pondělí 6. června 2011

Co je optimální

„Vzhledem k tomu, v jaké situaci nyní zdravotnictví je, se usoudilo, že není optimální, aby leželo 15 miliard korun na fondech zdravotních pojišťoven“.


Tak pravil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek k plánovanému „uvolnění“ tří miliard korun do českého churavého zdravotnictví. Zákon už hladce prošel sněmovním zdravotním výborem. Peníze „zbytečně“ leží na fondech všech zdravotních pojišťoven – té státní, Všeobecné, i těch nestátních, soukromých. Už jednou, za vlády socialistického ministra zdravotnictví Davida Ratha, došlo k „drancovacímu kolečku,“ kdy státu musely vypomoci soukromé pojišťovny. Tentokrát by měly přijít o dvě miliardy (třetí věnuje sama VZP.)

Ono to drancování neproběhlo za panování Dr. Ratha tak úplně poprvé. V roce 1953 komunisté halasně propagovali zavedení „bezplatného zdravotnictví“ - společně se zrušením lístkového systému a měnovou loupeží 1:5. Tehdejší zdravotnickou reformu zaplatily soukromé zdravotní fondy. Tehdy byly zrušeny úplně. Nedlouho před komunisty drancovaly (nejen) naše zdravotnictví zase nacisté. Takže ti, kteří znají české dějiny – anebo alespoň poslouchali nadávání svých rodičů a prarodičů, by neměli být překvapeni.

Ovšem jedna změna tu je. Ministr Heger je pravicový ministr, proto sám tuto loupež označuje za „znárodnění“. Tedy označoval vloni na podzim v jisté nadsázce. Jenže teď je léto a „bezplatné“ zdravotnictví (zase) nemá peníze.

Pro ty, kteří nejsou pravicoví: Zdravotní pojišťovna státní, Všeobecná, může prodělávat – protože je státní a když někde zmizí miliardy tak ji stát vždycky odněkud zasanuje. Kdežto všechny ostatní zdravotní pojišťovny jsou ze zákona povinny býti v přebytku. Kdyby se dostaly do červených čísel, zanikly by. I proto (nejen proto) se snaží mít rezervy pro špatná léta.

A když špatná léta přijdou – sebere se těm, co si šetřili a dá tam, kde se rozhazovalo. To se netýká pouze zdravotnictví...

Přitom oblíbená námitka, že VZP má na starosti zejména ty nákladnější pojištěnce, už dávno není pravdivá. VZP se ze zákona stará o děti a nezaměstnané, ale u soukromých pojišťoven je hodně starších i docela starých lidí a tedy i opotřebovaných lidí, kteří – nejen ze zásady ale i ze zkušenosti – prostě ničemu státnímu nevěří.

A tento moderní český stát, vedený středopravou koaliční vládou s pohodlnou většinou, dělá všechno proto, aby se genetická paměť národa obnovovala. Byly špatně nastaveny zákony? Tak zpětně dodaníme, zpětně změníme smlouvy, zpětně zrušíme sliby. My jsme nelhali, jenom „mystifikovali“ (oblíbený výraz ulhaného ministra financí Miroslava Kalouska). Daně nezvýšíme, a ani jsme to neslibovali, protože DPH není ta daň, kterou jsme mysleli, když jsme říkali, že nebudeme zvyšovat daně...

Mimochodem: Proč letos chybějí ve veřejném zdravotnictví peníze? Protože stát státním doktorům slíbil zvýšení jejich hladových mezd. A protože dalších asi 8 miliard bude zdravotnictví chybět kvůli plánovanému zvýšení (ne)daně z přidané hodnoty. (Jež samo přinese zvýšení státních příjmů o směšných 20 miliard...) A proč se zvyšuje (n)DPH? „Aby bylo na důchody“. A kde se bude brát na důchody, když toto znárodnění (bez uvozovek) zdravotního pojištění a zvyšování daní nebude stačit?

Inu – vždyť tu přece ještě máme soukromé důchodové fondy!!!

A takto si počínají i jiné státy, nejen ten český. Člověk se pak nediví, že valnou část úspor mají Řekové už uloženy ve švýcarských bankách. Tak se děje vždy, když občané ztrácejí důvěru ke svému státu. A taková ztráta důvěry vede nakonec i ke krachu – a tím vlastně i ke ztrátě – samotného samostatného státu.

Máme už řádně našlápnuto na řeckou cestu. Jenom nevím, proč tomu naši politici říkají “optimalizace“.

Psáno v Praze dne 6. června 2011

42 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Konec další euroamerické lži

Celých dvaadvacet let ta lež vydržela; dvaadvacet dlouhých let si její „tvůrci“ mnuli své zkřivené hrabivé pařáty. Nyní domnuli, lež se jim rozpadla jako domeček z karet; zbyly jim jen jejich krhavé oči pro pláč.
Pravda vyšla na povrch jako ropa na vodu – díky J.P.Assangemu, neohroženému bojovníkovi proti mediálním euroamerickým lžím a podvodům. *)

Ano, celých dvaadvacet let opakovali naši čínští soudruzi, doslova DO ZBLBNUTÍ opakovali, že v roce 1989 k žádnému „masakru na náměstí Tchien-an-men“ nedošlo. Po celou tu dlouhou dobu Euroameričani mleli svou, jak na kolovrátku hráli svou hloupou nenávistnou písničku O zmordování kupy lidu na tom slavnym náměstí.
Nyní vyšlo najevo, že „svědectví“ euroamerických diplomatů od „střelbě na náměstí Tchien-an-men“ bylo pouhopouhými účelovým lhaním, majícím za cíl pošpinit výdobytky čínské revoluce a odvést ujařmený lid Euroameriky od třídního boje.

Jak ráda by soukromokapitalistická euroamerická média dál kreslila děsuplný obrázek současné Číny, obrázek rozvrácené, chudé země, zmítané nepokoji třídními i národnostními, země plné opia a krvácivého průjmu, země, kde na každém rohu krčí se prodemokratický partyzán za hromadou lidských lebek.
Radostný opak je pravdou. ČLR loni úspěšně završila 11.pětiletku, nyní plní úkoly 12.pětiletého plánu. Čínský lid se raduje z dalších obřích úspěchů své vlasti a Strany, a celá „slavná“ Euroamerika se snaží k lidové Číně přilísat.

Ano, takový rozvoj mohla zažít i naše vlast, nebýt dočasného ústupu našeho zřízení po Prohraném listopadu. Budiž nám to poučením do brzkého budoucna : I když nepřátele naší vlasti vylikvidujeme a odsuneme co nejhumánněji, Euroamerika nás obviní z násilností.
Zachovejme klid a důstojnost, a budujme dál vlast a naše tradiční zřízení. Však oni jednou přilezou, ti „slavní“ Euroameričani.

Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme ! (J.Žižka)***Volte ČSSD a KSČM !
-------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Račte si do imperialisticko-sionistického internetového vyhledávače zadati heslo „Wikileaks: no bloodshed inside Tiananmen Square“.

drak řekl(a)...

Včera jeden člověk z nějaké zdravotní pojišťovny prohlásil cosi v tom smyslu, že kdyby se do zdravotnictví nemontovali politici a každých několik let v něm systematicky nevytvářeli chaos, tak by se s pojišťovny a doktoři už dávno nějak smysluplně dohodli, postupně by odladili parametry a systém už by dávno byl přijatelný a stabilní. Leč oni se do toho montují a ani to nevypadá, že by toho už konečně hodlali zanechat.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre ...

In 2009, James Miles, who was the BBC correspondent in Beijing at the time, admitted that he had "conveyed the wrong impression" and that "there was no massacre on Tiananmen Square. Protesters who were still in the square when the army reached it were allowed to leave after negotiations with martial law troops [ ...] There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre".

Instead, the fiercest fighting took place at Muxidi, around three miles west of the square, where thousands of people had gathered spontaneously on the night of June 3 to halt the advance of the army.

According to the Tiananmen Papers, a collection of internal Communist party files, soldiers started using live ammunition at around 10.30pm, after trying and failing to disperse the crowd with tear gas and rubber bullets. Incredulous, the crowd tried to escape but were hampered by its own roadblocks.

Větší vlastenec řekl(a)...

No tak oni to nepřiznají naráz, samozřejmě, vážený RRR. Považte, jak dlouho jim trvalo, než přiznali pravdu o tzv. Gulf of Tonkin Incident, nebo o druhém sarajevském atentátu (1994).
Považte, že pravdu o tzv. útoku na Pearl Harbor resp. na věže WTC (resp. o tzv. přistání na Měsíci) nepřiznali dodnes.
Prostě – prolhaní Euroameričani pod tíhou důkazů jsou dnes přinuceni přiznat, že na náměstí Tchien-an-men k žádnému masakru nedošlo. A já se vsadím s kýmkoli, že nejpozději po našem vítězství nad Euroamerikou zbytky vykořisťovatelů přiznají, zcela dobrovolně, že všechny „zprávy“ o údajných násilnostech, spáchaných bezpečnostními silami ČLR na euroamerických agentech byly jen účelovou lží a provokací.
Jako například podobné „zprávy“ o jakýchsi „násilnostech“, jichž jsme se prý my (MY ČECHOSLOVÁCI !!!) dopustili vůči Němcům a buržoustům během prvních let naší revoluce.

Čest a Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

Myslím, že je lhostejné, kde ti lidé přišli o život. O život každopádně přišli, na rozdíl od údajných obětí tzv. srebrenického masakru, který podle autora článku "Mladič: Dvacet let pravdoláskových lží", žádný nebyl. Proto je toto odhalení, týkající se lží ohledně války v Jugoslávii, daleko senzačnější.
Vše, co hrdinným srbským předákům předhazuje lžitribunál v Den Haagu jsou pravdoláskové a muslimské výmysly, což povrzují svědectví takových vynikajících investigativců jako Klaus Bittermann, Juergen Elsaesser, Alexander Dorin, a jim podobných nezaujatých žurnalistů a svědků.
Ukázka z textu článku: "... v září 1993 žádal Alija Izetbegovič srebrenickou delegaci v Sarajevu, aby zařídila nějaký velký masakr na muslimské straně alespoň s 5000 mrtvými. Prý mu to poradil sám William Clinton a jedině tak prý bude možné angažovat na muslimské straně vojska zemí NATO."
Článek je k nalezení na http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/mladic-dvacet-let-pravdolaskovych-lzi/

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Kdo vlastně obohatil češtinu slovem pravdoláska?

Větší vlastenec řekl(a)...

Lidé ??
Byli to AGENTI, vážená paní Harpyje. Hrstka agentů agresivní Euroameriky, nepřátel republiky a socialismu. Jistě mezi nimi byla řada tzv.věřících (křesťanů, falunkungistů a jiných podobných). A samozřejmě, spousta Muslimů z Ujgurské autonomní oblasti.
Kdo vyčítá čínskému lidu oprávněnou sebeobranu ? Jen zarytí zastánci multikulti, kapitalismu a demokracie, humanitární bombarďáci, kteří nikoli náhodou stejnými bombami ve stejný okamžik vraždili zastupitele Čínské lidové republiky a naše mladší srbské bratry.
Tito nepřátelé míru a pokroku obviňují lid ČLR z oprávněného zásahu proti agentům kapitalismu a demokracie, lid Ruské federace z oprávněného zásahu proti Muslimům v Čečensku a křesťanům v Gruzii, i lid České (Československé) republiky z oprávněného zásahu proti Němcům, německojazyčným sionistům, buržuům, křesťanům a ostatním zrádcům.
Prostě – náš prezident a ostatní velcí čeští vlastenci mají pravdu : Musíme odolat mediálnímu nátlaku, a jít dál zpět, zpět ke spolupráci s pokrokovými asijskými národy – s velkým národem Ruským, i o něco menším národem čínským.

Jednou, vážená paní Harpyje, jednou tam opět dojdeme. Opět zavřeme hranice, aby k nám nemohli pronikat agenti s lopatami k vykopávání starých a dávno zapomenutých hrobů Němců a buržoustů. Aby od nás nemohli prchat euroamerickými agenty svedení naivkové s čerstvými diplomy v ruksacích.
Opět u nás přivítáme oficiální delegace ČLR a nepřemožitelnou Armádu ruské federace.

A pak se bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

Zde http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jaroslav-veis.php?itemid=3374 je odpověď na Vaši otázku, RRR.

Harpyje řekl(a)...

Na Psu je pozoruhodný článek pana prezidenta, v kterém si vyřizuje účty s pravdoláskařem Grušou (http://www.facebook.com/pages/Jsem-Pravdol%C3%A1ska%C5%99-a-jsem-na-to-hrd%C3%A1%C3%BD/174846675868284?sk=info), který, podle mínění jednoho diskutéra nejenom "uráží každého Čecha", ale co je horší, "u nás již 30 let nežije", během své diplomatické kariéry "reprezentoval spíše zájmy té druhé strany" (což je obzvláště zavrženíhodné, protože byl velvyslancem u skopčáků a Rakušáků), a vůbec to nejhorší a neodpustitelné - Gruša a "lidé jeho světa" myslí politicky korektně!
I se závěrem tohoto článku stoprocentně souhlasím: "Je v podstatě smutné, kam až je možné dojít."

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Děkuji za odkaz. Myslel jsem, že ten novočeský výraz přinesl do politiky vtipný Miloš Zeman. Český národní korpus slovo ještě neregistruje. Nicméně Váš oblíbenec Adam B. Bartoš udržuje aktualizovaný jmenný seznam.

Harpyje řekl(a)...

Tak jest.
Díky jeho seznamu vznikla ona stránka na Facebooku. Je z něj patrno, že se jedná o výlučně o bezvýznamné kverulanty. :-)))

Harpyje řekl(a)...

Jedno "o" stačí, sorry.

Kopretina řekl(a)...

Víte lidi, Adam B. Bartoš se proměnil, dříve to byl sionista, proizraelsky orientovaný... Ale nyní napsal, že Silvie Lauder je Židovka a oblíká se nevhodně, pak že papež Jan Pavel II. byl Žid Kaczorovski, že přijímá zednáře z ADL (Liga proti pomluvám, nic zednářského na ni nevidím, bojuje proti antisemitismu, na tom není nic špatného), pak že si Židé vyrábějé antisemitismus sami. Dříve to byl rozumný, uvážlivý člověk, skutečně geniální novinář, ale nyní? Totálně se změnil, 2 články jsem pro něj napsala, ale nyní... Stal se posedlý svým seznamem nepřátel...Dzp.

informace řekl(a)...

Ano, vážený pane euroazijský vlastenecký nacionálbolševiku,
už ve Vašich příspěvcích chybí jen to
Вперёд, к Новой Центральной Европе с центром в Минске!

Harpyje řekl(a)...

Další velmi inspirativní článek na téma "co je konzervatismus" à la tchèque je shrnutí "Hovorů na pravici" http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/199285.aspx , v kterých mimo jiné, "pravicový myslitel" Petr Hájek varoval před "světovou vládou" a "pravicová politička" Jana Bobošíková vyjádřila své rozhořčení nad tím, že multikulti Evropa nehájí Evropu katedrál, ale mešit. Je nade vší pochyby, že paní Bobošíkové leží osud evropských katedrál obzvláště na srdci.

informace řekl(a)...

Epidemie E. coli způsobila pěstitelům zeleniny milinové škody : 80 milionů euro Holandsku, 20 Německu, 4 Belgii, 3 Portugalsku, 200 milionů Španělsku.
Evropský komisař pro zemědělství dnes ohlásil, že Unie poskytne 150 milionů na částečnou úhradu škod. Jak je vidět, značně částečnou.
Mezi tím, vychází najevo, že nákaza není v sojových nebo jiných klíčkách, jak se ještě včera zdálo.
Evropský komisař pro zdravotnictví John Dalli poděkoval italskému Istituto Superiore di Sanità (ISS), za to že se mu podařilo najít novou metodu testování vzroků, která proces urychluje z 6 dní na 48 hodin.
V článku je také metoda posána, ale bohužel to je nad mé překladatelské schopnosti.
http://www.ilsecoloxix.it/p/italia/2011/06/07/AOVunLa-danneggiata_milioni_economia.shtml

informace řekl(a)...

Na ruských hranicích hnije 500 tun evropské zeleniny a ovoce. Rusové mezi tím dovážejí okurky z Číny a Turecka, rajská z Uzbekistanu a Turecka, mrkev z Izraele.
Dokud Evropani nezjistí vektor nákazy, zboží na hranicích bude hnít dál, píší ruské noviny.

drak řekl(a)...

informaci:

Víte, když si někdo zkusí vzpomenout, co by mu asi tak dali jakožto náhradu škody před 200 lety, tak by se to dalo slušně vyjádřit slovy, že starou bačkoru. Dnešní poněkud úchylná doba, kdy zisky jsou zásadně soukromé a zdaněné pokud možno někde v daňovém ráji a ztráty se musí hradit ze státního, mi pomalu, ale jistě a velmi silně začínají lézt na nervy. Když někdo chce náhradu škody, tak ať se pojistí u pojišťovny. Státní rozpočty jsou tu na něco úplně jiného. Tenhleten evropský dotační a náhrado škodový bolševický cirkus nám doopravdy byl tak akorát čert dlužen.

Rusům ty čínské okurky moc přeji, v Číně jsou rozsáhlé oblasti s vesnicemi, kde nežije nikdo starší 40 let, protože zbytek pomřel na rakovinu střev nebo sleziny z otrávené vody, plné všeho možného. Okurky jsou asi tak z 90% voda ne? Jen ať si dají, dobrou chuť.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Informace pro paní informaci:
Molekulárně genetická metoda, na níž je založena detekce bakterie, je obecně známá jako qPCR nebo real time PCR. Česky kvantitativní polymerázová řetězová reakce nebo polymerázová řetězová reakce v reálném čase. Metoda zjišťuje množství DNA (genetické informace) specifické pro bakteriální toxin. qPCR je metodika rychlá a široce používaná pro mnoho různých testů v klinických i výzkumných laboratořích.

informace řekl(a)...

RRR,
Vy jste biolog? A tu část článku jste si přeložil?
Jistě pochopíte, že to bylo pro mne nepřeložitelné, i když mi už jednou vysvětlovali, co to PCR je.
A proč tu metodu nepoužili také dřív v Německu?

informace řekl(a)...

Draku,
stejně tu škodu neuhradí. Španělsko vyváží zeleninu a ovoce do celé Evropy, severní Afriky, Ruska, arabských zemí. Vyváží i do Itálie, i když tady je vlastní produkce. Všichni zavřeli Španělům dveře, i Itálie zakázala dovoz okurek a myslím, že se nedováží teď nic.
Lidi zeleninu kupují, i okurky, rajská, salát ale jen italského původu. Taky jsem klidně koupila sicilská rajská, benátskou brokolici, toskánské okurky a jahody.
Nakonec tu škodu způsobili lidi a ne nějaké atmosferické poruchy. Funkcionáři, kteří začali předčasně a neoprávněně žvanit a pak media. Měli by to zaplatit oni anebo německý stát. JenžeAnděla už řekla, že nic platit nebudou.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Velmi podobnou prací se živím, proto jsem snad italský text pochopil správně. Proč metodu nepoužili dříve v Německu? Předmětná bakterie byla sekvenována teprve nedávno. qPCR na DNA toxinu musel někdo navrhnout, odzkoušet, prokázat specifitu a odsouhlasit jako diagnostickou metodu. Ta specifita je dost důležitá. Pokud správně interpretuji novinové informace, španělské okurky byly mylně označeny na základě zjištění přítomnosti Shiga toxinu. Další testy pak zjistily, že bakterie nejsou totožné se zviřátky izolovanými od nemocných postižených epidemií.

STK řekl(a)...

Omlouvám se, něco v odkazu "koním", v náhledu to funguje, po odeslání nikoliv.
Tady je to v otevřeném tvaru: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011060601

(Pokud je tu někdo z adminů, prosím o vymazání mých dvou předchozích omylů. Děkuji.)

informace řekl(a)...

I Saudská Arábie dnes zablokovala dovoz zeleniny a ovoce z Evropy.
Ministři zemědělství a i evropský komisař zdravotnictví John Dalli kritizují německé úřady, že špatně postupovaly při krizi. Jedná se jen o omezenou oblast Německa, kde se nákaza vyskytuje, ale Němci zavlékli do krizové situace celou Evropu. Ke všemu je to oblast, kde se zcela nedávno objevil případ modrých mozzarell, vepřového, kuřecího masa a vajec s dioxynem. Zřejmě tam nefungují patřičné kontroly.
Kdo zaplatí všechny škody?

Šaman řekl(a)...

Nefunkčí odkazy od Informce odebrány.
\:-)

STK řekl(a)...

Díky moc za úklid, ale zaneřádil jsem to tu já, Kocour....

Větší vlastenec řekl(a)...

Slova o pravdě a lásce použil během násilného listopadového převratu buržoasní synáček a německý slouha Havel. Jeho bratrstvo je okamžitě použilo na plakátech, slibujícím našemu lidu jakési blíže neupřesněné „lepší příští“, k němuž naše vlast měla dospět „návratem do Evropy“.
Část našeho lidu se tehdy dala svést německými přisluhovači buržoasního a feudálního původu; náš tradiční slovanský společenský systém dočasně ustoupil.

Zanedlouho vší náš lid viděl konce té „pravdy a lásky“ : Omluva Němcům za humánní odsun, darování národního majetku buržoasii, rozdělení republiky, zničení pohraničních opatření proti pronikání špiónů a diverzantů, příliv špiónů, ideodiverzantů, drog, pornografie, imigrantů, nakažlivých nemocí, zbytečného zboží, velkoněmeckého a sionistického velkokapitálu.
Násilné odstranění vedoucí úlohy Strany ve společnosti, pokus o zavlečení naší vlasti do Evropy, nezaměstnanost, sociální nejistota, sociální nerovnost, bída, bezdomovectví, zločinnost, terorismus, marasmus a beznaděj.

Vší náš lid pochopil, že byl sveden a oklamán. Slogan „Pravda a láska“ se našemu lidu stal synonymem lži a nenávisti, členové jeho Bratrstva se našemu lidu odhalili jako služebníci Němců a ostatních Euroameričanů, jako poskoci buržoustů, jako zarytí stoupenci multikulti, kapitalismu a demokracie.

Proto vší náš lid nenávidí jak lživé nenávistné heslo „Pravda a láska“, tak jeho propagátory. Jednou ocelová pěst dělnické třídy na prach rozdrtí celou tu slavnou pravdu i lásku. Její ohavné zbytky železným koštětem smeteme na smetiště dějin.

A pak se bude tančit všude !

Větší vlastenec řekl(a)...

Jiří Gruša, o jehož neuvěřitelném sebevědomí píše náš skromný prezident, je potměšilý intelektuál a hanebný emigrant. Podpisem takzvané Charty 77 se odhalil jako samozvanec a zaprodanec. Svoje protičeské a protisocialistické ledví odhalil jak psaním protičeských a protisocialistických pamfletů, tak žádostí o „studijní pobyt“ (ve skutečnosti špiónský kurz) v USA.
Po své hanebné emigraci se většinou zdržoval Západním Německu, zemi našich dědičných nepřátel. Není divu, že ho Němci dali dohromady s jiným svým slouhou, Václavem Havlem. Zrádce vlasti a národa Gruša byl našimi nepřáteli bohatě odměňován – dostával královské honoráře jako velvyslanec v Německé spolkové republice i Rakousku, i později jako tzv.předseda ideodiversní organizace „Mezinárodní PEN klub“.

Po našem opětovném vítězství s gruši, havly, švarcenberky a jinými podobnými zatočíme stejně rázně a humánně, jako zatočil Žižka i naši vlastní otcové s Němci, papeženci, buržousty a sionisty.
K tomu nám dopomáhej Nesmrtelný Lenin !

informace řekl(a)...

Pokud jde o E.coli, Německo hlásí, že se počet nových případů znížil. Zřejmě je epidemie na ústupu. Italské noviny píší, že na pražské Bulovce byla hospitalizována Američanka, která se nakazila v Hamburku. V Polsku otec, který se vrátil z Německa nemocný, nakazil syna, který je teď v nemocnici.
Zatímco u německého turisty, kterého před několika dny hospitalizovali v italském Merano, pro podezření z E.coli, jde jen obyčejný průjem (tedy příčina infekce je jiná).
Unie zvýšila příspěvky pro pěstitele ovoce a zeleniny, postižené panikou, na 210 milionů euro. Teď se Unie snaží dohodnout s Ruskem, aby zrušilo embargo na evropské zeleninové a ovocné produkty, které zatím hnijí na hranicích. Budou znovu jednat zítra. Doufejme, že mezitím z nich nebude smradlavá omáčka.

informace řekl(a)...

snížil
Obvykle překlepy neopravuju, ale tady je to pravopisná hrubka.

stk řekl(a)...

To není hrubka. To je jen slovakismus... [;-))

stk řekl(a)...

Velký bratr dohlíží ;-)))
Heslo předchozího podoteku znělo: einjedno

informace řekl(a)...

Jak píší dnešní ruské noviny, vedoucí Raspotrebnadzora Gennadij Oniščenko prohlásil, že zákaz dovozu zemědělských produktů z EU se netýká jahod, borůvek, malin nebo brusinek. Ty mohou být volně dováženy. Prozatím ale hnijí na hranicích.
Zároveň, píší, ve Španělsku teď rozdávají volně zeleninu a ovoce na trhu a lidé na ně stojí fronty.
Vždyť okurky v tepelném zpracování se mohou upravovat na mnoho způsobů, asi jako cukety: v polévce, plněné masem, rýží nebo bramborovou kaší nebo v zeleninovém koláči spolu s jinou zeleninou nebo v zeleninové omeletě.
Já jsem je včera udělala zapékané v troubě spolu s bramborami, cibulí, sýrem a vejcem a byly výborné.
Lidi, kupujte španělské, nebo ještě líp, italské okurky.
Ve Španělsku je prý sedmdesát tisíc dělníků z pěstitelských závodů bez práce.
Chtělo by to trochu solidarity!

informace řekl(a)...

Rusové se skutečně živě zajímají o epidemii E.coli a hlavně o okurky. S poslední zprávou přišla Komsomolská pravda o tom, že Němci, kteří už neví kudy kam, znovu obrátili pozornost na okurky, protože našli v jednom odpadovém kontejneru čtrnáct dní starý okurkový ohryzek,na němž byly inkriminované bakterie.
Už začínáme být, díky Němcům a jejich "důkladné nevynalézavosti a pomalosti", pro srandu králíkům.

drak řekl(a)...

informaci:

Naprosto nepochybuji o tom, že kdyby v tom Rusku kdosi za kýmsi došel a buď podmazal patřičného úředníka, nebo nějakými "pádnými argumenty" "přesvědčil" Medvěděva s Putinem, nejlépe ale oboje najednou, věci na hranicích by se zase daly do pohybu. Pokřik v médiích je sice účinný, ale na Rusko to neplatí, oni mají svoje média, ty naše tam bere vážně pár lidí a i to jen možná.

Jinak si myslím, že president Klaus je možná trochu vedle, když o té věci říká, že je to záměrně vyvolaný cirkus, nicméně to, že německé úřady nepostupovaly ani moc rychle ani moc správně se dalo postřehnout celkem snadno a že ten jejich výrok španělské pěstitele a distributory poškodil, je také celkem jasné. No a že se to pokoušejí zneužít Rusové? No to by museli být padlí na hlavu, aby to neudělali. Při tom jejich korupčním potenciálu bych ani nečekal nic jiného. Já si myslím, že nejlepší je nic nedělat a počkat, jen ať si teď pěkně papají ty čínské okurečky, to bude myslím ta nejlepší odměna za tento jejich výmysl a my si ty naše tady pěkně tepelně upravíme, se sýrem to určitě bude moc dobré a Rusové ať si tráví vnitřnosti těmi čínskými průmyslovými odpady, když si jako myslí, že na těch španělských jsou bakterie.

Možná by ale nebylo od věci, podívat se na zoubek evropským normám na výrobu, skladování a distribuci potravin, protože to není poprvé co je nějaký problém a stávající stav skutečně není zcela uspokojivý a ať už se to velkohangárům globálním líbí nebo ne, asi by se mělo trochu (možná i hodně) přitvrdit.

informace řekl(a)...

Draku,
o těch normách na skladování a distribuci potravin to říká i italský ministr zdravotnictví. Poslal dopis v tomto znění německé vládě. Aby překontrolovali hlavně tyto složky.
Ale ani němečtí producenti potravin nemají slavnou pověst. Při výskytu BSE, prodávali infikované maso s falešnými etiketami do jiných zemí. V r. 2006 prodávali do Evropy zkažené prošlé hovězí. Loňského roku tu byl skandál s vepřovým s dioxynem, které rozemleli do salámů. A pak modré mozzarely z infikovaného mléka. A vejce a kuřecí s dioxynem.
Takže by tam měli zavést ale požádné kontroly.
A Rusové teď nechtějí zeleninu. Uvidíme, jak budou na podzim brečet kvůli nedostatku obilí. Už od poloviny května tam řádí lesní a polní požáry. Jenže se o tom v Evropě moc nepíše.
Ať si ho pak koupí z Číny.

drak řekl(a)...

informaci:

Doufám, že italského ministra zdravotnictví podpoří dost dalších vlivných lidí uvnitř unie, aby se s tím vším událo něco smysluplného a v dohledné době. Zatím ale zůstávám mírně skeptický, nejsem si totiž zcela jist tím, že ten průšvih byl dost velký na to, aby se pochopilo co se stalo, proč se to stalo a co by se s tím tedy vlastně melo dělat. Nicméně si myslím, že Španělé mají zájem a povede-li se získat podporu Francouzů či Britů, měly by se věci dát do pohybu, Německo se zdá, že zájem nemá a celková situace není moc přehledná a neodvažuji se tudíž dopředu cokoliv odhadovat, nicméně fakt, že rozdíly mezi tím co by se mělo a co se doopravdy děje jsou stále viditelnější, takže uvidíme co se z toho všeho nakonec vyvrbí.

informace řekl(a)...

Draku,
s požáry v Rusku to bude vážné. Správním činitelům v krajích, kde je nebezpečí požárů, bylo zakázáno brát si dovolenou. A vláda je vyzývá, aby byli připraveni zasáhnout včas a vlastními silami. Námšstek předsedy vlády Zubkov je napomenul aby pořád nežebrali o peníze, ale organizovali sami občanskou obranu, zakázali vjezd do lesa, projednali organizaci hašení s vesnickými starosty. Zřejmě se z loňské zkušenosti moc nepoučili.

informace řekl(a)...

Požáry v oblasti Nižnij Novgorod začaly 20.dubna Горим с 20 апреля, říkají vedoucí hasičské obrany. Ze satelitních snímků je vidět, jak se požáry množí. Prý hoří suchá tráva. Hoří lesy na Sibiři a na Dálném východě. Pro protipožární obranu moskevské oblasti naverbovali kozáky.
Nevypadá to moc pěkně jako vyhlídka na léto.
há://nn.mk.ru/article/2011/05/04/586441-kostryi-ne-zhech.html

s řekl(a)...

V USA hoří taky...

informace řekl(a)...

Požáry v Rusku od poloviny dubna zničily 753.000 hektarů (oproti 246.000 za stejnou dobu v minulém roce). V zemi bylo zaregistrováno 11.700 požárů, na jejich uhašení bylo spotřebováno 7.000 tun vody.
To jsou oficiální čísla, uvedená na schůzi vládního náměstka Zubkova s vedoucími regionů a pracovníky civilní obrany.
Podle neoficiálních zpráv čísla jsou vyšší, protože regiony rozsah požárů tají.

informace řekl(a)...

Bělorusko je na pokraji ekonomického krachu. Může přežít tak dva měsíce, píše kanadský Cyberpress.
La Biélorussie au bord du gouffre
Publié le 14 mai 2011 à 06h00 | Mis à jour le 14 mai 2011 à 06h00
http://lapresseaffaires.cyberpresse.ca/economie/international/201105/13/01-4399297-la-bielorussie-au-bord-du-gouffre.php

Ruský překlad pro ty, co nerozumí francouzsky:
há://www.inosmi.ru/belorussia/20110516/169421218.html

Neměli bychom, drazí přátelé odradit Vlastence od zamýšlené cesty do Minska? Asi z toho plánovaného euroregionu Centrální Evropy se sídlem v Minsku nic nevyjde. Aby se zbytečně netrmácel.