středa 20. července 2011

Proč (taky) je Evropská unie na odpis

Pár slov k zahraniční politice EU a k euroatlantickému společenství

Včera jsem tu psal o neudržitelnosti existence jednotné měny v různých státech s různými sociálními a zdravotními politikami a rozpočtovými pravidly - nemůže existovat jednotná měna bez jednotného státu. A nemůže existovat jednotný evropský stát, který by byl demokratický, když se skládá z různě velkých národů. Pokud nechceme zrušit národy. Ano, existují konstrukce, jako jsme měli v československé federaci, ale pak je taková demokracie nefunkční. Buďto tedy přejdeme otevřeně k již existující francouzsko-německé "dominaci" (totalitě), ale to budeme ujařmeni a bouchne to (hlavně pro francouzsko-německé neshody) během několika desítek let, nebo to nebouchne a menší národy zažijí klasickou Čtvrtou říši. Pokud bude EU dále existovat. Spíše se však EU rozpadne mírnějším způsobem, přičemž spousta panevropských organizací zůstane v provozu. Možná si rozpadu EU ani nevšimneme.

Zpět od sci-fi ke skutečnosti. Jeden evropský stát si žádá jednu zahraniční politiku, a už tu máme i eurokomisařku/ministryni pro zahraniční záležitosti. Ale ve skutečnosti si každý stát svou zahraniční politiku hlídá velmi přísně. A také se chová podle svých vlastních hospodářských zájmů. Proto se Německo bratří s Ruskem, Británie s Amerikou, Francie se Středoafrickým císařstvím a Itálie s Libyí (poslední dva případy v minulém čase). Jeden členský stát EU má moderní tradici v tom, že podobně se chová sám, tedy chová se jako nečitelná unie. Náš stát.

Poprvé to praštilo do očí, když premiér Marián Čalfa na přátelské návštěvě v Izraeli, krátce po znovunavázání našich diplomatických kroků v roce 1990, obhajoval vývoz našich (slovenských) tanků do Sýrie. No dobře, Slovensko je dnes jiný stát, ale Česko se v tomto i nadále chová, jako několik států. A tak sociálně demokratický předseda Paroubek mohl být na přátelské stranické návštěvě u Bašíra Ásáda, předsedy také socialistické strany, v době, kdy tento lidožrout jednal s fýrery arabskonacistického Hizzbaláhu o protizraelských akcích. Sociálně demokratičtí politici mají ostatně pro potřeby bratrských socialistických Arabů velké pochopení. Tu pozvou do českého parlamentu delegaci íránských soudruhů, kteří nám vyloží, jakým způsobem chtějí mírově a demokraticky zničit Izrael (aniž by jméno tohoto státu padlo), tu (bývalý) ministr zahraničí Jan Kavan se v rámci eurodelegace za zády izraelských hostitelů setkává se zástupci teroristického Hamásu.

Když je ministrem lidovec, konkrétně Cyril Svoboda, účastní se slavnostního odhalení památníku France Josefa ve Františkových lázní a udělení čestného občanství města Ottovi von Habsburg, přičemž uvede, že oceněnec "přispívá k tomu, abychom někdejší rakousko-uherskou monarchii nevnímali pouze očima Švejka a jako něco přežilého. Měli bychom se vrátit k některým konzervativním hodnotám" - třeba k Rakousku-Uhersku. Jako lidovec jede na soukromou audienci k papežovi do Vatikánu, kde s ním jedná jako ministr vlády o nevyřešených mezistátních otázkách, aniž by tato návštěva byla nějak avizována či komentována ministerstvem zahraničí...

Dnešní Česko má nejméně tři zahraniční politiky: Politiku prezidenta, politiku premiéra a politiku Černínského paláce, bez ohledu na to, kdo konkrétně je příslušným ústavním činitelem. Navíc v útrobách samotného ministerstva zahraničí se objevují různé enklávy - socialistická, lidovecká, ódéesácká, prezidentova a taky ještě zbytky starobolševiků.

Jiné státy EU mají větší předvídavost v zahraniční politice, ale když je jich moc, tak se stejně neshodnou. A když se neshodnou, tak nemohou jednotně jednat, a pak nemůže existovat zahraniční politika EU. Jednotlivé zahraniční politiky pak Evropu rozdělují, místo aby ji spojovaly. Evropa by se proto měla "společné zahraniční politiky" vzdát dříve, než ji její vnucování buďto rozdělí, anebo ztotalizuje.

Záchranou pro Evropu mohlo být NATO. Politická organizace, avšak s backgroundem logisticky a logicky fungující vojenské organizace. Jenže zde velí politici a dnešní politici naslouchají přání voličů - pravicových, levicových, křesťanských, židovských i mohamedánských... Různé přístupy "spojenců" na dvou stranách oceánu vůči Castrově komunistické diktatuře na Kubě jsou jen podružným problémem. Dnešní (dobře maskované) selhání aliance ve společném postupu proti Kaddáfímu je jenom pokračováním dlouhodobého trendu. Když Amerika trestala za vlády prezidenta Reagana v roce 1986 svými nálety Kaddáfího za sérii teroristických atentátů, bylo jí pro přelet útočících letadel odepřeno otevření vzdušného prostoru "spojeneckých" států Francie, Španělska a Itálie, i použití jejich základen. Z Anglie tak letadla musela létat přes britský Gibraltar. Dnes tedy Američani už přes spojenecké území létat mohou - ale už nechtějí! Není divu: proč vynakládat dolary, obětovat životy Američanů  a nechat si za to nadávat? To by ani prezidentem nemusel být Obama, aby ho to přestalo bavit! Odcházející ministr obrany USA Robert Gates to nedávno řekl jasně: Evropa se o svou obranu musí více starat sama a na Ameriku věčně nespoléhat. Nedodal, co už všichni stejně vědí: Amerika na to už nemá - ani peníze, ani politickou vůli. Jako poslední gesto dobré vůle je možné považovat, že Američané poskytli těm evropským státům, které nad Libyi létají - munici, která došla po necelých dvou týdnech omezených válečných operací!!!

Praktický konec NATO jako vojenské organizace, zaručující vzájemnou ochranu, začal při přípravě na válku s Irákem (2003), kdy evropské státy odmítly dát záruky svému tureckému členovi! (Načež Turecko zprvu odmítlo dát k dispozici své vojenské základny a území.) Kromě této politické neschopnosti se v průběhu balkánských válek ukázala i vojenská neschopnost aliance: Pouze 5 % vojenských sil Evropy je schopno bojovat v zahraničí! Přeloženo: bojovat. Současný politický tlak a přípravy na anexi britského území (Falklandy) ze strany Argentiny, která je v tom podporována téměř celým jihoamerickým kontinentem, vyvolal mezi evropskými politiky nulovou odezvu. Nejhorší na tom je, že Velká Británie ani o politickou (EU), natož snad vojenskou (NATO) podporu svých spojenců vůbec nežádala!!! Ví dopředu, že by to bylo zbytečné...

Ještě v roce 2003 jsem se těšil ze slov jednoho člena naší vojenské delegace v Bruselu, který na přímou otázku, co by dělal, kdyby musel volit loajalitu mezi EU a NATO jednoznačně preferoval NATO. Bohužel, i NATO dnes ovládají politici EU a jejich ne-existující zahraniční politika.

Proto je na odpis NATO. Proto je na odpis i EU.

Psáno v Praze dne 20. července 2011

Obrázek převzat z článku Should Obama Abandon NATO for the EU? (odpověď zní YES). Obrázek ano, argumenty jsem měl vlastní ještě před nalezením obrázku - i článku.

57 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

No to mě těší, že dojde "jenom" k rozpadu EU.
Jiná Kasandra, ptakopravec Gerald Celente, věští pro rok 2012 nejen rozpad EU, ale ethnické konflikty, rozmach nacionalismů, válku a vyhnání všech muslimů z Evropy. :-)))) To zní též velmi věrohodně, když pomyslím, že by se to všechno mělo stát už pár měsíců.

STK řekl(a)...

Ale jděte Harpyje... ;-))

Kdo by býval byl před rokem čekal třeba pouliční bouře na severu Afriky, že? Nic tomu nenasvědčovalo, diktátoři byli silní v kramflecích, "západ" s nimi spolupracoval a předcházel si je (za součané oficiální kritiky těchže režimů na půdě OSN a tuším i EU).
Chybou západní civilizace byla i podpora protidiktátorských hnutí v Iráku, Afghánistánu atd. - teď už to, pravda, víme.

Když řeknete, že něco nemůže nastat, klidně si to nastane. A naopak.
Proto taky často házeli šutry po prognosticích.
Ale přesto se v Biblických písních zpívá: "Nekamenujte proroky..."

Kopretina řekl(a)...

Něco tak hnusného jsem ještě nečetla...ABB
http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/7886-roman-joch-slouzi-levicovym-elitarum-aneb-jeho-mylna-teorie-tri-piliru.aspx

Harpyje řekl(a)...

To bylo už v sobotu na Prvních zprávách. A v tuto sobotu můžete očekávat daleko horší pokračování. Já se už skutečně těším na to, až mu někdo naseká na holou. Nejmíň.
To je taky autentický konzervativec, že?
Už jste se někde, Kopretino, dočetla o tom, jak Avigdor Liebermann vydal israelský diplomatický pas cizímu "konkubínovi" jednoho homosexuálního israelského diplomata, aby mohl svého druha následovat do nového místa jeho působiště? :-)))

Harpyje řekl(a)...

Váš příspěvek, vážený STK, potvrzuje pouze to, co jsem napsala. Každá věštba je neseriózní, a většinou stojí za starou belu.
Dzp.

Kopretina řekl(a)...

On si pouze hraje na "autentického konzervativce"...Pindy o ovládání USA bohatými americko-židovskými kruhy, kosmopolitními...Jako by promluvil Hitler...
Jinak, že by Avigdor Lieberman měl vydat pas nějakému "konkubínovi" o tom tedy nevím...A jinak, už byl ten atomový výbuch v Německu? Zatím se jaderný déšť k nám do české kotliny nedostal. :-)))

Harpyje řekl(a)...

Zatím jsem žádnou zvýšenou radioaktivitu v místě mého bydliště nezaregistrovala. No není divu, do Berlína to máme asi 900 km! :-)))
Jiná možnost je ovšem též, že nám to "oficiální média" zamlčují.
V. je v kyjovské nemocnici po operaci žlučníku.

Kopretina řekl(a)...

No počkejte do času! Bomby z Hirošimy a Nagasaki zasáhly více japonských měst až za nějaký čas...A rodily se znetvořené děti! I mláďátka zvířátek se budou rodit jako zrůdy...To bude s Němci zlé...Budou umírat na rakovinu,vypadávat jim vlasy...A jinak paní V. jsem zprávu na email poslala, její číslo na mobil nemám, takže ji SMS poslat nemůžu...

stk řekl(a)...

2 Harpyje:
Budu na Vaše zlatá slova pamatovat při poslechu zpráv o počasí a studiu jízdního řádu ČD. ;-)))

stk řekl(a)...

Proboha!
Jsem jen agnostik, spíše bezvěrec, ale prosím, zklidněte se Kopretino. Nevím co se stalo, ale vykřikováním tady na Šamanově blogu se nic nevyřeší...

Kopretina řekl(a)...

Milý stk já jsem dala jen odkaz na blbečka ABB...A tezi o atomovém výbuchy mám také od ABB, to nemá s náboženstvími (judaismem, křesťanstvím a islámem) nic společného...

s.t.k. řekl(a)...

...tož to mi odlehlo, Kopretino. Ten odkaz vede ne na ideologicky nebezpečný materiál, ale na příšerné žvásty. Aštar by je nesvedl lépe.

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený STK, předpovědi počasí, stejně tak jako jízdní řády vycházejí z obdobně objektivních údajů jako Šamanovy prognózy. (Pozor, ironie!)
K Vašemu povýšenému komentáři Kopretinina příspěvku: udělal byste líp, kdybyste si nejdříve onen inkriminovaný článek, a i ten druhý, o kterém se Kopretina zmiňuje, přečetl.
Mohu Vás ujistit, že se nejedná o žádnou mimořádnou intelektuální námahu. Není totiž vyloučené, že by se Vám spisy "geniálního" zamlouvaly.
Dzp.

STK řekl(a)...

Zase jste milá, Harpyje?

Větší vlastenec řekl(a)...

Euroameričani a jiní drzí idioti

Euroameričani a jiní drzí idioti tvrdí, že my Češi i ostatní Slovani máme v EU držet hubu a krok, protože prý o kapitalismu a demokracii nevíme zbla nic. My samozřejmě víme, že o tom víme zbla vše – ne nadarmo jsme se o hrůzách kapitalismu a demokracie učili desítky let.
Prostě - díky našemu skvělému vzdělání, získanému na českých socialistických školách a učilištích, díky do morku kostí zažité vědě věd, marxismu-leninismu-stalinismu, díky skvělé informovanosti (dříve Rudé právo a Československá televize, dnes Blesk, Haló Noviny a Nova) a skvělé znalosti ruštiny můžeme o EU, USA a vlastně o celém zpuchřelém západním světě směle vyslovovat zásadní soudy a spravedlivá odsouzení. My Češi prostě můžeme ty hloupé Euroameričany poučovat, jak to mají správně dělat, aby jednou byli na tak vysoké úrovni jako my Slovani, my zasloužilí budovatelé socialismu.
Pravda, zatím se nám drzí Euroameričani smějí – že prý nevíme nic, a jen blbě žvaníme o věcech, které známe sotva z rychlíku nebo dovolené na Kanárech. Ale brzy je smích přejde, za to vám ručím, vlastenci a vlastenky. Až se podívají do hlavní našich tanků a samopalů, budou jako ovečky; však uvidíte sami.
A zanedlouho budou tak pěkně hovořit rusky a česky, jako by se nepokrokovějším jazykům v mire učili tak dlouho jako my.

Z východu světlo, z Východu svoboda !***Volte ČSSD a KSČM !

Anonymní řekl(a)...

....

informace řekl(a)...

Francie a Německo se dohodly ve věci řeckého dluhu.
http://de.reuters.com/article/domesticNews/idDEBEE76K00T20110721

Kopretina řekl(a)...

Milí diskutéři, co říkáte na článek o Němcích na dnešním vydání na Neviditelném psu?

Harpyje řekl(a)...

Přečetla jsem ho jenom do toho místa, kde Vlk st. "informuje" čtenáře o tom, že Gertrude Stein byla "významná francouzská autorka". To mi stačilo.
Chápu, že ne každý musí vědět, kdo to byl, ale je to velmi příznačné pro jeho zacházení s fakty. Celých 7(!) pokračování je jedním jediným projevem nenávisti vůči německému národu.

informace řekl(a)...

http://www.metmuseum.org/works_of_art/collection_database/modern_art/gertrude_stein_pablo_picasso/objectview_enlarge.aspx?page=98&sort=0&sortdir=asc&keyword=&fp=1&dd1=21&dd2=0&vw=0&collID=21&OID=210008443&vT=1&hi=0&ov=0

Kopretina řekl(a)...

Autor tam píše, že se má psát označení zločinců ne jako "nacisti", ale jako "Němci"...Že vina za holocaust a další mordy spáchali "Němci"...Podle autora jsou za zločiny proti lidskosti odpovědni všichni Němci...Vina za druhou krev nevinných lidí během druhé světové války dopadá na všechny Němce...

Harpyje řekl(a)...

V čem se takový postoj asi liší od nacistické ideologie?
Jediný rozdíl spočívá v tom, že Vlkova nenávist je motivovaná národnostně, a ne rasově, jako u nacistů. Jinak je to stejný hnus.

Kopretina řekl(a)...

Pan Vlk zaměnil slova "Žid" za "Němec"...Kdyby se Spojenci měli řídit podle přístupu páně Vlka, museli by popravit nejméně kolem 2 000 000 Němců...I současný papež byl vojákem Wehrmachtu...Je papež tedy nacistická svině, antisemita, antislovan? Neměli bychom papeže zbavit úřadu a oběsit a dosadit si tam slovanského papeže, nejlépe Čecha?

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
USA psycholog Solomon Eliot Asch (14. Září 1907 – 20 Únor 1996) se narodil ve Waršavě, tehdy Ruském Císařství, v židovské rodině. V roce 1920 emmigroval do USA, kde získal Bachelor Degree na College of the City of New York, Master Degree a PhD Degree na Columbia University. Pan Asch by 19 let professorem psychologie na Swarthmore College. Pan Asch se zabýval výzkumem jak může okolí ovlivnit člověka natolik že říká a provádí něco co je zřejmě nesprávné. Za svoje práce byl v 1956 zvolen Fellow of American Academy of Arts and Sciences.

Jeho žák a následovník Stanley Milgram (15. Srpna 1933 – 20. Prosince 1984), se narodil v židovské rodině v New York. Pan Milgram získal v 1960 PhD Degree na Harward University. Pracoval jako professor na City University of New York Graduete Center. Pam Milgram je znám svým výzkumem, zvaným Milgrame Experiment, kde ukázal jak jsou lidé za určitých podmínek schopni přesouvat odpovědnost za své činy na druhé, a nemají tím za své činy žádné výčitky svědomí. Ukázal jak lidé za určitých podmínek se stávají článkem v řetězci, kde dělají pouze svoji práci, a nejsou za to zodpovědni. V roce 1974 pan Millgram uveřejnil svoje poznatky v knize Obedience to Authority. Panu Milgram bylo vyčítáno, že se pokouši vysvětlit kdo / proč / jak se zůčastnil Holocaust, a že používal tak zvaně neetické způsoby výzkumu.

Pan Philip George Zimbardo (narozen v Březnu 1933), USA psycholog a Professor Emeritus na Stanford University. Je znám svým pokusem nazývaným Stanford Prison Study, ve kterém 24 studentům je přiřazena náhodně role vězeňských dozorců anebo vězňů. Přitom jsou pozorováni jak se různě chovají. Výledek těchto pokusů byl šokujíci, takže mnoho jiných sociologů a psychologů se snažilo a snaží tyto výsledky různým způsobem znehodnotit.

Existuje mnoho jiných různých pokusů, které dokazují že v každém člověku existuje různá míra černého koutu v jeho duši. Jak se človék chová je závislé na okolnostech, velikosti tohoto černého koutu, způsobu jakým je tento kout aktivován.
Za určitych podmínek je možno vychovat člověka že se stane brutálním ke svému okolí, člověkem který s radostí týrá a vraždí, který prodává drogy, nemá žádné výčitky svědomí.
Většina lidí má pouze štěstí, že takové podmínky pro ně nenastaly. Jenom lidé s výsokým stupněm vývoje vědomí dokáží zavčas rozeznat a usměrnit svůj černý kout v duši. A to si nechce mnoho lidí přiznat, považují se za svaté, a kritizují jiné kteři toto štěstí neměli.

Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Neboť jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám. Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ? Anebo jak to, že říkáš svému bratru: "Dovol, ať ti vyjmu třísku z oka" a hle, trám ve tvém vlastním oku! Pokrytče, nejprve vyjmi ze svého oka trám, a pak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra. Evangelium Sv. Matouše Kapitola 7,1-5

Šaman řekl(a)...

Upřesnění Kopretině k "I současný papež byl vojákem Wehrmachtu". Na to byl příliš mlád. Byl příslušníkem Hitlerjugend, jako všichni hoši jeho věku.
\ :-)

Šaman řekl(a)...

Jinak: Hrozící rozpad E. unie mne netěší, ale je dán neodpovídajícím vznikem eura - totiž vznikem měny bez společného státu - o který ale většina lidí nestojí.
K poznámce o francouzsko-německé dominaci. Právě se v Berlíně dohodli, jak řešit Řecko a v Bruseli to ostatním členům eurozóny vpodstatě oznámí jako factum...

Ještě k politikům: Měli by si někdy nechat poradit od techniků regulačních systémů, dopředu projet grafy "odpovědi na jednotkový skok" a podívat se na limity, při kterých dojde ke zhroucení systému!

EK řekl(a)...

OOO ŠAMANE,Ještě k politikům: Měli by si někdy nechat poradit od techniků regulačních systémů.........
jednoduše "máme je na úplný Ho..o!! Na nic jiného.

ČEST PRÁCI TECHNIKŮ!!

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně tak, Ó Velký Šamane !
Opět jste se projevil jako dobrý Čech, jako příslušník druhého nejlepšího národa na světě : Euroameričani by neměli ani stéblo přes stéblo položit bez porady s námi Rusy resp. Čechy, a naši politici by se měli radit s odborníky. Např. s Vámi.
Přece jste, mimo jiné, technik regulačních systémů, že ?

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastenec Vlk na stráži míru a pokroku

Vážená paní Harpyje, prosím – přečtěte si CELÝ podnětný článek velkého českého vlastence Vlka staršího. A „klikněte“ na odkaz Gertrude Stein , na začátku článku. Mnohé se Vám (snad) objasní.
Prostě – vlastenec Vlk má jako obvykle pravdu : Již před Hitlerem nás mnozí nepřátelé chtěli spoutat a zotročit, zavléct do Evropy. Například tzv. Karel IV., zvaný Kat vlasti. Po něm jeho syn Liška ryšavá, další německý král a později i císař. Cizák za cizákem, okupant za okupantem, jeden brutálnější než druhý – a přece neuspěli. My jsme se prostě do Evropy zavléci nenechali.
I dnes, přes euroamerickou okupaci, zůstáváme v nitru sami sebou, zůstáváme prostými a poctivými Západoasijci. Jdeme po husitsku proti všem, stojíme po leninsku pevně na našich principiálních pozicích, a za námi stojí naši starší ruští bratři jako kamenná zeď. Na mediálních výspách stojí bdělí strážní; přes pokročilý věk starý Vlk ostří zrak i sluch směrem západním – ano, za našimi lesy, sežranými německým kůrovcem, se šikují naši dědiční nepřátelé. Jakmile požádáme o vystoupení z EU a NATO, zaútočí.
Ale my se nedáme, z nás Evropany ani Euroameričany nikdy neudělají. S pomocí nepřemožitelné Armády Ruské federace zvítězíme, u ohníčků zatančíme, vodky a piva popijeme.
A po nějakém čase vykročíme západním směrem. Ano, jednou Vás osvobodíme z německých spárů, z typicky německého nelidského systému – z kapitalismu a demokracie. Jednou obejmete zaprášené, leč usměvavé ruské a české vojáky. A pak už se bude tančit i tam u Vás, v té dnes smutné a rmutné zemi německé.

Nashledanou v lepších časech !

Větší vlastenec řekl(a)...

Václav Vlk starší neposkvrnil ústa ani hruď cizí řečí

Soudruh a soukmenovec Vlk st. hrdě přiznává, že „no parlé francé“. A také „non speake anglisch“, jak vyplývá z textu jeho článku, zde diskutovaného.
Ano, takový má být opravdový český vlastenec ! V dobách naší plné samostatnosti a suverenity takoví vlastenci byli posílání do Euroameriky na jedny z nejdůležitějších bojových pozice vůbec – jako šifranti.
Soudruzi šifranti mohli občas opouštět budovy našich zastupitelských úřadů (samozřejmě vždy v doprovodu příslušných soudruhů z bezpečnostních složek), ale nesměli ovládat řeč tamních domorodců. Nejžádanější byli samozřejmě soudruzi, ovládající jen naše pokrokové slovanské jazyky – češtinu a ruštinu. Ti měli kariérní postup zaručen.
Ach, to byly časy ! Už aby se opět vrátily; i Velký Šaman by se mohl přestat trápit s tím odporným jazykem imperialismu, a mohl by konečně řádně zužitkovat svoje kvalitní socialistické vysokoškolské vzdělání.

Prostě – už abychom se opět obešli bez zbytečných vědomostí a znalostí, a také bez jejich zbytečných nositelů.

Čest a Nazdar !

Harpyje řekl(a)...

Kvůli jednomu jste slízl jako dítko pár facek, ne? :-))) Za našeho dětství bývala taková výchovná opatření běžná. Moji nejlepší kamarádi dostávali bičíkem na koně přes zadek. :-)))
Dovolila jsem si na diskusi Vás citovat, bez udání autora. Takže, žmeksküz!
A všem, nejenom Vám, doporučuji, aby si přečetli článek toho zhovadilce Matějky, na který jsem i v diskusi pod Vlkovým článkem dala link: František Matějka, "Hladomor v Somálsku? No a co my s tím? Vždyť je to přirozené" na http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/201634/Hladomor-v-Somalsku-No-a-co-my-s-tim-Vzdyt-je-to-prirozene.html
Myslím, že v tomto případě nemusí být člověk křesťanem, nebo vyznavačem jakéhokoli jiného náboženství, které vybízí k soucitu s trpícím, aby tímto hovadem pohrdal. A to křivdím hovadům.

Harpyje řekl(a)...

Nevím, nevím, Vlastenče.
Když jsem na odkaz Vlka st. klikla dnes ráno, tak v něm byla řeč o francouzské literátce, a teď odpoledne je řeč o americké. Zřejmě to zapříčinil nějaký dobrý skřítek.
Sorry, byla řeč o "něm"! :-))))

Kopretina řekl(a)...

Je to hrozné, ten článek od pana Matějky...Ale myslím si, že tento článek na NP nevyjde...Na Euportalu píše pan Matějka plno antiromských článků...a NP je nezveřejňuje...Je to smutné a neomluvitelné...Ale pan Ulč ve svém článku na NP pravdu má...černoši ku svému zastoupení v US-společnosti páchají nejvíce kriminality, přepadávají bělochy a asijce...Spíše znásilní černoch bělošku než běloch černošku...A IQ testy také mluví za sebe...Neobviňujte mě nikdo z rasismu, tak to je, samosebou existují slušní a vzdělaní černoši, ale té lůzy je příliš příliš mnoho...A proč bychom se my bílí lidé měli donekonečna omlouvat... Já jsem neobchodovala s otroky... Já jsem nekupovala otroky!...Já jsem nevlastnila otroky...! Já jsem nebičovala otroky... Tak proč nám bílým lidem pořád někdo předhazuje zodpovědnost za zločiny otrokářského systému?...Pan Ulč také nevlastnil a nekupoval otroky, stejně jako celá současná bělošská Amerika...USA je země, kde se mají černoši nejlépe ze všech zemí na celé planetě...A pořád ječí...

Kopretina řekl(a)...

Článek je sice z fragmentů, kontroverzního zdroje, ale autentické zážitky českého učitele v romské škole...Je to těžké...Podle levice rasistické, ale ať si zkusí čeští učitelé jít vyučovat do romských škol...I na fragmentech se občas najde zajímavý článek...
http://www.fragmenty.cz/iz000233.html

informace řekl(a)...

Pro euroskeptiky je všechno na odpis, EU i euro.
Světové burzy, kupodivu, jsou jiného mínění. Dnes italská burza ukončila transakce s přírůstkem 3,76%, hlavní italské banky šly nahoru velkým skokem Sanpaolo (+9%), Unicredit (+8%), po včerejším +4,68% a +4,32% .
Snad to není všechno tak katastrofické, jak to vidí náš velký Guru?

Harpyje řekl(a)...

Není.
Koho zajímají fakta
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,775813,00.html
a hlavně tohle http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,775761,00.html

stk řekl(a)...

K Somálsku:
Pro mnohé lidi je prostá skutečnost naprosto nestravitelná.
Někteří jsou rozhořčeni, že jim řeka letos opět vyplavila dům a že jim ho nikdo nechce pojistit. Ale přestěhovat jinam se nechtějí - žili tu přece celá desetiletí, žili tu jejich rodiče a prarodiče. Ne a ne! Proklínají počasí, řeku, osud. A napravují téměř každoročně škody po povodních žadoníce o pomoc, solidaritu.
----
Má-li krajina určitou "vyživovací schopnost" a tam žijící populace není schopná udržet své rozmnožování na uzdě, nastávají hladomory. Prostá skutečnost.

Nejsou-li někteří lidé schopní nepít před jízdou alkohol, pak je zbytečné nadávat na osud, policii nebo zákony, když přijdou o papíry - a to je ta lepší varianta. Atd., atp.

Nadávat na Matějku, když upozorňuje na naprosto logickou věc, děj, který se bude stále opakovat je poněkud hloupé. Ano, můžeme do Somálska posílat pomoc. Ale tím jenom budeme udržovat a podporovat ten "stroj": přemnožení - nedostatek přírodních zdrojů - hladomor - humanitární pomoc - přemnožení - nedostatek... atd. A místo abychom "něco" pro Somálce udělali*) pošleme ji potraviny a peníze, které stejně potřebným zabaví muslimské bojůvky pro své bojovníky nebo smění za zbraně.
Jak krásně "smysluplné"! A pořádně si zanadávat na Matějku je ještě smysluplnější!

*) Co se ale pro Somálce dá ve skutečnosti udělat? Jsou to z 90% muslimové, kteří na jakoukoliv regulaci početí nebo porodnosti prostě nepřistoupí, vystěhovat se nemají kam - nikdo je nechce, protože jsou to chudí muslimové a s nimi by přišly i jejich problémy...

Harpyje řekl(a)...

Ne všichni jsou schopni myslet přímo hlavou, jako František Matějka, nebo Božínku, STK!

STK řekl(a)...

Hloupost se špatně zastírá, Harpyje, že?
Agresivita nepomáhá, zesměšňování člověka s jiným názorem taky ne. I když - možná Vám ano.
Proto považuji další diskusi s Vaším avatarem za naprosto zbytečnou.

Argumentaci od Vás už dlouho nečekám - jen trapné pokusy o zesměšnění. Nejsem si ale zcela jist, koho tím vlastně zesměšňujete.

informace řekl(a)...

Euro není na odpis, včera se představitelé států eurozony a hlavních finančních institucí dohodli na řešení.
http://www.faz.net/artikel/S30638/einigung-bei-eu-gipfel-neues-hilfspaket-fuer-griechenland-30470202.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě byste, vážený STK, měl zmínit hladomor v Irsku, zapříčiněný typickou papeženeckou neochotou kontrolovat porodnost.
A taky typickou evropskou povýšeneckou nelidskost, s níž Angličani zabránili Muslimům v předání potravinové pomoci umírajícím Irům.

* * * * *

Z vážené paní Harpyje si nic nedělejte. Ona jen bere Vaše slova vážně; pořád si ještě neuvědomila, jak hlubokou pravdu před časem napsal velký vlastenec drak : Ve zdejší diskuzi přece nejde (některým diskutujícím) o nalézání pravdy, ale o obyčejné hospodské vyžvanění se.

Dobré ráno přeji.

Větší vlastenec řekl(a)...

Neslízl jsem tehdy "pár facek", ale jen pohlavek, vážená paní Harpyje. Soudruh otec si zřejmě včas uvědomil, že za mé chvilkové vniknutí do šifrovací místnosti by měl nafackovat především sám sobě.
Neboť ocelové dveře mezi strážní místnosti a šifrovacím oddělením měly být zavřeny i v tehdejším vedru, a navíc osoba nepovolaná (např. budoucí Větší vlastenec) nemá na "vachcimře“ co pohledávat.
Takže tak.

Harpyje řekl(a)...

Also sprach der Übermensch: "Čím je opice člověku? Posměchem nebo bolestným studem. A stejně má i člověk býti nadčlověku: posměchem nebo bolestným studem."
A tak teoretizuje o "vyživovacích schopnostech krajin" a falešném humanismu s plným báchorem.
Der Übermensch, hart wie Kruppstahl, se nebojí radiace, okurek a jiných bubáků, obrázky hladem umírajících ho nedojmou, neboť "... příroda má přirozenou schopnost si s tím poradit sama úpravou počtu lidí v tomto koutě světa."

STK řekl(a)...

...Ve zdejší diskuzi přece nejde (některým diskutujícím) o nalézání pravdy, ale o obyčejné hospodské vyžvanění se...

Zlatá slova, Vlastimile V., zlatá slova...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, vážený STK. Jsou to typicky zlatá česká slova velkého vlastence draka, jimiž poukázal na nesmyslnost snah jistých diskutujících o dokázání nesmyslnosti jeho (drakova) předchozího příspěvku (lépe řečeno příspěvků).
Prostě – někteří zdejší OPRAVDU VELCÍ vlastenci hezky česky povídají, co jim slina na jazyk přinese (lépe řečeno co jim slina na prstech naťuká do klávesnice), ale je to naprosto v pořádku. A hanba ne jim, leč protivným šťourům, kteří se v jejich povídání chtějí dobrat jediné pravdy. Neboť pravd jest habaděj; je pravda střízlivého a pravda poživšího, je pravda zbitého a pravda bijícího atd.
A všechno jsou to pravdy pravdoucí, což jest skutečnost doslova dech beroucí.

Hezké odpoledne přeji.

stk řekl(a)...

Jak sprosté, milý Watsone!

Ukázka z loutkohry - samomluva čtyřhlavého draka:

"Co ty na to, druhá hlavo?"
Druhá hlava mlčí.
"Tak už odpověz, ty blbá hlavo!"
Druhá hlava stále mlčí...

informace řekl(a)...

STK,
ta loutkohra je opravdu výstižná. Jenomže mluví všechny čtyři hlavy a někdy i o překot. A taky si někdy navzájem nadávají. Kočovný divadýlko v jedné postavě, geniální!

STK řekl(a)...

Správně milá Informace, to přece ví každé malé dítě!

informace řekl(a)...

Jen je škoda draka, byl takový hodný a mírumilovný. A ani se moc nehádal, jen slušně protestoval.

STK řekl(a)...

Ale tak to přece musí být. [;-)
Chce to čas od času zamést slepičince a vyvětrat. Ostatní to asi pochopili a jsou už pryč.

P.S.: Pokud přestane pršet, tak taky půjdu (pojedu) na vzduch. Via Sudety. Koupil jsem si pro radost kolo s motorkem - už jsem přece jenom líný šlapat 97 kilometrů nohama. Možná tak 30 - 40 kilometrů - pokud to bude po rovině. Pak začnu zanechávat "uhlíkovou stopu". Nemilosrdně, ať zelení třeba zfialoví vzteky.

informace řekl(a)...

Ale draka tu mohl režisér nechat, ani tu nijak nenaslepičil. Naopak. Byl docela věrohodný, jen občas byl cítit nějaký falešný ton. Snad ho udělali moc naivního. Vždycky jsem říkala, že si tu připadám jak na jevišti, na které se všichni chodí koukat pro zábavu.
Teď pojedete pryč i Vy a tak tu zůstanu sama. Co já zmůžu proti mnohohlavé sani? Abych se taky klidila.

Pedro řekl(a)...

Dneska tu sedím potichu v koutku u svého piva ještě já. Ale zítra odjíždím s milovanou bytostí a pětiletou vnučkou na dovolenou a v hospůdce se objevím až příští neděli. Mimochodem - nebyl jsem tu už před týdnem několik dnů - zřejmě přepětím z telefonní sítě mi "odešel" modem a trvalo to několik dnů, než jsem sehnal nový. Obával jsem se proto, kolik času mi zabere přečíst všechny diskuse pod články - ale nebylo to až tak hrozné. Kolovrátkové výšplechty jednoho štamgasta zásadně čtu jenom pokud nepřesahují rozsah pěti řádků (a to prakticky vždy přesahují) a tím jsem byl se čtením za chvíli hotov. Takže uvidím za týden... P.S. Informace, držte se!

drak řekl(a)...

Ještě jsem naživu, ale mám poměrně hodně práce a jsem poněkud nevyspalý, což je otrava, takže zatím jen tak z povzdálí a čas od času sleduji cvrkot a příliš nezasahuji. Do toho všeho bohužel zjišťuji, že se mi hroutí důležitý pracovní nástroj a vzhledem k pokračující globalisaci a jejím prohlubujícím se negativním následkům, se mi nedaří tak snadno a rychle vybrat si nějaký nový, ale snad se to nějak zvládne, rozhodně mi to ale ukrajuje haldy času.

STK:

Škoda že Jste nedal vědět, že Jste v Praze, určitě bych se s Vámi rád potkal osobně a pravděpodobně i hospodský a někteří další, no ale čas se nevrátí, třeba to klapne někdy příště, teď už jen zbývá popřát Vám hezký výlet a nádherný pocit z uhlíkové stopy ;-)

Pedrovi:

Užijte si dovolenou a hlavně se nám v pořádku vraťte.

informace řekl(a)...

Myslela jsem Draku,
že v tomhle Stasera si recita a soggetto podle receptu Pirandella na Vás režisér zapoměl, když jste se neozýval.
Ten článek Jaworowského jste překládal Vy nebo Pedro?

Pedro řekl(a)...

K přeložení se kajícně přiznávám já.

žibřid řekl(a)...

Pokud vím, tak to byli Němci, kdo za 2WW eskaloval národnostní problém. Tak proč se teď vyčítá Vlkovi, když mluví o Češích a Němcích? Copak Němci říkali "my, nacisté"?
Chápu, že nárosnostní problém je dnes passé, ale proč nelze o 2WW mluvit tehdejším jazykem?

Jinak předpokládám, že ve Vatikánu je více takových podobných jako Ratzinger, tak proč z nich nevybrali někoho, kdo v Hitlerjugend nebyl?

A.S. Pergill řekl(a)...

K tomu Ratzingerovi:
Do HJ nemusel z toho titulu, že katolická mládež měla na bázi konkordátu katolíků s Hitlerem něco jako "kolektivní členství" v nacistických organizacích. Protože ještě navíc do toho HJ šel, tak to svědčí buď pro ideové souznění s hitlerovským režimem, nebo o vysokou míru předpodělanosti. Obojí není dobrý kvalifikační předpoklad pro vedoucí pozici v organizaci jako je římskokatolická církev.