úterý 24. května 2011

Pramen pod hrušní

"Vždycky, když se tady zastavím, tak se snažím do toho stromu zaposlouchat. A když se zaposlouchám, a je dobrá konstelace hvězd, tak slyším takovou tichou píseň a vím, že je to Dvořákovo Rekviem. Tuhle píseň tady velmi tiše zpíval 10. června 1942 uprostřed té šílené ohnivé apokalypsy jeden člověk. Měl tehdy 31 roků, byl to amatérský operní pěvec Karel Langendorf. Jeden z těch třiceti vězňů z terezínského ghetta, kteří sem přijeli kopat hrob lidickým mužům. Ti lidé kopali nepřetržitě 36 hodin bez jídla a bez pití uprostřed té šílené atmosféry..."

Tohle vyprávěl publicista a spisovatel Stanislav Motl v sobotu 21. května 2011 pod  Lidickou hrušní několika desítkám shromážděných lidí. Už počtvrté zde občanské sdružení Lidice pořádalo u památného stromu, který jako jediný přežil zničení obce, slavnost. Ta je plánována na dobu kvetení, ale letos se trochu opozdila, zato počasí si pospíšilo. Hruška nekvetla, už byla jen krásně zelená. Slavnost tradičně zahájil pěvecký sbor, tentokrát ženský pěvecký sbor Smetana z Kladna, v krásně smetanových kostýmcích.

Až pak se svým vzpomínáním předstoupil Standa Motl. Jeho řeč sem přepíšu, protože by měla být povinnou pro zkoušku u maturit! A přidávám i videa z foťáčku.

"Čtyři lidé to přežili. A vyprávěli. Vězni si museli zapálit vatry z plotů, dveří, ze všeho, co hořelo, aby viděli na práci. Uprostřed noci, když se ozvaly první detonace z kostela, začal Langendorf potichu zpívat Dvořákovo Rekviem. A dokázal v té hrůze, která ho obklopovala - nevěděl jestli to přežije, ani ostatní to nevěděli - že v něm zůstal cit. Jeho srdce hořelo, ale neshořelo. Těch srdcí bylo víc. Stovky, tisíce, desetitisíce.

V té souvislosti chci říci jednu pro mě důležitou věc. Když se řekne "Lidice", tak se většinou mluví o obětech. Ale pro mě Lidice osobně znamenají odpor nebo odboj. Už v souvislosti se smrtí Reinharda Heydricha, jehož smrt jako pěst dopadla na Lidice, je třeba si uvědomit, že sem přišel proto, aby splnil dva velké úkoly: Totálně zlikvidovat jakýkoli odpor v Protektorátu a zahájit konečnou etapu germanizace tohoto národa. Hodně se mluví o tzv. "konečném řešení" židovské otázky. Už méně o tom, že tady existoval plán na "konečné řešení" českého národa. Je až překvapující, kolik materiálů o tom se dochovalo v Bundesarchivu. V této zemi mělo zmizet zhruba dvě třetiny lidí. Měli zůstat pouze ti, kteří by byli "rasově vhodní" a kteří by se nechali poněmčit."



Pak ještě zahrálo dámské houslové duo ECO (matka a dcera Franců), zazpívaly smetanové dámy, načež se šlo do domova seniorů Oáza . Kolem základů Horákova statku, kolem sousoší lidických dětí, až do ulice Josefa Stříbrného. V místní ekunemické kapli došlo zase ke koncertování a předávání květin. Dostali je i dva autoři, kteří rozšířili kolektiv už několika desítek malířů, výtvarníků, fotografů, rytců skla, jejichž díla jsou součástí originální sbírky, jejímž námětem je Lidická hrušeň. Paní Fryčová předala svůj obraz zelené hrušně, pan Karel Huněk Rekviem za lidické zvony. Jeho asambláž tvoří zvětšená nábojnice s hruškou na vrcholu. V průhledech/průstřelech jsou pak miniaturní zvony. Z rekvírovaných lidických zvonů se totiž vyráběly nábojnice do pušek. Možná se i některé z nich přímo účastnily vraždy lidických mužů. Hruška na vršíčku však nakonec vítězí...



Sbírka Lidická hrušeň je originální tím, že se vystavuje pouze v lidické Oáze, že se každoročně rozšiřuje výhradně dary, a že bude ukončena, až hrušeň padne. Ještě hodně obrázků přejeme!

Po kulturním zážitku jsme se přesunuli do jídelny, kde již byly připraveny dobroty, které s podporou sponzorů připravily dámy, které v Oáze bydlí. A že houstičky z Cvrčovické pekárny byly zvláště vypečené! Povídali jsme si, co jsme zatím nestihli cestou, pod nohama se nám motal klouček, pravnuk Anny Horákové. Lidice žijí, a český národ také. I když neměly, jak ještě vyprávěl Stanislav Motl pod hrušní:

"Hodně na tom pracovali naši někteří tehdejší spoluobčané, někteří představitelé sudetských Němců, kteří přímo v těch dokumentech píší: "Zbavit je národního sebevědomí. Zbavit je historického povědomí. Zbavit je lidí jako byli Jan Hus, Jan Žižka..." A v těchto plánech naráželi na lidi, kteří se nacistům postavili.

Toto jsem tady chtěl dnes říci: My dnes právem mluvíme o strašlivých obětech holokaustu, mluvíme právem o odvážných letcích, o lidech na západní i východní frontě, ale už skoro se zapomnělo na lidi - a byly jich tisíce! - kteří umírali pod sekerou. Když jsem psal knihu Svědek z cely smrti, psal jsem ji skoro celou v Německu, v jejich archivech. Naprosto mě ohromilo, že na počet obyvatel máme největší počet padlých pod sekyrama! Dokonce kvůli nám v roce 1943 změnili říšský zákon. Uvědomovali si totiž , že v odboji jsou zejména mladiství. Takže my máme popravený šestnáctiletý holky, šestnáctiletý kluky. A to byli ti největší nepřátelé toho režimu. To byla elita tohoto národa. Tím, že až na výjimky, nikdo z nich nepřežil, nezbyla po nich odpovídající memoárová literatura. Na rozdíl od lidí, kteří měli přece jen šanci v těch koncentráčních táborech přežít, i když ta "šance" byla relativní.

Takže jsme na tyhle lidi začali zapomínat, a co je ještě horší, my jsme začali (což je naším zvykem) ty lidi kádrovat. Po pětačtyřicátým, po osmačtyřicátým. Jenže, bohužel, to neskončilo ani dneska. Opět i po roce osmdesát devět některé hrdiny vyřazujeme, říkáme o nich, co spáchali špatného. A je to snadné, protože oni se nemohou bránit. Chci říci o těchto lidech, že oni umírali s obrovskou hrdostí, na to jsou dokumentační záznamy. Byli hrdí, oni se považovali za vojáky tohoto odboje. A bylo jich víc, pod těmi sekyrami, než kolik padlo našich vojáků na Západě i Východě - včetně letců!

V tom odboji skončil nakonec i Karel Langendorf, který zde zpíval Rekviem. Transportem se dostal do Osvětimi, kde se zapojil do ilegální organizace. Válku nepřežil. Ale ta jeho píseň tady zůstává. Já ji tady pořád slyším. Je to pro mě symbol nejenom těch obětí, ale i odporu, odboje. Nesmíme na to zapomínat!"

Z Oázy jsem to vzal ke hřbitůvku, kde jsem měl zaparkované auto zadem, kolem rybníka. Cesta mne zase dovedla ke hrušni. Krásně se zelená. Má proč, stojí totiž hned vedle studně. Na té studni dnes muzicírovaly dámy Franců. Teoreticky tak mohly činit i v roce 1942. Studně se nalézala kdysi hned vedle potoka, ten však náckové posunuli o patnáct metrů na sever. Studni dost dobře nemohli. Je v ní totiž pramen.

Vesnici Němci zbořili a zapálili, vygumovali i z katastru. Rybník vyhodili do vzduchu a potok posunuli. Stromy pokáceli. Ale jeden přežil.

A je pod ním i pramen, který se zničit nezdařilo.



Psáno v Praze dne 24. máje 2011

Fotogalerie 
Seznam videí  

Viz i dřívější Šamanovo doupě o slavnostní vernisáži hrušně v roce 2008.
O Karlu Langendorfovi i zde.

63 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

http://www.sudeten.de/sudpresse/up/1104_SdZ_Titel_lores.pdf

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10311528596-rekni-kde-ti-mrtvi-jsou/211452801380001/4991-nad-hrobem-ma-byt-kriz-a-jmeno/

http://www.lidovky.cz/nasly-se-dalsi-ostatky-povalecnych-obeti-fpu-/ln_domov.asp?c=A110524_145421_ln_domov_ape

Ed è verissimo quello che dicono questi scrittori della civilità: che i popoli mordono più fieramente poi ch'egli hanno recuperata la libertà, che poi che l'hanno conservata.

TAK řekl(a)...

Vejce ? Nebo slepice. Třetí zákon páně Newtona.

informace řekl(a)...

Kdo je tento Anonymní, co zde umisťuje materiál SdL a obrací se k nám v nesrozumitelně zohavené italštině? Co tím chtěl "básník" říci? Má snad být tato provokace určena mně?
Na to bych mu odpověděla slovy arcibiskupa z Kréty: Rispettate la memoria dei nostri morti se volete che venga rispettata la memoria dei vostri!

informace řekl(a)...

Panu Tak(ovi)
Nevím, kde tu chcete hledat slepici a kde vejce. Ale o časové posloupnosti a příčinné souvislosti něco vím.
A měli by si tyto základní pojmy historiografie uvědomovat všichni, co se dívají na dějinné první poloviny minulého století.

informace řekl(a)...

Čím blíže,blíž se vracím z dáli,
tím těžší smích, tím hlubší žal,
víc bolí, co čas pochoval
pod oblouky své perspektivy -
a prudším křídlem vítr divý
nám vane k sobě. Jenom dlaň
nám zbyla již. Dlaň rodné hlíny
a zrno, volající: Braň
před vichřici prsť domoviny.

Josef Hora

drak řekl(a)...

Anonymním nedoraženým náckům a ukřivděným sudeťákům:

Nejdříve se na scéně objevil pan Hitler, pak došlo k totálnímu zblbnutí národa německého, včetně toho na českém území. Pak došlo k Mnichovu a následnému odsunu nejprve českých menšin a mnohdy i většin z pohraničí do středu Čech. Pak se před válkou a během ní velmi zvesela a velmi masově vraždilo vše židovské a vše české, zejména pak to co se zmohlo, nebo i hrozilo že zmůže na odpor, především elity. No a nakonec po tom všem došlo konečně k onomu odsunu obyvatelstva německého a nějakým těm násilnostem s tím spjatým. Řeknu jen tolik, že ten kdo seje vítr, musí počítat s tím, že sklidí bouřku. Němci, včetně těch sudetských ve srovnání s tím co způsobili, sklidili pořád ještě jen vánek, tak tady laskavě přestaňte prudit, otravovat a dělat ze sebe oběti. Takovéhle bajky si jděte vyprávět holubům na střeše, ale nějakým hodně malým a hodně pitomým, aby vás moc nepoklovali. My se tady díky tomu nedostatku elit, způsobenému vražděním za války a poválečnému pobytu v zóně ruského vlivu nemůžeme vyhrabat z problémů dodnes, a už tu otravujete vzduch znovu, dejte už nám laskavě pokoj a nechte nás už konečně v klidu. Nebo že by byl ten "Sturm und Drang nach Osten" cosi geneticky daného, tudíž bude zapotřebí genetické léčby a oni za to chudáčci Skopčáčci vlastně ani nemohou?

informace řekl(a)...

Pro mne je nepochopitelné, jak národ s bohatou kulturní tradicí jako ten německý, se nechal natolik zfanatizovat pologramotným rakouským lakýrníkem, že šel vraždit po Evropě, že obětoval za jeho fanatizmus životy svých mužů a ke konci války i chlapců. A že do posledka nebyl schopen se z té fanatické fantasmagorie vymanit. Kam se ty kulturní tradice poděly?
Zamyslete se nad tím, Anonymní, dřív než nám začnete předkládat požadavky nějakého vypaseného pana Posselta, který v nás chce vzbouzet výčitky svědomí za "genocidu" sudetských Němců.

stk řekl(a)...

Dvě připomínky bych přece jenom měl:

- ne každý sudetský Němec má něco společného s Berndem Posseltem a spol. Je jich spíše dost poskrovnum - aspoň pokud jsem zjistil.
- kdyby býval byl Hitler lepším malířem než byl, možná by se nedal na politiku. Maloval by obrazy. Ovšem na druhou stranu: Když ne Hüttler, zkusil by to někdo jiný.

drak řekl(a)...

Informaci:

To, o čem hovoříte, nechápe více lidí, ale viditelně se to přihodilo a odestát už se to nedá. Nicméně hovořím-li na toto téma s někým například z Frankfurtu nad Mohanem, tak buď rovnou neví, co to SL je, nebo se zeptá, zda to není nějaká divná sekta, nebo si třeba jen významně poťuká na čelíčko a taktně prohodí cosi ve smyslu, že ty cvoky není třeba brát příliš vážně. Faktem ale je, že zpravidla bavorští politici jim kvůli pár procentíčkům hlasů podkuřují a občas ten problém ventilují i na celoněmecké úrovni. Naše média a naši politici mají bohužel ke kvalitám těch polských daleko, takže občas ty jedovaté výpary dolezou až sem. Ve srovnání s oběťmi, které před časem zmínil Šaman, jsou oběti na straně mých předků početně mnohem menší, zato to poválečné blaho z celé naší širší rodiny díky nástupu bolševiků po válce vyrobilo v podstatě z velmi dobře situované střední třídy doslova proletáře s holými zadnicemi, případně ze středních statkářů bezzemky, no a nějak se z toho proletářského blaha snažíme vyhrabat dodnes a jde to velmi pomalu a hodně to dře. Proto mi ty nářky oněch sudeťáckých padouchů přijdou velmi falešné a velmi nemístné, zejména když se to porovná s tím, kolik lidí to vůbec nepřežilo a pak kolika lidem a jak masivně vlastně to jejich předválečné pomatení zasáhlo do života. Já osobně už nemyslím na ty křivdy, co se tu děly před válkou během ní a po ní, během těch 40 let ve sféře ruského vlivu a na ty radosti, ze kterých se nemůžeme vyhrabat dodnes, soustředím se prostě na to co dělám aby to bylo pořádně, jak nejlépe umím a protože to občas i někdo ocení, pořád jsem na tom lépe, než kdosi s průměrným výdělkem, ale díky sílící globalisaci je to stejně pořád těžší a těžší. Takže nějaké ty sudeťácké fňuky a stesky, to skutečně může brát vážně jen člověk velmi omezený.

ONAK řekl(a)...

http://www.classicitaliani.it/machiav/mac33.htm

Harpyje řekl(a)...

Tady se zase sešel rudý koutek.
Za tyhle vášnivé projevy vlastenectví by se nemusel stydět ani blogující pohraničník. A dokonce nechybí ani vlastenecká poezie! Jiřina Švorcová by měla radost.
Dejte jim to, fašistům německým! Nešetřte je!
Až doroste třiceti let,
vjede do města s evangeliem odboje na rtech,
ohlásí na náměstí příchod spravedlnosti,
ozbrojí zástupy, sen i kov dá jim do ruky -
a nedá se ukřižovat.

Neboť jeho modlitbou bude čin.

Harpyje řekl(a)...

"Nářky sudeťáckých padouchů ..."
Skvostné! :-))))

drak řekl(a)...

Ne nadarmo se říká, že poturčenec horší Turka, oni mnozí pamětníci, kteří přežili ten lázeňský pobyt v těch koncentrácích vzpomínali na to, že sudetští či rakouští dozorci, bývali zpravidla mnohem krutější a tvrdší, nežli tzv říšští Němci. No a ono je to patrné dodnes, zatímco ti normální Němci z Německa co se týče událostí kolem 2. sv. války nejraději ze všeho taktně mlčí, tak ti rakouští a sudetští s radostí začnou protičesky prudit pod jakoukoliv záminkou. No tak se nám tu ještě převeďte, ať se pobavíme a podíváme, co nám se leze za ptáčky.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážená paní Harpyje; Němci jsou padouši. To prostě ví každý roduvěrný Čech.

Četla jste na NP nejnovější krásnou, českou, protiněmeckou, protikapitalistickou, protidemokratickou povídku "Kosti" ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar soukmenovče draku !

Jako snad nikoli nejmenší český vlastenec-internacionalista se samozřejmě rád a kdykoli připojím k bití Němců-papeženců i luteránů; leč ono bití musí adresné a cílené. Ne tedy systém "hlava-nehlava", ale "hlava-hlava".

Argumentovat oprávněnost humánního odsunu Němců brutálním vyhnáním Čechů a Moravanů Němci (po Mnichovské zradě) je prostě chybou. To potvrdí i Velký Šaman, který loni Marxužel omylem prozradil, že v Liberci za okupace žilo více Čechů než před válkou.
Diletantismus je všeobecně špatný jev; diletantismus v nekončícím zápase za národní osvobození a obnovení státní suverenity je VELICE škodlivý.

Čest práci a Míru zdar !

Harpyje řekl(a)...

Děkuji za doporučení. Teď nemám čas, ale po obědě si ji přečtu.
http://superputin.ru/

Větší vlastenec řekl(a)...

Omyl, vážený STK. Kardinální omyl.
KAŽDÝ sudetský Němec je Němec, tudíž s Berndem Posseltem a spol. má "něco" společného - své němectví.
Jistě, někteří Němci mají dobrý třídní původ; ale dokud se svého němectví nevzdají, zůstávají i oni našimi (alespoň potenciálními) dědičnými nepřáteli. Viz bývalé občany bývalé NDR.

Hezký slunný den přeji.

informace řekl(a)...

Vážený Onaký,
že jde o starou italštinu někdy z doby humanizmu nebo pozdější jsem poznala taky, ani v duchu mě nenapadlo, že byste něco podobného mohl složit sám. A že je to citát z Machiavelliho Discorsi o Historii Tita Livia, jsem si našla na webu. Víte, neznám celého Machiavelliho nazpaměť.
Co jste si ale nenašel Vy, jsou kritiky, týkající na př. ambivalentnosti Machiavelliho formulací, kdy zjevné tvrzení v sobě skrývá jiné, zašifrované a tak nás často zavádí ke klamným interpretacím. (C. Lefort) Stejně asi neznáte kritiku, která hovoří, pokud jde o Discorsi, jeho bipolarizmu a cinizmu, jeho oddělení etiky od politiky (F. Chabod) Víte o Machiavellim toho bylo napsáno tolik, že je občas těžké se orientovat.
Co jste chtěl, Velevážený, tím ojedinělým citátem říct?

informace řekl(a)...

A dodala bych, že o nesnadnosti pochopit občas temné formulace Machiavelliho a o potřebě přeložit ho do moderní italštiny, aby se stal dostupný i čtenářům nefilologům, byla mezi italskými italianisty dost dlouhá diskuze.

Harpyje řekl(a)...

Vy jste dokázal přečíst celou povídku, Vlastenče? To Vás tedy obdivuji.

informace řekl(a)...

Pan Posselt se prohlašuje za příslušníka jednotného národa "Böhmen", který podle něj zahrnuje sudetské Němce a Čechy. Prohlásil na dnech sudetských Němců: "nejsme dva národy, jsme jeden národ. Jsme "Böhmen", což se bohužel jen těžko překládá do češtiny". Že se ten výraz nedá přeložit do češtiny, mu vůbec nic neříká? Že by jedna a to převažující část národa neměla pro sebe ani jméno, mu nenapovídá něco o nesmyslnosti svých slov?
Že prý je to teritoriální pojetí národnosti.
Češi a sudetští Němci sice nemají společný jazyk, kulturu, tradice, i když žili v jednom státě. Což mu nezabraňuje v hlásání dalších nesmyslů: "Jsme si příbuzní, jsme jako bratranci a sestřenice, máme stejnou povahu, byli jsme spolu staletí, jen mluvíme různými jazyky."
Pan Posselt jako velká většina příslušníků čtvrtého bavorského kmene, jak se sami Sudeťáci definují, není ani z Čech, nenarodil se zde, ale z Bavorska. Své bratrance a sestřenice má tedy v Bavorsku.
Jaksi mu niká rozdíl mezi národností a státní příslušností.
Češi se za dob obrození autodefinovali jako národ právě po stránce jazykové - přečtěte si kolikrát nad obnovou a obohacením českého jazyka psali obrozenci! Pak po stránce literární a kulturní. Vyzvihovali význam národní paměti, národních dějin. Jistě všichni znají jména Dobrovského, Jungmanna, Šafaříka, Palckého. Takže to šaškování s pojmem národa "Böhmen" za stany politikanta SdL je všem hned jasné ve vší své demagogické drzosti.

informace řekl(a)...

K obvyklým obhájcům nepopiratelných práv sudetských Němců na návrat do staré vlasti a na odškodnění křivd, které na nich napáchali Češi, by patřil i pan

Krystlík se svou jadernou mluvou. Aby nám řekl, jako R. Kluzákovi "Jste ubozí a zcela omezení čeští šovinističtí pitomci!"
Že by ta razantní útočnost byla příznakem nějaké skupinové přináležitosti?

Kopretina řekl(a)...

Část proslovu pana izraelského premiéra Benjamina Netanjauha...
http://eretz.cz/2011/05/netanjahu-v-kongresu-jeruzalem-musi-zustat-nerozdeleny-zaznam-projevu/

Anonymní řekl(a)...

Jakub S.
Pane Kovanici, pane Motle - uznání, poklona, díky, díky.
Doporučuju poslouchat v ČRo+ záznamy dalších a dalších pokusů p. Motla o rozhovor s esesáky, vdovami po nich atd. Právě předevčírem (snad) jedna pravila dotčeně: Ale on prostě chytal t e r o r i s t y - to byla jeho povinnost, a bylo to správné!!
Nejsem s to komentovat. Verba mihi absunt, amici.

neston řekl(a)...

Lidická hrušeň.


Ta hrušeň není bez paměti.
Hrály si tehdy u ní děti.
Ta hrušeň není němá, slepá.
Je plodem Tajemství. Je velkolepá.

Na rozdíl od nás vidí kmenem
a větvemi a listím. Věnem
její je obrození
na jaře. V zimě zamlklé snění
pro život novou sílu střádá
a přežít všechnu bídu zvládá.

Po mrazu lidských srdcí, proměn,
kdy beznadějná trýzeň v hoři
všechno jen bortí, zmítá, boří,
mízou Svědomí čas plyne odměn.

- - -

V upomínku na shromáždění v Lidicích

Alois Doležel


* * *
Pan ing. arch. Alois Doležel je jedním z mnoha dárců děl věnovaných Památné Lidické hrušni.Tomu lze děkovat, stejně jako panu Kovanicovi za jeho článek. Panu Stanislavu Motlovi děkujeme ještě dodatěčně, za jeho vyprávění spojené s Lidickou tragedií. O tom všem shromáždění u Památného stromu bylo je a vždy bude.

Kdokoliv tu píše cokoliv odtažitého od tématu, nepochopil, že existuje vyšší princip mravnosti, který je s revanšismem neslučitelný.

Ta hrušeň kolem jejíž, dodnes "živoucí paměti" se všechno točí, nedokázala nikdy nikomu ublížit, ani vzpomínkami, které vyvolává.

To jak si „vybavuje“ němce, kteří zde bezostyšně provedli akt genocidy, na to ten strom asi těžko zapomene. Když právě kolem ní hnali náckové ženy s dětmi v náručí po cestě do školy, když v protisměru hnali muže do Horákova statku na jejich poslední cestě.

Připomíná-li zde někdo anonymě SL, pak je nutné, aby všichni neanonymě také věděli, že právě sudetští němci, zde byli nasazeni jako prostředníci mezi Lidickými občany a nacistickou kolonou, protože ovládali český jazyk.

„Vezměte si sebou jídlo na tři dny, než se zase vrátíte!“ Takové a podobné nacistické lži mohli slyšet obyvatelé Lidic v noci z 9. na 10. června právě z úst sudetských němců.

Jídlo popravených, které si sami najdou, nabídli jedni a titíž nacisté židovským vězňům z Terezína, kteří něž by si od postřílených Lidických mužů jídlo z kapse brali, tak pracovali raději o hladu.
V tom je vyšší princim mravnosti.

Kdo to nechápe, je na tom stejně jako ta nacistická kápa, nabízející jídlo zmasakrovaných mužů.

drak řekl(a)...

Činnost pana Mottla sleduji se zájmem jak to jen jde, musím se přiznat, že ačkoliv jsem už ledacos četl, viděl, slyšel i zažil na vlastní kůži, tak přesto mne některé ty reportáže dovedou překvapit. Ta nestydatá zaťatost některých starých nácků, případně jejich příbuzných, to někdy skutečně až bere dech a jednomu je pak dost líto, že George S. Patton nemohl tu denacifikaci provést tak tvrdě a důkladně, jak původně zamýšlel, myslím, že on byl jedním z mála, co by to dokázali úspěšně zvládnout a kdo by se s těmi zatvrzelými nácky dovedl vypořádat tak, že by jim tu pýchu a aroganci dostal z lebek takovým fofrem, že by se nestačili divit.

Kopretina řekl(a)...

Stanislav Motl je český Simon Viesenthal...

A.S. Pergill řekl(a)...

Největší paradox je,
že v případě vyhrané války by SN také táhli pryč, protože Hitler plánoval sudety osídlit rasově čistým obyvatelstvem. Pro "silně loajální, ale rasově značně nečisté" SN se připravoval program jejich hromadných sterilizací a rozptýlení mezi ostatní německou populaci (asi by dostali na výchovu "rasově čisté" válečné sirotky nebo nějaké parchantíky z Lebensbornu).

Kopretina řekl(a)...

Absurnost. Voják zastřelil talibance, teroristu a jde do kriminálu. Proč?
http://www.lidovky.cz/vojak-zabil-spiciho-talibance-dostal-12-let-fgh-/ln_zahranici.asp?c=A110525_212004_ln_zahranici_kim

A.S.Pergill řekl(a)...

Multikulti a na ně napojené soudy jsou nebezpečnějšími nepřáteli než samotní talíbanci. Budeme se jich muset urychleně zbavit všemi prostředky, nebo nás islámská sběř opravdu převálcuje.
Ta kauza je stejně zrůdná jako snaha některých nacistů a jejich pomahačů soudit odbojáře a vojáky, kteří bojovali na straně Spojenců.

drak řekl(a)...

Kopretině a Pergillovi:

Z článku je patrné, že ten člověk měl psychické potíže, vyhledal lékařskou pomoc a místo aby ho uvolnili z aktivní služby, tak mu dali pár prášků a nechali ho ve službě dál. Pak se stalo co se stalo a jeho za to zavřou? Proč? Cvoci patří do blázince, ne do basy. Nějakou ťafku by také nepochybně zasloužili jeho lékaři a velící důstojník. Já chápu, že do války se nikdo zrovna moc nehrne, ale kvůli tomu přeci nenechám v aktivní službě cvoka a když se zcvokne nadobro a něco provede, tak aby se zatloukla ta chyba, tak ho ještě zmetci místo do blázince zavřou do basy. To je vskutku "povzbudivé" vědět, jaké v té armádě panují poměry a co všechno je možné. Doufejme, že když se to provalilo ven, že s tím někdo něco udělá, směrem k nápravě, ale při pomyšlení, kolik takových případů může být, kdy to evidentní svinstvo někomu prošlo, a v base je nakonec někdo, kdo tam v podstatě ani nepatří a ten, kdo by tam patřil, tropí ty své lotroviny nebo aspoň nekompetentní rozhodnutí venku dál.

Anonymní řekl(a)...

Und vergib uns unsere Schuld, wie auch wir vergeben unseren Schuldigern.
http://www.zanikleobce.cz/index.php?zdroj=1076

Castigamatti řekl(a)...

Hele, Vašnosto, seberou se a táhnou vo číslo dál. Tady na blogu už votrávili.

A.S. Pergill řekl(a)...

Možná ještě zajímavost:
Záhadolog O. Dvořák upozorňuje na indicie, podle kterých bylo o likvidaci Lidic rozhodnuto ještě před atentátem samotným Reinhardem Heydrichem.
Ryze materialistické vysvětlení hovoří o obci v blízkosti Prahy i Kladna, z níž velký počet obyvatel dojížděl do měst v okolí, takže její osud mohl bezprostředně zastrašit větší počty lidí. Esoterické vysvětlení spočívá v oběti krvavým germánským bohům, které se nacisté snažili křísit k životu (a vypichuje neblahé aspekty okolí, včetně archeologicky doložených lokalit s kanibalismem a lidskými oběťmi).
Je docela zajímavé i to, že všichni pronacističtí aktivisté, kteří se motali kolem korespondence, která skončila na gestapu a údajně vyvolala podezření na spolupráci obyvatel obce s výsadkáři či odbojem obecně, byli krátce po této akci nacisty odvezeni do koncentráků a zlikvidováni (ono se vůbec málo ví o tom, že mezi předválečnými čs fašisty bylo za protektorátu větší procento obětí, než mezi předválečnými čs komunisty).

informace řekl(a)...

Pergille, Vy máte značně vyvinutou schopnost smíchat realitu se sci-fi, esoterismem, záhadologií a nevím čím ještě. Pak z toho vyjde guláš.
Teď se tu vyrojí zastánci láskyplného postoje Heydricha k Čechům a budeme se zase hádat o sudetoněmecké sci-fi o českých dějinách.
Nezačínejte raději s podobným diškurzem.

STK řekl(a)...

Informace,
máte sice pravdu, ale ten galimatyáš je přece naše každodenní životní realita. Vy tam na jihu snad máte pocit uspořádanosti, logiky a pravdivé reality?
Máte-li rychlé připojení, zkuste si někdy najít české TV zprávy. Dneska jsem zase "požil" TV a začal jsem uvažovat o tom, že začnu zase kouřit - tak mě to vytočilo. Kam se na TV zpravodajství hrabe mokro v botách. (To je jenom ukázka popichování, už to nebudu opakovat...)
A ani kouřit nezačnu - spíše si dám "beztelevizní měsíc" a konečně si koupím moped nebo kolo s motorkem a začnu obrážet okolí Ocelového srdce republiky a fotit "industirální zbytky". Výstavní síň zdarma mi předběžně nabídli páni konšelé z Katowic, tak asi svoji kolekci fotek ze sedmdesátých let doplním dnešním stavem a stavem v Dolním Slezsku - kromě jiného pravopisu na štítech obchodů moc nepoznáte, že jste se dostali mimo Českou kotlinku. Nebo možná jenom já to nepoznám.... Vydávat knížku nechci - tam to mají propachtované poněkud větší borci než su já... A zdá se mi, že foto publikace, která přece jenom potřebuje hodně kvalitní papír i tisk je v dnešní době poněkud mimo mísu. Neprodejná. I když sám mám fotografických publikací desítky. Ale ty jsou od skutečných mistrů - a z dob minulých, předinternetových.

Ona je tu dokonce celá skupina mladých fotografů, která se zabývá jen tímto tématem - industriálními památkami - ale zatím, naštěstí pro mě, neví, kam chodit a CO fotit.

Ale s fotoaparáty do docela umí, mlamojové jedni...

informace řekl(a)...

Vidíte, STK,
tak jste si zábavu a uplatnění našel. Člověk si nesmí nechat ten galimatyáš přerůst přes hlavu. A nesmí nad ním taky moc hloubat. Není nám dáno všemu rozumět a všechno pochopit.
Dejte sem na blog nějaké fotky s komentářem. Bylo by to zajímavé.

drak řekl(a)...

STK a informaci:

Televizi se neubráníte, onehdá jsem zavadil o obrazovku, uviděl tam Zavadila a měl jsem tlak, že to málem nepobraly budíky, až mi z něj ze zmetka jednoho bylo fyzicky špatně. Teď, když ten krám zapnu, tak se tam zase objevují takové kreatury jako Kubek a na druhé straně jiné ksichty, které hovoří o poslaneckém superplatu 239 kKč a podobných fantasmagoriích, nesmyslech a utopiích ale už je mi to fuk, mezitím jsem na sobě zapracoval a naučil jsem se nepouštět si ty zmetky, cvoky, nenechavce a nenažrance až k tělu a devastovat si ho. Prostě jsou mi ukradení. Nicméně jsem si třeba na chvíli představil, jaké by to asi bylo vyplatit těm našim 200 nenažraným termitům ten jejich vytoužený superplat uranovou municí vypálenou jejich směrem z nějaké zbraně střílející v dávkách, nejlépe tak z lehkého kulometu, no hned mi bylo líp :-) Nebo si ty šašky představte po zásahu šlehačkovým dortem, nebo po pádu do septiku.

S tím focením máte hezký a zajímavý nápad, mě třeba také napadlo cosi podobného. Když totiž vidím jak se nám město mění pod rukama, že bych měl pohnout zadkem a některá místa, která jsou evidentně zchátralá a developeři si na ně vyloženě brousí zuby, tak obejít nafotit a svým způsobem třeba i pomoci zachovat, protože za nějakých 10 let to tam prostě bude jinak. Mezi těmi objekty, které jsem už nafotil je také třeba jedna stará tiskárna map na Smíchově, tedy objekt velice industriální až odpudivý, ale i zajímavý a vzhledem k tomu jak rychle se rozpadá, tak čekám, že ho poměrně brzy nahradí něčím, bůh ví čím, nejspíš něčím dost ošklivým. Pravda, sice ještě nemám nasysleno na krásný širokoúhlý objektiv s korekcí perspektivy, se kterým se určitě ta architektura bude fotit báječně, ale na druhé straně i to, co mám je celkem slušná výbava a když si člověk vybere dobře den a čas, tak to by v tom byl čert, aby ty fotky nebyly aspoň slušné.

Větší vlastenec řekl(a)...

Bronzové nábojnice či mosazné zvony ?

Jedna informace z textu Velkého Šamana mne doslova ohromila : „Z rekvírovaných lidických zvonů se totiž vyráběly nábojnice do pušek.“
Takže prosím, Ó Velký Šamane, prosím o vysvětlení této významné informace : Původní lidické zvony byly mosazné, nebo fašisti vyrobili pro boj s lidickými odbojáři speciální bronzové nábojnice ?

Děkuji předem za vysvětlení, a jsem s pozdravem Míru zdar.

Harpyje řekl(a)...

Vám taky není nic svaté, hnidopichu! :-))))

Pedro řekl(a)...

Tady jste si Šamane naběhl. Vy jste nepočítal s tím, že tu máme experta přes všechno. Už jsem se tu jednou zamýšlel nad tím, že pokud by byl starší ročník, než ve skutečnosti je, tak to jistojistě on by byl Ondřeji Sekorovi předobrazem pro jednoho jeho hrdinu (toho co se vylíhnul z larvy v zábradlí kina Osvěta). Expert přes vystřelovací sedadla tryskových letadel první generace, způsoby seppuku, těžbu uranu v Jáchymově československými havíři během druhé světové války (který pak zřejmě byl částečně použit v hirošimské bombě - náš podíl při zdolávání japonských militaristů), pokládku dlaždic atd. atd. atd. Zkrátka chodící encyklopedie.Tady nemáte šanci!

Větší vlastenec řekl(a)...

Když ty bronzové nábojnice by tak krásně zvonily ...
Ovšem mosazný zvon - no, to tedy vážně nevím, vážená paní Harpyje. Zazvonil jsem si kdysi na ŽELEZNÝ zvon, v radostné ruině jistého papeženeckého "svatostánku", druhdy děsivém dějišti temných rejdů Němců-fašistů a řádění papeženců-pedofilů *). Nic moc, řeknu Vám.
Předpokládám, že mosazný zvon by nezněl o mnoho lépe.
Na druhou stranu – Lidice leží na Kladensku, tedy v jednom z center českého odporu proti kapitalistům a Němcům. Není vyloučeno, že revolučně naladěný lidický proletariát si prosadil nahrazení bronzových zvonů mosaznými, které ho svým slabým zvukem nerušily od třídního boje.

Třeba jednou Velký Šaman vystoupí ze své velebné chatrče, a vrhne na tuto záhadu paprsek jasného světla.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Zde : http://files.neratov.cz/system_preview_detail_200002493-557c656764-public/Archiv%2011.jpg
Marxužel, dnes už tam ony krásné ruiny nejsou. Skupinka samozvanců a zaprodanců, nestoudní quislingové a havlové, za mrzká německá € zgermanizovala již téměř dokonale zčechizované sídlo papeženectví a fašismu. Zde je důkaz, který u Lidového soudu 100% obstojí : http://www.baernwald.de/index.html
Přitom ve zlatých sedmdesátých tak málo chybělo, abychom zčechizovali ten nepřátelský kostel do mrtě, do základů. Demolice byla schválena a připravena, ale němečtí agenti zhatili vlastními těly provedení tohoto nanejvýš českého a vlasteneckého činu.
Ach jo, to zas budeme mít práce, po opětovném osvobození od Němců, Euroameriky, kapitalismu a demokracie.

Větší vlastenec řekl(a)...

U brady Kalininovy !
Tedy, drahý příteli a soudruhu Pedro, Tvůj archiv musí být doslova přeplněn záznamy o činnosti třídních a národních nepřátel. To tedy všechna čest stranou; za první etapy socialismu jsi opravdu musel být velice úspěšným a váženým bojovníkem proti cizákům, agentům a revizionistům.
Je mi ctí, že Tvoje současné monitorování nepřátelské činnosti zrádných emigrantů a zákeřných stoupenců multikulti + Pravdy&Lásky zachycuje i mé skromné příspěvky, psané vždy na podporu naší vlasti, našeho národa a jeho Strany resp. Stran. Já osobně si tak je důkladně nezachycuji. Děkuji Ti jménem obou našich bratrských Stran.

A zároveň Tě poprosím o připomenutí : Který že to zdejší vzdělanec psal o katapultáži z ME-262 resp. o seppuku provedeném pomocí ostře nabroušených prášků na spaní ?

Ovšem co se týče podílu našich lidí na odporném americkém zločinu proti lidskosti, na masakrování nevinných japonských civilistů jadernými zbraněmi (viz „U-234“), tak v tom byli naši vážně nevinně. Díky promyšlené politice pres.Beneše, díky jeho nesmírně pronikavému strategickému pohledu jsme byli uchráněni před hrůzami, které naprosto zaslouženě postihly hloupé Poláky. Takže náš podíl na válečném úsilí tzv.Třetí říše, našima rukama vyrobené, naše tradičně skvělé zbraně, bomby a střelivo jen trestaly zrádné Euroameričany za zradu naší vlasti, za naše nezměrné utrpení.

Děkuji Ti předem za informaci, a zdravím Čest práci !

Pedro řekl(a)...

No to byl ten nevzdělanec, cos ho soudruhu Patriote poučoval o uranu v hirošimské bombě, který se do rukou Amíků dostal díky (tedy vlastně VINOU !) pilné práce českých horníků!.

Větší vlastenec řekl(a)...

No jistě, příteli a soudruhu Pedro, že to byl nějaký nevzdělanec. Vždyť dnes se takové věci můžeme snadno dozvědět díky onomu jinak velmi škodlivému imperialisticko-sionistickému vynálezu, díky internetu, který kvůli tomu chce regulovat zatrachtilý žabožroutský Maďar Sarkozy.
Ale KDO to konkrétně byl, ten nevzdělatelný nevzdělanec, černá ovce našeho vzdělaného národa ?
Ty to samozřejmě víš, tak buď té soudružské lásky, a sáhni do své obsáhlé a přehledné kartotéky. Když už jsi s tím začal, drahý příteli a soudruhu.

A doufám, že mi nebudeš opětovně vykládat pohádky o panské rase, posílající své vlastní lidi ničit si zdraví podpovrchovou těžbou uranové rudy. Notabene v situaci, kdy je po ruce množství otroků-podlidí.

Děkuji Ti předem, a zdravím Tě u příležitosti oslav 127.výročí narození Presidenta Budovatele.

Pedro řekl(a)...

S "inteligentem", který se zde chlubil se svými sexuálními zážitky spojenými s maturitní zkouškou z ruského jazyka na průmce ve Vysokém Mýtě si nemám o čem povídat. Skutečný gentleman - nejen já, ale víc lidí v Mýtě vědí, o koho tam šlo. Sklapni, sviňáku.

Pedro řekl(a)...

Po záboru pohraničí Německem v roce 1938 se staly Jáchymovské státní uranové doly majetkem Říše, zastoupené říšským ministerstvem hospodářství v Berlíně. K 1. dubnu 1939 pronajala Říše Jáchymovské uranové doly na deset let Jáchymovské společnosti (st. Joachimsthalerbergbau - Gesellschaft MBH), která je provozovala do konce války. V dolech tehdy pracovali, kromě několika stovek německých horníků, i sovětští a francouzští váleční zajatci v počtu 40 - 80 mužů.
S demagogem V.v. nemá cenu diskutovat, přilepí se jako lejno na botu. Nejde mu o argumenty, ale o zesměšnění protivníka. Proto ho upozorňuji, že na jeho výlevy již nebudu reagovat (ostatně tento slovní balast při čtení diskusí v hospůdce většinou přeskakuji), jak to činím již delší dobu. Toto byla výjimka. À propos - s tvrzením o českých hornících - podlidech nahnaných násilně na podzemní těžbu smolincové rudy by asi nesouhlasil jeden "takyhistorik", který se zde občas vyskytuje. Vždyť německé úřady se k Čechům chovaly tak šlechetně ...

informace řekl(a)...

Zajímavé, Pedro,
já jsem také jednou radila VV, aby dával pozor na rypák, když sklapne hledí. Na což mi odpověděl, že se ten výraz nepoužívá.

Větší vlastenec řekl(a)...

Chceš snad říci (resp.napsati), drahý příteli a soudruhu Pedro, že Němci-fašisti na těžbu uranové rudy nenahnali nás Čechy ?!
Že do toho smrtelného nebezpečí hnali nejen sovětské zajatce a Žabožrouty, ale i SVOJE LIDI ?!

No dobře, uznávám, že Tvoje obsáhlá kartotéka kromě záznamů o protičeské a protistátní činnosti určitých živlů obsahuje i starší záznamy, ale proč by to ti fašisti dělali ? České otroky měli přece k dispozici; když byli dost spolehliví na výrobu skvělých zbraní, proč by nemohli rubat v dolech ?
Je mi to prostě celé záhadou.

Mimochodem, kdo tedy je onen zdejší "vzdělanec", tvrdící výše uvedená "fakta" o posádce U-234 resp. o katapultáži z ME-262 ?

Děkuji Ti předem za odpověď, a přeji hezký zbytek neděle.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
1. Serióznější záhadologové rozlišují mezi doložitelnými fakty a spekulacemi (méně seriózní ne, ale takové najdeme i mezi seriózně se tvářícími vědci).
2. To, že se kolem Lidic cosi začalo dít ještě před atentátem na H. je fakt. Je také fakt, že ti, co se kolem toho motali, byli velice důkladně následně zlikvidováni, takže se žádná svědectví nedochovala, a byla provedena i čistka v archivech.
Je také faktem, že ještě před vyhlazením Lidic bylo prokázáno, že dopis, zachycený po atentátu (původně se předpokládalo, že jej psala milá někoho z atentátníků) a předaný gestapu, se Lidic netýkal, takže nacistické vedení velice dobře vědělo, že vyjma mladého Horáka u anglických letců Lidice žádný zvláštní vztah k odboji nemají.
3. Zbytek (= proč k vyvraždění došlo, když se vědělo o nulových vztazích lidických k atentátníkům, a zda se jen nepokračovalo v tom, co bylo chystáno už před atentátem) jsou, pochopitelně, spekulace. Nicméně je dobré o nich vědět, abychom později neobjevovali Ameriku, pokud se nějaké doklady někde vynoří.

informace řekl(a)...

Promiňte, Pergille,
ale vidím tu nesrovnalost ve Vašem tvrzení. Říkáte, že je fakt, že se "kolem Lidic cosi začalo dít ještě před atentátem na H" a pak na to, že "se žádná svědectví nedochovala". A nakonec říkáte, "pokud se nějaké doklady někde vynoří".
Když nejsou žádné doklady, tak odkud jsou ty poněkud nejasné věci známé?
Jen z tvrzení záhadologa? A jak ten na to přišel? Díval se na logr v šálku od kafe?
Já na sensitivy nevěřím.

A.S. Pergill řekl(a)...

Docela se divím, že dosud nikdo tu účast vězňů z Terezína nepoužil. Účast českých četníků, kteří tam byli nahnáni k bezvýznamnému přicmrndávání, nacistická propaganda ve stylu: "Lidice si vypálili sami Češi a teď to svádějí na chudáky Němce!" už takto využila.

informace řekl(a)...

Víte, Pergille,
podle mne je vůbec trapné a nechutné číst podobná tvrzení jako "Lidice si Češi vypálili sami".
Na jedné straně od české strany požadují tito kvazi-historici a strážci paměti utrpení svých otců (v případě, že opravdu nějaké sudetské otce mají), respekt, uctění jejich památky a pokání, na druhé hází bláto na všechno, co Češi udělali nebo co vystáli za války.
Co si vůbec představují?

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
jsou velmi vágní doklady a náznaky, že se něco kolem nich dělo, už za života H.
Nedochovalo se nic konkrétního a lidé, kteří by o tom něco mohli vědět skončili v koncentrácích s "návrat nežádoucí" což se podařilo stoprocentně dodržet.
Je docela možné, že se něco najde, pokud třeba Mužík vykope Štěchovický archiv, nebo se něco vynoří mezi nějakými materiály, které zabavili na konci války spojenci a z různých důvodů zatím nezveřejnili - nezpřístupnili historikům (takových materiálů je pořád ještě dost).
Ten text O. Dvořáka ve stručné podobě najdete zde:
http://www.zahady.cz/index.php?strw=rd&id=595
Vyšel také knižně.
Nemusíme s tím souhlasit, nemusíme tomu věřit, ale měli bychom vědět, že něco takového existuje. Jednoduše proto, že to rozšiřuje náš vědomostní obzor. OK?

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
k vaší poslední poznámce se nedá nic dodat. Jen být jedovatý: Proč nenapsat "natvrdo", že "Lidice vypálili Češi a Židé (a nacisté je za to zavřeli do koncentráku)".
Jen se obávám, že mytí mozků, probíhající pod taktovkou EU na školách, povede časem k tomu, že mnozí budoucí absolventi našeho školství tu ironii nebudou s to pochopit (či vůbec rozpoznat).

informace řekl(a)...

Pergille,
pokud je mi známo, tak doposud EU do školních osnov a učebních programů jednotlivých států nezasahuje. Tady alespoň ne, vyučující si může svobodně vybrat učební texty a svou metodu.
Říkali mi ale jednou zde na netu, že EU dala vypracovat zkušební jednotné učebnice pro evropské střední školy, a že na sestavení těch českých pracovali sudetští Němci. A podle toho prý vypadají.
Copak asi napsali Němci o období nacizmu? O zfanatizování desítek milionů lidí prachsprostou propagandou, o nic horší než byla ta bolševická. Něco jako obrácený obraz v zrcadle bolševických plakátů, soch, obrazů, tytéž "monumentální" stavby, tytéž vojenské parády a srazy (snad ty nacistické měly lepší choreografii). Co asi řeknou evropské učebnice o té spoušti? A o válce třetího Reichu?
Naštěstí jejich Reich trval jen 12 let.
A z jakého titulu si pak sudeťáci tady pouštějí hubu na špacír a hanobí Čechy. Žádný dokumentární film o nacizmu neviděli? S dobovými snímky a záběry? Anebo si něco nepřečetli?

Šaman řekl(a)...

Lidickým mužům řekli, že jdou "na práci". Ženy jim proto připravily svačiny. Esesáci lidi z terezínského ghetta vyzvali, ať si ty svačiny vezmou a najedí se - NIKDO z nich si nevzal. Zatímco esesáci a gestapáci mrtvoly obírali o peníze a majetek...
BTW: Katastr vesnice Lidice byl jakousi německou vyhláškou prohlášen za říšské území. Což bylo mimochodem zrušeno - dekretem prezidenta republiky. Kdyby neplatily tyto dekrety, pak by platily Hitlerovy vyhlášky.
\ :-/

Šaman řekl(a)...

Aspergilovi: Všechny dokumenty jsou přístupné v Bundesarchivu, kde pátrá Standa Motl, který píše i o Lidicích.
Heydrich toho plánoval hodně. Například vyhladit český národ. Onen "odsun kamsi k Bílému moři" by byl do Stalinových gulagů - pro takto odsunuté se neplánovala dodávka potravina léků, ničeho, měli zahynout.
Mezi Heydrichovy plány patřilo i zastrašit české obyvatelstvo vypálením a vyvražděním nějaké menší osady, které by nebylo technicky obtížné. Vesnice měla zároveň ležet poblíž velkého města, kam ti lidé jezdí na práci aby si jejich zavraždění mohli jejich spolupracovníci pěkně užít, a aby to roznesli ústním podáním mezi co nejvíce lidí. Po atentátu, když padl hledáček nacistů na Lidice, tak ta odpovídala všem jejich parametrům. Byla přiměřeně malá, a lidi odtamtud jezdili na kole přes nízký kopec a Buštěhrad do Poldovky a do dolů. I když Němci mohli vědět, že Lidice jsou "nevinné", měly už smůlu - dokonale odpovídaly Heydrichem navrženým parametrům...

Po atentátu Hitler děsně běsnil. Vydal dokonce rozkaz zastřelit 10.000 Čechů! Nakonec se nechal "uchlácholit" Lidicemi.
Avšak 10. června 1942 v poledních hodinách, po Heydrichově pohřbu, oznámil Hitler zkoprnělému Háchovi - v přítomnosti ministerského předsedy Krejčího i K. H. Franka - že je pevně rozhodnut evakuovat Prahu a dát ji srovnat se zemí německým letectvem, dojde-li k dalším nepokojům...

Kdo má více zájem o dění kolem Lidic, pak nechť se podívá na CS Magazín zde:
http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2007042075
(Záznam o atentátu na Heydricha - složka Prag betreffend, vzpomínky Heinze Pannwitze, bývalého kriminálního rady, který byl od roku 1940 šéfem oddělení G/II pražského gestapa a atentát vyšetřoval)
\ :-I

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci :
Šlo o dekret, ale nikoli prezidenta republiky, nýbrž ministerstva vnitra. Znění dekretu bylo přečteno ministrem vnitra s.Noskem ve výroční den zničení obce, dne 10. června 1945 na národní tryzně v Lidicích.
Viz např. http://www.kcprymarov.estranky.cz/clanky/valka-a-protektorat/prezident-benes-k-lidicim_-letos-uplynulo-uz-67-let-od-tragedie-obce-lidice.html

O plánu na zničení nějaké české obce, připravovaném před 27.květnem 1942 : Žádný neexistoval. Nic takového neplánoval ani Heydrich, ani pres.Beneš.

Co plánoval Heydrich : Viz např. http://klempera.tripod.com/heydrich.htm .
Čili jakési „preventivní“ zničení celé obce by šlo naprosto PROTI jeho plánům. Zvlášť za situace, kdy obyvatelstvo tzv.Protektorátu bylo částečně zastrašeno, částečně povzbuzeno neočekávanými výhodami (viz např. http://www.mesec.cz/clanky/reinhard-heydrich-ekonomicky-manipulator/ )

Co plánoval pres.Beneš : Především svoje uznání Brity za presidenta. Což se podařilo na 100%.
Zadruhé : Zapříčinit represálie takového rozsahu *), jež by všem pochybovačům ukázaly zvěrskou podstatu celého německého národa. Což se též stoprocentně podařilo.
Tím byla otevřena cesta k odsunu Němců, Maďarů a zbytku německojazyčných sionistů, jako podmínka sine qua non dlouhodobého zachování celosvětového míru a položení základů socialismu v naší vlasti (viz např. projevy pres.Beneše z 13.6.1942 a 28.10.1945).

Nazdar a Čest práci !

---------------------------------------------------------------------------------------------
*) Samozřejmě nebylo chybou geniálního stratéga E.Beneše, že fašisti neomezili represálie na potrestání přímých pachatelů atentátu.

informace řekl(a)...

Díky za odkazy.

Jsou to ale Češi!

žibřid řekl(a)...

To se to komentuje, když je někdo Čech za Alpama. Že jsem tam taky před týdnem nezůstal...
;-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Češi za Alpama jsou chudáci.
Češi KDEKOLI v cizině *) jsou ubozí utlačovaní chudáci, štvaná zvěř, uprostřed cizáků zoufale zápasící o holé živobytí a národní hrdost.
A je úplně jedno, zda našinci-chudáci byli do té ciziny zavlečeni proti své vůli, nebo jestli jde o hanebné emigranty.

Takže buďte rád, že jste zde, zde mezi svými, největší vlastenče žibřide. Čech Vám nikdy hlavu neutrhne, i kdyby čert na koze jezdil.

Čest a Nazdar !

---------------------------------------------
*) Připomínám, že Ruská federace není cizina, a že Rusové nejsou cizáci.

informace řekl(a)...

Čech za Alpama komentoval tou větou, vzatou z projevu R. Heydricha, brutální otevřenost, s jakou Reichsprotektor vykládá své plány na likvidaci českého národa:
"Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci. Tento prostor je srdcem říše a nemůže trpět, to ukazuje německý vývoj v historii, aby z tohoto prostoru přicházely znovu a znovu rány dýkou proti říši. Nechci však snad říci o konečném poněmčení tohoto prostoru: pokusíme se tedy teď podle staré metody poněmčit českou verbež, nýbrž říkám docela střízlivě: začíná to věcmi, s nimi můžeme už dnes maskovaně začít. Abychom získali přehled o tom, kdo z lidí v tomto prostoru je schopen poněmčení, musím provést soupis v rasově národnostním smyslu..." Nemci si mají v každém případě uvědomovat, že mají před sebou nižší rasu, jejíž budoucnost závisí na německém rozhodnutí.