čtvrtek 16. června 2011

Dneska, když je ta stávka...

Provoz přerušen
Při dnešní dopravní stávce nakonec v Praze metro nevyjelo, i když bylo "technologicky připraveno". A to i navzdory tomu, že po půlnoci probíhala na stanici Dejvická stávka cestujících proti stávce. Bylo tam podle různých zpráv 150-200 lidí, kteří zde pořádali přátelské posezení s pivkem ze sudu. Mezi hesly, načmáranými na kartonech se skvěl i případný nápis

Odboráři všech zemí, vyližte si prdel!

Metro dnes nevyjelo, protože počet strojvůdců, ochotných jet, byl nakonec příliš malý. Možná za to mohly i výhrůžky a dehonestace, se kterými se dokazatelně setkali nestávkující tramvajáci i autobusáci ze strany stávkujících. Menší počet kazisvětů se sešel v osm hodin ráno na křižovatce Legerova/Rumunská (blízká původně ohlášená Tyršova ulice byla málo blokující). Kazisvětů však bylo tak málo, že ani nedokázali zablokovat všechny pruhy magistrály - možná jim domluvili i členové protikonfliktního týmu.
Ječná

Pochod k ministerstvu zdravotnictví na Palachově náměstí byl nakonec nasměrován přes Ječnou s jednoznačným zdůvodněním: "Dvaadvacítka jezdí!" Tak aby nejezdila. Zajímavý byl způsob, jakým průvod snímaly kamery Dopravního podniku (!), resp. jeho operátoři pro ČT24. Legerku brali tak, že bylo vidět jen čelo průvodu s  šesti symbolickými kolečky, na kterých bylo po jednom balíku slámy. Když se o něco později na obrazovkách ukázalo, že z Legerky na tramvajové koleje zahýbá několik desítek lidí, kamera se hbitě otočila jinam. Asi třetinu z průvodu přitom tvořili novináři a policisté. Nakonec i ty tramvaje projely!
Palackého
Kuriózní bylo i povídání o této frašce. Odborářští bossové se nejdříve dušovali, že oni nic, to Dufek, aby pak prohlásili, že pochodu se účastnilo "více než tři sta lidí". Tak tedy pravda je, že dav na Palackého náměstí, kde zazněly hlavní projevy zmohutněl o lid z hnutí ProAlt*. (A kde - protože to je vlastně na chodníku - není potřeba předem nahlašovat pořádání mítinků, demonstrací a sčuchů.) Čísla účastníků rostla - ale spíše v médiích než v průvodu. Během několika následujících hodin se z "více než 300 lidí" stalo postupně 500, 1000, 1500 či 2000 lidí. Ve večerním zpravodajství snad už půjde o desetitisíce...

Průvod se hned na dvou místech Prahy potkal s protidemonstrací. Konfliktní tým zde zabránil dávání si po čuni (což se v Brně nepodařilo). Další aspekt divadelní akce byl, že s jeho jednoznačným úspěchem zjevně počítali sociální demokraté ve Sněmovně, když jeden za druhým se u kecálistického pultíku zaštiťovali "tímto lidem", který táhne na Malou Stranu. Tak tedy - na Hrad ani před Sněmovnu lid nedorazil. U ministerstva financí si popovídal s provokatérem Kalouskem, pak táhl na Úřad vlády - kde je rozehnala přeháňka, jak s těžko skrývanou veselostí pravila reportérka Čtyřiadvacítky.

Dufka už na Palackého rozhořčilo, že je "nepřišla podpořit Praha", jejímž obyvatelům je asi lépe, než "nám, kteří pocházíme z malých měst". Tak tedy, jak bylo u nás, na malém sídlišti?

Jihozápadní Město (katastr Stodůlky, moderní antikomunistické označení "Praha13") je koncipováno jako rychlodráhové - tedy na metru, se vzdáleností stanic kolem 500 metrů. Ovšem - metro nejezdilo. Nejezdily ani autobusy (snad krom příměstských třístovek), tedy zejména nejezdily autobusy náhradní dopravy za metro! Později jsem se mrkl na autobusový terminál Nové Butovice, kde bylo absolutně prázdno. Pohledem jednak na televizi a jednak z okna bylo patrno, že se žádné zácpy nekonají. K doktorce, kam jsem byl objednán před třemi měsící, jsem se tedy nepustil pěšmo přes park, avšak pohodlně jsem se svezl autem. Lékaři, sestry i pacienti byli zastoupeni v docela průměrném množství.
Nakonec to jde i bez aut
Problém jsem měl s vyzvednutím peněz z bankomatu. Zavřené dveře do metra znamenaly i uzavřený přístup k Oslíku, otřes se. Nevím, jestli si znepřístupnění svých služeb bude počítat Česká spořitelna jako újmu v poskytování služeb, pro mne to újma byla - musel jsem jet za jiným oslíkem. Potřeboval jsem totiž peníze na vyzvednutí balíku z pošty. Nu a na poště, české, bylo obvyklých asi deset čekajících a dvě okénka ze sedmi otevřena. Jedna paní zákaznice poučovala paní poštovní o nové (teprve půl roku) staré službě České pošty.

"Normálně si to vyřizuju na poště u sebe, ale dneska, když..."

Ale dneska, když je ta blbá stávka, musím jít na blbou sídlištní poštu. Protože bylo poledne, zavřelo se i šesté okénko. Takže u toho jediného jsem pak dostal svůj balík - a čekal jsem celkem asi jen čtyřicet minut, tedy obvyklou dobu. Ne, to nebyla stávka, to je na poště normální. Taky jsem tu už zažil, že ze sedmi okének nepracovalo žádné!

V krámě se pak bavily dvě prodavačky. Ta jedna nevěděla, jak se večer dostane domů, ta druhá znechuceně konstatovala: "My už tři dny bydlíme v krámě..."

Tržba nula
Pražáci pracovali, Dufku! A kdo zabraňuje ostatním v práci, je odpověden za škody, které způsobí. Metrem jsem dnes jezdit nemohl, ani autobusem. Oželím večerní literární sešlost v hospodě v centru. To bude jen dobré pro mé zdraví. Takže, kde je ta škoda?

Dopravní podnik Prahy mi bude muset prodloužit platnost ročního předplatného o jeden den. To je jedna škoda, o které vím. Druhou škodu utrpěli například zelináři před zavřeným metrem na Lužinách, protože tržba byla nulová. No a tu třetí si způsobili sami odboráři a jejich sociálnědemokratičtí soudruzi - když donutili rozhádanou koaliční vládu, aby se přestala hádat a pokračovala v reformách!

 Psáno v Praze dne 16. června 
PS: Na Hrad se nešlo, protože podle Dufka "to je do kopce"...
*Iniciativa ProAlt zahrnuje členy z širokého názorového spektra od krajní levice přes sociální demokraty po sociálně cítící křesťany, zelené, liberály a feministky. Členy iniciativy jsou mimo jiné filozof Václav Bělohradský nebo sociolog Jan Keller. (z Wikipedie)

76 komentářů:

stk řekl(a)...

Lapálie, všechno jsou to jenom malé lapálie.
Ale pokusy strhnout český volant na řeckou cestu do pekla mě "poněkud děsí!"

Zaslechnuto cestou na "Den Ruska", který se dnes odbývá v našem ústavu - dva řidiči autobusů na konečné:
"Ty, Eda, tych pražaku na tej demonstracii bylo malo. Asi tolik, kolik nas bylo před tydnem. Myšle takich šest set... "

žibřid řekl(a)...

Z Prahy:
- automobilový provoz je na úrovni neděle, hustota max. 2,
- cyklistů vyjelo cca 7x více než v jiné dny,
- pouhým pohledem z okna je vidět, že přibylo chodců.
Jediné vysvětlení pohodovosti dopravy je, že značná část lidí do práce nešla.

Chování odborářů jako obvykle:
- zášť vůči pražákům,
- blokování jezdících tramvají,
- napadení proti-demonstrantů.
Další promarněná šance jak potrestat zloděje ve vládě.

Kopretina řekl(a)...

Všechny darebácké odborářské by měli spráskat karabáčem jako otroky... Je rozdíl, otrokářství bylo hnusné, držet otroky kvůli rase...Ale za zločinné chování by si zasloužili spráskat karabáčem...

Kopretina řekl(a)...

Jak napsal Alexandr Tomský, i vláda špatné pravice je vždy lepší než vláda zrůdného socialismu (KSČSSD)...

A.S. Pergill řekl(a)...

Konkrétně odboráři z MHD si hrají s ohněm. Ukázalo se, že pokud by se zrušila různá nesmyslná omezení vjezdu a parkování, tak by se bez nich řada lidí, ne-li většina, obešla. Pokud nyní zesílí tlaky proti těmto opatřením, která v podstatě zajišťují MHD monopol na dopravní obsluhu, tak to bude jen logické a správné. Pokud dlouhodobě posílí tlaky na jejich omezení nebo zrušení, bude to přesně to, o co si dnes koledovali.

stk řekl(a)...

Jak to, že stávka nebyla úspěšná!
Byla! Metro už nejezdí ani v Brně!

A tu, na konci světa taky ne...

žibřid řekl(a)...

Upřesnění: cyklistů vyjelo 10x více. Ještě by bylo dobré vědět, kolik je jich normálně...

EK řekl(a)...

"PRAŽÁCI" tady v Nepraze(se)se ukázal tlak na zrušení místní dráhy oprávněný,nic nejezdilo pro stávku a nikdo nejezdil jako vždy. Bolševická JAN TV vrtěla psem s počty demonstrantů. Kdo mi poradí jak založit vlastní odbory. Prosím věcně a slušně.
ČEST!

Michal řekl(a)...

Včera jsem byl normálně v práci. Těch 10x víc kol jsem si nevšiml, ale plných chodníků ano. Přes Prahu se jezdilo jedna báseň. Nikdo netroubil, nepředbíhal prostě paráda. Tak mě napadá nechtěli by MHD stávkovat častěji? :o)
Včera bylo krásně vidět, že když doma nechají své plechové miláčky lidi co jedou jen do práce, tak ta doprava celkem jde. To jsme si jen za posledních 5 let zvykli na pohodlí našich aut. A kolik že to chtějí "MHD" za jednu jízdu? V tom to asi bude.

drak řekl(a)...

Zdravím všechny. Mě ta odborářská pakáž zasáhla hned na dvou citlivých místech:

* KSČM a ČSSD, pravděpodobně za pomoci špinavých ruských peněz a Janečkovy lidově milicionářské TV, se takto snaží obejít loňské výsledky voleb a prosadit svůj program. Snahu o stržení volantu řeckým či maďarským směrem považuji za mimořádně imbecilní a zhovadilé počínání.

* Kvůli té zhovadilé a imbecilní stávce si mnozí Pražáci pragmaticky vzali ve čtvrtek a v pátek volno a hromadně evakuovali z Prahy směrem na chalupy. Toto způsobilo totální dopravní kolaps, takže moje dítě v tom uvízlo s autem asi tak na 3 hodiny a já, když jsem se s autem plným teleskopu, stativu a foťáku probíjel směrem na severovýchod za kamarády ke zvolenému místu pozorování a fotografování, tak jsem v té blokádě přišel úplně zbytečně cca o 2 hodiny času a první půli zatmění a hlavně jsem to nádobí rozkládal a sestavoval potmě, což stálo za starou bačkoru samo o sobě.

Shrnu to tedy takto:

Škody z 15.6:

Já: 2 hodiny času - při troše štěstí bych za ně vydělal 800,- Kč, nebo si aspoň krásně odpočinul pozorujíc a pozorujíc zatmění a nemuseli bychom s kamarády pořádat horskou rallye při pokusu dostat se na místo pozorování ještě aspoň za světla a nepřišli bychom o první polovinu zatmění. Rozkládat nádobíčko potmě stojí opravdu za starou belu. Kdyby se to nestalo, bylo by těch fotek víc a byly by technicky mnohem lepší.

Dítě:

3 hodiny na Malé Straně v dopravní zácpě. Jsou na světě i hroší věci, ale je jich rovněž spousta i lepších.

Škody z 16.6.

vezl jsem mou paní do práce a z práce, což stálo 1 hodinku času, který jsem pak musel dohnat na úkor odpočinku večer + palivo a amortisaci vozidla.

Připojuji se tedy k heslu onoho pivního protistávkového posezení:

Odboráři všech zemí, vyližte si prdel!

a dodávám k němu:

Konečně už do té prdele táhněte, ale sami, bez nás a hlavně se už nevracejte!

Kdyby někoho zajímaly ty fotky z toho zatmění, tak zde jsou:

http://photo.uloziste.com/?user=drak

Jak říkám, nebýt těch odborářských hovad a jejich sympatisantů, mohlo jich být o něco více a hlavně by bývaly mohly být technicky kvalitnější.

Anonymní řekl(a)...

Je rozhodně správné protivníkům vynadat. Jen jestli nejsou výroky jako pakáž a hovada zbytečně slušné. Svědčí o tom, že diskutující je člověk na úrovni, který dokáže používat argumenty, nebo aspoň nadávky, když už nic jiného nemá. Šamanovo doupě jsem dnes navštívil naposledy, obhroublé sobecké primitivy bez vlastního názoru najdu všude. Než jsem si to přečetl, tak jsem měl vztah ke stávce neutrální, teď už ji podporuji a doufám v další stávku, která naruší vaše důležité životy. Jste schopni pochopit, že i prostý člověk chce žít na úrovni a protestuje? V zemi, kde se zbytečně utrácí miliardy a vláda vám sníží plat, zdaní vše co může a stále je jí to málo. Jste si jisti, že tyto reformy jsou cesta k lepšímu? Potom vám závidím vaši uhlířskou víru. Nejsem odborář, ale klidně mohu být hovado i pakáž i něco dalšího, když to potřebujete

EK...... řekl(a)...

pro ANON...
názor lze měnit, i prostý člověk chce žít na úrovni , ale nemůžeme mít všichni stejnou úroveň, ta myšlenka je hodně stará a s. VV by vám ji jistě objasnil.V zemi, kde se zbytečně utrácí miliardy za sociální dávky a různé podpory i malá naděje v reformě vyvolá odpor právě v řadách "poběračů" a podle Vaší jedovaté poznámky i neobhroublého nesobeckého neprimitiva ,neodboráře,dokonce s vlastním názorem. Čemu se divíte když všichni ostatní jsou jen užiteční blbové i něco dalšího když to potřebujete.
Čest práci soudruhu. Jsi tu???

Kopretina řekl(a)...

Jo Anonymní, taková litanie... Brát si prosté lidi (na které se odvoláváte) jako rukojmí, je sviňárna... Co lidé? Jak se mají dostat do práce? Jak se mají studenti dopravit ke zkouškám? ... To jste na straně zbohatlikých darebných odborářů?...

informace řekl(a)...

Šaman se na konci svého článku zmiňuje o Iniciativě ProAlt, kteá se podílela na stávce. Členy t.zv. think tank organizace jsou mimo jiné filozof Václav Bělohradský nebo sociolog Jan Keller, kteří se zřejmě podílejí na vypracování politické a ideologické linie hnutí.
O V.B. jsme tu již jednou hovořili a to v souvislosti s tématem o svobodě umění. Bylo by zajímavé podívat se na jiné jeho politické názory. Soubor jeho článků najdete na http://www.multiweb.cz/hawkmoon/l-eseje.htm.
Mezi posledními jeho spisy mě zaujala dvoudílná esej Postsekulární společnost I a Postsekulární společnost II aneb Čtyři formy chaosu . Zaujímají celkem 17 stránek plus asi 4 stránky kritických postojů diskutérů a odpovědí.
Pokusím se tu jen stručně představit vedoucí nit problematiky (podrobnější výklad by byl neúnosný).
V západním světe následkem globalizace vznikla orientační a identitová krize, která se projevuje na různých úrovních společnosti. Příčiny a projevy této krize vidí A. ve 4 faktorech:
1/ v rozpadu bipolárního světa, který má za následek posílení moci nadnárodních koncernů nad lokální mocí (států) a imperiální (USA).
2/ v zesílení moci nadnárodního kapitálu, které vede ke strátě identity pracujících, kteří jsou nuceni rotací v zaměstnaneckém vztahu k sebeoptimizaci a přeformování svých znalostí a kompetencí
3/ v neschopnosti západní civilizace vypořádat se s problémem začlenění nových rasových, etnických a kulturních odlišností a to ve smyslu universálním.
Naopak poměřování se s těmito odlišnými identitami vede k zesílení vědomí identity místní, historické, národní.
4/ v t.zv. postantropomorfickému momentu, spojeném s "planetarizací", kdy je společnost postavena před fakt, že země je jen součástí Kosmu a je nucena se na sebe dívat nejen "zevnitř" svých dějin, ale i zvenku, což vede k neokonservativnímu "útěku k Bohu".
Stručně řečeno západní společnost má tendenci řešit tyto identitární problémy uchýlením se ke klerikonacionalismu.

informace řekl(a)...

II
B. uzavírá svúj rozbor slovy: "Kritické myšlení dnes může jen klást odpor kleronacionalismům, vyčistit veřejný prostor od odpovědí, které se tváří jako otázky. Řešení ale nabídnout nemůže. Nevíme ani, co slovo řešení dnes znamená."
Pozastavila bych se právě u závěru. Je jasné, že dnešní, lépe řečeno autorovo, kritické myšlení nemůže dát řešení pro situaci, kterou A. popisuje.
Za prvé proto, že kritika je značně neúplná, místy zaujatá. Nebere v úvahu řadu faktorů jako na př. historickou zkušenost, historickou paměť evropské civilizace (staletí konfliktů s islámem) a ani celý složitý komplex mezinárodní situace, která se po razpadu bipolárního světa spíš akutizovala než vytvořila ex novo. Nebere v úvahu nástup na mezinárodní scénu rozvojových zemí, Číny, Indie a ani otázky, spojené s Afrikou. Po této stránce shledávám jeho rozbor značně reduktivní. Naopak, na druhé straně mám za to, že problém "planetarizace" je pociťován lidmi nejméně. Jestliže ovšem do otázky nechce zahrnout i ekologii.
Kritické myšlení řešení nabídnout nemůže, protože ani neví, co je řešením.
Zde se přímo vnucuje otázka: kdy vlastně bylo kritické řešení schopno dát věruhodné, fundované, "správné" řešení celosvětových nebo všelidských politických, sociálních nebo kulturnch problémů? Nepopírám, že v minulosti kritické myšlení, jako na př. osvícenství, značně přispělo ke změnám názorů části společnosti a tak nepřímo i k politické a kulturní orientaci panovníků.
Když se ale hovoří o řešení, přijde mi na mysl marxizmus, který se svou utopií společnosti komunizmu otevřel dveře monstruozním formám totalitní diktatury. Kdy myšlenka plného osvobození člověka, provedeného globálním převrácením světa, vedla k nastolení diktatury Stalina, Mao Tse Tuna nebo Pol Pota?
Snad je lepší, když podobné kritické myšlení bude ve svém hledání tápat dál.

informace řekl(a)...

Diskuze o eseji B.
http://www.novinky.cz/kultura/salon/210045-diskuse-nad-esejem-vaclava-belohradskeho-postsekularni-spolecnost-ii.html

stk řekl(a)...

Díky Informace,
nemusel jsem to aspoň číst celé. Jojo, je doba mnoha silných slov - a krátkých rešerší je třeba, aby jeden vůbec stihl být aspoň trochu "v obraze".

Větší vlastenec řekl(a)...

Pivko je náš tekutý chléb

Jako vlastenci snad nikoli úplně nejmenšímu se mi velice líbí novočeské slovo "pivko", které použil i Velký Šaman v textu svého nepochopitelného útoku na obhájce našeho tradičního českého unikulti.
Výraz „pivko“ ze stejného rodu jako např. "mamka", "telka", "mikča" atd. Vyjadřuje tak nějak lidsky a soudružsky povahu našeho lidu, bodrou, veselou, přívětivou k našincům, nesmiřitelnou k cizákům.
Ano, výraz "pivo" je dnes pociťován jako příliš ztěžklý, "pivínko" zase jako příliš proteplený a zastaralý.
Ale jít na pivko - to je přece moderní a tradiční zároveň, je to lehké a kamarádské. Na pivko si zajdou přátelé, soudruzi i buržujové, v pití pivka máme krásné světové prvenství.
A když si k pivku dáme ještě o pár rumíků resp. tuzemáků, vodeček resp. zelených navíc, tak budeme opět první i ve spotřebě čistého lihu na hlavu. Na každou naši českou hlavinku.

Předpokládám a doufám, že na oslavu tohoto krásného světového prvenství se jako obvykle zaplní náměstí a návsi, že Češi (i Moravané) budou opět skákat na důkaz svého vlastenectví, že pivko poteče proudem.

Proč bychom se netěšili, když nám Lenin zdraví dá ?!***Volte ČSSD a KSČM !

drak řekl(a)...

Anonymnímu a dalším naivním jedincům:

Političtí padouši, kteří prožírají naši budoucnost prostřednictvím populistického uplácení dělného lidu stravenkami, režijními jízdenkami, sociálními dávkami a dalšími ekonomickými chimérami a nesmysly mívali ve svých rukách dvě strašlivé zbraně:

* národní banku, která mohla tisknout nekryté peníze - tu jim už naštěstí sebrali;

* vydávání státních dluhopisů - tu ještě bohužel v rukách mají.

Strašlivou zbraň v podobě práva vydávat státní dluhopisy ještě tito političtí padouši mají plně v rukách a je zapotřebí jim jí z těch rukou jednou provždy odebrat. Populismus je totiž nebezpečným rádcem. Jinak se z těch našich průšvihů nikdy nevyhrabeme. Ve společnosti panuje jakási dost mylná představa, že když se zamezí určitému značnému plundrování rozpočtu, že pak bude na ony povinné výdaje státního rozpočtu (zdravotnictví a důchody) peněz dost. To je ale omyl to omezení rozkrádání by možná stačilo oddálit problém o několik let, ale pak by stejně plnou nastal, dolehl na nás plnou vahou a nic by nás neuchránilo, stejně bychom ty státní povinné výdaje osekat museli. Je lépe odbýt si to doma, sami, v klidu a po svém dříve, než přijdou lidé z ECB a MMF a muselo by se to dělat pod tlakem, tedy privatisovat státní majetek pod cenou a tudíž pro nás z finančního a ekonomického hlediska třebas i velmi nevýhodně. Opravdu po něčem takovém toužíte? Já ne. K tomu vztahu šidit erár a rozkrádání rozpočtu řeknu jen tolik, že z toho jak znám své okolí, tak nadpoloviční většina lidí (odborářské bosse nevyjímaje, spíš naopak) se vůbec nerozpakuje v momentě, kdy přijde šance si něco nadivoko "zprivatizovat", to také obratem učinit. Toto je jev většinový, liší se to trochu věkem (ti dříve narození jsou statisticky vzato o něco slušnější) a toť vše, politickým spektrem je to rozšířeno bez rozdílu, privatisují tedy všichni jako straky, jen ti zleva se u toho mnohem více pokrytecky maskují populismem, čímž oblbují naivní dělný lid. Tuto úžasnou vlastnost jsme v sobě měli už za krále, později za císaře pána, trochu se to upozadilo za 1. republiky, aby to pak naplno propuklo za okupace a pak po únoru 1948 a nepřestalo to až dodnes. Prostě krademe jako straky a je to náš celonárodní rys, tvrdit, že je to vlastní jen jedné polovině politického spektra je hloupost a naivita. Není tudíž jiné cesty, nežli na jedné straně osekat výdaje z rozpočtu a na druhé zkusit zvýšit jeho příjmy. Můžeme si jen vybrat mezi tím, zda zvolíme mírnější scénář a uděláme to sami, nebo zda se jako Řekové či Maďaři dostaneme do situace, že přijedou havrani z ECB a z MMF a začnou nám diktovat ultimáta. Odborářští bossové, tedy oni pohrobci ROH a naivní troubové jako náš anonymní, nás tlačí k tomu druhému scénáři, což je v tom lepším případě naivita, v tom horším cynická zhovadilost. Obcházejí tím výsledky voleb a ještě se u toho ani nestydí brát si za rukojmí normální lidi, kteří se nemají jak dostat do práce. takže soudruzi z ROH mají řekněme velice silný žaludek a naivní troubové jako náš anonymní je v tom pak už jen utvrzují. Ach jo.

Kopretina řekl(a)...

Americký levicový politik posílal ženám fotky svého rozkroku.
http://www.lidovky.cz/kongresman-konci-kvuli-fotkam-sveho-rozkroku-fov-/ln_zahranici.asp?c=A110616_210207_ln_zahranici_spa
Jak nemravné!

žibřid řekl(a)...

Informace,
díky za ten odkaz na VB, přečetl jsem si to už ve středu, ale nemám pořádně čas na diskuzi. Tak jen krátce:
Myslím, že ještě jako diskutující na NP jsem si dal práci a vyhledal Klausovy poradce. Bylo jich asi 15 a na zhruba polovinu z nich bylo možno nalézt odkazy jako na křesťany, přičemž minimálně dva se dle svých názorů (např. odmítání Darwinovy teorie) jevili jako extrémně fundamentální. Tihle lidé jsou o své pravdě nezvratně přesvědčeni a do jejich světonázoru určitý druh nacionalismu zapadá. Takže VB se může kleronacionalismu obávat celkem oprávněně, protože v Čechách jsou takoví magoři na vysokých místech. Krom toho tu vzniká občas nějaká politická strana, jejíž názory, nebo alespoň značné části jejích členů, jsou klerofašistické (SSO, pak nějaká strana s názvem zhruba jako ANO pořádku a rodině a NE krádežím). No a v neposlední řadě jsem v tomto týdnu četl zprávu, že EU chce na nátlak křesťanů zakázat nedělní prodej. To nejde ani tak o tu možnost nakupování, ale spíš o argumentaci toho zákazu: v neděli má být rodina pohromadě.

Jasně, že VB nesnáší katolíky (zatímco v emigraci zapoměl, že před tím nesnášel komunisty), ale jeho postřeh je v souladu s mými dojmy. A krom toho jsem rád, že VB konečně nepředkládá nástiny řešení, ale sám dokonce považuje řešení za nebezpečná. To je jistý posun v jeho názorech a doufám, že se v tomto změní třeba i ten kryptokomunista Keller.

informace řekl(a)...

Žibřide,

pamatuji se, že jsme už jednou diskutovali o Bělohradského značně moralistickém pojetí angažovanosti umění.

Při čtení této eseje jsem měla dojem, že se B. chtěl blejsknout brilantní originalitou přístupu k problému. A tak nakonec k identitární krizi národní, kulturní a sociálně ekonomické přidal ještě tu planetární. Podle něj se už necítíme ani pozemšťany? Já jsem se s takovým fenoménem ještě nesetkala. Jen ufologové občas tvrdí, že mimozemšťané vybudovali velké stavby v antickém Egyptě, ale to jen proto, že si nemohou představit, jakým způsobem byly realizovány.

Kromě toho se B. dopouští podstatné vulgarizace, když ztotožňuje náboženské cítění nebo křesťanskou kulturu s klerikalismem. Schválně jsem se pro přesnost podívala na definici klerikalismu ve Wikipedii: "Klerikalismus označuje politický směr, jehož motivací je reprezantace církevních názorů a jejich prosazování ve státní politice, nebo směr upřednostňující v rámci církve duchovní na úkor laiků." Myslím, že to se značně liší od způsobu a významu, v jakém ho používá B.
Rovněž tak mě nechává na pochybách jeho juxtapozice nacionalizmu a jakéhosi přesně neurčeného universalizmu. Evropská společnost, a nejen ta, je vybudována na národním a národnostním základě a to historickou tradicí, takže odstoupit od té tradice nebo říci, že neexistuje, by znamenalo doopravdy ztratit identitu. Každý se cítíme především příslušníky národa, a potom teprve Evropany. A pozemšťany? To samozřejmě také, ale to zůstává jaksi mimo jakékoliv identitární krize.
Jsme, abych to řekla materialisticky, produktem dějin a prostředí, ve které žijeme. A naše panika vzniká spíš proto, že masy imigrantů tuto naši identitu nerespektují, ale zároveň požadují, abychom respektovali tu jejich.

Že kritické myšlení nemá řešení identitární krize? Ať se kritičtí myslitelé nejdřív podívají, jestli ta krize skutečně existuje a to v měřítku a modalitě, jak předpokládají, anebo zda se nejedná o výplod jejich abstrakní spekulace. A to hlavně líbivé, avantgardní..

Mám za to, že B. celý problém postavil spíš demagogicky líbivě než skutečně se snahou poznávat.

drak řekl(a)...

Kopretině:

Do politiky nebo vedoucích funkcí v podnikové sféře se často derou lidé s patologickými sklony či úchylkami, ten Váš nemrava asi bude dobrou ilustrací tohoto jevu.

drak řekl(a)...

informaci a žibřidovi:

Pány Bělohradského a Kellera jsem před nějakou dobou po nějakou dobu sledoval se zájmem, ale poměrně rychle jsem došel k názoru, že oba jsou nakonec jen demagogové a manipulátoři, byť tedy VB je přeci jen o pár tříd lepší a zručnější nežli Keller. Jakmile jsem si je tak nějak početl, poslechl a poté nakonec zařadil a roztřídil, tak mi přestali bavit, už je nesleduji, je mi bez nich dobře a jen nerad bych si nechal zahnojit mozek a už vůbec ne někým z těch dvou, na ty dva a jim podobné je škoda času, život je příliš krátký na to, a v mozku je málo místa na to, abych četl a sledoval něco či někoho, co nebo kdo mi už nemá co podnětného říci.

Kopretina řekl(a)...

Dobře utajený zázrak... Stojí za přečtení...
http://web.volny.cz/noviny/ze-sveta/clanek/~volny/IDC/168987/dobre-utajeny-zazrak.html

drak řekl(a)...

Kopretině:

To, o čem se v tom článku hovoří už jsem si posbíral po částech z různých zpráv, zpráviček i osobních setkání. Když jsme pak filosofovali s kamarády v hospodě a zašla řeč třeba na reinkarnace, tak upřímně řečeno doufám, že už sem v lidské podobě znovu nebudu muset, ale kdyby ano, tak Izrael bych bral, tam bych se určitě cítil dobře.

informace řekl(a)...

Draku,
já B. taky moc nečtu. Přišla jsem na ten článek náhodou a tak jsem si ho přečetla. A potom jsem našla i jeho stránky s dalšími články. A pak taky na webu i jeho krátká videa.
Předvádí se tam v rouše mudrce, který káže Slovo divochům, aby je zcivilizoval.
Je značně ambiciozní, uvidíte, že až půjde do penze, vstoupí do politiky aktivně. Tentokrát v roli náčelníka.

drak řekl(a)...

informaci:

Toho se přesně obávám, protože lidí, kteří tu jeho demagogii zatím ještě neprokoukli a mají ho poměrně nekriticky dost rádi je poměrně dost na to, aby do té politiky úspěšně vstoupit mohl. Na druhé straně je celkem jisté, že kvůli tomu na něj nepochybně budou žárlit mnozí nynější či budoucí bafuňáři z ČSSD, takže je dost pravděpodobné, že to uvnitř ČSSD vyvolá značné pnutí a je možné, že u toho ještě zažijeme ledacos zajímavého, nebo nám rovnou předvedou zajímavou show. Na druhé straně, v opozici není skoro co ztratit, to pravé ztrapnění přijde až po úspěšných volbách, takže už aby to nastalo, čím dřív to přijde, tím dříve to také odezní.

informace řekl(a)...

Draku,
mně bylo všechno to jeho povídání moc povědomé, hlavně to o postantropocentrizmu a o krizi planetární identity. Šla jsem se tedy podívat na google, odkud to načerpal. A ejhle na heslo crisi identità planetaria sa vyvalila spousta materiálu.
Napsali o tom už i knihy, jak je vidět z odkazů dole. Kromě toho jsou na webu materiály ze dvou seminářů na toto téma na stránkách římské univerzity.
Jen prozatím, alespoň v této eseji, B. nemluvil o Transumanesimo (translidství), i když tam téma robotů v eseji nakusuje.
w.fondazione-erede.org/dea_techne.html
p://straker-61.blogspot.com/2011/01/la-crisi-planetaria-come-preludio.html
Máte se na co těšit. Tady jsou to už dost otřepaná témata v různých "diskuzích" na téma multikulturalismus a postmultikulturalismus. Než to všechno (o-) se-píše.

informace řekl(a)...

A tady máte materiály ze seminářů římské univerzity.
www.sociologia.uniroma1.it/.../identità_e_cultura_CONCETTI_FONDAMENTALI.doc

Chvíli to trvá než se otevřou.

drak řekl(a)...

informaci:

Témata i knihy jsou to nepochybně zajímavé, ale čas mi na ně asi nezbyde. Panu Bělohradskému bych ale vzhledem ke zkušenostem německého zu Googleberga vřele doporučoval přečíst si něco o autorských právech a řídit se tím, protože až jednou naplní ty jeho politické ambice a do té velké politiky vleze, tak si určitě může být jist tím, že se někdo na tu jeho tvorbu podívá pod drobnohledem a najde-li tam nějaká ta opsaná dílka, tak mu to nepochybně ve vhodný okamžik omlátí o hlavu.

informace řekl(a)...

Draku,
nemínila jsem, abyste ty materiály četl,jen jsem chtěla ukázat, jak je to staré téma a celkem uměle vykonstruované. Jako právě ta planetární identitární krize. Snad pro někoho to může znít originálně, ale je to v podstatě snůška neopodstatnělých nápadů, která koluje už řadu let.
Všiml jste si, že někteří zdejší osazenci dovedou docela zabít diskuzi? Taky řečmi o ničem, že by byli taky sociologové? Některé stránky se už nedají ani číst.
Snad tu bude někde nějaký míň kulturálně "zasvěcenský" blog? Mě už nudí.

drak řekl(a)...

informaci:

Víte, už za mého mládí, když se například vymýšlely nápady na téma ročníkových či diplomových prací se říkávalo, že, cituji: "Vše nové je vlastně jen dobře zapomenuté staré." VB se tím asi dost řídí. Jinak cosi, co se nazývá jak říkáte planetární identitární krizí mi už připadne jako něco, co je hodně "mimo mísu" a možná by nebylo od věci aby s tím dotyčný zašel za psychologem či psychiatrem a nechal si zkontrolovat jeho duševní zdraví ;-)

Můj oblíbený vědec, Richard Feynman pronesl kdysi při jakési příležitosti krásnou větu, respektive řečnickou otázku: "Snad Ti nedělají starosti cizí názory?", no a já si myslím, že se v té jeho řečnické otázce ukrývá mnoho rozumného přístupu k životu, a že na zabývání se kravinami je škoda času a je dobré se jich příliš nevšímat a příliš na ně ani nereagovat.

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, velký vlastenče draku.

Jen technickou poznámku : Větu "What do You care what other people think ?" nepronesl Váš oblíbený vědec, leč jeho předčasně zesnulá manželka Anita.
Ta ji pronášela často, vždy, když se jí zdálo, že její manžel a Váš oblíbený vědec je příliš zaujat názory svých kolegů na svoji práci (v projektu Manhattan).

Čest práci a Míru zdar !

informace řekl(a)...

Vidíte, Draku,
jistým osobám nestačí, že už zabrali celou stránku pro sebe, a ted se pletou i do cizích hovorů.
Já Feynmana znám jen podle jména, jeho obor je absolutně mimo mé poznávací schopnosti a také hned nehoním jeho jméno po googlu, abych mohla opravovat podrobnosti a blejsknout se svými "bezbřehými" znalostmi.
Pořád podle jednoho a jednotvárného mustru, to už unavilo. A co je takt nebo diskrétnost to jistí lidé vůbec neznají.
Nemám chuť ani se hádat a ani, a to tím míň, se nechat urážet.
Budu si hledat jiné místo k diskuzi.

stk řekl(a)...

No a máte to tu, Draku. Kdyby Vás Vlastimil V. neopravil, asi by uhynul na přetlak inteligence.
A tak je to se vším...

[;-)))

stk řekl(a)...

Pro Informaci i Draka:

Předpokládám, že tuhle diskuzi čte i Šaman. On rozhodne, koho tu chce nebo nechce mít. Je pravda, že někteří avataři, urvaní z trolejí tu poněkud vyvádějí. Snad je to přejde. (Ta slovní hnačka.) Případně Velký Šaman uplatní právo zvané BAN.
Je pravda, že i mi občas dochází humor. A to jak jistě víte, mám pro dada i absurdní humor slabost.

informace řekl(a)...

STK,
tady, bohužel, nejde o absurdní humor. Taky jsem si to ze začátku myslela. Jde o něco jiného. Pozorujte ty "výlevy" pozorněji a pochopíte sám.

Moby Dick řekl(a)...

K Žibřidovu:
"EU chce na nátlak křesťanů zakázat nedělní prodej. To nejde ani tak o tu možnost nakupování, ale spíš o argumentaci toho zákazu: v neděli má být rodina pohromadě."
To je antisemitismus. Měl by se zakázat i prodej v sedmý den, tedy o sobotě (šabatu).
Také to je anti-multi-kulturní: Měl by se zakázat prodej v 7. den, pro muslimy tedy v pátek.
Ačkoli - proč by nemohla být rodina sedmý den stvoření pohromadě v nákupním střediskovém šopink centru?
>>:))

drak řekl(a)...

STK a informaci:

Nebuďte zbytečně přecitlivělí, některé lidi a záležitosti je prostě nejlepší důsledně ignorovat a vůbec na ně nereagovat, protože opačně by to prostě znamenalo krmit trolly, což je zbytečná ztráta času a energie. Prostě některé příspěvky od některých osob mne už vzrušují méně než bzučení mouchy kdesi na exkrementu v křovinách u dálnic. Někteří lidé, i kdyby toho Feynmana přečetli tisíckrát oběma směry, totiž stejně nepochopí to, co nám chtěl sdělit, protože toho díky jejich povahovým rysům prostě nejsou schopni a přesné papouškování obsahu, kterého jedině schopni jsou, jim v tom bude houby platné, s tím to nemá nic společného. Na jestli ho to chudáka malého k tomu všemu navíc ještě zachránilo před úhynem následkem náhlého výronu inteligence, no tak mu to přejme, mě je to celkem fuk.

Moby Dick řekl(a)...

K počtu demonstrantů: "Podle policie" (podle médií) bylo v průvodu 2.000 lidí. Hospodské noviny včera psaly, že se Kalousek střetl "se stovkami demonstrantů". A na fotce v HN je fotka, jak polecajt z antikonfliktního týmu "přemlouvá" agresivní ženštinu. A kolem je šest fotografů (plus sedmý ten, co fotil) a jedna televizní kamera...
>>://
http://img.ihned.cz/attachment.php/720/32069720/ostv38CDGJKLN6PQbdehqrxy1ST29Rmn/110617_04_01.jpg

Moby Dick řekl(a)...

stk, informaci a drakovi: "Předpokládám, že tuhle diskuzi čte i Šaman".

Nečte. On píše - a nemá čas číst komentáře. Někdy nečte ani po sobě!
>>:))

STK řekl(a)...

Pro Informaci (a Draka):

Jde-li v těch Vlastimilových "slovopádech" o něco důležitějšího, má chlapec smůlu. Pro mě je to pořád skvělé dada. Silně antikomunistické.
To, že je v jednom kostýmu mě neruší - někdo jiný třeba zase chodí na jeviště zásadně s igelitkou. Komik přece musí mít poznávací znamení, ne?
Proti podprahovým informacím mám stále zapnutý filtr - už od dob Gustáva Husáka. To je to, čemu se ti dva* tak urputně a snaživě vysmívají: "myslet hlavou" a "číst mezi řádky". Musí je to hrozně "sejřit".

Vlastní názor totiž nevygooglíš, ani kdyby ses po...
A ať už vygooglíš sebelepší bonmot, je to pořád cizí myšlenka a ty se s ní můžeš nanejvýš ztotožnit. Nic víc.

*/ VV a Harpyje

stk řekl(a)...

K té fotce: Ženština má na sobě elegantní černý kostýmek, síťované punčošky, černé brýle...

Nebyl to pokus napodobit akci Kateřiny Jau-jau (tzv. Biomasy) a dostat se na základě "surového zásahu" bránícího se příslušníka v předčasných volbách do parlamentu? Ještě mi tu chybí měchýřek s filmovou krví, ve vhodný čas propíchnutý nad těmi bílými punčoškami...
[;-))

stk řekl(a)...

Ad sedmý den:

Myslím, že by si tímto nařízením EU nadělala další nepřátele.
Teď se v neděli (sobotu) už nechodí do kostela, ale do Lídlu (Lídl je levný!) nebo Kauflandu (No nekup to!). Jde celá rodina, projdou se pěkně pomalu dlouhou nákupní halou, nakoupí živobytí v množství, které nemůžou sežrat a jídlo skončí v popelnicích jako obvykle a navíc spoustu kravin, které vůbec nepotřebují a za čas je vyhodí a zase jdou spokojeně domů. Finita la commédia!

Vídávám je občas z okna našeho věžáku (ke Kauflandu to teď máme cca 3,5 minuty pěšky) - jsou prostě šťastní...

informace řekl(a)...

STK,
pokud jde o dost směšnou polemiku kolem Vašeho výrazu "umět číst mezi řádky", dosud jsem se k tomu nevyslovovala, aby mě zas někdo neobvinil ze snahy o "machrování". Ale je to v podstatě můj obor a tak se k tomu můžu dost kompetetně vyjádřit.
Kdo měl příležitost si alespoň "čuchnout" k nějaké literárně kritické nebo literárně teoretické práci, jistě si všiml, že se zabývají právě polysemií textu, jeho potenciální generativní semantickou schopností při interakci se čtenářem. Text není inertní materiál, který jednoznačně předává svůj "obsah". Je pokaždé dekodifikován a interpretován čtenářem zcela individuálním způsobem podle znalostí, zkušeností, preferencí atd.
Tak na příklad již literární kritici formální školy hovořili o textu a podtextu. Jinými slovy pod povrchní zjevnou vrstvou textu je ještě vrstva utajená, zakodovaná, která hovoří čtenáři ještě o jiném obsahu sdělení.
Tato myšlenka byla pak široce rozpracována semiologickou školou a teorií literární komunikace. Hovoří se o různých rovinách textu, lexikální, syntaktické, stylistické, významové. O rovině jazykové a metajazykové, o textových jednotkách, o významových vztazích v textu, o semantických polích, o aktualizaci jednotlivých složek, o rámci komunikačního plánu textu.
Tedy shrnuto slovy neliteráta: text se může nebo spíš má číst jako něco významově složitého, jako text s podtexty, nebo řečeno Vašimi slovy, jako textové řádky s příslušnými meziřádkami (já bych řekla spíš podřádkami). Jestli a nakolik je čtenář schopen rozpoznat přítomnost meziřádek a jejich smysl, to závisí právě od jeho individuální zkušenosti a schopnosti.
To se týká nejen textu uměleckého díla ale jakéhokoliv textu jako komunikačního prostředku v sociální interakci.

STK řekl(a)...

Informace,

díky za odborné rozvedení lidového výrazu. Jenom bych připomněl ještě jednu rovinu: Interpretaci. Při umělecké, ale i zpravodajské nebo běžně hovorové interpretaci daného textu dokáže mluvčí pomocí modulace, temporytmu řeči, významových pauz atd. "paralelní informační kanál" nejen vytvořit, ale často jeho sdělení postavit přímo proti základnímu smyslu slov. Nakonec: co je ironie či sarkasmus? Tatáž slova, ale jiná intonace, jiné akcenty. (Tohle je zase moje parketa. Znám z praxe, hlídám aby nežádoucí podřádky nevznikly nebo naopak aby byly přítomny.)
Pokud je to i s obrazem, ještě přibývá mimika, gesta a dokonce i svalové napětí v celém těle interpreta. Ale to už bychom zabíhali do herectví. Ale i tam platí: Nepomůžete o tom všechno vědět. Musíte ale to všechno umět intuitivně používat - a to je velký dar. Talent.

Proto jsem nepochopil, co je na "čtení mezi řádky" tak směšného, případně odsouzeníhodného.

Ale ostatně konečně...

informace řekl(a)...

Ano, STK,
to, o čem píšete, teorie komunikace nazývá "neverbální komunikací", tedy celý soubor gest, držení těla, hlavy, podávání rukou, výraz obličeje, modulace hlasu, které při přímé - tedy nepsané - komunikaci upřesňuje, doplňuje, pozměňuje nebo dokonve anuluje význam verbálního "textu" (tím myslím slov, které mluvící pronáší).
A to nejen na divadle, ale i v běžném životě.
A často je to právě tenhle soubor nejazykových prostředků (gestualità), který má velký význam pro to, co a jak pochopíme, u politika zase nakolik bude sympatický a věrohodný u posluchačstva.
Teorici komunikace pro to našli i termíny, jako adaptéry, regulátory,ilustrátory.
Vidíte, vždycky se shodneme, teorik i praktik, mluvíme o témž jen jinými výrazy.

drak řekl(a)...

Moby Dickovi a žibřidovi:

Jakýsi podlý cynismus a drzost křesťanů, kteří zneužívají politických patových situací u nás k tomu, aby prosazovali svůj menšinový názor a vnucovali ho většině, mi dost leze na nervy. Ačkoliv jinak proti nim nic nemám, tak za tohle konkrétně bych je čas od času vzteky vlastnoručně zardousil. Ono si ale nevyberete, podobně se zachovali i zelení a podobně vyvádějí i VeVerky, byť z jiných pohnutek a důvodů a přesto, že jsou mi částečně pochopitelné, tak mi stejně poměrně dost lezou na nervy, protože ty jejich projevy u toho zase až tak pochopitelné nejsou.

Jinak chtějí-li křesťané trávit společně své neděle spolu s rodinami a ráno se přitom stavět na mši v kostele, prosím, ať tak činí, je mi to srdečně fuk, ale jakmile se začnou navážet do mě a dalších a diktovat co a jak a kdy smíme a kdy ne, dojdu si za nimi a hodně zhurta a nahlas je vykáži do patřičných mezí a sdělím jim kam že si tu přehnanou a zbytečnou péči o mne a další můžou nacpat a jak daleko pak s tím mají vypadnout a už se nevracet. To samé ale platí i pro jiné, co se rádi montují do jiných třeba ty roztahovačné a věčně nepochopené a urážené muslimy.

drak řekl(a)...

STK a informaci:

Mě se zase líbí prožívat si ty pocity, kdy se mi nachomýtne nějaký odborný text, ale z oboru, kterým se nezabývám, třeba zrovna ten lehký úvod paní informace věnovaný tomu našemu "čtení mezi řádky" a při tom čtení si ztotožňuji, co z té lidové hantýrky odpovídá těm odborným termínům a mnohdy to bývá velice zábavné a hlavně člověk se při tom i doví něco zajímavého, co dříve nevěděl, trošku si rozšíří obzor, což nemůže škodit.

Obecně vzato si myslím, že umění čtení mezi řádky a umění vyčíst něco o tom druhém z neverbální komunikace je věc velice užitečná a žádoucí, protože to významně snižuje pravděpodobnost toho, že by se člověk nějakým šikovným padouchem či manipulátorem nechal napálit či oblbnout. Bohužel ale to také způsobuje, že je člověk často v menšině, nebo vyloženě osamělý a musí trpělivě počkat, až to, co on dík svým schopnostem ví už dávno, dojde i těm ostatním naivnějším. Bohužel to, čeho se zpravidla dočká je to, že je mezitím oblbne další padouch...

drak řekl(a)...

Moby Dickovi:

Jedouce dnes na chvíli pracovat, neb to nesnese odkladu, fascinovaně jsem zase vyslechl arogantní nářky jakési pracovnice jakéhosi dotovaného divadla na to, že těch peněz není dost a že by se s tím něco mělo dělat, atd atp, a zase mi to hnulo žlučí. Samozřejmost arogance a drzost, s jakou si někteří umělci v divadlech, která si na sebe jinak nevydělají, usurpují nárok dostat dost peněz od nás všech na to, aby mohli provozovat to jejich jediné pravé umění, mě až bere dech. To není naše povinnost, to je jenom naše dobrá vůle, jenže to těm těm sebestředným do sebe zahleděným a zamilovaným tupcům a ignorantům vůbec nedochází! Kdy už tohle levicové drzé podhoubí vezme konečně na vědomí a naučí se žít s tím, že se každý má starat především sám o sebe a umět žít tak, aby se sám uživil? Mě dá každý za nic LDH (leda hovno) a taky nefňukám a nějak žiji a nějak se uživím a za nikým nelezu s s drze nataženou pazourou a neříkám mu že by mi měl, něco dát, protože musí, protože je to jeho povinnost vůči mě a celé společnosti. Dobře totiž vím, že dotyčný může, ale nemusí a podle toho se také chovám a snažím se ho přesvědčit, že za to, co od něj dostanu také odvedu kus užitečné práce a proto mi také platí. Jsou-li umělci, ať si přivydělají dabingem, reklamou, komerčním představením, ze kterého zadotují to jejich pravé umělecké, ale ať přestanou chodit a říkat, že je naší povinností je platit z veřejných peněz, to naší povinností není, ale když je těch peněz dost, rádi to děláme, když je jich méně, musejí se páni umělci prostě uskromnit spolu s celým zbytkem ekonomiky a společnosti tak, jako my ostatní a přestat drze opruzovat a obtěžovat okolí nesmyslnými drzými plky.

Harpyje řekl(a)...

"Jedouce dnes na chvíli pracovat, neb to nesnese odkladu, fascinovaně jsem zase vyslechl ..."

Věrný syn jsi Čechů kmene,
věrný bratr bratřím svým;
jazyk český je i Tobě
otců drahým dědictvím.

:-))))

informace řekl(a)...

Draku,
právě jsem byla svědkem pravého opaku toho, co říká teorie neverbální komunikace. V TV vysílali projev Umerta Bossiho, historického lídra Severní ligy na srazu leghistů v Pontidě. Měl vysvětlit straně, jak bude Liga postupovat dál po prohře v referendech a v administrativních volbách. Báze ligy je totiž ve varu a to nejen pro volební porážku ale i z ekonomických důvodů. Člověk by byl čekal nějaký zápalný projev. Bossi ale je nyní jen stínem velkého řečníka, jakým byl před lety. Měl totiž ictus a po něm jen nesrozumitelně huhlá. Při půlhodinovém projevu jsem pochytila jen jednotlivá slova, ale co řekl celkově, to jsem při nejlepší vůli nepochopila.
Po skončení projevu měla být v TV diskuse. Zahájil ji novinář z il Riformista, vtipný Sansonetti, který řekl bez okolků, že neví co by komentoval, že Bossimu vůbec nerozuměl. A tak i ostatní novináři. Prý počkají až to bude otištěné.
Přesto ale publikum věrných legistů tleskalo, vyvolávalo hesla, nakonec upadlo v kolektivní třeštění. Proč, ptám se, vždyť ani oni nerozuměli víc jak deset slov. A při tom Bossi ani negestikuloval.
Tomu se zas říká charizma. Kdyby byl nemluvil vůbec, byli by třeštili stejně.

informace řekl(a)...

Lídr Severní ligy jse jmenuje UmBerto Bossi.
Che qualcuno non ci si metta a correggere anche l'italiano. Non si sa mai!

drak řekl(a)...

informaci:

Třeba to pan Bossi sdělil svým citlivým a věrným příznivcům nějak mimosmyslově, co my víme? Sansonetti měl aspoň dost rozumu na to, aby všem řekl, že není co komentovat :-)

Kdysi se v našem parlamentu odehrála krásná scéna, kdy nejdříve řečnil asi tak 15 minut cikánský poslanec Bondy, který se bohužel vyznačoval tím, že jednak nebyl schopen dát dohromady snad jedinou větu, která by měla hlavu a patu a vůbec nějaký smysl a k tomu všemu ještě příšerně huhňal, takž s ním byla domluva jako s Tatarem. Po něm pak řečnil asi 1/2 hodny Jan Kalvoda, který sice artikuloval srozumitelně a jasně, ale hovořil takovou "právničinou", že mu mohl porozumět opravdu jen málokdo. Po jeho proslovu se ozval Cikán Bondy a řekl Kalvodovi: "Vůbec jsem Vám nerozuměl.". Kalvoda přišel k pultíku a odvětil: "Vida, oplatil jsem Vám tedy stejným." Když jsem to chvíli v noci sledoval, tak jsem se div nepotrhal smíchy. Když si pak ale člověk spočítá, kolik stojí těch 200 termitů ve sněmovně a nakolik přijde ten přenos těch plků do éteru, tak to vlastně moc k smíchu není.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vy jste zase ošklivá na naše velké vlastence, vážená paní Harpyje.
To se pak ale nedivte, že Vás nemají rádi, nejen právě čtouce Vaše špílce a špičky, ale neustále, myslíce na ně kudy chodíce.

Ach jo.

Pedro řekl(a)...

Ano, správně, vyjmenovávaje Napoleonovy a Stalinovy maršály, dbám zásad pravopisu rodné mluvy.

Harpyje řekl(a)...

Myslíce na vlastence kudy chodíce, konstatuji, že čeština je nesmírně těžký jazyk. I pro rodilé mluvčí. Ale, "i když si navzájem nadáváme, činíme to týmž jazykem, a už to je hluboké srozumění mezi námi, mocné a kouzelné pouto a zrovna cosi jako jedna duše. Vědomí nás všech myslí týmiž slovy; je to, jako by to bylo jedno vědomí ve všech těch paličatých hlavách. Řekneme-li třeba “sněženka” nebo “dobrý den”, nikdo jiný nám nerozumí, ale my si rozumíme, jako bychom na sebe spiklenecky mrkli."

drak řekl(a)...

Pro Její Nesnesitelnost Harpyji a VV citát z Wikipedie:


Grammar nazi

Grammar nazi (též grammar natzi, grammar nazzi, spelling nazi) je typ internetového trola, který je nemístně zaměřen na spisovnost projevu. Grammar zde označuje gramatiku a nazi odkazuje k nacismu.

Grammar nazi například využívá náhodné překlepy k agresivnímu zpochybňování kulturnosti a celkové intelektuální kapacity ostatních diskutujících.

informace řekl(a)...

Draku,
záhada kolem projevu Bossiho v Pontidě čím dál tím víc houstne. Doposud se mi nepodařilo najít jeho integrální verzi a části, které dnešní noviny otiskují, se mezi sebou liší. Samozřejmě pak i komentáře. Nejdřív jsem se divila, jak je to možné, že by novináři, jak ti přítomní na srazu, tak ti v redakcích, nebyli schopni zachytit alespoň hlavní myšlenkovou a programovou nit projevu. Až na stránkách deníku la Stampa jsem našla pravděpodobné rozluštění. Těch konceptů projevu bylo několik, Bossi na nich pracoval v předvečer setkání s legisty až do jedenadvaceti hodin večera a vypracoval několik verzí k použití podle nálady a reakcí osmdesáti tisíc shromážděných věrných. Reakce nebyly zrovna příznivé, ze článku v la Stampa jsem se dozvěděla, že proti němu ti skalní legisti víckrát pískali (což při včerejším přímém vysílání nebylo vidět). Takže to asi donutilo lídra použít radikálnější verzi projevu, a to s požadavkem, aby byly na sever Itálie přesídlena čtyři ministerstva a snížení daní a stažení italských branných sil z Libye, ale prý i staré hrozby secese Padánie od Itálie, které již před léty Liga zastrčila do šuplíku.
Jiné noviny jako il Sole 24Ore zase projev Bossiho minimalizují, Berlusconi tvrdí, že spojenectví s Ligou je OK, že pro ně neexistuje alternativa, protože země potřebuje stabilitu. To byly i názory novinářů ve včerejší televizní diskuzi. A požadavky, jako přemístění ministerstev na sever jsou nesmyslné, protože tam ani v Milánu neexistují dostatečně velké budovy. Snížení daní je nemyslitelné v současné mezinárodní finanční krizi.
Il Tempo zas poukazuje na to, že Liga už není jen militantní hnutí, ale politická strana a že má dvě duše: spontánní od zdola a organizovanou stranickou, plně zapojenou do vlády. Zřejmě uvést tyto dvě duše do souladu není snadné ani pro přestárlého lídra, zvyklého v minulosti zapalovat padánské masy, a který je nyní nucen lavírovat mezi zfanatizovanou bází starých legistů a spojeneckou koaliční stranou. Těžké časy i pro staré lvy politiky!
Některé ze skalních legistů nám TV včera ukázala v jejich folklorním převlečení: starce s dlouhou bradou obarvenou do zelena (zelená je symbol Padánie), jiného zase s bůvolími rohy na hlavě, a to v moři zelených práporů a triček.
Myslím, že když opadne bojová nálada každoročního srazu, Bossi bude manévrovat dál mezi Berlusconim a místními administrativními legistickými zástupci. Něco domů přinést musí a potopit vládu si nemůže dovolit. Pak by Liga zústala sama, vystupovala vždy jako antagonista levice a tak získávala hlasy při volbách. Kdyby se dohodla s postkomunistickou Pd, asi by ji potopili sami voliči.
To jsou kalné vody politiky. Jen se ptám, co o té situaci napíší cizí noviny, když ani italské nemají jednoznačný názor.

informace řekl(a)...

Draku,
zdejší diskuzní skupina se už docela rozdělila na dvě části, které mezi sebou víc fakticky nekomunikují. Na jedné straně jsme prakticky tři, co se o nějakou debatu pokoušejí, na druhé dva, kteří ji prakticky znemožňují. Řada jiných jednoduše odešla.
Já jsem přišla na forum, abych mohla diskutovat a vyměňovat si názory, ne proto, aby mě tu někdo urážel nebo klepal přes prsty pro chyby nebo překlepy. Anebo pro nějaké internetové hry s identitou.
Má to cenu tady ještě zústávat?

drak řekl(a)...

Je to jak říkáte, Bossi je mezi dvěma kameny, tedy mezi reálnými možnostmi, které v reálné politice má a mezi přáními příznivců strany. Moc prostoru nemá, vůbec mu to nezávidím, protože pro stranu a jejího lídra je vždy poměrně snadné být v opozici, ale je nesmírně těžké udržet si čistý štít a sympatie voličů jakožto součást nějaké koalice.

Naše média se tomu nevěnují, aspoň ne ta, na která občas nahlížím, což je podle mého názoru škoda. Určitě si toho ale všimnou a aspoň nějak na to zareagují naši universitní politologové, neb to je jejich denní chléb, takže časem se dozvím něco od nich.

drak řekl(a)...

informaci:

Ano, na jedné straně máte pravdu, že s tím stavem diskuse zde to není zrovna nejlepší. Také občas mívám *všelijaké* pocity, když se podívám už jen na počet a velikost příspěvků některých diskutujících, protože číst to je ztráta času. Před delší dobou poprvé začátkem a pak později koncem osmdesátých let, když jsem přemýšlel, o tom, že to tu není k žití a že zkusím emigrovat, jsem si pak nakonec řekl, že ne, že já zůstanu a vytrvám a do háje ať jdou ti otravní bolševici. Na jedné straně vím, že to možná byla chyba, na té druhé mi události dávají za pravdu, ono stejně v podstatě není kam odjet.

Zkrátka a dobře, rozhodl jsem se vytrvat, protože když se podíváte kolem sebe někam jinam, tak:

* například na NP se po povinné registraci vesele urážejí navzájem "rudí" a "modří" pionýři - zaregistrovaní zaslepenci až šílenci;

* jinde to není o mnoho lepší;

* nějací trollové a flameři jsou všude, tomu se nedá zabránit.

Dokud sem bude docházet aspoň jedna rozumná a myslící bytost, se kterou si půjde rozumně popovídat, tak sem budu docházet rovněž. Rovněž tak vytrvám v onom ignorování trollů, grammar nazis, flamerů a dalších otrapů a šílenců. Jak se rozhodnete Vy je na Vás, to je Vaše osobní svoboda a věc. Když vytrváte, budu rád, když ne, bude mi to sice mrzet, ale budu to respektovat jakožto projev Vaší svobodné vůle.

Harpyje řekl(a)...

Vaše obvinění, vážený vlastenče Draku, je naprosto bezpředmětné.
Dělavši si legraci z Vaší strojené mluvy, neměla jsem nikterak v úmyslu "zpochybňovat Vaši nespornou kulturnost a intelektuální kapacity".
Dám Vám dobrou radu zdarma: mluvte raději tak, jak Vám zobák narostl, a nikdo si z Vás nebude dělat legraci.

drak řekl(a)...

Vaše Nesnesitelnosti, opravdu tak silně toužíte po tom, abych Vám sdělil, kam si ty Vaše nevyžádané rady máte strčit, jak hluboko si je tam máte nacpat a kam a jak daleko s nimi máte dojít?

s.t.k. řekl(a)...

Informace, Draku, Žibřide, Pedro, Jiný Honzo, Aspergille atd.:
Můžeme se domluvit na diskuzi na jiném blogu (což bych Šamanovi dost nerad provedl) nebo považovat jisté štamgasty za totálně neviditelné. Neodpovídat jim, nezmiňovat se o nich, nečíst jejich texty. Pokud nezačnou "krást nicky" by se to dalo přežít bez těch negativních pocitů, které máte. Já jsem asi odolnější, mi tak nevadí - čímž nechci říct, že bych se bez nich neobešel.

drak řekl(a)...

Upřímně řečeno, já bych také od Šamana nerad odcházel, konec konců už jsem o tom hovořil s paní informací o něco výš, v 10:14. Jediné co bych k tomu dodal, je že zkusím do budoucna lépe ovládnout mé částečně cholerické balkánské geny a budu v tom nevšímání si a nekrmení trollů více důsledný, nežli dosud.

Co se kradení nicků týče, tak tady už by myslím byl dobrý důvod, aby byl Plechovka naučen takovéto záležitosti vyhmátnout a potřít automaticky, což by mělo být možné a bylo by to pak velice efektivní.

STK řekl(a)...

Pro mě by párování IP adresy a nicku byl trochu problém - píšu občas ze 3 počítačů. Co s tím?

informace řekl(a)...

Já zas nemám stálé IP. IP přiděluje provider při předávání zprávy a to pokaždé jiné, to, co je právě na řadě. Takže jednou píšu z Turina, podruhé třeba z Palerma.
Itálie má málo IP k dispozici a tak to řeší tímto způsobem. Jen velké firmy nebo úřady mají IP stálé.

informace řekl(a)...

Draku,
sraz legistů v Pontidě má své groteskní dohry. Dnes jeden 67 letý důchodce z Alessandrie podal žalobu u státní prokuratury proti ministrům Bossi, Maroni a Calderoli pro zradu republiky a narušení ústavy. A to pro jejich řeči o toužené secesi Padánie.
Chci vidět, jak si s tím prokurátor poradí.

drak řekl(a)...

STK:

Já také nepíši furt z jednoho místa, ale ze 2-3, ta se ale stále opakují, takže až takový problém by to nebyl.

drak řekl(a)...

informaci:

Co se IP protokolu týče, tak tady se to děje místy také. Vše se vyřeší až přechodem z protokolu verze 4 na verzi 6, ale na to kupodivu nikdo nespěchá, ačkoliv já si myslím, že už je načase začít s tím něco dělat, aby se pak nemuselo pospíchat, což já bytostně nesnáším.

Co se žaloby týče, no tak doufejme, že si prokurátor poradí nějak šalamounsky a obratně a jednou provždy to smete se stolu ;-)

informace řekl(a)...

Draku,
jenom pro zasmání. Dnešní il Riformista komentuje nedělní projev Bossiho na srazu legistů v Pontidě.
"Bekot starého lva. Bossi dal Berlusconimu nové penultimatum. Ultimatum mu dát nemohl, byl by ho dal sám sobě."
h://4.bp.blogspot.com/_gFiLs6pNIiI/TSHswvXNSJI/AAAAAAAAGHw/gtFda2eIwVc/s1600/bossi.jpg
A la Repubblica píše, že do severní Itálie se pošlou jen zástupci 4 ministerstev, která Bossi chtěl přestěhovat do Milána a do Monzy.
Takže se vlk nažere a koza zůstane celá. Dovedete si to představit, jaký by to byl chaos přemísťovat do Milána 4 celá ministerstva?

drak řekl(a)...

informaci:

No a co takhle zavést rotační systém pro všechna ministerstva a úřady, jako mají mezi Bruselem a Štrasburkem, to by byl teprve pořádný cirkus a blázinec na kolečkách a hlavně trvalý, to se s nějakým tím pouhopouhým jednorázovým přemístěním jenom 4 ministerstev nemůže srovnat :-)

informace řekl(a)...

O Strasburgu a o Evropském soudu na ochranu lidských práv mi, Draku, nemluvte. Zrovna dneska se objevila zpráva v novinách, že Itálie bude souzena za to, že v r. 2009 nedovolila přistání u Lampedusy dvou plavidel s asi 200 imigranty z Libye. Italská loď je zadržela ještě v mezinárodních vodách a předala libyjské hlídce. Narušila tak prý článek 3 Konvence na ochranu lidských práv a svobod.
Žalobu podalo před dvěma lety 29 členů osazenstva těch kocábek za asistence dvou italských advokátů.
Jedna věc mi v tom neštymuje. Když 29 imigrantů mohlo podat žalobu u Štrasburského soudu, tak zřejmě byli na svobodě, měli možnost s italskými advokáty svobodně hovořit. Jaká jiná práva jim tedy byla pošlapána?

drak řekl(a)...

informaci:

Na to by se určitě mel zeptat italský obhájce a zkusit z toho vyrobit novodobou hlavu XXII, mohou-li podávat žaloby, je vlastně vše v pořádku a žaloba je vlastně bezpředmětná ;-)

Jinak ale nemám-li jako suverénní stát právo si říci, kdo se na mém území má právo pohybovat a kdo ne a navíc mi unie nutí pustit si na území pěkné vejlupky, tak si myslím, že býti v unii je velmi škodlivé až nežádoucí.