pondělí 9. května 2011

Starcon 2011, Epizode II

(Vidoucí a Galavečer)
Starcon se již chýlil ke svému zlatému hřebu, Galavečeru, před ním ještě předcházel hřeb stříbrný: Vyhlášení soutěže Vidoucí. Začalo, jako vždy, scénkou. Tentokrát sudičky soudily malému díťátku světlou budoucnost, tuším že porotce Vidoucích. Načež přišla sudice babice, a věštila mu totéž. Nejlepší bylo díťátko, jež se vůbec nebálo.

Zato se báli soutěžící - nebáli se soutěžit, ale báli se dostavit. Tedy ti nominovaní. Takže perník za čtvrtou cenu si odnesla Dana Rusková (O vesmírnou přilbu). A nebyl to její první perník. Druhé místo a další perníček uchvátil Jakub Mařík (TAVA-24). A nebyl to jeho první perník, má z dřívějška dokonce i glóbusek za vítězství. Vyhrál nedostavivší se Jan Žlebek s povídkou Sněhová vločka, drama pro tři osoby. Nad cenou, kterou tedy nepředal, se Harv zamyslel. Možná je to poslední taková cena. Vidoucí nekončí, ale končí tlustý drát, ze kterého se od roku 2002 vine podstavec plastiky.

Vidoucí nekončí, ale jaksi chudne. (Proto není zlatým, jen stříbrným hřebíkem.) Počet soutěžících povídek klesl z minulých 99 na letošních 77. Letos se dostavili jen dva z pěti nominovaných. Cena poroty veřejné se nekoná již několikátým rokem. Cena Nevidoucí bude možná vyhlášena jindy, možná bude zrušena úplně. Doufejme, že se Vidoucí oživí novou krví - tedy dříve, než vyroste next generation. Mám na tuto soutěž nostalgické vzpomínky - jako soutěžící. Nikoli jako pořadatel či porotce, to se mi to kafrá, já vím. Alespoň držím palce, aby se našel ještě alespoň kus drátu...



Po malém příjemném setkání se starými dobrými známými následovalo velké příjemné setkání s ještě známějšími dobráky. S hrdiny tří star-fenoménů, tentokráte crossoverujících s Pánem prstenů. Ony se některé paralely nabízely téměř samy: Místo hobitů Ewoci - jsou malí jako půlčíci, a mají chlupaté nohy (nejen). Dále - často nevydrží dlouho na jednom místě a rádi se toulají. Třeba tam a zase zpátky. Vulkánci zastoupili elfy - mají také špičaté uši. Zlí skřeti nahrazeni zlými Romulany. Chodec Aragorn je Jedi, Boromir zase přiletěl kosmickou lodí Enterprise. Ovšem Gungan jako trpaslík? Aha, samozřejmě - Gungani sídlí v podzemní říši. Čaroděj Gandalf je vlastně Tok'ra a Tok'ra Saruman je ve skutečnosti zlý Goa'uld, což sedí. Skoro jako nějaký ghúl...

Všichni herci byli skvělí. I ti malí Ewokové Smíšek a Pipin, kteří se účastnili putování pouze přes sociální sítě. I Samvěd Křepelka, který doprovázel Froda velice virtuálně. Tedy neviditelně. Ani pivo si u Skákavého poníka v Hůrce nedal.

I zde výkon, či spíše možnost sledování představení, zvýšilo těch dvacet cenťáčků pódia. Jeho atmosféru si můžete alespoň zprostředkovaně užít ve videích, které jsem amatérsky sejmul. Můj foťáček dokáže vcelku sbírat pohyb asi jen tři minuty, omluvte sníženou technickou kvalitu. Můžete se těšit na profesionální záznam, ale až po nějaké době. Dnes už skončím, abych nezdržoval, těch 42 krátkých záznamů celkem trvá více než hodinu.

Nakonec jenom shrnu: Starcon úspěšně navázal na předchozí S-cony. A je skutečně domovem oněch tří velkých eS, kdy se dalším liniím nedostává nějaké přemíry posluchačů. Tedy, linii vědecké se nedostalo přednášejících, načež byla zrušena, takže na linii literární přišli alespoň nějací lidé. Nakonec stejně, jako i na velkých conech typu Pragoffest, ba i Tricon: Velké cony mají velkou návštěvnost, ale spoustu linií. Takže na literární linii je nás nakonec vždy jen pár, ať už v Chotěboři nebo Nuslích. A všichni se pak sejdeme na Galavečeru - a ovšemže také v baru, kteréžto příležitosti jsem se před půlnocí ještě chopil. I zde probíhaly neformální přednášky a diskuse, které na každém správném conu tvoří další linii.

Dobrý čas, dobré místo. Za rok zase přijdu. Hlavně proto, abych uviděl pokračování Pána tri-star prstenů. Dvě věže by už nemusel být takový problém - kostýmy většiny hrdinů jsou již ušity!

Psáno pro Sarden

Předcházející Episode I ze Starconu 2011

Vznik Tri-star Společenstva prstenu

Fotogalerie ze Starconu 2011 k tomuto dílu: Vyhlášení soutěže Vidoucí 2010 (včetně dvou krátkých videí).
Seznam 42 videí k tomuto dílu: Galavečer aneb tak trochu Pán prstenů

7 komentářů:

drak řekl(a)...

Snad mi to příští rok klapne.

informace řekl(a)...

To jsou zajímavé akce. Nevím, jestli něco podobného existuje i tady. Nikdy jsem o tom neslyšela, ani nečetla v novinách.

Harpyje řekl(a)...

http://www.isnichwahr.de/r38121672-was-mit-bin-ladens-leiche-wirklich-passierte-.html video :-)))

http://web.volny.cz/noviny/ze-sveta/clanek/~volny/IDC/164291/usama-bin-ladin-uzival-prirodni-viagru.html

Tess řekl(a)...

informace: Pokud vím, tak jsme v Čechách docela jedineční. Slováci mívají podobné akce, ale je jich opravdu málo, tak dvě větší do roka.
Západní Convection jsou něco úplně jiného - setkání s herci, možnosti prohlédnout si originální scény, kostýmy a nakoupit hojně merchandisingu. Je to profesionálové pro fanoušky (a pěkně drahé). České cony jsou fanoušci pro fanoušky. A je jich tolik, že si každý vybere podle své chuti - malý con zaměřený na jeden či dva fenomény, poloprofesionální Festival Fantazie s desítkami linií a občasnými zahraničními hosty (nejčastěji skladatelé) nebo něco mezi tím - každý měsíc je minimálně jedna akce, od Plzně po Kopřivnici. (Viz kalendář) Člověk si vybírá podle zaměření akce a místa conání.

Kopretina řekl(a)...

Milá Harpyje, mám jednu velmi naléhavou prosbu. Je mi to trapné, ale nemohu si pomoci. Paní profesorka nám rozdala 10 složitých německých textů (tedy na mě) a byla bych Vám neskonale vděčna, kdybyste mi pomohla s překladem. Dzp.

drak řekl(a)...

Tess a informaci:

Možná by stálo za to zkusit zjistit, zda něco takového neprobíhá např. ve Skandinávii, Polsku, Maďarsku nebo třeba Rusku. Nevylučuji, že jsme ojedinělí, stát se to samozřejmě také může. Zrovna za tuto ojedinělost bychom se stydět určitě nemuseli.

Tess řekl(a)...

Draku, ono probíhá, to ano, ale trochu jiným způsobem. Na západ od našich hranic je to všechno takové... profesionální, nyní si zakupte vstupenky, nyní se postavte do fronty na herce, nyní si prohlédněte výstavku, nyní si můžete zakoupit zajímavosti. Oni vás baví.
Zatímco u nás je to tak, že my SE bavíme. Ne v hotelích, kongresových centrech, ale převážně ve školách. Nejsou herci (když už, tak herec), je málo merchandisingu (i když v poslední době je to mnohem lepší), lidé to dělají vpodstatě zadarmo, což do určité úrovně jde (zorganizovat záležitost přes 2000 návštěvníků je už ovšem něco náročnějšího).
V Polsku, Maďarsku i Rusku také probíhají podobné akce (koneckonců zde zmiňovaný Tricon byl prakticky polskou záležitostí), ale nikde jich není takové množství a nejsou tak živelné.
Nevíme proč :)