neděle 19. června 2011

ZASLÁNO: Omluvy a neomluvy

Odpověď na výzvu pánů Panyho a Posselta
Památník obětem Velkého irského hladomoru v Dublinu
(Autor: rocal)
Franz Pany, spolkový předseda Sudetendeutsche Landsmannschaft, vyzval v sobotu 11. června 2011 v bavorském Augsburgu   prezidenta Václava Klause k omluvě vyhnaným/odsunutým Němcům za příkoří, jehož se jim dostalo. Když už se i královna Alžběta II. nedávno omluvila Irsku. Co v tom Klausovi brání? V reakci na Moby Dickův deníček  z minulého týdne Necitlivost a nepoučitelnost jim odpovídá rocal:

Je to již týden stará zpráva - takže pro sdělovací prostředky vystydlá. Spolkový předseda sudetoněmeckého Landsmannschaftu Franz Pany vyzval Václava Klause u příležitosti omluvy královny Alžběty II. Irsku, aby i on se omluvil odsunutým Němcům za příkoří. Ihned mi byla nápadná zřejmá nesouvislost těchto dvou otázek. Jen mne překvapuje, že i jinak prozíravý prezident si toho nepovšiml a ve své reakci nezmínil.

Přiznám se, že dříve mne Irsko a jeho historie nikdy nijak nezajímalo, takže i zprávy o konfliktech na tomto ostrově mne zvlášť nevzrušovaly. Pak jsem ovšem měl možnost Irsko navštívit. To mělo za následek, že jsem pečlivě přečetl několik knih o jeho historii a problémech. Načež jsem nutně musel přijít k závěru, že naše tolik oplakávaná "Doba temna" byla ve srovnání s irskou dobou temna úplná pohoda. Ta irská trvala navíc zhruba tak 3krát déle. I když je Anglie považována za kolébku demokracie, tak v Irsku se Angličané chovali mnohdy tak, že všichni ti Habsburkové a spol. byli ve srovnáni s nimi div ne lidumilové. Ve skutečnosti právě v Irsku asi trénovali svoji pozdější koloniální politiku. Kdo nevěří ať tam běží.

Kde tedy je mezi Alžbětou II. a Klausem rozdíl? Ten se měl omluvit za vyhnání a příkoří. Ale královna se podle dnes rozšířeného zvyku omlouvala za staleté hříchy. Vždyť dnes i s přispěním Anglie žije v cizině 3x víc Irů než na ostrovech. Nebyl by tedy v této souvislosti historicky správnějsí požadavek pánů Panyho a Posselta především na rakouského prezidenta, aby se on omluvil neněmecky mluvícím národům monarchie za naší Dobu temna, za germanizaci obyvatelsva i prostoru? I když se na toto období dnes díváme podstatně jinak než Jirásek a mnozí buditelé, přesto mají Habsburkové u nás dost vroubků. Je přece zřejmé, že bez titulu a území Koruny české, by jak Habsburci tak i Rakousko samo nebyli tím nikdy tím čím byli a jsou. Takže jaképak ohrnováni nosem nad českými služkami a sluhy.

Za první republiky se našim "sudetským" Němcům v průměru žilo lépe než jejich soukmenovcům v tehdejším Německu a Rakousku. Až tak do roku 1930 "cesta do Reichu" nikoho nelákala. Za války se ve své většině chovali a zachovali ke svým "bývalým" českým spoluobčanům jako velká prasata. Od našich západních sousedů se Češi za těch nějakých tisíc let mnohému naučili. Tak se také stalo, že i během Protektorátu se řada Čechů shlédla v dobytčích manýrech těchto Nadlidí, které pak aplikovali před a při odsunu-vyhnání. Nikdo ze slušných lidí na to nemůže být pyšný, a zde je jistě lítost na místě. Ostatně pro mnohé - po doplnění sovětskými zkušenostmi - to byl jen tréning na dobu budování socialismu.

A pro úplnost ještě jedna poznámka. Spolkový prezident Wulf v těchto dnech netradičně přenechal možnost pronést tradiční "Berlínskou řeč" svému polskému kolegovi Komorowskému. Není náhodou, že je to zejména sdružení Sudetendeutsche Landsmannschaft, které stále dává o sobě vědět. Možná se mýlím, ale já osobně jsem nikdy neslyšel, aby pánové Posselt nebo Pany veřejně prohlásili:

"Sudetoněmečtí občané se ve 30. a 40. letech minulého století dopustili v takovém a takovém rozsahu zločinů na našich česky mluvících spoluobčanech, za což se jim tímto omlouváme". Při sypání popele na hlavu se vždy se jedná o německé (čti říšskoněmecké) zločiny, zatím co my sudetští Němci jsme byli a dosud jsme pouhá oběť.

55 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Teď mě napadla myšlenka, někteří lidé tvrdí, že je paní Bobošíková, že je pravicová, přitom ji to nebránilo kandidovat za KSČM, stalinistickou svoloč... A Německu např. "pravicová" Merkell se paktuje s socany a komunisty... ve Francii provádí Sarkozy levicovou politiku... Pak se můžeme divit, že dáma paní Marine LePenn získává voliče...a tvrdí, že je autenticky pravicová politička...

Harpyje řekl(a)...

Nechtít vidět, slyšet, vnímat.
Omluva prezidenta Wulffa zůstala bez odezvy
http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/lida-rakusanova-omluva-prezidenta-wulffa-zustala-bez-odezvy--814029
Bavorský ministr školství Ludwig Spaenle (CSU) a mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení a europoslanec Bernd Posselt dnes položili věnce u hrobu mužů popravených za druhé světové války ve středočeských Lidicích. "Ukláníme se před našimi spoluobčany z Lidic a žádáme o odpuštění té části viny, kterou i my neseme," řekl Posselt.
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/posselt-a-bavorsky-ministr-pozadali-v-lidicich-o-odpusteni/557850&id_seznam=2033
Ale o to líp se žvaní o posthenleinovských organizacích, o revanšismu, o neexistujících požadavcích sudetských Němců, etc pp. A že "historickou pravdu" pro sebe reklamují individua jako ochechule Bobošíková, nikomu z Vás vlastenčíků nevadí.

stk řekl(a)...

Nikoliv to není neochota české strany slyšet, vnímat vážená Harpyje.

Např. pro mě je to téma nezajímavé, vystydlé jako včerejší polévka a hlavně totálně nesmyslné. Co to tu k sakru pořád řešíte? Kdo za to může? A kdo za to může víc? A i kdybyste se nakrásně dobrali relevantního výsledku: Jak to pomůže těm mrtvým?

Už jsme v úvahách ve středověku. Zkusíme jít ještě zpět, k prvotním Slovanům nebo dokonce ke Keltům? Nebo k pračlověku Janečkovi?!!
Kdo to všechno vlastně začal!?

Eéééch, vypínám!

EK dodala) řekl(a)...

Jára Da C....(nebo Z....).
Toť pravá příčina!!!

ČEST práci!!

Harpyje řekl(a)...

Když Vás toto téma nezajímá, vážený STK, tak proč se k němu vyjadřujete?
Vadí Vám snad, že zajímá jiné?

drak řekl(a)...

Sláva! Konečně si Její Nesnesitelnost ráčila všimnout, že to nekonečné relativizování, překrucování, falšování, politisování, medialisování a vymáhání omluv bůh ví proč a bůh ví zač a k tomu ještě vnucování jakéhosi pocitu viny, někomu vadí! Hurá! Ne, že bych čekal, že s tím otravováním Její Nesnesitelnost a další přestanou, to by se snad musela zastavit zeměkoule, aby na to došlo, ale už to, že si Její Nesnesitelnost ráčila povšimnout, že to někomu vadí je nebývalý pokrok!

drak řekl(a)...

Kopretině:

Jste mladá, takže Jste na vlastní kůži nezažila SSM. Na jedné straně je to dobře, ono zase nebylo až tak moc oč stát, na druhé straně to ale ale byla tvrdá škola do života. Paní Bobošíková je prototyp takové té aktivní členky SSM, což je osoba, která se s citlivostí ruské samohybné houfnice po zádech, kostech a zbytcích ostatních, bez jakéhokoliv ohledu na nějaké vztahy a vazby dostane bez ohledu na způsobené škody a zlo ke svému vytouženému cíli, tedy vytouženému místu pod sluncem, tedy pořádnému korytu. Tato vlastnost jí neopustila dodnes, ona klidně popře sama sebe několikrát po sobě a klidně podepíše i 4 protichůdné smlouvy s ďáblem najednou, jen aby se k tomu korytu dostala.

Není sama, kdo se tak chová a není třeba s ní učinit nic jiného, nežli jí zařadit na blacklist a prostě jí nevolit. Na druhé straně je to škoda, že má tak mizerný charakter, protože jinak je ta paní profesionálně poměrně zdatná a na rozdíl od mnohých jiných v politice, tak jí to i myslí. Vlastně když se to tak vezme, tak o to je vlastně nebezpečnější.

informace řekl(a)...

Již prezident Havel se omluvil za odsun etnických Němců z Československa. Nevidím to tedy naléhavost dalších omluv ze strany hlavy českého státu.
Podle italských historických stránek, věnovaných právě problému osídlení etnických Němců v Evropě již od středověku, čísla odsunutých a mertvých při poválečném odsunu byla značně zveličena z německé strany. Podle posledních údajů bylo z velé Evropy odsunuto kolem dvanácti milionů osob. Rovněž tak byla zveličeny údaje o mrtvých při odsunu: nedávná zjištění hovoří o 500.000 až 1.100.OOO mrtvých v celé Evropě.
Zdroj rovněž uvádí, že velká většina etnických Němců, nebo spíš jejich potomků o návrat do bývalých sídlišť nemá zájem.
Myslím, že se nezájem o činnost SdL projevil na posledním srazu. Návštěvnost podle novinových zpráv, i německých byla malá.

informace řekl(a)...

nevidím tu
mrtvých
celé Evropy

Harpyje řekl(a)...

Nechce se mi, při Vaší "kulturnosti a intelektuálních kapacitách", věřit, vážený vlastenče Draku, že byste měl nejenom problémy s českou gramatikou, ale i s chápáním obsahu jednoduchých textů.

žibřid řekl(a)...

STK, k tomu, že válka Vás už nepálí:
můj strýček, který se narodil jako pohrobek, protože mu Němci zavřeli otce za roznášení letáků a nechali zemřít v pracovním táboře v Polsku, je ještě stále naživu.

Myslím tedy, nějaké horlivé omluvy nejsou vhodné ani ne tak proto, že téma je vyčichlé, jako spíš proto, že je stále živé.

drak řekl(a)...

Díky nástupu fašismu v Bulharsku ve dvacátých letech minulého století, nepoznala moje babička svého otce, protože musel prchnout, jinak by ho asi zabili. Spoustě jejích příbuzných to nepříznivě zasáhlo do majetkových poměrů, když už je zrovna nepozabíjeli. O nějakých dvacet let později jí Němci během okupace zastřelili maminku a další příbuzné. Tady v Čechách jich také dost tu válku nepřežilo. Po těch Němcích, díky sledu dějinných událostí, přišli bolševici jak do Bulharska, tak sem a to už byl totální konec všem plánům a nadějím, nehledě na to, jaké další devastující následky to mělo. Počínaje třicátými lety minulého století, se na tom Němci, ty české nevyjímaje, významně podíleli. Ten bordel co po tom vznikl nemůžeme uspokojivě rozřešit dodnes, takže skutečně bych ocenil, kdyby nám už konečně s těmi jejich pseudokřivdami políbili šos a dali pokoj. Myslím, že vzhledem k tomu, co všechno Němci v Evropě zavinili, se s nimi po válce zacházelo ještě hodně v rukavičkách, až nezaslouženě. Jakékoliv volání o křivdách a vyžadování omluv z jejich strany pokládám za vzpupnou aroganci a nehoráznost.

drak řekl(a)...

Její nesnesitelnosti:

Už Jste si tak navykla všechno překrucovat, že už Vám málem uniká původní a pravý význam slov, která používáte, takže možná, že oba používáme tatáž slova, ale jejich význam je pro mne a většinu zde přítomných jiný, než pro Vás. To je ale Váš problém, ne můj.

stk řekl(a)...

Žibřide,
můj táta, který přežil pobyt v koncentráku za "sabotáž"! s našimi sousedy na vesnici v Jeseníkách, pohrobky vojáků Wermachtu a rovněž vlastně Sudeťáky o válce zásadně nemluvil. Ani o vině, ani o tom, kdo za to může, kdo za to může víc a kdo si začal. Považoval to za naprosto zbytečné - už se nedá nic napravit.
Můj strejda, manžel sestry mého táty sloužil jako sudeťák s maršálem Rommelem v Africe. Prostě ho odvedli a basta. Švagr mého táty vojákem Wermachtu! Měli si snad celý život něco vzájemně vyčítat?

Do P...! (Pěruna jasnego!) co chcete dneska ještě řešit! Vzpamatujte se! Sudeťáci jsou na tom podobně.
Nebo jinak: Pokud myslíte, že v tom přehrabování se v minulosti je aspoň 10% racionality, řešte si co chcete.
Ovšem beze mne. Táta už umřel a zanechal mi jako životní postoj smířlivost. Nebo aspoň smíření se s věcmi, které se už staly a nemohou se tedy odestát.

Já jsem si prožil okupaci v ´68. Dneska je náš Ústav poměrně slušně promořen Rusy, Ukrajinci atd. Jsou to slušní lidé a poctiví kumštýři. Už je nijak nespojuji s těmi mongoloidními týpky, kteří na mě pře necelými 43-mi léty mířili kulometem a samopaly. Co bylo, bylo...

Nebylo by lepší se dívat dopředu, jestli náhodou tam nehrozí nějaký průser? Ano, vím, jsou tu mezi námi lidé, kteří právě ty pohledy dopředu zlehčují, karikují, vysmívají se jim. Marně dumám proč, za čí prapor bojují.

Takže místo "řešení" starých křivd se Žibřide dívejte dopředu, tam se (možná) ještě něco dá změnit. V minulosti těžko.

informace řekl(a)...

Moje rodina válkou a nacizmem postižena nebyla, ale chápu, jak je to pro některé rodiny těžké se s minulostí smířit a vypořádat, když pořád z jedné strany jsou ventilovány křivdy, spáchané proti sudetským Němcům a jaksi se zapomíná, co musela celá Evropa vytrpět kvůli masovému šílenství, co zachvátilo Němce Třetího Reichu. Tady dávají v TV seriál historických dokumentárních filmů o nacizmu a WWII, založených na dobových dokumentech, svědectvích, originálních filmových záběrech a je to taková hrůza a hnus, že si člověk říká: to se nesmí víc opakovat! Když pak vidím tu nepodařenou karikaturu charizmatického vůdce nacistů, jakou je mluvčí SdL s patkou a knírkem, přicházející s groteskním nápadem jednoho národa, mluvícího dvěma růnými jazyky, tak mám dojem, že ta hrůzná minulost se vrací, tentokrát v nové vemlouvající podobě.
Velký Reich se už nevrátí, to by si tito lídři měli uvědomit. Pokus o změnu uspořádaní Evropy po druhé světové, provedeného na základě dohod na Jaltě a Postupimi, by vedl jen k nové válce.
V současné konfiguraci světa, kde se kříží nové jiné zájmy, je v zájmu všech stran nechat stranou staré "křivdy" a zabývat se novou situací, která také není bez problémů a hrozeb.
Hlavní představitel českého státu se již omluvil!

A.S. Pergill řekl(a)...

Dneska jsem odchytl na stánku "Obyčejný fašismus"
http://www.csfd.cz/film/209389-obycejny-fasismus/
Ještě jsem neměl čas očekovat, jestli je tam i kongeniální komentář M. Horníčka. Všem, co neviděli, doporučuji!

drak řekl(a)...

informaci:

Někteří moudří Britové k tomu říkají, že odpustit jim (Němcům) prostě musíme, jinak by se tu pro samou nenávist nedalo žít, ale zapomenout na to, co se dělo nesmíme, protože jinak by se to mohlo zopakovat. Já s nimi v podstatě souhlasím, ale nesmí se mi k tomu do cesty přimotávat šašci, jako jsou Doležal, Krystlík, Gruša, Pany, Posselt a další a tvrdit mi, jací byli po válce Němci chudinkové a že bych se jim za to měl omluvit, protože to se pak většinou neudržím a cosi jim k tomu řeknu. Prostě jenom a pouze sklidili to, co zaseli a i to jen částečně a pomálu.

Pergillovi:

Díky za tip.

Větší vlastenec řekl(a)...

Komu a za co se musíme omluvit

Každý opravdový český vlastenec ví, že Němcům, Maďarům, německojazyčným sionistům, feudálům, buržuům, kulakům a disidentům se omlouvat nemusíme. (Ani jejich rodinným příslušníkům.)
Vše, co jsme jim udělali, udělali jsme dle platných zákonů.
Tečka.

Komu se však omluvit musíme : Vlastencům, kterým bylo ukřivděno v posledních 22 hořkých letech.
Zuřiví zastánci multikulti, kapitalismu a demokracie od konce roku 1989 podnikají doslova hony na „čarodějnice“; na vlastence, kteří nasazovali zdraví a životy *) na ochranu naší vlasti před zuřivými zastánci multikulti, kapitalismu a demokracie.
Čestní a poctiví příslušníci, pomocníci a spolupracovníci našich bezpečnostních složek, členové Strany i ostatních složek Národní fronty, ba i prostí pracující, kteří se nebojí postavit proti zvůli dnešních mocipánů a jejich euroamerických protektorů, jsou vláčeni tiskem, jsou ostouzeni v médiích, jsou vyhazováni z práce ve státních orgánech. Někteří jsou dokonce přivlečeni před třídní kapitalistickou justici.

Ano, těm všem se musíme omluvit. Třeba hned zítra. Jejich funkce a hodnosti jim vrátíme ihned po našem opětovném vítězství nad multikulti, NATO a EU.

Nemáme právo polevit v obhajobě národních zájmů, v úsilí o zastavení úspěšnosti germanizace myšlení. Věnujme vysokou pozornost hledání cest k mládeži s cílem zabránit jejímu odnárodňování a jejímu podléhání amerikanizaci životního stylu. Braňme historickou pravdu před jejím účelovým zkreslováním. (Ing. Karel Janda, předseda Národní rady Klubů českého pohraničí, duben 2010)

Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Mnozí vlastenci položili svůj život na oltář naší svobodné a sociálně spravedlivé vlasti, viz např. ://www.klub-pohranici.cz/ps_zivoty.htm

Větší vlastenec řekl(a)...

Podaří se rozdělit Německo mírovou cestou ?

Raději připomenu dříve narozeným a Němcem Alzheimerem zmanipulovaným vlastencům a vlastenkám :
Německý pokus o revizi poválečného uspořádání Evropy byl ÚSPĚŠNÝ.
Němci, v činné spolupráci s dalšími Euroameričany, jakož i quislingy a havly z řad nás Slovanů, spáchali tyto ZLOČINNÉ ZMĚNY poválečného uspořádání :
1) Sjednotili Německo
2) Rozbili Československo
3) Rozbili Sovětský svaz
4) Rozbili Jugoslávii
5) Vyhnali sovětská vojska z NDR, PLR, MLR, BLR, i ČSSR
6) Vnutili bývalé NDR, PLR, MLR, BLR, i oběma částem zničené ČSSR svůj nelidský režim, kapitalismus a demokracii

Doufejme, že obnovení poválečného uspořádání Evropy se nám podaří bez další války. Ale buďme připraveni; když Matka Vlast zavolá, půjdeme znovu do boje.

Zabraňme snahám o revizi výsledků 2.světové války ! Německo musí zůstat rozdělené a Československo jednotné !***Volte ČSSD a KSČM !

Harpyje řekl(a)...

Já mám, vážený vlastenče Draku, podobný problém jako Vy.
Vám se nesmějí "do cesty přimotávat" pánové Doležal, Krystlík, Gruša, Pany, Posselt, a já zase nesnáším ješitné, naduté nuly, které se neumí ani korektně vyjádřit, natož aby zplodily nějakou poutavou myšlenku. (To je onen výjimečný případ, kdy se dokonale snoubí obsah s formou.)
To se potom, zrovna tak jako Vy, "většinou neudržím a cosi jim k tomu řeknu".
Takže jak vidíte, máme i něco společného.

žibřid řekl(a)...

STK, možná pro ty, kdo svoje osobní postihy přežili, je možné se s minulostí vyrovnat. Já Vám to ani neberu.
A možná pro ty, kdo mají ve válce své mrtvé, je to těžší - viz i příspěvek draka. Není v tom racionalita, protože z hlediska racionality můžete vyrůst i bez táty. (Což se strýčkovi podařilo.) Na traumatech nic racionálního není, ale jsou.

Když se dívám dopředu, tak se jistě něco měnit dá, například se neomlouvat Němcům. Na čemž se, myslím, shodneme.
Ale asi se neshodmene na tom, že být ve Wehrmachtu je normální. To není normální, to je hnusné. Normální je být obětí Wehrmachtu.

informace řekl(a)...

Různé filozofické školy se zabývaly v posledních šedesáti letech problémem kreativního a rigidního myšlení. V diskuzích se konfrontovalo logické myšlení s potenciální dinamickou schopností myšlenkové kreativity. J.P. Guilford publikuje v r. 1950 v American Psychologist článek “Creativity” , kde poukazuje, že vedle konvergentního vertikálního myšlení (vyznačujcího vědecké bádání) existuje také myšlení divergentní, pobočné, nezávislé na rigidních schematech, a proto schopné vyprodukovat mnohostranné alternativy.
Mezi dalšími pokračovateli Guilfordovy téze byli na př. A. Osborn, G. Wallas, J.W. Gordon e E. De Bono.
Nevím, jestli se shodli na názoru, že k probuzení myšlenkového dinamizmu je především zapotřebí říci myslícímu subjektu, že je blbec.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Nechci se nikoho zastávat, ale kdysi jsem na rok skončil v naší socialistické armádě a nikdo se mi zrovna moc neptal, zda se mi tam chce jít, nebo nechce, mohl jsem si vybrat jen mezi urychleným pokusem o emigraci, nebo dlouhým kriminálem a pak bych tam stejně musel, nebo sklapnout a narukovat, což se nakonec stalo, neb pro emigraci jsem se nedokázal rozhodnout a jít do kriminálu se mi opravdu nechtělo.

Wehrmacht byla regulérní armáda, kam prostě spoustu lidí odvedli a také se jich nikdo moc neptal, jestli se jim chce, nebo ne. Odvedli je, nacpali je do uniformy, prošli výcvikem a šup na frontu. Zkrátka o tom, jaký kdo byl fakt, že byl u Wehrmachtu až tak moc nevypovídá. Byla tam samozřejmě i nacistická sběř, ale kupodivu jich tam nebyla většina. Navíc kdyby někdo tenkrát odmítl narukovat, tak by ho asi rovnou zastřelili a možná rovnou i s rodinou. Určitě ale služba v jeho řadách nezakládá důvod k tomu, aby někdo na tu službu u něj v těch válečných letech byl hrdý, spíš naopak.

K SS se ale šlo dobrovolně a tam už to byla ta správná náckovská sebranka, byl-li někdo u nich, tak to už byl zpravidla pěkný zmetek a zde je směle možné klást rovnítko mezi členstvím a pěkným hnusem.

Harpyje řekl(a)...

Tito majetníci "historické pravdy" jako pan soudruh Ing. Karel Janda, předseda Národní rady Klubů českého pohraničí, nebo paní soudržky Bobošíková a Dvořáková, také podsouvají "karikatuře charizmatického vůdce nacistů, jakou je mluvčí SdL s patkou a knírkem", tak jako mnoho jiných, že usiluje o revizi dějin, nebo lépe řečeno o návrat "hrůzné minulosti ..., tentokrát v nové vemlouvající podobě."
Zatímco ti první lžou záměrně z vypočítavosti, z těch mnohých jiných nejmenovaných, mluví jen hloupost a zášť.

informace řekl(a)...

Díky, nápodobně.

drak řekl(a)...

informaci:

Škoda času, až konečně odstaví ty německé jaderky, tak si pak následkem nádherných blackoutů od Němců a jejich webu docela odpočineme a oni od nás potmě zrovna tak. Aspoň budou mít dost času popřemýšlet nad tím, nakolik je moudré volit zelené khméry.

Harpyje řekl(a)...

Chápu, že to přesahuje Vaše intelektuální schopnosti, ale přesto se nemohu zdržet poznámky, že těch x% občanů, kteří volí Zelené nejsou "Němci", nýbrž jejich určité procento, voliči Zelených.

informace řekl(a)...

Gratuluju k podařené logické úvaze:
1/voliči německé strany zelených dali hlasy této straně.
2/Část německého voličstva (tedy voliči, zapsaní do listin osob majících v Německu aktivní volební právo, hlasovali pro stranu zelených.
3/Závěr paní H: Němci nehlasovali pro stranu zelených.
Ti voliči s aktivním volebním právem, co hlasovali pro zelené, nejsou snad němečtí občané, nejsou Němci? A kdo jsou? Jen voliči zelených?

Anonymní řekl(a)...

Pro Harpyi:
Omluvil se už, pokud vím, Václav Havel v době, kdy se stal prezidentem. Následkem pak byla nikoli satisfakce sudetských Němců (konečně někdo uznal, že část mrtvých byla zavražděna), ale vyslovení majetkových nároků. Toto vše je tedy zřetelně směřováno ke zpochybnění práva Čechoslováků, posléze Čechů v této zemi vládnout a rozhodovat. Nápad s jedním národem se dvěma jazyky zní zajímavě, odpovídal by i genetickým profilům a tomu, že třetina Čechů má německé příjmení. Má jen jednu drobnou vadu na kráse - Němci sami takové uspořádání rozbili ve třicátých letech. Roku 1918 se jim zdálo, že nelze připustit, aby měli Češi svůj stát, Československo odmítli a roku 1938 jim mezinárodní situace umožnila jej rozbít. To co následovalo, je vcelku známé.
Trochu se ve světle toho pozapomíná na ne právě malý počet československých občanů, pošťáků, železničářů, policistů, četníků, financů a vojáků, odvlečených německými teroristickými jednotkami Freikorps do Německa, mnohdy následně zavražděných. Tyto zločiny nebyly podle všeho nikdy řádně vyšetřeny a jejich pachatelé potrestáni. Mimo jiné i díky setrvalému mlčení (ne nepodobnému pravidlu Omerta u sicilské mafie) bývalých německých spoluobčanů.
Mnoho skutečných pachatelů těch nejhorších německých zločinů během konce války úspěšně uprchlo do Německa a místní "sudetští" Němci, kteří během celé války měli jako Němci výhody ve formě větších přídělů potravin atd. pak mnoha lidem posloužili jako oběť zástupná, hovořící jazykem skutečných vrahů... Konec konců, velitel pražského gestapa nebyl po válce v Německu souzen, protože čeští svědkové byli pro soud nevěrohodní. Němci na území Protektorátu vraždili ještě v květnu 1945, pak najednou se mělo "vypnout" a žádná odplata se konat nebude?! To je sice hezká myšlenka, ale lidská psychika takhle nefunguje. Na vraždění sudetských Němců se velmi pravděpodobně podíleli i nejrůznější kolaboranti a donašeči, ale netoliko taková lidská spodina. S oblibou je citováno násilí na brběnských Němcích, jen se jaksi cudně mlčí k tomu, že ti byli (přinejmenším někteří) častými návštěvníky popraviště na Kounicových kolejích během probíhajících poprav.
Mezi mrtvými snad byly i děti, ale kosterní pozůstatky zatím nalezené byly povětšinou dospělých mužů. Osobně se domnívám, že před závazným rozhodnutím o stavbě nějakého pomníku a uvedení jmen na desce by měly být tyto kosterní pozůstatky podrobeny forenznímu vyšetřování, které by měl zaplatit ten, kdo bude prokázán jako lhář, tedy v případě, že by se nejednalo o pozůstatky Němců, ale třeba ruských válečných zajatců nebo pozůstatky zavražděných vězňů z koncentračních táborů (takové pozůstatky patrně ponesou znáky úbytku kostní hmoty v důsledku dlouhodobého strádání neodstatkem potravy) by měly náklady na toto vyšetřování nést sudetoněmecké organizace. V případě, že by šlo prokazatelně o zabité sudetské Němce, mohla by se cena provedených expertýz vymáhat třeba na "Klubu Českého Pohraničí" nebo ještě lépe na KSČM. V případě, kdy svědci jsou s velkou pravděpodobností podjatí a mají důvody přinejmenším čát informací tajit by vyšetřování měl vést někdo nezávislý, třeba zapůjčený od FBI.

STK řekl(a)...

Pro Žibřida:
Wehrmacht: Napsal to už za mě Drak. Strejda na službu v něm hrdý nebyl. Ale nechtělo se mu nechat se zastřelit, kdyby službu odmítl.
Omluvy: Jsem Proti tomu, aby se někdo někomu neustále omlouval a hlavně - aby si druhá strana nějaké omluvy nárokovala. Celý ten kolotoč je nesmyslný!
To, co se Vám snažím vysvětlit je, že nenávist po tolika letech je kontraproduktivní pocit, se kterým by se každý měl co nejrychleji vyrovnat. Jeden druhého už vlastně dneska nenávidí vnuci těch, kteří si kdysi snad ublížili. A zase a jako vždy: je to případ od případu různé.
Ad můj táta: Protože koncentrák (vlastně náhodou a podvodem na Němcích) přežil, pamatoval si všechna zvěrstva, která na vězních byla páchána. Zlomená žebra, která se mu sama zahojila (památka na výslech před nástupem) 4 zlaté zuby (zasazené pochopitelně až po válce) místo těch, o které přišel "péčí" dozorců v KL, do smrti nikdo nesměl zapískat na píšťalku, když spal. Udělali jsme to jednou a tátova reakce byla tak strašná, že by nás něco podobného nikdy nenapadlo. Takže by měl Němce a Sudeťáky nenávidět daleko silněji než ten, komu jenom někde tátu zabili a on to nezažil. (Čímž to, proboha, nezlehčuji!!)
Osm let po válce jsme si koupili chalupu po Němcích, kteří byli odsunuti a přece jenom jsme museli mluvit se sousedy, kteří měli větší "štěstí". Jako děcko jsem byl dost citlivý na pocity jiných lidí i když jsem německy moc neuměl. A první rok jsem z těch německých starců, stařenek, vdov a pohrobků cítil strach a nedůvěru. Až další roky pochopili, že se jim nikdo mstít nebude, možná se i styděli za to, co musel vytrpět můj táta. Nemluvilo se o tom, ale tak poctivé sousedy, jako byli ti "sudeťáci" jsem neměl nikde jinde.
Víte Žibřide, když se mluví o těch křivdách a protikřivdách, vždy si vzpomenu na Shakespearova "Romea a Julii". Na tu eskalujicí nenávist mezi Monteky a Kapulety. A na bezmocný vztek vévody mantovskiego, který volá:

"Běžte už k čertu s těmi vašimi rody"!

A teprve smrt Julia a Romea na čas zastaví tu nenávist. Budeme i my muset čekat na nějakou tragédii evropského nebo světového formátu aby lidé pochopili, že tahle vzájemná nenávist frustrátů je zapřičiněna celkovým pocitem z dnešní doby a hněv proti druhé straně je jen projekcí ústrků od jiných stran?

stk řekl(a)...

Julie a Romea pochopitelně! To nebyl homosexuální vztah... Pardon.

informace řekl(a)...

STK,
já si velice vážím Vašeho otce a jeho moudrosti, se kterou dokázal čelit nebezpečí zkazit si další život nenávistí vůči Němcům. Nenávist je hrozná vášeň, která dokáže člověka i zničit.
Jako Váš otec, myslím, že i potomci sudetských Němců, odsunutých z Československa, ve velké většině vůči Čechům nenávist nechovají. Snad jen jednotlivci, a myslím, že to není nenávist až za hrob. Tak proč pořád ty nesváry, to ventilování starých neodčiněných křivd, proč ta neustálá potřeba sudetských organizací stále nových a nových omluv z české strany? Stačí se podívat, kdo ty požadavky formuluje. Stále titíž politici, řekla bych stále tentýž politik.
Podívejte se na jeho životopis, brilantní kariéra, stále na vzestupu. Podívejte se schválně na jeho životopis, na webu najdete několik verzí. Začíná politickou kariéru v 19 letech, ve 38 je europoslancem za Spolkovou německou republiku. Nebudu tu vyjmenovávat všechny jeho funkce, ty najdete na Wikipedii, na linku financnici.cz nebo na jeho stránkách. Je to bezesporu politik značně agilní a schopný, ale také bez velkých zábran a ambiciozní. Na čem vybudoval svou kariéru? Nechci tvrdit, že to bylo na sudetské kauze, ale rozhodně v ní vidí příležitost jak být na jevišti, projevovat se jako lídr, prosazovat se jak na německém tak na mezinárodním jevišti. Že svou, jak bych řekla, dotěravou politikou neustálého vměšování se do německo-českých vztahů, intervencí do českého politického života připomínáním historické české viny, požadováním zrušení dekretů, nepřispívá ke smíření a přátelské spolupráci, to snad nemusím vysvětlovat. A to je jen jeden z lídrů Hnutí vyhnaných, na kariéru druhých jsem se nedívala. Ale někdy stačí jen malá skupinka agilních, která dokáže dát do pohybu masu lidí jen když se jí ukáže, kde je nepřítel a která pak lídra slepě následuje.
Náš úspěšný politik je také obezřetný, nijak se neexponuje v jiných extremizmech. Je celkem vzato umírněně multikulti, v listopadu 2009 se vyjádří kriticky ke švýcarskému referendu proti minaretům: "Wer heute Minarette verbietet, wird morgen Kirchtürme schleifen und Kreuze abhängen." Samozřejmě, hlásá "smíření" s Čechy, nemůže se tedy stavět proti musulmánům a jejich požadavkům.
Spočítal si někdy, kdo z těch vnuků nebo dokonce pravnuků vysídlených má skutečně zájem na návratu, na znovuzískání českého občanství, na vrácení majetku znárodněného dekrety? Zřejmě by mu to počítání nešlo dobře do rozpočtu.
Je nepřijatelné, aby individuální politické ambice znovu zasahovaly do mezistátních a i celoevropských vztahů a podmiňovaly nejen politiku ale i veřejné mínění sousední země.

STK řekl(a)...

Ano, naprostý souhlas, Informace.
Protože ale není rozumný způsob, jak Bernda P. a jeho přátele zastavit, tak si myslím, že by měl být brán jako flammer, troll v internetové diskuzi. Moje (možná naivní) představa je, že reakce z české strany budou stále a vždy jen znuděné: "Nežvaň, Bernde. A učeš si patku!"
Ty naše popuzené reakce a protiútoky - to je přesně ta eskalace, kterou SL pro svou existenci potřebuje.

Jinak je stejně zbytečná organizace, jako ti mladí divadelní teoretici, leví jak šavle.
Přečetl jsem si pár kousků textu (se stále zapnutým slovníkem) a konstatoval, že mi další krvepotné čtení nestojí za námahu - ani kdybych uměl italsky daleko víc, než si objednat v trattorii kapuccino picolo. Plaudern, plaudern...

informace řekl(a)...

STK,
měla jsem na mysli, abyste se podíval na obsah, o čem se tam mluvilo. Ne, abyste to četl celé, nebožáku! Tak zlomyslná nejsem!
Pro mne to byla také námaha přeložit ty tři řádky. Ne že bych jim nerozuměla, ale česky se tak nemluví, prozatím. Takže jsem musela vážit každé slovo a také dávat pozor, abych zachovala smysl napsaného.

Šaman řekl(a)...

Vrácen příspěvek Anonymního z 21. června 2011 16:18.

\ :-)

Anonymní řekl(a)...

Vždycky když vypuknou čas od času debaty, kdo komu víc uškodil, kdo by se měl komu omlouvat, kdo by měl koho odškodňovat, jestli my nebo oni, tak si udělám toto porovnání.
Češi a sudetští Němci:
1. Češi byli po zabrání území Československa Německem odsunuti do vnitrozemí. Takže Češi byli odsunuti jako první
Němci byli z ČSR odsunuti po válce, tj. až jako druzí.
2. Po odsunu museli Češi žít v totalitě protektorátu.
Po odsunu žili Němci v demokratickém státě.
3. Po válce, která rozdělila Evropu na zóny vlivu vítězných mocností, museli Češi žít v komunistické totalitě a v ekonomicky postupně upadající zemi.
Odsunutí Němci zažili po válce spolu se západní Evropou ekonomicky nejlepší období v historii.
4. Pokud vím, tak odsunutí Češi nedostali žádné odškodnění.
Odsunutí Němci odškodnění dostali, přesto neustále nějaké další odškodňování požadují.
5. Nevzpomínám si, že by se odsunutým Čechům někdo z Německa omluvil.
Odsunutým Němcům se omluvil prezident Havel.
6. Po válce se odsunutí Češi mohli vrátit zpět.
Odsunutí Němci mohou v rámci EU žít kde chtějí, tj. i v ČR. Záleží to jen na nich.

Poslední připomínka: Sudetští Němci v převážné většině spolu s Henleinem pomáhali Hitlerovi rozjet snad největší průšvih v dějinách, 2. světovou válku, která skončila desítkami milionů mrtvých.

informace řekl(a)...

Víte,
já si říkám, že ty debaty jsou zcela účelové. Slouží jen k vzestupu na politické scéně osob, které je rozdmychávají. Nejde jim ani o nějakou "spravedlnost", ani nemají nějaké pietní cítění, jak k českým tak ani sudetoněmeckým obětem.
Takže žádné porovnávání nedělám. Vyhrává ten, kdo víc křičí a komu se podaří toho druhého překřičet a dokázat mu, že je v neprávu. A kdo právě hodně křičí, je SdL, respektivě jeho lídři. Co chtějí zíkat? To jsem už napsala včera.
Proto by se na jejich krokodýlí slzy neměl obracet zájem.

STK řekl(a)...

To anonym:
To všechno je pravda.
Ale co s tím?
Co tu chcete řešit?


(Mistra Jana nám v Kostnici taky upálili. Kdo za to může!!!???)

Harpyje řekl(a)...

Už Vaše první věta svědčí o tom, Anonyme, že píšete nesmysly.
O tom, "kdo komu víc uškodil" snad nemůže mít žádný myslící člověk pochyby, a německá strana včetně SdL nikdy nepopírala podíl viny, kterou nesli sudetští Němci. Vaše argumentace není nic jiného než křečovitý pokus obhájit nehájitelné.
Zrovna tak nesmyslné jsou řeči o "křiku", které údajně vyluzuje SdL, a o "dotěravé (to má být co?) politice vměšování do německo - českých vztahů". Požadavek zrušení nemorálních a nedemokratických Benešových dekretech není výsadou SdL.

Harpyje řekl(a)...

sorry, "dekretů".

informace řekl(a)...

Slovník spisovného jazyka českého, I, str. 385:
dotěravý, dotírný příd. neodbytný, dolézavý, dotěrný: d. člověk, chlap; d. ženská

A.S. Pergill řekl(a)...

Je třeba jasně a jednoznačně zopakovat, že odsun Němců nebyl žádný kolektivní trest. Bylo to opatření, reflektující dvě věci:
1. Neschopnost Němců žít s jinými národy v jednom státě (což se projevovalo v Rakousku a Rakousko-Uhersku celá desetiletí a minimálně od krachu Badeniho jazykového zákona bylo jasné, že soužití jiných národů s Němci není možné). Podobné zkušenosti s Němci měly ale prakticky všechny evropské národy.
2. Podíl německých menšin na rozpoutání první a zejména druhé světové války - jejich odsun "heim ins Reich" tomu měl zabránit, a protože jsme 66 let žádnou světovou válku neměli, osvědčilo se to.

Dále je nutné zdůraznit fakt, že odsunutí Němci dostali odškodnění od německého státu (pod okupační správou) a na konto tohoto faktu jsme nedostali žádné reparace, přestože hodnota tohoto odškodnění je výrazně menší než hodnota škod, které tu Němci napáchali (včetně dosud nevráceného ukradeného a uloupeného majetku státu i soukromníků).

Anonymní řekl(a)...

Pro Harpyji:
Pokud se prezidentské dekrety staly následným odhlasováním zákony (k tomu došlo, když byl československý parlament obnoven), muselo by dojít k jejich zrušení cestou změny zákona v parlamentu. Politická strana, která by si dala "zpětvzetí" Benešových dekretů a následných zákonů jako svůj program by jen těžko hledala nadpoloviční většinu a je sporné, jestli by vůbec do parlamentu byla zvolena.
Zaímalo by mne, jestli poskytnou představitelé SdL, když tedy nepopírají svůj podíl viny na německých zločinech, informace o tom kdo (byť dnes už bude nejspíš mrtvý) se podílel na vraždění československých občanů už PŘED druhou světovou válkou, na jejich zavlékání do Německa etc.
Druhá věc, kdo má tedy podle vašeho názoru financovat odškodnění sudetským Němcům, kteří se jej dožadují. Protože o peníze jde, jak se říká, vždy až v první řadě...
Odsun byl možná k některým Němcům nespravedlivý, ale údajný rozsah hrůz, jichž se "ti zlí Čechouni" měli dopustit zatím opravdu nebyl prokázán.
Ještě tu perličku - Němci, tedy s výjimkou kružítkových, za zločiny proti českému obyvatelstvu nikoho ze svých občanů na svém území nepotrestali, dokonce čeští svědci byli označováni (bez vyslechnutí) jako apriori nevěrohodní a na základě jejich svědectví nebyly zahajovány v Německu žádné soudní procsy proti tamním válečným zločincům. Proč tedy má být Česko "papežtější, než sám papež" a jednostranně si nimrat ty svoje?

Harpyje řekl(a)...

Anonymní hňupe, který mi podsouváte "názor financovat odškodnění sudetským Němcům, kteří se jej dožadují. Protože o peníze jde, jak se říká, vždy až v první řadě...", běžte do (Y), a hlásejte vaši primitivní propagandu u Vám podobných bezmozků.

Anonymní řekl(a)...

Pro Harpyi:
Tedy vaše mínění je, ať to zaplatí čeští daňoví poplatníci, ti už toho zaplatili a ještě zaplatí...

Harpyje řekl(a)...

Co je, prosím, "to", co mají "zaplatit čeští daňoví poplatníci"?
Jste dokonce trapnější, než hysterická vlastenka informace, a to už je co říct.

informace řekl(a)...

Morálka a politika.
Je téma, které se pokoušejí definovat již starořečtí filozofové (Aristotel: Politika). Podle Machiavelliho Il Principe, kap.XV, politika a morálka jsou dva rozdílné plány lidské činnosti, které jsou zcela autonomní. (Politica e morale: un'antinomia, Benedetto Croce, 1924). Podle definice současné politické filosofie jsou politika a morálka dvě na sobě nezávislé sféry: "l'insieme di mezzi che permettono di ottenere gli effetti voluti ... L'azione umana riconosciuta moralmente giusta non corrisponde necessariamente ad un'azione politicamente valida; e viceversa."
Z hlediska vnitřně a mezinárodně politického byly Benešovy aktem odůvodněným a účinným, provedeným v rámci mezinárodních dohod vítězných mocností. V tomto bodu poukazuji na předešlý Pergillův příspěvek.
Samozřejmě můžeme aplikovat na dekrety i morální hledisko. Ale v tomto případě je zapotřebí vzít v úvahu celý dějinný kontext první poloviny dvacátého století. Na což zapomínají mluvčí SdL, když naléhají jen na nespravedlnost odsunu na základě dekretů a zapomínají na řadu historických událostí, které k jejich formulaci a schválení vedly . Při tom ale sami používají morální kriteria v ryze politické funkci a s čistě politickými cíli. Nátlakem na morální cítění české společnosti se snaží dosáhnout zrušení politických aktů. Máme se snad na jejich naléhání dát do groteskního nebo spíš morbidního sčítání kostí nalezených v hrobech a určovat přesně, podle DNA, jaké byli jejich majitelé národnosti? A podle celkové váhy rozhodovat o tom, na čí straně je morální pravda? A v důsledku toho i o zrušení nebo ponechání dekretů?
Chápu docela dobře, že pro ambiciozního politika již přijetí z české strany jednání o zrušení dekretů by byl značný skok kupředu v kariéře. I když jaksi zcela zanedbává, že mezi českým státem a Německem se již od devadesátých let vedou pohovory (a existují i různé organizace a instance v tomto smyslu) za účelem " prosazení dobré česko-německé spolupráce". Při setkání Merkelové s Nečasem se zdůraznilo, že oba státy musí hledět do budoucna. A nechat stranou staré konflikty. Můžeme považovat výzvy provinciálního německého politika hlavě českého státu k dalším omluvám za minulá příkoří za nějaký příspěvek k česko-německé politice spolupráce a dobrých sousedských vztahů, formulované na vysoké politické úrovni?

informace řekl(a)...

Já budu možná hysterická, ale raději pomlčím o tom, co jste Vy. Odkaz na heslo v SSJČ, při nejmenším.

Anonymní řekl(a)...

Pro STK.
To všechno je pravda. Ale co s tím? Co tu chcete řešit?
Harpyje reaguje:
Už Vaše první věta svědčí o tom, Anonyme, že píšete nesmysly.

Takže se ptám, napsal jsem pravdu nebo jsou to všechno nesmysly???
Má smysl požadavek SdL na zrušení „Benešových dekretů“? Přijde mi to stejně nesmyslné jako např. požadavek zrušit 2. svět. válku? Historie se zrušit nedá.
Dekrety dnes nikomu ze sudetských Němců nebrání bydlet v ČR. Ani nebrání žádnému z Čechů žít v Německu. Bylo mnohokrát řečeno, že jsou tzv. „vyhaslé“. Už je nikdo neuplatňuje, nikoho dnes ani v budoucnu neohrožují. Podle srovnání z mého předešlého textu (jsem uveden jako anonym z 22.6.2011 – 10:43 hod – ostatní příspěvky psal někdo jiný) na celé té nešťastné historické kapitole 20. století jsou Češi a další Evropané výrazně poškozenější než SN. Takže mně pak jednoznačně vychází, že urputná a trvalá snaha SdL o zrušení „Benešových dekretů“ a další pitvání se v 65 let staré a bolavé minulosti není nic jiného než snaha o zviditelnění se některých lidí(jak v Německu, tak i v ČR). Asi to dělají za účelem vylepšení si finanční situace, získat nebo udržet si politické korýtko a taky v tom cítím snahu některých nafoukanců diktovat jinému státu co a jak máme dělat či nedělat.
Spisovatel A. Lustig, který přežil výchovno-léčebné metody v Osvětimi, Terezíně aj. říkal, že Němci by se měli 10 000 let každý den omlouvat za to co způsobili. Možná by stačilo, kdyby ten pocit omlouvat se měli ti, kteří do nás stále vandrují.
Řešit se tu nedá nic, můžeme jen doufat (asi marně), že je to jednou přejde.
MPL

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, Anonymní soudruhu a soukmenovče - Němci se musejí 10 000 let každý den omlouvat za to, co způsobili. A platit nám musejí do Rudého třesku (konce vesmíru).
Zatímco my (ani naši starší ruští bratři) se nemusíme omlouvat (natožpak platit "odškodné") nikomu; ani Němcům a Maďarům, ani feudálům, buržoustům, disidentům a ostatním našim dědičným i novým nepřátelům.
Protože my prostě nejsme žádní Němci nebo buržousti - my jsme vždy jen nevinné oběti. Já nic, já Čech a muzikant - to je platné univerzálně, s výjimkou "českých" třídních nepřátel, samozřejmě.

Rovněž samozřejmě : Dekrety presidenta republiky (nesprávně "Benešovy dekrety") jsou nedílnou součástí nejen našeho právního řádu, ale i našeho vědomí a svědomí, a především samotného bytí našeho národa a státu.
Dekrety tvoří základ všech tří pilířů našeho národa a státu - humánního odsunu, humánního znárodnění,*) spojenectví se Sovětským svazem resp. Ruskou federací.
Kdyby byly ze základů odstraněny, již tak oslabené pilíře se zbortí, a naše vlast spadne do špinavého euroamerického multikulti moře. A tam, jak se správně obává náš prezident Klaus, osvědčený pokračovatel pres.Beneše, tam v tom špinavém moři by se naše vlast rozpustila jako kostka cukru, jednoho z našich českých vynálezů.

Toho Lenindá nikdy nebude, aby český kmán z boje utíkal !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------
*) Co by následovalo po zrušení Dekretů ? Masivní návrat Němců, německojazyčných sionistů, buržoustů a feudálů, jejich nekonečné žádosti o vydání „jejich“ (ve skutečnosti našeho majetku.
Viz např. ://liberecky.denik.cz/zpravy_region/dvacet-let-se-soudil-o-pulku-domu-dedictvi-vcera-p.html

Anonymní řekl(a)...

Opravdu pěkně jste to vysvětlil, největší z největších vlastenců. Gratuluji. Co bylo to bylo a minulost nikdo nezmění, ať už si ji každý vykládá jak chce. Němci se dlouho chovali jak slon v porcelánu, proto jsou ve velké části Evropy dodnes tak "oblíbeni". I když respekt mají, to ano.
O placení kdo komu co a kolik, to je myslím dnes už uzavřené a úplně mimo jakoukoliv debatu. A omluvy či neomluvy? Pořád se v tom babrat, proč? Jednou by se to už mělo ukončit. Mám pocit, že z naší strany se po té druhé už dávno nic nepožaduje, jen jediné, aby přestali rejpat (ti někteří), ale asi chci moc.
MPL

Větší vlastenec řekl(a)...

Samozřejmě, Anonymní vlastenče. Němci se chovali a chovají jako slon v porcelánu, jako typičtí euroameričtí agresoři. Jejich podíl na rozbití Československa, Sovětského svazu, Jugoslávie, jejich žoldáci v Afghánistánu a čertví kde ještě jinde – to vše nám ukazuje jejich pravou tvář.
Prostě : Němec jednou, Němec navždy. (My jsme „našim“ Němcům dali po obnovení našeho samostatného státu jedinečnou možnost : Mohli se zbavit drtivého břemene svého němectví, a to jednoduchým aktem – přihlášením se k české národnosti resp. jazyku ve sčítáních lidu v letech 1921 a 1930. Oni tuto nesmírně velkorysou nabídku odmítli, raději zůstali Němci, raději se dál dopouštěli hrdelního trestného činu němectví. Přesto jsme většinu z nich nezlikvidovali na místě; ano takoví jsme my, my Slovani.)

Dnes se Němci nijak zvlášť neliší od ostatních našich dědičných nepřátel. Ovšem my Slovani se od Euroameričanů lišíme zcela zásadně. Dovolím si zopakovat svůj neúplný výčet našich diametrálních odlišností :

My jsme opravdu ÚPLNĚ JINÍ než Němci !

My bychom se ve stejné situaci (osobní i historické) chovali ÚPLNĚ JINAK než zlí Němci !
My bychom nikdy neusilovali o uchvácení cizího území !
My bychom nikdy neprováděli loupeživé vpády na cizí území !
My bychom nikdy nebrali do otroctví celé sousední kmeny, nezpustošili přitom obrovská území jen kvůli zisku !
My bychom nikdy nesváděli naše porážky, způsobené našimi přílišnými ambicemi, na někoho jiného !
My bychom nikdy nevolili (natožpak opakovaně !) nějakou totalitní partaj !
My bychom nikdy nikoho nevylučovali z národního života !
My bychom nikdy nikomu neloupili majetek !
My bychom nikdy nikoho nehnali do sběrných táborů !
My bychom nikdy neprováděli etnickou nebo jazykovou čistku !
My bychom nikdy nikoho nepronásledovali z politických, národnostních nebo náboženských důvodů !
My bychom nikdy neprováděli justiční vraždy svých politických odpůrců !
My bychom nikdy nikoho nemučili !
My bychom nikdy nevraždili děti !



My prostě nemáme v oku svém ni smítko, takže můžeme znovu a znovu házet kameny jako první. My prostě jsme bez viny, proto nikdy neodpustíme našim viníkům.


Čest a Nazdar !

Anonymní řekl(a)...

Já s Němci problém nemám. Je ale jasné, že v průběhu asi tak 100 let v období zhruba od 1850 do 1945), tj. v době kdy se sjednocovali a sjednotili a byli tehdy ekonomicky a vojensky stále silnější a silnější, vedli v rámci sjednocování Německa a hlavně po jeho sjednocení několik válek. Dvě z nich byly dokonce světového rozsahu a ta druhá byla i genocidní. Toto jsme my Češi už z důvodu, že je nás asi jen 10% než Němců nemohli nikdy způsobit. A ze stejného důvodu, ale i dalších důvodů, myslíme a jednáme trochu jinak než Němci či třeba Rusové. Za první republiky měli Němci u nás naprosto stejná práva jako Češi, mimo jiné i vlastní školy vč. vysokých. Vůbec v ničem nebyli omezováni, žili v jediné demokracii (uznávám ne zcela dokonalé) ve stř. Evropě. Pravda v ČSR byly uznány jako úřední jazyk čeština a slovenština, takže pokud chtěli pracovat ve státních službách museli jeden z nich umět. Což jim výrazně nevonělo. Za R-U byl v českém království jediný úřední jazyk němčina. Prostě naši Němci neunesli, že přestali být v ČSR, dnes by se dalo říct pozitivně diskriminováni jako v R-U, ale měli chudinky pouze stejná práva jako Češi. V tom vidím hlavní důvod jejich příklonu spolu s Henleinem k Hitlerovi (ne samozřejmě všichni, ale obrovská většina). Hitlera si Němci vytvořili sami i se vším svinstvem, které pak nacisti předváděli nejprve v Německu, a které později roznášeli po celé Evropě (60 mil. mrtvých!!!). K nám byla totalita přinesena nejprve ze západu okupací Hitlerem a potom z východu okupací Stalinem. Nemylte se, že nás Rusové okupovali až v r. 1968, kdyby únor v.r. 1948 nedopadl tak jak dopadl, tak sem Stalin byl připraven poslat vojáky stejně, jak to udělal o 20 let později Brežněv. Poslal sem jen "poradce" a jejich pomocí nařizoval co ano a co ne a jak.
Smítko v oku samozřejmě máme, ale nebýt jančení Sudeťáků před válkou atd. atd., tak by tady nikdy totalita nevznikla. Němci se za ruské totality v NDR chovali naprosto stejně jako Češi. O nic hůř, ale ani o nic líp.
Jestli někdo házel kameny jako první tak to nebyli Češi, ale byl tu už v 19. století dlouhodobý tlak na naše připojení k tzv. velkoněmecku atd., atd. až po protektorát a po tu šílenou 2. sv. válku. A kdo tu pořád čeří vodu je určité množství lidí v SdL, v Česku o nikom jiném nevím, protože všechny už toto magoření dávno přešlo. O tom kdo komu co a kdy provedl a kdo se komu omluvil jsem psal už dřív. Kdo na napjaté vztahy mezi Němci a Čechy víc doplatil a doplácí až dodnes, je jasné i slepému. Heil soudruhu supervelikánský vlastenče.
MPL

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar Anonymní příteli, soudruhu a soukmenovče !
S výjimkou poslední věty s Vaším textem prostě MUSÍM souhlasit, jako ostatně každý opravdový český vlastenec.
Jen ten začátek německých sjednocovacích (= agresivních) válek bych posunul minimálně o 1000 let zpět. A nezapomněl bych uvést, že tzv. první republika byla sice vykořisťovatelským státem, ale že nejen Němcům a Maďarům, nýbrž VŠEM příslušníkům menšin nabídla možnost stát se příslušníky státotvorného českoslovanského národa. To bylo něco jedinečného, nejen u nás v Západní Asii, ale v celém světě.
A samozřejmě bych nezapomněl napsat, že pořád ještě nám nebyly vráceny velké části naší tisícileté vlasti, na něž máme NAPROSTO STEJNÝ nárok jako na tzv. Sudety : Namátkou celé Rakousko, Horní Slezsko, Kraňsko, Furlánsko, Lucembursko, Brabantsko, Brandenbursko atd.
Prostě – teprve po našem konečném vítězství nad Euroamerikou konečně obnovíme naši vlast v její původní velikosti a slávě, obnovíme na celém našem území náš tradiční slovanský spravedlivý společenský systém.

A pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

Nedělala bych si už stokrát omletou srandu nad vážným příspěvkem a nepletla bych při tom páté přes deváté.
Да уж больно скучно, товарищ, надоел!