úterý 14. června 2011

Nezjevné pitomosti


Poradil to kdysi Jan Werich Jiřímu Suchému. Jak vyzrát na cenzory. Musí se do textu hry napsat nějaká úplná hloupost. Spíš až provokace. Když na ni úředník přijde a rozčílí se, autor ji škrtne - a úředník je spokojený. A už dále nebádá v textu hry. Takže projde to, co by jinak nemělo šanci. Mám pocit, že podobný způsob nyní předvedla vláda.



 Vzoreček na výpočet věku pro odchod do důchodu neměl horní hranici. Každý rok se měl tento termín prodlužovat o dva měsíce. Takže letos narození by měli jít do důchodu až v 73 letech. No a ti, co se narodí v roce 2041 v 78. Atd. Dlouho jsem se divil této zjevné pitomosti (nezastropování věku), až dnes jsem ji pochopil. Premiér Nečas totiž včera "připustil", že po srovnání důchodového věku mezi muži a ženami na úrovni 67 let se dále bude používat "vzoreček", který zohlední průměrnou dobu dožití v té době. Věk lidí se sice prodlužuje, ale nikoli lineárně a nikoli donekonečna. Možná se začne časem zase zkracovat... Takže aby člověk neumřel dříve, než odejde do důchodu, anebo lépe - aby byl vůbec schopen ještě pracovat v úředně vyhlášeném činném věku - je potřeba brát v úvahu realitu života a smrti. Nikdy nebudeme nesmrtelní!

On to Mirek Kalousek nevěděl? Tedy nevěděl to dříve, než odboráři zvedli povyk kvůli důchodovému věku, stravenkám a režijním jízdenkám? Hm, myslím si, že to věděl velmi dobře. Podezírám ho proto, že obludný vzoreček s nekonečným věkem pro odchod do důchodu vložil do návrhů důchodové reformy záměrně - stejně, jako to kdysi dělali Werich a Suchý kvůli cenzorům. A cenzoři, tedy odboráři, tento couvající krok "vítají". A už tak nekřičí kvůli stravenkám...

Jenže třeba zrovna Jiřímu Suchému někdo vyčítal jakousi hloupost v jedné jeho hře. Co však měl Jiřík dělat? Musel recitovat schválený text - u nějž cenzor přehlédl zjevnou pitomost! K tomu se naskýtá jedna otázka:

Kolik záměrných nezjevných pitomostí ještě skrývají jinak tolik potřebné reformní zákony???

Psáno v Praze dne 14. června

PS: Stávky jsou právem odborářů. Za jejich dopady jsou pak odbory odpovědny. Avšak blokády jsou mimo právo.

17 komentářů:

STK řekl(a)...

O lžích

Pan režisér je už postarší člověk, jeho sluchové orgány také a zrovna dneska má pocit, že hudba ve hře je nějaká zastřená - že má málo výšek.
Zvukař má potřebné orgány ještě v pořádku, ví, že výšek je v sále dost a nechce hru zkazit tím, že poslechne nahluchlého rejžu. Co teď jak se vyhnout otevřenému střetu?
Jednoduše. Zvukař přidá výšek. Hodně, silně přidá. Režisér vece "To je móóc, Trochu míň!" Zvukař ubere, ale jen trošku. "Pořád je to moc!" Ten za mixpultem teď ubere razantně, až pod hladinu, na které začínali. "To je zas málo. Trochu to přidej!" Muž za pultem přidá - přesně na původní hodnotu. "No konečně, teď je to dobře!"
A pan režisér je spokojený, výšky jsou už O.K., muž za pultem je taky spokojený - zvuk není překorigovaný, poničený. Diváci budou taky spokojení.

Pokud se vám vážení přátelé zdá, že to sem nepatří, tak to je omyl! I tohle je "politika".

STK řekl(a)...

Informace, čtu tady na Psu, že Italové odmítli jádro. Měl jsem Taliány za moudřejší národ. Taková historie, takoví velikáni a taková krátkozrakost...

informace řekl(a)...

STK
no comment. Ještě jsem ta 4 referenda nestrávila.

kocour řekl(a)...

To je geniální! Od Jana Wericha. Bohužel nevěřím, že v případě Petra Nečase šlo o záměr.

Větší vlastenec řekl(a)...

Kdo všechno nebyl "třetí" odbojář ? Snad jen členové KSČ, ČSS, ČSL, SSM, ROH, SČSP, BSP, příslušníci LM, ČSLA, SNB, SNV, OSOŽ atd. Jinak asi všichni Češi a Moravané, naši hrdinové, bojující proti republice předčasnými pátečními odjezdy na chaty a chalupy po Němcích a kulacích.

Jak známo z médií, Národní umělec Karel Gott hrdinně bojoval proti socialismu vzdornými verši "Kávu si osladím o trochu víc", ing.Václav Klaus, CSc. prací v Prognostickém ústavu a podváděním v basketbalu, Jiří Suchý svou hojně aplaudovanou alegorickou postavou "Strašného Lesupána", Národní umělec Jan Werich posměšnými zmínkami o architektuře hotelu Internacional ...
Prostě – národ Žižkův se nezapře.

Vlastenci a vlastenky – Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Čtvrtý odbojář, Větší nebo dokonce Velký V. zase vzdoruje euroamerickému pořádku hesly euroasiánského hnutí o obnovení říše Džingischána a jezdí si pro instrukce do Minska, sídla plánovaného euroasijského regionu budoucí Ruské paneuroasijské federace. Posledně mu tam nedali metál za dosavadní zásluhy a ani "trávu", ale jen prachsprosté seno pro kozy a jiný skot, takže je silně nevrlý a útočný.
Pozor, nedráždit a neprovokovat!

EK řekl(a)...

PRO vV: ještě členové předchůdce OSOŽ což byla OOŽ !!

OO

Větší vlastenec řekl(a)...

Ozbrojená ochrana železnic byla nutná k obraně našich výdobytků proti Němcům, Američanům, a jejich domácím přisluhovačům, vážený EK. Ale to jistě víte.

Co se tzv.třetího odboje týče, tak jeho příslušníci byli bez výjimky zločinci, dle našich zákonů, přijatých našimi zastupitelskými orgány, v době naší plné samostatnosti, tak těžce vydobyté na Němcích a ostatních Euroameričanech, vydobyté na buržoasii, papežencích, sionistech a ostatních našich nepřátelích.
Jaké as zákony přijímá dnešní parlament, v němž sedí nadpoloviční většina kolaborantů s brutálním, euroamerickým okupantům poplatným multikulti režimem ?!

Větší vlastenec řekl(a)...

POČITADLO HLÁSÍ :
Dvacet (číslem 20) on-line návštěvníků !

Právě bylo dosaženo nového rekordu Šamanova vlasteneckého doupěte !!!

HURÁÁÁÁ !

Harpyje řekl(a)...

17

Větší vlastenec řekl(a)...

Bylo nás před chvílí už 21 !! Voko bere !

informace řekl(a)...

Přišli se asi podívat, jak vypadá Casanova 2009, když zvedne hledí.
Nebo že by to byli zájemci o tlačenku?

Harpyje řekl(a)...

:-))))

informace řekl(a)...

Zjevná pitomost jsou evropské normy pro imigraci. Nyní si imigranti vozí na těch kocábkách i ovce, aby prý měli mléko pro děti. Oznamuje to tisková kanceláž ANSA. Za sobotu připlulo k Lampeduse 1.500 imigrantů, z nich bylo repatriováno 16!

STK řekl(a)...

To "online" číslo (20-21) patrně vybudí některé štamgasty k až nepříčetným literárním výkonům! Jaja, ještě tu v hospůdce bude dusno!

Harpyje řekl(a)...

14

informace řekl(a)...

Stejně jsou ta různá misundestanding srandovní. Nemyslíte, Harpyje? Já se můžu smíchy potrhat.