ritorno degli ebrei in Israele e la espulsione dei palestinesi”. (A je nám jasné, že není možné používat téma Zaslíbené země na ospravedlnění nároků na návrat Židů do Izraele a na vyhnání Palestinců."
Komentáře k tomuto projevu najdete v izraelském tisku a pak v NYT hp://w.nytimes.com/2010/10/24/world/europe/24vatican.html
O postoji Vatikánu k poslednímu projevu prezidenta Obamy jsem zatím nic nenašla.

žibřid řekl(a)...

Dobrý den ve spolek,
tak jsem si zase přisedl do hospůdky. V Itálii bylo dobře, možná se v nějakém příspěvku rozepíšu podrobněji.
Informace, navštívili jsme Vámi doporučenou Gorizii, na Terst nezbyl čas, a dále Ljubljanu, Aquileiu a samozřejmě Benátky. Děkuji za tipy.

K příspěvkům Informace o kněžském sexuálním chování:
současné skandály jsou o kněžích, kteří zneužívají mladistvé, jim "svěřené" osoby. Otázka je, nakolik dobrovolně se mládež účastní sexuálního vztahu s knězem a nakolik je této dobrovolnosti vůbec schopna vzhledem ke svému věku a podřízené úloze ve vztahu kněz-svěřenec. Dále je pravděpodobná promiskuita ze strany kněží. Naopak u popisovaného vztahu Marianna-Osius jde o dobrovolný akt dvou dospělých lidí (alespoň jsem to tak pochopil) a není zde žádné promiskuity ani jiné úchylky. Srovnáváme tedy nesrovnatelné a o to víc vynikne vztah mezi skutkem a trestem tehdy a dnes - za normalitu smrt, za úchylku beztrestnost.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
1. ta Eurabie cituje autorizovaný výrok imáma arcibiskupa
2. to, že křesťanství a islám jsou deriváty judaismu, na tom se shodnou teologové těchto tří náboženství, tak i ateisticky (nebo teoneutrálně) orientovaní religionisté

A.S. Pergill řekl(a)...

Žibřide,
vítám vás zpět.
Opět jste velice hezky vystihl podstatu křesťanství a zejména jeho vztah k sexualitě: Za normální, přirozené vztahy co nejpřísnější tresty, a naopak co nejvyšší ochrana vztahům perverzním.

informace řekl(a)...

A ještě k procesu proti jeptišce z Monzy. Aby doznala své viny, byla církevním soudem podrobena mučení. Mezi prsty ruky jí vložili dřívka, která jí prsty rezepínala a pak byla mučena provazem. To zařízení na prsty jsem viděla v TV v programu o nástrojích mučení, které používala inkvizice. Vypadalo to opravdu nepěkně.
A ještě k církevním procesům. Kdo z vás ví, že v r. 896 vatikánský soud udělal proces a také odsoudil papeže Formosa, který byl již několik měsíců po smrti? To za účelem právoplatného zrušení jeho předešlých rozhodnutí. Aby mu byl zaručen spravedlivý proces, byl vytažen z hrobu, jeho mrtvola byla oblečena do papežského hávu, posazena před soudce a bylo mu také zaručeno právo na obhajobu, totiž dostal mluvčího, který se vyjadřoval namísto něho.
Byl samozřejmě odsouzen, a pak na konci té frašky z něj strhali papežský háv, jako symbolický trest mu usekli tři prsty na pravé ruce, kterými se žehná a pak ho hodili do Tibery. Našli ho u ústí řeky mniši, kteří jeho mrtvolu schovali, takže pak za dob dalšího nástupce na papežské stolici mohl být Formoso slavnostně pohřben a prohlášen svatým. Mnohem podrobněji na
h-://en.wikisource.org/wiki/Catholic_Encyclopedia_(1913)/Pope_Formosus

informace řekl(a)...

Ben tornato, Žibřide.
jsem ráda, že se Vám tam líbilo. Ono je to taky dost těžké, aby se tam někomu nelíbilo. Napište nám něco o cestě a dejte nějaké podařené fotky. Jistě jste taky fotografoval.

Kopretina řekl(a)...

Kdo chce s vlky žíti, musí s vlky výti. To znamená, křesťané na Blízkém východě mohou rukou mohamedánů buď zemřít, nebo odtáhnout pryč (příklad Irák, Egypt...) a nebo být ještě radikálnější, než-li mohamedáni. Proto taková nenávist arabských křesťanů k Izraeli a Židům obecně. Jsou v mlýnském kole, proto ti,co zůstanou se přidávají k těm, jejichž víra není inspirována Bohem,ale jeho odpůrcem... Walid Shoebat může o tom vyprávět své... Je ostudou křesťanů v Evropě nebo USA, že se potom všem bratříčkují s mohamedány a to jak katolíci, tak protestanti. V mé denominaci říká náš pan duchovní, že Korán nadiktoval Mohamedovi Satan, který zná velmi dobře Bibli,ale překroutil ji, zkomolil ji, aby vytvořil obrovské lživé náboženství a oklamal miliony lidí...

Kopretina řekl(a)...

Jinak Pergille, nesouhlasím s Vámi, že je islám derivátem judaismu. Daniel Pipes napsal, že judaismus a islám mají společného to, že jsou to víry zákona (na rozdíl od křesťanů, které je náboženství milosti), nicméně Židé v průběhu dějin ve jménu Mojžíše NIKOHO nezabili, nikomu nevnucují svou víru a nesnaží se expandovat do světa.Světe div se, když člověk nežidovského původu požádá o konverzi k judaismu, tak první otázku, kterou Vám rabín položí je, zda-li se chcete stát součástí nejvíce pronásledovaného a nejnenáviděnějšího národa. Judaismus není náboženství násilí na rozdíl od islámu... Islám chce expandovat do světa, obracet lidi na víru ohněm a mečem, to Židé nechtějí. Židé chtějí jen být svobodným národem ve své zemi, Zemi Sionu a Zemi Jeruzaléma. A kdo je proti Izraeli,je prachsprostý gauner.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

sám Mohamed se prohlašoval za přímého nástupce židovských proroků (řada partií Koránu jsou převyprávěné Starozákonní příběhy). Původně dokonce chtěl svoje náboženství rozvíjet pod pláštíkem reformy judaismu, teprve až byl Židy odmítnut, prohlásil současný judaismus za zkažený a sebe za nástupce těch židovských proroků, kteří hlásali judaismus ještě nezkažený. Za ně prohlašoval i Krista, přičemž tom měl prokazatelně guláš, protože za jeho matku považoval jednu ze starozákonních Marií (sice vzdálenou příbuznou, ale předcházející Kristovu matku o cca deset generací). Měl prokazatelně guláš i v představách o tom, co křesťanství hlásá a co ne (jeho informace o křesťanství pocházely od heretiků, především zastánců různých gnostických učení, kteří se do Arábie, tehdejší periferie křesťanského světa, stáhli před pronásledováním).

Pokud se týká toho, že Židé ve jménu Mojžíše nikoho nezabili - to je také naprostý nesmysl. Ve Starém Zákonu je popsána řada masakrů, spáchaných při dobývání Palestiny, právě s odůvodněním, že jim ji Mojžíš "zaslíbil". V Exodu najdete i popisy masakrů, organizovaných samotným Mojžíšem ve jménu ďábla, kterému Židy zaslíbil. Nehledě k morovým ranám., vybíjení prvorozených atd., co organizoval Mojžíš před Exodem.

Kopretina řekl(a)...

Mojžíš NEBYL vedený Ďáblem! Mojžíš byl jeden z největších starozákonních proroků, na které navazoval Pán Ježíš. Ježíš citoval Mojžíše, byl Žid, nosil modlitební talit, hlásal v synagogách "Nemyslete si, že jsem přišel zrušit Zákon, nepřišel jsem zrušit,ale naplnit, dokud nepomine nebe i Země, nepomine jediná čárka Zákona (Mojžíšova)". A Kristus by nikdy necitoval toho, kdo by byl vedený Ďáblovým duchem...

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

1. Z hlediska ateismu je naprosto jedno, zda byl Mojžíš k četným zločinům, které spáchal, manipulován nějakou z podstaty zlou entitou (které můžeme říkat "ďábel", "zloduch", "zloboh" apod., což jsou v podstatě všechno synonyma), nebo zda existenci takovéto entity předstíral a byl veden výhradně zlem ve své mysli.

2. Křesťanští teologové už dávno vědí, že judaisté neuctívají toho samého boha (dtto muslimové), co křesťané (dají se na toto téma najít docela dlouhé traktáty, jejichž detailní argumentace mě, jakožto ateistu, nechává chladným). Teze, že Židé uctívají stejného boha, byla hlásána až relativně pozdě a byla jedním ze způsobů, kterými se humanističtěji založení kněží snažili omezovat protižidovské pogromy. Ve skutečnosti, protože JHWH != Bůh a Bůh může být pouze jeden, takže další mocnou bytostí už může být jen ďábel (to je typický problém monoteismů, polyteisté jsou schopni dalšího boha vcucnout do systému, aniž by jim ho naboural).

A k tomu Kristovi si uvědomte, že neznáme nic autentického, co by sepsal nebo hlásal. I nejstarší texty evangelií (oficiálně uznávané) pocházejí z doby kolem 300 let po jeho údajné smrti. Navíc ve velmi raných dobách se křesťané museli vydávat za "jen další směr judaismu", protože jinak by byli velmi netolerantní judaistickou společností zlikvidováni. Oddělit se a distancovat od Židů mohli v podstatě až po likvidaci židovského státu (kdy judaisté přestali mít technickou možnost jejich likvidace).
Takže všechny prameny, na které se odvoláváte, jsou ve své podstatě velmi nevěrohodné.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, odvoláváte se na teologii, která je chybná a překonaná. Máte pravdu, že prožidovský postoj křesťanů byl hlásán později, než-li ten typický, bojovně antisemitský, ale právě že křesťansko sionistický směr křesťanství je jediný, správný, autentický výklad... Ale nebudeme theologizovat... Říkáte,že jste ateista a přitom se snažíte rozšiřovat protižidovské nálady...

Harpyje řekl(a)...

Poslouchejte, Aspergille, není Vám tohle theologizování trapné?
Co byste si myslel o laikovi, který by docíroval o vlivu pravidelného konzumu kefíru na výskyt Enterococcus faecalis v lidské stolici?

STK řekl(a)...

4 A.S.Pergilla:
Opravdu, už toho nechte. Nemá to cenu. Víte přece, že na jediný správný názor tu má patent HARPYJE (TM).

Nedrážděte ji...

Kopretina řekl(a)...

STK Pergill může mít někdy i pravdu,ale co se týče jeho antisemitismu, s tím nesouhlasím. Právě Pergilův postoj k Židům vedl k plynovým komorám a pecím...

Harpyje řekl(a)...

Jsem přesvědčená, že v odpovědi na otázku kolik je hodin, ani moc nefabuluje.
Jinak nevidím v takové při mezi ateistou a věřícím vůbec žádný smysl.
Božínek asi ještě nepostřehl, že víra není názor, a že to jsou právě ateisté, jako Aspergill, kteří se snaží ostatním vnutit svou víru.

žibřid řekl(a)...

Také zdravím, Pergille. Chci Vás upřesnit v dataci evangelií:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Evangelium_podle_Marka
"Je nejkratší a nejstarší ze čtyř kanonických evangelií. Spolu s Matoušovým a Lukášovým evangeliem patří mezi tzv. synoptická evangelia. Spis vznikl pro helénsko-křesťanskou komunitu zřejmě před rokem 70, protože neobsahuje žádnou narážku na zničení jeruzalémského Chrámu.[1] Někteří badatelé však prosazují data ještě starší, až k roku 40 n. l."
K tomu ještě dodávám, že je pravděpodobně nejstarší ze všech dochovaných spisů, protože stáří Tomášova evangelia (nebo alespoň jeho korpusu) je velmi sporné a všechna ostatní už jsou jednoznačně mladší.

Informace, orientační fotky budou součástí mého zamýšleného spisu.

Kopretina řekl(a)...

Něco z kultury... Lucka Bílá Bílá nazpívala nádhernou píseň v muzikálu Dracula...
http://www.youtube.com/watch?v=-9k3U-Z4PVc
Dzp.

informace řekl(a)...

Italské noviny se ptají, jaký postoj zaujme Vatikán k otázce celibátu, který je kritizován i ze strany některých představitelů církve. Il Foglio přináší ve své tištěné verzi integrální projev kardinála Maura Piacenzy, prefekta kongregace pro kněžstvo, který pronesl 10. května tohoto roku na teologické fakultě v Turinu za přítomnosti církevních hodnostářů. Projev je považován za externaci stanoviska samotného papeže. V poddstatě ve svém obsáhlém projevu mons. Piacenza potvrdil platnost celibátu jako morální zbraně v boji proti přílišné "sexualizaci" života dnešní společnosti, která začala revolucí v šedesátých a sedmdesátých letech a stala se součástí dominantní kultury. Kněží žijí v tomto světě a jsou vystaveni jejímu vábení, podléhají osmoze s touto kulturou, jsou jí pomalu kapka po kapce anestetizováni. Proto je zapotřebí věnovat větší pozornost citové výchově budoucích kněží, aby zůstali při svém budoucím působení věrni učení "Sapientia christiana" e nepodléhali nákaze relativizmu různých teologů. Budoucí kněz se má formovat ve vědomí, že jeho pohlavní zdržení a věnování svého života Kristu je svědectvím jeho oddanosti Bohu, jehož je služebníkem jako je i služebníkem lidí.
Papež tedy nebere v úvahu, jak vyplývá z projevu kardinála Piacenzy, započít diskuzi o celibátu. Naopak, jak se zdá, hodlá započít akci proti přílišnému zesvětštění kněžstva a mnichů. Toho je důkazem nedávné zrušení (v březnu t.r.) římského kláštera Santa Croce in Gerusalemme, založeného v r. 1561 a velmi populárního pro akci La Bibbia giorno e notte (Bible ve dne i v noci), kdy byla v bazilice kláštera čtena Bible nepřetržitě po šest dní. Čtení, které bylo vysíláno televizí, se zúčastnily i známé osobnosti politického a kulturního života, jako bývalý prezident republiky Ciampi a senátor Andreotti. Proč vatikánská kongregace ruší tento klášter, není v rozhodnutí uvedeno. Mluví se polooficielně o vážných liturgických úchylkách a o problémech při vedení komunity. Proslýchá se, zcela neoficielně, že život mnichů se neřídil zásadami pohlavní zdrženlivosti a ctnosti. V klášteře se prý předváděla jeptiška bývalá kubistka v erotických tancích, prý tam byl dost nejasný pohyb financí, opat byl ve styku s finančním a mondénním světem. Tyto anonymní hlasy jen potvrzují, že mniši jsou také, přestože žijí odděleným životem v klášteře, vystaveni nákazám mediálního přesexualizovaného světa. A že jim příliš neodolávají.
Dodala bych, že to není jen jev posledních desítiletí. Jen teď se tyto věci dostávají víc na veřejnost.

Větší vlastenec řekl(a)...

Soudruh a soukmenovec Pergill má naprostou pravdu : Náboženství je opium lidstva !
Proto následujme příkladu velkých postav minulosti, Conana, Žižky, Lenina, Stalina a Gottwalda : Ozdravme lidstvo likvidací pověr ! Usekněme Hydře náboženství její hlavy : Křesťanství, Islám, Judaismus, Buddhismus a všechny ostatní, spalme je, rány na krcích vypalme žhavým železem !
A pak už nám nikdo nebude vymývat mozky, nikdo nám nebude zakazovat naše tělesná potěšení, nikdo se nám nebude pokoušet naočkovat zhoubou nemoc jménem „svědomí“.
A budeme moci svobodně věřit v hodnoty nepomíjivé, v entity neomylné : ve Stranu a v sebe sama.
Nechť nám k vítězství nad Hydrou dopomůže Nesmrtelný Lenin !

žibřid řekl(a)...

Mno, Vlastenče, svědomí je, jak známo z katolického katechismu, norma normanda. Tak holt vemte v potaz, že někteří se pod jeho vedením rozhodli pro ateismus.

informace řekl(a)...

Toho orientačního zásahu Vlastence tu bylo zapotřebí. Atmosféra začínala být poněkud dusná.

STK řekl(a)...

Tak jest In4mace, dusno až lepkavě nepříjemno, božínku...

A je opravdu "lautr gans" jedno, jestli je to křesťan, komunista, žid, fašista, muslim či militantní ateista.

Nenávidět ty druhé dokáže každý z nich. Přesvědčit o své pravdě ovšem nikoliv.


Tyto dvě větičky jsou tu pro Vlastimila V.

Větší vlastenec řekl(a)...

Inu, soukmenovče Žibřide, katolický katechismus je pro mne zhruba totéž jako základy učení pravoslavné církve pro s.Stalina – to jest nauka smrtelného nepřítele. Prostě něco jako odjištěný granát.
Každopádně my pokrokoví, levicově založení lidé víme, že svědomí, podobně jako pravda, je třídní kategorií.
Prostě – naše svědomí je Strana, která vše určuje a vše vidí. A hned po Straně je mravní kompas v nás, v našich ateistických duších.
Pravda, někdy se náš mravní kompas dostane do rozporu s politikou naší Strany. Příklad : když si mylně vyložíme vysoce mravní požadavek na čechizaci a znárodňování jako pokyn k osobnímu obohacování („Kdo nekrade, okrádá rodinu.“). Pak musí Strana zasáhnout, a uvést náš kompas do správného směru.

Co proti tomuto našemu zdravému českému pojetí pravdy, morálky a svědomí může postavit tmářské křesťanství ?
V tzv.Zjeveni tzv.svatého Jana najde rozhořčený čtenář i tato nechutná slova :
Takto poznáme, že patříme pravdě, a ujistíme své srdce před ním : Kdyby nás odsuzovalo naše vlastní srdce, co teprve bůh *), který je větší než naše srdce a ví všechno! (1 Jn 3:19-20)
Asi nemá cenu uvádět další příklady a dobré Čechy do stavu zuřivosti, že ? Opravdu – bližší setkání s křesťanstvím prostě MUSÍ každého našince přivést k ateizmu resp.agnosticismu, a k plné podpoře Akce K, Akce P a všech podobných vlasteneckých akcí v budoucnu.

Takže si to shrňme : Pro nás přirozeně a přírodně mravné a svědomité Čechy (i Moravany) je morální maximou**) výrok s.Lenina, výrok, jež pregnantně vyjadřuje sám základ naše bytí sociálního i individuálního : Dobré je to, co posílí naši moc !

Čest práci a Míru zdar !

----------------------------------------------------------------------------------------------
*) Nestoudní papeženci píší „Bůh“
**) Nezaměňovat s kulometem Maxim !

Větší vlastenec řekl(a)...

"...sám základ našeho bytí ..."

Za chybu se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

A.S. Pergill řekl(a)...

Žibřide,
máte pravdu, nicméně žádný exemplář evangelia není fyzicky starší než těch asi 300 let po Kristovi. Tj. neexistuje sebemenší možnost kontroly nad jejich dřívějším obsahem. Že křesťanští opisovači běžně falšovali opisovaná díla různými vpisky, úpravami i vypouštěním celých pasáží, je obecně známo.

informace řekl(a)...

STK,
nepište, prosím, mé oslovení ve formě "In4mace".
Čtu to totiž automaticky po italsku in quattro mazze = ve čtyřech obuškách a pokaždé se podivím, nevím, jestli s těmi obušky chcete vyrazit Vy na mne nebo jestli mě obviňujete, že je chci použít na Vás. Kromě toho mazza je v mužském rodě velice sprosté slovo.
Pokud jde o nepříjemnou atmosféru zde, měl byste se mrknout na diskuzi ve Psu pod článkem o izraelsko-palestinské otázce. Tam vyplnili celou stránku nadávkami a urážkami, aniž by řekli něco o článku samém. Tomu se nedá vůbec říct diskuze. Je to snad jen hledání kompenzace za to, co musí diskutující spolknout v normálním životě. Jinak si to nedovedu vysvětlit.
Pokud jde o Harpyji, sestylizovala se do útočného avatara a jedná tedy v souladu s figurou, kterou si pro sebe vytvořila. Snad na tak malém prostoru, jako je náš blog je její postava trochu předimenzovaná, vynikala líp ve funkci narušovatelky svými břitkými poznámkami na širším foru jako byly diskuze na starším Psu, kde bylo moře přispěvatelů a někteří byli vyložení hlupáci. Měla by si to uvědomit a občas snížit ton. Ale jinak, myslím, Harpyje ve skutečném životě nebude mít stejnou povahu jako její avatar.
To víte, STK, diskuze na blogu je pořád fikce, ať vystupujeme se svými názory nebo s názory uměle vytvořené postavy.
Já se tedy nerada hádám, při diskuzi se snažím vysvětlit své stanovisko nebo informovat, co o problému píší jinde. Na hádání, reálné, mám rodinu nebo sousedy.
Snad Češi jsou v internetových diskuzích dost ostří, jak jsem někde četla.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
to, co hlásám, rozhodně není antisemitismus. Jen konstatuji, že Židé, pokud tu možnost měli, tak vyvražďovali jménem svého "boha" kde koho, od národů, jejichž země se jim zachtělo, až po příslušníky vlastní populace, nachytané buď při náboženské vlažnosti nebo typu víry, který momentálně nebyl v kursu. Přitom čerpám z toho, co o sobě zcela veřejně hlásají sami Židé perem autorů starozákonních textů.
Je-li tohle antisemitismus, pak byli antisemité i ti autoři starozákonních textů (a v podstatě i evangelisté, kteří popsali, jak si židovská lúza organizovaná rabínskými špičkami vynutila Kristovo ukřižování).
A jestliže se k ďábelské podstatě toho, s čím Mojžíš uzavřel smlouvu, dá dostat jak přes konzervativní teologii, tak i přes ryze ateistický přístup, tak je to jakýsi argument pravdivosti tohoto závěru, bez ohledu na to, která z těchto dvou cest je ta správná.
Mrkněte se když tak na nějaký ateistický web, podstata Boha, včetně toho, zda se jedná o pozitivní nebo negativní bytost, se nedávno docela obsáhle diskutovala na massive-error.blogspot.com
Tady je to trochu OT, jen jsem upozornil na doložený autorizovaný výrok pražského arcibiskupa Dominika Duky, který zcela jednoznačně dokazuje kolaborantství vyššího kléru s islamizátory.
Ohrožením Izraele jsou právě lidé jako Duka, ne ateisté, kteří si o Židech a judaismu myslí svoje, ale zcela pragmaticky ho podporují jako strategicky významné území na frontieru s nepřítelem.

STK řekl(a)...

Informace,
omlouvám se, nenapadlo mě to číst italsky, navíc to slovo "mazze" jsem neznal, jen jako jméno nápadníka jedné z obětí Dona Juana - Mazzeto.

Jinak: nahrazování částí slov číslicemi byla oblíbená zábava našeho mládí - s internetem to nemá nic společného, teď se to jenom začalo používat v angličtině. Například (ale teď improvizuji): 33 s3brných s3kaček s3kalo přes 33 s3brných s3ech - známý český jazykolam. Nebo: K8ické plavidlo se vydalo na cestu z5. Atd., atp.
Na Harpyji mi nevadí její "ostrost", už kdysi jsem tu uváděl, jaké vlastnosti má dravý pták harpyje pralesní, o těch mytologických ani nemluvě. Je nakonec dobré, že tu občas udělá průvan - ať už je v právu nebo není. Co mě trochu ruší je taková typicky ženská vlastnost - neustálé připomínání nějakého mého dřívějšího výroku v jiné, většinou nesmyslné souvislosti. "Myslet přímo hlavou", "Božínku" atd. Tímto komunikačním neduhem (kdo diskuzi nesleduje delší dobu neví, o co jde) trpí i vlastenec Vlastimil Větší, dokonce jsem měl jeden čas vážné podezření, že oba avatary pohání jedna fyzická osoba - Harpyje s Vlastimilem tady občas předváděli dokonce dialog, který navazoval i v několika replikách po sobě. (Někdy s tím mají problémy i profesionální dramatici...;-) Pokud to opravdu je jedna a táž osoba, musí mít fůru volného času a hodně invence. Už jenom udržet ten slovník let sedmdesátých musí být dost náročné na pozornost...
A když už jsem tady u toho, co mě ruší, nejen tady ale i na jiných fórech: říkám tomu "wiki-inteligence". Návštěvníci se předhánějí v tom, jak rychle kdo najde patřičnou informaci k probíraném tématu. Soudě podle latinských citací by jeden usoudil, že se baví se samými klasicky vzdělanými lidmi, kteří mrskají latinu líp než rodný jazyk. (Na ten web, který se zabývá pouze latinskými úslovími jsem narazil taky - když jsem hledal, co tím (latinským úslovím) chtěl "básník" říci.)
Pro mne jsou vlastní myšlenky "štamgastů" a zkušenosti z jejich života mnohem zajímavější. Inu jako v hospodě. Poslouchá se ten, kdo umí dobře vyprávět třeba malé příhody a ne ten, který předčítá z naučného slovníku. Didakt.
A už zalehnu na kanape, venku je dusno a asi bude ranní bouřka, tak ať se vyspím.
Dobrou noc všem.
(I Harpyji!)

informace řekl(a)...

STK,
to nic,nemohl jste vědět, že počáteční "In" mě zavede automaticky k italštině. Nejsem vyzbrojena čtyřmi obušky, občas mi stačí jen jeden. A i ten používám jen k ukončení diskuze.
Pokud jde o "typicky ženskou vlastnost" připomínání některých výroků, já to beru docela jinak. Ve skupině lidí, kteří se navzájem znají, se vytvoří časem i jakými kryptický slovník. Stačí jedno slovo (literátoři tomu říkají slovo-signál nebo semantický signál) a všichni hned pochopí, na co se naráží. A to slovo nebo sousloví se nepoužívá k zesměšnění toho, kdo to poprvé vyřkl, jako spíš k vyvolání vzpomínky na situaci, obvykle komickou. Já si tedy při tom vzpomenu, jak Harpyje nepochopila vedlejší smysl toho Vašeho výroku o myšlení přímo hlavou a že jsem jí musela vysvětlovat, jak je ten výrok chápán v italštině, a to automaticky jako narážka na přílišnou, řekněme, "niternost" myšlení, na zapojenost jiných intimnějších částí do procesu myšlení. Mně alespoň se zdál ten Váš výrok vtipný a jako takový ho beru pořád. Snad to bude zapříčiněno mým smyslem pro "jemnou italskou ironii", jak jednou poznamenal Šaman (nevím, jestli v přímém smyslu nebo jako literární litotu - čili ve smyslu obráceném a zesíleném), ale pokaždé, když tu někdo výraz "myslet přímou hlavou" použije, vzbudí to ve mně jiskřičku veselí a to ne zlomyslného.
Pokud jde o latinské citáty, také to považuji trochu za hloupé, sice latinsky jakž takž rozumím, dělala jsem před léty latinu na zdejší univerzitě, abych si doplnila zkoušky pro uznání mého pražského studia, ale sama je nepoužívám a to jednoduše proto, že si jich tak moc nepamatuju. Jen občas použiju nějaký latinský výraz, který se tu užívá běžně a tak mám za to, že mu všichni rozumí. Latina je přece lingua madre italštiny.
Pokud jde o hledání na internetu, mám za to, že i to ukazuje na kulturní informovanost pisatele. Musíte přeci také vědět co hledat.
Takže se, STK, na avatara Harpyji nezlobte a nepokoušejte se ji ani "napravit". Narušil byste jí její autostylizaci. A ta je celkem povedená.
Na Lidovkách a na Psu při starém režimu bez registrace diskuze byla úplným divadlem, a to myslím v pozitivním slova smyslu. Na příklad postava doktora Chocholouška, který vždy zasáhl s kompetencí psychiatra v krizových situacích. Kam se ten poděl? Dnešní diskuze s jménem a příjmením zničila tu divadelní zábavu, ale neudělala diskuzi slušnější a věcnější.

informace řekl(a)...

Pokud jde o případ faráře z Sestri Ponente (Janov) dona Riccarda Seppie, vyšetřovaného pro zneužívání nezletilých, vychází najevo, že jak arcibiskup tak policie o tom věděly již řadu let, ale nic podstatného nepodnikly. Bývalý farář v Sestri, pod jehož vedením don Seppia začínal svou kariéru, už před šestadvaceti lety informoval tehdejšího arcibiskupa, s tím výsledkem, že byl Seppia několikrát přeložen na jiné působiště, aniž by se přistoupilo k nějakému rozhodnému řešení. Policie o tom věděla šestnáct let, kdy jeden lékař nahlásil, že jeho synové jsou Seppiou obtěžováni. Policie to založila do šuplíku a taky nic nedělala.
Proč taková "solidarita" se zločineckým chováním kněze? Když ukradnete něco na trhu nebo supermarketu, hned proti vám zavedou trestní řízení.
Mělo by se vyšetřovat, proč před šestnácti lety policie nic nepodnikla. Jsem zvědavá, jestli k něčemu podobnému dojde. Ale zdá se to nepravděpodobné.
A to prase má dokonce Hiv!

drak řekl(a)...

Musím padat vydělávat, budu tedy stručný. Stanovisko katolické církve k celibátu mi připadne velmi úchylné, ale chtějí-li takovými být, tak prosím, to je jejich svaté právo. Myslím si, že i v té katolické církvi existují proudy reformní a konservativní a kupodivu zatím vítězí ten konservativní (podle mého osobního názory horší a úchylný). Ale to je jejich vnitřní věc. Co se týče jejich kolaborace s islámem, tak tohle už není jejich vnitřní věc, tím vstupují na veřejný prostor, protože se to týká existence nás všech a našich potomků zejména a podle mého jsou s jejich stanoviskem na špatné straně barikády. Tohle jim mám hodně za zlé a také jim to jen tak snadno ani nezapomenu, ani neodpustím. Nejenže jsou úchylní, ale ještě nám a našim potomkům vlastně usilují o holý život tím, že podporují někoho, kdo nechce nic jiného, než na nás nakonec spáchat genocidu a ani se s tím už neobtěžuje skrývat.

Harpyje řekl(a)...

Teď jste se překonal, draku!
Váš příspěvek si s těmi Aspergillovými nezadá. Je vidět, že zde většina diskutérů myslí přímo hlavou.

informace řekl(a)...

Prosím, nezneužívejte
1/ ustálených výrazů, stanou se tak otřepanými
2/ trpělivosti diskutujících, mohou zatřepat Vámi!

Větší vlastenec řekl(a)...

Velký vlastenec drak má pravdu, vážená paní Harpyje. Pravdu třídní a národní, vpravdě jedním slovem - leninskou.
Jeho ústy zahovořil národ (resp. jeho prsty národ napsal); z čiré studánky lidové moudrosti vyprýštilo pokračovaní myšlének Janů Husa a Žižky, myšlének nás vlastenců-internacionalistů, myšlének-matek činů.
Ano, stejně jako v Husitské revoluci, stejně jako v národně-sociální revoluci po r.1945, i zde musejí myšlenky předcházet činům : Všem nepřátelům země české hlavy dolů ! Se všemi kolaboranty před Lidový soud ! Se všemi papeženci na hranici !

Prostě - takové vlastenecké projevy mne naplňují životním optimismem, vážená paní Harpyje. S takovými vlastenci jednou opět zvítězíme, tentokrát již navždy. Zvítězíme, dokončíme dílo husitů a našich otců. Naše vlast bude konečně očištěna od všech úchylů, od všech cizorodých živlů, od všech individuí, jež nebudou souhlasit s očišťováním naší vlasti.

A pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

Hm,
v Sestri Levante taky napsali na kostel toho faráře pedofila: na hranici s ním!
A různé jiné vyhrůžky a nadávky, které ani neumím vhodně přeložit. Takže museli kostel zvenčí přemalovat. A ráno tam byly nadávky znova.

drak řekl(a)...

informaci:

Co se pedofilního faráře týče, tak patří buď do basy, nebo do blázince, nebo postupně do obou, to podle toho, nakolik své pudy ovládá, nebo naopak neovládá. Doba hranic už doufám pominula. Když si ale nedáme pozor, tak nám tu s pomocí katolické církve zavedou šaríju a tam nevím jak je to s hranicemi, ale kamenování je tam celkem běžné. Takže stačí počkat a nic nedělat, ono to už tak nějak přijde samo, za pomoci církve svaté, mnichovanských politiků a spousty těch, co myslí něčím jiným než přímo hlavou, nespíš tím protilehlým kulatým místem.

Harpyje řekl(a)...

Za otřepané, pokládám na rozdíl od Vás, Informace, Aspergillovy opakované výpady proti náboženstvím, které jsou pro některé věřící diskutéry nanejvýš urážlivé, a které se pohybují na úrovni bolševické protináboženské propagandy.
A pokud souhlasíte s abstrúzním tvrzením o "spáchání genocidy na nás", a to dokonce s pomocí církve (!), tak jsem nucena z Vašeho postoje vyvodit, že máte zrovna tak málo soudnosti a zdravého rozumu, jako ti, co myslí přímo hlavou.
K Vašemu přání se mnou zatřepat, bych si dovolila malou otázečku: Vy jste bývalá kolegyně Ravishing Rick Ruda? http://www.wtftoday.eu/wp-content/2009/11/wtf_women_wrestling.jpg

Větší vlastenec řekl(a)...

Pravda o Muslimech a Euroamerice – pomoc při rozhodování o návratu k opravdovým hodnotám

A ještě něco, vážená paní Harpyje.
Někde v diskuzi napsal vážený STK vzácnou pravdu : Nejdůležitější pro poznání zákonitostí světa je vlastní zážitek. Vlastní zkušenosti, ne z nějakých pochybných knih vyčtená „moudra“.
Příklad : Z vlastní každodenní zkušenosti víme, že Slunce obíhá kolem Země.
Nebo : Jeden můj známý, zrádný, v Německu živořící emigrant ví, že všichni sionisti lžou. Přesvědčil ho osobní zážitek z Vídně, kde obchodník s kožichy, od pohledu sionista, vítal jeho manželku slovy "Ó, milostivá, to jsem rád, že Vás zase vidím !" Přičemž, dle nejlepšího vědomí a svědomí mého známého, byla jeho žena ten den u onoho sionisty poprvé.

Takže Vás opětovně prosím : Zapomeňte na mrzký peníz, vyplácený Vám ideodiversními euroamerickými centrálami, zapomeňte na zeleninu od humánně odsunutých Němců, a napište nám pravdu. Popište nám českým vlastencům svůj každodenní lítý a trpký zápas o přežití, jak kdysi ve 100% muslimské zemi, tak dnes v zemi 100% křesťansko-sionisticko-muslimsko-německé.
Jsem si jist, že po Vašem pravdivém svědectví nebude vyděšeného čtenáře, který by nevolil jednu z našich dvou bratrských Stran, jež by nevolil okamžité vstoupení z EU a NATO a okamžité obnovení pohraničních ženijně–technických opatření + bratrskou internacionální pomoc spřátelených armád pokrokových slovanských zemí.

Děkuji Vám předem za příspěvek k záchraně naší malé vlasti i celé Západní Asie.

informace řekl(a)...

Harpyje,
za prvé má slova z předešlého příspěvku berte, prosím, jako neosobní radu. Nemluvím tam v první osobě. Za druhé, každý má právo tu vyjádřit svůj názor, pokud to dělá slušným způsobem. O Pergillových názorech v teologických otázkách a historie církve se nevyjadřuju, jak vidíte, není to můj obor.
Tam, kde se jeho tvrzení týkají věcí, které znám, mu odpovídám. Jako v případu historiografie a literatury.

Harpyje řekl(a)...

Ale to je zbytečné, Vlastenče! Informovaný vší lid na tomto fóru má i bez mého přispění dost příležitostí pohoršovat se nad zvrhlostmi a pokrytectvím katolické církve!
Větší horrory než http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Jean_Paul_Laurens_Le_Pape_Formose_et_Etienne_VII_1870.jpg&filetimestamp=20050415100413 ,http://www.super-8-hobby.de/rezent624.htm, nebo pedofilní knězi, nemohu při nejlepší vůli nabídnout.

informace řekl(a)...

Draku,
kdybyste se podíval na italský internet, tak byste užasnul. Pod článkem jedné spisovatelky Anny G., která navrhuje vytvoření hnutí za zavedení zákona o povinné kastraci pedofilů, jsou úžasné komentáře. Ten nejmírnjěí navrhuje nechat faráře bez ochranné izolace ve vězení.
V Sestri Levante se zas objevil transparent s nápisem: Kněží pedofilové na hranici!
Víte, ona to není výhradní záležitost církve. Ti lidé by měli také vychovávat mládež a církev sama provozuje veřejnou činnost - i školskou (má školy různého stupně). Takže přes to nelze jen tak přejít.
Včera faráře ždímali sedm hodin při výslechu a z kusých zpráv, co pronikly na veřejnost, prý popřel pohlavní styky s nezletilými a ty kompromitující SMS, co mu našli na mobilu, prý měly sloužit k jeho pohlavnímu vzrušení. A kokain kupoval jen pro vlastní spotřebu.
Bude asi těžké najít svědky mezi jeho obětmi, kluci nebo jejich rodiny se budou stydět veřejné ostudy.

informace řekl(a)...

Jaký horor jsem měla najít na té stránce Wikipedie?
Jediné, co by stálo za zmínku, je tento článek ve španělské verzi.
http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Brachypelma_klaasi_2009_G01_cropped.jpg

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, někteří "křesťané" (což se mě dotýká, protože se ke křesťanství hlásím) jsou skutečně dobytci a darebáci, jistě Vám něco říká dokument "Kairos Palestina", kterou podepsali mnozí katoličtí i protestanští duchovní. Pergill má pravdu v tom, že pro židovský národ jsou největším nebezpečím tito "křesťané", kteří kolaborují s mohamedány...Tolik nacistické nenávisti.Islám a křesťanství jsou naprosto protikladná náboženství, křesťanství je náboženství lásky, respektu a porozumnění, zatímco islám je náboženství dobývání a krve, a proto jakékoliv sbližování s mohamedány je úchylné. Neříkám, nejsem pro křížové výpravy, nejsem pro války s mohamedány, nikdy bych se neúčastnila pogromu proti mohamedánům, ale přátelit se s nimi, líbat se s nimi je dosti úchylné.

žibřid řekl(a)...

Harpyje,
co má konstatování o pokrytectví církve/í společného s něčí vírou?

Pergille,
pokud vím, tak množství chyb v přepisech církevních textů, které by ovlivňovaly smysl, je mizivé. Kde by se o tom dalo něco přečíst? Zvláště o záměrných úpravách smyslu textu?

informace řekl(a)...

Aha, už jsem to našla, soud s papežem Formoso.
Co je na tom k ironizování? To je také konkrétní historie a ne mínění nějakého fantasty!

informace řekl(a)...

Žibřide,

zadejte si v googlu „textologie bible“ a uvidíte, co se Vám z těch hesel tam bude hodit. Mám dojem, že o těch složitých problémech kritického studia českých biblických textů pravděpodovně neexistuje celková práce, ale že jednotlivé články budou roztroušeny po odborných časopisech. Uvádím, pro příklad tyto dva:

Němec Igor: Ke kongruentním doplňkovým vazbám v české barokní bibli Svatováclavské, in Tschechisches Barock – Frankfurt a.Main, 1999 (vliv latinských konstrukcí na český překlad bible Svatováclavské)

Komárek Karel: Biblická osobní jména v morfologickém systému češtiny, in Propria:::Brno 1999

Větší vlastenec řekl(a)...

Pravda o tzv.bibli je děsivá pro křesťany a úsměvná pro nás Čechy a Moravany.
Marxužel, znám pouze odkaz na stránky v odporném jazyce Labuťáka Avonského : http://www.rense.com/general66/hide.htm

Čest práci a nazdar !

Schumacher antisemita řekl(a)...

Kopretino, to Němci také. Chtěli být svobodným národem ve své tisícileté Velkoněmecké říši. A co se týče toho zabíjení ve jménu Někoho a něčeho, knihy "Staré smlouvy" jsou toho plné a například Kenaánci by s Vámi hluboce nesouhlasili. Jenže nebyli by kteří by tak mohli učinit, protože ve jménu JHVH byli vyholocaustováni protože měli tu smůlu, že obývali zemi zalíbenou vyznavačům JHVH. Něco jako "generální gouvernament". A měli smůlu i další, byli vyhubeni i přes to, že si nechali ošmikat pindíky. Ti měli být vzhubeni, jiným bzl určen osud porobení. Někde došlo i na "spálenou zemi", zgruntu bylo vyhubeno i zvířectvo. Tohle všechno je k dočtení ne v nějakém lžispikleneckém podvrhu, ale v ekumenickém vydání Bible.
A pragmaticky, svět funguje ne podle toho co kdo okecá, ale co urve. Hádání čí nárok je opřený o jaké a jak staré události je sice zábavné, ale platí "teď a tady". Tak i to, že kdesi kdosi učinil cosi, současníky nezajímá. Ledaže by z toho byli nějak živi. Nakonec to dopadá tak, že někdo s větším klackem prohlásí "To je moje". A když to má ve své moci dostatečně dlouho, tak mu to "patří". Patří mu to proto, že je mocný, a že ostatní podobně mocní jsou na tom podobně a nemají zájem aby bylo zpochybňováno co mají oni. Budoucnost Izraele je v poměru sil. Jsou dvě možnosti. Buď ho Židé udrží pro sebe nebo neudrží. Jetli to to dopadne tak či onak, záleží na poměru sil a ne na nějakých lejstrech. Jestli se stane tak či onak, nepokládám to za významné. Kousek dál je miliarda a půl Číňanů, miliarda Indů. Asi chcete vědět co se stane s Židy. Nějak přežijí tak jak přežili tisíciletí. Dokud bude lidstvo, potud budou i Židé. A obráceně. Co se týče delšího časového horizontu, aniž bych zabloudil do astrofyziky, troufám si tvrdit, že v dlouhém časovém horizontu jsme všichni mrtvi. My "nevěřící" to máme těžší o to, že to víme, a že je to definitivní.

Schumacher antisemita řekl(a)...

"křesťanství je náboženství lásky, respektu a porozumnění"...

Kopretino, asi jsme každý měli jiný dějepis. Aktuálně čtu Dějiny Anglie. Samá láska, respekt, porozumění.....

Kopretina řekl(a)...

Schumachere, to, že by Němci chtěli být svobodným národem na území Německa, na tom nic špatného nevidím, ale špatné bylo zabírání neměmeckých území, dobývání celé Evropy a vyvraždění 6 milionů Židů...I my Češi máme právo být svobodným národem ve své Zemi České...
Odvolávat se na starozákonní texty, starozákonní texty popisují starověk. Ve starověku se lidé vymlacovali mezi sebou... A Židé nebyli vyjímkou. A jinak souhlasím, stát Izrael bude žít, dokud si uhájí svou existenci, prohraje-li má smůlu...

Větší vlastenec řekl(a)...

No bať, vlastenče a soukmenovče Schumachře.
Však letos ti Angláni slavili kulaté výročí : http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Towton
Prostě - mordovali se hůř než pohani, křesťani pokrytečtí.
A víte, proč jsou křesťani a vůbec všichni ti "slavní" věřící tak krvežízniví ? Protože se domnívají, hlupáci, že po smrti je něco víc než hnití. *)
Proto s klidem mordují všechny okolo. A toho svého "boha" a svoji křesťanskou morálku přitom používají jako štít i meč.
Zato my pokrokoví a chytří ateisti a agnostici víme, že smrtí vše končí *), takže jsme ohleduplní vůči sobě navzájem i vůči hloupým věřícím.

Čest práci a Míru zdar !

-------------------------------------------------------------------
*) Neplatí pro Hrdiny Sovětského svazu a vedoucí tajemníky Strany.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Kpretino, to je zásadní omyl. To bylo německé území. Bylo Vůdcem, zástupcem prozřetelnosti zaslíbeno Německému národu a jeho vyvolené rase. Zbývalo ho jen obsadit tak jako zemi Kanaán....
Tamní obyvatelstvo dílem vyhubit, dílem zotročit. Historicky žádná novinka. Podobných případů bychom nalezli více. Jenže dějiny nepíší poražení a Říše prohrála válku. Kdyby vyhrála, my bychom se tu nehádali, protože vůbec nebyli. Já jsem rád, že jsem. Tak to tak beru.

Schumacher antisemita řekl(a)...

2 VV: můžeme shrnout, že lidstvo se k civilizaci domordovalo.

Harpyje řekl(a)...

Netušila jsem, Informace, že Aspergill na tomto fóru řeší "theologické otázky". :-))))
Podle mého názoru mohou theologické otázky řešit pouze patřičně vzdělané osoby. Aspergill pouze svým neomaleným způsobem theologizuje, a podobný diletantismus je zrovna tak směšný, jako kdyby se laik snažil řešit otázku vlivu pravidelného konzumu kefíru na výskyt Enterococcus faecalis v lidské stolici.
Rovněž nesejde na tom, Kopretino, že mívá v detailech pravdu. To má občas každý.

Kopretina řekl(a)...

Kultury si nejsou rovnocenné! Naše euroamerická civilizace je nadřazena asijské a muslimské...
http://zpravy.idnes.cz/indove-postradaji-miliony-holcicek-zmizely-na-interrupcnich-klinikach-1np-/zahranicni.asp?c=A110523_165629_zahranicni_aha
To není fašismus ani eugenika, to je fakt. Etnický Evropan ani Američan by toho nebyl schopen.

informace řekl(a)...

Kopretino,
ještě otřesnější čísla uvádí Women’s Rights Without Frontiers o Číně. Tam se hovoří o 400 milionech dětí utracených násilným potratem nebo zabitím po porodu během posledních 30 let. Na stránkách určených pro gynekology a porodní sestry jsou instrukce, jak utratit nedonošoné děti.
http://www.parieuguali.it/peu.asp?p=383

informace řekl(a)...

Dobrá, Harpyje,
to je Vaše mínění o Pergillovi. Nemám k tomu co dodat, jak říkám, není to můj obor.
Proč to neřeknete přímo jemu?

Kopretina řekl(a)...

Vždyť říkám, informace, euroatlantická civilizace je NADŘAZENA asijské a muslimské...Jsem hrdá na naši euroatlantickou civilizaci, její pokrok, vědecké zkoumání, rovnost mužů a žen atd...

informace řekl(a)...

Schumachere,
tady vysílají celý seriál dokumentárních filmů o WWII. Dnes zrovna byla na pořadu spojenecká letecká ofensiva v březnu 1944r., která měla rozbít Luftwaffe a připravit tak vylodění v Normandii. Člověk nechápe, jak mohli být Němci tak "disciplinovaní", že ani po rozbití Berlína neposlali Hitlera a celou tu bandu do háje. Kolik lidí bylo zabito jen pro nacistickou mánii nadřazenosti. V sobotu a v neděli bude seriál pokračovat na téma: Proč se Němci stali nacisty. Co je zavedlo jako národ k fanatizmu.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
v každém státě, kde se dostali k moci islamisté, došlo nebo dochází ke krvavé lázni, která se týká jak "nevěřících", tak i "nesprávných muslimů". V Evropě je těch "nevěřících" tolik, že by jejich vybitím došlo k rozvalu civilizace (rozsypalo by se zdravotnictví včetně bazálních technických služeb, jaké běžně nevnímáme, jako je zajištění nezávadné vody ve vodovodu a nezávadná likvidace odpadů). Drasticky by také poklesla produkce potravin (což by pravděpodobně akcentovaly jejich nucené vývozy do islámských zemí, nebo nucené živení desítek milionů čerstvých imigrantů, obojí řešené přednostně a na úkor civilizovaných lidí). Obojí dohromady by zredukovalo autochtonní evropskou populaci patrně na méně než 20 procent výchozího stavu.
To je věc, se kterou bychom měli počítat, a pokud někde začnou nějací multikulti či zelení vyšilovat, jak je od nás sobecké, že se něčemu podobnému chceme bránit, tak je třeba je nechat rozpočítat 1. až 5. a pak nechat 1. až 4. dělat mrtvoly. To je natolik názorné, že by to mohl pochopit i mozeček degradovaný multikulturalismem.
Na druhé straně nám to dává jasné právo se islamizaci bránit všemi dostupnými prostředky, protože se jedná jak o nutnou sebeobranu, tak i stav krajní nouze.

Větší vlastenec řekl(a)...

Milá Kopretino, euroamerická civilizace je naprosto rovnocenná civilizaci muslimské - obě jsou vražedné, a určité zaostávání v technice muslimská civilizace více než vyrovnává zachováváním původních, neodlidštěných tradic.

A samozřejmě, NAŠE civilizace, Milá Kopretino, naše slovanská západoasijská civilizace je nadřazená všem ostatním. Neboť jen my jsme dokázali vybudovat socialismus, jen my jsme schopni vybudovat komunismus a osvobodit pracující celého světa.
Proto musíme naši civilizaci ubránit stůj co stůj proti všem nepřátelům a nebezpečím; například proti křesťanství a sionismu, proti multikulti a kapitalismu atd.

Prostě - čtěte pořádně příspěvky zdejších velikých českých vlastenců, neohrožených obhájců naší unikulti národně sociální západoasijské civilizace. Čtěte pozorně, učte se pokorně, místo zuřivých "traktátů" pokládejte konkrétní otázky.
Vzdělání, jehož tímto způsobem dosáhnete, Vám umožní zapojení do našeho budování ihned po osvobození od Euroameriky, multikulti, kapitalismu a demokracie.

Na shledanou v lepších časech.

stk řekl(a)...

Pro Informaci:
Se vším souhlasím - jenom probůh, jak jste přišla na to, že chci "napravovat" Harpyji. To nemá smysl, "je jaká je" - to je "Schlagwort" - narážka, jak říkáme my z Ústavu, jinak je to kousíček textu velmi známé písně velmi známého zpěváka Karla Gotta. (To až mě zase bude někdo citovat.)
Když tu někdo "vykřikuje" své názory na můj vkus moc nahlas (a nadutě), oznámím, že jeho příspěvky přestávám číst - a přestanu je číst. To je vše.

S náfuky různých druhů a poddruhů se setkávám prakticky denně (je to aspoň třetina mých zákazníků), nedokážou mě tedy nijak vykolejit, ale na druhou stranu - za čas to začne otravovat. O takových lidech se říká, že "sežrali veškerou moudrost světa". A čeho je moc, toho je příliš. Takže pak reaguji stejně jako jsme reagovávali na "věrchušku" v dobách minulých. Neříkali jsme nic a mysleli si svoje. Nakonec u daného subjektu přestanete vnímat, co říká a i když má pravdu nebo je jeho informace závažná, filtry už to nepustí "přímo do hlavy". Už má prostě smůlu.

Je to stejné jako s hlukem. V pátek jsem se zastavil na křižovatce, kde jsem donedávna bydlel a říkám si "Proboha, v tom příšerném kraválu jsem přece nemohl pětatřicet let bydlet, spát, pracovat!"
Mohl. Přestal jsem ta auta a tramvaje v zatáčkách a při přejíždění výhybek jednoduše vnímat. Teď si zase musím zvykat na to, že ráno tu "řvou ptáci" jak pominutí a odpoledne děti. Taky tak. Ale vím, že si i na to zvyknu a přestanu to za pár týdnů vnímat.

Člověk je naštěstí takto zařízen. Zvykne si prý i na šibenici. Mokro v botách nebo Harpyje v hospůdce jsou proti tomu všemu věci opravdu poněkud bagatelní.

informace řekl(a)...

STK,
stejně mám dojem, že z Vás ještě mluví nějaký pocit křivdy nebo uraženosti. Právě v tom přirovnání Harpyje k mokru v botách. To, když dovolíte, není příliš zdvořilé. Nechci se Vás dotknout nebo číst Vám levity.
Su con la vita! Nedívejte se na život tak skepticky.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím si, že všichni z nás umí číst a drtivá většina z nás i pochopit to, co čte. S argumenty se dá nějak pracovat, dají se nacházet a vznášet protiargumenty, dá se vést nějaká diskuse a třeba i k něčemu dojít, třeba si i poupravit názor na to či ono. Jenže to, co nám tu někteří návštěvníci předvádí, to není diskuse, to spíš souvisí s peskováním a nadutostí, někdy až urážkami no a na to jednak není nikdo zvědav no a také se s tím dá jen těžko udělat něco lepšího, nežli to ignorovat, protože reagováním na stejné úrovni člověk degraduje sebe sama na úroveň onoho peskujícího a urážejícího nadutce a zároveň zbytečně plýtvá časem a energií. Výměna urážek a nadávek není na rozdíl od výměny argumentů ničím ani zajímavá, ani podnětná, leda bychom chtěli vymýšlet novější a šťavnatější urážky a nadávky, i to se v hospodách stává, ale to není má oblíbená kratochvíle, to rád přenechám jiným. Harpyje se stejně jako kdokoliv z návštěvníků může obrátit na Šamana a požádat ho o "okénko" a napsat článek na to, či ono téma, pokud vím, nikdy toho nevyužila, zato ale nadutě peskuje a uráží kohokoliv, kdo projeví jiná, nežli oficiální multikulturní stanoviska, která už navíc začínají ztrácet oporu i u vedoucích činovníků EU, natož pak u normálních lidí, kteří v té realitě nějak musí žít a čelit jejím následkům tváří v tvář. Musím se STK zastat, on tu "výměnu líbezností" ani nezačal ani nevyprovokoval, jen řekněme spíš pasivně reagoval na nastalou situaci. Jestli si po tom všem ulevil jenom zmínkou o mokru v botách, pořád ještě se zachoval o řád až dva slušněji, nežli příčina této jeho zmínky.

informace řekl(a)...

Vidíte, Draku,
já se snažím tady trochu tu atmosféru uvolnit. Je nás tu málo a tak nemá smysl se ještě popichovat, urážet nebo se na sebe zlobit. V mých odpovědích STK se pokouším, i když nepřímo, upozornit i Harpyji, aby se svou útočností nepřeháněla. Na malém diskuzním foru je těžko únosná.
Vy jste na ni také nazlobený a chápu proč. Jenže, jak říkám STK, berte ji jako vykonstruovanou osobnost, která diskuzi dodává určitý švih a ráz, asi jako petržel v polévce. A neberte její výpady jako přímé urážky autorky avatara.

informace řekl(a)...

Jaksi jsme pozapomněli v diskuzi na skandál Pštrosa Kána, a noviny mezitím chrlí nové zprávy a diskutující na různých forech se hádají, jestli se jedná o mezinárodní spiknutí nebo jestli je Pštros lidově řečeno kanec.
Celkem vzato Francie demisí Pštrosa Kána z místa ředitele MFF ztrácí své výsadní postavení v mezinárodní finanční politice. V říjnu t.r. končí své působení jako guvernér ECB i Jean Paul Trichet. Na jeho místo má nastoupit Mario Draghi, guvernér Banco d'Italia. Kdo je Mario Draghi, najdete na Wikipedii.
Od r. 1984 do 1990 byl výkonným ředitelem World Bank. Italská vláda prý jeho usazení na nejvyšší evropský bankovní orgán vyhandlovala za přijetí účasti na bombardování Libye. Pořád handl.
Kdo nastoupí na místo Pštrosa Kána je zatím problematické. Evropa chce vyzdvihnout kandidaturu francouzské ministryně financí Christine Lagarde, což ale vyvolalo protesty francouzské levice, která o její netransparentní činnosti sebrala celý dossier. h://w.mediapart.fr/
Na místo MFF vznáší nároky i Čína a Mexiko s tím, že v zájmu rovnováhy mezinárodní finanční politiky mají být zastoupeny i jiné země, ne jen euroamerická oblast.
Myslím, že je to důležitější než dohady o sexuálních moresech pštrosa-kána.

informace řekl(a)...

A co říkáte výsledku administrativních voleb, které se konaly koncem týdne ve Španělsku? Zapaterovi socialisti jasně prohráli s deseti procentním rozdílem oproti lidovcům.
37,5 procent Pp, 27,7 procent socialisti. Pp dokonce dostala víc hlasů než před čtyřmi léty v Madridu, v regionu Valenciana, la Rioja, la Murcia, la Castiglia-León.
Půjde Španělsko při politických volbách doprava?

stk řekl(a)...

Milá Informace,

taky nemám rád komáry, kvasnicovou polévku atd.. Mokro v botách ještě snáším docela v pohodě. Ale nesmí tam být, k sakru, pořád... ;-)

Skepse a očekávání věcí špatných mě naopak udržuje v dobré životní pohodě. Když věc dopadne špatně, tak s tím počítám (já to přece říkal!), když lépe, pak je to příjemné překvapení a důvod k radosti, ne? Takže pesimista je ve výsledku optimista.

Ale opatrný...

informace řekl(a)...

STK,
OK, doufám, že to dojde na tu pravou adresu!

drak řekl(a)...

informaci:

nebudu hovořit za STK, je to už velký kluk, řekne si co bude potřebovat sám. Sám za sebe ale říkám, že přijde-li někdo se smysluplným argumentem, zkusím na něj přiměřeně jeho obsahu reagovat, třeba mě i ukecá a změním na něco názor, přijde-li ale někdo s peskováním, budu ho pravděpodobně ignorovat a neztrácet s ním čas, což je mimo jiné asi i nejlepší způsob, jak tu atmosféru zbytečně "nezahušťovat".

drak řekl(a)...

S tím Pštrosem Kánem je to zajímavé. Na jedné straně jsou odkudsi z Francie k mání zprávy, že to není poprvé, co má problémy s obtěžováním. No a na té druhé se dá jen velmi těžko přehlédnout, že se ty jeho problémy s obtěžováním v New Yorku mnoha vlivným a mocným, zejména jednomu v Evropě, najednou náramně hodí do krámu, ačkoliv před tím dlouhá léta zjevně nikomu nevadily. To samozřejmě přímo volá po vyslovení hned tuctu otravných spikleneckých teorií. To, že jeho slabost někdo využil k poměrně drsnému "namydlení schodů" vyloučit nejde. Na druhé straně, má-li to obvinění racionální jádro, tak mi ho moc líto není.

Chce-li mít skupina zemí BRIC, nebo kdokoliv další v MMF nějakou větší pravomoc, prosím, ale ať úměrně tomu zvýší svůj finanční podíl v něm a pak ať si, jakožto majoritní vlastník, o něm rozhoduje. Dokud tomu tak není, je to vše jen v rovině řečí a zbožných přání.

informace řekl(a)...

No doufejme, Draku, že nebudete muset s STK nosit galoše i v létě. Mít pořád mokro v botách je kromě jiného i nezdravé.

drak řekl(a)...

Španělé aspoň mají monarchu, který je celkem k světu a když už se v celé Evropě nenajde jediný politik s kouskem cti v těle, který by například Chaveze s jeho pitomými plky poslal do háje, tak to za ně, aspoň čas od času, udělá španělský Juan Carlos. Tímto konstatuji, že Španělům toho monarchu tak trochu závidím a Juanu Carlosovi tímto přeji pevné zdraví ;-)

informace řekl(a)...

Z výslechů janovské prokuratury ve věci faráře Seppi vycházejí najevo skutečně hnusné věci. Jako orgie s nezletilými na faře, orgie v bohosloveckém semináři.
Připadá to jako hemžení červů pod nadzvednutým kamenem. Fuj tajbl!
http://www.corriere.it/cronache/11_maggio_24/dellacasa-seminario-don-seppia_a800d65a-85d2-11e0-99e7-3448c5a7b9b0.shtml
Raději už toho nechám, zvedá se mi žaludek.
Ozvu se až večer.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Informace, tohle se kdysi řešívalo jednoduše. Exkomunikovali ho, svlékli ho z komže a s odřenou tonzurou ugrilovali na hranici.

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Dnes jsme už doufám o několik století dál, od toho, co pán provedl, tu máme basy nebo blázince, podle toho, kam dotyčný patří.

Harpyje řekl(a)...

Sice nevím na co reagujete, Aspergille, ale Váš příspěvek je, jako vždy, výsledkem Vaší bujné fantazie. Víc by mě ale zajímalo kdybyste popsal, jak se Vy konkrétně bráníte "všemi dostupnými prostředky" proti islamizaci. Ve stavu krajní nouze.
Předpokládám, že onen odkaz na "oficiální stránky", v kterých Israel na sebe prozrazuje, že je rasistický stát, který nerespektuje svobodu náboženství a rovné volební právo svých občanů ("oddělené hlasování podle etnicity") nemáte stále ještě po ruce.

Kopretina řekl(a)...

Obama prohrál, Obama prohrál!!!!! Netanjahu v americkém kongresu, v obou komorách, elektrizoval kongresmeny, ti nadšeně tleskají..... Bože ochraňuj statečný a milovaný Izrael, Bůh ochraňuj pana Netanjahu!!!!!!!!! Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Je Tzipi Livni taky vlastizrádkyně, Kopretino?

informace řekl(a)...

Draku,
kvůli aféře s Pštrosem-Kan(ce)m se mezi franzouzskými a americkými medii rozpoutala úplná bitva. Francouzi jsou dotčeni, že americká media uveřejnila zprávu o zatčení spolu s fotografií Pštrosa s pouty na rukou, obviňují Američany, že jsou zaostalí puritáni, kteří se vyžívají v sexuálníxh skandálech jako v případě s Monikou Lewinski, že jim chybí zdravý rozum. A samozřejmě ventilují teorii spiknutí a to hned několik, proti Francii, proti euro, proti Evropské unii.
Američani zas odpovídají, vy Evropani jste «so full of shit» ne ve smyslu plní hoven ale předsudků a pokrytectví že chcete každý nelegální čin významné osobnosti zamést pod koberec.
Francouzové, jak píší italské noviny, pro které je celá ta aféra nesmírnou zábavou, se nakonec začali řezat mezi sebou i v televizi. Objevila se téze, že komplot zorganizoval Sarkozy s Obamou, aby podrazil nohy budoucímu socialistickému kandidátu při prezidentských volbách. Sice to nemá velký smysl, ta účast Obamy v komplotu (snad ve spojení s válkou v Libyi), ale zato Sarkozy si mne spokojeně ruce, že se tak zbavil nebezpečného soupeře.
Došlo to tak daleko, že Američani, jak píše dnešní il Giornale vylévají do kanálů franzouzské šampaňské spolu s «French fries» za křiku "Pryč se smradlavými sýry!" Může to být počátek epochální změny v americko-francouzských vztazích, ironizuje italský novinář.
Il Foglio zas uveřejňuje stránky a stránky rozborů, mezinárodních, politických, sociálních a psychoanalytických, často s docela nesrozumitelnými titulky jako tento "Cos'è il maschio nella era caotica della questione genitale, di genere femminile ma di sostanza maschile." (Pokusím se to přeložit: Co je muž v chaotické éře pohlavní otázky, ženského rodu ale mužské podstaty). Nakonec uzavírá své rafinované kulturní rozbory konstatováním, že je to věc pro psychoanalytiky.

Kopretina řekl(a)...

Tzipi Livni jistě velezrádkyně nebude, leč je to dáma pomýlená...Až se palestinští Arabové vzdají nenávisti, kterou nasávají ve školách, veřejném životě, až přestanou označovat izraelská města Tel Aviv, Jaffu, Haifu, Rishon Lecion, Bnej Barak, Safed za "palestinská" tak je o čem se bavit... Zatím jakýkoliv ústupek Izraele je jen přestupeň ke zničení Izraele.

Kopretina řekl(a)...

Milá Harpyje, abych vše vysvětlila, Janyška je pošuk a sprosťák, ale to, že je na straně Izraele a Židů si cením. Každý, kdo je na straně Izraele a Židů, každý, kdo je sionista, toho považuji za svého přítele...Takže i toho Janyšku.

A.S.Pergill řekl(a)...

Kopretino,
nemohu si pomoci, ale připomínáte mi jednu postavu z Andersenových pohádek. Schválně, kterou?

Harpyje,
opravdu je tak těžké najít oficiální stránky státu Izrael v angličtině a tam si přečíst, co píšou o volbách do Knesetu?

informace řekl(a)...

Konečně jsem pochopila, proč Harpyje upozorňuje s takovou naléhavostí Pergilla na otázku fekálních bakterií. (23. května 2011 18:24 a další)
V Německu totiž je poplach kolem epidemie Escherichie coli, při které již zemřeli čtyři lidé a stovky lidí byly nakaženy. (Der Spiegel) Nemoc se šíří po Německu z dolního Saska, v Berlínu je již několik případů. Příčinou je znečištění nebo nesprávné uchovávání potravin.
Pergille, buďte tak hodný a uklidněte nějak Harpyji, prosím.
h://w.bergamosera.com/cms/wp-content/uploads/2011/05/Escherichia_coli.jpg

Kopretina řekl(a)...

Pergille, Izrael je na naši straně, je to stát vyspělý a demokratický, světlem Blízkého východu... Tož asi tak... Říkáte, že nejste antisemita a že kritizujete mohamedány...

drak řekl(a)...

informaci:

Prostě tak jako s tím šílením v Libyi, tak i s tím Pštrosem Kan(ce)m budeme muset počkat, až na to, co se postupně probublá na povrch a z toho si vybrat tu asi tak nejpravděpodobnější variantu.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
Enterohaemorrhagické kmeny E. coli tu byly, co se tahle bakterie rozlišuje (v první polovině minulého století např. řádila E. c. var. Neapolitana).
Zásadní odlišnost této epidemie spočívá v tom, že jsou (zatím) nejvíce postiženy ženy středního věku; typickými oběťmi těchto bakteriálních kmenů jsou velmi malé děti a senioři. Zatím se neví, zda je tohle fakt charakterizující celou epidemii, nebo zda to jen u tohoto segmentu populace vypuklo dřív a pak se poměry věku a pohlaví nakažených "normalizují".
Průšvih s nákazou obecně spočívá v tom, že toxinem narušená střevní stěna může rupnout, a pak do toho nikdo chirurgicky nepůjde, aby to sešil, protože široko daleko kolem je ta stěna těžce narušená a šicí materiál ji řeže. Tudíž se na to umírá (pokud to dojde tak daleko). Stejný průšvih ale nastává např. i u břišního tyfu.
Jsem přesvědčen, že se dříve nebo později přijde na to, co měly postižené ženy společného, tj. nějaký typ potravin ve stejném obchodním řetězci (je otázka, zda nebude uplaceno, aby se to nedostalo ven - jsme v EU). Muselo to být něco, co se jí syrové, protože E. coli hyne už někdy při 60 stupních.
Za celé to nejspíš může rozežranost obchodníků i dodavatelů: Obchodní řetězce si vylobovaly změkčení norem na skladování chlazených potravin (zvýšení teploty a současně prodloužení dob uskladnění), honí se za co nejlacinějšími dodavateli, kteří potom najímají co nejlevnější pracovníky a nezajišťují jim žádné hygienické zázemí (takže když na ně přijde stolice, tak kálejí mezi řádky a neumytýma rukama sklízejí dál).
Faktem je, že v komunistické ČSSR by se něco podobného stalo s mnohem menší pravděpodobností, dtto v DDR (už slyším, jak VV hýká blažeností), protože byly o dost přísnější normy, dbalo se na tu hygienu i u pracovníků na poli / v sadu a daleko víc potravin se daleko přísněji testovalo. Od vstupu do EU se některé skupiny potravin prakticky netestují (protože EU normy, které jme museli při tom převzít, jsou tak měkké, že se do nich vejde i potravina zjevně zkažená) a obecně se testuje vzorků mnohem méně. Mnohdy se používají i méně citlivé a specifické testy, než se používaly tenkrát (jednoduše proto, že mírně vycvičené opice v EU akreditovaných laboratořích ty námi používané nedokázaly dostatečně kvalitně a zejména reprodukovatelně zvládnout).
Dělám v tomhle oboru od poloviny 70. let, takže hodně věcí znám jak teoreticky, tak i prakticky. Přechod na ISO normy byl, až na pár výjimek, krokem zpět, k vyšším rizikům pro spotřebitele, a tak byl vnímán i odbornou veřejností (dokonce se v tom smyslu psaly i rezoluce z odborných sešlostí, směřované na vládu).

informace řekl(a)...

Děkuji, Pergille,
za výklad. Nejsem si ale jistá, jestli to paní Harpyji uklidní, vzhledem k té zmínce o ženách středního věku. (V novinách to psali také.)
Vidíte, dnes odpoledne se už víc neozvala. No, doufejme, že bude silná a nepropadne panice.
Ještě jednou děkuju.

drak řekl(a)...

informaci a Pergillovi:

Přijde-li se tedy vůbec na to, proč a jak to vzniklo, protože ono to asi s největší pravděpodobností opravdu ukazuje na nějaký průšvih s potravinami (který se zkusí zamést pod koberec), že to někoho v EU donutí hnout tou jeho línou, vypasenou, vyžranou a zkorumpovanou zadnicí směrem k tvrdším normám na ty potraviny, aby si tady ty vylevněné řetězce konečně přestaly dělat z lidí pokusné králíky, kam až půjde zajít s tou nekvalitou a lácí? Já o tom silně pochybuji, ale vyčkejme a uvidíme.

informace řekl(a)...

Dnes o střevní nákaze, co se šíří v Německu, píšou i Lidovky.
Zajímavé, že Němci, kteří jsou tak hákliví na nepořádek u sousedů, mají jednu aféru v potravinářství a distribuci za druhou. Před několika měsíci to byla vejce a kuřata si dioxynem, na podzim minulého roku s infikovaným mlékem. Prodávali v některých supermarketech v severní Itálii mozzarellu, která na vzduchu zmodrala. Zabývala se tím zdravotní observatoř ORSA, a dovoz mozzarelly byl zastaven.
Cožpak nemají v Německu patřičné kontroly? Alespoň pro potraviny, které vyvážejí.
Většinou tu lidi potraviny pocházející z Německa nekupují. Zeleninu sem tedy nedovážejí.

informace řekl(a)...

Kromě toho, teď si vzpomínám, před pul rokem noviny psaly o německém vepřovém mase s dioxynem, které jsme asi už snědli rozemleté do salámu, a před dvěma roky tu byl skandál s vývozem zkaženého masa do zemí Evropy, včetně Itálie.

A.S. Pergill řekl(a)...

Problém je opravdu v normách, které jsme se vstupem do EU museli převzít. Řada věcí v EU jednoduše limitovaná není (takže dokud strávníci nepadají na ulicích jak za časů morové epidemie, tak se nedá nic dělat), případně jsou limity tak měkké, že se do nich vejde prakticky cokoli. Existuje jistě i pár nesmyslně tvrdých norem, které ovšem mají vysloveně korupční charakter (= aby se zablokoval přístup na trh konkrétním tradičním výrobcům nebo dovozcům, o tom je i proslulá norma na banány nebo na zakřivení okurek).
Prostě EU je superkorupční superstát a jediná možná rozumná cesta z toho ven, je likvidace této organizace (předpokládám, že pokud jakýkoli stát projeví výraznou vůli z EU vystoupit, podpořenou názorem většiny obyvatel, tak to povede k domino efektu a EU se během krátké doby zhroutí).

STK řekl(a)...

Pergille,
nejen v mikrobiologii a potravinářství byl díky EU učiněn "Veliký skok pro Evropu!" - ale zpět!
Naše elektrotechnické normy kdysi předběhly dobu a EU nás bude ještě dlouho dohánět. V elektrice se totiž jakýmsi zázrakem podařilo uhádat tu tvrdší normu, ČSN. Když něco dovážíme, musíme často udělovat vyjímky. Opačně je to vždy jen z těch "konkurenčních důvodů".

stk řekl(a)...

Jinak začínám být trochu nejistý - nečte mi Velký Bratr příspěvky ještě před odesláním?? Pro předchozí mi nabídl heslo "holota"...

informace řekl(a)...

Já se divím, že Německo, tak efektivní a spořádaný stát, dosud nebyl schopen určit, odkud ta střevní nákaza pochází. Hovoří se vágně o zelenině ze severu a o španělských okurkách.
V Itálii, kde byl schválen v lednu tohoto roku zákon o označení původu potravin, případného zpracovatele, distributora, složení, přísad, původu surovin, by už na původ potraviny a na místa, kde byla distribuována, přišli. Prostě každá potravina, co se dostane na trh má své pedigree. Jako hned našli prodejny, kam se dostala německá vejce s dioxynem a okamžitě je stáhli z trhu. Zákon má chránit nejen spotřebitele, který má být informován o tom, co kupuje, ale i italské výrobce proti cizím napodobeninám (jako na př. parmazán). Nebylo to náhodou, že tento zákon byl kritizován v EU nejen velkými státy, co vyvážejí potraviny, ale i nadstátními velkovýrobci. EU se řídí zákonem z r. 2000, který italské ministerstvo zemědělství a kategorie producentů považují za nedostatečný.
Dnes jsem se schválně dívala na supermarketu: na krabičkách s jahodami bylo jméno a dokonce adresa a telefon farmy, která dala jahody do oběhu. Rovněž tak u rajských a jiné zeleniny. Nemluvě o dalších potravinách jako mouka, sýry, víno, chleba a pod. Zrovna tak u ryb, prodavači musí vystavit etiketu o místu, kde byly vyloveny anebo jestli pocházejí z umělého chovu a odkud.
Když to dokáže "chaotická" Itálie, proč Unie, tak norem chtivá, nezavede něco podobného?
Hovoří se o jedné nadnárodní velkofirmě Sodexo, která už zavřela v Německu své jídelny. Jak se začne mluvit o velkovýrobcích a velkodistributorech, tak to zavání něčím nepěkně nejasným.

drak řekl(a)...

Já osobně se už dávno domnívám, že nastal čas přestat chránit velkopadouchy (spíš na ně rovnou pořádně vletět a zatřást s nimi) a začít chránit spotřebitele a drobné lokální solidní výrobce, jenomže padouši v Bruselu to odmítají pochopit a ti čeští jsou ještě horší než ti bruselští.

informaci:

Myslím, že jsem to tu už před nějakou dobou a v jiné souvislosti zmiňoval, že někdejší opomíjená popelka v podobě Itálie se nám tu za poslední léta potichu a nenápadně změnila v poměrně slušně fungující moderní stát, zatímco dřívější stálice v podobě Německa, Francie a Británie jsou v háji i s ambulancí, tento případ, mnohé před ním a mnohá co asi ještě přijdou, mimo jiné i nesoudné trojčení kolem jaderné energetiky jsou zářnou ilustrací toho, že Německo už dávno není tím, čím bývalo dříve a nedá-li si na populismus pozor, tak za něj zaplatí ještě hodně draho. O té časované množící se pumě v podobě neintegrovatelných přistěhovalců, o té raději ani nemluvím.

Mimochodem když jsem byl před nějakou dobou na dovolené v Chorvatsku, tak i jejich zákonodárci a moc výkonná dokážou obchodníky donutit zveřejnit mnohem více informací o prodávaném zboží včetně jeho složení a původu, takže tam se mi nakupovalo pohodlněji a rychleji, nežli zde, kdy ve standardním hangáru přes 80% zboží nekupuji, protože je to buď rovnou přiznaná "Čína", nebo pravděpodobně zamaskovaná a nepřiznaná, ale stejně "Čína".

informace řekl(a)...

Draku,
jak fungují jiné státní mašinerie, nevím. Ale Itálie musí chránit své zemědělce a svůj maly průmysl proti konkurenci evropských a jiných mastodontů. Proto také zpřísnila kontrolu potravin. Při vydání zákona o evidenci potravin byla silná obava, že EU bude Itálii sankcionovat a požadovat, aby zákon zrušila nebo ho upravila podle evropských norem. Teď snad ta hrozba po zkušenostech s německou disentérií padne.

drak řekl(a)...

Doufám, že ten tlak bude celoevropský a že s tím nakonec Evropa spíš udělá něco po italském vzoru, nežli by si troufla Itálii glajchšaltovat zpátky do bordelu.