středa 27. července 2011

ZASLÁNO: Vrah přítelem Židů?

(Autor: Mojmír Kallus)
Breivik je přítelem Izraele asi tak stejně jako čeští nacisté jsou přáteli Palestinců

Ve všeobecném zděšení nad činem pomateného norského střelce zaznívají všelijaké kakofonické tóny. Někteří ho s radostí označují za „křesťanského teroristu“ v naději, že tím vytvoří protiváhu k pojmu „islámský terorista“, a antisemité zase vyzdvihují jeho sympatie k Izraeli a Židům, aby si potvrdili své přesvědčení, že Židé jsou konec konců původci všeho zla.

Je nechutné přihřívat si vlastní polívčičku na tak velké tragédii. Namísto pohotového sáhnutí po odpovědi, kterou už máme předem připravenou, je daleko zajímavější trochu přemýšlet, co všechno se z případu můžeme dozvědět.

Z dostupných informací je zřejmé, že pachatel útoku je bílý nacionalista s rasistickými a fašizujícími tendencemi. Vyjadřuje své sympatie k různým evropským neonacistickým a ultrapravicovým stranám. To vyvolává nad jeho údajnými sympatiemi k Izraeli a Židům velký otazník. Dovolávat se pro své plány etnických čistek národa, který byl v Evropě po staletí předmětem diskriminace jako „cizí element“, je dost nevěrohodné. Logiku to má jedině v případě, že Breivikovi mají Židé a Izrael posloužit pouze jako nástroj – v jeho boji proti muslimům a levicovému propalestinskému establishmentu. Důležité tedy není, ke komu má sympatie, nýbrž koho nenávidí.

Tato logika je mezi extremisty běžná a vede často k bizarním spojením. Mnozí si ještě pamatují, jak čeští nacisté hodlali pochodovat na výročí „křišťálové noci“ pražskou židovskou čtvrtí, prý aby „demonstrovali za práva Palestinců“. Ve skutečnosti jim na právech tohoto etnika vůbec nezáleží, a kdyby nějakého Palestince potkali, pravděpodobně by ho zmlátili. Politická kauza spojená s blízkovýchodním konfliktem se jim ale dobře hodila jako klacek na Židy a prostředek revolty proti zavedené společnosti. Ze stejných důvodů se také chtěli hlásit jako dobrovolníci do Ahmadínežádovy armády. Spíše než vyjádřit zájem o šíitský islám se chtěli zaštítit autoritou tohoto mistra v útocích na Izrael a v popírání holocaustu.

Ani Breivikovi nelze věřit, že mu skutečně jde o Židy a jejich blaho. To by musel nějak reflektovat, co si Židé sami o řešení konfliktu myslí, a musel by se vyrovnat s faktem, že sama izraelská společnost zdaleka není jednotná. Místo toho je sionismus v jeho očích karikaturou, která více než co jiného prozrazuje jeho vlastní myšlenkový svět. Paradoxně spojení Izraele s etnickými čistkami a nacionalismem ho řadí do stejné kategorie jako největší kritiky židovského státu, tedy ty, proti nimž bojuje.

Snaha využít Židů k prosazování vlastních názorů není ničím novým. Už Martin Luther se dovolával Židů na počátku své dráhy reformátora, když se mu hodili pro kritiku katolické církve. Jakmile však zjistil, že jeho názory nepřijímají, stal se z filosemity výrazným antisemitou. U Breivika je jen otázkou času, kdy by k tomu došlo. Jak trefně poznamenal jeden diskutující na webu Jerusalem Post: „s takovými přáteli nepotřebujeme už žádné nepřátele.“

A ještě jeden poznatek by neměl zapadnout. Populisté si vždy vybírají témata, která ve společnosti rezonují a jež vládní garnitury nejsou schopny uspokojivě řešit. Jejich argumenty tedy mohou nepřímo posloužit jako zrcadlo stavu společnosti. Vedle poněkud obehrané kritiky multikulturalismu, o němž se už i západoevropské elity vyjadřují kriticky, stojí za pozornost proklamovaná podpora Izraele, která se dá vysvětlit jako revolta proti převládajícímu mínění elit ve společnosti. Svědčí to o tom, že situace v západní Evropě je v tomto ohledu hodně jiná než u nás. Příklon norských, ale i holandských a dalších západoevropských populistů k Izraeli je třeba číst jako reakci na radikálně propalestinský diskurs, který má někdy až antisemitské rysy. Vždyť i na ostrově Otoya byly vidět velké transparenty vyzývající k bojkotu Izraele. Mladí socialisté zde – další paradox – klidně sáhli po ideové výbavě nacistů. Čin jednoho šílence by neměl zabránit diskusi, zda by méně jednostranný přístup k blízkovýchodnímu konfliktu v těchto zemích nebyl nejúčinnějším způsobem, jak vzít vítr z plachet extremistům, kteří se chtějí na tomto problému přiživit.

Mojmír Kallus

89 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Jediné řešení je převýchova...Ukázat mladým socanům a ne jenom těm, že antisemitismus maskovaný za antisionismus je hnusný, že bojkot Izraele je hnusný nacistický počin, že bojkotování izraelských akademiků a izraelských univerzit je rovněž nacistické...Norské děti nejsou v jádru zlé, jako jistě každé dítě, mají otrávenou mysl protiizraelskou zlobou...Po WW2 Spojenci zahájili v Německu program Demokratizace s tím souvisejícím program Denacifikace a převýchova...Bylo nutné Němce převychovat, naučit znovu hodnotám demokracie, odstranit vřed nacismu, rasismu a povýšenectví...Tento projekt se vydařil a Německo je znovu demokratická země a tahounem evropské ekonomiky...
A to samé s norskými dětmi...Vysvětlit jim, že je antiizraelitismus zlo, že jednostranná podpora palestinských Arabů je zlo, že Izraelci mají právo na život, stát a obživu (obchod)a že bojkoty kteréhokoliv státu jsou svinstvem...Každého proizraelského člověka musí antisemitismus norských dětí šokovat...Jsou to děti, které lze převychovat, naučit hodnotám demokracie a lásky k bližnímu, ne hodnoty bestiálního antisemitismu...Síla argumentů je důležitá...Ryzí láska proměňuje srdce...Jen pravá láska něco dokáže...Láskou převychovat norskou mládež...

drak řekl(a)...

Já osobně sice pociťuji sympatie k Izraeli již velice dlouho a z jiných důvodů, než popisuje autor článku, ale jím vyslovený názor má určitě racionální jádro a pravděpodobně to tak, jak to autor popisuje, značná část evropské veřejnosti vnímá. Opravdu rád bych věděl, co všechno se ještě bude muset stát a kdo všechno a v jakém množství ještě bude muset přijít k úhoně, aby naši evropští, od voleb k volbám vládnoucí zabedněnci a ignoranti konečně pochopili, že je nutné ohledně té imigrační politky podniknout cosi velmi rasantního a to v poměrně krátké době, zkrátka dobře začít řešit problém dřív, nežli si problém po svém vyřeší nás.

Jakub S. řekl(a)...

Velmi zasvěcený, logický a klidně podaný rozbor - hodnocení - závěr. Uznání, příteli!

Jakub S. řekl(a)...

Ryzí láska proměňuje srdce atd. - ale no ták, Haní! Zůstaňme na zemi, v rámci soudnosti a reality, neupadejme do vytržení a odtržení od skutečnosti sektářských jednoduchých fanatiček... N e k a ž m e . Nepoučujme, prosííím. Napřed poznávejme a chápejme, analyzujme, pořád své představy a závěry korigujme realitou (rozumíte?) - Jednoduché devízy, mantry, hesla, výzvy a jiné výzvy o okamžitou obecnou nápravu bleskovým osvícení, - no ták...! MMCh to je právě taky dojemně kontraproduktivní. Chci vidět, koho tak ty dojemné či popouzející mesiášky např. jehovistů o b r á t í . . .

Kopretina řekl(a)...

No jo, nikoho...Já zkrátka nenávist norské mládeže nechápu...Nechápu, jak může být někdo protiizraelský...Jak může být někdo na straně palestinských Arabů? ...Proč? Mému myšlení je antiizraelitismus odporný...Jenže jak chcete řešit evropský antisemitismus...Přece ta levicová děcka nemůžeme vystřílet (to je proti přírodě a lidskosti...), jedině převýchovou, přednáškami...Návštěvami do Osvětimi...Návštěvami do Izraele...Jinak opravdu nevím...

drak řekl(a)...

Kopretině:

Ona si ta pravda a zdravý rozum doufejme tu cestu k těm norským hlavám časem cestu najdou. Nezbývá, než se obrnit trpělivostí a doufat, že se tak stane dřív, než bude pozdě.

Harpyje řekl(a)...

Kopretino, opakovaně prosím!
Všimněte si, a čtěte pozorně alespoň to, co Vám napsal Jakub, když už ignorujete to, co Vám píší ostatní.
"Norská mládež"?

Kopretina řekl(a)...

A kdo tedy? Nebo mám napsat "norská levicová mládež"..."nebo norská sociálně demokratická mládež"...Já doopravdy nevím...co mám napsat...Kdo to tedy jsou?

Harpyje řekl(a)...

Píšete, Kopretino, o "nenávisti norské mládeže", nebo ne?
27. července 2011 19:34

Jakub S. řekl(a)...

Návštěvy Osvětimi, Terezína, žid. muzeí, Jad vašemu... ano, ano, tak! Ovšem jak tam 1) chcete dostat v představitelné době většinu těch několika generací relevantního regionu a 2) dostanete někoho, kdo tam prostě nepude a nic vidět/číst n e c h c e - ? A za třetí: je-li kdo od přírody buran a k tomu s odmala vymývaným mozkem - je pravděpodobnější nezapůsobení. Jakkoli to já, ty, my nechápeme...

Kopretina řekl(a)...

Ano, píši...Měla jsem napsat "nenávist norské sociálně-demokratické mládeže"...protože ne každé dítě v Norsku nenávidí Izrael...Jinak nevím...Nechám se podat, jak my na jižní Moravě říkáme...

Kopretina řekl(a)...

Takže Jakube, musím konstatovat, že je situace beznadějná...Protože mladé antisemitské děti nepřevychováme...Nikdy je nedonutíme jít na návštěvu Osvětimi, Terezína, Dachau...Když jsem jela jednou přes Mnichov, narazila jsem na odbočku do Dachau...Leč jsem se neodhodlala jít do Dachau...Byla jsem v Osvětimi...Takovému Hledajícímu, který bydlí u Výmaru, bych návštěvu, tentokrát Buchenwaldu doporučila...Bezprostředně po osvobození Američani přinutili obyvatele Výmaru na prohlídku do tohoto koncentračního tábora...Muži se odvraceli, ženy omdlévaly...Spatřili to, co se dělo jejich jménem...

Jakub S. řekl(a)...

Tak o tom vám mohu říci víc: vím to od pamětníků a místních, mezi 62 a 86 jsem byl v DDR jako doma. Zdaleka ne všecky omdlévaly, ani náhodou... řada se jich dala muži vést a kráčely hrdě se semknutými rty a stisknutými víčky vpřed. Ano, ženy. Muži byli zamlklí, pochmurní, v tom poznání, co bylo nad jejich Výmarem, uzavření do sebe... zhroucení do sebe. Jo, nacistky - gnä´Frau Magda Goebbels, gnä´Frau Lina Heydrich... jo jo. A kantorky chodily do KZ B. na školný výlety, a snažily se je jak to šlo nějak zrušit (epid. hrozba - jo jo), vím to od jedné takové - čl. SED, ruštinářka. Já, médl... zó vár´s!

Kopretina řekl(a)...

No to je tedy hrozné, že ženy byly tak bezcitné...Ženy, horší něž-li muži...A o tom jsme se spolu bavili, že když Britové spravovali Palestinu během WW2 odmítali je do této židovské země pouštět...A i když se otevřely brány pekla, vjeli Britové do Bergen-Belsenu,kde se povalovalo 13 000 mrtvol na zemi...Irma Greeseová, Ilse Kochová, Botheová...a živé přízraky...A bylo to zajímavé zjištění, že ty samé tváře chtěly do Svaté země a zavírali do koncentráků na Kypru...Já říkám, proč je ti proradní Britové v Belsenu nepostříleli, když se k nim tak hnusně chovali...Britové se k Židům chovali nacisticky...Krev židovských obětí během WW2 dopadá nejen na Němce, ale také na Brity! Britové jsou spoluzodpovědni za holocaust...Tož asi tak...

Větší vlastenec řekl(a)...

A nejen Britové ! VŠICHNI Euroameričani jsou vinní ! Lžou, kradou, vykořisťují, drancují přírodní zdroje, pohrdají námi Slovany ! Fuj jim ! Hanba !!

Ovšem co se sionistů týče, milá Kopretino, tak my Češi víme své. Za tzv. První republiky jsme jim dali možnost přihlásit se k židovství (abychom snížili celkový i relativní počet Němců a Maďarů), Čehož "naši" sionisti houfně využili.
Ovšem po okupaci našeho pohraničí německými, maďarskými a polskými fašisty vší náš lid uviděl pravého viníka národní katastrofy - sionisty. Díky oslabení represivního aparátu buržoasního státu mohl vší náš lid konečně svobodně vyjádřit své city vůči vetřelcům. A taky to učinil; je to hrdá kapitola našeho neohroženého humanismu.
Přečtěte si o tom něco, milá Kopretino.

EK řekl(a)...

Nejsem přítelem "palestinců", jsem snad proto nepřítel Izraelců, to ani náhodou. Zrovna tak platí , že ne všichni vrazi jsou šílení. Když bereme v úvahu predátorství člověka od přírody tedy vraha, tak jen kulturnost drží pudy na uzdě. Ovšem jen ke hranici dalšího pudu, sebezáchovy, potom i přítel "romů" vystřílel bandu útočících cikánů i to se stalo a napadený nebyl uznán za vraha.A světe div se ani za šílence!
čeat v šest!
Ostatně soudím, že ta kytka plevelná je FANATIK!

EK řek)la)lalala... řekl(a)...

Doporučuji bez emocí přečíst a potom promyslet:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/
teror-evropska-skotomizace-dpt-/p_veda.aspc=A110727_224308_p_veda_wag

A čest v šest!

informace řekl(a)...

Komu v podstatě prospěl čin "pomateného norského střelce"? To je otázka, na kterou se již velmi rychle vyrýsovala jasná odpověď. Jistě ne pravicovým silám, které kritizují politiku multikulturalizmu a které střelec cituje ve svém memorandu jako zdravé pozitivní složky veřejého mínění. Naopak, ty se v současné kampani, kterou zahájila multikulturální levice, snaží od Breivika co nejvíc distancovat. Ne jen od jeho teroristického aktu, ale i od jeho kritických myšlenek vůči evropským politikům, vyslovených v memorandu, i když je v podstatě sdílejí. To je případ amerického spisovatele gay Bruce Bawera, který se přestěhoval před léty do Norska, jako tolerantní společnosti, ale který v knize ‘While Europe Slept’ se vyjádřil místy kriticky vůči politice norské vlády pokud jde o integraci muslimských imigrantů. Breivik ho cituje víckrát ve svém memorandu, což uvádí spisovatele do rozpaků, jak přiznal novináři z il Foglio.
Multikulturalistické levice již ocejchovala dva atentáty Breivika jako jeden z nejhorších zločinů proti lidstvu. A co by dělala, kdyby byl náhodou Breivik levičák? ptá se opinionist Marcello Veneziani. Jak se chovala legální levice, když levicoví extremisti páchali atentáry a vraždili v sedm a osmdesátých letech? Odsuzovala je také tak vehementně? A tehdy se nejednalo o ojedinělé šílence, ale o organizované skupiny, které měly v programu zničení státu.
Na štěstí pro italské pravicové politiky je Breivik hromadně odsuzuje pro obojakost nebo zbabělost, až na vyjímku Severní ligy. Tady také propukl absurdní skandál kolem europoslance M. Borghezia, který v pohovoru v nějaké bezvýznamné rozhlasové stanici prohlásil, že část Breivikových názorů proti multikulturalizmu sdílí asi 100 milionů evropských občanů, kteří volí pravici nebo s ní sympatizují. Kolem Borghezia se strhl uragán protestů a urážek. Došlo se tak daleko, že levice žádala o jeho vyloučení z Europarlamentu. Odtáhli se od něj i politikové Severní ligy a Borghezio se na nátlak Berlusconiho Pdl musel omluvit norskému "lidu"!
Přispěl tedy norský střelec věci Izraele? Měla bych o tom vážné pochyby.
Přispěl hlavně demagogické multikulturalistické levici, která již rozjela naplno svou řvavou kampaň. "Musíme vybudovat svět jako velkou vlast multikulturalizmu, multietnicity", prohlásil na zahájení Festivalu La Notte della Taranta v Bari leader strany Levice, ekologie a svobody Nichi Vendola.

drak řekl(a)...

Myslím, že na hodnocení toho, čemu Breivik prospěl nebo ne, je ještě brzy. Oni totiž ti naši multikulturní soudruzi na jedné straně mistrně ovládají umění uřvané propagandy a mediálního tlaku a humbuku, v tom na ně nikdo nemá, ale na té druhé straně jen těžko dokážou před aspoň trošku myslícími tvory zastřít onu lavinu nevyřešených problémů, která se nám tu hromadí a která hrozí tím, že nás převálcuje. To, co tito zaslepenci činí, jim možná v krátkodobém horizontu možná přinese krátkodobá pyrrhova vítězství v podobě toho, že se ten či onen racionálně myslící pravičák bude muset omluvit nějakému hloupému stádu k sebevraždě spějících ovcí, nebo odstoupit z nějaké, beztak nanicovaté funkce, ale v dlouhodobém horizontu se uděje něco úplně jiného, než by oni rádi. Ono totiž tím jejich tlakem na společnost, aby dělala pomyšlení všelijakým neintegrovatelným elementům, vyvolávají značný protitlak a připravují půdu pro politiky, kteří se k tomuto problému staví jinak. Stačí jenom, aby se našel někdo, kdo bude působit aspoň trochu charismaticky, podobně jako Geert Wilders, ale v celoevropském měřítku, nebo v každé evropské zemi jeden takový, a myslím, že nejpozději do 10-15 let bude mít zaručen nebývalý volební úspěch. To je ještě ta lepší varianta, při té horší se klidně může stát, že přijde někdo horší než Hitler se Stalinem dohromady a cokoliv neevropského, co včas nezmizí, prožene za nadšeného jásotu evropských domorodců komínem. Sem až to může dojít, budeme-li strkat hlavu do písku příliš dlouho a nechávat si očkovat multikulturní nesmysly do hlav. No a nebo tu nastane evropský kalifát a multikulturní soudruzi okusí na vlastní kůži toleranci ze strany islámských úřadů, a ti nemnozí z nás, co to přežijí, bohužel s nimi. Pak se klidně opásám tolika výbušninami, kolik jen unesu a půjdu poslat ke všem čertům nějakou hodně přecpanou mešitu, pak už totiž nebude na výběr nic lepšího.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastenče EK, soukmenovec Vlk starší má pravdu : V Norsku padly další výstřely války civilizací. ABB v této válce bojoval za nás, neohrožené a utlačované obhájce unikulti.
Na druhou stranu se s.Vlk st. mýlí : Moskva neodešla na smetiště dějin. Jen byla podlou Gorbačovovou zradou poněkud odsunuta z prvního místa. Ale pomalu se vrací zpět, zatímco Brusel a Washington stále rychleji klesají ke dnu. Zanedlouho bude opět vše jak má být, jak bylo před pouhými 22 lety.
A pak se bude tančit všude !

Harpyje řekl(a)...

Čin šíleného střelce byl "výkřikem zoufalství nad situací" (Vlk st.), za který může "zpupná společnos" (Václav Klaus).
To je vše, co autentický konzervativec potřebuje vědět.

STK řekl(a)...

Díky za rešerši, Informace.

Člověk se aspoň dozví, jak se to vaří a peče ve starobylé Itálii. Zatim z toho vycházi přesně to, co vyplývá i z ostatních (nedogmatických) příspěvků v téhle diskuzi. Kdekdo se snaží norské tragedie v využít k ohřátí vlastní polívčičky a to dost nevybíravým způsobem. On i ten terorista měl asi v hlavě "hokej" - nakonec: kdyby zatlumil vášeň a pouvažoval, co všechno bude následovat, asi by opustil Norsko a tím by to skončilo.

A v politice jde vše jako obvykle: Dělají se prohlášení pouze taková, aby se u voliče nenarazilo. Ba i trochu toho popela jsou si ochotnmi nasypat, jen když to zvýší preference.
Dogmatizmus multikulturální levice už myslím přesáhl dogmatizmus ultraliberálů a anarchistů. Tím únavným "peskováním" občanů, že nejsou dostatečně "zelení", "gender" nebo "multikulti" se začíná dosahovat toho, že kromě primitivů, kterří slyší pouze na (nereálné) sliby se zbytek populace začíná od levice odtahovat. Dokonce i jejich tradiční voliči a zastánci - herci a hudebníci.

Ono je to peskování někdy docela humorné. Kdosi tu nedávno napsal verzálkami:
NEPOSUZUJ SKUPINU! POSUZUJ JEDNOTLIVCE!
Takže mám nechat ve své zahradě usídlit každou zmiji a až pak zkoumat, zda mě uštkne nebo ne? To se mi vskutku nezná rozumné, i když to zní nesmírně demokraticky a lidsky. Ale též hodně hloupě. Přírodní výběr (zákon džungle) ovšem hlupákům neodpouští - zcela "nelidsky" a "nedemokraticky".

Příměr to není moc dobrý, ale nemám dnes dopoledne jaksi "inteligentsi" vymýšlet lepší. Musím popracovat, abych mohl v sobotu konečně vyrazit via Sudety.

STK řekl(a)...

Errata: ...jsme si ochotni na hlavu nasypat...

A Draku - jistě, ano. Ale, zdá se, brzy se tu zase ozve rozčilené kdákání.

drak řekl(a)...

STK:

Psi štěkají, slepice kdákají, atd, atp, ale karavana a život s ní jdou dle svého uvážení a bez ohledu na kdákání a štěkání dál.

Přeji hezkou dovolenou a hlavně se nám ve zdraví vraťte a až zase někdy budete v Praze, dejte vědět, ať můžeme někam aspoň na chvilku zaskočit, na Vás si čas udělám, i kdyby nebyl žádný :-)

Větší vlastenec řekl(a)...

Asi ano, vážená paní Harpyje.
Zřejmě je to také jeden z hlavních důvodů zajímavého jevu - autentičtí pravičáci stojí v jednom šiku s námi opravdovými vlastenci-internacionalisty, spolu s námi vedou naši vlast zpět k tamtomu na Východě mocnému dubisku, nejlepší záštitě proti bouřím multikulti.
Nu, nepátrejme po důvodech, buďme vděční za národní jednotu. Společně se postavíme proti nepřátelům vlasti a národa, společně zvítězíme a obnovíme naše tradiční unikulti.

Hezký den přeji.

zdenekb řekl(a)...

Řekl bych, že Breivkův čin sice zdánlivě prospěje tzv. zastáncům multikulturalismu a levici, ovšem konzervativci se též činí.

Dle mnohých měl ABB vlastně mnoho pravdy, jen to "takňák moc vyšrouboval k extrému". A pokud je někde chyba, pak v tom, že se Pravda (míněno jejich vlastní názory a dojmy) zamlčuje! Aneb jak z masového vraha udělat chudáka štvance "prohnilé doby" a z obětí téměř oprávněný terč.

Harpyje řekl(a)...

Ano, tu národní jednotu posílil včera dodatečně pan prezident svým vyznáním, že sympatizuje s vulgárně fašizující Akcí DOST.
Skutečně nadstranický prezident, jak se sluší a patří!

EK řekl(a)...

Vážení, spolu s VV a mnoha unikulti (singlskulti) svoji drobnou, vytrvalou, usilovnou, poctivou mravenčí prací vybudujeme společné zářné, teplé, spravedlivé, sociální zítřky. Ať chcete nebo nechcate. Tu máte!
Čest v šest!!

Schumacher antisemita řekl(a)...

Tak mě napadá, že největší chybou Breitvika bylo, že zavraždil příliš málo lidí než aby to stačilo na Nobelovu cenu míru....

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Je to sice hodně černý a jízlivý humor, ale to, co říkáte, je velice pravdivé. Zbývá jen dodat, že bohužel.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, řeknu Vám, že FN paní Marine Le Pen je odvárek proti lidem z akce DOST...Paní Le Pen je upřímná a víme, co od ní čekat...Nepřetvařuje se, jasně říká, co si o imigrantech, myslí...Kdežto akce DOST ze sebe dělá uhlazené, inteligentní lidi, ale ve skutečnosti jimi nejsou...Dnešním nebezpečím nejsou pochodující holohlavci křičející "Čechy Čechům, nic než národ"...protože je slušní lidé poznají a štítí se jich...ale lidé z akce DOST jsou většinou vysokoškoláci, v oblečcích s motýlkem, navonění, jemní...a přitom stejně nenávistní...To je dnešní nebezpečí,akademický antisemitismus...ne nějací primitivové z Huligenc...

stk řekl(a)...

Víte Kopretino, poněkud mě matete.
Na jedné straně tvrdíte, že jste křesťanka, na druhé odsuzujete pravičáky (opravdu poněkud kožené)z akce DOST. Můj syn je křesťan, já jsem agnostik, určitou dobu jsem byl signatářem DOST a rozešel jsem se ním jen proto, že jsou pro mě příliš staří - tedy názorově - jinak jsou skoro všichni mladší než já. Necháte se ovládat primárními pocity (a v neposlední řadě zdejšími demagogy) a postoj pak máte takový nečitelný. Nemyslím si, že by člověk mohl k něčemu zaujmout jednoznačný postoj a setrvat v něm od mládí do smrti, ale kamsi by se měl zkusit zařadit. Popřemýšlet o tom, co se dozví, co četl, co slyšel a hlavně co zažil. A co chce pro sebe i pro své blízké.
Ale samozřejmě - nenabádám Vás k ničemu, jednejte, jak sama uznáte za vhodné. Jenže pokud tady v hospůdce najdete několik opravdu tuhých dogmatiků (s nimiž je jakákoliv diskuze nesmyslná, je to jako přemlouvat patník, aby vám uhnul) tak Vy mi naopak připadáte jako motýlek, který neví, na kterou kytku by měl sednout. Ale - je to pochopitelně "Vaše soutěž".

Kopretina řekl(a)...

Já se považuji za pravicově orientovanou a za sionistku...Respektive křesťanskou sionistku...Hlásím se ke křesťanskému proudu křesťanskému sionismu...Jsem členkou ICEJE...Jinak je mi vše jedno...Mezi námi křesťanskými sionisty je více směrům nejsme monolit...A psala jsem to vícekrát, kdo není s Izraelem, je proti mně...Kdo je nepřítel Izraele, je i mým nepřítelem...

jiný Honza řekl(a)...

2 STK: i patník uhne, budete-li ho přemlouvat buldozerem. 8-D Schopnost přesvědčit je dána vždy silou argumentů.

Schumacher antisemita řekl(a)...

Kopretino, to je v pořádku. Jestli to funguje i obráceně, že kdo je Vaším nepřítelem, je i nepřítelem Izraele. Pro případ, že by to tak nefungovalo, byly by na místě úvahy o užitečných idiotech.

stk řekl(a)...

4 Jiný Honza: BloggBullDozzer?
K sažajeniu, u meňa nět takovo aružia...

Kopretina řekl(a)...

A víte, že to tak funguje...Já se svým proizraelským cítěním nikde netajím...nemám žádné nepřátele, ale ti, co už mě kritizují, tak mě kritizují za můj prosionistický postoj...Někdo se mě ve škole ptal, "co máš s tím Izraelem, proč ho tak podporuješ...", já říkám, že je to můj postoj, který nikdy nezměním a že jednou nohou jsem v naši drahé zemi české a druhou nohou na Sionu...Vytanuly mě nádherné verše z Izaiáše, ale nebudu je zde citovat, leč by mezi ateistickými členy hospůdky nevyvolaly pochopení...

Harpyje řekl(a)...

Mladá Kopretina projevila víc politické zralosti a instinktu než Vy, vážený STK, který jste se ve zralém věku zapletl s tou sebrankou. Dzp.

Jakub S. řekl(a)...

Izajáš je obsáhlý. Snad tohle?: o návratu věrných na Sion - poušť i suchopár se rozveselí, rozjásá se pustina, rozkvete kvítím... Na poušti vytrysknou vody, na nivách bude odpočívat dobytek... bude tam silnice a cesta, cesta Svatá... Ti, za něž Pán zaplatil, se vrátí, přijdou na Sion s plesáním atd. - Kdybys jako já na jaře hleděla beze slov z Masady přes ty hory a hory a přes tu hladinu a okolo hvízdá vítr a čas - minuta by pro tebe byla hodinou, hodina rokem. Chybí slova.

Kopretina řekl(a)...

Ano nebo můj nejoblíbenější verš, kapitola 62 verš 1: "Pro Sion nebudu mlčet, pro Jeruzalém si nedopřeji klid, dokud nevyjde jak záře jeho spravedlnost a jeho spása jako pochodeň nezaplane"...Proto nemlčím za Sion, bojuji za Sion...
Dále: Děti Izraele se vrátí k Sionu na orlích křídlech (Iz 40:31), Izajáš kapitola 40: „Cožpak nevíš, cožpak si neslyšel, Hospodin Bůh věčný, stvořitel končin země, není zemdlený, není znavený, jeho rozumnost vystihnout nelze. On dává zemdlenému sílu a dostatek odvahy bezmocnému. Jinoši jsou zemdlení a unavení, jinoši se potácejí a klopýtají. Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly, vznášejí se jako orlové, běží bez únavy, jdou bez umdlení. (tento verš si říkali jemenští Židé /46.447/a adenští Židé /3.912/, měli radost ze splněného biblického proroctví, celkem 50.359 jemenských Židů našli domov a důstojnost v Izraeli, dnes zůstalo v Jemenu 200 Židů).
Bůh dal Siónské zemi také tento slib: „už nikdy o tobě neřeknou Opuštěná. A nikdy o tvé zemi neřeknou Zpustošená. Budou tě nezývat Oblíbená a tvou zemi vdaná“ (Iz 62:4)
A jejímu lidu pravil: „nazvou je lid svatý, Hospodinovi vykoupení“ (Iz 62:12),
A samotnému Sionu Bůh říká: … A tebe nazvou vyhledávaná, Město Neopuštěné (Iz 62.12)
„Neboj se, vždyť já jsem s tebou, nerozhlížej se úzkostlivě, já jsem tvůj Bůh. Dodám Ti odvahu, pomocí Ti budu. Budu Tě podpírat pravicí tvé spravedlnosti“. (Iz 41:10)
„Neboj se, vždyť já jsem s tebou, nerozhlížej se úzkostlivě, já jsem tvůj Bůh. Dodám Ti odvahu, pomocí Ti budu. Budu Tě podpírat pravicí tvé spravedlnosti“ (Iz 62:12)
Tvé potomstvo přivedu od východu, shromáždím tě od západu. Severu poručím: „Vydej!” a jihu: „Nezadržuj!” Přiveď mé syny zdaleka a mé dcery od končin země (Iz 43,5-6).
„Potěšte, potěšte můj lid“, říká váš Bůh.
„Mluvte k srdci Jeruzaléma, provolejte k němu: Čas jeho služby se naplnil, odpykal si své provinění. Vždyť z Hospodinovy ruky přijal dvojnásobně za všechny své hříchy.“
(Iz 40:1-2)
6 Na tvých hradbách, Jeruzaléme,
jsem ustanovil strážce;
po celý den a po celou noc
ať nikdy nejsou zticha.
Vy, kteří připomínáte Hospodina,
nedopřávejte si klidu!
7 Nedopřávejte mu klidu,
dokud nepostaví Jeruzalém,
dokud mu nevrátí v zemi chvalozpěv.
(Izaiáš 62:6-7)
Miluji knihy Izaiáše...Izaiáš je nekrásnější prorocká kniha...Kdo je křesťan, tak z knih Starého zákona doporučuji proroka Izaiáše...

Kopretina řekl(a)...

A slovo Zachariáše...
Kniha Zacharijáš 12,1-3: "Výnos. Slovo Pánovo o Izraeli, slovo Pánovo, který rozprostřel nebesa a položil základy země i vytvořil ducha člověka v jeho nitru. Hle, postavil jsem Jeruzalém před všechny okolní národy jako číši, po níž se zapotácejí. Při obléhání Jeruzaléma dojde i na Judu. V onenden učiním Jeruzalém vzpěračským balvanem pro všechny národy. Všichni, kdo jej budou chtít vzepřít, zraní se až do krve. Všechny pronárody země se proti němu srotí."
Nepřátelé ze mohou snažit Izrael zničit jak chtějí,ale všemocný Hospodin je ochrání...

Šaman řekl(a)...

Ona celá Bible je dosti rozsáhlá. Jinak ke zničení Izraele platí mnohé výroky. I to, co v Bibli není. Například "Pomoz si sám a Pán Bůh ti pomůže". Pak také, že si ho mohou zničit nejspíše Židé sami.

A docela mne děsí ta historka, podle které Ježíš na krásné vyhlídce Dominus Flevit nad Getsemanskou zahradou hořce zaplakal, když uviděl - budoucnost Jeruzaléma. Ale třeba se mu jen nelíbily ty nové mrakodrapy...

Kopretina řekl(a)...

Klid Šamane, i verše Nového zákona zajišťují záchranu Židů...
Jana 21. kapitola: „město veliké, ten svatý Jerusalém,jehož světlost byla podobná k kameni nejdaržšímu jako kameni jaspidu, kterýž by byl způsobu křištálového. A mající zeď velikou a vysokou, mající dvanácte bran a na té dvanácti anjelů a jména napsaná, kteráž to jsou dvanáctera pokolení synů israelských . I zde je předpovězena obnova Izraele“

Ti, kteří byli s ním se ptali: Pane, už v tomto čase chceš obnovit království pro Izrael?
7 Řekl jim: Není vaše věc znát čas a lhůtu, kterou si otec ponechal ve své moci,
8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země“ (Skutky 1:6-8)
“A budou padat ostří meče a jako zajatci budou odvedeni mezi všechny národy a po Jeruzalému budou šlapat pohané, dokud se časy pohanů nenaplní“ (Lukáš 21:24)-tento verš říká, že okupace pohanů nad Jeruzalémem skončí a Židé se vrátí na Sion...Některé verše Nového zákona byly zneužívány proti Židům, jedna z nejoblíbenějších veršů NZ, který zneužíval Vodník je v Matoušovi..."A všechen lid odpověděl, jeho krev nechť dopadne na nás a naše děti" (Matouš 27:25) ovšem zapomínají dodat Lukášův verš "Otče odpusť jim, neboť nevědí, co činí"...) NZ předpovídá rovněž obnovu a ochranu Izraele a Bůh svých povolání, vyvolení, které zaslíbil Izraeli nelituje...
“Pokud jde o evangelium, stali se Božími nepřáteli, ale vám to přineslo prospěch, ale co se týká vyvolení, zůstávají Bohu milí pro své otce. Vždyť dary, milosti a Boží povolání jsou neodvolatelná“ (Řím 11:28-29)
25 Neboť nechci, bratři, abyste neznali toto tajemství (abyste nebyli moudří sami před sebou), že Izraeli nastala částečná zatvrzelost, dokud nevejde plnost pohanů.
26 A tak bude spasen celý Izrael, jak je napsáno: “Ze Sionu přijde Vysvoboditel a odvrátí bezbožnosti od Jákoba.
(Římanům 11:25-26)
Atd.atd...NZ byl zneužíván pohanskými antisemity, ale antisemitský není...Zneužívání pasáže o Ďáblovi (jakož váš otec je Ďábel a vy chcete dělat, co on žádá (Jan 8. kapitola)...řeč určená farizejům, ne všem Židům), či "krev jeho...)...Přitom NZ potvrzuje vyvolení daného Bohem židovskému národu...A ten samý Jan řekl, že je "spása ze Židů"...(Jan 4:22)

Jakub S. řekl(a)...

Příteli! Taky jste tam stál, na "Pán zaplakal"? A procházel zahradu getsemanskou, tu celkem novou kapli nahoře i kostely dole? Aji (Moravák, že) ty hřbitovy? To se ovšem už od tématu Fungi poněkud vzdalujeme... Nevrmajnd, že, jak říkáme my Španělé -

Jakub S. řekl(a)...

Jo to nejsou Fungi... funguje mi tu paralelní vnímání, to se mi někdy zapíná. Nemůžu vysvětlit. Tož tak.
Hani: a co ten úžasný obraz "hle, vyryl jsem si tě do dlaní"? Šma Jisroel, to je dokonalé...

Kopretina řekl(a)...

Milý Jakube, já teď nechápu o jakém obrazu mluvíte...
Šma Jisroel...Připomínám nádherný text písně, kterou všichni znají..."Dokud hluboko v srdci, duše Židů prahnou, na Východ k Sionu oko hledí, naše naděje nebude ztracena, naděje dvou tisíců let, být svobodným lidem ve své Zemi, Zemi Sionu, Zemi Jeruzaléma"

Kopretina řekl(a)...

Jakube, podívejte, kdo jsou norské sociálně demokratické děti, kdo za nimi stojí!
http://www.ksm.cz/ze-zahranici/kdo-byli-mladi-labouriste-z-utoya.html
Ten, kdo si říká přítel Izraele, ten, kdo není antisemitou, se musí myšlenkami těchto dětí štítit, jako malomocného...

Kopretina řekl(a)...

no odkaz již nefunguje...škoda...Takže nic...
Zkrátka za děti se postavil Komunistický svaz mládeže a souhlasil s bojkotem Izraele...

Jakub S. řekl(a)...

Ach tak. Obraz ve smyslu metafora. Slovní názorný obraz. Mám tě pevně v paměti, mám tě pořád před očima... V Izajáši, o městě jménem Jerušalajim. Jeho jméno v ivrit nosím na zápěstí na svých hodinkách. Jerušalajim šel zahav mi bouřlivě a ohnivě zpívaly staré Izraelky před 12 lety v Luhačůvkách, když jsem jim rozdal svatební koláčky své dcery, provdané den předtím. A pak jsme zpívali legrace v jidiš. V Jeruzalému jsem konečně v 68 stanul připraven a soustředěn před Západní zdí chrámovou. Stačí.

žibřid řekl(a)...

Na přistěhovalce, jejichž kulturní sučástí jsou vraždy ze cti nebo i jen parazitování na sociálních dávkách, mám odsuzující názor. Rovněž na volnou přistěhovaleckou politiku. Ale celkem se nehodlám zajímat o to, zda někdo, kdo se projevil jako vrah, má názor podobný. A ani nehodlám svoje názory poměřovat s jeho, raději je poměřuji s mě milými lidmi. Takže vyjádření, že 100milionů lidí sdílí některé názory vraha, považuji za nechutné. Od vraha i jeho názorů se distancuji v tom smyslu, že mě nemůže ovlivnit.

Škoda, že si tohle pravice neuvědomuje a pořád se vrací k tomu, jestli ten blb měl nebo neměl pravdu. Prostě ho ignorujte a jeho čin odsuďte. Máme-li zde potřebu bavit se o norském problému s muslimy, možná bychom tak mohli učinit nad novým článkem, ve kterém nebu o ABB zmínka.

PS: jediné téma, které pro mě ABB otevřel, je téma klerofašismu, resp. fašismu napojeného na nějaké hermeticko-podivínské učení. A musím říci, že tihle blbové jsou i tady v Čechách, kde problém s muslimy prakticky neexistuje, takže nebyl důvod k tomu, aby se tak vyhranili.

Harpyje řekl(a)...

Kopretino,
Břetislav Olšer měl opět jeden z mála jasných momentů. Více méně.
http://olser.blog.idnes.cz/c/202488/Odpustili-uz-Zide-Wagnerovi-ci-Voltairovi-jejich-antisemitismus.html#t2

Kopretina řekl(a)...

Bezva odkaz...Co se týká Izraele je Břetislav Olšer kapacita, tedy jenom v této oblasti...A Marie Pujmanová také psala o Židech jako kapitalistech, co zeškrábávají z dělníků kůži...Dokonce tuto knížku mám v dědečkově knihovně...

Jakub S. řekl(a)...

Ve které?! Sím!

Kopretina řekl(a)...

Zajímavý odkaz...Lze věřit palArabům?
http://www.bibleprophecyblog.com/2011/07/israels-only-two-options.html

Anonymní řekl(a)...

Ale funguje, funguje KOPRETINO
http://www.ksm.cz/ze-zahranici/kdo-byli-mladi-labouriste-z-utoya.html
NEBO ZDROJ:
http://www.dagbladet.no/2011/07/20/nyheter/politikk/innenriks/auf/17367745

Šaman řekl(a)...

Jakube, v Izraeli jsem byl dvakrát, vč. Jeruzaléma, ale tou zahradou jsem se neprocházel. Jen se na ni díval shora z hory Oliv a odspoda zpod hradeb.
Tady v tom odkazu je článek, pod nímž jsou odkazy na dalších 40 povídání o zemi Izrael z roku 2006:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/samanovo-doupe-mir-ve-stodulkach-d4n-/p_doupe.asp?c=A061218_222403_p_doupe_wag

V roce 2008 jsme tam byli zase:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_doupe.asp?c=A090106_210250_p_doupe_wag

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino, sionismus hlásá prakticky to samé o Židech, co hlásal nacismus o Němcích (resp. to v biblických textech, co inspirovalo sionisty, inspirovalo i nacisty). Je tedy stejně odporný, jako je odporný nacismus. A antisionismus je stejně "zločinný" jako antifašismus. Konec konců, judaismus je i primárním pramenem protičernošského rasismu (biblická legenda o Noemových synech). Do Evropy byly tyto zrůdnosti zavlečeny až křesťanstvím a judaismem.

Kopretina řekl(a)...

To není pravda, Pergille. Sionismus je vlastenecké hnutí jako české národní obrození...Pergille, říkáte, že nejste antisemita...Tak byste neměl na sionismus útočit...Antisionismus hlásají zločinní levičáci...A Židé proti otroctví bojovali na rozdíl od Arabů, kteří otroky prodávali...

Harpyje řekl(a)...

Jakube,
Finrod jako diskutér na svém vlastním blogu, škoda, že toho nenapsal víc:
http://www.nekorektne.com/2011/07/norska-tragedie-vrazdici-pravicak-ceska.html

Kopretina řekl(a)...

Poslala jsem Vám Jakube (o jidiš toho víte jistě hodně...) a Vám Herpyje, pořad o jidiš a evropských aškenázských Židech na 28 minut...

Šaman řekl(a)...

Sionismus je politické hnutí, které chtělo vybudovat židovský stát vlast na území Palestiny. Což posvěstila v roce 1948 i OSN.

Sionismus tedy hlásá, že Židé mají nárok na svůj stát, tam kde je. Což je u jiných států zásadní samozřejmost! Přirovnávat sionismus k nacismu je stejně pitomé, jak to učinila OSN, když většinou drbanských států v roce 1975 v rezoluci Valného shromáždění č. 3379 označila sionismus za "jednu z forem rasismu". Tato hloupá rezoluce byla anulována v r. 1991 rezolucí č. 4686.

Klást rovnítko mezi nacismus a sionismus je - antisemitismus. A kdo to dělá, je ještě blbější než OSN...
\ :-)

Šaman řekl(a)...

K článku je možno registrovaně diskutovat (či si přečíst diskuse registrovaných diskutérů) i na Neviditelném psu, kde vyšlo dnes:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-vrah-pritelem-zidu-09l-/p_zahranici.asp?c=A110728_091959_p_zahranici_wag

A.S. Pergill řekl(a)...

Problém je, že sionismus se zvrhl na hlásání nadřazenosti židovského národa jiným národům a jeho "předurčenosti ke světovládě" (viz výroky šéfa strany šás a podobných kaštánků). (U nás se např. sionisté dožadují výjimek z právního řádu speciálně pro Židy či judaisty.) Druhou věcí je i fakt, že sionismus hlásal vybudování židovského státu v Palestině i v době, kdy tam Židé zdaleka nebyli majoritní populací. A to, že nějaký masový vrah a bezcenný podvodník prohlásí nějaké území za "předurčené vyvolenému národu" ještě nezakládá nárok na toto území.

IMHO jakákoli ideologie, hlásající nadřazenost jednoho národa národům jiným je zcestná a potenciálně nebezpečná. A měla by být důsledně pronásledována a likvidována.
I když by se zase měly rozlišovat situace, kdy tohle začal některý národ hlásat sám o své vůli, a situace, kdy to jiné národy začaly hlásat více-méně to samé jako reakci na nacionalismus "státotvorného" národa. Viz rozklad Rakousko-Uherska jednotlivými nacionalismy, kdy nejdříve začali hlásat nacionalismus Němci následovaní Maďary a ostatní nacionalismy vznikly až jako reakce na národnostní útlak dalších národů těmi Němci a Maďary.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino, Židé proti otroctví nikdy nebojovali (možná konkrétní jednotlivci). Naopak, judaismus na mnoha místech "svatých" knih posvěcuje zotročování gojim.

Shodou okolností se včera objevil na netu článek:
http://massive-error.blogspot.com/2011/07/not-so-good-books.html
Odkazující na zdroje zrůdností a nespravedlností, které jsou posvěceny judaismem (a které odtud převzaly i křesťanství a islám).

Kopretina řekl(a)...

Víte o tom, Pergille, že lokální Arabové, co si říkají "Palestinci" jsou potomky přivadrovalých Arabů z 19. století? Palestina byla pustá, plná pouští, močálů a mizérie...Potvrdil to Mark Twayn, který Palestinu navštívil...Židé v Palestině vytvořili civilizaci, postavili nemocnice a školy, vysušili bažiny, zúrodnili poušť...Kecy o tom, že by Židé "ukradli Palestinu" je hodná levičáka či muslima...Židé žili ve Svaté zemi v Izraelské již 1000 let př.Kr...Měli zde království Izraelské a království Judské...Kdy existovalo nějaké "Palestinské království"? Znáte nějakého "palestinského krále"? "Znáte palestinský jazyk"? Nic z toho neexistuje..."Palestinci" nejsou žádným národem, jsou to Arabové z Libanonu, Sýrie, Egypta...Arabové mají 22 států a mají tu neskutečnou drzost požadovat 23.stát!...Židé mají 1 stát velikosti Moravy...Kdo nepřeje Židům stát, je zrůda...Vy Pergille, omíláte muslimskou propagandu...Na jednu stranu chcete na muslimy použít ABC zbraně a na druhou stranu jste na jejich straně...Pergille, to je schizofrenní postoj!

Kopretina řekl(a)...

Opravdu zajímavý odkaz, jen co je pravda...Ale pokud popíráte právo Židů na stát, doufám že ne, nejste žádná zrůda, tak se stavíte na stranu muslimů, na které chcete použít ABC zbraně a tvrdíte, že je jen otázka času, kdy k tomu dojde...Staří Germáni věřili v událost Ragnarok tzn...válka bohů, hromů, blesků, zvířat, vše proti sobě povstane...Konec světa...

Kopretina řekl(a)...

Opravdu zajímavý a urážlivý odkaz...Ale doufám, že nepopíráte právo Židů na stát, nejste zrůda...Jste sice antijudaista, antikřesťan a antimuslim, což je Vaše právo...Ale popírat právo Židů na stát, je zrůdnost a doufám a věřím, že zrůdou nejste...

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino:

1. Nepopírám nárok Židů na vlastní stát
2. "Palestinci" rozhodně nemají na stát v oblasti Palestiny větší nárok než Židé
3. Bible nezakládá nárok Židů na území Palestiny (už proto, že popisuje její dobývání a Židy organizovanou genocidu národů, které ji obývaly původně)

Uvedené tři body jsou ve vzájemném rozporu, který pravděpodobně nemá smírné řešení:
- Pokud Arabové Židy vybijí, tak by vlasně měli mít na Palestinu stejný nárok jako Židé, kteří tam také vybili původní obyvatele, ne?
- A pokud Židé vybijí palestinské Araby, jako jejich předkové vybili původní obyvatele Palestiny, tak tím potvrdí své právo na Palestinu, nebo právo ostatních Arabů vybít Židy (= jejich zbytky na svých územích + ty v Palestině)?
- A co udělají takové události s antisemitismem v Evropě (a USA)?

Au, au - to ničím jiným než Velkým Průšvihem skončit nemůže.

Jakub S. řekl(a)...

Ne, není n a j e j i c h s t r a n ě . Vydechnout, klid, začít klidně a vnímavě a bepředpojatě a nepodezřívavě číst, rozmýšlet, docházet k dílčím závěrům, a pak případně rozšířit a/nebo zevšeobecnit... a tak dál. On se snaží být objektivní, a k čemu z obou stran dochází, nám sděluje. Můžeme, a poděkujeme mu za to, na ty podněty reagovat. A slova jako zrůda - to by pánové a dámy z ICEJe a přátel Izraele, s nimiž mám čest opět zítra posedět a potěšit a povzbudit a probrat si zase kousek tóry, neslyšeli vůbec rádi. Taková slova se tam nepoužívají. Aniž to otupuje ostrost soudů, opravdu... Howgh*. Domluvil jsem.
* (Překlad: Tož tak...)

stk řekl(a)...

Diskuze o Palestině,
Židech a historická "fakta" kdo koho vybil a kdo kým byl vybit předtím, nakolik tam nebo onen "národ" (kmen?) asimiloval s majoritním (byla vůbec tehdy nějaká skupina majoritní?) obyvatelstvem je sice zajímavá po stránce logické, ale měla by být vedena jen naprosto teoreticky. Něco na způsob učené dišputace o tom, co bylo dřív: slepice nebo vejce? Nelze se vracet dál a dál do minulosti. Čím je minulost starší, tím méně o ní víme a hlavně: používáme na hodnocení tehdejší situace a tehdejších dějů dnešní optiku. O morálce starých časů vlastně taky moc nevíme, takže je to nejisté poměřované nejistým. Vezměte si nějaký spisek o populaci v "české kotlince" nebo lépe dva s různým rokem vydání a ztratíte iluze o tom, že vůbec existuje něco jako "národ". Takže já budu vždy na straně - pouhého pozorovatele.
Ale vzhledem ke kultuře (tu vnímám jinak, šířeji než jen národ, který mluví společným jazykem, má společné dějiny a obývá stejné území) která je, ať to chceme nebo ne křesťansko-židovská (pogromy - nepogromy) jsou pro mě mnohonásobně snesitelnější židé než muslimové. A rovněž znám osobně daleko víc židů než muslimů a stávající "průměr židovského povědomí" (tedy to povědomí, které mají židé sami o sobě) mi říká, že židovství jako náboženství i životní postoj je pro mě +/- pochopitelné a akceptovatelné.

Ne tak už islám a muslimové. To je (pro mě) příliš velký rozdíl v chápání životních hodnot, člověka, žen, Boha... A to neberu v potaz agresivitu, které je v Koránu daleko víc, než v Bibli. Navíc křesťan vnímá bibli spíše jako sbírku podobenství z tehdejší doby, ne jako návod k životu dnes, tady. Což Korán (resp. jeho vykladači) nedělají. Korán je pro muslima dogma. Bible je dogma opravdu jenom pro malinkou, nerozhodující hrstku křesťanů. Tož tak... (Překlad: Howg, domluvil jsem.)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Pergille, to je omyl. Zásadní omyl. Židé nemají nárok na svůj stát. Nikdo nemá nárok na svůj stát. Buď nějaká entita má schopnost a moc vytvořit stát a udržet ho nebo nemá. Jestliže má pak není otázka jestli má či nemá nárok. Prostě má svůj stát. Židé mají svůj stát protože měli schopnost ho vytvořit a mají moc ho udržet. Jestli té schopnosti a moci pozbudou, pozbudou i státu. To platí obecně. Není to tak, že někdo za někoho nebo pro někoho vytvoří stát. Tak to nikdy a nikde nefungovalo. A platí pravidlo formulované TGM, že státy se udržují těmi ideály na kterých vznikly. K tomu dodává, že podšprajcovanými klackem. Státy nevznikají darem shora, ale vznikají a udržují se potem a krví.

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK, jak který křesťan. Někteří to berou Bibli doslovně a snaží se jí řídit i co do základů a uspořádání světa. Podle Bible je zajíc přežvýkavec a má rozdělená kopyta. Proto je nečistý a nesmí se jíst. Co se týče srovnání islámu a křesťanství, ještě nedávno bychom se svými názory skončili na křesťanské hranici a věru nezbylo by nám mnoho času na mudrování co z toho je lepší či horší.

Kopretina řekl(a)...

Já jsem člověk vášnivý...Psala jsem to mockrát, kdo je nepřítel Izraele, je i mým nepřítelem...

Jakub S. řekl(a)...

Schumachere a stk (jak je vokál?), s vama bych si klidně sedl do hospody nebo kavárny. Nebo šel na výšlap s povídáním (peripatetický hovor). To sakra neříkám často...
S., Andyho znám už pár let osobně, jakož i jeho krásnou squaw i rodiče. Někdy má názory na můj věk a znalosti značně vyhrocené a jednoznačné, nicméně tohle je potěšení číst, co? Měl by se tento jeho nekorektník opět číst pravidelně, díky tobě zas budu...

Kopretina řekl(a)...

Sionismus zaslouží obdiv...To, co Židé dokázali, vysušili bažiny, zúrodnili poušť, vystavěli školy, nemocnice...kulturní instituce (kina, divadla)...Z popela holocaustu vzlétl fénix...Stát Izrael...Izrael znamenal obnovu téměř vyvražděného židovského národa...Sionismus je židovské národní obrození...Naše české národní obrození zajistilo, že jsme jako národ nepřestali existovat, vzkřísili jsme češtinu a nesplynuli jsme s Němci...Nebýt národního obrození všichni bychom zde psali německy...A to samé sionismus...Sionismus vzkřísil téměř mrtvou hebrejštinu, probudil v Židech národní vědomí...Max Nordau prosazoval myšlenky "svalnatého sionismu"...tzn...že Židé mají být takí stateční bojovníci, ne jenom intelektuálové...Posvátná Země Izraelská...Dějiny promlouvají na každém kousíčku svaté země Izraelské...Bůh ochraňuj Svatou zemi Izraelskou a naši milovanou drahou zemi Českou...Hospodin střeží cesty spravedlivých, cesta hříšníka vede do propasti...
ŽALM DAVIDUV
Žalm 23:

Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek.

Dopřává mi odpočívat na travnatých nivách,

vodí mě na klidná místa u vod,

naživu mě udržuje,

stezkou spravedlnosti mě vede

pro své jméno.

I když půjdu roklí šeré smrti,

nebudu se bát ničeho zlého,

vždyť se mnou jsi Ty.

Tvoje berla a hůl mě potěšují.



Prostíráš mi stůl

před zraky protivníků,

hlavu mi olejem potíráš,

kalich mi po okraj plníš.

Ano, dobrota a milosrdenství provázet mě budou

všemi dny mého žití.

Do Hospodinova domu se budu vracet

do nejdelších časů.
Tak se staň...

STK řekl(a)...

Ano, dogmatici a fanatici.
To je sorta, kterou nemám rád. Slyší jen sebe, ostatní si mohou(zatím) říkat co chtějí. Naštěstí jich v křesťanském a židovském světě není tak mnoho. Na to, jak je jich tak málo dokážou ale udělat dost velký, dámy mi prominou to slovo, "bordel". Rigorózní křesťany jsem v životě potkal tak 2-3, o židech takového založení jsem jenom slyšel ve zprávách a četl na netu.
-----------
Ke svobodě projevu: Ano autodafé a následnému upálení jsme Schumachere o pár století ušli. Ale jak tak s nechutí pozoruji, společnost, nebo aspoň někteří členové této "moderní svodomyslné společnosti" mají velké ambice svobodu projevu potlačit. Tu zesměšní, tu zakážou, onde zase jiné názory řeší soudní žalobou. Vznikají nám tu nová náboženství: Zelené, Multikulturální, Genderové atd. To vše mi už nepřipadá jako politický názor, ale jako sekta. Sekta pro své ovečky a věrné hlasatele, pro skutečné vedoucí těchto "hnutí" asi ne, pro ty je to "jenom" zlatý důl.

stk řekl(a)...

Pro Kopretinu:
Biblí mám doma několik, různých vydání a v různých řečech. Pokud pocítím potřebu si v Bibli počíst, udělám to. Opravdu není nutné tady části Bible opisovat.

Pozn.: Bezvěrců a ateistů znám spoustu, ale jen dva z nich Bibli doma nemají.

drak řekl(a)...

Vidím, že Schumacher, STK a stk již vyslovili vše, co bych k tomu podotkl i já, takže já se k nim tímto připojuji a nenapadá mi nic, co k tomu ještě podotknout či dodat jiného.

Pedro řekl(a)...

Tento příspěvek jsem vložil do diskuse o dva články výše a pan plechovka ho okamžitě nemilosrdně vyřadil. Zkusím to tedy znovu tady: Po návratu z dovolené jsem se dal do čtení příspěvků i diskusí k nim, tak jak se zde v hospůdce ukázaly za uplynulý týden (dost času jsem tedy ušetřil tím, že jsem nečetl a jednoduše přeskakoval kafemlejnkové příspěvky do diskuse od jednoho štamgasta). A jak tak pozoruji, začnu zřejmě přeskakovat příspěvky i od dalšího štamgasta, neomylně přesvědčeného o své pravdě a peskujícího všechny, kdo nesdílejí jeho názory. Ono s pravdou je to tak (jednou to tady myslím nakousl starý kocour) - každý má svou pravdu a ta se s pravdami ostatních většinou víc nebo méně překrývá - ovšem někdy tyto pravdy bývají dost protichůdné a "zesouladit" je asi je dost problém - tak třeba asi byl dost problém zpracovat společné učebnice dějepisu pro školáky v bývalých říších východofranské a západofranské (hatepe://milan.nepise.cz/23383-evropsky-dejepis.html). Ono s pravdami to bývá dost pofidérní, pokud jsou neúplné nebo (někdy z neznalosti, někdy záměrně) zkreslené (viz třeba hatepe://www.austerlitz.org/ucebnice-dejepisu_a1757). Zajímavé je i přečíst si odkaz: hatepe://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5420. Dzp.

Větší vlastenec řekl(a)...

Máš jako obvykle pravdu, drahý příteli a soudruhu Pedro. Máš OPRAVDOVOU pravdu, pravdu naši, pravdu českou, třídní.
Prostě společné učebnice dějepisu pro Žabožrouty a Němce - to je stejný DĚSIVÝ nesmysl, jako společné učebnice dějepisu pro naše krásné české děti a malé (potenciální) německé vrahy.
A to i s přihlédnutím k neoddiskutovatelnému faktu, že Žabožrouti a Němci jsou spolu spřízněni, protože jsou, na rozdíl od nás, Evropani.

Ještě prostěji : Pravdu máme my. Vždy a ve všem. Tečka.

Čest a Nazdar.

drak řekl(a)...

Pedrovi:

Vítejte zpět, už se mi trochu stýskalo. Když Vám Plechovka něco sežere, tak:

1) Pošlete mail Šamanovi, aby to mohl vylovit;

2) Můžete o tom vyrobit krátký komentář hned pod tím, třeba se to bude líp hledat.

Pedro řekl(a)...

Zdravím Draka a samozřejmě i ostatní štamgasty. Ad 1) Nechtěl jsem posílat nějaký mail, navíc k tomu v pozdních nočních hodinách, neboť jsem svůj příspěvek nepokládal za tak důležitý. Ad 2) Když mi pan Plechovka okamžitě smazal i druhý pokus, kde jsem změnil označení odkazů (hatetepe na hatepe - zřejmě právě tyto odkazy Plechovku tak dráždí), tak jsem v cca 0:45 tuto skutečnost stručně konstatoval a popřál všem ještě přítomným dobrou noc. Tento dvouřádkový textík zde jestě ráno byl, teď zde již není. Zřejmě ho Šaman poté, co navrátil můj příspěvek z 0:37 (i prakticky totožný z 0:29 pod článkem Lehkomyslné hry), jako již nepotřebný vyřadil. Uschovávám si tento textík, neboť ho Plechovka možná kvůli tomu označení odkazů znovu okamžitě vyřadí.

STK řekl(a)...

Nevím to jistě Pedro, ale Pixla mě (zatím) nevyhodil nikdy.* Buď to mám u Pixly dobré (nechápu proč) nebo preferuje všechny užvaněné - většinou tu píšu nějaký ten žblept aspoň obden, jen 9 dnů jsem absentoval, byv v Matce Měst za prací.

*) jen kdysi dávno, ale možná to bylo proto, že moje kecy byly tehdy občas poněkud hypertrofované...

A.S. Pergill řekl(a)...

Tři věci k vrahovi ABB:

1. Všude se píše "děti", přitom věkový rozptyl osazenstva v napadeném táboře byl 15 - 22, jednalo se tedy v odborných termínech o "dorost" a "mladé dospělé". (Jistě, demagogicky lze označovat za "děti" i obyvatele starobince - a zcela jistě i oni se někomu narodili.)
Mimochodem, když se to zprůměruje, tak se dostaneme zhruba do věku mladých mužů, kterým za války USA ve Vietnamu chodily povolávací rozkazy.
2. Programem tábora byla ideologická indoktrinace ve smyslu politického levičáctví, multikulturalismu a antisemitismu.
3. Hlavním průšvihem bylo, že tam nebyl nikdo ozbrojený. Pro srovnání: v Izraeli v roce 2008 napadl masový vrah se samopalem a dalšími střelnými zbraněmi náboženskou školu. Stačil zastřelit jen osm lidí, přestože měl prakticky stejnou výbavu jako ABB, a to proto, že mu jeden z žáků provětral lebku svou legálně nošenou pistolí.
A ještě srovnání: V oblasti první pomoci dbáme na vyškolení obyvatelstva a v některých oblastech pod hrozbou sankcí zajišťujeme prostředky pro první pomoc (např. povinné autolékárničky), protože víme, že i desetiminutový dojezd sanitky je pro řadu úrazů a akutních stavů moc dlouhá doba. V oblasti zbraní platí naprosto stejná situace a norská policie se chovala tak, jak by se nemohli chovat ani policisté ve starých groteskách (protože ty na to trvaly příliš krátkou dobu) - a nedělejme si iluze: policie v kterémkoli státě EU by to nezvládla líp; různé zážitky z okruhu příbuzných a známých i vlastní zkušenosti jsou v tomto ohledu naprosto jednoznačné. Takže obrana na místě je asi stejně důležitá jako první pomoc. To by ovšem nesměli být ve vedení EU i většiny jejich států levičáci, pro něž je představa ozbrojené populace, schopné úspěšně vyběhnout s jejich sociálněinženýrskými nápady, noční můrou.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ad 1: Máte děti, dorost nebo mladé dospělé?
Ad 2: Naznačujete, že to je polehčující okolnost pro vraždu?
Ad 3: Jistě jsou Vám známy statistiky USA versus Evropa. Vlastnictví střelných zbraní pozitivně koreluje s počtem úmrtí způsobených těmito. K většině přitom dojde v rámci rodiny.

A.S. Pergill řekl(a)...

ad 1: mám už jen "mladé dospělé"
Ona z určitého pohledu ta ztráta může být ještě fatálnější než ztráta dítěte, kterou lze většinou kompenzovat rychlým pořízením si dalšího, rodiče mladého dospělého jsou na to už moc staří.
MMCH jako otec dcery a strýc několika neteří sleduji velice pozorně islám a islamizaci z pohledu jejich osudu v případě úspěšné islamizace.
ad 2: ne, jen pojem "dětský tábor" je asociován s něčím poněkud jiným než "vymývárna mozků budoucích levičáckých rabijátů"
ad 3: tato korelace je mýtus, exaktními studiemi opakovaně vyvrácený

Nakonec jsem si vpomenul, s čím se mi ten tábor asocioval: Docvaklo mi, že se vzpomínkou na Viscontiho film "Soumrak bohů", kde je dlouhá sekvence scén vystřílení podobného "tábora" mladíků SA jednotkou SS za "Noci dlouhých nožů".

Větší vlastenec řekl(a)...

Vlastenec s.s.A.S.Pergill má naprostou pravdu : V Izraeli, ale především v Palestině, Afghánistánu a podobných zemích by vlastenec ABB nestřílel tak dlouho. V těchto končinách je nošení střelných zbraní (včetně automatických) zcela přirozené; jak chlapec trochu povyroste, dostane svou zbraň (často samopal sovětské či ruské výroby). *)
Až konečně bude Norsko (a s ním celá Evropa) na téže úrovni jako Afghánistán resp. pohraniční oblasti Pákistánu, tak následovníci hrdinného ABB budou moci svoje aktivity zaměřit jinam - v takových zemích multikulti prostě nemá žádnou šanci.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

*) Připomeňme si Černou Horu, kde ve 4.čtvrtině 19.století všichni muži od 15 let věku museli povinně nosit pěkně velký revolver, jako přípravu na očekávaný vpád Evropanů.

A.S. Pergill řekl(a)...

Černá Hora byla až do začátku 20. století ve stavu permanentní faktické války s Tureckem; období, kdy byl válečný stav formálně a kdy byl formálně mír nebo alespoň příměří byla z hlediska ohrožení prostých obyvatel únosy, vraždami a loupežemi ze strany Turků prakticky nerozlišitelná.